lager dan -100 cm -100 tot 0 cm 0 tot 250 cm 250 tot 600 cm 600 tot 1100 cm hoger dan 1100 cm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "lager dan -100 cm -100 tot 0 cm 0 tot 250 cm 250 tot 600 cm 600 tot 1100 cm hoger dan 1100 cm"

Transcriptie

1

2 lager dan -100 cm -100 tot 0 cm 0 tot 250 cm 250 tot 600 cm 600 tot 1100 cm hoger dan 1100 cm

3 In 1998 regende het dagen achtereen. Tijdens de wateroverlast die daardoor ontstond kwam het Groninger Museum blank te staan. LEVEN MET WATER Wij Nederlanders leven en genieten van water. We sporten en recreëren erin. Zwemmen, zeilen, schaatsen. Naast plezier geeft water ons soms ook zorgen. We wonen en werken immers grotendeels onder de zeespiegel. Al eeuwenlang proberen we in heel Nederland met dijken en gemalen de zee en rivieren in toom te houden. Met de aanleg van de imposante Deltawerken waren we het water definitief de baas. Dachten we. Want de laatste jaren sijpelen nieuwe berichten door over hoog water. In de jaren negentig kwamen in heel Nederland diverse overstromingen voor. Zo trad in 1995 de Maas in Limburg buiten haar oevers. En in 1998 was het raak in onze regio. Het regende dagenlang onafgebroken. Het Groninger Museum, het Martini Ziekenhuis en een wijk in Winschoten dreigden onder water te lopen. Tijd om de bakens te verzetten. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben besloten op een andere manier met water om te gaan. De kern: we moeten het water nu de ruimte geven. Doen we dat niet, dan neemt het water die ruimte straks zelf. In deze brochure leggen we uit wat het nieuwe waterbeleid betekent voor onze regio.

4 Het regent vaker en harder. De buien zijn soms zo hevig dat het riool overstroomt en de straten blank komen te staan. Zoals in Haren, september Om wateroverlast zoals in 1998 in de toekomst te voorkomen is bij Termuntenzijl gemaal Rozema gebouwd. Dit gemaal pompt overtollig water naar zee, ook als het zeewater extreem hoog staat. WATEROVERLAST Wie denkt aan wateroverlast, denkt aan grote overstromingen. Maar wateroverlast is meer. In naoorlogse woningen leidt te veel water tot natte kruipruimten en schimmel op de muren. Vervelend en ongezond. Wateroverlast is ook een overstroomd riool na een flinke bui. Het ongezuiverde rioolwater stroomt dan zo het oppervlaktewater in. Vissen en waterplanten kunnen hierdoor het loodje leggen. Koeien kunnen er ziek van worden. KLIMAATVERANDERING EN BODEMDALING De belangrijkste oorzaak voor de toenemende wateroverlast is het veranderende klimaat. Het wordt in Nederland steeds warmer. In de winter valt meer regen. En s zomers zijn de buien heviger. De klimaatverandering leidt ook tot een stijging van de zeespiegel. Over een eeuw ligt de zeespiegel 25 tot 60 centimeter hoger dan nu. Voor onze regio is dat extra vervelend. Bijna een kwart ligt nu al onder de zeespiegel. Zonder dijken en gemalen zou een deel van Groningen regelmatig onder water staan. Daar komt bij dat de bodem van nature daalt. Door de winning van gas en zout in onze regio gaat de bodemdaling hier extra snel.

5 NAAR EEN HELDER ZUIDLAARDERMEER Op een warme zomerdag is het niet altijd mogelijk om een frisse duik in het Zuidlaardermeer te nemen. Soms is er namelijk een zwemverbod, als gevolg van hoge concentraties van blauwalg. Boosdoener is de beek de Hunze, die via het Zuidlaardermeer van Drenthe naar Groningen stroomt. Ooit was de Hunze een fraai kronkelend beekje, met helder water. In de jaren vijftig werd het bedijkt en rechtgetrokken. Door intensievere landbouw kwamen via de Hunze steeds meer voedingsstoffen en slib in het Zuilaardermeer terecht. Het heldere water raakte ondoorzichtig en troebel. Nu wordt de oude situatie weer hersteld. In totaal is zo'n tien kilometer van de Hunze weer aan het kronkelen. Door water langer vast te houden, wordt het op natuurlijke wijze gefilterd. Zo komt het schoner in het Zuidlaardermeer aan. De waterkwaliteit wordt steeds beter, en de natuur rijker met meer planten en dieren. Doordat het water van de Hunze weer buiten de oevers kan treden, op weilanden en moerassen, is er ook minder kans op wateroverlast in natte tijden. Het is de bedoeling dat over 10 à 15 jaar de veertig kilometer lange beek en het Zuidlaardermeer weer volledig zijn hersteld. Begin jaren negentig was het Hunzedal een strak ingericht gebied met open grasland en akkerbouw en een brede, rechtgetrokken Hunze. Ook wel bekend als de Oostermoersevaart. Even ten zuiden van het Zuidlaardermeer heeft een deel van de Hunze haar oorspronkelijke kronkelende vormen terug. Aan weerszijden van de beek zijn natuurgebieden ingericht. Zuidlaardermeer Hunze Doordat een deel van de Hunze zijn oude, natuurlijke vorm terug heeft, wordt het water in het Zuidlaardermeer weer schoner.

6 Sinds de ruilverkaveling wordt het waterpeil in de polders kunstmatig bepaald. In 1998 werd een dijk van de Tusschenklappenpolder doorgestoken, waarna de polder volstroomde. Daarmee werd wateroverlast in bewoond gebied voorkomen. GEEN TIJD, GEEN RUIMTE Wateroverlast hebben we ook aan onszelf te wijten. Het water krijgt van ons te weinig tijd en te weinig ruimte om in de grond te trekken. Beken, maren en sloten hadden eeuwenlang een kronkelende loop. Daardoor stroomde het water langzaam weg en kon het rustig in de bodem zakken. Maar veel beken zijn rechtgetrokken. Het regenwater gaat nu 'watervlug' naar de kanalen toe. Ook in de landbouwgebieden krijgt het water niet meer voldoende tijd om in de grond te zakken. Tijdens de ruilverkaveling zijn de sloten rechtgetrokken. Met stuwen en dammen is de water af- en aanvoer sinds die tijd helemaal gereguleerd. Om hun gewassen te beschermen, voeren de boeren het water zo snel mogelijk af. Zo kunnen ze ook vroeg in het jaar met hun trekkers het land op. Ook kan er nu in de allerlaagste gebieden gebouwd worden. Tegelijkertijd krijgt het water steeds minder ruimte. Vroeger kon het vrijwel overal de grond in zakken. Nu hebben we ons land volgebouwd, met woningen, straten, wegen, bedrijventerreinen... Steeds meer water wordt via het riool afgevoerd, rechtstreeks naar de kanalen, sloten en plassen. DE VOLLE LADING Doordat het water geen tijd en geen ruimte meer heeft, krijgen de lage gebieden stroomafwaarts in één keer de volle lading. Bij langdurige regenval kunnen de beken en kanalen al dat water niet meer op tijd naar zee afvoeren. Een storm die het zeewater richting het land blaast, zoals in 1998, maakt het afvoeren nog moeilijker. Met overstromingen tot gevolg.

7 HOOG EN DROOG Het water dat in Nederland neerslaat, wordt via de kanalen afgevoerd naar zee. Deze moeten breed genoeg zijn om al het water, ook als er veel regen is gevallen, te verwerken. Daarnaast moeten de kaden langs de kanalen hoog en stevig genoeg zijn. De afgelopen jaren had onze regio te maken met wateroverlast. Sommige kaden bleken niet hoog of stevig genoeg om het water tegen te houden. Daarom is besloten een groot deel van de kaden in onze regio te verstevigen en op te hogen. Zo houden we droge voeten en blijven we werken aan water. Hoornsedijk De Hoornsedijk langs het Noord-Willemskanaal bij de stad Groningen is op veilige hoogte gebracht (NAP + 2,00 m). Op plaatsen waar het Hoornsediep op dit kanaal aansluit, zijn afsluitbare kleppen geplaatst. Worden er hoge waterstanden verwacht op het Noord-Willemskanaal, dan kunnen de kleppen omhoog getrokken worden. Zo blijft het achterliggende gebied voor overstroming behoed.

8 Hier in Glimmen wordt water uit de Drentse Aa gewonnen voor drinkwater. Deze dotterbloem groeit het beste op plekken waar genoeg water is. GENOEG EN SCHOON WATER Met al die problemen bij het afvoeren van water, zouden we bijna drie andere belangrijke problemen in onze regio over het hoofd zien. Droogte, verdroging en vervuild water. Omdat we zoveel water zo snel naar zee afvoeren, zakt er te weinig water de grond in. Als het regent, zijn de buien heviger. De perioden van droogte duren langer. Doordat het warmer wordt, verdampt er in de zomer steeds meer water. Dat noemen we droogte. Dit merken we de laatste jaren steeds meer. De tuin moet 's zomers vaker besproeid worden en de voetbalvelden zijn vaker geel dan groen. Om de droogte te bestrijden, moeten we van ver weg water aanvoeren. Droogte kan leiden tot verdroging. Dat ontstaat bijvoorbeeld doordat boeren de grondwaterstand zo laag mogelijk willen houden. Want om hun land te kunnen bewerken, mag het niet te nat zijn. Ook wordt in sommige gebieden grondwater opgepompt voor drinkwater. En voor de woningbouw worden stukken land drooggelegd en droog gehouden. Het probleem van de verdroging is dat er planten verdwijnen en onze natuur verschraalt. Daarnaast is het water niet overal schoon genoeg om een duik in te nemen. Of om planten en dieren te laten leven die hier van oorsprong voorkomen. Daarom is het nodig de waterkwaliteit te verbeteren.

9 WEILAND WORDT MOERASSIG VEENGEBIED Aan de zuidkant van Enumatil (ten noorden van het Leekstermeer) ligt de Lettelberter Bergboezem. Jarenlang was dit een landbouwpolder met open grasland, waarin koeien en schapen vredig rondliepen. Toch lag voor de hele streek het gevaar van wateroverlast op de loer. Het water van het langsgelegen Lettelberterdiep en Hoendiep stond regelmatig te hoog. Vooral in 1998 was het 'kantje boord'. Een deel van de landbouwpolder is daarom veranderd in een waterbergingsgebied. Als het water boven een bepaald peil komt, stroomt het overtollige water het gebied in. Doordat het water de ruimte heeft, is de waterstand in het diep beter beheersbaar. Lettelbert Als er veel regen valt, kan overtollig water uit het aangrenzende diep de Lettelberter Bergboezem instromen. Een kade rondom het huis en een bemalingssysteem zorgen ervoor dat de bewoners droge voeten houden.

10 Op deze luchtfoto is goed te zien hoe de Drentsche Aa door het landschap kronkelt, de natuurlijke loop van de beek. GEEF WATER DE RUIMTE De wateroverlast en droogte maken ons duidelijk dat we anders moeten omgaan met water. Niet alleen voor onze veiligheid. Ook om voldoende drinkwater te hebben voor onze kinderen en kleinkinderen. Er moet genoeg water zijn voor landbouw én natuur, maar ook niet te veel. En het water moet schoon zijn. Voor de natuur en voor de mens. Ook bij wonen, werken en recreëren willen we immers schoon water. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben daarom nieuwe afspraken gemaakt over het waterbeheer. Het water moet weer de ruimte krijgen die het nodig heeft, voordat het zelf die ruimte neemt. Niet langer tegen de natuur in werken, maar juist meebewegen met de natuurlijke loop van beken, rivieren en de zee.

11 ZUVER NUVER NOORD Veendam-Noord is een naoorlogse wijk waar hard gewerkt wordt aan een beter woon- en leefklimaat. Het watersysteem wordt verbeterd. Het water in de wijk zal schoner, zuiverder, zuver worden. Tegelijk maakt een grootscheepse herinrichting de wijk weer leefbaar en mooi (in het Gronings: nuver ). De naam van dit project is dan ook Zuver Nuver Noord. Een beter watersysteem vraagt om ingrijpende maatregelen. Er komt een gescheiden systeem: het regenwater wordt apart afgevoerd van het water dat de wijkbewoners thuis hebben verbruikt. Het regenwater gaat direct naar de Oude Ae. Zo hoeft er minder water gezuiverd te worden. Voor de wijkbewoners is autowassen op straat voortaan taboe. Het vervuilde zeepwater zou dan immers bij het schone oppervlaktewater komen. Verder worden er natuurvriendelijke oevers in de wijk aangelegd en wordt de loop van de Oude Ae hersteld. Het regenwater stroomt van de daken en straten via goten naar de wadi's in het grasveld. Via een ondergrondse buis gaat het naar een nabijgelegen vijver waar het opgevangen wordt. Dit regenwater kan in ieder geval geen overlast veroorzaken. Veendam Maatregelen tegen wateroverlast kunnen zorgen voor meer groen in de wijk. Zoals deze vijver met natuurlijke oever in Veendam-Noord.

12 De waterstand in de Westerbroekstermadepolder wordt gereguleerd met behulp van windmolens. De spuisluis bij Nieuw Statenzijl, op de grens met Duitsland. Via de sluis wordt overtollig water naar de Dollard afgevoerd. VASTHOUDEN, AFVOEREN EN BERGEN Het nieuwe waterbeleid breekt met de traditie van zo veel mogelijk pompen en zo snel mogelijk afvoeren. Een overvloed aan water kan beter worden vastgehouden in het eigen gebied. Sommige beken mogen daarom in noodgevallen buiten hun oevers treden. Vooral op plekken waar het minder kwaad kan, zoals natte natuurgebieden. Zo gaat het afvoeren van water veel geleidelijker. Om het water via de kanalen op zee te kunnen afvoeren, is het belangrijk dat de kaden hoog genoeg zijn. Pas als het echt niet anders kan, gaan we een deel van het water bergen. Oftewel het water tijdelijk opslaan in een daarvoor ingericht gebied: een waterbergingsgebied. Dit zijn natuur- of landbouwpolders. Hiervoor worden goede afspraken gemaakt met de eigenaren en bewoners. MEERDERE VLIEGEN IN ÉÉN KLAP Met deze nieuwe manier van omgaan met water slaan we meerdere vliegen in één klap. We vergroten onze veiligheid en die van de toekomstige generaties. We zijn beter voorbereid op ongecontroleerde wateroverlast. En we bestrijden het watertekort. Voor alle duidelijkheid: gemalen, dijken en duinversterkingen blijven noodzakelijk. De veiligheid voor de mens bepaalt de grenzen van de ruimte die het water krijgt.

13 WAT U ZELF KUNT DOEN Duurzaam omgaan met water, dat is een taak voor iedereen. Ook u kunt in actie komen tegen wateroverlast en voor een betere waterkwaliteit. Hieronder enkele tips: - Schaf een regenton aan. Dat voorkomt dat het schone regenwater in de riolering terechtkomt, waar het vermengd wordt met vervuild afvalwater. Gebruik het opgevangen water om planten te begieten of uw ramen mee te wassen. - Gebruik waterdoorlatende materialen voor het bestraten van uw tuin. Het regenwater komt zo weer terecht daar waar het nodig is: in de bodem. Zand en grind laten bijvoorbeeld veel meer water door dan de traditionele grindtegel. Zelfs betonstraatsteen kent meerdere types die waterdoorlatend zijn. - Koppel de regenpijpen af van het riool, zodat een deel van het regenwater in de bodem kan zakken. Het afkoppelen is heel eenvoudig: laat de regenpijp rechtstreeks uitkomen in uw tuin of regenton, of via een goot naar een vijver of de weg. - Kies voor een groen dak of een daktuin (sedumdak). Al het regenwater dat door de dakbegroeiing wordt vastgehouden, komt niet in het riool terecht. Meer informatie over deze tips vindt u op of

14 Genieten van schoon water waar we veilig in kunnen zwemmen. GENIET VAN WATER! NATUUR EN RECREATIE Het oplossen van waterproblemen biedt nieuwe kansen. We kunnen nieuwe natuur ontwikkelen. Denk aan natte gebieden die af en toe onder water komen te staan. Ook kunnen we onze leefomgeving aantrekkelijker maken, door water meer zichtbaar te maken in de wijk. Met waterpartijen en fonteinen bijvoorbeeld. En er zijn extra mogelijkheden voor recreatie dicht bij huis. Zoals fraaie fiets- en wandelpaden langs watermolens en kronkelende beekjes. TOEKOMST De toekomst van het water is niet alleen een zaak van de overheid, maar van ons allemaal. En alleen samen kunnen we de beslissingen nemen die nodig zijn. Want in Groningen en Drenthe leven we samen met water!

15 Colofon Maart 2005 Uitgave Dit is een uitgave van de Stuurgroep Water 2000+, waarin de provincies Drenthe en Groningen, de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest, Rijkswaterstaat Directie Noord-Nederland, LNV Noord, VROM-Inspectie Noord en de gemeenten samenwerken aan een betere waterhuishouding in Groningen en Noord- en Oost-Drenthe. Meer weten? Surf naar of Schrijven kan ook: Stuurgroep Water 2000+, t.a.v. het secretariaat, Postbus 610, 9700 AP Groningen, of bel (050) of Tekst Brouwer + Meijerink Fotografie Jur Bosboom, provincie Groningen, Groene Zodenfotografie, Herman Wanningen, Jan van de Kam, Dagblad van het Noorden, Jos Schuurman, E. Piening, Aerophoto Eelde, Rob Pentinga, Stichting het Drents Landschap/Henk Reinders. Illustraties Christa Jesse, Rob Pentinga Vormgeving Studio Rob Pentinga grafisch ontwerpers

16

Nederland leeft met Water

Nederland leeft met Water Nederland leeft met Water Nederland is synoniem met water. Eeuwenlang hielden we de zee en de rivieren met dijken en gemalen in toom. Het hoge water van 1993 en 1995 en de wateroverlast in de jaren daarna

Nadere informatie

Nederland leeft met Water

Nederland leeft met Water Nederland leeft met Water Nederland is synoniem met water. Eeuwenlang hielden we de zee en de rivieren met dijken en gemalen in toom. Het hoge water van 1993 en 1995 en de wateroverlast in de jaren daarna

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Water in beeld Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Waterschap Brabantse Delta zorgt zowel voor de aan- en afvoer van water als ook voor de kwaliteit ervan. Zo kunnen recreanten op

Nadere informatie

Nederland Waterland Basisonderwijs

Nederland Waterland Basisonderwijs Nederland Waterland Basisonderwijs Introductie Nederland is een land vol met water. Water in rivieren en meren. De zee klotst tegen onze duinen. En de zachte bodem van Nederland zit ook vol met water.

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Subsidie Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten, samen met waterschappen,

Nadere informatie

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer gemeente Ede november 2007 Regenwater afkoppelen? zo doet u dat! De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer van uw dak af te koppelen. Of u bent dit

Nadere informatie

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder in de tuin Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder Wateroverlast door verandering van het klimaat Een wadi is een verlaging in een grasveld of tuin, waar water

Nadere informatie

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast?

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond Grondwater bestaat uit regenwater en oppervlaktewater dat in de bodem is weg gezakt en kwelwater dat onder druk uit lager

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6 1 NAAM GROEP De reis van een waterdruppel Het water op aarde maakt verre reizen. De reizen van het water verlopen altijd in een rondje: de waterkringloop. Het begint met de zon De zon verwarmt het zeewater

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Wateroverlast. A anleiding

Wateroverlast. A anleiding Ka d eve r h o g i n g A anleiding Aanleiding voor de kadeverbetering is de wateroverlast van 1998. Toen werd duidelijk dat het boezemwatersysteem niet veilig genoeg meer was en dat veel kaden in het gebied

Nadere informatie

Regenwater in de tuin

Regenwater in de tuin Regenwater in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Voorkom verdroging Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten,

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8

AANSLUITING CURRICULUMVOORSTEL WATEREDUCATIE GROEP 7-8 1 KLIKPLAAT WAT IS WATER Lesblad Wat is water Water, ijs en waterdamp Oplossen Sterk water Drijven en zinken Zoet en zout Overal is water INHOUD LESMODULE: [DOMEIN WATER EN LEVEN] Leerling geeft water

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

in Groningen en Drenthe

in Groningen en Drenthe in Groningen en Drenthe Inhoud fotonummers 1-11 Voorbeelden van natuurvriendelijke en harde oevers. fotonummers 12a - 18 Vies versus schoon water. fotonummers 19-21 Onderzoek naar het effect van maatregelen

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes In gewone woonwijken verzamelt het regenwater zich vanaf daken en straten in de riolering, waarna het naar het oppervlaktewater of samen met het huishoudelijke afvalwater naar een rwzi stroomt. In het

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van sloten, beken en rivieren. Het waterschap meet hoeveel meststoffen

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

Waterhuishouding in de Contreie

Waterhuishouding in de Contreie Waterhuishouding in de Contreie Water speelt een belangrijke rol in de Contreie. Er is bij de ontwikkeling van deze woonwijk gekozen om het regenwater of te infiltreren in de bodem of hiermee de omliggende

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over afkoppelen

Veelgestelde vragen over afkoppelen 1 Veelgestelde vragen over afkoppelen Inhoudsopgave 1. Wat is afkoppelen?... 2 2. Waarom afkoppelen?... 2 3. Afkoppelen, hoe werkt dat?... 3 4. Wanneer wordt mijn straat afgekoppeld?... 3 5. Welk beleid

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast Westelijke Langstraat Westelijke Langstraat is van oudsher een nat gebied waar afwatering belangrijk is. Dat is duidelijk te zien aan de vele slagen

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien

Gemeente Meerssen. Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Gemeente Meerssen Algemene informatie en tips over het beperken en/of voorkomen van wateroverlast door extreme buien Het regent, het regent Steeds vaker en steeds meer! Nederland en water horen onafscheidelijk

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau Vragenlijst overstromingen Deze vragen zijn niet bedoeld als een test. Je krijgt er geen cijfer voor. 0. Waar woon je?. In welke klas zit je?... 1. Hoe zou je het gebied waarin je woont omschrijven? (kies

Nadere informatie

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017 Welkom! 27 juni 2017 Wateravond Noord 19.00 Inloop 19.30 Opening avondvoorzitter 19.35 Inleiding gebiedscommissie 19.45 Presentatie wateropgave Rotterdam 19.55 Presentatie Aanpak Buitenruimte Agniesebuurt

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN. 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E. u i n a r cchitectuur

DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN. 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E. u i n a r cchitectuur DE WATERVRIENDELIJKE STADSTUIN 2 mei 2016 PRESENTATIE TER INSPIRATIE C A P E ttuinar u i n a r cchitectuur h i t c t u r EVEN VOORSTELLEN... C A P E plein ttuinarchitectuur u i n a r c h i t c t u u r

Nadere informatie

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Regenwater een hemels geschenk Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Hergebruik en afkoppelen van regenwater Bouw- of verbouwplannen? Maak meteen uw regenwaterafvoer klimaatbestendig!

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Hoofdvraag: Hoe kan een gebied of een landschap milieuaantasting door verdroging optreden en hoe kan dit worden tegengegaan?

Hoofdvraag: Hoe kan een gebied of een landschap milieuaantasting door verdroging optreden en hoe kan dit worden tegengegaan? Praktische-opdracht door een scholier 1523 woorden 16 januari 2006 6,4 18 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Stap 1: De onderzoeksvraag Hoofdvraag: Hoe kan een gebied of een landschap

Nadere informatie

33.116 m2 Toename verharding in plangebied: 350 m2 Het plangebied ligt in:

33.116 m2 Toename verharding in plangebied: 350 m2 Het plangebied ligt in: Digitale watertoets: Code: 20101212-33-2805 Datum: 2010-12-12 Waterschap kenmerk: IN2010-5379 W. Heijnen STANDAARD WATERPARAGRAAF PLAN: Schapenhouderij Holtstraat 44 (Mts. Plas) te Weerdinge Algemene projectgegevens:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Het veranderende klimaat en de verstedelijking brengen grote uitdagingen met zich mee. Regenbuien worden steeds extremer en komen vaker voor, met

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Het water dat op het dak van uw woning of schuur valt, loopt nu via de hemelwaterafvoer naar de riolering. Koppel uw hemelwaterafvoer af en sluit hem aan op een

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

NOORDENVELD LEEFT MET WATER AFKOPPELGIDS

NOORDENVELD LEEFT MET WATER AFKOPPELGIDS NOORDENVELD LEEFT MET WATER AFKOPPELGIDS Het meeste regenwater wordt goed benut, het valt in onze tuinen en plantsoenen en het spoelt de straten schoon. Het vult de vijvers in de openbare ruimte en bij

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

IN EEN VERRASSEND GROENE STAD...

IN EEN VERRASSEND GROENE STAD... IN EEN VERRASSEND GROENE STAD... Mogen groene daken niet ontbreken! eindhoven.nl/verrassendgroen 2 Een dynamische en bloeiende stad als Eindhoven fleurt op door een leefomgeving met nog meer groen. Een

Nadere informatie

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water.

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Watersysteembeheer: (presentatie Anita 15 januari) Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Voldoende water: Stuwen, gemalen en waterinlaat, toegankelijkheid gebied d.m.v. waterlopen.

Nadere informatie

Miezeren of plenzen...

Miezeren of plenzen... Miezeren of plenzen... voor elke bui de juiste aanpak Voor onze beleving én de manier waarop we met regen (moeten) omgaan, maakt het uit hoeveel water er naar beneden komt. Die hoeveelheid kan per bui

Nadere informatie

Peilgestuurde drainage

Peilgestuurde drainage Peilgestuurde drainage Water: de onmisbare productiefactor Met nieuwe drainagetechnieken krijgen agrariërs en tuinders, net als met stuwtjes in sloten, meer mogelijkheden om regenwater vast te houden.

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017.

Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Waterbericht van Anita, augustus tot oktober 2017. Voor het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas bezocht ik onder andere 2 vergaderingen van de commissie Watersysteembeheer en een thema bijeenkomst

Nadere informatie

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012

Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs. 11 juni 2012 Watercalamiteiten voor communicatieadviseurs 11 juni 2012 Programma Introductie Voorstelronde Water gaat over grenzen: veel partijen Film Hoogwater in Groningen Zeven watercalamiteiten Samenwerking versterken,

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Unie van Waterschappen en Bijl PR JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, FEBRUARI 2019 VOORAF KENNIS, HOUDING EN

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, zomer 2018.

Waterbericht van Anita, zomer 2018. Waterbericht van Anita, zomer 2018. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas: Deze zomer waren er 2 AB-vergaderingen, een hele reeks commissievergaderingen voor het waterschapsbestuur en nog enkele informatieve

Nadere informatie

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta WERKBLAD DE BEVER: REIS DOOR DE TIJD Naam Groep 1. WELKOM TERUG! De bever, weer thuis in onze delta A. Wat hebben de zeearend en de bever met elkaar gemeen? B. Waarom werd er vroeger op de bever gejaagd?

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

oprichtings manifest

oprichtings manifest oprichtings manifest 23 januari 2008 Water is een onafhankelijke organisatie, die staat voor schoon en natuurlijk ingericht water waaraan en waarop het goed en veilig wonen, werken en recreëren is. Zo

Nadere informatie

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico.

Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming. Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico. Hitte, Droogte, Wateroverlast en Overstroming Koersdocument Aa en Maas: Hoge Zandgronden Beekdalen Dorpen en Steden Restrisico Water Ruimte Omgevingswet 2 3 Januari 2019: Huidige grondwaterstanden laag

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Toenemende bebouwing in het gebied en veranderingen van het klimaat vragen om een aanpassing van het

Toenemende bebouwing in het gebied en veranderingen van het klimaat vragen om een aanpassing van het Nieuwsbrief 1, februari 2007 Waterbeheer Putten Werken aan schoon en voldoende water op Putten Waterschap Hollandse Delta gaat de komende jaren de waterhuishoudkundige situatie op het eiland Putten verbeteren.

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water Nieuwkoopse Plassen Op weg naar water van topkwaliteit De Nieuwkoopse Plassen en het aangrenzende gebied vormen een prachtig natuurgebied. We werken samen met anderen aan verbetering van de waterkwaliteit

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN DIJKEN IN FRYSLÂN

WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN DIJKEN IN FRYSLÂN WERKBLAD - GROEP 7/8 DIJKEN Je woont veilig in Nederland. Dat lijkt heel normaal. Maar zo gewoon is dat niet. Een groot deel van Nederland ligt namelijk onder zeeniveau. Het gevaar van een overstroming

Nadere informatie

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water"

Projectnummer 111769 Bedrijventerrein Smilde aspect Water Memo Ter attentie van Gemeente Midden-Drenthe Datum 4 december 2012 Opgesteld door Maarten van Vierssen Projectnummer 111769 Onderwerp Bedrijventerrein Smilde aspect Water" In deze memo zijn de watertoetsen

Nadere informatie

Help, een overstroming!

Help, een overstroming! Help, een overstroming! Lees het krantenartikel over tante Sil. Bewoners vluchten voor hoog water Crisiscentrum Rosmalen, 31 jan. 1995 Het is de tweede dag van de evacuatie. Duizenden inwoners uit Lith

Nadere informatie

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Groot Salland nd pagina 1 van 4 Dit verkiezingsmanifest maakt met vijf hoofdthema s duidelijk waar Water Natuurlijk in Groot Salland voor staat. Water Natuurlijk

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

De Friese Waterketen: samen besparen!

De Friese Waterketen: samen besparen! De Friese Waterketen: samen besparen! Weet u het antwoord? Drinkwater; waar halen we dit vandaan? Hoeveel water gebruikt u per dag? Auto naar de wasstraat of zelf wassen? Waterbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE, THEORETISCHE OPDRACHT

WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE, THEORETISCHE OPDRACHT WHAT S UP ZUIDERZEELAND? AARDRIJKSKUNDE THEORETISCHE OPDRACHT WATER EN DIJKEN IN EDUGIS 4 VMBO Naam: Klas: In deze opdracht ga je Waterschap Zuiderzeeland op verschillende manieren onderzoeken. Je kijkt

Nadere informatie