Een nieuwe kijk op lamsvlees

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een nieuwe kijk op lamsvlees"

Transcriptie

1

2 Een nieuwe kijk op lamsvlees Schapen horen tot de oudste huisdieren van de mens. Ze moeten tenminste zo n 8000 jaar geleden voor het eerst getemd en gefokt zijn door in Centraal-Azië rondtrekkende nomaden. De laatste jaren komt lamsvlees meer en meer in de belangstelling. Toch wagen zich nog altijd te weinig mensen aan deze lekkernij, voornamelijk uit onbekendheid of door foutief versnijden van slachters en slagers. Lamsvlees is evenals andere rode vleessoorten bijzonder voedzaam. Het bevat veel vitamines uit de B-groep, die noodzakelijk zijn voor huid- en zenuwstelsel. Het bevat ook een vorm van ijzer dat niet alleen gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, maar bovendien de ijzeropname uit ander voedsel bevordert. Een keerzijde van de medaille vormt het vet gehalte. Gelukkig wordt het lamsvlees magerder, omdat de fokkers meegaan met hun tijd. Bovendien kan het vet vóór de bereiding zonder moeite van lamsvlees worden afgesneden. Voor het jonge lamsvlees zult u meestal toch bij de betere slager moeten zijn met een exclusiever assortiment. Jong vlees herkent u aan een blekere kleur. Een ram is lam tot 9 maand, een ooi blijft lam tot haar 18 maand op voorwaarde dat ze niet gelammerd is. Denk er bij het bereiden van lamsvlees wel aan dat zelfs de magerste soort lamsvlees een kleine hoeveelheid vet zal afgeven. Wilt u het braadvocht gebruiken voor een saus, schep dan voor het serveren eerst alle vet af met een platte lepel. Voor het ontvetten kunt u ook een stuk keukenpapier plat op het oppervlak van het nat leggen. Overzicht lamsvlees Op bovenstaande figuur is de verdeling van het lamskarkas aangegeven met de meest gangbare stukken zoals die bij de slager te koop zijn

3 De meest voorkomende rassen De Texelaar De Texelaar is veruit het meest voorkomende ras in België en Nederland. Het Texelse vleesschaap is een hoornloos schaap,met korte oren en een vrij brede kop. Het brede voorhoofd is niet met wol bedekt maar met fijn wit haar. De neus en de lippen zijn donker, zelfs zwart. Ook de hoefjes zijn zwart. Sommige dieren hebben kleine zwarte vlekjes op de oren. De vacht van het Texelschaap is wit tot roomkleurig. Het lichaam met de korte hals vertoont een zeer gedrongen bouw en steunt op sterke poten. De wol komt van voren tot bijna aan de knieën, en van achteren tot bijna aan de hak. De wolopbrengst per scheerbeurt is 4 à 5 kg. De Texelaar is een vleesras bij uitstek. Dit betekent dat dit schaap lammeren geeft die vrij snel groeien en goed bevleesd zijn. De rug, de lendenen en het bekken zijn krachtig en breed ontwikkeld, en natuurlijk dik met vlees belegd. Ook de billen staan bol van het smakelijke vlees. Omdat de Texelaar een productief vleesras is, is een weide met gras van goede kwaliteit noodzakelijk. Goed ontwikkelde volwassen ooien wegen ongeveer 80 kg, soms nog meer. Een volwassen ram kan tot 100 kg wegen. De hoeven van Texelaars zijn een iets zwakker punt en moeten daarom ook regelmatig onderzocht en bijgeknipt worden. De Suffolk D e Suffolk is het schaap met de zwarte kop. Men ziet deze schapen vrij regelmatig in het weiland en ze zijn zeer opvallend met hun totaal zwarte kop zonder wol, de vrij lange, breed uitstaande oren, en de rechte zwarte poten. De bruinwitte wol is zeer licht en zacht. De Suffolk is een geblokt dier met een mooie rechte rug, die vrij lang is, en met geen afhangende buik. Het rechtlijnige lichaam wordt gedragen door stijve, zwarte, middellange voorkomen, ietwat schuw van aard. Suffolkschapen doen het ook goed op poten. Het is een schaap met een statig weiden met gras van een lagere kwaliteit. Je ziet deze schapen, vooral in Nederland en in Engeland, in grote kuddes langsheen de dijken en in natuurgebieden grazen. Ze worden ook wel gebruikt om velden en boomgaarden af te grazen. Het is een vleesschaap met een aanleg voor het aankweken van te veel vet. Een volwassen ooi bereikt een gewicht van 90 kg. De ram doet het nog beter. Die kan tot 150 kg wegen.

4 De Hampshire De Hampshire is wat kleiner dan de Texel en de Suffolk. Met zijn witwollig hoog voorhoofd, zijn dik bewolde kaken, zijn wat afhangende, zwarte oren en zijn zwarte snoet is het een kopje om te aaien. De wol is roomkleurig. Zelfs het volwassen Hampshireschaap op zijn korte zwarte poten en diep in de wol verborgen, heeft het uitzicht van een lammetje. Bij nader toezien bezit de Hampshire een brede rechte rug, een wijde ronde romp, een stevig gespierde nek en een dikke kop. Maar het lichaam zit diep verborgen onder de korte en goed gesloten wol, zodat het eerder een mollige indruk maakt. In werkelijkheid is het een goed gespierd vleesschaap. De lammetjes groeien zeer snel. De vleeskwaliteit is goed tot 35 kg. Bij een hoger gewicht is het steeds te vet. De Hampshire is een ras dat tevreden is met gras van een minderwaardige kwaliteit. Ze worden meestal gehouden uit liefhebberij, als gezelschap, tuinschaap en grasmaaier. Het Belgisch melkschaap Het Melkschaap is een vrij groot en eerder fijn gebouwd schaap. Dit schaap is heel gemakkelijk te herkennen aan opvallende raskenmerken zoals het hoge, fijne beendergestel. De langwerpige fijne kop is niet breed en bedekt met fijn wit haar. De mond, de lippen en de neus zijn vleeskleurig. De oren zijn lichtjes behaard zodat de roze schijn van het vel goed zichtbaar wordt. Fijne, halflange wolharen bedekken de rug en de flanken. De buikzijde is slechts spaarzaam behaard. De wol is lichtgeel zodat het schaap er boterkleurig uitziet. Dit schapenras heeft fijne lange poten met witte hoeven. Het is een zeer vruchtbaar schaap met een goed ontwikkelde uier, die veel melk geeft. Het kan 3 tot 4 lammeren werpen en zonder problemen voeden. Deze schapen worden meestal gehouden voor de melk en de kaas. De ooien wegen ongeveer 75 kg, bij de rammen kan dit oplopen tot 125 kg.

5 De consument bereiken Laat als schapenfokker zien wat je in huis hebt en hoe je te werk gaat! In de volgende opsomming worden de antwoorden weergeven op de gestelde vragen van een schoolbezoek. De herder heet iedereen welkom voor hun bezoek aan de fokkerij Iedereen trekt z n laarzen aan voor bedrijfshygiëne Er wordt een woordje uitleg gegeven over de voedingsstoffen voor een gezond weidegras De hond wordt voorgesteld die een bijzondere hulp is voor de herder voor het samendrijven van de kudde. Het is een Border Collie. In de nachtweide kan men de schapen zien met hun lammeren van 10 à 20 dagen oud. Bij slecht weer gaan de lammetjes binnen slapen en zijn ze veilig tegen loslopende honden. Bij gekleurde vlek boven op het achterwerk van de ooien is het werk van de ram tijdens de bronst (dat is de bevruchtingsperiode). De ram draagt dan een dektuig met kleurstift. De draagtijd is ongeveer 147 dagen of 5 dagen minder dan 5 maand. De ooilammetjes worden met een rubbertje pijnloos ontstaart opdat, als ze groot zijn en zelf lammeren, ze een proper achterwerk zouden hebben voor de hygiëne. De voeding van de moederschapen bestaat bijna uitsluitend uit grashooi en stro aangevuld met likstenen. Vitamineblokken en suikersiroop om sterke lammeren en veel melk te geven. Gezonde voeding geeft gezonde schapen en flinke lammeren die goed groeien. Tijdens het lammeren wordt het schaap wat onrustig. Het gaat afwisselend liggen en weer rechtstaan. Er komt eerst een waterblaas, dan een slijmblaas en dan komen de lammetjes (glijbaan). Meestal verloopt dit vrij vlot. Het kan variëren van 20 minuten tot soms 3 à 4 uur. Soms gaat het niet zo vlot of zelfs helemaal niet. Dan moet er een dierenarts komen en meestal wordt het dan een keizersnede. Dit gebeurt onder een plaatselijke verdoving en is pijnloos. De wond geneest ook vrij vlug. Soms zijn er lammetjes die wat met extra verzorging nodig hebben of die wat ziek zijn. Er zijn twee lammetjes te zien met kromme beentjes die gespalkt worden. Op de boerderij is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Tijdens de lammerperiode (ongeveer 1maand) met er om de 2 uur opgestaan worden om te komen kijken. Er is ook videobewaking Een schaap kan 15 jaar oud worden. Ze zijn volgroeid of volwassen op 4 jaar (8 tanden). De lammeren mogen tot ongeveer 5 maand bij hun moeder blijven om melk te zuigen. Rond half mei worden de schapen geschoren. De lammeren zijn slachtbaar wanneer ze 40 à 50kg levend wegen, dan zijn ze het lekkerst. Gezonde lammeren kunnen ongeveer 400 gram per dag verzwaren. Iedereen kon een lamsboutje proeven en dat het lekker was, viel niet te ontkennen! Zelfs een vegetariër smulde smakelijk. Dit is echte promotie!

6 Prijsvorming lams- en schaapsvlees De prijsvorming is zeer, zeer moeilijk omdat de verschillen zo groot zijn. Men onderscheid : 1. Fokmateriaal 2. Slachtmateriaal 1.Fokmateriaal - Is het een rasdier of een kruising? - Is het dier foktechnisch correct en gezond? - Heeft het dier het goede genotype? 2. Slachtmateriaal a) Vleeslammeren : Er moet rekening gehouden worden met: - de slachtrijpheid - de ouderdom - is het goed gevleesd of te vet? - is het een ooi of een ram? b) Vleesschapen : We maken onderscheid tussen : - rammen niet ouder dan 1 jaar - ooien niet ouder dan 5 jaar - het ras en zijn gevleesdheid c) Fabricatiemateriaal : Dit kunnen zijn : - oude fokdieren - oude melkschapen - afgedankte gezelschapsdieren De weg van het schaap naar de consument 1. De hoeveslagerij of de handelaar. a) De hoeveslagerij is voor de consument, die een geheel lam koopt voor de diepvriezer, de kortste legale weg. b) De handelaar is de gemakkelijkste weg voor grote hoeveelheden schapen die zo de consument bereiken via de warenhuisketens. 2. Enkel voor eigen gebruik mag de fokker thuis slachten. ( zie volgende paragraaf )

7 Slachtaangiften De Afdeling Veterinaire Keuring van het Federaal Voedselagentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt ons de volgende belangrijke onderrichtingen : - de slachtaangifte van een dier waarvan het vlees bestemd is voor de uitsluitende behoefte van de eigenaar en zijn huisgezin, particuliere slachting, moet tenminste twee volle dagen aan de slachting voorafgaan, ongeacht of de slachting ten huize van de eigenaar dan wel in het slachthuis gebeurt. - de sterfte- of slachtingsaangifte van een gestorven, doodgeboren of in extremis geslacht dier (noodslachting) moet geschieden de dag zelf of uiterlijk s anderendaags zodra de kantoren open zijn. De aangifte is niet verplicht voor doodgeboren lammeren, geitjes en biggen. - de slachting ten huize van een dier waarvan het vlees bestemd is voor de uitsluitende behoefte van de eigenaar en zijn huisgezin, moet gebeuren ten huize van de eigenaar. (het vlees mag niet vervoerd worden) - de aangifte moet gebeuren persoonlijk door de eigenaar van het dier in de gemeente waar deze woonachtig is. Men is verplicht zijn identiteitskaart voor te leggen. - de aangiftebewijzen dienen tot het einde van het jaar volgend op dat van de slachting, bewaard te worden. Een particulier mag tweehoevig gekweekt wild (bv. een hert) thuis slachten indien het vlees uitsluitend bestemd is voor zijn gezin. Het hoeft niet gekeurd te worden en er is geen slachtaangifte nodig aangezien tweehoevig gekweekt wild niet aanzien wordt als slachtdier in deze specifieke context. Is toegelaten buiten een slachthuis, de slachting ten huize van de eigenaar van varkens, schapen, geiten, gevogelte, konijnen en wild waarvan het vlees bestemd is voor de uitsluitende behoeften van de eigenaar en zijn gezin. DUS : Varkens, schapen geiten, geitjes en lammeren mogen thuis (op adres van de eigenaar) geslacht worden om in de behoeften van het huisgezin te voorzien, mits een slachtaangifte gedaan wordt. Runderen en éénhoevigen kunnen nooit thuis geslacht worden en moeten altijd een slachtaangifte hebben voor particulieren. Deze moeten aan keuring onderworpen worden. Let op!!! Nogmaals de opmerking : slachtaangiften MOETEN gebeuren tenminste twee volle dagen voorafgaand aan de slachting. Men dient zich aan deze termijn te houden, zoniet wordt er GEEN slachtaangifte afgeleverd. Hebt u vragen, neem dan gerust contact op met de dienst burgerzaken.

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw Opleidingsdag Bleu du Maine 22 juli 2014 Historiek en Oorsprong Bleu du Maine Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald

Nadere informatie

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Rassen Het rund Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Een Angus heeft een gladde egaal zwarte vacht. Het is een enorme stier en komen

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein Op bezoek bij de schaapskudde op landgoed Zuylestein Grebbeveld Schapen &zo Welkom bij de schapen van de Grebbeveld Schapen &zo, van herder Clemens Oude Groeniger en zijn vrouw Marjel Neefjes. Zij begrazen

Nadere informatie

De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen

De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen S. Janssens, maart Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Vruchtbaarheidsindex

Nadere informatie

Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen

Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen S. Janssens, november Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Gegevens De meest recente Vruchtbaarheids

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek Eva Brouwer, Sneek, Mei 2011 www.dedrifters.nl Het schaap, van top tot teen Afhankelijk van het ras is het schaap zo n 50 tot 70 cm hoog

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Laplandse Herder en Laplandse Vallhund Oorsprong: Finland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 51 cm en teven ong. 46 cm Gewicht: 27-30 kg Kleur: Zwart, zwart/wit en black and

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen

Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen S. Janssens, mei Onderzoeksgroep huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Gegevens De Vruchtbaarheids voor schapen werd

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen Vruchtbaarheidsindex 008 voor schapen S. Janssens, 0/0/009 Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, K.U.Leuven Inleiding De index voor vruchtbaarheid, afgekort als, wordt berekend na

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

Vergelijking van het bedrijfseconomisch rendement van verschillende onderdelen

Vergelijking van het bedrijfseconomisch rendement van verschillende onderdelen Vergelijking van het bedrijfseconomisch rendement van verschillende onderdelen Op 15 januari heb ik een lezing mogen geven voor de studieclub Midden Beemster. In mijn lezing had ik verschillende onderdelen

Nadere informatie

eerste leerjaar www.lessenpakket.be

eerste leerjaar www.lessenpakket.be eerste leerjaar 1 De boer zorgt goed voor zijn koeien Info voor de leerkracht Vooraleer we een lekker stuk rundfilet op ons bord krijgen, is er op de boerderij al heel wat werk verzet. De boer verzorgt

Nadere informatie

Hollands Lamsvlees Een Totaal Product!!

Hollands Lamsvlees Een Totaal Product!! Hollands Lamsvlees Een Totaal Product!! W.A. Verbree Juli 2015 2015 Wouter Verbree Alle rechten voorbehouden De auteur W.A. Verbree ( productontwikkelaar ) internet: www.woutverbree.nl www.diagnello.com

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. 145 dagen = 5 maanden 5 dagen

Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een jong. 145 dagen = 5 maanden 5 dagen OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:42 Pagina 53 53 SCHAAP zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Naam vrouwelijk dier Naam mannelijk dier Naam gecastreerd mannetje Naam van een

Nadere informatie

1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR

1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR 1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR 1A HELP DE DIEREN ZOEKEN 4-6 JAAR 1B DIEREN OP DE BOERDERIJ 4-6 JAAR VOORBEELDBLAD Lakenvelder Fries Melkschaap Duif Fries paard Assendelfter Hoen Landgeit Witrik Krombekeenden

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL 1 VEE & VLEES. Woord vooraf 1. Hoofdstuk 1 Waarom vlees? 13. Hoofdstuk 2 Inkoop levende dieren 17

INHOUDSTAFEL 1 VEE & VLEES. Woord vooraf 1. Hoofdstuk 1 Waarom vlees? 13. Hoofdstuk 2 Inkoop levende dieren 17 2 DEEL 1 VEE & VLEES INHOUDSTAFEL Woord vooraf 1 Hoofdstuk 1 Waarom vlees? 13 Hoofdstuk 2 Inkoop levende dieren 17 1 Runderen 17 1.1 Rassen 17 1.1.1 Belgische runderrassen 17 1.1.1.1 Het rood ras van West-Vlaanderen

Nadere informatie

Huid and Vacht structuur

Huid and Vacht structuur Huid en vacht structuur pagina 1 of 5 Huid and Vacht structuur Esther van Praag, Ph.D. Konijnen worden naakt geboren, maar krijgen al snel haar. De kleur kan al bepaald worden terwijl de haren zich nog

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

Groei (wegen) is belangrijk, maar scannen van spierdikte en vet ook?

Groei (wegen) is belangrijk, maar scannen van spierdikte en vet ook? Groei (wegen) is belangrijk, maar scannen van spierdikte en vet ook? Op de website van het NTS kunnen we het volgende artikel lezen FTC buigt zich over de vleeslamindex De afgelopen maanden hebben de gezamenlijke

Nadere informatie

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde.

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde. Blauwe Texelaars Kleur Strikt genomen zijn er in de Texelaar fokkerij de volgende kleurslagen te vinden. Witte schapen, Blauwe Texelaar, Dassenkop Texelaars en Zwarte Texelaars. De fokkerij gaat van dominante

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Vanop de Belgische wei, tot bij u.

Vanop de Belgische wei, tot bij u. Vanop de Belgische wei, tot bij u. Ontdek binnenin hoe divers Belgisch rundvlees kan zijn. fiches Inl. Gekweekt met zorg. Bereid met smaak. Wil je genieten van lekker, kwalitatief rundvlees? Kijk dan naar

Nadere informatie

Stagedag 1 schapen. Woensdag 9 mei 09-05

Stagedag 1 schapen. Woensdag 9 mei 09-05 Woensdag 9 mei 09-05 Stagedag 1 schapen Ik loop stage bij Riemer van der Molen uit Rottevalle. Een schapenboer met 148 schapen en tot nu toe 200 lammeren. Er moeten nog zo n 20 schapen lammeren. Ook heeft

Nadere informatie

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt.

Paarden zijn hoefdieren: dieren met hoeven aan hun voeten. Een hoef is een hele dikke nagel die de poot beschermt. [Junior Winkler Prins online; lemma paard ] paard Paarden zijn hoefdieren. Er zijn verschillende rassen gefokt als rij- en trekdier. Er komt nog één soort in het wild voor. Ook de ezels en en zebra s zijn

Nadere informatie

Schapen. Cindy Postma ; ; ; CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/26097

Schapen. Cindy Postma ; ; ; CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/26097 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Cindy Postma ; ; ; 19 February 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/26097 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest

Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest Handleiding voor het toezicht op het islamitisch Offerfeest 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Reglementair kader 2.1. Het slachten 2.1.1. Het ritueel slachten van dieren 2.1.2. Verdoving 2.1.3. Machtiging

Nadere informatie

Wild. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Haarwild. Indeling van wild. Haarwild: haas en wild konijn.

Wild. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Haarwild. Indeling van wild. Haarwild: haas en wild konijn. Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over wild. Je leert welke dieren vallen onder de naam wild. We behandelen klein haarwild, zoals wild konijn en haas. Ook behandelen we vederwild, zoals fazant

Nadere informatie

DPA 2183 Bescherming en welzijn van slachtdieren en loopvogels tijdens het vervoer [2183] v2

DPA 2183 Bescherming en welzijn van slachtdieren en loopvogels tijdens het vervoer [2183] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :............ N uniek DPA 218 Bescherming en welzijn van slachtdieren en loopvogels tijdens het vervoer [218]

Nadere informatie

DPA 2313 Verzamelcentra [2313] v3

DPA 2313 Verzamelcentra [2313] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :............ DPA 21 Verzamelcentra [21] v C : conform NC : niet-conform NA : niet van toepassing 1. Administratie

Nadere informatie

Het paard. De geschiedenis van het paard

Het paard. De geschiedenis van het paard Het paard In dit artikel vind je handige informatie over paarden voor je spreekbeurt. Een paard is een zoogdier en wordt gezien als een edel dier. Dit betekent dat we bij het paard de termen 'hoofd', 'mond'

Nadere informatie

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vlees en de verdeling ervan. We behandelen enkele delen van kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees. Deze les sluit aan bij kaart 24 van de theorie. Daar staat

Nadere informatie

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8 Bijzondere dieren Koeien, paarden, varkens, schapen, geiten, kippen en konijnen Van elke diersoort hebben wij bijzondere rassen, die speciale verzorging vragen. Groot of klein, voor ons zijn ze allemaal

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

PRI 2183 BESCHERMING EN WELZIJN VAN SLACHTDIEREN EN LOOPVOGELS TIJDENS HET VERVOER [2183] v3

PRI 2183 BESCHERMING EN WELZIJN VAN SLACHTDIEREN EN LOOPVOGELS TIJDENS HET VERVOER [2183] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :............ N uniek PRI 218 BESCHERMING EN WELZIJN VAN SLACHTDIEREN EN LOOPVOGELS TIJDENS HET VERVOER [218]

Nadere informatie

Definitief Premieram 2008

Definitief Premieram 2008 Definitief Premieram 08 Definitief Premieram: Dit predikaat wordt toegekend naar aanleiding van de kwaliteit qua exterieurvererving van met name de anderhalfjarige dieren. Voor de beoordeling moeten alle

Nadere informatie

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes.

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes. .a L E E S T E K S T De wisent Net zoals bij honden, paarden en vele andere diersoorten, hebben we ook bij onze koeien verschillende rassen. Hoe komt dat vraag je je misschien wel af. Eerst en vooral is

Nadere informatie

Schaapskudde 't Schaap van Staete

Schaapskudde 't Schaap van Staete Schaapskudde 't Schaap van Staete Bezoekadres: Vossemeerdijk 6 8251 PN Dronten Telefoon: 06 14543464 of 06 41423664 E-mail: schaapvans@gmail.com Website: www.schaapvanstaete.nl Facebook: www.facebook.com/schaapvanstaete

Nadere informatie

tweede leerjaar www.lessenpakket.be

tweede leerjaar www.lessenpakket.be tweede leerjaar 2 Vlees op je bord... Lekker en gezond! Lees de tekst Zet de nummers in de tekst bij de juiste tekening. Vertel in de juiste volgorde de weg van het vlees tot op je bord. de weg die het

Nadere informatie

Workshop ambachtelijk brood

Workshop ambachtelijk brood Workshop ambachtelijk brood Minimaal aantal personen 10 Maximaal aantal personen 30 Duur is 2,5 uur 2 broden per persoon (Als je met 20 personen bent of meer, krijg je 1 brood en 4,50 korting.) 14,50 per

Nadere informatie

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo

De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo De schaapskudde Een educatief programma voor groep 5 en 6 Handleiding Deel 3 Locatie Hoog-Buurlo Inhoudsopgave Deel 3: De schaapskudde van Hoog-Buurlo 1. Aanmeldgegevens 2. Achtergrondinformatie Hoog-Buurlo

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 183 183 TA M M E R AT zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij

Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Auditieve oefeningen bij het thema: de kinderboerderij Boek van de week: 1; Kinderboerderij; Betty Sluyzer 2; Kinderboerderij/kijkdoosserie 3; Het grote voorleesboek van de Kinderboerderij 4; Boeken over

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013. 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam

Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013. 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam Korte herhaling FOCUS in de fokkerij: Programma Presentatie over de focus in de Nubische fokkerij:

Nadere informatie

Fokkerij en Inteelt. Basisprincipes. Piter Bijma Animal Breeding and Genomics Centre Wageningen Universiteit. Animal Breeding & Genomics Centre

Fokkerij en Inteelt. Basisprincipes. Piter Bijma Animal Breeding and Genomics Centre Wageningen Universiteit. Animal Breeding & Genomics Centre Fokkerij en Inteelt Basisprincipes Piter Bijma Animal Breeding and Genomics Centre Wageningen Universiteit Animal Breeding & Genomics Centre De boodschap 1. Enige inteelt is normaal; veel inteelt is riskant

Nadere informatie

Definitief Premieram 2009

Definitief Premieram 2009 Definitief Premieram 2009 Definitief Premieram: Dit predikaat wordt toegekend naar aanleiding van de kwaliteit qua exterieurvererving van met name de anderhalfjarige dieren. Voor de beoordeling moeten

Nadere informatie

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik

Paarden. Het bestaan van paarden. Gebruik Paarden Het bestaan van paarden Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

putman Eten is een ambacht

putman Eten is een ambacht 1 onze geschiedenis Peter Putman uit Westervoort was de eerste generatie Slagter. In 1873 werkte Peter s zomers als rietdekker, maar in de winter had hij geen werk en ging hij als slagter aan de slag dat

Nadere informatie

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA

SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LAMA EN ALPACA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LAMA

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen

Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot particuliere slachtingen Referentie PCCB/S3/GDS/116116 Datum 11/04/2016 Huidige versie 2.1 Van toepassing vanaf

Nadere informatie

Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander. Jack J. Windig CGN Livestock Research

Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander. Jack J. Windig CGN Livestock Research Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander Jack J. Windig CGN Livestock Research CGN en Livestock research (Lelystad) Onderdeel Wageningen UR Livestock Research voorheen

Nadere informatie

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden.

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden. Naam: PAARDEN Het paard is een zoogdier en kan men in bijna alle delen van de wereld terugvinden. Een prachtig dier wat de wetenschappelijke naam '' Equus Caballus '' mee heeft gekregen. Paarden worden

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Zijn er

Nadere informatie

Wandeling met herder en schapen

Wandeling met herder en schapen Wandeling met herder en schapen 50,00 per groep tot 25 personen 3,50 p.p. koffie met wat lekkers erbij Duur is 60 tot 90 minuten 1. Ontvangst koffie met wat lekkers 2. Met de herder en de kudde op stap

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2013

Gearchiveerd op 01/07/2013 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 21 Het samenbrengen van landbouwhuisdieren met het oog op verhandelen - Dierenwelzijn

Nadere informatie

PRI 2183 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden - Dierenwelzijn [2183] v6

PRI 2183 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden - Dierenwelzijn [2183] v6 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 218 Het vervoer van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren en loopvogels met handelsdoeleinden

Nadere informatie

TERREINBEGRAZING MET SCHAPEN. Het belang van correcte vergoeding voor terreinbeheer met schapen

TERREINBEGRAZING MET SCHAPEN. Het belang van correcte vergoeding voor terreinbeheer met schapen TERREINBEGRAZING MET SCHAPEN Het belang van correcte vergoeding voor terreinbeheer met schapen Inleiding Technische brochure Terreinbegrazing met schapen Schapenbestand in Vlaanderen Wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

Een schaap met vijf poten

Een schaap met vijf poten Een schaap met vijf poten Niet iedereen komt iedere dag een schaap tegen, maar we gebruiken wel bijna allemaal spullen die van een schaap afkomen zoals wol, schapenkaas of een lamskoteletje. Men zegt wel

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer Aflamperiode De aflamperiode kost voor zowel de schapenhouder als het schaap veel energie, het is belangrijk dat de schapen genoeg mineralen, vitamines en energierijke stoffen binnen krijgen in deze tijd.

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1 vee & vlees

Inhoudstafel. 1 vee & vlees 2 deel 1 vee & vlees Inhoudstafel Woord vooraf 1 Hoofdstuk 1 Waarom vlees? 13 Hoofdstuk 2 Inkoop levende dieren 17 1 Runderen 17 1.1 Rassen 17 1.1.1 Belgische runderrassen 17 1.1.1.1 Het rood ras van West-Vlaanderen

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Voorlopig Premieram 2009

Voorlopig Premieram 2009 Voorlopig Premieram 2009 Voorlopig Premieram: Dit predikaat wordt toegekend naar aanleiding van de kwaliteit qua exterieurvererving van de lammeren. Voor de beoordeling moeten 75% van alle levend geboren

Nadere informatie

Voorlopig Premieram 2008

Voorlopig Premieram 2008 Voorlopig Premieram 2008 Voorlopig Premieram: Dit predikaat wordt toegekend naar aanleiding van de kwaliteit qua exterieurvererving van de lammeren. Voor de beoordeling moeten 75% van alle levend geboren

Nadere informatie

SPECIALITEITEN VOOR SCHAPEN DE VOEDERS VITAL BESTAAN UITB 100% PLANT- AARDIGE GRONDSTOFFEN: GRANEN, OLIEHOU- DENDE GEWASSEN EN PEULVRUCHTEN.

SPECIALITEITEN VOOR SCHAPEN DE VOEDERS VITAL BESTAAN UITB 100% PLANT- AARDIGE GRONDSTOFFEN: GRANEN, OLIEHOU- DENDE GEWASSEN EN PEULVRUCHTEN. Aliments DE VOEDERS VITAL BESTAAN UITB 100% PLANT- AARDIGE GRONDSTOFFEN: GRANEN, OLIEHOU- DENDE GEWASSEN EN PEULVRUCHTEN. ZE ZIJN SPECIFIEK GESELECTEERD VOOR HUN SMAAK EN VERTEERBAARHEID. DE VOEDERS VITAL

Nadere informatie

5 SEPTEMBER 1952. - Wet betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel.

5 SEPTEMBER 1952. - Wet betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel. 5 SEPTEMBER 1952. - Wet betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel. HOOFDSTUK I _ Algemene bepalingen betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel. Artikel 1. Voor de toepassing van deze wet wordt

Nadere informatie

Hogere winst door beter fokbeleid Hoe Litams je daarbij kan helpen. Hogere winst door beter fokbeleid

Hogere winst door beter fokbeleid Hoe Litams je daarbij kan helpen. Hogere winst door beter fokbeleid Hogere winst door beter fokbeleid In dit document beschrijven we hoe Litams je kan helpen een hogere fokwinst te behalen. Veel van de hier gepresenteerde inzichten zijn ontleend aan het wetenschappelijk

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden?

Naam: DE GIRAFFE. Vraag 1b. Hoe zwaar kan een giraffe worden? Vraag 1a. Hoe lang kan een giraffe worden? Naam: _ DE GIRAFFE Hoe ziet de giraffe eruit? Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren.

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren. Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 57-63 cm en teven 53-59 cm Gewicht: Reuen 32-39 kg en teven 24-32 kg Kleur: Geel of grstroomd met of zonder witte aftekeningen. de witte aftekening

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Hoeveel wol geeft een schaap?

Hoeveel wol geeft een schaap? 6 Hoeveel wol geeft een schaap? Waarom schapen kweken? Er waren eens twee schapen die elkaar op een zonnige middag bij het grazen zomaar pardoes tegen de wol liepen. Beiden schapen, maar toch heel verschillend

Nadere informatie

20 ste schapen-en geitenhappening VHGS

20 ste schapen-en geitenhappening VHGS 20 ste schapen-en geitenhappening VHGS Keuring van CAE- of zwoegervrije dieren op zat. 29 aug. 2015 en voor dieren zonder attest op zond.30 aug. 2015 met tentoonstelling van bijzondere schapen- en geitenrassen

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest.

Beste Temsenaar, Namens het gemeentebestuur wensen wij alle deelnemers een geslaagd Offerfeest. Inhoud VOORWOORD 1. Praktische zaken die je moet regelen Aankoop Aangifte, slachtbewijs Documenten 2. Levering schapen Aankoop van een schaap Afspraken voor de levering van de schapen 3. De slachtvloer

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Tekst: Edith de Wit. Fotografie: Gert van den Hul. Zuidelijke passie in een Hollands landschap

Tekst: Edith de Wit. Fotografie: Gert van den Hul. Zuidelijke passie in een Hollands landschap 3 4 Tekst: Edith de Wit. Fotografie: Gert van den Hul Zuidelijke passie in een Hollands landschap 5 Wie het Soerhuis voor het eerst ziet, zal deze prachtige, verbouwde boer derij niet snel in verband brengen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 15 A B X C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE KB minitoets bij opdracht 15 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven.

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven. Ras: Pumi Oorsprong: Hongarije Gehouden als: Herders, jacht en gezelschapshond Grootte: Tussen de 35 en 44 cm Gewicht: 10-15 kg Kleur: Zwart, wit, leisteenkleurig en enkele grijstinten Vachtsoort: Halflange

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB minitoets bij opdracht 15 B C D

landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB minitoets bij opdracht 15 B C D landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren SPE minitoets bij opdracht 15 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel

Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel De rasstandaard van de Mediterrane Miniatuur Ezel, zoals deze beschreven wordt door de National Miniature Donkey Association (NMDA). De leeftijd kan invloed hebben

Nadere informatie

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 dieren Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 Inhoudsopgave Woord vooraf...3 Mijn dieren...4 Nog meer dieren...5 De leeuw...5 De huiskat...5 De olifant...6 De giraf...7 De ijsbeer...8 De hond...8 De vlieg...9

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie