4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT. 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT. 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA"

Transcriptie

1 4 ambities voor: Zorg en ondersteuning van ouderen thuis met inzet van ICT 27 juni 2014 op initiatief van ECP, ZonMw, Vitavalley en DSA Ambitie 1 Mulitplatform met passende achterwacht (groep geel) In 2020 is er voor iedere oudere altijd een (passende) geïnformeerde achterwacht beschikbaar die ofwel fysiek ofwel op afstand bereikbaar is via een multiplatform. Doel is om een multiplatform te realiseren waar iedere oudere gebruik van kan maken. Dit kan een communicatie-infrastructuur voor preventie genoemd worden, maar ook aan een oogje in het zeil houden op afstand. Om dit doel te bereiken moeten er op verschillende niveaus een aantal zaken geregeld worden: Connectiviteit. De beschikbaarheid van een snelle en betrouwbare verbinding is in bepaalde gebieden van Nederland nog niet gerealiseerd. Dit moet anders als we onze ambitie willen realiseren. Misschien komt dit uit de markt zelf door partijen als KPN, Ziggo, ea, maar het kan ook dat de overheid de eisen die gesteld worden aan de uitgerolde infrastructuur verhoogd. Het gaat hier om een beperkt aantal aanbieders. Multiplatform. Er moet een platform komen dat verschillende digitale toepassingen kan opnemen. Dit zogenaamde multiplatform moet in staat zijn de verschillende diensten met elkaar te verbinden en moet inter-operabel zijn met andere systemen. De verwachting is dat het aantal marktpartijen niet al te groot zal zijn, 4-5. Het kan worden gezien als een onderdeel van de infrastructuur. Inhoud van het platform. De inhoud van het platform zal modulair opgebouwd moeten worden. Dat betekent dat de ene gemeente of de ene zorginstelling voor een ander pakket kan kiezen dan een andere. Het moeilijkste van de inhoud van het platform zijn niet de technische mogelijkheden, de apps etc, maar de verbinding met de achterkant. Als er bijvoorbeeld alarmering afgaat moet er wel iemand komen. Dat vergt samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen, gemeentes, verzekeraars ed. Een van de leden in de groep had ervaring met het opbouwen van een dergelijke zorgcirkel en gaf aan dat er

2 een bepaalde natuurlijke werkbare grootte was, zo rond de inwoners, uiteraard sterk afhankelijk van stad, platteland en de dienstdoende partijen. Voor Nederland betekent dat ongeveer 100 zorgregio s. Bestaande samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen zullen zoveel mogelijk in stand worden gehouden. Samenwerking en vertrouwen tussen partijen is een belangrijke basis. Door inzet van het platform zal de functie van zorginstellingen meer faciliterend en ondersteunend worden, waarbij de focus komt te liggen op preventie. Dir vraagt veel van betrokken partijen. Zorginstellingen zullen dit namelijk met elkaar moeten doen. Het betekent ook veel veranderingen voor de zorgverlener optreden. Belangrijk is om hier in onderwijs op in te spelen en learning on the job op in te spelen. De oudere zelf en zijn mantelzorgers zijn de sleutel tot succes. Er is nog steeds een groep ouderen die niet gewend is aan het gebruik van ICT. Zij zullen hierbij ondersteund moeten worden. Niet alleen door cursussen, maar ook door uitleg rondom de zorghandeling. Voor mantelzorgers geldt dit eveneens, waarbij nog specifiek wordt opgemerkt dat zij ook goed gefaciliteerd worden. Financiering is een issue dat over de hele pyramide heen gaat. Wie betaald wat. De infrastructuur is een basisvoorziening als telefoon, televisie, die zowel voor instelling als particulier betaalbaar moet zijn. Ook het multiplatform wordt als infrastructuur gezien. Elke instelling zou daarover moeten beschikken, net als over deuren en telefoons. De overheid speelt een rol bij het verkrijgen van interoperabiliteit en indien nodig een vorm van toezicht vergelijkbaar met energie, telecom of een andere infrastructuur. Wat de inhoud van het platform betreft wordt er gedacht in parallel aan de ziektekostenverzekering gedacht aan een basispakket en aanvulling. Een basispakket zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit deurcontact, valalarm en passieve alarmering en wordt betaald door de zorgverzekeraar. Voor aanvullende hulp kan de oudere modules inkopen die voor hem/haar noodzakelijk zijn. Deze modulaire opbouw ondersteund marktwerking en mogelijk is er per regio een ander aanbod. Wel moeten we ons realiseren dat we bij zorg voor ouderen vaak praten over preventie, of veiligheid. Een groot deel van de declaraties in de zorg worden vergoed op basis van uren van artsen of verplegers. In dit geval is de vraag wie betaald er voor de zorg waar geen gebruik van wordt gemaakt?

3 Ambitie 2 Verantwoord langer thuis wonen (groep groen) Binnen 5 jaar kan iedereen die daar toe in staat is en hier behoefte aan heeft, met ondersteunende technologie, verantwoord langer thuis wonen. RANDVOORWAARDEN: - Met ondersteuning van ICT. - iedereen die WIL thuis wonen. - Moet wel verantwoord blijven. - Het gaat om de kwaliteit van leven. - Minder inzet van financiële middelen/zonder stijgende kosten. - Het gidslans willen zijn moet een afgeleide zijn. BELEMMERINGEN: - Financiën: o Subsidie leidt tot suboptimale oplossing. o Huidige bekostigingsmodellen zijn structureel niet goed geregeld. o De huidige maatschappelijke businesscases leiden tot een hoge eigen bijdrage voor de client. o Er is sprake van een schottenproblematiek tussen de verschillende domeinen (Zvw, Wmo, Wlz). - Cultuur: o Het toepassen van technologie in het zorgproces gaat niet van nature. o Bewustwording moet omhoog (men staat vaak met de hakken in het zand). o Angst voor baanverlies is groot bij arbeidsbesparende technologie. - Interoperabiliteit: o Systemen voor verzekeraar/leverancier/gemeenten kunnen onderling moeilijk informatie uitwisselen. - Zeer veel uiteenlopende initiatieven: o Geen overzicht / regie. - Geen regie bij cliënten: o Geen eenduidige informatie hebben over de mogelijkheden. KANSEN: - Financiën: o Opschaling leidt tot prijsdaling omdat vanwege hoger volume de kosten dalen. o Doeluitkering in de Wmo biedt kansen voor investeren in technologie. o De aanspraak wijkverpleging biedt (op termijn) kansen voor het bekostigen van technologie o Een hogere bewustwording bij cliënten / mantelzorger van het nut van technologie leidt tot hogere bereidheid tot het betalen van een eigen bijdrage voor technologie. - Cultuur o Technologie in zorgonderwijs. o Cultuur gemeenten > vernieuwing/ondersteuning. o Leveren kennis door (rijks)overheid over technologie. o Samenwerking gemeenten/zorgverzekeraar.

4 o Niet technologie als uitgangspunt nemen maar het de dienst die aan de client wordt geleverd, waarbij technologie het uitgangspunt is. - Interoperabiliteit: o Zorgen voor opschaling door het afdwingen van standaarden, hierop sturen binnen de zorginkoop. o Blue button. - Zeer veel uiteenlopende initiatieven: o VWS regie nemen en agenderen van de belangrijkste ontwikkelingen. o Expertise bundelen en op een plek beschikbaar maken. - Geen regie bij cliënten: o Cliënten voorlichten over wat de mogelijkheden zijn.

5 Ambitie 3 Persoonlijk gezondheids dossier (groep rood) Over 5 jaar heeft 1/3 van Nederland de beschikking over een PGD. Elektronisch patiënten dossier; systeem om zorgleveranciers met elkaar te laten communiceren. Concrete toepassing Quli (verschijningsvorm leef dossier). Verschillende scenario s mogelijk: - Extern: niet op basis van initiatief vanuit de zorg, maar van buitenaf. Bv GoogleFit en Apple. - LSP initiatief ontwikkelt zich door, zit reeds veel energie en geld. - Proeftuinen: klein beginnen, showcases, nieuwe financiering, aansluiten bij proeftuinen uitkomst financiering van VWS waar ander betalingsmodel geïntroduceerd wordt door bij verzekeraar te contracteren op gezondheidswinst i.p.v. op produktie. Preventie, zelf management, bewegen, wordt weer belangrijk. Omgeving waar PGD goede start zou kunnen hebben. Belangrijker nog dan de techniek is dat de randvoorwaarden op orde zijn. - Privacy/vertrouwen, niet alleen juridisch, maar ook organisatorisch, procedureel (Qiy). - Belang: o Persoonlijk, professional moet weerstand opgeven. o Tucht o Tijd o Cultuur o Nut. - Financiering: o Blue button: alleen uitbetaling zorgverlener als ook data opgeslagen zijn. o Dwang van overheid EN verzekeraar, niet alles wordt betaald, efficiency. - Standaardiseren: o Zorginstituut Nederland moet bepalen wat leidend is. - Eigenaarschap van de data? o Patiënt o Arts o Eigenaar van de server. o??

6 Ambitie 4 Beeldschermzorg (groep blauw) Over 5 jaar hebben alle mensen de mogelijkheden tot het gebruik van beeldschermzorg, welke geïntegreerd en intersectoraal is (o.a. energie, veiligheid en wonen) met als doel de patiënt langer thuis te laten wonen, eigen regie te stimuleren en het bevorderen van de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. Een groot deel van de mensen heeft de mogelijkheid tot het gebruik van beeldschermzorg via eigen middelen (tablet, smart TV) omdat ze dit zelf willen en kunnen (bijv. via kinderen/familie of zelf), het andere deel krijgt dit aangeboden via de zorgverlener. WAT IS HIERVOOR NODIG: BEELDVORMING ehealth moet een vanzelfsprekend onderdeel van zorg worden. Niet meer praten over ehealth, maar laten we het gewoon hebben over Health. OPLEIDING Meer aandacht voor ehealth in de opleiding. Zorgen dat mensen tijdens hun opleiding vertrouwd raken met technologie in de zorg. Daarbij moet de opleiding flexibeler zijn zodat deze sneller kan inspelen op veranderingen in zorg en welzijn. GEZAMENLIJKE AMBITIE Wie moet de leiding nemen? Er wordt gediscussieerd of er wel een lead moet zijn? De smartphone is ook op de markt gekomen zonder dat iemand de lead nam. Marktpartijen gaan nu groot inzetten op zorg en ICT, het is te verwachten dat zij de lead gaan nemen. Aangezien het een intersectorale ontwikkeling is, dan is er niet één partij in de lead, maar is er sprake van gezamenlijk optrekken ROL VAN DE OVERHEID Overheid heeft de rol om te zorgen voor afspraken, weghalen van financiële drempels en standaarden ontwikkelen zodat de markt producten kan ontwikkelen. Innovatie niet belemmeren, maar toch de veiligheid waarborgen. Overheid geeft geen subsidies aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, maar zet deze subsidie in voor implementatie. Gemeenten brengen lokaal partijen bij elkaar (ze hebben hier goed zicht op) om gezamenlijk zaken te ontwikkelen die ten goede komen voor de burger (en niet zelf de technologie gaan ontwikkelen). FINANCIERING Huidig financieringssysteem remt de ontwikkeling van beeldschermzorg. We moeten toe naar een situatie waarin het niet meer uitmaakt of zorg in het echt of via een scherm wordt geleverd. Belangrijke rol is weggelegd voor de overheid (NZA).

7 FACILITEREN VAN CO-CREATIE Ontwikkeling van beeldschermzorg vindt plaats in co-creatie met alle partijen. Belangrijk om deze te verbinden en samenwerking te versterken. IMPLEMENTATIE De technologie zelf is niet de belemmering. Het is niet nodig om te investeren in de ontwikkeling van technologie. Investering is noodzakelijk in de implementatie, het weghalen van belemmeringen, zorgen dat mensen de technologie kunnen en willen gebruiken STANDAARDISATIE Bij een op te starten programma rondom voorwaarde toekennen aan subsidie dat men rekening houdt met open standaarden en interoperabiliteit. ROADMAP Laat partijen die zich willen committeren aan bovenstaande ambitie een roadmap maken, met veronderstelde acties en stappen om dit te realiseren. De overheid kan dit initiatief erkennen. AANDACHTSPUNTEN / OBSERVATIES Blijf altijd de aandacht richten op wat de patiënt/cliënt nodig heeft en niet op zorgorganisatie. Er zijn heel veel thuistesten. Implementatie van beeldschermzorg vraagt een andere manier van zorg verlenen. Simpelweg strooien met ipads gaat hier nog niks aan veranderen. Er zijn veranderprocessen nodig.

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011 ICT & ehealth Programmadirecteur Innovatie & ICT Ellen Maat Utrecht, 09-02-2011 Uitdagingen voor de toekomst Behoud van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg 2 Increase in chronic illnesses

Nadere informatie

Stimuleringsregeling. E-health Thuis (SET) Welkom. Jerry Kanhai (RVO) Inge Valstar (ZonMw) Jane de Jong (RVO)

Stimuleringsregeling. E-health Thuis (SET) Welkom. Jerry Kanhai (RVO) Inge Valstar (ZonMw) Jane de Jong (RVO) Welkom Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) Jerry Kanhai (RVO) Inge Valstar (ZonMw) Jane de Jong (RVO) Aanleiding beleid VWS Programma Langer Thuis: stimuleren dat ouderen met goede kwaliteit van

Nadere informatie

Februari 2017: Startnotitie.

Februari 2017: Startnotitie. Voortgang Juni 2017 Februari 2017: Startnotitie http://vitavalley.nl/items/hospitalathome/ Maart 2017: Startbijeenkomst http://vitavalley.nl/geslaagde-startbijeenkomst-hospitalhome/ Teleconsultatie Telemonitoring

Nadere informatie

Stand van zaken InZicht

Stand van zaken InZicht Stand van zaken InZicht Dorine Rensen, VWS IZO-platform 08-02-2019 Herhaling:Hogere doel van InZicht Bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van de cliënt in de langdurige zorg. Door het ontsluiten

Nadere informatie

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg.

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. zorgvannu.nl Inhoudsopgave 1. VIPP care: InZicht 2. VIPP OPEN (Ontsluiten Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) 3. VIPP Medisch Specialistische

Nadere informatie

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO

ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO ehealth in het sociaal domein 8 inzichten van PAZIO 21 januari 2019 ehealth in het sociaal domein ehealth implementeren in het sociaal domein; daar heeft PAZIO inmiddels flink wat ervaring mee. PAZIO heeft

Nadere informatie

DIGITALE ZORG EN PRIVACY

DIGITALE ZORG EN PRIVACY DIGITALE ZORG EN PRIVACY MAARTEN VERKERK DANIEL TIJINK ALDERT DE JONGSTE INLEIDING 1 Samenleving wordt steeds complexer 2 Meer aandacht voor individu (pluriformiteit) 3 Grote hoeveelheden data 4 Steeds

Nadere informatie

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING

TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND - ZN DIALOOG NR 6-9 OKTOBER 2014 1 TRANSITIE LANGDURIGE ZORG VERGT INVESTERING IN SAMENWERKING Hoe geef je in het licht van de transitie langdurige zorg optimaal vorm aan de

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

ehealth = Health Investeringen uit het verleden belemmeren de toekomst? Chris Flim VU PICA Kenniscentrum Patiëntenlogistiek 21 03 2011

ehealth = Health Investeringen uit het verleden belemmeren de toekomst? Chris Flim VU PICA Kenniscentrum Patiëntenlogistiek 21 03 2011 ehealth = Health Investeringen uit het verleden belemmeren de toekomst? Chris Flim 1 ehealth is mensenwerk Bedrijfskundige informatica 10 jaar in Telecom & Media bij KPN (Call Centers, doelgroepmarketing,

Nadere informatie

ZorgvoorelkaarBreda Richard Blankenstein

ZorgvoorelkaarBreda Richard Blankenstein ZorgvoorelkaarBreda Richard Blankenstein ZorgvoorelkaarBreda/ Gemeente Breda Opbouw presentatie Netwerk aanpak Zorgvoorelkaar Breda Wat merkt mevrouw Jansen? Leefstijlmonitoring Health community ZorgvoorelkaarBreda

Nadere informatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Voorwoord Meer dan tien jaar geleden is in Nederland de discussie over het opzetten van een landelijk elektronisch patiëntdossier gestart. Sindsdien

Nadere informatie

Roger Jongen 23 juni 2011. Smart Homes

Roger Jongen 23 juni 2011. Smart Homes Roger Jongen 23 juni 2011 Smart Homes zorg zorg zorg Behandelen wonen Welzijn Welzijn Welzijn Professie Commercie Gemeente Breda cliënt cliënt cliënt cliënt centrale Mantel Familie Familie Familie Buurt

Nadere informatie

Projectbegeleiding Ontwerpen nieuwe dienstverlening Toekomst scenario s testen Veranderingen begeleiden in de praktijk

Projectbegeleiding Ontwerpen nieuwe dienstverlening Toekomst scenario s testen Veranderingen begeleiden in de praktijk VOORSTELLEN - Monique Kemner 06-52444332 of monique@kodiezijn.nl - Zelfstandig ondernemer bij KODIEZIJN met drie partners - Verpleegkundig opgeleid - Tien jaar ervaring in projectbegeleiding zorg en technologie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 165 BRIEF VAN DECEMBER 2018 MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

ehealth en interoperabiliteit

ehealth en interoperabiliteit ehealth en interoperabiliteit ehealth Implementatie Congres Michiel Sprenger Strategisch Adviseur Nationaal ICT instituut in de Zorg 1 december 2015 Ik Opgeleid als (klinisch) fysicus VUmc 1986-2008 Leidinggevend

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Onderzoek naar de business case van ehealth

Onderzoek naar de business case van ehealth Onderzoek naar de business case van ehealth Deze vragenlijst is onderdeel van studie naar de business case van ehealth en. Op basis van een formeel model van het Nictiz worden een aantal stakeholders onderscheiden

Nadere informatie

Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie

Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie Samenwerken aan standaarden voor thuiszorgtechnologie 0 Pim Ketelaar Meet Up Duurzaam informatiestelsel 26 juni 2017 Wie zijn wij? Vital Innovators is een sociale onderneming volledig gericht op innovatie

Nadere informatie

Stimuleringsregeling. Welkom. E-health Thuis (SET) Marion van der Heden

Stimuleringsregeling. Welkom. E-health Thuis (SET) Marion van der Heden Welkom Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) Marion van der Heden Aanleiding beleid VWS Programma Langer Thuis: stimuleren dat ouderen met goede kwaliteit van leven zelfstandig kunnen blijven wonen

Nadere informatie

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN Lonneke Taks Annette de Boer Met stakeholders in gesprek over domotica Met stakeholders in gesprek over domotica 3 Wat helpt om langer thuis te blijven wonen

Nadere informatie

WAARDECREATIE VOOR DE BURGER

WAARDECREATIE VOOR DE BURGER WAARDECREATIE VOOR DE BURGER CONGRES WAARDECREATIE DOOR INTEGRATIE VAN ZORG DIK HERMANS 16 DECEMBER 2015 VOORBEELD 1: PROEFTUIN GEZONDE ZORG, GEZONDE REGIO Deelnemers Rijncoepel, multidisciplinair eerstelijns

Nadere informatie

SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth

SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth CONCEPT SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth Floor Bos, Robert Schotanus, Robert Thijssen en Jeroen Straatman 3 oktober 2016

Nadere informatie

Notitie. Dementie in Nederland. Waarom zorgverzekeraars de handen ineenslaan. Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W.

Notitie. Dementie in Nederland. Waarom zorgverzekeraars de handen ineenslaan. Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W. Notitie Aan Van Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W. Lensink MSc Auteur Mevrouw drs. A.J.H. Bransen Doorkiesnummer (030) 698 85 67 Ons kenmerk N-17-14610lvos1 Datum 12 mei 2017 Onderwerp

Nadere informatie

Zo brengen we e-revalidatie naar volgend niveau

Zo brengen we e-revalidatie naar volgend niveau Zo brengen we e-revalidatie naar volgend niveau Foto Karin van Londen Emma Heesbeen De echte cultuuromslag moet nog komen, heet een artikel elders in dit RM. Hoe komt dat en wat kan de revalidatiesector

Nadere informatie

Online Hulp voor ouderen. CONGRES ONLINEHULP 28-11-2014 1

Online Hulp voor ouderen. CONGRES ONLINEHULP 28-11-2014 1 Online Hulp voor ouderen. JOOP BLOM, VOORZITTER COMMISSIE ZORG EN WELZIJN EN WONEN NVOG. LID COMMISSIE ZORG EN WELZIJN EN WONEN CSO. UTRECHT 28 NOVEMBER 2014. CONGRES ONLINEHULP 28-11-2014 1 Wat is e-health?

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp 23 november 2017 De weg naar goede en betaalbare zorg Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp De weg naar goede en betaalbare zorg

Nadere informatie

De klant in een digitaal 2020

De klant in een digitaal 2020 4 juni, versie 0.3 Klantdag De klant in een digitaal 2020 Hoe komen we tot een integraal Zorgbeeld Klantdag IZO 4 juni 2015 Daan Wijnmaalen 12 stellingen; eens? 1. De decentralisa?e is (op zich) een goede

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2018 Betreft aanbieding e-healthmonitor 2018

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 december 2018 Betreft aanbieding e-healthmonitor 2018 > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Programma. TunstallNederland e: tunstall.nl

Programma. TunstallNederland e: tunstall.nl 23 november 2017 1 Programma TunstallNederland @TunstallNederland TunstallNederland e: wendy.hugoosgift@ 2 Gebruikerservaringen (Tunstall wereldwijd) 3 Achtergrond Klantverhaal patiënt Celia: Zorgprofessional

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

VGZ. de pareltjes uit de praktijk. Mini Symposium Verpleging & Verzorging. Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg

VGZ. de pareltjes uit de praktijk. Mini Symposium Verpleging & Verzorging. Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg VGZ Mini Symposium Verpleging & Verzorging de pareltjes uit de praktijk Presentatie door Kees vd Burg Directeur-generaal langdurige zorg 1 Trends We leven langer, stellen meer eisen We willen zelf ons

Nadere informatie

Scenario s Beeldschermzorg 2023 Doorbraak de zorg ontzorgd met ICT

Scenario s Beeldschermzorg 2023 Doorbraak de zorg ontzorgd met ICT Scenario s Beeldschermzorg 2023 Doorbraak de zorg ontzorgd met ICT Visie Ministerie van VWS Kamerbrief 2014: Doelstelling van VWS is dat iedereen die thuis zorg en ondersteuning ontvangt, binnen 5 jaar

Nadere informatie

DE REDDENDE ENGEL. Theo Poiesz. mens2020. 17 januari 2013. 2013 Th.B.C. Poiesz

DE REDDENDE ENGEL. Theo Poiesz. mens2020. 17 januari 2013. 2013 Th.B.C. Poiesz DE REDDENDE ENGEL Theo Poiesz mens2020 17 januari 2013 2013 Th.B.C. Poiesz AGENDA Visie op ontwikkelingen in en rond de zorg Mogelijke implicaties voor zorgaanbieders en afnemers Behoefte aan een nieuw

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg Whitepaper Programma InZicht voor de langdurige zorg Over Duthler Associates Duthler Associates (1998) geeft bedrijven en instellingen advies, doet onderzoeken en voert projecten uit op het vlak van juridische

Nadere informatie

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal

Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Gewoon lekker leven in Vitaal Vechtdal Populatiemanagement in de praktijk HIMSS Las Vegas, 1 maart 2016 Karin Zwager, Medisch Specialist 1 De aanleiding Doelen en overwegingen Doel: Een gezonde bevolking

Nadere informatie

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl De vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Het is een praktische werkvorm om op een gestructureerde

Nadere informatie

Vraag het de klant. Bert Mulder

Vraag het de klant. Bert Mulder Vraag het de klant Bert Mulder Opzet 1 e ring - gebruikers, klanten, inwoners 2 e ring - professionals die luisteren 4 e-health toepassingen - korte video - gezamenlijk gesprek Bundelen de antwoorden in

Nadere informatie

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA programma 13:30 opening inleiding de casus: Philadelphia - Mathilde Corsten thema strategie en financiën thema organisatie en management thema dienstverlening

Nadere informatie

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015 Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda 2015 College 10 maart 2015 Uitvoeringsplan 2015 Bondig: sheets / punten plus bijlagen Innovatie-agenda 2015: o Veranderstrategie / methodiek o Overzicht lokale

Nadere informatie

Leren in Zorg en ICT Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg

Leren in Zorg en ICT Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg Leren in Zorg en ICT Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg 5 november 2012 Conferentie Durf te leren! Zorg, welzijn en onderwijs digitaal verbonden Marike Hettinga, m.hettinga@windesheim.nl, 06-51506235

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg

INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg Preambule Aanleiding De drie decentralisatiewetten (participatie, jeugd en functie begeleiding van AWBZ naar WMO) zijn op 1 januari 2015

Nadere informatie

ehealth in de langdurige zorg Hans Ossebaard & Angelie van der Aalst 29 oktober 2015

ehealth in de langdurige zorg Hans Ossebaard & Angelie van der Aalst 29 oktober 2015 ehealth in de langdurige zorg Hans Ossebaard & Angelie van der Aalst 29 oktober 2015 Zorginstituut Nederland 2 Werkterrein: publieke zorgverzekering Zorgverzekeringswet (Zvw) Wet langdurige zorg (Wlz)

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Scherm opbouw. uitgangssituatie. uitgangspunt 3-10-2011. Zorg TV een ontwikkeltraject. Zorg TV is een communicatie infrastructuur

Scherm opbouw. uitgangssituatie. uitgangspunt 3-10-2011. Zorg TV een ontwikkeltraject. Zorg TV is een communicatie infrastructuur uitgangssituatie Zorg TV een ontwikkeltraject Uitgangssituatie Proteion Thuis: alarmering op afstand deur openen Doelstelling Inzet technologie bij contact met de cliënt Verhoging efficiency Verbetering

Nadere informatie

Visie Ehealth Longfonds

Visie Ehealth Longfonds Visie Ehealth Longfonds Dit document beschrijft de visie en standpuntbepaling van het Longfonds in relatie tot E-health. En is de basis voor de ontwikkelde checklist voor toetsing van E-health initiatieven

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

Notitie Bevindingen na afloop van het beoordelingsproces

Notitie Bevindingen na afloop van het beoordelingsproces Notitie Bevindingen na afloop van het beoordelingsproces Geschreven door de commissie ICT doorbraak De zorg ontzorgd met ICT bestaande uit: Rien Meijerink (voorzitter), Claus Verbrugge, Jan Romme, Hans

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen VOOR: Gepensioneerden AGRIFIRM 24 en 26 maart 2015. Kort filmpje over mijn voettocht

Nadere informatie

Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst,

Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst, Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst, een langer en zelfstandiger leven thuis. E-health 2015

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Digitale transformatie ontwricht en verbindt

Digitale transformatie ontwricht en verbindt Digitale transformatie ontwricht en verbindt adviesartikel 2016 Digitale transformatie verandert communicatie De zorg verandert onomkeerbaar door toenemende marktwerking en technische ontwikkelingen. Om

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

kennissessie app strategie Bert Mulder Dick Jan Zijda DEHA

kennissessie app strategie Bert Mulder Dick Jan Zijda DEHA kennissessie app strategie Bert Mulder Dick Jan Zijda DEHA programma 09:00 opening en inleiding > thema strategie en financiën > thema organisatie en management korte pauze > thema dienstverlening en professionals

Nadere informatie

Adde n d u m bestuurlijk akkoord huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 20181

Adde n d u m bestuurlijk akkoord huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 20181 Adde n d u m bestuurlijk akkoord huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 20181 1 juni 2017 Partijen: De landelijke huisartsenvereniging (LHV) InEen Patiëntenfederatie Nederland Zorgverzekeraars Nederland

Nadere informatie

Wat is ComfiCare? ComfiCare is een product van Van Dorp zorg en welzijn

Wat is ComfiCare? ComfiCare is een product van Van Dorp zorg en welzijn Wie ben ik? Jan Pons (1959) HTS Chemie 10 jaar AutoCAD 15 jaar eigen online advertising bedrijf 14 maanden verantwoordelijk voor verkoop ComfiCare Ik ben géén techneut Ik heb géén achtergrond in de zorg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Blue Button. Willeke Mennen. Erasmus MC

Blue Button. Willeke Mennen. Erasmus MC Blue Button Willeke Mennen Erasmus MC Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

Veranderende zorgvraag - de visie van VWS

Veranderende zorgvraag - de visie van VWS 1 Veranderende zorgvraag - de visie van VWS Congres DiabeteszorgBeter 3 oktober 2008, Zeist Fred Krapels Hoofd Eerstelijns- en Ketenzorg, tvs plv. Directeur Curatieve Zorg Ministerie van VWS Toename chronische

Nadere informatie

Margo Groeneveld en Erik van der Zeijden. Praktische toelichting op het aanvragen van subsidieregelingen

Margo Groeneveld en Erik van der Zeijden. Praktische toelichting op het aanvragen van subsidieregelingen Margo Groeneveld en Erik van der Zeijden Praktische toelichting op het aanvragen van subsidieregelingen Inhoud presentatie 1. Over Hezelburcht 2. Subsidies en fondsen 3. Tips & Tricks 4. Onze specialisten

Nadere informatie

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Wijkverpleging Onderhandelingsresultaat transitie Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Onderwerpen Aanspraak wijkverpleging Toegang Overgang voor cliënten 2014-2015 Transitieperiode Nieuwe bekostigingssystematiek

Nadere informatie

Werken aan de zorg van morgen

Werken aan de zorg van morgen Werken aan de zorg van morgen Uitkomsten zorgdebat VNG Jaarcongres 2015 E-health, wonen en zorg Whitepaper Ruim baan voor initiatieven om langer gezond thuis te wonen Hoofdstuk 1: Uitdagingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Wat is de impact op de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder en wat is de rol van de financial hierbij? BDO Advisory - Gezondheidszorg Vincent

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 29 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700697 Lbr: 17/054 Telefoon (070) 373 8421 Bijlage(n) - Onderwerp Regeling zorginfrastructuur Samenvatting De

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

Governance. van regels en controle naar regie en samenspel. Rian van de Schoot

Governance. van regels en controle naar regie en samenspel. Rian van de Schoot Governance van regels en controle naar regie en samenspel Rian van de Schoot De wereld van zorg en ondersteuning na de transities. WLZ ZVW WMO 2015 Jeugd Participatie (preventie) Transitie in de zorg

Nadere informatie

Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg

Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg Samenwerking en informatie-uitwisseling in de zorg Dit doen we in de regio Over regionale samenwerkingsverbanden 26-06-2017 Inhoud Mening van de zaal Wat is RSO Nederland? Een voorbeeld: St. RijnmondNet

Nadere informatie

DO NOT COPY. Chronische ziekten. Inhoud. De maatschappelijke opgave. Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid. Preventie in de zorg

DO NOT COPY. Chronische ziekten. Inhoud. De maatschappelijke opgave. Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid. Preventie in de zorg Chronische ziekten De maatschappelijke opgave Inhoud Wat is er aan de hand? Wat doen we er aan? Rol overheid Preventie in de zorg Aanpak diabetes 25 oktober 2007 Eric Koster Toename chronische aandoeningen

Nadere informatie

Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) veel gestelde vragen

Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) veel gestelde vragen Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) veel gestelde vragen Opschaling; wat wordt daarmee bedoeld? Met opschaling wordt het op grotere schaal gebruiken van de e-health toepassingen bedoeld. Met andere

Nadere informatie

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017 ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017 Toelichting Zelfanalyse deze versie is bedoeld voor zorgaanbieders die in 2017 voor het eerst een zelfanalyse invullen Zorgkantoren vragen de zorgaanbieder aan de hand

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

Schakelring. Zorgorganisatie in Midden Brabant. In mei 2015 uitgevoerd CliëntTevredenheid Onderzoek (CTO) gaf de volgende score

Schakelring. Zorgorganisatie in Midden Brabant. In mei 2015 uitgevoerd CliëntTevredenheid Onderzoek (CTO) gaf de volgende score Schakelring Zorgorganisatie in Midden Brabant In mei 2015 uitgevoerd CliëntTevredenheid Onderzoek (CTO) gaf de volgende score NPS 56% Rapportcijfers 8,7 Trots en toch. Reacties bij CTO Sinds januari moeten

Nadere informatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie Gezondheid & Innovatie KvK Dag van de Innovatie Leren vragen te stellen Brug tussen zorg en technologie Picasso: Computers zijn ondingen. Ze kunnen alleen maar antwoorden geven. Center of Applied Research

Nadere informatie

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement

Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Ondersteuning bij implementatie zelfmanagement Implementatie ondersteunde zelfzorg opschalen Chronische zieke mensen helpen aan hun eigen gezondheid te werken, ondersteund door de zorgverlener, ehealth,

Nadere informatie

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Wat en wie is Andarr? Wij zijn dé partner voor waardevaste ICT transities / migraties. Wij helpen organisaties om blijvend

Nadere informatie

Laagdrempelige zorg op afstand

Laagdrempelige zorg op afstand Laagdrempelige zorg op afstand Gemoedsrust voor gebruiker als zorgverleners State of the art en 55+ proof Healthcare Technology Tour 2014 24 april 2014 Ambitie Gociety: Morgen: Geavanceerde sensoren en

Nadere informatie

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Menzis en gemeenten hebben binnen de werkgroep wijkverpleging (binnen de Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s) besproken op

Nadere informatie

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Robbert Huijsman hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg programmaleider Dementiezorg voor elkaar projectleider Actieprogramma Casemanagement

Nadere informatie

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS 1 Armoede te lijf met Ommen Samen Sterk 2 Druk op de gemeenschap Burger is op zoek naar overzicht en grip Instituties

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Van koffietafel naar Tablet

Van koffietafel naar Tablet Van koffietafel naar Tablet Zelfregie en netwerkversterking 2.0 Maurice Magnée & Sara Mansour Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme Kenniscentrum HAN SOCIAAL Inhoud workshop Wat is ehealth? Huidige

Nadere informatie

Nederland gezond en wel

Nederland gezond en wel titel: bijv. Nederland gezond en wel Naam VWS-er www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl Ernst van Koesveld, VWS Overtuigend perspectief met bouwstenen Belangstellenden en ervaringsdeskundigen actief betrokken

Nadere informatie

Versie 29 juni 2017 Jeugd 18min/18plus In de gemeenten Groningen en Oldambt is samen met Menzis een methodiek

Nadere informatie

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015

Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 Addendum Zorginkoop langdurige zorg 2015 V&V en GZ Disclaimer De documenten opgesteld door het zorgkantoor ten behoeve van de inkoop van langdurige zorg 2015 zijn onder voorbehoud van wijzigend beleid

Nadere informatie

E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren

E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren 1/5 E-health: geef de zorgprofessional een centrale rol Waarom het noodzakelijk is dat bestuurders nieuwe zorgmethoden faciliteren Joren Roelofs en Wijnand Weerdenburg E-health heeft de toekomst, daar

Nadere informatie

Het projectplan en het SMART evaluatie model

Het projectplan en het SMART evaluatie model Het projectplan en het SMART evaluatie model Inleiding Elk umc heeft een viertal projectplannen opgesteld binnen de programmathema s om aan het einde van het e-health programma de beoogde deliverables

Nadere informatie

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening

Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Opschalen implementatie zelfmanagement Mensen met een chronische aandoening Gecoördineerde implementatie en bundeling van krachten een vereiste voor succes NIA ZN KNMG NPCF Taskforce ehealth Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wie doet het met wie. Hylke Kingma.

Wie doet het met wie. Hylke Kingma. Wie doet het met wie Hylke Kingma kingma.hylke@kpmg.nl / @hylkekingma www.wiedoethetmetwie.nl 6 jaar onderzoek naar allianties in de zorg welke allianties zien we ontstaan nieuwe allianties toekomstige

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Tekst: Annemaret Bouwman Fotografie: Ingrid Alberti NPCF beschrijft visie op persoonlijk gezondheidsdossier Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Anne Landstra. Terugblik: - Ledenconsultatie - CSL van voor en door leden. Peter Portheine. Peter Portheine. Centrale 24. Open Data 4 Health

Anne Landstra. Terugblik: - Ledenconsultatie - CSL van voor en door leden. Peter Portheine. Peter Portheine. Centrale 24. Open Data 4 Health Presentatie Algemene Ledenvergadering 18 december 2014 Per initiatief volgt een update van activiteiten, betrokken projectpartners, bereikte resultaten en vervolgaanpak in het nieuwe jaar. Peter Portheine

Nadere informatie

ehealth & interoperabiliteit

ehealth & interoperabiliteit ehealth & interoperabiliteit Doortje Boshuizen Adviseur 24 juni 2010 Congres Domotica & ehealth Wat is ehealth? Het begrip 1) ehealth is een overkoepelende term voor gebruik van internet, mobiele en ambient

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Workshop NZa: zorgplicht. José Bijkerk & Rutger van Hutten

Workshop NZa: zorgplicht. José Bijkerk & Rutger van Hutten Workshop NZa: zorgplicht José Bijkerk & Rutger van Hutten Missie en visie van de NZa Goede en betaalbare zorg, die beschikbaar is voor wie dat nodig heeft Wij maken regels voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Nadere informatie

Adoptie van ehealth door online leren

Adoptie van ehealth door online leren Adoptie van ehealth door online leren Opleiden als succesfactor bij implementatie Saskia Timmer, Directeur Changing Healthcare Agenda Wie is Changing Healthcare? (Online) opleiden voor ehealth & Social

Nadere informatie