DR-BKM-X. Deelreglement Bedrijfskundig Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DR-BKM-X. Deelreglement Bedrijfskundig Management"

Transcriptie

1 DR-BKM-X Deelreglement Bedrijfskundig Management Uitgave: oktober 2008

2 DR-BKM 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat 1a, 3330 AK Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is het Examenreglement Koninklijke PBNA (A2000) van toepassing. 2 Doelstellingen De opleiding is gericht op iedereen die werkt op MBO+/HBO-niveau en die verder wil in management. De doelstellingen zijn: Het verwerven van kennis en het ontwikkelen van inzicht in de grondslagen en in de methoden van bedrijfskundig management. Het ontwikkelen van analytische, organisatorische en sociale vaardigheden, waardoor de deelnemer leert de verworven kennis toe te passen en inzicht te ontwikkelen in concrete, bij voortduring wisselende situaties ter voorbereiding op hogere kaderfuncties. Het bevorderen van een zodanig kritische bewustwording dat de deelnemer oog krijgt voor de maatschappelijk relevante gevolgen van zijn handelen. 3 Opleiding 3.1 Inhoud De opleiding bestaat uit de volgende verplichte modulen. Code Naam Studiebelastingsuren Afsluiting (zie par. 4.1 tot en met 4.6) 1 Marketing 54 uur (6*3 + 9*4) examen 2 Bedrijfseconomie 54 uur (6*3 + 9*4) examen 3 Integrale Kwaliteitszorg 40 uur (4*3 + 7*4) paper 4 Administratieve Organisatie 40 uur (4*3 + 7*4) paper 5 Management & Organisatie 72 uur (8*3 + 12*4) paper 6 Informatiemanagement 40 uur (4*3 + 7*4) paper Totaal 300 uur Het met voldoende resultaat afgesloten hebben van alle toetsen van de modulen 1 t/m 6 geeft recht op het diploma Bedrijfskundig Management. Het diploma is bij Koninklijke PBNA bekend onder de code BKM. De opleiding is bij Elsevier Opleidingen bekend onder de code BKM. 3.2 Vooropleiding Deelnemers worden tot de opleiding toegelaten indien zij in het bezit zijn van ten minste het diploma van één van de volgende opleidingen: havo of vwo; mbo drie- of vierjarige opleiding; middenkaderopleiding met deelkwalificatie doorstroom hbo; specialistenopleiding met deelkwalificatie doorstroom hbo; low/mow.

3 DR-BKM Vrijstelling voor delen van de opleiding De examencommissie verleent vrijstelling voor de volgende modulen op grond van de volgende bewijzen: Modulenaam Marketing Vrijstellend bewijs NIMA A of hoger 4 Examenprotocollen per module 4.1 Marketing Vrijstelling De examencommissie verleent vrijstelling voor de toets op grond van de volgende bewijzen van met goed gevolgd afgelegd hebben van het examen van de volgende opleidingen: NIMA A of hoger. Organisatie van het examen Kandidaten kunnen voor deze module deelnemen aan het examen. Het groepsexamen wordt in de tweede week na afloop van de laatste bijeenkomst van Marketing georganiseerd door Koninklijke PBNA. Aanmelding Kandidaten worden automatisch door Elsevier Opleidingen aangemeld voor het groepsexamen bij PBNA. Voor herexamens dienen kandidaten zich aan te melden bij PBNA volgens de procedure vermeld in het Examenreglement Koninklijke PBNA (A2000). Examenvorm Het examen bestaat uit een multiple choice examen en wordt schriftelijk afgenomen. Duur van het examen Het examen heeft een duur van 90 minuten. Vraagvorm en aantal vragen Het examen bestaat uit veertig meerkeuzevragen met drie antwoordmogelijkheden waarbij slechts één antwoord goed is. Spreiding Onderwerp Taxonomie kennis toepassing inzicht Totaal aantal vragen Wat is marketing Markten en klanten Marketingstrategie Product Promotie Prijs Distributie Totaal aantal vragen De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten. Dit houdt in dat een kandidaat minimaal 60% van de vragen correct moet hebben beantwoord voor het behalen van een voldoende.

4 DR-BKM 4 Inhoud van het examen Verhage, B., Grondslagen van de marketing, Zesde Druk, Stenfert Kroese, ISBN Materialen tijdens het examen Tijdens het examen mag de kandidaat geen gebruikmaken van aantekeningen, boeken of andere naslagwerken. Aan het einde van dit onderdeel: ben je instaat de structuur van een marktbewerkingsplan aan te geven heb je geleerd de marketing actoren te benoemen heb je geleerd de klant of afnemer te plaatsen en te waarderen mbt. het ondernemingsproces heb je geleerd om de ontwikkelingen in een sector of branche te onderkennen heb je geleerd om de veranderingen en trends in klantbehoefte te benoemen ben je in staat de sterkten en zwakten van de onderneming te relateren aan KSF s heb je geleerd visie een plaats te geven in het ondernemingsbeleid Eerste afname van het examen Het examen voor deze module wordt voor het eerst afgenomen in december Bedrijfseconomie Organisatie van het examen Kandidaten kunnen voor deze module deelnemen aan het examen. Het groepsexamen wordt in de tweede week na afloop van de laatste bijeenkomst van Marketing georganiseerd door Koninklijke PBNA. Aanmelding Kandidaten worden automatisch door Elsevier Opleidingen aangemeld voor het groepsexamen bij PBNA. Voor herexamens dienen kandidaten zich aan te melden bij PBNA volgens de procedure vermeld in het Examenreglement Koninklijke PBNA (A2000). Examenvorm De toets bestaat uit een multiple choice-examen. De toets wordt schriftelijk afgenomen. Duur van het examen Het examen heeft een duur van 90 minuten. Vraagvorm en aantal vragen Tijdens het examen mag de kandidaat geen gebruik maken van aantekeningen, boeken of andere naslagwerken.

5 DR-BKM 5 Spreiding Onderwerp Taxonomie kennis toepassing inzicht Totaal aantal vragen Bedrijfseconomie en onderneming 1 1 Ondernemingsactiviteiten 1 1 Rechtsvormen 1 1 Financiering Investeringen in duurzame activa Werkkapitaalbeheer 2 2 Vermogensstructuur Beoordeling van de financiële structuur Financiële markten 1 1 Management accounting Kostenstructuur en kostprijs Kostensoorten 2 2 Kostencalculatie en kostenverbijzondering 3 3 Budgettering en verschillenanalyse Direct costing en break even analyse Externe verslaggeving 2 2 De jaarrekening rubricering De jaarrekening waardering Overige onderdelen van het jaarverslag 2 2 Concernverslaggeving 1 1 Totaal aantal vragen De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten. Dit houdt in dat een kandidaat minimaal 60% van de vragen correct moet hebben beantwoord voor het behalen van een voldoende. Boer, P. de, Brouwers, M., Koetzier, W., Basisboek Bedrijfseconomie, Zevende Druk, Wolters-Noordhoff, ISBN X Materialen tijdens het examen Tijdens het examen mag de kandidaat geen gebruik maken van aantekeningen, boeken of andere naslagwerken. Aan het einde van dit onderdeel: heb je geleerd hoe kengetallen worden samengesteld heb je geleerd hoe kengetallen te interpreteren heb je geleerd wat de belangrijkste onderdelen in financieel management zijn heb je begrip voor de samenhang van economische parameters in het integrale bedrijfsproces

6 DR-BKM 6 Afname van het eerste examen Het examen voor deze module wordt voor het eerst afgenomen in december Integrale Kwaliteitszorg Toetsorganisatie Kandidaten werken voor deze module een individuele opdracht uit en schrijven de resultaten op in een paper. Deze paper moet binnen twee weken na de laatste bijeenkomst van de module worden ingeleverd. Na inlevering wordt de paper binnen twee weken beoordeeld door de schaduwdocent van de betreffende module. Geldigheidsduur toetsbewijs U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de uitslag van Elsevier Opleidingen; dit toetsbewijs heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. Toetsvorm De toets bestaat uit een paper van maximaal 10 A4 die wordt geschreven over een relevant onderwerp uit de module. De paper moet betrekking hebben op de eigen organisatie. Nadere instructies over de inhoud van de paper worden tijdens de eerste les van de module verstrekt. De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten voor de paper. Dit houdt in dat u voor deze paper minimaal het cijfer 6 moet behalen. Bakker, C. en Steenbergen-Meertens, E., Integrale Kwaliteitszorg en Verbetermanagement, Vierde druk, Wolters-Noodhoff, ISBN Na afloop van dit onderdeel ben je in staat: om het vakgebied Kwaliteitsmanagement te beschrijven om de hoofdlijnen van diverse kwaliteitszorgtechnieken te beschrijven om het belang van kwaliteitsmanagement voor de uitvoering van bedrijfsprocessen aan te geven Eerste toetsafname De toets voor deze module wordt voor het eerst afgenomen maart 2009.

7 DR-BKM Administratieve Organisatie Toetsorganisatie Kandidaten werken voor deze module een individuele opdracht uit en schrijven de resultaten op in een paper. Deze paper moet binnen twee weken na de laatste bijeenkomst van de module worden ingeleverd. Na inlevering wordt de paper binnen twee weken beoordeeld door de schaduwdocent van de betreffende module. Geldigheidsduur toetsbewijs U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de uitslag van Elsevier Opleidingen; dit toetsbewijs heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. Toetsvorm De toets bestaat uit een paper van maximaal 10 A4 die wordt geschreven over een relevant onderwerp uit de module. De paper moet betrekking hebben op de eigen organisatie. Nadere instructies over de inhoud van de paper worden tijdens de eerste les van de module verstrekt. De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten voor de paper. Dit houdt in dat u voor deze paper minimaal het cijfer 6 moet behalen Jans, E., Grondslagen Administratieve Organisatie Deel A: algemene beginselen, Twintigste Druk, Wolters- Noordhoff, ISBN Na afloop van dit onderdeel ben je in staat: om het functioneren van organisaties als systeem en proces te beschrijven om de informatieverzorging en procesbeheersing binnen organisaties te beschrijven om het belang van budgettering, interne controle en het voeren van een financieel-administratief systeem te beschrijven Eerste toetsafname De toets voor deze module wordt voor het eerst afgenomen op februari 2009.

8 DR-BKM Management & Organisatie Toetsorganisatie Kandidaten werken voor deze module een individuele opdracht uit en schrijven de resultaten op in een paper. Deze paper moet binnen twee weken na de laatste bijeenkomst van de module worden ingeleverd. Na inlevering wordt de paper binnen twee weken beoordeeld door de schaduwdocent van de betreffende module. Geldigheidsduur toetsbewijs U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de uitslag van Elsevier Opleidingen; dit toetsbewijs heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. Toetsvorm De toets bestaat uit een paper van maximaal 10 A4 die wordt geschreven over een relevant onderwerp uit de module. De paper moet betrekking hebben op de eigen organisatie. Nadere instructies over de inhoud van de paper worden tijdens de eerste les van de module verstrekt. De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten voor de paper. Dit houdt in dat u voor deze paper minimaal het cijfer 6 moet behalen Dam, N. van, Marcus, J., Een praktijkgerichte benadering van Organisatie en Management, Vijfde Druk, Wolters-Noordhoff, ISBN Na afloop van dit onderdeel ben je in staat: om de verschillende partijen en omgevingsfactoren te benoemen die van invloed zijn op de organisatie om betekenis toe te kennen aan deze omgevingsinvloeden op je eigen organisatie om het proces van strategisch management te beschrijven om de betekenis van samenwerkingsverbanden voor organisaties te beschrijven om de besturing van organisaties te beschrijven om de diverse mogelijkheden voor structurering van organisaties te beschrijven om de ontwikkelingsmogelijkheden van organisaties te beschrijven Eerste toetsafname De toets voor deze module wordt voor het eerst afgenomen in januari 2009.

9 DR-BKM Informatiemanagement Toetsorganisatie Kandidaten werken voor deze module een individuele opdracht uit en schrijven de resultaten op in een paper. Deze paper moet binnen twee weken na de laatste bijeenkomst van de module worden ingeleverd. Na inlevering wordt de paper binnen twee weken beoordeeld door de schaduwdocent van de betreffende module. Geldigheidsduur toetsbewijs U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de uitslag van Elsevier Opleidingen; dit toetsbewijs heeft een geldigheidsduur van 2 jaar. Toetsvorm De toets bestaat uit een paper van maximaal 10 A4 die wordt geschreven over een relevant onderwerp uit de module. De paper moet betrekking hebben op de eigen organisatie. Nadere instructies over de inhoud van de paper worden tijdens de eerste les van de module verstrekt. De cesuur bedraagt 60% van het totaal aantal te behalen punten voor de paper. Dit houdt in dat u voor deze paper minimaal het cijfer 6 moet behalen. Bruins, R. en Pinkster, B., Informatiemanagement, Pearson Education, ISBN Na afloop van dit onderdeel ben je in staat: om een omgevingsscan van de organisatie te maken (hoe ziet de omgeving van de organisatie eruit?) om een organisatiescan te maken (hoe ziet de organisatie eruit en hoe wordt die gemanaged?) om de bruikbaarheid van technologie te beoordelen (technologieadvies) om te beschrijven hoe waarde voor de klant en organisatie kan worden gecreëerd door de inzet van ICT Eerste toetsafname De toets voor deze module wordt voor het eerst afgenomen in maart /9 PBNA/Elsevier Opleidingen, Postbus 415, 3330 AK Zwijndrecht. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Dit is eveneens van toepassing op gehele of gedeeltelijke bewerking van de uitgave.

Deelreglement Werkvoorbereider (WVB)

Deelreglement Werkvoorbereider (WVB) Deelreglement Werkvoorbereider (WVB) Uitgave: september 2010 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is het Examenreglement Koninklijke

Nadere informatie

DR-IT2-X A3068. Deelreglement Instrumentatietechnicus-2 (Commissioning, start-up and maintenance) (IT-2)

DR-IT2-X A3068. Deelreglement Instrumentatietechnicus-2 (Commissioning, start-up and maintenance) (IT-2) DR-IT2-X A3068 Deelreglement Instrumentatietechnicus-2 (Commissioning, start-up and maintenance) (IT-2) Uitgave: augustus 2006 DR-IT2-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard

Nadere informatie

Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X)

Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X) DR-LSAKP-X Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X) Uitgave: december 2012 DR-LSAKP-X 2 1 Algemeen Naam

Nadere informatie

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator DR-KAM-X Deelreglement KAM-coördinator Uitgave: december 2008 DR-KAM-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : Arnhem en Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement is het

Nadere informatie

DR-MRKC-X. Deelreglement Ontwerpen van de regel-, besturings- en beveiligingsstrategie voor de klimaatregelinstallatie (MRK-C)

DR-MRKC-X. Deelreglement Ontwerpen van de regel-, besturings- en beveiligingsstrategie voor de klimaatregelinstallatie (MRK-C) DR-MRKC-X Deelreglement Ontwerpen van de regel-, besturings- en beveiligingsstrategie voor de klimaatregelinstallatie (MRK-C) Uitgave: september 2008 DR-MRKC-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen

Nadere informatie

Deelreglement Manager in de techniek (TO2).

Deelreglement Manager in de techniek (TO2). DR-TO2-X Deelreglement Manager in de techniek (TO2). Uitgave: juli 2012 PBNA/Reed Business Opleidingen, Postbus 415, 3330 AK Zwijndrecht. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

DR-BTA-X. Deelreglement Basisopleiding Technische Automatisering (BTA)

DR-BTA-X. Deelreglement Basisopleiding Technische Automatisering (BTA) DR-BTA-X Deelreglement Basisopleiding Technische Automatisering (BTA) Uitgave: februari 2012 DR-BTA-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

DR-ARB-A2973. Deelreglement Arbo-coördinator

DR-ARB-A2973. Deelreglement Arbo-coördinator DR-ARB-A2973 Deelreglement Arbo-coördinator Uitgave: september 2006 DR-ARB-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

DR-UAVP-X. Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP)

DR-UAVP-X. Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP) DR-UAVP-X Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP) Juni 2013 DR-UAVP-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

DR-UAVP-X. Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP)

DR-UAVP-X. Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP) DR-UAVP-X Deelreglement UAV - geïntegreerde contracten in de praktijk (UAVP) Concept: maart 2008 DR-UAVP-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

DR-ET1-X. Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1

DR-ET1-X. Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1 DR-ET1-X Deelreglement Elektrische schema- en schakeltechniek ET-1 Uitgave: januari 2012 DR-ET1-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Deeltijd, mondeling onderwijs met praktijkbijeenkomsten

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS)

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS) DR-VBS-X Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS) Uitgave: augustus 2013 DR-VBS-X 3 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen/NOVAM Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht Aard : Thematisch ingerichte

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

DR-KLI-A-X. Deelreglement Klimaattechniek algemeen (Kli-A)

DR-KLI-A-X. Deelreglement Klimaattechniek algemeen (Kli-A) DR-KLI-A-X Deelreglement Klimaattechniek algemeen (Kli-A) DR-KLI-A-X Uitgave: juli 2007 DR-KLI-A-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht Aard : deeltijd,

Nadere informatie

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoedberekenen met spreadsheets (VBS)

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoedberekenen met spreadsheets (VBS) DR-VBS-X Deelreglement Vastgoedberekenen met spreadsheets (VBS) Uitgave: augustus 2010 Leskern DR-VBS-X 3 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen/NOVAM Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

DR-OV-X. Deelreglement Openbare Verlichting (OV)

DR-OV-X. Deelreglement Openbare Verlichting (OV) DR-OV-X Deelreglement Openbare Verlichting (OV) Uitgave: juni 2011 DR-OV-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat 1a, Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs.

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

DR-ICT-X. Deelreglement Infra en GWW voor niet-technici (ICT)

DR-ICT-X. Deelreglement Infra en GWW voor niet-technici (ICT) DR-ICT-X Deelreglement Infra en GWW voor niet-technici (ICT) Uitgave: mei 2013 DR-ICT-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Thematisch ingerichte mondelinge bijeenkomsten

Nadere informatie

DR-HST-X. Deelreglement Opleiding Hoogspanningstechniek (HST)

DR-HST-X. Deelreglement Opleiding Hoogspanningstechniek (HST) DR-HST-X Deelreglement Opleiding Hoogspanningstechniek (HST) Uitgave: november 2011 DR-HST-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat 1a, Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling

Nadere informatie

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Studiehandleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk september 2010 2 e druk december 2012 001204620 2010, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Deelreglement Verftechnologie (Basiskennis) DR-CV2-X

Deelreglement Verftechnologie (Basiskennis) DR-CV2-X Deelreglement Verftechnologie (Basiskennis) DR-CV2-X DR-CV2-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is het Examenreglement

Nadere informatie

A3065. Examenregelingen Jacht met één of meer jachtvogels. Uitgave december 2018

A3065. Examenregelingen Jacht met één of meer jachtvogels. Uitgave december 2018 A3065 Stichting Jachtexamens Examenregelingen Jacht met één of meer jachtvogels Uitgave december 2018 Het secretariaat van de Stichting Jachtexamens is gevestigd te Amersfoort Stichting Jachtexamens Postbus

Nadere informatie

Deelreglement Grondverwerving & Schadevergoedingen

Deelreglement Grondverwerving & Schadevergoedingen DR-GVS2-X Deelreglement Grondverwerving & Schadevergoedingen Jaar 2 Uitgave: januari 2011 DR-GVS2-X 1 1 Algemeen Naast dit reglement is het Examenreglement Koninklijke PBNA (A2000) van toepassing. 2 Doelstellingen

Nadere informatie

DR-KTC-X. Deelreglement Ontwerp van koeltechnische installaties (KTC)

DR-KTC-X. Deelreglement Ontwerp van koeltechnische installaties (KTC) DR-KTC-X Deelreglement Ontwerp van koeltechnische installaties (KTC) Uitgave: september 2009 DR-KTC-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Deeltijd, mondeling onderwijs

Nadere informatie

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Stichting Jachtopleidingen Nederland Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Uitgave januari 2016 Het secretariaat van de Stichting Jachtopleidingen Nederland is gevestigd te Amersfoort Amsterdamseweg

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Datawarehousing BIM. Modulecode: BIMDTB06 Modulehouder: H.D.A. de Wit Publicatiedatum: mei 2014 Studiejaar:2013-2014 Studielast: 2 punten

Datawarehousing BIM. Modulecode: BIMDTB06 Modulehouder: H.D.A. de Wit Publicatiedatum: mei 2014 Studiejaar:2013-2014 Studielast: 2 punten Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

DR-NOVAM-X. Deelreglement Nederlandse Opleiding voor Vastgoedmanagement (NOVAM)

DR-NOVAM-X. Deelreglement Nederlandse Opleiding voor Vastgoedmanagement (NOVAM) Deelreglement Nederlandse Opleiding voor Vastgoedmanagement (NOVAM) Uitgave: augustus 2010 3 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen/NOVAM Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht Aard : Thematisch

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-VOP LS Voldoend Onderricht Persoon Laagspanning

Certificatieschema BEI-VOP LS Voldoend Onderricht Persoon Laagspanning Pagina 1 van 6 Certificatieschema BEI-VOP Voldoend Onderricht Persoon Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle

Nadere informatie

DR-CV1A-X. Deelreglement Verftechnologie (bindmiddelen) (CV1A)

DR-CV1A-X. Deelreglement Verftechnologie (bindmiddelen) (CV1A) DR-CV1A-X Deelreglement Verftechnologie (bindmiddelen) (CV1A) Uitgave: augustus 2006 DR-CV1A 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit

Nadere informatie

DR-VRK-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 2 (VRK)

DR-VRK-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 2 (VRK) DR-VRK-X Deelreglement Vastgoed berekenen 2 (VRK) Uitgave: augustus 2013 DR-VRK-X 3 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen/NOVAM Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht Aard : Thematisch ingerichte

Nadere informatie

Examenreglement CIHEX 2015

Examenreglement CIHEX 2015 Examenreglement CIHEX 2015 Opgesteld door: De directie van CIHEX B.V., Ridderstraat 60, 4902 AC Oosterhout Nb. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ASCO 2

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ASCO 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT ASCO 2 ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN De begripsbepalingen van het examenreglement van ASCO 2 zijn mede van toepassing op dit huishoudelijk reglement. ARTIKEL 2. EINDTERMEN 1. De

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-IV LS Installatieverantwoordelijke Laagspanning

Certificatieschema BEI-IV LS Installatieverantwoordelijke Laagspanning Pagina 1 van 6 Certificatieschema BEI-IV Installatieverantwoordelijke Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle

Nadere informatie

DR-KTA-X. Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA)

DR-KTA-X. Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA) DR-KTA-X Deelreglement Koeltechniek Algemeen (KTA) Uitgave: juli 2006 DR-KTA-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : Zwijndrecht Aard : Deeltijd, mondeling onderwijs Naast dit reglement is het

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-VPs LS Vakbekwaam Persoon service Laagspanning

Certificatieschema BEI-VPs LS Vakbekwaam Persoon service Laagspanning Pagina 1 van 7 Certificatieschema BEI-VPs Vakbekwaam Persoon service Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten

Nadere informatie

Studiehandleiding. Spoedcursus zakelijke communicatie Engels

Studiehandleiding. Spoedcursus zakelijke communicatie Engels Studiehandleiding Spoedcursus zakelijke communicatie Engels Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk januari 2010 2 e druk, augustus 2011 001204040 2010, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Boekenlijst 2015 2016 CE deeltijd

Boekenlijst 2015 2016 CE deeltijd 1 ste jaar, kwartiel 1 en 2 Marketingstrategie & Marktsegmentatie Grondslagen van de Marketing Prof. Dr. B. Verhage Stenfert Kroeze, nieuw ISBN 9789001.817855 (Theorieboek) ISBN 9789001.818654 (Werkboek)

Nadere informatie

Stichting Flora- en faunawetexamens

Stichting Flora- en faunawetexamens A3065 Stichting Flora- en faunawetexamens Examenregelingen Jacht met één of meer jachtvogels Uitgave januari 2010 Het secretariaat van de Stichting Flora- en faunawetexamens is gevestigd te Amersfoort

Nadere informatie

1. Geldigheid Dit examenprogramma is geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2015.

1. Geldigheid Dit examenprogramma is geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2015. 1. Geldigheid Dit examenprogramma is geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2015. 2. Exameneisen De exameneisen voor het certificaat Event Security Officer zijn opgenomen in een apart document,

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-VP LS Vakbekwaam Persoon Laagspanning

Certificatieschema BEI-VP LS Vakbekwaam Persoon Laagspanning Pagina 1 van 7 Certificatieschema BEI-VP Vakbekwaam Persoon Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Certificatieschema VIAG-AVP VIAG-Allround Vakbekwaam Persoon

Certificatieschema VIAG-AVP VIAG-Allround Vakbekwaam Persoon Pagina 1 van 7 VIAG-Allround Vakbekwaam Persoon Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-AVPmb LS Allround Vakbekwaam Persoon. Laagspanning

Certificatieschema BEI-AVPmb LS Allround Vakbekwaam Persoon. Laagspanning Pagina 1 van 7 - Allround Vakbekwaam Persoon meting en beveiliging Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten

Nadere informatie

Studiehandleiding. Basiskennis calculatie (BKC)

Studiehandleiding. Basiskennis calculatie (BKC) Studiehandleiding Basiskennis calculatie (BKC) Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk februari 2008 2 e druk mei 2009 3 e druk september 2010 4 e druk december 2012 001204617 2008, NTI bv,

Nadere informatie

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV,

Nadere informatie

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Elektrothermograaf Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV, Gouda, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

UITVOERINGSREGLEMENT. Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief. Dit uitvoeringsreglement is vastgesteld door het bestuur in januari 2016.

UITVOERINGSREGLEMENT. Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief. Dit uitvoeringsreglement is vastgesteld door het bestuur in januari 2016. UITVOERINGSREGLEMENT Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief DATUM : 1 januari 2016 ONDERWERP : uitvoeringsreglement OCC-C NUMMER : 20195778 Dit uitvoeringsreglement is vastgesteld door het bestuur

Nadere informatie

Certificatieschema VIAG-VOPt VIAG-Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend

Certificatieschema VIAG-VOPt VIAG-Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend Pagina 1 van 5 VIAG-Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Certificatieschema BEI-VOPt LS Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend Laagspanning

Certificatieschema BEI-VOPt LS Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend Laagspanning Pagina 1 van 6 Certificatieschema BEI-VOPt Voldoend Onderricht Persoon toeganghebbend Laagspanning Stichting Persoonscertificatie Elektrotechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075

Nadere informatie

Inleiding Administratieve Organisatie. Opgavenboek

Inleiding Administratieve Organisatie. Opgavenboek Inleiding Administratieve Organisatie Opgavenboek Inleiding Administratieve Organisatie Opgavenboek drs. J.P.M. van der Hoeven Vierde druk Stenfert Kroese, Groningen/Houten Wolters-Noordhoff bv voert

Nadere informatie

Certificatieschema VIAG-VOP VIAG-Voldoend Onderricht Persoon

Certificatieschema VIAG-VOP VIAG-Voldoend Onderricht Persoon Pagina 1 van 5 VIAG-Voldoend Onderricht Persoon Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075 6354236 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

HBO Verslaggeving. Vooropleidingseisen HBO Verslaggeving

HBO Verslaggeving. Vooropleidingseisen HBO Verslaggeving HBO Verslaggeving HBO Verslaggeving is een korte opleiding op HBO-niveau waarbij u de fijne kneepjes van de bedrijfsadministratie en interne verslaggeving leert. Een opleiding op financieel economisch

Nadere informatie

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Elektrothermograaf Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving (versie 5) is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. 1 mei 2017 SABV, Veenendaal/Gouda,

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses en management assistenten die geen mbo-diploma

Nadere informatie

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht Blok P2 Managen Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht - Nederlands recht begrepen, 3 e druk, mr Lydia Janssen - Recht voor organisaties, 1e druk, mr R. Westra (gepubliceerd op blackboard) - Wettenbundel

Nadere informatie

Tekstuitgave Gemeentefinanciën

Tekstuitgave Gemeentefinanciën Tekstuitgave 2016 Gemeentefinanciën Tekstuitgave 2016 Gemeentefinanciën Samengesteld door dr. A.J.W.M. Verhagen Vakmedianet, Deventer, 2016 Grafische vormgeving: Bert Arts bno ISBN 978 946276 1193 Vakmedianet

Nadere informatie

DEELEXAMENREGLEMENT 'BETONTECHNOLOGISCH ADVISEUR'

DEELEXAMENREGLEMENT 'BETONTECHNOLOGISCH ADVISEUR' DEELEXAMENREGLEMENT 'BETONTECHNOLOGISCH ADVISEUR' Uitgave 1 januari 2013 Artikel 1 Inleiding Dit reglement is van toepassing op het deelexamen ter verkrijging van het deelcertificaat Betontechnologisch

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE UNIT WELZIJN Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Sociaal Pedagogisch Werker 3 CREBONUMMER : 10742 NIVEAU : 3, Vakopleiding LEERWEG : Beroepsopleidend OPLEIDINGSVARIANTEN: Variant,

Nadere informatie

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING

Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Pagina 1 van 10 Certificatieschema Certificatieschema VOP-HS VOLDOEND ONDERRICHT PERSOON HOOGSPANNING Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 STIPEL 40150:2019 VOP TR (BEI BHS)

Pagina 1 van 7 STIPEL 40150:2019 VOP TR (BEI BHS) Pagina 1 van 7 STIPEL 40150:2019 VOP TR (BEI BHS) Beoordelingseisen voor de persoonscertificatie van veilig werken met de bevoegdheden van voldoende onderricht persoon aan elektrische installaties in energievoorzieningssystemen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG

EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG EXAMENREGLEMENT LEERGANG COMPLIANCE OFFICER LEERGANG COMPLIANCE PROFESSIONAL LEERGANG COMPLIANCE OFFICER IN DE ZORG Dit examenreglement heeft betrekking op de examinering van de opleidingen: Leergang Compliance

Nadere informatie

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling

ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS. Onderwijs - en examenregeling ALBEDA COLLEGE BRANCHE WELZIJN EN ONDERWIJS Onderwijs - en examenregeling NAAM OPLEIDING : Sociaal Cultureel Werker 4 CREBONUMMER : 10746 NIVEAU : 4, Middenkaderopleiding LEERWEG : Beroepsbegeleidend OPLEIDINGSVARIANTEN:

Nadere informatie

Toelating tot de opleiding

Toelating tot de opleiding DEEL 3: Toelating tot de opleiding Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen van elke opleiding zijn vermeld op de website van Zuyd Hogeschool bij de informatie van de desbetreffende opleiding

Nadere informatie

IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage

IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage Opgesteld door: Bureau Toezicht Examinering en Certificering Vastgesteld door: Het dagelijks bestuur van het IFV 23 april 2014. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Tekstuitgave Gemeentefinanciën

Tekstuitgave Gemeentefinanciën Tekstuitgave 2018 Gemeentefinanciën Tekstuitgave 2018 Gemeentefinanciën Samengesteld door dr. A.J.W.M. Verhagen Vakmedianet, Deventer, 2018 Grafische vormgeving: Bert Arts bno ISBN 978 946276 2602 Vakmedianet

Nadere informatie

HBO Management Accounting & Control

HBO Management Accounting & Control HBO Management Accounting & Control Vooropleiding Voor deelname aan de opleiding op HBO-niveau Management Accounting & Control dient u in het bezit te zijn van één van onderstaande diploma s: HAVO-diploma

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Artikel 1: Algemeen 1.1 Het Colloquium Doctum is een toelatingsonderzoek naar de

Nadere informatie

Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. 5 maart

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

UITVOERINGSREGLEMENT. Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief

UITVOERINGSREGLEMENT. Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief UITVOERINGSREGLEMENT Cateringbeheerder (OCC-C) STATUS : definitief DATUM : 13 april 2010 ONDERWERP : uitvoeringsreglement OCC-C NUMMER : 20195778 Dit uitvoeringsreglement is vastgesteld door de Examencommissie

Nadere informatie

Certificatieschema VOP MS Distributie (VOP MS)

Certificatieschema VOP MS Distributie (VOP MS) Pagina 1 van 7 Certificatieschema VOP MS Distributie (VOP MS) Stichting Persoonscertificatie Energietechniek Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen:

Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: 1 Overstapregelingen HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie per 1 september 2017 Tevens van toepassing op de opleidingen: Praktijkdiploma Assistent Controller HBO Associate Degree Financieel Management

Nadere informatie

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Op alle examens die in opdracht van HTM door de Management- Sharing worden afgenomen zijn de volgende algemene voorwaarden van toepassing. Kandidaten

Nadere informatie

Regeling onderzoek aanvullende eisen. Hotel Management: Nederlandstalige route

Regeling onderzoek aanvullende eisen. Hotel Management: Nederlandstalige route Regeling onderzoek aanvullende eisen Hotel Management: Nederlandstalige route Pagina 2 / 6 Inhoudsopgave 1 Begripsbepalingen... 3 2 Onderzoek aanvullende eisen... 3 3 Aanmelding... 4 4 Selectie en selectiecommissie...

Nadere informatie

Projecthandleiding marketingcommunicatieplan

Projecthandleiding marketingcommunicatieplan Basisboek marketingcommunicatie Projecthandleiding marketingcommunicatieplan Esther de Berg (red.) Elyn Doornenbal Werner Kleiss Gabriëlle Kuiper Rutger Mackenbach bussum 2011 1/8 Deze hoort bij Basisboek

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM 1. HET REGLEMENT 1.1. Dit examenreglement geldt voor alle cursussen die onder auspiciën van het NDC worden gegeven. 1.2. Dit reglement wordt vastgesteld,

Nadere informatie

Examenomschrijving Basiskennis gas- en stofontploffingsgevaar (ATEX) Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Basiskennis gas- en stofontploffingsgevaar (ATEX) Bedrijfsexamen Examenomschrijving Basiskennis gas- en stofontploffingsgevaar (ATEX) Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. 5 maart 2019

Nadere informatie

Marketing NIMA-B. studiejaar 2015-2016. Media, Informatie en Communicatie. Modulehandleiding. Specialisatie Mediaondernemerschap

Marketing NIMA-B. studiejaar 2015-2016. Media, Informatie en Communicatie. Modulehandleiding. Specialisatie Mediaondernemerschap Opleiding: Media, Informatie en Communicatie Marketing NIMA-B Modulehandleiding Specialisatie Mediaondernemerschap studiejaar 2015-2016 Blok 1 + 2 Docenten:, Eric de, Willem Buffing, Marcel van der Lugt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20890-n1 9 mei 2016 Rectificatie van de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 april

Nadere informatie

Wetsartikelen ter toelichting van de OER

Wetsartikelen ter toelichting van de OER Wetsartikelen ter toelichting van de OER 2010-2011 Erasmus MC, Rotterdam Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

module 5 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008

module 5 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008 Europees Computer Rijbewijs module 5 ACCESS 2007 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008 ISBN: 978 90 460 0493 7 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Meerkeuzevragen (40 punten) Vraag Antwoord Verwijzing naar vindplaats in studiemateriaal

Meerkeuzevragen (40 punten) Vraag Antwoord Verwijzing naar vindplaats in studiemateriaal Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. Meerkeuzevragen (40 punten) Vraag Antwoord Verwijzing naar vindplaats in

Nadere informatie

Stichting Flora- en faunawetexamens

Stichting Flora- en faunawetexamens A3065 Stichting Flora- en faunawetexamens Examenregelingen Jacht met één of meer jachtvogels Uitgave december 2015 Het secretariaat van de Stichting Flora- en faunawetexamens is gevestigd te Amersfoort

Nadere informatie

HBO Verslaggeving. Vooropleidingseisen HBO Verslaggeving

HBO Verslaggeving. Vooropleidingseisen HBO Verslaggeving HBO Verslaggeving HBO Verslaggeving is een korte opleiding op HBO-niveau waarbij u de fijne kneepjes van de bedrijfsadministratie en interne verslaggeving leert. Een opleiding op financieel economisch

Nadere informatie

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: Spectrum Benelux: CDFD: DUO: Website: Kandidaat: Examencommissie: Toezichthouder: Toetscentra:

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie MBA

Bedrijfsadministratie MBA Bedrijfsadministratie MBA Henk Fuchs Sarina van Vlimmeren UITWERKINGEN Tweede druk Bedrijfsadministratie MBA Uitwerkingen Bedrijfsadministratie MBA Uitwerkingen Henk Fuchs Sarina van Vlimmeren Tweede

Nadere informatie

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan.

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan. 0672 EXAMENREGLEMENT WFT-EXAMENS 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Doel Dit examenreglement beschrijft de procedures met betrekking tot het afnemen van de Wftexamens door WFT Benelux. Dit examenreglement heeft

Nadere informatie

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelating Hbo-ba Verpleegkunde vs.29.10.2015 Pagina 1 1. Toelatingsbeleid 1.1 Officiële toelatingseisen Als voorwaarde voor toelating tot de

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN In dit examenreglement wordt verstaan onder NIVE Opleidingen: HOFAM: Examencommissie: Voorzitter: Dagvoorzitter: Corrector: Examinator:

Nadere informatie