STUDIEWIJZER. Les 2 De basis van het jodendom Doel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEWIJZER. Les 2 De basis van het jodendom Doel"

Transcriptie

1 STUDIEWIJZER JODENDOM Les 1 Kennismaking met het jodendom Doel Je maakt kennis met het jodendom. Je kunt uitleggen welke stromingen er binnen het jodendom zijn, wat hun belangrijkste kenmerken zijn en waar de diversiteit door tot stand is gekomen. Stof Blz. 5 9 Opdrachten 1. Maak opdracht 1 uit het boek. 2. Leg de uitspraak uit: De ene Jood is de andere niet. 3. Wat is voor Joden de basis voor de opvattingen over hoe je Jood moet zijn? 4. Hoe kan het dat er zoveel diversiteit binnen het jodendom is? 5. Geef per Joodse stromingen weer wat hun belangrijkste kenmerken zijn (waarmee ze zich dus onderscheiden t.o.v. de andere stromingen). LVB Begin met het aanmaken van je levensvisieboek van jaar 3. Ga verder in met het LVB dat je tot nu toe gemaakt hebt, zodat het een boek van meerdere jaren wordt. A. Schrijf een inleiding voor je levensvisieboek waarmee je opnieuw kennis maakt. Vertel wat jij belangrijk vindt om te vertellen aan het begin van een nieuw schooljaar. Gebruik hiervoor minimaal 250 woorden. Als je niet weet waar je over kunt schrijven, denk dan aan: hoe je vakantie was, wat je afgelopen schooljaar hebt geleerd, wat je voornemens zijn voor het nieuwe schooljaar, hoe je nu in het leven staat, etc. B. Binnen het jodendom zijn er diverse manieren om het jood-zijn te beleven. De ene Jood is gelovig, de ander niet. De ene Jood gaat elke zaterdag naar de synagoge, de ander houdt zich alleen aan de Joodse cultuur. Hoe is dat bij jou? Beschrijf jouw geloof en jouw cultuur. Gebruik hiervoor minimaal 250 woorden. Les 2 De basis van het jodendom Doel Je kunt uitleggen hoe het jodendom ontstaan is. Je kunt uitleggen wat typisch Joodse kenmerken zijn. Stof Tekst A: Opdrachten Bij Tekst A: 6. Wat heeft Abram met het jodendom te maken? 7. Wat is de rol van Mozes in het jodendom? 8. Wat is het belangrijkste gebed van de Joden? Schrijf het volledig op. 9. Wat is de tenach en wat is de inhoud ervan? 10. Wat is de ark van het verbond? LVB Zelf opzoeken: 11. Welke symbolen zijn typisch voor het jodendom? Noem er drie en leg uit waar de symbolen voor staan. 12. Wanneer is het jodendom ontstaan? 13. Waar komt de benaming Joden vandaan? 14. Wat is typisch Joodse muziek? 15. Vroeger hadden de Joden ook een tempel. Wat is hiermee gebeurd? Vertel het verhaal zo compleet mogelijk. C. Abram en Mozes zijn belangrijke personen voor het jodendom. Wie zijn belangrijke personen voor jou? Kun je ook uitleggen waarom zij belangrijk zijn? Gebruik minimaal 150 woorden. D. Er is een typisch Joodse muziekstroming. Muziek is dan ook belangrijk binnen het jodendom. Hoe belangrijk is muziek voor jou? Speel je zelf een instrument? Wat zijn favoriete nummers van jou? Waarom? Heb je ook nog favoriete artiesten? Waarom die artiesten?

2 Oftewel: schrijf iets over welke plaats muziek in jouw leven heeft. Gebruik hier minimaal 250 woorden voor. Les 3 De kern van het jodendom Doel Je kunt uitleggen wat de kerngedachte van het jodendom is en wat de consequenties daarvan zijn voor het dagelijks leven. Je kunt de belangrijkste begrippen benoemen, toepassen en uitleggen. Stof Blz Opdrachten 16. Vat de drie kenmerken van de Joodse kalender kort samen. 17. Maak opdracht 5 uit het boek (m.u.v. 5. en 6.). 18. Waarom is het in het jodendom belangrijk om te leren? 19. Leg de uitspraak uit: Een mens zonder tora is een mens zonder richting. 20. Maak opdracht 1 uit het boek (van blz. 16 en 17). 21. Waarom krijgen leerlingen op een Joodse school typisch Joodse vakken? 22. Welke verschillen vallen jou op tussen het lesrooster van een Joodse school en jouw lesrooster? 23. Leg uit wat de talmoed is. 24. Waarom wordt de talmoed ook wel de mondelinge tora genoemd? 25. Waarom wordt de synagoge ook wel het leerhuis genoemd? LVB E. De kerngedachte van het jodendom is dat God de mens geschapen heeft naar zijn beeld en dat de mens de verantwoordelijkheid heeft voor heel de aarde. Gebruik 250 woorden om uit te leggen wat jij van deze kerngedachte, voor jou persoonlijk, vindt. Mocht je niet weten wat je hierover kunt schrijven, dan kun je denken aan wat je mooi of juist moeilijk aan deze kerngedachte vindt of je kunt denken aan wat het betekent om als mens verantwoordelijk te zijn voor de aarde en je kunt denken aan hoe jij nu verantwoordelijkheid neemt op deze aarde. Kom je er alsnog niet uit? Overleg dan even met je docent. F. Welk verhaaltje van opdracht 1 van blz. 16 en 17 spreekt jou het meeste aan? Leg uit wat maakt dat dit verhaaltje jou het meeste aanspreekt. Gebruik hiervoor minimaal 150 woorden. G. In het jodendom is leren erg belangrijk, zodat je een goede Jood kunt zijn. Noem vijf dingen die jij belangrijk vindt om te leren in je leven? Leg per ding uit waarom je die belangrijk vindt. Gebruik hiervoor minimaal 200 woorden. Les 4 De synagoge en de sabbat Doel Je kunt uitleggen hoe de synagoge is ontstaan, wat de functie ervan is en welke belangrijke atrributen er te vinden zijn. Je kunt uitleggen wat de sabbat is, waarom de sabbat er is en wat er op de sabbat (niet) gebeurt. Stof Blz Opdrachten 26. Waar en hoe is de synagoge (uit) ontstaan? Leg uit. 27. Wat is de functie van de synagoge? 28. Welke attributen zijn er in de synagoge? Benoem de functie van deze attributen/(grote)voorwerpen. 29. Leg de uitspraak uit: De synagoge is een levend museum. 30. Wat is een chazan? 31. Wat is de taak van een rabbijn? 32. Zelf opzoeken: Wat is de reden dat er binnen het (orthodoxe) jodendom onderscheid is tussen mannen en vrouwen in de dienst? 33. Maak opdracht 3 uit het boek. 34. Wat is het doel van de sabbat? 35. Waarom is de sabbat een verplichting voor joden? 36. Wat zijn de regels en wetten die bij de sabbat horen?

3 LVB 37. Wat gebeurt er allemaal op de sabbat? Beschrijf het chronologisch. 38. Maak opdracht 4 a. en b. uit het boek (van blz. 14). H. De synagoge is voor de Joden een belangrijke plek om naar toe te gaan. Wat zijn voor jou belangrijke plekken om naar toe te gaan? Kun je ook uitleggen waarom? I. De synagoge heeft veel symboliek. Heb jij in je huis symbolen? Of draag je symbolen? Benoem welke symbolen er in jouw (directe) omgeving te vindenzijn. Leg uit wat deze voor jou betekenen. Kun je ook uitleggen waarom deze symbolen in jouw (directe) omgeving te vinden zijn? J. Maak opdracht 4 c. uit het boek (van blz. 14). Gebruik hiervoor minimaal 250 woorden. K. Je hebt gehoord dat de sabbat het hoogtepunt van de week van de joden is. Dit is zo, omdat de dag relax en verrijkend (= je hebt er echt wat aan) is. Nu aan jou de volgende opdracht: Bedenk jouw relax en verrijkingsdag. Je krijgt de opdracht om een dag te bedenken waardoor jij tot rust komt, waarvan je relaxt wordt en waar je ook echt wat aan hebt op geestelijk gebied. Hoe zou deze dag er uit zien? Wat is voor jou een top dag? Beschrijf de dag zo uitvoerig mogelijk, dat betekent: - Noem wat je allemaal zou doen op zo n dag. - Noem wat je allemaal zou laten op zo n dag. - Geef bij alles wat je noemt de reden van jouw keuze. Verwerk al jouw activiteiten van zo n dag in een duidelijke structuur. Gebruik voor deze opdracht minimaal 300 woorden. Les 5 Kosjer Doel SO over les 1 t/m 4 Je kunt uitleggen waar kosjer voor staat, wat de regels ervan inhouden en je kunt de regels toepassen. Stof Blz Opdrachten 39. Wat betekent kosjer? 40. Noem de drie voorwaarden voor kosjer eten. 41. Maak opdracht 2 van blz. 21. LVB L. Deze week/weken ga je drie keer onderzoeken of jullie thuis kosjer gegeten hebben. Je maakt een foto van de maaltijd (diner) en je legt uit waarom het wel/niet kosjer was. Dus: - Drie foto's van de maaltijd (het eten als zodanig, hoeft niet met mensen erbij). - Bij de drie maaltijden commentaar of het wel/niet kosjer was. Leg ook uit waarom wel/niet. M. Het jodendom kenmerkt zich door regels op alle terreinen van het leven. Achter alle regels zit een reden, hoe bizar de regels ook lijken. Waarom is het belangrijk dat er achter regels een reden zit? Leg jouw visie hierop uit. Je gebruikt minimaal 250 woorden. In je uitleg onderbouw je jouw visie met argumenten en bijvoorbeeld voorbeelden en vergelijkingen. Les 6 Joodse rituelen Doel Je kent de belangrijkste Joodse rituelen bij het leven. Per ritueel kun je uitleggen wat het ritueel inhoudt en wat de betekenis ervan is. Stof Blz Opdrachten 42. Maak opdracht 3 uit het boek 43. Maak opdracht 4 uit het boek. 44. Zelf opzoeken: De besnijdenis op achtste dag is een gebod dat God heeft gegeven in de Bijbel. Later blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er iets bijzonders is met de besnijdenis op de achtste dag. Wat is dat?

4 LVB 45. Wat is de betekenis van de besnijdenis? 46. Maak opdracht 5 uit het boek (individueel). 47. Leg de uitspraak uit: Als Jood ben je op je 13 e al volwassen. 48. Maak opdracht 6 uit het boek (individueel). 49. Maak opdracht 7 uit het boek (individueel). 50. Waarom wordt een huwelijk binnen het jodendom vaak door de familie geregeld? Leg uit. 51. Maak een schema of een stripverhaaltje van de stappen die de Joodse huwelijksvoltrekking kent. 52. Waarom is crematie zeer ongebruikelijk binnen het jodendom? Leg uit. Levensrituelen. Gebruik voor het beantwoorden van de volgende vragen minimaal 350 woorden. N. Vraag aan je ouders: Welke rituelen vonden er plaats rondom jouw geboorte? Wat was de reden van de rituelen? Leg uit. O. Het huwelijk is binnen het jodendom een bijzondere aangelegenheid. Leg per gebruik/ritueel uit wat jou daarin aanspreekt (of juist niet). P. Heb je wel eens een begrafenis mee gemaakt? Wat vond je er van (mooi, moeilijk, etc.)? Les 7 Joodse feesten Doel Je leert de Joodse feesten kennen en kunt vertellen waar elk feest over gaat. Stof Blz Opdrachten Zie bijlage 1. LVB Q. Reflectie op het journaal. Gebruik minimaal 250 woorden om de volgende vragen te beantwoorden. - Met wie zat je in het groepje en van welk feest hebben jullie een journaal gemaakt? - Wat was jouw bijdrage in de voorbereiding van het journaal? Wat was jouw bijdrage tijdens het journaal? - Wat vind je van jullie journaal? Leg uit. - Hoe verliep de samenwerking volgens jou? Leg uit. - Wat heb je geleerd over jouw rol in de samenwerking met anderen? Waar ben je goed in, wat kan beter? Leg uit. - Wat zou jou je de volgende keer anders doen in de samenwerking? Leg uit. Toets over les 1 t/m 7 Les 8 Een veelbewogen geschiedenis Doel Je kunt vertellen over de geschiedenis van de Joden. Je kunt per periode aangeven wat er typerend aan is wat betreft de situatie van de Joden. Stof Blz Opdrachten 53. Wat zegt de stof over de overheersing van de Perzen? 54. Wat zegt de stof over de overheersing van de Syriers? 55. Wat zegt de stof over de overheersing van de Romeinen? 56. Wat is de klaagmuur precies? 57. Wat wordt bedoeld met het begrip diaspora? 58. Hoe stond men in Rome tegenover de Joodse godsdienst? Leg uit. 59. Wat hebben Constantijn en Theodosius voor de status van de Joodse godsdienst betekent? Leg uit. 60. Wat wordt bedoeld met de vervangingsleer? 61. Leg uit dat de kruistochten een zwarte bladzijde in de geschiedenis van zowel het christendom als het jodendom zijn. 62. Wat wordt bedoeld met de rituele moord? Leg uit. 63. Waarom was de zwarte dood een reden voor Joden om te vluchten? Leg uit.

5 LVB 64. Waar staat het woord getto voor? Leg uit. 65. Waaruit blijkt dat de Joden in Spanje het onder de Arabische/Islamitische overheersing goed hadden? Leg uit. 66. Wat wordt bedoeld met de reconquista? En wat was het gevolg voor de Joden? 67. Wat is het chassidisme en wat houdt het in? 68. Wat veranderde er in de tweede helft van de 17 e eeuw voor de Joden in Polen? 69. Waarom werd Amsterdam zelfs het Hollandse Jeruzalem genoemd? Leg uit. 70. Wat zijn de sefardische Joden? 71. Wat zijn de askenazische Joden? R. De geschiedenis van de Joden kent vele dieptepunten. Vele mensen vinden het bewonderenswaardig dat het jodendom haar eigen identiteit heeft weten te behouden. Het jodendom is nog steeds een unieke godsdienst en cultuur. Gebruik minimaal 250 woorden om uit te leggen hoe je volgens jou je eigen identeit kunt behouden, terwijl je in een vreemde omgeving terecht bent gekomen en te maken hebt met vervolging. Oftewel: hoe houd je vast aan je idealen terwijl je hiervoor enorm veel moeite moet doen? S. Nederland was voor de Joden een fijne plek om te wonen. Hier hadden ze vrijheid. Hoe is het nu in Nederland gesteld met de vrijheid voor groepen mensen die een ander geloof of een andere cultuur hebben dan het meerendeel van de bevolking? Leg jouw visie hierop uit en gebruik minimaal 200 woorden. Les 9 Antisemitisme Doel Je kunt uitleggen wat er met antisemtisme bedoeld wordt. Je kunt uitleggen waar het antisemitisme uit voort is gekomen en welke gevolgen dit had. Stof Blz Blz Opdrachten 72. Waarom was de Franse revolutie een keerpunt in de geschiedenis van de Joden? Leg uit. 73. Wat gebeurde er in 1870? Leg uit. 74. Wat hield de emancipatie van de Joden in Europ in? 75. Wat betekent de term antisemitisme? 76. Wat bedoelde men met Ariers? 77. Welke drie verschillende beschuldigingen lagen er ten grondslag aan het antisemitisme? 78. Maak opdracht 2 uit het boek. 79. Wat zijn de kenmerken/voorvallen van het antisemitisme in Oost-Europa? 80. Wat betekent het woord pogrom? 81. Wat had het vredesverdrag van Versailles voor gevolgen voor de Joden in Duitsland? 82. Waar kwam de Kristallnacht uit voort? Leg uit. 83. Wat betekent het woord holocaust? 84. Wat betekent het woord sjoah? 85. Waarom hadden veel Duitsers niet verwacht dat Hitler zulke kwade bedoelingen had? Leg uit. LVB T. Ten tijde van de oorlog zijn zo n zes miljoen Joden vermoord. Een Joodse uitspraak hierover gaat zo: Er is een Jood vermoord en dit gebeurde zes miljoen keer. Wat wordt met deze Joodse uitspraak bedoeld volgens jou? U. Asielbeleid Op blz. 50 kun je lezen dat veel Joden probeerden te vluchten naar andere landen. Daar staat bij dat veel van hen niet als asielzoekers werden toegelaten. Wat vind jij hiervan? Hadden andere landen meer Joden, asielzoekers, moeten toelaten? Wat zegt dit over hoe we tegenwoordig met asielzoekers om moeten

6 gaan? Gebruik minimaal 300 woorden om jouw visie op asielbeleid weer te geven. Les 10 Mensen tot een ding maken Doel SO over les 8 en 9 Je kunt uitleggen wat er bedoeld wordt met het maken van mensen tot een ding. Stof Blz Opdrachten 86. Waardoor konden de beulen in de concentratiekampen gemakkelijker hun werk doen? 87. Waarom vindt Elie Wiesel dat hij niet mag zwijgen over wat er gebeurd is? 88. Maak opdracht 1 uit het boek. 89. Hoe zorgde Heinrich Himmler er voor dat mensen anderen gruwelijke dingen aan konden doen? Leg uit. 90. Hoe kun je volgens Levinas tot geweld en moord komen? Leg uit. 91. Wat wordt bedoeld met mensen tot een ding maken? Leg uit. 92. Wat bedoelt Levinas met dat een medemens een beroep/appel op je doet? Leg uit. 93. Maak opdracht 2 uit het boek. 94. Maak opdracht 3 uit het boek. 95. Maak opdracht 4 uit het boek. LVB V. Muziek wordt veelal gebruikt om de wereld te verbeteren. Teksten kunnen gaan over hoe de mensen beter met elkaar om kunnen gaan, zodat deze wereld mooier wordt. Zoek een tekst van een lied op die gaat over het thema dat bij les 10 hoort. Plak de tekst in je LVB en leg uit waarom deze tekst bij les 10 past. Les 11 Zionisme en Israel Doel Je kunt uitleggen wat zionisme betekent en waar het uit ontstaan is. Je kunt uitleggen hoe de staat Israel is opgericht. Stof Blz. 48 Blz Opdrachten 96. Wat betekent zionisme? 97. Waar is het zionisme uit ontstaan? 98. Wat dreef Theodor Herzl wat betreft het zionisme? 99. Waarom werd het plan, om de Joden een plek in Oeganda te geven, afgewezen? 100. Waarom leefde er in Palestina al veel Joden? 101. Wat gebeurde er in 1947? 102. Waaruit bleek dat de uitroeping van de staat Israel niet op ieders sympathie kon rekenen? 103. Leg de volgende uitspraak uit: Het oprichten van de staat Israel is uit de hand gelopen Wat wordt bedoeld met de intifada? 105. Leg uit waarom de intifada te begrijpen is, wanneer je het bekijkt vanuit het oogpunt van de Palestijnen Maak opdracht 7 uit het boek. LVB W. De Joden wilden een eigen land; een veilige plek waar ze konden wonen en leven volgens de eigen culturele- en geloofsopvattingen. Het idee alleen al, bij dit land, was voor velen een droom. Van wat voor een land droom jij? Hoe zou dat land eruit zien? Hoe leven de mensen (er samen)? Gebruik minimaal 250 woorden om jouw droomland te beschrijven. SO over les 8 t/m 11

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO

LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO LEVENSBESCHOUWELIJKE VORMING ISLAM STUDIEWIJZER 3VWO STUDIEWIJZER Let op: alle belangrijke data staan in de studiewijzer vermeld. Je weet dus precies wat je wanneer kan verwachten. Les 1 Culture Clash?

Nadere informatie

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT a w s t i m r Ba a w s t i m Bat Bar mitswa-oorkonde

Nadere informatie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie

Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Handleiding Perspectief 3 e editie: Introductie Bekijk het leven Ter introductie van het nieuwe vak is er een korte terugblik op eerder ervaringen met het vak godsdienst/levensbeschouwing. De leerlingen

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. En dan, naar de grote school! (2/2) Volgend jaar ga je waarschijnlijk naar een andere school. Noem iets wat

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

ondersteuning voor evangelieverkondiging aan het joodse volk over Israël en het Jodendom handleiding voor de catecheet

ondersteuning voor evangelieverkondiging aan het joodse volk over Israël en het Jodendom handleiding voor de catecheet ondersteuning voor evangelieverkondiging aan het joodse volk over Israël en het Jodendom handleiding voor de catecheet les 1 - Jezus is een Jood Catechisanten beseffen dat Jezus een Jood is, denken erover

Nadere informatie

Tora TORA SCHOOLOPDRACHT. Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal: onbekend

Tora TORA SCHOOLOPDRACHT. Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal: onbekend WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Tora Torarol Vervaardiger: onbekend Materiaal: perkament, hout Jaartal:

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Verspreiding Christendom hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan.

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. De lessen Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. Voor de lessen over het christendom heb je het lesboek Wegen van navolging nodig. Daarnaast neem je elke les het bronnenboek, een

Nadere informatie

Waarom zijn we hier op aarde?

Waarom zijn we hier op aarde? Waarom zijn we hier op aarde? Wat is de zin van ons tijdelijk bestaan op aarde? Wat is het doel van dit leven? Velen verzinnen zelf een antwoord. Maar heb je iets aan verzinsels?? Godsdiensten beweren

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

project: Religies in de wijk

project: Religies in de wijk project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Inge Stekelenburg-Zwiers en ROC

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6

Voor de paboopleider. Werkvorm 6: voor de opleider (1) Anne Frank in groep 5 en 6 Werkvorm 6: voor de opleider (1) Hoe kun je lesgeven over Anne Frank in groep 5 en 6? De bezoekers van het Anne Frank Huis worden steeds jonger. In 2009 kwamen er 13.000 kinderen tussen de 5 en 10 jaar

Nadere informatie

Landengids voor: Landengids

Landengids voor: Landengids We gaan een reisgids maken voor een land dat je zelf mag uitkiezen. Dat is een boekje waarin allemaal dingen staan die met dat land te maken hebben en die je zou willen weten als je op vakantie zou gaan

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. En dan, naar de grote school! Evaluatie Volgend jaar ga je waarschijnlijk naar een andere school. Noem iets wat je

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad TITEL ACTIVITEIT beschrijving: Wat geloof jij? 2 de graad Beginsituatie: De leerlingen hebben in eerdere lessen gewerkt rond geloven vroeger en nu. Daarin zijn hoogstwaarschijnlijk al verschillende godsdiensten

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/5

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/5 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/5 STROMINGEN IN HET JUDAISME. De verschillende afdelingen of denominaties binnen het Judaisme worden over het algemeen stromingen genoemd. De verschillen zijn

Nadere informatie

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218

Verspreiding Christendom - HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62218 Verspreiding Christendom - HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62218 Dit lesmateriaal is

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 2 e jaar BSO Historische benadering: 4 lessen De Primitieve Kerk: De kenmerken van de eerste christenen. Het Apostolisch Concilie (begrip, aanvaarding).

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Lees samen de opdrachten door. Verdeel de opdrachten. Leg jullie afspraken vast in het Plan van Aanpak (zie bijlage 1). Nu kunnen jullie starten.

Lees samen de opdrachten door. Verdeel de opdrachten. Leg jullie afspraken vast in het Plan van Aanpak (zie bijlage 1). Nu kunnen jullie starten. Perspectief 3e editie 1 (t)hv Project Feest 1 Start Feestvieren hoort bij het leven. Als het niet af en toe feest is, wordt het allemaal wel erg saai! Een feestdag is een dag die als het ware apart is

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Joden, volk van de Tora

Werkstuk Levensbeschouwing Joden, volk van de Tora Werkstuk Levensbeschouwing Joden, volk van de Tora Werkstuk door een scholier 1596 woorden 17 november 2002 6,6 87 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Volk van de Tora Leven moet je leren In het jodendom

Nadere informatie

Socialisatie & Seksualiteit

Socialisatie & Seksualiteit levensbeschouwing & maatschappij M A V O 3 katern 5 Socialisatie & Seksualiteit naam cluster maartenscollege groningen / haren MAVO 3 KATERN 5 2010 2011 levensbeschouwing & maatschappij: socialisatie &

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken.

Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken. Suggesties voor de groepsopdracht om de geschiedenis van het Humberghuis en zijn bewoners te ontdekken. Groep 1: De geschiedenis van het huis 2. Werk een korte presentatie uit over het onderwerp De geschiedenis

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo/thv Project Symbolen. 0 Start

Perspectief 3e editie 2 vmbo/thv Project Symbolen. 0 Start Perspectief 3e editie 2 vmbo/thv Project Symbolen Perspectief 3e editie 2 vmbo/thv Project Symbolen 0 Start Een symbool is een teken, logo of voorwerp met een speciale betekenis. Je kunt meteen zien wat

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Les 1 Pratende dingen Les 1 Pratende dingen Samenvatting van de les Deze les is de eerste van vier lessen over beeldcultuur. Tijdens

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

ONDERWERP: SYNAGOGE. c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn er synagogen ontstaan?

ONDERWERP: SYNAGOGE. c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn er synagogen ontstaan? SYNAGOGE Lees de informatietekst a. In welk gebouw kwamen de joden tweeduizend jaar geleden samen? b. Bestaat dit gebouw nog? c. Waarom is deze plek nu nog belangrijk voor joden, denk je? d. Waarom zijn

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Franciscus is de nieuwe paus

Franciscus is de nieuwe paus Start! -weekkrant 1 Week 12 maart 2013 8-2 4 m a a r t 2 0 1 3 Franciscus is de nieuwe paus Foto: ANP Foto: Shutterstock Paus Franciscus. Er is een nieuwe paus. Vorige week is de Argentijn Jorge Bergoglio

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Jongeren-programma Israël zondag. Preekbespreking of Bijbelstudie voor jongeren Werkvormen voor club of vereniging.

Jongeren-programma Israël zondag. Preekbespreking of Bijbelstudie voor jongeren Werkvormen voor club of vereniging. Jongeren-programma 2017 Israël zondag Preekbespreking of Bijbelstudie voor jongeren Werkvormen voor club of vereniging I YourSalem Dit document bevat allerlei achtergrond informatie en werkvormen om het

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Joods leven nu JOODS LEVEN NU

Joods leven nu JOODS LEVEN NU WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Joods leven nu Foto-installatie Vervaardiger: Anita Frank & Pauline

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

De Islam en de omgeving

De Islam en de omgeving De Islam en de omgeving POSE-2 ISLAM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST Presenteer een actueel onderwerp aan de klas dat te maken heeft met de islam in de Nederlandse samenleving, en leg vervolgens een

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Jodendom

Werkstuk Levensbeschouwing Jodendom Werkstuk Levensbeschouwing Jodendom Werkstuk door een scholier 2917 woorden 9 maart 2002 6 91 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing De Synagoge Joden gaan zoals ze al heel lang doen, naar hun eigen kerk.

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

Leydse Weelde. Afsluiting

Leydse Weelde. Afsluiting Leydse Weelde Afsluiting Een tijdje geleden heb je een bezoek gebracht aan Museum Boerhaave. Je hebt kennis gemaakt met Jan (de ontdekkingsreiziger), Carolus (de geleerde) en Marie (de prinses). Wat weet

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Klas 4 mavo. Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1

Klas 4 mavo. Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1 Klas 4 mavo Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1 Praktische opdracht economie klas 4 Ontwikkelingslanden Dit PO is een vervolg op hoofdstuk 7. We hebben het in hoofdstuk 7 gehad over het geld

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling:

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling: Werkbladen basisonderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom Jeruzalem

Nadere informatie

LESMAP PANFLUIT MET GOUDEN NOTEN. Uitgeverij Kramat. Marina Defauw. www.marinadefauw.com. 1.Schrijfopdracht

LESMAP PANFLUIT MET GOUDEN NOTEN. Uitgeverij Kramat. Marina Defauw. www.marinadefauw.com. 1.Schrijfopdracht LESMAP PANFLUIT MET GOUDEN NOTEN Uitgeverij Kramat Marina Defauw www.marinadefauw.com 1.Schrijfopdracht Na het lezen van Panfluit met gouden noten draag je Timo ongetwijfeld een warm hart toe. Klim nu

Nadere informatie

Avondmaal vieren door tieners

Avondmaal vieren door tieners Avondmaal vieren door tieners Leeftijd: 13-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese, viering Soort werkvorm: Liturgie Thema: Avondmaal, Bidden, Jezus, Navolging, Offer Avondmaal is een kernritueel in

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670

Spinoza SPINOZA SCHOOLOPDRACHT. Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf op linnen Jaartal: 1670 WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. bhet onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: Spinoza Baruch de Spinoza Vervaardiger: onbekend Materiaal: olieverf

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag februari 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen.

Nadere informatie