Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna"

Transcriptie

1 Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen.

2 Index. De voedselketen. Basis voorwaarden Flora. Basis voorwaarden Fauna. Wateranalyse en waar wij naar kijken. Het weer en de uitwerking op water. Beïnvloeding van het zicht onder water. Rondvraag.

3 De voedselketen. Flora Plankton Bacteriën Nekton Fauna (Herbivoren) Fauna (Carnivoren) Algen & Plantmateriaal

4 Basis voorwaarden Flora -1 Watertemperatuur: > 2 C < 22 C. Het vermogen om zonlicht door te laten (fotosynthese). Geleidbaarheid: > 1 < 2 ms/cm. PH: > 7 < 8,5 PH. CO2- (opgeloste CO2 in water): >2 < 10 mg/l. KH (Carbonaathardheid): > 3 < 11 dh. NO3 (Nitraat) > 2 < 25 mg/l.

5 Basis voorwaarden Flora -2 De rol van zonlicht, CO2 en O2 Watertemperatuur Watertemperatuur CO2- PH KH CO2- wordt bepaald door: -De watertemperatuur. -De PH. -De KH (carbonaat hardheid) CO2- wordt omgezet in Bicarbonaat en dient als voedsel voor de planten. DO/ O2 Zonlicht CO2- Bij voldoende watertemperatuur en zonlicht wordt de CO2- / Bicarbonaat door middel van fotosynthese door de waterplanten omgezet in zuurstof.

6 Basis voorwaarden Flora -3 CO2- mg/l 30 Overzicht CO2- concentratie bij 5, 10, 15 en 20 C watertemperatuur. PH curve met een KH van ,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 7,9 8,0 8,1 8,2 5 C 10 C 15 C 20 C PH

7 Basis voorwaarden Flora -4 CO2- mg/l 35 Overzicht CO2- concentratie bij 5, 10, 15 en 20 C watertemperatuur. KH curve met een PH van ,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 6,9 7,0 7,1 7,2 5 C 10 C 15 C 20 C KH

8 Basisvoorwaarden Fauna Het vermogen om de voedselketen in stand te houden. Zuurstof opgelost in water (DO) > 2 < 8 mg/l. Een watertemperatuur tussen de 2 en 22 C. Geleidbaarheid: > 1 < 2 ms/cm. PH: > 7 < 8,5 PH. Carbonaathardheid > 3 < 11 dh. Lage NO2, NH3/NH4 en PO4 waarden < 0,25 mg/l. (Nitriet, Ammoniak / Ammonia en Fosfaat)

9 Waar kijken wij naar (1) Om de waterkwaliteit te monitoren is het mogelijk om te kijken welke biologische en chemische bestanddelen aanwezig zijn en in welke concentraties. De lucht- en watertemperatuur, zonuren, regenval, windkracht en richting hebben direct invloed op de samenstelling van het water. Bijvoorbeeld: Bij een langdurige droge periode zal de PH gaan stijgen en bij regen zal de PH gaan dalen. Hoe groter de watermassa hoe stabieler de samenstelling van het water is.

10 Waar kijken wij naar (2) Temperatuur bepaling: Met behulp van een temperatuurmeter wordt de watertemperatuur gemeten en vastgelegd. De watertemperatuur is bepalend voor de plantengroei onder water. Rond een watertemperatuur van 14ºC en hoger zal men een ontwikkeling en groei van de waterplanten waarnemen. Eenheid: C

11 Waar kijken wij naar (3) Geleidbaarheid bepaling: Met behulp van een geleidbaarheidsmeter wordt de waterkwaliteit d.m.v. elektrische geleiding bepaald. Met deze meting kan er gekeken worden of er sprake is van een verhoging / verlaging van zouten in het water. Eenheid ms/cm.

12 Waar kijken wij naar (4) PH bepaling: Na het nemen van de watermonsters wordt de PH gemeten. De PH bepaling geeft een inzicht in de neutraliteit van het water. Eenheid: PH < 7 is zuur, > 7 is basisch/alkalisch

13 Waar kijken wij naar (5) NO2 bepaling: Nitriet wordt geproduceerd door nuttige bacteriën bij het afbreken van ammonia-afval uitgescheiden door vissen en vogels. Ook bij lage concentraties is nitriet schadelijk voor de vissen en planten. Bepaling met behulp van een NO2 testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: PPM (mg/l)

14 Waar kijken wij naar (6) NO3 bepaling: Nitraat wordt geproduceerd door nuttige nitrificerende bacteriën. Bij te hoge concentraties wordt de plantengroei belemmerd en de algenbloei bevorderd, dit ten nadele van het zicht onder water. Bepaling met behulp van een NO3 testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: PPM (mg/l)

15 Waar kijken wij naar (7) KH bepaling: KH eenheid is ook bekend als Carbonaat hardheid; Carbonaat wordt gevormd door een verbinding tussen Calcium en Koolzuur (CO2-). Verlaging van de KH heeft een sterke algengroei tot gevolg, dit ten nadele van het zicht onder water en de kleur van de planten. Bepaling met behulp van een KH testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: ºDH (º Deutsche Hardheid)

16 Waar kijken wij naar (8) GH bepaling: GH is de maat voor de totale hoeveelheid mineralen (Calcium, Magnesium, Sulfaat en Nitraat) opgelost in water. Verhoging van deze waardes vertragen de biologische processen in het water. Bepaling met behulp van een GH testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: ºDH (º Deutsche Hardheid)

17 Waar kijken wij naar (9) CO2- bepaling: Koolstofdioxide (Koolzuur) opgelost in water is een voedingsstof voor waterplanten. CO2- ontstaat door verrotting van organisch materiaal. Een te lage waarde remt de planten groei en de zuurstofaanmaak. Een te hoge waarde kan een te veel aan algen veroorzaken. Bepaling door een berekening met de van Briene methode uit de temperatuur, PH en KH. Eenheid: PPM (mg/l)

18 Waar kijken wij naar (10) NH3/NH4 bepaling: Ammoniak / Ammonia wordt veroorzaakt door organische stikstofhoudende materialen uit vis- en vogeluitwerpselen, plantaardige materialen en door uitspoeling van meststoffen. Hoge concentraties zijn schadelijk voor de flora en fauna onderwater. Bepaling met behulp van een NH3/NH4 testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: PPM (mg/l)

19 Waar kijken wij naar (11) PO4 bepaling: Fosfaten komen voornamelijk in het water via het regenwater of uitspoeling van meststoffen. Bij hoge concentraties wordt de plantengroei belemmerd c.q. veranderd en de algenbloei bevorderd, dit ten nadele van het zicht onder water. Bepaling met behulp van een PO4 testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: PPM (mg/l)

20 Waar kijken wij naar (12) Fe bepaling: IJzer komt voornamelijk in het water via het regenwater en uitspoeling van meststoffen. Bij hoge concentraties geeft dit een roodbruine kleurafzetting op planten en voorwerpen en het verhoogt de hardheid van het water. Bepaling met behulp van een Fe testkit met kleurindicatie in een testbuisje. Eenheid: PPM (mg/l)

21 Waar kijken wij naar (13) O2 (DO) bepaling: Opgeloste zuurstof in water. Bij een te lage concentratie (<2 mg/l bij 20ºC) ontstaat er een zuurstoftekort in het water met als gevolg het afsterven van de vissen en het bruin kleuren van de waterplanten. Bepaling met behulp van een O2 testkit met kleurindicatie in een testbuisje of: als je veel geld ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een DO-meter. Eenheid: PPM (mg/l), (mol/l) of (%)

22 Resumé Je kan dus stellen dat voor een goed biologisch evenwicht het volgende van belang is: 1- Voldoende voedingsstoffen. 2- Een goede balans in PH, KH, GH, CO2- en O2 (DO). 3- Een gematigde watertemperatuur. 4- Géén overmaat aan vissen en watervogels.

23 Het weer en de uitwerking op het water. (1) Het weer heeft direct zijn uitwerking op het water. Belangrijkste factoren: - De gemiddelde dagtemperatuur. - Het aantal zonuren. - De neerslag. - De windkracht en windrichting.(gevoelstemperatuur)

24 Het weer en de uitwerking op het water. (2) De gemiddelde dagtemperatuur: De gemiddelde dagtemperatuur, het aantal zonuren en de stand van de zon heeft zijn invloed op watertemperatuur. Een zonnige warme dag laat de watertemperatuur stijgen. Een sombere koude dag laat de watertemperatuur dalen. De wind is sterk medebepalend voor het opwarmen/afkoelen van het wateroppervlak.

25 Het weer en de uitwerking op het water. (3) Het aantal zonuren: Naast de invloed van de zon op de watertemperatuur heeft de zon ook zijn invloed op de flora (waterplanten). Zonlicht activeert middels fotosynthese de afbraak van CO2-/ bicarbonaten in het water en de waterplanten zetten dit om in zuurstof (DO).

26 Het weer en de uitwerking in het water. (4) De neerslag: Neerslag heeft invloed op de PH en de geleidbaarheid van het water. De grote van de watermassa gecombineerd met de hoeveelheid neerslag zijn bepalend voor de PH en geleidbaarheid. Veel neerslag laat de PH en de geleidbaarheid dalen.

27 Het weer en de uitwerking op het water. (5) De windkracht en windrichting: De windkracht en windrichting hebben invloed op de helderheid van het water en de locatie waar de vissen zich bevinden. In het algemeen kan je de grotere vissen vinden tegenovergesteld aan de windrichting. De windkracht is ook mede bepalend voor het afkoelen van het wateroppervlak.

28 Het weer en de uitwerking op het water. (6) De windkracht en windrichting:

29 Het weer en de uitwerking op het water. (7) De windkracht en windrichting: De wind laat het water tussen de oppervlakte en de spronglaag (thermocline) circuleren. Het nadeel is, dat er op de ondiepe stukken ook slip (sediment) wordt meegenomen wat het water stoffig maakt.

30 Wat beïnvloedt het zicht onder water (1) Slecht zicht onder water kan worden veroorzaakt door: Een hoge concentratie aan algen, die het water een groene kleur geven. (tijdelijke algenbloei) Een slecht biologisch evenwicht. Fijn sediment (vooral klei) wat wordt los gemaakt door: wind, vissen, badgasten en duikers.

31 Wat beïnvloedt het zicht onder water (2) Kenmerken van een slecht biologisch evenwicht: Een hoge concentratie aan algen, draadalgen, kokerwieren enz. Stinkend oppervlaktewater. (een zure of bedompte lucht) Roestbruin water en/of waterplanten.

32 Wat beïnvloedt het zicht onder water (3) Oorzaken van een slecht biologisch evenwicht. Te hoge watertemperatuur > 23 C. Te hoge concentratie Nitriet (NO2) >1,5 mg/l). (mogelijk veroorzaakt door: te veel vissen c.q. watervogels in en op het water). Te hoge concentratie Fosfaat (PO4) >1mg/L). (mogelijk veroorzaakt door: uitspoeling van meststoffen). Te hoge concentratie van NH3/NH4 (Ammonia/Ammoniak) >0,8 mg/l (mogelijk veroorzaakt door: uitspoeling van meststoffen en/of watervogels). Te hoge ijzer (Fe) concentratie > 1,5 mg/l. (mogelijk veroorzaakt door: uitspoeling van meststoffen).

33 Wat beïnvloedt het zicht onder water (4) Voorbeeld van slecht zicht onder water veroorzaakt door een hoge concentratie aan algen. De foto links is genomen tijdens een periode van algenbloei. Het voordeel van deze situatie is, dat bij een tijdelijke temperatuurverlaging het zicht onder water na ongeveer één week sterk en voor langere periode verbetert.

34 Wat beïnvloedt het zicht onder water (5) Wateronderzoek Toolenburgseplas 2011 Onderwater zicht (M) Watertemperatuur ( C) NO3 (mg/l)

35 Wat beïnvloedt het zicht onder water (4) Voorbeeld van slecht zicht onder water veroorzaakt door sediment. De foto links is genomen na een periode van regen en sterke wind. De Toolenburger plas heeft in het algemeen een klei bodem dit maakt de plas gevoelig voor verstoffing door weersinvloeden en andere factoren die de bodem laten verstoffen.

36 Wat beïnvloedt het zicht onder water (6) Sediment 30x vergroot. Tijdens de herfst- en wintermaanden is er veel CO2- ontwikkeling als gevolg van het afsterven en rottingsproces van organische materiaal. Deze CO2- hecht zich aan sedimentdeeltjes en nemen dit mee omhoog naar de oppervlakte. Dit veroorzaakt het slechte zicht in de wintermaanden.

37 Wat beïnvloedt het zicht onder water (7) Op de linker foto een potje met rivierzand met korrels tussen de 0,2 en 0,6 mm. Rechts het potje na het schudden. Dit is vergelijkbaar met de beweging door vinnen of handen. Geen ideale situatie.

38 Wat beïnvloedt het zicht onder water (8) Op de linker foto een potje met een klei bodem. Rechts het potje na het schudden. Dit is vergelijkbaar met de beweging door vinnen of handen. Meest slechte situatie. Water met een klei bodem blijft erg gevoelig voor beweging. Voordeel: tot ongeveer 7 meter meestal begroeid met waterplanten.

39 Wat beïnvloedt het zicht onder water (9) Op de linker foto een potje met rivierzand met korrels tussen de 0,8 en 2,5 mm. Rechts het potje na het schudden. Dit is vergelijkbaar met de beweging door vinnen of handen. Op fijn stof na blijft het redelijk helder. Een ideale situatie.

40 Resumé Je kan dus stellen, dat naast de biologische en weersomstandigheden, de bodem gesteldheid ook een belangrijke factor is m.b.t. het zicht onderwater. Bij een schrale bodem (kiezels of grof zand) zal je minder waterplanten aantreffen die de bodem vasthouden. Voordeel: het grove zand zal minder opdwarrelen bij elke beweging van handen of vinnen. Kiezels al helemaal niet. Bij een klei, een fijne zand of gemengde bodem zal je meer waterplanten aantreffen, die de bodem vasthouden. Dit is niet meer van toepassing bij dieptes onder de 7 Meter. Vertroebeling als gevolg van het opdwarrelen van fijn stof is nagenoeg onvermijdelijk.

41 Vragen?

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Chemisch wateronderzoek 1. klimaatstad. water leeft 2. Abio. klimaatstad

Chemisch wateronderzoek 1. klimaatstad. water leeft 2. Abio. klimaatstad Chemisch wateronderzoek 1 water leeft 2 Abio Chemisch wateronderzoek 2 Chemisch wateronderzoek 3 WATER LEEFT Chemisch wateronderzoek Een goede waterkwaliteit is van groot belang voor het leven van waterdieren

Nadere informatie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Prof. ir. Hans van Dijk 1 Afdeling Watermanagement Sectie Gezondheidstechniek Inhoud hydrologische kringloop kwalitatief 1. regenwater 2. afstromend/oppervlaktewater. infiltratie

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Zie Basisscheikunde voor het hbo bij https://www.syntaxmedia.nl/basisscheikunde-voor-het-hbo Uitwerkingen van de opgaven uit: Hoofdstuk 15 Milieu en veiligheid bladzijde 1 Opgave 1 Welke schade veroorzaakt

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

WATER LEEFT Chemisch wateronderzoek

WATER LEEFT Chemisch wateronderzoek Chemisch wateronderzoek 1 WATER LEEFT Chemisch wateronderzoek Een goede waterkwaliteit is van groot belang voor het leven van waterdieren en waterplanten. Biologisch leven in het water is afhankelijk van

Nadere informatie

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG 6-VOUDIGE MULTI TEST VOOR ECONOMISCH, PRAKTISCH EN EENVOUDIG TESTEN VAN DE WATERKWALITEIT. Gezond water = gezonde planten en vissen. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor planten en vissen in uw

Nadere informatie

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Onderzoek waterkwaliteit en Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Met behulp van kiezel, grof en fijn zand, actieve kool en wat watten werd het natuurlijk zuiveringssysteem van de bodem nagebootst.

Nadere informatie

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : Augustus 2007.

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : Augustus 2007. Drema Waterbehandeling BV Daltonstraat 16 3316 GD Dordrecht The Netherlands Tel: 0031 78 618 40 11 Fax:0031 78 618 77 80 www.drema.nl Onderzoek blauwalgen De Gouden Ham Rapportage : Augustus 2007. Ten

Nadere informatie

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : September 2007.

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : September 2007. Drema Waterbehandeling BV Daltonstraat 16 3316 GD Dordrecht The Netherlands Tel: 0031 78 618 40 11 Fax:0031 78 618 77 80 www.drema.nl Onderzoek blauwalgen De Gouden Ham Rapportage : September 2007. Ten

Nadere informatie

Anthony van Aarle Maart Tilburg

Anthony van Aarle Maart Tilburg Water - chemie Anthony van Aarle Maart 2018 - Tilburg Aquariumvereniging Ons Genoegen St. Maartensloop 42 5032 CW Tilburg Website: E-Mail: Post bank: www.av-onsgenoegen.nl bestuur@av-onsgenoegen.nl NL51

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1018 woorden 18 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting H3 3.1 Ecosysteem: afgebakend gebied met

Nadere informatie

milieucel V.V.H.V.- Astridlaan 30-8370 BLANKENBERGE 050/42.85.23 - milieucel@vvhv.be

milieucel V.V.H.V.- Astridlaan 30-8370 BLANKENBERGE 050/42.85.23 - milieucel@vvhv.be Club: Wemmelse Vissers Datum: 15 december 2015 Staalnummer: 40/28 Weer: Bewolkt-droog Visuele vervuilingen: Geen Kleur water: Licht troebel Problemen: Lage vangsten Kwaliteitsbeoordeling vijverwater Balcaen

Nadere informatie

Omgekeerde osmose installatie

Omgekeerde osmose installatie Omgekeerde osmose installatie Categorie: Waterwaarden en filtratie Voor veel aquarianen is osmosewater een begrip, waar mythische krachten aan worden verbonden. Voor een ander is het kweekwater met een

Nadere informatie

Riegman & Starink. Consultancy

Riegman & Starink. Consultancy Riegman & Starink Consultancy Huidige vegetatie Knelpunt analyse Fysisch Chemisch Milieu Fysisch Chemisch Milieu Gewenste vegetatie -Voor alle KRW typen -Voor eigen gekozen plantengemeenschap Chemie 1

Nadere informatie

Anamneseformulier Nishikigoi Vereniging Nederland Pagina 1

Anamneseformulier Nishikigoi Vereniging Nederland Pagina 1 Pagina 1 Let op: Dit formulier bestaat uit 8 pagina's. 1- inhoudsopgave Pagina 1: 1 Inhoudsopgave Pagina 2: 2 3 Algemene gegevens van het N.V.N. lid Omschrijving van het probleem Pagina 3: 4 Leefomstandigheden

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Samenstellers Afdeling

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4. Inleverdatum: ma 8 okt. 07

Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4. Inleverdatum: ma 8 okt. 07 Gemaakt door: Erik, Rens en Lorijn 3H4 Inleverdatum: ma 8 okt. 07 Onderzoeksvraag Hoe schoon of vuil is het water? We onderzoeken de vuilheid van het water in de Dinkel aan het SinGraven En de volgende

Nadere informatie

BODEM Dikte sliblaag (cm) < 10 nvt Redoxpotentiaal (mv) > 0 nvt Geleidbaarheid (us/cm) < 1000 nvt ph > 6,5 nvt

BODEM Dikte sliblaag (cm) < 10 nvt Redoxpotentiaal (mv) > 0 nvt Geleidbaarheid (us/cm) < 1000 nvt ph > 6,5 nvt Club: DE WEMMELSE VISSERS Staalnummer: 1 (vijver gemeentehuis) & 2 (vijver Balcaen) Visuele vervuilingen: Kleine hoeveelheid afval in water Problemen: NVT Datum: 2/12/2016 Weer: Bewolkt Kleur water: Helder

Nadere informatie

Kwaliteitsbeoordeling vijverwater n 6 Balcaen

Kwaliteitsbeoordeling vijverwater n 6 Balcaen 1 Club: WEMMELSE VISSERS Datum: 28 november 2018 Staalnummer: 6 Balcaen & 14 Zijp Weer: Bewolkt-regen Visuele vervuilingen: - Kleur water: OK Problemen: - Kwaliteitsbeoordeling vijverwater n 6 Balcaen

Nadere informatie

Kwaliteitsbeoordeling vijver stadhuis n 21

Kwaliteitsbeoordeling vijver stadhuis n 21 Club: WEMMELSE Datum: 7 november 2017 VISSERS Staalnummer: 21 & 32 Weer: Koud - vorst Visuele Geen Kleur water: OK vervuilingen: Problemen: Geen Parameter (eenheid) Norm Waarneming Zeer goed Goed Matig

Nadere informatie

Biotoopstudie THEMA 7

Biotoopstudie THEMA 7 THEMA 7 Biotoopstudie In dit thema ga je op ontdekking in een biotoop. Door waarnemingen zoek je naar biotische factoren. Door metingen bepaal je enkele abiotische factoren van de lucht en de bodem. Je

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Vlaamse MilieuMaatschappij www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Samenstellers Afdeling

Nadere informatie

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : Juni 2007.

De Gouden Ham. Onderzoek blauwalgen. Rapportage : Juni 2007. Drema Waterbehandeling BV Daltonstraat 16 3316 GD Dordrecht The Netherlands Tel: 0031 78 618 40 11 Fax:0031 78 618 77 80 www.drema.nl Onderzoek blauwalgen De Gouden Ham Rapportage : Juni 2007. Ten Behoeve

Nadere informatie

Kwantitatieve analyse effecten zonnepark Model en analysetool

Kwantitatieve analyse effecten zonnepark Model en analysetool Kwantitatieve analyse effecten zonnepark Model en analysetool Rick Wortelboer, Sibren Loos Workshop STOWA 23 mei 2019 Directe effecten Conceptueel schema Ook indirecte effecten zijn van belang Hoe? - welke

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

Vergelijkende studie en besluitvorming

Vergelijkende studie en besluitvorming Vergelijkende studie en besluitvorming - Verschillende biotopen: vijver / ven / beek - Stroomsnelheid: snelstromend / stilstaand water - Seizoenen: voorjaar / najaar Extra: basis leggen voor vergelijkende

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Peter Wester Hoofdbestanddeel van bier: Welke parameters

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

Een gezonde, heldere vijver

Een gezonde, heldere vijver Een gezonde, heldere vijver Een optimale waterkwaliteit Algengroei De Bio Filter Stappenplan voor een zuivere vijver 10 tips voor een heldere vijver www.aquanatura.com 1 Een goede waterkwaliteit... het

Nadere informatie

SETL dag verslag 11/01/2015. Meer info: www.projectbaselinebelgium.be www.projectbaseline.org http://pbdashboard.apphb.com www.facebook.

SETL dag verslag 11/01/2015. Meer info: www.projectbaselinebelgium.be www.projectbaseline.org http://pbdashboard.apphb.com www.facebook. Meer info: www.projectbaselinebelgium.be www.projectbaseline.org http://pbdashboard.apphb.com www.facebook.com/muisbroek De SETL dag viel samen met de Nieuwjaarsduik van GUE-BE. We hadden een massaal aantal

Nadere informatie

Milieu- en natuurstudie op en rond de hoeve

Milieu- en natuurstudie op en rond de hoeve Landbouw en ecologie 2de graad Meetjesland 7 Milieu- en natuurstudie op en rond de hoeve Het bedrijf Steven Vanhecke Inneke Hebbrecht 9990 Maldegem Steven is een jonge bedrijfsleider en heeft vroeger les

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Handleiding chemische wateranalyse

Handleiding chemische wateranalyse Handleiding chemische wateranalyse Wateranalysekoffer 1 Provinciaal Natuurcentrum Inleiding In de natuur komt geen scheikundig zuiver water voor doordat water allerlei stoffen uit zijn omgeving oplost.

Nadere informatie

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria Philips ontwikkelde dit Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria in samenspraak met aquarium- en waterexperts. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Nooit meer bang van water! Kant-en-klare oplossingen voor problemen in de vijver

Nooit meer bang van water! Kant-en-klare oplossingen voor problemen in de vijver V i j v e r i n f o T u i n a a n l e g Nooit meer bang van water! Kant-en-klare oplossingen voor problemen in de vijver Laat uw vijver niet verwateren meer info i.v.m. waterkwaliteit op www.aquanatura.com

Nadere informatie

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN LEVENSGEMEEN SCHAPPEN 1 E e n e i g e n h u i s, e e n p l e k o n d e r d e z o n Waarom groeien er geen klaprozen op het sportveld? Waarom leven er geen kwallen in de IJssel? Kunnen struisvogels wel

Nadere informatie

AQUA-CHECK & AQUA-CHECK

AQUA-CHECK & AQUA-CHECK Fotometer AQUA-CHECK & AQUA-CHECK 2 Fotometer AQUA-CHECK & AQUA-CHECK 2 voor bepaling van concentratie in water / gemakkelijke bediening / temperatuur onafhankelijke werking / meting zonder cuvetten /

Nadere informatie

WATER : CHEMISCHE ANALYSE

WATER : CHEMISCHE ANALYSE Handleiding voor leerkrachten en gidsen die dit programma zelf willen begeleiden WATER : CHEMISCHE ANALYSE TWEEDE EN DERDE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS Natuureducatiecentrum De Vroente Putsesteenweg 129 2920

Nadere informatie

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres.

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria 10-30 40-110 120-240 200-400 400-700 Nu in het assortiment NIEUW met VENTURI Met beluchter Ozonapparaat met venturi voor nanoaquaria

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

m\-yj% I I I I I I toelichting op de anaiyces,welke worden uitgevoerd van het polderwater nota I I I I' I I I

m\-yj% I I I I I I toelichting op de anaiyces,welke worden uitgevoerd van het polderwater nota I I I I' I I I ' m\-yj% toelichting op de anaiyces,welke worden uitgevoerd van het polderwater nota 25-7 ., '* 7 neutraal reagerend 7-4 alkalisch reagerend De meeste micro-organismen in water eijn aangepast aan een milieu

Nadere informatie

Wat is nieuw? 4) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur

Wat is nieuw? 4) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur Wat is nieuw? 1) Nieuwe verpakking ) Nieuwe productomschrijving 3) Nieuwe doseerlepel ) Nieuw recept (JBL AquaDur M/T), herzien recept JBL AquaDur 5) Nieuwe gebruiksaanwijzing (herzien voor JBL AquaDur,

Nadere informatie

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Hier begint een een succesvol aquarium Uw aquarium inrichten In deze brochure kunt u zien hoe u op een eenvoudige manier

Nadere informatie

Eindrapport analyses controle van de kwaliteit van viswaters in het Brussels Hoofdstedelijk gewest

Eindrapport analyses controle van de kwaliteit van viswaters in het Brussels Hoofdstedelijk gewest eindrapport : BIM-2005 aantal blz. : 5 blz : 1 Eindrapport analyses controle van de kwaliteit van viswaters in het Brussels Hoofdstedelijk gewest - 2005 1. Staalname Staaknames werden uitgevoerd op: 19/05/05;

Nadere informatie

Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water?

Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water? Watercirculatie oplossing voor zuurstoftekort stedelijk water? Arnold Osté (RPS advies- en ingenieursbureau), Hilde Ketelaar en Hella Pomarius (waterschap Rivierenland) Waterschap Rivierenland beschikt

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 Samenstellers

Nadere informatie

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave EEN BETERE BODEM Op goede gronden een gezonde groei Inhoudsopgave Over Heicom Onze producten Zand en grond Zuurstof Bodemverdichting Water lucht en poriën PF curve Eigenschappen van zand Normen ISA sport

Nadere informatie

Waterplanten en Waterkwaliteit

Waterplanten en Waterkwaliteit Waterplanten en Waterkwaliteit Leon van den Berg Moni Poelen Monique van Kempen Laury Loeffen Sarah Faye Harpenslager Jeroen Geurts Fons Smolders Leon Lamers Platform Ecologisch Herstel Meren Vrijdag 11

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. Tip 9: Waterkwaliteit

TIPS & TRICKS. Tip 9: Waterkwaliteit Tip 9: Waterkwaliteit Voor de hydroteelt is de kwaliteit van het water van groot belang. Hydrosubstraten hebben geen buffer voor voeding in zich. Hetgeen de plant nodig heeft, moet men ook in de juiste

Nadere informatie

Chemisch wateronderzoek

Chemisch wateronderzoek Handleiding Chemisch wateronderzoek 2 e en 3 e graad Secundair onderwijs NMEC 'De Helix' Chemisch wateronderzoek: 14 18 jaar (handleiding) 1 Handleiding: Doelgroep Periode Chemisch wateronderzoek 14 18

Nadere informatie

25-3-2015. Sturen op Nutriënten. Sturen op Nutriënten. Doel. Sturen met Water. Sturen op Nutriënten. Waar kijken we naar. Bijeenkomst 19 februari 2015

25-3-2015. Sturen op Nutriënten. Sturen op Nutriënten. Doel. Sturen met Water. Sturen op Nutriënten. Waar kijken we naar. Bijeenkomst 19 februari 2015 Bijeenkomst 19 februari 2015 Jouke Velstra (Acacia Water) 4 Sturen met Water De basisgedachte is dat per perceel de grondwaterstand actief wordt geregeld. Onderwater drainage (OWD) geeft een directe relatie

Nadere informatie

Nutriënten: stikstof, fosfor. Assimilatie: opbouw van levend materiaal

Nutriënten: stikstof, fosfor. Assimilatie: opbouw van levend materiaal Nutriënten: sleutelrol bij de groei van organismen en het functioneren van ecosystemen Jos Verhoeven Assimilatie: opbouw van levend materiaal In de eerste plaats: Fotosynthese! 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

Hieronder vindt u een schematisch overzicht van de stikstofcyclus die in de vijver plaatsvindt:

Hieronder vindt u een schematisch overzicht van de stikstofcyclus die in de vijver plaatsvindt: Hieronder vindt u een schematisch overzicht van de stikstofcyclus die in de vijver plaatsvindt: Problemen ontstaan door veranderingen tussen dieren, de vis en hun omgeving. Deze omgevingsfactoren kunnen

Nadere informatie

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Colombo maakt professionele producten voor het onderhoud van uw aquarium. Onze producten zijn het resultaat van ruim 30 jaar ervaring

Nadere informatie

LMM e-nieuws 12. Inhoud. Inleiding. Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater.

LMM e-nieuws 12. Inhoud. Inleiding. Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater. LMM e-nieuws 12 April 2010 Heruitgave november 2017 Inhoud Inleiding Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater - Eke Buis, RIVM Evaluatie van het LMM-programma

Nadere informatie

Nuon monitoringplan. Ouderkerkerplas. te Amsterdam

Nuon monitoringplan. Ouderkerkerplas. te Amsterdam Nuon monitoringplan Ouderkerkerplas te Amsterdam 2016 Nuon Warmte 11-juli-16 1 VOORBLAD... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 AANPASSING MONITORINGSPLAN 3 OPZET MONITORINGSPLAN. 3 1 MONITORINGSPROGRAMMA...

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

Hydro-Pure Technology (FAQ's)

Hydro-Pure Technology (FAQ's) Hydro-Pure Technology (FAQ's) Veelgestelde vragen voor Hydra Interne Filter en Hydra streamen producten aangedreven door Hydro-Pure Technology Wat is Hydro-Pure-technologie? Hydro-Pure-technologie is een

Nadere informatie

8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte

8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte 8.18. Zomer, zuurstof en vissterfte Opgelost zuurstof is zuurstofgas (O 2) dat in water is opgelost. Vissen 'ademen' zuurstof net als landdieren doen. Vissen zijn echter in staat om zuurstof direct uit

Nadere informatie

Bemesting actueel en uitdagingen toekomst. Piet Riemersma Specialist ruwvoer

Bemesting actueel en uitdagingen toekomst. Piet Riemersma Specialist ruwvoer Bemesting actueel en uitdagingen toekomst Piet Riemersma Specialist ruwvoer 1 Stikstof in de lucht (N 2 ) Verliezen Denitrificerende bacteriën Rhizobium bacterie Assimilatie Stikstof fixatie door bacteriën

Nadere informatie

Naar een duurzaam beheer van het veenweidegebied. Piet-Jan Westendorp Aquatisch ecoloog Witteveen+Bos

Naar een duurzaam beheer van het veenweidegebied. Piet-Jan Westendorp Aquatisch ecoloog Witteveen+Bos Naar een duurzaam beheer van het veenweidegebied Piet-Jan Westendorp Aquatisch ecoloog Witteveen+Bos Inleiding Is een duurzaam beheer mogelijk? Nederland veenland Huidige toestand veenweidegebied Streefbeeld

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007.

Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007. Naam: Sevgi Özen, Eline Booyink & Leonie Kraesgenberg. Klas: 3H1. Docenten: Dhr. Steenbergen & Mevr. Meijer. Datum: 2 oktober 2007. Hoe schoon is het water in de Dinkel bij het Singraven? Wij denken dat

Nadere informatie

Thema 2 Planten en dieren

Thema 2 Planten en dieren Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 2 Planten en dieren Samenvatting Eten en gegeten worden Als je de leefomgeving van een plant of dier bestudeert, kijk je naar de levenloze natuur; dus naar

Nadere informatie

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V.

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. 29 september 2010 Inhoud 1 Tekstdelen uit van 5 varianten naar 2 alternatieven 3 1.1 Referentiesituatie 3 1.2 Effecten waterkwaliteit KRW 5 2 Nieuw tekstdeel 7 ARCADIS

Nadere informatie

1 van 8 Written by Online Tuinieren 11 January 2010 Er zijn nogal wat standaard vijvervragen waar ik telkens weer mee geconfronteerd wordt. Op iedere verjaardag of bijeenkomst waar men weet dat ik een

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Club: KRUIKENBURG Datum: 6 november Z}LZ. Problemen: Geen. Staalnummer: 2 Weer: Zonnig - koud Visuele vervuilingen: Geen Kleur water: helder

Club: KRUIKENBURG Datum: 6 november Z}LZ. Problemen: Geen. Staalnummer: 2 Weer: Zonnig - koud Visuele vervuilingen: Geen Kleur water: helder milieucelv.v.h.v,- Astridloon 30-8370 BLANKENBERGE - 050142,85.23 - mitieucet@whv,be lub: KRUIKENBURG Datum: 6 november Z}LZ Staalnummer: 2 Weer: Zonnig - koud Visuele vervuilingen: Geen Kleur water: helder

Nadere informatie

Open Water Diver DUIKOMGEVING

Open Water Diver DUIKOMGEVING Open Water Diver DUIKOMGEVING DUIKOMGEVING Omstandigheden (Temperatuur, Zicht, Stroming, Bodemsamenstelling, Onderwaterleven, Zonlicht) Zoet water en zout water Duiken in zee (getijden) OMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

Bert Bellert, Waterdienst. 5 september 2011

Bert Bellert, Waterdienst. 5 september 2011 Ammonium in de Emissieregistratie?! Natuurlijke processen, antropogene bronnen en emissies in de ER Bert Bellert, Waterdienst Ammonium als stof ook in ER??: In kader welke prioritaire stoffen, probleemstoffen,

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1.

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grond 9 1.1 Bodem 9 1.2 Minerale bestanddelen 11 1.3 Organische bestanddelen 13 1.4 De verschillende grondsoorten 16 1.5 Afsluiting 17 2 Verzorging van de bodem 19 2.1

Nadere informatie

Preview Assessment: Waterchemie

Preview Assessment: Waterchemie Page 1 of 6 25112008 CT011 INLEIDING WATERMANAGEMENT (20082009 Q1) (9805080901) > CONTROL PANEL > PREVIEW ASSESSMENT: WATERCHEMIE Preview Assessment: Waterchemie Name Waterchemie Instructions Multiple

Nadere informatie

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN De voeding voor onze aquariumplanten? Ja, planten hebben ook voedsel nodig. Het plantenvoedsel dat in een aquarium ontstaat door omzetting van de afvalstoffen in voedingsstoffen

Nadere informatie

Thema 4: Een gezonde bodem

Thema 4: Een gezonde bodem Thema 4: Een gezonde bodem Bodemanalyse en de gezonde plant Emile Bezemer Eurofins Agro Minder chemie met steenmeel Bert Carpay Carpay Advies 25 september 2018 ConGRAS 1 Bodemanalyse en gezonde grasplant!

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: *

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * * * 2 Hoe kun je de naam van een organisme opzoeken?

Nadere informatie

Aquariumverzorging met systeem. Eenvoudig voor een permanent helder aquarium

Aquariumverzorging met systeem. Eenvoudig voor een permanent helder aquarium Aquariumverzorging met systeem Eenvoudig voor een permanent helder aquarium Het nieuwe systeem Voorbeeld Water verzorgen Het nieuwe aquariumverzorgingssysteem van lost alle problemen in een zoetwateraquarium

Nadere informatie

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

Voor een. succesvol aquarium. Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Hier begint een succesvol aquarium In deze brochure kunt u zien hoe u op een eenvoudige manier een aquarium kunt inrichten,

Nadere informatie

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen.

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Samenvatting Thema 3: Ecologie Basisstof 1 In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Waarom leeft het ene dier hier en het andere dier daar? Alle organismen

Nadere informatie

Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK

Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK Nederlandse handleiding exact ECO-CHECK Ontwikkeld voor Ecologisch wateronderzoek Versie 01 d.d. 12-09-2012 Inleiding: Hartelijk dank voor de aankoop van dit geavanceerde precisie instrument waarmee u

Nadere informatie

Controle milieu en leden

Controle milieu en leden Vers water ontgassing Controle milieu en leden Verwijdering dode vis 53 Controle milieu en leden Vers water ontgassing Verwijdering dode vis Het is daarom van belang 1) van de slijmlaag (natuurlijke bescherming)

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

Ponsterpunt: PS Onnen; rein 700 mm Periode: Datum:

Ponsterpunt: PS Onnen; rein 700 mm Periode: Datum: Ponsterpunt: PS Onnen; rein 700 mm Periode: 1-7-2013 30-6-2014 Datum: 21-07-2014 Parameter Eenheid Aantal Gemiddeld Minimum Maximum 90% Percentiel Temperatuur graden C 23 10,8 10 11 11 Zuurstof mg/l 23

Nadere informatie

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen.

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen. Toelichting vergunningaanvraag Effluent lozing brijn en reststromen BEM1301457 gemeente Steenbergen Gietwaterfabriek TOM 1. Inleiding Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) ontwikkelt het glastuinbouwgebied

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen.

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen. THEMA 1 1 Stoffen worden omgezet 2 Fotosynthese 3 Glucose als grondstof 4 Verbranding 5 Fotosynthese en verbranding 1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken

Nadere informatie

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT

GROW YOUR CROP TO THE LIMIT GROW YOUR CROP TO THE LIMIT H 2 0 B Ca P Fe S Mn K Ca Zn B N Mn Fe N Mo H 2 0 S K Zn H 2 0 Ca P Cu H 2 0 P S Zn N Fe Mo AGRONA GROUP Agrona is gespecialiseerd in waterbehandeling en het leveren van exclusieve

Nadere informatie

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid.

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. BEGRIPPEN Grond en Bodem Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. GROND Het losse materiaal zo we dat aan de oppervlakte van de aardkorst aantreffen. BODEM De manier waarop gronddeeltjes, in

Nadere informatie