VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. BvtH/M Datum 2 oktober Onderwerp Testverslag: het Villemonte-model voor overlaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. BvtH/M Datum 2 oktober Onderwerp Testverslag: het Villemonte-model voor overlaten"

Transcriptie

1 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO BvtH/M9.56 Datum 2 oktober 29 Auteur(s) Bas van 't Hof Onderwerp Testverslag: het Villemonte-model voor overlaten Postbus AG DELFT tel fax vortech@vortech.nl Documentinformatie Versie Auteur Datum Opmerkingen Review.1 BvtH Concept EdG.2 BvtH Aanpassing defaults Villemonte-model, meer modelresultaten EdG 1. BvtH correcties n.a.v. review EdG 1.1 BvtH correcties n.a.v. aanpassing defaults Bestandslokatie: /v3/e5q bo simona/c8117-ovl-empirisch/report 1 Inleiding In melding c8117 wordt een drietal uitbreidingen doorgevoerd in de modellering van overlaten in WAQUA: 1. de mogelijkheid wordt geboden om de begroeing op de overlaat te speciceren; 2. een nieuwe model, het Villemonte-model genaamd, wordt beschikbaar gesteld voor de modellering van overlaten. Dit model is gebaseerd op recentere metingen dan die waarop het model dat tot nu toe wordt gebruikt. De default instellingen zijn echter zodanig gekozen, dat het verschil tussen het default Villemonte-model en het tabellenboek niet zo groot is, in plaats van de instellingen waarmee de recentere metingen het best worden weergegeven. 3. Wanneer gebruik gemaakt wordt van het Villemonte-model, kan de vorm van de overlaat in meer detail worden weergegeven (zie ook Figuur 1): De hellingsratio's a up en a down kunnen worden opgegeven; De lengte L kruin kan worden opgegeven; In dit testverslag worden de resultaten gepresenteerd die zijn verkregen met de nieuwe mogelijkheden voor de modellering van overlaten.

2 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 2 L kruin a up = L up /Hup H up H down L up L down a = L /H down down down Figuur 1: De eigenschappen van de (vorm van) de overlaat, die in het Villemonte-model kunnen worden opgegeven. 1. Wanneer het Villemonte-model niet wordt geactiveerd, worden identieke resultaten verkregen als met de uitgangsversie. Dit is gecontroleerd met de algemene testbank alsmede met de speciale overlatentestbank [1]. 2. Wanneer het Villemonte-model wel wordt geactiveerd, worden andere resultaten verkregen: de overlaten veroorzaken een groter energieverlies. (Haast) alle modellen worden doorgerekend zonder hinderlijke slingeringen in de uitkomsten. Deze resultaten worden gepresenteerd in Appendix A. 3. De eecten van de nieuwe mogelijkheden (modellering van begroeiing, aanpassing van de vorm van de overlaat) worden besproken in Sectie 2. 2 Eecten van de nieuwe mogelijkheden Bij de oplevering van het prototype heeft Svasek een aantal testmodellen meegestuurd. Ieder van deze modellen bestaat uit een recht kanaal van 1 cellen (van ieder 4 meter) lengte, met een overlaat in het midden. In elk van deze modellen wordt een aspect van de overlaat (lengte, kruinhoogte, helling voor of achter de overlaat) gewijzigd ten opzichte van een referentieoverlaat. De resultaten van deze modellen geven inzicht in het eect op de waterstand van de vormeigenschappen van de overlaat: deze eecten kunnen worden vergeleken met wat verwacht kan worden op basis van reeds bestaande kennis over overlaten.

3 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 3 solution_flow.sep at T=78, :: Y coordinate [km] [m] X coordinate [km] 2.2 Figuur 2: Het testmodel dat aan de testbank is toegevoegd. smalle, door schotjes gescheiden kanalen met een overlaat in het midden. Het model bevat vier rijen zeer Om de testen eenvoudig in de testbank op te kunnen nemen, zijn alle gebruikte overlaten in een enkel model gestopt, zoals te zien is in Figuur 2. Het model bevat vier rijen zeer smalle, door schotjes gescheiden kanalen met een overlaat in het midden. Zo kunnen 1 varianten van de overlaat tegelijk in een enkel model worden doorgerekend. De reden waarom de overlaten vier maal in het model zijn opgenomen, is dat op deze manier fouten in de programmatuur kunnen worden gedetecteerd die alleen optreden bij v-overlaten, of bij overlaten waarbij een negatieve stroomrichting geldt. De resultaten worden gepresenteerd in Tabel 1. In alle gevallen gaven de overlaten die in verschillende richtingen stonden dezelfde resultaten: verschillen waren minder dan een millimeter. De eecten van de verschillende vormeigenschappen worden ook in Tabel 1 getoond. Alle eecten komen, althans wat betreft hun teken, overeen met wat verwacht kon worden: Een hogere kruin levert een stroevere overlaat op, dus ook een hogere bovenstroomse waterstand;

4 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 4 ************* USING VILLEMONTE MODEL *********** Difference due to orientation (NESW) <=.91 mm Effect on the upstream water level for lower crest : min -35, mean -, max cm higher crest : min -, mea7, max 99 cm shorter crest : min -1, mean -3, max cm longer crest : min -, mean 1, max 6 cm steeper down-ramp : min -6, mean -3, max cm gentler down-ramp : min -, mea, max 8 cm steeper upstream ramp : min -2, mean -, max cm gentler upstream ramp : min -, mean 2, max 8 cm vegetation : min -, mean 19, max 56 cm Tabel 1: Rapportage over de resultaten van het testmodel (zie Figuur 2).

5 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 5 ************* USING TABELLENBOEK ************** Difference due to orientation (NESW) <= 16.1 mm effect on the upstream water level for lower crest : min -49, mean -11, max cm higher crest : min -, mea7, max 1.1e+2 cm shorter crest : min, mean, max cm longer crest : min, mean, max cm steeper down-ramp : min, mean, max cm gentler down-ramp : min, mean, max cm steeper upstream ramp : min, mean, max cm gentler upstream ramp : min, mean, max cm vegetation : min -, mean 9, max 24 cm Tabel 2: Rapportage over de resultaten van het testmodel (zie Figuur 2), bij gebruik van het tabellenboek.

6 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 6 Een langere kruin levert een stroevere overlaat op, dus ook een hogere bovenstroomse waterstand; Een begroeide kruin levert een stroevere overlaat op, dus ook een hogere bovenstroomse waterstand; Een steiler talud aan de bovenstroomse kant van de overlaat levert een stroevere overlaat op. Een steiler talud aan de benedenstroomse kant van de overlaat levert een stroevere overlaat op. Dit eect kan niet eenvoudig worden afgeleid uit de empirische formules, maar blijkt uit de resultaten. Tot slot worden in Tabel 2 de resultaten getoond die worden verkregen bij gebruik van het oorspronkelijke model, waarin het tabellenboek wordt gebruikt. De verschillen ten gevolge van de orientatie zijn iets groter dan in het nieuwe model (1.6 cm in plaats van.9 cm). Omdat de resultaten identiek zijn aan die van de uitgangsversie, is dat niet nader onderzocht. De kruinlengte (in de richting over en niet langs de overlaat) en hellingshoeken van de overlaat hebben in dit model geen invloed op de resultaten, wat duidelijk te zien is in Tabel 2. De eecten van de kruinhoogte zijn vergelijkbaar met die in het Villemonte-model, maar groter. Ook de eecten van begroeiing op de kruin zijn vergelijkbaar. Hierbij is het eect echter kleiner in het tabellenboek-model dan in het Villemonte-model. 3 Samenvatting en conclusie In melding c8117 is een nieuw model toegevoegd voor de modellering van overlaten. Het heet het Villemonte-model, en is gebaseerd op een empirische formule voor het debiet over de overlaat. Het nieuwe model is uitgebreider dan het oude model, omdat meer vormeigenschappen kunnen worden gespeciceerd: de lengte van de kruin en de helling aan beide zijden van de overlaat. Er zijn twee parameters per overlaat gentroduceerd die slechts dienen om de overlaten af te regelen. Ook is het mogelijk gemaakt om de begroeiing op de kruin te speciceren. Deze laatste mogelijkheid is ook toegevoegd aan het oorspronkelijke overlaten-model. In het verslag van Svasek [2] worden defaultwaarden voorgesteld voor de afregelparameters. Deze defaultwaarden zijn zodanig gekozen dat de rekenresultaten zo goed mogelijk overeenkomen met metingen. Deze defaultwaarden zijn niet echter niet overgenomen. In plaats daarvan zijn defaultwaarden genomen waarmee de rekenresultaten zo goed mogelijk overeenkomen met de rekenresultaten bij gebruik van het oorspronkelijke model. Door middel van regressietesten (zowel met de modellentestbank als met de speciale overlatentestbank, die wordt besproken in [1]) is vastgesteld dat het oorspronkelijke overlatenmodel nog correct functioneert.

7 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 7 In Appendix A worden de rekenresultaten van het nieuwe Villemonte-model vergeleken met die van het oorspronkelijke model. De verschillende modellen komen vrij goed overeen: bij onvolkomen afstroom voorspelt het nieuwe model een iets groter waterstandsverschil over de overlaat dan het oorspronkelijke model, en bij volkomen afstroom is dat andersom. Op basis van door Svasek opgeleverde testinvoer is een nieuw testmodel gemaakt, waarmee alle nieuwe mogelijkheden van de overlaatmodellering kunnen worden getest. De rekenresultaten van dit testmodel zijn gepresenteerd in Tabellen 1 en 2. Ze lijken vrij goed overeen te komen met de verwachtingen. De testresultaten lijken dus aan te tonen dat het nieuwe Villemonte-model correct aan WA- QUA is toegevoegd.

8 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober 29 8 A Vergelijking Villemonte model met Tabellenboek In elk van de guren in deze appendix worden de resultaten van een model uit de overlatentestbank [1] getoond. Er zijn steeds twee graeken per guur: bovenin staan de waterstanden aan weerszijden van de overlaat en onder het verschil tussen de resultaten verkregen met het Tabellenboek en die, verkregen met het Villemonte-model. In de resultaten komen geen hinderlijke slingeringen voor. Steeds is te zien dat bij subkritische stroming het waterstandsverschil bij gebruik van het Villemonte-model een beetje kleiner is dan bij het gebruik van het Tabellenboek. Bij kritische stroming is dat ook zo. In het verslag van Svasek [2] wordt gesteld dat het waterstandsverschil bij de nieuwe empirische formules altijd groter is dan bij het Tabellenboek. Het verschil in deze waarneming wordt veroorzaakt door een aanpassing van de default-instellingen, die later is doorgevoerd. De default-instellingen zijn nu zodanig gekozen, dat de resultaten vrij goed overeenkomen met die van het Tabellenboek, terwijl de oorspronkelijke defaults waren gekozen met het doel dat rekenresultaten zo goed mogelijk bij metingen zouden liggen Figuur 3: Resultaten voor overlaat s4 Figuur 4: Resultaten voor overlaat s5 Referenties [1] D. Beyer. Testverslag nieuwe overlaatroutines WAQUA. Technical Report 21.99X, Rijkswaterstaat/RIZA, The Netherlands, 21. [2] L. de Wit. Voorlopige testresultaten fase 1 en 3 empirische overlaatformulering in WA- QUA. memo, ref. LdW/59/7483/C, Svasek Hydraulics BV, November 27.

9 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober Figuur 5: Resultaten voor overlaat s7 Figuur 6: Resultaten voor overlaat s8 oud Figuur 7: Resultaten voor overlaat s1 Figuur 8: Resultaten voor overlaat s oud oud Figuur 9: Resultaten voor overlaat s23 Figuur 1: Resultaten voor overlaat s24

10 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober Figuur 11: Resultaten voor overlaat s25 Figuur : Resultaten voor overlaat s26 oud oud Figuur : Resultaten voor overlaat s27 Figuur : Resultaten voor overlaat s Figuur 15: Resultaten voor overlaat s29 Figuur 16: Resultaten voor overlaat s3

11 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober Achter oud Voor boven oud Voor onder oud Achter Voor boven Voor onder Achter.3 Voor boven Voor onder Figuur 17: Resultaten voor overlaat s39 Figuur 18: Resultaten voor overlaat s Figuur 19: Resultaten voor overlaat s14 Figuur 2: Resultaten voor overlaat s voor type 1 oud na type 1 oud voor type 1 na type voor type 1 na type voor type 2 oud na type 2 oud voor type 2 na type voor type 2 na type Figuur 21: Resultaten voor overlaat sa1 Figuur 22: Resultaten voor overlaat sa11

12 Memo BvtH/M9.56 versie 1.1, 2 oktober x Figuur 23: Resultaten voor overlaat sd4 Figuur 24: Resultaten voor overlaat ss4 n 3 oud oud n n Figuur 25: Resultaten voor overlaat sy1

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT MEMO Datum Auteur(s) Onderwerp BvtH/M08.079 24-nov-2008 Bas van 't Hof Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA tel. 015-285 0125 fax. 015-285

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Ontwerp en prototyping van 3D overlaten in TRIWAQ. EV/M07.077 Datum 2 januari 2008

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Ontwerp en prototyping van 3D overlaten in TRIWAQ. EV/M07.077 Datum 2 januari 2008 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M7.77 Datum 2 januari 28 Auteur(s) Onderwerp dr.ir. E.A.H. Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 5 fax. 15-285 6 vortech@vortech.nl Ontwerp en prototyping

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. EV/M Datum 18 augustus 2009

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. EV/M Datum 18 augustus 2009 Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M9.45 Datum 18 augustus 29 Auteur(s) Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Onderwerp Analyse van het gedrag van

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa. EL/M Datum

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa. EL/M Datum Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EL/M08.086 Datum 28-11-2008 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Erwin Loots Testverslag n.a.v. melding 84610: vervolmaking Waqua-met-Costa Postbus 260 2600 AG DELFT

Nadere informatie

Kalman filters toepassen voor GSC modellen

Kalman filters toepassen voor GSC modellen Experts in Technisch Rekenwerk MEMO CvV/M5.4 Datum 1 januari 5 Auteur(s) drs. C. van Velzen Onderwerp Kalman filters toepassen voor GSC modellen Postbus 6 6 AG DELFT tel. 15-85 15 fax. 15-85 16 vortech@vortech.nl

Nadere informatie

Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten

Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten Nieuwe formuleringen voor barriers en overlaten SIMONA gebruikersdag, 6 oktober 2009 Erik de Goede Inhoud Belangrijkste ontwikkelingen overlaten/barriers in 2008+2009: Verbeterd barrierdiagram Overlaten

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen van de domein-decompositiemethode van uitgaande informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen van de domein-decompositiemethode van uitgaande informatie Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M6.78 Datum 14 december 26 Auteur(s) Onderwerp dr.ir. E.A.H. Vollebregt Testen van de domein-decompositiemethode van uitgaande informatie Postbus 26 26 AG DELFT tel.

Nadere informatie

Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen

Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Erik de Goede 1204153-001 Deltares, 2012 Titel Validatie van Villemonte overlaatformulering in WAQUA met praktijkmetingen Opdrachtgever

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Introductie van een nieuw barrierdiagram, inlaatsluizen en duiker-overlaat combinaties

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Introductie van een nieuw barrierdiagram, inlaatsluizen en duiker-overlaat combinaties Experts in Technisch Rekenwerk MEMO BvtH/M7.73 Datum 24 december 27 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Bas van t Hof Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Introductie

Nadere informatie

VORtech Computing Memo EV/M versie 0.9, 17 november

VORtech Computing Memo EV/M versie 0.9, 17 november Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M06.074 Datum 17 november 2006 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Voortgang uniformering

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen met Zeedelta-model t.b.v. fase 4 uniformering WAQUA/TRIWAQ

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testen met Zeedelta-model t.b.v. fase 4 uniformering WAQUA/TRIWAQ Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M6.57 Datum 27 september 26 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 15-285 125 fax. 15-285 126 vortech@vortech.nl Testen

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Gemeente Nijmegen 1 oktober 2010 Definitief rapport 9V0718.05 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

VORtech Computing. Testverslag aanpassingen formuleringen overlaten in WAQUA/TRIWAQ. Technisch Rapport TR06-08, versie 1.1

VORtech Computing. Testverslag aanpassingen formuleringen overlaten in WAQUA/TRIWAQ. Technisch Rapport TR06-08, versie 1.1 Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Testverslag aanpassingen formuleringen overlaten in WAQUA/TRIWAQ Technisch Rapport TR06-08,

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van ux-limiters voor het transportgedeelte van Waqua/Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van ux-limiters voor het transportgedeelte van Waqua/Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M8.84 Datum 4 december 28 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 26 26 AG DELFT tel. 5-285 25 fax. 5-285 26 vortech@vortech.nl Onderzoek van ux-limiters voor

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van testresultaten over de uniformering van Waqua en Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van testresultaten over de uniformering van Waqua en Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M08.013 Datum 11 februari 2008 Auteur(s) Onderwerp dr.ir. E.A.H. Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Onderzoek

Nadere informatie

COSTA is voortaan niet meer met een oudere versie van WAQPRO gekoppeld, maar met de nieuwste;

COSTA is voortaan niet meer met een oudere versie van WAQPRO gekoppeld, maar met de nieuwste; Experts in Technisch Rekenwerk MEMO BvtH/M08.042 Datum 12-06-2008 Auteur(s) Onderwerp Bas van t Hof en Nils van Velzen Koppeling van WAQUA aan COSTA en OpenDA Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125

Nadere informatie

Memo. 1 Inleiding. 2 Testopstelling. 2.1 Simona. 2.2 Configuratie

Memo. 1 Inleiding. 2 Testopstelling. 2.1 Simona. 2.2 Configuratie Memo Aan : M. Elorche / E. Spee Van : M. Wakker / P. van den Bosch Paraaf : Onderwerp : Testen Uniformering Waqua / Triwaq Datum : 28 september 2007 Kopie(en) : Projectnummer : A1681.37 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van cache-eecten in de performance van Waqua/Triwaq

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Onderzoek van cache-eecten in de performance van Waqua/Triwaq Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M08.093 Datum 30 december 2008 Auteur(s) Onderwerp Edwin Vollebregt Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126 vortech@vortech.nl Onderzoek van

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. O-line koppeling tussen Waqua and SWAN

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. O-line koppeling tussen Waqua and SWAN Experts in Technisch Rekenwerk MEMO JG/M8.7 Datum 7--9 Auteur(s) Jeroen Gerrits en Bas van 't Hof Onderwerp O-line koppeling tussen Waqua and SWAN Postbus 6 6 AG DELFT tel. -8 fax. -8 6 vortech@vortech.nl

Nadere informatie

Laagfrequente geluidroosters ir. Chris van Dijk (Alara-Lukagro) Huijgensweg 3, 2964 LL Groot-Ammers 0184-661700 ch.van.dijk@alara-lukagro.

Laagfrequente geluidroosters ir. Chris van Dijk (Alara-Lukagro) Huijgensweg 3, 2964 LL Groot-Ammers 0184-661700 ch.van.dijk@alara-lukagro. Laagfrequente geluidroosters ir. Huijgensweg 3, 2964 LL Groot-Ammers 0184-661700 ch.van.dijk@alara-lukagro.com, Een akoestisch rooster dient altijd twee doelen. Enerzijds is er een geluidseis en anderzijds

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak CV16 Begin

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak CV16 Begin Wiskunde B (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 0 03 Tijdvak 3000 CV6 Begin Regels voor de beoordeling Het werk van de kandidaten wordt beoordeeld met inachtneming

Nadere informatie

Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen

Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 26 26 AG DELFT MEMO BvtH/M7.47 Datum 5 juli 28 Auteur(s) Onderwerp Bas van 't Hof Optimale koppeling in domein-decompositieberekeningen tel. 5-285 25 fax. 5-285 26

Nadere informatie

Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010

Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Titel: Toetsing van Sedus bureaustoel MATCH UP aan de eisen t.a.v. afmetingen zoals Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Rapportcode: 10.223-6 Datum: 15 december 2010 Pagina: 2/9 SHR Het Cambium

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control Handleiding PI practicum

Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control Handleiding PI practicum Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control Handleiding PI practicum R. R. P. van Nooijen. 11-12 oktober 2016 1 Introductie Om in deze cursus het aantal gebruikte computerprogramma's te beperken behandelen

Nadere informatie

Conclusies. Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes. KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi.

Conclusies. Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes. KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi. Lotos-Euros v1.7: validatierapport voor 10 en bias-correctie Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi.nl Conclusies Bias-correctie:

Nadere informatie

Het groeiende beek concept

Het groeiende beek concept Het groeiende beek concept Een ontwikkelingsstrategie voor de Wilderbeek Aanleiding In juni 07 is de Wilderbeek verlegd ten behoeve van de aanleg van de A73. De Wilderbeek kent over het traject langs de

Nadere informatie

Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden. Hydrologie VKA. Voorkeursalternatief (VKA)

Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden. Hydrologie VKA. Voorkeursalternatief (VKA) Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden Hydrologie VKA Voorkeursalternatief (VKA) Deelrapport Integrale Gebiedsontwikkeling Wijnaerden Milieueffectrapport (MER) 05-12-2016 De begrenzing van de zandwinplas

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1, 2 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1, 2 (nieuwe stijl) Wiskunde B, (nieuwe stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 0 0 Tijdvak Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in op de optisch

Nadere informatie

Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof

Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof Experts in Technisch Rekenwerk MEMO EV/M04.100 Datum 10 december 2004 Auteur(s) Onderwerp Erik de Goede, Edwin Vollebregt en Bas van t Hof Postbus 260 2600 AG DELFT tel. 015-285 0125 fax. 015-285 0126

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000409[Rev.1]/BTJ/TNL Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 3 1. ALGEMEEN Deze memo geeft

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: -

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 6 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000427 Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 4 1. ALGEMEEN Deze memo geeft beknopt de ruwe

Nadere informatie

7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ DETAILADVIES Gat van Westkapelle. If\ L).

7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ DETAILADVIES Gat van Westkapelle. If\ L). 1 If\ L). 0.0 ROYAL HAIKONING DETAILADVIES Gat van Westkapelle 7c\ 8c;\,g e_~v\ ~. ~ Aan Van 2e Lezer: Datum: Ref Betreft : Status: Aanvraag: Annette Kieftenburg, Quando Gao (Deltares) Pol van de Rest

Nadere informatie

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS-98.145X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie Zuid-Holland

Nadere informatie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE. GASTRANSPORTLEIDING N TE TONDEN, GEMEENTE BRUMMEN I De Hoven N Rondweg N-345

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE. GASTRANSPORTLEIDING N TE TONDEN, GEMEENTE BRUMMEN I De Hoven N Rondweg N-345 KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING N-559-20 TE TONDEN, GEMEENTE I.012547.01 De Hoven N-559-20 Rondweg N-345 I.012547.01 De Hoven N-559-20 Rondweg N-345 N.V. Nederlandse Gasunie N.V. Nederlandse

Nadere informatie

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) 33 58 318 E-mail guido.wolters @deltares.nl Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen

Nadere informatie

Revisie Detailadvies haven Walsoorden

Revisie Detailadvies haven Walsoorden Revisie Detailadvies haven Walsoorden Aan : Annette Kieftenburg, Quanduo Gao (Deltares) Van : Pol van de Rest Tweede lezer : Maarten Jansen Datum : 24 november 2009 Betreft : Opdracht RKZ-1906.023_ B_Revisie_haven_Walsoorden

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer

Nadere informatie

Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal. Rapportcode: B Datum: 22 maart 2011

Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal. Rapportcode: B Datum: 22 maart 2011 Titel: Bepaling sterkte en doorbuiging Envirodeck bij verschillende opleglengten- onderzoek WPC materiaal Rapportcode: 10.187-B Datum: 22 maart 2011 Rapportcode: 10.187-B Datum: 22 maart 2011 Pagina: 2/12

Nadere informatie

mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2

mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2 mlw stroom 2.2 Biostatistiek en Epidemiologie College 9: Herhaalde metingen (2) Syllabus Afhankelijke Data Hoofdstuk 4, 5.1, 5.2 Bjorn Winkens Methodologie en Statistiek Universiteit Maastricht 21 maart

Nadere informatie

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker

Hydraulica. Practicum Verhanglijnen BB1. Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Hydraulica Prof. dr. ir. R. Verhoeven Ir. L. De Doncker Practicum Verhanglijnen BB1 Academiejaar 2007-2008 Jan Goethals Jan Goormachtigh Walid Harchay Harold Heeffer Anke Herremans Bart Hoet Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING. OLST-WIJHE I CDM16 Olst N Bruinweg N.V. Nederlandse Gasunie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING. OLST-WIJHE I CDM16 Olst N Bruinweg N.V. Nederlandse Gasunie KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING GASTRANSPORTLEIDING N-556-60 N-556-60 EN EN N-557-30 N-557-30 TE TE OLST, OLST, GEMEENTE GEMEENTE OLST-WIJHE OLST-WIJHE I.012535.01 - CDM16 Olst N-566-60

Nadere informatie

Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren

Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren RWS/BWD/NIC/A.Vrijburcht/08.07.2004/Concept 3 Aanbeveling Overloop van coupures en sluisdeuren Eenvoudige methode Voor coupures met daarachter bestrating en waarbij het water gemakkelijk afgevoerd wordt,

Nadere informatie

Hydrologische Hindcast APL

Hydrologische Hindcast APL Opdrachtgever: DG Rijkswaterstaat, RIZA Hydrologische Hindcast APL rapport mei 2006 Q4025.00 Opdrachtgever: DG Rijkswaterstaat, RIZA Hydrologische Hindcast APL Albrecht Weerts, Jaap Kwadijk rapport mei

Nadere informatie

Principe Maken van een Monte Carlo data-set populatie-parameters en standaarddeviaties standaarddeviatie van de bepaling statistische verdeling

Principe Maken van een Monte Carlo data-set populatie-parameters en standaarddeviaties standaarddeviatie van de bepaling statistische verdeling Monte Carlo simulatie In MW\Pharm versie 3.30 is een Monte Carlo simulatie-module toegevoegd. Met behulp van deze Monte Carlo procedure kan onder meer de betrouwbaarheid van de berekeningen van KinPop

Nadere informatie

{button Installeer Zelfstudie Bestanden, execfile(seedatauk.exe,tutorial.ctb;tutorial nn.see)}

{button Installeer Zelfstudie Bestanden, execfile(seedatauk.exe,tutorial.ctb;tutorial nn.see)} Kringnet Vereffening Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Vereffening. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van deze zelfstudie is om te laten

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01. i.v.m. verlegging van de leiding

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01. i.v.m. verlegging van de leiding Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01 i.v.m. verlegging van de leiding Groningen, 22 november 2013 74102436 - GCS 13.R.54017 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-520-01

Nadere informatie

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN From : Lynyrd de Wit, Marloes van den Boomgaard (Svašek Hydraulics) To : M. Pfaff (LievenseCSO) Date : 8 januari

Nadere informatie

Notitie Groepsrisico LPG-tankstation BP Ockenburghstraat in Den Haag Aanpassing wijzigingsbevoegdheid 1

Notitie Groepsrisico LPG-tankstation BP Ockenburghstraat in Den Haag Aanpassing wijzigingsbevoegdheid 1 AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede risicoanalisten externe veiligheid + risicobeleid & risicocommunicators Notitie Groepsrisico LPG-tankstation BP Ockenburghstraat in Den Haag Aanpassing wijzigingsbevoegdheid

Nadere informatie

150kV-lijn Eindhoven Noord-Eindhoven Oost

150kV-lijn Eindhoven Noord-Eindhoven Oost 150kV-lijn Eindhoven Noord-Eindhoven Oost Berekening specifieke magneetveldzone In opdracht van: TenneT TI Datum: Referentie: TE094300-R01 Aro Auteur: A. Ross Auteur: A. Ross datum: 2-12-2009 gecontroleerd:

Nadere informatie

Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, maart 2016

Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, maart 2016 Handleiding PI practicum PAO cursus Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, 15-16 maart 2016 R. R. P. van Nooijen. 14 maart 2016 Samenvatting PI practicum handleiding PAO cursus Slimmer Waterbeheer

Nadere informatie

A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven. Onderwerp Technische grenzen voor invoergegevens in CAROLA

A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven. Onderwerp Technische grenzen voor invoergegevens in CAROLA Postbus 1 3720 BA Bilthoven A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Tel (030) 274 91 11 Fax (030) 274 29 71 info@rivm.nl www.rivm.nl Eigenaren hogedruk aardgastransportleidingen Onderwerp Technische

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

Bezonningsstudie. itx itx BouwConsult. Spieringweg Vijfhuizen

Bezonningsstudie. itx itx BouwConsult. Spieringweg Vijfhuizen Bezonningsstudie Spieringweg 583-585 Vijfhuizen itx.2017.088 itx BouwConsult itx Onderzoek Onderwerp : Bezonningsstudie Spieringweg 583-585 Vijfhuizen Datum : 20 april 2017 Opdrachtgever : dhr. D. Geluk

Nadere informatie

Onderzoek naar Opbrengst panelen met Nano coating en reiniging

Onderzoek naar Opbrengst panelen met Nano coating en reiniging Auteurs namens Solar Comfort: Rinie Evertse Aart van Driel Plaats: Geldermalsen Datum: 10 07 2016 Onderzoek naar Opbrengst panelen met Nano coating en reiniging In dit onderzoek word gekeken naar de opbrengst

Nadere informatie

Projectnummer: B02047.000031.0100. Opgesteld door: dr.ir. B.T. Grasmeijer. Ons kenmerk: 077391437:0.3. Kopieën aan:

Projectnummer: B02047.000031.0100. Opgesteld door: dr.ir. B.T. Grasmeijer. Ons kenmerk: 077391437:0.3. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Hanzelaan 286 Postbus 137 8000 AC Zwolle Tel +31 38 7777 700 Fax +31 38 7777 710 www.arcadis.nl Onderwerp: Gevoeligheidsanalyse effecten baggerspecieverspreiding (concept) Zwolle,

Nadere informatie

Technische notitie: validatie van sensor om liggedrag van koeien te meten

Technische notitie: validatie van sensor om liggedrag van koeien te meten Technische notitie: validatie van sensor om liggedrag van koeien te meten A. Kok, A.T.M. van Knegsel, C.E. van Middelaar, H. Hogeveen, B. Kemp en I.J.M. de Boer Inleiding Veel verschillende factoren zoals

Nadere informatie

4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1]

4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] 4.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] Voorbeeld 1: 5 x 3 = 15 (3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15) Voorbeeld 2: 5 x -3 = -15 (-3 +-3 +-3 +-3 +-3 = -3-3 -3-3 -3 = -15) Voorbeeld 3: -5 x 3 = -15 Afspraak: In plaats

Nadere informatie

Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres. Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004

Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres. Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004 Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004 1 Inhoudsopgave 1 Thermaliseren 2 2 Waarde van λ max 2 3 Integreren

Nadere informatie

Vaardigheden Algebra en tellen Verbanden Verandering Statistiek en kansrekening Keuzeonderwerpen

Vaardigheden Algebra en tellen Verbanden Verandering Statistiek en kansrekening Keuzeonderwerpen Léon Tolboom Vaardigheden Algebra en tellen Verbanden Verandering Statistiek en kansrekening Keuzeonderwerpen Hier gaat het voornamelijk over het kunnen vertalen van een probleem naar de wiskunde, het

Nadere informatie

Dijkversterking Durgerdam (II)

Dijkversterking Durgerdam (II) Dijkversterking Durgerdam (II) Samenvatting Richard Jorissen Inhoud Veiligheidsopgave Durgerdam Macro-stabiliteit Golfoploop en overslag Knoppen voor technisch ontwerp 1) Faalkansbegroting 2) Levensduur

Nadere informatie

Voorspellen afvoer nevengeulen

Voorspellen afvoer nevengeulen Voorspellen afvoer nevengeulen Definitief Waterdienst Februari 21 Voorspellen afvoer nevengeulen Dossier: C9849.1.1 registratienummer : WA-RK2118 versie : definitief Waterdienst Februari 21 DHV B.V. Niets

Nadere informatie

Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013

Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van bureaustoel Axia 2.0 met een gestoffeerde rugleuning van BMA aan de Rapportcode: 13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Rapportcode:13.0645-1 Datum: 16 december 2013 Pagina:

Nadere informatie

Notitie. : Aanvulling op rivierkundige beoordeling

Notitie. : Aanvulling op rivierkundige beoordeling Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. RIVERS, DELTAS & COASTS Aan : Waterschap Peel en Maasvallei Van : Tjeerd Driessen, Marcel van den Berg Datum : 7 april 2015 Kopie : George Peters Onze referentie : 9X4447/N/904200/Nijm

Nadere informatie

leeftijd kwelder (in jaren)

leeftijd kwelder (in jaren) Kwelders De vorm van eilanden, bijvoorbeeld in de Waddenzee, verandert voortdurend. De zee spoelt stukken strand weg en op andere plekken ontstaat juist nieuw land. Deze nieuwe stukken land worden kwelders

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016 Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL 0825 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Pagina: 2/8 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal

Nadere informatie

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: -

J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: - Van: J. Bienefelt Aan: Projectgroep RWS Bramen Datum: 21 maart 2017 Cc: - Onze referentie 2017-Efectis-M000564 Onderwerp: Testresultaten RWS Bramen brandproef 5 1. ALGEMEEN Deze memo geeft beknopt de ruwe

Nadere informatie

Titel: Fysische en mechanische eigenschappen van Wood Polymer Composite dekdelen Gardenline en 651 Carp garant

Titel: Fysische en mechanische eigenschappen van Wood Polymer Composite dekdelen Gardenline en 651 Carp garant Titel: Rapportcode: 9.346 Datum: 11 augustus 2009 Rapportcode: 9.346 Datum: 11 augustus 2009 Pagina: 2/18 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal 9b PO Box 497 6700 AL Wageningen Dit rapport heeft 18 bladen. Het

Nadere informatie

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2016 VAN BRANDWERENDE DOORVOERINGEN VAN ATTEMA BV

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2016 VAN BRANDWERENDE DOORVOERINGEN VAN ATTEMA BV Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2016 VAN BRANDWERENDE DOORVOERINGEN VAN ATTEMA BV Classificatierapport

Nadere informatie

.,,3 AU6'~1007. ~ - - y.' _..-...~,_A '~-.._&_-~'-_...:!

.,,3 AU6'~1007. ~ - - y.' _..-...~,_A '~-.._&_-~'-_...:! Kanaalweg 1 4337 PA Middelburg Postbus 1000 4330'ZW Middelburg Telefoon: 0118-621000 -Fex: 0118-621,990. Internetadres: wwv{wze.nl E-mail: info@wze.nl Postbank 258333"Ned Waterschapsbank 63.67.60.014 /"..vl

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 007 tijdvak wiskunde B Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Modelonzekerheid in GeoTOP

Modelonzekerheid in GeoTOP Modelonzekerheid in GeoTOP TNO Geologische Dienst Nederland Versiehistorie Documentversie GeoTOP versie Toelichting 24 juni 2014 GeoTOP v1.2 De in dit document beschreven modelonzekerheid is opgenomen

Nadere informatie

1 Uitgangssituatie 2020 autonoom

1 Uitgangssituatie 2020 autonoom Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 00 tijdvak wiskunde CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

Second opinion software-update Volkswagen

Second opinion software-update Volkswagen Second opinion software-update Volkswagen Beoordeling goedgekeurde oplossing voor terugroepactie November 2016 1 Inhoudsopgave 2 1. Aanleiding 3 2. De opdracht 3 3. De aanpak 3 4. Het manipulatie-instrument

Nadere informatie

wiskunde A vwo 2018-I

wiskunde A vwo 2018-I wiskunde A vwo 208-I vraag Antwoord Scores Windenergie maximumscore 5 Het aflezen van twee punten, bijvoorbeeld (0,8) en (2,8) De richtingscoëfficiënt is 8 8 = 0,83... 2 0 De formule kz = 0,83... t+ 8

Nadere informatie

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Titel: Toetsing van Drentea kantoortafel PRO-T aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Pagina: 2/9 SHR

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie LTV Veiligheid en Toegankelijkheid

Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie LTV Veiligheid en Toegankelijkheid Instandhouding Vaarpassen Schelde Milieuvergunningen terugstorten baggerspecie LTV Veiligheid en Toegankelijkheid Harde lagen Westerschelde Achtergrondrapport A-28 01 oktober 2013 Colofon International

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 0 03 Tijdvak Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in op de optisch

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA

Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA Vernieuwing kunstwerkformuleringen in WAQUA Ontwikkeling Prototype december 006 Schiehaven 3G 30 EC Rotterdam Postbus 9 3000 AB Rotterdam Nederland T +3-0 - 67 3 6 F +3-0 - 67 5 59 E info@svasek.com I

Nadere informatie

Reporting System CPA 2006

Reporting System CPA 2006 Reporting System CPA 2006 XML PROTOCOL (juni 2005) Versie 1.0 1/14 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemene principes... 3 2.1 Structuur content gedeelte... 3 2.2 CSSR admin parameters... 5 3. XML Schema...

Nadere informatie

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door :

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Meetrapport Meetrapport Opdrachtgever : Voorbeeld BV Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Rapportage

Nadere informatie

Bezonningsstudie. itx itx BouwConsult. SnowWorld Zoetermeer

Bezonningsstudie. itx itx BouwConsult. SnowWorld Zoetermeer Bezonningsstudie SnowWorld Zoetermeer itx.2016.005 itx BouwConsult 2016 itx Onderzoek Onderwerp : Bezonningsstudie Datum : 11 februari 2016 Opdrachtgever : Kwaliteitsteam Buytenpark Project : itx.2016.005

Nadere informatie

Zwakke centrale coherentie en de Van Hiele niveaus

Zwakke centrale coherentie en de Van Hiele niveaus Zwakke centrale coherentie en de Van Hiele niveaus Michiel Klaren 2015-04-22 Inhoud Autisme Spectrum Stoornissen Zwakke centrale coherentie Niveautheorie van Van Hiele Onderzoeksvraag Bevindingen Conclusie

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31 (0)

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31 (0) Memo Aan LS Van Arno Nolte Kenmerk Doorkiesnummer +31 (0)88 33 58 430 Aantal pagina's 5 E-mail arno.nolte @deltares.nl Onderwerp Delft3D-FLOW_Westerschelde_j06_v01 metadata Waterkwaliteitsmodelschematisatie

Nadere informatie

Weerstand van vegetatie tegen stroming; stroombaanmaaien in theorie.

Weerstand van vegetatie tegen stroming; stroombaanmaaien in theorie. Weerstand van vegetatie tegen stroming; stroombaanmaaien in theorie. Veerle Verschoren, Jonas Schoelynck, Kerst Buis & Patrick Meire Zutphen 15 november 2016 Kennisdag: Planten in de stroom. Kansen voor

Nadere informatie

Onderstaand volgt een korte beschrijving van deze maatregelen:

Onderstaand volgt een korte beschrijving van deze maatregelen: Aan Coen Riemslag (Gemeente Zutphen) Van Ron Agtersloot Kopie Datum 31 maart 2016 Project P0026.21: Hydraulische ondersteuning IJsselkade Zutphen Betreft 1 Aanleiding Gemeente Zutphen werkt momenteel aan

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag aangaande implementatie van getijopwekkende krachten. AV/M Datum 29 mei 2008

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Testverslag aangaande implementatie van getijopwekkende krachten. AV/M Datum 29 mei 2008 Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT MEMO AV/M08.035 Datum 29 mei 2008 Auteur(s) Onderwerp Documentinformatie Arie Verhoeven Testverslag aangaande implementatie van getijopwekkende

Nadere informatie

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert Samenvatting Deeltjes Detectie in Hoge Energie Fysica De positie waar de botsing heeft plaatsgevonden in een versneller

Nadere informatie

klas 3 havo Checklist HAVO klas 3.pdf

klas 3 havo Checklist HAVO klas 3.pdf Checklist 3 HAVO wiskunde klas 3 havo Checklist HAVO klas 3.pdf 1. Hoofdstuk 1 - lineaire problemen Ik weet dat de formule y = a x + b hoort bij de grafiek hiernaast. Ik kan bij een lineaire formule de

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur Examen HAVO 014 tijdvak 1 woensdag 14 mei 1.0-1.0 uur wiskunde B Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een

Nadere informatie

Factor = het getal waarmee je de oude hoeveelheid moet vermenigvuldigen om een nieuwe hoeveelheid te krijgen.

Factor = het getal waarmee je de oude hoeveelheid moet vermenigvuldigen om een nieuwe hoeveelheid te krijgen. Samenvatting door een scholier 1569 woorden 23 juni 2017 5,8 6 keer beoordeeld Vak Methode Wiskunde Moderne wiskunde Wiskunde H1 t/m H5 Hoofdstuk 1 Factor = het getal waarmee je de oude hoeveelheid moet

Nadere informatie