Cursussen najaar 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursussen najaar 2012"

Transcriptie

1 MEE Rotterdam Rijnmond Ondersteuning bij leven met een Cursussen najaar 2012

2 Voorwoord MEE Rotterdam Rijnmond biedt informatie, advies en individuele ondersteuning aan mensen met een. Bovendien biedt MEE de mogelijkheid deel te nemen aan cursussen. Het volgen van zo n cursus biedt u de volgende voordelen: u ontmoet mensen in vergelijkbare situaties; u ontmoet mensen met vergelijkbare vragen; u kunt ervaringen en tips uitwisselen; u kunt uw gedachten en gevoelens met anderen delen; u leert, luistert, praat en denkt mee in een ontspannen sfeer. Voor wie? In deze brochure vindt u een overzicht van cursussen die in het najaar van 2012 gegeven gaan worden. Er zijn cursussen voor: jeugd van 8-12 jaar met een broer of zus met een ; ouders met een volwassen zoon/dochter met autisme en een normale intelligentie; mensen met autisme; ouders met kind van 4-12 jaar met een autismespectrumstoornis en een verstandelijke ; volwassenen met een verstandelijke ; volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte.

3 Informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MEE, op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot uur op telefoonnummer Ook kunt u tijdens kantooruren bij ons binnenlopen op het hoofdkantoor van MEE aan de Schiedamse Vest 154 te Rotterdam. Aanmelding Aanmelden kan door het inschrijfformulier uit deze brochure op te sturen of in te leveren bij MEE. Bent u al bekend bij MEE, meldt u zich dan aan via uw consulent die samen met u het formulier kan invullen. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met de trainers van uw groep. In dit gesprek bekijkt u met elkaar of de cursus voor u geschikt is en of deelname door kan gaan. Alle cursussen uit deze brochure gaan alleen door bij voldoende belangstelling. Kosten Aan deelname aan de cursussen zijn geen kosten verbonden. Locatie Alle cursussen vinden plaats in het gebouw van MEE aan de Schiedamse Vest 154 te Rotterdam, tenzij anders is vermeld.

4 Cursus voor jeugd van 8 tot 12 jaar met een broer of zus met een Spelen, praten en doen Je broer(tje) of zus(je) heeft een en beleeft de dagelijkse gebeurtenissen op een heel eigen manier. Misschien zegt een vriendje of vriendinnetje wel eens tegen je dat je broer of zus anders is. Voel je je wel eens verdrietig of boos, omdat je broer of zus een heeft? Beleef je met elkaar ook wel fijne avonturen? Wil je wel eens andere kinderen ontmoeten die net als jij ook een broer of zus hebben met een en horen wat zij met elkaar beleven? Als dat zo is, dan is deze cursus echt iets voor jou! Voor wie? Jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar die een broer of zus hebben met een. Wat gaan we doen? In de groep ontmoet je leeftijdsgenoten die ook in een gezin opgroeien met een broer of zus die een heeft. We gaan met elkaar praten over wat we meemaken, wat we lastig vinden, waar we soms verdrietig of boos om zijn. We gaan ook plezier maken met elkaar! We gaan voorbeelden naspelen van belevenissen die we thuis meemaken. Zo kun je veel van elkaar leren. Bij de cursus hoort ook huiswerk.

5 Cursus voor jeugd van 8 tot 12 jaar met een broer of zus met een Elke keer krijg je een opdracht mee om thuis te oefenen en zo leer je om op een goede manier voor jezelf op te komen. Wij vinden het belangrijk dat je ouders of verzorgers weten waar we in de groep over praten. Vandaar dat wij voor hen een ouderbijeenkomst organiseren. Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 jongeren. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag maandag Tijd uur Plaats Rotterdam (bij voldoende aanmeldingen wordt de groep ook gestart in Lansingerland, de dag en tijd hiervan zijn )

6 Cursus voor mensen met autisme Ik ben Speciaal Ik ben Speciaal is een methodiek ontwikkeld door Peter Vermeulen van Autisme Centraal in België. Het is een methode om iemand met een autismespectrumstoornis uit te leggen hoe mensen fysiek, emotioneel en verstandelijk in elkaar zitten. Wat vindt iemand leuk en wat moeilijk? Wanneer noemen we iets een handicap? Wat is autisme en hoe ziet dat er bij iemand uit? En hoe ga je hiermee om? Door meer kennis over autisme leer je er zelf beter mee om te gaan. En een beter zelfbeeld geeft meer zelfvertrouwen. Vooraf vindt er een intake plaats met ouders/begeleiders en de deelnemer. Bij kinderen moet een ouder of begeleider op de achtergrond aanwezig zijn. Wanneer wordt Ik ben Speciaal gegeven? Ik ben Speciaal wordt gegeven als iemand bijvoorbeeld veel vragen over autisme heeft en/of wordt geconfronteerd met allerlei moeilijke situaties. De cursist moet kunnen en willen lezen en hardop kunnen en willen praten. Er moet een onderzoeksrapport aanwezig zijn waarin de diagnose is gesteld en IQ-gegevens benoemd zijn. Ik ben Speciaal wordt niet gegeven aan kinderen of volwassenen die zelf nog niet weten dat ze een autismespectrumstoornis hebben en ook niet in crisissituaties.

7 Cursus voor mensen met autisme Voor wie? Het is een individuele cursus voor kinderen en jeugd vanaf 9 jaar en volwassenen met een autismespectrumstoornis en een intelligentie boven de 70. Aanmelding De consulent of schoolmaatschappelijk werker zorgt voor het aanmeldingsformulier en de rapportage. Deze gaan naar de coördinator van het steunpunt Autisme. Personen die nog geen cliënt zijn van MEE moeten zich eerst aanmelden bij MEE. Waar en wanneer? Start Aantal bijeenkomsten Duur Dag Tijd Waar in overleg 10 tot 15 bijeenkomsten 30 tot 45 minuten in overleg in overleg aan huis, op school of bij MEE

8 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Nee zeggen Nee zeggen tegen iemand kan lastig zijn. Soms wilt u nee zeggen als u iets niet wilt, maar weet u niet hoe u dit op een goede manier kunt doen. Omdat u niet weet hoe u nee kunt zeggen, wordt u bijvoorbeeld boos of zegt u niets. Zo blijft het voor de ander onduidelijk wat er aan de hand is. Soms zegt u ook wel eens ja, terwijl u eigenlijk nee wilt zeggen. Herkent u dit en wilt u leren nee te zeggen, dan is deze training iets voor u! Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar, die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten. Wat gaan we doen? In deze training leert u: goed te luisteren naar wat de ander u vraagt; vragen te stellen als u iets nog niet begrijpt; rustig en duidelijk nee te zeggen; te vertellen waarom u nee zegt; duidelijk nee te blijven zeggen, ook als iemand anders aandringt.

9 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

10 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Weerbaarheidstraining Om te kunnen weten wat u wel of niet leuk vindt, moet u weten wat u voelt. Als u weet wat u voelt, leert u ook gevoelens van anderen herkennen. Misschien bent u wel eens bang op straat. Misschien heeft u wel eens iets naars meegemaakt waar u een vervelend gevoel over heeft. Als u iets fijn vindt, bijvoorbeeld omdat iemand u een compliment geeft, heeft u een plezierig gevoel. In deze training leert u wat u kunt doen als u op een vervelende manier wordt toegesproken, gepest of aangeraakt terwijl u dat niet wilt. Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten. Wat gaan we doen? U leert op te komen voor uzelf en daarbij rekening te houden met de ander. In de training wordt onder andere geoefend met lichaamshouding, stemgebruik, ademhalingsoefeningen en rollenspelen.

11 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 10 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 10 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

12 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Omgaan met uw eigen agressie Iedereen heeft agressie in zich. Dit zijn gevoelens die in u zitten als u iets vervelend vindt en u zich daaraan ergert. U kunt zó boos worden dat u gaat slaan, schelden of dingen vernielt. U kunt misschien niet meer stoppen en hebt achteraf spijt van uw gedrag. Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten en die niet goed weten hoe ze met hun gevoelens van agressie om kunnen gaan. Wat gaan we doen? U leert wat agressie is, waar het vandaan komt en wat het met u doet. U leert dat u zelf kunt kiezen hoe u reageert en hoe u anders met uw boosheid om kunt gaan. We doen veel oefeningen en rollenspelen waarbij we regelmatig een videocamera gebruiken.

13 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 6 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 10 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

14 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Omgaan met geld Goed omgaan met geld is lastig en gaat niet vanzelf. Als je niet weet hoeveel geld je hebt en hoeveel je uit kunt geven, koop je makkelijk te veel en kan je schulden krijgen. Ook moeten rekeningen op tijd betaald worden en raak je belangrijke papieren misschien kwijt omdat ze niet goed opgeborgen worden. Soms regelen anderen alles voor jou en wil je zelf meer van geldzaken begrijpen. Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten. Je moet redelijk kunnen lezen en schrijven en met een rekenmachine kunnen (leren) optellen en aftrekken. Ook is het belangrijk dat je iemand in je omgeving hebt die jou (als dit nodig is) kan helpen met opdrachten en die jou na de cursus kan helpen door te gaan met wat jij geleerd hebt. Wat gaan we doen? Overzichten maken van jouw inkomsten en uitgaven. Een kasboek bijhouden. Welke soorten post zijn er, wat moet je ermee doen en op welke manier kun je het opruimen. Verschillende manieren van betalen. Verschillende rekeningen en op welke manieren je minder geld uit kunt geven. Waar je terecht kunt voor hulp als je veel schulden hebt.

15 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd (vermeld je voorkeur op het inschrijfformulier, de mogelijkheden zijn: - overdag uur uur)

16 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Bébé, mijn baby en ik Als je jong zwanger raakt, verandert er veel in je leven. Iedereen in je omgeving lijkt een mening over jou te hebben. Je gaat nadenken over je opleiding en school. Vaak moeten er veel zaken geregeld worden. Soms heb je bijna geen tijd om er bij stil te staan dat er een kindje in je buik groeit en dat je binnenkort moeder wordt. In de Bébé-bijeenkomsten maken we hier samen tijd voor. Tijdens de bijeenkomsten leer je je kindje al wat beter kennen. Je wisselt tips en ervaringen uit met andere jonge vrouwen die binnenkort moeder worden. Ook is er tijd om vragen te stellen aan de begeleiders. Voor wie? Ben je jonger dan 25 jaar en tussen de 12 en 30 weken zwanger en heb je op een MLK-school gezeten? Dan is deze cursus iets voor jou. Wat gaan we doen? Tijdens de bijeenkomsten komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: het zwanger zijn; ontspanning tijdens de zwangerschap; bevalling en geboorte; kraamtijd; bij wie je terecht kunt; na de kraamtijd.

17 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 6 tot 8 aanstaande moeders. Waar en wanneer? Start Aantal bijeenkomsten Duur Dag Tijd bij voldoende aanmeldingen 5 bijeenkomsten tijdens de zwangerschap en 1 bijeenkomst na de bevalling 2 uur per bijeenkomst

18 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Zo opvoeden Het opvoeden van kinderen is leuk, maar soms ook moeilijk. Iedere ouder heeft wel eens vragen over opvoeden. U zit bijvoorbeeld met vragen als: Wat kan ik doen als mijn kind niet luistert? of Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kinderen leuke en aardige dingen doen? Zoekt u antwoorden op deze of andere vragen, dan is deze cursus iets voor u! Zo opvoeden is een kijk-, praat- en doecursus. Tijdens deze cursus krijgt u tips en leert u wat belangrijk is bij de opvoeding van uw kind. U kunt ook praten met andere ouders over het opvoeden en u zult merken dat u niet de enige bent die hierover vragen heeft. Voor wie? Elke ouder die iets wil leren over opvoeden en op een MLK-school heeft gezeten met thuiswonende kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud. Wat gaan we doen? In de cursus leert u uw eigen opvoedingssituatie te bespreken en ermee te oefenen. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan de orde: aandacht geven aan uw kind(eren); prijzen en complimentjes geven aan uw kind(eren); nee zeggen en verbieden; negeren, apart zetten, straffen.

19 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 ouders. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

20 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Vriendschap en relatie Het is niet altijd makkelijk om vrienden te maken, maar vooral kan het een klus zijn om vrienden te houden. Hoe kunt u een vriendschap onderhouden? Soms betekent een bepaalde vriend of vriendin meer voor u en krijgt u verkering. Vlinders in uw buik krijgen, verliefd worden. Wilt u over deze onderwerpen met anderen praten of hebt u hierover veel vragen, meldt u dan aan voor deze training! Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten. Wat gaan we doen? In deze training leert u meer over vriendschappen en verkering: wat zijn vrienden en wat kunt u van uw vrienden verwachten? als u verliefd wordt op een vriend of vriendin, heeft u dan verkering? welke gevoelens horen bij verkering hebben? wat is prettig en wat is niet prettig als een vriend/vriendin u aanraakt?

21 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

22 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Kritiek krijgen Het gebeurt wel eens dat iemand tegen u zegt dat u iets niet goed hebt gedaan of dat u het beter op een andere manier had kunnen doen. U bent het misschien niet eens met de ander en de reactie van de ander vindt u niet leuk. U begrijpt het misschien niet goed. U wordt boos op de ander of loopt weg. Als u dit herkent, dan is deze training misschien wel iets voor u! Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten. Wat gaan we doen? In deze training leert u: goed te luisteren naar de ander en zelf zo rustig mogelijk te blijven; vragen te stellen als u iets nog niet begrijpt; te zeggen waar u het wel én niet mee eens bent; uit te leggen waarom u op een bepaalde manier reageert.

23 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 8 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

24 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Op jezelf Op een dag denkt u ik wil op mezelf gaan wonen. Als u nog nooit op uzelf heeft gewoond, weet u ook niet hoe dat is en wat er allemaal bij komt kijken. Waar denkt u aan als u op uzelf gaat wonen? Wat moet u allemaal regelen? Wat is belangrijk om te weten? Daarover gaat deze cursus. Voor wie? Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten en nog thuis wonen. U moet kunnen lezen en schrijven. Wat gaan we doen? In deze cursus krijgt u informatie over de volgende onderwerpen: welke mogelijkheden er zijn als u op uzelf wilt wonen; verschillende begeleidingsvormen; post en administratie; huishouden organiseren, eten en drinken; vrije tijd en sociale contacten.

25 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 7 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag Tijd

26 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Lotgenotengroep voor vrouwen die misbruikt zijn U bent seksueel misbruikt. Het misbruik zelf is voorbij, maar u heeft er nog steeds last van. In een lotgenotengroep kunt u praten met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Voor wie? Vrouwen vanaf 18 jaar, die op het speciaal onderwijs (MLK) hebben gezeten en seksueel misbruikt zijn. Wat gaan we doen? We praten met elkaar over wat u en de anderen hebben meegemaakt en hoe u er last van kunt hebben. Bijvoorbeeld: u kunt niet meer slapen; u schaamt zich; u voelt zich schuldig; u bent vaak bang; u bent al uw vertrouwen kwijt; uw lichaam voelt anders. We werken met een programma met verschillende onderwerpen en oefeningen. We denken samen na over wat u verder kan helpen. U bepaalt zelf wat u wel of niet vertelt. Er zijn twee vrouwelijke begeleiders vanuit MEE Rotterdam Rijnmond.

27 Cursus voor volwassenen met een verstandelijke Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Wanneer? Start Aantal bijeenkomsten Duur Dag Tijd bij voldoende aanmeldingen 9 bijeenkomsten en na drie maanden een 10 e bijeenkomst 2½ uur per bijeenkomst

28 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte Gespreksgroep voor Turkse vrouwen met een of een gezinslid met een Voor Turkse vrouwen met een of een gezinslid met een is de lotgenotencontactgroep opgericht. Het is gebleken dat bij hen de behoefte bestaat om samen met anderen, die in vergelijkbare situaties verkeren, te praten over bepaalde onderwerpen. Wat u gemeenschappelijk heeft, is een lichamelijke en/of chronische ziekte bij uzelf of een familielid en de en die u daarvan ondervindt in het dagelijkse leven. Voor wie? Vrouwen met een Turkse culturele achtergrond met een en/of chronische ziekte of die kinderen/ familieleden hebben met een en/of chronische ziekte. Wat gaan we doen? In een groep kunt u samen met andere vrouwen, die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, ervaringen uitwisselen. De andere deelnemers van de groep begrijpen makkelijker wat u soms meemaakt. Tijdens de eerste bijeenkomst kunnen in samenspraak met de deelnemers thema s worden uitgekozen voor de volgende bijeenkomsten.

29 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Wanneer? Aantal bijeenkomsten Duur Dag Tijd doorlopend behalve in de schoolvakanties 2 uur per bijeenkomst dinsdagochtend 1 keer per twee weken 9.30 tot uur

30 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte Regie over eigen leven Als uw lichaam niet meer doet wat u wilt, kan dat behoorlijk knabbelen aan uw zelfvertrouwen. U ziet er misschien ineens anders uit, voelt u heel anders of kunt niet alles meer zelf. Regie over eigen leven is een training die u helpt om uw zelfvertrouwen weer terug te krijgen en u begeleidt op de weg naar zelfstandigheid. Want, dat u af en toe hulp nodig hebt, betekent niet dat u afhankelijk moet zijn. Het blijft uw leven en u blijft de baas. Regie over eigen leven is bedoeld voor iedereen tussen de 16 en 25 jaar wiens lijf niet meer doet wat het moet doen. Het is een praktische training, waarin veel gelachen wordt. Wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 10 Dag Tijd

31 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte LG Weerbaarheidstraining Als uw lichaam, als gevolg van een handicap of ziekte, niet meer doet wat u wilt, levert dat vaak een gebrek aan zelfvertrouwen op! De weerbaarheidstraining helpt u weer te bouwen aan dat zelfvertrouwen en op een goede manier op te komen voor uzelf op momenten, dat het nodig is. Wat gaan we doen? In groepen van gemiddeld 8 deelnemers wordt er in 10 bijeenkomsten gewerkt aan verschillende onderwerpen: houding; ontspanning; zelfverdediging; grenzen stellen; nee zeggen. Het is een praktische training waarin veel gelachen wordt! Wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 10 Dag Tijd

32 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte Gespreksgroep Uit onderzoek is gebleken dat onder mensen met een lichamelijke handicap en/of chronische ziekte de behoefte bestaat samen met anderen, die in vergelijkbare situaties verkeren, te praten over bepaalde onderwerpen. Wat u gemeenschappelijk heeft, is een lichamelijke handicap en/of chronische ziekte en de en die u daarvan ondervindt in het dagelijkse leven. Voor wie? Mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke en/of chronische ziekte. Wat gaan we doen? In een groep kunt u samen met anderen, die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, ervaringen uitwisselen. De andere deelnemers van de groep begrijpen makkelijker wat u soms meemaakt. Thema's als acceptatie van uw handicap en het leren omgaan met uw handicap in relatie tot de sociale omgeving kunnen aan de orde komen. Tijdens de eerste bijeenkomst kunnen in samenspraak met de deelnemers thema s worden uitgekozen voor de volgende bijeenkomsten.

33 Cursus voor volwassenen met een lichamelijke en/of chronische ziekte Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor 8 deelnemers. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 6 Duur 2½ uur per bijeenkomst Dag Tijd

34 Cursus voor ouders met kind van 4-12 jaar met een autismespectrumstoornis en een verstandelijke Oudercursus autisme en een verstandelijke De diagnose autisme kan opluchting geven bij ouders. Het betekent dat de moeilijkheden bij de opvoeding worden veroorzaakt door een handicap. Het roept echter ook weer heel veel nieuwe vragen op. Wat houdt deze diagnose nu precies in? Welk gedrag hoort bij autisme? Hoe beïnvloedt de verstandelijke het autisme bij mijn kind? Wat betekent dit voor de opvoeding en voor de toekomst van mijn kind? Voor wie? Voor ouders met een kind van 4 tot 12 jaar en een intelligentie beneden 70. De cursus is bedoeld voor ouders die de diagnose autismespectrumstoornis van hun kind nog maar kort geleden hebben gehoord en ouders die zich onvoldoende geïnformeerd voelen over de betekenis van autisme en een verstandelijke. Door wie? De cursus wordt gegeven door Inge Voet, gedragsdeskundige van Lucertis, Sarr Expertisecentrum Autisme ZHZ en Annemieke Hogendoorn, consulent van het steunpunt Autisme van MEE Rotterdam Rijnmond. Aanmelden U kunt zich alleen aanmelden via het aanmeldingsformulier van de Sarr. Dit kunt u downloaden via

35 Cursus voor ouders met kind van 4-12 jaar met een autismespectrumstoornis en een verstandelijke Uw verwijzer/hulpverlener kan u hierbij desgewenst helpen. U kunt voor informatie ook bellen met MEE en vragen naar Annemieke Hogendoorn. Samen met het aanmeldingsformulier is nodig: een verwijsbrief van de huisarts; rapportage van een intelligentieonderzoek; een psychiatrisch onderzoeksverslag met daarin de diagnose van uw kind. Als u twijfelt of u deze documenten heeft, vraag het dan aan uw verwijzer. Deze documenten zijn nodig om uw aanmelding in behandeling te nemen. U kunt de aanmelding zonder postzegel opsturen naar: Lucertis Sarr Expertise Centrum Autisme Antwoordnummer VB Rotterdam Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 7 Duur 1½ uur per bijeenkomst Dag Tijd

36 Cursus voor ouders met een volwassen zoon/dochter met autisme en een normale intelligentie Oudergroep autisme 18+ Ouders met een volwassen zoon of dochter die vaak pas op latere leeftijd de diagnose autisme gekregen hebben, lopen tegen veel zaken aan. Vaak hebben ze weinig contact met de hulpverleners van hun kind doordat hij/zij volwassen is. Veel hulpverlening is vaak voor jongere kinderen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat hun kind de diagnose ontkent. U loopt zelf echter wel tegen veel zaken aan en wilt hier graag met andere ouders over praten. Voor wie? Ouders met een zoon of dochter waarbij de diagnose autismespectrumstoornis met een normale intelligentie gesteld is en 18 jaar of ouder is. U wilt graag uw ervaringen delen met andere ouders en informatie rondom autisme opdoen. Door wie? De cursus wordt gegeven Mirjam van der Meer, consulent van het steunpunt Autisme van MEE Rotterdam Rijnmond. Vooraf vindt er een intakegesprek en achteraf een evaluatiegesprek plaats. Aanmelden U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier of bellen naar Mirjam van der Meer, telefoonnummer Haar werkdagen zijn dinsdag, donderdag en vrijdag.

37 Cursus voor ouders met een volwassen zoon/dochter met autisme en een normale intelligentie Waar De cursus vindt plaats bij MEE Rotterdam Rijnmond, Schiedamse Vest 154, 3011 BH Rotterdam, telefoonnummer Wat gaan we doen? De groep komt om de week bij elkaar. Onderwerpen die besproken worden zijn: algemene kenmerken; indicatie en persoonsgebonden budget; werk en opleiding; behandelmogelijkheden en omgang met en acceptatie door de omgeving; woonmogelijkheden; vrijetijdsbesteding. Daarnaast wordt er veel tijd gereserveerd voor het uitwisselen van ervaringen tussen de ouders. Hoeveel deelnemers? Er is plaats voor maximaal 16 ouders. Ouders kunnen zich beiden of alleen opgeven. Waar en wanneer? Start bij voldoende aanmeldingen Aantal bijeenkomsten 6 Duur 2 uur per bijeenkomst Dag donderdagmiddag Tijd

38 Routebeschrijving naar MEE Rotterdam Rijnmond Bereikbaarheid met openbaar vervoer Metro: alle lijnen op de Calandlijn en de Erasmuslijn stoppen op station Beurs. Vanaf hier is het nog vijf minuten lopen naar het gebouw van MEE. Tramlijnen 8, 23 en 25 stoppen bij halte Churchillplein (ter hoogte van het Maritiem Museum). Tram 23 en 25 zijn (gedeeltelijk) aangepast voor rolstoelgebruikers. Bus 32 (Schiedam Noordereiland) stopt bij de halte Keizerstraat/Westblaak. Bereikbaarheid per auto U rijdt vanaf de snelwegen A20 of A16, of via de Erasmusbrug vanaf Rotterdam-Zuid, richting Rotterdam- Centrum. Bij het Maritiem Museum rijdt u de Schiedamsedijk in. U neemt de eerste zijstraat, dit is de Schilderstraat/verlengde Witte de Withstraat. De eerste zijstraat is de Schiedamse Vest. Ons kantoor is gevestigd in het witte hoekpand. Voor de hoofdingang is een aantal parkeerplaatsen beschikbaar voor mensen die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart. In de Hartmanstraat tussen de Witte de Withstraat en de Westblaak (op ongeveer 100 meter van ons kantoor) is een grote parkeergarage.

39

40 MEE Rotterdam Rijnmond Ondersteuning bij leven met een Schiedamse Vest 154 / 3011 BH Rotterdam Tel / Fax info@meerotterdam.nl

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jeugd & Gezin We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Is er iemand bij wie we terecht kunnen? Iemand die ons begrijpt? Ons kind heeft een beperking,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Zeeland Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Zorg. Omdat een andere blik je leven verrijkt Zorg vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt Je kind heeft autisme Je kind blijkt autisme te hebben. Waarschijnlijk had je al langere tijd een vermoeden. Ouders weten vaak al vroeg dat hun

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers ONDERZOEK Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Voor wie is onderzoek? Onderzoek is bedoeld voor jou en andere kinderen of jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar. Soms ben jij zelf degene

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Puberteit en Autismespectrumstoornissen

Puberteit en Autismespectrumstoornissen Uitnodiging Puberteit en Autismespectrumstoornissen Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg organiseert op woensdag 2 maart 2016 een thema-avond met als onderwerp puberteit en autismespectrumstoornissen.

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie De Kopgroep in Nieuwegein Praten over en omgaan met uw dementie "In het begin vond ik het eng", vertelt Pieter. "Nu zeg ik het gewoon tegen iedereen: Ik heb Alzheimer." Omgaan met dementie Sinds de diagnose

Nadere informatie

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk?

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk? Contact met school Contact onderhouden met de school van uw kind kan op verschillende manieren. Denk aan het bezoeken van een ouderavond of het aanspreken van de leerkracht aan het einde van de schooldag

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder.

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder. Weerbaarheidstraining voor kinderen 2016: Stevig in je schoenen! Wil jij ook leren voor jezelf opkomen? Startdata eerstvolgende groepstrainingen: Leeftijd 4 tot 6 jaar: Vrijdag 13 mei 2016: 13:00 tot 14:30

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Leven zoals jij dat wilt Ludo s motto: Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten en verder gaan! Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? Heb jij bij lastige zaken wat hulp nodig

Nadere informatie

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode:

Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Thema's per klas die aangeboden worden in de methode: Groep 1-2 Hierbij zijn de kinderen bezig met specifieke lichaamskenmerken van zichzelf en van anderen. Ook gaan ze op zoek naar onderlinge overeenkomsten.

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stop huiselijk geweld

Stop huiselijk geweld Stop huiselijk geweld Help jezelf. Help de ander. Inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis kunnen ook direct het SHG bellen op 010 473 65 65 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Huiselijk geweld stopt

Nadere informatie

CJG Voorschoten Zwaluwweg 4 2251 MV Voorschoten www.cjgvoorschoten.nl

CJG Voorschoten Zwaluwweg 4 2251 MV Voorschoten www.cjgvoorschoten.nl 3 e kwartaal 2015 INLOOPSPREEKUUR MEE Elke woensdagochtend heeft MEE inloopspreekuur van 9.00 tot 12.00 uur op het CJG Voorschoten. U kunt hier zonder afspraak terecht en er zijn geen kosten aan verbonden.mee

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel:

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel: Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: : Postcode: Tel: beter om kan gaan met leeftijdsgenoten sociaal vaardiger wordt beter zijn/haar vrije tijd kan invullen

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Huiselijk geweld is: ruzie maken, schreeuwen, dreigen negeren, vernederen, uitschelden slaan, schoppen, door elkaar schudden dreigen met of

Nadere informatie

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort?

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort? amersfoort Folder voor ouders van 0-8 jarigen Bezoekadres Heiligenbergerweg 36, 3816 AK Amersfoort T 033 47 94 000, E info@cjgamersfoort.nl I www.cjgamersfoort.nl carta U kunt binnenlopen bij CJG Amersfoort.

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie