Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren"

Transcriptie

1 Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Inleiding Doubleren op de Wiekslag kan worden omschreven als: Een proces waarbij in de groepen 1 t/m 4 een situatie is ontstaan, waarbij de ontwikkeling van een betreffende leerling dusdanig is dat meegaan met de groep ernstige gevolgen zal hebben voor het welbevinden van die leerling op school. Het doubleren zelf is een situatie die voor alle betrokkenen meestal een moeilijke beslissing is en die voor de nodige emoties kan zorgen. Als school streven wij ernaar om het proces van doubleren weloverwogen en in goede samenspraak met ouders en begeleiders tot stand te laten komen. Ons uitgangspunt daarbij is: als er sprake is van een ontwikkelingsprobleem dat met doubleren aangepakt kan worden, dan zal dit uiterlijk in groep 4 voor kunnen komen. Daarna waarborgen wij een ononderbroken ontwikkelingslijn richting het voortgezet onderwijs. Met onderstaande procedure moet duidelijk worden hoe de gang van zaken met betrekking tot de overgangsbeslissing is en waar de verantwoordelijkheden en bevoegdheden liggen. In de meeste gevallen zullen leerkracht, begeleiders en ouders eensgezind het proces doorlopen. Voor die gevallen waarin de meningen over het ontwikkelingsprobleem uiteenlopen hebben we onderstaande procedure vastgelegd. De procedure van Doubleren Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van het al dan niet bevorderen van leerlingen volgt de school onderstaand stappenplan: Basisprincipe: 1. De groepsleerkracht volgt de leerling aan de hand van zowel methodegebonden als methodeonafhankelijke toetsen. Hierbij maakt de leerkracht o.a. gebruik van het CITO Leerlingvolgsysteem. 2. De leerkracht observeert de leerling op gezette tijden en momenten met beschikbare observatie-instrumenten (PRAVOO, observatielijsten). 3. De ontwikkeling van de leerling wordt periodiek besproken tijdens het zorgoverleg met IB-ers, directie. ( eventueel ambulant begeleider, collegiale consulente en rugzakbegeleider.) 4. De ontwikkeling van de leerling wordt besproken met de leerkracht(en) van de voorgaande groep(en) indien er sprake is van een specifieke zorgvraag.

2 Ontwikkelingsprobleem: 5. In eerste instantie zal de leerling, na raadpleging van de ouders, bij achterstand extra begeleiding krijgen die is vastgelegd in de vorm van een Handelingsplan. Deze periodieke begeleiding wordt geëvalueerd en de resultaten worden vastgelegd in het leerlingendossier. 6. Indien noodzakelijk geacht, wordt bij het aanbod van extra zorg het advies gevraagd van externe deskundigheid, te denken aan de ambulante begeleider, rugzakbegeleider of orthopedagoge. 7. De aangeboden zorg wordt tijdens een Leerling-bespreking of de Rapportbesprekingen met de ouder(s)/verzorger(s) besproken. Een verslag van deze gesprekken komt in het leerlingendossier bij de IB. Specifieke situatie: 8. In november van een schooljaar geeft de leerkracht tijdens het oudergesprek een eerste signaal af met betrekking tot een geconstateerde achterstand in een bepaalde ontwikkelingsfase en/ of de voortgang van het kind. De leerkracht geeft aan welke acties ondernomen worden om de ontwikkeling goed in kaart te brengen en verder te stimuleren. 9. In (uiterlijk) de maand maart/april van hetzelfde schooljaar, bij de uitgifte van het tweede rapport, bespreekt de groepsleerkracht de gegevens van de ondernomen acties en bevindingen vanuit het leerlingvolgsysteem met de ouders en wordt een voorlopig besluit genomen ten aanzien van doubleren. Ouders kunnen hier vervolgens op reageren. Besluitvorming: 10.Afhankelijk van het proces dat de leerling doorloopt en de onderlinge communicatie, kunnen er één of meerdere gesprekken plaatsvinden tussen ouder(s) en leerkracht, eventueel in aanwezigheid van de Intern Begeleider. 11.In mei van een schooljaar vindt er een afrondend gesprek plaats tussen groepsleerkracht(en) en Intern Begeleider en wordt het standpunt van de school bepaald inzake wel of niet doubleren. 12.De leerkracht en/of Intern Begeleider maakt uiterlijk 8 weken voor het eind van het schooljaar het schoolstandpunt ten aanzien van een doublure bekend aan de ouder(s).een externe instantie zoals de Collegiale Consulente van de school heeft hierbij eventueel een adviserende stem. De hierboven beschreven procedure kan resulteren in een aantal mogelijke scenario s met vervolgtrajecten die hieronder kort worden beschreven: A. De ouders stemmen in met het standpunt van de school. De leerling doubleert en krijgt een aangepast programma voor het nieuwe schooljaar, dat erop gericht is om het ontwikkelingsprobleem op te heffen. B. De ouders stemmen niet in met het standpunt van de school. De argumenten van school en ouders worden naast elkaar gelegd en er worden afspraken gemaakt over een bedenktijd (van maximaal 2 weken), waarin ouders met externe instantie kunnen overleggen. Stemmen ouders alsnog is, dan gaat scenario A van start. Stemmen ouders niet in, dan wordt het besluit aan de schooldirectie voorgelegd.

3 C. De directie zal de argumenten van school en ouders naast elkaar leggen en afwegen door de stappen in de hierboven beschreven procedure tegen het licht houden. Het besluit van de directie is bindend. Speciale situaties: a. Wanneer een leerling heeft gedoubleerd in de onderbouw (groep-1 en/of -2) op basis van een overwegend cognitief probleem dan kan er niet opnieuw gedoubleerd worden, maar dient de procedure richting een verwijzing naar het Speciaal (Basis) Onderwijs in gang gezet te worden. Tevens kan er in het team overleg plaatsvinden of een aangepast programma nog wenselijk en mogelijk is voor de leerling. b. Wanneer een leerling heeft gedoubleerd in de onderbouw op basis van een overwegend sociaal emotioneel probleem, behoort nogmaals doubleren wel tot de mogelijkheden. Binnen ons standpunt dat doubleren alleen in de eerste vier leerjaren van de basisschoolperiode plaats kan vinden, is er toch een nuancering aan te brengen bij de overgang van enkele specifieke jaargroepen. Van groep 2 naar 3 In onderbouwgroepen is meer aandacht voor de brede ontwikkeling van een leerling. Het kan zijn dat een leerling er emotioneel en/of intellectueel nog niet aan toe is om het basisprogramma in groep 3 te volgen. In de periode november - maart van een schooljaar wordt de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerling in groep -2 in kaart gebracht en wordt er gekeken naar de cognitieve ontwikkeling aan de hand van de CITO toetsresultaten. Zijn er op dat moment bij leerkracht en Intern Begeleider twijfels over de ontwikkeling, dan stelt de leerkracht de ouders hiervan op de hoogte. Specifiek wordt het volgende getoetst en beoordeeld: - Taal voor kleuters (midden en eind groep 1-2) - Ordenen (midden en eind groep 1-2) - Ruimte en tijd (midden en eind groep 1-2) Aan het eind van groep 1 wordt bovendien de beginsituatie van beginnende geletterdheid, volgens de criteria uit de map Fonemisch Bewustzijn uit het dyslexieprotocol ingevuld. Begin groep 2 en eind groep 2 vindt nogmaals een toetsing plaats. Tevens wordt bij aanvang van groep 2 een logopedische screening door de schoollogopediste afgenomen. Bij het bevorderen naar de volgende groep wordt er naast de toetsresultaten rekening gehouden met de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de observatielijst van PRAVOO. Eventueel wordt voor enkele zorgkinderen de ontwikkelingsleerlijnen van Dick Memelink ingevuld. Bij de beslissing over wel of niet bevorderen, zijn de onderdelen werkhouding en taal van doorslaggevend belang.

4 Schoolspecifieke afspraken bij het doubleren in groep 1 en 2: Criteria groep 1: Taal op D-niveau De kinderen doubleren niet maar krijgen wel extra ondersteuning middels een Handelingsplan. Criteria groep 2: Taal minimaal niveau C. De kinderen die lager dan C scoren worden besproken met de IB-er en eventueel externe hulpverleners Auditieve analyse en synthese moeten voldoende zijn. Aangezien de ontwikkeling van een leerling uit groep 2 vaak sprongsgewijs gaat, zal de uiteindelijke beslissing op een laat tijdstip in het schooljaar worden genomen. Uiteindelijk neemt de school op basis van de geconstateerde feiten in de maand mei van een schooljaar een verantwoorde beslissing. Bij ernstige twijfel of een leerling bevorderd kan worden naar de volgende groep, wordt uiteindelijk door de groepsleerkracht, in samenwerking met de Intern Begeleider, een bindend besluit genomen. Dit nadrukkelijk in het belang van het kind. Dit besluit zal aan de ouder(s) worden verteld. In oktober van het volgende schooljaar wordt gecontroleerd hoe het gaat met de kinderen die gedoubleerd zijn. Dit gebeurt in een groepsbespreking met de Intern Begeleider. Als een leerling na een doublure een ontwikkelingsvoorsprong ten opzichte van zijn medeleerlingen heeft, zal hij gedurende het schooljaar gestimuleerd worden om oefeningen en activiteiten te gaan doen op een aangepast, moeilijker niveau. Als een leerling nog steeds geen ontwikkelingssprong laat zien, dan zal de Intern Begeleider, in overleg met de ouders, voor deze leerling een zorgtraject opstarten. Van groep 3 naar 4 Bij de overgang van groep -3 naar groep -4 hanteert de school de criteria die geformuleerd zijn in het Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Dit houdt in dat AVI 2 beheerst moet zijn en AVI 3 op instructieniveau gelezen moet worden. (De Wiekslagnorm is : AVI 1 beheersing, AVI 2 instructie.) Het goed kunnen lezen is een belangrijke voorwaarde voor schoolsucces. Wanneer een kind problemen heeft bij het leren lezen en deze minimumnorm niet haalt, is het in het belang van het kind om groep 3 te doubleren. Kinderen met leesproblemen en dyslexie hebben vooral behoefte aan meer instructie en uitbreiding van leestijd. In groep 4 vindt de versnelling en automatisering van het lezen plaats. Tegelijkertijd krijgen andere vakgebieden dan het lezen meer tijd en nadruk dan in groep 3. Een kind met een onvoldoende leesniveau bij aanvang van groep 4 ondervindt grote problemen. Hij of zij kan het tempo niet bijhouden en de teksten onvoldoende lezen. Er is minder tijd en ruimte in het programma van

5 groep 4 voor de leesinstructie. Daarom heeft doubleren voor een kind met specifieke leesproblemen meer effect in groep 3 dan in groep 4. Kinderen met dyslexie blijven altijd problemen houden met lezen. Toch kan een doublure in groep 3 voor een dyslectisch kind zeker zin hebben om met een stevigere basis in groep 4 te starten. Voor deze kinderen blijft een speciale aanpak en extra faciliteiten (zoals extra tijd) gedurende de hele schoolcarrière noodzakelijk. Doubleren in groep 3 houdt niet in dat een kind de hele leerstof weer moet overdoen. Er wordt zorgvuldig besproken waar deze leerling behoefte aan heeft en er wordt een handelingsplan(nen) opgesteld. Het kind krijgt zoveel mogelijk instructie op eigen niveau en uitbreiding van leestijd. Indien mogelijk en noodzakelijk krijgt het kind extra begeleiding (RT) buiten de groep. Specifiek wordt het volgende getoetst en beoordeeld: - Taal spelling (SVS) (midden en eind groep 3 en 4). - Leestechniek (midden en eind groep 3) - Leestempo (midden en eind groep 3 en 4) - Drie Minuten Toets (DMT) (begin, midden en eind groep 3 en 4) - Begrijpend Lezen (midden groep 4 en eind groep 3 en 4) - Rekenen (midden en eind groep 3 en 4) Aan het eind van groep 3/4 wordt het overzicht uit het dyslexieprotocol ingevuld. Bij het bevorderen naar de volgende groep wordt er naast de toetsresultaten rekening gehouden met de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. Bij de beslissing over wel of niet bevorderen, zijn de onderdelen werkhouding, rekenen, lezen en taal van doorslaggevend belang. Schoolspecifieke afspraken CITO groep 3 en 4: Criteria groep 3 en 4: Spelling, lezen en rekenen op E-niveau Als een leerling op een D- niveau presteert bij bovengenoemde vakgebieden, dan noemen we dit een bespreekgeval : Een bredere kijk en beoordeling door leerkracht en betrokkenen is dan nodig, te denken aan een goede analyse van de problematiek en het opzetten van een effectief Handelingsplan. Van groep 4 naar 5 Het laatste moment waarop er mogelijk sprake is van een doublure. In de praktijk zal het dan om leerlingen gaan die in de voorgaande schooljaren bespreekgeval waren of waarbij er in de loop van het laatste schooljaar een zeer ingrijpende gebeurtenis plaats heeft gevonden in het privé- leven van de leerling. Van groep 5 tot en met 8

6 In deze groepen is er in de regel geen sprake meer van doubleren.

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan:

Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij het onderstaand stappenplan: Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Rhenen Protocol besluitvorming omtrent bevorderen en doubleren. Algemeen Op de Ericaschool en De Springplank wordt gewerkt met een leerstofjaarklassensysteem.

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6

Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5. Hoofdstuk 5 Doorstroming in de kleuterbouw 6 Doorstroom Protocol Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming... 4 Hoofdstuk 2 Begripsformulering doorstroming, doublure en versnelling... 5 Hoofdstuk 3 De betrokkenen...

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017

Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017 Overgang naar de volgende groep/ doublure 2017 Inleiding Elk jaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om over te kunnen gaan naar een volgende groep. Als een leerling zich onvoldoende

Nadere informatie

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Protocol Overgang Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt aangegeven dat het onderwijs moet worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling. Hierbij

Nadere informatie

Overgang Protocol. Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. Basisschool Paulus

Overgang Protocol. Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. Basisschool Paulus Overgang Protocol Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep Basisschool Paulus Castricum 2013-2014 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding Hoofdstuk 2. Protocol verlengen/versnellen Tabijn Hoofdstuk

Nadere informatie

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen

Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen Protocol overgang (2/3 en verder) obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom overgang, doubleren en versnellen 10-2-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz 3 2. Overgang kleuters blz 4 3. Overgang

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Leerlingen doorlopen de school normaal gesproken in 8 jaar. Het kan gebeuren dat een leerling niet klaar is om de overstap naar de volgende groep te maken. Ondanks veel

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Protocol Herfstleerlingen Procedure voor herfstleerlingen in groep 1 Wat te doen Activiteiten Betrokkenen Tijdpad 1.Signalering en leggen de procedure uit over de ontwikkeling en de vorderingen van het

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Omnis school T Opstapje Van Tilburghstraat 41 4438 AJ Driewegen tel: +31 - (0)113-653010 e-mail: tel. directeur S. Meulblok : 06-10730662 Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016

Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 2015-2016 Overgangsnormen die gelden van groep 1 naar groep 2 en vervolgens naar groep 3 Het doel van dit protocol is om alle

Nadere informatie

Protocol Overgang. Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl

Protocol Overgang. Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Overgang Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten met betrekking tot doorstroming...

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 Geldig t/m 31/07/2017 Inleiding: De wet Primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend

Nadere informatie

Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8

Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8 Beleid doorstroming van groep 1 t/m 8 Visie De visie van de Tweemaster met betrekking tot doorstroming van kinderen van alle groepen is dat we kijken naar het individuele kind en wat het kind nodig heeft

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen CBS Merula email: info@merula.nl, website: www.merula.nl Bloemendaele 4, 3218 XA Heenvliet tel.: 0181-662551 fax.: 0181-665617 Protocol doubleren en versnellen CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl

Nadere informatie

Schoolloopbaanprotocol Parcivalschool. Woord vooraf. Inleiding

Schoolloopbaanprotocol Parcivalschool. Woord vooraf. Inleiding Schoolloopbaanprotocol 2015-2016 Woord vooraf Op de wordt in de kleuterklassen met heterogene groepen gewerkt en zittenblijven op vierjarige leeftijd komt hier niet voor omdat er sprake is van een gemengde

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Protocol zittenblijven/doubleren

Protocol zittenblijven/doubleren Protocol zittenblijven/doubleren Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouder(s)/verzorger(s) informeren hoe wij als school

Nadere informatie

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN ZITTENBLIJVEN OVERGAAN 1. ALGEMEEN Dit protocol gebruiken we als leidraad vanaf groep 3 bij de overgang naar een volgende groep. Voor de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 is er een apart

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD 18 1851 LB HEILOO TEL. 072 5332530 E-MAIL: info@radboud-school.nl januari 2015 Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Uitgangspunten bij het protocol verlengen of versnellen...

Nadere informatie

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling

Protocol schoolverlenging en schoolversnelling Protocol schoolverlenging en schoolversnelling OBS Herman Gorter Schooljaar 2012-2013 Inleiding Elk leerjaar kijken we of de leerlingen zich voldoende hebben ontwikkeld om door te kunnen stromen naar een

Nadere informatie

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs 3. De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Onze scholen zijn aangesloten

Nadere informatie

Protocol doorstroom / versnellen

Protocol doorstroom / versnellen Protocol doorstroom / versnellen Achtergrond De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Het is mogelijk dat een kind een vertraagde dan

Nadere informatie

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar

Protocol doorstromen in de basisschool. Schooljaar Protocol doorstromen in de basisschool Schooljaar 2018-2019 Doel van dit protocol Met dit protocol willen we ouders/verzorgers informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al

Nadere informatie

Protocol doorstroom / versnellen

Protocol doorstroom / versnellen Protocol doorstroom / versnellen Achtergrond De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Het is mogelijk dat een kind een vertraagde dan

Nadere informatie

Dit protocol is vastgesteld op

Dit protocol is vastgesteld op Dit protocol is vastgesteld op 29-10-2018 0 Inhoudsopgave 1.Inleiding... 2 2. Uitgangspunten ten aanzien van doublure... 2 3. Overgangscriteria... 3 3.1. Overgangscriteria voor groep 1 en 2... 3 3.2. Overgangscriteria

Nadere informatie

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL

Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol OVERGANGSPROTOCOL Mrt/april09 Overgangscriteria/protocol KLBRA4 OVERGANGSPROTOCOL Algemeen Het uitgangspunt op De Brug is dat leerlingen 8 jaar op onze school zijn en dus niet Natuurlijk ontwikkelen kinderen zich niet allemaal

Nadere informatie

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud

Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8 Inhoud Doorstroomgegevens groep 1 tot en met 8... 1 Onze visie betreffende doorstroming van leerlingen.... 2 Beleid doorstroming van groep 1 naar groep 2.... 2 Beleid

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Overgangsprotocol Jan van Schengenschool.

Overgangsprotocol Jan van Schengenschool. Overgangsprotocol Jan van Schengenschool. Uitgangspunten. Overgangsprotocol van de Jan van Schengenschool. Het uitgangspunt voor het wel of niet laten overgaan naar de volgende groep van de leerlingen

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3

Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3 Protocol en beslissingsprocedure groep 1-2-3 Criteria: - De reken- en leesvoorwaarden moeten voldoende zijn. De tussendoelen worden beheerst. - Sociale emotionele ontwikkeling: (score A, B of hoge C wanneer

Nadere informatie

Overgangsprotocol obs de Meander

Overgangsprotocol obs de Meander Overgangsprotocol obs de Meander 28-5-2015 Brinnummer: 27 UC Hoofdlocatie: Flevo 194 9204 JT Drachten tel: 0512 510150 Dependance: Hunze 243 9204 BH Drachten Tel: 0512-841938 E-mail: opo.info@opo-demeander.nl

Nadere informatie

Zorgplan van de Larense Montessorischool

Zorgplan van de Larense Montessorischool Zorgplan van de Larense Montessorischool Vooraf Het zorgplan van de Larense Montessorischool beschrijft de zorgstructuur van de school. Het doel is ervoor te zorgen dat problemen van leerlingen zo vroeg

Nadere informatie

Dyslexie protocol en stappenplan

Dyslexie protocol en stappenplan Dyslexie protocol en stappenplan Wat is dyslexie? Dyslexie is een taalverwerkingsstoornis, waardoor leren lezen en spellen voor veel problemen zorgt. Kinderen met dyslexie hebben vooral veel moeite met

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart

Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart Protocol Leesproblemen en Dyslexie Groep 1/2 Einde groep 1 Gedurende het Gedurende het Midden groep 2 Einde groep 2 Einde groep 2 Cito taal afnemen en

Nadere informatie

Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8

Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8 Januari, 2011 Onderbouwing van het Protocol doorstroming gr 2 naar groep 3 en het Protocol doorstroming groep 3 t/m 8 Inleiding: Al jaren speelt de vraag wie nu eigenlijk het laatste woord heeft in kwesties

Nadere informatie

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave:

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave: 11-12-2007 Inhoudsopgave: 1. Dyslexie...3 1.1 Wat is het dyslexieprotocol?...3 1.2 Doel van het Protocol Dyslexie....3 1.3 Inhoud van het protocol...3 2. Preventie en interventiehandelingen...4 2.1 Groep

Nadere informatie

Protocol kleuterverlenging en doublure

Protocol kleuterverlenging en doublure Protocol kleuterverlenging en doublure Inhoud Inleiding... 3 1.Kleuterverlenging... 4 1.1 Criteria voor verlenging groep 2... 4 1.2 De Beslissing... 5 2.Doubleren... 6 2.1 Doublure in groep 3 en 4:...

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien.

De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. PROTOCOL Overgang van groep 1 naar groep 2 De wet op het Primair Onderwijs regelt onder meer dat leerlingen in acht aaneengesloten jaren het basisonderwijs moeten kunnen voltooien. Kinderen die gedurende

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, toetsen we leerlingen. Dat doen we toetsen uit de methode.

Nadere informatie

Beleid najaarskinderen in groep ½

Beleid najaarskinderen in groep ½ Beleid najaarskinderen in groep ½ De doorstroom van groep 1/2/3 2013 Stichting Katholieke Scholen Westelijk Weidegebied Inhoud Hoofdstuk Pagina Inleiding 3 Praktische invulling Groep 1 Groep 2 Kleuterverlenging

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Protocol schoolloopbaan

Protocol schoolloopbaan Hoofdstuk 1: Inleiding De wet op het Primair onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. In beginsel doorlopen leerlingen de basisschool in 8 jaar. Binnen de leerstofblokken

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Wat zijn herfstleerlingen: Dit zijn leerlingen die geboren zijn van 1 oktober t/m 31 december. Deze leerlingen stromen in groep 1 in wanneer ze vier jaar worden. Er is veel discussie over deze groep kinderen.

Nadere informatie

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg

PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN. Julianaschool Rijnsburg PROTOCOL DOUBLEREN & VERSNELLEN Julianaschool Rijnsburg Inhoudsopgave: Woord vooraf: uitgangspunten doubleren of versnellen blz 3 Doublure blz 4 Procedure en tijdpad doubleren groep 1 (geen herfstkinderen)

Nadere informatie

Protocol. verlengen - doubleren - versnellen

Protocol. verlengen - doubleren - versnellen Protocol verlengen - doubleren - versnellen 0 Protocol verlengen - doubleren - versnellen Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt gesteld dat het onderwijs afgestemd moet worden op de voortgang

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fatimaschool Algemeen. In principe stromen alle groep 2 kinderen door naar groep 3. Er is echter een groep kinderen, de zgn. herfstkinderen, de kinderen die tussen

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe.nl Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Algemeen..afname van Taal voor Kleuters en toets Ordenen.gegevens

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

Procedure versnelde leertijd / leertijdverlenging Samengesteld door: Het zorgteam van NBS Teteringen schooljaar 2010-2011

Procedure versnelde leertijd / leertijdverlenging Samengesteld door: Het zorgteam van NBS Teteringen schooljaar 2010-2011 Procedure versnelde leertijd / leertijdverlenging Samengesteld door: Het zorgteam van NBS Teteringen schooljaar 2010-2011 Procedure vertragen versnellen NBS Teteringen 0 Inhoudsopgave Inleiding 2 1.Standpunt

Nadere informatie

Overgangsprotocol VPCO

Overgangsprotocol VPCO Overgangsprotocol VPCO Vastgesteld november 2015 Overgangsprotocol FO-scholen Inleiding Ieder kind heeft recht op een ononderbroken ontwikkeling binnen het Funderend Onderwijs. In principe doorlopen leerlingen

Nadere informatie

Protocol Kleuterverlenging

Protocol Kleuterverlenging ONDERWIJS IN BEWEGING Protocol Kleuterverlenging pagina 1 Protocol Kleuterverlenging Inhoud Inleiding... 3 Opzet van het protocol... 3 Algemene uitgangspunten... 3 Criteria voor verlenging groep 2... 3

Nadere informatie

DOORSTROMEN en DOUBLEREN

DOORSTROMEN en DOUBLEREN Protocol DOORSTROMEN en DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang naar een volgend leerjaar (juni 2012) Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doubleren en doorstromen in de leerjaren 1 en 2 4 2.1 Monitoren 4

Nadere informatie

Begeleiding op basis van meten en observatie

Begeleiding op basis van meten en observatie Van kleuter tot Voortgezet Onderwijs Begeleiding op basis van meten en observatie Toetsen volgens het Leerling Volg Systeem opgenomen in de toetskalender Advisering overgang van kleutergroepen naar groep

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.1b lezen Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij lezen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een achterstand

Nadere informatie

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep.

September: Leerkracht heeft kennis van zijn (zorg-) leerlingen dmv het overdrachtsformulier naar de volgende groep. Protocol zittenblijven In de wet voor het primair onderwijs, staat dat leerlingen de basisschool in principe in 8 aaneensluitende jaren zouden moeten kunnen doorlopen. (WPO art. 8, lid 7b). Wanneer - 1

Nadere informatie

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling:

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling: R.K. Daltonschool De Driesprong Taal- leesprotocol groep 1 8, versie 01-08-2011 Dit protocol is onze vertaling van het Dyslexieprotocol naar onze schoolsituatie. De taal- leesontwikkeling van de wordt

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool

Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool B. Hesselinkstraat 2 9076EC Sint Annaparochie. Tel.: 0518-402144 Email: info@cbs-slotschool.nl Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool INHOUD: 1 definitie dyslexie 2 signalering 3 analyse 4 schoolprocedure

Nadere informatie

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen Protocol instroom, doorstroom en uitstroom Jenaplanschool de Wiekslag okt 15 1 Inhoud Instroom leerlingen... 3 Aanmelding vierjarige;... 3 Aanmelding

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Zorg voor de leerlingen.

Hoofdstuk 6: Zorg voor de leerlingen. Hoofdstuk 6: Zorg voor de leerlingen. Algemene leerlingenzorg We volgen de ontwikkeling van uw kind, zodra dat op school komt. Dit doen we door dagelijkse observaties (kijken wat uw kind doet) en met toetsen.

Nadere informatie

Protocol eigen leerlijn.

Protocol eigen leerlijn. Protocol eigen leerlijn. Indien blijkt dat een leerling het groepsniveau niet kan volgen, krijgt het een eigen leerlijn. Het betreft dan achterstand van meer dan anderhalf jaar op één of meerdere vakgebieden.,

Nadere informatie

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ Protocol Doorstroom CBS Mons Sinaϊ versie 2014 Inhoudsopgave Overgangscriteria van groep 1 naar groep 2 Pag.3 Kinderen die instromen in groep 1 en geboren zijn in de periode 1 oktober 31 december Pag.6

Nadere informatie

2014 Protocol dyslexie

2014 Protocol dyslexie Protocol dyslexie 2014 Protocol dyslexie Inleiding Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen 1. De term komt uit het latijn, want dys = niet goed functioneren, lexis = taal of woorden. Bij dyslexie

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Een kind heeft recht op een stevig fundament.

Een kind heeft recht op een stevig fundament. Overgangsprotocol groep 1 - groep 2 groep 3 Inleiding Ooit was er een zelfstandige kleuterschool naast een zelfstandige lagere school. In die tijd werd het begrip schoolrijpheid gebruikt waarmee de mate

Nadere informatie

Stappenplan Dyslexietraject

Stappenplan Dyslexietraject Stappenplan Dyslexietraject Een leerling komt in aanmerking voor dyslexie-onderzoek wanneer: Criterium van de achterstand: er sprake is van een significante achterstand op het gebied van lezen en/of spelling

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool

Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool Protocol bij ernstige leesproblemen en dyslexie 1. Inleiding Het protocol Ernstige leesproblemen en dyslexie is onderdeel van ons zorgbeleid op de Oranje Nassauschool.

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.1 Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij lezen en spellen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een

Nadere informatie

Zorgplan Annie MG Schmidtschool Den Haag (versie juni 2015) Als bijlage bij het Schoolplan 2015-2019

Zorgplan Annie MG Schmidtschool Den Haag (versie juni 2015) Als bijlage bij het Schoolplan 2015-2019 Zorgplan Annie MG Schmidtschool Den Haag (versie juni 2015) Als bijlage bij het Schoolplan 2015-2019 Zorgplan 2015-2019 Annie M.G. Schmidtschool Den Haag 1 Inhoud: 1. Visie op zorg p. 03 2. Zorg p. 03

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep.

OVERGANGSPROTOCOL Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. OVERGANGSPROTOCOL Afspraken bij de overgang van de ene naar de andere groep. O.B.S. De Molenvliet Molendijk 8 3243 AM Stad aan t Haringvliet tel: 0187 611350 e-mail: info@obsdemolenvliet.nl website: www.obsdemolenvliet.nl

Nadere informatie

Leerling-zorg op onze school

Leerling-zorg op onze school Leerling-zorg op onze school Inhoud 1. Inleiding blz. 3 1.1 Onze visie op zorg 1.2 Doelstelling van de zorg 1.3 Zorgbreedte 2. Wanneer is een leerling een zorgleerling? 4 3. leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften:

Nadere informatie

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine Zorgverbreding Rekenen/wiskunde Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine ZORG OP MAAT Rekening houden met de mogelijkheden van ieder kind. hoge eisen pedagogische en didactische vaardigheden

Nadere informatie

PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar

PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar Openbare basisschool PROTOCOL DOORSTROMEN OF DOUBLEREN Richtlijnen met betrekking tot overgang (of niet) naar een volgend leerjaar 1-3-2015 lrkrdoc/protocollen/protocol doorstromen of doubleren Inleiding

Nadere informatie

Protocol. CBS Prinses Máxima

Protocol. CBS Prinses Máxima Protocol doubleren / doorstromen CBS Prinses Máxima Annie M. G. Schmidtlaan 6 2652 HJ Berkel en Rodenrijs (Lansingerland) T 0105190786 W www.prinsesmaximaschool.nl E info@prinsesmaximaschool.nl Protocol

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018 Dyslexieprotocol 1 Versie: mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz.3 2. Doel van het protocol blz.3 3. Wat is dyslexie? blz.3 4. Signaleringsmiddelen blz.4 5. Minimumdoelen voortgezet technisch lezen blz.5

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

Protocol overgang van groep 1,2 naar 3

Protocol overgang van groep 1,2 naar 3 Protocol overgang van groep 1,2 naar 3 OBS Het Tweespan Giessenburg OBS Het Tweespan, Giessenburg 1 1. Inleiding Lange tijd werd de 1 oktobergrens gehanteerd. Kleuters die voor 1 oktober vijf jaar werden,

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014 Beleidsstuk dyslexie Augustus 2014 Saltoschool Reigerlaan Beleidsstuk dyslexie 01-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Screening en signalering... 3 1.1 Groep 1... 3 1.2 Groep 2... 3 1.3 Groep 3... 4

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie 1 KC Den Krommen Hoek Protocol leesproblemen en dyslexie Verantwoording: Het protocol leesproblemen en dyslexie van kindcentrum Den Krommen Hoek is opgesteld op basis van het Protocol Leesproblemen en

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 Inhoudsopgave DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011... 3 1 Inleiding... 3 2 Vergoedingsregeling Dyslexie... 3 3 Interventies en hulp in de klas bij (vermoeden van ) dyslexie... 4 4 Signaleringslijst

Nadere informatie

CBS De Wegwijzer Protocol Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs groep 8

CBS De Wegwijzer Protocol Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs groep 8 CBS De Wegwijzer Protocol Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs groep 8 Datum eerste versie n.v.t. Datum laatste versie 17-11-2014 Documenteigenaar Team CBS De Wegwijzer Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

Protocol doubleren/versnellen

Protocol doubleren/versnellen In onderstaande schema s leest u de stappen die worden doorlopen in het geval van een doublure of versnellen bij een leerling. PROCEDURE DOUBLURE groep 1-8 Protocol doubleren/versnellen WAT TE DOEN ACTIVITEITEN

Nadere informatie

obs De Drift Richtlijn Verlengen of Doubleren/Versnellen of Springen

obs De Drift Richtlijn Verlengen of Doubleren/Versnellen of Springen obs De Drift Richtlijn Verlengen of Doubleren/Versnellen of Springen Omschrijving Uitgangspunten, werkwijze De Drift over verlengen, doubleren, versnellen, springen Verwijzing naar Doelgroep Betrokken

Nadere informatie

Beleidsplan overgang van 1 naar 2 naar Beleidsplan; de overgang van 1 naar 2 naar 3

Beleidsplan overgang van 1 naar 2 naar Beleidsplan; de overgang van 1 naar 2 naar 3 Beleidsplan overgang van 1 naar 2 naar 3 10-05-2018 2018 Beleidsplan; de overgang van 1 naar 2 naar 3 Achtergrond Met het Beleidsplan "De overgang van groep 1 naar 2 naar 3" wil KBs de Notenbalk duidelijkheid

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Branding om tot een goed

Nadere informatie

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs

Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Doorverwijzen naar het voortgezet onderwijs Ouderversie 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De plaatsingswijzer... 4 2. Uitstroomprofielen in groep 6... 5 3. Voorlopig advies in groep 7... 6 4. Advisering

Nadere informatie