Behandeling bij borstkanker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeling bij borstkanker"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling bij borstkanker z

2 1 Er is borstkanker bij u geconstateerd en met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare hebt u afgesproken dat er binnenkort een borstoperatie gaat plaatsvinden. In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken rond de operatie. Bij een borstoperatie kunt u kiezen uit een borstsparende operatie en een borstamputatie.* Met uw arts of verpleegkundig specialist mammacare hebt u besproken welke operatie in uw geval de voorkeur heeft. Hierbij kunnen verschillende (medische) factoren een rol spelen. Een borstoperatie vindt altijd plaats onder narcose (algehele anesthesie). Meer informatie hierover vindt u in de WZA-brochure Anesthesie en postoperatieve pijnbestrijding. * De informatie in deze brochure geldt ook voor mannen met borstkanker. Bij mannen vinden echter uitsluitend borstamputaties plaats en geen borstsparende operaties.

3 Borstsparende operatie 2 De operatie Bij meer dan de helft van de vrouwen kan tegenwoordig een borstsparende operatie worden uitgevoerd. Bij een borstsparende operatie wordt de kwaadaardige tumor verwijderd samen met een gedeelte van het omliggende gezonde borstweefsel. Dit laatste gebeurt om er zo zeker mogelijk van te zijn dat er geen kwaadaardige cellen in de borst achterblijven. Er bestaat een kleine kans dat er tijdens een borstsparende operatie toch een stukje kwaadaardig weefsel achterblijft. Als uit het weefselonderzoek blijkt dat dit bij u het geval is, volgt er een tweede operatie. Radiotherapie Na een borstsparende operatie is altijd radiotherapie (bestraling) nodig. Hiermee wordt vier tot zes weken na de operatie begonnen. De bestralingsperiode duurt vier tot zeven weken. U gaat dan iedere dag, behalve in het weekend, naar het UMCG of de behandellocatie in Emmen. Uiterlijk van de borst Het is niet zo dat uw borst er na een borstsparende operatie altijd nog net zo uitziet als voor de operatie. Soms is er bijna geen verschil te zien, maar het is ook mogelijk dat de geopereerde borst kleiner is geworden of dat de borst iets is ingedeukt op de plaats waar de tumor is weggehaald. Ook kan de tepel op een wat andere plaats zitten. Bovendien kan de huid van uw borst er anders uitzien op de plaats waar u bestraald bent. Rondom het operatielitteken kan de borst gevoelloos worden, maar in de rest van de borst blijft het gevoel behouden. Na verloop van tijd kan de borst rond het litteken door de vorming van littekenweefsel wat verhard aanvoelen.

4 Borstsparende operatie 3 Voorbereiding op de operatie Als uit een neuskweek is gebleken dat u drager bent van de bacterie Staphylococcus aureus, moet u een neuszalf en speciale desinfecterende zeep gebruiken. De instructies hiervoor vindt u in de WZA-folder SA-screening voor een borstoperatie. Vijf dagen voor de operatie mag u het operatiegebied niet scheren of ontharen. De dag van de operatie mag u geen bodymilk of bodylotion gebruiken. Opnameduur Eén nacht blijven In principe wordt u opgenomen op de dag van de operatie en gaat de dag erna weer naar huis. Dagopname Eventueel is er de mogelijkheid van een dagopname. U gaat dan op de dag van de operatie ook weer naar huis. Of u daarvoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van uw conditie. Is dat het geval, dan zal de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare de mogelijkheid van een dagopname met u bespreken. Als gekozen wordt voor een dagopname, vinden de onderzoeken die verband houden met de schildwachtklierprocedure (zie Schildwachtklierprocedure), de dag voor de operatie poliklinisch plaats. Na de operatie De tweede dag na de operatie kunt u weer gewoon douchen. In de loop van een paar dagen kunt u zich ook weer helemaal vrij bewegen.

5 Borstamputatie 4 De operatie Bij een borstamputatie wordt de hele borst verwijderd. Door de operatie ontstaat een vrij groot litteken. Ook wordt de borsthuid veel minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Soms trekt dit in de loop van de tijd nog wat bij. Een enkele keer wordt een deel van het geopereerde gebied juist extra gevoelig. Voorbereiding op de operatie Als u drager bent van de bacterie Staphylococcus aureus, moet u een neuszalf en speciale desinfecterende zeep gebruiken. De vijf dagen voor de operatie mag u het operatiegebied niet scheren of ontharen. De dag van de operatie mag u geen bodymilk of bodylotion gebruiken. Opnameduur U wordt opgenomen op de dag van de operatie en mag de derde dag weer naar huis. (Stel dat u maandag wordt opgenomen, dan mag u woensdag naar huis.) Na de operatie Na de operatie kunt u een drain (slangetje) in de operatiewond hebben om het wondvocht af te voeren. De drain wordt verwijderd, voordat u naar huis gaat. Het moment dat u voor het eerst de geopereerde borst ziet, kan moeilijk zijn. Misschien vindt u het prettig als daar een vertrouwd iemand bij is, maar misschien wilt u ook juist liever alleen zijn. Met een verpleegkundige kunt u bespreken wat u het liefst wilt. Borstprothese Voordat u naar huis gaat, krijgt u een voorlopige borstprothese aangemeten Borstreconstructie Na een borstamputatie is er eventueel de mogelijkheid van een borstreconstructie. De reconstructie kan aansluitend op de borstamputatie plaatsvinden of in een later stadium.

6 Schildwachtklierprocedure 5 Schildwachtklier Zowel bij een borstsparende operatie als bij een borstamputatie wordt onderzocht of er uitzaaiingen in de lymfklieren zijn. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er een aanvullende behandeling nodig is in de vorm van chemotherapie of radiotherapie van de oksel. Uitzaaiende tumorcellen vanuit de borst komen eerst in de oksel terecht in één bepaalde lymfklier, de zgn. schildwachtklier. Het onderzoek naar eventuele uitzaaiingen wordt daarom schildwachtklierprocedure genoemd. Als er geen tumorcellen worden gevonden in de schildwachtklier, is het vrijwel zeker dat er ook geen uitzaaiingen zijn in de andere okselklieren. Een schildwachtklierprocedure wordt (onder narcose) uitgevoerd voorafgaand aan de borstoperatie en neemt ongeveer een half uur in beslag. Soms is het vóór de operatie al duidelijk dat er een afwijking in de okselklieren zit. In dat geval worden tijdens de operatie alle okselklieren verwijderd en vindt er geen schildwachtklierprocedure plaats. schildwachtklier primaire tumor

7 Schildwachtklierprocedure 6 Schildwachtklier opsporen Een injectie met radioactieve stof Om de schildwachtklier te kunnen opsporen, krijgt u enige tijd voorafgaand aan de borstoperatie een injectie met een kleine hoeveelheid radioactieve stof in uw borst. Dit gebeurt op de afdeling Nucleaire geneeskunde. (De hoeveelheid straling heel klein en niet schadelijk voor de gezondheid.) De radioactieve stof verplaatst zich via een lymfevat naar de schildwachtklier en moet ongeveer twee uur inwerken voordat de schildwachtklier zichtbaar is. Na het toedienen van de injectie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. Foto Wanneer de radioactieve stof is ingewerkt, gaat u opnieuw naar de afdeling Nucleaire geneeskunde om een foto te laten maken. Tijdens het maken van de foto zit u met ontbloot bovenlijf tegen een zgn. gammacamera aan. Het maken van de foto duurt vijf minuten. Vervolgens wordt de plaats van de schildwachtklier met een viltstift aangetekend op uw huid. Na het maken van de foto kunt u weer terug naar de verpleegafdeling. Schildwachtklier weghalen Aan het begin van de operatie wordt een kleine hoeveelheid blauwe kleurstof ingespoten onder de huid naast de tepel. De kleurstof verspreidt zich snel naar de schildwachtklier. Doordat de klier blauw kleurt, kan de chirurg de plaats van de schildwachtklier precies bepalen en de klier vervolgens verwijderen. Door het inspuiten van de blauwe kleurstof zal uw urine (en soms ook uw ontlasting) een tijdje een blauwgroene kleur houden. Ook zult u enige tijd blauwgroene vlekjes hebben op uw borst rond de plek waar de kleurstof is ingespoten. De kans bestaat dat er wat blauw kleurstof in de bloedbaan terechtkomt. Na de operatie kan uw gezicht er dan wat grauw uitzien.

8 Schildwachtklierprocedure 7 Uitslag onderzoek schildwachtklier De uitslag van het weefselonderzoek van de schildwachtklier is na vijf tot zeven werkdagen bekend. Als er in de schildwachtklier uitzaaiingen zijn gevonden, wordt bekeken of het mogelijk is om de oksel te behandelen met radiotherapie. Anders is het nodig dat u opnieuw één of twee dagen wordt opgenomen om de andere okselklieren te laten verwijderen. Na het verwijderen van de okselklieren Als al uw okselklieren zijn verwijderd, komt er een fysiotherapeut bij u met oefeningen om uw arm en schouder weer goed te kunnen bewegen. Door het verwijderen van de okselklieren kunt u last krijgen van lymfoedeem. Dit is een vochtophoping in de arm waardoor de arm dik wordt. Uitgebreidere informatie hierover vindt u in de WZA-brochure Hoe kunt u lymfoedeem voorkomen?.

9 Nabehandeling en nazorg 8 Uitslag weefselonderzoek Het weefsel dat tijdens de operatie is weggenomen, wordt opgestuurd naar het laboratorium voor pathologisch onderzoek in het Martini Ziekenhuis. De uitslag van dit onderzoek, de zgn. PA-uitslag, bepaalt mede of na de operatie verdere behandeling noodzakelijk is. Daarbij kan het gaan om radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie. Een combinatie van verschillende therapieën is ook mogelijk. De uitslag van het weefselonderzoek wordt besproken door het oncologisch team. Dit bestaat uit een chirurg, een verpleegkundig specialist mammacare, een internist, een radiotherapeut en een patholoog anatoom. U krijgt de uitslag van het weefselonderzoek ongeveer een week na de operatie tijdens uw bezoek aan de chirurg of de verpleegkundig specialist mammacare. MammaPrint Soms is het nodig om extra onderzoek te doen om te beoordelen of u na de operatie chemotherapie nodig hebt. Dit is mogelijk met behulp van een speciale test, de zgn. MammaPrint. Deze test wordt niet standaard gedaan. Als u in aanmerking komt voor een MammaPrint, zal de internist dit met u bespreken. Een MammaPrint wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Wondcontrole Tijdens uw afspraak met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare wordt bekeken of de operatiewond goed geneest. Als u nog last houdt van wondvocht, is het mogelijk dat u nog een paar keer terug moet komen om het vocht weg te laten halen.

10 Nabehandeling en nazorg 9 Genezing van de wond De eerste weken na de operatie kan de wond pijn doen en trekken. De huid rond de wond kan enigszins verkleurd zijn en soms is het littekengebied wat gezwollen. Naarmate de wond verder geneest, nemen deze klachten af. Houdt u rekening met de volgende complicaties: De wond kan gaan wijken, warm aanvoelen of rood worden. De pijn kan erger worden. U kunt koorts krijgen, wat kan duiden op een ontsteking van de wond. De wond kan gaan nabloeden. Als de drain verwijderd is of u hebt geen drain gehad, dan kan zich rond het litteken wondvocht ophopen. Het littekengebied kan daardoor opgezwollen raken, wat een vervelend gevoel geeft. Ook kan de wond gaan lekken. Als u te maken krijgt met een of meer van deze klachten, neemt u dan contact op met de polikliniek chirurgie of met de mammacareverpleegkundige. Herstel Het is moeilijk om van tevoren aan te geven hoe lang het duurt voordat u helemaal bent hersteld van de operatie. Dit hangt onder andere af van de eventuele nabehandeling die u krijgt. Controleperiode Na uw ontslag wordt u regelmatig terugverwacht in het ziekenhuis voor controle. Welke medische en verpleegkundige begeleiding u in de controleperiode zult krijgen, is deels afhankelijk van het feit of u wel of niet in aanmerking komt voor nabehandeling en van het type nabehandeling dat u eventueel krijgt. In de WZA-brochure Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker kunt u lezen met welke artsen en verpleegkundigen u in de controleperiode te maken kunt krijgen, wanneer de controles plaatsvinden en wat er tijdens de controlebezoeken gebeurt.

11 Mammacareverpleegkundige 10 Vragen? In de periode voor en na de borstoperatie kunt u met al uw vragen over de behandeling terecht bij de mammacareverpleegkundigen. Er zijn een paar vaste momenten waarop u in ieder geval contact hebt met een mammacareverpleegkundige: nadat de diagnose borstkanker is gesteld tijdens uw opname vóór en na de operatie telefonisch contact één of twee dagen na uw ontslag uit het ziekenhuis wanneer de uitslag van het weefselonderzoek bekend is maandelijks telefonisch contact in de drie maanden na de operatie Verder kunt u altijd zelf tussentijds contact opnemen als er problemen zijn. Wanneer en hoe te bereiken? De polikliniek Chirurgie is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot via telefoonnummer (0592) De mammacareverpleegkundigen zijn bereikbaar via telefoonnummer (0592) op: maandag: 8.30 tot uur dinsdag: 8.30 tot uur woensdag: 8.30 tot uur donderdag: 8.30 tot uur vrijdag 8.30 tot uur Als zich problemen voordoen, kunt u buiten de normale werktijden contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592)

12 chiru25 oktober 2015 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat het beste doen aan degene die direct verantwoordelijk is. Als u dat moeilijk vindt of een gesprek heeft niet het gewenste resultaat, dan kunt u zich wenden tot de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Chirurgie Schildwachtklieronderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het onderzoek... 4 Bijwerkingen... 6 De uitslag... 6 Aanvullende behandelingen... 6 Vragen... 7 Contactgegevens... 7 Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd.

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd. De operatie bij borstkanker De operatie bij borstkanker en de nabehandeling Inhoud 1. Inleiding 2. Borstoperatie 2.1: Borstsparende operatie 2.2: Borstsparende operatie met oncoplastische reductie 2.3:

Nadere informatie

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker Behandeling van borstkanker De behandeling van borstkanker Deze folder geeft u algemene informatie over de behandeling van borstkanker. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

De schildwachtklierprocedure

De schildwachtklierprocedure Afdeling: Onderwerp: Chirurgie De schildwachtklierprocedure 1 De schildwachtklierprocedure Inleiding In uw borst is een kwaadaardige tumor ontdekt. Om die reden wordt u binnenkort geopereerd. Bij een operatie

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

Het verwijderen van de borst

Het verwijderen van de borst Patiënteninformatie Het verwijderen van de borst Het verwijderen van de borst 899953 Verwijderen van borst.indd 1 1 17-02-17 14:27 Het verwijderen van de borst Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon:

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ 854 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering plaatsvindt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Patiënteninformatie Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling 899960 Borstsparende behandeling.indd 1 1 12-07-16 14:31 Borstsparende behandeling Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon: (050)

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure. (sentinel node- of poortwachtersklier procedure)

Schildwachtklierprocedure. (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) 2 Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld en er geen punctie van de

Nadere informatie

Verwijderen van een borst (ablatio)

Verwijderen van een borst (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure)

Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Schildwachtklierprocedure (sentinel node- of poortwachtersklier procedure) Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker bij mannen

Operatie voor borstkanker bij mannen CHIRURGIE Operatie voor borstkanker bij mannen BEHANDELING Operatie voor borstkanker bij mannen Van uw arts en de verpleegkundige hebt u informatie gekregen over borstkanker en de behandeling daarvan.

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

borstbesparende operatie

borstbesparende operatie patiënteninformatie borstbesparende operatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstbesparende operatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is

Nadere informatie

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel

Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel Het verwijderen van lymfeklieren in de oksel 899985 Lymfeklieren in de oksel.indd 1 1 17-02-17 15:50 Het verwijderen van de lymfeklieren

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie Operatie voor borstkanker Chirurgie Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk heeft

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd). 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Vooraf U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek. (sentinel node)

Schildwachtklieronderzoek. (sentinel node) Schildwachtklieronderzoek (sentinel node) 1 U wordt verwacht op...dag,... om... uur op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Medisch Centrum Alkmaar Wilhelminalaan 12 1815 JD Alkmaar De afdeling Nucleaire

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder is

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom. ildwachtklier bij een melanoom

Patiënteninformatie. Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom. ildwachtklier bij een melanoom Patiënteninformatie Patiënteninformatie Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom Verwijdering schildwachtklier ildwachtklier bij een melanoom 1 Verwijdering schildwachtklier bij een melanoom Polikliniek

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie Borstsparende operatie Bestelnummer: 3735 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling

Nadere informatie

Sentinel node procedure

Sentinel node procedure Sentinel node procedure Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksel geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken over de mogelijkheid van het toepassen van de sentinel

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U Borstsparende operatie Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U vindt hier adviezen voor de

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie Informatie over de schildwachtklier Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure bij het verwijderen van een schildwachtklier. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt z Onlangs is er een darmonderzoek bij u gedaan: een proctoscopie, een sigmoïdoscopie

Nadere informatie

borstamputatie patiënteninformatie

borstamputatie patiënteninformatie patiënteninformatie borstamputatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstamputatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is ter ondersteuning van

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling Chirurgie Beter voor elkaar Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en er zullen ongetwijfeld

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering (biopsie) plaatsvindt. In deze folder leest

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Voorbereiding op de opname en nazorg Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren.

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Dagverpleging Inleiding U was in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische

Nadere informatie

Borstamputatie locatie West

Borstamputatie locatie West OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg Planning

Nadere informatie

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen.

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen. Opname borstoperatie Operatie aan de borst Binnenkort wordt u opgenomen op de chirurgische afdeling van VU medisch centrum (VUmc) om een operatie aan uw borst te ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker Schildwachtklierprocedure bij borstkanker Bij u is een vorm van borstkanker vastgesteld. Om de tumor te verwijderen is een operatie nodig. Een onderdeel van uw operatie is het verwijderen van de schildwachtklier

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Schildwachtklieronderzoek Bij de behandeling van de tumor in uw borst is het belangrijk om te weten of de tumor zich heeft uitgezaaid naar de oksel. De mogelijke uitzaaiingen lopen via de lymfebanen naar

Nadere informatie

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie)

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) 1 Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Binnenkort vindt bij

Nadere informatie

Schildwachtklierbiopsie

Schildwachtklierbiopsie Schildwachtklierbiopsie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een schildwachtklierbiopsie ondergaat in verband met borstkanker. Deze

Nadere informatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie Borstamputatie Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over de opname,

Nadere informatie

Sentinel node procedure

Sentinel node procedure Sentinel node procedure Inleiding Omdat uw behandelend chirurg bij u in de oksels geen verdikte lymfeklieren heeft gevoeld, heeft hij met u gesproken over de mogelijkheid van het toepassen van de sentinel

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Mammapoli

Okselklierdissectie. Mammapoli 00 Okselklierdissectie Mammapoli U wordt binnenkort opgenomen voor een okselklierdissectie, al dan niet in combinatie met een operatie aan de borst. De opname vindt plaats op afdeling Heelkunde, (4e etage).

Nadere informatie

Eenmalige bestraling bij borstkanker

Eenmalige bestraling bij borstkanker Deze folder geeft u informatie over Eenmalige bestraling bij borstkanker patiënteninformatie Intra-Operatieve Radiotherapie Inleiding Deze folder gaat over eenmalige inwendige bestraling tijdens een borstsparende

Nadere informatie

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam Operatie ten adviezen gevolge na een van hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 Algemeen Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Borstamputatie locatie Oost

Borstamputatie locatie Oost OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie voor borstkanker

Chirurgie. Operatie voor borstkanker Chirurgie Operatie voor borstkanker 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

H Borstsparende operatie

H Borstsparende operatie H.327178.0416 Borstsparende operatie Inleiding Uit onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft. Uw chirurg heeft u voorgesteld u te behandelen, waarbij u geopereerd en bestraald wordt. Dit wil zeggen dat

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Het verwijderen van een borst (ablatio) P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier

Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier Opsporen en verwijderen van de schildwachtklier Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U ondergaat binnenkort een borstoperatie. Tijdens deze operatie vindt er onderzoek

Nadere informatie

Borstsparende operatie. Mammapoli

Borstsparende operatie. Mammapoli 00 Borstsparende operatie Mammapoli 1 U wordt binnenkort opgenomen voor een borstsparende operatie De operatie vindt plaats in dagopname via het Dagcentrum. Op deze afdeling worden patiënten van verschillende

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Operatieve ingrepen bij borstkanker

Operatieve ingrepen bij borstkanker CHIRURGIE Operatieve ingrepen bij borstkanker BEHANDELING Operatieve ingrepen bij borstkanker Van uw arts en de verpleegkundige hebt u veel informatie gekregen over borstkanker en de behandeling daarvan.

Nadere informatie

Chirurgie. Okselkliertoilet.

Chirurgie. Okselkliertoilet. Chirurgie Okselkliertoilet www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Voorbereiding... 3 De operatie... 3 Na de operatie... 4 Drains... 4 Mogelijke complicaties... 4 Het ontslag... 5 Wanneer moet u contact opnemen?...

Nadere informatie

Borstamputatie en schildwachtklierprocedure

Borstamputatie en schildwachtklierprocedure Borstamputatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de lymfeklieren

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De behandelingen bij borstkanker. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Neo-adjuvante behandeling

Patiënteninformatie. De behandelingen bij borstkanker. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Neo-adjuvante behandeling De behandelingen bij borstkanker Inhoud 1. Inleiding 2. Neo-adjuvante behandeling 3. Borstoperatie 3.1: Borstsparende operatie 3.2: Borstsparende operatie met oncoplastische reductie Röntgen lokalisatie

Nadere informatie

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg Oncologisch Centrum Amsterdam Borstamputatie Zorgpad Borstkanker U wordt opgenomen in OLVG West voor een borstamputatie in verband met borstkanker. U verblijft ongeveer 1-2 dagen in OLVG West. De operatie

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel OKSELKLIERTOILET

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel OKSELKLIERTOILET Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel OKSELKLIERTOILET INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Wanneer wordt een okselkliertoilet uitgevoerd?... 4 Wat houdt een okselkliertoilet in?... 4 Fysiotherapie...

Nadere informatie

Verwijderen van een borst. (ablatio)

Verwijderen van een borst. (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Operatieve behandeling borstkanker Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en

Nadere informatie

Borstverwijdering Ablatio mamma

Borstverwijdering Ablatio mamma Borstverwijdering Ablatio mamma Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven De arts heeft met u besproken dat u voor een borstverwijdering in aanmerking komt. Wanneer wordt voor een borstverwijdering

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een borstprothese z 1 Na een borstamputatie krijgt u een tijdelijke borstprothese. Wanneer het wondgebied voldoende is genezen,

Nadere informatie

Meestal worden in dezelfde operatie ook klieren uit de oksel verwijderd. Er zijn hierbij twee verschillende operaties mogelijk.

Meestal worden in dezelfde operatie ook klieren uit de oksel verwijderd. Er zijn hierbij twee verschillende operaties mogelijk. 3.3 Borstsparende behandeling Bij een borstsparende operatie wordt een tumor ruim uit de borst verwijderd terwijl de borst zelf behouden kan worden. Een borstsparende operatie is alleen mogelijk als de

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure

Schildwachtklierprocedure Schildwachtklierprocedure 1. Wat is de schildwachtklier? 1.1 Wat is een schildwachtklierprocedure? 2. Hoe verloopt de schildwachtklierprocedure? 3.Hoe verloopt de operatie? 3.1 Welke verdoving? 3.2 Hoe

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek. borstkanker

Schildwachtklieronderzoek. borstkanker Schildwachtklieronderzoek bij borstkanker Oktober 2014 Inleiding Bij u is borstkanker vastgesteld of dit wordt vermoed. Binnenkort wordt u opgenomen voor operatieve behandeling. De chirurg heeft u voorgesteld

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Chirurgie Oncologie Borstkanker (mammacarcinoom)

Chirurgie Oncologie Borstkanker (mammacarcinoom) Chirurgie Oncologie Borstkanker (mammacarcinoom) Een borstsparende operatie (lumpectomie) Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 Mammapoli (050) 361 85 00 (onderdeel polikliniek

Nadere informatie

Schildwachtklierprocedure bij een melanoom

Schildwachtklierprocedure bij een melanoom Schildwachtklierprocedure bij een melanoom De arts heeft u verteld dat er sprake is van een melanoom. Voor de verdere behandeling is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn.

Nadere informatie