Reader survivaltechnieken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reader survivaltechnieken"

Transcriptie

1 Reader survivaltechnieken

2 Inhoud 1. Water 2. Vuur 3. Onderkomen 4. Kampinrichting 5. Knopen en sjorringen 6. Vis en jachttechnieken 7. Survivalkit 8. Leave no trace

3 1. Water Water is essentieel voor het (over)leven. Je kunt maximaal 3 dagen zonder water. Tijdens een hike is het belangrijk om elk moment aan te grijpen waarop je kunt drinken of je voorraden kunt bijvullen. Bij het verzamelen van water moet nooit blindelings ervan uit gegaan worden dat het water drinkbaar is. Ook al is het helder en stroomt het, toch kan het vervuild zijn met schadelijke bacteriën, virussen en eencellige organismen. Deze zijn niet zichtbaar en daarom zal water altijd gedesinfecteerd moeten worden, alvorens het te kunnen drinken. Deze zuivering kan plaatsvinden door koken of chemisch desinfecteren (tabletten, druppels). Het nadeel van koken is dat je brandstof nodig hebt en het water door de temperatuur niet gelijk drinkbaar is. Chemisch desinfecteren geeft een wachttijd van 30 minuten tot 2 uur (afhankelijk van de omgevingstemperatuur), en geeft een minder aantrekkelijke bijsmaak. Als het water verontreinigd is met zichtbaar vuil zoals bladeren, bezinksel van organisch materiaal etc, kan het eerst gefilterd worden met een fijn doek (kledingstuk) of de hiervoor ontworpen Millbank Bag van het Britse leger. De Millbank bag is een zeer fijngeweven katoenen zak, die alle zichtbare ongerechtigheden eruit filtert. (zie foto). Hierdoor kun je zelfs uit plassen en poelen water halen. Daarna zal het uiteraard nog gedesinfecteerd moeten worden.

4 2. Vuur Vuur is in een hike en survivalsituatie van belang voor verschillende doeleinden: water koken en eten bereiden warmte sfeer Vuur maken kan met hulp van een firesteel. Het is van belang de voorbereidingen goed te doen, zodat je tijdens het vuur maken alle benodigdheden onder handbereik hebt. Om het vuur te starten heb je fijn, licht ontvlambaar materiaal nodig. Dit heet tondel of 1e fase. Voorbeelden hiervan zijn: droog gras, berkenbast, hele dunne houtkrullen. Als de tondel brand worden feathersticks, hars, en dunne takjes toegevoegd. Dit is de 2e fase. Elke volgende fase mag 2x zo dik zijn als de vorige. In warm droog weer is dit minder kritiek, dan wanneer je in een natte, regenachtige omgeving vuur gaat maken. Om vuur te maken het je brandstof, zuurstof en hitte nodig; de zogenaamde vuurdriehoek. Als een van de pijlers weggehaald wordt zal het vuur doven. Vuur moet rustig opgebouwd worden, met aandacht. Als je te snel wilt, zal dit averechts werken. Geef het vuur de tijd zich rustig te ontwikkelen. Heb je eenmaal takken van +- 2 cm doorsnede goed branden, dan kun je rondom al grotere blokken/stammen gaan plaatsen.

5 Je kunt verschillende soorten vuur maken met elk hun verschillende eigenschappen. De ene geeft veel hitte en snel kooltjes om op te koken. De andere soort brandt lang met weinig brandstof. De keuze die je maakt zal afhankelijk zijn van de situatie waarin je je bevindt. Pagodevuur: veel hitte, snel een groot vuur met goed asbed. Veel hout nodig. Stervuur: kookvuur, stammen zijn ook pannenhouder, weinig warmte om het vuur, weinig brandstof nodig Reflectorvuur: warmte wordt teruggekaatst naar de shelter. Het reflectiescherm kan ook van andere materialen gemaakt worden. Long log fire: twee lange stammen op of naast elkaar. Lengte van de stammen van lichaamslengte evenwijdig aan de shelter.

6 3. Onderkomen Een onderkomen heeft de functie van beschutting, bescherming, isolatie en gezelligheid. Met diverse materialen is een tijdelijk onderkomen te maken. Zeil/basha/poncho Een stuk zeil/plastic kan snel dienen als waterdicht onderkomen. Door middel van bevestiging met touw of het spannen over een horizontale leggers kunnen diverse vormen gemaakt kunnen worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan gekozen voor een open of meer gesloten shelter.

7 Natuurlijk materiaal: Bij een onderkomen van natuurlijk materiaal kan gedacht worden aan de eenvoudigste vorm, zoals een overhangende rots, omgevallen boom etc, of het bouwen van een shelter. Bij het bouwen van een shelter van natuurlijk materiaal wordt een frame van takken gebouwd. De hoek dient voor een goede waterafvoer ongeveer 60 graden te bedragen. Hoe dikker de laag van het gebruikte materiaal des te beter waterdicht. Andere materialen die gekozen kunnen worden voor de dakbedekking zijn: humus, bladeren (laag van 60 cm), schorsplaten (bij volledige afdekking kan een grotere hoek dan 60 graden gebruikt worden). De dakbedekking dient laagsgewijs aangebracht te worden, werkend vanaf onder naar boven (dakpansgewijs). Voor verbindingen kan ook natuurlijk materiaal gebruikt worden zoals wortels van den en spar en bast van wilgen. Hiermee kunnen eenvoudige knopen gemaakt worden die goed houden, zelf bij sjorringen (zie hoofdstuk 5). Voor de shelter van een vuur aangelegd worden met een reflectorscherm. Ook kan een kuil gegraven worden die als koudeval dient (koude lucht zakt naar het laagste punt. Bouw dus ook nooit je onderkomen onder in het dal!) Een sneeuwhol kan gegraven worden in een sneeuwduin of heuvel. Een Quinzee lijkt op een sneeuwhol, maar wordt uitgraven in een berg die zelf is opgeworpen, aangedrukt is en zich minstens een uur heeft kunnen zetten. Wanddikte moet minimaal 30 cm bedragen. Prik hiervoor cm lange stokjes van boven in het dak. Bij het uitgraven kom je de stokjes tegen en weet je dat je niet verder moet uithollen.

8

9 4. Kampinrichting Als je shelter gebouwd is kan je het kamp nog verder in richten om je verblijf makkelijker en aangenamer te maken. Hierbij kun je denken aan divers kookgerei voor bij de vuurplaats. Hangers voor pannen/vis, een grill, lepels en spatels etc. Wilg leent zich erg goed voor het maken van deze attributen. Het is zeer buigzaam en breekt niet gauw. Gebruik vers hout.

10 5. Knopen en sjorringen Mastworp: fixeren van een touw om een paal/boom. Veel treksterkte. Alternatieve mastworp (ook midden in een touw te leggen). Hieronder staan een aantal knopen die bij trektochten en survival goed van pas komen. Behalve met touw kunnen ze ook met wortels van spar en den, of met wilgenbast geknoopt worden. 8-knoop: stopper aan einde van een touw Timmermansknoop: startknoop bij diagonaalsjorring, slepen van stronken, minimaal 6 wikkelingen leggen Visserknoop: verbinden van 2 touwen. Een enkele vissersknoop kan ook gebruikt worden als extra zekering na een mastworp. Franse prusikknoop. Prussikknoop: Zekering bij klimmen, op spanning brengen van bijv. tarp. Schuift niet onder spanning, makkelijk te verplaatsen wanneer er geen spanning op staat. Paalsteek: niet glijdende lus.

11 Vervolg: sjorringen Kruissjorring Vorksjorring (tweepoot) Driepoot sjorring Woelen om de gelegde bindingen om de knoop strak te trekken. Diagonaalsjorring Beginnen met een mastworp of timmermansknoop. Afbinden met mastworp of 2 halve knopen.

12 6. Vis en jachttechnieken Onderweg kan de lokale fauna ook een voedselbron bieden. Door tracking (zie reader tracking) kan je nagaan welke diersoorten je kunt vinden. De jacht- en/of vismethode dien je hierop aan te passen. Dit is een korte bespreking van enkele mogelijkheden die je in de praktijk kunt toepassen, hierop zijn eindeloos veel variaties te bedenken. Strikken:

13

14 Vistechnieken Er zijn 2 manieren om te vissen: passief en actief. Bij de passieve methode leg je het aas in het water en wacht tot de vis passeert en aanbijt. Bij de actieve methode ga je op zoek naar de vis. Hierbij biedt kunstaas een goed aas, omdat hiermee een groot gebied te bestrijken is. De kans om vis te vangen is groter bij de actieve methode, omdat hier meer water afgevist wordt. Een hengel is een veelzijdig instrument, waarmee je op diverse manieren kunt vissen. Heb je geen hengel dan is deze te maken met een tak en lijn uit de survivalkit. Aas wat je onderweg kunt zoeken: wormen, pissbedden, rupsen, sprinkhanen etc. Hiermee zijn diverse vissoorten te vangen.

15 7. Survivalkit Op elke tocht of vakantie zou je je survivalkit bij je moeten hebben. Hierin zitten de meest elementaire hulpmiddelen. Ook op een gewone vakantie kan iets mis lopen, waarbij de survivalkit uitkomst kan bieden. De volgende attributen kunnen in je survivalkit zitten. Uiteraard kan je naar eigen behoefte uitbreiden. Het blijft een persoonlijke aangelegenheid. Waterzuivering (tabletten of druppels) Millbank bag (water filteren) Firesteel Kompas Noodtondel (watten, karton met kaarsvet etc). Naald en draad Spiegeltje en fluitje (signalering) Lijn, haakjes en loodjes Koperdraad/ijzerdraad voor strikken Draadzaag EHBO kit Bovenstaande kan verpakt worden in een messtin indien gewenst (bescherming en kookgerei).

16 8. Leave no trace Je aanwezigheid in en het gebruik van de natuur, schept de verplichting deze natuur zo ongerept mogelijk achter te laten. Verwijder zichtbare kampresten, doof het vuur met water (het is pas uit als je je hand erop kunt leggen!!), verspreid de resten van het vuur over een groter oppervlak. Laat geen afval achter. Verwijder nog opgestelde vallen. Demp de latrine (indien aanwezig). Breek je shelter van natuurlijk materiaal af. Verbrand toiletpapier. Het is de kunst de kampplek zo achter te laten dat niemand ziet dat je er bent geweest. Oftewel: LEAVE NO TRACE

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken -

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren en knopen - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren Pionieren (ook wel sjorren genoemd) is het bouwen van een constructie met hout en touw. Om te pionieren gebruiken

Nadere informatie

het groene boekje van... verkenner derde klas

het groene boekje van... verkenner derde klas het groene boekje van... verkenner derde klas Dit is het groene boekje. Elke geïnstalleerde verkenner heeft er een. Het staat vol met opdrachten die je kunt doen. Als je alle opdrachten gedaan hebt en

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN: SJORREN EN KNOPEN

VAARDIGHEDEN: SJORREN EN KNOPEN 1. De takeling Voordat je een touw gebruikt, moet je revoor zorgen dat de uiteinden niet gaan rafelen. Dit doe je door een zogenaamde takeling te maken aan ieder eind van het touw. 2. De platte knoop Deze

Nadere informatie

Handboek (kamp) vuur. Handboek (kamp) vuur

Handboek (kamp) vuur. Handboek (kamp) vuur Handboek Handboek (kamp) vuur vuur (kamp) Handboek (kamp) vuur 0 Inleiding Het fikkie stoken is een van de leukste dingen die er op scouting gedaan worden. Een mooi vuurtje om gezellig rond te zitten,

Nadere informatie

Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur.

Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur. Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur. bushcraft.be is een kleine organisatie die naast workshops en trektochten vooral bushcraft cursussen organiseert. Om te kunnen leven van en in de

Nadere informatie

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel.

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel. Sjorren Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk De kruissjorring Je gebruikt de kruissjorring om twee palen dwars op elkaar vast te zetten in de vorm van een kruis. Het is de bedoeling dat je

Nadere informatie

Pionier boekje voor beginners

Pionier boekje voor beginners Pionier boekje voor beginners Verkenners Scouting leonardus Copyright 2007 John swinkels v1.1 Inhoudsopgave 1.1 Inhoudsopgave 2 1.2 Inleiding Knopen 3 2.1 Platte knoop 4 2.2 Schootsteek 5 2.3 Mastworp

Nadere informatie

Tabaqui en Jacala Oostelbeers, Maart 2009

Tabaqui en Jacala Oostelbeers, Maart 2009 HANDBOEK Pionieren Inleiding Pionieren is het maken van voorwerpen van hout en touw, zoals bijvoorbeeld bruggen, torens en speeltoestellen. Pionieren is een oude scoutingtechniek die je waarschijnlijk

Nadere informatie

KURSUS KUILOVEN OPBOUWEN en STOKEN Anneke Boonstra (geleerd van Pieternella Fritz)

KURSUS KUILOVEN OPBOUWEN en STOKEN Anneke Boonstra (geleerd van Pieternella Fritz) KURSUS KUILOVEN OPBOUWEN en STOKEN Anneke Boonstra (geleerd van Pieternella Fritz) Opbouw van de kuil: Inleiding: a. Wil je een kuiloven stoken, dan moet je potjes, potten en andere gebruiksvoorwerpen

Nadere informatie

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens Instructie structieboekje Knopen! Auteur: Jules Renkens Inleiding Beste lezer, voor je ligt het informatieboekje over knopen, in dit boekje worden de meest gebruikte knopen behandeld die binnen Jong Arcen

Nadere informatie

Back to basics PRAKTISCH

Back to basics PRAKTISCH N O. 01 LENTE 2014 PRAKTISCH BUSHCRAFT tekst: merel bevaart fotografie: extra survival Back to basics We weten waarschijnlijk allemaal wel wat survival is. Op televisie zie je talloze programma s waarbij

Nadere informatie

INHOUD. Spoorzoeken 48. Volg de leider 52. Tijd om de wildernis in te trekken! 5 Je uitrusting 6. Verstoppertje 54. Zoek dekking! 8.

INHOUD. Spoorzoeken 48. Volg de leider 52. Tijd om de wildernis in te trekken! 5 Je uitrusting 6. Verstoppertje 54. Zoek dekking! 8. 4 INHOUD Tijd om de wildernis in te trekken! 5 Je uitrusting 6 Alles wat in je overlevingspakket hoort Zoek dekking! 8 Een schuilplaats bouwen In vuur en vlam 10 Een vuurtje maken Vlijmscherp 14 Een mes

Nadere informatie

Raafcraft Casus - Autopech in Mongolië

Raafcraft Casus - Autopech in Mongolië Raafcraft Casus - Autopech in Mongolië Locatie: Mongolië (de Gobi-woestijn) Situatie: Je auto raakt van de weg en wordt daardoor onbruikbaar Informatie over de locatie - Mongolië - Soort klimaat: Omdat

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Inleiding. Veel (kamp) vuur plezier, De Staf

Inleiding. Veel (kamp) vuur plezier, De Staf Inleiding Het fikkie stoken is een van de leukste dingen die er op scouting gedaan worden. Een mooi vuurtje om gezellig rond te zitten, om je eten en drinken op warm te maken, of om zelf even lekker warm

Nadere informatie

Handboek (kamp) vuur 0

Handboek (kamp) vuur 0 Handboek (kamp) vuur Handboek (kamp) vuur 0 Inleiding Het fikkie stoken is een van de leukste dingen die er op scouting gedaan worden. Een mooi vuurtje om gezellig rond te zitten, om je eten en drinken

Nadere informatie

Bushcraft introductie!

Bushcraft introductie! Bushcraft introductie Dit meerdaagse programma is zeer geschikt voor jou introductie in bushcraft, wilkamperen, bivakkeren en trekking in de natuur. Je ervaart de vrijheid en de rust die het de mens biedt

Nadere informatie

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage THROWING STICKS/ WERPPIJPEN De ontwikkeling, tot heden ten dage Waarom? Throwing sticks oftewel werppijpen bieden de (karper)visser de mogelijkheid om ronde boilies over zeer grote afstanden te werpen,

Nadere informatie

MONTEREN VAN DE STEEN VOOR PIZZA

MONTEREN VAN DE STEEN VOOR PIZZA PIZZA STONE NL STEEN VOOR PIZZA S + M Geen enkele natuurlijke steen kan de enorme invloeden van de temperatuur van een gasbrander aan zonder te breken of te scheuren. Wij kozen voor dit type baksteen omdat

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Thema Onderkomen stichting in2nature

Thema Onderkomen stichting in2nature BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Onderkomen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

De basis van het branden

De basis van het branden De basis van het branden Voor de uitleg over het branden en werken ga ik ervan uit dat je rechtshandig bent Je werkplek: De ruimte moet goed geventileerd zijn! Pak de kleuren waarmee je van plan bent te

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

Vuur Om vuur te maken zijn een aantal dingen nodig. Ten eerste moet je de juiste plaats hiervoor zoeken.

Vuur Om vuur te maken zijn een aantal dingen nodig. Ten eerste moet je de juiste plaats hiervoor zoeken. Bivak Hoe kan je in een zo kort mogelijke tijd een dak boven je hoofd bouwen? Daarvoor gebruik je landbouwplastic en vliegertouw. Afhankelijk van de situatie waar je een hut moet bouwen, kies je voor een

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Vluchtplan van Gastouder:..

Vluchtplan van Gastouder:.. Vluchtplan van Gastouder:.. Stap 1 Bespreek samen de mogelijke vluchtroutes als er brand uitbreekt en schrijf op hoe u dan vlucht (via het raam, de dakgoot, het balkon, etc.). BRAND OP DE:.. IK VLUCHT

Nadere informatie

Indeling bouwen hindernissen

Indeling bouwen hindernissen Indeling bouwen hindernissen Wie Wat Waar (Hindernissen) Art Overzicht X Marit Overzicht X Job (1) Coördinator 5 + 6 + 7 + 8 Mart (2) Coördinator 4 + 22 + 23 Sander (3) Coördinator 24 + 25 + 27 Kaylee

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch

Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch op de site van de Waardenborchgroep zijn b tanden te downloaden om je te helpen bij h behalen van vaardigheden en insign. www.scouting.ws inhoudsopgave knopen

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen.

Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen. Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen. Let op: dit geldt enkel voor ramen met een ritssysteem, dus niet de ingenaaide versie! Je kan het best zorgen

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen?

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe stroomt warmte? 1. Wat gebeurt er met de temperatuur in een verwarmde kamer wanneer je het

Nadere informatie

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen.

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Materiaal Rugzak Rugzak Omschrijving Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Rugzakhoes Een rugzakhoes is een nylon of polyester

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

Legende van de dromenvanger

Legende van de dromenvanger Legende van de dromenvanger Lang geleden zat een oude sjamaan van de Lakota indianen op een hoge bergtop. Daar kreeg hij een visioen. In dit visioen verscheen Iktomi, de grote zoeker naar wijsheid. Iktomi

Nadere informatie

Vuur. Vuur maken Vuur Onderwerp Referentie Datum. Van Maasdijk Heerenveen

Vuur. Vuur maken Vuur Onderwerp Referentie Datum. Van Maasdijk Heerenveen Vuur Onderwerp Referentie Datum Vuur maken Vuur 01.02.1998 1998 02 01 Van Maasdijk Heerenveen Vervolg Vuur 01.02.1998 Datum: 1998 02 01 Blad 2 Houtsoorten Naam (zomer)eik Blad Silhouet Brandt langzaam

Nadere informatie

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen

Materialen 481 m getwijnd of gevlochten katoenen touw, ø 4 mm Houten staaf van 1,2 m, dik en stevig genoeg om het gewicht van je gordijn te dragen gordijn Een macramégordijn is prachtig in elke deuropening en is perfect om een open kast mee af te sluiten en de aandacht af te leiden van wat er allemaal in ligt. Dit is een ontwerp voor een gordijn

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten.

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten. Vertaling Uitgave Juni 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING FLEXI

GEBRUIKERSHANDLEIDING FLEXI GEBRUIKERSHANDLEIDING FLEXI GEFELICITEERD! U heeft de keuze gemaakt voor een Combi-Camp. Dat betekent dat u oog heeft voor kwaliteit en duurzaamheid. Wij hopen dat u veel onbezorgde en geweldige vakanties

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module Organisatie van een kamp - Kampeerquiz

Methodieken en werkvormen Module Organisatie van een kamp - Kampeerquiz Methodieken en werkvormen Module Organisatie van een kamp - Kampeerquiz Maker: Trainingsteam Fryslân Functie: Trainer Scouting Fryslân Datum van productie: 14 december 2014 Module Organisatie van een kamp

Nadere informatie

HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT

HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT HANDLEIDING KARSTEN TUNNELTENT Type 2800 en 3600 Gefeliciteerd met uw Karsten Tunneltent, een ambachtelijk kwaliteitsproduct van Karsten Tenten B.V. Voor optimaal kampeerplezier raden wij u aan om deze

Nadere informatie

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2

Taak constructies. Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave. 1MAK a 2015-2 Taak constructies Architecten en ingenieurs: Goossens & Partners. Dries de Burggrave 1MAK a 2015-2 Bouwknoop 1 Het gaat om een bouwknoop omdat de verticale muur verbonden wordt met een hellend dak. Detailtekening

Nadere informatie

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden BO 6 Tijdsinvestering: Bomen meten Tijdstip: lente, zomer of herfst 1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden Nodig: Materiaal hoogtemeter Meetlint werkbladen potloden

Nadere informatie

Trapperskamp HIT Dwingeloo Deelnemersinformatie HIT 2016 Zaterdag 26 maart Maandag 28 maart

Trapperskamp HIT Dwingeloo Deelnemersinformatie HIT 2016 Zaterdag 26 maart Maandag 28 maart Trapperskamp HIT Dwingeloo Deelnemersinformatie HIT 2016 Zaterdag 26 maart Maandag 28 maart HIT Dwingeloo Beste Trapper, Wij heten jou van harte welkom op de HIT in Dwingeloo. Zoals elk jaar kijken we

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND

WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND BROCHURE 2016-2017 Welkom bij de Outdoor Opleiding van Nederland WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND De complete Outdoor Opleiding In deze unieke particuliere opleiding leer je van twee ervaren

Nadere informatie

Recent gebruik ik nu Perlfix of L-gips waar je gipsplaten mee vastkleeft. Voordeel is dat dit materiaal sterker is dan gewoon gips.

Recent gebruik ik nu Perlfix of L-gips waar je gipsplaten mee vastkleeft. Voordeel is dat dit materiaal sterker is dan gewoon gips. Bergen en rotsen Over bergen en rotsen bouwen in model zijn tal van mogelijkheden.. Onze werkwijze is de volgende: voor bergen die wat groot zijn van omvang wordt eerst een frame gemaakt van latjes en

Nadere informatie

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom BOOM de kampioen vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons leven innemen. En in het leven van de dieren. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom ook nog eens familieleden

Nadere informatie

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit Halve Steek De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit twee halve steken. Een halve steek op zich dient weinig

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen: Samenvatting Thema 1: Stofwisseling Basisstof 1 Organische stoffen: - Komen af van organismen of zitten in producten van organismen - Bevatten veel energie (verbranding) - Voorbeelden: koolhydraten, vetten,

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel.

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel. Knopen Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk Platte knoop Een van de bekendste knopen is de platte knoop. Het is een knoop die geschikt is om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar vast te

Nadere informatie

Een kattenren maken. Materialen Gereedschap. Schroefboor. Snelbeton. Nagels. Nietmachine. Waterpas. Slagpluggen. Vuren balken geimpregneerd 45x45

Een kattenren maken. Materialen Gereedschap. Schroefboor. Snelbeton. Nagels. Nietmachine. Waterpas. Slagpluggen. Vuren balken geimpregneerd 45x45 Een kattenren maken Een kattenren maken Materialen Gereedschap Snelbeton Nagels Slagpluggen Vuren balken geimpregneerd 45x45 Vuren balken 100x100 Rabatdelen Gaas rol 20x20 mm Schroefboor Nietmachine Waterpas

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Programmaboekje Ardennen 2012

Programmaboekje Ardennen 2012 Programmaboekje Ardennen 2012 Voorwoord Jullie gaan met de school op werkweek naar de Belgische Ardennen. Deze werkweek wordt samen met de school georganiseerd door het buitensportbedrijf VenturiX. Het

Nadere informatie

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden.

Er staan een paar zaaibakken in de hoek van de tuin waar een aantal scheuten eerder in gepoot werden. Vertaling Les 8 augustus 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Hoe groot is onze CO 2 afdruk?

Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoe groot is onze CO 2 afdruk? Hoeveel bomen zouden er nodig zijn om onze CO 2 weer uit de lucht te halen? Hoeveel CO 2 haalt een boom uit de lucht? Hoeveel CO 2 haalt een

Nadere informatie

Pionieren. KSA-VKSJ Gewest Scheldeland - Antwerpen

Pionieren. KSA-VKSJ Gewest Scheldeland - Antwerpen Pionieren 1 Algemene richtlijnen bij het pionieren 2 Sjortouw en pionierhout 3 Mastworp 4 Kruissjorring 5 Diagonaalsjorring 6 Achtvormige sjorring (ook: driepikkelsjorring) 7 Steigersjorring 8 Vorksjorring

Nadere informatie

DAKDEKKEN MET AFGESTORVEN (DOOD) RIET

DAKDEKKEN MET AFGESTORVEN (DOOD) RIET DAKDEKKEN MET AFGESTORVEN (DOOD) RIET Je kunt niet met zekerheid zeggen, dat er met afgestorven éénjarig riet daken zijn gedekt in de IJzertijd, maar bijna zeker is dat wel gedaan, vooral in gebieden met

Nadere informatie

De zweethut. Inhoudsopgave

De zweethut. Inhoudsopgave DE ZWEETHUT C o p y r i g h t 2 0 0 4 indianencursus@yahoo.com Inhoudsopgave 11.. IINHOUDSSOPPGAVE DE ZWEETHUT...1 1. INHOUDSOPGAVE...2 2. CONSTRUCTIE VAN DE ZWEETHUT...3 2.1 Benodigdheden...3 2.2 Wilgentakken...3

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Pionieren! Kun je dat eten? Knopen en sjorringen. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. November 2008

Pionieren! Kun je dat eten? Knopen en sjorringen. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. November 2008 ! Kun je dat eten? Knopen en sjorringen Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. November 2008 Met dank aan: Scoutquest. Scouting Impeesa Amersfoort Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 0.1. Algemeen...

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting door een scholier 1370 woorden 8 juni 2011 5,6 79 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou H3.1 Wat is verbranding? Bij

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad

Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Ontdek je mee het leven in vijver en sloot? Zeg niet gewoon vis tegen een vis. Visinitiatie en Visdeterminatie voor de 3 de graad Opdrachten voor de 3 de graad Wil je met je klas meer leren over vissen?

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

Basisinstructies Temari

Basisinstructies Temari Voorbereiding: Papieren liniaal uitknippen, die je van te voren uit een Temari boek of iets dergelijks nagetekend hebt. Bal omwikkelen: Voor het borduren omwikkel je de tempex bal met naaigaren - houd

Nadere informatie

Kaart 10 Sneeuw en ijs

Kaart 10 Sneeuw en ijs Kaart 10 Sneeuw en ijs Informatiekaart Werkblad Proefjes: o Warme sneeuw? o Gesmolten sneeuw o Een koud kunstje Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen:

Nadere informatie

Voorbereidingen op de komst van uw kachel

Voorbereidingen op de komst van uw kachel Voorbereidingen op de komst van uw kachel Hout - Voorkeur hout : berk, es, den, spar, populier, (lichtere houtsoorten) - Droogtegraad : minder dan 20% - Gewicht : maximum gewicht van 1kg per blok (vuistdikte)

Nadere informatie

KOOPHULP KUNGSFORS. serie

KOOPHULP KUNGSFORS. serie KOOPHULP KUNGSFORS serie Een strakke workflow in de keuken met slimme opbergers De KUNGSFORS serie biedt open opbergers die je kookgerei, kruiden en recepten - mooi in het zicht - een plaatsje geven aan

Nadere informatie

Oefentoets warmte. 2. Welk materiaal zou erg geschikt zijn om een pan van te maken?

Oefentoets warmte. 2. Welk materiaal zou erg geschikt zijn om een pan van te maken? Oefentoets warmte 1. Bij het koken van een ei wordt warmte overgedragen. Geef in een tekening aan hoe de warmte stroomt. Neem in je tekening de volgende dingen op: gasfornuis, pan, water, ei, handvat van

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Barbecue Gril Oven Pizzaoven watervoorziening Afwasbak Koeling Opbergen afdeksystemen.

Barbecue Gril Oven Pizzaoven watervoorziening Afwasbak Koeling Opbergen afdeksystemen. Tuinkeukens antwoorden 1 Leg uit dat tuincentra barbecues verkopen. Barbecues gaan steeds vaker deel uitmaken van de tuin. 2 Noem minimaal 5 onderdelen van een buitenkeuken. Barbecue Gril Oven Pizzaoven

Nadere informatie

HULPSTUKKEN - ETERFLEX LOODVERVANGER TECHNISCHE FICHE

HULPSTUKKEN - ETERFLEX LOODVERVANGER TECHNISCHE FICHE 1 OMSCHRIJVING EN GEBRUIK HULPSTUKKEN - ETERFLEX LOODVERVANGER Dakvensters, schoorstenen, slabben, zijn allemaal onderdelen van het dak die met de nodige aandacht moeten afgewerkt worden. De Eterflex band

Nadere informatie

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer?

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Compost maken in 3 weken Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Al je tuin- en keukenafval verzamel je op een grote hoop. Dat kan. En werkt. Maar er is een veel snellere

Nadere informatie

Kleine spiritus brander

Kleine spiritus brander Kleine spiritus brander Voor deze brander heb je 2 blikjes van gelijke grootte nodig. Je gebruikt van beide de dichte onderkant. Stap 1: Knip van beide blikken de onderkant af op ongeveer 2 a 3 cm van

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

verwerking : wat is een bos?

verwerking : wat is een bos? verwerking : wat is een bos? Leven vestigt zich op plaatsen waar het goed is om te leven. Er zijn verschillende factoren die de leefomgeving vorm geven : levende factoren, niet-levende factoren en menselijke

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ

BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ Vandaag is het beslist: je wordt leerling meteoroloog dankzij Meteoz! Het is mooi weer, ideaal om je eigen weerstation te bouwen en echte metingen te doen, net zoals

Nadere informatie

Brochure Survival & Bushcraft Opleiding

Brochure Survival & Bushcraft Opleiding Brochure Survival & Bushcraft Opleiding Survival & Bushcraft Opleiding Houd jij ervan om buiten te zijn? En wil jij de echte avonturier in jezelf ontdekken? Schrijf je in voor de Survival & Bushcraft opleiding

Nadere informatie

FR NL DE IT ES PT EL EN DA NO SV FI AR FA CS SK HU PL RU UK SL SR BS BG RO HR TR ET LT LV

FR NL DE IT ES PT EL EN DA NO SV FI AR FA CS SK HU PL RU UK SL SR BS BG RO HR TR ET LT LV MINUTE GRILL FR NL DE IT ES PT EL EN DA NO SV FI AR FA CS SK HU PL RU UK SL SR BS BG RO HR TR ET LT LV MINUTGRIL-0680_MINUTGRIL-0680 5/0/0 :9 Page 5 CLIC 6 7 0 5-0 mn.. 5 6 7 MINUTGRIL-0680_MINUTGRIL-0680

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie