Inhoud. Moeilijke scheiding? Kinderen in de knel? P. 3. Ons aanbod P. 4. Intake en probleemanalyse P. 5 P. 7. Begeleide omgang P.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Moeilijke scheiding? Kinderen in de knel? P. 3. Ons aanbod P. 4. Intake en probleemanalyse P. 5 P. 7. Begeleide omgang P."

Transcriptie

1 Aanbod

2 Inhoud P. 3 P. 4 P. 5 P. 7 P. 9 P. 11 P. 13 P. 15 P. 17 P. 19 P. 21 P. 22 P. 23 P. 24 Moeilijke scheiding? Kinderen in de knel? Ons aanbod Intake en probleemanalyse Begeleide omgang Overdrachtsbegeleiding Ouderschapsplan Kindertraject en observatie aan huis Communicatie training ouders Omgangsbegeleiding met speciale voorwaarden Coaching Mediation Internationale begeleiding Algemene informatie Vergoedingsmogelijkheden

3 Moeilijke scheiding? Kinderen in de knel? Omgangshuis Noord Holland is specialist in bemiddeling en begeleiding van ouders en kinderen bij zeer complexe en verjuridiseerde partnerscheidingen. We spreken veel ouders die worstelen met de eigen emoties en belangen, met die van de ex-partner, de kinderen, nieuwe partners of familie. We ontmoeten kinderen die verschillende signalen uitzenden naar beide ouders, bang zijn hun vader of moeder te verliezen, aangeven niet meer naar een van de twee te willen, boos op allebei zijn, zich verwaarloosd of afgewezen voelen. We helpen met uitzoeken waardoor kinderen onhandelbaar zijn als ze van de een naar de ander gaan. Maar vooral stimuleren en adviseren we ouders om uit het strijdmodel te stappen, samen te werken en de ander weer te respecteren. Maar niet alles is maakbaar of oplosbaar. Begrenzen, confronteren, signaleren, een zorgmelding, of voortijdig beëindiging zijn soms onontkoombaar onderdeel van onze begeleiding. Ouders die zich aanmelden krijgen een intake. Welke van de onderstaande modules daarna worden aangeboden, hangt af van de analyse welke het Omgangshuis naar aanleiding van de intake heeft gemaakt. Modules kunnen geschakeld worden of tussentijds uitgebreid. 3.

4 Ons aanbod We bieden: Intake en probleemanalyse Begeleide omgang Omgangsbegeleiding met speciale voorwaarden Overdrachtsbegeleiding Opstellen van het Ouderschapsplan Coaching Mediation Kindertraject/observaties aan huis Communicatie training ouders Internationale begeleiding 4.

5 Intake en probleem analyse Ouders melden zich al dan niet vrijwillig aan met problemen rondom de omgang. Hoe is de beginsituatie, wat is de geschiedenis? Wat zijn de risicofactoren en wat zijn de succesfactoren? Welk beeld hebben ouders en kinderen zelf van de problemen en oplossingen? Wat is er al eerder geprobeerd en mislukt? Hoe denken eventuele hulpverleners rondom ouders en kinderen erover? Doelgroep: ouders en kinderen waar op moment van aanmelden geen of een problematische omgang is. Aanmelding kan zowel in vrijwillig als gedwongen kader. Doel: het maken van een inschatting van wat nodig is om met ouders samen in een beperkte periode tot een oplossing te komen. Trajectopbouw: Invullen van de vragenlijst door ouders vooraf en opsturen naar het Omgangshuis. Intakegesprek met elke ouder afzonderlijk. Indien van toepassing gesprekken met hulpverleners. Opstellen van een plan van aanpak of eindrapportage. Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 5.

6 Intake is standaard bij elk type begeleiding Intake gesprek met ouders afzonderlijk Kindgesprek indien noodzakelijk geacht door Omgangshuis Aantal 1 p.p. 1 p.k. Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 6.

7 Begeleide omgang Ouders en kinderen ontmoeten elkaar in het Omgangshuis. Er is altijd een persoonlijk begeleider bij aanwezig. Er worden vaste afspraken gemaakt voor tijden, frequentie van het contact, de overdracht en de nabespreking. Doelgroep: ouders en kinderen waar op moment van aanmelding geen omgang is. Aanmelden kan zowel in vrijwillig als gedwongen kader. De begeleide omgang wordt gemonitord m.b.v. video feed back. Doel: contactopbouw of contactherstel. Trajectopbouw: Intakegesprek met ouders afzonderlijk. Kennismaking kind(-eren) en Omgangshuis. Gezamenlijk gesprek ouders voorbereidend op het eerste contact. Twee begeleide bezoeken uitwonende ouder en kind(-eren) in het Omgangshuis. Gezamenlijk oudergesprek met video feed back over het ouderkind contact. Twee begeleide bezoeken uitwonende ouder en kind(-eren) in het Omgangshuis. Kindgesprek. Gezamenlijk Oudergesprek met video feed back over de overdracht/ communicatie tussen ouders. Adviesgesprek ouders. Begeleid bezoek. Eindrapportage. Afrondend begeleid bezoek. Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 7.

8 Module: Contactopbouw of -herstel Aantal Omgangsbegeleiding 1,5 uur* 6 Video feed back/pedagogisch advies gesprek p.u. 2 Kindgesprek p.u. 1 Oudergesprekken, bemiddeling-, terugkom-, of adviesgesprek p.u. Tussen- of eindrapportage, analyse opstellen per half uur 3 6 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 8.

9 Overdrachtsbegeleiding Ouders en kinderen ontmoeten elkaar in het Omgangshuis. Bij de overdracht aan het begin of eind van de afgesproken tijd tussen ouders, is altijd een persoonlijk begeleider aanwezig. Tussendoor gaan de kinderen zonder begeleiding met de uitwonende ouder op stap buiten het Omgangshuis. Ouders maken daar onder begeleiding vooraf goede afspraken over. Doelgroep: ouders en kinderen waarbij een omgangsregeling loopt of weer gaat lopen, maar waarbij de overdracht (nog) problematisch is, of het onderlinge vertrouwen nog ontbreekt. Doel: verbeteren en versterken van gezamenlijk ouderschap. Het maken van goed werkende omgangsafspraken. Versterken van het vertrouwen in elkaar als ouder. Trajectopbouw: driemaal overdrachtsbegeleiding op zaterdagochtend vanuit en terug naar het Omgangshuis. Drie maal overdrachtsbegeleiding waarbij de omgang start vanuit het Omgangshuis, overdracht aan het eind van de dag, zonder begeleiding op een openbare neutrale plek. Aansluitend viermaal onbegeleide overdracht en coaching dmv twee gezamenlijke oudergesprekken en online supervisie. 9.

10 Optioneel: gezamenlijk intakegesprek; gesprek met het kind; video feed back gesprekken. Een en ander is afhankelijk van een eerder traject omgangsbegeleiding. Online coaching. Module: Overdrachtsbegeleiding Aantal Overdrachtsbegeleiding* 6 Kindgesprek p.u. 1 Oudergesprekken, bemiddeling-, terugkom-, of adviesgesprek p.u. Tussen- of eindrapportage, analyse opstellen per half uur 2 6 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 10.

11 Ouderschapsplan Ouders overleggen met elkaar onder begeleiding van de bemiddelaar van het Omgangshuis en komen tot afspraken over de zorgbehoeften van de kinderen, de zorgtaken, de kosten etc. Doelgroep: kinderen en hun ouders, scheidend of gescheiden, gehuwd geweest, samenwonend of geen van beide. Doel: uitwisselen van ideeën en visie over gezamenlijk ouderschap, het maken van goede afspraken over omgang en zorg en het vastleggen daarvan. Indien ouders zich in een juridisch kader met een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand hebben aangemeld, kan een toevoeging voor mediation worden aangevraagd, mits ouders zich vrijwillig voor deze module aanmelden, zich bereid tonen tot samenwerking, vertrouwelijkheid en opschorting van juridische procedures gedurende de begeleiding. 11.

12 Trajectopbouw: 4 Bijeenkomsten ( 1,5 uur): 1. Ouderschapsplan: introductie; inventarisatie belangen en behoeften; overeenkomsten en tegenstellingen wat betreft alimentatie, omgang en opvoeding. 2. Zorgbehoeften en Alimentatie. 3. Omgang en opvoeding. 4. Ondertekening van het plan of vaststelling overeenkomsten en verschillen. Afronding. Optioneel: één of meerdere paraplu gesprekken met de kinderen. Online coaching Module: Ouderschapsplan Aantal Oudergesprek 4 Kindgesprek p.u. optioneel Online coaching p.u. 4 Tussen of eindrapportage per half uur 6 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 12.

13 Kindertraject en observatie aan huis Hoe beleven en ervaren kinderen de omgangsregeling? Wat gebeurt er bij vader en wat bij moeder thuis? Waar knelt het voor hen? Welke problemen en welke slimme oplossingen zien de kinderen? Doelgroep: ouders en kinderen met een omgangsregeling die niet goed loopt, waarbij escalatie dreigt. Waarbij er een voldoende veilige omgeving is, er geen sprake is van (dreiging met) geweld of ontvoering en waarvoor ouders en kinderen voldoende gemotiveerd zijn. Doel: versterken van de positie en de belangen van het kind, onderscheid maken in belangentegenstellingen, prioriteiten stellen, van strijdmodel weer naar samenwerking en gezamenlijk ouderschap komen. Voorwaarden: ouders moeten beiden aan het traject willen meewerken. Ouders ondertekenen vooraf een contract met daarin o.a. vertrouwelijkheid, het opschorten van juridische procedures gedurende de looptijd van het traject. De intake en oudergesprekken worden gerealiseerd met beide ouders gezamenlijk.

14 Trajectopbouw: Intake: elk kind krijgt een apart gesprek. Beide ouders komen samen op gesprek. Kindermodule: twee bijeenkomsten per kind met de pedagoog. Observatie van de omgang en overdracht bij vader thuis; bij moeder thuis. Oudergesprek over observaties en pedagogisch advies, mbv video feed back. Presentatie van de kinderbijeenkomsten: spelbegeleider, ouders en kinderen samen. Bemiddelingsgesprek met de ouders over veranderpunten. Paraplu gesprek met ouders en kinderen samen over de veranderingen ende toekomst. Optioneel: één of meerdere paraplu gesprekken met de kinderen. Online coaching Module: Verbeteren van de lopende omgang Aantal Oudergesprekken 3 Kindgesprek p.u. 2 Observaties aan huis (3 u. per keer) 2 Paraplu gesprek kinderen en ouders 2 Tussen- of eindrapportage per half uur 6 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 14.

15 Communicatie training ouders Ouders weten wel waar het aan schort bij de omgangsregeling: de onderlinge afspraken en de communicatie. Maar ondanks dat inzicht zijn ze niet in staat uit de valkuilen en de strijd te blijven. Doelgroep: ouders en kinderen met een omgangsregeling die niet goed loopt, waarbij escalatie dreigt. Waarbij er een voldoende veilige omgeving is, er geen sprake is van (dreiging met) geweld of ontvoering. Doel: versterken van de positie en de belangen van het kind, onderscheid maken in belangentegenstellingen, prioriteiten stellen, van strijdmodel weer naar samenwerking en gezamenlijk ouderschap komen. Voorwaarden: ouders moeten beiden aan het traject willen meewerken. Ouders ondertekenen vooraf een contract met daarin o.a. vertrouwelijkheid, het opschorten van juridische procedures gedurende de looptijd van het traject. De intake en groepsbijeenkomsten worden gerealiseerd met beide ouders gezamenlijk.

16 Trajectopbouw: 5 groepsbijeenkomsten van max. 5 ouderparen, van elk 2,5 uur. Aan de hand van oefeningen en opdrachten van systeemtherapeuten, monitoren ouders elkaar en zichzelf wat betreft de onderlinge communicatie en de impact daarvan op de mate van welbevinden van hun kinderen. Optioneel: begeleide omgang, overdrachtsbegeleiding, kindtraject. Verbeteren van de communicatie Aantal Kinderbijeenkomsten (per kind) 4 Groepsbijeenkomsten ouders 4 Afrondend oudergesprek 2 Paraplu gesprekken ouders en kinderen Optioneel Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 16.

17 Omgangsbegeleiding met speciale voorwaarden (proef contact) Soms zijn er grote twijfels of omgang (nog) goed is voor een kind omdat er zorgelijke signalen zijn. Is deze ouder wel in staat tot goed ouderschap? Biedt deze ouder de ander wel ruimte ouder te zijn? Is dit kind er meer voor de ouder dan andersom? Observatie van ouder-kind contact en een gestructureerde omgeving kan meer duidelijkheid scheppen voor het geven van goede adviezen, het inrichten van verdere begeleiding, het doorbreken van impasses. Doelgroep: ouders en kinderen, aangemeld door ( Jeugd-) hulpverlening, Raad voor de Kinderbescherming, Rechtbank, of Gerechtshof. Waarbij sprake is van onvoldoende zicht op de problematiek tijdens of na partner scheiding en (vermoeden van ) kinderen in de knel. Ouders waarbij er concrete vragen zijn o.a. naar de pedagogische vaardigheden, de leerbaarheid, het empathisch vermogen, vermogen tot (zelf-) reflectie, de hechtingsrelatie tussen kind en ouders, de draagkracht van het kind of van ouder(s), het bieden van continuïteit, onwilligheid/weerstand, de mate van frustratie tolerantie. Doel: in kaart brengen van succes- en risicofactoren rondom gezamenlijk ouderschap en omgangsregeling en het rapporteren en adviseren daarover. 17.

18 Trajectopbouw: Intake gesprek met ouders afzonderlijk. Gesprek met de kinderen afzonderlijk. Gesprek met de hulpverlener(s) indien betrokken. Kennismaking kinderen met het Omgangshuis. Een gezamenlijk oudergesprek. Drie maal begeleide omgang in het Omgangshuis. Twee video feed back gesprekken. Opstellen analyse door het Omgangshuis. Gezamenlijk gesprek ouders en ( jeugd-) hulpverlening : bespreken analyse en oplossingen. Schriftelijke rapportage en advies. Optioneel: systeemgesprek met ouders en hun netwerk.. Module proefcontracten Aantal Kennismaking en begeleide omgang 4 Kindgesprek Overleg hulpverlening p.u. optioneel optioneel Pedagogische begeleiding en video feedback 2 Gezamenlijke oudergesprekken 3 Rapportage en advies p.u. 4 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 18.

19 Coaching Wanneer er (weer) goede afspraken zijn gemaakt, blijft onderzekerheid naar elkaar nog een tijd een rol spelen. Hoe voorkom je dat het weer uit de hand loopt voor jezelf en de kinderen? Doelgroep: ouders die op beider verzoek, samen de lopende omgang willen evalueren, willen bijstellen, dreigende escalaties willen voorkomen, om een kindgesprek vragen. Ouders die met behulp van derden uit het eigen netwerk de omgang vorm geven en ondersteuning willen. Doel: voorkomen van (nieuwe) escalatie wat betreft gezamenlijk ouderschap, versterken van de omgangsregeling en de positie van het kind daarbij. Ondersteunen van de neutrale positie van de begeleider uit het eigen netwerk, voorkomen van onderlinge misverstanden, vastleggen van wensen en verwachtingen tov. elkaar. 19.

20 Trajectopbouw: gezamenlijke intake, oudergesprekken, kindgesprek, systeemgesprekken, ouderschapsplan, verslaglegging Twee begeleide bezoeken uitwonende ouder en kind(-eren) in het Omgangshuis. Kindgesprek. Gezamenlijk Oudergesprek met video feed back over de overdracht/communicatie tussen ouders. Adviesgesprek ouders. Begeleid bezoek. Eindrapportage. Afrondend begeleid bezoek. Tarieflijst Tarief Coaching per uur (excl. BTW 21%) 180 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 20.

21 Mediation Wanneer je samen in gesprek wil blijven over de gevolgen van de scheiding en/of de omgang en goede afspraken wil maken, heb je soms een objectieve derde nodig die het gesprek leidt, emoties kan opvangen, de verwerking kan begeleiden en het maken van goede afspraken voor jezelf, de ander en de kinderen kan monitoren. Doelgroep: ouders die op beider verzoek en in goed overleg samen willen evalueren, afspraken willen bijstellen of nieuwe afspraken willen maken wat betreft zorgtaken, omgangafspraken, financiën. Die bereid zijn om juridische procedures op te schorten tot ze er samen uit zijn, en vertrouwelijkheid overeen komen. Doel: het maken of bijstellen van het ouderschapsplan. Voorafgaand aan de start wordt met beide ouders samen een NMI-contract afgesloten. Trajectopbouw: gezamenlijke intake, meditationgesprekken, kindgesprek, ouderschapsplan, verslaglegging Tarieflijst Tarief Mediation per uur (excl. BTW 21%) 180 Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 21.

22 Internationale begeleiding Wanneer een van de ouders in het buitenland woont en er problemen zijn rondom de omgangscontacten en de kinderen, is het praktisch maar ook cultureel niet altijd makkelijk om tot inzicht, verbetering en nieuwe afspraken te komen. Doelgroep: ouders en kinderen waarvan een van de ouders in het buitenland woont en waarbij (nog) geen zelfstandige omgangsregeling overeen is gekomen. Door het speciale karakter o.a. mbt internationaal recht, beperkte beschikbaarheid, bereikbaarheid, taalvoering, vraagt de begeleiding om maatwerk. Doel: contactopbouw of contactherstel. Verbeteren en versterken van gezamenlijk ouderschap. Het maken van goed werkende omgangsafspraken. Versterken van het vertrouwen in elkaar als ouder. Verbeteren en versterken van gezamenlijk ouderschap. Het maken van goed werkende omgangsafspraken. Versterken van het vertrouwen in elkaar als ouder. Trajectopbouw: op offerte basis: begeleide omgang; overdrachtsbegeleiding; ouderschapsplan; kindertraject. Zie voor actuele tarieven de tarievenlijst op onze website: 22.

23 Algemene informatie Begeleid bezoek op zaterdagochtend een keer per drie weken in Alkmaar of Amsterdam. Of wekelijks in Zaandam voor jonge kinderen. Observaties aan huis in overleg, in de periode van het kindertraject Oudergesprekken in overleg op ma, di, do Communicatie training ouders donderdagavond of vrijdag overdag Overdrachtsbegeleiding op zaterdagochtend vanuit en terug naar het Omgangshuis tussen 9.00 en uur. Frequentie een keer per drie weken op zaterdag (Alkmaar of Amsterdam) Van maandag t/m donderdag vanuit Zaandam. De tijd van overdracht vanuit Zaandam tussen 9.00 en uur Traject alleen voor kinderen woensdagmiddag Paraplu gesprekken woensdagmiddag, in overleg Aanmelden: Telefonische informatie: ma. t/m do. Tel In de zomerperiode is het Omgangshuis enige tijd gesloten, evenals tussen Kerst en Oud en Nieuw. 23.

24 Vergoedingsmogelijkheden Hoewel het Omgangshuis een belangrijke maatschappelijke functie vervult, ontvangt ze ondanks haar jarenlange inspanningen daartoe nog altijd geen structurele financiering. 1e Mediation: ouders die zich alleen voor mediation hebben aangemeld en een Mediationcontract hebben afgesloten met het Omgangshuis kunnen de kosten voor de mediationgesprekken via de Raad voor Rechtsbijstand vergoed proberen te krijgen. Deze is inkomens gerelateerd. 2e Bemiddeling: Ouders met een laag inkomen die een Bemiddelingscontract afsluiten en een beschikking van de rechtbank hebben met daarin vermelding van ons Omgangshuis, kunnen proberen via de bijzondere bijstand een vergoeding te krijgen. Hiervoor dient u de gemeente te benaderen waar u staat ingeschreven (DWI). Het beleid hiervoor wordt door elke gemeente afzonderlijk bepaald. Veel gemeenten vragen om een kopie van de rechterlijke beschikking, een inkomensopgave en onze pro forma factuur. Alle ouders die zich aanmelden ontvangen persoonlijk een pro forma factuur voor intake. Nadat door beide ouders of gemeente deze rekening is voldaan, wordt u uitgenodigd voor een afzonderlijk intake gesprek. Bij plaatsing ontvangt u wederom een pro forma factuur met een inschatting van de begeleidingskosten. Deze dient voor aanvang van de begeleiding te zijn voldaan. Aan het eind van de begeleiding ontvangt u de definitieve factuur met daarop de gerealiseerde dienstverlening en verrekening. 24.

25 Omgangshuis Noord-Holland Symon Claeszstraat VE Zaandam T info@omgangshuis.org - Uitvoeringslocaties: Amsterdam, Alkmaar, Zaandam Kantoor: Zaandam

Intake is standaard bij elk type begeleiding. Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro. Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro

Intake is standaard bij elk type begeleiding. Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro. Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro Intake is standaard bij elk type begeleiding Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro Intake per kind 70euro Totaal: 480euro Omgang Begeleid: Omgangsbegeleiding

Nadere informatie

De intake procedure omvat:

De intake procedure omvat: Deze voorwaarden betreffen de intake procedure en worden gelijktijdig aan beide ouders verzonden na de eerste aanmelding. Ouders die zich aanmelden voor alleen mediation ondertekenen geen intake contract

Nadere informatie

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING DE VISIE EN DOELSTELLING VAN BOR STICHTING DE WERING De visie van Begeleide Omgangs Regeling Stichting De Wering (verder te noemen: BOR) op de omgang tussen

Nadere informatie

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Kinderen en echtscheiding Kinderen hebben recht op regelmatig contact met beide ouders. Ook wanneer de ouders gescheiden zijn of niet meer samenleven.

Nadere informatie

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Scheiding: een groeiend maatschappelijk probleem Meer problemen in ontwikkeling

Nadere informatie

Omgangscentrum Drenthe

Omgangscentrum Drenthe Yorneo 0 12 Omgangscentrum Drenthe Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak veel emoties teweeg brengt. Soms zijn de woede, de frustratie en het verdriet zo groot, dat het voor ouders moeilijk

Nadere informatie

Als ouders niet meer samen zijn. Hulp aan kinderen (tot 16 jaar) van gescheiden ouders. Jeugd GGZ. Veelzijdige zorg

Als ouders niet meer samen zijn. Hulp aan kinderen (tot 16 jaar) van gescheiden ouders. Jeugd GGZ. Veelzijdige zorg Als ouders niet meer samen zijn Hulp aan kinderen (tot 16 jaar) van gescheiden ouders Jeugd GGZ Veelzijdige zorg Waarover gaat deze folder? Uw zoon of dochter komt of is in behandeling bij Eleos. Omdat

Nadere informatie

Gescheiden & uw kind in behandeling. Voor ouders

Gescheiden & uw kind in behandeling. Voor ouders Gescheiden & uw kind in behandeling Voor ouders Uw zoon of dochter komt of is in behandeling bij In de Bres. Wanneer uw kind jonger is dan 12 jaar, heeft u als ouders volledige zeggenschap over de behandeling.

Nadere informatie

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders.

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders. Protocol omgaan met gescheiden ouders April 2015 We praten over een scheiding; hiermee bedoelen we zowel de ontbinding van een huwelijk, van een geregistreerd partnerschap als het uit elkaar gaan van ouders

Nadere informatie

VIDEO FEEDBACK ALS SUCCESVOL INSTRUMENT BIJ OUDERSCHAPSONDERZOEK Versterking van de positie van het kind en beïnvloeding van strijd tussen ouders door het beeld Contactbehoefte van het kind Kwaliteit van

Nadere informatie

Als ouders niet meer samen zijn

Als ouders niet meer samen zijn Als ouders niet meer samen zijn Rechten en plichten van gescheiden ouders bij hulp aan kinderen (tot 16 jaar) Waarover gaat deze folder? Uw zoon of dochter komt of is in behandeling bij Eleos. Omdat uw

Nadere informatie

Meer over het Omgangshuis

Meer over het Omgangshuis Meer over het Omgangshuis Scheiden gaat vaak gepaard met spanningen en gevoelens van teleurstelling. Niet zelden verloopt het contact tussen gescheiden partners moeizaam. Soms is er zelfs helemaal geen

Nadere informatie

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS DE GOUW

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS DE GOUW STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS DE GOUW Beleid Informatieverstrekking gescheiden ouders Inleiding In de dagelijkse praktijk hebben scholen vaak te maken met gescheiden ouders en blijkt dat scholen verschillend

Nadere informatie

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R (V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R 2 0 1 7 Workshop Complexe Scheidingen Welkom Aanbod voor Complexe Scheidingen Wat zijn Vechtscheidingen? Vaardigheden bij complexe scheidingen Waar hebben jullie

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

Gescheiden als partner, verbonden als ouder

Gescheiden als partner, verbonden als ouder Gescheiden als partner, verbonden als ouder 1 januari 2015 1 U heeft contact met Jeugdbescherming Gelderland, omdat er zorgen zijn over uw kind of de kinderen, mogelijk mede als gevolg van problemen met

Nadere informatie

Dienstenwijzer & Tarieven Mediation & Scheiding

Dienstenwijzer & Tarieven Mediation & Scheiding Dienstenwijzer & Tarieven Mediation & Scheiding Financialis T 0315-843614 info@financialis.nl Vogelenzangweg 6 7071 PT Ulft KVK 09179343 Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Registratie 3. Wat kunt u van ons verwachten?

Nadere informatie

Een voorziening voor een. omgangsregeling bij (echt)scheiding.

Een voorziening voor een. omgangsregeling bij (echt)scheiding. Een voorziening voor een omgangsregeling bij (echt)scheiding. Vanaf 10 september 2016 is er Het Omganghuis Arnhem! Open voor iedereen die bij scheiding een goede en veilige plek voor de omgang met de kinderen

Nadere informatie

Echtscheidingen en familierecht Sociale zekerheid Mediation Participatiewet & bijstand Erfrecht Arbeidsrecht Vreemdelingenrecht Ziektewet Huurrecht

Echtscheidingen en familierecht Sociale zekerheid Mediation Participatiewet & bijstand Erfrecht Arbeidsrecht Vreemdelingenrecht Ziektewet Huurrecht Ons kantoor Ons kantoor is te vinden nabij het centrum van het mooie Schiedam en bestaat al sinds 1981. U bent welkom bij twee ervaren advocaten en mediators. Wij kunnen u deskundig bijstaan op vele rechtsterreinen.

Nadere informatie

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29 Inhoud 1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 1.1 Inleiding 11 1.2 Scheiden: een complex proces 1 2 Kader 1.2 Relatietherapie 13 1.3 Effecten in vele landen 1 4 1.4 Matige of ernstige problemen bij kinderen

Nadere informatie

Meer over het Omgangshuis

Meer over het Omgangshuis Meer over het Omgangshuis Scheiden gaat vaak gepaard met spanningen en gevoelens van teleurstelling. Niet zelden verloopt het contact tussen gescheiden partners moeizaam. Soms is er zelfs helemaal geen

Nadere informatie

CONTRACT AGNO AGNO. Hassinkweg 11 7556 BV Hengelo Tel. 074-7620762. Sijzenbaanplein 4 7411 HL Deventer Tel. 0570-750847

CONTRACT AGNO AGNO. Hassinkweg 11 7556 BV Hengelo Tel. 074-7620762. Sijzenbaanplein 4 7411 HL Deventer Tel. 0570-750847 AGNO Hassinkweg 11 7556 BV Hengelo Tel. 074-7620762 Sijzenbaanplein 4 7411 HL Deventer Tel. 0570-750847 CONTRACT AGNO Hengelo Hassinkweg 11 Deventer Sijzenbaanplein 4 E-mail info@agno.nl KvK 08159169 7556

Nadere informatie

- de ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind -verzuim van het kind -eventuele onderzoeken van het kind.

- de ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind -verzuim van het kind -eventuele onderzoeken van het kind. Echtscheidingsprotocol Als u gaat scheiden breekt er voor u en de kinderen vaak een moeilijke tijd aan. Een echtscheiding is voor ouders en kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Het is vaak een periode

Nadere informatie

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Aanbod vanuit voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Fase 0: Humanitas Home-Start biedt een steuntje in de rug aan gezinnen met jonge (tenminste 1 kind in de leeftijd

Nadere informatie

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14 V 1 Inleiding............................................................................. 1 1.1 Inleiding bij de tweede druk.......................................................... 2 1.2 Scheiden: een

Nadere informatie

Als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden Als ouders gaan scheiden Over de Raad voor de Kinderbescherming September 2009 Justitie Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Als ouders gaan scheiden Met de meeste kinderen en jongeren

Nadere informatie

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 1. Draaiboek Bezoekruimten Limburg Voorstelling medewerkers Aanmelding Intakeprocedure Weigeringscriteria Begeleiding: stappenplan

Nadere informatie

De rechten van grootouders

De rechten van grootouders Mr E.L.M. Louwen advocaat familierecht/mediator Bierman advocaten, Tiel De rechten van grootouders Wet Al jaren vragen grootouders aan de rechter om een omgangsregeling met hun kleinkinderen. Al jaren

Nadere informatie

Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden?

Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden? Scheiden? Uit elkaar? Wat dient er allemaal geregeld te worden? Bij scheiden dient u samen afspraken te maken op welke wijze u uw bestaande gemeenschap wenst te verdelen. Ook als u onder huwelijkse voorwaarden

Nadere informatie

Groepstraining Kinderen uit de Knel

Groepstraining Kinderen uit de Knel Groepstraining Kinderen uit de Knel Ouders en kinderen uit de klem van de vechtscheiding start. Startpunt! Over ons Startpunt! is een associatie van vier ervaren mediators met hun wortels in de psychologie,

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind Zorgprogramma Complexe Scheidingen Hulp op maat voor ouders en kind Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Beleid Informatieverstrekking en beslissingsrecht gescheiden ouders

Beleid Informatieverstrekking en beslissingsrecht gescheiden ouders Beleid Informatieverstrekking en beslissingsrecht gescheiden ouders Inleiding In de dagelijkse praktijk hebben scholen vaak te maken met gescheiden ouders en blijkt dat scholen verschillend omgaan met

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen

Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis (voorheen Kompaan en de Bocht) 12-2017 1 Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis (voorheen Kompaan en de Bocht) 12-2017

Nadere informatie

Uw Scheiding Uw Financieel Planner

Uw Scheiding Uw Financieel Planner Uw Scheiding Uw Financieel Planner Dr. O. Botjeslaan 83 9681 GE MIDWOLDA 06-29 07 58 01 www.meyshuis.nl info@meyshuis.nl ING Bank: NL 56INGB 043.58.871 KvK Groningen 01163895 BTW NL104595553B01 SCHEIDEN

Nadere informatie

Mediation Ouderschap na scheiding

Mediation Ouderschap na scheiding Mediation Ouderschap na scheiding Van strijd naar ouderschap Voor kinderen is een (echt)scheiding van ouders een ingrijpende gebeurtenis. Voor hen is het samenzijn van ouders inmiddels vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Protocol omgang met gescheiden ouders

Protocol omgang met gescheiden ouders Protocol omgang met gescheiden ouders 1. Algemeen Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar zeker ook voor hun kinderen. Om duidelijk

Nadere informatie

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden?

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden? U gaat scheiden U bent getrouwd en u wilt niet langer bij uw partner blijven. Dan kunt u gaan scheiden. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Dit informatieblad helpt u daarbij. U vindt informatie

Nadere informatie

Mr. Max Verhagen, Uw Advocaat en Mediator. Home. Kantoor. Particulier. Zakelijk. Kwaliteitsbewaking. Contact 1 / 23

Mr. Max Verhagen, Uw Advocaat en Mediator. Home. Kantoor. Particulier. Zakelijk. Kwaliteitsbewaking. Contact 1 / 23 Home Kantoor Particulier Zakelijk Kwaliteitsbewaking Contact 1 / 23 Sitemap Home Mr. Max Verhagen, Uw Advocaat en Mediator 2 / 23 Gaat het om: Incasso / scheiden / alimentatie / overig familierecht, of

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling. In het onderhavige onderzoek staan de volgende vragen centraal:

Samenvatting. Vraagstelling. In het onderhavige onderzoek staan de volgende vragen centraal: Samenvatting Naar schatting hebben jaarlijks ongeveer 50 à 60 duizend minderjarige kinderen te maken met een scheiding. Deze kinderen hebben gemiddeld vaker problemen dan kinderen van gehuwde of samenwonende

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen

Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis december 2017 1 Voor wie is deze folder bedoeld Professionals die werkzaam zijn bij wijkteams, huisartsen, jeugdzorgen jeugdbescherming,

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders Tevens niet-samenwonende ouders

Protocol gescheiden ouders Tevens niet-samenwonende ouders Protocol gescheiden ouders Tevens niet-samenwonende ouders Dit protocol legt uit wie voor de wet ouder van een kind is. Daarnaast formuleert het een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden,

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Mediation bij en na scheiding

Mediation bij en na scheiding Advanced Therapy Mediation bij en na scheiding Ibtisam Rizkallah Wim Stoop Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave Wat is mediation?... 3 Wanneer biedt mediation de

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

MAAK HET DEFINITIEF. Uit elkaar gaan / van echt scheiden 010-30 70 518

MAAK HET DEFINITIEF. Uit elkaar gaan / van echt scheiden 010-30 70 518 MAAK HET DEFINITIEF Uit elkaar gaan / van echt scheiden 4 Uit elkaar te gaan / van echt scheiden 4.1 Samenwoners uit elkaar Uit elkaar gaan met hulp en begeleiding van De ScheidingsProfs geeft beide partijen

Nadere informatie

Het ouderschapsplan komt tot stand door middel van een gesprek tussen de ouders. Centraal staat: HET WELZIJN VAN HET KIND!

Het ouderschapsplan komt tot stand door middel van een gesprek tussen de ouders. Centraal staat: HET WELZIJN VAN HET KIND! HET OUDERSCHAPSPLAN Nadere Invulling van het gesprek tussen ouders Het ouderschapsplan komt tot stand door middel van een gesprek tussen de ouders. Centraal staat: HET WELZIJN VAN HET KIND! U denkt nu

Nadere informatie

Scheiden met respect voor elkaar Het kan!

Scheiden met respect voor elkaar Het kan! Scheiden met respect voor elkaar Het kan! De knoop is doorgehakt. Nu zijn er zoveel vragen waar u een antwoord op zoekt. Ook zijn er veel zaken die u in overleg zult moeten regelen om voor beiden een goede

Nadere informatie

Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau

Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau Dr. O. Botjeslaan 83 9681 GE MIDWOLDA 06-29 07 58 01 www.meyshuis.nl info@meyshuis.nl Friesland Bank 2949.67.036 KvK Groningen 01163895 BTW NL104595553B01

Nadere informatie

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders. Definities van de gehanteerde termen:

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders. Definities van de gehanteerde termen: Protocol School en Scheiding Dit protocol: Legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; Formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter voorkoming van misverstanden; Beschrijft

Nadere informatie

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS U bent aangemeld bij Jeugdbescherming Gelderland omdat er zorgen zijn over het veilig opgroeien van uw kind of kinderen, (mede) als gevolg

Nadere informatie

WERKBLAD OUDERSCHAPSPLAN

WERKBLAD OUDERSCHAPSPLAN In dit werkblad staan onderwerpen genoemd die beschreven kunnen gaan worden in het uiteindelijke ouderschapsplan. De vragen zijn enerzijds bedoeld om uw mening te kunnen vormen over een aantal zaken die

Nadere informatie

Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi

Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi 18 november 2013 Actuele ontwikkelingen Media Politiek/inspectie Feiten en cijfers/schets problematiek Interventies Richtlijn

Nadere informatie

Definities en begrippen

Definities en begrippen Algemene voorwaarden 2019.8 Pagina 1 van 6 Algemene voorwaarden die gelden in de relatie tussen de klant en (de therapeut van) Van appel tot zeekraal Artikel 1 Definities en begrippen 1.1. klant: de natuurlijke

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS 1. ALGEMEEN. Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar in nog sterkere mate voor hun kinderen.

Nadere informatie

Zoon/dochter., geboren op te.. Algemene vragen om over na te denken: in het blauw kunt U de regels aanvullen met uw eigen woorden

Zoon/dochter., geboren op te.. Algemene vragen om over na te denken: in het blauw kunt U de regels aanvullen met uw eigen woorden Werkblad Ouderschapsplan In dit werkblad staan onderwerpen genoemd die beschreven kunnen gaan worden in het uiteindelijke ouderschapsplan. De vragen zijn enerzijds bedoeld om uw mening te kunnen vormen

Nadere informatie

Protocol Gezag en omgang na scheiding. Datum 30 januari 2013

Protocol Gezag en omgang na scheiding. Datum 30 januari 2013 Protocol Gezag en omgang na scheiding Datum 30 januari 2013 Status Definitief Inleiding - 5 1 Doel van het onderzoek - 6 2 Uitgangspunten - 7 3 Werkwijze van de Raad - 8 3.1 Eerste informatieronde - 8

Nadere informatie

Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen Vroegdiagnostiek Hulp aan het gezin ons specifiek hulpaanbod

Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen Vroegdiagnostiek Hulp aan het gezin ons specifiek hulpaanbod Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen... 2 3. Vroegdiagnostiek... 3 4. Hulp aan het gezin... 3 5. ons specifiek hulpaanbod... 4 6. Werkwijze... 4 Samen met de ouders aan de slag... 4

Nadere informatie

Vrouw:. Man:. - Uit het huwelijk zijn. de volgende (op dit moment nog) minderjarige kinderen geboren: 1.. (naam, datum, plaats)

Vrouw:. Man:. - Uit het huwelijk zijn. de volgende (op dit moment nog) minderjarige kinderen geboren: 1.. (naam, datum, plaats) [MODEL OUDERSCHAPSPLAN BVS ADVOCATEN] PARTIJEN: Vrouw:. Man:. Nemen het volgende in aanmerking: - Partijen zijn op. te. met elkaar gehuwd. Ze zijn op uit elkaar gegaan / feitelijk gescheiden; - Uit het

Nadere informatie

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten.

DIT DOEN WIJ VOOR U. Alles wat u moet weten. DIT DOEN WIJ VOOR U Alles wat u moet weten. 2 Inleiding U denkt erover een financieel product af te sluiten. Wie weet heeft u die beslissing zelfs al genomen. Daar komt enorm veel bij kijken. Wij willen

Nadere informatie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie

Bureau de Roos. Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Bureau de Roos Studiegids Specialisatiejaar kindertherapie Inleiding Leuk dat u interesse heeft in het Specialisatiejaar Kindertherapie dat Bureau de Roos aanbiedt. Dit jaar is speciaal voor hen die zich

Nadere informatie

Voorbeeld ouderschapsplan

Voorbeeld ouderschapsplan CONCEPT OUDERSCHAPSPLAN De ondergetekenden: Naam moeder, wonende te ( )., gemeente.., aan de nr.., verder te noemen "de moeder"; en Naam vader, wonende te (.).., gemeente., aan de. nr.., verder te noemen

Nadere informatie

...wel eens gedacht aan. mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict

...wel eens gedacht aan. mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict ...wel eens gedacht aan mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict Wat is Mediation? Samen tot een oplossing komen met behulp van een procesbegeleider: de Mediator

Nadere informatie

...wel eens gedacht aan. mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict

...wel eens gedacht aan. mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict ...wel eens gedacht aan mediation? wanneer er sprake is van: (echt)scheiding ouderschapsplan arbeidsconflict Wat is Mediation? Samen tot een oplossing komen met behulp van een procesbegeleider: de Mediator

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015 Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen,augustus 2015 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Stromen hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Doel van het protocol De school informeert u als ouders graag over de prestaties en het welbevinden van uw kind.

Doel van het protocol De school informeert u als ouders graag over de prestaties en het welbevinden van uw kind. Protocol informatievoorziening gescheiden ouders Doel van het protocol De school informeert u als ouders graag over de prestaties en het welbevinden van uw kind. Ons uitgangspunt is dat het belang van

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS 1. ALGEMEEN. Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar in nog sterkere mate voor hun kinderen.

Nadere informatie

Handboek scheiden en de kinderen

Handboek scheiden en de kinderen Handboek scheiden en de kinderen Handboek scheiden en de kinderen Voor de beroepskracht die met scheidingskinderen te maken heeft Ed Spruijt Helga Kormos Houten 2010 2010 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel

Nadere informatie

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner!

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner! U wilt... respectvol uit elkaar gaan geen kostbare, langdurige juridische strijd met advocaten financiële duidelijkheid voor nu en later duurzame, evenwichtige afspraken uw kinderen niet de dupe laten

Nadere informatie

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen Programma: 13.45 u Inloop 14.00 u Opening Catelijne van der Hoeven, stafarts Jeugd en Gezin 14.05 Juridisch

Nadere informatie

Zorg voor kinderen in de opvang: een eerste prioriteit

Zorg voor kinderen in de opvang: een eerste prioriteit Zorg voor kinderen in de opvang: een eerste prioriteit Opening Kennismaking Kind in opvang Drie huizen Veiligheid Veerkracht Hechter Samenwerking Afsluiting Kinderen in de opvang hebben aandacht nodig

Nadere informatie

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden?

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden? U gaat scheiden U bent getrouwd en u wilt niet langer bij uw partner blijven. Dan kunt u gaan scheiden. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Dit informatieblad helpt u daarbij. U vindt informatie

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Protocol Echtscheiding

Protocol Echtscheiding Protocol Echtscheiding Inleiding: Dit protocol is ontwikkeld met als doel dat de school actuele informatie heeft over de thuissituatie van het kind en op de hoogte is van de afspraken die gemaakt zijn

Nadere informatie

Protocol Kind en echtscheiding

Protocol Kind en echtscheiding Protocol Kind en echtscheiding Voorwoord/inhoud Het doel van dit protocol is een handreiking te geven hoe te handelen in een situatie waarin de ouders van het kind de intentie hebben te gaan scheiden of

Nadere informatie

GRIP OP PRIKKELBAARHEID

GRIP OP PRIKKELBAARHEID WEES WELKOM OM TE GLUREN BIJ GRIP OP PRIKKELBAARHEID Een multidisciplinair programma voor mensen met Hersenletsel Niels Farenhorst: Psycholoog Wouter Oonk: Psychomotorisch therapeut VIDEO Doel Het leren

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Protocol Kind en echtscheiding

Protocol Kind en echtscheiding Protocol Kind en echtscheiding Protocol kind en echtscheiding Pagina 1 Voorwoord/inhoud Het doel van dit protocol is een handreiking te geven hoe te handelen in een situatie waarin de ouders van het kind

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

ABC Echtscheidingsbemiddeling

ABC Echtscheidingsbemiddeling ABC Echtscheidingsbemiddeling MAAK KENNIS MET ONZE DIENSTVERLENING Een goede scheiding is het begin van iets beters ABC Echtscheidingsbemiddeling 2013 Samenvatting Een goede scheiding is het begin van

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS 1. ALGEMEEN. Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar in nog sterkere mate voor hun kinderen.

Nadere informatie

De ouders van het kind zijn de moeder en de vader zoals hierboven omschreven

De ouders van het kind zijn de moeder en de vader zoals hierboven omschreven Protocol School en Scheiding Dit protocol: legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter voorkoming van misverstanden; beschrijft

Nadere informatie

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora

Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Samenwerken in Procesmanagement ACE en Ancora Het leertraject SPM bestaat vanaf 2014 uit 3 modules die verspreid over 2 jaar gevolgd kunnen worden. Iedere module heeft een omvang van 4 x 2 dagdelen, verspreid

Nadere informatie

Het individuele opleidingsplan (IOP)

Het individuele opleidingsplan (IOP) Het individuele opleidingsplan (IOP) Achtergrond Het Individueel Opleidings Plan (IOP) is een hulpmiddel om het leerproces van de aios te structureren en te vergemakkelijken. In een IOP wordt een beperkt

Nadere informatie

Studiemiddag Omgangshuis Noord-Holland 17 december 2015

Studiemiddag Omgangshuis Noord-Holland 17 december 2015 Studiemiddag Omgangshuis Noord-Holland 17 december 2015 Grenzen aan vrijwilligheid en maakbaarheid vanuit juridisch perspectief Toine de Bie, raadsheer hof Amsterdam Van echtscheiding naar vechtscheiding

Nadere informatie

1. Algemeen. 2. Toepasselijkheid

1. Algemeen. 2. Toepasselijkheid 1. Algemeen 1.1 Degene die met Libel kinder-jongerencoach een overeenkomst voor advies of coaching aangaat, wordt verder cliënt genoemd. 1.2 Deze leveringsvoorwaarden worden geacht deel uit te maken van

Nadere informatie

De gezamenlijke afspraken die hieruit voorvloeien worden overgenomen in het echtscheidingsconvenant.

De gezamenlijke afspraken die hieruit voorvloeien worden overgenomen in het echtscheidingsconvenant. Bijlage 2 Werkblad ouderschapsplan In dit werkblad staan onderwerpen genoemd die beschreven kunnen gaan worden in het uiteindelijke ouderschapsplan. De vragen zijn enerzijds bedoeld om jullie mening te

Nadere informatie

Burgerlijk wetboek, Boek 1

Burgerlijk wetboek, Boek 1 U gaat scheiden Burgerlijk wetboek, Boek 1 Artikel 150 Echtscheiding tussen echtgenoten die niet van tafel en bed gescheiden zijn, wordt uitgesproken op verzoek van één der echtgenoten of op hun gemeenschappelijk

Nadere informatie

Jeugdhulpaanbod van Advanced Therapy

Jeugdhulpaanbod van Advanced Therapy Jeugdhulpaanbod van Advanced Therapy Inhoudsopgave 1. Jeugdhulp niveau 1... 2 2. Jeugdhulp niveau 2... 2 3. Jeugdhulp niveau 3... 3 4. Ouderschapsbemiddeling... 4 5. Partnerschap verdwijnt maar ouderschap

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Service Level Agreement. Van

Service Level Agreement. Van Service Level Agreement Van Voor. Paraaf Pagina 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2 Modulaire opbouw dienstverlening 3 3. Module communicatie 3 4. Module beheer 4 5. Voorwaarden voor opdrachtgever 5

Nadere informatie

Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat

Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat Dienstenwijzer en tarieven Lenen Op Maat Inleiding Deze dienstenwijzer van Lenen Op Maat is voor u samengesteld om u een duidelijk beeld te geven wie wij zijn en beschrijft tevens onze diensten die wij

Nadere informatie

Bezieling in je loopbaan. Op zoek naar werk dat echt bij jou past

Bezieling in je loopbaan. Op zoek naar werk dat echt bij jou past Bezieling in je loopbaan Op zoek naar werk dat echt bij jou past 1 Achtergrond en inhoud Dit groepstraject is bedoeld voor mensen die op een keerpunt staan in hun loopbaan of in een situatie van arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij De kinderrechter heeft besloten dat Jeugdbescherming west het gezag over uw kind gaat uitoefenen. Dat wordt voogdij genoemd. Hiervoor kunnen verschillende

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten Informatie voor patiënten www.move2quality.nl info@move2quality.nl De Molen Offices Papiermolen 30 kamer 1.15 3994 DK Houten 06 21 23 87 15 Inhoudsopgave 2 Huisreglement Move2Quality 3 Particuliere prijslijst

Nadere informatie

Informatieverstrekking aan gescheiden ouders.

Informatieverstrekking aan gescheiden ouders. Informatieverstrekking aan gescheiden ouders. Inleiding. Ouders hebben het recht om door de school geïnformeerd te worden of in overleg te gaan over de vorderingen van hun kind en de ontwikkelingen op

Nadere informatie