Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten."

Transcriptie

1 Danio Rerio Del 91 Mei 2015 Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten. Er zijn vele soorten aquaria, tradionele bakken, maar ook de moderne High Tech bakken, zoals we van de Japanners zien. Er staan echter wel aljd planten in. De kunst is alleen deze planten ook goed aan de groei te houden, zodat er een fraai geheel ontstaat. Hoe dit bereikt kan worden hee$ Erik ons vanavond uitgelegd. Daarbij kwamen de mooiste aquaria voorbij, met schi%erende, gezonde plantengroei. Gezonde planten zijn niet alleen decoraef maar dienen ook als verstopmogelijkheid voor de vissen, terwijl bij een gezonde plantengroei, algen niet of nauwelijks aanwezig zullen zijn. Hoe bereik je dit? Om goed te kunnen groeien hebben planten voedingstoffen nodig. Om die voedingstoffen op te kunnen nemen zijn weer bepaalde waterwaarden noodzakelijk. Daarbij moeten we ook de wet van het minimum in het oog houden, deze zegt dat de groei van de plant a*angt van de voedingsstof die er het minst aanwezig is. Je kunt dan van alle andere stoffen er zoveel bij doen als je wilt, de groei wordt toch bepaald door de voedingsstof die er het minst is. Algen ontstaan dus niet omdat er van een element, zoals b.v. nitraat, te veel in het water zit, maar omdat er een tekort is aan andere elementen. In de natuur wordt door de stroming een verbruik van voedingstoffen aljd gelijk weer aangevuld, zodat daar geen tekorten ontstaan. We zagen een foto van de echte Rotala indica, die echter in de handel wordt aangeboden als Ammania bonsai. Dat is het echter niet. De plant hee$ ronde blaadjes. Om de verwarring nog groter te maken: het is zeker niet de Rotala rotundifolia, die weliswaar boven water ronde blaadjes hee$, maar waarbij de onderwatervorm, smalle blaadjes laat zien. Deze laatste plant wordt ook vaak met Rotala indica aangeduid, maar is het niet! Wat is nu allemaal belangrijk voor een gezonde plantengroei en waar moeten we op le%en?

2 Danio Rerio Del 92 Mei 2015 De ph, de zuurgraad van water, kan variëren van Waarbij 1 heel zuur is en 14 basisch. Een ph tussen 6 en 6,9 is ideaal voor planten. In deze waarde zijn de voedingstoffen het beste oplosbaar en dus opneembaar voor de planten. De KH = Carbonaat Hardheid is het beste als hij 4 is. De GH = Gezamenlijke Hardheid is ideaal tussen 4 en 8. Indien de GH te hoog is kan de plant minder ijzer opnemen omdat er al calcium (kalk) op de bladeren zit. De bladmondjes zijn dan al vol en kunnen geen ijzer meer opnemen. Dit heet verdringing. De geleidbaarheid wordt uitgedrukt in micro Siemens (µs) en gee$ de hoeveelheid opgeloste zouten aan. Het is hiermee gelijk een maat van vervuiling. Door te veel zouten wordt de opname van CO 2 bemoeilijkt. Licht is heel belangrijk. Het wordt opgenomen door de planten en je zou het dus ook een soort voeding noemen. Je kunt er niet snel teveel van hebben. Het niveau van de tropen is in een aquarium niet te bereiken. Dit is echter niet erg, want de planten kunnen zich aanpassen aan het mindere licht. Bij de lichntensiteit kun je doorgaans uitgaan van 1 TL buis per 15 cm bakbreedte. Dus bij een aquarium van 40 cm diep, 3 TL buizen. In de tropen brandt het licht 12 uur per dag, daar kun je in het aquarium dus ook vanuit gaan. Het is zinvol om voor dat je een aquarium gaat maken of koopt, je eerst goed te verdiepen in de verkrijgbare lengten van TL buizen, zodat je later niet noodgedwongen te korte buizen moet plaatsen, omdat de lengte die je eigenlijk nodig hebt niet bestaat. Als het je niet lukt om het ideale aantal lampen in de lichtkap te plaatsen, kun je er aljd nog voor kiezen om de belichngsjd per dag wat te verlengen, zodat de planten toch de benodigde lichthoeveelheid krijgen. De Lichtkleur moet kleurpieken beva%en die goed zijn voor de plantengroei. Dit wordt het PAR licht genoemd. Of te wel Photosynthec Acve Radiaon. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in o Kelvin en varieert van roodgloeiend, zoals kaarslicht, (1000 o K) tot witheet ( o K), wat te vergelijken is met het licht van een helderblauwe hemel. Bij de Philipslampen kennen we de kleuren 830, 840, 850, en 865. Daarnaast ook nog 930, 940, 950 en 965. Hierbij komen de laatste 2 cijfers met nog 2 nullen erbij voor de kleurtemperatuur. Dus 830 = kleurtemperatuur 3000 o K. Het verschil in de 800 en 900 serie bestaat er uit, dat in de 800 serie de kleurechtheid ongeveer 85% is en bij de 900 serie is dit 95%. Het is prima plantenlicht. De Gro-lux lampen laten de vissen er mooi rood uitzien, maar hebben totaal geen waarde voor de planten, dus hoogstens leuk schemerlicht. Om zoveel mogelijk licht in het aquarium te krijgen moet het licht naar beneden gereflecteerd worden. Dit wordt het beste bereikt door een wi%e lichtkap. Hoe wi%er hoe beter. Een spiegel of aluminiumfolie gee$ beslist minder weerkaatsing. Ook het gebruik van reflectoren gee$ geen meerwaarde, omdat door de gebogen vorm het licht ook naar de lamp wordt teruggestraald, waar

3 Danio Rerio Del 93 Mei 2015 Philips 930 Philips 940 Philips 950 Philips 965 Philips Sylvania Gro-lux het wordt geabsorbeerd. Bij mengen is gebleken dat een wi%e lichtkap 27% meer licht reflecteert dan reflectoren. Er wordt ook wel eens gebruik gemaakt van een lichtkap waar de bovenkant van opaalglas bestaat. Hierbij treedt weliswaar een verlies op van ongeveer 20%, maar het gee$ wel een mooi effect in de kamer. CO 2 is het Koolstofdioxide gehalte van het water en is de belangrijkste voedingsstof voor de planten. De waarde kan het best tussen de mg per liter bedragen. Dit is met behulp van een tabel uit te rekenen als de KH en ph bekend zijn. Wanneer je toevoegen van CO 2 wilt gebruiken om de ph omlaag te brengen, zul je er eerst voor moeten zorgen dat de KH opmaal is. Bij een tekort aan CO 2 krijg je biogene ontkalking waardoor een wit laagje op de planten ontstaat, waardoor ze uiteindelijk dood gaan. CO 2 moet een aanvulling zijn van wat de planten verbruiken. Te veel is slecht. Macro-elementen zijn de bouwstenen van de plant. Een macro-element waar relaef veel van nodig is, is Nitraat. Het gehalte moet bij voorkeur tussen de 5 en 10 mg per liter liggen. Nitraat is nodig voor de plantengroei. Cyclops en dergelijke zijn nitraatrijk. Dus dit kan door goed voeren verhoogd worden. Het ontstaat ook door het omze%en van poep door bacteriën.

4 Danio Rerio Del 94 Mei 2015 Fosfaat is een ander macro-element. Een gehalte van 0,1 0,5 mg per liter is aan te raden. Muggenlarven zijn fosfaatrijk voedsel, maar ook het smeltwater van diepvries muggenlarven is fosfaatrijk. Bij een tekort ontstaat er groeiachterstand. We zien dan soms donkerder blad. Onder de Micro-elementen vallen de sporenelementen. Hiertoe behoren IJzer, Zink, Cobalt, Koper, Mangaan, Molybdeen, Boor enz. Ze zijn noodzakelijk voor een goede plantengroei. Neem als plantenvoeding niet steeds hetzelfde merk, maar wissel dit af omdat de verhoudingen bij de verschillende merken ook verschillen. Op die manier voorkom je tekorten. Je kunt kiezen uit Profito, E15/V30 of andere merken. Let hierbij op dat er IJzer in zit. Fosfaat en Nitraat moeten apart worden toegevoegd.

5 Danio Rerio Del 95 Mei 2015 Staalwol 3 x 0 (Hubo) is ideaal om de ruiten schoon te maken, maar een klein plukje bij een ijzerbehoe$ige plant in de bodem stoppen kan ook wonderen verrichten. Een tekort aan ijzer valt vaak op door lichter blad met donkere nerven. Kaliumtekort gee$ gele gebieden en gaatjes, de bladeren vergaan vanaf de bladrand. Bij een tekort aan Calcium wordt het blad geel vanaf de randen, terwijl bij een tekort aan Magnesium de oudere bladeren vanaf het midden geel worden. Gebruik als Voedingsbodem een beetje Franse Rode Klei of lateriet en vermeng dit met wat leem. Deze klei is ijzerhoudend. Neem beslist geen kant en klare pakken voedingsbodem want deze beva%en veel te veel organisch materiaal, wat bederf en algvorming kan veroorzaken. Gebruik als Bodemgrond zand van gelijke korrelgroo%e bij voorkeur 0,4 0,8mm en liever niet groter dan 3 mm. Ongelijke korrelgroo%e slaat dicht. Een gelijke korrel maakt de grond doorgankelijker en beter doorstroombaar. Filterzand voor zwembadfilters is zeer geschikt en goed betaalbaar. Ook Intratuin verkoopt filterzand. Ook heel belangrijk is een goede doorstroming van het water in het aquarium. Hierdoor komen er steeds nieuwe voedingstoffen aan de plant voorbij, die hij kan opnemen. Gelijkjdig worden afvalstoffen afgevoerd. Van Po0ilters wordt vaak verwacht dat ze ook een biologische werking hebben. Hiervan moet je je niet teveel voorstellen. Een heel belangrijke funce van het filter is de doorstroming van het aquarium. Vul hem bij voorkeur met grove blauwe spons. Als je toch wa%en wilt gebruiken moet het filter vaak worden schoongemaakt zodat het niet dichtslibt. Waterverversen moet wekelijks gebeuren en dan ongeveer 20% van de bak. Koop (of leen in de bibliotheek) een goed Boek. Aanrader is: Het Opmale Aquarium van Kaspar Horst en Horst Kipper. Voor de planten: Het Handboek aquariumplanten van Christel Kasselmann. Voor visseninformae: het vijfde deel van de Mergus encyclopedie.

6 Danio Rerio Del 96 Mei 2015 Nog wat Tips. Na verloop van jd kan de voeding in de bodem uitgeput raken, of we hebben een plant die wel wat extra kan gebruiken. Het is dan handig om wat diepvries voedingsbodem in voorraad te hebben. Hieronder het recept. Benodigd: Franse Rode Klei (FRK) of klei met extra ijzertoevoeging, plantenvoeding (zoals Profito, Plantamin, Florena, enz.) Meng dit met water tot een papje, doe dit in een ijsblokjesdoosje en vries het in. Wanneer je het nodig hebt, snel een ijsblokje in de bodem stoppen, waardoor er praksch geen vervuiling op zal treden. De FRK is bij Erik te bestellen: Dan nog een laatste p voor het verkrijgen van een fraai beplant aquarium en dat is T.L.C. wat zoveel wil zeggen als Tender Loving Care. Want met liefde jd en aandacht voor het aquarium is alleen een goed resultaat te verkrijgen. Het was een leerzame avond waarbij we tussendoor steeds konden zien hoe mooi een goed verzorgd aquarium er uit kan zien. Erik bedankt!

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg

Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg Danio Rerio Del 183 December 2012 Terugblik verenigingsavond 20-11-12 door Loy Sonnenberg Pim Wilhelm: Het sprookje van het evenwicht. Aquarianen hebben het als ze het over een goed draaiende bak hebben,

Nadere informatie

Wat missen mijn waterplanten?

Wat missen mijn waterplanten? Wat missen mijn waterplanten? Categorie: Aquarium planten en bemesting Aquariumplanten kunnen alleen overleven als de omstandigheden optimaal zijn. In het artikel over CO 2 bemesting hebben wij het uitgebreid

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN De voeding voor onze aquariumplanten? Ja, planten hebben ook voedsel nodig. Het plantenvoedsel dat in een aquarium ontstaat door omzetting van de afvalstoffen in voedingsstoffen

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw Kwelder Proefje Doel: Materialen: Leerlingen weten dat alleen speciale planten tegen zout water kunnen. De leerlingen weten dat zout, water aantrekt. Hierdoor gaan de meeste planten door uitdroging dood

Nadere informatie

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven Danio Rerio Del 145 September 2014 WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven De bedoeling van dit arkel is, net als van al mijn andere, alleen maar

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

Inleiding tot een beter begrip en toepassing van wat basis kennis voor aquarium inrichting en het houden van vissen en planten.

Inleiding tot een beter begrip en toepassing van wat basis kennis voor aquarium inrichting en het houden van vissen en planten. Basiskennis voor aquariuminrichting W.A.L.M. de Groot Inleiding tot een beter begrip en toepassing van wat basis kennis voor aquarium inrichting en het houden van vissen en planten. Allereerst moet ik

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Het succesrecept Voor een prachtige plantengroei

Het succesrecept Voor een prachtige plantengroei De aquariumplantenverzorging van Dennerle Het succesrecept Voor een prachtige plantengroei Ook in uw aquarium! AUS EUROPAS GROSSER AQUARIENPFLANZENGÄRTNEREI DE BODEMGROND VOOR BEGINNERS! Uitstekende startvoorwaarden

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019 DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER 16 mei 2019 Banken van een druivenserre met Krilium. De man rechts is Pieter Michiels, serrist uit Eizer Overijze (januari 1957) (Foto uit het archief BDB) Bodemstaalname

Nadere informatie

Aqua Plant Basic. Als wekelijkse bemesting, geschikt voor een matig tot gemiddeld beplant aquarium.

Aqua Plant Basic. Als wekelijkse bemesting, geschikt voor een matig tot gemiddeld beplant aquarium. Gebruiksaanwijzing. De Fertiplant A.B.F word als onderste(eerste) laag in het aquarium gelijkmatig over de bodem aangebracht, zodat alle plantwortels, zich voor de groei noodzakelijk, kunnen voeden met

Nadere informatie

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres.

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria 10-30 40-110 120-240 200-400 400-700 Nu in het assortiment NIEUW met VENTURI Met beluchter Ozonapparaat met venturi voor nanoaquaria

Nadere informatie

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen. Index. De voedselketen.

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Plantenmestcapsules zelf maken

Plantenmestcapsules zelf maken Plantenmestcapsules zelf maken Categorie: aquarium planten en bemesting Of je nu een liefhebber bent van een rijk beplante aquarium, of een ander type aquarium met planten. Zodra er planten in je aquarium

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Categorie: Waterwaarden en filtratie Werkingsprincipe Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2. systemen

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2. systemen PRO AQUA SCAPE Voor prachtige aquarium planten Voedingsbodem Plantenvoeding systemen Prachtige aquariumplanten, hier leest u hoe! In deze brochure kunt u lezen hoe prachtige aquariumplanten binnen handbereik

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN Algen in een aquarium kunnen mooi zijn, als deze alleen op decoratiemateriaal of op de wanden groeien. In sommige speciaal aquaria zijn algen een must om de vissen

Nadere informatie

Anthony van Aarle Maart Tilburg

Anthony van Aarle Maart Tilburg Water - chemie Anthony van Aarle Maart 2018 - Tilburg Aquariumvereniging Ons Genoegen St. Maartensloop 42 5032 CW Tilburg Website: E-Mail: Post bank: www.av-onsgenoegen.nl bestuur@av-onsgenoegen.nl NL51

Nadere informatie

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur

Ideale grond. Bodemleven. Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Bodemstructuur Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven KRINGLOOP Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond Bodemleven Ideale grond

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor?

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? uinbouwkundig Ingenieur Hans van der Staak Bronnen: VG Weser Ems, Bad Zwischenahn (D) PPO Boskoop (NL) Scotts International (NL) Basis

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Structuur tot de bodem uitgezocht Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Betere Benutting Bodem Mineralisatie NLV Temperatuursom Betere Benutting Bodem Fosfaat (P2O5) Koude grond= traag bodemleven.

Nadere informatie

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG 6-VOUDIGE MULTI TEST VOOR ECONOMISCH, PRAKTISCH EN EENVOUDIG TESTEN VAN DE WATERKWALITEIT. Gezond water = gezonde planten en vissen. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor planten en vissen in uw

Nadere informatie

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:.

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:. 1e klas BiNaSch slootwateronderzoek Deze reader is van: Klas:. Docent: Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas Waterkwaliteit In deze lessencyclus ga je naar de kwaliteit van het water van

Nadere informatie

Professionele producten voor uw aquarium. Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten

Professionele producten voor uw aquarium. Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten Professionele producten voor uw aquarium Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten EEN NIEUW AQUARIUM VEILIG STARTEN MET HET COLOMBO STARTSYSTEEM In een nieuw filter moeten bacteriën

Nadere informatie

Omgekeerde osmose installatie

Omgekeerde osmose installatie Omgekeerde osmose installatie Categorie: Waterwaarden en filtratie Voor veel aquarianen is osmosewater een begrip, waar mythische krachten aan worden verbonden. Voor een ander is het kweekwater met een

Nadere informatie

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Colombo maakt professionele producten voor het onderhoud van uw aquarium. Onze producten zijn het resultaat van ruim 30 jaar ervaring

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2. systemen

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2. systemen PRO AQUA SCAPE Voor prachtige aquarium planten Voedingsbodem Plantenvoeding systemen Prachtige aquariumplanten, hier leest u hoe! In deze brochure kunt u lezen hoe prachtige aquariumplanten binnen handbereik

Nadere informatie

Deel 1: Inleiding - Aanschaf en inrichting

Deel 1: Inleiding - Aanschaf en inrichting Deel 1: Inleiding - Aanschaf en inrichting Deze serie is bestemd voor mensen die met een aquarium willen beginnen en niet weten hoe ze moeten starten en hoe ze verder moeten handelen. Ook liefhebbers die

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2)

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) Beplanting (techniek) De planten die wortelen aan de onderkant van de stelen snijd je op lengte af met een scherp mesje, bijvoorbeeld een scheermesje. Verder haal je van het

Nadere informatie

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw

Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen. Nieuw Speciale oplossingen in wateroplosbare meststoffen Nieuw Wat kunt u van Osmosol verwachten? Speciale oplossingen. En dat letterlijk en figuurlijk! Meststoffen die bijdragen aan een probleemloze teelt van

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2 systemen

Voor prachtige. aquarium planten PRO AQUA SCAPE. Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2 systemen PRO AQUA SCAPE Voor prachtige aquarium planten Voedingsbodem Plantenvoeding CO 2 systemen Prachtige aquariumplanten, hier leest u hoe! In deze brochure kunt u lezen hoe prachtige aquariumplanten binnen

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen

Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen Zwembadonderhoud Antwoord op veelgestelde vragen goedkoopzwemmen.nl 1 Producten Uitleg van de meest gebruikte producten Voor het verlagen (ph Minus) en verhogen (ph Plus) van de zuurgraad (lees ph) van

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT FOSFAATMESTSTOF VOOR MAIS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een laag fosfaatgehalte voor een lagere opbrengst en

Nadere informatie

PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK.

PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. do Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 1 B 67 PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Sporenelementenpotgrondproef bij komkommers. door: G.A.Boertje Naaldwijk,1963. Proefstation

Nadere informatie

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Onderzoek waterkwaliteit en Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Met behulp van kiezel, grof en fijn zand, actieve kool en wat watten werd het natuurlijk zuiveringssysteem van de bodem nagebootst.

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Discusvis Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus De discusvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Discusvissen zijn genoemd

Nadere informatie

Voor een. geweldig zeeaquarium. Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding

Voor een. geweldig zeeaquarium. Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding Voor een geweldig zeeaquarium Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding Een geweldig zeeaquarium begint hier Het aquarium inrichten Begin met het aanbrengen van het levend steen. Probeer goede

Nadere informatie

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07.

Overdaad Schaadt. Onderzoek naar vervuild water. Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. Overdaad Schaadt Onderzoek naar vervuild water Naam:... Foto: creative commons; Flickr eddi07. 1 inleiding Inleiding: Vroeger was alles beter. Dus niet. Neem bijvoorbeeld drinkwater. Tot ver in de vorige

Nadere informatie

Voeding in relatie tot ziekten en plagen Maikel van de Ven 17-02-2016 Even voorstellen Sinds 2003 bezig met plantsapmetingen in aardbei en vollegrondsgroente Brix, Ec, ph, Nitraat, Kalium Na 5 jaar ervaring:

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Voor een. geweldig zeeaquarium. Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding

Voor een. geweldig zeeaquarium. Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding Voor een geweldig zeeaquarium Koraalzout Testsets Toevoegingen Plaagbestrijding Een geweldig zeeaquarium begint hier Het aquarium inrichten Begin met het aanbrengen van een stevige laag zand. Het Colombo

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

Plant Care Program opm.plantwellnnl.indd 1 opm.plantwellnnl.indd :30: :30:53

Plant Care Program opm.plantwellnnl.indd 1 opm.plantwellnnl.indd :30: :30:53 Plant Care Program opm.plantwellnnl.indd 1 01-03-2007 14:30:53 Function&Design &WPMVUJPO Model Evolution Burnt Sienna opm.plantwellnnl.indd 2 Model Evolution Marine Blue 01-03-2007 14:30:57 Evolution Color

Nadere informatie

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer 2011 Met het syfiori project krijgen de aquarianen een unieke kans om de festal producten te gaan gebruiken in hun aquarium. Onder begeleiding van Sybren Brouwer.

Nadere informatie

2 Paard en voeropname Gebit en speeksel Maag en darmorganen Afsluiting 20

2 Paard en voeropname Gebit en speeksel Maag en darmorganen Afsluiting 20 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Samenstelling voedermiddelen 11 1.1 Weenderananlyse 11 1.2 Droge stof en water 13 1.3 Anorganische stoffen 13 1.4 Organische stoffen 14 1.5 Afsluiting 15 2 Paard en voeropname

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Hier begint een succesvol aquarium In deze brochure kunt u zien hoe u op een eenvoudige manier een aquarium kunt inrichten,

Nadere informatie

Het tropisch zoetwateraquarium. Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken:

Het tropisch zoetwateraquarium. Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken: Het tropisch zoetwateraquarium Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken: Als u vooral in een specifieke vissoort geïnteresseerd bent, let u vooral op de eisen die deze soort

Nadere informatie

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing de voedingskundige samenstelling + onderbouwing algemene informatie van de drinkvoeding, waarop de hoeveelheden van de ingrediënten zijn gebaseerd: Volledige voeding; drinkvoeding wordt zes keer op een

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus De pleco algeneter, ook wel zuignapharnasmeerval genoemd, behoort tot de familie van de harnasmeervallen. De naam pleco algeneter wordt ook wel gebruikt

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels

Het Wortelrapport 2017 De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels De effecten van de toepassing van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de groei van wortels November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De proef... 4 Producten... 4 Proefopzet... 5 Metingen... 5 Resultaten...

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Plantenverzorging met systeem

Plantenverzorging met systeem Plantenverzorging met systeem Prachtige aquariumplanten door perfect afgestemde verzorging sera verzorging van planten Het uitgebalanceerde complete systeem voor de individuele en effectieve verzorging

Nadere informatie

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV

Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting. Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV Optimale groei met medewerking van bodem, bodembiologie en bemesting Wilma Windhorst Boomteeltcursus Vlamings BV 130116 Schimmelziekten algemeen Chemisch systeem: brandjes blussen Ziekte vinden middel

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Meststoffen en. Niet genoeg of een overschot aan voedingsstoffen. De ideale situatie is er

Meststoffen en. Niet genoeg of een overschot aan voedingsstoffen. De ideale situatie is er Meststoffen en gebrekverschijnselen Deze bladzijde gaat over het ontbreken van de juiste verhouding aan voedingsstoffen die de plant uit het medium- grond of substraat - opneemt. Ook planten kunnen (net

Nadere informatie

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Hier begint een een succesvol aquarium Uw aquarium inrichten In deze brochure kunt u zien hoe u op een eenvoudige manier

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus De vuurneon is een vrij populaire aquariumvis. Vuurneons behoren tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de Essequibo rivier

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

De optimale verlichting voor uw aquarium. Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes

De optimale verlichting voor uw aquarium. Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes De optimale verlichting voor uw aquarium Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes Welke soorten buizen zijn er? Lengtes en wattages van T5 TL-buizen ATTENTIE: T5 buizen

Nadere informatie

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Perceel 1 De Park Perceel 1 in De Park ligt ten zuiden van het voedselbos De Parkse Gaard. De oppervlakte van het perceel is 150m x 50m = 7500 m2.

Nadere informatie

Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing.

Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing. Klei-kuur Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing. Klei of leem werkt sterk absorberend waardoor het allerlei niet toxische en toxische stoffen kan binden. De sporenelementen

Nadere informatie

Module Plantenvoeding

Module Plantenvoeding Module Plantenvoeding Colofon Auteur Jan van den Langenberg, Helicon, Boxtel Redactie Marga Winnubst, Kristal Tekst- en communicatiebureau Beeld ARKA media BV, Beeldverwerving en beeldcreatie Resonans

Nadere informatie

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria Philips ontwikkelde dit Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria in samenspraak met aquarium- en waterexperts. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Succesvol aquariumhouden

Succesvol aquariumhouden Succesvol aquariumhouden Sybren Brouwer 2019 Het aquariumhouden is een zeer complexe hobby. In dit Succesvol Aquariumhouden bespreken we welke belangrijke stappen de aquariaan moet nemen om succesvol aquariumhouden

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot?

TIPS & TRICKS. TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot? TIP 6: Wat is de oorzaak van een voedingsgebrek of -overschot? Een plant die niet goed verzorgd wordt, laat dit meestal zien in een kleurverandering van met name het blad. Dit komt omdat de voedingsopname

Nadere informatie