De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage"

Transcriptie

1 R.J.Schimmelpennincklaan3 9 3''" AE Den Haag teleroon-31<c>7c32cesse fax +31(0) cultuur@cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage datum: uw kenmerk: C/S&A/05/1500 uw brief van: ons kenmerk: arc /3 onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Justitiële jeugdzorg over de periode voor de zorgdragers de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Defensie, de minister van Financiën, de minister van Justitie, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming Zeer geachte mevrouw Van der Laan, 1. In uw hierboven vermelde brief vraagt u de Raad voor Cultuur advies over de ontwerp-selectielijst op het beleidsterrein Justitiële jeugdzorg over de periode die hierboven genoemde overheidsorganen in hun hoedanigheid van zorgdrager in de zin van de Archiefwet 1995 willen doen vaststellen. In uw brief verzocht u de Raad om binnen acht weken advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan. 2. De Raad heeft de ontwerp-lijst in eerste instantie aan procedurele en vervolgens aan inhoudelijke aspecten getoetst. Zijn belangrijkste bevindingen worden in respectievelijk de paragrafen 4 en 5 uitgewerkt. De Raad adviseert u deze selectielijst vast te stellen voor de periode , met inachtneming van de in dit advies gemaakte opmerkingen. De in uw adviesaanvraag gestelde specifieke vragen worden in de paragrafen 3, 4 en 5 van dit advies beantwoord. Dit advies is voorbereid door de Bijzondere Commissie Archieven van de Raad.

2 pagina2 arc /3 3. Toetsing van procedurele aspecten 3.1. Ontwerp-lijst Deze ontwerp-lijst is tot stand gekomen overeenkomstig de methode, die uitgaat van een analyse, beschrijving en waardering van handelingen van de (rijks-) overheid, de zogenaamde methode Institutioneel Onderzoek (IO). Aan het ontwerp is een onderzoek vooraf gegaan, waarvan verslag is gedaan in het rapport Kinderbescherming en Justitiële Jeugdzorg. Een institutioneel onderzoek naar de deelbeleidsterreinen gezag over minderjarigen, adoptie, jeugdbescherming enjeugdstrafrecht over de periode (z.p., 2005, niet gepubliceerd) Driehoeksoverleg Bij uw adviesaanvraag was tevens gevoegd een exemplaar van het verslag betreffende het zogenaamde driehoeksoverleg, waarin, zoals voorgeschreven in artikel 3 van het Archiefbesluit 1995, ontwerp-selectielijsten tot stand komen. Hieruit is de Raad gebleken, dat dit overleg voor alle aanvragende zorgdragers was samengesteld zoals artikel 3, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995 voorschrijft. Al ten tijde van het driehoeksoverleg is een historicus uitgenodigd om als externe deskundige aan de voorbereiding van de ontwerp-lijst mee te werken. Het verslag van het driehoeksoverleg is, zoals hieronder in de paragrafen 4.1 en 4.2 wordt aangegeven, op punten onjuist en onvolledig. De Raad kent uw opvatting dat een verslag van een driehoeksoverleg niet meer gewijzigd kan worden als het eenmaal is vastgesteld. Hij heeft begrip voor uw stellingname, maar wijst u er toch op dat het niet wenselijk is dat fouten of omissies zonder meer in het verslag blijven staan. Hij geeft u in overweging een erratum en/of een addendum aan het verslag toe te voegen. Zo blijft het verslag in zijn vastgestelde vorm onaangetast terwijl storende fouten toch kunnen worden gecorrigeerd Terinzagelegging De openbare terinzagelegging heeft, zoals uw adviesaanvraag vermeldt, niet geresulteerd in reacties. 4. Toetsing van inhoudelijke aspecten Mede op grond van zijn hiervoor vermelde bevindingen heeft de Raad getracht zich een oordeel te vormen over de inhoudelijke aspecten van het onderhavige ontwerp. Hij heeft daarbij vooral gelet op de reikwijdte van de ontwerp-lijst ( 4.1), de wijze waarop de gehanteerde selectiedoelstelling en de daaraan gerelateerde selectiecriteria zijn toegepast ( 4.2), alsmede op de vraag of in afdoende mate met de verschillende belangen rekening is gehouden ( 4.3).

3 . pagma 3 arc-200s.o2518/ De reikwydte van de ontwerp-lyst en het driehoeksoverleg De ontwerp-lijst bevat voorstellen omtrent de selectie van handelingen over de periode waarvan de neerslag valt onder de archiefwettelijke zorg van bovengenoemde zorgdragers. In de actorenlijst die in de ontwerp-lijst is opgenomen ontbreken beschrijvingen van het College van Advies voor de (Justitiële) Kinderbescherming en de Klachtencommissie van een rijksinrichting. Van deze actoren zijn wel handelingen in de lijst opgenomen en ook hebben zij, getuige het verslag van het driehoeksoverleg, de vaststellingsprocedure doorlopen. De Raad adviseert u om in de ontbrekende informatie te doen voorzien. Het verslag van het driehoeksoverleg vermeldt ten onrechte dat de lijst ook zal worden vastgesteld voor de actor de minister van Financiën. De minister van Financiën dient de lijst weliswaar mede in, maar is op dit beleidsterrein slechts actief in zijn hoedanigheid van vakminister en niet als minister van Financiën. Het vaststellingsverzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakt melding van de noodzaak delen van zijn bestaande vernietigingslijst in te trekken als deze ontwerp-lijst wordt vastgesteld. In het verslag van het driehoeksoverleg is slechts sprake van intrekking van selectiegrondslagen van de minister van Justitie. Om misverstanden te voorkomen over de reikwijdte van de lijst en de geldigheid van verschillende selectie-instrumenten die naast elkaar gebruikt worden, adviseert de Raad u te doen nagaan of het verslag op dit punt gecorrigeerd danwel aangevuld moet worden Toepassing van de selectiedoelstelling en - criteria Uit het verslag van het driehoeksoverleg blijkt, dat de selectiedoelstelling is toegepast in de versie die niet alleen ziet op de reconstructie van het overheidshandelen op hoofdlijnen, maar ook op de reconstructie van de belangrijkste historisch-maatschappelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen. De Raad constateert dat de ontwerp-lijst een andere formulering van de selectiedoelstelling hanteert, namelijk die waarin nog geen sprake is van de reconstructie van de belangrijkste historisch-maatschappelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen. De Raad adviseert u lijst en verslag met elkaar (en met de werkelijkheid) in overeenstemming te brengen. Ook ten aanzien van de selectiecriteria is er sprake van discrepantie tussen de ontwerp-lijst en het verslag van het driehoeksoverleg. De ontwerp-lijst vermeldt de toepassing van een bijzonder selectiecriterium (B7) voor adoptiegegevens. In het verslag van het driehoeksoverleg blijft dat criterium ongenoemd. De Raad adviseert u het verslag ook op dat punt te laten aanvullen.

4 pagina arc-200s.o2sisi De waardering van de in artikel 2, eerste lid, van het Archiefbesluit 1995 bedoelde belangen De Raad is er, op basis van het verslag driehoeksoverleg en de ontwerp-lijst die daar het resultaat van is, van overtuigd dat de ontwerp-lijst grotendeels recht doet aan de selectiedoelstelling en in voldoende mate rekening houdt met het cultuurhistorisch belang, het administratieve belang en het belang van de rechten bewijszoekende burgers. Bij een aantal waarderingen en afwegingen die daaraan ten grondslag liggen, zet hij echter vraagtekens. In de navolgende paragraaf gaat de Raad nader in op zijn bedenkingen. 5. Nadere beoordeling van de ontwerp-lüst In aansluiting op bovenstaande overwegingen en bevindingen heeft de Raad de verschillende onderdelen van de ontwerp-lijst bezien. Deze geeft hem aanleiding tot het plaatsen van de hierna volgende opmerkingen. Ruimhartig bewaarbeleid De Raad constateert dat de ontwerp-lijst een zeer ruimhartig bewaarbeleid voorstaat. Hij is doordrongen van het historisch-maatschappelijk belang van het overheidshandelen op dit beleidsterrein. Niettemin komt hij tot het oordeel dat de neerslag van sommige met B gewaardeerde handelingen zondermeer als vernietigbaar aangemerkt kan worden, zoals in het navolgende meer in detail zal worden uitgewerkt. Steekproefdossiers Raad voor de Kinderbescherming Het verslag van het driehoeksoverleg maakt melding van de beslissing tot het bewaren van een steekproef uit de dossiers van de Raden van de Kinderbescherming. Verslag noch lijst vermelden om welke neerslag van welke handelingen het hierbij gaat. De Raad acht het van belang dat dat in de lijst inzichtelijk wordt gemaakt. De waarde van de steekproef zal, conform afspraken gemaakt in het driehoeksoverleg, in 2010 door de minister van Justitie en de Algemene Rijksarchivaris worden geëvalueerd. De Raad neemt aan dat de eventuele wijzigingen die uit deze evaluatie voortvloeien zullen worden geformaliseerd in een herziene selectielijst. Mede met het oog op de maatschappelijke en politieke commotie die recent is ontstaan over het feilen van de jeugdzorg en de dramatische gevolgen daarvan, acht de Raad het van belang dat de dossiers van die zaken waarover onrust is ontstaan op grond van artikel 5 van het Archiefbesluit van vernietiging worden uitgezonderd. De Raad adviseert u om die kanttekening expliciet te doen vermelden bij de betreffende handelingen.

5 . pagma 5 arc /3 Overige persoonsgebonden neerslag Terwijl t.a.v. de dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming besloten is tot bewaring van een steekproef, wordt de persoonsgebonden neerslag van handelingen van veel andere actoren handelingen met persoonsgebonden neerslag zondermeer voor bewaring aangemerkt. De Raad vindt dat de ontwerplijst hier zijn doel voorbij schiet. De Raad is zich bewust van het belang van informatie over de uitvoeringspraktijk op dit specifieke beleidsterrein, maar acht het raadzaam om in meer gevallen het bewaren van een steekproef af te wegen tegen het bewaren van alle neerslag. Het gaat de Raad hierbij met name om de handelingen 6, 79, l 28, 220, 246, 284, 296, 309, 369 en 391. De handelingen 172 en 179 hebben betrekking op het inschakelen door de Raad voor de Kinderbescherming van de rechtelijke macht bij het toewijzen van het gezag over minderjarigen. Handeling 172 vermeldt een B 7 waardering voor adoptiezaken; handeling 179 kent ook een B7 waardering aan bepaalde zaken, maar in dat geval is niet duidelijk wat voor soort zaken het betreft. Opheldering op dat punt acht de Raad wenselijk. Ook de andere handelingen van de Raad voor de Kinderbescherming (204, 206 en 207) en die van de Centrale Adoptieraad (205) met betrekking tot adoptieprocedures worden voorgedragen voor bewaring. De adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming en de Centrale Adoptieraad zijn gericht aan de rechtbank; uiteindelijk beslist de rechter over het doorgaan of het terugdraaien van adoptie. De Raad gaat er daarom van uit dat de neerslag van de handelingen 172, 179, 204 en 205 ook te vinden is in de adoptiedossiers van de rechtbank. De selectielijst Rechterlijke Macht sluit afstammingsgegevens die niet in andere administraties te vinden zijn, zoals adoptiedossiers, nadrukkelijk uit van vernietiging. De Raad is daarom van mening dat de neerslag van de handelingen 172, 179, 204 en 205 voor de actoren Raad van de Kinderbescherming c.q. Centrale Adoptieraad na 10 jaar kunnen worden vernietigd. Handeling 206 van de Raad voor de Kinderbescherming behelst het betekenen van het vonnis van de rechtbank aan de (adoptief)ouders. De Raad is van mening dat de neerslag van deze handeling geen inhoudelijke meerwaarde heeft en adviseert daarom ook de waardering van deze handeling te herzien in V 10. Voor handeling 207, die betrekking heeft op de inschrijving van een adoptie in de registers van de burgerlijke stand, geldt dat het brondocument als onderdeel van de burgerlijke-standgegevens bewaard blijft. Daarom meent de Raad dat ook de waardering van handeling 207 herzien kan worden in V 10. Handeling 209 heeft betrekking op het onderzoeken door de Raad voor de Kinderbescherming van de geschiktheid van (aspirant)pleegouders. Ook deze handeling wordt voorgedragen voor bewaring. De Raad is van mening dat deze neerslag alleen van belang is voor zover het de direct betrokkenen aangaat.

6 pagma 6 raad raad voor voor cultuur cultuur arc-2aos.o2518i3 Daarom adviseert hij de waardering te wijzigen in V en daarbij, in het belang van de recht- en bewijszoekenden, een bewaartermijn van 110 jaar in acht te nemen. Handelingen die persoonsgebonden neerslag opleveren over kinderen die in voogdij-instellingen of pleeggezinnen worden opgenomen worden wel voor vernietiging voorgedragen. De neerslag van de meeste van deze handelingen zou vernietigd mogen worden wanneer het jongste kind uit het desbetreffende gezin meerderjarig wordt. De Raad is van mening dat een iets ruimere termijn op zijn plaats is, om de betrokken kinderen nog een aantal jaren nadien in de gelegenheid te stellen van deze gegevens gebruik te maken in klachtenprocedures. Hij adviseert daarom voor de handelingen 53, 473, 474, 479, 489 en 490 een termijn te hanteren van 5 jaar, gerekend vanaf het moment dat het jongste kind uit het desbetreffende gezin meerderjarig wordt. Handelingen met betrekking tot uitvoeringsregelingen Het beleidsterrein waar het hier om gaat is logischerwijs nauwkeurig en gedetailleerd gereguleerd. Het grootste deel van de talrijke regelgevende handelingen wordt voor bewaring voorgedragen. De Raad is van mening dat volstaan kan worden met minder. Hij adviseert u de waardering van de handelingen 200, 210, 216, 217, 240, 257, 408, 417, 418, 432, 448, 449, 452 en 493 te wijzigen in 'V 10 jaar na vervallen regeling'. De Raad beoordeelt deze handelingen als beleidsarm en als niet essentieel voor het kunnen beoordelen van de uitvoeringspraktijk. Kiezen voor een bewaarniveau De minister van Justitie is nauw betrokken bij de uitvoerende instanties op dit beleidsterrein en ontvangt van allerlei instellingen verslagen, inlichtingen en adviezen. In een aantal gevallen worden de bijbehorende handelingen zowel op het niveau van de minister als op het niveau van de verslaglegger, informatieverstrekker of adviseur bewaard. Met name in kwesties waarin de minister van Justitie beschikkingen moet afgeven over concrete zaken waarover andere instellingen gehoord moeten worden, lijkt Justitie ook het geëigende bewaarniveau: die dossiers zullen het meest compleet zijn en inzicht moeten geven in de wettelijk voorgeschreven procedurestappen. Die overwegingen brengen de Raad tot het advies de neerslag van de handelingen 211, 422, 428 en 460 te doen vernietigen na afloop van een termijn van 10 jaar. De handelingen 121 en 122 hebben betrekking op de deelname door de minister van Justitie aan overleggremia op het gebied van jeugdbeleid. Beide handelingen worden voorgedragen voor bewaring op grond van criterium 1. Niet duidelijk is of de minister van Justitie het secretariaat voert voor deze gremia. Als dat niet zo

7 pasma y arc-200s.02sist3 is, dan is voor de minister van Justitie de waardering V 10 op zijn plaats en behoort het bewaarniveau te liggen bij de instantie die het secretariaat voert. Handelingen met betrekking tot de vaststelling van de werkwöze van colleges van advies en toezicht en van rüksinrichtingen Veel van deze handelingen worden voorgedragen voor vernietiging. In het driehoeksoverleg werd betoogd dat het in deze gevallen om interne vaststelling van interne reglementen gaat. Voor een aantal gremia (zie bijvoorbeeld handeling 67 en 145) geldt echter dat er een formele goedkeuring van de minister van Justitie vereist is alvorens tot vaststelling van een reglement van orde kan worden overgegaan. De Raad is van mening dat die formele handelingen op grond van criterium 4 bewaard moeten blijven. Ook handeling 81 heeft gedeeltelijk betrekking op regulering van de werkwijze van een adviescollege, namelijk het College van Advies voor de (Justitiële) Kinderbescherming. In het driehoeksoverleg is er ten onrechte van uitgegaan dat de handeling de benoemingen betrof van leden van dit college. Op basis van die foutieve veronderstelling werd besloten de handeling te waarderen op V 10 na uitdiensttreding. De Raad adviseert u deze waardering te herzien in B 4. Handeling 338 behelst het vaststellen door de minister van Justitie van een huishoudelijk reglement voor rijksinrichtingen, justitiële jeugdinrichtingen en hun Commissies van toezicht. Deze handeling wordt voorgedragen voor bewaring op grond van criterium 4. De corresponderende handeling 340 van de directeur van de rijksinrichting wordt ook voor bewaring voorgedragen; die van de Commissie van toezicht echter voor vernietiging. De Raad adviseert u om ook hier duidelijke keuzes te maken voor een bewaarniveau. Bewaring bij de minister, die immers het laatste woord heeft in deze, acht hij het meest wenselijk. Dat betekent dat de waardering van handeling 340 herzien zou moeten worden in V 5. Periodieke verslagen De handelingen 3 en 41 behelzen het opstellen van periodieke verslagen. Beide handelingen worden voorgedragen voor bewaring op grond van criterium 3. In andere lijsten is het gebruikelijk dat maand- en kwartaalverslagen als vernietigbaar gelden als jaarverslagen voorhanden zijn. De Raad adviseert u ook de periodieke verslagen op dit beleidsterrein op die manier te waarderen. Vernietigingstermijnen voor handelingen met betrekking tot personeelsbeheer De selectielijsten voor overheidsarchieven hanteren voor dergelijke handelingen doorgaans een termijn van 10 jaar na uitdiensttreding of 75 jaar na geboorte. In de voorliggende ontwerp-lijst komt een aantal keer (bijvoorbeeld bij de handelingen 14 en 15) een termijn van 75 jaar voor. Los van het feit dat de ontwerp-lijst in dit opzicht afwijkt van wat gebruikelijk is, is de termijn van 75

8 pagina s arc /3 jaar nodeloos lang en brengt die onnodige beheerslasten met zich mee. De Raad adviseert u aansluiting te zoeken bij de gangbare waardering en termijn. Ook wordt een enkele keer de lange termijn die van toepassing is op handelingen met betrekking tot de rechtspositie van personeel abusievelijk toegepast op situaties waarin geen sprake is van een dienstverband, zoals.in handeling 107. In dergelijke gevallen volstaat een termijn van 10 jaar. Vernietigingstermijnen voorfinanciële administratie De belasting- en comptabiliteitswetgeving hanteren voor financiële administratie een termijn van 7 jaar na afsluiting van de jaarrekening. In deze ontwerp-lijst wordt deze termijn niet consequent gehanteerd. De handelingen 106, 111, 133 en 387 bijvoorbeeld zijn voorgedragen voor vernietiging na 5 jaar. De Raad adviseert u de termijnen voor deze en vergelijkbare handelingen in overeenstemming te brengen met de wettelijke voorschriften. Handeling 12: het voorbereiden en begeleiden van extern (wetenschappelijk) onderzoek betreffende het beleidsterreinjustitiëlejeugdzorg Het betreft hier een algemene handeling die op vrijwel alle beleidsterreinen voorkomt. Ook de waardering (V2) is gebruikelijk. In de lijst ontbreekt echter de handeling die de opdrachtverlening en de vaststelling van het onderzoeksresultaat beschrijft. Die komt normaliter wel voor bewaring in aanmerking op grond van criterium 1. De Raad adviseert u een dergelijke handeling met die waardering toe te voegen aan de lijst. Handeling 94: het bepalen van categorieën en aantal van de ambtenaren van de rijksinrichtingen In het driehoeksoverleg is besloten deze handeling te bewaren op grond van criterium 5, omdat de neerslag inzicht zou kunnen verschaffen in de taak en het aantal ambtenaren van de rijksinrichting. De Raad is van mening dat een formatieplan, waar het hier feitelijk om gaat, niet de meest geschikte bron is om inzicht te krijgen in de taak van een rijksinrichting. Het bewaren van gegevens over de formatie acht hij niet relevant voor de selectiedoelstelling. De Raad adviseert u dan ook om de neerslag van handeling 94 te doen vernietigen 10 jaar na vervallen van de regeling. Handeling 112: het beoordelen van (financiële) verantwoordingsgegevens van het LBIO Handeling 113: Het, in overeenstemming met de minister waaronder welzijn ressorteert, beslissen op een verzoek tot goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan van het LBIO Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) is een zelfstandig bestuursorgaan en valt als zodanig buiten het bestek van deze ontwerp-lijst. De

9 pagina 9 raad raad voor voor cultuur cultuur arc-200s.o minister van Justitie kan, zoals de Wet LBlo beschrijft, sturend optreden richting het LBIO doordat zijn goedkeuring vereist is voor de jaarrekening en het meerjarenbeleidsplan. De formulering van handeling l12, gewaardeerd met B 2, maakt niet duidelijk dat de rol van de minister van Justitie in deze een formele, sturende rol is. De Raad adviseert de handeling op dit punt te verduidelijken. In de wetenschap dat handeling 112 en 113 in hun formele, sturende betekenis sterk vergelijkbaar zijn, wekt het bevreemding dat handeling 113 wordt voorgedragen voor vernietiging na 5 jaar. De Raad adviseert u ook handeling 113 met B 2 te waarderen. Handeling 138: het doen vervaardigen van statistische overzichten over instanties en groepen van instanties, betrokken by een maatregel van kinderbescherming Handeling 138 wordt voorgedragen voor vernietiging na 5 jaar. De Raad benadrukt de waarde van geaggregeerde gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Hij adviseert u te doen nagaan of de gegevens die het Centraal Bureau voor Statistiek over dit beleidsterrein bewaart gelijkwaardig zijn aan de overzichten die de minister van Justitie onder handeling 138 doet vervaardigen. Als dat niet het geval is zou de neerslag van handeling 138 bewaard moeten worden op grond van criterium 5. Handeling 152: het vaststellen van een registratieformulier voor het aanmelden van niet direct ofmoeilyk plaatsbarejongeren bij het CMP Deze handeling suggereert het bestaan van een vorm van wachtlijstregistratie bij het Centraal Meldpunt Particulier (CMP). De ontwerp-lijst bevat echter geen handeling die deze registratie beschrijft. De Raad adviseert u in deze lacune te voorzien. Hij beschouwt deze registratie als vernietigbaar. Handeling 156: het houden van toezicht op het opnamebeleid van residentiële voorzienmgen Deze handeling van de minister van Justitie wordt voorgedragen voor bewaring op grond van criterium 5. De Raad constateert dat de reikwijdte van deze handeling beperkt is: het gaat niet om het omgaan met cliënten in deze instellingen maar uitsluitend om het opnamebeleid. Hij beoordeelt de neerslag van deze handeling daarom als vernietigbaar na 5 jaar. Een expliciete verwijzing naar de uitzonderingsgrond van artikel 5 van het Archiefbesluit 1995 zou opgenomen kunnen worden voor die gevallen en perioden waarin specifieke instellingen in opspraak zijn geweest.

10 ,,,so arc-2005,02518/3 Handeling 379: het vaststellen van regels over de voeding derjongeren De ontwerp-lijst hanteert een duidelijk uitgangspunt: de uitvoeringspraktijk van de jeugdzorg moet vrij nauwkeurig gereconstrueerd kunnen worden. Dat uitgangspunt verklaart waarom bijvoorbeeld handeling 347 over de dagindeling in een rijksinrichting, voor bewaring wordt voorgedragen. De Raad acht vanuit die optiek ook handeling 379 op grond van criterium 5 het bewaren waard en adviseert u af te zien van de voorgenomen vernietiging van deze neerslag. Handeling 399: het opstellen en, na goedkeuring van de minister van Justitie, doen uitvoeren van leerplannen voor het geven van lager onderwijs aan opgenomen jongeren Handeling 399 is gewaardeerd met Bl. De Raad stemt daarmee in voor zover het gaat om het opstellen van de leerplannen. De neerslag van het uitvoeren daarvan acht hij echter vernietigbaar na 10 jaar. 6. Advies De Raad adviseert u de ontwerp-selectielijst vast te stellen voor de periode met inachtneming van de opmerkingen die gemaakt zijn in dit advies. Hoo ac tend, mr. W. Forgdrager voorzitt er C.H. Weeda Algemeen secretaris

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage R.J.Schimmelpennincklaan3 ec-re-3612+3 25.6 AE Den Haag telercc..3172312eese fax +31(c)7c 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520. 2509 LM 's-gravenhage

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520. 2509 LM 's-gravenhage ..,.scs...l...cálaa.3 9 3's-3612+3 2506 AE Den Haag tcl.foon.317c310ssse fax +32(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl wwwcultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Zeer geachte mevrouw Van der Laan

Raad voor Cultuur. Zeer geachte mevrouw Van der Laan Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerpselectielijst archiefbescheiden Arbeidsvoorwaarden en

Nadere informatie

raad voor cukuur raad voor cultuur

raad voor cukuur raad voor cultuur raad voor cukuur R.J. Schimmelpennincklaan 3 oostbus 612e 2506 AE Den Haag telefoon +31(0)70 310 66 86 fax +31(0)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs,

Nadere informatie

raad voor cultuur so 43 onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein

raad voor cultuur so 43 onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein c cle...i-cal.223 so 43 2506 AE Den Haag tclcecon.3170312esse fax +31(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene

Nadere informatie

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3 R.J.Schimmelpennincklaan 3 so-ter-61=43 2506 AE Den Haag seiefoon.32

Nadere informatie

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van de Centrale Organisatie

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van de Centrale Organisatie --suus 90-to-3612+3 2506 AE Deu Haag torccu.«c»crosess fax +31(0)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris

Nadere informatie

In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan.

In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan. R.J. Schirnmelpennincklaan 3 2506 AE Den Haag telefoon +31(o)70 310 66 86 fax +31(o)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de

Nadere informatie

datum: 28 FEB, 2006 uw kenmerk: C/S&A/05/2637 uw brief van: 22 december 2005 ons kenmerk: arc /3

datum: 28 FEB, 2006 uw kenmerk: C/S&A/05/2637 uw brief van: 22 december 2005 ons kenmerk: arc /3 R.J.Schimrnelpennincklaan3 3 3's-361243 2506 AE Den Haag telercom.3,7os,asess fax +31(o)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

raad voor cultuur Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris

raad voor cultuur Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris R.J. Schimmelpennincklaan 3 postbus 61243 2506 AE Den Haag telefoon +31(o)70 310 66 86 fax +31(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK,

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Reclassering over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Reclassering over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Reclassering

Nadere informatie

In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan.

In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan. R.J.Schimmelpennincklaan3 so-t''3612+3 2506 AE Den Haag telefoon.3,,o3,osess fax +31(c)7c 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden Beleidsterrein Natuur-

Nadere informatie

Zeer geachte mevrouw Van der Laan,

Zeer geachte mevrouw Van der Laan, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

vaststellen. In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan.

vaststellen. In uw brief verzocht u de Raad om binnen drie maanden advies uit te brengen. Hij biedt u bij deze zijn bevindingeni aan. R.J. Schirnmelpennincklaan 3 postbus 61243 2506 AE Den Haag telefoon +31(0)70 310 66 86 fax +31(0)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Mededingingsbeleid over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Mededingingsbeleid over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Mededingingsbeleid

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Telefax

Raad voor Cultuur. Telefax Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Ondenverp R.J. Schimmelpennincklaan 3 ontwerp-selectielijst archiefbescheiden

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Toezicht op de volksgezondheid over de periode 1940-1999

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Toezicht op de volksgezondheid over de periode 1940-1999 Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Toezicht op de

Nadere informatie

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen over de periode vanaf 1945 die

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen over de periode vanaf 1945 die R.J.Schimmelpennincklaan3 9 3'""361243 2506 AE Den Haag telercom.31,os.osess fax +31(c)7o 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a

Nadere informatie

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Heffing van

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Heffing van R.J.Schimmelpennincklaan3 ro-to-361243 2506 AE Den Haag teleroom.317031osess fax +31(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager de minister van

Nadere informatie

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Gevangeniswezen en terbeschikkingstelling

onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Gevangeniswezen en terbeschikkingstelling R J. Schimmelpennincklaan 3 postbus 61243 2506 AE Den Haag telefoon +31(o)70 310 66 86 fax +31(o)70 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a

Nadere informatie

raad voor cultuur onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van provinciale organen voor de periode vanaf 2005

raad voor cultuur onderwerp: ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van provinciale organen voor de periode vanaf 2005 --... 903''"361243 2506 AE Den Haag teleroca.317cs.osess fax +31(0)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris

Nadere informatie

Mijnheer de Staatssecretaris, 1. Bij uw hiernaast vermelde brief deelde u de Raad voor Cultuur uwkenmerk

Mijnheer de Staatssecretaris, 1. Bij uw hiernaast vermelde brief deelde u de Raad voor Cultuur uwkenmerk Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp RJ. Schimmelpennincklaen 3 ontwerp-selectielijst

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen P/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden Coördinatie Integratiebeleid

Nadere informatie

Beleidsterrein Brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing, vanaf. vanaf1952 Telefoon Zeer geachte Staatssecretaris,

Beleidsterrein Brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing, vanaf. vanaf1952 Telefoon Zeer geachte Staatssecretaris, Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp RJ.Schimmelpennincklaan 3 Ontwerp-selectielijst

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mevrouw de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mevrouw de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden Openbare en bijzondere

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Personenvervoer" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Personenvervoer over de periode Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Personenvervoer"

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Constitutionele zaken over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Constitutionele zaken over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Constitutionele

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Gefinancierde

Nadere informatie

Den Haag, september 2013 Dr. F.J.G. Limburg

Den Haag, september 2013 Dr. F.J.G. Limburg Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., j o 2 Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen het bedrijfschap Horeca en Catering en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst, zoals bedoeld

Nadere informatie

Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage

Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage R.J.Schimmelpennincklaan 3 30-te"361243 2506 AE Den Haag teler-c..317osmosess fax +31(0)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp R.J. Schimmelpennincklaan 3 ontwerp-selectielijst

Nadere informatie

Aan het driehoeksoverleg werd door de volgende personen deelgenomen:

Aan het driehoeksoverleg werd door de volgende personen deelgenomen: Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., jo 2 Archiefbesluit 1995, gevoerde driehoeksoverleg tussen de Algemene Rekenkamer, Kabinet der Koningin, Kanselier der Nederlandse Orden, Nationale Ombudsman,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Basis Selectie Document METC s van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland, en VU medisch centrum in Amsterdam

INHOUDSOPGAVE. Basis Selectie Document METC s van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland, en VU medisch centrum in Amsterdam Basisselectiedocument voor Medische Ethische Toetsingscommissies (METC s) van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland en VU medisch centrum in Amsterdam Periode 1999 - Versie vastgesteld

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van de Rechterlijke Macht over de periode vanaf 1950, zorgdrager minister van Justitie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van de Rechterlijke Macht over de periode vanaf 1950, zorgdrager minister van Justitie Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden van de Rechterlijke Macht over

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen Mandaatgroep archieven van de Rechtspraak en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst,

Nadere informatie

C L IJ IJ R RAAD. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer drs. H. Zijlstra. p/a de Algemene Rijksarchivaris.

C L IJ IJ R RAAD. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer drs. H. Zijlstra. p/a de Algemene Rijksarchivaris. 2509 LM Den Haag Postbus 90520 p/a de Algemene Rijksarchivaris de heer drs. H. Zijlstra De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, C L IJ IJ R Postbus 61243 2506 AE Den Haag t 070 3106686

Nadere informatie

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport R.J.Schimmelpennincklaan3 3 3's-361243 2506 AE Den Haag telefoon.3170310eese fax +31(o)70 36147 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a

Nadere informatie

onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Sociale verzekeringen" over de periode

onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Sociale verzekeringen over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Sociale

Nadere informatie

Den Haag, september 2015 F. Limburg

Den Haag, september 2015 F. Limburg Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het Nationaal Archief met betrekking tot

Nadere informatie

Den Haag, februari 2015 F.J.G. Limburg

Den Haag, februari 2015 F.J.G. Limburg Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen Zorginstituut Nederland en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst, zoals bedoeld

Nadere informatie

Productbeschrijving BSD. Inhoudsopgave

Productbeschrijving BSD. Inhoudsopgave Productbeschrijving BSD Versie januari 2004, plus verwerkt commentaar Nationaal Archief van februari 2004 Goedgekeurd op vergadering Interdepartementaal Platform Selectievraagstukken, 3 maart 2004 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Onderwerp R.J. schimmelpennincklaan 3. Ontwerp-selectielijst Weerkorpsen en particuliere beveiligingsorganisaties,

Onderwerp R.J. schimmelpennincklaan 3. Ontwerp-selectielijst Weerkorpsen en particuliere beveiligingsorganisaties, Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Posrbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp R.J. schimmelpennincklaan 3 Ontwerp-selectielijst

Nadere informatie

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 ARCHIEFBESLUIT 1995 (Tekst geldend op: 06-09-2007) Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

BSD Studiefinanciering

BSD Studiefinanciering BSD Studiefinanciering 1945-1994 Erasmus Universiteit Rotterdam, Katholieke Universiteit Brabant, Katholieke Universiteit Nijmegen, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen de Kansspelautoriteit en het Nationaal Archief met betrekking tot de Selectielijst Kansspelautoriteit

Nadere informatie

Den Haag, december 2014 F.J.G. Limburg

Den Haag, december 2014 F.J.G. Limburg Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nationaal Archief met betrekking

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande Selectieaanpak archieven, van 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande Selectieaanpak archieven, van 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen de Belastingdienst, Beleid en Ondersteuning en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst,

Nadere informatie

OORDEEL. De klachtenbrief is gedateerd 6 mei 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 8 mei 2008 onder nummer 38-2008.

OORDEEL. De klachtenbrief is gedateerd 6 mei 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 8 mei 2008 onder nummer 38-2008. Dossiernummer 38-2008 OORDEEL Verzoeker Mevrouw O. Hengelo Datum verzoek De klachtenbrief is gedateerd 6 mei 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 8 mei 2008 onder nummer 38-2008. Betreft Het verzoek

Nadere informatie

Selectielijst Klantenloket EPD (bij Nictiz) 2008-2011

Selectielijst Klantenloket EPD (bij Nictiz) 2008-2011 Selectielijst Klantenloket EPD (bij Nictiz) 2008-2011 Van de zorgdrager: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Concept versie ter inzage Inhoudsopgave A Inleiding... 3 1.1 Doel en werking

Nadere informatie

Productbeschrijving RIO. Inhoudsopgave

Productbeschrijving RIO. Inhoudsopgave Productbeschrijving RIO Versie januari 2004, plus verwerkt commentaar Nationaal Archief van februari 2004 Goedgekeurd op vergadering Interdepartementaal Platform Selectievraagstukken, 3 maart 2004 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 (Tekst geldend op: 07-01-2013) Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

OEC datum: De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer drs. H. Zijlstra p/a de Algemene Rij ksarchivaris Postbus 90520

OEC datum: De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer drs. H. Zijlstra p/a de Algemene Rij ksarchivaris Postbus 90520 C R.J. Schimmelpennincklaan 3 R 2517 JN Den 1-laag / Postbus 61243 2506 AE Den haag t 070 3106686 f070 3614727 info@cultuui.nl wwv.cuituui.ni De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdragers: de ministers

Nadere informatie

Regeling Archiefbeheer College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Regeling Archiefbeheer College bouw ziekenhuisvoorzieningen Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen, gelet op artikel 14 van het Archiefbesluit 1995; Besluit: Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. Bouwcollege: het College bouw ziekenhuisvoorzieningen;

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Als uitgangspunt voor het overleg gold de door het Nationaal Archief sinds 2010 gehanteerde selectiedoelstelling:

Als uitgangspunt voor het overleg gold de door het Nationaal Archief sinds 2010 gehanteerde selectiedoelstelling: VERSLAG VERSIE TERINZAGE FEBRUARI 2015 Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., j o 2 Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg met betrekking tot de Selectielijst voor de neerslag van het handelen van

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs,

De Staatssecretaris van Onderwijs, R.J.Schimmelpennincklaan3 90'''0361243 2506 AE Den Haag reler...3,

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen het CAK en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst, zoals bedoeld in artikel

Nadere informatie

Den Haag, december 2016 F. Limburg. Selectiedoelstelling en belangen

Den Haag, december 2016 F. Limburg. Selectiedoelstelling en belangen Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en het Nationaal

Nadere informatie

Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d.,

Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., j o 2 Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), het Productschap Vee en Vlees (PVV) en het Nationaal Archief met

Nadere informatie

Selectielijst vereniging FGzP (Federatie van gezondheidszorgpsychologen)

Selectielijst vereniging FGzP (Federatie van gezondheidszorgpsychologen) Selectielijst vereniging FGzP (Federatie van gezondheidszorgpsychologen) Selectielijst voor de administratieve neerslag van de openbare gezag-taken van de zorgdrager FGzP (Federatie van gezondheidszorgpsychologen),

Nadere informatie

Gehoord de gerechten adviseert de Raad u als volgt. 1

Gehoord de gerechten adviseert de Raad u als volgt. 1 De Minister van Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Afdeling Ontwikkeling bezoekadres Kneuterdijk 1 2514 EM Den Haag Correspondentieadres Postbus 90613 2509 LP Den Haag datum 2 maart 2010 doorkiesnummer

Nadere informatie

Het driehoeksoverleg over de concept-selectielijst vond schriftelijk plaats in januari 2011.

Het driehoeksoverleg over de concept-selectielijst vond schriftelijk plaats in januari 2011. Verslag van het ingevolge artikel 5, sub d., j o 2 Archiefbesluit 1995, gevoerde driehoeksoverleg tussen de mandaatgroep Rechterlijke Macht en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 529 Wijziging van de Wet op de jeugdzorg en Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, de Algemene Kinderbijslagwet en de Wet Landelijk Bureau Inning

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2005-2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

Rapport Methodiek Risicoanalyse

Rapport Methodiek Risicoanalyse Versie 1.5 31 december 2014 A.L.M. van Heijst emim drs. R.B. Kaptein drs. A. J. Versteeg Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Methodiek... 3 3. Stappenplan uitvoering risicoanalyse... 6 3.1 Landelijke risicoanalyse...

Nadere informatie

de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag.

de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag. Modellen Model 1 Aanvraag machtiging vervanging archiefbescheiden Aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag. Kalvermarkt

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Heeft, de Raad van Advies gehoord, besloten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Heeft, de Raad van Advies gehoord, besloten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de ter uitvoering van de artikelen 3, eerste lid, 4, tweede lid, 5, derde lid, 8, tweede lid, 13 en 17, tweede lid, van de Archieflandsverordening 2007

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen Luchtverkeersleiding Nederland en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst, zoals

Nadere informatie

Den Haag, november 2014 F.J.G. Limburg

Den Haag, november 2014 F.J.G. Limburg Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995, gevoerde overleg tussen Zorginstituut Nederland en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst, zoals bedoeld

Nadere informatie

Selectielijst voor de neerslag van handelingen van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Voor de periode

Selectielijst voor de neerslag van handelingen van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Voor de periode Selectielijst voor de neerslag van handelingen van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Voor de periode 2015 - Versie vastgesteld Staatscourant, 1 begrippenlijst Accreditatie: erkenning door

Nadere informatie

2016/ Uw brief van: 28 september 2016 Ons nummer: Willemstad, 31 oktober 2016

2016/ Uw brief van: 28 september 2016 Ons nummer: Willemstad, 31 oktober 2016 Aan De Raad van Ministers Dtkv: De Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Mevr. R. Larmonie-Cecilia Prinsenstraat 86 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/038349 Uw brief

Nadere informatie

ARCHIEFBEHEER EN VERZELFSTANDIGING

ARCHIEFBEHEER EN VERZELFSTANDIGING ARCHIEFBEHEER EN VERZELFSTANDIGING Privatisering, externe verzelfstandiging en uitplaatsing van gemeentelijke organisatieonderdelen en de gevolgen daarvan voor het archiefbeheer Organisatieonderdelen van

Nadere informatie

Postbus HM Leeuwarden

Postbus HM Leeuwarden Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mr. J.P.H. Donner, DGBK/Openbaar Bestuur en Democratie Kwaliteit en Kaderstelling Bestuur Postbus 20011 2500

Nadere informatie

datum: 2 7 SEP uw kenmerk: C/S&A/05/1500 uw brief van: 25 juli 2005 ons kenmerk: arc /2

datum: 2 7 SEP uw kenmerk: C/S&A/05/1500 uw brief van: 25 juli 2005 ons kenmerk: arc /2 R.J.Schimmelpennincklaan3 9 3's"3612+3 2506 AE Den Haag teleroom.317c31oesse fax +31(c)7o 36147 27 e-mail @.nl www..nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris

Nadere informatie

Selectielijst. Stichting Vervangingsfonds 1992 - heden

Selectielijst. Stichting Vervangingsfonds 1992 - heden Selectielijst Stichting Vervangingsfonds 1992 - heden Versie vastgesteld Staatscourant 4027, 14 februari 2014 Mark Hoogland (Eiffel BV) In opdracht van het Participatiefonds Inhoud 1. Verantwoording...

Nadere informatie

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De Minister van Verkeer en Waterstaat Ir. C.M.P.S. Eurlings Postbus 20906 2500 EX Den Haag datum 12 maart 2008 contactpersoon mw. mr. R.M. Driessen doorkiesnummer 070-361 9852 faxnummer 070-361 9746 e-mail

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53588 25 september 2017 Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 augustus 2017, kenmerk 1193476-166555-WJZ,

Nadere informatie

Selectie en vernietiging

Selectie en vernietiging Selectie en vernietiging Het wettelijk kader De ophef in 1998 over het vernietigen van dossiers van de Militaire Inlichtingen Dienst (MID), in de pers en in de Tweede Kamer, laat zien dat van overheidsorganisaties

Nadere informatie

Deze selectielijst geldt uitsluitend voor de SIEV: Selectielijst Stichting Inschrijving Eigen Vervoer (SIEV) Periode

Deze selectielijst geldt uitsluitend voor de SIEV: Selectielijst Stichting Inschrijving Eigen Vervoer (SIEV) Periode Deze selectielijst geldt uitsluitend voor de SIEV: Selectielijst Stichting Inschrijving Eigen Vervoer (SIEV) Periode 1954-2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Verantwoording...4 Wettelijk kader voor de

Nadere informatie

Model verslag/vragenlijst Inspectiebezoek.

Model verslag/vragenlijst Inspectiebezoek. Model verslag/vragenlijst Inspectiebezoek. I. Algemeen De Archiefinspectie Rijckheyt houdt, conform artikel 32 van de Archiefwet 1995, toezicht op het beheer van nog niet overgebrachte archiefbescheiden

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 378 Wet van 3 juli 1996, houdende algemene regels over de advisering in zaken van algemeen verbindende voorschriften of te voeren beleid van

Nadere informatie

Den Haag, oktober 2016

Den Haag, oktober 2016 Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en het Nationaal Archief met betrekking

Nadere informatie

1.2 Op 26 juli 2004 heeft verzoeker om hem moverende redenen zijn verzoek ingetrokken.

1.2 Op 26 juli 2004 heeft verzoeker om hem moverende redenen zijn verzoek ingetrokken. 2005-01 Utrecht, 9 februari 2005 1. Het signaal 1.1 Op 27 mei 2004 heeft de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (hierna: Commissie) een verzoek om advies ontvangen over de vraag of het

Nadere informatie

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing.

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing. Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 1 november 2018 Onderwerp Regeling Tachografen

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBSGR:2012:BW4490, Meerdere afhandelingswijzen

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBSGR:2012:BW4490, Meerdere afhandelingswijzen ECLI:NL:RVS:2013:432 Instantie Raad van State Datum uitspraak 24-07-2013 Datum publicatie 24-07-2013 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201206123/1/A2 Eerste

Nadere informatie

MEMO WGR. 1. Inleiding

MEMO WGR. 1. Inleiding MEMO WGR Aan : de heer E. Lionarons Van : Bart van Meer en Jasper Molenaar Inzake : Voorstel herziening Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24e herziening Datum : 12 maart 2018 1. Inleiding 1.1. De

Nadere informatie

Klachtenregeling. Directeur De directeur van Pool Management & Organisatie b.v.

Klachtenregeling. Directeur De directeur van Pool Management & Organisatie b.v. Klachtenregeling Inleiding Klachtenregeling Pool Management Academy inzake cursussen, trainingen, opleidingen, coaching of begeleidingstrajecten, uitgevoerd door Pool Management Academy in opdracht van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 262 Wet van 22 juni 2016 tot wijziging van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek in verband met de herpositionering van zelfstandige

Nadere informatie