BijZonder. BijDeHand. Navigatiemenu. voor relaties van BijDeHand oktober Kinderen en het verkeer. BijDeHand. Wist je datjes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BijZonder. BijDeHand. Navigatiemenu. voor relaties van BijDeHand oktober 2015. Kinderen en het verkeer. BijDeHand. Wist je datjes"

Transcriptie

1 BijZonder brief Navigatiemenu Column bij voor relaties van oktober

2 bij Column Hallo allemaal, Terwijl de herfst echt begint, kijken we in deze brief terug op de zomer. Een zomer vol activiteiten op het gebied van sport en spel en natuurlijk veel activiteiten teken van het jaarthema Kunst & Expressie! Ook voor de winter is er volop aandacht voor dit thema, uitgewerkt in allerlei activiteiten. Volgend jaar werken we met een nieuw jaarthema: Techniek! Er is voorwerk al zoveel enthousiasme over dit thema ontstaan, zoveel leuke ideeën om voor en met de kinderen te ondernemen, dat dit thema zelfs langer dan een jaar duurt. Vooralsnog is het nog niet zover en hebben we naast activiteiten voor de kinderen ook rekening met u gehouden! De jaarlijkse zaterdagopvang voor aanvang van decembermaand staat weer gepland! Achter de schermen zijn we druk bezig om de tarievenkrant weer op tijd aan u te sturen en om onze jaarlijkse certificering weer positief af te ronden. Een aantal oudercommissies en de Centrale Cliëntenraad is nog steeds wat onderbezet. Informeert u eens bij uw locatiemanager naar de contactgegevens en wellicht ontmoeten wij elkaar dan eens in één van de overleggen.

3 bij kinderdagverblijf De Draaimolen een grote groene ontdektuin heeft? En dat we daar met onze 3+ kinderen een moestuin onderhouden? Dit jaar hebben we voor het eerst appels uit eigen tuin. BSO Kerkstraat, net als BSO Didjeridoe, workshops aanbiedt? Er hangen intekenlijsten in de gang. kinderdagverblijf Xander soms de Stint van kinderdagverblijf Lieve Lotte leent? Zo worden onze uitstapjes nog leuker en spannender! ze heel muzikaal zijn op Xander? Muziek en dans zorgt altijd voor een feestje onder de kinderen. Speciaal voor u zijn wij op zaterdag 28 november geopend! Zo kunt u uw voorbereidingen treffen voor feestmaand. En uw kind(eren) mag/mogen gratis naar onze opvang. Hoe werkt het? U kunt uw kind(eren) op 28 november brengen vanaf uur. Wij zijn geopend tot uur. Dan heeft u tijd voor uzelf. Terwijl wij zorgen voor een leuk feestje voor uw kind(eren): lekker eten én leuke activiteiten. Let op: Vanuit Kinderopvang BijDehand zijn drie locaties geopend: kindercentra Toverkunst (Nesselande), Het Ritme (Hillegersberg/Schiebroek) en Mini & Maxi (Prinsenland). U kunt echter ook bij andere organisaties binnen de SWKGroep terecht. Kijk op onze website voor de deelnemende locaties. Natuurlijk kunnen de jongere kinderen naar bed. Denkt u eraan om pyjama en de favoriete knuffel van uw kind(eren) mee te geven? Geen kosten! Voor deze speciale dag worden geen extra kosten in rekening gebracht. U kunt uw kind(eren) kosteloos bij ons laten spelen deze dag. Gewoon een cadeautje van de SWKGroep! Maar vol is vol! Neem gezellig iemand mee Niet alleen klanten van de SWKGroep zijn van harte welkom. Ook vriendjes, vriendinnetjes, neefjes of nichtjes hoeven niets te betalen. Inzamelactie speelgoed Heeft u speelgoed over? Wij doneren dit aan de Speelgoedbank. Zodat ook kinderen die het minder breed hebben, kunnen genieten van een leuke decembermaand. Aanmelden verplicht Wilt u gebruikmaken van deze fantastische actie? Meld uw kind(eren) dan snel aan via of Hier vindt u ook de deelnemende locaties. Meer weten? Vragen kunt u stellen via het inschrijfformulier op Veel plezier! BSO Didjeridoe en BSO Kerkstraat een fotoalbum hebben? Zo kunt u een een kijkje nemen in onze fantastische zomervakantie.

4 bij Kunstig volgens de laatste mode De kinderen van BSO Sjakie in de Chocoladefabriek maakten de mooiste creaties van vuilniszakken en textiel. Daarna werd alles geshowd tijdens een modeshow. Dat is nog eens kunst én expressie. De Nemo s knutselen Nemo Dit zijn de kinderen van de groep Nemo s. Ze maken hun eigen vis. Een grote uitgeknipte vis met allemaal mooie kleine stukjes papier erop. Heel erg mooi geworden. Vingerverfkunst op Xander Op Xander maken we de mooiste kunstwerken. Dit keer met vingerverf! Doe de schrijfdans! Nadat de kinderen van de Ko-Piloot met de pedagogisch medewerkers de introductie schrijfdans hadden beleefd, mochten de kinderen in de gymzaal zelf aan de slag met verschillende materialen. Hier laten ze de ronde vormen zien via een tekening. Dat werd eerst door middel van een dans met kleurige linten en prachtige muziek geprikkeld. Zandschilderen Een prachtig resultaat van zandschilderen bij BSO Sjakie in Zjaak Buiten Kunst Kunstig knikkeren Knikkerbanen maken bij BSO Sjakie in Zjaak. Hoe kunstig is dat! Op Didjeridoe is ook hard gewerkt thema. Wanneer het mooi weer was zelfs lekker buiten. Kunstige rupsjes in de tuin De kunstbijdrage van de Ko-Piloot. De kinderen hebben vele creatieve ideeën kunnen verwerken tijdens het buitenspelen met krijt, water en een kwast. Geïnspireerd door het verhaal Rupsje Nooitgenoeg. Ze kregen er geen genoeg van. Elke dag tekenden de kinderen steeds meer rupsjes in onze tuin.

5 bij Dinsdag 18 augustus was het eindelijk zover, de zomerspelen in Nesselande! Helaas liet het weer het een beetje afweten dus verzamelden zo n 100 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar zich bij de gymzaal van BSO Kunstenmakers voor een gezellige sport- en speldag. In groepjes namen de enthousiaste kinder tegen elkaar op tijdens grappige spellen als Olifant, Tijger, Muis, het wasknijper-chaos-spel en een potje Bounceball. Daarnaast brachten we een bezoek aan het interactieve theater Tante Jo. Een voorstelling die de kinderen meenam op een waanzinnige fantasievakantie waarin de gekste avonturen werden beleefd. En de kinderen namen deel aan een judoclinic waar stoeien centraal stond. Al met al een geslaagde dag vol plezier, sportiviteit en nieuwe ervaringen! Donderdag 20 augustus liet de zon zich gelukkig weer volop zien en kon er buiten genoten worden van het grote chaos-voetbalspel. Op het hockeyveld van BSO Toverkunst kwamen 120 kinderen bij elkaar voor een voetbalwedstrijd. Maar niet zomaar een wedstrijd voetbal er werd door alle kinderen tegelijk gespeeld. Twee teams, twee goals en maar liefst zestien ballen! Van tennisballen en voetballen tot grote fitnessballen. Een en al gekkigheid en plezier!, één van Rotterdams oudste kinderdagverblijven, jaar. Dit robijnen jubileum is groots gevierd met een feestweek van 31 augustus tot en met 4 september. Bij een jubileum hoort taart. Daarom is bijzijn van de kinderen, medewerkers van Kinderopvang en Raad van Bestuur van de SWKGroep een grote feesttaart aangesneden. De hele week stond teken van feest met als thema dieren. Elke dag was een feestje. Er zijn vlaggetjes en grote schilderijen gemaakt, waterspelletjes gedaan en er is met de kinderen een zang- en dansactiviteit ondernomen thema dieren. Vrijdag is de feestweek afgesloten met een feestlunch voor de kinderen en een groot feest voor alle kinderen van en hun ouders. Na een lekkere lunch was het tijd voor de vossenjacht. In teams gingen de kinderen op zoek naar de vossen die zich schuilhielden in en rond het winkelcentrum. Van dokters en Mexicanen tot sneeuwwitje en een vlinderdame. Uiteraard kon een heerlijk ijsje niet uitblijven met dit mooie weer. Wij hebben nu al zin in de volgende zomerspelen!

6 bij bij Waarom zijn wij gesloten op de studiedag? In de vorige brief hebben wij u als ouder een voorproefje gegeven van de manier waarop wij als organisatie investeren in de pedagogische kwaliteit. Wij kregen vanuit de medewerkers het signaal dat zij meer behoefte hebben aan deskundigheidsbevordering. Deze signalen pakken wij op en zetten we om in concrete plannen. In de vorige brief hebben wij u op de hoogte gebracht van de pedagogische scan die wij op iedere locatie gaan uitvoeren. Een scan per groep waarbij gekeken wordt naar de manier waarop invulling wordt gegeven aan het pedagogisch beleid. Daarnaast volgt een grote groep pedagogisch medewerkers de training interactievaardigheden in de kinderopvang, een mooi begin! De pedagogisch medewerker is het gezicht van de organisatie en voor u als ouder; het aanspreekpunt wanneer het gaat om uw kind. Als ouder heeft u wellicht ook te maken met een studiedag van Kinderopvang. Op een aantal dagen najaar zijn de locaties van gesloten. Op deze dag hebben wij voor alle medewerkers een programma. Veiligheid Veiligheid is een heel belangrijk onderwerp. Een gedeelte van de pedagogisch medewerkers zal de herhaling Bedrijfshulpverlening (BHV) volgen. Bedrijfshulpverlening is de hulp die wordt verleend bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie, die de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers en aanwezigen bedreigen. U kunt hierbij denken aan brand of ongevallen. Een groot gedeelte van onze pedagogisch medewerkers heeft de basistraining gevolgd. De kennis die daar is opgedaan, moet natuurlijk ook regelmatig worden opgefrist. Dat is een van de trainingen die pedagogisch medewerkers kunnen volgen op de studiedag. De kennis die zij daar opdoen, wordt weer meegenomen naar de locatie, zodat niet alleen deze pedagogisch medewerkers op de hoogte zijn van de instructies rondom BHV. Signaleren kindermishandeling Een ander gedeelte van de pedagogisch medewerkers volgt de opfrisworkshop signaleren kindermishandeling. Vrijwel alle pedagogisch medewerkers hebben de basiscursus gevolgd. Ieder jaar volgt een kwart van alle medewerkers de opfrisworkshop signaleren kindermishandeling. Op die manier willen we ook die kennis binnen de organisatie paraat houden. Kennis van de cijfers en vormen van mishandeling. Welke signalen pik je op en maak je bespreekbaar? De meldcode is een landelijk document waarin de stappen staan omschreven die je volgt op het moment dat er signalen zijn die zouden kunnen wijzen op een vorm van kindermishandeling. Gezond en fit in de kinderopvang Dit jaar komen daar ook nog drie andere onderwerpen bij waarvan wij denken dat ook die kennis voor verdieping zorgt bij de pedagogisch medewerkers. De eerste is gezond en fit blijven in de kinderopvang. Wat doe je als pedagogisch medewerker om gezond en fit te blijven tijdens of na je werk? Wat vind jij een lichamelijk zware of lastige activiteit tijdens het werk? Welke oplossingen kunnen we daarvoor bedenken? Vragen die van groot belang zijn voor het werken in de kinderopvang. Tillen en bukken is een onderdeel van het werk is belangrijk dat dit goed gebeurt om zo klachten op de lange termijn te kunnen voorkomen. Pedagogische expertise Voor de tweede workshop hebben we het pedagogisch expertisecentrum ingezet. Een afdeling binnen de organisatie die zich bezig houdt met de pedagogische verdieping binnen de organisatie. Op de studiedag verzorgen zij een aantal workshops die de pedagogisch medewerkers helpt het pedagogisch beleid nog beter te integreren bij het werken op de groep. De vijf pijlers van ons pedagogisch beleid: interactie, samen, spelen en onderzoeken, levensecht en participatie. De pedagogisch medewerkers zoeken tijdens de workshop naar antwoorden op vragen die betrekking hebben op deze onderwerpen. Welke vormen van spelen zijn er en wat is de functie ervan? Welke rol heb je als pedagogisch medewerker? Er worden voorbeelden gegeven van diverse spelmaterialen. Wat kun je ermee doen en hoe maak je aanpassingen zodat deze voor meerdere leeftijden leuk zijn? Wat houdt levensecht in en hoe pas je dit toe dagelijks dagritme? Hoe geef je op de groep invulling aan participatie? Stellingen zijn besproken en er is gekeken naar wat de pedagogisch medewerker wil bereiken op de groep en wat daarin belangrijk is. TINK De laatste is een Training Interactievaardigheden in de Kinderopvang (TINK) speciaal voor de medewerkers van de buitenschoolse opvang. Op dit moment wordt de volledige training interactievaardigheden alleen ingezet binnen de hele dagopvang. Gezien de enthousiaste ervaringen feit dat bewezen is dat de training ook echt resultaat heeft, willen wij ook de medewerkers van de BSO een gedeelte van de inhoud meegeven. Natuurlijk begrijpen wij dat het voor u als ouder niet in alle gevallen even makkelijk op te lossen is wanneer de kinderopvang een dag gesloten is. De workshops die wij gedurende deze dag aanbieden, komen echter ten goede aan de opvang van uw kind(eren).

7 bij Kindercentrum Het Ritme geopend Op 24 augustus en 1 september hebben wij de deuren van respectievelijk buitenschoolse opvang en kinder dagverblijf Het Ritme geopend. Het Ritme is een uniek samenwerkingsconcept tussen de Mattheusschool, Pameijer en Kinderopvang binnen Kindercentrum Máximaal. Wij bieden vier soorten opvang: reguliere hele dagopvang en BSO en hele dagopvang en BSO met een Plus. Voor kinderen die meer aandacht nodig hebben. Meer weten? Kom eens langs op onze prachtige nieuwe locatie aan de Aleyda van Raephorstlaan in Hillegersberg. Met een zeer mooie natuurspeeltuin. Antroposofie bij BSO en peuterspeelzaal De Wonderlamp, gevestigd in de prachtige speeltuin Pietje Bell, zijn al sinds lange tijd de samenwerkingspartner van De Vrije School in Prinsenland. Deze locatie werkt volgens het pedagogisch beleid van Kinderopvang maar heeft een antroposofisch karakter. Kinderdagverblijf De Kleine Reus gaat ook op deze manier werken. Het begin is gemaakt! We eten zoveel mogelijk biologisch, we hebben nieuw speelgoed en we gebruiken bambo nature - luiers. De kinderen zijn dol op het nieuwe speelgoed! De Kleine Reus werkt nauw samen met de Vrije Kinderopvang Rotterdam (VKR), een organisatie in Kralingen die ook onder de SWKGroep valt. De antroposofische deskundigheid van de medewerkers wordt gedeeld door het rouleren van personeel. De medewerkers van de VKR werken op De Kleine Reus en nemen hun expertise mee. De medewerkers van De Kleine Reus werken af en toe op de locatie van VKR en kunnen daar zien hoe er gewerkt wordt. Ook medewerkers van De Wonderlamp komen langs bij De Kleine Reus om hun ervaringen en deskundigheid te delen. De medewerkers zijn enthousiast en inspireren elkaar en leggen de basis voor een blijvende samenwerking. U geniet. Kinderopvang zorgt voor uw kind(eren). En zo is het precies gegaan. Op zaterdagavond 22 augustus opende haar grootste kindercentrum in Nesselande van tot uur. Speciaal voor de ouders. Zodat zij nog meer konden ontspannen en genieten van. Toverkunst was er voor u Maar liefst 25 kinderen hebben op zaterdag 22 augustus genoten van allerlei leuke activiteiten. De allerjongsten zijn na het eten, een overheerlijke pasta en wraps gemaakt door de oudste kinderen, naar bed gegaan. Na wat mooie verhaaltjes en liedjes is iedereen vrij snel in slaap gevallen. Voor de oudste kinderen was het feest toen pas echt begonnen. Er was een graffiti workshop en er werd gespeeld en gesprongen op het springkussen. Na het maken van popcorn en andere lekkere dingen is een film gekeken, waarna de eerste kinderen alweer opgehaald werden. Een hele gezellige en bijzondere avond waarbij zowel de ouders als de kinderen hebben genoten. Op het festivalterrein zelf werd er ook door de SWKGroep aandacht aan de kinderen besteed. Buurtwerk had een prachtige tent waar allerlei leuke activiteiten werden georganiseerd. Zo kon er uiteraard gekookt en geproefd worden, maar er was ook een workshop graffiti op een T-shirt maken. De Kleine Reus heeft baby- en peutergroepen. U bent altijd welkom voor een rondleiding. De Kleine Reus is gevestigd aan de Nancy Zeelenbergsingel 825, telefoonnummer in samenwerking met onder andere de SWKGroep was een groot succes. Volgend jaar zetten wij deze traditie zeker voort.

8 bij doen vandaag de dag weinig ervaring op. De eerste jaren zitten ze vooral in de bakfiets, het fietsstoeltje of op de achterbank. Maar u vindt het ook belangrijk dat ze zelfstandig aan het leren deelnemen. Herkent u dat? Jonge kinderen ontwikkelen zich volop. Door hun leeftijd hebben ze een aantal eigenschappen, die doorwerken in de manier waarop ze waarnemen, reageren en leren. Voor opvoeders is het heel belangrijk te weten welke kenmerken dit zijn. Zodat u er rekening mee kunt houden bij de begeleiding van de kinderen. Gezichtsvermogen Jonge kinderen hebben een smal blikveld (kokerblik). Bij oversteekoefeningen moet hen geleerd word hoofd helemaal naar links en naar rechts te draaien, zodat ze het aankomende ook echt kunnen ZIEN. Gehoor Jonge kinderen hebben een diffuus gehoor. Dat betekent dat ze wel geluiden horen, maar nog niet kunnen bepalen uit welke richting dat geluid komt. kunnen daarom soms helemaal verschrikt stil blijven staan, wanneer ze harde geluiden horen. Concentratie Jonge kinderen kunnen zich nog niet lang ergens op concentreren. Zo is het ook moeilijk voor hen om te blijven opletten. Heel snel worden ze afgeleid door gedachten, geluiden en allerlei dingen om hen heen. En wordt hun gedrag onvoorspelbaar. Mede daarom is het heel belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen tijdens slechte weersomstandigheden goed opvallen. Reactievermogen Het reactievermogen van jonge kinderen is volop in ontwikkeling. Van harde geluiden en plotseling gevaar kunnen ze erg schrikken en primitief reageren. Meestal zullen ze dan acuut stil blijven staan en om zich heen kijken. En midden op de straat is dat heel gevaarlijk. Zeker bij gladheid, wanneer automobilisten een veel langere remweg nodig hebben. Leer de kinderen om bij slechte weersomstandigheden pas over te steken als er geen aan komt. Ik b middelpunt Een jong kind ziet zichzelf als het middelpunt van de wereld. Iedereen houdt rekening met hem/haar en verzorgt hem/haar zo goed mogelijk. Het IK-gevoel overheerst. Vanaf groep 1 leert een kind dat andere personen ook belangrijk zijn. Broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, enzovoort. Het kind begint dan te beseffen dat je ook rekening moet houden met de wensen gedrag van anderen. Het IK-gevoel verandert langzaam WIJ-gevoel, waardoor het kind sociaal wenselijk gedrag leert te vertonen. Een reis met het openbaar vervoer biedt veel mogelijkheden om het kind op sociaal gedrag te laten oefenen. Ontwikkeling van de hersenen De hersenen zijn belangrijk om te kunnen leren. Maar de hersenen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Deze zijn pas helemaal uitontwikkeld op 23-jarige leeftijd. Tot die tijd is het nodig om veel te oefenen, want kinderen leren alleen maar door ervaringen op te doen en deze ervaringen weer toe te passen in nieuwe situaties. Ook de sregels en bordenkennis moet veel herhaald worden. Houd er ook rekening mee, dat kinderen regelmatig een terugval kunnen hebben. Als ze bijvoorbeeld in een sterke groeifase zitten, gaat daar alle energie naar uit. In die fases lijkt het alsof ze de sregels niet meer kennen. Geduld: het komt weer terug. Maar het betekent wel dat volwassenen altijd rekening moeten blijven houden met onvoorspelbaar gedrag van jonge kinderen. Evenwicht Evenwicht bewaren is van levensbelang. Zowel lopend als op de fiets. Maar, het gevoel voor evenwicht is bij kinderen nog niet goed ontwikkeld. Peuters struikelen daarom snel en beginnende fietsertjes slingeren behoorlijk en vallen snel om. Zorg er daarom voor dat kinderen zo ver mogelijk van de stoeprand spelen, lopen en fietsen. Geheugen Het geheugen van jonge kinderen is volop in ontwikkeling. Ze kunnen nog maar weinig dingen tegelijk onthouden. Wanneer plotselinge gebeurtenissen hun aandacht vraagt (een bal die over de weg rolt) kunnen ze niet tegelijkertijd denken aan afspraken over oversteken. Ze rennen dan zonder uit te kijken de bal achterna. Om deze reden is het belangrijk om de afspraken over gedrag vaak te herhalen oversteken regelmatig te oefenen. Alleen dan kan het kind op basis van herhaalde ervaringen een veilig sgedrag ontwikkelen. Motoriek Een goed ontwikkelde motoriek is belangrijk om met een fiets onder alle omstandigheden veilig door het te gaan. De motoriek bij jonge kinderen is nog lang niet zo goed ontwikkeld. Daarom struikelen ze nogal vaak tijdens het lopen en slingeren ze met de fiets als ze uit balans worden gebracht. Om het mogelijk te maken dat kinderen een goede motoriek ontwikkelen, is het belangrijk veel te oefenen op de fiets. Vooral het oefenen van langzaam rijden draagt bij aan een goede motorische ontwikkeling en een goede beheersing van de fiets. Lees verder>>

9 bij Afspraken maken met kinderen Zowel thuis als op school worden afspraken gemaakt met kinderen. Die afspraken hebben te maken met de regels die we samen hebben bedacht en die zijn bedoeld om het samenzijn goed te laten verlopen. Thuis heeft u ongetwijfeld een heleboel zaken met goede afspraken geregeld. Denk maar eens aan het handen wassen voor het eten, voeten vegen voordat je naar binnen loopt of dat iedereen zijn eigen rommel op moet ruimen. Duidelijke afspraak, goed gevoel! Ook op school zijn er regels gemaakt waar de kinderen zich aan moeten houden. Zo mogen kinderen niet zonder te vragen zomaar weglopen uit de klas. Een heleboel regels zijn bovendien bedacht in het belang van de veiligheid van het kind. Maar leert u uw kind ook veilig gedrag? Eigenlijk is deze opvoeding een verlengstuk van de opvoeding thuis. Neem dus de tijd om uw kind uit te leggen dat er sregels zijn zodat iedereen veilig aan het kan deelnemen. Leg uw kind bij elke ssituatie die u samen tegenkomt uit welke regel en welk gedrag bij zo n situatie past. Bijvoorbeeld waarom men op de stoep loopt en niet op de straat. Of waarom het een straat recht over moet steken in plaats van schuin. Leg uw kind uit waarom het rechts van de weg moet fietsen en niet aan de linkerkant. En ziet u dat uw kind zich in een ssituatie niet aan de regel en de afspraak houdt, corrigeer het dan. Tip 1 Blijf consequent de afspraken herhalen! In het is het nakomen van afspraken van levensbelang voor uw kind. Tip2 Geef zelf steeds het goede voorbeeld. Opvallend onderweg Om op tijd op school te zijn, moeten kinderen in de winter al vroeg op pad. Meestal is het dan nog donker. Het is dan heel belangrijk dat de lopende en fietsende kinderen opvallen. Vanuit een auto is het zicht donker en gedurende mist veel beperkter dan wanneer je gewoon buiten loopt of fietst. en hun ouders zijn zich daar niet altijd van bewust. Zij gaan ervan uit dat wat zij zelf zien ook door automobilisten wordt gezien. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor uw kind. Zorg er daarom voor dat uw kind altijd veilige kleding draagt. Veel kledingfabrikanten brengen kinderjassen op de markt, die al voorzien zijn van reflecterende sierbanden. Wanneer de koplampen van een auto daarop schijnen, is uw kind al tientallen meters eerder zichtbaar voor de chauffeur. Hij kan rekening houden met eventueel onvoorspelbaar gedrag. Heeft uw kind geen opvallende jas, laat hem/haar dan een veiligheidshesje aantrekken. Deze zijn niet duur en hebben een positieve invloed op de veiligheid van uw kind. Ook zijn er lossen armbanden met reflecterende stroken te koop. Tip 1 Tijdens mist is het aan te raden om de kinderen fel gekleurde kleding aan te trekken. Een felle rode jas valt meer op dan een jas met een pastelkleur. Tip2 Gezien worden is een combinatie van opvallende kleding en verlichting. Zorg ervoor dat de fietsverlichting en reflectoren in orde zijn. veilig halen en brengen Het is s morgens en s middags altijd druk op de straat en stoep voor de school. Net een mierenhoop van door elkaar rennende kinderen, fietsen, auto s en taxibusjes. moeten tussen de geparkeerde auto s door oversteken en kunnen niet goed zien of er aan komt. Ook voor de kinderen die op de fiets naar school komen, is het lastig om zich door de menigte te manoeuvreren. hebben, mede door hun lengte, minder overzicht over de ssituatie rond de school. Als de kinderen een hele ochtend of middag op school hebben gezeten, willen ze graag bewegen. Bij het uitgaan van de school zijn ze met hun hoofd al helemaal bij het spel straks met vriendjes en vriendinnetjes en niet bij het. Omdat alle geparkeerde auto s stilstaan, nemen ze aan dat alle auto s stilstaan. En ze hebben dan de neiging om zonder op te letten pardoes de straat op te lopen of te fietsen. Let op en kijk uit bij de school. Houd er rekening mee dat de omstandigheden geen dag hetzelfde zijn rond de school. Tip 1 Laat uw kind(eren) altijd uit de auto stappen aan de kant van de stoep, bij voorkeur aan de kant van de school. Bij het uitstappen aan de straatkant vergeten ze nog wel eens achterom te kijken voordat ze het autoportier opendoen. En als ze hun klasgenootjes zien, rennen ze meestal zonder uit te kijken de straat over. Tip 2 Plaats geen fietsen op de stoep bij de schoolingang, maar zet deze in de fietsenstalling als u even naar binnen wilt. Daarmee houdt u niet alleen de doorgang vrij maar ook het zicht voor de kinderen. Pas op: kinderen Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren met het om te gaan. Een belangrijke taak is weggelegd voor de ouders. Leer uw kinderen waar ze mogen lopen, spelen, hoe ze over moeten steken en hoe ze veilig kunnen fietsen. Leer de kinderen altijd goed uit te kijken en leer ze respect te hebben voor andere sdeelnemers. Hiervoor moet u als vader of moeder duidelijke afspraken maken met uw kind(eren). En, bijna vanzelfsprekend, zult u die afspraken vaak moeten herhalen. Vanaf hun zesde levensjaar ontwikkelen kinderen pas een gevoel voor gevaar. Pas op een leeftijd van ongeveer twaalf jaar is uw kind in staat om zich als een volwassene te gedragen en ook de sregels te kennen. Dit is tevens het moment dat ze een beter zicht hebben op moeilijke ssituaties. Tip 1 Ziet u kinderen? Pas dan op! Pas uw snelheid aan bij scholen, speelplaatsen en in woonwijken. Tip 2 Wees alert op plotseling overstekende kinderen en op kinderen die slingeren met hun fiets. Bron:

10 bij Op zaterdag 26 september traden 120 kinderen van de SWKGroep op voor het koningshuis. Ter gelegenheid van de slotviering van 200 jaar Koninkrijk vond er op de Magere Burg in Amsterdam een geweldig spektakel plaats. Voorgegaan door Huub Stapel zongen zij Samen staan we sterk, waarmee het feest op de Amstel werd afgesloten. In rood, wit, blauwe overalls vormden de kinderen de Nederlandse vlag op de Magere Brug in Amsterdam. Koning Willem Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en vele genodigden genoten deze avond van een prachtige show. Carlo Fernandes de Brito ontmoet koning en Enkele kinderen mochten bij de militairen op de schouders of zagen zichzelf terug op grote schermen. Voor deze speciale viering mocht Carlo Fernandes de Brito van BSO Villa Terbregge mee naar Koninklijk Theater Carré voor een officiële meet and greet met Daar sprak hij met verschillende leden van het koningshuis en gaf koningin Máxima de SWKGroep ideeënboeken cadeau voor de prinsesjes. Zodat Amalia, Alexia en Ariane leuke dingen kunnen doen, wanneer ze zich vervelen. Het was een bijzondere en fantastische dag! Viering 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden De viering in Amsterdam was het laatste nationale evenement kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 30 november 2013 organiseerde het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk evenementen in verschillende steden. Tijdens deze viering stonden we stil bij ons gezamenlijke verleden, heden en toekomst en democratische verworvenheden.

11 bij Colofon Bijzonder is een uitgave van Kinderopvang. Redactie & eindredactie: Inge Hoogeveen, Susan Canter, Maggie van den Bosch, Sanne van Ommeren, Annemiek de Waard, Lies de Bode Ontwerp & lay-out: Samantha Lakerveld (Vormgeving SWKGroep) Spoorhaven 10-18, Berkel en Rodenrijs Postbus 85014, 3009 MA Rotterdam T F info@kov-bijdehand.nl

NIEUWSBRIEF 1 September /oktober

NIEUWSBRIEF 1 September /oktober NIEUWSBRIEF 1 September /oktober 2016-2017 Hallo allemaal, leerlingen en ouders / verzorgers van Bs. de Elsenhof, We hopen dat jullie allen genoten hebben van deze vakantie. Vooral de laatste weken was

Nadere informatie

Tarievenkrant. www.kov-bijdehand.nl. Inhoudsopgave. Kinderopvang BijDeHand is de meest bijzondere kinderopvangorganisatie in Rotterdam.

Tarievenkrant. www.kov-bijdehand.nl. Inhoudsopgave. Kinderopvang BijDeHand is de meest bijzondere kinderopvangorganisatie in Rotterdam. Tarievenkrant Kinder BijDeHand is de meest bijzondere kinderorganisatie in Rotterdam. Wij bieden méér dan kinder door onze pedagogische visie, waarin respect voor het kind centraal staat. Wij bieden professionaliteit

Nadere informatie

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht Naam: Locatie: Groep: Groeibericht pagina 2 Inleiding Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaat bij ieder kind met vallen en opstaan. In de moderne kinderopvang nemen we een deel van de opvoeding van uw

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Welkom bij Triodus. De honderd werelden van uw kind. Je hoeft kinderen niet te leren volwassen te worden, dat worden ze toch wel.

Welkom bij Triodus. De honderd werelden van uw kind. Je hoeft kinderen niet te leren volwassen te worden, dat worden ze toch wel. Informatiebrochure Welkom bij Triodus De honderd werelden van uw kind Uw kind vertrouwt u natuurlijk niet aan de eerste de beste toe. U kiest het liefst voor mensen die net zo bij uw kind betrokken zijn

Nadere informatie

Nieuwe schoolplein Studiedag IKC Samen Uniek Herfstvakantie op BSO de Kunstenmakers

Nieuwe schoolplein Studiedag IKC Samen Uniek Herfstvakantie op BSO de Kunstenmakers Nieuwe schoolplein Het nieuwe schooljaar is voor de Kindcentrum Samen Uniek erg feestelijk begonnen. In de zomervakantie is het schoolplein uitgebreid met nieuwe speeltoestellen. Naast een duikelrek, eksternest

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

ALGEMEEN: Maandag 10 oktober - Kinderboekenmarkt ( , in aula). Donderdag 27 oktober - Studiedag (alle leerlingen zijn deze dag vrij).

ALGEMEEN: Maandag 10 oktober - Kinderboekenmarkt ( , in aula). Donderdag 27 oktober - Studiedag (alle leerlingen zijn deze dag vrij). ARTikel is de nieuwsbrief van IKC De Ark. Oktober 2016, nr. 31 Kalender belangrijke data: ALGEMEEN: Kinderopvang: Maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober - Herfstvakantie. Woensdag 26 oktober - Studiedag juffen

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

Voor actuele informatie en ondersteuning van verkeerseducatie in Gelderland en Overijssel

Voor actuele informatie en ondersteuning van verkeerseducatie in Gelderland en Overijssel Voor actuele informatie en ondersteuning van verkeerseducatie in Gelderland en Overijssel Verkeerseducatieloket Iedereen die geïnteresseerd is in of bezig is met verkeerseducatie in Gelderland en Overijssel*

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

Nieuwsflits 06- november/december 2015

Nieuwsflits 06- november/december 2015 Geachte ouders, verzorgers en leerlingen van De Delftse Daltonschool, De huidige periode, de maanden november en december, zijn tijden van tegenstellingen. Aan de ene kant is de school gezellig versierd

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

11e jaargang, nummer 14

11e jaargang, nummer 14 11e jaargang, nummer 14 Maandag 29 april tot en met vrijdag 10 mei : meivakantie Maandag 20 mei: Tweede Pinksterdag: alle leerlingen vrij Maandag 3 juni en dinsdag 4 juni: studiedagen: alle leerlingen

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma

Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Zomer vakantie 2 juli t/m 10 augustus Inleveren voor 15 juni, niet ingeleverd betekend dat uw kind niet komt!! Vakantieprogramma Beste kinderen en ouder/ verzorgers, In dit boekje staat informatie over

Nadere informatie

Zomertour 2014. Buitenschoolse opvang Ondersteboven. 14 juli t/m 22 augustus 2014. Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30

Zomertour 2014. Buitenschoolse opvang Ondersteboven. 14 juli t/m 22 augustus 2014. Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30 Buitenschoolse opvang Ondersteboven KION Zomertour 2014 14 juli t/m 22 augustus 2014 Bereikbaarheid in de vakantie T (024) 348 07 30 E-mail bsoondersteboven@kion.nl Graag vóór 10.00 uur afmelden maandag

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

jj Thema kleur Het is bijna zover! Heerlijk zes weken lang vrij van school. Wij zijn al een tijdje samen met de kinderen plannen aan het maken voor wat we in de zomervakantie allemaal gaan doen. We kozen

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 4 maart t/m 26 april 2013 Voorwoord Hallo allemaal, Hier is een nieuw knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei superleuke workshops. Deze keer

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Hey, ga en doe je mee?

Hey, ga en doe je mee? Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13 juli Vandaag genieten we tussen de middag van een zelfbereide high tea wat betekend dat we s ochtends druk bezig zullen zijn in onze keuken met bakken en braden.

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

Aanmelden en/ of afmelden kan alleen via KindPlanner.

Aanmelden en/ of afmelden kan alleen via KindPlanner. Beste ouders, Voor u ligt het programma voor de zomervakantie. Om de dagen waarop een uitstapje gepland staat zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u uw kind vóór 09:30 uur te brengen! Aanmelden

Nadere informatie

Van 15 t/m 18 mei is de jaarlijkse avondvierdaagse. Wij wensen iedereen die meedoet veel succes! Hopelijk werkt het weer ook een beetje mee.

Van 15 t/m 18 mei is de jaarlijkse avondvierdaagse. Wij wensen iedereen die meedoet veel succes! Hopelijk werkt het weer ook een beetje mee. Avondvierdaagse 40e Avond4daagse Roosendaal... 1 Het schoolverlaterskamp 16 t/m 19 mei... 1 Schoolatletiek finale 20 mei... 2 Let op: 24 mei studiedag... 2 Feestweek sprookjes 6 t/m 9 juni... 2 Nieuws

Nadere informatie

Samen... goed voor later: Bij mij thuis

Samen... goed voor later: Bij mij thuis Samen... goed voor later: Bij mij thuis Uitgangspunten, uitwerking en implementatie van democratisch burgerschap in de kinderopvang Door KindeRdam kinderopvang, Rotterdam Ruim 40 locaties ruim 500 m/v

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Feestweek 50 jaar Roncalli. Informatieboekje

Feestweek 50 jaar Roncalli. Informatieboekje Feestweek 50 jaar Roncalli Informatieboekje Roncalli mijn school! Refrein Ik zie de zon. Ik ben nog jong. Ik ren naar Ronronronron- Roncalli mijn school Ik zie de zon. Ik zing mijn song. Ik zing van Ronronronroncalli-

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Maart 2015 Wat is een Peuterschool? De Peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de

Nadere informatie

SPROOKJES. THEATER Met otto, elle of izzi! SPORT EN SPEL KNUTSELEN. Voorbeeld van hoe een programma er In een GROENE week uit zou kunnen zien

SPROOKJES. THEATER Met otto, elle of izzi! SPORT EN SPEL KNUTSELEN. Voorbeeld van hoe een programma er In een GROENE week uit zou kunnen zien Met otto, elle of izzi!... Voorbeeld van hoe een programma er In een GROENE week uit zou kunnen zien SPORT EN SPEL Iedere middag is er van alles te doen. Kijk snel wat we deze week gaan doen! Elke dag

Nadere informatie

Recreatieprogramma. Zaterdag 21 t/m vrijdag 27 augustus 2010. Hollywood VOORBEELD. Zo zou een programma in een 'groene' Week eruit kunnen zien.

Recreatieprogramma. Zaterdag 21 t/m vrijdag 27 augustus 2010. Hollywood VOORBEELD. Zo zou een programma in een 'groene' Week eruit kunnen zien. Recreatieprogramma Zaterdag 21 t/m vrijdag 27 augustus 2010 Hollywood Camping De Veerhoeve Veerweg 48 4471 NC Wolphaartsdijk tel. (0113) 581155 www.deveerhoeve.nl info@deveerhoeve.nl Theater Met Otto,

Nadere informatie

Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar Crèche Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar Bij de allerjongste kinderen besteden we veel aandacht aan veiligheid, hygiëne en zorg. Alle baby s hebben bijvoorbeeld een eigen bedje en nemen zelf hun

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is.

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is. Gastouderschap De Blauwe Driehoek Daphne de Swart Thomaslaan 22 5631 GL Eindhoven 06-19 370 470 www.deblauwedriehoek.com info@deblauwedriehoek.com Eindhoven, 18 mei 2013 Beste ouder(s)/verzorger(s), Wat

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

groeien doe je bij onze kinderopvang

groeien doe je bij onze kinderopvang dichtbij thuis groeien doe je bij onze Bij Impuls draait het om de persoonlijke ontwikkeling van uw kind. Om uit te groeien tot wie uw kind echt is, moet het voelen dat het welkom is. Dat het wordt gezien.

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

BSO de Achthoek en PSZ de Pioniertjes maart 2015 2012 Beste ouder/verzorger,

BSO de Achthoek en PSZ de Pioniertjes maart 2015 2012 Beste ouder/verzorger, BSO de Achthoek en PSZ de Pioniertjes maart 2015 2012 Beste ouder/verzorger, Bij deze de nieuwsbrief van maart. Voor vragen kunt u mij altijd benaderen. Groet, Cobie Westmaas Tel: 06-51871433 c.westmaas@

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 4 november 2013 t/m 20 december 2013 Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei superleuke workshops.

Nadere informatie

Vakantieprogramma BSO Woldkasteel

Vakantieprogramma BSO Woldkasteel Vakantieprogramma BSO Woldkasteel Zomer 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s) en kinderen, Dit jaar hebben wij voor jullie een zomervakantieboekje gemaakt, waarin jullie alles kunnen lezen over het verloop

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Januari 2015 Baarn. Beste ouders en-of verzorgers, Leuke (buiten) activiteiten tijdens alle school- en vakantieweken

Januari 2015 Baarn. Beste ouders en-of verzorgers, Leuke (buiten) activiteiten tijdens alle school- en vakantieweken Beste ouders en-of verzorgers, De eerste nieuwsbrief van Bso Buiten is een feit. Elk kwartaal informeer ik je graag over de huidig stand van zaken, nieuws, ontwikkelingen, ideeën en tips. In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Praktisch. - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen.

Praktisch. - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen. Praktisch - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen. - Komt uw kind onverwachts niet, of juist wel, of op een ander tijdstip? Laat het

Nadere informatie

BijZonder. BijDeHand. Navigatiemenu. voor relaties van BijDeHand september 2016. Studiedagen 2016. Vraag aan de pedagoog

BijZonder. BijDeHand. Navigatiemenu.  voor relaties van BijDeHand september 2016. Studiedagen 2016. Vraag aan de pedagoog BijZonder Nieuwsbrief Navigatiemenu BijDeHand voor relaties van BijDeHand september Column www.kov-bijdehand.nl Column Hallo allemaal, Ik wil u toch even mee terugnemen naar een aantal weken geleden. En

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Schout gaat zich actief inzetten tijdens de week van het jonge kind. (

Schout gaat zich actief inzetten tijdens de week van het jonge kind. ( Schout gaat zich actief inzetten tijdens de week van het jonge kind. (http://www.weekvanhetjongekind.nl/) Thema: Gezond opvoeden: Waar leg jij de grens? In deze week vragen we aandacht voor de belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief Juli 2015 Nieuwsbrief Juli 2015 De laatste nieuwsbrief voor dat we allemaal op vakantie gaan en heerlijk van de Zomer gaan genieten. Wij willen jullie graag nog een aantal puntjes meedelen. Baby nieuws Aller eerst

Nadere informatie

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Samen op pad Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Logisch dus, dat ouders hun kinderen graag zo snel mogelijk veilig verkeersgedrag

Nadere informatie

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015

WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 WEEK 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07 Ben je klaar voor een avontuurlijke dag in de Speeldernis? We vertrekken om 11:00 uur richting de Speeldernis en zijn rond 15:00 uur terug. Meenemen: kleding wat

Nadere informatie

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs Samen op weg naar een IKC baby/dreumes, peuter, bso en basisschool onder één dak Ondertekening intentieverklaring

Nadere informatie

Oktober de maand van opvoeding

Oktober de maand van opvoeding Oktober de maand van opvoeding De week van de opvoeding vindt weer plaats van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober. Voor de vijfde keer wordt de week van de opvoeding georganiseerd en dat wordt in heel

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8 WEEKBRIEF Cursusjaar 2015-2016 d.d. 16 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november

Nadere informatie

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp Nummer 01 01 september 2014 Belangrijke data 08 september Algemene ouderavond 12 september groepen 1 t/m 4 zijn vrij 15 september Oja-2 verschijnt Nieuws vanuit Saltoschool De Bergen Nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 15 Mei 2014

Nieuwsbrief 15 Mei 2014 Nieuwsbrief 15 Mei 2014 Inleiding In deze nieuwsbrief geven we een terugblik op de afgelopen periode, over de uitstapjes in de meivakantie, het voorstellen van de nieuwe gezichten op de BSO en diverse

Nadere informatie

Samen... opgroeien in Rotterdam: Bij mij thuis

Samen... opgroeien in Rotterdam: Bij mij thuis Samen... opgroeien in Rotterdam: Bij mij thuis Uitwerking van het KINDwijzer-project Samen... goed voor later 2012 door kinderdam kinderopvang inzending voor KINDwijzerAward Ruim 40 locaties ruim 500 m/v

Nadere informatie

03-07-2015 nieuwsbrief 40. Onderwerpen: Uitgelicht:

03-07-2015 nieuwsbrief 40. Onderwerpen: Uitgelicht: 03-07-2015 nieuwsbrief 40 Beste ouders / verzorgers, Het einde is in zicht, nog twee weken en dan begint onze zomervakantie We hebben na de afgelopen hete dagen een aantal vragen gehad over het tropenrooster.

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

Info van Thuishuis. Nummer 1 okt. 2012. In deze nieuwsbrief: Opening Thuishuis Pompidoe

Info van Thuishuis. Nummer 1 okt. 2012. In deze nieuwsbrief: Opening Thuishuis Pompidoe Info van Thuishuis Nummer 1 okt. 2012 In deze nieuwsbrief: Opening Thuishuis Pompidoe Terugblik eerste weken Thuishuis Pompidoe Naschoolse activiteit/ margedagen Triple-P Evaluatie gesprekken Geen verhoging

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hoera kindercentra

Nieuwsbrief Hoera kindercentra Nieuwsbrief Hoera kindercentra Editie: Datum:juni 2014 Beste ouders/verzorgers, In deze editie leest u de nieuwtjes, weetjes en belangrijke informatie van onze locatie. Zo houden we u op de hoogte van

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 Welkom! Het verhaal van Vlietkinderen gaat over veel meer dan alleen opvang. Ons verhaal gaat over ontdekken, ontwikkelen, spelen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni Gezocht: leden voor de gecombineerde

Nieuwsbrief Juni Gezocht: leden voor de gecombineerde Nieuwsbrief Juni 2016 Gezocht: leden voor de gecombineerde oudercommissie Zomerfeest bij Haantje de Voorste Zomervakantie Verzoek Nieuws van de BSO Nieuws van de PSZ Risico inventarisatie (RIE) Gezocht:

Nadere informatie

Inleiding. Het wel en wee op de Twister

Inleiding. Het wel en wee op de Twister Nieuwsbrief Kindcentrum De Twister Horst December 2015 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), Bij deze de laatste nieuwsbrief van het jaar. We kijken terug op een gezellige periode met sinterklaas- en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015. Inleiding Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), We hebben een hele sportieve periode achter de rug, daar vertellen we u graag meer over! In het Weisterbeek

Nadere informatie

In deze brief informeren wij u over de activiteiten en over het samenvoegen van de vestigingen.

In deze brief informeren wij u over de activiteiten en over het samenvoegen van de vestigingen. vakantieplanning zomervakantie bso s regio Goverwelle Gouda, 29 juni 2015 Beste ouder(s) / verzorger(s), De grote vakantie is in zicht: maandag 13 juli tot en met vrijdag 21 augustus. Het thema is Dieren.

Nadere informatie

Vossenjacht KinderBoekenWeek

Vossenjacht KinderBoekenWeek Vossenjacht Kinderboekenweek Vandaag hadden we de afsluitende vossenjacht voor de KBW Kinder Boeken- Week. Gelukkig hebben we de afgelopen week nog een groot aantal aanmeldingen van ouders gehad die deze

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool

Koningin Beatrixschool Nieuwsbrief 38 3-7-2015 Koningin Beatrixschool De Vissersingel 1, 7942EA Meppel www.beatrixschoolmeppel.nl T: 0522-251716 Geachte ouder(s) verzorger(s) Wat een mooi jaar hebben we achter de rug! In deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2017

Nieuwsbrief augustus 2017 Nieuwsbrief augustus 2017 Lieve ouders en kinderen, Welkom Wij mogen een aantal nieuwe kinderen en hun ouders welkom heten. Jairo en Emily wensen we een hele fijne tijd op de babygroep toe en Sem op de

Nadere informatie

Pardoes, een goede opvang

Pardoes, een goede opvang Pardoes, een goede opvang UW KND MAG GRATS EEN OCHTEND BJ ONS KOMEN KJKEN! Q opvoeden Samen Naar Pardoes! Alles kan en alles mag bij Kinderopvang Pardoes! Want ieder kind moet zich thuis voelen bij ons.

Nadere informatie

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school?

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school? Veilig naar school Ga jij lopend of met de fiets naar school? Of je nu met de auto, bus, fiets of lopend naar school gaat, het is belangrijk om in alle situaties de verkeersregels te weten. Want dan kun

Nadere informatie

Zomervakantie BSO XXL 2014

Zomervakantie BSO XXL 2014 1 Zomervakantie BSO XXL 2014 Week 1: 21, 22 en 24 juli Thema: Kraak de code! Welkom in het programmaboekje van BSO XXL, we nemen je mee op avontuur! Ben jij een echte Bliek( zo noemen ze Gorcummers namelijk

Nadere informatie

MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR

MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR Kerstvakantie 2015 BSO Eigen&Wijzer Harderwijk BSO HARDERWIJK- week 1 MAANDAG 21 DECEMBER: MEGAFUNSPEkTAKEL We gaan klimmen en klauteren bij het MegaFunSpektakel in de sporthallen

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Volgende week maandag starten we met een mooie viering over Geloof, Hoop en Liefde.

Volgende week maandag starten we met een mooie viering over Geloof, Hoop en Liefde. Na de voorjaarsvakantie zijn we fris van start gegaan. In de vakantie was het rustig op de opvang. Veel kinderen zijn even weg geweest of hebben thuis lekker even kunnen spelen en uitrusten. Afgelopen

Nadere informatie

Fides Kinderopvang bestaat 25 jaar

Fides Kinderopvang bestaat 25 jaar Juni 2016 Deze nieuwsbrief is bedoeld om ouders op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen bij Fides Kinderopvang. Fides Kinderopvang bestaat 25 jaar Van pionieren in kinderopvang tot modern kindcentrum

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 8 september t/m 17 oktober 2014 Vervelen is geen optie! Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Welkom bij KVW Hulsberg!

Welkom bij KVW Hulsberg! Welkom bij KVW Hulsberg! Wat leuk dat uw zoon/dochter mee doet aan KVW Hulsberg! Dit jaar zijn er weer geweldig veel aanmeldingen en we zorgen ervoor dat alle deelnemers een geweldige week tegemoet gaan;

Nadere informatie

Hooggeëerd publiek! Welkom bij het circus Bartiméus!

Hooggeëerd publiek! Welkom bij het circus Bartiméus! Circus Bartiméus Hooggeëerd publiek! Welkom bij het circus Bartiméus! Geniet van alle foto s, clowntjes en werkjes. En zie alle prachtige kinderen van het SO die een geweldige week hebben gehad! Maandag

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

De eerste activiteiten op het plein

De eerste activiteiten op het plein Nieuwsbrief Agenda week 20 t/m 21 vrijdag 13 mei 2016 nummer 371 week 19 16 mei tweede Pinksterdag-de school is gesloten 17 mei inloopochtend (9.00-10.00 en van 10.15-11.15) ********************************************************************

Nadere informatie

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl Leekerweide Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking www.leekerweide.nl Logeren en opvang voor kinderen/jongeren met een beperking Inhoud Doordeweekse

Nadere informatie

ELKE DAG EEN AVONTUUR

ELKE DAG EEN AVONTUUR ELKE DAG EEN AVONTUUR dagopvang peuterwerk buitenschoolse opvang warmemaaltijd-service en meer professionele pedagogisch medewerkers leuke activiteiten ontwikkelingsgericht altijd in de buurt Op zoek naar

Nadere informatie