Aansprakelijkheid van bestuurders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aansprakelijkheid van bestuurders"

Transcriptie

1 Aansprakelijkheid van bestuurders Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst of het Bedrijfspensioenfonds. Hoe u dat moet doen, leest u in deze brochure. Verder kunt u lezen wanneer u als bestuurder aansprakelijk kunt worden gesteld voor de belasting- en premieschuld van uw onderneming en wat daarvan de gevolgen zijn

2 Inhoud 1 Waarover gaat deze brochure? 5 2 Voor wie geldt de bestuurdersaansprakelijkheid? De formele bestuurder De feitelijke bestuurder De gewezen en de nieuwe bestuurder De vereffenaar 8 3 Om welke belastingen en premies kan het gaan? 8 4 Wat moet u doen als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen? Melden! Hoe moet u melden? Wanneer moet u melden? Wie kan melden? In welke situatie moet u melden? Zorg dat uw melding rechtsgeldig is Hoe lang blijft de melding geldig? Na een melding moet u nog steeds betalen! 12 5 U doet een rechtsgeldige melding 13 6 U doet geen rechtsgeldige melding 14 7 De aansprakelijkstelling Hoe werkt de aansprakelijkstelling? Wat kunt u doen als u aansprakelijk wordt gesteld? Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de Belastingdienst Beroep tegen het bedrijfspensioenfonds Bedrag terugkrijgen 16 8 Vragen? 17

3 1 Waarover gaat deze brochure? Bestuurders van rechtspersonen, zoals nv s en bv s, kunnen aansprakelijk worden gesteld als hun onderneming de belastingen en premies niet kan betalen. Deze brochure gaat over de hoofdelijke. Deze brochure geeft een antwoord op de volgende vragen: Wat moet u doen als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen? Wanneer kunt u aansprakelijk worden gesteld? Wat zijn de gevolgen van aansprakelijkstelling? Hoofdstuk 2 beschrijft voor wie de bestuurdersaansprakelijkheid geldt. Hoofdstuk 3 geeft aan om welke belastingen en premies het gaat. Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen, moet u dit melden bij de Belastingdienst en/of het bedrijfspensioenfonds. Hoofdstuk 4 beschrijft hoe u dit doet. Hoofdstuk 5 beschrijft wat er gebeurt nadat u hebt gemeld dat uw onderneming niet kan betalen. In hoofdstuk 6 staat wat er gebeurt als u dit niet hebt gedaan, of als uw melding niet rechtsgeldig is. Hoofdstuk 7 informeert u over de gevolgen van de aansprakelijkstelling.

4 2 Voor wie geldt de bestuurdersaansprakelijkheid? De bestuurdersaansprakelijkheid geldt voor bestuurders van commerciële ondernemingen die een rechtspersoon zijn, volledig rechtsbevoegd en die vallen onder de vennootschapsbelasting. In de praktijk gaat het vooral om bestuurders van nv s en bv s. De bestuurdersaansprakelijkheid geldt ook voor bestuurders van bepaalde verenigingen. Het gaat hierbij om verenigingen die volledig rechtsbevoegd zijn, en die onder de vennootschapsbelasting vallen. De volgende verenigingen voldoen in ieder geval aan deze voorwaarden: verenigingen op coöperatieve grondslag onderlinge verzekeringsmaatschappijen verenigingen die op onderlinge grondslag als verzekering of kredietinstelling optreden Verder geldt de bestuurdersaansprakelijkheid voor bestuurders van stichtingen die onder de vennootschapsbelasting vallen. Als de bestuurder van een (dochter)onderneming een andere (moeder) onderneming is, kunnen de bestuurders van laatstgenoemde onderneming aansprakelijk worden gesteld. Ook bestuurders van buitenlandse rechtspersonen kunnen te maken krijgen met de bestuurdersaansprakelijkheid. Dit is het geval als de onderneming volledig rechtsbevoegd is en in Nederland onder de vennootschapsbelasting valt. Al deze bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld als hun onderneming de belastingen en premies niet kan betalen. Een bestuurder kan alleen aansprakelijk worden gesteld als aannemelijk is dat het niet betalen van belastingen en premies het gevolg is van aan hem te wijten kennelijk onbehoorlijk bestuur. Bestuurders zijn overigens collectief verantwoordelijk voor het beleid binnen de onderneming; zij kunnen alleen aansprakelijk worden gesteld als door dat beleid belastingen en premies onbetaald blijven. Een bestuurder kan ook aansprakelijk worden gesteld als hem kan worden verweten dat hij niet op tijd heeft gemeld dat de belastingen en premies niet konden worden betaald.

5 De bestuurdersaansprakelijkheid geldt niet voor ondernemers in bijvoorbeeld een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een maatschap. Deze ondernemers zijn immers al zelf verantwoordelijk voor het betalen van belastingen en premies. De bestuurdersaansprakelijkheid geldt ook niet voor bestuurders van stichtingen of verenigingen zonder commerciële activiteiten, zoals kruisverenigingen. 2.1 De formele bestuurder U bent in de eerste plaats bestuurder als u officieel als bestuurder bent benoemd. Een dergelijke bestuurder wordt ook wel aangeduid als de formele bestuurder. Ook als u zich als bestuurder in het Handelsregister hebt laten inschrijven maar u zich niet bemoeit met de feitelijke gang van zaken in de onderneming, bent u formeel bestuurder. Let op! Het maakt niet uit welke functie u binnen het bestuur vervult. Ook als u zich niet met de financiën bezighoudt, kunt u aansprakelijk worden gesteld. 2.2 De feitelijke bestuurder Ook als u niet officieel bestuurder bent, kunt u aansprakelijk worden gesteld. Dat is met name het geval als u in de praktijk (mede) het beleid bepaalt van de onderneming. U gedraagt zich dan als een bestuurder, ook al bent u dat officieel niet. Zo'n bestuurder wordt ook wel aangeduid als de feitelijke bestuurder of medebeleidsbepaler. 2.3 De gewezen en de nieuwe bestuurder Als u bestuurder bent geweest, kunt u nog aansprakelijk worden gesteld voor belastingschulden die zijn ontstaan in de tijd dat u nog bestuurder was. U kunt ook aansprakelijk zijn als nieuwe bestuurder, zelfs als de schulden ontstaan zijn toen u nog geen bestuurder was. In het laatste geval zult u overigens op relatief eenvoudige wijze uw aansprakelijkheid kunnen weerleggen omdat u tot uw aantreden als bestuurder geen bemoeienis had met het besturen van de onderneming.

6 2.4 De vereffenaar De vereffenaar van een onderneming is degene die zorgt voor het afwikkelen van de lopende zaken en het verdelen van het vermogen als een onderneming is ontbonden. Ook de vereffenaar kan aansprakelijk worden gesteld, maar niet als die aanstelling door de rechter gebeurde. 3 Om welke belastingen en premies kan het gaan? Als bestuurder kunt u aansprakelijk worden gesteld als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen en u dat niet tijdig aan de Belastingdienst meldt. Het gaat hierbij om: loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ingevolge de Zorgverzekeringswet, samen de 'loonheffingen' omzetbelasting accijns verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van pruim- en snuiftabak belastingen op milieugrondslag premies bedrijfspensioenfonds Bovenstaande posten betaalt u aan de Belastingdienst, met uitzondering van de pensioenpremies: die betaalt u aan het bedrijfspensioenfonds. U kunt ook aansprakelijk worden gesteld voor eventuele boetes, vervolgings kosten en invorderingsrente in verband met een belastingaanslag. Let op! Als uw onderneming werk uitbesteedt aan een onderaannemer, valt uw onderneming onder de regeling voor ketenaansprakelijkheid. Dit betekent dat uw onderneming aansprakelijk is voor de niet betaalde loonheffingen die een onderaannemer in verband met het aangenomen werk moet betalen. Als uw onderneming in gebreke blijft bij het voldoen van deze aansprakelijkheidsschuld, bent u als bestuurder van de onderneming óók aansprakelijk voor de belastingen en premies die de onderaannemer niet heeft betaald. Als bestuurder bent u dus aansprakelijk voor de eigen belastingschuld van de onderneming én voor de aansprakelijkheidsschuld van uw onderneming.

7 Meer informatie over de regeling voor ketenaansprakelijkheid vindt u in de brochure 'Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming, verkrijgbaar bij de Belastingdienst en via 4 Wat moet u doen als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen? Melden! Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen, moet u dit onmiddellijk melden. 4.1 Hoe moet u melden? U moet melden bij de instanties die de betrokken belastingen of premies innen: Voor de loonheffingen, omzetbelasting, de accijns en de overige in hoofdstuk 3 genoemde belastingen meldt u bij de Belastingdienst. Voor de bedrijfspensioenpremies meldt u bij het bedrijfspensioenfonds. U kunt melden met het formulier 'Mededeling inzake betalingsonmacht'. Dit formulier kunt u krijgen bij de Belastingdienst en het bedrijfspensioen fonds. U kunt hiervoor ook terecht op Tot slot kunt u voor uw melding ook zelf een brief opstellen. Deze moet de volgende informatie bevatten: de belastingsoort of het soort premies het tijdvak van de aangiften of aanslagen die uw onderneming niet kan betalen de omstandigheden waardoor uw onderneming niet kan betalen U moet aangeven wat de problemen precies inhouden en hoe de problemen zijn ontstaan. Het is bijvoorbeeld niet voldoende als oorzaak 'liquiditeitsproblemen' op te geven. Let op! Melden bij uw belastingkantoor kan schriftelijk, telefonisch en mondeling. Schriftelijk melden heeft de voorkeur, omdat u dan later kunt aantonen dat u inderdaad hebt gemeld. In paragraaf 4.5 leest u waarom dit van belang is.

8 Nadat uw melding is ontvangen, kan de Belastingdienst of het bedrijfspensioenfonds u om meer informatie vragen, bijvoorbeeld om een volledig beeld te krijgen van de financiële situatie van uw onderneming. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar uw boekhouding of jaarverslagen. U bent verplicht de gevraagde informatie te verstrekken binnen de termijn die de Belastingdienst of het bedrijfspensioenfonds hiervoor heeft gesteld. 4.2 Wanneer moet u melden? Melden doet u binnen twee weken nadat de belastingen of premies hadden moeten zijn betaald. Dit betekent: bij belasting op aangifte binnen twee weken nadat het bedrag van de aangifte moet zijn betaald bij een naheffingsaanslag binnen twee weken na de uiterste betaaldatum van de aanslag Let op! Als de opgelegde naheffingsaanslag is te wijten aan opzet of grove schuld van de onderneming, kunt u de betalingsonmacht niet (meer) melden. Als het uw schuld is dat een naheffingsaanslag is opgelegd, kunt u niet meer melden. Als meldingsdatum geldt de dag waarop de Belastingdienst of het pensioenfonds de melding ontvangt. Het is belangrijk dat u op tijd meldt dat uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen. Een melding is namelijk alleen rechtsgeldig als uw melding op tijd is ontvangen. Waarom dit van belang is kunt u lezen in paragraaf 4.5. In paragraaf 4.4 kunt u lezen in welke situatie u moet melden. 4.3 Wie kan melden? Als een onderneming de belastingen of premies niet kan betalen, is iedere bestuurder bevoegd dit namens de onderneming te melden. In paragraaf 2.1 leest u wie als bestuurders van een onderneming worden beschouwd. 1

9 4.4 In welke situatie moet u melden? In principe geldt: zodra uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen, moet u dit binnen de in paragraaf 4.2 gestelde termijn melden. Hieronder staan enkele specifieke situaties waarin uw onderneming kan verkeren. Per situatie is aangegeven of u wel of geen melding moet maken. Uw onderneming verkeert in surseance van betaling Als uw onderneming in surseance van betaling verkeert én als de belastingen en premies niet kunnen worden betaald, moet u dit melden. Uw onderneming is failliet Als uw onderneming failliet is verklaard én de belastingen en premies kunnen niet worden betaald, hoeft u dit niet te melden. De Belastingdienst beschouwt een faillissement als een openbare melding van betalingsonmacht. Uw onderneming mag bij aangifte de belasting schatten Als uw onderneming bij het doen van de aangifte omzetbelasting de belasting mag schatten en uw onderneming kan de aangifte niet betalen, dan moet u dit melden bij de Belastingdienst. 4.5 Zorg dat uw melding rechtsgeldig is Een melding moet rechtsgeldig zijn. Uw melding is rechtsgeldig als: de melding op tijd is gedaan (zie 4.2) de belastingsoort en/of het soort premies zijn vermeld het tijdvak van de aangiften of aanslagen is vermeld de omstandigheden waardoor uw onderneming niet kan betalen zijn vermeld U moet aangeven wat de problemen precies inhouden en hoe de problemen zijn ontstaan. Het is bijvoorbeeld niet voldoende als oorzaak 'liquiditeitsproblemen' op te geven. U moet in dat geval ook vermelden hoe de liquiditeitsproblemen zijn ontstaan en wat daarvan de omvang is. Waarom is een rechtsgeldige melding zo belangrijk? Als u een rechtsgeldige melding hebt gedaan, moet de Belastingdienst 11

10 of het bedrijfspensioenfonds aannemelijk maken dat het niet betalen van de belastingen en premies het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur dat aan u te wijten is. Als u geen rechtsgeldige melding hebt gedaan, bent u aansprakelijk, tenzij u aannemelijk kunt maken dat het u niet te verwijten is dat u geen rechtsgeldige melding hebt gedaan. Vervolgens moet u aannemelijk maken dat het niet uw schuld is dat de belastingen en premies niet zijn betaald. 4.6 Hoe lang blijft de melding geldig? Bij uw melding geeft u aan op welk tijdvak de belastingen en premies betrekking hebben. Als de financiële situatie niet verbetert, kunt u de belastingen en premies over het volgende tijdvak waarschijnlijk ook niet betalen. De betalingsonmacht blijft dan voortduren. In dat geval hoeft dit voor de belasting - die na de melding op aangifte verschuldigd wordt - en de vervallen naheffingsaanslagen niet opnieuw te worden gemeld. De toestand van betalingsonmacht eindigt in beginsel pas vanaf het tijdstip waarop de naheffingsaanslagen waarvoor de melding heeft plaatsgevonden, zijn betaald. Van dit uitgangspunt wordt alleen afgeweken als de ontvanger vindt dat feitelijk geen sprake meer is van een toestand van betalingsonmacht, omdat afdracht en voldoening op aangifte zijn hervat. In dat geval herleeft de meldingsplicht. Voorwaarde is dan dat de ontvanger het lichaam daarover tijdig en schriftelijk heeft geïnformeerd. 4.7 Na een melding moet u nog steeds betalen! Een melding geldt niet automatisch als een verzoek om uitstel van betaling of als een verzoek om kwijtschelding. Na een melding gaan de Belastingdienst en het bedrijfspensioenfonds door met het innen van de belastingen en premies die uw onderneming is verschuldigd. Ook moet u gewoon aangifte blijven doen van de loonheffingen en omzetbelasting. Als u uitstel van betaling of kwijtschelding wilt, moet u hiervoor apart een verzoek indienen. Omgekeerd kan een verzoek om uitstel van betaling of een verzoek om kwijtschelding in bepaalde gevallen wel gelden als melding. Hiervoor moet in ieder geval aan de voorwaarden zoals genoemd in paragraaf 4.5 zijn voldaan. 12

11 5 U doet een rechtsgeldige melding Als u op tijd en juist meldt, is uw melding rechtsgeldig. De Belastingdienst of het bedrijfspensioenfonds moet vervolgens bewijzen dat u iets te verwijten is. Zij moeten aannemelijk maken dat het niet betalen van belastingen en premies het gevolg is van verwijtbaar kennelijk onbehoorlijk bestuur. De bewijslast ligt dus niet bij u, maar bij de betrokken instanties. In het volgende schema kunt u zien in welke situatie u aansprakelijk bent: U hebt een rechtsgeldige melding gedaan ja De Belastingdienst of het bedrijfspensioenfonds kunnen uw kennelijk onbehoorlijk bestuur aannemelijk maken ja U bent aansprakelijk nee Zie hoofdstuk 6 nee U bent niet aansprakelijk Verwijt van 'kennelijk onbehoorlijk bestuur' is bijvoorbeeld mogelijk als u: - op onverantwoorde wijze geld aan uw onderneming hebt onttrokken - roekeloze beslissingen hebt genomen - onverantwoorde investeringen hebt gedaan - een koop hebt gesloten met een ondernemer waarvan u kon vermoeden dat hij niet of niet op tijd zou betalen Let op! Het gaat alleen om de eventuele bestuursfouten die zijn begaan in de drie jaar voorafgaand aan de melding. Eventuele bestuursfouten die u meer dan drie jaar voor de melding hebt gemaakt, kunnen niet worden gebruikt om uw verwijtbaarheid aannemelijk te maken. Natuurlijk mag u wel normale ondernemersrisico s nemen. Bij het aangaan van een transactie kan het altijd gebeuren dat de tegenpartij zijn verplichtingen niet nakomt. Als u vooraf redelijkerwijs mocht verwachten dat het goed zou aflopen, kan de achteraf bezien foute beslissing u niet worden aangerekend. Ook kan het u niet worden 13

12 aangerekend als door een onverwachte zakelijke tegenvaller uw onderneming in financiële moeilijkheden raakt. 6 U doet geen rechtsgeldige melding Als u niet op tijd en juist meldt, is uw melding niet rechtsgeldig. U kunt dan aansprakelijk worden gesteld voor het niet betalen van de belastingen en premies. Zonder rechtsgeldige melding ligt de bewijslast dat u de onderneming niet kennelijk onbehoorlijk hebt bestuurd bij u. U moet dan in de eerste plaats aannemelijk maken dat het u niet te verwijten is dat geen rechtsgeldige melding is gedaan. Het kan zijn dat u goede redenen hebt dat u geen rechtsgeldige melding hebt gedaan. Zo is plotselinge ziekenhuisopname een goede reden. Als u aannemelijk maakt dat u niets valt te verwijten, moet u vervolgens aannemelijk maken dat het niet uw schuld is dat belastingen en premies niet zijn betaald. Er kunnen goede redenen zijn dat uw onderneming de belastingen en premies niet betaalde. In dat geval is er meestal een externe oorzaak aan te wijzen. Zo kan de markt zijn ingestort, of uw belangrijkste afnemer kan failliet zijn gegaan. Het is van groot belang dat u de externe oorzaak kunt aantonen en dat u kunt laten zien dat u hebt geprobeerd de nadelige gevolgen ervan voor uw onderneming op te vangen. Volgend schema toont in welke situaties u aansprakelijk bent: Uhebt een rechtsgeldige melding gedaan nee Kon u worden verweten dat er niets is gemeld? ja nee nee Zie hoofdstuk 5 Is de betalingsonmacht een gevolg van kennelijk onbehoorlijk bestuur? ja nee Ubent niet aansprakelijk Ubent aansprakelijk 1

13 Hoe kunt u aannemelijk maken dat u zich niet schuldig hebt gemaakt aan 'kennelijk onbehoorlijk bestuur'? Het belangrijkste bewijs is een goede administratie. De boekhouding, notulen van vergaderingen, verslagen, correspondentie en andere stukken kunnen een duidelijk beeld geven van de manier waarop u hebt bestuurd. 7 De aansprakelijkstelling Als u aansprakelijk bent gesteld, betekent dit dat u ervoor moet zorgen dat de schuld volledig wordt betaald. Dit kan betekenen dat u het bedrag uit uw privévermogen moet betalen. 7.1 Hoe werkt de aansprakelijkstelling? Als u aansprakelijk wordt gesteld voor een belasting- of premieschuld, ontvangt u van de betrokken instantie schriftelijk bericht. Dus als u aansprakelijk wordt gesteld voor loonheffingen, omzetbelasting, accijns en de overige in hoofdstuk 3 genoemde belastingen, ontvangt u daarvan schriftelijk bericht van de Belastingdienst. Als u aansprakelijk wordt gesteld voor de bedrijfspensioenpremies, ontvangt u daarvan schriftelijk bericht van het bedrijfspensioenfonds. Tegen het besluit u aansprakelijk te stellen, kunt u bezwaar maken en beroep aantekenen (zie 7.2). Let op! Het heeft geen zin maatregelen te nemen om het privévermogen te verkleinen zodat er bij aansprakelijkstelling minder geld te halen valt. De Belastingdienst of het pensioenfonds kan deze maatregelen ongedaan laten maken. 7.2 Wat kunt u doen als u aansprakelijk wordt gesteld? Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de Belastingdienst Als u het niet eens bent met de aansprakelijkstelling voor de loonheffingen, omzetbelasting, accijns en de overige in hoofdstuk 3 genoemde belastingen, kunt u bezwaar maken bij de ontvanger van de Belastingdienst. 1

14 Uw bezwaar kan betrekking hebben op de reden van de aansprakelijkstelling en op de hoogte van het bedrag waarvoor u aansprakelijk bent gesteld. Geef in uw bezwaar duidelijk aan waarom u bezwaar maakt. Doe dit binnen zes weken na dagtekening van de kennisgeving van de aansprakelijkstelling. Als de ontvanger uw bezwaar afwijst, kunt u tegen die beslissing beroep aantekenen bij de belastingrechter. Tegen de beslissing van de belastingrechter kunt u dan nog hoger beroep instellen bij het Gerechtshof en daarna eventueel nog beroep in cassatie aantekenen bij de Hoge Raad Beroep tegen het bedrijfspensioenfonds Als u het niet eens bent met de aansprakelijkstelling voor de bedrijfspensioenpremies, kunt u tegen de aansprakelijkstelling beroep aantekenen bij de kantonrechter. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw bedrijfspensioenfonds. 7.3 Bedrag terugkrijgen Als u de belasting- of premieschuld van uw onderneming hebt betaald, kunt u proberen het bedrag van uw onderneming terug te krijgen. Ook kunt u proberen een deel van het bedrag van andere aansprakelijke bestuurders terug te krijgen. Als er meer bestuurders aansprakelijk zijn, moeten ze namelijk ieder een gelijk deel van de schuld voor hun rekening nemen. Deze regel is niet van toepassing als u en uw medebestuurders onderling andere afspraken hebben gemaakt over de verdeling van de aansprakelijkheid. 1

15 8 Vragen? Het kan zijn dat u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt. Voor algemene vragen over kunt u terecht bij de BelastingTelefoon ( ), bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.00 tot uur en op vrijdag van 8.00 tot uur. Voor concrete vragen over uw belastingzaken kunt u terecht bij het kantoor van de Belastingdienst waaronder u valt. Voor concrete vragen over uw bedrijfspensioenpremies kunt u terecht bij uw bedrijfspensioenfonds. Dit is een uitgave van: Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen Mei

16 OV 177-1Z*8FD Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Als uw onderneming de belastingen en premies niet kan betalen Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Aansprakelijkheid van bestuurders Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst of het Bedrijfspensioenfonds.

Nadere informatie

Bent u bestuurder van een onderneming die een rechtspersoon is?

Bent u bestuurder van een onderneming die een rechtspersoon is? Bent u bestuurder van een onderneming die een rechtspersoon is? Dan kunt u in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld als de onderneming de belastingen en premies niet kan betalen. Om welke belastingen

Nadere informatie

Als uw onderneming de belasting niet kan betalen

Als uw onderneming de belasting niet kan betalen Als uw onderneming de belasting niet kan betalen Uw onderneming heeft een belastingaanslag ontvangen en u kunt deze niet betalen. U kunt dan vragen om kwijtschelding van belastingen. De Belastingdienst

Nadere informatie

Als u een belastingaanslag

Als u een belastingaanslag Als u een belastingaanslag Het kan gebeuren dat u uw belastingaanslag niet kunt betalen. Wat komt er dan allemaal op u af? Mag u nog even wachten met betalen? Kunt u helemaal niet betalen? Krijgt u een

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Leent u personeel in van een uitlener, en draagt deze de loonheffingen en btw niet af aan de Belastingdienst? Dan kunt u hiervoor

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Als u een belastingaanslag

Als u een belastingaanslag Als u een belastingaanslag niet betaalt Wat zijn de gevolgen? U betaalt uw belastingaanslag niet. Dan wilt u natuurlijk weten welke maatregelen de Belastingdienst zal gaan nemen. Wat komt er allemaal op

Nadere informatie

2014 no. 9 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2014 no. 9 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2014 no. 9 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 3 februari 2014 houdende regels ter zake van de aansprakelijkheid voor belastingschulden en schulden van premies volksverzekering (Landsverordening

Nadere informatie

Als u uw belasting niet kunt betalen

Als u uw belasting niet kunt betalen Als u uw belasting niet kunt betalen U hebt een belastingaanslag ontvangen en kunt deze niet betalen. Misschien komt u dan in aanmerking voor kwijtschelding van uw belastingen of premie. U hoeft de aanslag

Nadere informatie

In artikel 7, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Invorderingswet 1990 is het volgende bepaald.

In artikel 7, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Invorderingswet 1990 is het volgende bepaald. looofoo ccts Den Haag, 2 8 MRT 2011 Kenmerk: DGB 2011-1237 Beroepschrift in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van >( Z 15 februari 2011, nr. 10/00160, inzake Bf^^^NP te ÜÜH betreffende

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Leent u personeel in van een uitlener, en draagt deze de loonheffingen en btw niet af aan de Belastingdienst? Dan kunt u hiervoor

Nadere informatie

Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie

Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie Belastingdienst Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie Voor ondernemingen Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u een betalingsregeling aan voor een onderneming

Nadere informatie

Als u uw belasting niet kunt betalen

Als u uw belasting niet kunt betalen Als u uw belasting niet kunt betalen U heeft een belastingaanslag ontvangen en u kunt deze niet betalen. U komt dan mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van uw belastingen of premie. U hoeft dan

Nadere informatie

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 Rapport Afwijzing kwijtscheldingsverzoek Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de directeur van de Belastingdienst op 16 juni 2014 haar beroep tegen de

Nadere informatie

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie?

Nadere informatie

Juridisch Document ZORG

Juridisch Document ZORG Juridisch Document ZORG Wanneer ben je als bestuurder van een rechtspersoon in de zorg persoonlijk aansprakelijk? 14 maart 2014 Zorg Zaken Groep Mr. W. Wickering Mr. M.N. Minasian Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID. Interne aansprakelijkheid

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID. Interne aansprakelijkheid BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID Interne aansprakelijkheid Als de bestuurder zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld en hem daarvan een ernstig verwijt kan worden gemaakt, kan de bestuurder op grond van art.

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel Inlenersaansprakelijkheid en g-rekening: daarmee krijgt u te maken als u personeel inleent. Want als de uitlener de loonheffingen en omzetbelasting niet afdraagt aan de Belastingdienst, kunt u voor deze

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden

Aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden Mr. J.A. Booij Aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden KLUWER.TS^" Deventer - 2003 INHOUDSOPGAVE Lijst van gebruikte afkortingen / 5 Overzicht bestuurdersaansprakelijkheid /15 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening Brondatum: 07-07-2015 Een bestuurder is aansprakelijk gesteld voor de niet afgedragen loonheffingen van een

Nadere informatie

Betalingskorting. Op uw belastingaanslag

Betalingskorting. Op uw belastingaanslag Betalingskorting Op uw belastingaanslag Als u een belastingaanslag in termijnen mag betalen, krijgt u in bepaalde gevallen betalingskorting aangeboden. De betalingskorting mag u aftrekken van het bedrag

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw bij inlening van personeel Leent u personeel in van een uitlener, en draagt deze de loonheffingen en btw niet af aan de Belastingdienst? Dan kunt u hiervoor

Nadere informatie

Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling

Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling Erf- en schenkbelasting en de 2012 Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Zet u de onderneming voort, dan kunt u

Nadere informatie

Het besturen van een vereniging en stichting

Het besturen van een vereniging en stichting Het besturen van een vereniging en stichting Roland van Mourik notaris Cursus Goed Bestuur Nijmegen 6 oktober 2009 Roland van Mourik 37 jaar 1990-1991 propaedeuse rechten te Leiden 1991-1996 notarieel

Nadere informatie

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 2004 Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers verplicht om belasting elektronisch aan te geven. Wat verandert er voor u? En hoe bereidt u zich daarop

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie 12345 De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over het inhouden en afdragen van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Teruggaaf van bpm voor taxi s

Teruggaaf van bpm voor taxi s Belastingdienst Teruggaaf van bpm voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt Gebruikt u een personenauto voor taxivervoer of openbaar vervoer? Dan kunt u de belasting van personenauto

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming Besteedt u werk uit aan een onderaannemer, en draagt deze de loonheffingen niet af aan de Belastingdienst? Dan kunt u hiervoor aansprakelijk worden

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel

Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel Belastingdienst Aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel Leent u personeel in van een uitlener, en draagt deze de loonheffingen en omzetbelasting niet af aan de

Nadere informatie

Welkom namens. Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken. Rob Beks

Welkom namens. Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken. Rob Beks Welkom namens Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken Rob Beks Onderwerpen Wat is bestuurdersaansprakelijkheid Soorten bestuurdersaansprakelijkheid Uitkeringstoets (nieuwe) BV-recht Vragen Wat is

Nadere informatie

pagina 1 van 7 LJN: BW1068, Gerechtshof Arnhem, 11/00041 Datum uitspraak:27-03-2012 Datum 06-04-2012 publicatie: Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie: Invordering. Bestuurdersaansprakelijkheid.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6

Inhoud. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5. 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 7 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

*065900401* Melding Loonheffingen. Belastingdienst. Aanmelding Werkgever. Waarom dit formulier?

*065900401* Melding Loonheffingen. Belastingdienst. Aanmelding Werkgever. Waarom dit formulier? Belastingdienst Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever Waarom dit formulier? Dit formulier is bestemd voor personen, ondernemingen of organisaties die werkgever worden. U wordt werkgever als u voor

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:14997

ECLI:NL:RBDHA:2015:14997 ECLI:NL:RBDHA:2015:14997 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 01-12-2015 Datum publicatie 21-12-2015 Zaaknummer AWB - 15 _ 3138 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*13FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Nadere informatie

10 Stap 10 Loonheffingen aangeven en afdragen

10 Stap 10 Loonheffingen aangeven en afdragen 10 Stap 10 Loonheffingen aangeven en afdragen De loonheffingen die u verschuldigd bent, moet u periodiek afdragen aan de Belastingdienst. Hiervoor moet u elektronisch aangifte doen. Meer informatie over

Nadere informatie

Elektronisch aangeven voor ondernemers

Elektronisch aangeven voor ondernemers Elektronisch aangeven voor ondernemers Vanaf 1 januari 2005 bent u als ondernemer verplicht om elektronisch aangifte te doen. Wat betekent dit voor u? En hoe bereidt u zich daarop voor? 12345 Inhoud 1

Nadere informatie

Als u gaat werken in Duitsland

Als u gaat werken in Duitsland DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 3.1.2.313 Als u gaat werken algemene informatie bronnen Brochure Belastingdienst, uitgave 2008; www.belastingdienst.nl Als u in Nederland woont en gaat werken, gaat

Nadere informatie

pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBDHA:2014:6145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 20-05-2014 Datum publicatie 04-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden AWB-13_10151 Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak

Nadere informatie

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen Workshop penningmeesterschap 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen 1 Inhoud workshop Inleiding penningmeesterschap Eigenschappen van de penningmeester Aansprakelijkheid van de penningmeester Taken van

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling

2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling 2015 Erf- en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling Als u een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet u over de waarde van die onderneming erf- of schenkbelasting betalen. Zet u de onderneming

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt

Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer worden gebruikt 2006 Teruggaaf van BPM voor taxi s en personenauto s die voor openbaar vervoer In deze brochure leest u hoe u de belasting van personenauto s en motorrijwielen (BPM) voor personenauto s die voor taxivervoer

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

De melding betalingsonmacht, valkuilen en mogelijkheden

De melding betalingsonmacht, valkuilen en mogelijkheden De melding betalingsonmacht, valkuilen en mogelijkheden 137 Mr. F.H.H. Sijbers * Een bestuurder die de Belastingdienst niet tijdig informeert dat zijn vennootschap niet in staat is om haar belastingschulden

Nadere informatie

HOORCOLLEGE 12: INVORDERING

HOORCOLLEGE 12: INVORDERING HOORCOLLEGE 12: INVORDERING INLEIDING Invordering is belangrijk in de praktijk, omdat mensen door een traject van invordering erg in de problemen kunnen worden gebracht. Invorderingsregelgeving is regelgeving

Nadere informatie

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte?

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 12345 Digitaal aangeven Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 1 Digitaal aangifte doen Als ondernemer bent u verplicht om digitaal aangifte te doen.

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*14FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling.

Nadere informatie

Ontbinding rechtspersonen

Ontbinding rechtspersonen Factsheet Ontbinding rechtspersonen Niet-rechterlijke ontbinding en vereffening van rechtspersonen (artikel 19 t/m 24 boek 2 BW) Mei 2014 Ontbinding Deze factsheet gaat over het ontbinden van rechtspersonen

Nadere informatie

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst?

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Wat mag u verwachten in uw contacten met de Belastingdienst? Kent u uw rechten als belastingbetaler? Deze brochure gaat daarover. Zo kunt u lezen hoe snel

Nadere informatie

Advieswijzer. Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid 15-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Loonheffingen. In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen:

Loonheffingen. In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen: 12345 maart 2007 Mededeling 2 Loonheffingen In deze mededeling vindt u informatie over de volgende onderwerpen: 1 fouten in het Handboek loonheffingen 2007; 2 wijziging ISO-landencodetabel; 3 afstaan van

Nadere informatie

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

RECHTBANK NOORD-HOLLAND Uitspraak RECHTBANK NOORD-HOLLAND Zittingsplaats Haarlem Bestuursrecht Zaaknummer: AWB 13/1227 Uitspraakdatum: 3 oktober 2013 Uitspraak van de meervoudige kamer in het geding tussen [X], wonende te [Z],

Nadere informatie

Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid. St. Michielsgestel, 2015

Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid. St. Michielsgestel, 2015 Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid St. Michielsgestel, 2015 Inhoud 1 Korte Introductie 2 Bestuurdersaansprakelijkheid - Het risico voor de ondernemer - Claimende partijen

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine onder nemersregeling. U betaalt dan minder of helemaal

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren 1 Waarom deze brochure Wanneer u als ondernemer goederen of diensten levert aan een andere ondernemer, bent u meestal verplicht een factuur uit te reiken aan die andere ondernemer.

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Ondernemen in een keten. Beperk uw aansprakelijkheid. Whitepaper

Ondernemen in een keten. Beperk uw aansprakelijkheid. Whitepaper 15.03.16 Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Whitepaper In dit whitepaper: Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! advieswijzer

Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! advieswijzer Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! 04.08.16 advieswijzer In deze advieswijzer: Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming voor loonheffingen bij onderaanneming Ketenaansprakelijkheid en g-rekening: daarmee krijgt u te maken als u werk uitbesteedt aan onderaannemers. Want als de onderaannemer de loonheffingen niet afdraagt

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers

Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers Aanbestedingsrecht Een eerlijke kans op overheidsopdrachten voor kleinere ondernemers In de zomer van 2010 heeft de ministerraad ingestemd met een wetsvoorstel van de minister van economische zaken over

Nadere informatie

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW) Gegevens onderneming : Vereniging V.V. Young Boys

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW) Gegevens onderneming : Vereniging V.V. Young Boys OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW) Nummer : 11 Datum : 21 augustus 2015 Gegevens onderneming : Vereniging V.V. Young Boys Faillissementsnummer : F. 175/2012 Datum uitspraak : 3 april 2012

Nadere informatie

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs.

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers.

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming

Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming Belastingdienst Aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming Besteedt u werk uit aan een onderaannemer, en draagt deze de loonheffingen niet af aan de Belastingdienst? Op basis van ketenaansprakelijkheid

Nadere informatie

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? AL 549-1Z*10FD

Digitaal aangeven. Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? AL 549-1Z*10FD 12345 Digitaal aangeven Ondernemers doen digitaal aangifte. Wat betekent dit voor u? En hoe doet u digitaal aangifte? 1 Digitaal aangifte doen Als ondernemer bent u verplicht om digitaal aangifte te doen.

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van de commissaris

De aansprakelijkheid van de commissaris De aansprakelijkheid van de commissaris MR. GERDA GROENEVELD-LOUWERSE Adviseur vaktechniek Accounting & Auditing Center van Deloitte Accountants te Rotterdam, tevens juridisch adviseur voor Deloitte Juridisch

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang

Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang Als uw instelling bijdraagt aan het algemeen belang Zet uw instelling zich in voor algemeen nuttige doelen? Uw instelling heeft belastingvoordelen, als wij uw instelling aanwijzen als algemeen nut beogende

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

Advieswijzer Personeel inlenen

Advieswijzer Personeel inlenen Advieswijzer Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de

Nadere informatie

Bent u het niet eens met een belastingaanslag?

Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Bent u het niet eens met een belastingaanslag? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Binnen welke termijn moet u dat doen? En bij wie? Hoe stelt u een goed bezwaarschrift op? Welke uitspraken kan de

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering. Commissarissen/Toezichthouders. Inhoud startpagina LBB15

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering. Commissarissen/Toezichthouders. Inhoud startpagina LBB15 Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering voor Bestuurders en Commissarissen/Toezichthouders LBB15 Klik op het hoofdstuk om er direct naar toe te gaan! Inhoud startpagina Dit document is een aanvulling

Nadere informatie

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon.

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Gegevens gemeente (niet in te vullen door aanvrager) Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag ingediend Indienen bij de afdeling V&H In voud Ruimte voor

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT NEN 4400-2:2014 d.d. 16-04-2015 -

INSPECTIERAPPORT NEN 4400-2:2014 d.d. 16-04-2015 - INSPECTIERAPPORT NEN 4400-2:2014 d.d. 16-04-2015 - Naam inspecteur O. de Leeuw Registratienummer 36870 Soort inspectie NEN 4400-2 Datum inspectierapport Datum inspectie 08-04-2015 Datum inspectie Naam

Nadere informatie

Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017

Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017 Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017 Beperk uw aansprakelijkheid! Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk

Nadere informatie

Bahialaan 100 3065WC Rotterdam

Bahialaan 100 3065WC Rotterdam Bahialaan 100 3065WC Rotterdam T: +31 (0)10-764 0804 F: +31 (0)10 254 0015 M: +31 (0)6 51 99 78 08 E: dehaas@dehaasadvocatuur.nl I: www.dehaasadvocatuur.nl Mevrouw mr. P. (Priscilla) de Haas 11-8-2015

Nadere informatie

Invorderingswet. Revisierente. Aansprakelijkheid verzekeraars

Invorderingswet. Revisierente. Aansprakelijkheid verzekeraars Invorderingswet. Revisierente. Aansprakelijkheid verzekeraars Besluit 31-03-2006 nr CPP06-507 Invorderingswet 1990. Aansprakelijkheid verzekeraars in verband met een inkomensvoorziening, een arbeids- of

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*15FD Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. U betaalt dan

Nadere informatie

Koopsom Garantie Polis

Koopsom Garantie Polis Voorwaarden Koopsom Garantie Polis 1311 Deze voorwaarden beschrijven uw verzekering. De Koopsom Garantie Polis is een levensverzekering. U spreekt met ons af dat wij uitkeren als de verzekerde op de einddatum

Nadere informatie

1.15. Bestuurder draait niet op voor onbetaalde aanslagen

1.15. Bestuurder draait niet op voor onbetaalde aanslagen 1.15. Bestuurder draait niet op voor onbetaalde aanslagen De ontvanger kan de bestuurder van een BV aansprakelijk stellen voor onbetaald gebleven aanslagen. De bestuurder van een BV kan dit voorkomen door

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting. Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001)

Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting. Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001) Concept uitvoeringsbesluiten informatieverplichting Artikel I (artikel 12bis van het Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001) I. Na artikel 12 wordt een artikel ingevoegd, luidende: Artikel 12bis Belastbare

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid Allianz Nederland Schadeverzekering Bestuurdersaansprakelijkheid Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, kunt u nog zonder? Als bestuurder, commissaris of toezichthouder neemt u dagelijks beslissingen.

Nadere informatie

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman U rekent zich rijk Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 18 december 2009 RA0945988 Samenvatting Aan een bedrijf wordt een voorlopige aanslag Verontreinigingsheffing

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wanneer doet u een suppletie omzetbelasting? Hebt u te veel of te weinig btw aangegeven? Als dit bedrag meer dan 1.000 is, meldt u dit aan

Nadere informatie

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel De verleggingsregeling Bent u ondernemer in de bouw, de scheepsbouw, de metaalconstructie of de confectie-industrie? Dan hebt u waarschijnlijk regelmatig

Nadere informatie