Zelftest DB2 for z/os basiscursus
|
|
|
- Martina Vermeiren
- 10 jaren geleden
- Aantal bezoeken:
Transcriptie
1 Zelftest DB2 for z/os basiscursus Document: n1067test.fm 22/01/2013 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING
2 INLEIDING BIJ DE ZELFTEST DB2 FOR Z/OS BASISCURSUS Deze test is een hulpmiddel om te bepalen of u ofwel de objectieven van de DB2 for z/os basiscursus bereikt hebt, ofwel gebaat zou zijn bij het volgen ervan. De test bestaat uit 25 meerkeuzevragen. Het afleggen ervan neemt ongeveer een 15 tot 20 minuten in beslag. Een aantal vragen heeft slechts één correct antwoord. Andere hebben meerdere correcte antwoorden. In het laatste geval is het aantal correcte antwoorden aangegeven. Noteer uw antwoorden en vergelijk deze met de oplossingen die u op het einde van deze zelf-test kan vinden. Daar vindt u ook onze aanbevelingen met betrekking tot de DB2 for z/os basiscursus, afhankelijk van uw score. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 2
3 VRAGEN ZELFTEST DB2 FOR Z/OS BASISCURSUS 1. Gegeven de volgende cursor-declaratie: DECLARE COURSEUPDATE CURSOR FOR SELECT CSTITLE FROM TU00001.COURSES FOR UPDATE OF CDUR Welke van de onderstaande embedded SQL-instructies maakt op correcte wijze gebruik van deze cursor? O (a) UPDATE TU00001.COURSES SET CDUR = 5 O (b) UPDATE TU00001.COURSES SET CDUR = 5 WHERE CURRENT OF COURSEUPDATE O (c) UPDATE SET CDUR = 5 WHERE CURRENT OF COURSEUPDATE O (d) UPDATE TU00001.COURSES C SET C.CSTITLE = 'New Title' WHERE CURRENT OF COURSEUPDATE 2. De volgende instructies worden uitgevoerd in een database die een tabel bevat met de naam TBACCAD.TUTCOURSES: CREATE ALIAS TBACCAD.COUR FOR TBACCAD.TUTCOURSES; CREATE ALIAS USR.COUR FOR TEMP.COUR; CREATE ALIAS TU00001.COURSES FOR USR.COUR Gebruiker TU00001 voert de volgende instructie uit: SELECT * FROM COUR Welke van onderstaande objecten zal deze instructie trachten te gebruiken? O (a) TBACCAD.COUR O (b) USR.COUR O (c) TEMP.COUR O (d) TU00001.COUR 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 3
4 3. Welke van de volgende uitspraken met betrekking tot storage groups is NIET correct? O (a) Alle volumes in een storage group moeten van hetzelfde type (bv. tape, disk,...) zijn. O (b) Alleen standaard VSAM datasets kunnen aan een volume in een storage group toegewezen worden. O (c) De volumes in een storage group staan onder controle van een VSAM cataloog. O (d) Storage groups mogen overlappen. Een volume mag tot meer dan één storage group behoren. 4. Wanneer DCLGEN gebruikt wordt om een tabeldeclaratie te genereren, welke informatie met betrekking tot deze tabel is dan NIET beschikbaar in de gegenereerde output? O (a) De null-indicatoren van de kolommen/velden. O (b) De primary key van de tabel. O (c) De datatypes van de kolommen/velden. O (d) De datastructuren specifiek voor de programmeertaal. 5. Vul op correcte wijze aan: Een database kan niet verwijderd worden... O (a)... indien een DB2 Utility controle heeft over (een gedeelte van de) database. O (b)... zolang er nog een gebruiker verbonden is met de database. O (c)... indien er een referential constraint bestaat naar een tabel van deze database vanuit een tabel van een andere database. O (d)... vooraleer alle indexen gelinkt aan de tabellen van deze database verwijderd zijn. 6. Gegeven de database TRAINING met daarin de tablespace TSDEFAULT. De gebruiker heeft de autorisatie om tabellen te creëren in deze tablespace. Bovendien bestaat er een tabel PERSONS in een andere database. Welke van volgende instructies is syntactisch NIET correct? O (a) CREATE TABLE TEST1 LIKE PERSONS IN TRAINING.TSDEFAULT O (b) CREATE TABLE TEST1 LIKE PERSONS O (c) CREATE TABLE TEST1 LIKE PERSONS IN DATABASE TRAINING O (d) CREATE TABLE TEST1 LIKE PERSONS IN TABLESPACE TSDEFAULT 7. Welk verschil mag er zijn tussen de foreign key en de primary key waar deze naar verwijst? O (a) De volgorde van de kolommen die in de key inbegrepen zijn. O (b) De nullabiliteit ( NOT NULL -declaratie) van één van de inbegrepen kolommen. O (c) Het datatype van de inbegrepen kolommen. O (d) De breedte (length) van de inbegrepen kolommen, indien het datatype VARCHAR is. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 4
5 8. Indien een kolom een definitie heeft met daarin de vermelding WITH DEFAULT NULL en er wordt een unieke index op die kolom geplaatst, wat zal dan het effect zijn op eventuele null-waarden? O (a) Null-waarden zijn niet langer toegelaten, aangezien deze nooit uniek zijn. O (b) Er is nog steeds één enkele null-waarde toegelaten, aangezien die uniek is. O (c) Dit heeft absoluut geen effect op eventuele null-waarden; DB2 houdt geen rekening met null-waarden bij een index. O (d) Deze vermelding maakt het onmogelijk een unieke index te creëren. 9. Welke uitspraak met betrekking tot een index is NIET correct? O (a) Een index heeft zijn eigen indexspace die automatisch aangemaakt wordt. O (b) Een index heeft altijd een gebalanceerde boomstructuur. O (c) Een clustering index heeft een impact op de fysieke volgorde van data in de tablespace. O (d) In een SQL Select statement kan de naam van een index vermeld worden om de performance van de query te verbeteren. 10. Er zijn drie types van autorisatie verbonden met een gebruiker binnen DB2. Welk van de volgende is NIET één van die drie? O (a) Primary Authorization ID O (b) Secondary Authorization ID O (c) SQL Authorization ID O (d) Current SQLID 11. Vul correct aan: Indien een gebruiker enkel SELECT autorisatie heeft op een basistabel, en hij/zij creëert een view op enkel die tabel, dan... O (a)... heeft hij/zij enkel SELECT autorisatie op die view. O (b)... heeft hij/zij ook DELETE autorisatie op die view als hij de view zelf gecreëerd heeft. O (c)... zal men merken dat de view niet kan gecreëerd worden (autorisatiefout). O (d)... kan hij/zij enkel een UPDATE uitvoeren op die view zolang de definitie van de view niet overschreden wordt. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 5
6 12. Welke van onderstaande uitspraken met betrekking tot tablespaces is correct? O (a) Een tablespace is onderverdeeld in eenheden, pages genaamd. Elke page bevat één of meer rijen van een tabel. Indien een rij van 6000 bytes in een page van 4K wordt geplaatst, dan zal de page automatisch uitgebreid worden tot 8K. O (b) Een tablespace is onderverdeeld in eenheden, pages genaamd. Elke page bevat één of meer rijen van een tabel. Indien een rij van 6000 bytes in een page van 4K wordt geplaatst, dan zal de rij automatisch over twee pages verdeeld worden. O (c) Het verwijderen van een tablespace zal niet alleen alle tabellen opgeslagen in die tablespace verwijderen, maar ook alle indexen die liggen op deze tabellen, ook al zijn ze afzonderlijk opgeslagen in hun eigen indexspaces. O (d) Wanneer een tablespace aangemaakt wordt, moet men hetzij de storage group hetzij de bufferpool voor de tablespace meegeven. Indien geen van beide wordt meegegeven, zal de creatie van de tablespace falen. 13. Een embedded SELECT-statement levert een sqlcode -811 op, met de boodschap: THE RESULT OF AN EMBEDDED SELECT STATEMENT IS A TABLE OF MORE THAN ONE ROW, OR THE RESULT OF THE SUBQUERY OF A BASIC PREDICATE IS MORE THAN ONE VALUE Wat zou het probleem en bijhorende oplossing kunnen zijn indien men het logische resultaat van de SQL-query niet wenst te wijzigen? (2 antwoorden) [_] [a] [_] [b] [_] [c] [_] [d] Een subquery werd gebruikt in de SQL-instructie. Herschrijf de instructie zonder subquery, dus met behulp van een join. De SQL-instructie was geen singleton select. Er zal een cursor nodig zijn. De SQL-instructie was correct. Kijk de consistentie na van de data in de tabellen. Kijk met name of een kolom onverwacht toch dubbele waarden bevat. Een UNION werd in de SQL-instructie gebruikt. Herschrijf de instructie als twee aparte SQL-instructies, of gebruik een UNION ALL. 14. Welke van onderstaande gegevens worden door DB2 NIET in rekening gebracht bij het verstrekken en herroepen van autorisaties? O (a) De timestamp van eerdere GRANTs. O (b) De vermelding WITH GRANT OPTION bij eerdere GRANTs. O (c) De autorisaties met betrekking tot basistabellen in views. O (d) Het al dan niet bestaan van het als GRANTEE vermelde gebruikers-id binnen RACF. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 6
7 15. Gegeven de onderstaande SQL-instructie, uitgevoerd door gebruiker TU00001: CREATE VIEW BELGIAN_COMPANIES AS SELECT * FROM COMPANIES WHERE COCOUNTRY = 'BE' Gebruiker TU00044 heeft een INSERT autorisatie op deze view. Wat zou er gebeuren indien hij een rij tracht toe te voegen aan deze view, waarvan het veld COCOUNTRY de waarde GB heeft? O (a) De rij zal toegevoegd worden aan de tabel TU00001.COMPANIES, maar ze zal nooit verschijnen in het resultaat van een SELECT-instructie uitgevoerd op deze view. O (b) De rij zal enkel toegevoegd worden indien de gebruiker een INSERT-autorisatie heeft op tabel TU00001.COMPANIES, maar ze zal nooit verschijnen in het resultaat van een SELECT-instructie uitgevoerd op deze view. O (c) De rij zal niet toegevoegd worden omdat het veld COCOUNTRY niet de waarde BE heeft. O (d) Men kan geen rijen toevoegen aan een view, aangezien een view geen effectieve data bevat. Het is slechts een virtueel venster op één of meerdere basistabellen. 16. Wat gebeurt er wanneer de uitvoering van een DB2 Utility beëindigd wordt door het TERM commando? O (a) De uitvoering eindigt op abnormale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt niet verwijderd, alle betrokken objecten worden vrijgegeven. O (b) De uitvoering eindigt op normale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt niet verwijderd, alle betrokken objecten worden vrijgegeven. O (c) De uitvoering eindigt op normale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt verwijderd, alle betrokken objecten worden vrijgegeven. O (d) De uitvoering eindigt op abnormale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt verwijderd, alle betrokken objecten worden vrijgegeven. O (e) De uitvoering eindigt op abnormale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt niet verwijderd, alle betrokken objecten blijven geblokkeerd. O (f) De uitvoering eindigt op normale wijze, de bijhorende rij in de SYSUTIL-tabel wordt niet verwijderd, alle betrokken objecten blijven geblokkeerd. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 7
8 17. Welke van de onderstaande uitdrukkingen met betrekking tot Locking op het niveau van een TABLESPACE is correct? O (a) Wanneer de TABLESPACE een S-lock (Shared use) heeft van een andere gebruiker, dan kan men zelf een U-lock (Update use) plaatsen op die tablespace. Anderzijds zal het plaatsen van een X-lock (exclusive lock) op de tablespace het bestaande S-lock verwijderen en de bijhorende transactie van de andere gebruiker teniet doen (rollback). O (b) Wanneer de TABLESPACE een S-lock heeft van een andere gebruiker, dan kan men zelf een U-lock plaatsen. Een X-lock is echter niet compatibel met een S-lock en zal moeten wachten tot het S-lock vrijgegeven wordt. O (c) Wanneer de TABLESPACE een S-lock heeft van een andere gebruiker, dan kan men zelf een U-lock plaatsen. Een X-lock is echter niet compatibel met een S-lock. Een IX-lock (Intent to exclusively use) zal geplaatst worden om aan te geven dat een X-lock staat te wachten om geplaatst te worden. O (d) Wanneer de TABLESPACE een S-lock heeft van een andere gebruiker, kan men noch een U-lock, noch een X-lock plaatsen. In beide gevallen zal een I-lock (IU-lock of IX-lock respectievelijk) geplaatst worden om aan te geven dat een U-lock of X-lock staat te wachten om geplaatst te worden. 18. Op welke niveaus kunnen er, behalve op TABLE-niveau en op TABLESPACE-niveau, impliciete locks geplaatst worden door DB2? O (a) Op ROW, SEGMENT en PARTITION niveau. O (b) Op ROW, PAGE en SEGMENT niveau. O (c) Op PAGE, SEGMENT en PARTITION niveau. O (d) Op ROW, PAGE en PARTITION niveau. 19. Indien de SQLCA in een programma opgenomen is, welke van de volgende host-variabelen is dan NIET gekend en dus NIET beschikbaar voor het programma? O (a) SQLWARN O (b) SQLCODE O (c) SQLNUM O (d) SQLSTATE 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 8
9 20. Gegeven de volgende declaraties (hetzij in COBOL, hetzij in PL/I): COBOL: 01 PERSONS. 10 PNUMBER PIC S9(9) COMP. 10 PLASTNAME PIC X(40). 10 PFIRSTNAME. 49 PFIRSTNAME-LEN PIC S9(4) COMP. 49 PFIRSTNAME-TEXT PIC X(20). 01 NUM PIC 9(9). 01 INDICATOR. 10 IND PIC S9(4) COMP OCCURS 3 TIMES. PL/I: DCL 1 PERSONS, 5 PNUMBER BIN FIXED(31), 5 PLASTNAME CHAR(40), 5 PFIRSTNAME CHAR(20) VAR; DCL 1 NUM BIN FIXED(31); DCL 1 INDICATOR, 5 IND(3) BIN FIXED(15); De kolom PNUMBER is de primary key. Welke van de onderstaande embedded SQL-instructies is correct? O (a) SELECT PLASTNAME FROM PERSONS INTO :PLASTNAME:IND(2) WHERE PNUMBER = :NUM O (b) SELECT PLASTNAME INTO :PLASTNAME:IND(2) FROM PERSONS WHERE PNUMBER = :NUM O (c) SELECT * FROM PERSONS INTO :PERSONS:IND WHERE PNUMBER = :NUM O (d) SELECT * INTO :PERSONS:IND FROM PERSONS WHERE PNUMBER = :NUM 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 9
10 21. Welke van onderstaande uitspraken met betrekking tot het gebruik van indicator-variabelen in embedded SQL-statements is de MEEST volledige en correcte? O (a) Voor elke kolom die een null-waarde kan bevatten, zouden we een indicator-variabele aan de ontvangende host-variabele moeten toevoegen. Kolommen die geen null-waarde kunnen bevatten daarentegen hebben geen nood aan dergelijke toevoeging. Deze toevoeging zal in dat geval echter geen fout geven. O (b) Voor elke kolom die een null-waarde kan bevatten, zouden we een indicator-variabele aan de ontvangende host-variabele moeten toevoegen. Kolommen die geen null-waarde kunnen bevatten daarentegen mogen een dergelijke toevoeging niet hebben. Deze toevoeging zou immers een fout geven. O (c) Voor elke null-waarde die aan een host-variabele wordt doorgegeven, moeten we een indicator-variabele aan de ontvangende host-variabele toevoegen. Doen we dit niet, dan zal er een fout gegenereerd worden. O (d) Voor elke null-waarde die aan een host-variabele wordt doorgegeven, zouden we een indicator-variabele aan de ontvangende host-variabele moeten toevoegen. Doen we dit niet, dan wordt er een fout gegenereerd indien de host-variabele nog niet eerder gebruikt werd binnen het programma. 22. Gegeven het volgende: DECLARE CURS CURSOR FOR SELECT * FROM TAB1 WHERE COL1 > :NUM Welke van de onderstaande embedded SQL-instructies zal GEEN fout genereren? O (a) FETCH * INTO :HOSTTAB1:IND FROM TAB1 O (b) FETCH CURS INTO :HOSTTAB1:IND O (c) SELECT * INTO :HOSTTAB1:IND FROM CURS O (d) SELECT CURS INTO :HOSTTAB1:IND 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 10
11 23. Gegeven de volgende embedded SQL-instructie: SELECT PFNAME INTO :PFNAME:IND FROM TUTPERSONS WHERE PLNAME = :PLNAME In welke volgorde moeten de volgende programma-variabelen geëvalueerd worden door het deel van het programma net na deze embedded SQL-instructie? O (a) SQLCODE, IND, PFNAME O (b) IND, PLNAME, PFNAME O (c) SQLCODE, PFNAME, IND O (d) SQLCODE, PFNAME, PLNAME 24. Het volgende is de CREATE-instructie van een tabel in DB2, uitgevoerd door gebruiker TU00001: CREATE TABLE COURSES ( CID CHAR(4) NOT NULL, CSTITLE CHAR(45) NOT NULL, CLTITLE VARCHAR(60), CDUR SMALLINT NOT NULL, CAPRICE DECIMAL(9,2) NOT NULL) IN TRAINING.TSDEFAULT Dezelfde tabel is gedeclareerd in een applicatie met behulp van de onderstaande embedded SQL-instructie: DECLARE TABLE TU00001.COURSES ( CID CHAR(4) NOT NULL, CSTITLE CHAR(45), Caprice DECIMAL(9,2) NOT NULL, CDUR SMALLINT NOT NULL) Wat zal het gevolg zijn? O (a) Er zal een fout optreden op het moment van de BIND: COLUMN Caprice IS NOT AN INSERTED COLUMN OF TABLE TU00001.COURSES O (b) Er zal een fout optreden op het moment van de BIND: ORDER OF COLUMNS IS NOT CONSISTENT WITH TABLE TU00001.COURSES O (c) Er zal een waarschuwing optreden op het moment van de BIND: NUMBER OF COLUMNS IS NOT CONSISTENT WITH TABLE TU00001.COURSES O (d) Er zal noch een fout, noch een waarschuwing gegenereerd worden op het moment van de BIND. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 11
12 25. Wanneer zouden we eerder een REBIND moeten uitvoeren, in plaats van een BIND? (2 antwoorden) [_] [a] [_] [b] [_] [c] [_] [d] Wanneer er een wijziging is gebeurd aan de embedded SQL in de applicatie. Wanneer er een index is toegevoegd aan één van de tabellen vermeld in de embedded SQL. Wanneer een nieuwe gebruiker een applicatie uitvoert waarin ongekwalificeerde tabellen zijn gebruikt in de embedded SQL. Nadat er een RUNSTATS is uitgevoerd. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 12
13 EVALUATIE. Hier zijn de correcte antwoorden op alle vragen: 1. b 2. d 3. b 4. b 5. a 6. d 7. b 8. b 9. d 10. c 11. a 12. c 13. b c 14. d 15. a 16. c 17. b 18. d 19. c 20. d 21. a 22. b 23. a 24. d 25. b d Ken 1 punt per correct beantwoorde vraag toe. Een vraag is correct beantwoord als alle correcte antwoorden aangeduid zijn. Indien uw score 80% of meer bedraagt, dan hoeft u deze cursus niet te volgen. U heeft dan reeds de benodigde kennis om één van de cursussen DB2 for z/os programmeren voor gevorderden, DB2 for z/os SQL performance, of DB2 for z/os database administratie te volgen. Indien uw score tussen de 50% en de 80% ligt, kan deze cursus DB2 for z/os basiscursus uw kennis van DB2 for z/os aanvullen. Indien uw score lager ligt dan 50%, raden wij u met nadruk aan de DB2 for z/os basiscursus te volgen.test toch eerst even, aan de hand van de bijhorende zelftest (zie PDF file), of uw basiskennis SQL voldoende is. 22/01/2013 Zelftest DB2 for z/os basiscursus 13
SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd.
BASISINSTRUCTIES SQL SQL : Structured Query Language is een taal gericht op het ondervragen van een relationele database en die aan veel klassieke databasemanagementsystemen kan worden gekoppeld. SQL is
Zelftest SQL Workshop
Zelftest SQL Workshop Document: n0087test.fm 25/06/2014 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST SQL WORKSHOP Handleiding Deze test
DBMS. DataBase Management System. Op dit moment gebruiken bijna alle DBMS'en het relationele model. Deze worden RDBMS'en genoemd.
SQL Inleiding relationele databases DBMS DataBase Management System!hiërarchische databases.!netwerk databases.!relationele databases.!semantische databases.!object oriënted databases. Relationele databases
1. Inleiding... 2 1.1. Inleiding SQL... 3 1.1.1. Inleiding... 3 1.1.2. Database, databaseserver en databasetaal... 4 1.1.3. Het relationele model...
1. Inleiding... 2 1.1. Inleiding SQL... 3 1.1.1. Inleiding... 3 1.1.2. Database, databaseserver en databasetaal... 4 1.1.3. Het relationele model... 4 1.1.4. Wat is SQL?... 6 1.1.5. Verschillende categorieên
SQL datadefinitietaal
SQL datadefinitietaal We kunnen er het schema van de database mee bepalen: metadata toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: CREATE : toevoegen van metagegevens DROP : verwijderen
SQL manipulatietaal. We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database.
SQL manipulatietaal We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: INSERT : toevoegen van gegevens DELETE : verwijderen van gegevens UPDATE : wijzigen van gegevens
Zelftest Oracle basiscursus
Zelftest Oracle basiscursus Document: N0475Test.fm 14/01/2008 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST ORACLE BASISCURSUS Dit is een
Zelftest Programmeren in PL/I
Zelftest Programmeren in PL/I Document: n0830test.fm 26/03/2012 ABIS Training & Consulting P.. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CNSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST PRGRAMMEREN IN PL/I m de voorkennis
Zelftest SQL Workshop
Zelftest SQL Workshop Document: n0087test.fm 04/01/2018 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST SQL WORKSHOP Handleiding Deze test
Zelftest SQL. Document: n0453test.fm 19/04/2012. ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium
Zelftest SQL Document: n0453test.fm 19/04/2012 ABIS Training & Consulting P.. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CNSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST SQL Korte handleiding Deze test heeft als bedoeling
Databases - Inleiding
Databases Databases - Inleiding Een database is een verzameling van een aantal gegevens over een bepaald onderwerp: een ledenbestand van een vereniging, een forum, login gegevens. In een database worden
Databases en SQL Foundation (DBSQLF.NL)
Databases en SQL Foundation (DBSQLF.NL) EXIN Hét exameninstituut voor ICT ers Janssoenborch - Hoog Catharijne Godebaldkwartier 365 3511 DT Utrecht Postbus 19147 3501 DC Utrecht Nederland T +31 30 234 48
Query SQL Boekje. Fredrik Hamer
Query SQL Boekje Query SQL Boekje Fredrik Hamer Schrijver: Fredrik Hamer Coverontwerp: Fredrik Hamer ISBN: 9789402162103 Fredrik Hamer Inhoudsopgave A. Aanhef bepalen 17 Aantal 18 Aantal dagen tussen
[TOETS SQL INLEIDING]
2011 ROC ter AA afdeling T&T Team ICT Toets SQL Inleiding Duur: 100 minuten Hulpmiddelen: Alleen Pen en Papier Er is één voorblad en vijf opgaven pagina s. Normering: Deel I: 14 punten (7x2 Deel II: 10
DBMS SQL. Relationele databases. Sleutels. DataBase Management System. Inleiding relationele databases. bestaan uit tabellen.
SQL Inleiding relationele databases DBMS DataBase Management System!hiërarchische databases.!netwerk databases.!relationele databases.!semantische databases.!object oriënted databases. Op dit moment gebruiken
Les 11 : Basis SQL (deel2).
Les 11 : Basis SQL (deel2). Wat is SQL? SQL gaan we gebruiken voor het raadplegen van de database. We gaan gegevens invoegen in de database, selecteren, aanpassen en verwijderen van de database. Om dit
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt Schooljaar 2009-2010 TINFO POKER GAME Oracle Scripts
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt Schooljaar 2009-2010 TINFO POKER GAME Oracle Scripts Studenten: Peter Asnong Rik Broens Tom De Keyser Daan Gielen Kris Gregoire Koen Olaerts Toon Wouters Inhoudsopgave
Zelftest Programmeren in COBOL - deel I
Zelftest Programmeren in CBL - deel I Document: n1290test.fm 05/01/2016 ABIS Training & Consulting P.. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CNSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST PRGRAMMEREN IN CBL -
Zelftest Basiscursus ISPF/PDF
Zelftest Basiscursus ISPF/PDF Document: n0213test.fm 25/01/2017 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST BASISCURSUS ISPF/PDF Deze test
DATAMODEL SQL. Middelbare School. Versie 1.0 Datum 30 oktober 2010 Auteur Mark Nuyens, studentnummer: 500625333 Groep TDI 1
DATAMODEL SQL Middelbare School Versie 1.0 Datum 30 oktober 2010 Auteur Mark Nuyens, studentnummer: 500625333 Groep TDI 1 INHOUDSOPGAVE 1. Informatiedomein 3 1.1 Informatiedomein 3 1.2 Toepassingen 3 2.
Toon TITEL, JAAR en PLATVORM van GAMES die voor het jaar 2000 uitkwamen op Nintendo 64
Klas Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters JONGENS Number Integer MEISJES Number Integer Lessen Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters DOCCODE Short Text 3 Characters
EMBEDDED SQL. Inleiding. Queries en update-opdrachten. Embedden en hostvariabelen
Inleiding In het boek Databases & SQL wordt beschreven hoe opdrachten in de programmeertaal SQL gebruikt worden om de inhoud van een relationele database te raadplegen en te bewerken. SQL wordt daarbij
Sparse columns in SQL server 2008
Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : [email protected] www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG
6. Het maken van een database
6. Het maken van een database 6.1. Inleiding In hoofdstuk 5 heb je de oefendatabase gemaakt doormiddel van een script. In dit hoofdstuk ga je zelf een database maken en deze vullen met tabellen. Hiervoor
Zelftest Inleiding Programmeren
Zelftest Inleiding Programmeren Document: n0824test.fm 22/01/2013 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST INLEIDING PROGRAMMEREN Deze
Integriteitsbewaking bij een relationele database
Integriteitsbewaking bij een relationele database Bij het ontwikkelen van een informatiesysteem voor een organisatie moet er koste wat koste voor gezorgd worden, dat er geen tegenstrijdige gegevens in
Hoofdstuk: 1 Principes van databases
DBSQLF Databases en SQL Hoofdstuk: 1 Principes van databases aant Css: 4 732 blz 9 1.1 Doel ve database - om op het juiste moment op de juiste plaats de juiste gegevens beschikbaar te hebben richten we
SQL STATEMENTS. Deze kolom kan grote stukken tekst aan en is bedoeld om tekst erin de plaatsen. Geheel getal, bijvoorbeeld 8, 63, 835 NUMERIC
Aantekeningen IRDB Vak: IRDB > Infrma1ca Rela1nele DataBase Onderstaande database scripts zijn gebaseerd p PstgreSQL. Standaarden Schrijf SQL wrden al1jd in hfdlefers, k al werkt het met kleine lefers;
12. Meer dan één tabel gebruiken en sub-queries
12. Meer dan één tabel gebruiken en sub-queries 12.1. Inleiding In de vorige hoofdstukken heb je telkens queries uitgevoerd op één tabel. In de praktijk is het raadplegen van gegevens over het algemeen
SQL.
SQL [email protected] Mogelijkheden Tabellen maken: create table Tabellen verwijderen: drop table Tabellen vullen: insert into Tabellen wijzigen: update, delete from Gegevens opvragen: select
EXIN Databases en SQL Foundation
EXIN Databases en SQL Foundation Preparation Guide Editie 201608 Copyright 2016 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing
Data Definition Language
Data Definition Language We gaan hier dezelfde database gebruiken als in de vorige les. Nu gaan we deze echter maken met behulp van DDL gedeelte van SQL. Om in het SQL deel van Microsoft Access te komen
Databank - Basis 1. Inhoud. Computervaardigheden en Programmatie. Hoofdstuk 4 Databank - Basis. Terminologie. Navigeren door een Venster
4. 4. Inhoud rste BAC Toegepaste Biologische Wetenschappen Hoofdstuk 4 Databank Terminologie, Navigeren, Importeren Tabellen Records/Velden manipuleren Queries (Vragen) [Ook in SQL] sorteren filter volgens
Data Warehouse Script Generator Doel
Data Warehouse Script Generator Doel Op basis van een aantal standaard sql scripts ( create table, create view ) een nieuwe sql script genereren welke alle objecten ( tables & views ) kan aanmaken in een
EXPLORING DB2 OPEN CURSOR IN DIT NUMMER: CLOSE CURSOR ABIS NIEUWSBRIEF VOOR DB2 PROFESSIONALS JAARGANG 10 - NUMMER 1, FEBRUARI 2016
ABIS NIEUWSBRIEF VOOR DB2 PROFESSIONALS JAARGANG 10 - NUMMER 1, FEBRUARI 2016 EXPLORING DB2 OPEN CURSOR DB2 11 for z/os raakt stilaan overal geïnstalleerd. DBA s zoeken hun weg in de nieuwe automatisatie-features;
SQL Aantekeningen 3. Maarten de Rijke [email protected]. 22 mei 2003
SQL Aantekeningen 3 Maarten de Rijke [email protected] 22 mei 2003 Samenvatting In deze aflevering: het selecteren van tuples, operaties op strings, en aggregatie functies. Verder kijken we naar iets
8. De invoer van gegevens
8. De invoer van gegevens 8.1. Inleiding Voor het invoeren van gegevens kan het DML-statement INSERT INTO worden gebruikt. Om dit statement correct te kunnen gebruiken, moet je wel antwoord weten op de
EXIN Databases en SQL Foundation
EXIN Databases en SQL Foundation Voorbeeldexamen Editie 201608 Copyright 2016 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored in a data processing system
We moeten de accommodaties selecteren die 3 sterren hebben, en in land met ID 10 zitten.
MySQL talk Trage website? Het optimaliseren van een bestaande website die een MySQL database heeft is niet altijd even makkelijk. Het probleem kan namelijk op veel verschillende plekken zitten: de database
hoofdstuk 9 referentiële integriteit waarborgen overige constraints 9.1 Referentiële integriteit relationele databases 9.1
relationele databases 9.1 hoofdstuk 9 referentiële integriteit waarborgen overige constraints 9.1 Referentiële integriteit Als voorbeeld nemen we een eenvoudige database, bestaande uit twee tabellen. De
COMPUTERWOORDEN.NL SQL - basis
Inhoudsopgave... 1 Introductie: SQL... 7 SQL... 7 SQL geschiedenis...7 SQL dialecten...7 Basis SQL-commando's...8 CREATE TABLE... 8... 8... 8 Datatype...8 Grootte...10 Veldtype... 10 DELETE FROM... 10...
EXPLORING DB2. IN DIT NUMMER: Over het fundamentele belang van de nieuwe SQLmogelijkheden, in Extended SQL: onverwacht (?) efficiënt!
ABIS NIEUWSBRIEF VOOR DB2 PROFESSIONALS JAARGANG 2 - NUMMER 9, JUNI 2004 EXPLORING DB2 OPEN CURSOR Dit is Exploring DB2 nr. 9, het laatste nummer van deze jaargang. De zomermaanden zijn immers in aantocht!
Excel Controller. Handleiding Excel Controller Wizard
Excel Controller Handleiding Excel Controller Wizard 1 Inhoud Inleiding... 3 Eigen SQL... 3 Stap 1 Eigen SQL... 3 Stap 2 Testen SQL... 8 Stap 3 Wizard... 11 Stap 4 Parameters... 13 Voorbeeld Eigen Parameter...
Informatie & Databases
Informatie Wat is informatie en waaruit het bestaat? Stel op een kaart staat het getal 37 geschreven. Wat kun je dan zeggen van het cijfer 37? Niets bijzonders, toch? Alleen dat het een getal is. Gaat
Inleiding... 3. 1 Databases en Data Base Management Systems... 3. 2 Tabellen... 3. 3 Wat is SQL?... 5
1 Inhoudsopgave. Inleiding.... 3 1 Databases en Data Base Management Systems.... 3 2 Tabellen.... 3 3 Wat is SQL?... 5 4 Gegevens opvragen (deel 1).... 5 4.1 Boolean operatoren.... 7 4.2 IN en BETWEEN
Inhoud. Voorwoord Belangrijkste kenmerken van dit boek De opzet van dit boek Over de auteur Woord van dank
v Voorwoord Belangrijkste kenmerken van dit boek De opzet van dit boek Over de auteur Woord van dank 1 Introductie: data en informatie 1.0 Wat leer je in dit hoofdstuk? 1.1 Verschil tussen gegevens en
Introductie (relationele) databases
Eerste les Introductie (relationele) databases Database en DBMS Een verzameling van gestructureerd opgeslagen gegevens Dus ook een kaartenbak is een database Van oudsher waren er hiërarchische en netwerkdatabases
Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:
Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het
Zelftest Programmeren in Java
Zelftest Programmeren in Java Document: n0883test.fm 22/01/2013 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST PROGRAMMEREN IN JAVA Deze test
Groepswerk Technieken voor Datamodellering
Groepswerk Technieken voor Datamodellering Verbinnen M. & Vanhuysse R. 2013-2014 Overzicht project management Logboek 2/4/14 team gevormd, onderwerp vastgelegd; 7/4/14 Inzending definitiestudie; 23/4/14
Zonnepanelen Hoe krijg je de data op je website?
Zonnepanelen Hoe krijg je de data op je website? Beste website-bezoeker, Omdat ik al heel wat vragen kreeg over het gedeelte zonne-energie op mijn website, heb ik besloten om de werkwijze die ik gevolgd
Databanken - les 2.
Databanken - les 2 [email protected] http://www.cs.kuleuven.be/~joost/dn/ Bv. tennisclub Onze tennisclub heeft een aantal spelers, die allemaal een uniek spelersnummer hebben. Soms krijgt een
Datamodelleren en databases 2011
Datamodelleren en databases 21 Capita selecta 1 In dit college Modelleren Normaliseren Functionele afhankelijkheid 1-3N M:N-relaties, associatieve entiteittypes, ternaire relaties Weak entiteittypes Multivalued
Databanken - les 2.
Databanken - les 2 [email protected] http://www.cs.kuleuven.be/~joost/dn/ Samenvattend Probleemstelling ER-Diagramma Databank definitie Gegevens invoeren Gegevens opvragen Huiswerk! Practicum
Zelftest Informatica-terminologie
Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u
Oracle-database creëren
Datum: maart 2014 Versie: 3.1 2014 Perceptive Software. Alle rechten voorbehouden. Perceptive Software is een gedeponeerd handelsmerk van Lexmark International Technology S.A. in de VS en andere landen.
NHibernate als ORM oplossing
NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een
voorbeeldexamen I-Tracks Databases and SQL Foundation Voorbeeldexamen DBSQLF Uitgave juni 2006
voorbeeldexamen Databases and SQL Foundation (DBSQLF) I-Tracks Databases and SQL Foundation Voorbeeldexamen DBSQLF Uitgave juni 2006 inhoud 3 inleiding 4 voorbeeldexamen 21 antwoordindicatie 44 beoordeling
PL/SQL. Declaraties van variabelen. Structuur PL/SQL is een blok-georiënteerde taal: Toekenningen
PL/SQL PL/SQL is een procedurele uitbreiding op SQL, omdat SQL op zich niet krachtig genoeg is om complexe databank applicaties te ontwikkelen. Server-side functies, of stored procedures worden op de database
Handleiding configuratie en gebruik tekenmodule
Handleiding configuratie en gebruik tekenmodule B3Partners Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Configuratie tekenmodule...3 2.1 Database tabel...4 2.2 WMS Service...5 2.3 Gegevensbron en kaartlaag...6 2.4
Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC
Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern
SQL & Relationele datamodellen in interactieve media
SQL & Relationele datamodellen in interactieve media HVA-CMD-V1-datamodelleren oefeningen deel 1: SQL 2012-2013 Inhoud Inhoud... 2 Selecties uit een enkelvoudige datatabel... 3 Selecties uit een meerdere
Les 2 Eenvoudige queries
Les 2 Eenvoudige queries XAMP Apache server ( http ) mysql server PHP myadmin IAM SQL oefeningen Database phpmyadmin Import : sql_producten.sql, sql_winkel.sql, sql_festival.sql SAMS SQL in 10 minuten
Inhoud. Voorwoord 1 Belangrijkste kenmerken van dit boek 1 De opzet van dit boek 1 Over de auteurs 2 Woord van dank 2
v Voorwoord 1 Belangrijkste kenmerken van dit boek 1 De opzet van dit boek 1 Over de auteurs 2 Woord van dank 2 1 Introductie: data en informatie 3 1.0 Wat leer je in dit hoofdstuk? 3 1.1 Verschil tussen
3 Taken. 3.1 Inleiding. 3.2 Taken invoeren
3 Taken 3.1 Inleiding In dit hoofdstuk worden de meeste aspecten van taken behandeld, zoals: taken invoeren de links tussen taken gedetailleerde taakinformatie (oa duration en taaktype) kritieke taken
EXPLORING DB2. IN DIT NUMMER: We belichten een nieuwe syntactische mogelijkheid van DB2 v8 voor z/os, in Gaten in tabellen: recursieve
ABIS NIEUWSBRIEF VOOR DB2 PROFESSIONALS JAARGANG 4 - NUMMER 5, DECEMBER 2006 EXPLORING DB2 OPEN CURSOR Iets later dan gepland hier dan toch nog het laatste nummer van de vierde jaargang. Net terug van
Puzzelen met SQL: Fileleed
Puzzelen met SQL: Fileleed Patrick Barel, Alex Nuijten - AMIS Services BV Na begin de dag met een dansje en de NOS Headlines worden op Radio 3 de files voorgelezen. Heleen de Geest of John Bakker, van
Foutafhandeling in SQL
Algemene richtlijnen binnen de mogelijkheden van RDBMS en 4GL Foutafhandeling in SQL Toon Loonen Foutafhandeling van SQL-code is op veel projecten een achtergebleven gebied. Soms is er discussie of het
Beheer van databanken
Beheer van databanken Wim De Proost Jan Jochems Pieter Van den Akkerveken Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Informatica 3 de jaar Academiejaar 2011-2012 2 Inhoud INLEIDING... 3
= > >= < <= BETWEEN IS NULL IS NOT NULL
Select queries SELECT...FROM... SELECT DISINCT...FROM... WHERE...AND...OR...NOT...LIKE...IN = > >= <
2 Specificatie In deze tabel staat voor welk crebotraject de leereenheid is gemaakt Crebotraject code: 95311
LEEREENHEID PhP 2 Dit document bestaat uit twee onderdelen - Onderdeel Leereenheid - Onderdeel Onderwijsproduct 1 Naam leereenheid In deze tabel staat de naam en het type van de leereenheid Leereenheid
opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren
opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren Handleiding om te beginnen met mysql WorkBench. In twee stappen 0. WorkBench verbinden met mysql 1. een hallo
PROGRAMMA 2011-2012. Vak: informatica..
Vak: informatica.. Laag: Havo-. PROGRAMMA 2011-2012 week leerstof dagen toets overig 34-26.08 zomervakantie Bespreking PTA-404 Deze week: uitreiking van de Praktische Opdracht Programmeren Herhaling theorie
De MySQL C API. Variabelen in C Functies in C Pointers in C
LinuxFocus article number 304 http://linuxfocus.org De MySQL C API door Özcan Güngör Over de auteur: Ik gebruik Linux sinds 1997. Vrijheid, flexibiliteit en opensource. Dat
Subrapporten. 5.1 Inleiding
5 Subrapporten 5.1 Inleiding Een subrapport is een rapport in een rapport. Een subrapport maak je dan ook net zoals je een gewoon rapport maakt. Een subrapport heeft bijna alle eigenschappen die een normaal
Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2).
Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). In de volgende reeks lessen zal alle vorige leerstof uitgebreid aan het bod komen. Zie ook de vorige lessen en documenten om informatie op te zoeken
DATAMODEL GAME EVENT DATABASE ELTON GONÇALVES GOMES V1-10
DATAMODEL GAME EVENT DATABASE ELTON GONÇALVES GOMES 500673947 V1-10 VAK : STORAGE DOCENT : FONS VAN KESTEREN INHOUD Inleiding Concept Implentatie in MySQL Implementatie in JSON structuur Reflectie Bijlage
Computervaardigheden. Universiteit Antwerpen. Computervaardigheden en Programmatie. Grafieken en Rapporten 1. Inhoud. Anatomie van een databank
Inhoud Computervaardigheden Hoofdstuk 5 Databanken (Let op: dit is enkel voor studenten Bio-Ingenieur.) Terminologie Data importeren Basis queries Allerhande Joins Doe dit. Aandachtspunt! Wat gebeurt hier?
1. Introductie tot SPSS
1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt
EXPLORING DB2. OPEN CURSOR Deze maal hebben we voor u een themanummer samengesteld
ABIS NIEUWSBRIEF VOOR DB2 PROFESSIONALS JAARGANG 7 - NUMMER 3, OKTOBER 2011 EXPLORING DB2 OPEN CURSOR Deze maal hebben we voor u een themanummer samengesteld over SQL PL, de SQLcomponent die u toelaat
Puzzelen met SQL DBA. De muzieklijst, deel 1. De tabellen De tabellen die we gaan gebruiken in deze puzzel zijn weergegeven in afbeelding 1.
Puzzelen met SQL De muzieklijst, deel 1 In de trein, in het park, in de stad, op de fiets voorop en ook achterop tijdens het hardlopen en zelfs met zwemmen, overal kom je ze tegen. Of het nu verhalen zijn,
Na bestudering van dit hoofdstuk moet je tot het onderstaande in staat zijn:
15. Toegangsbeheer Tot nu toe heb je gewerkt met DML en DDL statements. Echter de DCL statements zijn nog niet aan bod geweest. DCL commando s gebruik je voor de beveiliging van je database. Wie mag wat
Structured Query Language
Structured Query Language SQL = internationale standaardtaal. Origineel IBM. SQL92 (SQL2), SQL99 (SQL3), SQL:2003, SQL:2007 en SQL:2008. Vele dialecten. In wat volgt beperken we ons tot wat tot de kern
DB architectuur. [email protected]
DB architectuur [email protected] DB - logisch perspectief - DB - fysisch perspectief - DBMS Fysische details van databank beheren Zodat gebruiker zich enkel om logische perspectief moet
