Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland"

Transcriptie

1 Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft kan dat lastig zijn. Deze kindergroep (8-12 jaar) is erop gericht om problemen bij kinderen te voorkomen. Gedachten als: Waarom doet hij/zij zo? ; Het is vast mijn schuld ; Gaat dit ooit over? kunnen het behoorlijk ingewikkeld maken voor een kind. Piekeren, zorgen voor anderen, altijd rekening houden met de zieke ouder. In de kindergroep merken de kinderen dat ze niet de enige zijn. Met spelletjes en filmpjes gaan ze samen in op de thuissituatie. Ze vinden steun en herkenning bij elkaar en dat is meestal nieuw. In hun omgeving stuiten kinderen vaak op onbegrip. Mensen durven niet goed over dit onderwerp te praten. De insteek van de training is positief en luchtig. Locatie: Zaandam of Purmerend 8 bijeenkomsten van 1,5 uur en 2 ouderbijeenkomsten en een terugkombijeenkomst. De groep wordt door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder gegeven. Er kunnen 6 tot 10 kinderen deelnemen. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Voor deelname is een verwijsbrief nodig van de huisarts. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Piep zei de muis (5-7 jaar) (nieuw!) Kindergroep voor kinderen (5-7 jaar) die thuis spanning & stress meemaken. Piep zei de muis is bedoelt voor kinderen die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Het kunnen situaties zijn waarmee een kind geen raad weet, zoals echtscheiding, een ziek broertje of zusje, ruzie, geweld, (psychische) ziekte van de ouder of overlijden. Kinderen snappen niet altijd goed wat er aan de hand is en kunnen zich schuldig voelen over de situatie. Ze kunnen stiller worden, zich terugtrekken, onzeker voelen of heel boos en dwars zijn. De kinderen komen ongeveer 10 keer bij elkaar en de ouders worden verwacht bij 3 ouderbijeenkomsten. Piep (een handpop muis) praat met de kinderen over gevoelens die hem en de kinderen bezighoudt, zoals angst, boosheid, schuldgevoel en schaamte. De kinderen lern deze emoties te uiten en hoe ermee om te gaan. De kinderen spelen, knutselen en gaan aan de slag met een eigen schatkistje met symbolische schatten erin. Locatie: Zaandam (alleen voor kinderen uit Zaanstad) De cursus bestaat uit ongeveer 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. Daarnaast zijn er 3 ouderbijeenkomsten en vinden er eindgesprekken plaats. Voorafgaand vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Z.O.Z.

2 Let op de kleintjes!: Kinderen die getuigen waren van huiselijk geweld Kinderen (6-10 jaar) die getuige zijn geweest van huiselijk geweld, kunnen deze ervaringen vaak niet goed plaatsen. De kindergroep is erop gericht om spelenderwijze de ontwikkeling van problemen bij de kinderen te voorkomen. Kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld voelen zich vaak schuldig, angstig en machteloos, omdat het geweld niet te voorspellen is en er vaak een dreigende sfeer hangt thuis. Kinderen kunnen op verschillende manieren hierop reageren. Sommigen krijgen hoofdof buikpijn, beginnen met bedplassen, trekken zich terug of reageren juist heel agressief. De bedoeling van de groep is dat kinderen anders gaan denken over geweld, hun gevoelens leren uiten en ermee leren omgaan. Verder wordt er gewerkt aan meer zelfvertrouwen en jezelf leren beschermen. De groep past niet bij kinderen die zich nog bevinden in een omgeving van huiselijk geweld en kinderen die ernstige problemen vertonen als gevolg van het huiselijk geweld. Locatie: Zaandam of Purmerend De kindergroep omvat 8 bijeenkomsten en 2 ouderbijeenkomsten. De groep wordt gegeven door 2 medewerkers van Context. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Meer informatie en aanmelding: of ADHD Brusjes: broers en zussen van kinderen met ADHD of Autisme (8-12 jaar) Een korte cursus voor kinderen die een broer of zus hebben met ADHD. Opgroeien bij een brusje (boer/zus) met ADHD of Autisme kan veel van je vragen. Er gaat veel aandacht naar je brusje uit en jij moet je regelmatig aanpassen aan zijn/ haar situatie. Je bent niet de enige! In de ene groep ontmoeten kinderen met een broer/zus (8-12 jaar) met ADHD elkaar, in de andere kinderen met een broer/zus met Autisme. Er wordt informatie over ADHD en autisme gegeven en worden ervaringen gedeeld. Ook wordt gekeken hoe met moeilijke situaties om te gaan. Het is niet alleen praten, maar er zijn ook spelletjes en oefeningen. Locatie: Zaandam en Purmerend De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 75 min. Er kunnen 6 tot 12 kinderen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Plezier op school Zomercursus voor sociale vaardigheden voor kinderen die naar de brugklas gaan. Als je op de basisschool ervaring hebt met gepest worden, of het lastig vond om handig contact te maken met andere kinderen, dan is de overgang naar de middelbare school hét moment om daar verandering in te brengen! Andere kinderen kun je niet veranderen, maar kunt wel zelf een andere houding aanleren, oefenen met voor jezelf opkomen en op een leuke manier contact maken met leeftijdgenoten zodat je vrienden kunt maken. Z.O.Z.

3 De GGD geeft de reguliere training Plezier op school. Context en Lucertis bieden deze training speciaal voor kinderen, die iets meer aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld door angstklachten, ADHD of een lichte vorm van PDD-NOS. Locatie: Zaandam en Purmerend. In de laatste week van de zomervakantie komen we 3 dagen bij elkaar. Na 1,5 maand is er een terugkombijeenkomst. Ouders worden uitgenodigd voor een ouderbijeenkomst. Voorafgaand vindt er altijd een kennismakingsgesprek plaats om samen te bekijken of deze training geschikt is voor jou. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor deze groep is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Meer informatie en aanmelding: of

4 Jongeren jaar KOPP/KVO Pubergroep. Een vader of moeder met problemen De KOPP/KVOgroep is een training voor jongeren (12 tot 16 jaar) die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Wanneer een vader of moeder psychisch ziek is, of verslaafd aan drugs of alcohol is dat vervelend en lastig voor hen, maar zeker ook voor jou. Je geeft ze veel aandacht en maakt je soms zorgen, maar moet je ook op je eigen leven gaan richten. In de KOPP/KVOgroep vind je leeftijdsgenoten die net als jij een psychisch zieke en/of verslaafde ouder hebben. Samen praat je over je thuissituatie en vind je de steun en herkenning die je in je omgeving niet altijd tegenkomt. Je leert manieren om op eigen benen te staan zonder het contact met je ouder(s) te verliezen. Gegevens Locatie: Zaandam en Purmerend Er zijn 8 bijeenkomsten van 1,5 uur en een terugkombijeenkomst. Er kunnen 6 tot 12 jongeren deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Voor deze groep is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Meer informatie en aanmelding: of Je kunt ook eens kijken op de websites: U-Xpress (nieuw!) Cursusgroep voor jongeren (12-16 jaar) die thuis heftige ruzies meemaken. Als ouders ruzie hebben, brengt dit ongewild spanningen met zich mee voor de kinderen. Als je zelf al redelijk volwassen aan het worden bent, is het lastig hoe je met deze spanningen om moet gaan. Bovendien loop je ook tegen loyaliteitsproblemen aan (dat wil zeggen: het blijven toch je vader en je moeder; je wil misschien geen keuze maken), en kun je een cocktail van gevoelens hebben van boosheid, verdriet, machteloosheid en angst. In deze groep komen we bij elkaar om je handvatten te geven hoe je met deze ingewikkelde situatie om kunt gaan en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. We maken gebruik van gesprekken, oefeningen, en kunnen elkaars tips gebruiken. Ondanks de soms zware materie is er ook ruimte voor lachen en sluiten we elke bijeenkomst op een leuke manier af. Daarnaast worden ouders uitgenodigd voor 2 ouderbijeenkomsten. Locatie: Zaandam De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst. De groep wordt gegeven door een trainer van Context en een trainer van het JPP (GGDZW). Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Z.O.Z.

5 Ouders Thema-avond ouders van kinderen met ADHD Voor ouders en betrokkenen van kinderen met AD(H)D. Tijdens een thema avond staat een bepaald thema centraal. Voorbeelden hiervan zijn: medicatie, ADHD en school en ADHD in het gezin. Elke thema-avond is een deskundige aan het woord. Er is veel ruimte voor vragen en interactie met andere ouders. Naast nieuwe informatie staat ook de herkenning bij elkaar centraal. Er is extra informatie te bekijken op de informatietafel. Locatie: Zaandam en Purmerend. Deze thema-avonden vinden elk jaar plaats en worden verzorgd door 1 of meerdere medewerkers van Context en/of Lucertis. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. U kunt zich inschrijven voor de mailinglist en ontvangt een aantal weken vooraf een uitnodiging. Meer informatie en aanmelding: of Veilig en krachtig Een cursus voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld en hun leven weer oppakken. Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld die een stap hebben genomen om een zelfstandig leven op te bouwen, kunnen tal van problemen hierbij tegenkomen. In de cursus is aandacht voor het voorkomen van een nieuwe gewelddadige relatie, informeren waarom ex-partner steeds geweld gebruikt, meer zelfvertrouwen krijgen, gevoel van eenzaamheid doorbreken, nieuwe relaties aangaan. Locatie: Zaandam en Purmerend. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur. Er kunnen 6 tot 12 vrouwen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van de Blijfgroep of Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Krachtig en veilig Een cursus voor Turkse vrouwen die veel meemaken en krachtiger met de situatie om willen gaan. Er zijn vele factoren in de thuissituatie die bij vrouwen stress kunnen veroorzaken. De relatie, de kinderen, ziekte, vermoeidheid, somberheid of financiële problemen. Het doel van deze groep is dat vrouwen herkenning bij elkaar vinden. Lastige onderwerpen worden besproken en adviezen worden gegeven hoe je hier goed mee kunt omgaan. Aandacht voor jezelf, assertiviteit, sociale netwerk versterken en helpende gedachten zijn thema s. Deze cursus wordt uitgevoerd in samenwerking met I-Psy en kan in het Turks gegeven worden. Gegevens Locatie: Zaandam De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur. Er kunnen 6 tot 12 vrouwen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door 1 medewerker van Context en 1 medewerker van I-Psy. Aan deelname zijn geen kosten verbonden Meer informatie en aanmelding: of

6 KOPP/KVO Volwassengroep. Een groep voor volwassenen met ouders met problemen Een cursus voor volwassenen die een vader of moeder hebben met psychische en/of verslavingsproblemen. Wanneer je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, dan kan dat voor jou ook ingrijpende gevolgen hebben. Je bent niet de enige, er zijn veel mensen die een ouder hebben met dergelijke problemen. Ook al ben je al volwassen, vaak worstel je nog met dezelfde problemen als wanneer je nog thuis woonde. De groep heeft als belangrijkste doel, om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een aantal thema's, zoals omgaan met problemen in het ouderlijk huis, schuldgevoelens en erfelijkheid. Locatie: Zaandam of Purmerend of Alkmaar De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst. Er kunnen 6 tot 10 mensen deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder. Voor deelname is een verwijsbrief nodig van de huisarts. Meer informatie en aanmelding: of

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018

Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018 Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018 Beste lezer, #Je suis depri #TrueSelfie #depressiekennistest In april en mei geven jongeren en volwassenen zich bloot in tal van NPO 3-programma s, op npo3.nl en via

Nadere informatie

PREVENTIE VOOR POH-GGZ

PREVENTIE VOOR POH-GGZ PREVENTIE VOOR POH-GGZ ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ INDIGO BIEDT

Nadere informatie

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij preventie ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. mentale ondersteuning direct en dichtbij Indigo biedt niet alleen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant?

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant? Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen p/a Dimence Postbus 398 7600 AJ Almelo www.kenbis.nl Opgroeien en de bipolaire stoornis Als ouder met een bipolaire stoornis kun je je zorgen maken over je kinderen;

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wij hebben autisme De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wat betekent een kind dat anders is voor het gezin Verstoring van het gewone gezinsleven Ouders moeten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Het Speelgoedhuis. In dit nummer:

Nieuwsbrief. Het Speelgoedhuis. In dit nummer: 18 oktober 2018 Nieuwsbrief Juf Wilma met pensioen Op 1 januari 2019 gaat juf Wilma Luijendijk met pensioen. Na een prachtige onderwijscarrière van 44 jaar op de St. Leonardusschool gaat de juf het werkende

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Huiselijk geweld is: ruzie maken, schreeuwen, dreigen negeren, vernederen, uitschelden slaan, schoppen, door elkaar schudden dreigen met of

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Opgroeien met zorg. Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel & Maas

Nieuwsbrief. Opgroeien met zorg. Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel & Maas Nieuwsbrief Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel & Maas Extra uitgave - Themanummer Opgroeien met zorg november Jongelui, Samen met het Bouwens wil het Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas extra aandacht schenken

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Praten helpt. Informatie voor hulpverleners

Praten helpt. Informatie voor hulpverleners Praten helpt Informatie voor hulpverleners KOPP/KVO preventie voor ouders en kinderen Jaarlijks krijgen in Nederland 1,6 miljoen kinderen en jongeren onder de 22 jaar te maken met een psychische ziekte

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders U kunt deze brochure bestellen via www.movisie.nl Juli 2008 MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling Auteurs: Bert Vissers

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care

Kinderen op bezoek op de intensive care Kinderen op bezoek op de intensive care Handreiking voor ouders mca.nl Inhoudsopgave Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 1 Hoe bereid

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Jarigen. Agenda. Week 21 22t/m 26 mei

Beste ouders/verzorgers, Jarigen. Agenda. Week 21 22t/m 26 mei Beste ouders/verzorgers, In het kader van Gezonde school wordt u gevraagd om een enquête in te vullen. Wij zouden natuurlijk graag zien dat u zo veel mogelijk deel neemt aan deze enquête. Als projectgroep

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS U heeft zich aangemeld bij MET ggz voor begeleiding bij of behandeling van uw psychische klachten. Dat is een hele stap! Veel ouders die bij ons in zorg komen geven aan dat

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals Opgroeien met ziekte en zorg Training voor professionals Wat is jouw kracht? Aanleiding 2BeCool wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers vallen nauwelijks

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

Kliniek Ouder & Kind

Kliniek Ouder & Kind Kliniek Ouder & Kind Voor wie? Heb je last van heftige emoties zoals verdriet, somberheid, wanhoop, angst, boosheid of een wisseling van heftige emoties (dan weer blij, dan weer boos, dan weer verdrietig)

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten Rouwen Als een dierbaar iemand pas gestorven is en je afscheid van hem of haar hebt moeten nemen, dan voel je je vaak heel wezenloos. Je vraagt je af waarom dit moest gebeuren maar je krijgt geen antwoord.

Nadere informatie

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips

Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Sessie 2 Het verhaal en de veiligheid Sessie 3 Veiligheid en tips Overzicht sessies ouders Overzicht sessie kinderen Sessie 1 Introductie Stap 1: Welkom en introductie Stap 2: Introductie van de werkboeken Stap 3: Uitleg doel van de groep Stap 4: Waarom beginnen ouders

Nadere informatie

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN 07-01-2016 Nr. 9 BESTE OUDER, Inmiddels ligt de Kerstvakantie achter ons, een vakantie vol feestdagen, waarin saamhorigheid en er voor elkaar zijn, belangrijke begrippen zijn. Nu zijn wij, vol goede moed

Nadere informatie

OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG. Training voor professionals

OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG. Training voor professionals OPGROEIEN MET ZIEKTE EN ZORG Training voor professionals WAT IS JOUW KRACHT? AANLEIDING De gemeente Zoetermeer wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers

Nadere informatie

Jongeren met gescheiden ouders

Jongeren met gescheiden ouders Jongeren met gescheiden ouders Veel jongeren maken mee dat hun ouders uit elkaar gaan. Op dit moment heeft ± 1 op de 6 mensen onder de 21 jaar te maken met een echtscheiding van de ouders. Hoewel een scheiding

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Echtscheiding en kinderen Kinderen zien het gezin waarin zij zijn grootgebracht vaak als een eenheid die er altijd was

Nadere informatie

gaan. Van belang is dat we er op een goede manier mee leren omgaan.

gaan. Van belang is dat we er op een goede manier mee leren omgaan. Over geluk, angst en weerbaar zijn Ouders willen hun kinderen opvoeden tot weerbare mensen. De laatste jaren is hier meer aandacht voor. De samenleving wordt steeds complexer, aan kinderen worden veel

Nadere informatie

Informatie voor hulpverleners over preventieactiviteiten voor kinderen en ouders

Informatie voor hulpverleners over preventieactiviteiten voor kinderen en ouders preventieprogramma kopp/kvo zuid-limburg Informatie voor hulpverleners over preventieactiviteiten voor kinderen en ouders Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) Kinderen van Verslaafde Ouders

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Presentatie Stichting Landelijke Koepel Familieraden Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen en/of Verslavingsproblematiek Ton Bellemakers Preventiewerker VICTAS & Annemiek Baak-Wilbrink Orthopedagoog

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt.

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt. Een stigma kan gezien worden als een stempel met negatieve lading dat mensen met psychische aandoeningen opgedrukt krijgen door de omgeving of maatschappij. Dit wordt door velen zo ervaren. Wat ook voorkomt

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Op een schokkende gebeurtenis ben je meestal niet voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Als leerkrachten samen met kinderen een ingrijpende

Nadere informatie

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten?

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Psychische problemen bij ouders Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Alles over psychische problemen bij je ouders IKMAAKDEKLIK.be Een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Informatie voor cliënten Inleiding Als iemand zich onveilig heeft gevoeld tijdens de jeugd of later in een intieme relatie, kan dat in zijn of haar verdere leven klachten

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Op een schokkende gebeurtenis bent u meestal niet voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Als leerkrachten samen met kinderen een ingrijpende

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis

tisme heeft AlsAls jeje broer ooff zus broer zus auautisme heeft verder met autisme dr. leo kannerhuis broer AlsAls jeje broer zus ooff zus heeft tisme heeft auautisme een groep voor broers en zussen van kinderen met een autisme-spectrumstoornis juli 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met

Nadere informatie

A M E R S F O O R T & O M S T R E K E N

A M E R S F O O R T & O M S T R E K E N Volwassenen Geen paniek! Deze cursus wordt aangeboden door de afdeling Preventie en Generalistische Zorg van RIAGG Amersfoort & Omstreken in samenwerking met Indigo. Informatie en aanmelding Voor meer

Nadere informatie

Na de schok... Informatie voor leerkrachten

Na de schok... Informatie voor leerkrachten Na de schok... Informatie voor leerkrachten Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen met kinderen een aangrijpende

Nadere informatie

Psychosociale problemen bij kanker

Psychosociale problemen bij kanker Psychosociale problemen bij kanker mogelijkheden voor begeleiding in het azm Psychosociale problemen bij kanker Inleiding 3 Reacties 3 Begeleiding 3 Wanneer hulp inschakelen 4 Vroegtijdige herkenning 4

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Cursussen najaar 2012

Cursussen najaar 2012 MEE Rotterdam Rijnmond Ondersteuning bij leven met een Cursussen najaar 2012 Voorwoord MEE Rotterdam Rijnmond biedt informatie, advies en individuele ondersteuning aan mensen met een. Bovendien biedt MEE

Nadere informatie

Nehalennia Breeweg trainingen 2015

Nehalennia Breeweg trainingen 2015 Nehalennia Breeweg trainingen 2015 Vanwege eerdere goede ervaringen met groepstrainingen door Indigo willen we deze weer op de locatie Breeweg aanbieden. Indigo is een landelijke aanbieder van mentale

Nadere informatie

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Hoe verwerk je een schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

STA STERK OP JE WERK

STA STERK OP JE WERK STA STERK OP JE WERK Training/modules op maat Thema-bijeenkomsten Werknemers in deze tijd worden meer en anders belast dan vroeger. Dit geldt helemaal voor werknemers in de zorg. Gedurende enkele decennia

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen??

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? 1 Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? Kinderen opvoeden, adviseren en ondersteunen is een hele taak dat veel ouders best lastig vinden. Als ouder wil je je kind beschermen en

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN www.ggdbzo.nl Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen met kinderen een

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova)

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) Faalangstreductie training (frt) Wat is faalangst? Het zal je maar gebeuren..

Nadere informatie

Wat betekent scheiden voor een kind?

Wat betekent scheiden voor een kind? Wat betekent scheiden voor een kind? Je hebt besloten om niet meer samen verder te gaan. Een scheiding kan veel gevolgen hebben: het verlies van je partner, contact met vrienden en/of familie, verandering

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld. Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten

Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld. Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten Voorjaarsprogramma CJG Barneveld Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 Nieuwsbrief www.intenzcoaching.nl / info@intenzcoaching.nl / T:0623552198 Wilma Versteegen Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 In deze nieuwsbrief: Avond ouderpraat in Januari.

Nadere informatie

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast Judith Suyling kindertherapie ouderbegeleiding Poppenkast 023 525 33 28, Bloemendaal kindertherapie@judithsuyling.nl Nadenken op een bankje Lang geleden, toen Judith nog een klein meisje was, zat zij eens

Nadere informatie

Aanbod van Paardkrachtig

Aanbod van Paardkrachtig Aanbod van Paardkrachtig Paardkrachtig richt zich op kinderen, jongeren en jong volwassenen tussen de 8 en 25 jaar, die niet lekker in hun vel zitten en bijvoorbeeld last hebben van de volgende klachten:

Nadere informatie

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc

Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Hoe kan ik mijn brusje helpen? Tips voor ouders, verzorgers, opa s en oma s etc Dit ebook met tips hoe je je brusje kan helpen, wordt aangeboden door Estelle De Hingh Kindercoaching en Femke Kuiper. Estelle

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

OptiMent helpt verder! Cursusaanbod

OptiMent helpt verder! Cursusaanbod OptiMent helpt verder! Cursusaanbod Overzicht cursusaanbod OptiMent, wij helpen verder! 3 Geen Paniek 4 Vriendenprogramma 5 Kind en trauma 6 Zelf aan de slag met 7 Een depressieve naaste? Aandacht voor

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen

Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen Herkennen gevolgen en signalen voor jeugdigen u Eventuele psychische en/of verslavingsproblemen bij de ouders kunnen van invloed zijn op de opvoeding, ontwikkeling en (toekomstige) psychische gezondheid

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Zeeland Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe

Nadere informatie

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je?

Eerst wat algemene gegevens. Vragen over je lichaam. 1. In welke klas zit je? Eerst wat algemene gegevens. 1. In welke klas zit je? 2. Bij wie woon je de meeste dagen van de week? Je mag één antwoord geven. Ik woon: Bij mijn vader en moeder (samen) Ongeveer de helft van de tijd

Nadere informatie