Een ondernemende school!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een ondernemende school!"

Transcriptie

1 Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO _Calvijn_logo_fc.eps Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C C Status DUMMIE WERKTEK LITH.INT. LITH.EXT. Druktechniek OFFSET FLEXO DIEPDR. BOEKDR. = C 30, M 87, Y 0, B 47 = C 0, M 60, Y 100, B 0 DTP-Programma ADOBE ILLUSTRATOR 9.0 Account Ontwerper Operator Hanneke Irma/Jeroen Lex De kleuren op deze print zijn niet representatief voor het uiteindelijk drukresultaat tenzij dit een proefdruk is. Een ondernemende school! Tel. 31 (0)

2 Voorwoord Welkom op de Calvijn Business School. Met deze brochure krijg je een indruk van het ondernemende lesprogramma dat wij aanbieden voor mavoleerlingen (theoretische en gemengde leerweg) en havoleerlingen (profiel Economie en Maatschappij). Mocht je na het lezen hiervan nog vragen hebben dan kun je die altijd stellen. Stuur een naar mevrouw Ponsioen, als je vragen hebt over de Calvijn Business School mavo. Voor de Calvijn Business School havo kun je een sturen naar de heer Oosterom, De Calvijn Business School is gevestigd op Calvijn Maarten Luther. Uiteraard ben je van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. Maak hiervoor dan telefonisch een afspraak via telefoonnummer We hopen snel kennis met je te mogen maken! Vecon Business School certificaat Calvijn Business School is een Vecon Business School. Om als (Business) school in aanmerking te komen voor deze certificering moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo hebben wij onder andere een doorlopende leerlijn voor het vak Economie ontwikkeld vanaf leerjaar 1. Ook wordt er veel aan projecten gewerkt en gaan de leerlingen regelmatig op bezoek bij een gastbedrijf of krijgen ze les van een gastdocent. Met het Vecon Business School certificaat hebben leerlingen, naast het schooldiploma, een uitstekende en waardevolle aanvulling in handen voor hun vervolgopleiding. Daarnaast geeft het natuurlijk een meerwaarde aan het cv!

3 Wat houdt de Business School mavo in? Alle leerlingen van de mavo (vmbo-tl/gl) krijgen in het 3e leerjaar de Calvijn Business School. Tijdens de uren Business School werk je enerzijds aan het examenprogramma Handel & Verkoop ( een beroepsgericht vak in de gemengde leerweg) en anderzijds aan ondernemende projecten. Derde leerjaar vmbo In het derde leerjaar volg je vier verschillende thema s van het examenprogramma Handel & Verkoop. Het eerste heet Oriëntatie op de handel. Hierin hebben we het over hoe handel ontstaat, hoe handel wordt georganiseerd en welke beroepen er zijn in de handel. In het tweede thema Goederenverwerking gaan we het hebben over hoe goederen kunnen worden vervoerd, opgeslagen en verkoopklaar gemaakt. Je leert veel over voorraadbeheer en dus ook over inventariseren. Het derde thema is Kassa. Je leert een kassa bedienen en opmaken. En je moet BTW uit kunnen rekenen. Het laatste thema is Verkopen. Je leert hoe je een goed verkoopgesprek kunt houden, maar zeker ook hoe je met klachten van klanten om moet gaan. Een verkoopprijs berekenen van een product, daar draai je straks je hand niet meer voor om. Ook daar gaan we uiteraard mee aan de slag. Naast het examenprogramma werk je aan projecten en doe je mee aan ondernemende activiteiten. Een jaarlijks terugkerende activiteit bestaat uit het deelnemen aan de Global Entrepreneurship Week Rotterdam (GEWR). In de derde week van november vinden wereldwijd activiteiten plaats die met het ondernemen te maken hebben. Onze activiteit bestaat uit de Carrière ladder. Een evenement dat wordt georganiseerd door JINC in de Maastoren van Deloitte. Je krijgt hier bliksemstages, een workshop over hoe je verstandig om kunt gaan met geld, een masterclass over ondernemen en nog veel meer. We werken veel samen met JINC. Zo organiseren zij ook voor alle leerlingen in leerjaar 3 het Sollicitatieproject. Bij het vak Nederlands wordt er een sollicitatiebrief geschreven die wordt beoordeeld door mensen uit het bedrijfsleven. Zij komen dit op school doen en zij leren je ook door middel van een rollenspel hoe je een goed sollicitatiegesprek moet voeren. Ga je in het vierde jaar niet verder met de Calvijn Business School? Dan krijg je na afloop van leerjaar 3 een Calvijn Business Schoolcertificaat. Kies je in het vierde jaar wel voor de Calvijn Business School? Zorg er dan voor dat je in ieder geval de sector Economie in je vakkenpakket hebt. Vierde leerjaar vmbo Het vierde jaar staat natuurlijk in het teken van de voorbereiding op het CSPE (centraal schriftelijk en praktisch examen). En dus worden er ook in dit jaar nog thema s behandeld. Zo wordt er nog dieper ingegaan op het thema Goederenverwerking. Een ander thema dat ook aan de orde komt is Winkelinrichting. Je kunt hierbij denken aan welke huisstijl je toepast in je winkel. Maar ook op welke plek je de artikelen plaatst zodat er een zo hoog mogelijke omzet wordt behaald.

4 Tenslotte komt Marketing aan de beurt. Als je van plan bent om een eigen onderneming te beginnen moet je wel weten wie je doelgroep is. Maar ook hoe je reclame maakt voor jouw onderneming. Ook in leerjaar vier werken we samen met JINC. Dan doen we mee met het project Carrièrecoach. Je krijgt in dit laatste schooljaar een coach uit het bedrijfsleven toegewezen die je helpt bij het vinden van een vervolgopleiding die bij je past. Krijg je alleen maar les van je eigen docent? Naast de gewone lessen in school, krijg je ook les van gastdocenten. Denk hierbij aan mensen uit het bedrijfsleven zoals een marktkoopman of een bedrijfsleider van een winkel. Maar ook medewerkers van de Rabobank verzorgen gastlessen. We bezoeken natuurlijk bedrijven zodat je ziet hoe de theorie in de praktijk werkt. Welk diploma kun je halen? Als afsluiting van twee jaren Business School doe je in de vierde klas het examen Handel & Verkoop. Je krijgt een gemengde leerwegdiploma als je geslaagd bent voor vijf theoretische leerwegvakken en het gemengde leerwegvak Handel & Verkoop. Doe je Handel & Verkoop als zevende vak in het vierde jaar en ben je geslaagd voor zes theoretische leerwegvakken dan krijg je een theoretische leerwegdiploma. Alle Business School leerlingen krijgen naast het vmbo tl/gl diploma een Vecon Business School (VBS) certificaat. Met dit certificaat toon je bij je vervolgopleiding aan dat je gedurende twee jaar gewerkt hebt aan ondernemende vaardigheden in de les en in de projecten.

5 Wat zijn mogelijkheden voor een vervolgopleiding? Je kunt natuurlijk verder gaan met het Calvijn Business School programma. Op onze vestiging bieden wij namelijk ook op onze havo de Calvijn Business School aan. Dit programma bereid je nog verder voor op ondernemende vervolgopleidingen binnen het hbo en op het ondernemerschap. In klas 4 van het vmbo kun je meedoen aan meeloopdagen op de Business School van de havo. Zo krijg je al een beter beeld van het uitdagende programma dat wordt aangeboden. Kijk voor meer informatie over de Calvijn Business School voor de havo verder in deze brochure of op onze website Wil je graag verder in het mbo? Met zowel het gemengde leerweg diploma als het theoretische leerweg diploma kun je binnen het mbo doorstromen naar niveau 3 en afhankelijk van je keuze van de vervolgopleiding naar niveau 4. Hieronder een aantal vervolgopleidingen binnen de sector Economie Ondernemer / Manager detailhandel Zelfstandig ondernemer (ZZP) en (MKB) Verkoopspecialist / Interieurspecialist Vestigingsmedewerker groothandel Commercieel medewerker Exportmedewerker Uiteraard kun je ook een vervolgopleiding kiezen binnen een andere sector. De ondernemende vaardigheden die je bij ons hebt opgedaan komen binnen alle vervolgopleidingen van pas.

6 Wat houdt de Business School havo in? Voor de Business School moet je het profiel Economie & Maatschappij (E&M) kiezen. Het programma is meer praktijkgericht dan het standaard E&M-profiel. Wij stimuleren ondernemend gedrag. Je kunt hierbij denken aan het opzetten van mini-ondernemingen of het uitvoeren van echte projecten. Een dag in de week heb je een Business Verkenningsdag (BSV-dag). De overige dagen heb je les in de vakken die horen bij het profiel E&M. Naast je diploma krijg je ook een Vecon Business School certificaat (VBS), wat betekent dat je een gecertificeerde Business School hebt gevolgd en afgesloten. Daarnaast krijg je een deelnamecertificaat van Jong Ondernemen (JO). Een havo diploma met een grote PLUS! Wat doen we tijdens zo n Business Verkenningsdag? Iedere BSV-dag kom je in nette, zakelijke kleding naar school, want op deze dagen gaan wij bijvoorbeeld op bedrijfsbezoek of je krijgt gastlessen van een notaris, een accountant, een advocaat of iemand met een eigen radiostation. Ook volg je workshops en trainingen. Denk hierbij aan een training presenteren voor een groot publiek! In leerjaar 4 volg je de stage carrousel. In zes weken tijd maak je kennis met 6 verschillende branches. Zo ben je al bezig met nadenken over je toekomst na de Business School. Daarnaast werk je aan echte opdrachten zoals het organiseren van een ondernemersontbijt of een netwerkbijeenkomst. Het is hard werken in de projectgroepen, maar je leert er heel veel van. In leerjaar 5 werk je tijdens de BSV dagen aan je profielwerkstuk. Wij doen dit met het programma Jong Ondernemen. Je start met mede leerlingen een echte Junior Company. Er zijn Junior Companies die na hun schooltijd doorgaan met de onderneming. De uitdaging ligt bij jou! Wat moet je in huis hebben? Om toegelaten te worden tot de Business School havo dien je uiteraard in het bezit te zijn van een overgangsrapport van havo 3 naar havo 4. Doorstromen kan met een vmbo-diploma (tl) met in ieder geval de vakken economie en wiskunde en een gemiddeld CE-cijfer van 6,8. Verder kijken we in een sollicitatiegesprek of wij jou geschikt achten voor toelating tot onze Business School. Leerlingen van de Calvijn Business School havo zijn zelfstandig; zijn gemotiveerd; houden van uitdagingen; zijn ambitieus; kunnen samenwerken; hebben lef en doorzettingsvermogen; zijn ondernemend; weten wat ze waard zijn; durven met ideeën te komen; zijn bereid nette kleding te dragen tijdens BSV-dagen.

7 De Business School havo nog even in het kort Vier dagen in de week gewone lessen, een dag in de week in nette, zakelijke kleding naar school voor de BSV-dag. Op de BSV-dagen bezoeken wij bedrijven, krijg je gastlessen of trainingen en loop je stage. In leerjaar 5 werk je aan je Profielwerkstuk door het starten van een Junior Company. Wat zijn mogelijkheden voor een vervolgopleiding? Hogeschool Rotterdam Hogeschool Inholland Haagse Hogeschool NHTV/Breda Bedrijfseconomie, Commerciële economie, MER, IBMS, Lerarenopleidingen (Docent Economie) Associate Degree Ondernemen en Office Management HBO Rechten, Business Studies, Communicatie LAW (Internationaal Recht) Sport en Management Meer weten over de Business School havo? Op 11 maart en 3 juni 2015 zijn er informatieavonden waarin docenten en leerlingen voorlichting geven over de Business School. Je kunt je nu al opgeven voor een van deze informatieavonden via bs@calvijn.nl.

8 Calvijn Maarten Luther Roerdomplaan NM Rotterdam 010

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : 15820005 Documentnaam : 15820005_Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN MAGENTA YELLOW

Nadere informatie

De ondernemende school van Rotterdam!

De ondernemende school van Rotterdam! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. Beleidskader overstap vmbo-tl / mavo - havo. : Hanneke : Irma/Jeroen

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. Beleidskader overstap vmbo-tl / mavo - havo. : Hanneke : Irma/Jeroen CSG Calvijn Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C C Status

Nadere informatie

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen Calvijn Juliana Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C C Status

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school Beste ouder/verzorger, U staat samen met uw kind voor een belangrijke keuze: het kiezen van een middelbare school. Wellicht is de Calvijn Business School

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 een ander bij ministeriële regeling aangewezen

Nadere informatie

Calvijn Meerpaal. Eerste klas krant 2014-2015. Projectnaam : LOGO. Laatste correctie : 07-09-04. Status : Operator : Lex

Calvijn Meerpaal. Eerste klas krant 2014-2015. Projectnaam : LOGO. Laatste correctie : 07-09-04. Status : Operator : Lex Calvijn Meerpaal Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : 15820005 Documentnaam : 15820005_Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN. Wij maken leren persoonlijk. Hoog slagingspercentage. Veel aandacht voor taal en rekenen

Ondernemen, Welzijn & Sport WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN. Wij maken leren persoonlijk. Hoog slagingspercentage. Veel aandacht voor taal en rekenen WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig Veel aandacht voor taal en rekenen Welzijn & Sport Onderwijs maken we

Nadere informatie

: ADOBE ILLUSTRATOR. De kleuren op deze print zijn niet representatief voor het uiteindelijk drukresultaat tenzij dit een proefdruk is.

: ADOBE ILLUSTRATOR. De kleuren op deze print zijn niet representatief voor het uiteindelijk drukresultaat tenzij dit een proefdruk is. Calvijn Meerpaal Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : 15820005 Documentnaam : 15820005_Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015!

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015! Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015!

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015! Als je niet naar een gewone mavo wilt, maar naar een SUPER-MAVO moet je op Penta Hoogvliet zijn. De mavo van en de havo-top van Penta Hoogvliet noemen we samen de BUSINESS SCHOOL. Wat is er zo bijzonder

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 De begeleiding Vakkeuzemarkt Mentorlessen Walewyc.dedecaan.net Voorlichting in de klas Meelooplessen beroepsgericht vak De planning 15

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Het Businessprogramma

Het Businessprogramma Het Businessprogramma 2018-2019 Inleiding Op het Mondriaan College zijn naast kennis ook vaardigheden van belang: samenwerken, creëren, organiseren, presenteren en niet in de laatste plaats ondernemen.

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel & Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel & Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel & Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 2 Jacintha Oreel Ik koos voor Handel

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2012-2013 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek voeren, met kassa s omgaan, boekhouden,

Nadere informatie

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN 2018-2019 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL ECONOMIE EN ONDERNEMEN ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel

Nadere informatie

Commercieel Medewerker Binnendienst

Commercieel Medewerker Binnendienst Commercieel Medewerker Binnendienst Niveau 3 Een samenwerking tussen Summa Business en Summa Zakelijke dienstverlening 1 Inhoud 1. Commercieel Medewerker Binnendienst 2. Doelgroep 3. Toelaatbaarheid 4.

Nadere informatie

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs!

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs! christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed Trots op onze school Toekomstgericht onderwijs Veel kansen op een hoger niveau onderwijs! Jij krijgt goed onderwijs! Op Melanchthon Wilgenplaslaan geven

Nadere informatie

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen ik ga voor de academie voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker.

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Bij ons op de havo(top) Je kunt op PENTA Hoogvliet na de mavo nu ook doorgaan naar de havo! Hier kun je dan in twee jaar een

Bij ons op de havo(top) Je kunt op PENTA Hoogvliet na de mavo nu ook doorgaan naar de havo! Hier kun je dan in twee jaar een Als je niet naar een gewone mavo wilt, maar naar een SUPER-MAVO moet je op Penta Hoogvliet zijn. De mavo van en de havo-top van Penta Hoogvliet noemen we samen de BUSINESS SCHOOL. Wat is er zo bijzonder

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes 1 INHOUD Blz. 2 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Op onze school bieden we 3 leerroutes aan Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie Zorg en Welzijn Vakkenpakketten van

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL. MBOvt. versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject. florijn.nl

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL. MBOvt. versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject. florijn.nl MBOvt versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject florijn.nl THINK GLOBAL ACT LOCAL 14-15 MBOvt versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject Het Florijn College biedt Middelbaar Beroepsonderwijs

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

Vakdidactische dag vrijdag 21 april

Vakdidactische dag vrijdag 21 april Vakdidactische dag vrijdag 21 april 2017 WWW.VECON.NL 1 Wat doet de Vecon? Wat is Vecon Business School? Zelf aan het werk WWW.VECON.NL 2 Thomas Oosterkamp - Docent Economische vakken te ROC Friese Poort

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen

CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen CSG Calvijn Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie : : : : : CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN PMS nummers : 000 C 000 MAGENTA

Nadere informatie

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes 1 INHOUD Blz. 2 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Blz. 10 Op onze school bieden we 3 leerroutes aan Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie Zorg en Welzijn Samengevat

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Wie was wie ook alweer? Mw. Boland Teamleider TL / mavo + Dhr. Derks Mentor 2T1 (002) Dhr. Hofman Mentor 2T2 (007) Dhr. Oplaat Mentor 2T3

Nadere informatie

Op school leer je om te gaan met verschillende contacten en hoe je doelgroepen het best bereikt met jouw teksten.

Op school leer je om te gaan met verschillende contacten en hoe je doelgroepen het best bereikt met jouw teksten. Marketing, communicatie en evenementen: Medewerker marketing en communicatie Als medewerker marketing en communicatie kun je bij veel bedrijven gaan werken. Ieder bedrijf is op zoek naar de juiste manier

Nadere informatie

Calvijn Groene Hart. CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen

Calvijn Groene Hart. CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen Calvijn Groene Hart Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs RSG WOLFSBOS vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs WELKOM Daar sta je dan: op de drempel van de middelbare school. Een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is niet gemakkelijk. Want waar kies

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport

Ondernemen, Welzijn & Sport christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat wil je doen en meemaken? Wat kies je? Dat ontdekken we samen: jij, je ouders/verzorgers

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Profielkeuze havo 3 & vmbo 4 26 november 2018

Profielkeuze havo 3 & vmbo 4 26 november 2018 Profielkeuze havo 3 & vmbo 4 26 november 2018 28-11-2018 LOB in klas. Taakverdeling decanen: Dhr. F.Drijfhout (DRF): havo bovenbouw klas 4 + 5 Mevr. A.Haerkens (HRR): havo 3 + vwo 3 bovenbouw vwo 4,5 &

Nadere informatie

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school!

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school! Zuiderzee College Het Zuiderzee College: jouw school! Het Zuiderzee College heet je van harte welkom! Alle vakken op een rij: De AVO-vakken: bij ieder profiel krijg je de vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer,

Nadere informatie

ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM!

ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM! ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM! TOM JANSEN KLAS 4 Tom Jansen Docent wiskunde Leerlingcoördinator klas 3 en 4 Samen: 1 Doel Slagen in 2018 is nog 5 maanden 3 weken en 2 lesdagen Samen Vakdocenten Mentor

Nadere informatie

Informatieavond. Klas 4Ha en 4Hb

Informatieavond. Klas 4Ha en 4Hb Informatieavond Klas 4Ha en 4Hb Infoavond Klas 4ha en 4hb Welkom Begeleiding dit jaar Lesprogramma klas 4 Examens & zak- en slaagregeling Overgangsregeling naar klas 5 versnelde route Mbo-deel + Stage

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 11 september 2018 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Alles over de examens De weg naar een vervolgopleiding Het

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo HAVO presentatie door Bartha Moerkerk docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo 21 maart 2019 Ondernemend onderwijs op het HAVO van CSG Prins Maurits Havo leerling is praktisch ingesteld:

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda 2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk De Meander Gouda Jouw persoonlijke leerroute op De Meander: Individuele coaching Persoonlijk onderwijs op de Meander Digitaal portfolio Lwoo

Nadere informatie

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet.

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. Leerwerktraject Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. in vogelvlucht Leerwerktraject: leren terwijl je werkt Vmbo staat voor voorbereidend middel baar beroepsonderwijs. Het is de perfecte start

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen!

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Programma: 1. LOB, Stage (MAS en BO) & MBO+ Spreker: dhr. Nevels 2. Mavo+ Spreker: dhr. Mulder 3. Decanaat Spreker: dhr. Cornet

Nadere informatie

Welkom op WolfertPRO!

Welkom op WolfertPRO! Welkom op WolfertPRO! Informatieavond 14 januari 2016 19.30 21.00 uur Programma: LOB in leerjaar 2 BKGT en Maatschappelijke Stage (loopbaanbegeleider dhr. Groenenberg) Determinatie leerwegen + promotienormen

Nadere informatie

Surf ook naar www.rvec.nl

Surf ook naar www.rvec.nl Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Welkom bij Roelof! Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een school voor ieder kind. Wij bieden alle vormen van onderwijs aan: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Dienstverlening en producten ipad Jij de baas Bèta Challenge met mavo, mavo + of mavo Bèta Challenge op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je

Nadere informatie

International Business & Marketing

International Business & Marketing Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25148 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als medewerker marketing & communicatie werk

Nadere informatie

Profiel & Vakkenpakket Keuze

Profiel & Vakkenpakket Keuze Informatieavond klas 3 MAVO Profiel & Vakkenpakket Keuze R.D.N. Zintel decaan Welkom! Mentoren : N. Sirre L. Van Kesteren L. Aalders Decaan : N. Zintel Coördinator Mavo: R. Koopmans OP WEG NAAR HET VIERDE

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Nieuwerkerk Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Een overzichtelijke, gezellige en ondernemende school waar iedereen elkaar kent, zo beschrijven leerlingen ons. Wij willen graag dat jij je

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU RSG WOLFSBOS vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ WIJ De middelbare school, een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is leuk. Maar waar kies je nu precies voor? Natuurlijk willen je ouders

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Technologie ipad Jij de baas Loopbaan Oriëntatie Begeleiding met mavo of mavo + op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige

Nadere informatie

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze.

Op 12 maart is er een informatieavond over de profiel- en vakkenpakketkeuze. MAVO 2 Profielkeuze Klas 2 is een belangrijk jaar wat betreft de oriëntatie op de verschillende profielen. Op maandag 9 april moeten de leerlingen hun definitieve profiel- en vakkenpakket keuze maken.

Nadere informatie

Determinatieavond leerjaar 2

Determinatieavond leerjaar 2 Programma: Determinatie TL Beroepsgericht Waar kijken wij naar bij uw zoon/dochter: Cijfers (kennis, vakvaardigheden en leervermogen) Algemene vaardigheden en (studie)houding Cito Vas Wat wil de leerling

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Profiel- en vakkenpakketkeuze Onderwerpen Inrichting opleiding Mogelijkheden vervolgonderwijs Opties keuze leerjaar 3 Lentiz Dalton MAVO Tijdlijnen keuzeproces Hoe ziet onze

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 31 augustus 2015 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Het PTA en de examens Programma LOB Het examenjaar Kort jaar

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

havo-top! hv.penta.nl

havo-top! hv.penta.nl havo-top! In Hoogvliet start per 1 augustus 2015 een havo- TOP opleiding in het profiel Economie en Maatschappij. Door de samenwerking tussen de PENTA business school Hoogvliet, het VAVO Rijnmond College

Nadere informatie

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda

2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk. De Meander Gouda 2017 vmbo/mavo 100% geslaagd! oor oen D LEREN! vmbo mavo isk De Meander Gouda De Meander oor oen D LEREN! Jouw persoonlijke leerroute op De Meander: Persoonlijk onderwijs Keuze-uren Leren door doen Theorie

Nadere informatie

Over. stappen. naarprisma

Over. stappen. naarprisma Over stappen naarprisma Welkom opprisma In een totaal nieuwe school met afwisselende, actuele leerstof die aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wij dagen leerlingen uit om te laten zien wat ze

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door mevr. Koster MBO nog niet genoeg / wat

Nadere informatie

HET ERASMUS SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES

HET ERASMUS SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES ONDERNEMENDE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS BUSINESS- SCHOOL HET ERASMUS BUSINESS- SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR DE BUSINESS SCHOOL MAAK JE KENNIS MET HET BEDRIJFSLEVEN Speciaal voor

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie (BE) Voorlichting Profielkeuze Hoe ziet het eruit vandaag? Wat is Bedrijfseconomie? Examenprogramma Inhoud examenprogramma

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie