Er zijn verschillende factoren die een ongeval kunnen veroorzaken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er zijn verschillende factoren die een ongeval kunnen veroorzaken:"

Transcriptie

1 Speeltoestellen Speeltoestellen en attractietoestellen moeten veilig zijn en aan de wettelijke eisen voldoen. Dit draagt bij aan het voorkomen van ongelukken. Spelende kinderen kunnen vallen, kunnen bekneld raken, er kan verstikkingsgevaar optreden of er kunnen ongelukken gebeuren door een te harde ondergrond of achterstallig onderhoud. Daarom stelt het Warenwetbesluit veiligheid attractie- en speeltoestellen eisen aan speeltoestellen. Deze eisen zijn niet van toepassing op speeltoestellen die bij mensen thuis staan. Voor die speeltoestellen, activity toys genoemd, gelden aparte eisen, vastgelegd in het Warenwetbesluit speelgoed. De VWA houdt toezicht op de naleving van deze wetgeving. Wat doet de nvwa? De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nvwa) houdt toezicht op de veiligheid van speeltoestellen. Dit is nodig omdat er jaarlijks circa kinderen worden behandeld op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis na een ongeval met een speeltoestel [bron: Stichting Consument en Veiligheid]. De nvwa onderzoekt of de fabrikant en de beheerder zich houden aan de eisen en de verplichtingen die de wet stelt. Bij tekortkomingen zijn verschillende maatregelen mogelijk. De controleur kan een beschikking opmaken, proces-verbaal opmaken of een boete opleggen. In het uiterste geval, wanneer er sprake is van een bijzonder onveilige situatie, kan een toestel buiten gebruik worden gesteld. De nvwa controleert zowel de fabrikant als de instantie waar het speeltoestel uiteindelijk in gebruik wordt genomen, de beheerder. Beheerders zijn te vinden in bijvoorbeeld kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gemeentelijke speeltuinen, scholen en de horeca. Er zijn verschillende factoren die een ongeval kunnen veroorzaken: het ontwerp of de constructie van het speeltoestel; de inrichting en het onderhoud van het speelterrein; het toezicht op de spelende kinderen en het gedrag van de kinderen zelf. De VWA houdt toezicht op de zaken die wettelijk geregeld zijn, zoals het ontwerp, de constructie, de installatie en het onderhoud van de speeltoestellen (Warenwetbesluit veiligheid attractie en speeltoestellen). Daarnaast communiceert de nvwa over de risico s van speeltoestellen. Uit diverse onderzoeken van de nvwa blijkt dat de kwaliteit van het ontwerp en de constructie van speeltoestellen sterk is verbeterd. Toch ontstaan nog veel onveilige situaties door onveilige installatie en onvoldoende onderhoud van de speeltoestellen. Door goed beheer van de speeltoestellen kunnen veel van deze situaties worden voorkomen. Het beheer van speeltoestellen speelt dus een belangrijke rol in het bieden van veilige speeltoestellen. Ouders en verzorgers van kinderen moeten immers kunnen vertrouwen op de veiligheid van de speeltoestellen.

2 Wetgeving De veiligheid van speeltoestellen en attractietoestellen is geregeld in het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). In dit besluit worden onder andere eisen gesteld aan de veiligheid en aan het beheer van speeltoestellen en attractietoestellen in de openbare ruimte. Speeltoestellen Een speeltoestel is volgens het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (Staatsblad 1996: 474 en Staatsblad 2000: 161) een inrichting die bestemd is voor vermaak of ontspanning, waarbij uitsluitend van de zwaartekracht of de fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt. Het onderscheid met attractietoestellen zit in de aandrijving die bij attractietoestellen komt van een niet-menselijke energiebron. Sinds 2000 vallen ook speeltoestellen in en om het water, zoals waterglijbanen, onder het WAS. Attractietoestellen Attractietoestellen zijn gedefinieerd als een al dan niet permanent geïnstalleerde inrichting ter voortbeweging van personen die bestemd is voor vermaak of ontspanning en die aangedreven wordt door een niet menselijke energiebron. De fabrikant (of importeur) moet een veilig speeltoestel maken, dat wil zeggen dat hij het zodanig moet ontwerpen en vervaardigen dat het veilig is. Ook moet hij elk nieuw type toestel laten keuren bij een door de overheid aangewezen keuringsinstantie. Daarnaast moet hij een technisch constructiedossier opstellen, bewaren en ter beschikking houden tot minimaal 10 jaar na het laatst verkochte exemplaar. Tot slot moet de fabrikant een gebruiksaanwijzing maken en op het toestel een aantal gegevens vermelden waardoor altijd zichtbaar is wie de fabrikant is. De beheerder, daar waar het speeltoestel staat, moet er voor zorgen dat het toestel in het gebruik geen gevaar voor de gezondheid oplevert en er geen gevaar voor de veiligheid van personen ontstaat. Dat stelt eisen aan de installatie en het onderhoud. Daarnaast mag de beheerder alleen een toestel in gebruik hebben dat gekeurd is. Wil een beheerder een niet gekeurd toestel in gebruik nemen, dan is de beheerder verplicht het toestel alsnog te laten keuren door een daartoe aangewezen instantie. Ook moet de beheerder een logboek bijhouden. Daarin moet hij bijhouden welke inspecties en keuringen er zijn geweest, welk onderhoud is gepleegd en of er ongelukken zijn geweest.

3 Beheer van speelplaatsen door gemeenten Beheer van speelplaatsen door gemeenten De gemeente moet als beheerder van speeltoestellen voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen. Speeltoestellen moeten veilig geïnstalleerd en goed onderhouden worden. Dat betekent dat er regelmatig nagegaan moet worden of het toestel nog steeds veilig is. Ook moet de beheerder regelmatig onderhoud (laten) verrichten. De beheerder moet een logboek bijhouden met daarin de gegevens van de inspecties, onderzoeken, onderhoud en ongevallen. De logboeken bieden de VWA de mogelijkheid om op efficiënte wijze te controleren of de beheerder de wettelijke beheersverplichtingen nakomt. Om een goed beeld te krijgen van hoe een gemeente haar speeltoestellen beheert, zijn de logboeken van speeltoestellen op een aantal punten onderzocht. Vervolgens is hierover een gemiddelde score berekend waarbij ieder item een zelfde gewicht is toegekend. Deze score is gebaseerd op een steekproef door de nvwa van drie logboeken van speeltoestellen, waarbij gecontroleerd is of er gegevens van inspecties en onderhoud zijn geregistreerd. Bij een score van 100% zijn alle gegevens waarop gecontroleerd is terug te vinden in de logboeken. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van het beheer van de speelplaatsen. De nvwa voert ook inspecties uitn naar aanleiding van klachten of incidenten. Tips voor veilig spelen Laat kinderen afstand houden tot bewegende toestellen waarop andere kinderen al spelen (schommels, draaimolen, wip). Als gevolg van vasthaken van bijvoorbeeld een kledingstuk of een koord kunnen kinderen verstrikt raken bij sommige speeltoestellen, met in het ergste geval verstikking tot gevolg. Vermijd daarom loszittende koorden, capuchontouwtjes, key-cords, hangers e.d. als kinderen gaan spelen. Laat kinderen geen schoenen dragen in ballenbakken en springkussens. Meer tips zijn te vinden op de websites van Stichting Consument en Veiligheid

4 Bodemmaterialen De beheerder van de speeltoestellen is naast het deugdelijk monteren en installeren van speeltoestellen ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de speelomgeving en de bodemgesteldheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geschikt bodemmateriaal met voldoende valdemping moet worden gebruikt. Dat de beheerder regelmatig controleert of gebruik van het toestel nog steeds veilig is, en eventueel onderhoud verricht. Normen Valdempend materiaal moet worden aangelegd bij speeltoestellen met een valhoogte van meer dan 600 mm. Er bestaat een relatie tussen de valhoogte van het speeltoestel en het te gebruiken bodemmateriaal. Andere eisen die van invloed zijn op het veilig spelen op een speeltoestel: De ondergrond bij speeltoestellen moet vrij zijn van scherpe onderdelen of andere gevaarlijk objecten. De ondergrond mag geen beknelling veroorzaken. Bij los materiaal moet er 200 mm extra laagdikte worden gelegd dan nodig zou zijn voor voldoende valdemping (om rekening te houden met het uitlopen van het materiaal). Materialen zonder significante valdemping (zoals steen, beton, asfalt) mogen alleen buiten het valgebied gebruikt worden. De leverancier van het bodemmateriaal moet instructies meegeven over de correcte installatie, onderhoud en inspectie procedures. Het materiaal moet voorzien zijn van een label of geschreven info over de identificatie en eigenschappen. Het impactgebied (valgebied) van een speeltoestel is het gebied dat kan worden geraakt door een gebruiker wanneer deze valt. Wanneer de vrije valhoogte van het speeltoestel tussen de 0,6m en 1,5m is, dan dient de afmeting van het impactgebied 1,5m rond het toestel te zijn. Wanneer de vrije valhoogte van het speeltoestel tussen de 1,5m en 3,0m is, dan dient de afmeting van het impactgebied 2/3 x de vrije valhoogte + 0,5m rond het toestel te zijn. De vrije valhoogte van een speeltoestel mag niet meer dan 3 meter zijn. Het impactgebied moet vrij zijn van obstakels die letsel kunnen veroorzaken.

5 Attractie- en speeltoestellen, registratieplicht logboek Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen Geldend op U doet aangifte bij de Voedsel en Waren Autoriteit als u een attractietoestel of een speeltoestel in gebruik wilt nemen. U doet de aangifte na de eerste opbouw of plaatsing ervan. U moet de volgende gegevens vermelden: uw naam, woon- of verblijfplaats en adres; de soort, het type, bouwjaar en de fabrikant van het toestel; de plaats waar het toestel zich bevindt of, als het niet permanent geïnstalleerd is, de plaatsen waar het zich in de periode van drie maanden na de dag van aangifte zal bevinden. Als u een attractie- of speeltoestel tijdelijk in Nederland gebruikt moet u tenminste twee maal vierentwintig uur voorafgaand aan elke eerste opbouw of plaatsing van het toestel op Nederlands grondgebied, bij de Voedsel en Waren Autoriteit aangifte doen van uw voornemen tot plaatsing of opbouw van het toestel op Nederlands grondgebied. Beschrijving Indien u een attractie- of speeltoestel voorhanden hebt, moet u een logboek, waarvan een model is opgenomen in het Warenwetbesluit veiligheid attractie- en speeltoestellen, bijhouden en bewaren. In het logboek dienen onder andere de volgende gegevens te worden opgenomen: 1. de naam en het adres van de eigenaar en degene die het attractie- of speeltoestel voorhanden heeft; 2. een beschrijving van het attractie- of speeltoestel; 3. de naam van de fabrikant en van de importeur; 4. het bouwjaar; 5. de serie- of typeaanduiding; 6. het serienummer, voor zover van toepassing, enzovoort. Attractie- en speeltoestellen gaan vergezeld van een logboek volgens dit model. Voorwaarden U dient een logboek bij te houden indien u attractie- en speeltoestellen voorhanden hebt.

Speeltoestellen in de Kinderopvang

Speeltoestellen in de Kinderopvang Speeltoestellen in de Kinderopvang Een onderzoek naar het veiligheidsniveau van speeltoestellen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Auteur: ir. L. Lammers Senior Veiligheids- en trendonderzoeker

Nadere informatie

Waterglijbanen. Zie voor meer informatie over speeltoestellen ook naar de informatie over Speeltoestellen.

Waterglijbanen. Zie voor meer informatie over speeltoestellen ook naar de informatie over Speeltoestellen. Waterglijbanen informatieblad 38 / 4 september 2006 WAS: Warenwetbesluit attractie-en speeltoestellen Iedereen die in Nederland waterglijbanen fabriceert, importeert, verhandelt of beheert heeft te maken

Nadere informatie

Minisymposium 4 juni 2013. www.keurmerk.nl

Minisymposium 4 juni 2013. www.keurmerk.nl Minisymposium 4 juni 2013 Keurmerkinstituut Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie gericht op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten.

Nadere informatie

Speeltoestellenbesluit

Speeltoestellenbesluit Wet- en regelgeving Speeltoestellenbesluit Veiligheid bij spelactiviteiten vinden we allemaal erg belangrijk. Een aantal randvoorwaarden voor die veiligheid zijn wettelijk geregeld. Rond speeltoestellen

Nadere informatie

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 3Logboek speeltoestel Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 5 2 Eigenaar en beheerder 7 3 Identificatie speeltoestel 9 4 Fabrikant, importeur en installateur 11

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectiebevindingen 2007 en 2008 Fact sheet Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuidwest Maart 2009 (Deel)projectnummer:

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 3 september 1996 tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen (Besluit veiligheid attractie- en speeltoestellen) Wij Beatrix,

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Toezicht kermisattracties

Toezicht kermisattracties Toezicht kermisattracties Inspectieresultaten van 2016 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de veiligheidsregels door kermisexploitanten. Deze controles zijn

Nadere informatie

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN PAGINA 2 INLEIDING Slecht onderhouden speelplekken zijn niet alleen onveilig, maar meestal ook onaantrekkelijk. Wie

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein inspectieresultaten 2009 Factsheet 28 mei 2010 Speeltoestellen op scholen - inspectieresultaten 2009 28 mei 2010 Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer

Nadere informatie

Speeltoestellen, kinderbedden en - boxen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

Speeltoestellen, kinderbedden en - boxen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Speeltoestellen, kinderbedden en - boxen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Auteurs: L.Lammers C.J.T.M. Postma-Koolen Projectnummer: ZW05P002 en ZW05P004 Datum: maart 2006 VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen

Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen Inspectieresultaten 2009 Factsheet 26 augustus 2010 Speeltoestellen bij speeltuinverenigingen - inspectieresultaten 2009 26 augustus 2010 Colofon

Nadere informatie

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN PAGINA 2 VALLEN EN OPSTAAN... Voor speeltoetsellen geldt dat een risico onaanvaardbaar is als het risico... Op een schoolplein voelen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen

Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen, mei 2009 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wet... 3 3. Inspectie... 4 4. Aansprakelijkheid bij ongevallen...

Nadere informatie

Aantal Toelichting. 2 Toetsterm verder gedetailleerd; met voorbeelden zodat het duidelijk moet zijn dat het hier ook om de 'bijzondere' gevallen gaat.

Aantal Toelichting. 2 Toetsterm verder gedetailleerd; met voorbeelden zodat het duidelijk moet zijn dat het hier ook om de 'bijzondere' gevallen gaat. Certificaat: Inspecteur speeltoestellen Niveau: ster Toetsvorm: Gesloten vragen Toetsduur: 0 minuten Cesuur: 60% met correctie voor de gokkans Hulpmiddelen: WAS, Normenbundels Onderwerp Code Toetsterm

Nadere informatie

Veiligheid van waterglijbanen 2006. Fact sheet. Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid west

Veiligheid van waterglijbanen 2006. Fact sheet. Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid west Veiligheid van waterglijbanen 2006 Fact sheet Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid west (Deel)projectnummer: ZW 06 J243 Toezichtarrangement attractie- en speeltoestellen

Nadere informatie

1 x 1 landelijke wetgeving

1 x 1 landelijke wetgeving Certificaat: Inspecteur speeltoestellen Niveau: 2 sterren Toetsvorm: Gesloten vragen Toetsduur: 120 minuten Cesuur: 60% met correctie voor de gokkans Hulpmiddelen: WAS, Normenbundels TOETSMATRIJS SVS 2

Nadere informatie

Spelen in de bossen. Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen. Factsheet. Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest

Spelen in de bossen. Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen. Factsheet. Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest Spelen in de bossen Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen Factsheet Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest 1 2 1. INLEIDING Achtergrond Spelen en lekker bewegen in het groen, in een

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 388 Besluit van 28 augustus 2008, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) teneinde regels te stellen over

Nadere informatie

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) Nr. Naam van het speeltoestel poel 1 Artikelnummer S 053.02 Bouwjaar Locatie van het speeltoestel Ordernummer Plaatsingsdatum Beschrijving

Nadere informatie

Strijen, juli 2009 OWZ/an - 1 -

Strijen, juli 2009 OWZ/an - 1 - Strijen, juli 2009 OWZ/an - 1 - INHOUD 1. Inleiding pagina 3 2. Criteria pagina 4 3. Huidige situatie in Strijen pagina 5 4. Visie Strijen pagina 6 5. Centrale Speelplaats pagina 6 6. Burgerparticipatie

Nadere informatie

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01,

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01, IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01, 2017-05-11 1 Warenwet, Warenweting algemene WW art. 21b lid 1, jo. WW-ing apv, art. 2 Alle s Plicht voor handelaren

Nadere informatie

Reglementering veiligheid van speelterreinen

Reglementering veiligheid van speelterreinen Reglementering veiligheid van speelterreinen Gent, 19 april 2017 Toon Goossens Dienst Controle Veiligheid Noord Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid http://economie.fgov.be Inhoud Enkele foto s Inleiding

Nadere informatie

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) Nr. Naam van het speeltoestel robinia paalspeelhuis Artikelnummer Bouwjaar Locatie van het speeltoestel Ordernummer Plaatsingsdatum Beschrijving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 772 Vragen van het lid

Nadere informatie

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02,

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02, IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02, 2017-07-03 Bron 1 Warenwet, Warenweting algemene WW art. 21b lid 1, jo. WW-ing apv, art. 2 Alle s Plicht voor

Nadere informatie

Factsheet Toezicht kermisattracties

Factsheet Toezicht kermisattracties Factsheet Toezicht kermisattracties 2012-2013 Datum: 17 juli 2014 1 Colofon Projectnaam Toezicht Kermisattracties 2012-2013 Projectnummer P3NT12 (2012) en PDNT0000 (2013) Versienummer 8 juli 2014 Projectleiders

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING Algemene voorschriften: A. Ondergrond Het toestel dient op een valdempende ondergrond geplaatst te worden, welke minimaal

Nadere informatie

speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s = speelterrein zonder spel

speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s = speelterrein zonder spel PRAKTISCHE INVULLING SPEELPLAATSDOSSIER Kristel Vanorbeek Speelterreinen Kinderen leren al spelend risico s inschatten, risico s die er altijd zullen zijn. speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s =

Nadere informatie

TYPE GOEDKEURINGSCERTIFICAAT Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's. Afgekeurd. Hiermede wordt verklaard dat het toestel

TYPE GOEDKEURINGSCERTIFICAAT Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's. Afgekeurd. Hiermede wordt verklaard dat het toestel Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's Spijlendoel met 2 balgaten Hiermede wordt verklaard dat het toestel met de type aanduidingen 6.71140 Plaats en datum : Baal, 19/03/2012 geleverd door Spereco Nederland

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool

Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool Inhoud: Speelterreinen speeltoestellen. Regelgeving Normen Aankoop Praktische aanpak 2 Kinderen moeten leren met

Nadere informatie

Uitbating van speelterreinen

Uitbating van speelterreinen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Uitbating van speelterreinen Versie 19/12/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING. klein nest best. nr. C

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING. klein nest best. nr. C MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING Algemene voorschriften: A. Ondergrond Het toestel dient minimaal op een valdempende ondergrond geplaatst te worden, welke

Nadere informatie

Fact Sheet inspectieresultaten speeltoestellen Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA

Fact Sheet inspectieresultaten speeltoestellen Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Fact Sheet inspectieresultaten speeltoestellen 2011-2012 Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Opgesteld door : J. Taal Datum : 7 november 2013 Fact Sheet inspectieresultaten Speeltoestellen

Nadere informatie

Certificering (natuur) speelplaatsen VAK

Certificering (natuur) speelplaatsen VAK Certificering (natuur) speelplaatsen VAK TÜV NORD Group Organisatie voor certificatie en keuringen van systemen, producten, processen en kwalificaties van personen Vertegenwoordiging in meer dan 70 landen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 134 Besluit van 14 maart 2016, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen inzake het uitvoeren van aanbevelingen

Nadere informatie

code IB02-SPEC46 versie 06 Inwerkingtreding: 01 september 2017 pag. 1 van 6

code IB02-SPEC46 versie 06 Inwerkingtreding: 01 september 2017 pag. 1 van 6 code IB02-SPEC46 versie 06 Inwerkingtreding: 01 september 2017 pag. 1 van 6 De Minister van Versie Datum vaststelling Volksgezondheid, Welzijn en Sport / De Nederlandse Voedsel- Wijzigingen ten opzichte

Nadere informatie

Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer,

Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer, Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer, Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. In uw gemeente vinden waarschijnlijk evenementen plaats waarbij attractietoestellen 1

Nadere informatie

Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft

Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft Overzicht Om te beginnen dit kunstwerk Ongevallen in het algemeen

Nadere informatie

Workshop speelterreinen en speeltoestellen

Workshop speelterreinen en speeltoestellen Workshop speelterreinen en speeltoestellen Genk Karen Brems Sint-Andries Erwin De Buck Denderleeuw Luc Janssens 1 Inhoud workshop 1. Kort overzicht regelgeving 2. A.d.h.v. foto s de aandachtspunten betreffende

Nadere informatie

Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen

Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen André Oostdijk Maarten van Noort Annick van Kollenburg Martine Hoofwijk (Consument en Veiligheid) 21 december 2011 Het WAS

Nadere informatie

Beheersplan en Overzichtsblad

Beheersplan en Overzichtsblad Beheersplan en Overzichtsblad Speeltoestellen Naam speelplek.... Locatie, adres.... Aantal speeltoestellen.... Beheersplan en overzichtsblad speeltoestellen Overzichtsblad speeltoestellen Dit overzichtsblad

Nadere informatie

Check die speelplek. Een speeltuin beoordelen op veiligheid

Check die speelplek. Een speeltuin beoordelen op veiligheid Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat aan de hand van een checklist een speeltuin beoordelen op veiligheid. Hiervan maak je een verslag waarin je een advies uitbrengt. Aan deze competentie ga je werken Instructies

Nadere informatie

Schommel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Schommel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven attest afleveren dat het toestel in

Nadere informatie

Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk

Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk PRODUCTSPECIFIEKE OMSCHRIJVING Ronde evenwichtsbalk robinia (op paaltjes). Lengte kan varieren tussen de 2,0 en 6,0 meter, diameter ca. 20 cm. Opvangzone 1,5 meter

Nadere informatie

Vraag Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder?

Vraag Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder? Informatie over zonnebanken van de Voedsel en Waren Autoriteit Bron: www.vwa.nl en antwoord Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder? Neem voor advies contact op met uw leverancier.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 84. Nr. 9088 5 april 06 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van maart 06, 94408-486-VGP, tot wijziging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 200 XVI Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2004 Nr. 267 BRIEF

Nadere informatie

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014 Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Opgesteld door : ir. C.J.T.M. Postma-Koolen. Datum : mei 2015 Toezicht attractieparken inspectieresultaten

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten BRIEF AAN DE LEDEN 1996607609 tav burgemeester en wethouders, met name de wethouders van volkshuisvesting en welzijn nummer ons kenmerk datum Lbr. 96/251 VHB/607609

Nadere informatie

De aanvullende eisen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderbedden en boxen die in de

De aanvullende eisen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderbedden en boxen die in de 1 Aanvullende eisen kinderbedden en boxen in kinderopvang Vragen en antwoorden 1. Wat houden de aanvullende eisen in? De aanvullende eisen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderbedden en boxen die in de

Nadere informatie

Logboek (B) Inleiding

Logboek (B) Inleiding Logboek (B) Inleiding Gefeliciteerd met de aanschaf van uw speeltoestel(len). U heeft gekozen voor een product welk met de grootst mogelijke zorg is ontworpen en vervaardigd. Een grote mate van inzet en

Nadere informatie

Inspectie uitgevoerd samen met. < en toegelicht dat dit een openbaarmakingsproject is.

Inspectie uitgevoerd samen met. < en toegelicht dat dit een openbaarmakingsproject is. Bijlage 24 2 Verslagen uit ISI van de locatie van recent naar 2013 20-07-2018 Alle 2013 maatregelen opgeheven. De toestellen waarvoor de SW was gegeven voor o.a. het niet kunnen tonen van de certificaten

Nadere informatie

Veilig Ondernemen(d)!

Veilig Ondernemen(d)! Actieplan Veilig Ondernemen(d)! Auteur: Paulien Bunskoeke, RECRON afdeling Info & Advies Niets uit deze vaknota mag op enigerlei wijze worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder voorafgaande

Nadere informatie

gegevens Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van (voldoende ruimte voor datum), kenmerk (kenmerk invullen);

gegevens Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van (voldoende ruimte voor datum), kenmerk (kenmerk invullen); Besluit van, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen inzake het uitvoeren van aanbevelingen uit de evaluatie en rapportages over het besluit gegevens Op de voordracht van

Nadere informatie

Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen?

Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen? Keuzesessie: Veiligheid en risico's Interactieve workshop Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen? Wat zegt de wet en hoe bieden we kinderen op een verstandige manier toch

Nadere informatie

Vaststelling reikwijdtenotitie bij Warenwetbesluit attractieen speeltuintoestellen

Vaststelling reikwijdtenotitie bij Warenwetbesluit attractieen speeltuintoestellen VWS Vaststelling reikwijdtenotitie bij Warenwetbesluit attractieen speeltuintoestellen 22 februari 2007 VGP/PSL 2751205 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt de onderliggende notitie

Nadere informatie

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013 Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Opgesteld door : ir. C.J.T.M. Postma-Koolen. Datum : 6 december 2013 Toezicht

Nadere informatie

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst Veiligheid van speelterreinen Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst http://pro.g-o.be/gezondheid-enpreventie/preventie Wetgeving KB van 28 maart 2001 betreffende de

Nadere informatie

Preventie. Risicoanalyse Speelterrein. Preventieverslag. Aan de directie van de freinetschool De Toverfluit Guldenboomkensweg Zonhoven

Preventie. Risicoanalyse Speelterrein. Preventieverslag. Aan de directie van de freinetschool De Toverfluit Guldenboomkensweg Zonhoven Preventie Risicoanalyse Speelterrein Aan de directie van de freinetschool De Toverfluit Guldenboomkensweg 4 3520 Zonhoven Preventieverslag Geachte directie Hierbij stuur ik u ter informatie het preventieverslag

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING. kleine berg best. nr

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING. kleine berg best. nr MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING Algemene voorschriften: A. Ondergrond Het toestel hoeft niet op een valdempende ondergrond geplaatst te worden. Spereco

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016

Onderzoeksopzet. Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016 Onderzoeksopzet Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016 Tijdens het marktonderzoek naar trampolines in 2016 onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna NVWA) trampolines voor gebruik

Nadere informatie

Risico en speelwaarde

Risico en speelwaarde Risico en speelwaarde Wetgeving uitbating speelterreinen bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen Sessiegever: PETER DEKEYSER december 2018 Wie is Kind & Samenleving? Lange Ridderstraat 22

Nadere informatie

Glijbaan. FC* Beschrijving - Commentaar. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Glijbaan. FC* Beschrijving - Commentaar. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. 1. Conform de EN-norm Permanente markering 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven attest afleveren dat het toestel in

Nadere informatie

Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen

Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen Inhoud 1. Strekking... 1 2. Definities en afkortingen... 1 3. Algemene regels... 2 4. Kenmerken van het certificaat... 2 5. Toegang tot certificatie...

Nadere informatie

1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen.

1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen. SVS terugkomdag Stellingen 1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen. Reactie panel: De AKI s hebben afgesproken dat er rondom binnentoestellen die staan

Nadere informatie

Nota speelplaatsen gemeente Midden-Delfland

Nota speelplaatsen gemeente Midden-Delfland CVDR Officiële uitgave van Midden-Delfland. Nr. CVDR30587_1 6 maart 2018 Nota speelplaatsen gemeente Midden-Delfland Hoofdstuk 1. Inleiding In de gemeente Midden-Delfland is nog geen speelplaatsenplan

Nadere informatie

Bijscholing Speelom 2009

Bijscholing Speelom 2009 Bijscholing Speelom 2009 Opblaasbare speelstructuren 1 Aangenaam... Koen De Maertelaere Professionele speelvogel Voorzitter NVCS Lid BE delegatie in de CEN comissie Lid raad van beheer VZW Speelom Lid

Nadere informatie

Duurzaam Natuurlijk Veilig

Duurzaam Natuurlijk Veilig Natuurspeeltuin De Speeldernis Rotterdam ZARA & SN10G Speelnatuur Tiengemeten There is always a certain risk in being alive. And if you are more alive there is more risk. Henrik Ibsen Een professioneel

Nadere informatie

Duurzaam Natuurlijk Veilig

Duurzaam Natuurlijk Veilig Sigrun Lobst, Landschapsarchitecte en beheerder Natuurmonumenten SN10G, Rotterdam Duurzaam Natuurlijk Veilig There is always a certain risk in being alive. And if you are more alive there is more risk.

Nadere informatie

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering Vragen over de huidige toestand Niet 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven

Nadere informatie

Extreme ontspanningsevenementen

Extreme ontspanningsevenementen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Extreme ontspanningsevenementen Versie 06/02/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit R. Nieuwenhuijs Divisie Consument & Veiligheid inspecteur-generaal & plv. inspecteur-generaal Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 2 1 Wat valt daar allemaal onder? 3 Zwijndrecht Laboratorium mechanische

Nadere informatie

titel Specifiek interventiebeleid attractie- en speeltoestellen code IB02-SPEC46 versie 05 ingangsdatum pag. 1 van 16

titel Specifiek interventiebeleid attractie- en speeltoestellen code IB02-SPEC46 versie 05 ingangsdatum pag. 1 van 16 code IB02-SPEC46 versie 05 ingangsdatum 22-05-2015 pag. 1 van 16 versie datum toelichting 01 01-12-2013 Het interventiebeleid vastgelegd in IB02-SPEC45 is de basis van de interventies. Uitzonderingen op

Nadere informatie

INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL

INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL WWW.AMUSEMENTPROF.NL Inhoudsopgave Inleiding... 2 Keuringsinstanties... 2 Technisch constructie dossier... 2 Toegepaste normen en voorschriften...

Nadere informatie

Branchenorm hefbruggen motorvoertuigenbranche Onderhoud en keuring van hefbruggen

Branchenorm hefbruggen motorvoertuigenbranche Onderhoud en keuring van hefbruggen Branchenorm hefbruggen motorvoertuigenbranche Onderhoud en keuring van hefbruggen Een hefbrug is een machine die bedoeld is om voertuigen op hoogte te brengen om vervolgens inspectie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden

Nadere informatie

Specifieke waarschuwingen, boodschappen en informatie voor bepaalde categorieën speelgoed

Specifieke waarschuwingen, boodschappen en informatie voor bepaalde categorieën speelgoed Specifieke waarschuwingen, boodschappen en informatie voor bepaalde categorieën speelgoed Type speelgoed Waarschuwing Boodschap Andere informatie of risico s Speelgoed bestemd om in de Neen / De onderdelen

Nadere informatie

I. Technische bepalingen

I. Technische bepalingen I. Technische bepalingen ALGEMEEN De opdracht omvat het leveren en plaatsen van speeltuigen en is opgesplitst in volgende percelen: - perceel 1 Leveren en plaatsen van een dubbele schommel met vogelnestschommel

Nadere informatie

Logboek IJ Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm

Logboek IJ Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm Logboek IJ2027-200 - Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm PRODUCTINFORMATIE Type / Serienummer IJ2027-200 / 0000 Fabrikant / leverancier IJreka BV Bouwjaar 01 / 0000 Dalmsholterweg 5 Lengte 22 cm 7722 KJ

Nadere informatie

Vandaar dat wij deze brief onder de dringende aandacht van uw college en die van de Raad brengen. Laatstgenoemde zal deze brief in kopie ontvangen.

Vandaar dat wij deze brief onder de dringende aandacht van uw college en die van de Raad brengen. Laatstgenoemde zal deze brief in kopie ontvangen. From: Reinders, M.T.P. (Martijn) Sent: 4 May 2017 11:55:43 To: Undisclosed recipients:; Cc: Subject: t.a.v. De Gemeenteraad Attachments:5083 - NVWA Handleiding RAS v2.pdf; Brief

Nadere informatie

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren Periodieke keuring van liften Informatie voor lifteigenaren De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat een lift

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Staat van de Gezondheidszorg 2008 Position Paper: Tilliften

Staat van de Gezondheidszorg 2008 Position Paper: Tilliften Staat van de Gezondheidszorg 2008 Position Paper: Tilliften Voor de beantwoording van de SGZ-vragen is uitgegaan van de bevindingen in het inspectierapport uit september 2004 Tilliften: nog steeds niet

Nadere informatie

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 In Nederland gelden hoge eisen voor kinderopvang. We willen dat kinderen gezond en veilig kunnen leren, spelen, slapen

Nadere informatie

Draaimolen. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Draaimolen. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven attest afleveren dat het toestel in

Nadere informatie

Ruimte om te spelen Kader speelruimte 2012-2016 Gemeente Buren

Ruimte om te spelen Kader speelruimte 2012-2016 Gemeente Buren Ruimte om te spelen Kader speelruimte 2012-2016 Gemeente Buren 1 Inleiding De nota Speels Buren, Speelruimtebeleid uit 2006 is verouderd. De inhoud komt niet meer overeen met het nieuwe subsidie- en ondersteuningsbeleid,

Nadere informatie

De nieuwe Liftenrichtlijn

De nieuwe Liftenrichtlijn De nieuwe Liftenrichtlijn Agoria Regulations & standards Brussel, 20 oktober 2016 Jo Hulsmans FOD economie Dienst reglementering en veiligheid http://economie.fgov.be Overzicht Inleiding Verplichtingen

Nadere informatie

feitenwijzer voor ouders en MR

feitenwijzer voor ouders en MR fysieke veiligheid op school feitenwijzer voor ouders en MR versie BO-FW.2011.01 Veiligheidsbeleid: de feiten In deze Feitenwijzer kunt u voor een aantal specifieke veiligheidsthema s lezen welke wettelijke

Nadere informatie

Besluitenlijst AKI-Overleg

Besluitenlijst AKI-Overleg enlijst AKI-Overleg en van deze besluitenlijst zijn bindend en dienen door een AKI bij een keuring te worden toegepast. Als echter aantoonbaar is dat een afwijkende situatie ook veilig is en voldoet aan

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA SPEELRUIMTE 2012-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA SPEELRUIMTE 2012-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA SPEELRUIMTE 2012-2020 In de Nota Speelruimte 2013 2020 onderkent de gemeente Bussum het belang van speelen ontmoetingsruimte. Kinderen hebben immers recht op (buiten) spelen. De gemeente

Nadere informatie

Richtlijnen High-ropes

Richtlijnen High-ropes Richtlijnen High-ropes Sport Institute Europe e.v. Scheidtbahchstrasse 15 51469 Bergisch Gladbach Trade register: 29 july 2008 / Ambsgericht Gladbach VR2525 telefoon: 0031165714469 email: info@sportinstitute.nl

Nadere informatie