PWS informatieboekje (4H/5V)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PWS informatieboekje (4H/5V)"

Transcriptie

1 PWS informatieboekje (4H/5V)

2 1. Wat is een PWS? Het ProfielWerkStuk (PWS) is een groot werkstuk waarmee je je opleiding op het Havo of Vwo afrondt. Het wordt vaak gezien als de meesterproef van de middelbare school: je laat zien wat je de afgelopen jaren allemaal geleerd hebt en wat je kunt. Het PWS is ooit bedacht door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om de overstap van de middelbare school naar het hoger onderwijs makkelijker te maken. Vaardigheden als samenwerken, het doen van een onderzoek spelen en schrijven van een verslag/artikel spelen daar tenslotte een belangrijke rol. Het PWS is gericht op het oefenen met diezelfde competenties. Bij het profielwerkstuk onderzoek je een onderwerp wat je zelf uit mag kiezen. Het onderwerp moet alleen aan de voorwaarde voldoen dat het valt binnen één of meerdere profielvakken. Wanneer het profielwerkstuk naar behoren is uitgevoerd, wordt dit genoteerd. Het wordt niet beoordeeld met een cijfer. Je hebt een als voldoende beoordeeld profielwerkstuk nodig om uiteindelijk eindexamen te kunnen doen. 2. Welke vorm moet het PWS hebben en hoe groot/uitgebreid moet het zijn? Het PWS kan de vorm hebben van een onderzoeksverslag, maar mag ook een activiteit of product behelzen. Denk bijvoorbeeld aan: een bandjesavond, benefietfeest, kunstexpositie, voetbaltoernooi, maquette, etc. Tevens kunnen leerlingen ervoor kiezen een documentaire te maken, roman te schrijven, een technisch ontwerp te maken, een toneelvoorstelling te schrijven, een videoclip te maken, etc. De leerling past een activiteit die bij zijn/haar interesses, profiel en beroeps /studiekeuze past. Belangrijk is: het eindproduct moet kwalitatief sterk zijn. Daarbij geldt echter wel dat er altijd een geschreven stuk moet worden ingeleverd, zelfs als het hoofdonderdeel uit een activiteit of product bestaat. Er is geen minimum aantal pagina s, het gaat tenslotte om de kwaliteit van het PWS. In het algemeen moet wel worden opgemerkt dat het PWS een stuk groter moet zijn dan een gewoon werkstuk en bovendien ook nog eens door meerdere personen wordt gemaakt. Er wordt dus een behoorlijke inspanning verwacht. In tijd gesteld, heeft het PWS een omvang van 80 studielasturen (= klokuren) per persoon. De tijd die je in het PWS steekt, houd je bij in een logboek. Dit logboek moet samen met de eindversie van het PWS worden ingeleverd. 3. Welke onderdelen zijn verplicht binnen het PWS? Het profielwerkstuk bestaat in ieder geval uit een geschreven verslag met een onderzoekscomponent, zelfs wanneer er een activiteit is ondernomen en/of een product is gemaakt. Daarbij geldt voor Vwo leerlingen bovendien dat zij een engelstalige samenvatting van hun PWS bij moeten voegen. Het PWS moet bovendien een logboek bevatten waarin alle activiteiten die voor het zijn gemaakt, zijn opgenomen. Het logboek moet precies te reconstrueren welke stappen je hebt gezet tijdens het maken van je PWS. Een voorbeeld van hoe een goed logboek er uitziet:

3 datum tijdsduur activiteit Wie en wat probleem oplossing 1:20 Boeken gezocht en gelezen Beiden Weinig relevante boeken gevonden Afspraak begeleider gemaakt, docent van de HvA g d 0:20 begeleidingsgesprek samen met mw. Ujec geen Het PWS wordt afgesloten met een presentatie die ook meetelt voor het cijfer. De presentatie is verplicht. Dat wil zeggen dat er zonder presentatie ook geen eindcijfer kan worden gegeven. Om een goed beeld te krijgen van hoe een (goed) PWS eruit ziet, is het verstandig om een aantal PWS en uit voorgaande jaren te bekijken. 4. Hoe wordt het PWS beoordeeld en hoe (zwaar) telt het PWS mee voor het eindexamen? Het PWS boekje uit de PWS dagen vormt 5% van het cijfer. Het PWS eindproduct incl. logboek levert 85% van het cijfer op, de presentatie op de PWS avond levert 10% van het cijfer op. Al deze onderdelen zijn verplicht. Het PWS is onderdeel van het combinatiecijfer, tezamen met Maatschappijleer en (op het Vwo) ANW. Het combinatiecijfer telt als volwaardig schoolexamencijfer mee in het examendossier en kan dus worden gebruikt om te compenseren voor een vak waarop slechter is gescoord. In bijlage 1 vind je een overzicht van de beoordelingscriteria. 5. Begeleiding De begeleiding van het werkstuk gebeurt over het algemeen door een docent die affinitieit met/kennis van, jouw onderwerp heeft. Dit hoeven niet je eigen docenten te zijn. Behalve je begeleider(s) zal ook de mentor af en toe aandacht besteden aan de voortgang van het profielwerkstuk. Begeleiding werkt alleen als er iets te begeleiden is. Begeleiding gaat op aanvraag van jou en op initiatief van jou. Als je niets van je laat horen, zal de begeleider je benaderen, maar dat zal een negatief effect hebben op de eindbeoordeling. Zorg er dus voor dat je zelf regelmatig contact opneemt met je begeleider. Als er qua begeleiding iets niet goed loopt, kun je je wenden tot je mentor.

4 Je begeleider is ook de examinator die het PWS beoordeelt. 6. Samenwerking Een van de doelen van een profielwerkstuk is dat je samenwerkt (of dat leert). Deze vaardigheid zul je binnen het hoger onderwijs vaak nodig hebben. Samenwerken biedt voordelen: je kunt een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken benaderen (bijvoorbeeld als de een een M profiel heeft en de ander een N profiel), of je kunt je bij een breed onderwerp specialiseren (de een doet de Koude Oorlog vanuit Nederlands standpunt, de ander vanuit de Russische visie) of je kunt aanvullende capaciteiten gebruiken (de een kan absoluut niet schrijven, en de ander is veel te verlegen om mensen te benaderen). Er zijn echter ook (potentiele) nadelen verbonden aan het samenwerken: je kunt niet alles precies zo doen als je zelf zou willen, je bent afhankelijk van een ander en je moet soms geduld hebben met elkaar. Ieder schooljaar komt het daarom voor dat de samenwerking binnen PWS groepje stukloopt met als gevolg vaak een lager eindcijfer. Als je je keuze voor je partner definitief heeft gemaakt, ligt deze ook vast. Denk daarom goed na over met wie je wilt/kunt samenwerken. Loop de volgende vragen maar eens na voor je je keuze voor een partner definitief maakt: Werk je samen omdat jullie allebei het onderwerp leuk vinden of omdat jullie elkáár zo leuk vinden? Als alleen het laatste geldt, moet je het misschien niet doen. Heb je eerder (goed) samengewerkt? Kun je op de ander rekenen? Kun je makkelijk op een vast moment bij elkaar komen? Dat moet wel kunnen. Durf je de ander écht te laten merken dat je vindt dat hij of zij te weinig doet als het er op aan komt? En durf je te zeggen dat jij dit of dat onderdeel toch liever alleen doet, of dat je vindt dat je partner dat juist moet doen? En kun jij kritiek incasseren en gebruiken? Kun je een goede regeling treffen voor het goed en overzichtelijk bewaren van verzamelde spullen? 7. Deadlines Al voor de kerstvakantie, op maandag 9 december, moet je een conceptversie van je eindproduct bij je begeleider inleveren. Een conceptversie is een versie die voor 75% 85% af is, waarbij alleen nog de inleiding, conclusie, literatuurlijst, opmaak en bijlagen nog mogen ontbreken/onvolledig mogen zijn. Je begeleider geeft op deze versie nog eenmaal commentaar, zodat je je eindproduct zo goed mogelijk af kunt ronden. Dat commentaar kan schriftelijk gaan, maar het kan ook in de vorm van een gesprek. De deadline voor de eindversie van het PWS is vrijdag 31 januari. De datum voor de presentaties is vooralsnog vastgesteld op donderdag 20 februari. Bovenstaande data kunnen nog worden gewijzigd.

5 8. Veel gestelde vragen Vraag: Mogen leerlingen die doubleren in het voorexamenjaar ook alvast het PWS maken? Antwoord: Ja, dat mag. Leerlingen die gaan blijven zitten kunnen toch het PWS maken. Zij ronden dan in het volgende schooljaar, wanneer zij dus opnieuw in het voorexamenjaar zitten, het PWS af en verminderen zo de werkdruk in hun examenjaar. De ervaring leert wel dat het soms problemen op kan leveren wanneer een leerling die blijft zitten samenwerkt met een leerling die wel overgaat: laatstgenoemde heeft er meer direct belang bij om het PWS goed en tijdig af te ronden dan de doublant. Het is daarom belangrijk dat zittenblijvers zich realiseren dat meewerken aan een profielwerkstuk betekent dat zij dit verplicht afmaken. Deze leerlingen kunnen volgend schooljaar niet alsnog besluiten om het PWS toch niet te doen. Vraag: Hoe groot mogen/moeten de groepjes zijn waarin de leerlingen werken? Zijn grotere groepen mogelijk? Mogen leerlingen een individueel PWS schrijven? Antwoord: Leerlingen werken samen in groepjes van drie. Alleen als er dringende redenen zijn, kan daarvan worden afgeweken. Dit kan echter alleen wanneer de leerling daartoe een schriftelijk verzoek indient bij de afdelingsleider bovenbouw. Vraag: Kan een leerling in het examenjaar nog veranderen van onderwerp? Antwoord: Nee. Vraag: Kiezen leerlingen hun eigen begeleider? Antwoord: Nee, leerlingen geven een voorkeur op voor een begeleider. De PWS coordinator maakt uiteindelijk de verdeling van PWS onderwerpen onder de begeleiders. Vraag: Wordt het PWS gecontroleerd op fraude/plagiaat? Wat is het gevolg als fraude/plagiaat wordt geconstateerd? Antwoord: Alle PWS en worden middels het programma Ephorus gecontroleerd op plagiaat. Als plagiaat wordt geconstateerd, wordt melding gemaakt bij de afdelingsleider. Die zal voor het PWS een 1 toekennen als cijfer. In dat geval kan de leerling in het betreffende schooljaar geen eindexamen doen. Het is wettelijk vastgesteld dat een leerling alleen deel mag nemen aan de centrale examens als alle onderdelen van het combinatiecijfer (dus ook het PWS) met het cijfer 3,5 of hoger zijn afgerond. Voor de duidelijkheid: van fraude is sprake als er informatie in het PWS wordt gegeven (tekst, plaatjes, cijfers, etc.) die niet afkomstig is van de schrijver en waarbij niet naar de originele bron wordt verwezen. Wanneer je dus een zin overschrijft van een website zonder te verwijzen, is al sprake van plagiaat. Zorg dus dat je goed verwijst!

6 Bijlage 1: beoordelingscriteria PWS Het eindcijfer van het Profielwerkstuk is opgebouwd uit drie verplichte componenten: 1. Het PWS boekje uit de PWS week (5% van het eindcijfer) 2. Het Profielwerkstuk, zowel het proces als het eindproduct (85% van het eindcijfer) 3. De PWS presentatie (10% van eindcijfer). Beoordelingsonderwerpen Profielwerkstuk Proces 1. Initiatief en inzet van de leerlingen [telt 2x] 2. Samenwerking tussen de leerlingen [telt 1x] * 3. Samenwerking met de PWS begeleider(s) [telt 2x] 4. Kwaliteit van het logboek [telt 1x] 5. Kwaliteit van het plan van aanpak (tijd middelen structuur afbakening) [telt 1x] Eindproduct inhoudelijk 6. Helderheid en afbakening van het PWS onderwerp [telt 1x] 7. Het gebruik van diverse, betrouwbare en relevante bronnen [telt 1x] 8. De formulering van de onderzoeksvraag (specifiek en open) [telt 2x] 9. De kwaliteit van de uitgevoerde onderzoeksactiviteiten [telt 2x] 10. De kwaliteit van de behandeling en beantwoording van de onderzoeksvraag [telt 2x] 11. De kwaliteit van de uitgevoerde PWS activiteiten / het PWS eindproduct [telt 2x] 12. De kwaliteit van de evaluatie van de uitgevoerde PWS activiteiten / het PWS eindproduct [telt 1x] 13. Helderheid, formulering van de PWS tekst gebruik van eigen woorden [telt 2x] 14. Evenwicht in de opbouw van de tekst inleiding middenstuk conclusie [telt 2x] 15. De duidelijkheid van het verschil tussen meningen en feiten [telt 1x] Eindproduct: academische conventies en algemene afwerking 16. De toepassing van grafieken tabellen en afbeeldingen en onderschriften [telt 1x] 17. Correcte verwijzing naar bronnen en vermelding van citaten [telt 1x] 18. Kwaliteit van de bijlage met overzicht van de gebruikte bronnen [telt 1x] 19. Spelling en grammatica [telt 1x] 20. Indeling, paginering en inhoudsopgave [telt 1x] 21. Algehele verzorging en afwerking [telt 2x] Beoordeling PWS presentatie 1. De opbouw van de presentatie 2. Helderheid en duidelijkheid van de presentatie. 3. Presentatietechnieken en gebruik van hulpmiddelen 4. Samenwerking tussen de presentatoren en goede verdeling van het presentatiewerk

7

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO / VWO SCHOOLJAAR 2017 2018 Inhoudsopgave Algemeen... 3 De presentatie... 3 Het logboek... 3 Begeleiding... 4 Stappenplan... 5 Oriëntatiefase... 5 Onderzoek- en ontwerpfase...

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUKBOEKJE

PROFIELWERKSTUKBOEKJE PROFIELWERKSTUKBOEKJE HAVO/ATHENEUM 2012/2013 Naam: Klas: HET PROFIELWERKSTUK LEERLINGENBOEKJE HAVO4/ATHENEUM 5 2012-2013 Een van de onderdelen van het examen is het profielwerkstuk (PWS). In dit werkstuk

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK vwo Jeroen Bosch College

PROFIELWERKSTUK vwo Jeroen Bosch College PROFIELWERKSTUK vwo 2018-2019 Jeroen Bosch College 1 - Wat is een profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is de meesterproef : het afsluitende werkstuk van je opleiding. Je laat zien dat je meer geleerd hebt

Nadere informatie

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016

Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Informatie PROFIELWERKSTUK VWO schooljaar 2015-2016 Beste leerling van 5 VWO, In je eindexamenjaar moet je een profielwerkstuk (kortweg pws) maken. Het pws is de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces.

Nadere informatie

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011.

Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I. Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie. Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011. Het Profielwerkstuk HANDLEIDING I Organisatie, tijdpad en andere belangrijke informatie Een handleiding voor Havo en Vwo Mei 2011 Naam leerling: klas:. Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Organisatie 4 2. De

Nadere informatie

Het profielwerkstuk

Het profielwerkstuk 1 Het profielwerkstuk 2014-2015 1. Inleiding Het profielwerkstuk (pws) is een onderdeel van het examendossier. Het profielwerkstuk is een opdracht voor de studenten van de examenklas voor een van de vakken

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

HET PROFIELWERKSTUK. 5 HAVO en 6 VWO STELLA MARISCOLLEGE MEERSSEN

HET PROFIELWERKSTUK. 5 HAVO en 6 VWO STELLA MARISCOLLEGE MEERSSEN HET PROFIELWERKSTUK 5 HAVO en 6 VWO STELLA MARISCOLLEGE MEERSSEN Schooljaar 2013-2014 1 Het profielwerkstuk. Inleiding. Een van de verplichte onderdelen van het schoolexamen is het maken van een profielwerkstuk.

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano

Informatiebrochure. Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano Informatiebrochure Profielwerkstuk HAVO Colegio Arubano 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Het profielwerkstuk 4 Beoordelingsmomenten 6 Het schriftelijk verslag 7 Eindbeoordeling profielwerkstuk 8 2

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. april 2012 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk april 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De tijdlijn 3. De verschillende fasen 4. Onderwerp zoeken 5. Informatie zoeken 6. Nog 10 tips 7. De beoordeling

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016

PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 PROFIELWERKSTUK VWO 2015-2016 Beste 5 VWO-er, Onderdeel van je eindexamen is het maken van een profielwerkstuk (kortweg PWS). Het PWS vormt de afsluiting van een kennis- en vaardigheidsproces dat je gedurende

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo)

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst 2016-2017. Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Afspraken Om te worden beoordeeld, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden: 1) Het onderzoeksvoorstel

Nadere informatie

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6).

Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). PTA PROFIELWERKSTUK 2016 2017 Voor leerlingen die starten met hun profielwerkstuk in februari 2016 en eindexamen doen in 2017 (H4/5 en V5/6). Het profielwerkstuk is een werkstuk waarin op geïntegreerde

Nadere informatie

PWS-opdrachtenboekje 5H/6V

PWS-opdrachtenboekje 5H/6V 11 t/m 14 juli 2017 PWS-opdrachtenboekje 5H/6V 2017-2018 Naam leerling: Klas: Inleveren bij mentor 14 juli 12.10u 1 Het PWS en de PWS-dagen Het profielwerkstuk (PWS) is een verplicht onderdeel van het

Nadere informatie

Eisen. de overheid: cijfer: minimaal een 4 telt mee in het combinatievak, samen met maatschappijleer en ANW Tijdsinzet per leerling: 80 slu

Eisen. de overheid: cijfer: minimaal een 4 telt mee in het combinatievak, samen met maatschappijleer en ANW Tijdsinzet per leerling: 80 slu Het profielwerkstuk Wat is het? Een grote praktische opdracht waarbij je leerstof uitdiept en je vaardigheden ontwikkelt en presenteert binnen één groot vak (min 440 slu) of een combinatie van twee vakken

Nadere informatie

Leerlingboekje Colegio Arubano. Profielwerkstuk VWO. Cursus 2011 2012. Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:...

Leerlingboekje Colegio Arubano. Profielwerkstuk VWO. Cursus 2011 2012. Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:... Leerlingboekje Colegio Arubano Profielwerkstuk VWO Cursus 2011 2012 Naam leerling:... Klas:... Vak:... Naam begeleider:... Leerlingboekje PWS 2011-2012 Inhoudsopgave 1 I. Inleiding: het profielwerkstuk

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2013 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK HAVO 5

PROFIELWERKSTUK HAVO 5 PROFIELWERKSTUK HAVO 5 2017-2018 Beste 4-Havo leerling, Het schrijven van een profielwerkstuk (afgekort PWS) is onderdeel van je HAVO opleiding en wordt vermeld op het HAVO diploma en de daarbij behorende

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR

PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR PROFIELWERKSTUK NAAM --------------------------------------- KLAS ----------------------------------------- CURSUSJAAR 2014-2015 ----------------------------------------- LEERLINGBOEKJE Pagina 1 Bonhoeffer

Nadere informatie

Het profielwerkstuk (092018)

Het profielwerkstuk (092018) Het profielwerkstuk 1. Het profielwerkstuk (havo) 1.1 Het profielwerkstuk 1.2 De vorm van het profielwerkstuk 1.3 Proces, product en presentatie 1.4 Beoordeling 1.5 Eisen en beoordelingscriteria 1.6 Presentatie

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 5 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 5 havo, Vorig jaar is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Naast de toetsen heb je ook al op andere manieren laten zien wat je geleerd

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016

Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 2016 1. INLEIDING. Handleiding profielwerkstuk HAVO examen 216 Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische toets. Het

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2013-2014 Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2013-2014 pagina 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Algemeen...4 Tips...4 Bijeenkomst

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2014-2015 Beste leerling, In 5 havo en 6 vwo volg je het programma van de vernieuwde Tweede Fase. Binnen het eindexamenprogramma

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO Beoordelingsmodel Profielwerkstuk HAVO/ VWO 201-201 Begeleider: Naam: Examennummer: Profielvak: Het profielwerkstuk is een onderdeel van het examendossier en wordt beoordeeld met een cijfer. Het is een

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO

PROFIELWERKSTUK VWO PROFIELWERKSTUK VWO 2017-2018 Beste 5 VWO-er, Het profielwerkstuk (PWS) is onderdeel van je eindexamen en kan worden gezien als een afsluiting van de kennis- en vaardigheden die je op het VWO tot je hebt

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2015-2016 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2015 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2016-2017 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016)

Handleiding profielwerkstuk 5-VWO (examen 2016) Handleiding profielwerkstuk 5-VW (examen 2016) 1. INLEIDING Een van de onderdelen van het schoolexamen (SE) is het profielwerkstuk (PWS). Het PWS kun je beschouwen als een uitgebreide praktische opdracht

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2014-2015 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2014-2015 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo Profielwerkstuk Kandinsky College locatie Jorismavo schooljaar 2018-2019 1 Wat is het profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over het door jou gekozen profiel. In

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2018-2019 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Augustinianum Profielwerkstuk Schooljaar 2018-2019 pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips... 4 Logboek...

Nadere informatie

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010 CKV Reglement Markenhage Breda, 2009/2010 Inhoud pagina 3 1. Algemene informatie over het vak CKV - deadlines volgens PTA - studielasturen en culturele activiteiten pagina 4 2. Het inleveren van je map

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2015-2016 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Profielwerkstuk Augustinianum Schooljaar 2015-2016 pagina 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips...

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar Toelichting voor de begeleider

Het profielwerkstuk voor examenjaar Toelichting voor de begeleider Het profielwerkstuk voor examenjaar 2011-2012 Toelichting voor de begeleider Deze toelichting begint met een aantal pagina s met aandachtspunten voor de begeleider van de profielwerkstukken. Daarna volgen

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Profielwerkstukplus HAVO

Profielwerkstukplus HAVO Profielwerkstukplus HAVO Inleiding Aan het eind van je schoolloopbaan laat je zien dat je klaar bent voor je vervolgopleiding. Het profielwerkstukplus (PWS+) is daar één van de middelen voor. Je maakt,

Nadere informatie

VAVO Rijnmond College

VAVO Rijnmond College VAVO Rijnmond College avondopleidingen 2016-2017 Draaiboek Profielwerkstuk 1. Inleiding 2. Logboek 3. Producten en inleverdata 4. Beoordeling Bijlage: Formulier 1 VAVO Rijnmond College HAVO/VWO 2016-2017

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6 Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 13vwo6 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Eindwerkstuk. handleiding. Eindwerkstuk

Eindwerkstuk. handleiding. Eindwerkstuk Eindwerkstuk handleiding Eindwerkstuk 2018-2019 Klas 11 2018-2019 Inleiding Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. In het eindwerkstuk ga je vanuit jouw enthousiasme iets nieuws

Nadere informatie

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling

Het profielwerkstuk voor examenjaar HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Het profielwerkstuk voor examenjaar 2016-2017 HAVO en VWO Toelichting voor de leerling Augustinianum Profielwerkstuk Schooljaar 2016-2017 pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 4 Tips... 4 Logboek...

Nadere informatie

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016

Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016 Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk voor leerlingen in 5 havo en 6 vwo 2015-2016 Beste leerling, In 5 havo en 6 vwo volg je het programma van de vernieuwde Tweede Fase. Binnen het eindexamenprogramma

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 6 atheneum 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, september 2015 Beste leerlingen van 6 atheneum, Twee jaar geleden is de Tweede Fase voor jullie al van start gegaan. Buiten de toetsen heb je ook op andere manieren laten zien wat

Nadere informatie

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016

Voorlichting 4-HAVO. Profielwerkstuk. 7 april 2016 Voorlichting 4-HAVO Profielwerkstuk 7 april 2016 Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst Wat is een profielwerkstuk (pws)? Het belang van het pws Alleen of samen? Onderwerpen van het pws Welke vorm heeft

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2018 2019 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016

Berger Scholengemeenschap PTA 4 havo 2015-2016 VOORWOORD Bergen NH, augustus 2015 Beste leerlingen van 4 havo, Op dit moment gaat de Tweede Fase voor jullie al van start. Buiten de toetsen laat je ook al op andere manieren zien wat je geleerd hebt.

Nadere informatie

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten.

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. profielwerkstuk 2018 (havo/vwo) Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. Je levert het profielwerkstuk uiterlijk 1

Nadere informatie

Profielwerkstuk

Profielwerkstuk Profielwerkstuk 2018-2019 Inhoud Wat is het Profielwerkstuk Kiezen Profielwerkstuk Procedure vaststellen Stappenplan Beoordeling Bij problemen Meer informatie 1-10-2018 Profielwerkstuk 2 1 Het PWS Wat

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling Het Sectorwerkstuk Nakijkboekje: Naam leerling Naam docent Titel werkstuk Het werkstuk wordt nagekeken met behulp Van de formulieren in dit boekje door de begeleider en eventueel (afspreken!) een andere

Nadere informatie

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB.

Toelichting. op het. In de eindexamenklassen zijn er geen V-toetsen. Daarom hebben de eindexamenklassen ook geen PTB. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Beoordeling 2013 2014 Het PTA / PTB zijn twee verschillende belangrijke documenten. Het PTB geeft per vak de globale indeling

Nadere informatie

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten.

Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. profielwerkstuk 2017 (havo/vwo) Het profielwerkstuk wordt getoetst door middel van een mondeling college-examen. Het mondeling college-examen duurt 25 minuten. Je levert het profielwerkstuk uiterlijk 1

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Johan de Witt Scholengroep

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Johan de Witt Scholengroep HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK 2013-2014 Johan de Witt Scholengroep Handleiding profielwerkstuk 2013 2014 Inleiding 03 Welk vak en welk onderwerp 03 Presentatievormen 04 Groepswerk 04 Globale opzet 04 Logboek

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

PTA profielwerkstuk HAVO cohort 2014-2016

PTA profielwerkstuk HAVO cohort 2014-2016 PTA profielwerkstuk HAVO cohort 2014-2016 totale studielast: 80 uur Dit vak kent alleen een Schoolexamen. Het vormt samen met maatschappijleer het combinatiecijfer. HAVO-4 schooljaar 2014-2015 001 HD 5

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Examenreglement aanvullingen 5H

Examenreglement aanvullingen 5H Examenreglement aanvullingen 5H HAVO bovenbouw Cohort 2016-2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Kalender voor belangrijke onderdelen van het examendossier... 4 Data Centraal Examen Havo 2018... 5 Aanvullingen/wijzigingen

Nadere informatie

Studiewijzer. Klas10h4

Studiewijzer. Klas10h4 Studiewijzer Klas10h4 2016/2017 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 10 havo 4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium

EXAMENREGLEMENT. 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium. Schooljaar PIUS X-COLLEGE Tuinstraat GK Bladel. Afdeling: VWO / Gymnasium PIUS X-COLLEGE Tuinstraat 1 5531 GK Bladel Afdeling: VWO / Gymnasium EXAMENREGLEMENT 2 e FASE 4 VWO / Gymnasium Schooljaar 2016-2017 Examenreglement van het Pius X-College voor de afdeling HAVO-VWO, vastgesteld

Nadere informatie

Studiewijzer. 12vwo6

Studiewijzer. 12vwo6 Studiewijzer 12vwo6 2017 / 2018 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma.

Profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Profielwerkstuk Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel bij het behalen van het HAVO- of VWO diploma. Begin op tijd met het profielwerkstuk en onderschat dit onderdeel niet! - 1 - Inleiding Het

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september

INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h september INFORMATIEAVOND EXAMENKLASSEN 5h 2015-2016 11 september 2015 1 WELKOM F. van Damme, conrector bovenbouw havo Mw. Y. van Nuland, leerjaarcoördinator 5 havo B.Bogaers, decaan havo Mw. M. Molenschot, decaan

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENTEN. Beekdal Lyceum

EXAMENREGLEMENTEN. Beekdal Lyceum EXAMENREGLEMENTEN Beekdal Lyceum 2018 2019 Examenreglementen 2018-2019, Tweede Fase Voor je liggen het reglement van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) van het Beekdal Lyceum en het algemene

Nadere informatie

PWS project VWO t/m 31 maart Naam:

PWS project VWO t/m 31 maart Naam: VWO 5 PWS project 27 t/m 31 maart 2017 Naam: Het profielwerkstuk: een goede start in V5! De komende week maken jullie een start met het PWS. In groepjes van drie of vier leerlingen kiezen jullie een CE-vak

Nadere informatie

Informatieboekje voor examenkandidaten vmbo basis en kader

Informatieboekje voor examenkandidaten vmbo basis en kader Informatieboekje voor examenkandidaten vmbo basis en kader informatieboekje examen vmbo basis en kader pagina 1 van 7 Ik doe examen 2016 Beste leerling, Het is alweer en het examen nadert. Hier voor je

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Na de PWS-weken lever je een geschreven werkstuk

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015

SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 SECTORWERKSTUK 4VMBO - T 2014-2015 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORWERKSTUK VOOR 4 VMBO Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4

Handleiding profielwerkstuk. Mavo 4 Handleiding profielwerkstuk Mavo 4 2019 2020 Inleiding: Je gaat dit jaar een profielwerkstuk maken. Het doel van het profielwerkstuk is dat je leert op een zelfstandige manier onderzoek te doen. Daarnaast

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO

PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO PROFIELWERKSTUK MAURICK COLLEGE VUGHT HANDLEIDING HAVO - VWO SCHOOLJAAR 2014-2015 Instructies voor de leerling Inhoud 1.1 Inleiding 1.2 Keuze van onderwerp, vakken, docent en partner 1.3 Logboek + werkmap

Nadere informatie

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO-VWO Piter Jelles!mpulse

BEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO-VWO Piter Jelles!mpulse Namen:. Onderwerp: Inleiding Dit is het beoordelingsgrid van het profielwerkstuk van Piter Jelles!mpulse. Het grid bestaat uit drie categorieën: Proces Inhoud Presentatie Elke rij vormt een onderdeel van

Nadere informatie

Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg

Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg informatieboekje examen tl pagina 1 van 7 Ik doe examen 2016 Beste leerling, Het is alweer en het examen nadert. Hier voor je ligt een informatieboekje

Nadere informatie

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot:

MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) De voorbereidingsfase: Zijn de leerlingen op zelfstandige wijze gekomen tot: MODEL B: Beoordelingsmodel PWS Binasvakken ( vernieuwde Tweede Fase ) Bij de beoordeling van het PWS wordt uitgegaan van vier verschillende fasen, te weten: 1. De voorbereidingsfase 2. De onderzoeksfase

Nadere informatie

Studiewijzer. 12havo5

Studiewijzer. 12havo5 Studiewijzer 12havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12 havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2016-2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Planning 10 Informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING In de tweede fase

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE R.S.G. Tromp Meesters

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE R.S.G. Tromp Meesters REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2018-2019 aanvulling 5 HAVO van REGELING EXAMEN HAVO Tweede fase 2018-2019 R.S.G. Tromp Meesters 1. Inleiding Beste 5havo examenkandidaten, Vorig jaar hebben jullie

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO 2015-2016 1 Inhoudsopgave Opmerking vooraf 3 Doel van terugkoppelmomenten en profielwerkstukmiddagen/dag 4 Tijdschema profielwerkstuk 2015-2016 5 Keuze van een partner,

Nadere informatie

DE NIEUWE VESTE HARDENBERG

DE NIEUWE VESTE HARDENBERG HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK HAVO/VWO DE NIEUWE VESTE HARDENBERG 2 Inhoud Inleiding... 4 1.1 Het PWS... 4 1.2 Het onderwerp van het PWS... 4 1.3 De begeleiding... 5 1.3.1 - De PWS-begeleider... 5 1.3.2

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705 Vaardigheden - Enquête HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Profielkeuze klas

Profielkeuze klas Profielkeuze klas 3 2013 2014 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur en Techniek (N&T)

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2014 2015 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur

Nadere informatie

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College 2017-2018 (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Art. 1 Voorwoord 2.1. De examencommissie bestaat uit de rector, de teamleider

Nadere informatie

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t Profielwerkstuk 2018-2019 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een profielwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een werkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken hiervan.

Nadere informatie