Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Dystrofie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Dystrofie"

Transcriptie

1 Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Dystrofie

2 DYSTROFIE INLEIDING PD staat voor Posttraumatische Dystrofie, RSD voor Reflex Sympathische Dystrofie, en CRPS voor Complex Regionaal Pijn Syndroom. Hoe meer namen, hoe meer afkortingen, des te meer wordt hiermee aangegeven dat men niet weet hoe het met een bepaald ziektebeeld zit. Vele namen voor één en hetzelfde ziektebeeld, laten we maar kortweg spreken over dystrofie. WAT IS DYSTROFIE In zijn algemeenheid kun je het t beste omschrijven als een extreme reactie van een hand en/of voet na een betrekkelijk klein ongelukje. Daar waar iets normaal geneest, gebeurt er iets heel raars: de pijn neemt toe, de hand of voet wordt vaak steenkoud, gezwollen, sterk zwetend, de hand of voet wordt stijf en je durft er niets meer mee. De pijn is van een heel merkwaardig karakter, aanraken en zelfs aaien doet al verschrikkelijk veel pijn. Men schat dat er in Nederland ongeveer 8000 nieuwe gevallen per jaar voorkomen. Uit verder onderzoek blijkt zeker 20% voor de rest van zijn leven uit het maatschappelijk verkeer te geraken en 50% heeft na 5 jaar nog forse restklachten. Geen plezierig vooruitzicht dus als dit je overkomt. PATIËNTENPOPULATIE Het komt voor op alle leeftijden; ons jongste patiëntje was 4 jaar oud, onze oudste 72 jaar oud. In de afgelopen 8 jaar zijn er 750 mensen in behandeling genomen op de pijnafdeling van het Refaja ziekenhuis. Merkwaardig is dat het 70% vrouwen betreft en 30% mannen. Deze leeftijdsverdeling wordt ook door andere behandelcentra gemeld. De meest dramatische vormen doen zich voor bij jonge vrouwen in de leeftijdscategorie van 15 tot 35 jaar.

3 BEHANDELING Bij een zo complex ziektebeeld kom je vanzelf ook tot een complexe behandeling. Vele disciplines zijn hierbij betrokken, zoals revalidatie, fysiotherapie, ergotherapie, manuele therapie, orthopedie, neurologie, psychologie en de gipsverbandmeester. Niet altijd is dit volle palet aan hulp nodig, maar op indicatie komen ze allen regelmatig voor. De kernsymptomen van het ziektebeeld zijn een verstoorde doorbloeding van diverse weefselsoorten (huid, spier, bot en zenuwen) met een abnormale pijn, waarbij door de abnormale pijn de doorbloeding nog slechter wordt en daardoor de abnormale pijn ook weer toeneemt; een vicieuze cirkel dus. De doorbloedingsstoornis vindt vooral plaats aan de veneuze (afvoer) zijde van de microcirculatie. Hierdoor ontstaat stuwing (oedeem) en afname van de doorbloeding (cyanose, verlaagde huidtemperatuur). Door deze afgenomen doorbloeding krijgen de cellen te weinig zuurstof en zij schakelen van een stofwisseling met zuurstof (aeroob) over op een stofwisseling zonder zuurstof (anaeroob). Deze anaerobe stofwisseling produceert kwalijke afvalproducten die opnieuw de vaatwand doen verkrampen en zo de doorbloeding doen afnemen: de kringloop is weer rond. Essentieel in de behandeling is om deze koppeling te doorbreken. Het eerste behandeldoel is dan ook het herstel van de microcirculatie en de stofwisseling met zuurstof. Om de kramp uit de bloedvatwandspier te halen gebruiken wij het medicijn ketanserin, om de stofwisseling met zuurstof te bevorderen gebruiken wij het medicijn carnitene. Om de carnitene bij de cellen te laten komen zal eerst de doorbloeding hersteld moeten worden, vandaar dat de ketanserin voor de carnitene wordt gegeven. Normaliter slikt een patiënt tabletten en is er een effect, helaas werkt dit bij dystrofie niet altijd. Eigenlijk werkt het slikken van tabletten wanneer men deze medicijnen eerst per infuus toedient en daardoor een veel sterker effect teweeg brengt. Daarom worden de dystrofiepatiënten voor kortere of langere tijd met tussenpozen van 2 tot 6 weken, naast het slikken van tabletten ook per infuus behandeld.

4 Om het effect van de medicijnen en de ernst van de dystrofie te kunnen inschatten worden de infusen gegeven terwijl de veranderingen in de doorbloeding (plethysmografie), huidtemperatuur en zuurstofverzadiging van het bloed continue worden gemeten en vastgelegd. Met deze behandeling is een groot deel van de patiënten te behandelen en lukt het de arm of het been weer functioneel te krijgen. Echter, dystrofie is een zeer grillig ziektebeeld en kent meerdere vormen van ernst en heftigheid. Niet alleen de patiënten onderling kunnen sterk verschillen, ook bij één patiënt kan de ziekte zich in de loop van de tijd zeer grillig gedragen. Hierbij speelt de pijnfactor een belangrijke rol. Een verklaring voor het verschil in pijn moet waarschijnlijk gezocht worden op het gebied van zenuwvezel betrokkenheid. Pijn is au, maar elke au is niet dezelfde. Pijn is niet alleen objectief, maar ook subjectief, het is ook een beleven. Dezelfde pijn zal erger zijn als je alleen en verdrietig bent en minder erg als je in vrolijk gezelschap leuke dingen doet. Medicijnen kunnen soms helpen je iets onverschillig te maken zodat de beleving minder erg is. Echter, achter pijn kunnen ook verschillende zenuwbaangeleidingsstoringen zitten. Bij gewone pijn is een arm of been wel aan te raken, maar bij dystrofie hebben we vaak te maken met een pijn die zich heel anders gedraagt. Hyperpathie en allodinie zijn neuropathische pijnsoorten. Alleen zacht aanraken of een koude tocht is genoeg om een heftige pijnreactie te veroorzaken. Bij ± 70% van de dystrofiepatiënten komt deze vreemde pijnsoort voor. Zit de oorzaak dieper in het zenuwstelsel, dus al in het ruggemerg, dan moeten we ook nog steeds naar een oplossing zoeken.

5 TER VOORBEREIDING Als er op het spreekuur een afspraak met u is gemaakt voor de infuusbehandeling, meldt u zich op de afgesproken datum bij de afsprakenbalie op de polikliniek, u wordt door de gastvrouw/-heer naar de behandelafdeling gebracht. Daar neemt u plaats in de wachtkamer tot u wordt geroepen. De behandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag. Uw begeleider mag u na 2 uur weer komen ophalen. Het is belangrijk dat u zelf voor vervoer zorgt, want zelf autorijden na de behandeling is niet toegestaan! Wij verzoeken u dringend uw sieraden om handen en vingers thuis te laten, dit in verband met het infuus dat op die plaats moet worden ingebracht. DE BEHANDELING In overleg wordt u al of niet aan de registratie gelegd (de eerste keer is dit zeker het geval). Daar worden de volgende waarden gemeten en geregistreerd: de huidtemperatuur van de aangedane hand of voet; de zuurstofverzadiging in het bloed van de aangedane hand of voet; de mate van verbetering van de doorbloeding in hand of voet; tevens wordt de eerste keer uw bloeddruk gemeten en uw hartritme geregistreerd. Er wordt een infuus ingebracht aan de gezonde zijde. Via dit infuus krijgt u continue ketanserin toegediend in een dosering van 4 mg/uur. Bij aanvang krijgt u een bolusinjectie met ketanserin toegediend. Hiervan krijgt u soms een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid of een warm gelaat. Dit is van voorbijgaande aard. U krijgt met tussenpozen van 50 minuten nog tweemaal een ander medicijn toegediend, carnitene. Hiervan ondervindt u geen bijwerking, het is een lichaamseigen stof. Vervolgens wordt aan het eind van de behandeling op de monitor gekeken hoe u heeft gereageerd op de medicatie en aan de hand daarvan wordt verder beleid afgesproken.

6 HET VERVOLGBELEID U krijgt een recept mee voor ketanserin- en carnitene tabletten en een vervolgafspraak op het spreekuur. U krijgt een aantal infuusbehandelingen, meestal 6 keer. Tevens krijgt u een recept mee voor ketanserin- en carnitene tabletten. Na de zesde infuusbehandeling wordt u verwacht op het spreekuur voor controle. Wij proberen zoveel mogelijk de laatste infuusbehandeling en de afspraak op het spreekuur op elkaar te laten aansluiten. In overleg met de behandelend arts wordt vervolgbeleid afgesproken. NA DE BEHANDELING Vervolgafspraken voor de infuusbehandelingen worden op de afdeling gemaakt in overleg met de verpleegkundige. Er worden vaste tijden gehanteerd voor de behandelingen. Deze zijn : van maandag tot en met donderdag: 8.15 uur, uur en uur; op vrijdag: 8.15 uur en uur. Houdt u er bij het wijzigen of annuleren van een afspraak rekening mee dat het wellicht weken kan duren voor er een nieuwe gelegenheid is voor behandeling. Dit is niet in het belang van uw behandeling. Wijzig of annuleer uw afspraak minimaal 24 uur van te voren. Gebruik hiervoor het volgende telefoonnummer: , toestel 4724.

CHIRURGIE. Posttraumatische Dystrofie

CHIRURGIE. Posttraumatische Dystrofie CHIRURGIE Posttraumatische Dystrofie Posttraumatische dystrofie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond posttraumatische dystrofie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Het verloop, de symptomen en de behandeling Centrum voor Revalidatie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Complex regionaal pijnsyndroom CRPS

Complex regionaal pijnsyndroom CRPS Complex regionaal pijnsyndroom CRPS Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u een Complex Regionaal Pijnsyndroom (ook wel Post-traumatische Dystrofie of Sympathische Reflex Dystrofie genoemd) geconstateerd.

Nadere informatie

Complex Regionaal Pijnsyndroom type 1 Posttraumatische Dystrofie Sympathische Reflex Dystrofie

Complex Regionaal Pijnsyndroom type 1 Posttraumatische Dystrofie Sympathische Reflex Dystrofie Complex Regionaal Pijnsyndroom type 1 Posttraumatische Dystrofie Sympathische Reflex Dystrofie Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Behandeling van het. Complex Regionaal Pijnsyndroom

Behandeling van het. Complex Regionaal Pijnsyndroom Behandeling van het Complex Regionaal Pijnsyndroom Deze brochure is bestemd voor patiënten en familieleden van patiënten met een Complex Regionaal Pijnsyndroom. In deze brochure kunt u lezen wat het ziektebeeld

Nadere informatie

Diabetische voetenpolikliniek

Diabetische voetenpolikliniek Diabetische voetenpolikliniek In verband met een slecht genezende diabetische wond aan uw voet bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de diabetische voetenpolikliniek van het WEC

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Infuus met Lidocaïne Behandeling van neuropathische pijn.

Infuus met Lidocaïne Behandeling van neuropathische pijn. Infuus met Lidocaïne Behandeling van neuropathische pijn www.nwz.nl Inhoud Wat is een infuus met Lidocaïne? 3 Voorbereiding op de behandeling 4 De behandeling 5 Na de behandeling 7 Uw vragen 8 Notities

Nadere informatie

Afdeling dagbehandeling volwassenen. Ilomedinebehandeling

Afdeling dagbehandeling volwassenen. Ilomedinebehandeling Afdeling dagbehandeling volwassenen Ilomedinebehandeling Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om u te gaan behandelen met het medicijn ilomedine. Ilomedine wordt in het ziekenhuis toegediend

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van de lumbale sympathische grensstreng

Pijncentrum. Behandeling van de lumbale sympathische grensstreng Pijncentrum Behandeling van de lumbale sympathische grensstreng Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een behandeling van de lumbale

Nadere informatie

Infuus met Ketamine Behandeling van neuropathische pijn.

Infuus met Ketamine Behandeling van neuropathische pijn. Infuus met Ketamine Behandeling van neuropathische pijn www.nwz.nl Inhoud Wat is een infuus met Ketamine? 3 Voorbereiding op de behandeling 4 De behandeling 5 Na de behandeling 7 Uw vragen 8 Notities 9

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade).

Nadere informatie

Stressechografie van het hart

Stressechografie van het hart Stressechografie van het hart In overleg met uw behandelend cardioloog heeft u een afspraak gemaakt voor een stressechografie van het hart. Dit onderzoek vindt plaats op de functieafdeling cardiologie

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort

Behandeling van ijzertekort Behandeling van ijzertekort Met een Ferinject infuus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Zoals de specialist met u heeft besproken, is uit onderzoek gebleken dat

Nadere informatie

Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct

Trombolyse. Acute behandeling van een herseninfarct Trombolyse Acute behandeling van een herseninfarct In deze folder vindt u informatie over de behandeling van een herseninfarct met een stolseloplossend medicijn (Alteplase). Deze behandeling wordt trombolyse

Nadere informatie

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Ferinject Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat

Nadere informatie

P o l s f r a c t u u r

P o l s f r a c t u u r P o l s f r a c t u u r Deze folder geeft u informatie over een breuk in de pols (polsfractuur) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Pijn behandelen met een ketamine-infuus

Pijn behandelen met een ketamine-infuus Pijn behandelen met een ketamine-infuus U krijgt een infuus met ketamine tegen uw pijn. In deze folder leest u hoe u zich voorbereidt op de behandeling, hoe de behandeling verloopt en wat de bijwerkingen

Nadere informatie

Mannitol, behandeling thuis

Mannitol, behandeling thuis Mannitol, behandeling thuis Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Mannitol behandeling thuis U heeft van uw specialist te horen gekregen dat er voor een behandeling met Mannitol gekozen kan worden. Dit kan

Nadere informatie

Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) Chirurgie

Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) Chirurgie Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) Chirurgie Inhoudsopgave Complex regionaal pijnsyndroom...4 Naamgeving...4 Oorzaken van CRPS...4 Risicofactoren...5 Verschijnselen van CRPS...6 Welke vormen bestaan

Nadere informatie

Cardioversie. Een behandeling voor hartritmestoornissen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Cardioversie. Een behandeling voor hartritmestoornissen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Cardioversie Een behandeling voor hartritmestoornissen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u een dag opgenomen, omdat u last heeft van hartritmestoornissen.

Nadere informatie

Polikliniek voor. na een hernia-operatie. Iontoforese. ZorgSaam

Polikliniek voor. na een hernia-operatie. Iontoforese. ZorgSaam Polikliniek voor pijnbestrijding adviezen na een hernia-operatie Iontoforese ZorgSaam 1 2 Iontoforese In deze folder vindt u algemene informatie over eneesmiddeltoediening door middel van iontoforese.

Nadere informatie

ACTH-test. Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest

ACTH-test. Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest ACTH-test Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest 2 De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een ACTH-test te doen. Met deze test onderzoekt de arts of de bijnieren voldoende bijnierschorshormoon

Nadere informatie

worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven. CT-scan van het hart Onderzoek op de afdeling Beeldvorming U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Beeldvorming voor een CT-scan van uw hart. In dit blad vindt u alle informatie die

Nadere informatie

Thoracale sympathicus blokkade. Pijnkliniek

Thoracale sympathicus blokkade. Pijnkliniek Thoracale sympathicus blokkade Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'thoracale sympathicus blokkade'. Ook is het mogelijk dat u deze behandeling

Nadere informatie

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere.

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Informatie longkanker Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Inhoud 3 Waarom heeft uw arts Taxotere voorgesteld? Hoe wordt Taxotere toegediend? 4 Bijwerkingen op het

Nadere informatie

SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU

SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU SYMPATHICUSBLOKKADE OP LUMBAAL NIVEAU - PATIËNTENINFORMATIE - pagina 1 van 5 INLEIDING. Het onwillekeurige sympathische zenuwstelsel speelt een rol bij verschillende pijnsyndromen. Deze informatie legt

Nadere informatie

H.291414.0314. Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade)

H.291414.0314. Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade) H.291414.0314 Pijnbestrijding (Lumbale sympathicus blokkade) 2 Inleiding In overleg met uw behandelend arts is besloten dat er bij u pijnbestrijding (lumbale sympathicus blokkade) wordt toegepast. Lumbale

Nadere informatie

Blokkade van de lumbale sympathicus

Blokkade van de lumbale sympathicus Blokkade van de lumbale sympathicus Via een RF-laesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden

Nadere informatie

Complex Regionaal Pijnsyndroom

Complex Regionaal Pijnsyndroom Complex Regionaal Pijnsyndroom Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Complex Regionaal Pijnsyndroom Deze folder is bestemd voor patiënten en familieleden van patiënten met een Complex Regionaal Pijnsyndroom

Nadere informatie

Kijkoperatie aan de schouder

Kijkoperatie aan de schouder Kijkoperatie aan de schouder Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een kijkoperatie aan uw

Nadere informatie

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist Sedatie polikliniek Sedatie met Propofol (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD)

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Elk jaar worden er in Nederland 8000 nieuwe gevallen gemeld van mensen die, nadat ze bijvoorbeeld hun arm of been hebben gestoten, plotseling last krijgen van iets wat

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling met Qutenza -huidpleister

Pijncentrum. Behandeling met Qutenza -huidpleister Pijncentrum Behandeling met Qutenza -huidpleister Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een Qutenza huidpleister. In deze folder willen

Nadere informatie

Cardioversie. Een behandeling voor hartritmestoornissen

Cardioversie. Een behandeling voor hartritmestoornissen Cardioversie Een behandeling voor hartritmestoornissen Inleiding Binnenkort wordt u een dag opgenomen, omdat u last heeft van hartritmestoornissen. U heeft een afspraak voor de behandeling op: dag om

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek

Inspanningsonderzoek Inspanningsonderzoek Een inspanningsonderzoek geeft informatie over uw maximale inspanningsniveau en toont aan of u na het leveren van inspanning last krijgt van benauwdheid. Dit testen wij door u te laten

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling

Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling PIJNPOLI Pijnbestrijding De pijnpoli en pijnbehandeling Pijn is wat u als patiënt ervaart als pijn. Pijn is persoonlijk; iedereen beleeft pijn op zijn of haar eigen manier. Pijn wordt bepaald door genetische,

Nadere informatie

Enteroscopie enkel-ballonscopie via de MOND

Enteroscopie enkel-ballonscopie via de MOND Enteroscopie enkel-ballonscopie via de MOND Informatie voor de poliklinische patiënt Voorbereidingen thuis met MoviPrep MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:. Tijd:... www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Clonidine-test. Informatie voor ouders/verzorgers over de clonidinetest (een groeihormoon stimulatie test)

Clonidine-test. Informatie voor ouders/verzorgers over de clonidinetest (een groeihormoon stimulatie test) Clonidine-test Informatie voor ouders/verzorgers over de clonidinetest (een groeihormoon stimulatie test) 2 De kinderarts heeft voorgesteld om bij uw kind een clonidinetest te doen. Deze test heeft tot

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Wat is afstoting na niertransplantatie? U krijgt medicijnen om afstoting van uw transplantatienier

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

Het APD-infuus. Een behandeling voor osteoporose

Het APD-infuus. Een behandeling voor osteoporose Het APD-infuus Een behandeling voor osteoporose Inleiding Uw specialist heeft met u besproken dat u een behandeling krijgt met het medicijn APD. U krijgt dit medicijn via een infuus toegediend. Er kunnen

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio )

Vedolizumab (Entyvio ) Vedolizumab (Entyvio ) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over een behandeling met vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe

Nadere informatie

Interventie bronchoscopie

Interventie bronchoscopie Interventie bronchoscopie 2 U heeft een afspraak met de longarts gemaakt voor een interventie bronchoscopie. Wat is een interventie (starre) bronchoscopie? Een interventie bronchoscopie vindt plaats onder

Nadere informatie

elektrische cardioversie

elektrische cardioversie pati nteninformatie elektrische cardioversie Bij u is een lichte afwijking gevonden in het hartritme. U komt in aanmerking voor een elektrische cardioversie-behandeling. Bij een cardioversie probeert de

Nadere informatie

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep)

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Bij verlies wordt de vinder vriendelijk verzocht contact op te

Nadere informatie

Barbotage (needling) behandeling in de schouder

Barbotage (needling) behandeling in de schouder Barbotage (needling) behandeling in de schouder Inleiding en afspraak In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een barbotage behandeling te ondergaan. Tijdens deze behandeling worden de kalkafzettingen

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Reden voor de behandeling 1 Belangrijk voor opname 1 Nuchter zijn voor de operatie 1

Nadere informatie

Behandeling van een anale fissuur

Behandeling van een anale fissuur Chirurgie Behandeling van een anale fissuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI060 / Behandeling van een anale fissuur / 17-07-2014 2 Behandeling

Nadere informatie

Pijnbestrijding door iontoforese. Pijnpoli

Pijnbestrijding door iontoforese. Pijnpoli 00 Pijnbestrijding door iontoforese Pijnpoli 1 U krijgt binnenkort een behandeling met iontoforese. Uw pijnspecialist heeft uitgelegd wat deze behandeling inhoudt. In deze folder kunt u de informatie nog

Nadere informatie

Multidisciplinair team Bij de geheugenpolikliniek zijn de volgende disciplines betrokken:

Multidisciplinair team Bij de geheugenpolikliniek zijn de volgende disciplines betrokken: Geheugenpolikliniek 2 Inleiding Op verzoek van uw huisarts of behandelend specialist heeft u een afspraak op de geheugenpolikliniek. Deze polikliniek is gevestigd op de OZG-locatie Delfzicht en is een

Nadere informatie

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven

Een behandeling met APD wordt onder andere voorgeschreven APD infuus Inleiding U heeft van uw specialist gehoord dat infusie-therapie met APD van belang is bij de behandeling van uw ziekte. Uw specialist zal u al grotendeels op de hoogte hebben gesteld over

Nadere informatie

Lumbale sympathicus blokkade. Pijnkliniek

Lumbale sympathicus blokkade. Pijnkliniek Lumbale sympathicus blokkade Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een lumbale sympathicus blokkade. Ook is het mogelijk dat u deze behandeling

Nadere informatie

GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE 241 Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is één van de meest voorkomende botbreuken. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U bent ontslagen uit het ziekenhuis van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassene

Gebroken pols bij volwassene Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Gebroken pols bij een volwassene Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken.

Nadere informatie

Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking

Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking Patiëntensticker Opnamedatum: Ontslagdatum: Behandelend arts: Folder: 1321 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Cardiologie Oktober 2015 1-8 2-8

Nadere informatie

Ajmaline provocatietest

Ajmaline provocatietest Cardiologie Ajmaline provocatietest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR024 / Ajmaline provocatietest: test om het Brugada syndroom vast te

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassenen

Gebroken pols bij volwassenen Gebroken pols bij volwassenen Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. De pols De pols is een gewricht, dat bestaat

Nadere informatie

Qutenza huidpleister

Qutenza huidpleister Qutenza huidpleister Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog/pijnspecialist (arts gespecialiseerd in pijn) heeft met u besproken dat uw pijnklachten

Nadere informatie

Ziekte van Dupuytren Radboud universitair medisch centrum

Ziekte van Dupuytren Radboud universitair medisch centrum Ziekte van Dupuytren Algemeen De ziekte van Dupuytren is twee eeuwen geleden voor het eerst beschreven door de Franse chirurg Baron Guillaume Dupuytren. De ziekte van Dupuytren begint meestal met een

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO

I N F O R M A T I E. o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO I N F O R M A T I E o v e r blaasspoeling met het medicijn DMSO In overleg met uw behandelend uroloog krijgt u blaasspoeling met DMSO op de polikliniek Urologie van de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie

Nadere informatie

Behandeling van de ziekte van Dupuytren

Behandeling van de ziekte van Dupuytren Binnenkort komt u naar het MCL voor een behandeling van de ziekte. In deze folder leest u over de mogelijke aanleiding tot een dergelijke operatie, de voorbereidingen, de operatie zelf en de periode na

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Geplande Elektrische Cardioversie (ECV)

Geplande Elektrische Cardioversie (ECV) Geplande Elektrische Cardioversie (ECV) Inleiding In overleg met u is besloten een Elektrische Cardioversie (ECV) uit te voeren. Dit is een behandeling waarbij met behulp van een elektrische impuls (stroomstoot)

Nadere informatie

Arginine-test. Informatie voor ouders/verzorgers over de argininetest (een groeihormoon stimulatie test)

Arginine-test. Informatie voor ouders/verzorgers over de argininetest (een groeihormoon stimulatie test) Arginine-test Informatie voor ouders/verzorgers over de argininetest (een groeihormoon stimulatie test) 2 De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een argininetest te doen. Deze test heeft tot

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1

1 Inleiding... 1. 2 Wat is sedatie?... 1. 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1. 4 Effecten van sedatie... 1 Sedatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is sedatie?... 1 3 Waarom krijgt u sedatie?... 1 4 Effecten van sedatie... 1 5 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Medicijnen... 3 Roken... 3 Sieraden, piercings

Nadere informatie

Praktische informatie over chemotherapie

Praktische informatie over chemotherapie Praktische informatie over chemotherapie Beste patiënt Een behandeling met chemotherapie bestaat uit het toedienen van één of meerdere celremmende geneesmiddelen, cytostatica genoemd. De bedoeling van

Nadere informatie

Ziekte van Dupuytren. Chirurgie

Ziekte van Dupuytren. Chirurgie Ziekte van Dupuytren Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 De ziekte van Dupuytren...4 Operatie voorbereiding...5 Chirurgische behandeling...6 Risico s operatieve behandeling...7 Resultaat...7 Na de operatie...8

Nadere informatie

Trombolyse. Toedienen van een stolseloplossend medicijn bij een herseninfarct. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Trombolyse. Toedienen van een stolseloplossend medicijn bij een herseninfarct. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Trombolyse Toedienen van een stolseloplossend medicijn bij een herseninfarct Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over de behandeling

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassenen

Gebroken pols bij volwassenen Gebroken pols bij volwassenen 1 Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. De pols De pols is een gewricht, dat bestaat

Nadere informatie

Behandeling met Tysabri

Behandeling met Tysabri Behandeling met Tysabri Natalizumab Inleiding U heeft een afspraak gemaakt voor behandeling met Tysabri (natalizumab). Voor deze behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Neurologie van het

Nadere informatie

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl Sedatie met propofol Afdeling anesthesiologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is sedatie met propofol 3 Vragenlijst 3 Eten en drinken 4 Laat sieraden en andere waardevolle spullen thuis 5 De ingreep

Nadere informatie

PSA tijdens een onderzoek of behandeling

PSA tijdens een onderzoek of behandeling PSA tijdens een onderzoek of behandeling Procedurele Sedatie en/of Analgesie U heeft een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U wordt tijdens dit bezoek verwacht bij de volgende personen: Afspraak

Nadere informatie

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM 17764 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Uretero-reno-scopie (URS)

Uretero-reno-scopie (URS) Uretero-reno-scopie (URS) Behandeling van stenen (of poliepen) in de urineleider of nier Urologie Locatie Langendijk Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steen, een poliep of een onduidelijke

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom NEUROLOGIE Carpale tunnelsyndroom Beknelling zenuw in pols en hand U heeft een afspraak omdat u klachten heeft die passen bij het Carpale tunnelsyndroom (CTS). Bij het CTS is een zenuw in de pols bekneld

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie 2 3 Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek en/of

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding Slaapcentrum 2 U bent verwezen, omdat u klachten heeft van snurken en/of adempauzes of omdat bij u de diagnose slaapapneu wordt vermoed. Bij slaapapneu is er sprake van ademstilstanden s nachts. Om u de

Nadere informatie

PET-CT onderzoek. Interne Geneeskunde

PET-CT onderzoek. Interne Geneeskunde 00 PET-CT onderzoek Interne Geneeskunde 1 PET-CT onderzoek Uw behandelend arts heeft voor u een PET-CT aangevraagd. In deze folder informeren wij u over dit onderzoek. Het is van belang dat u zich houdt

Nadere informatie

Nucleoplasty-behandeling

Nucleoplasty-behandeling Anesthesiologie Pijnbestrijding Nucleoplasty-behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een nucleoplasty-behandeling. De anesthesioloog

Nadere informatie

Infliximab. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Infliximab. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Infliximab Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Operatieve behandeling van duimbasisartrose Operatieve behandeling van duimbasisartrose.indd 1

Patiënteninformatie. Operatieve behandeling van duimbasisartrose Operatieve behandeling van duimbasisartrose.indd 1 Patiënteninformatie Operatieve behandeling van duimbasisartrose 20160089 Operatieve behandeling van duimbasisartrose.indd 1 21-02-17 13:38 Operatieve behandeling van duimbasisartrose Polikliniek Plastische

Nadere informatie

Fysiotherapie bij CRPS-1 (posttraumatische dystrofie)

Fysiotherapie bij CRPS-1 (posttraumatische dystrofie) Fysiotherapie bij CRPS-1 (posttraumatische dystrofie) Deze folder geeft u informatie over de behandeling van Complex Regionaal PijnSyndroom, type 1 (CRPS-1), ook wel bekend als posttraumatische dystrofie.

Nadere informatie

Dobutamine Stress echocardiografie

Dobutamine Stress echocardiografie Dobutamine Stress echocardiografie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding... 1 Melden... 1 Het onderzoek... 1 Na het onderzoek... 2 Wanneer kan

Nadere informatie

Behandeling met Ilomedine

Behandeling met Ilomedine Chirurgie i Behandeling met Ilomedine Patiënteninformatie Bij vaatvernauwende aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, besloten om u te behandelen

Nadere informatie

Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter

Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter Chirurgie / Vaatchirurgie PICC Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat bij u een perifeer centrale veneuze katheter wordt ingebracht. U heeft hierover

Nadere informatie

infuusbehandeling met remicade

infuusbehandeling met remicade patiënteninformatie infuusbehandeling met remicade U heeft in overleg met uw arts besloten tot een infuusbehandeling met het geneesmiddel Remicade. In deze folder geven wij informatie over dit geneesmiddel,

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook leggen we in deze

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie/ colonoscopie. (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie/ colonoscopie. (darmonderzoek) Sigmoïdoscopie/ colonoscopie (darmonderzoek) 2 Sigmoïdoscopie-colonoscopie (darmonderzoek) Datum:.. Tijd:. Er is met u op bovengenoemde datum een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek. In deze folder

Nadere informatie

Zenuwpijn behandelen met medicijnen

Zenuwpijn behandelen met medicijnen Zenuwpijn behandelen met medicijnen Deze folder geeft uitleg over de behandeling van zenuwpijn met medicijnen. Deze medicijnen zijn meestal geen gewone pijnstillers, maar komen uit de groep van de anti-epileptica

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Sedatie. Afdeling Anesthesie

Sedatie. Afdeling Anesthesie Sedatie Afdeling Anesthesie Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Waterlandziekenhuis een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek/deze behandeling kan plaatsvinden onder sedatie door een

Nadere informatie

Polikliniek voor. pijnbestrijding. adviezen na een hernia-operatie. Sympathicus Blokkade. ZorgSaam

Polikliniek voor. pijnbestrijding. adviezen na een hernia-operatie. Sympathicus Blokkade. ZorgSaam Polikliniek voor pijnbestrijding adviezen na een hernia-operatie Sympathicus Blokkade ZorgSaam 1 2 Sympathicus Blokkade In overleg met u is een afspraak gemaakt bij de pijnarts voor een Sympathicus Blokkade.

Nadere informatie