1. Algemene kenmerken van het pensioenfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Algemene kenmerken van het pensioenfonds"

Transcriptie

1 Bijlage 5 Functieprofiel (plv.) bestuurslid en (plv.) voorzitter 1. Algemene kenmerken van het pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Achmea (SPA) is een ondernemingspensioenfonds dat de Achmea pensioenregelingen uitvoert voor de vier aangesloten werkgevers Achmea Interne Diensten N.V., Achmea B.V., Inshared Holding B.V. en Inshared Nederland B.V. Meer informatie over SPA is te vinden op 2. Bestuurlijke inrichting SPA heeft een paritair bestuur dat bestaat uit tien leden, van wie vijf werkgeversvertegenwoordigers. De andere vijf bestuursleden zijn vertegenwoordigers namens de deelnemers respectievelijk de pensioengerechtigden. Het wettelijk intern toezicht wordt uitgevoerd door een Raad van Toezicht bestaande uit drie onafhankelijke leden. De Raad van Toezicht heeft naast haar toezichtstaak ook een aantal specifieke goedkeuringsrechten. Verder beschikt het fonds over een verantwoordingsorgaan dat vanaf 1 juli 2014 bestaat uit maximaal tien leden. Het bestuur legt aan dit orgaan verantwoording af over het gevoerde beleid en de wijze waarop het is uitgevoerd, zo ook over beleidskeuzes voor de toekomst. Ook heeft dit orgaan adviesbevoegdheden ten aanzien van specifieke aangelegenheden. Ten behoeve van de werving, voordracht, benoeming en evaluatie van geschikte kandidaten voor de functie van (plaatsvervangend) bestuurslid heeft het bestuur dit functieprofiel opgesteld. Het functieprofiel bestaat uit generieke eisen die gelden voor elk (plaatsvervangend) bestuurslid en specifieke eisen voor deze vacature gelet op de huidige samenstelling van het bestuur. Ieder bestuurslid wordt benoemd op basis van zijn of haar potentiële bijdrage in termen van kennis, ervaring/ achtergrond en bekwaamheid op een of meerdere gebieden en in lijn met de behoefte van het bestuur op het tijdstip van de voordracht.

2 Voor de functie van (plaatsvervangend) voorzitter zijn aanvullende eisen opgesteld. 3. Taken en bevoegdheden van het bestuur Het bestuur is belast met het besturen en beheren van het pensioenfonds en bepaalt het dagelijks beleid van het pensioenfonds. Het bestuur is daarbij gehouden aan de Pensioenwet, de statuten van het pensioenfonds en andere relevante wet- en regelgeving. Het bestuur heeft de volgende kerntaken en bevoegdheden: het nemen van besluiten over alle zaken die betrekking hebben op de besturing van SPA; de verantwoordelijkheid dragen voor een goede uitvoering van de pensioenregelingen, waarbij de belangen van alle betrokkenen evenwichtig worden afgewogen; waarborgen dat wordt voldaan aan wet- en regelgeving; het delegeren van taken aan het bestuursbureau en het initiëren van beleidswijzigingen; het geheel of gedeeltelijk delegeren van een of meer van zijn bevoegdheden aan een of meer door het bestuur uit zijn midden aangewezen commissies of aan derden. 4. Generieke individuele functie-eisen Voor elk bestuurslid geldt dat hij/zij voldoet aan de navolgende functie-eisen: beschikt bij aantreden (aantoonbaar) over geschiktheidsniveau A (conform de eindtermen van de Handreiking geschikt pensioenfondsbestuur van de Pensioenfederatie). Dit niveau omvat deskundigheid, competenties en professioneel gedrag. Dit betekent dat elk bestuurslid:

3 de opbouw en het functioneren van de begrippen en systemen uit de pensioenmaterie kent, ook wel het pensioencomplex genoemd; de hoofdstructuur en het primaire begrippenkader van de deskundigheidsgebieden in hun onderlinge samenhang kent; in eigen woorden het pensioencomplex kan uitleggen; zicht heeft op de onderlinge samenhang van de deskundigheidsgebieden; onafhankelijk kan optreden in de besluitvorming door het bestuur, waarbij evenwichtige belangenafweging een belangrijke rol speelt; actief kan deelnemen aan de gedachtewisseling en oordeelsvorming die nodig zijn om een goed besluit te nemen. De deskundigheid van geschiktheidsniveau A omvat de volgende gebieden: het besturen van een organisatie; relevante wet- en regelgeving; pensioenregelingen en pensioensoorten; financieel-technische en actuariële aspecten: - actuariële aspecten en financiering - beleggingsbeleid en vermogensbeheer; - verslaggeving - balansmanagement; - herverzekering; administratieve organisatie en interne controle (AO en IC); communicatie; uitbesteding. beschikt afhankelijk van het lidmaatschap van een of meerdere commissies op een of meerdere van de bovengenoemde gebieden over geschiktheidsniveau B / B+ (conform de eindtermen van de Handreiking geschikt pensioenfondsbestuur van de Pensioenfederatie); voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid;

4 oefent geen andere functie uit op grond waarvan (de schijn van) belangenverstrengeling kan ontstaan; kan voldoende tijd besteden aan het uitvoeren van zijn/haar taak als bestuurslid (zie onderdeel 8. Tijdsbeslag ); voelt zich betrokken bij de gang van zaken en zet zich in voor het bereiken van de doelstellingen van het pensioenfonds; is bereid tot het ontplooien van activiteiten in het kader van geschiktheidsbevordering, waaronder het bijhouden van vakliteratuur, het volgen/bijwonen van cursussen, (vaardigheids)trainingen, opleidingen, congressen en seminars mede in het kader van het voor het bestuur geldende geschiktheidsplan; is bereid zijn zijn/haar functioneren als bestuurslid te laten toetsen (zelfreflectie); handelt conform wet- en regelgeving, statuten, reglementen, de normen en waarden van het pensioenfonds en maatschappelijke normen, mede op op basis van de gedragscode van SPA; betracht zorgvuldigheid in het functioneren als bestuurslid in de omgang met elkaar en anderen en in de omgang met verstrekte informatie; volgt actuele ontwikkelingen op pensioenterrein en kan deze vertalen in consequenties voor het pensioenfonds; woont vergaderingen van het bestuur bij en levert een constructieve inbreng tijdens de vergadering. 5. Specifiek functie-eisen bestuurslid gelet op huidige bestuurssamenstelling Gelet op de huidige bestuurssamenstelling en vanuit het oogpunt dat het bestuur rekening houdt met diversiteit in de samenstelling van het bestuur (in termen van opleiding, achtergrond, persoonlijkheid, geslacht en leeftijd) zoekt het bestuur voor het bestuurslid namens de <geleding> een kandidaat die beschikt over de volgende specifieke kwaliteiten:

5 (Let op! De onderstaande teksten zijn specifiek per vacature in te vullen): beschikt bij voorkeur over geschiktheidsniveau B op het/de gebied(en) < >: Dit betekent dat het bestuurslid op <dit/deze> gebied(en): een verdiept inzicht heeft in het begrippenkader van dit/deze gebied(en); actuele ontwikkelingen op dit/deze gebied(en) met toegenomen souplesse weet te duiden; voor externe specialisten een actieve gesprekspartner is en dus meer dan een kritische vragensteller. Kan acties benoemen en uitvoeren om de eigen competenties te ontwikkelen en medebestuursleden hierin verder helpen. heeft ervaring met <afhankelijk van het/de deskundigheidsgebied(en) nader in te vullen>; is bij voorkeur <een man> / <een vrouw>/ <onder de 40 jaar> of <boven de 40 jaar> of <een pensioengerechtigde van het pensioenfonds>; heeft ten minste vier jaar ervaring in het besturen van een organisatie.

6 6. Vereiste individuele competenties Ieder bestuurslid dient over de volgende competenties te beschikken: Denken Strategisch denken Multidisciplinair denken en oordeelsvorming Verantwoordelijkheid Reflecterend vermogen Voelen Loyaliteit Samenwerken Breder of dieper inzicht verschaffen in problemen of situaties door ze in een meer omvattend begrippenkader te plaatsen en van daaruit te handelen. De grote lijnen en voornaamste implicaties van gebeurtenissen in beeld hebben en houden. Verder kijken en denken dan de dagelijkse focus. Dwarsverbanden en de samenhang zien en communiceren tussen de verschillende domeinen/deskundigheidsgebieden. Kan mogelijke handelswijzen in het licht van relevante criteria tegen elkaar afwegen en logische conclusies trekken en tot realistische beoordelingen komen. Heeft inzicht in externe en interne belangen, weegt zorgvuldig af en legt verantwoording af. Toont lerend vermogen en is zich bewust van de verantwoordelijkheid die de functie met zich meebrengt. Erop toezien dat zaken volgens afspraak en/of overeenkomstig bepaalde (afgesproken) normen tijdig worden uitgevoerd teneinde de doelstelling van het fonds te realiseren. Niet twijfelen in te grijpen als de omstandigheden daar om vragen. Handelen in het bewustzijn van de professionele taak en van de eigen positie, kennis en vaardigheden. Eigen denken en handelen en dat van het bestuur kritisch kunnen bezien en beoordelen. Een grote morele betrokkenheid hebben bij de organisatie, de doelstellingen en de belanghebbenden. Samen met anderen de activiteiten richten op een gemeenschappelijk doel. Het gezamenlijke resultaat op de eerste plaats stellen en zich daarvoor naar beste kunnen inzetten. Een goede onderlinge sfeer bevorderen. Communicatief vermogen Meningen, ideeën en gecompliceerde zaken in begrijpelijke taal duidelijk kunnen maken in woord en geschrift, gebruikmakend van ter zake doende middelen. Kan luisteren vanuit empathie. Belangrijke boodschappen oppikken uit communicatie, aandacht en ruimte geven aan gesprekspartners. Ingaan op reacties, ook non-verbaal. Relevante vragen stellen en doorvragen.

7 Omgevingsbewustzijn Kracht Stressbestendigheid Onafhankelijkheid Authenticiteit Besluitvaardigheid Onderhandelingsvaardigheid Klant-, kwaliteit- en resultaatgerichtheid Strategische sturing Overtuigingskracht Weten en begrijpen hoe een pensioenfonds en diens omgeving (denk aan: VO, IT, sociale partners, toezichthouders, uitvoerders, adviseurs, etc.) werkt en hoe daarbinnen te manoeuvreren teneinde de gestelde doelen te bereiken. Kunnen verwerken van spanningen binnen het bestuur. Effectief blijven presteren onder tijdsdruk en bij onvoldoende middelen, tegenslag, teleurstelling of tegenspel. Staan voor de eigen opvattingen en principes en bereid zijn anderen met meer macht en invloed hiermee te confronteren. Verantwoordelijkheid nemen en dragen voor eigen doen en laten. Is waarachtig in doen en zijn. What you see is what you get, geen dubbele agenda s. Weloverwogen beslissingen nemen door het ondernemen van acties of zich vastleggen door het uitspreken van meningen, zelfs als belangrijke informatie ontbreekt of onvolledig is. In staat om tot acceptabele akkoorden te komen en een goede balans te bereiken in het spel van geven en nemen. Weet een win-win-win-situatie te creëren. De klant en de doelstellingen van de organisatie door en door kennen. Acties en beslissingen richten op het daadwerkelijk realiseren en verbeteren van beoogde resultaten. Gedrag laten zien dat getuigt van het stellen van hoge eisen aan de uitvoering van de activiteiten en processen van het fonds. Heeft visie op toekomstige ontwikkelingen en de betekenis daarvan voor de langetermijndoelen van het fonds. Anderen weten te overtuigen van een bepaald standpunt of met goede argumenten zo ver weten te krijgen tot het nemen van een bepaald besluit of het behalen van een bepaald resultaat.

8 7. Benoemingsprocedure Het bestuur benoemt de bestuursleden na het horen van de Raad van Toezicht. De voordracht voor de benoeming van bestuursleden namens de deelnemers en de pensioengerechtigden vindt plaats door een voordrachtscommissie. De samenstelling, de taak en de werkwijze van deze commissie is vastgelegd in het benoemingsreglement. (Plv.) bestuursleden namens de werkgevers worden voorgedragen door de aangesloten ondernemingen (in onderling overleg). De zittingsduur voor bestuursleden bedraagt vier jaar en zij kunnen eenmaal worden herbenoemd. Onderdeel van de benoemingsprocedure is de toets op geschiktheid en betrouwbaarheid door De Nederlandsche Bank aan de hand van dit functieprofiel en in de context van de samenstelling van het overige bestuur. 8. Tijdsbeslag Jaarlijks vinden er ten minste zes tot acht bestuursvergaderingen en per commissie zes tot tien commissievergaderingen plaats (het aantal vergaderingen verschilt per commissie). Daarnaast overlegt het bestuur ten minste twee keer per jaar met het verantwoordings-orgaan en ten minste twee per jaar met de Raad van Toezicht. Ook kunnen er studie- of themadagen plaatsvinden, waarop het bestuur wordt bijgepraat over ontwikkelingen op het pensioen- en beleggingsgebied. Bestuursleden nemen indien mogelijk deel aan opleidingen, seminars of andere bijeenkomsten, waarop onderwerpen aan de orde komen die voor het onderhouden van hun kennisniveau nuttig zijn. Ook worden bestuursleden geacht vakliteratuur bij te houden. Over het jaar gemeten wordt de benodigde tijd per bestuurslid geschat op minimaal 1 werkdag per week (0,2 VTE). Dit is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op pensioengebied en de financiële markten, alsmede de behoefte aan persoonlijke voorbereiding voor vergaderingen en scholing. 9. Beloning/vergoeding Bestuursleden die geen dienstverband hebben met een van de aangesloten ondernemingen ontvangen een vergoeding op basis van de geldende Regeling vacatie- en kostenvergoedingen leden bestuur. De overige bestuursleden ontvangen geen vergoeding.

9 Aanvullende eisen voor de (plaatsvervangend) voorzitter De (plaatsvervangend) voorzitter van het bestuur beschikt in aanvulling op de functie-eisen die worden gesteld aan een bestuurslid over de volgende kwaliteiten: is voorzittersvaardig: kan vergaderingen op efficiënte en effectieve wijze leiden en is in staat om te sturen op besluitvorming. Is in staat een sfeer te creëren waarin iedereen gelijkwaardig kan participeren. Heeft oog voor een efficiënte en effectieve taakvervulling en de verantwoordelijkheid van anderen; is resultaatgericht: richt acties en beslissingen op het daadwerkelijk realiseren en verbeteren van beoogde resultaten. Laat gedrag zien dat getuigt van het stellen van hoge eisen aan de uitvoering van de activiteiten en processen van SPA; kan strategisch denken: verschaft breder of dieper inzicht in problemen of situaties door ze in een meer omvattend begrippenkader te plaatsen en van daaruit handelen. Brengt en houdt de grote lijnen en voornaamste implicaties van gebeurtenissen in beeld. Kijkt en denkt verder dan de dagelijkse focus; is communicatievaardig: kan meningen, ideeën en gecompliceerde zaken in begrijpelijke taal duidelijk maken in woord en geschrift, gebruik makend van ter zake doende middelen; kan luisteren: pikt belangrijke boodschappen op uit mondelinge communicatie. Geeft aandacht en ruimte aan gesprekspartners. Gaat in op reacties, ook non-verbaal. Stelt relevante vragen en vraagt door; beschikt over empathisch vermogen: kan zich verplaatsen in de gevoelens en denkbeelden van een ander; beschikt over relatienetwerken: heeft collegiale en/of invloedrijke (zakelijke) relaties. Toont zich op gelegenheden waar men anderen kan ontmoeten, weet wat er leeft en speelt en oefent daar invloed op uit. Bouwt en onderhoudt lange termijn relaties en benut deze effectief voor het eigen pensioenfonds;

10 toont sociabiliteit: kan gemakkelijk contacten leggen en onderhouden met mensen van uiteenlopende aard en uiteenlopend niveau. Toont zich bewust van andere mensen en de omgeving, alsmede de eigen invloed hierop. Pikt belangrijke informatie op uit mededelingen. Onderkent gevoelens en behoeften van anderen; is stressbestendig: is in staat spanningen te verwerken binnen het bestuur. Blijft effectief presteren onder tijdsdruk en bij onvoldoende middelen, tegenslag, teleurstelling of tegenspel. Extra tijdbesteding in aanvulling op bestuurslidmaatschap De benodigde extra tijd voor de functie van (plaatsvervangend) voorzitter wordt over het jaar gemeten geschat op minimaal een halve werkdag per week (0,1 VTE). In totaal bedraagt de benodigde tijd voor de voorzitter minimaal 1,5 werkdagen per week (0,3 VTE) op jaarbasis.

Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech

Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech Profielschets bestuurslid namens vroegpensioengerechtigden VPTech Inleiding Het bestuur van het pensioenfonds heeft in het kader van de Wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen (WVBP) gekozen voor het paritaire

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue Profielschets lid dagelijks bestuur Inleiding Stichting Bedrijfstakpensioenfonds TrueBlue is op vrijwillige basis met binding via de ICK-cao opgericht door Werkgeversvereniging

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds Competentievisie Verantwoordingsorgaan Versie 16-9-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Organisatie van het verantwoordingsorgaan... 3 3. Geschiktheidseisen (profielschets)...

Nadere informatie

Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan

Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan Functieprofiel lid verantwoordingsorgaan 1. Algemene kenmerken van het pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Achmea (SPA) is een ondernemingspensioenfonds dat de Achmea pensioenregelingen uitvoert voor

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018

Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018 Functieprofiel lid bestuur voor de vacature per 1 juli 2018 1. Algemene kenmerken Stichting Pensioenfonds Recreatie (hierna: Pensioenfonds Recreatie of het pensioenfonds) is een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten

Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten Profielschets lid van de Raad van Toezicht Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht

Profielschets lid Raad van Toezicht Profielschets lid Raad van Toezicht Onderstaand treft u het functieprofiel aan voor een lid van de Raad van Toezicht (RvT) binnen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en

Nadere informatie

Functieprofiel lid Dutch Management Committee van OFP BP Pensioenfonds (Ten behoeve van vacature per )

Functieprofiel lid Dutch Management Committee van OFP BP Pensioenfonds (Ten behoeve van vacature per ) Functieprofiel lid Dutch Management Committee van OFP BP Pensioenfonds (Ten behoeve van vacature per 1-7-2016) Inleiding OFP BP Pensioenfonds ( OFP ) is het pensioenfonds voor diverse Europese pensioenregelingen

Nadere informatie

Functieomschrijving en profiel bestuurder namens gepensioneerden en lid beleggingscommissie

Functieomschrijving en profiel bestuurder namens gepensioneerden en lid beleggingscommissie Functieomschrijving en profiel bestuurder namens gepensioneerden en lid beleggingscommissie Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart Inleiding Het bestuur van de Stichting Bedrijfspensioenfonds

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 DECEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3 4. Bestuurssamenstelling...

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN Pensioenfonds BPF Meubel Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven is het

Nadere informatie

PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN

PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN PROFIELSCHETS (ALGEMEEN) VOOR BESTUURSLEDEN December 2014 Inleiding Het bestuur van het pensioenfonds MSD vindt het belangrijk dat (nieuwe) bestuursleden zich goed realiseren wat er van hen wordt verwacht.

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 8 SEPTEMBER 2016 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur... 3

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot 1. Het pensioenfonds (verder: het pensioenfonds) is een ondernemingspensioenfonds dat de pensioenregeling voor de (ex) medewerkers van Van Lanschot Bankiers (en gelieerde ondernemingen) uitvoert. De inhoud

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015

FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 FUNCTIEPROFIEL VOOR: BESTUURSLID NAMENS DEELNEMERS EN LID GOVERNANCECOMMISSIE STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 22 MEI 2015 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het bestuur... 3 3. Taken van het bestuur...

Nadere informatie

Pensioenen... Profielschets raad van toezicht

Pensioenen... Profielschets raad van toezicht Pensioenen.............................................. Profielschets raad van toezicht 17 december 2018 PROFIELSCHETS LID RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Stichting Pensioenfonds Vopak (hierna het pensioenfonds)

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE)

FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) FUNCTIEPROFIEL BESTUUR VOOR LEDEN EN VOORZITTER (BELEGGINGSCOMMISSIE) Stichting Pensioenfonds Mercer 1. Algemene kenmerken Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Mercer (SPM) is een (paritair) bestuur

Nadere informatie

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds januari 2019

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds januari 2019 Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 januari 2019 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen beleid... 3 Diversiteit... 3 Geschiktheidsniveau s... 3 Opleidingsbeleid... 4 Competenties...

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Functieprofiel bestuurs- en commissielid namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot 1. Het Pensioenfonds (verder: het Pensioenfonds) is een ondernemingspensioenfonds dat de pensioenregeling voor de (ex) medewerkers van Van Lanschot Bankiers (en gelieerde ondernemingen) uitvoert. De inhoud

Nadere informatie

Competentievisie verantwoordingsorgaan SBZ Pensioen

Competentievisie verantwoordingsorgaan SBZ Pensioen Competentievisie verantwoordingsorgaan SZ Pensioen Inleiding Stichting edrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SZ Pensioen 1 ) is een collectief pensioenfonds voor organisaties werkzaam in- of verwant

Nadere informatie

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren

Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren Functieprofiel lid van de Raad van Toezicht Bpf Zoetwaren 1.1 Taken De Raad van toezicht (hierna RvT of Raad) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959

Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Competentievisie Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 blad 1 van 10 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen beleid... 3 Diversiteit... 3 Deskundigheidsniveau s... 3 Deskundigheidsverdeling...

Nadere informatie

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan

Competentievisie. lid verantwoordingsorgaan Competentievisie lid verantwoordingsorgaan In dit document worden de vereiste kennis, ervaring en competenties voor de leden van het verantwoordingsorgaan omschreven. De vereiste competenties hebben betrekking

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN

FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN FUNCTIEPROFIEL NIET UITVOEREND BESTUURSLID BPF MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN Pensioenfonds BPF Meubel Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven is het

Nadere informatie

Profielschets bestuurslid

Profielschets bestuurslid Profielschets bestuurslid HET HEINEKEN PENSIOENFONDS EN ZIJN BESTUUR De Stichting Heineken Pensioenfonds (HPF) is opgericht met het doel de pensioenregelingen van Heineken in Nederland uit te voeren. Bij

Nadere informatie

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds

PROFIELSCHETS. Philips Pensioenfonds NIET UITVOEREND BESTUURDER 1/5. Stichting Philips Pensioenfonds PROFIELSCHETS NIET UITVOEREND BESTUURDER Stichting Stichting behoort tot de grootste ondernemingspensioenfondsen van Nederland met een belegd vermogen van bijna 18 miljard euro. Het pensioenfonds voert

Nadere informatie

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Functieprofielen Uitbesteding-Risicobeheer met administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf 1 Inhoudsopgave 1. Profiel bestuur / bestuurslid

Nadere informatie

Pensioenfonds TNO FUNCTIEPROFIEL. Bestuurslid algemeen

Pensioenfonds TNO FUNCTIEPROFIEL. Bestuurslid algemeen Pensioenfonds TNO FUNCTIEPROFIEL Bestuurslid algemeen Rijswijk, 13 juni 2019 1. Pensioenfonds TNO De Stichting Pensioenfonds TNO is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer en risicomanagement van Stichting Notarieel Pensioenfonds 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Notarieel Pensioenfonds (SNPF) is

Nadere informatie

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid raad van toezicht

Fondsdocumenten SNPF. Functieprofiel lid raad van toezicht Fondsdocumenten SNPF Functieprofiel lid raad van toezicht Functieprofiel lid raad van toezicht 1. Inleiding De raad van toezicht dient steeds te voldoen aan de door toezichthouders DNB en AFM gestelde

Nadere informatie

Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING. Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING

Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING. Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Functieprofielen Algemeen Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Algemeen functieprofiel Bestuur Stichting Pensioenfonds ING Kenmerken Fonds Stichting Pensioenfonds ING (hierna: het Fonds) is op 1 januari

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL 1. pensioenfonds van februari 2014. Pagina 1 van 12

FUNCTIEPROFIEL 1. pensioenfonds van februari 2014. Pagina 1 van 12 FUNCTIEPROFIEL 1 Vacature: Lid van het niet uitvoerend bestuur M/V Vertegenwoordiger van: Pensioengerechtigden Taak: Vermogensbeheer en communicatie Deelname in commissie: N.v.t. Ingangsdatum: 1 juli 2014

Nadere informatie

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden

Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden Profielschets 2 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden In het kort Per 1 juli 2018 verloopt de zittingstermijn van de huidige bestuurder namens de pensioengerechtigden in het bestuur

Nadere informatie

De geschikte kandidaat is bereid om pensioenopleiding te volgen. SPT organiseert een opleidings- en inwerkprogramma.

De geschikte kandidaat is bereid om pensioenopleiding te volgen. SPT organiseert een opleidings- en inwerkprogramma. Aan: Bestuur BPVT Van: Sako Zeverijn CC: Bestuur SPT Betreft: Functieprofiel bestuurslid met portefeuille communicatie Datum: 13 mei 2014 1. Algemeen Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandartsspecialisten

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurder

Functieprofiel bestuurder Geschiktheidseisen Kandidaten voor de verkiezingen van vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het algemeen bestuur PME 2018 dienen te voldoen aan de volgende geschiktheidseisen: I. Het functieprofielbestuurder

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

Functieprofiel Bpf Foodservice

Functieprofiel Bpf Foodservice Functieprofiel Bpf Foodservice Vacature bestuurslid, tevens lid beleggingscommissie, juli 2018 Inleiding Het bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice & Groothandel in Levensmiddelen

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL 1. Niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak M/V

FUNCTIEPROFIEL 1. Niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak M/V FUNCTIEPROFIEL 1 Vacature: Vertegenwoordiger van: Taak: Deelname in commissie: Ingangsdatum: Niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak M/V Pensioengerechtigden Lid niet uitvoerend bestuur Vermogensbeheer

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij

Profielschets lid Raad van Toezicht Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij Op 1 juli 2018 ontstaat binnen de raad van toezicht van Bpf Koopvaardij een vacature. De vacature staat vanaf vandaag tot 16 februari 2018 open en daarna zal het selectieproces plaatsvinden. Het gaat om

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan Auteur Gecontroleerd Goedgekeurd KPMG KPMG Werkgroep WVBP 27/2 Werkgroep WVBP 13/3 Datum in werking treding

Nadere informatie

Competentievisie Verantwoordingsorgaan. Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Competentievisie Verantwoordingsorgaan. Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Competentievisie Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Datum: 17-11-2016 Versie : 2 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Functieprofiel leden verantwoordingsorgaan...3 2.1 Missie verantwoordingsorgaan...

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019.

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het

Nadere informatie

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Com puterw eg 1,3542 D P U trecht Postbus 1087,3600 BB Maarssen tel.0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 w w w.picom pany.nl servicedesk@ picom pany.nl Het PiCompany

Nadere informatie

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014

Competentievisie verantwoordingsorgaan. Juli 2014 Competentievisie verantwoordingsorgaan Juli 2014 Versie 1.0 1 juli 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Competentievisie...3 Hoofdstuk 2 Profiel van het fonds...3 Hoofdstuk 3 Profiel verantwoordingsorgaan...3

Nadere informatie

Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken

Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken Profielschets bestuurder Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK met als specifiek aandachtsgebied Juridische zaken november 2016 1. Profielschets van het fonds: Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018

Profielschets lid Raad van Toezicht. 6 maart 2018 Profielschets lid Raad van Toezicht 6 maart 2018 71649 092004 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens de kenmerken van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (Bpf Kappers)

Nadere informatie

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT

Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel voor (kandidaat)leden van het Verantwoordingsorgaan PMT Profiel van PMT Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verzorgt de pensioenregeling voor de bedrijfstak Metaal en Techniek. In totaal zijn

Nadere informatie

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7.

Profiel Kandidaat Bestuurder. 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Profiel Kandidaat Bestuurder 1. Organisatie 2. Kerncijfers 3. Vacante functie 4. Kandidaat 5. Diversiteit 6. Bijzonderheden 7. Procedure Datum: 18 april 2017 1. Organisatie Het pensioenfonds wordt aangestuurd

Nadere informatie

Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (m/v)

Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (m/v) Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (m/v) FUNCTIEPROFIEL Vertegenwoordiger van: Gepensioneerden Ingangsdatum: 1 januari 2019 (voorgenomen benoeming) Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 25 augustus 2016

Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 25 augustus 2016 Functieprofiel voor leden van het Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V 25 augustus 2016 Functieprofiel leden verantwoordingsorgaan 1. Context van de functie Kenmerken

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT en zijn bestuur Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het fonds behartigt

Nadere informatie

Functieprofiel leden van de Raad van Toezicht

Functieprofiel leden van de Raad van Toezicht Functieprofiel leden van de Raad van Toezicht Algemene kenmerken De Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice en Groothandel in Levensmiddelen (Bpf Foodservice) stelt zich ten doel om conform

Nadere informatie

Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland. Profielschets leden Verantwoordings Orgaan Pensioenstichting Transport (PST) Algemeen Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Nadere informatie

Het bestuur stelt het volgende profiel vast waaraan bestuur en bestuursleden moeten voldoen.

Het bestuur stelt het volgende profiel vast waaraan bestuur en bestuursleden moeten voldoen. Profielschets (plaatsvervangend) bestuurslid Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Het bestuur stelt het volgende profiel vast waaraan bestuur en bestuursleden moeten voldoen. Korte profielschets

Nadere informatie

Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden pensioenregelingen, handhaving werkingssfeer, en communicatie

Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden pensioenregelingen, handhaving werkingssfeer, en communicatie Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden pensioenregelingen, handhaving werkingssfeer, en communicatie Profielschets van het fonds StiPP voert de pensioenregelingen uit ten

Nadere informatie

Profielschets lid van het bestuur

Profielschets lid van het bestuur Profielschets lid van het bestuur Algemene kenmerken Stichting Prepensioenfonds voor de Groothandel in Textielgoederen en Aanverwante Artikelen (PRETEX) dat met ingang van 2002 is opgericht, is per 1 januari

Nadere informatie

Functieprofiel lid Bestuur STIP (2018)

Functieprofiel lid Bestuur STIP (2018) Functieprofiel lid Bestuur STIP (2018) A. PENSIOENFONDS STIP Stichting IKEA Pensioenfonds (STIP) is een ondernemingspensioenfonds. Het fonds voert de pensioenovereenkomsten uit die gelden voor de werknemers

Nadere informatie

GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB. Algemeen

GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB. Algemeen 1 GESCHIKTHEIDSPLAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB Algemeen Het geschiktheidsplan heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de geschiktheid van het bestuur van het fonds en dat van eventuele medebeleidsbepalers,

Nadere informatie

Profiel van een bestuurder Specifiek aandachtsgebied: audit, risk & compliance

Profiel van een bestuurder Specifiek aandachtsgebied: audit, risk & compliance Profiel van een bestuurder Specifiek aandachtsgebied: audit, risk & compliance 1. Het fonds Stichting Pensioenfonds Provisum, het fonds, is een ondernemingspensioenfonds. Het fonds heeft tot doel de pensioenen

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Reglement bestuur Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2018-09-27 Pagina 1/7 INHOUDSGAVE Artikel 1. Definities... 3 Artikel 2. Kerntaken Bestuur... 3 Artikel 3. Taken voorzitter van het bestuur... 4 Artikel 4. Kerntaken dagelijks bestuur... 4 Artikel

Nadere informatie

Motivering (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling

Motivering (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling (Her)benoeming commissaris van een toegelaten instelling Op dit formulier geeft u uw motivering aan voor de voorgenomen benoeming of herbenoeming van een commissaris. In paragraaf 2 gaat het om de algemene

Nadere informatie

Geschiktheidsplan. Stichting Pensioenfonds Notariaat 1/16

Geschiktheidsplan. Stichting Pensioenfonds Notariaat 1/16 Geschiktheidsplan Stichting Pensioenfonds Notariaat 1/16 Geschiktheidsplan Stichting Pensioenfonds Notariaat KORTE INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 GESCHIKTHEID... 5 2.1 ALGEMEEN... 5 2.2 DESKUNDIGHEID...

Nadere informatie

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN Zoetermeer, 1 mei 2014 Pensioenfonds Horeca & Catering is een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de bedrijfstakken horeca en

Nadere informatie

Profiel bestuurslid Pensioenfonds Medewerkers Apotheken voor opvulling vacature per 1 januari Vertegenwoordiger pensioengerechtigden

Profiel bestuurslid Pensioenfonds Medewerkers Apotheken voor opvulling vacature per 1 januari Vertegenwoordiger pensioengerechtigden Profiel bestuurslid Pensioenfonds Medewerkers Apotheken voor opvulling vacature per 1 januari 2018 Vertegenwoordiger pensioengerechtigden Algemeen Van een bestuurslid van PMA wordt in zijn algemeenheid

Nadere informatie

Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder met aandachtsgebieden Vermogensbeheer en Financieel technische en actuariële aspecten

Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder met aandachtsgebieden Vermogensbeheer en Financieel technische en actuariële aspecten Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder met aandachtsgebieden Vermogensbeheer en Financieel technische en actuariële aspecten Inleiding Het bestuur van het pensioenfonds bestaat uit uitvoerende en niet-uitvoerende

Nadere informatie

Functieprofiel lid Verantwoordingsorgaan namens de pensioengerechtigden

Functieprofiel lid Verantwoordingsorgaan namens de pensioengerechtigden Functieprofiel lid Verantwoordingsorgaan namens de pensioengerechtigden 1 1. Organisatie Ahold Delhaize Pensioen is in 1925 opgericht. Ahold Delhaize Pensioen is een zelfstandige stichting met als doel

Nadere informatie

Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016

Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016 71649 092004 Profielschets lid Verantwoordingsorgaan oktober 2016 postadres postbus 3183 3502 GD Utrecht telefoon (030) 245 39 22 fax (030) 245 35 72 KvK 41178959 1. INLEIDING In dit document zijn achtereenvolgens

Nadere informatie

Functieprofiel bestuurslid namens pensioengerechtigden

Functieprofiel bestuurslid namens pensioengerechtigden Functieprofiel bestuurslid namens pensioengerechtigden Vacature per 1 januari 2019 Colofon Datum 19 juli 2018 Versie 1.0 Voorwoord Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor Vlees, Vleeswaren, Gemaksvoeding

Nadere informatie

TRANSPARANTIEDOCUMENT

TRANSPARANTIEDOCUMENT TRANSPARANTIEDOCUMENT Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) Dit is een uitgave van de Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie

Nadere informatie

Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden risicomanagement, uitbesteding en IT

Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden risicomanagement, uitbesteding en IT Functieprofiel Uitvoerend Bestuurslid StiPP met als aandachtsgebieden risicomanagement, uitbesteding en IT Profielschets van het fonds StiPP voert de pensioenregelingen uit ten behoeve van de uitzend-

Nadere informatie

Profielschets. Het wijzigen van het beleid ten. De vorm, inrichting. verantwoording

Profielschets. Het wijzigen van het beleid ten. De vorm, inrichting. verantwoording Profielschetss leden Verantwoordings Orgaan Pensioenstichting Transport (PST) Algemeen Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Nadere informatie

VACATURE-INVENTARISATIE

VACATURE-INVENTARISATIE VACATURE-INVENTARISATIE Algemeen Bedrijf: Adres: Telefoon: Reden vacature: uitdiensttreding huidige functionaris overplaatsing huidige functionaris promotie huidige functionaris uitbreiding Datum ingang

Nadere informatie

Profielschets bestuurslid, vastgesteld in de Bestuursvergadering van 25 februari 2014.

Profielschets bestuurslid, vastgesteld in de Bestuursvergadering van 25 februari 2014. Profielschets bestuurslid, vastgesteld in de Bestuursvergadering van 25 februari 2014. HET HEINEKEN PENSIOENFONDS EN ZIJN BESTUUR De Stichting Heineken Pensioenfonds (HPF) is opgericht met het doel de

Nadere informatie

VITP Toezichtcode 2019

VITP Toezichtcode 2019 VITP Toezichtcode 2019 Vier principes vormen het fundament van de toezichtcode: 1. De zorg voor het pensioen van de deelnemer is leidend voor het toezichthouden De primaire taak van een pensioenfonds is

Nadere informatie

Bestuursprofessional Pensioen en Communicatie - SPF

Bestuursprofessional Pensioen en Communicatie - SPF Functieprofiel Bestuursprofessional Pensioen en Communicatie - SPF Contact informatie: Voor meer informatie over deze positie kunt u contact opnemen met: Ingrid Reichmann, Managing Partner Partners at

Nadere informatie

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN PENSIOENFONDS HORECA & CATERING PROFIELSCHETS VOOR BESTUURSLEDEN Zoetermeer, 17 september 2015 Pensioenfonds Horeca & Catering is een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds voor de bedrijfstakken horeca

Nadere informatie

PROFIELSCHETS VOOR LID VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 2017

PROFIELSCHETS VOOR LID VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 2017 PROFIELSCHETS VOOR LID VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 2017 Inhoudsopgave 1. Het pensioenfonds... 3 2. Het verantwoordingsorgaan... 3 3. Taken en bevoegdheden van het verantwoordingsorgaan...

Nadere informatie

Pensioenen... Profielschets verantwoordingsorgaan

Pensioenen... Profielschets verantwoordingsorgaan Pensioenen.............................................. Profielschets verantwoordingsorgaan 18 april 2019 PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Samenstelling verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel Bestuurlid

Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland. Functieprofiel Bestuurlid Stichting Pensioenfonds Fluor Nederland Functieprofiel Bestuurlid Auteur Gecontroleerd Goedgekeurd KPMG Werkgroep WVBP 27/2 Datum in werking treding 1 juli 2014 Functieprofiel bestuurslid 27022014.docx

Nadere informatie

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen

Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen Functieprofiel lid bestuur met portefeuille vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Productschappen 1. Algemene kenmerken Het bestuur van de Stichting Pensioenfonds Productschappen (PFP) is het bestuur

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen 9 september 2014 Reglement verantwoordingsorgaan SPD 1 van 7 Artikel 1. Definities Bestuur: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Intern

Nadere informatie

Profielschets leden Verantwoordingsorgaan Pensioenstichting Transport (PST)

Profielschets leden Verantwoordingsorgaan Pensioenstichting Transport (PST) Profielschets leden Verantwoordingsorgaan Pensioenstichting Transport (PST) Algemeen Pensioenstichting Transport (PST) is de uitvoerder van de pensioenregeling voor de deelnemende DHL bedrijven in Nederland.

Nadere informatie

Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder Aandachtsgebied: administratieve organisatie en interne controle

Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder Aandachtsgebied: administratieve organisatie en interne controle Functieprofiel niet-uitvoerend bestuurder Aandachtsgebied: administratieve organisatie en interne controle Inleiding Hieronder treft u het functieprofiel voor de niet uitvoerend bestuurder, een van de

Nadere informatie

3.3 Eisen bestuursleden

3.3 Eisen bestuursleden 3.3 Eisen bestuursleden Het bestuur zorgt voor geschiktheid, complementariteit en continuïteit binnen het bestuur. Daarbij houdt het rekening met opleiding, achtergrond, persoonlijkheid, geslacht en leeftijd.

Nadere informatie

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN

Pensioencontact EXTRA EDITIE KANDIDATEN GEZOCHT VOOR BESTUUR EN COLLEGE VAN BELANGHEBBENDEN PDN OPROEP VOOR KANDIDATEN Pensioencontact Pensioencontact is een uitgave van Pensioenfonds DSM Nederland EXTRA EDITIE Deze editie van Pensioencontact is speciaal bedoeld voor de pensioengerechtigden die geïnteresseerd zijn in de

Nadere informatie

PROFIELSCHETS VOORZITTER september 2018

PROFIELSCHETS VOORZITTER september 2018 PROFIELSCHETS VOORZITTER september 2018 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de Kappersbranche. In het kader

Nadere informatie

REGLEMENT VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN DEELNEMERS EN VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN PENSIOENGERECHTIGDEN

REGLEMENT VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN DEELNEMERS EN VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN PENSIOENGERECHTIGDEN REGLEMENT VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN DEELNEMERS EN VOORDRACHTSCOMMISSIE VERTEGENWOORDIGERS VAN PENSIOENGERECHTIGDEN [Versie 1 januari 2019] ARTIKEL 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1. Indien en voor

Nadere informatie

Profielschets 1 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden

Profielschets 1 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden Profielschets 1 Bestuurslid voor de vacature namens de pensioengerechtigden In het kort Per 1 juli 2018 verloopt de zittingstermijn van de huidige bestuurder namens de pensioengerechtigden in het bestuur

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beloningsbeleid SPW. 26 Juni 2018 Versie 9.1

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties. Beloningsbeleid SPW. 26 Juni 2018 Versie 9.1 Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Beloningsbeleid SPW 26 Juni 2018 Inhoudsopgave Versiebeheer... 3 1 Inleiding... 4 2 Doel beloningsbeleid... 4 3 Uitgangspunten beloningsbeleid... 4 4 Overzicht

Nadere informatie

Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity

Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity Profielschets Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Flexsecurity Lid van het Verantwoordingsorgaan Vacature lid namens deelnemers 2019 t/m 2022 januari 2018 c:\users\maassenm\appdata\local\microsoft\windows\temporary

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL 1. Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (M/V)

FUNCTIEPROFIEL 1. Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (M/V) FUNCTIEPROFIEL 1 Voor de functie van niet uitvoerend bestuurder BPF Schoonmaak (M/V) Vertegenwoordiger van: Werkgevers Ingangsdatum: 1 juli 2019 1 Versie 04-02-2019/wb 1 1. Inleiding Er is per 1 januari

Nadere informatie

Functieprofiel leden Algemeen Bestuur

Functieprofiel leden Algemeen Bestuur Functieprofiel leden Algemeen Bestuur In dit document worden de vereiste kennis, ervaring en competenties voor een lid van het Algemeen Bestuur in het algemeen omschreven. De vereiste competenties hebben

Nadere informatie

Geschiktheidsplan. BPL Pensioen

Geschiktheidsplan. BPL Pensioen Geschiktheidsplan BPL Pensioen Versie d.d. 19 oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidsbepalers en organisatie... 3 3. Geschiktheidseisen... 4 3.1 Betrouwbaarheid... 5 3.2 Geschiktheid...

Nadere informatie

Vacature. Locatiedirecteur. Daltonbasisschool t Otterke

Vacature. Locatiedirecteur. Daltonbasisschool t Otterke Vacature Locatiedirecteur Daltonbasisschool t Otterke Beek en Donk, 15-01-2018 Eenbes Basisonderwijs staat voor Samen vernieuwend leren. Met eigentijds onderwijs wordt aan kinderen een stevige basis meegegeven.

Nadere informatie

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007

Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr juli 2007 Deze brief werd op maandag 30 juli 2007 gestuurd aan het huisadres van de pensioengerechtigden van SPF Ons kenmerk Doorkiesnummer Heerlen SPF 2007, nr. 83 045-5782292 30 juli 2007 Onderwerp Oproep: Kandidaten

Nadere informatie

Functieprofiel sleutelfunctionarissen (zowel sleutelfunctiehouders als sleutelfunctievervullers)

Functieprofiel sleutelfunctionarissen (zowel sleutelfunctiehouders als sleutelfunctievervullers) Functieprofiel sleutelfunctionarissen (zowel sleutelfunctiehouders als sleutelfunctievervullers) 1. Inleiding Stichting Pensioenfonds Notariaat ( SPN ) kent de volgende drie sleutelfuncties: - de risicobeheerfunctie;

Nadere informatie

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Interselect Spijksedijk 18F 4207 GN Gorinchem 0183 693939 Pagina 1 van 13 / 21 maart 2007 / de heer B. Krol / Interselect 2007 BO competentietaal

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie