VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN"

Transcriptie

1 SCHENK VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN

2 A guide for alcohol retailers [Insert Makro Logo]

3 Waarom is Schenk Verstandig belangrijk voor uw zaak? Schenk Verstandig is een campagne die ondernemers wil ondersteunen met het verantwoord schenken en verkopen van alcohol. We weten allemaal dat zakendoen alsmaar uitdagender wordt. Onze ervaring als partner van retailers en horeca ondernemingen is dat het verantwoord alcohol schenken en verkopen grote voordelen met zich mee kan brengen. Dit kan worden bereikt door een goede mix van opleiding & voorlichting voor de medewerkers. En omdat dit zo belangrijk is, willen wij - Diageo en Makro - u hier graag een helpende hand bij aanbieden. Daarom hebben we met Schenk Verstandig een tool voor u ontwikkeld dat de meest recente kennis en expertise op het gebied van het verantwoord schenken en verkopen van alcohol bundelt. VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN

4 Welk voordeel haalt u uit Schenk Verstandig? Het is onze insteek om met de Schenk Verstandig aanpak u te ondersteunen in het verbeteren van de klantervaring, de reputatie en daarmee het resultaat van uw onderneming. Schenk Verstandig heeft als doel om u en uw team te ondersteunen met het: Neerzetten van uw winkel of horeca onderneming, maar vooral ook veilige locatie Versterken van de klantenbinding door de nadruk te leggen op het belang van goede serviceniveaus Behouden van een betrouwbaar imago in de directe omgeving van uw onderneming Helpen eventueel strengere wetgeving voor de branche te vermijden en uw vergunning veilig te stellen

5 SCHENK VERSTANDIG DE FUNDAMENTEN De Schenk Verstandig aanpak bestaat uit 3 peilers: 1. Handhaving van de wettelijke leeftijd voor alcohol consumptie: Weten hoe en wanneer u om een identificatiebewijs moet vragen; Welke identiteitsbewijzen geldig zijn als legitimatiebewijs; Hoe men het beste een gesprek kan voeren in het geval de klant niet aan de leeftijdseis blijkt te voldoen ( hoe nee te zeggen ). 2. Het rijden onder invloed tegen te gaan: Uw klanten te wijzen op de gevaren van het rijden onder invloed, de juiste informatie hier over te geven; Het promoten van de BOB - 100% BOB = 0% op - activiteiten en ook andere alternatieven aan te dragen. 3. Het scheppen van de juiste ambiance: Het creëren van een omgeving waar met plezier en verantwoord alcohol kan worden gebruikt door al uw klanten.

6 1. HANDHAVING VAN DE WETTELIJKE LEEFTIJD VOOR ALCOHOL CONSUMPTIE De wet schrijft voor dat het, in geval van twijfel, verplicht is om na te gaan of uw klant de wettelijke leeftijd om alcohol te drinken heeft bereikt. (16 jaar voor alcoholische dranken <15, 18 jaar voor alcoholische dranken >15 ). Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat minderjarigen alcohol kopen of drinken in uw zaak. Hierbij speelt het vragen naar en beoordelen van een geldig leeftijdsbewijs een belangrijke rol. Een aantal voorbeelden: Wanneer vragen naar een leeftijdsbewijs? Werp een snelle blik op de persoon, twijfelt u aan de leeftijd of bent u niet zeker, aarzel dan nooit om naar een bewijs te vragen. Hoe meer u van de leeftijdscontrole een standaardpraktijk maakt, hoe eenvoudiger het wordt. Dus, hoe vaker u het vraagt, hoe beter. Maak uw verbintenis tot het uitvoeren van de regelgeving met betrekking tot de wettelijke leeftijd zo zichtbaar mogelijke: hang op diverse plaatsen posters en/of stickers op. Wat kan als geldig bewijs van leeftijd worden gebruikt? Bij het schenken of verkopen van alcoholische drank is natuurlijk van belang dat een controle snel wordt gedaan en daarom is doeltreffend handelen cruciaal. We begrijpen dat u niet te veel tijd kunt besteden aan het controleren van identiteitsbewijzen, waar u misschien niet helemaal vertrouwd mee bent. Daarom is het beter, alles zo simpel mogelijk te houden: Accepteer alleen OFFICIËLE identiteitsbewijzen: een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Accepteer GEEN ENKELE andere vorm van identiteitsbewijs: studentenkaart, bibliotheekkaart of enig ander niet-officieel identiteitsbewijs.

7 Hoe kan men het beste een gesprek voeren als de klant niet aan de leeftijdseis blijkt te voldoen ( hoe nee te zeggen )? Minderjarigen die drinken, is een grote zorg voor velen van ons. Daarom is het zeker zo dat de meeste klanten accepteren dat ze geen drank kunnen kopen of geserveerd krijgen als zij geen officieel identiteitsbewijs kunnen laten zien, wanneer daarom wordt gevraagd. Maar voor sommige klanten is dit niet het geval; zij aanvaarden dit niet zomaar. In die gevallen is het goed te weten hoe te handelen en wat wel of niet te doen. De volgende lijst van actiepunten zal u en uw medewerkers helpen om op de juiste manier een klant die zich niet wil legitimeren te woord te staan: Handel rustig, zelfverzekerd en zonder agressie. Houdt voet bij stuk, zowel bij agressief als onvriendelijk gedrag. Herinner de klant aan uw wettelijke verplichting: leg uit dat het schenken of verkopen van drank aan minderjarigen bij wet verboden is. Als de klant toch aandringt om bediend te worden, roep dan de hulp in van een collega. Als dat niet mogelijk is, zeg dan dat u met plezier het drankje bij u houdt tot de klant een geldig identiteitsbewijs kan laten zien. Onderhoudt goede contacten met de politie. Aarzel niet om de politie te bellen als de situatie uit de hand dreigt te lopen. OEFENING Organiseer rollenspellen met uw medewerkers om het juiste gedrag in moeilijke situaties te oefenen. Naast een rollenspel kan het soms helpen om volwassenen, die er jong uitzien, te rekruteren en hen te vragen om alcoholhoudende drank te proberen kopen of te bestellen. Het gebruik van deze mystery shoppers geeft een extra mogelijkheid de situatie te oefenen. Doe dit wel wanneer u zelf niet in de buurt bent, dat bevordert het effect nog meer.

8 2. HET RIJDEN ONDER INVLOED TEGEN TE GAAN Drinken en rijden gaan niet samen. Informeer zo nodig hoe uw klanten na een avondje stappen naar huis zullen gaan. Wijs uw klanten op de gevaren van het rijden onder invloed. De BOB promoten: Neem een actieve rol in het promoten van de BOB - 100% BOB = 0% op. Het kan heel effectief zijn om het gesprek aan te gaan door te vragen wie in de groep BOB is. Het is nog leuker om deze persoon dan ook even speciale aandacht te geven en in de bloemetjes te zetten. Hierbij nog een paar ideeën om klanten te motiveren om een BOB te kiezen of te zijn, en om eraan te herinneren dat rijden en alcohol niet samen gaan: Zorg voor lekkere alcoholvrije cocktails of frisdrank voor volwassenen. Maak veelvuldig gebruik van communicatie om BOB te promoten, en rijden onder invloed af te raden in uw winkel of horeca onderneming. Schenk op bepaalde tijdstippen tegen gereduceerde prijs of zelfs gratis frisdrank als ludieke actie. U kunt uw klanten helpen om de juiste beslissing te nemen door: Veel gebruik te maken van communicatie materialen met tips voor verantwoord alcoholgebruik: denk bijvoorbeeld aan toiletstickers, posters, flyers, enz. om uw klanten eraan te helpen herinneren dat rijden en alcohol niet samen gaan. Uw klanten informeren over de mogelijkheden qua taxi en openbaar vervoer bij u in de buurt. Eventueel afspraken te maken met lokale taxibedrijven en de contactgegevens van deze bedrijven, zoals telefoonnummers, op te hangen of bij de hand hebben.

9 OEFENING Het kan goed werken om de échte ervaringen en voorbeelden van wat u in uw winkel of horeca onderneming al eens is voorgevallen met de anderen te delen, met medewerkers maar ook zeker met uw klanten. Dit is dan eens te meer een herinnering dat verkeer en alcohol niet samen gaan. Bespreek met uw medewerkers hoe iemand te herkennen, die wellicht later het risico zal nemen om onder invloed te gaan rijden? Probeer er achter te komen wie in een groep van klanten uiteindelijk de persoon zal zijn die zal rijden. Neem met uw medewerkers door welke informatie u bij de hand hebt om uw klanten te helpen alternatieve. transportmiddelen te vinden, bijvoorbeeld de telefoonnummers van taxibedrijven, de dienstregelingen van openbaar vervoer. Spreek met elkaar af hoe u BOB in de bloemetjes kan zetten.

10 3. HET SCHEPPEN VAN DE JUISTE AMBIANCE Wat kan u doen om uw medewerkers zo goed mogelijk voor te bereiden Uw winkel of horeca onderneming is Schenk Verstandig als u erin geslaagd bent om voor al uw klanten een aangename en absoluut veilige plek te creëren. Dit kan soms moeilijke keuzes inhouden bij het bedienen van minderjarigen of klanten die na het drinken in de auto zullen willen stappen. Wees actief in uw klanten helpen om de situatie meester te blijven Mensen gaan uit om een aangename tijd met vrienden door te brengen. Een relatie met uw klanten opbouwen is dan ook belangrijk. Het kan helpen als er iets misgaat en zorgt ervoor dat uw klanten ontvankelijk blijven voor goede raad. Hier zijn enkele eenvoudige tips om uw klanten te leren kennen en om hen duidelijk te maken dat u ieders plezier serieus neemt: Let op uw klanten: Probeer in het oog te houden wat sommige klanten drinken. Het kan soms helpen om frisdrank of water aan te bieden als u ziet dat zij te snel drinken of als ze zich in een groep bevinden die sneller drinkt dan zij aankunnen. Geef uw klanten de belangrijke informatie: Het is altijd nuttig om uw klanten tijdig te informeren over uw wettelijke verplichtingen, de gedragscode van de zaak en te wijzen op het huishoudelijk reglement en de vergunningsreglementering. Als ondernemer wordt men helaas soms geconfronteerd met moeilijke situaties. De volgende stappen kunnen u helpen om de situatie in de hand te houden, of u nu drank verkoopt of drank serveert: Kom tijdig en met respect tussenbeide. Wanneer een groep mensen te veel kabaal maakt, vraag hen dan om wat zachter te praten; als u een klant ziet die dronken wordt, kan het soms goed zijn tussendoor een glaasje frisdrank of water aan te bieden. Blijf steeds professioneel. Als een klant zich onbehoorlijk gedraagt of onbeschoft is, moet u rustig blijven en uw stem niet verheffen. Zorg ervoor dat de klant begrijpt dat de regels er voor iedereen gelden en dat hij of zij heus niet anders wordt behandeld. Treed op als team. Waar mogelijk helpt het als er een teamstrategie is om met moeilijke klanten om te gaan, zodat u kunt terugvallen op een collega als u het gevoel hebt dat u niets bereikt. De laatste toevlucht is de politie.

11 Zorg ervoor dat uw medewerkers de wetgeving kennen Als uw klanten begrijpen dat er een aantal duidelijke regels zijn die voor iedereen gelden - ook voor u als ondernemer- is de kans groter dat ze uw raad begrijpen en er zich naar gedragen. Hanteer duidelijke richtlijnen over de verkoop van alcoholhoudende drank in uw onderneming en zorg ervoor dat alle medewerkers deze kennen. Deel uw beleid mee vanaf de eerste dag: Neem de leiding en toon dat u de naleving van de voorschriften serieus neemt en zie hierop toe. Definieer een duidelijke procedure die alle medewerkers moeten volgen bij iedere verkoop van alcoholhoudende drank, zoals de verplichting tot leeftijdscontroles. Programmeer, als dit mogelijk is, elektronische kassa s om de verkoop van alcoholhoudende drank automatisch te herkennen. OEFENING Organiseer rollenspellen Laat een medewerker een lastige klant spelen. Let tijdens de nabespreking met het hele team op de sterke en de zwakke punten in de reacties van uw medewerkers op deze lastige klant. Organiseer een test om uw medewerkers informeel te toetsen op hun kennis van uw wettelijke verplichtingen, de gedragscode en het huishoudelijk reglement en de vergunningsreglementering.

12

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.naar18jaar.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18

Nadere informatie

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens.

KALENDER VAN NIX. voor het checken van de leeftijdsgrens. KALENDER VAN NIX voor het checken van de leeftijdsgrens www.nix18.nl Kalender van NIX Voor het checken van de leeftijdsgrens Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

4. SAMENVATTING. 4.1 Onderzoeksopzet. 4.2 Jongeren

4. SAMENVATTING. 4.1 Onderzoeksopzet. 4.2 Jongeren 4. SAMENVATTING Om inzicht te krijgen in de naleving van de leeftijdsgrenzen van 16 en 18 jaar uit de Drank- en Horecawet heeft de Keuringsdienst van Waren onderzoeks- en adviesbureau INTRAVAL opdracht

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2015

Alcoholbeleid AID 2015 Alcoholbeleid AID 201 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen Artikel 1.1: Openingstijden Artikel 1.2: Schenktijden Artikel 1.: Alcohol nuttigen Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen Artikel 1.: Drankaanbod

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement

Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement Nog geen 18? Dan geen alcohol! 18 adviezen voor verantwoord alcoholgebruik tijdens uw evenement Pagina 2 Colofon Juli 2014 Dit is een uitgave van FrisValley. Meer informatie: www.frisvalley.nl info@frisvalley.nl

Nadere informatie

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt Augustus 2012 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Plaatselijke Verordening

Plaatselijke Verordening (aikueente Bronckhorst Plaatselijke Verordening Besluit, 31 maart 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor een ontheffing drank- en horeca tijdens de kermis in Halle. Activiteit : Drank en

Nadere informatie

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd?

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Goede zaak 60,3% Slechte zaak 34,5% Weet niet / geen mening

Nadere informatie

Soms moet je nee verkopen

Soms moet je nee verkopen COLOFON Stichting Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) Postbus 182 2260 AD Leidschendam F 070 317 5046 pvad@raadndh.nl Huisregels en leeftijdsstickers zijn tegen kostprijs

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

Besluit, 18 mei 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor ontheffing Drank- en horecawet : Drank en horeca (evenement)

Besluit, 18 mei 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor ontheffing Drank- en horecawet : Drank en horeca (evenement) P l a atselijke Veror deni n g Besluit, 18 mei 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor ontheffing Drank- en horecawet 17-06- 2017. Activiteit : Drank en horeca (evenement) Start evenement

Nadere informatie

Plaatselijke Verordening

Plaatselijke Verordening gemeente Bronckhorst Plaatselijke Verordening Besluit, 25 april 2017 Wij verlenen een vergunning en/of ontheffing voor ontheffing drank- en horeca 13-05- 2017. Activiteit Drank en horeca (evenement) Datum

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Publicatiedatum: 24-12- 2013 Over dit onderzoek Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 9 t/m 19 december 2013, deden ruim 29.000 volwassenen

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1 Rapportage TIP MooiRooi 31 maart 2016 Inhoud Alcohol 1 Alcohol 6 53% 1. Drinkt u alcohol? (n=258) 37% Toelichting: Ja Soms Nee Ja In het weekend of soms een wijntje s avonds Soms is toch ook ja... Soms

Nadere informatie

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt

CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt CBL Code Verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt 2 1. Inleiding Verantwoorde verkoop van alcohol in de supermarkt Alcoholhoudende dranken maken een belangrijk deel uit van het assortiment van de supermarkt.

Nadere informatie

Algemeen directeur Directeur sociale zaken

Algemeen directeur Directeur sociale zaken VOORWOORD Wanneer je aan je collega s zou vragen waarom zij naar het werk gaan, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één wil bijvoorbeeld veel geld verdienen, terwijl de ander het juist belangrijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C)

Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C) Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld postregistratie@barneveld.nl Aanvraagformulier Drank- en Horecawet (Model C) Wanneer tijdens een evenement alcoholhoudende drank verkocht wordt buiten een

Nadere informatie

Preventieoverzicht alcohol Gezondheidswinst voor Interventie en werkwijze/producten

Preventieoverzicht alcohol Gezondheidswinst voor Interventie en werkwijze/producten < 0 ar Voorlichting over de risico's van Zwangeren Voorkomen van alcoholgebruik bij STAP alcoholgebruik rondom de zwangerschap door middel van de brochure 'Zwanger?...en Alcohol?' en website www.alcoholenzwangerschap.nl

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

DDe afgelopen jaren zijn de regels voor

DDe afgelopen jaren zijn de regels voor Bij deze opgave horen informatiebronnen 1 en 2. In informatiebron 1 zijn enkele overzichten opgenomen over het gebruik van alcohol onder scholieren van 12 tot en met 16 jaar. Informatiebron 2 bevat informatie

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Kikid Het is als ouder jouw verantwoordelijkheid, dat je kind NEE kan zeggen tegen drank!

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018

Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Gasunie Gedragscode Gasunie Pagina 1 van 6 GU-CODE, versie november 2018 Gedragscode Waarom een gedragscode? Gasunie staat voor een veilig, betrouwbaar en betaalbaar gastransport. Daarbij zijn

Nadere informatie

Diabetes and. alcohol. alcohol

Diabetes and. alcohol. alcohol Diabetes and alcohol en alcohol De risico s kennen Een alcoholisch drankje nuttigen met vrienden kan een leuk sociaal gebeuren zijn. Maar alcohol dient met mate te worden gebruikt om de gezondheidsrisico

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Wij wensen u een prettige voorstelling!

Wij wensen u een prettige voorstelling! Huisregels Bij AnnexCinema is een avondje film een avondje uitgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt en geniet van een goede sfeer. Om die reden hanteren we de volgende punten:

Nadere informatie

ALCOHOL. Zonder flauwekul

ALCOHOL. Zonder flauwekul ALCOHOL Zonder flauwekul Op een feestje of in een café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken eigenlijk wel gezellig? Het is belangrijk dat je weet wat alcohol met

Nadere informatie

Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte

Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte STICHTING SPORT & CULTUUR NIEUW HEETEN Horeca- en alcoholprotocol Huisregels inzake de verstrekking van (alcoholische) consumpties in de Belte Bestuur SSC 11 maart 2015 1. Inleiding Het bestuur van de

Nadere informatie

Wat je moet weten over alcohol

Wat je moet weten over alcohol Wat je moet weten over alcohol 1 2 Op een feestje of op café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken wel altijd zo gezellig? In deze folder vind je: wat alcohol met

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de jongeren

Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de jongeren Werkstuk Verzorging Alcoholgebruik onder de j Werkstuk door een scholier 1995 woorden 3 juni 2002 6,4 510 keer beoordeeld Vak Verzorging Waardoor toename van alcoholgebruik onder Nederlandse j? Het alcoholgebruik

Nadere informatie

Onderzoek: Alcoholgebruik onder 16- en 17- jarigen

Onderzoek: Alcoholgebruik onder 16- en 17- jarigen Onderzoek: Alcoholgebruik onder 16- en 17- jarigen Publicatiedatum: 29-5- 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek van het 1V Jongerenpanel, gehouden van 13 t/m 21 mei 2014, deden 725 jongeren van 16

Nadere informatie

Ondernemers op het strand: Paviljoens

Ondernemers op het strand: Paviljoens Ondernemers op het strand: Paviljoens Gebruik zo min mogelijk wegwerpmateriaal. Probeer het gebruik van plastic servies, bestek of verpakkingen te vermijden. Denk aan alternatieve materialen als hout of

Nadere informatie

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW

Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 JZ-15903-DHW Rapportage Mystery Guest Drank & Horeca Gemeente Oldebroek Uitgevoerd oktober 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Methode... 4 3. Resultaten - op basis van locatie... 5 4. Resultaten - op basis van

Nadere informatie

WTC Houten 80. Bestuursreglement alcohol in sportkantines

WTC Houten 80. Bestuursreglement alcohol in sportkantines WTC Houten 80 Bestuursreglement alcohol in sportkantines Vastgesteld in bestuursvergadering d.d. 26 oktober 2005 Preambule In overweging nemende dat: - sportverenigingen op basis van de Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Is Nix18 echt Nix18?

Is Nix18 echt Nix18? Is Nix18 echt Nix18? Waarom bent u vanavond gekomen? Hoe gaan andere ouders hier mee om? Tips om je kind duidelijk te maken dat het niet gezond voor je is. Hoe wordt er op school mee omgegaan? Waarom laten

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2016

Alcoholbeleid AID 2016 Alcoholbeleid AID 2016 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen 3 Artikel 1.1: Openingstijden 3 Artikel 1.2: Schenktijden 3 Artikel 1.3: Alcohol nuttigen 3 Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen 3 Artikel

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin Wat is een rookvrije speeltuin? De hele speeltuin is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en in de speeltuin wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is. De

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Google adwords 10 nuttige Google adwords tips Door Helene van der Meijs van Stad.nl

Google adwords 10 nuttige Google adwords tips Door Helene van der Meijs van Stad.nl STAD.NL Google adwords 10 nuttige Google adwords tips Door Helene van der Meijs van Stad.nl Welkom bij de presentatie over Google Adwords en goede alternatieven WELKOM 2 WAT IS HET DOEL VAN GOOGLE ADWORDS

Nadere informatie

Acht leesadviezen voor thuis

Acht leesadviezen voor thuis Acht leesadviezen voor thuis Advies1 Advies 2 Advies 3 Advies 4 Advies 5 Advies 6 Advies 7 Advies 8 Overleg met uw kind over de tijdstippen waarop er het best kan worden ge. Als uw kind daarin inbreng

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar. Donderdag 13 juni 2019

Welkom. Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar. Donderdag 13 juni 2019 Welkom Informatiebijeenkomst Terugdringen verkoop alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien jaar Donderdag 13 juni 2019 Programma Opening door burgemeester Ton Strien Nota preventie- en handhavingsplan

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR Help de Dierenbescherming Pimp de lespakketten voor de basisschool Vernieuwen en aanpassen van de lespakketten van de Dierenbescherming en leuke interactieve dingen bedenken om de lessen leuker te maken.

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Plan van aanpak. Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK:

Plan van aanpak. Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK: Plan van aanpak Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK: 66696739 Opgesteld door: Mark Oldenhave en Thimo Woerts namens de stichting UKF

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Dossier: rijden onder invloed van alcohol

Dossier: rijden onder invloed van alcohol Dossier: rijden onder invloed van alcohol 1 1. Rijden onder invloed van alcohol bij de jongeren Bij nachtelijke weekendongevallen wordt alcoholgebruik vaak met de vinger gewezen. Er doen heel wat clichés

Nadere informatie

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Tactus Verslavingszorg Preventie & Consultancy Brink 40 7411 BT Deventer 088 3822

Nadere informatie

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media)

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Leerlingenreglement (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Mobiele telefoons, ipod e.d. Tijdens de lessen (dus in lesruimten, studiehuis, mediatheek, en dergelijke) staan

Nadere informatie

Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene

Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene Bestuursreglement alcoholverstrekking in sportkantines Tennisclub Groot Driene Paragraaf 0. Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen

Nadere informatie

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Iedere tiener is weleens somber en verdrietig, en vaak is het in één, twee dagen voorbij zonder dat je als

Nadere informatie

2.15 Alcohol gevaren en regels

2.15 Alcohol gevaren en regels 2.15 Alcohol gevaren en regels Uit werkmap Veiligheid in het jeugd- en jongerenwerk Zorg voor elkaar Vragen De veiligheid van deelnemers én vrijwilligers komt ernstig in het geding bij (onverstandig) gebruik

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speelplek

Stappenplan voor een rookvrije speelplek Wat is een rookvrije speelplek? Het gehele speelterrein is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en op het terrein wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is.

Nadere informatie

Verantwoord alcohol schenken binnen verenigingen

Verantwoord alcohol schenken binnen verenigingen Verantwoord alcohol schenken binnen verenigingen Emiel Krijt, Accountmanager Public Affairs NOC*NSF 1 You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com)

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren. Alcoholpreventie. Maatregelen voor evenementenorganisaties

Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren. Alcoholpreventie. Maatregelen voor evenementenorganisaties Nuchter Verstand: Gemeenten in actie bij alcoholpreventie jongeren Alcoholpreventie Maatregelen voor evenementenorganisaties Waarom deze brochure? Overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik op jonge leeftijd

Nadere informatie

Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl.

Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl. Huis voor de Sport Groningen Saskia Duursma en Ineke Raukema Oktober 2010 Verslag Enquête Alcoholbeleid onder Sportverenigingen en Sportaanbieders in de gemeenten Appingedam en Delfzijl. Inleiding Huis

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie Stappenplan Jong & Natuur Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie In deze handleiding beschrijven wij een achttal stappen die u kunnen helpen om meer jongeren bij uw organisatie te betrekken. Bij

Nadere informatie

dragscode Gedra Gedrags code scode Gedragscode Ged Gedragscode Ge DSW Gedragscode Gedragscod

dragscode Gedra Gedrags code scode Gedragscode Ged Gedragscode Ge DSW Gedragscode Gedragscod Gedragscode Ge scode Gedragscode Gedrag DSW Gedragscode Gedragscod dragscode Gedra scode Gedragscode Ged Gedragscode Ge Gedrags scode Gedragscode Gedrag D i e n s t S o c i a l e We r k v o o r z i e n

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Model bestuursreglement alcohol in sportkantines. r.k.v.v. V.C.W

Model bestuursreglement alcohol in sportkantines. r.k.v.v. V.C.W Model bestuursreglement alcohol in sportkantines r.k.v.v. V.C.W Versie 1.0 Mei 2018 BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen?

ASSERTIVITEITSTEST. Kunt in de meeste situaties kiezen welk gedrag u gaat vertonen? ASSERTIVITEITSTEST Bent u benieuwd of u assertief genoeg bent? Kunt in de meeste situaties kiezen welk u gaat vertonen? Kiest u de een wat verlegen sstijl, vertoont u vermijdend, of stapt u er op af met

Nadere informatie

Recurring Campagnes Vaste Klanten-Dagkaart

Recurring Campagnes Vaste Klanten-Dagkaart Q&A s Campagne: Dagkaart Ik heb een abonnement en de aanbieding niet gekregen, waarom is dat? We hebben een deel van onze klanten geselecteerd. Als u geen e-mail van ons ontvangen hebt, komt u nu niet

Nadere informatie

Bijeenkomst NIX18 in Enschede

Bijeenkomst NIX18 in Enschede Bijeenkomst NIX18 in Enschede 6 februari 2019 1 06-02-2019 Naleving leeftijdsgrens in de horeca in Enschede najaar 2018 Over het horecabeleid en het Horecaconvenant van mei 2018 2 06-02-2019 Naleving leeftijdsgrens

Nadere informatie

Rapport nieuwe drank- en horecawet

Rapport nieuwe drank- en horecawet Rapport nieuwe drank- en horecawet Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Enquête 5 Bevindingen 5 Aanbevelingen 7 Vragenlijst enquête 8 1 Colofon Jongerenraad JONG Roosendaal Bloemenmarkt 12 4701 JB Roosendaal

Nadere informatie

Jongeren en alcohol. peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 17

Jongeren en alcohol. peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 17 Jongeren en alcohol peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 17 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Sociaal en Economisch Beleid, SEB Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail:

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016

LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016 LUC RAAK Nieuwsbrief, september 2016 Hierbij de eerste nieuwsbrief van dit seizoen. De eerste zonnige competitieweken zitten er op en er zullen er nog veel volgen! Trainingspakken Afgelopen week zijn de

Nadere informatie

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet.

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Hoe oud moet ik zijn om met een brommer te mogen rijden? Zijn mijn ouders over alles de baas? Waarover mag ik zelf beslissen? In dit boekje lees je er

Nadere informatie

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk

HANDBOEK. Beautybusiness. Sylvia van Kuijk HANDBOEK Beautybusiness Sylvia van Kuijk Auteursrechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Alcoholbeleid. ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019

Alcoholbeleid. ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019 Alcoholbeleid ZV De Ham ZC d.d. 15 januari 2019 In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een reglement Alcohol in sportkantines

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

Tips voor Ouders van drinkende pubers

Tips voor Ouders van drinkende pubers Tips voor Ouders van drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: - Kies als ouders samen regels voor het gezin. - Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL. Gedragscode

Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL. Gedragscode Normen en waarden RKVV SINT-MICHIELSGESTEL Gedragscode Onze vereniging stelt zich tot doel om alle leden en betrokkenen plezier te laten beleven aan het voetbalspel en alles wat eromheen gebeurt. Dit kan

Nadere informatie

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen;

ongeoorloofde vormen van concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen; BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN SPORTKANTINES Preambule In overweging nemende dat: een bestuursreglement Alcohol in sportkantines ; - en Horecawet dienen te beschikken over beheer, aangesloten bij een door

Nadere informatie

Menukaart Ouder worden en alcohol

Menukaart Ouder worden en alcohol Menukaart Ouder worden en alcohol 1 Infosessie Ouder worden en alcohol De gevolgen van alcohol op je gezondheid neemt toe met de leeftijd. Uit cijfers blijkt bovendien dat niet jongeren, maar wel vijftigers

Nadere informatie

Alcoholgebruik jongeren

Alcoholgebruik jongeren Eventforum MOD 2011 Programma -achtergrond wetgeving rond alcohol -De wetgeving rond alcohol en tabak -Enkele foto s -Structurele maatregelen -Hoe verloopt een controle? -Omgaan met situaties -Nuttige

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Vastgesteld in de ledenvergadering van 17 december 2001 Enigszins aangepast en geaccordeerd tijdens de bestuursvergadering van 4 maart 2013

Nadere informatie