Syllabus Burgerarrest. Academie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Syllabus Burgerarrest. Academie"

Transcriptie

1 Syllabus Burgerarrest HEMA Academie

2 ALLEMAAL REGELS De rechtspraak in ons land is een gecompliceerd geheel. Naast de verschillende rechtbanken bestaan er ook verschillende soorten recht. Elk soort recht kun je zien als een verzameling van een aantal regels. Je kunt te maken krijgen met bestuursrecht, privaatrecht, civiel recht, strafrecht en staatsrecht. Bestuursrecht Het bestuursrecht schetst regels over de bestuurstaak van de overheid. De gemeente, de provincie en de rijksoverheid moeten zich hieraan houden. Binnen het bestuursrecht kunnen zij verschillende soorten besluiten nemen. 2 Beschikking Een besluit met een individueel of concreet karakter is een beschikking. Voorbeelden van beschikkingen zijn het verlenen van een vergunning, het terugvorderen van teveel betaalde uitkeringen of de afgifte van een rijbewijs. Besluit van algemene strekking Een besluit met een meer algemeen karakter noem je een besluit van algemene strekking. Voorbeelden hiervan zijn een bestemmingsplan voor een bepaald gebied, het aanwijzen van een bepaald terrein als parkeerterrein en het besluit tot plaatsing van verkeersborden. Burgers Het bestuursrecht regelt ook wat burgers kunnen doen als zij het met deze besluiten niet eens zijn. Directe belanghebbenden kunnen bezwaar maken en eventueel in beroep gaan bij de rechter. Hoe men tegen een besluit bezwaar kan maken, moet altijd in het besluit vermeld staan. De belangrijkste regels van het bestuursrecht staan in de Algemene wet bestuursrecht, maar er zijn ook speciale wetten waarin aparte regels beschreven staan. Civiel recht Het civiel recht, ook wel burgerlijk recht genoemd, beschrijft de regels voor de onderlinge verhoudingen tussen personen. Voorbeelden hiervan zijn het personenrecht, familierecht, handelsrecht, huurrecht en arbeidsrecht.

3 Privaatrecht Privaatrecht geeft rechtsregels aan, die rechten en plichten tussen burgers onderling en die tussen burgers en overheden vaststellen. De overheid bekleedt daarbij geen machtspositie. Een voorbeeld hiervan is een arbeidscontract met een schoonmaakbedrijf voor het schoonhouden van een ministerie. Staatsrecht Het staatsrecht omvat regels die de organisatie van de overheid, de verhouding tussen de hogere en lagere overheden onderling en de relatie tussen burger en overheid vaststellen. Je kunt denken aan onderwerpen zoals de taakverdeling tussen rijk, provincie en gemeenten, de verhouding tussen regering en volksvertegenwoordiging, de positie van de koning(in) en de rechten van de burger. 3 Grondwet In het staatsrecht is de Grondwet verreweg de belangrijkste wettelijke regeling, hierin liggen de regels van onze democratie vast. Strafrecht In het strafrecht zijn de regels vastgelegd waaraan burgers zich moeten houden. Al deze regels staan in het Wetboek van Strafrecht en in afzonderlijke wetten. De regels van het strafrecht bestaan uit een omschrijving van strafbare feiten en de manier waarop iemand kan worden bestraft. Als iemand zich niet aan de regels houdt, dan pleegt hij een strafbaar feit en kan hij of zij als verdachte worden aangemerkt. Hij moet dan, wanneer de officier van justitie dat wil, als verdachte voor de rechter verschijnen. Soorten strafbare feiten Er zijn twee soorten strafbare feiten. De eerste zijn overtredingen; dit zijn relatief lichte vergrijpen. Misdrijven, zoals moord, zijn ernstige feiten. De training Burgerarrest gaat over uw bevoegdheden, wat u kunt doen als iemand een strafbaar feit pleegt.

4 HETERDAAD Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat er een misdrijf of overtreding wordt gepleegd. Dit heet preventief optreden. Wanneer dit niet lukt of als het daarvoor te laat is, dan kunt u alleen nog repressief optreden. Dat betekent dat tot aanhouding wordt overgegaan. In dit hoofdstuk wordt verder ingegaan op hoe op te treden bij een heterdaadaanhouding bij een misdrijf of overtreding. Overtredingen en misdrijven In het strafrecht zijn twee soorten strafbare feiten: overtredingen en misdrijven. 4 Overtredingen Overtredingen zijn lichte strafbare feiten, zoals openbare dronkenschap en verkeersovertredingen. Deze zaken behandelt de kantonrechter. Misdrijven Misdrijven zijn ernstigere strafbare feiten, zoals de handel in drugs, diefstal of moord. Wat mag volgens de wet? Iedere burger is gerechtigd om bij de ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad iemand aan te houden. Dit betekent: vasthouden tot de politie komt om hem of haar over te dragen. Helaas leert de praktijk dat verdachten zich in sommige gevallen verzetten tegen een aanhouding. In deze gevallen mag gepaste dwang worden ingezet Gepaste dwang is toegestaan tot de komst van de politie. U mag een persoon bedwingen door hem of haar tegen een muur of tegen de vloer te drukken tot hij meewerkt. Dreigen met wapens of iemand mishandelen mag nooit. Als na een aanhouding iemand aangifte doet van mishandeling, bepaalt de Officier van Justitie achteraf of u juist hebt gehandeld. Als de Officier van Justitie twijfelt aan uw optreden dan maakt hij er een zaak van die wordt voorgelegd aan de rechter. De rechter geeft dan een uiteindelijk oordeel of u gestraft wordt. Camerabeelden kunnen in deze kwesties ook als ondersteunend bewijs dienen van de ondernemer jegens de verdachte.

5 Wanneer is iemand een verdachte? Niet iedereen mag zomaar als verdachte van een misdrijf worden aangemerkt. Artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering stelt dan ook dat een verdachte moet worden gezien als: Degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit. We gaan werken aan de hand van een praktijkvoorbeeld winkeldiefstal: Er moet allereerst sprake zijn van feiten of omstandigheden waardoor winkelmedewerkers vermoeden dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dit vermoeden moet een redelijk vermoeden zijn. Dat wil zeggen: het vermoeden moet niet onlogisch of absurd zijn in de ogen van een buitenstaander. In de praktijk betekent het dat u moet hebben gezien dat iemand iets in zijn of haar jas of tas heeft gestopt en dit niet ter betaling bij de kassa heeft aangeboden. Een klant moet eerst door de poortjes of de uitgang zijn gelopen om te kunnen bewijzen deze klant iets heeft gestolen. 5 Bij winkels die poortjes hebben (elektronische artikelbeveiliging, bestaande uit poortjes bij de kassa of de ingang en beveiligingselementen op te beveiligen artikelen) zal het systeem alarm geven op het moment dat artikelen niet ter betaling zijn aangeboden. Er zal echter eerst moeten worden vastgesteld dat het om een beveiligd en een niet ter betaling aangeboden artikel uit de winkel gaat. Doel van aanhouding Volgens de wet is het doel van een aanhouding een verdachte te leiden voor een Officier of Hulpofficier van Justitie, zodat de verdachte verhoord kan worden. In de praktijk zal de politie hiervoor zorg dragen. Als u de politie belt, zal deze de verdachte ophalen, verhoren, een proces-verbaal opmaken en dit doorsturen

6 naar de Officier van Justitie. De Officier van Justitie bepaalt dan of er voldoende feiten zijn om tot vervolging over te gaan en de zaak voor de rechter te brengen. De rechter kijkt of er voldoende bewijs is en bepaalt of de verdachte schuldig is. Wordt deze schuldig bevonden, dan kan de rechter een straf opleggen. Camera s in uw winkel zorgen natuurlijk voor extra bewijs. 6 Bevoegdheid tot aanhouden Indien iemand van diefstal of een ander strafbaar feit (zoals vernieling) wordt verdacht, kan deze direct worden aangehouden. De bevoegdheid tot aanhouden van een verdachte van een strafbaar feit heeft iedereen, elke burger, dus ook u. Aanhouden mag alleen bij ontdekking op heterdaad. Heterdaad betekent het moment dat u het strafbare feit ziet gebeuren, bijvoorbeeld als u ziet dat iemand iets in zijn zak heeft gestopt, naar de kassa loopt en niet betaalt. Houdt u die persoon aan voor diefstal, dan is dat op heterdaad. Ziet u dezelfde persoon de kassa passeren en u doet niets, en komt deze persoon na een uur weer de winkel binnen, dan is het geen heterdaad en mag u hem niet aanhouden. Buiten heterdaad mag alleen de politie de aanhouding verrichten. Een voorbeeld daarvan is dat u een signalement, bijvoorbeeld videoopname of foto heeft van een verdachte van een kassagreep of overval. De politie mag deze persoon ook na enkele dagen of weken aanhouden. Aanhouden heeft consequenties voor de verdachte en ook voor u. Aanhouden is iemand zijn vrijheid benemen. U legt iemand vrijheidsbeperkingen op. Bij aanhouden bent u wettelijk verplicht de verdachte direct aan de politie over te dragen. Houdt er rekening mee dat in stressvolle situaties het wachten op de komst van de politie altijd langer lijkt te duren; een minuut lijkt veel langer te duren dan de werkelijkheid. Wees duidelijk aan de telefoon dat u een verdachte vast heeft. De politie kan dan direct in actie komen voor dergelijke heterdaadsituaties. De aanhouding Indien preventief optreden geen gewenst effect heeft of als er is sprake van herhaling door dezelfde verdachte, dan kunt u overgaan tot aanhouding. Bij geweld of bedreiging dient altijd direct de politie te worden gealarmeerd om de persoon aan te houden.

7 Het benaderen van een verdachte gebeurt als volgt: Algemeen: - Blijf kalm en beleefd, maar wel overtuigend. - Voorkom paniekreacties. - Toepassing van geweld dient te worden voorkomen. - Bij aanhouding mag alleen gepaste dwang worden gebruikt. - Ga nooit een gevecht aan, tenzij het dient voor uw eigen zelfverdediging. - Bedenk dat uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere mensen, altijd voorop moet staan. Aanspreken: - Stel u allebei voor, noem uw naam en eventueel uw functie (bijvoorbeeld beveiliger/toezichthouder). - Verzoek de betrokkene vrijwillig mee te werken. - Indien de betrokkene dit weigert, kunt u hem of haar ter plekke aanhouden. - Spreek de volgende letterlijke juridische tekst uit: Ik houd u aan wegens diefstal. Bel direct het spoednummer van de politie (1-1-2) en vraag naar de plaatselijke politie. 7 Begeleiden: - Blijft naast de verdachte lopen. Een andere burger loopt achter de betrokkene ter voorkoming van paniekreacties of opkomende agressie. - Voorkom het wegwerpen of het verstoppen van bijvoorbeeld gestolen artikelen of voorwerpen waarmee hij/zij het misdrijf heeft gepleegd. Begeleiding naar een rustige plaats: - Laat betrokkene niet naar het toilet gaan of telefoneren. - Laat de betrokkene plaatsnemen en leg de procedure uit. - Ga zelf ook zitten om agressie te voorkomen. - Laat betrokkene zelf tas, jas en broekzakken leegmaken of wacht op de politie. - Kom nooit aan zijn of haar kleding of lichaam.

8 - Blijf altijd met twee personen bij de verdachte. Zeker wanneer u man bent en de verdachte een vrouw. Regelmatig beschuldigen verdachten aanhouders van seksueel misbruik. Om dit te voorkomen is het zaak altijd met twee personen bij de verdachte te blijven. - Zorg dat de aangehouden persoon niet eenvoudig de ruimte kan verlaten door bijvoorbeeld zelf bij de deur plaats te nemen. 8 In beslag nemen: U mag nooit een voorwerp in beslag nemen dat de verdachte met zich meevoert in zijn kleding of aan het lichaam. U mag in geen geval in de kleding of aan het lichaam gaan zoeken naar voorwerpen. Wel kunt u vragen of de verdachte op vrijwillige basis zijn of haar zakken wil legen of zijn of haar tas wil afgeven. Beter is nergens aan te komen, problemen en agressie van de verdachte te voorkomen en de inbeslagneming door de politie te laten doen. De politie mag de verdachte wel onderzoeken. Van belang is daarom om de verdachte nooit alleen te laten zodat hij iets kan verstoppen of weggooien. Laat de verdachte ook niet naar het toilet gaan. Nogmaals, u mag alleen vragen of de verdachte op vrijwillige basis zijn of haar zakken wilt legen. Stress en nazorg: - Besef dat het gepleegde misdrijf spanningen kan oproepen. Ga hier op de juiste manier mee om. - Wees bedacht op machogedrag, angst of onzekerheid. - Zorg dat u weet wat de nazorg is bij incidenten en maak er gebruik van. U kunt ook gebruik maken van Slachtofferhulp. Via de politie kunt u hiermee in contact komen. - Doe iets met de angst en onzekerheid die u ervaart na een incident. Achterdocht en overreageren zijn bijvoorbeeld ongewenste effecten. - Spanning kan bij een dader tot agressie leiden, maar ook in uw directe omgeving. Wat te doen bij een vergissing? - Biedt zonder meer uw excuses aan. - Geef de reden van het misverstand op. - Wees open en eerlijk.

9 BEVOEGDHEDEN Dit hoofdstuk gaat over de bevoegdheden van de burger en de strafrechtelijke achtergronden. Dit hoofdstuk is bedoeld voor de beveiligingsmedewerker, omdat de beveiligingsmedewerker moet weten op welke wettelijke basis hij zijn of haar bevoegdheden toepast. De beveiligingsmedewerker zal zich later moeten kunnen verantwoorden voor zijn of haar optreden. Strafrecht Het strafrecht gaat over strafbaar gedrag. Bepaalde gedragingen zijn bij wet verboden en op overtreding is een straf gesteld. Veel strafbare feiten vind u in het Wetboek van Strafrecht. De zwaardere strafbare feiten staan in Boek 2 van dit wetboek, dat zijn de misdrijven. De lichtere strafbare feiten staan in Boek 3, dat zijn de overtredingen. Binnen het strafrecht wordt verschil gemaakt tussen materieel strafrecht en formeel strafrecht. In het materieel strafrecht vindt u onder andere de strafbare feiten en de maximumstraffen. Het formeel strafrecht beschrijft de rechtszaak en alles wat daaraan vooraf gaat, zoals het opsporingsonderzoek door de politie. Anders gezegd: het formeel strafrecht beschrijft wat er gebeurt als iemand een strafbaar feit heeft gepleegd. Het materieel strafrecht staat in het Wetboek van Strafrecht, het formele deel in het Wetboek van Strafvordering. 9 Wanneer is iemand verdacht? Wat is toch ook al weer de officiële wettekst van een verdachte van diefstal? Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie. (Artikel 310, Wetboek van Strafrecht). Het Wetboek van Strafrecht zegt dus dat iemand zich schuldig maakt aan diefstal als hij/zij: a. een artikel uit de winkel pakt met de bedoeling b. dat artikel voor zichzelf te houden c. zonder daarvoor te willen betalen

10 Het verstoppen van artikelen kan voldoende reden zijn voor u om aan te nemen dat de verdachte een diefstal pleegt. Het venijn zit in het woord oogmerk ofwel bedoeling. Want over bedoeling valt te twisten. U kunt iemand aanhouden als u een redelijke verdenking van schuld hebt. Die verdenking kan ontstaan uit waarneming (u ziet iemand iets pakken en niet afrekenen), maar ook uit omstandigheden: er verdwijnt bijvoorbeeld iets dat alleen de verdachte gepakt kan hebben, zonder dit artikel af te rekenen. Over zijn bedoeling mag de verdachte dan twisten met Justitie. 10 Een redelijke verdenking kan al ontstaan voordat iemand de kassa passeert. De Hoge Raad heeft bepaald dat iemand die een artikel zo goed wegstopt dat het niet meer te zien is, zich schuldig maakt aan een voltooide diefstal. Denk daarbij aan het verstoppen van artikelen in de kleding of in een gesloten tas. Iemand die zich daaraan schuldig maakt, kunt u dus zonder meer aanhouden op verdenking van diefstal. U hoeft dan niet te wachten tot iemand langs de poortjes of de uitgang loopt. Feiten en omstandigheden Niet iedereen mag zomaar als verdachte van bijvoorbeeld diefstal worden aangemerkt. Artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering stelt dan ook dat een verdachte moet worden gezien als degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit. Er moet dus eerst sprake zijn van feiten of omstandigheden waardoor winkelmedewerkers vermoeden dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dit vermoeden moet een redelijk vermoeden zijn. Dat wil zeggen: het vermoeden moet niet onlogisch of absurd zijn in de ogen van een buitenstaander. In de praktijk betekent het dat u moet hebben gezien dat iemand iets in zijn of haar jas of tas heeft gestopt en niet ter betaling bij de kassa heeft aangeboden. Bij winkels die poortjes hebben (elektronische artikelbeveiliging, bestaande uit poortjes bij de kassa of de ingang en beveiligingselementen op te beveiligen artikelen) zal het systeem alarm geven op het moment dat artikelen niet ter betaling zijn aangeboden. Er zal echter eerst moeten worden vastgesteld dat het om een beveiligd en een niet ter betaling aangeboden artikel uit de winkel gaat.

11 Feiten Dit begrip is voor een ieder helder. Een voorbeeld: u bent onderweg naar een bedrijf en ziet op straat twee jongens bij elkaar staan. U ziet dat de ene jongen de andere jongen een vuistslag op het gelaat geeft. U ziet dat de jongen die geraakt wordt, neervalt en blijft liggen. De feiten uit dit voorbeeld spreken voor zich. U heeft feitelijk een mishandeling gezien waarbij er een dader en een slachtoffer zijn aan te wijzen. Omstandigheden Dit begrip is abstracter. Wat zijn nu precies omstandigheden? We maken gebruik van een vergelijkbaar voorbeeld, echter je ziet nu een slachtoffer op de grond liggen. Bij dat slachtoffer staat een jongen. Zodra je het slachtoffer en de jongen nadert zie je dat de jongen bij jouw aankomst wegloopt. Verder zie je dat die jongen een bebloede hand heeft. Ook zie je dat er bloed vloeit uit het gelaat van het slachtoffer. Je ziet dat er voldoende omstandigheden zijn om de jongen die wegloopt aan te wijzen als verdachte van mishandeling, zonder dat je de feitelijke mishandeling zelf gezien hebt. 11 Bevoegdheid tot staande houden Wie zijn er bevoegd tot staande houden? Staande houden staat omschreven in artikel 52 van het Wetboek van Strafvordering en zegt het volgende: Iedere opsporingsambtenaar is bevoegd den verdachte naar zijn naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, adres waarop hij als ingezetene in de basisadministratie persoonsgegevens staat ingeschreven en woon- of verblijfplaats te vragen en hem daartoe staande te houden. De bevoegdheid staande houden is dus alleen aan opsporingsambtenaren gegeven. Een beveiliger is niet bevoegd om een persoon staande te houden en naar persoonsgegevens te vragen, maar er is een uitzondering waarop iedere burger, en dus ook een beveiliger iemand mag aanhouden: In geval van ontdekking op heterdaad is een ieder bevoegd de verdachte aan te houden. Deze bevoegdheid geldt dus zowel voor misdrijven als overtredingen. (Artikel 53 Wetboek van Strafrechten lid 1)

12 Ontdekking op heterdaad Ontdekking op heterdaad vindt plaats, wanneer het strafbare feit ontdekt wordt terwijl het begaan wordt, of terstond nadat het begaan is. Het geval van ontdekking op heterdaad wordt niet langer aanwezig geacht dan kort na het feit dat gepleegd is. (Artikel 128 van het Wetboek van Strafvordering) 12 Wat wordt er bedoeld met Terstond nadat het begaan is wordt per geval beoordeeld? Indien iemand van diefstal of een ander strafbaar feit (zoals vernieling) wordt verdacht, kan deze worden aangehouden. De bevoegdheid tot aanhouden van een verdachte van een strafbaar feit heeft iedereen. Indien je een verdachte 10 minuten, nadat het feit is heeft plaatsgevonden, ziet lopen en je hebt de achtervolging onderbroken, dan is het geen heterdaad. Het is beter om eerst de Hulpofficier van Justitie te raadplegen aangezien er sprake is van een buiten heterdaad situatie. Heb je de achtervolging of zoektocht niet onderbroken, dan is er wel sprake van een heterdaad situatie. Om uiteindelijk iemand te kunnen vervolgen moet voldaan worden aan de volgende eisen: Voor het begin van de vervolging is de verdachte degene van wie uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit wordt aangenomen, daarna is de verdachte degene tegen wie de vervolging is gericht. (Artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering). Er wordt gesproken over feiten of omstandigheden. Belangrijk voor de dagelijkse praktijk is om de definitie goed te begrijpen. Aanhouden mag alleen bij ontdekking op heterdaad. Heterdaad betekent het moment dat u het strafbaar feit ziet gebeuren, bijvoorbeeld als u ziet dat iemand iets in zijn zak heeft gestopt, naar de kassa loopt en niet betaalt. Houdt u die persoon aan voor diefstal, dan is dat op heterdaad. Buiten heterdaad mag alleen de politie de aanhouding verrichten. Een voorbeeld daarvan is dat u een signalement, bijvoorbeeld video-opname of foto heeft van een verdachte van een kassagreep of overval. De politie mag deze persoon ook na enkele dagen of weken aanhouden.

13 De aanhouding Als u iemand aanhoudt, berooft u iemand tijdelijk van zijn vrijheid. Dat kunt u alleen legaal doen als u ook de vervolgstappen zet: De politie waarschuwen en zo mogelijk het aanhoudings- en aangifteformulier invullen. Let op: in alle andere gevallen dan heterdaad, kunt u wel aangifte doen op basis van uw waarnemingen of vermoeden, maar mag u geen aanhouding verrichten. Artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering geeft verder aan dat de opsporingsambtenaren die de verdachte aangehouden hebben, deze ten spoedigste voorgeleiden aan een hulpofficier van justitie. Geschiedt de aanhouding door een ander (een ieder), dan draagt deze de aangehoudene onverwijld over aan een opsporingsambtenaar, onder afgifte van mogelijk in beslag genomen voorwerpen. Het verschil tussen aanhouden en staande houden Het belangrijkste verschil tussen aanhouden en staande houden is het volgende: - een aanhouding van een verdachte bij een heterdaadsituatie kan door iedereen; - staande houden is een bevoegdheid van opsporingsambtenaren bij een verdachte. 13 Doel van aanhouding Volgens de wet is het doel van een aanhouding een verdachte voor te leiden aan een Officier of Hulpofficier van Justitie, zodat de verdachte verhoord kan worden. In de praktijk zal de politie hiervoor zorg dragen. Als u de politie belt, zal deze de verdachte ophalen, verhoren, een proces-verbaal opmaken en dit doorsturen naar de Officier van Justitie. De Officier van Justitie bepaalt dan of er voldoende feiten zijn om tot vervolging over te gaan en de zaak voor de rechter te brengen. De rechter kijkt of er voldoende bewijs is en bepaalt of de verdachte schuldig is. Wordt deze schuldig bevonden, dan kan de rechter een straf opleggen.

14 Inbeslagneming bij aanhouding Deze bevoegdheid wordt beschreven in het Wetboek van Strafvordering in artikel 95. Hij die den verdachte aanhoudt of staande houdt, kan voor inbeslagneming vatbare voorwerpen, door dezen met zich gevoerd, in beslag nemen. Nu ziet u dat artikel 95 een ieder de bevoegdheid geeft tot inbeslagname, met die restrictie dat het voor inbeslagname vatbare voorwerpen moeten zijn. Wat wordt hiermee bedoeld? Vatbaar voor inbeslagneming zijn alle voorwerpen die kunnen dienen om de waarheid aan het licht te brengen. (Wetboek van Strafvordering, artikel 94). We zullen hier voor het gemak alleen artikel 94 lid 1 bespreken. Hierin staat: Een burger die een verdachte aanhoudt, zal dus de goederen die de verdachte met zich voert in beslag mogen nemen. 14 Let op!! Burgers en beveiligers zonder opsporingsbevoegdheden mogen de verdachte niet aan de kleding of aan het lichaam onderzoeken. Aan de kleding onderzoeken is het aftasten van de kleding. Het openen van een jas en het voelen in broekzakken, et cetera is fouilleren. Kortom, wettelijk is het wel toegestaan voorwerpen in beslag te nemen waar u bij kunt zonder de verdachte aan te raken. Ter voorkoming van agressie kunt u dit echter beter aan de politie overlaten. De aanhoudingsprocedure Beveiligingsmedewerkers die een verdachte hebben aangehouden, zijn verplicht de verdachte onverwijld aan de politie over te dragen. De politie op haar beurt is verplicht de verdachte ten spoedigste voor te geleiden aan een hulpofficier van justitie. En en ander is terug te vinden in artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering. Opmerking: het is van belang dat de aanhouder de redenen van wetenschap goed overbrengt op het aanhoudings- en aangifteformulier. Redenen van wetenschap zijn: zien, horen, voelen, ruikenen proeven. Onderschat de redenen van wetenschap niet! De redenen van wetenschap zijn namelijk cruciaal bij het wel of niet kunnen vervolgen van een verdachte. U moet dus een goede beschrijving van de situatie geven. Nadat de verdachte is aangehouden zal hij of zij worden overgebracht naar een plaats van verhoor of onderzoek. Meestal is dit een politiebureau. De verdachte zal hier dan ook worden ingesloten. Tevens

15 zal de Hulpofficier van Justitie de rechtmatigheid van de aanhouding toetsen. Indien de hulpofficier heeft bepaald dat de aanhouding rechtmatig is en/of dat de verdachte op bevel van de Hulp Officier van Justitie voor verder onderzoek kan worden opgehouden, gaat de tijd van onderzoek in. Deze tijd bedraagt 6 uur waarbij de tijd tussen 00:00 uur en 09:00 uur niet meetelt. Een verdachte kan ook nog in verzekering worden gesteld. Deze termijn bedraagt 3 x 24 uur. Wettelijk is bepaald dat de verdachte altijd binnen 87 uur aan een rechter-commissaris moet worden voorgeleid. Deze tijd is gerekend vanaf het tijdstip van aanhouding. De aanhoudingsprocedure ziet er als volgt uit: 1. Stap bij voorkeur met twee personen af op de winkeldief. Blijf kalm en beleefd. Stel u allebei voor, noem uw naam en functie. 2. Vertel de verdachte wat u gezien heeft- zonder te spreken over diefstal- en vraag of deze vrijwillig met u mee wil komen naar het kantoor of magazijn om de kwestie te bespreken. 3. Weigert de verdachte, dan kunt u hem of haar ter plekke aanhouden. Spreek daarbij de letterlijke tekst: ik houd u aan wegens verdenking van diefstal. Geef aan wat de reden is waarvoor hij/zij is aangehouden. 4. Vul het aanhoudings- en aangifteformulier compleet en volledig in. 5. Zorg ervoor dat direct hierna de politie wordt gebeld. (bel 1-1-2). 6. Deel de verdachte mee dat de politie wordt gewaarschuwd. 7. U neemt, zo mogelijk, het goed in beslag. 8. Laat betrokkene niet naar het toilet gaan of telefoneren. 9. U vertelt aan de verdachte dat hij/zij wordt overgedragen aan de politie. Geef aan wat de reden is waarvoor hij/zij is aangehouden. 10. U reikt mogelijk een ontzegging winkeltoegang uit wanneer de politie er is. 15 U sluit indien nodig tijdelijk de verdachte op in afwachting van de politie en blijft bij de verdachte. Als de HOvJ (Hulpofficier van Justitie) ter plaatse komt dan toetst de HOvJ op de volgende criteria of de aanhouding rechtmatig is: - Is er sprake van een verdachte (volgens artikel 27 WvS)? - Is er sprake van een heterdaadsituatie? - Is er rechtmatig gehandeld?

16 Geweld In het geval van de werkzaamheden die een beveiligingsmedewerker uitvoert, is het mogelijk dat enig geweld onvermijdbaar is. Echter, nu is de vraag wat nu precies geweld is. Geweld is het uitoefenen van enige kracht van meer dan geringe betekenis. In de praktijk is gebleken dat niet iedere aanhouding zonder geweld is uit te voeren. In bepaalde gevallen zal de aanhouding zelfs niet eens mogelijk zijn zonder het gebruik van geweld. Wie zijn er bevoegd tot het toepassen van geweld? Indien een burger geweld toepast om zijn doel te bereiken zal hij vervolgd kunnen worden voor mishandeling tenzij er sprake is van een uitsluitingsgrond. De wetgever heeft bepaald dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. Mag de beveiligingsmedewerker of winkelpersoneel helemaal niets doen? Jawel, u heeft recht om u zelf te verdedigen tegen geweld. Maar, u mag het geweld niet als eerste toepassen. 16 Een voorbeeld: een beveiliger wil iemand aan gaan houden die een strafbaar feit heeft gepleegd. Omdat de beveiliger verwacht dat de verdachte wel eens lastig zou kunnen worden, geeft de beveiliger hem alvast een paar klappen. Dit is natuurlijk niet toegestaan. Anders is het als de verdachte duidelijk maakt niet mee te willen door zijn vuisten te ballen en dreigend op de beveiliger af te lopen. De verdachte dreigt de beveiliger door te roepen dat hij de kop van zijn romp slaat als hij hem probeert aan te houden. Om deze dreiging af te wenden geeft de beveiliger die persoon een harde duw tegen de borst waardoor het verzet breekt en de persoon kan worden aangehouden. Echter, later blijkt dat de persoon die de duw op de borst heeft gehad klaagt over pijn in de borst en dat hij tevens een grote blauwe plek op de borst heeft. Aangezien er nu ook letsel is, omdat geweld is toegepast, kan de beveiliger zich beroepen op noodweer. In artikel 41 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht staat namelijk: Niet strafbaar is hij, die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of een anders lijf, eerbaarheid of goed, tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding. Ondanks dat er toch geweld is toegepast, heeft de wetgever gezegd dat men gerechtigd is om zichzelf of een ander te verdedigen tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding. Men heeft het recht zichzelf te verdedigen als een verdachte u rechtstreeks pijn of letsel wil toebrengen en afwerings- of ontwijkingsmanoeuvres niet helpen.

17 De vragen die u dus zult moeten kunnen beantwoorden zijn: Was er sprake van noodzakelijke verdediging van mijn eigen of een anders lijf, eerbaarheid of goed? Was er sprake van ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding? U mag niet meer geweld gebruiken dan strikt noodzakelijk is voor uw verdediging. Proportionaliteit en subsidiariteit In deze context worden ook vaak de volgende begrippen gebruikt: proportioneel en subsidiair geweld toepassen. Subsidiariteit betekent: Is er een andere mogelijkheid om het probleem op te lossen? Zo nee, dan moet het geweld proportioneel worden toegepast. Dit betekent in verhouding tot het dreigingsgevaar. Gepaste dwang is toegestaan tot de komst van de politie. U mag een persoon bedwingen door hem of haar tegen een muur of tegen de vloer te drukken tot hij meewerkt. Dreigen met wapens of iemand mishandelen mag nooit. Als na een aanhouding iemand aangifte doet van mishandeling, bepaalt de Officier van Justitie achteraf of u het goed heeft gedaan. Anders maakt hij er een zaak van die wordt voorgelegd aan de rechter. De rechter geeft dan een uiteindelijk oordeel of u gestraft wordt. In de meeste gevallen leidt dit tot een goede afloop en ziet een rechter in dat geweld terecht is toegepast. 17 BELANGRIJK: Pas alleen dwang toe als u zeker bent dat u dit kunt. Roep altijd de hulp van andere omstanders in. Bij twijfel is het beter de verdachte goed te observeren en te volgen. Laat de aanhouding dan over aan de politie, die daarvoor getraind is. Zorg ervoor dat u bij het volgen van de verdachte contact heeft en houdt met de 112-centrale. Mocht ook het volgen van een verdachte niet tot uw mogelijkheden behoren, probeer dan het signalement van de verdachte vast te leggen. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden met mobiele telefoons om goede foto s te maken.

18 NOTITIES 18

19 19

20 Jeroen Bakker 2012

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat. www.supermarkt.nl

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat. www.supermarkt.nl CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat www.supermarkt.nl CBL PROTOCOL AANHOUDEN WINKELDIEVEN 2 Inhoudsopgave 1.0 Definitie (winkel)diefstal 3 2.0 Vormen van

Nadere informatie

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling:

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling: 1-2-3 Aangiftewijzer Geweld, bedreiging en belediging tegen de gerechtsdeurwaarder Soms heeft de gerechtsdeurwaarder te maken met agressie en geweld. Helaas worden strafbare feiten niet altijd en automatisch

Nadere informatie

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat.

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat. CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven Veiligheid voorop! Geen geweld Nooit op straat www.supermarkt.nl CBL PROTOCOL AANHOUDEN WINKELDIEVEN Inhoudsopgave 1.0 Definitie (winkel)diefstal 2 2.0 Vormen van winkeldiefstal

Nadere informatie

UITWERKING webcase Pak de dief

UITWERKING webcase Pak de dief UITWERKING webcase Pak de dief opdracht 1 Volgens het Wetboek van Strafrecht is sprake van winkeldiefstal als: Het Wetboek van Strafrecht zegt hierover dat iemand zich schuldig maakt aan winkeldiefstal

Nadere informatie

Beroepshouding. module 2. Sport, dienstverlening en veiligheid

Beroepshouding. module 2. Sport, dienstverlening en veiligheid Beroepshouding module 2 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 BETROKKENEN BIJ EEN OPSPORINGSONDERZOEK...4 Opsporingsambtenaar... 4 Officier van Justitie (OvJ) en Hulpofficier van Justitie (HOvJ)... 4 Verdachte...

Nadere informatie

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop!

CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven. Veiligheid voorop! CBL Protocol Aanhouden Winkeldieven Veiligheid voorop! www.supermarkt.nl Inhoudsopgave 1.0 Definitie (winkel)diefstal 2 2.0 Vormen van winkeldiefstal 2 2.1 Waaraan herken je een winkeldief 2 3.0 Wat mag

Nadere informatie

Afrekenen met winkeldieven. Doe aangifte en laat de dief betalen

Afrekenen met winkeldieven. Doe aangifte en laat de dief betalen Afrekenen met winkeldieven Doe aangifte en laat de dief betalen Afrekenen met winkeldieven Doe aangifte en laat de dief betalen Diefstal door klanten. Helaas krijgt elke winkel er wel eens mee te maken.

Nadere informatie

Formeel Strafrecht, De Verdachte. Hoofdstuk 6 SPV pagina 2 t/m 12

Formeel Strafrecht, De Verdachte. Hoofdstuk 6 SPV pagina 2 t/m 12 Formeel Strafrecht, De Verdachte Hoofdstuk 6 SPV pagina 2 t/m 12 Wat gaan we behandelen? Wat is formeel strafrecht? Doel strafvordering? Artikel 1 Strafvordering Waar vind je strafvordering? De drie fasen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland. Datum: 19 juli 2012. Rapportnummer: 2012/117

Rapport. Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland. Datum: 19 juli 2012. Rapportnummer: 2012/117 Rapport Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Amsterdam-Amstelland. Datum: 19 juli 2012 Rapportnummer: 2012/117 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat politieambtenaren van het regionale

Nadere informatie

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker

Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Informatie folder Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Pagina 2 van 16 Onderzoek door het Openbaar Ministerie Informatiefolder voor de medewerker Landelijke versie,

Nadere informatie

Conflict en aangifte. module 3. Sport, dienstverlening en veiligheid

Conflict en aangifte. module 3. Sport, dienstverlening en veiligheid Conflict en aangifte module 3 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 AANGIFTE DOEN...4 Hoe kan een aangifte worden gedaan?... 4 Wat gebeurt er met de aangifte?... 4 AMBTSHALVE VERVOLGBARE DELICTEN EN KLACHTDELICTEN...6

Nadere informatie

Kwalificatiedossier: BOA OV Module 5 Samenwerking en assistentieverlening Toetsvorm: 20 Gesloten vragen Toetsduur: 45 minuten Cesuur: 68%

Kwalificatiedossier: BOA OV Module 5 Samenwerking en assistentieverlening Toetsvorm: 20 Gesloten vragen Toetsduur: 45 minuten Cesuur: 68% walificatiedossier: BOA OV Module 5 Samenwerking en assistentieverlening Toetsvorm: 20 Gesloten vragen Toetsduur: 45 minuten Cesuur: 68% Onderwerp Begrip/Artikel Toetsterm I. Het functioneren binnen en

Nadere informatie

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat?

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Scheiding der machten De rechters zijn gescheiden www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website*. Naam Leerling:...Klas:...

Nadere informatie

Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl

Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl pagina 2 van 14 Inhoudsopgave 1 Opdracht 1: Kennisvragen bij www.rechtvoorjou.nl 3 Werkblad 1:

Nadere informatie

WKPV I Lesboek 2018/2019

WKPV I Lesboek 2018/2019 WKPV I Lesboek 2018/2019 Inhoud Wettelijke Kaders Publieke Veiligheid I Lesboek Inhoud Geschreven door: Dirk van den Heuvel 3 Colofon Copyright Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Limburg-Noord op 14 juli 2008 heeft geweigerd de aangifte van diefstal van haar kat op te nemen. Beoordeling

Nadere informatie

Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem

Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Gemeente Retouradres Postbus 511, 2003PB Raadsfractie van de SP t.a.v. de heer F. Garretsen Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 17 maart 2015 K. Roos 023-5114607 kroos@haarlem.nl

Nadere informatie

Week van de Veiligheid

Week van de Veiligheid 2010 Week van de Veiligheid Week 41 (11 tot 17 oktober) is de nationale week van de veiligheid in de supermarkt. Ken jij jouw rol? Bij geweld of agressie Bij winkeldiefstal Bij binnenkomen en verlaten

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE Opsporen en vervolgen Wie doet dat eigenlijk? De ene moord is nog niet gepleegd of je ziet alweer de volgende ontvoering. Politieseries en misdaadfilms zijn populair

Nadere informatie

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website. Naam Leerling: Klas:. 3.0 a.

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

HOE LOSSEN WE DIT OP

HOE LOSSEN WE DIT OP HOE LOSSEN WE DIT OP APRIL 2014 - POLITIEK IN PRAKTIJK DE WERKVORM IN HET KORT U beschrijft aan de leerlingen een conflictsituatie. Daarna vraagt u hoe zij dit probleem zouden oplossen. Zouden ze naar

Nadere informatie

10-10-2014. Wat is afpersing? Vertrouwenslijn Afpersing. Hulp en advies. Workshop Winkeldiefstal en agressie

10-10-2014. Wat is afpersing? Vertrouwenslijn Afpersing. Hulp en advies. Workshop Winkeldiefstal en agressie Hand-out Afpersing Vertrouwenslijn Afpersing Een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Meld Misdaad Anoniem, Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland Sinds 1 juli 2011

Nadere informatie

Hoge Raad der Nederlanden 175 jaar. Lesmateriaal vmbo (GL/TL) Leerlingenboekje

Hoge Raad der Nederlanden 175 jaar. Lesmateriaal vmbo (GL/TL) Leerlingenboekje Hoge Raad der Nederlanden 175 jaar Lesmateriaal vmbo (GL/TL) Leerlingenboekje 1: Zoek de fout Wat is de Hoge Raad? De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van het civiele-, straf-

Nadere informatie

Wetboek van Strafrecht in het algemeen. Hoofdstuk 15 Lesboek Basisbekwaamheid Buitengewoon Opsporingsambtenaar

Wetboek van Strafrecht in het algemeen. Hoofdstuk 15 Lesboek Basisbekwaamheid Buitengewoon Opsporingsambtenaar Wetboek van Strafrecht in het algemeen Hoofdstuk 15 Lesboek Basisbekwaamheid Buitengewoon Opsporingsambtenaar Casus Een Belgische passagier aan boord van een Nederlands vrachtschip, haalt uit de koffer

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1997 1998 Nr. 239 24 112 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (wijziging van de regelingen van de invordering en inhouding van rijbewijzen en de bijkomende

Nadere informatie

Testnaam: Toets WKPV1 hfdst 1

Testnaam: Toets WKPV1 hfdst 1 Naam: Testnaam: Toets WKPV1 hfdst 1 atum: 1. Er fietsen 5 fietsers in het winkelcentrum. Een agent spreekt ze hierop aan, de 5 stappen af en blijven daar, midden op dat winkelcentrum, bij elkaar staan.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/297

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/297 Rapport Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/297 2 Klacht Verzoeker is op 8 november 2006 door de politie aangehouden wegens stalking van zijn ex-echtgenote. In dit verband klaagt verzoeker erover

Nadere informatie

Het strafbare feit. Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7

Het strafbare feit. Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7 Het strafbare feit Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7 Wat gaan we behandelen Strafbaar feit Onder het begrip strafbaar feit word verstaan een menselijke gedraging die gedekt wordt door een wettelijke

Nadere informatie

Aanhouding en inverzekeringstelling

Aanhouding en inverzekeringstelling Aanhouding en inverzekeringstelling 1 U bent aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Wat zijn uw rechten? U wordt verdacht van een strafbaar feit. De Rechercheur Opsporing van de Inspectie SZW

Nadere informatie

U wordt verdacht. Inhoud

U wordt verdacht. Inhoud Inhoud Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 3 Uw advocaat 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 5 Voorgeleiding bij de officier

Nadere informatie

Toetsmatrijs BOA OV Module 4 Rechtskennis 24 mei 2017

Toetsmatrijs BOA OV Module 4 Rechtskennis 24 mei 2017 walificatiedossier: BOA OV Module 4 Meer strafrecht Toetsvorm: 20 Gesloten vragen Toetsduur: 45 minuten Cesuur: 68% Onderwerp Begrip/Artikel Toetsterm I. Het functioneren binnen en als onderdeel van de

Nadere informatie

Handreiking. Uitleg huisvredebreuk

Handreiking. Uitleg huisvredebreuk Handreiking Uitleg huisvredebreuk Huisvredebreuk in ziekenhuizen Ziekenhuizen mogen mensen een waarschuwing en/of toegangsontzegging geven. Voordat hiertoe wordt overgegaan, moet aan een aantal voorwaarden

Nadere informatie

Gemeentewet. Hoofdstuk IX. De bevoegdheid van de raad. Artikel 151b

Gemeentewet. Hoofdstuk IX. De bevoegdheid van de raad. Artikel 151b Verruiming fouilleerbevoegdheden, versie 6 april 2011 internetconsultatie: de relevante bepalingen van de huidige Gemeentewet en Wet wapens en munitie en van de toekomstige Politiewet 201x, met daarin

Nadere informatie

Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating

Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating Bij de aanpak van huwelijksdwang en gedwongen achterlating dient het belang van het slachtoffer centraal te staan. De in Nederland geldende wet-

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2007:BB8355

ECLI:NL:RBASS:2007:BB8355 ECLI:NL:RBASS:2007:BB8355 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 20-11-2007 Datum publicatie 21-11-2007 Zaaknummer 19.830186-07 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Eerste

Nadere informatie

1 Inleiding recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel

1 Inleiding recht. 1.1 Inleiding. 1.2 Omschrijving en doel 1 Inleiding recht 1.1 Inleiding Wie het jeugdrecht wil leren kennen, moet iets weten over het recht in het algemeen. Daarom in dit hoofdstuk een korte introductie in het recht met een definitie van recht,

Nadere informatie

5,7. Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Paragraaf 1:

5,7. Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Paragraaf 1: Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart 2013 5,7 9 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: Recht: iets kunnen of mogen volgens de wet Maatschappelijke gedragsregel:

Nadere informatie

1.04 Geeft het belang aan van het aan de hand van camerabeelden herkennen en identificeren van personen.

1.04 Geeft het belang aan van het aan de hand van camerabeelden herkennen en identificeren van personen. Cameratoezicht Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen Exameneisen Cameratoezicht 1 van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/178

Rapport. Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/178 Rapport Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/178 2 Klacht Ten aanzien van het regionale politiekorps Hollands Midden: Verzoeker klaagt erover dat de hulpofficier van justitie toestemming heeft gegeven

Nadere informatie

8,6. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT. 1. Criminaliteit.

8,6. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT. 1. Criminaliteit. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april 2003 8,6 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT 1. Criminaliteit. Onmaatschappelijk = Afwijkend gedrag. Bv. met handen eten,

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht

Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting Maatschappijleer Inleiding recht Samenvatting door M. 714 woorden 27 oktober 2016 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Recht Wat is recht Recht geheel van overheidsregels Komen

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

7 posters met de opties. U kunt de posters downloaden op https://www.prodemos.nl/leren/hoelossen-we-op-rechtsstaat/

7 posters met de opties. U kunt de posters downloaden op https://www.prodemos.nl/leren/hoelossen-we-op-rechtsstaat/ HOE LOSSEN WE DIT OP? KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM U beschrijft steeds een conflictsituatie. Daarna vraagt u hoe de leerlingen dit probleem zouden oplossen. Zouden ze naar de politie stappen? Een advocaat

Nadere informatie

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Bijna alle slachtoffers van een overval vertonen nadien

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis. Bijna alle slachtoffers van een overval vertonen nadien Overvalpreventie Overval; Het door middel van geweld, of dreiging met geweld, wegnemen of dwingen tot afgifte van enig goed. (of een poging daartoe). In dit hoofdstuk beperken wij ons tot overvalpreventie

Nadere informatie

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten

Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Op het politiebureau en jonger dan 18 jaar? Wegwijzer over je rechten en plichten Je bent op het politiebureau omdat: 1. je wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit en je moest mee naar het

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale eenheid Amsterdam. Datum: 30 december Rapportnummer: 2013/218

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale eenheid Amsterdam. Datum: 30 december Rapportnummer: 2013/218 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale eenheid Amsterdam. Datum: 30 december 2013 Rapportnummer: 2013/218 2 Feiten Verzoeker en zijn partner leven al jarenlang in onmin met hun

Nadere informatie

Cameratoezicht. Geen wijzigingen in 2017

Cameratoezicht. Geen wijzigingen in 2017 Cameratoezicht Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen. Geen wijzigingen in 2017 Exameneisen

Nadere informatie

EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2

EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2 EXAMENEISEN WINKELSURVEILLANCE 2 Verduidelijking exameneisen Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in

Nadere informatie

opleiding BOA Wetboek van Strafvordering

opleiding BOA Wetboek van Strafvordering Deze reader geeft een overzicht van de die zijn genoemd in de eindtermen, versie juni 2005. Eerste Boek. Algemeene bepalingen Titel I. Strafvordering in het algemeen Eerste afdeeling. Inleidende bepaling

Nadere informatie

BOA PV. + combibon juni 2013/4 e druk lesboek. proces-verbaal = een woordelijk verslag van de gang van zaken

BOA PV. + combibon juni 2013/4 e druk lesboek. proces-verbaal = een woordelijk verslag van de gang van zaken BOA PV + combibon juni 2013/4 e druk lesboek proces-verbaal = een woordelijk verslag van de gang van zaken - wettelijke en administratieve eisen + combibon 1 Verbaliseringsplicht (notificatieplicht) voor

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

Cameratoezicht Wijzigingen gewijzigd: toegevoegd: toegevoegd: toegevoegd: * Autoriteit Persoonsgegevens.

Cameratoezicht Wijzigingen gewijzigd: toegevoegd: toegevoegd: toegevoegd: * Autoriteit Persoonsgegevens. Cameratoezicht Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen. Wijzigingen 2016 Ter info: Met ingang

Nadere informatie

WvSr De kandidaat kan aan de hand van een gegeven situatie vaststellen of het om een wet in materiële of formele zin gaat.

WvSr De kandidaat kan aan de hand van een gegeven situatie vaststellen of het om een wet in materiële of formele zin gaat. Kennisonderdeel Wettelijke Kaders Milieu Generiek oetsvorm Gesloten vragen Hulpmiddelen Geen Duur 70 minuten (1 uur en 10 minuten) Cesuur 67% Onderwerp Artikel/begrip oetsterm 1.1 Strafrecht algemeen WvSr

Nadere informatie

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek ARRESTANTENVERZORGING Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek januari 2013 Doel van het strafproces / strafvordering = het nemen van strafvorderlijke beslissingen Bestaat uit =

Nadere informatie

TOEZICHT OPSPORING. Jan Willem van Veenendaal MEC.

TOEZICHT OPSPORING. Jan Willem van Veenendaal MEC. TOEZICHT EN/OF OPSPORING Jan Willem van Veenendaal MEC. Rechtshandhavingsystemen Onderwerpen: Iets over Bestuursrechtelijke bevoegdheden De sfeerovergang Iets over Strafrechtelijke bevoegdheden Toezicht

Nadere informatie

Deze brochure 3. Aanhouding en verhoor 3. Inverzekeringstelling 4. De reclassering 5. Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5

Deze brochure 3. Aanhouding en verhoor 3. Inverzekeringstelling 4. De reclassering 5. Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 U WORDT VERDACHT INHOUD Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 6 Voorgeleiding bij de

Nadere informatie

Voorts klaagt verzoeker erover dat deze politieambtenaren hem ongepaste vragen hebben gesteld.

Voorts klaagt verzoeker erover dat deze politieambtenaren hem ongepaste vragen hebben gesteld. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat hij zonder gegronde reden in de nacht van 1 op 2 april 2009 is staande gehouden door ambtenaren van het regionale politiekorps Kennemerland. Voorts klaagt

Nadere informatie

Voorstel van wet. Artikel 1

Voorstel van wet. Artikel 1 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat (Wet tijdelijk huisverbod) Voorstel van wet Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving α Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag An de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag

Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag Wanneer een klant de huisregels van een organisatie overtreedt, dan wordt naar de klant een maatregel genomen die passend is bij de overtreding. Door

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland. Datum: 28 juli 2014

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland. Datum: 28 juli 2014 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de politiechef van de regionale eenheid Noord-Nederland. Datum: 28 juli 2014 Rapportnummer: 2014/082 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de politie-eenheid

Nadere informatie

Exameneisen Beveiliger (Crebonummer 25407)

Exameneisen Beveiliger (Crebonummer 25407) Exameneisen Beveiliger (Crebonummer 25407) Examenonderdeel: Toelichting: Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1488 woorden 1 mei 2009 8,3 31 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1 Waarom maatschappijleer?

Nadere informatie

Aantal misdrijven blijft dalen

Aantal misdrijven blijft dalen Aantal misdrijven blijft dalen Vorig jaar zijn er minder strafbare feiten gepleegd. Daarmee zet de daling, die al zeven jaar te zien is, door. Het aantal geregistreerde aangiftes van een misdrijf (processen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 421 Wet van 9 oktober 2008, houdende regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 6 + 7 Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 1300 woorden 3 november 2010 2,3 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk

Nadere informatie

3.2.1 Aard en karakter van de gedragsaanwijzing

3.2.1 Aard en karakter van de gedragsaanwijzing 3.2 De bevoegdheid van de officier van justitie tot het geven van een gedragsaanwijzing 3.2.1 Aard en karakter van de gedragsaanwijzing Zoals in het voorgaande aan de orde kwam, kunnen bepaalde tot ernstige

Nadere informatie

Wijzigingen vastgesteld mei 2012

Wijzigingen vastgesteld mei 2012 Verduidelijking exameneisen Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een examen. Wijzigingen vastgesteld

Nadere informatie

opleiding BOA Wetboek van Strafrecht

opleiding BOA Wetboek van Strafrecht Deze reader geeft een overzicht van de die zijn genoemd in de eindtermen, versie juni 2005. Eerste Boek. Algemene bepalingen Titel I. Omvang van de werking van de strafwet Artikel 1 1. Geen feit is strafbaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. N.B. Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen.

Inhoudsopgave. N.B. Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. U wordt verdacht Inhoudsopgave Deze brochure 2 Aanhouding en verhoor 2 Inverzekeringstelling 2 Uw advocaat 3 De reclassering 3 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 4 Beperkingen en rechten

Nadere informatie

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat Wat is rechtspraak? Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

Categorie (a): bij het op heterdaad betrappen op het plegen van een strafbaar feit

Categorie (a): bij het op heterdaad betrappen op het plegen van een strafbaar feit Stappenplan strafbare feiten Een stappenplan strafbare feiten geeft richtlijnen over de acties die er kunnen of moeten worden ondernomen als de school wordt geconfronteerd met een strafbaar feit. De noodzakelijkheid

Nadere informatie

Criminaliteit. Winkelcriminaliteit

Criminaliteit. Winkelcriminaliteit Criminaliteit Winkelcriminaliteit Diefstal voorkomen Winkeldiefstal kun je soms voorkomen. Een klant die jou ziet kijken, zal minder snel durven stelen. Een klant die wil stelen en die merkt dat jij op

Nadere informatie

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is.

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is. HOE LOSSEN WE DIT OP? DE WERKVORM IN HET KORT Wat doe je als je een probleem of ruzie hebt? In het ergste geval moet je naar een rechter. Die bepaalt dan wie er gelijk heeft. Maar meestal kun je problemen

Nadere informatie

ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING

ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING ANTWOORDEN KENNISQUIZ WETBOEK VAN STRAFVORDERING 1. Er is sprake van afpersing als iemand met geweld of met bedreiging daarvan, wordt gedwongen: A iets af te geven B een schuld aan te gaan C af te zien

Nadere informatie

ARTIKEL I. Het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd: Artikel 54a komt te luiden: Artikel 54a

ARTIKEL I. Het Wetboek van Strafrecht wordt als volgt gewijzigd: Artikel 54a komt te luiden: Artikel 54a Wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering in verband met de verbetering en versterking van de opsporing en vervolging van computercriminaliteit (computercriminaliteit III)

Nadere informatie

Handreiking Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag. Weet wat strafbaar is

Handreiking Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag. Weet wat strafbaar is Handreiking Reacties, sancties en maatregelen bij agressief gedrag Weet wat strafbaar is Inhoud Navigatie Inhoud Printen 1 Inleiding 3 2 Sancties en maatregelen bij agressie gedrag 4 3 Agressie verklaard

Nadere informatie

Wetboek van Strafrecht

Wetboek van Strafrecht Wetboek van Strafrecht Titel XIV. Misdrijven tegen de zeden Artikel 239 Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid:

Nadere informatie

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR RECHTSPPjy^K

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR RECHTSPPjy^K NEDERLANDSE VERENIGING VOOR RECHTSPPjy^K De Minister van Veiligheid en Justitie mr. G.A. van der Steur Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Datum 18 juli 2016 Uw kenmerk 756867 Contactpersoon J.M.A. Timmer Onderwerp

Nadere informatie

Instructie: Rollenspel mishandeling

Instructie: Rollenspel mishandeling Instructie: Rollenspel mishandeling Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen gaan samen een strafrechtszaak naspelen. In deze rechtszaak is het onderwerp mishandeling door ex-vriend. De leerlingen worden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2011:BT1675

ECLI:NL:RBUTR:2011:BT1675 ECLI:NL:RBUTR:2011:BT1675 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 07-09-2011 Datum publicatie 15-09-2011 Zaaknummer 16-600572-11 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Eerste

Nadere informatie

U wordt verdacht. * Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen.

U wordt verdacht. * Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. U wordt verdacht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden. * Waar in deze brochure hij staat,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222

Rapport. Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222 Rapport Datum: 15 juni 2004 Rapportnummer: 2004/222 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie te Maastricht geen uitvoering heeft gegeven aan de door het gerechtshof te 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Handelen in kritieke situaties 2. Praktijkopdrachten

Handelen in kritieke situaties 2. Praktijkopdrachten Verdeling exameneisen over de examenonderdelen en kerntaken. Beveiliging van gebouwen 2 Waarnemen en noteren 2 Handelen in kritieke situaties 2 Praktijkopdrachten BVL 2 Exameneisen Kerntaken Kerntaken

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2016:7744

ECLI:NL:RBMNE:2016:7744 ECLI:NL:RBMNE:2016:7744 Instantie Datum uitspraak 22-11-2016 Datum publicatie 07-08-2017 Rechtbank Midden-Nederland Zaaknummer 16.705352.15 en 16.702009.13 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Aangifte doen En dan?

Aangifte doen En dan? www.politie.nl/slachtoffer Aangifte doen En dan? 17035-1 Informatie voor slachtoffers van een misdrijf 1 Bent u slachtoffer van een misdrijf? Is er bijvoorbeeld bij u ingebroken? Of heeft iemand u mishandeld?

Nadere informatie

Examencommissie Milieu Status: Vastgesteld. Kennisonderdeel Toetsvorm Hulpmiddelen Duur Cesuur

Examencommissie Milieu Status: Vastgesteld. Kennisonderdeel Toetsvorm Hulpmiddelen Duur Cesuur ennisonderdeel Toetsvorm Hulpmiddelen Duur Cesuur Wettelijke aders Milieu Specifiek Gesloten vragen Geen 70 minuten 55% + gokkans Deze toetstermen worden zo mogelijk specifiek bevraagd Onderwerp Artikel/begrip

Nadere informatie

Voegen in het strafproces

Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces Voegen in het strafproces april 2011 U bent slachtoffer geworden van een misdrijf of overtreding en u heeft daarbij schade geleden. Eén van de mogelijkheden om uw schade vergoed

Nadere informatie

Datum 19 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het strafbaar stellen van wraakporno

Datum 19 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het strafbaar stellen van wraakporno 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Als teamleider / gedragsdeskundige

Als teamleider / gedragsdeskundige Online agressie Steeds vaker laten cliënten zich op social media uit over hun hulpverlener. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed, maar het gaat te ver wanneer jeugdzorgwerkers bewust in een

Nadere informatie

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID

HANDREIKING CONVENANT STICHTING SAMENWERKENDE RIJNMOND ZIEKENHUIZEN / OPENBAAR MINISTERIE / REGIOPOLITIE ROTTERDAM RIJNMOND EN ZUID-HOLLAND-ZUID HANDREKNG CONVENANT STCHTNG SAMENWERKENDE RJNMOND ZEKENHUZEN / OPENBAAR MNSTERE / REGOPOLTE ROTTERDAM RJNMOND EN ZUD-HOLLAND-ZUD nhoud 3 Voorwoord 05. Medisch beroepsgeheim (schema) binnenzijde kaft. Medisch

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting door Aylin 1392 woorden 7 maart 2018 8,5 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 4 Strafrecht: de

Nadere informatie

Handreiking aangifte doen bij de politie

Handreiking aangifte doen bij de politie Handreiking aangifte doen bij de politie Inhoud 1. Inleiding 3 2. Het onbekende van het aangifte doen 3 3. Wat gebeurt er bij aangifte? 4 Welke documenten zijn nodig voor het doen van aangifte? Benodigde

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 475 Wet van 17 november 2016, houdende implementatie van richtlijn nr. 2013/48/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 betreffende

Nadere informatie

Debat: Rollenspel Mishandeling

Debat: Rollenspel Mishandeling Debat: Rollenspel Mishandeling Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen gaan samen een strafrechtszaak naspelen. In deze rechtszaak is het onderwerp mishandeling door ex-vriend. Omdat het onderwerp van

Nadere informatie

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek 1 april 2018

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek 1 april 2018 Domein: I: Openbare Ruimte Toetsvorm: 50 gesloten vragen ennisonderdeel: Wettelijke aders Openbare Ruimte Generiek Toetsduur: 60 minuten Cesuur: 55% met correctie voor de gokkans Onderwerp Begrip/Artikel

Nadere informatie