Gezondheid & Voeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezondheid & Voeding"

Transcriptie

1 Placebo effect verbetert gezondheid, ook als je het weet Het placebo effect verbetert je gezondheid, dat was al bekend maar het werkt ook als je het weet! Een placebo (Latijn en het betekent: ik zal behagen ) is een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat. Het woord placebo wordt ook gebruikt als afkorting van het placebo-effect. Een placebo is een positief effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling. Placebo s zijn middelen, behandelingen of therapieën die geen rechtstreeks of specifiek effect hebben op de kwalen en klachten waarvoor ze worden gebruikt. Placebo s kunnen alleen een gunstige invloed hebben (een placebo effect) wanneer ze openlijk worden toegediend, bij voorkeur door een arts die de patiënt ervan weet te overtuigen dat het middel zeer effectief is. Dat is dus een verschil met echte medicijnen, die ook werken zonder dat de patiënt er vanaf weet. Alleen hebben de meeste medicijnen kwalijke bijwerkingen en dat heeft het placebo effect niet. Positief of negatief denken lijkt een doorslaggevend risicofactor te zijn bij elke behandeling, misschien zelfs belangrijker dan het medisch handelen. We hebben er allemaal wel eens van gehoord: het placebo-effect. Je krijgt een neppil en toch word je er beter van. Onzin, zeggen veel mensen en wetenschappers, dat kan helemaal niet. Maar toch is het placebo effect inmiddels wetenschappelijk bewezen. Mensen worden beter van een neppil. Hoe kan dat?

2 Placebo-effecten kunnen groot zijn en hangen af van het medicijn en de aandoening. Een aantal voorbeelden: 4 neppillen per dag helpen beter dan 2 en een nepoperatie in de buurt van het hart, werkt even goed als een echte operatie. Bij astma werkt het weer anders. Een nepmedicijn, zoals een inhaler zonder middel bijvoorbeeld, geeft geen grotere verbetering van de longfunctie dan als mensen niet behandeld worden terwijl het echte medicijn de functie met ruim 10% verbetert. In een onderzoek van Harvard-hoogleraar en placebo-onderzoeker Ted J. Kaptchuk uit 2011 meldden de astmapatiënten die de nepbehandeling kregen wel dat ze zich aanzienlijk beter voelden, ongeveer 45% beter. Dat is net iets minder dan de groep die wel het geneesmiddel kreeg, dat is 50%, maar ruim het dubbele van de onbehandelde groep astmapatiënten, dat is 21%. De werking van het placebo effect verschild per aandoening maar varieert tussen de 20 en 60%. (bron)

3 Placebo effect verbetert gezondheid, ook als je het weet Placebo s kunnen een enorm effect hebben op de gezondheid, zelfs als de patiënt weet dat hij ze slikt. Dat is vreemd, dus eigenlijk kun je dan zeggen dat die patiënten weten dat ze voor de gek gehouden worden en toch werkt het?! Uit onderzoek van de Universiteit van Lissabon in samenwerking met Harvard Medical School is dat gebleken. Patiënten met chronische lage rugpijn hadden door het bewust slikken van een placebopil minder pijn eerder was deze werking al aangetoond bij migraine en het prikkelbaredarmsyndroom. De patiënten voelden tot drie weken na de placebobehandeling minder pijn en beperkingen in vergelijking met de controlegroep. Het meest opvallende in de studie was dat de patiënten wisten dat ze een placebopil kregen voorgeschreven. Om een positieve verwachting te creëren had de behandelaar uitgelegd dat het placebo effect sterk kon zijn, dat het lichaam op het ritueel van het pilslikken reageerde en dat het belangrijk was dit elke dag te doen. Ze zagen mensen beter worden nog voordat ze een medicijn innamen puur als reactie op warmte en empathie. Een groot deel van het placeboeffect draait dus om de relatie met de arts en niet om de pil. (bron) Als dokters goed luisteren en veel aandacht geven aan hun patiënten, nemen placebo-effecten en daarmee de werking van medicijnen toe.

4 Placebo effect = relatie van de patiënt met de arts vol empathie en vertrouwen Werken gewone medicijnen beter dan een placebo? Vanuit de wetenschap wordt vaak lacherig gekeken naar het placebo effect, maar hoe goed werken de reguliere medicijnen dan? Uit langdurig onderzoek blijkt dat slechts 12% van de medicijnen en behandelingen effectief zijn. De rest is gebaseerd op blind geloof en vertrouwen. Miljoenen Nederlanders slikken dus medicijnen die eigenlijk niet werken. Bij 57% is er geen enkel effect of zijn er zelfs nadelige gevolgen. Dit blijkt uit een onderzoek van het British Medical Journal, die samen zo n 2500 geneesmiddelen en geneeskundige behandelingen hebben onderzocht; behandelingen en geneesmiddelen die dagelijks in onze ziekenhuizen en huisartspraktijken worden verricht en gebruikt. De gezondheidszorg wordt steeds minder betaalbaar. Is het dan niet een oplossing om mensen te toetsen die medicijnen gebruiken, als er geen verbetering is gewoon stoppen. Dat betekend in de praktijk dan sowieso een vermindering van 57% van de medicijnen, dat lijkt me een redelijke besparing. Hoe kan het dan dat medicijnen massaal worden voorgeschreven en mensen ook geloven dat het werkt? Het blijkt dat 75% van alle studies in prestigieuze medische tijdschriften bestaat uit het zo positief mogelijk presenteren van medicijnen door marketingafdelingen van grote farmaceutische industriële bedrijven. Volgens wetenschappelijk-ethische comités in Kopenhagen en Frederiksberg zijn het niet de wetenschappers zelf die frauderen. Studies naar medicijnen worden meestal gefinancierd door de farmaceutische industrie. Deze nemen marketingbedrijven in de hand, die op hun beurt de data aanpassen om tot een positieve conclusie te komen. Dan wordt een academicus aangetrokken die zijn of haar naam boven de studie wil zetten (zonder dat deze het verhaal zelf heeft geschreven! (Of vaak zelfs niet eens gelezen heeft.)) GlaxoSmithKline s vice-president van de genetica, Dr. Allen Roses gaf tijdens een besloten vergadering toe dat 90% van hun producten niet werken voor de meeste cliënten (bron) De medische wetenschap is gebouwd op wankele fundamenten, concludeert het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist, en die gaan er van uit dat het mogelijk is om oplossingen voor gezondheidsproblemen in massaproductie om te zetten. En dat gaat niet, want gezondheid is persoonlijk net zoals gezonde voeding persoonlijk is. Ook farmaceutische bedrijven beginnen te beseffen dat de ziekte en de remedie vaak een unieke combinatie vormen (iets wat alternatieve therapeuten allang weten) is er dus niet zoiets als een standaardoplossing. (bron)

5

6 Kun je het placebo effect zelf opwekken of versterken? Empathie is een van de werkingsmechanismen van het placebo-effect. Het grootste placeboeffect treedt op als zowel de arts als de patiënt gelooft dat er sprake is van een krachtig medicijn. Als de arts gelooft dat de behandeling minder effectief zal zijn, dan is het effect ook kleiner. En omgekeerd. Met andere woorden: behandelingen werken het best als zowel arts als patiënt er in geloven. Daar valt in onze moderne tijd, waarin je meer een nummer bent in de gezondheidszorg, nog veel te halen, gewoon aandacht. En het klassieke denk van onze artsen waarvan er nog veel geloven dat het placebo effect gelijk staat aan kwakzalverij. Het succes van de zorg zou eigenlijk veel groter zijn dan nu als empathie de kern van de gezondheidszorg zou worden. Mind over matter Wanneer je denkt dat je goed hebt geslapen voel je je daadwerkelijk uitgerust. Stelde onderzoekers vast, zelfs wanneer je eigenlijk geen oog hebt dicht gedaan. Focus altijd op wat je wilt in plaats van op wat je niet wilt, dit om te voorkomen dat je eigen denken je grootste vijand wordt. Het zijn niet je genen die je ziek maken, maar je gedachten erover en dat wat je van jezelf vindt. Wat je gelooft en wat je denkt is vaak sterker dan het medicijn dat je inneemt. Onze perceptie beïnvloedt daadwerkelijk ons werkelijkheid. Creëer je eigen placebo effect door je gedachten in te zetten om jezelf te genezen. Als we onszelf beter kunnen denken, is de eerste vraag, hoe doen we dat en kunnen we misschien gebruik maken van het placebo effect in plaats van ons lichaam vol te pompen met medicijnen? Kunnen we het placebo effect versterken? Door visualisatie kun je dus jezelf helen Ga even rustig zitten en sluit je ogen. Voel je voeten op de grond, wordt je daar bewust van. Stel je voor dat je volledig gezond bent. Hoe voelt dat? Stel je voor dat iedere cel in je lichaam uit energie bestaat en visualiseer deze energie als wit licht. Stel je voor dat je gehele lichaam bestaat uit helder wit licht. Zie je nog plekken in je lichaam in een andere kleur? Stuur daar dan ook wit licht naar toe. Stuur vervolgens in gedachten positieve helende energie naar iedere cel van je lichaam. Stel je zelf voor dat je volledig gevuld bent met harmonieus helend wit licht. Voel wat dat met je doet. Wees je dan weer bewust van je voeten op de grond. Open langzaam je ogen en rek en strek je even uit.

7 Zo versterk je dus het placebo effect, geloof er in dat het werkt, voel het het is Mind over Matter Dus het placebo effect werkt, zijn er nog andere dan medicijnen? Ja hoor hieronder wat feiten op een rijtje of dingen die ook goed werken bij bepaalde aandoeningen zonder medicijnen te gebruiken. Shares Dagelijks een glas wijn drinken houdt de botten even sterk als medicijnen doen. Tenminste, bij vrouwen. Volgens een internationaal onderzoeksteam Meditatie net zo effectief als medicijnen bij angst en depressie (bron) Wetenschappelijk bevestigd kurkuma net zo effectief als 14 veel gebruikte medicijnen Goedkope medicijnen op basis van Indiase kruiden en specerijen effectief tegen kanker (bron) Medicinale cannabis bij PTSS, angst, trauma, depressie, slaapproblemen Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest

8 Powered by TCPDF ( Tumblr Gmail Uitprinten

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 1 miljoen aan de antidepressiva, aandacht, geborgenheid en warmte zijn de oplossing Er zijn 1 miljoen mensen in Nederland die antidepressiva gebruiken, dat is dus 1 op de 17 mensen om ons heen. Dat is

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Cellulaire geneeskunde beter en goedkoper dan medicijnen farmaceutische industrie Cellulaire geneeskunde, een goede of slechte gezondheid wordt bepaald op het niveau van de vele miljoenen cellen waaruit

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding De 9 regels voor optimale gezondheid Een goede optimale gezondheid Het is belangrijk om gezond te zijn, dan functioneer je beter en voel je je beter. Je hebt meer energie en minder vaak of zelfs nooit

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Fluoride in tandpasta gevaar voor de gezondheid? UPDATE Fluoride dat het glazuur van tanden en kiezen versterkt en zo de vorming van gaatjes tegengaat. Dat is voor iedereen bekend en wordt met regelmatig

Nadere informatie

Hoe doen ze dat: een medicijn maken?

Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Je neemt vast wel eens iets tegen de hoofdpijn of koorts. En vaak waarschijnlijk zonder er bij na te denken. Maar wist je dat het wel twaalf jaar duurt voordat een

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk Zelfs lage niveaus van straling zoals bij WiFi, mobiele telefoons en de zogenaamde intelligente elektriciteitsmeters of slimme meters

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Muziek is helend en goed voor je gezondheid Alles wat bestaat is energie en heeft een frequentie, een bepaalde toon. Muziek bestaat ook uit frequenties en deze geluiden kunnen je lichaam, je geest en je

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfdiagnose in de gezondheidszorg een voor of nadeel? In de gezondheidszorg gaat veel geld om, alleen in Nederland 70 miljard per jaar. Het is dus voor elk bedrijf interessant om een graantje mee te pikken.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Laten wij onze kinderen verzieken? Laten wij onze kinderen verzieken? Dat is echt een serieuze vraag. Je zou denken dat wij het nog nooit zo goed gehad hebben als nu?! Dat klopt misschien financieel wel

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische voeding tegen over de gangbare chemische voeding Ik wil graag een pleidooi houden voor gezonde biologische voeding. Het marktaandeel van biologisch voeding is de laatste jaren vertienvoudigd.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Aspartaam, is de kunstmatige zoetstof E951 gevaarlijk en giftig? Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 x zo zoet is als suiker en bevat nauwelijks calorieën. Aspartaam staat ook bekend

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zweepslag, spierscheuring in mijn kuit, wat kan ik hier aan doen? Ik ben iemand die graag sport en door al dat sporten heb ik nog steeds een goede conditie. Nu heb ik eigenlijk zelden een blessure, maar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lightproducten daar wordt je dik van en zijn ongezond Lightproducten of Light als je het woord leest zou je denken dat je van producten met deze titel minder zult aankomen, maar tegenovergestelde is het

Nadere informatie

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID Biologische Heilmittel Heel GmbH, Baden-Baden, www.heel.de Healthcare designed by nature 53204 11/06 Di GEZONDHEID HERSTELLEN OP EEN ANDERE MANIER 2 Ontsteking Bloedsomloop

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Supermarkten immoreel, houden consumenten voor de gek Supermarkten zijn er niet voor onze gezondheid maar om geld te verdienen, en hoe meer geld hoe beter. Nu is het geld verdienen niet het probleem, maar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding VO2max verhogen, meer zuurstof en daardoor beter hardlopen Afgelopen zondag heb ik een training gedaan in de Drunense Duinen. Dat is een duingebied hier in de buurt met pittige heuvels en vooral veel zand.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek [Logo] Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek ASPIRIN TRIAL De rol van aspirine op de overleving van patiënten met dikkedarmkanker Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Het vinkje misleid en werkt niet Het vinkje staat op allerlei producten die eigenlijk niet gezond zijn, waar bijvoorbeeld toch veel suiker, zout of vet in kan zitten. Het vinkje of kies bewust logo staat

Nadere informatie

Gezonder in 3 stappen

Gezonder in 3 stappen Gezonder in 3 stappen GEZONDER IN 3 STAPPEN Carine Green 2018 Beefcake Publishing Voor al wie aan zijn gezondheid wil werken of kampt met overgewicht, chronische vermoeidheid, spierpijnen, hooggevoeligheid,

Nadere informatie

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek?

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Inhoud Pagina Inleiding... 2 Medisch wetenschappelijk onderzoek... 3 Waarom zou u meedoen... 4 Onderzoeksfasen... 5 Medisch Ethische Commissie...

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Bewerkte voeding is ongezond, we worden bewuster Ik roep al een tijdje dat we op een punt van ommekeer staan, de mensen worden bewuster. En zien dat onbewerkte voeding gewoon het gezondst is. Je ziet het

Nadere informatie

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen Projectnummer: 10126 In opdracht van: Het Parool ir. Hester Booi dr. Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 251 0474 Fax 020 251 0444 H.Booi@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lever, nieren en galblaas reiniging, ontgiften van je lichaam Na het preventieve onderzoek van afgelopen week kwam ik tot de conclusie dat ik een reiniging zou gaan doen. Ik doe eigenlijks ieder jaar wel

Nadere informatie

Oorzaken van ziekten.

Oorzaken van ziekten. Disclaimer. 1- Het leren opnemen van Genezende Kracht is voor velen een goede weg tot genezing, maar vaak geen vervanging van arts of ziekenhuis. 2- Ben je ziek of gewond? Ga naar een arts. Hier worden

Nadere informatie

Wat zijn jouw overtuigingen?

Wat zijn jouw overtuigingen? Wat zijn jouw overtuigingen? Als je wilt werken aan je gezondheid en vitaliteit dan is het belangrijk om te weten welke overtuigingen er in je hoofd rondspoken. Als jij, bewust of onbewust, ervan overtuigd

Nadere informatie

Integratieve oncologie

Integratieve oncologie Integratieve oncologie Ines von Rosenstiel 8 maart 2018 Het kaf van het koren scheiden 2 Definitie 4 pijlers Patiënt-arts relatie is gebaseerd op partnership (arts als coach) Preventie en welzijn Aandacht

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Drinkwater steeds ongezonder filter je water ook voor meer energie Onze drinkwater kwaliteit loopt achteruit. Ondanks dat wij heel schoon drinkwater hebben blijft er steeds meer ongefilterd in achter.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding E-nummers onder de loep gezond of ongezond - UPDATE E-nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Vaak is het aan het nummer alleen moeilijk

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Ontgiften is belangrijk, detoxen met appelazijn reinig je lichaam Ontgiften en reinigen van je lichaam is de manier om gezond en fit te blijven en om ziekten te voorkomen en tegen te gaan. Zeker in deze

Nadere informatie

CBYL719A2201, NEO-Belle (Borstkanker) / borstkanker

CBYL719A2201, NEO-Belle (Borstkanker) / borstkanker CBYL719A2201, NEO-Belle (Borstkanker) / borstkanker Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met hormoongevoelige HER2-negatieve borstkanker die de overgang gepasseerd zijn en in aanmerking

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Yoga en meditatie In onze dagelijkse hectiek is het moeilijk rust, energie en blijheid te vinden en ervaren. Je kunt dit, net als ik, onder meer krijgen door yoga en meditatie te beoefenen. Yoga en meditatie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 147 Nederlands samenvatting Wat is COPD? Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een ziekte waarbij er een blijvende vernauwing van de luchtwegen in de long optreedt, die voornamelijk veroorzaakt

Nadere informatie

Wat is een klinische studie?

Wat is een klinische studie? Wat is een klinische studie? Klinische studies Klinische studies Klinische studies worden verricht om de werkzaamheid van geneesmiddelen alsook combinaties van verschillende behandelingen te testen. Klinische

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Preventief gezondheidsonderzoek bij Unibalance in Breda Gezond leven vind ik belangrijk maar het soms moeilijk te zeggen of het allemaal wel goed is wat je doet. Vandaar dat ik altijd op zoek ben naar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Dr. Dr. Karen Hosper 1 2 3 4 5 Even reclame maken: www.pharos.nl/patientenaanhetwoord

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Metabolisme verhogen door minder koolhydraten te gebruiken Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het Metabolisme verhogen is eigenlijk een hogere/snellere stofwisseling. Metabolisme is de

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gouden Windei 2016 Healthy People Blauwe bosbes en framboos Heb ik gisteren nog een artikel geschreven over het Gouden Windei 2016 en de misleiding en onbetrouwbaarheid van de voedselproducenten, is vandaag

Nadere informatie

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose.

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. 1 Samenvatting Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. Zowel arteriële trombose (trombose

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding E621 Mononatriumglutamaat, MSG vermijden, gevaar voor je gezondheid E621 is waarschijnlijk het meest omstreden en gevaarlijke E-nummer wat er bestaat. En gezien de berichtgevingen zou ik deze vermijden,

Nadere informatie

Informatiebrief patiënten

Informatiebrief patiënten Informatiebrief patiënten Voor kinderen van 12 t/m 15 jaar HemoNED Register: Landelijk register van patiënten met hemofilie en aanverwante aandoeningen. Hallo, Wij willen je vragen om mee te doen aan HemoNED,

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 per persoon. Ofwel zo n 50 kilo.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding De macht van de mobiele telefoon lobby en telefoon verslaving De macht van de mobiele telefoon lobby. In een onthullende reportage op de Belgische televisie vertellen verschillende wetenschappers en stralingsexperts

Nadere informatie

Communityacupunctuureindhoven.nl

Communityacupunctuureindhoven.nl Er is geen MAGIC BULLET in de Acupunctuur Mensen hebben mogelijk een vaag idee wat Acupunctuur zou kunnen doen voor hen als het om reguliere klachten gaat. Als mensen worden behandeld hopen ze dat Acupunctuur

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Foodtrends 2017, wat willen we nu echt? Foodtrends 2017, het gaat de goede kant op, we worden bewuster en zien dat voeding de basis van ons zijn is, dat de juiste voeding ziekten kan genezen en voorkomen.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetverbranding en afvallen wat is de beste training, Tabata, kracht of cardiotraining? Wat is de beste en snelste manier om af te vallen? Is dat door kracht of door cardiotraining of een combinatie van

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zon, zonnen en zonlicht gezond en goed voor je gezondheid We hebben al heel lang te horen gekregen dat, te veel, zonlicht niet goed voor ons is. Daarom moeten we ons insmeren met zonnebrandcrème en moeten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Slimme meter gevaarlijk UPDATE nieuwe feiten en wat te doen Slimme meter, er is veel over te doen blijkt wel uit ons voorgaande bericht over Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Superfoods, het Voedingscentrum is wederom het spoor bijster Het voedingscentrum de partij die je waarschuwt voor superfoods maar het wel opneemt voor E-nummers?! En nou jij weer! Laat je niet voor de

Nadere informatie

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen In de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) staat: Het is verboden wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Beweeg jij genoeg? Beweeg jij genoeg? Bewegen, sport of wat je dan ook doet, is belangrijk voor je gezondheid, wij zijn gemaakt om te bewegen. Bewegen verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes

Nadere informatie

Dimebon: teleurstellend bij Alzheimer, maar het zou kunnen werken bij de ziekte van Huntington

Dimebon: teleurstellend bij Alzheimer, maar het zou kunnen werken bij de ziekte van Huntington Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Er is een nieuw artikel gepubliceerd met geactualiseerde gegevens

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Masthopatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Masthopatie Masthopatie MASTOPATHIE INLEIDING U heeft van uw behandelaar gehoord dat u mastopathie heeft. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe mastopathie ontstaat, welke behandelingen er zijn en geven we u

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Blog voor Equicare-Plus, maart 2015

Blog voor Equicare-Plus, maart 2015 Blog voor Equicare-Plus, maart 2015 Alles over homeopathie bij paarden Wat weet jij over homeopathie? En weet je wat het voor jouw paard kan betekenen? In deze uitgebreide blog kom je van alles te weten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Manage your energy not your time De druk om steeds meer te doen in steeds minder tijd wordt steeds hoger, je leven thuis vergt tijd, je werk vergt tijd en dan heb je nog je hobby s en je vrienden. Dan

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Topkeurmerken, biologische keurmerken, EKO en Demeter Buiten de biologische keurmerken zijn er nog heel veel andere keurmerken, maar er is redding met de topkeurmerken. En daardoor kan de consument door

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven Meewerken aan medische vooruitgang Klinische proeven De medische wereld heeft de voorbije vijftig jaar een enorme vooruitgang gekend. En met de technologische ontwikkelingen van vandaag zal de medische

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Worden homeopathische middelen verboden? Als het aan de Europese adviesraad van wetenschapsacademies EASAC ligt wel. Die vinden namelijk dat EU-lidstaten homeopathische middelen niet meer moeten toestaan

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Mastopathie

Mammapolikliniek. Mastopathie Mammapolikliniek Mastopathie 1 2 U heeft van uw behandelaar gehoord dat u mastopathie heeft. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe mastopathie ontstaat, welke behandelingen er zijn en hoe je uw borsten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Het Bloedgroepdieet bloedgroepen en hun belangrijkste eigenschappen Het bloedgroepdieet is een eenvoudige en overzichtelijke eetwijze die rekening houdt met je bloedgroep. Er wordt uitgegaan van belangrijkste

Nadere informatie

Reguliere of alternatieve geneeswijzen, vragen en antwoorden

Reguliere of alternatieve geneeswijzen, vragen en antwoorden Reguliere of alternatieve geneeswijzen, vragen en antwoorden Door G.J.A. Burgers en A.W.B. Klusman. G.J.A. Burgers is gepensioneerd longarts en A.W.B. Klusman psychiater. Beiden zijn lid van de medische

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis

Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Zeldzame juveniele primaire systemische vasculitis Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Wat voor types vasculitis zijn er? Hoe wordt vasculitis

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Mudra de subtiele energie Mudra s zijn handgebaren. De meest bekende is misschien wel de duim en wijsvinger tegen elkaar met de hand rustend op de knie. Mudra s zijn subtiel en leiden de energie in een

Nadere informatie

Het FORECAST onderzoek

Het FORECAST onderzoek Het FORECAST onderzoek De werking van het antibioticum fosfomycine bij een opstijgende urineweginfectie Patiënteninformatie [Geef tekst op] Pagina 0 1 Het FORECAST onderzoek Het FORECAST onderzoek De werking

Nadere informatie

ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN

ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN Inleiding Uw familielid, partner of kennis is in Franciscus Gasthuis & Vlietland opgenomen. Hij of zij is opgenomen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gentech maïs tweede kamer is tegen, Europese Commissie is voor In het verleden stemde de Nederlandse regering altijd voor toelating van gentech in de EU, maar het tij lijkt te keren. Afgelopen week heeft

Nadere informatie

Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies. 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos

Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies. 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos Voeding en buikklachten: Van wetenschap tot voedingsadvies 10 april 2017, Dr Nicole M de Roos Veel patiënten klagen over tegenstrijdige adviezen Eet gewoon volgens de Schijf van Vijf Voeding is je medicijn

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Dagelijkse dosis visolie verbetert de prestaties van leerlingen bij nationale examens

Dagelijkse dosis visolie verbetert de prestaties van leerlingen bij nationale examens Onderzoek naar niewe medicijnen duurt jaren en doorloopt een aantal verschillende stadia. Tenslotte worden de medicijnen op mensen getest in klinische trials. Bij stap 1 wordt de veiligheid getest op gezonde

Nadere informatie

Alternatieve geneeswijzen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Alternatieve geneeswijzen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Alternatieve geneeswijzen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Alternatieve geneeskunde 3 Homeopathie 5 Fytotherapie 9 Orthomoleculaire geneeskunde

Nadere informatie

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen

Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wetenschappelijke kennis inbrengen in de opleidingen Wilco Achterberg is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) én hij werkt als specialist

Nadere informatie

Tien tips bij het stoppen met antidepressiva

Tien tips bij het stoppen met antidepressiva Tien tips bij het stoppen met antidepressiva Christiaan Vinkers, psychiater Stoppen of niet: voor veel antidepressivagebruikers is het terecht een belangrijk onderwerp. Logisch ook, want niemand wil langer

Nadere informatie

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Wanneer is een dip een depressie Dip hoort bij het leven Depressie is een ziekte Ziekte die (nog) niet aan te tonen

Nadere informatie

Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma

Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma 4 juli 2014 Drs. Patrick Pijnenburg Senior Marktonderzoeker Reumafonds Achtergrond Onderzoek onder het Reumafonds Panel (3.742 leden)

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek?

Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Titel van het onderzoek Inbrengen van continue ambulante peritoneaal dialyse katheters: Kijkoperatie of open techniek? Inleiding Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Rol van European Organisa4on for Research and Treatment of Cancer (EORTC)

Rol van European Organisa4on for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Overzicht Verschillende partners Klinische studies binnen de farmaceu4sche industrie Protocol bij klinische studies Goedkeuring klinische studies Regels bij klinische studies Rol van European Medicines

Nadere informatie

Opdrachtgever van de studie: Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) Dienst Oncologie Wilrijkstraat Edegem

Opdrachtgever van de studie: Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) Dienst Oncologie Wilrijkstraat Edegem Titel van de studie: Een fase III dubbel-blind placebo-gecontroleerde gerandomiseerde studie naar het effect van Aspirine op herval en overleving in patiënten met dikkedarmkanker. Opdrachtgever van de

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl

Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Patiënteninformatie Onderzoek naar het effect van body mass index (BMI) en het roken van sigaretten op de opname van fentanyl Geachte heer/mevrouw, U bent in het Erasmus MC onder behandeling voor een vorm

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Jodium uit brood noodzakelijk? Jodium uit brood, een hoogleraar waarschuwt dat het minder of helemaal niet meer eten van brood niet zonder risico s is. Nederlanders eten steeds minder brood, in mijn ogen

Nadere informatie

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen

Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Onderzoek naar de optimale behandeling van patiënten met galstenen Geachte heer/mevrouw, Wij doen onderzoek naar de behandeling van galstenen. Uw arts heeft u gevraagd of u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Figuur 1 Precede/Proceed Model

Figuur 1 Precede/Proceed Model Nederlandse samenvatting Benzodiazepinen zijn geneesmiddelen die vooral bij angstklachten en slaapstoornissen worden voorgeschreven. Ze vormen de op één na meest voorgeschreven middelen in Nederland. Tien

Nadere informatie

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage 1. Cijfers De online-enquête werd afgenomen bij 3.431 Vlamingen. Deze groep vormt een representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking.

Nadere informatie

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Deelrapport voortkomend uit het adviestraject Het verbeteren van de begrijpelijkheid van patiëntenbijsluiters 10 juli 2009 Dr. Leo Lentz UiL-OTS Universiteit

Nadere informatie

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Medicijnen bij de ziekte van Parkinson z Medicijnen bij de ziekte van Parkinson 1 Als u de ziekte van Parkinson hebt, komt er

Nadere informatie

Veel gestelde vragen. Wat is homeopathie? Hoe werkt homeopathie? Werkt homeopathie eigenlijk wel?

Veel gestelde vragen. Wat is homeopathie? Hoe werkt homeopathie? Werkt homeopathie eigenlijk wel? Veel gestelde vragen Wat is homeopathie? De klassieke homeopathie gaat er vanuit dat klachten worden veroorzaakt doordat je - door welke oorzaak dan ook - uit balans bent. Klachten kunnen een gevolg zijn

Nadere informatie

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. eigen locatie

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. eigen locatie Huisarts - landelijk gemiddelde vs. eigen locatie Rapport voor: - Koningslaan Normwaarden: 'Nooit' = 1; 'Soms' = 2; 'Meestal' = 3; 'Altijd' = 4 Respons statistieken Respons Totaal aantal afgeronde vragenlijsten

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 200 NEDERLANDSE SAMENVATTING Duizeligheid is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Tot 30% van de thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ervaart enige vorm van duizeligheid.

Nadere informatie

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. eigen locatie

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. eigen locatie Huisarts - landelijk vs. eigen locatie Rapport voor: Ariane Hamming Normwaarden: 'Nooit' = 1; 'Soms' = 2; 'Meestal' = 3; 'Altijd' = 4 Respons statistieken Respons Totaal aantal afgeronde vragenlijsten

Nadere informatie

Parkinson & Alternatieve therapieën

Parkinson & Alternatieve therapieën Parkinson & Alternatieve therapieën Daisy Ramakers Parkinson verpleegkundige Parkinson café 13.03.2018 Even voorstellen: Ziekte van Parkinson: Niet motorische klachten Neuro psychiatrische symptomen;

Nadere informatie

Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis

Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Zeldzame Juveniele Primaire Systemische Vasculitis Versie 2016 2. DIAGNOSE EN THERAPIE 2.1 Wat voor types vasculitis zijn er? Hoe wordt vasculitis geclassificeerd?

Nadere informatie

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. organisatie & locaties

Huisarts - landelijk gemiddelde vs. organisatie & locaties Huisarts - landelijk vs. organisatie & locaties Rapport voor: Ariane Hamming Normwaarden: 'Nooit' = 1; 'Soms' = 2; 'Meestal' = 3; 'Altijd' = 4 Respons statistieken Respons Totaal aantal afgeronde vragenlijsten

Nadere informatie