Om uit te zoeken of schoenen goed passen bij de voetvorm van ouderen, proberen we tijdens dit onderzoek antwoorden te vinden op de volgende vragen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om uit te zoeken of schoenen goed passen bij de voetvorm van ouderen, proberen we tijdens dit onderzoek antwoorden te vinden op de volgende vragen:"

Transcriptie

1 Effecten van veroudering op de voetvorm bij vrouwen INFORMATIE VOOR DEELNEMERS Geachte mevrouw, Aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt continu onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de gezondheid van mensen. Op de afdeling Revalidatiegeneeskunde wordt onderzoek gedaan om te voorkomen dat gezonde volwassenen vallen. Eén van de belangrijke oorzaken voor vallen zijn slecht passende schoenen en voetpijn. Door het uitvoeren van dit onderzoek, willen wij meer te weten komen over de vorm van de voet, voetpijn en de drukverdeling onder de voet bij volwassenen, naarmate men ouder wordt. Ook wanneer u geen voetpijn hebt, kunt u meedoen aan dit onderzoek. In deze brief kunt u lezen wat het doel is van het onderzoek en hoe u mee kunt doen. Onderaan deze brief kunt u lezen hoe de metingen worden gedaan. Voordat u besluit mee te doen aan het onderzoek, kunt u met vragen of opmerkingen terecht bij de onderzoeker of de onafhankelijk arts, dr. R. Dekker, revalidatiearts. Doel van het onderzoek Hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans is dat zij vallen. Bij een leeftijd van 65 jaar en ouder valt ongeveer 1 op de 3 personen minimaal 1 keer per jaar. Dit kan komen door het dragen van slecht passende schoenen. Schoenen worden gemaakt op basis van de voetvorm van de gemiddelde volwassene. Maar, het lijkt erop dat voetvorm verandert tijdens het ouder worden. Hierdoor kan het gebeuren dat het ouderen niet lukt om goed passende schoenen te vinden en lopen ze uiteindelijk op niet goed passende schoenen. Dit vergroot de kans op vallen en ook op extra druk van de voet tegen de schoen, en daarmee pijn. Om uit te zoeken of schoenen goed passen bij de voetvorm van ouderen, proberen we tijdens dit onderzoek antwoorden te vinden op de volgende vragen: Verandert de voetvorm tijdens het ouder worden? Hebben de schoenen van volwassen vrouwen een goede pasvorm voor hun voeten? Hebben ouderen meer voetpijn dan volwassenen op middelbare of jongere leeftijd? Wanneer treedt de pijn vooral op? Hoe erg is deze pijn en waar zit het? Hoe is de drukverdeling onder de voeten tijdens het staan en lopen? Is de drukverdeling onder de voet tussen jong volwassenen, middelbaar volwassenen en ouderen verschillend? Wanneer blijkt dat de voetvorm verandert met het ouder worden en ouderen vaak niet goed passende schoenen dragen, dan zullen de resultaten uit dit onderzoek gebruikt worden om beter passende schoenen te maken. Natuurlijk zullen de gegevens anoniem worden verwerkt. Versie 3:

2 Wanneer kunt u deelnemen aan dit onderzoek? Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde vrouwen van 20 jaar en ouder. U kunt meedoen aan dit onderzoek wanneer u aan alle volgende voorwaarden voldoet. Wanneer u: Een vrouw bent, Een leeftijd hebt die valt in één van de volgende leeftijdsgroepen: 20-25, 30-35, 40-45, 50-55, 60-65, en jaar, Geen ((semi)orthopedische) schoenen hebt, Geen amputatie hebt ondergaan ter hoogte van uw heup, knie of voet Geen ziekte of aandoening hebt (gehad) die het looppatroon kan beïnvloeden, zoals een beroerte of de ziekte van Parkinson, U 10 meter aan één stuk kunt lopen. Weet u niet zeker of u mee mag doen aan dit onderzoek, dan kunt u dit altijd vragen aan de onderzoeker. De contactgegevens kunt u vinden onderaan deze brief. Wanneer u buitenshuis een wandelstok of looprek nodig hebt, is dat geen probleem. Binnenshuis moet u zonder wandelstok of looprek kunnen lopen. Ondertekening toestemmingsverklaring Bij deze brief zit een toestemmingsverklaring gevoegd. Deze kunt u vóór de start van het onderzoek getekend bij ons inleveren. Hiervoor kunt u de brief persoonlijk aan de onderzoeker overhandigen voor aanvang van de metingen. Hiermee geeft u aan deel te nemen aan het onderzoek en geïnformeerd te zijn over alle metingen. De onderzoeker zal het formulier ook ondertekenen. Hiermee geeft hij/zij aan zich te houden aan de afspraken die met u gemaakt zijn. Vrijwilligheid van deelname U kunt zelf bepalen of u mee wilt doen aan dit onderzoek of niet. U kunt op elk moment stoppen met deelname aan dit onderzoek, zonder dat u hiervoor een reden op hoeft te geven. Stoppen met deelname heeft geen verdere gevolgen. Bedenktijd Natuurlijk wilt u even nadenken of u mee wilt doen aan het onderzoek. U mag hier ook met anderen over praten. Na het krijgen van deze informatiebrief, krijgt u twee weken om na te denken over het meedoen aan dit onderzoek. Als u mee wilt doen, kunt u zelf een mailtje sturen of bellen naar de onderzoeker. Waar worden de metingen gedaan? De metingen worden gedaan in het UMCG, in het gangbeeldlaboratorium op de afdeling Revalidatiegeneeskunde. Reiskosten Wanneer u voor het onderzoek met de auto of het openbaar vervoer (trein 2 e klas en/of bus) naar het UMCG moet komen, kunt u de kosten hiervoor terugkrijgen. Dit geldt ook voor de eventuele parkeerkosten, wanneer u met de auto komt. Hiervoor kunt u na het onderzoek een formulier invullen en meteen inleveren of later per post versturen. Verzekering Naast het invullen van een vragenlijst, vragen wij u voor dit onderzoek enkele malen stil te staan en kleine stukjes te lopen. Er is geen sprake van een risico dat groter is dan in de normale, dagelijkse situatie. Om deze reden is ontheffing verleend voor de verzekering van proefpersonen. Versie 3:

3 Vertrouwelijkheid van de gegevens Alle gegevens van het onderzoek worden anoniem en vertrouwelijk behandeld. Uw persoonlijke gegevens worden niet bewaard bij de onderzoeksresultaten. Uw persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt voor het contact en de reiskostenvergoeding. De enige personen die toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens zijn de onderzoeker en diens twee begeleiders. De gegevens van dit onderzoek worden gebruikt voor het schrijven van artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Hierin zullen uw persoonlijke gegevens en naam nooit worden genoemd. Vragen en/of opmerkingen Hebt u na het lezen van deze brief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met de onderzoeker door middel van onderstaande contactgegevens. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met een onafhankelijk arts, dr. R. Dekker, revalidatiearts, tel (Secretariaat): (050) Deze arts is niet betrokken bij het onderzoek. Meedoen aan het onderzoek Wilt u na het lezen van deze brief meedoen aan het onderzoek, dan kunt u mailen of bellen met de onderzoeker. De contactgegevens staan onderaan deze brief. Wij zullen dan zo snel mogelijk, via of telefoon, reageren voor het maken van een afspraak. Vragenlijst Voor dit onderzoek vragen wij u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst hebt u samen met deze informatiebrief opgestuurd gekregen. De vragenlijst bestaat uit een aantal open en meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over het dragen en kopen van schoenen en over klachten aan uw voet: op welke plek heeft u klachten, hoe ervaart u deze klachten en hoe beperken deze klachten u in het dagelijks leven? Wanneer u besluit mee te doen aan het onderzoek, kunt u deze thuis, op uw gemak, invullen. Wanneer u vragen niet begrijpt of open laat, krijgt u op de dag van het onderzoek tijd vragen te stellen en de nog open vragen in te vullen. De metingen De metingen duren in totaal zo n 1,5 uur en worden één keer uitgevoerd. Dit kan in de ochtend, middag of avond zijn, afhankelijk van de afspraken die we samen hebben gemaakt. Hoe verlopen de metingen? Op de dag van de metingen zelf, leg ik nog een keer uit wat er gaat gebeuren. Hierna kunt u vragen stellen als u die hebt. Als alles duidelijk is en u definitief besluit mee te doen, dan tekenen we beiden de toestemmingsverklaring. Daarna beginnen de metingen: We meten uw lengte en gewicht zonder schoenen, U krijgt de gelegenheid de vragenlijst in te leveren en vragen te stellen, wanneer u een aantal vragen niet hebt begrepen. We meten vervolgens de gevoeligheid van de onderkant van uw voeten. Dit gebeurt met een nylon draadje. Deze wordt op verschillende plekken tegen de onderkant van uw voet gedrukt. U kunt hierbij aangeven of u het draadje kunt voelen of niet. Dit is pijnloos en zonder schade. Plaatje 1: scanner Versie 3:

4 We maken, ter controle, van foto s van uw voeten. Hierbij zullen alleen uw voeten en enkels op de foto komen. Uw voetmaten (breedte, omvang en lengte) met een meetlint (10 minuten) en met een voetscanner (zie plaatje 1) (10 minuten) opgenomen terwijl u staat. Het meten van de voetmaten met de voetscanner is pijnloos en zonder gevaar. Tijdens het opmeten van uw voetmaten, staat u op een schoenzooltje. De drukverdeling onder uw voeten wordt tijdens staan en lopen gemeten (30 minuten). Voor de uitleg, zie het kopje Drukmetingen Tijdens de metingen mag u altijd even rust nemen en gaan zitten. De metingen brengen geen schade, pijn of ongemakken met zich mee. Voelt u zich tijdens de metingen toch ongemakkelijk, mag u altijd stoppen met deelname aan het onderzoek. Na de metingen is er tijd voor het beantwoorden van vragen. Drukmetingen Het meten van de drukverdeling onder uw voeten gebeurt met behulp van speciale inlegzooltjes (plaatje 2). Voor het meten met schoenen aan gebruiken wij twee paar schoenen, uw eigen schoenen en speciale schoenen die voor het onderzoek worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat u naar de metingen schoenen draagt die u meestal aan hebt. De schoenen die speciaal voor het onderzoek worden gebruikt zijn stevige, lage veterschoenen (plaatje 3) en nemen wij voor u mee naar het onderzoek. Plaatje 2: inlegzool systeem Plaatje 3: schoenen voor het onderzoek De inlegzooltjes worden in de schoen gelegd. Voor de metingen vragen wij u 1 keer uw linkervoet op te tillen en 1 keer uw rechtervoet om de druk van de inlegzooltjes te halen. Hierbij mag u zitten. Dit gebeurt elke keer wanneer u andere schoenen aandoet. Om te wennen aan de inlegzooltjes in de schoenen, mag u eerst op uw eigen tempo een aantal rondjes lopen. Metingen tijdens staan: U komt staan op een krachtenplatform en wij vragen u 3 keer voor 30 seconden stil te blijven staan. Het krachtenplatform is een grote weegschaal, welke in de vloer is weggewerkt. Wanneer u moeite heeft om 30 seconden stil te blijven staan, kunt u lichte ondersteuning krijgen. Na elke keer stilstaan krijgt u tijd om even te gaan zitten en rusten, wanneer dat nodig is. Dezelfde meting doen we terwijl u uw eigen schoenen draagt en de speciale schoenen voor dit onderzoek. Metingen tijdens het lopen (plaatje 4): Hierbij gaat u staan op de plek die de onderzoeker u aanwijst. U geeft zelf aan wanneer u klaar bent voor de meting. Wanneer de onderzoeker Start zegt, loopt u Plaatje 4: metingen tijdens het lopen Versie 3:

5 meerdere malen in uw eigen tempo over een stuk van 10 meter heen en terug. Deze meting wordt gedaan bij het lopen in uw eigen schoenen en bij het lopen in de speciale schoenen voor het onderzoek. Hierna zijn de metingen afgelopen. U mag de schoenen uit doen en de onderzoeker zal de apparatuur losmaken. Als laatst kunt u nog vragen stellen en eventueel een reiskostenformulier invullen. Mocht u graag een samenvatting van de uitkomsten van het totale onderzoek willen, dan zullen we u dat te zijner tijd opsturen. We vragen hiervoor uw adres of postadres. Bedankt voor het doornemen van deze informatiebrief, Graag hoor ik van u, Sharon Smits, Onderzoeker afdeling Revalidatiegeneeskunde, UMCG Contact s.smits@umcg.nl Telefoon: of ( uur, ma t/m vrij) Mede namens Prof. Dr. K. Postema, revalidatiearts UMCG, Dr. J.M. Hijmans, onderzoeker Revalidatiegeneeskunde UMCG Versie 3:

Prof. dr. C.M. Bilardo, gynaecoloog/perinatoloog (UMCG, Groningen) 050-3613028 M. Bakker arts-onderzoeker UMCG Groningen 050-3613028

Prof. dr. C.M. Bilardo, gynaecoloog/perinatoloog (UMCG, Groningen) 050-3613028 M. Bakker arts-onderzoeker UMCG Groningen 050-3613028 Geachte mevrouw, U heeft gekozen voor de nekplooimeting, of u heeft een medische reden om een vroege uitgebreide echo te ondergaan. Dit betekent dat er voor de 14 e week van de zwangerschap een echo bij

Nadere informatie

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN TROMBOSEBEEN

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN TROMBOSEBEEN INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN TROMBOSEBEEN Hokusai post VTE studie: Lange termijn uitkomst na edoxaban versus warfarine voor

Nadere informatie

Prof. dr. C.M. Bilardo, gynaecoloog/perinatoloog (UMCG, Groningen) 050-3613028 M. Bakker arts-onderzoeker UMCG Groningen 050-3613028

Prof. dr. C.M. Bilardo, gynaecoloog/perinatoloog (UMCG, Groningen) 050-3613028 M. Bakker arts-onderzoeker UMCG Groningen 050-3613028 Geachte mevrouw, U heeft gekozen voor de nekplooimeting, of u heeft een medische reden om een vroege uitgebreide echo te ondergaan. Dit betekent dat er voor de 14 e week van de zwangerschap een echo bij

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PATIËNTEN Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij hebben uw partner gevraagd om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek Fysieke activiteit en kwaliteit van lopen voor en na een totale knieprothese Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om mee te

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De MuSt-PC studie Een multidimensioneel plan om de kwaliteit van leven te verbeteren van patiënten met gelijktijdig voorkomende

Nadere informatie

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE

INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE INFORMATIE DEELNAME MEDISCH-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN TOESTEMMINGSVERKLARING VOOR DE PROEFPERSOON MET EEN LONGEMBOLIE Hokusai post VTE studie: Lange termijn uitkomst na edoxaban versus warfarine voor

Nadere informatie

Patiëntinformatie TES

Patiëntinformatie TES Patiëntinformatie TES Datum: 6 november 2013 Onderwerp: Proefpersoneninformatie Geachte heer / mevrouw, U bent gevraagd om mee te doen aan een onderzoek naar de behoefte aan ondersteuning bij zorgen over

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Officiële titel: De rol van endoscopische echografie

Nadere informatie

Informatiebrief voor patiënten

Informatiebrief voor patiënten Radboud universitair medisch centrum Neurologie 935 Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen Huispost 935 Reinier Postlaan 4 Radboudumc ingang oost, route 935 T (024) 1 5 2 02 F (024) 354 1 1 Afdelingshoofd a.i.

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support

INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support INFORMATIEBRIEF VOOR PARTNERS Onderzoek ALS Naasten support Beste meneer, mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek kijken we naar het effect

Nadere informatie

A nimal A ssisted T herapy

A nimal A ssisted T herapy C l i ë n t i n f o r m a t i e A nimal A ssisted T herapy b i j o n d e r z o e k s p r o j e c t bij volwassenen met een autismespectrumstoornis bij volwassenen met een autismespectrumstoornis Cliënteninformatie

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek DISTRICTS Het Nederlandse injectie versus operatie onderzoek bij patiënten met een zenuwbeknelling in de pols. Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Onderzoek naar de antroposofische zorg die verleend wordt aan patiënten met kanker en het effect van de zorg. Geachte

Nadere informatie

TEMPO 2 studie - Proefpersoneninformatie Maart Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO 2 studie - Proefpersoneninformatie Maart Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. studie - Proefpersoneninformatie Maart 2017 Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Welke smaak, textuur en emoties beleeft u tijdens het eten van verschillende yoghurts?

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie

Proefpersoneninformatie Proefpersoneninformatie Titel van het onderzoek: Implementatie van de keuzehulp bestraling bij borstkanker en DCIS: een pre- en post-interventie studie. Geachte mevrouw, Uw behandelend arts heeft met u

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek Fysiotherapie na een totale knie of heup prothese, de PATIO studie Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Officiële titel: De rol van endoscopische echografie

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie 18+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke, een unieke

Nadere informatie

Informatiebrief SPLENDID II

Informatiebrief SPLENDID II Informatiebrief SPLENDID II Deze informatiebrief bevat informatie over deelname aan SPLENDID II. U wordt verzocht deze brief goed te lezen voordat u zich aanmeldt voor dit onderzoek. Doel van het onderzoek

Nadere informatie

EFFECT VAN LICHT OP STEMMING EN SLAAP BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON

EFFECT VAN LICHT OP STEMMING EN SLAAP BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON EFFECT VAN LICHT OP STEMMING EN SLAAP BIJ DE ZIEKTE VAN PARKINSON Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek naar het effect van licht op stemming

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Studie 1 : Vragenlijsten Versie informatiebrief: 3.1b INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Tweede taal acquisitie bij slechthorende jongeren N.B. Een samenvatting van deze informatiebrief is te vinden op

Nadere informatie

TEMPO studie - Proefpersoneninformatie September Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO studie - Proefpersoneninformatie September Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Temporele Dominantie methode voor het meten van emoties, smaak en textuur eigenschappen Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

Brief over onderzoek van XXXX

Brief over onderzoek van XXXX Brief over onderzoek van XXXX Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX Beste..., We willen u vragen om mee te doen aan een onderzoek voor XXX. We willen in deze brief alles over het onderzoek uitleggen.

Nadere informatie

Hoeveel tijd kost het u? Het invullen van de vragenlijsten zal gemiddeld 5 minuten duren. Het dagboekje invullen kost ongeveer 2 minuten per dag.

Hoeveel tijd kost het u? Het invullen van de vragenlijsten zal gemiddeld 5 minuten duren. Het dagboekje invullen kost ongeveer 2 minuten per dag. Ruggespraak Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan het onderzoek Ruggespraak. U beslist zelf of u wilt meedoen. Voordat u de beslissing neemt, is het belangrijk om meer te weten

Nadere informatie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Inleiding Bij u is (mogelijk) recent of in het verleden de diagnose kanker gesteld en u wordt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begeleid

Nadere informatie

Onderzoek naar bloedtest voor de diagnose beroerte

Onderzoek naar bloedtest voor de diagnose beroerte Onderzoek naar bloedtest voor de diagnose beroerte MicroRNA als biomarker voor acute beroerte Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Meedoen

Nadere informatie

Gezondheidseffecten van palingconsumptie

Gezondheidseffecten van palingconsumptie Gezondheidseffecten van palingconsumptie Informatiebrochure Deze brochure bevat informatie over een nieuw wetenschappelijk onderzoek, namelijk de Vissersstudie. De informatie is bedoeld voor palingconsumenten

Nadere informatie

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Wat zijn uw ervaringen? Informatie voor mantelzorgers Wat houdt het onderzoek in? Er kan nog veel verbeteren

Nadere informatie

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25!

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! 1 Informatiebrief CONNECT-IN studie (De effecten van CenteringPregnancy in Nederland) NL44319.058.13 Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! Geachte mevrouw, Wij vragen u

Nadere informatie

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit.

HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoBewust: een educatief groepsprogramma met internet voor diabetespatiënten met hypoproblematiek. Een studie naar de kosteneffectiviteit. HypoAware: a combined group and online educational program for

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk. De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De waarde van inwendige echo in alvleesklierontsteking met onbekende oorzaak Officiële titel: De rol van endoscopische echografie

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Studie 2: Taken Versie informatiebrief: 3.1b INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Tweede taal acquisitie bij slechthorende jongeren N.B. Een samenvatting van deze informatiebrief is te vinden op pagina 5

Nadere informatie

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers

Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden. Informatie voor deelnemers Onderzoek naar een zelfhulpcursus voor het vergroten van zelfcompassie en welbevinden Informatie voor deelnemers Geachte heer, mevrouw, Enschede, september 2015 Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van jaar 12-15 jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-15 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe validatie van een risicostratificatie

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe

Nadere informatie

Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT)

Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT) Titel van het onderzoek Cognitieve variabiliteit van NF1 en TSC in eeneiige tweelingen (COVANTT) Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk of u toestemming geeft voor de deelname van u aan

Nadere informatie

Genetic origin of Dupuytren s disease and associated fibromatosis Genexpressie onderzoek

Genetic origin of Dupuytren s disease and associated fibromatosis Genexpressie onderzoek UMCG, Martini Ziekenhuis, MCL, MST, Isala Klinieken, UMCU, Catharina Ziekenhuis, Nederland 1 University of California, Los Angeles, Verenigde Staten Informatie Genetic origin of Dupuytren s disease and

Nadere informatie

Informatiebrief voor mensen met afasie. Versie 3, 21 januari 2013

Informatiebrief voor mensen met afasie. Versie 3, 21 januari 2013 Wetenschappelijk onderzoek: Onderzoek naar woordvindingsproblemen van mensen met afasie Informatie ten behoeve van deelnemers Geachte mevrouw/mijnheer, U heeft afasie. U bent via de logopedist gewezen

Nadere informatie

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek.

Zelfstandig omgaan met COPD. - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e-vita COPD platform en wetenschappelijk onderzoek. Zelfstandig omgaan met COPD - persoonlijke ondersteuning via internet - deelname aan het e- COPD platform en wetenschappelijk onderzoek - Informatie voor deelnemers Zelf de regie bij uw COPD behandeling

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname van uw kind

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Routine versus op indicatie verwijderen van de stelschroef Routinematig versus op indicatie verwijderen van de stelschroef:

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Gangbeeldonderzoek Analyse van je looppatroon

UMCG Centrum voor Revalidatie Gangbeeldonderzoek Analyse van je looppatroon UMCG Centrum voor Revalidatie Gangbeeldonderzoek Analyse van je looppatroon Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie voor kinderen tot

Nadere informatie

TEMPO 3 studie - Proefpersoneninformatie Februari Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

TEMPO 3 studie - Proefpersoneninformatie Februari Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Proefpersoneninformatie voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek studie Welke smaak en textuur proeft u tijdens het eten van verschillende pure chocolades? Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk

Nadere informatie

informatie voor ouders De Gezonde Basisschool van de toekomst: werkt het?

informatie voor ouders De Gezonde Basisschool van de toekomst: werkt het? informatie voor ouders De Gezonde Basisschool van de toekomst: werkt het? Geachte ouders/verzorgers, We willen u uitnodigen om mee te doen aan een onderzoek. Dit onderzoek zal plaatsvinden op de basisschool

Nadere informatie

Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren

Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren Onderzoek naar kwaliteit van antistolling bij ouderen met een lage dosering acenocoumarol, en de invloed van preciezer doseren Officiële titel: More precise dosing of acenocoumarol in patients aged 80

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Observationeel onderzoek van de BioMimics 3D-stent bij de behandeling van perifeer vaatlijden Officiële titel: Een prospectief,

Nadere informatie

Patiëntenbrief en toestemmingsverklaring, pagina 1 van 6 SUPER-studie Rode Kruis Ziekenhuis versie 3 dd 20 december 2012

Patiëntenbrief en toestemmingsverklaring, pagina 1 van 6 SUPER-studie Rode Kruis Ziekenhuis versie 3 dd 20 december 2012 Patiëntenbrief en toestemmingsverklaring, pagina 1 van 6 Onderzoek naar behandeling van etalagebenen Geachte heer/mevrouw, december 12 Uw arts heeft de diagnose etalagebenen (claudicatio intermittens)

Nadere informatie

Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie

Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie Patiënteninformatiebrief Onderzoek naar: Toegevoegde waarde van FDG-PET-CT bij de diagnostiek van invasieve schimmelinfecties bij patienten met neutropenie (Officiële titel: Added value of 18 F-FDG-PET-CT

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe validatie van een risicostratificatie

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Routine versus op indicatie verwijderen van de stelschroef Routinematig versus op indicatie verwijderen van de stelschroef:

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder.

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder. Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder. Allo-antistofvorming bij sikkelcelziekte na transfusie: Wat is de rol van ontsteking en erfelijke aanleg?

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Patiënteninformatie Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Geachte heer/mevrouw, U bent in het Erasmus MC onder behandeling voor een vorm

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Onderzoek naar ervaringen van mensen met MS

Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Onderzoek naar ervaringen van mensen met MS Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Onderzoek naar ervaringen van mensen met MS Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe

Nadere informatie

Deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek

Deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek Deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek Zelfzorgberichtjes via de app ter bevordering van diabetes zelfmanagement bij insuline gebruikende type 2 diabetes patiënten (TRIGGER studie) Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Philosophische Fakultät

Philosophische Fakultät Philosophische Fakultät Universität Tübingen Geschwister-Scholl-Platz 72074 Tübingen Aan: ouder(s)/verzorger(s) leerlingen HAVO Notre Dame des Anges Neuphilogie Seminar für Sprachwissenschaft Quantitative

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Proefpersoneninformatie ten behoeve van het verzamelen van extra bloed voor wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met leukemie en MDS die worden behandeld met decitabine 9 oktober 2017 Geachte heer,

Nadere informatie

Ouder, Kind en Eten Onderzoek

Ouder, Kind en Eten Onderzoek Ouder, Kind en Eten Onderzoek Informatiebrochure Voorwoord Fijn dat u interesse heeft in het Ouder, Kind & Eten onderzoek. Op dit moment doen er al 165 ouders mee aan het onderzoek en we zoeken nog 40

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Proefpersoneninformatie ten behoeve van het verzamelen van extra beenmerg voor wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met leukemie en MDS 06 januari 2014 Geachte heer, mevrouw, Uw behandelende arts heeft

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Bloedonderzoek als voorspeller van de kans op een tekort aan schildklierhormoon na verwijdering van één schildklierhelft Externe validatie van een risicostratificatie

Nadere informatie

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Een wetenschappelijk onderzoek naar behandelvoorkeuren, gezamenlijke besluitvorming

Nadere informatie

Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters

Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters Informatiebrief Voorspellers van herstel van hielklachten bij jonge sporters Inleiding Geachte heer/mevrouw en ouders/verzorgers, Wij vragen u en uw kind vriendelijk om mee te doen aan een medischwetenschappelijk

Nadere informatie

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie. Communicatie met patiënten rondom een operatie Geachte meneer/mevrouw, Wij stellen het erg op prijs dat u overweegt deel te nemen aan ons onderzoek naar communicatie met patiënten rondom een operatie.

Nadere informatie

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk Geachte heer, mevrouw, Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk BaLaDe 119 Waalwijk Telefoon: 0416 337651 e mail: Info@hevafysio.nl De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat het percentage ouderen in Nederland

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Proefpersoneninformatie Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Geachte mevrouw, meneer, In aansluiting op het gesprek met uw behandelend arts, ontvangt u hierbij

Nadere informatie

Studie naar bijwerkingen van medicijnen bij kinderen met (mogelijk) autisme

Studie naar bijwerkingen van medicijnen bij kinderen met (mogelijk) autisme pagina 1 van 9 Studie naar bijwerkingen van medicijnen bij kinderen met (mogelijk) autisme SPACe-studie, informatiebrief voor kinderen 12 t/m 15 jaar die starten met een antipsychoticum Inleiding Wij vragen

Nadere informatie

Patiënten-informatiebrief INCH-trial

Patiënten-informatiebrief INCH-trial Patiënten-informatiebrief INCH-trial Een onderzoek naar de chirurgische behandeling van een littekenbreuk; het verschil tussen de kijkoperatie en de open operatie wordt onderzocht. Amsterdam, 14 sept 2011

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte lezer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD

Nadere informatie

Videobril op de pijnpoli

Videobril op de pijnpoli Videobril op de pijnpoli Onderzoek naar effect videobril tijdens zenuwblokkade Wat is het doel van het onderzoek? Een bezoek aan het ziekenhuis voor een medische ingreep zorgt bij veel mensen voor extra

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS. Bewegen op school: wat levert dat op?

INFORMATIE VOOR OUDERS. Bewegen op school: wat levert dat op? INFORMATIE VOOR OUDERS Bewegen op school: wat levert dat op? September 2015, Maastricht Geachte ouders/verzorgers, We willen u uitnodigen om mee te doen aan een onderzoek. Dit onderzoek zal plaatsvinden

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

Brief over onderzoek van XXXX. Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX. We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor

Brief over onderzoek van XXXX. Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX. We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor Brief over onderzoek van XXXX Onderzoek: Problemen met pijn bij mensen met XXX Beste..., We willen u/je vragen om mee te doen aan een onderzoek voor XXX. We willen in deze brief alles over het onderzoek

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht

Driedimensionale weergave gezicht Driedimensionale weergave gezicht Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het doel daarvan is om de kwaliteit

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Proefpersoneninformatie ten behoeve van het verzamelen van extra beenmerg voor wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met verdenking op een aplastische anemie Geachte heer, mevrouw, Uw behandelende arts

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Een onderzoek naar prikkelgevoeligheid in horen en zien bij autisme Informatiebrief voor deelnemer met autisme Inleiding Geachte

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder 16+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor mensen van 16 jaar en ouder Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke

Nadere informatie

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de behandeling van galstenen. Uw arts heeft u gevraagd of u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE BEHANDELING OP DE GEZONDHEIDSTOESTAND BIJ EEN HERSENINFARCT Geachte heer / mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch

Nadere informatie

bij de laserbehandeling van hinderlijke glasvochttroebelingen.

bij de laserbehandeling van hinderlijke glasvochttroebelingen. Schiedamse Vest 180 Postbus 70030 3000 LM Rotterdam www.oogziekenhuis.nl tel.: 010-4023449 Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek (studie)

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek SAFE: hulp voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld Officiële titel:safe: een zelfhulp ehealth interventie ter ondersteuning voor vrouwen die

Nadere informatie

Gewrichtsbelasting bij hardloopprotheses

Gewrichtsbelasting bij hardloopprotheses dossiernr.nl26975.068.09 Gewrichtsbelasting bij hardloopprotheses versie nr. 02 6april2009 1 Gewrichtsbelasting bij hardloopprotheses Proefpersoon informatie Dr. H.H.C.M. Savelberg Vakgroep Bewegingswetenschappen

Nadere informatie

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek

Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Extra Informatiebrief voor de Patiënt en Toestemmingsverklaring optioneel herkenningsstoffenonderzoek Een fase 1 onderzoek met AEB071 bij patiënten met diffuus grootcellig B-lymfoom waarbij CD79 veranderd

Nadere informatie

Wij vragen u om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Wij vragen u om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. PATIENTENINFORMATIE Titel onderzoek: Lange termijn effect van een multidisciplinair assessment en postpartum groepstraining van volwassen vrouwen met stress urine-incontinentie na hun eerste bevalling

Nadere informatie

Gezonde Peutermonden

Gezonde Peutermonden Gezonde Peutermonden De mondzorgcoach als JGZ-innovatie Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u om met uw kind mee te doen

Nadere informatie

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Enschede, februari 2011 Geachte heer/mevrouw, We vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Informatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (Stem en Ervaringen van Moeders)

Informatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (Stem en Ervaringen van Moeders) Informatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (Stem en Ervaringen van Moeders) Beste (aanstaande) moeder, Wij vragen u om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Meedoen

Nadere informatie

Ook al heb je geen klachten, willen we graag dat je de vragenlijst invult.

Ook al heb je geen klachten, willen we graag dat je de vragenlijst invult. oktober 2013 Beste jongere, Tussen maart 2012 en maart 2013 ben je in het ziekenhuis geweest na het breken van je arm, sleutelbeen of been. Wij willen jou vragen mee te doen aan een onderzoek naar de gevolgen

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Het dragen van orthopedische schoenen Het effect van motiverende gespreksvoering in combinatie met het digitaal aanmeten van schoenen op therapietrouw

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Driedimensionale weergave gezicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Driedimensionale weergave gezicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Op de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie wordt onderzoek gedaan naar de driedimensionale (3D) weergave van het gezicht. Het

Nadere informatie

Informatiebrief voor patiënten Werkzaamheid van de Cue-shoe op freezing en activiteitsniveau: Een pilot onderzoek

Informatiebrief voor patiënten Werkzaamheid van de Cue-shoe op freezing en activiteitsniveau: Een pilot onderzoek Informatiebrief voor patiënten Werkzaamheid van de Cue-shoe op freezing en activiteitsniveau: Een pilot onderzoek Geachte heer / mevrouw, U bent op de polikliniek neurologie van het Radboudumc bekend met

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek StimulAge-vervolgstudie Versterken van geheugen immuniteit in de ouder wordende populatie door mensen op middelbare leeftijd

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar geluksoefeningen Bent u gemotiveerd om het plezier in uw leven en uw geluk een blijvende impuls te geven? Wilt u zelfstandig aan de slag om uw welbevinden

Nadere informatie

PROEFPERSONENINFORMATIE

PROEFPERSONENINFORMATIE PROEFPERSONENINFORMATIE De invloed van belasting op hoekmeting bij patiënten met een hallux valgus en validatie van twee vragenlijsten aangaande afwijkingen van de eerste straal Influence of weightbearing

Nadere informatie