Nieuwsbrief Voorjaar 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Voorjaar 2014"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Voorjaar 2014 Inhoud o.a.: Gevolgen kabinetsplannen: Wajong, Participatiewet, Passend onderwijs, WMO en WWB Belastingaangifte 2013 Ieder(in) panel, geef uw mening!

2 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker JG Westervoort Tel: Website: Op zoek naar informatie of advies? De Gehandicaptenraad Westervoort houdt geen spreekuur op een vast moment. U kunt ons bellen of mailen en zo nodig maken we een afspraak. Wij hopen u op deze manier beter van dienst te kunnen zijn. Digitale nieuwsbrief. Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze gratis nieuwsbrief digitaal mogen versturen. Krijgt u deze nieuwsbrief nu nog op papier maar beschikt u wel over een adres? Wilt u dit dan aan ons doorgeven via info@gehandicaptenraadwestervoort.nl, onder vermelding van uw naam en adres, dan mailen wij u voortaan deze nieuwsbrief en blijven voor ons de kosten beperkt. Ook nieuwe abonnees zijn van harte welkom!

3 Wordt de soep ook zo heet gegeten? Vanaf 1 januari 2015 moeten veel nieuwe regelingen van kracht worden. Deze worden in de komende maanden behandeld in de 2 de - en daarna 1 ste Kamer. Wij proberen voor u in deze nieuwsbrief de belangrijkste voorgenomen wijzigingen op een rijtje te zetten. Let wel op: Het is pas regelgeving wanneer de wetten zijn vastgesteld dus er kunnen nog wijzigingen aangebracht worden. Kort Nieuws. - In de Liemers beginnen de gemeenten vanaf 1 maart met een scootmobielpool. Vooral bij nieuwe aanvragen zal er eerst getoetst worden of het gebruik van de gratis scootmobielpool een afdoende oplossing voor het probleem kan zijn. Wij wachten de ontwikkelingen af en horen graag uw ervaringen! Hans Frieling, eigenaar van Sportsplanet De Pals, heeft ondanks eerdere berichten toch de traplift, die al langere tijd kapot was, laten repareren. Iedereen kan nu dus weer naar de tribunes, het sportcafé en de fitnessruimte. Om vandalisme en vernieling in de toekomst te voorkomen moet wel eerst aan het personeel gevraagd worden de lift in werking te stellen. De GRW is blij dat deze voorziening weer in ere is hersteld! De GRW is de laatste maanden opnieuw in gesprek met de gemeente over het verbeteren van de toegankelijkheid van onze bushaltes. Graag horen wij van u hoe uw ervaring is met het reizen met de bus. Wordt u goed geholpen en kunt u informatie vinden over de toegankelijkheid van een bepaalde bushalte? Mail het ons! De gemeente Westervoort wil graag meer mensen met een beperking structureel laten sporten. Sport en bewegen is namelijk gezond, je bouwt sociale contacten op en het is ook erg leuk om te doen! Daarom sluit de gemeente per 1 januari 2014 aan bij het sportservicepunt Uniek Sporten. Mensen met een beperking in de gemeente Westervoort kunnen nu contact opnemen met Uniek Sporten met vragen over aangepast sporten. Op is het aanbod binnen de gemeente nu al te vinden. De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) is begin dit jaar gefuseerd met het platform Verstandelijk Gehandicapten en heeft een nieuwe naam gekregen: Ieder(in)

4 Akkoord leidt tot grote verbeteringen in de Participatiewet. door Ieder(in) Begin februari is bekend geworden dat staatssecretaris Klijnsma een akkoord heeft gesloten over de Participatiewet met D66, ChristenUnie en SGP. De afspraken leiden tot betere arbeidskansen voor arbeidsgehandicapten. En de huidige Wajongers komen niet in de bijstand. Ieder(in) heeft er de afgelopen tijd op gewezen dat de baangaranties - zoals afgesproken in het sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers - niet gaan werken. Teveel arbeidsgehandicapten zouden buiten de boot vallen en in de bijstand belanden, zonder kans op werk. Met de voorliggende afspraken is dit voor een groot deel gerepareerd. Ook de huidige Wajongers die meer dan 100% minimumloon kunnen verdienen, komen nu in aanmerking voor de baangaranties. Verder krijgen herkeurde Wajongers met arbeidsvermogen en mensen op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening voorrang bij het vervullen van deze banen. Met andere woorden: voor veel mensen met een arbeidshandicap zal de kans op werk nu echt toenemen. Hiervoor heeft Ieder(in) steeds gepleit. De oppositiepartijen maar ook de coalitiepartijen hebben op dit punt gelukkig goed geluisterd naar de kritische geluiden uit onze achterban. Wel houdt Ieder(in) grote zorgen over de positie van nieuwe arbeidsgehandicapten. Ook zij moeten een reële kans op werk krijgen. Herkeuring De huidige Wajongers met arbeidsvermogen blijven ook na herkeuring in de Wajong. Dit is goed nieuws! Ze gaan dus niet meer over naar de bijstand. En dat betekent dat ze niet hun eigen huis, letselschadevergoeding of spaargeld hoeven op te eten. Bovendien telt het inkomen van de partner niet mee. Wel krijgen ze te maken met een lagere uitkering, van 75% minimumloon naar 70% minimumloon. Maar dit gaat pas in per 1 januari 2018.

5 Bijstand Voor mensen met een arbeidshandicap in de bijstand zijn er ook verbeteringen te melden. De verplichte tegenprestatie en de verhuisplicht zijn verzacht. Gemeenten krijgen de ruimte om hiervoor zelf beleid te ontwikkelen en al dan niet sancties in te zetten. De datum van invoering is uitgesteld naar 1 januari Wijzigingen in de nieuwe WWB 1. Verplicht vrijwilligerswerk Deze regel is versoepeld, maar wie bijstand ontvangt, moet wel een tegenprestatie leveren voor zijn uitkering. Het is echter aan de gemeenten zelf om te bepalen waaruit deze tegenprestatie bestaat. 2. Vier weken wachttijd Het voornemen om mensen die een bijstandsuitkering aanvragen vier weken te laten wachten is van de baan. Er bestond grote oppositie tegen dit plan. 3. Sollicitatieplicht voor moeders Mede onder druk van de christelijke partijen hoeven bijstandsmoeders met kinderen onder de 5 jaar nog niet te solliciteren

6 4. Verscherpte regels De bijstandsregels worden aangescherpt op veel punten. Zo kun je verplicht worden te verhuizen als er elders een baan voor je is. Nederlands kunnen spreken wordt een vereiste en je bent verplicht netjes gekleed op een sollicitatiegesprek te komen. 5. Huisgenoten Als je de kosten van het levensonderhoud met huisgenoten kan delen betekent dit een lagere uitkering. Dat geldt ook voor samenwonende AOW ers, maar niet voor Wajongers. Voor Wajongers telt zelfs het inkomen van de partner niet mee De wetsvoorstellen gaan pas op 1 januari 2015 in, in plaats van 1 juli Wijzigingen in de Wmo door Ieder(in) De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulpmiddelen en voorzieningen waardoor mensen zelfstandig kunnen functioneren en deel kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Veranderingen in de WMO In het regeerakkoord staat een aantal nieuwe maatregelen die voor een wetswijziging gaan zorgen. De belangrijkste daarvan is overheveling van AWBZ-taken naar Wmo; de decentralisatie. Deze overheveling gaat gepaard met een forse bezuiniging. Het is de bedoeling dat de nieuwe WMO 2015 per 1 januari 2015 van kracht wordt. Begeleiding (ambulante begeleiding en dagbesteding) wordt nu nog betaald door de AWBZ. Het kabinet wil dat de gemeente vanaf 2015 die taken overneemt. Dat geldt dus voor ambulante begeleiding en dagbesteding, maar ook voor logeren en respijtzorg (ontlasting van mantelzorgers). De persoonlijke verzorging (wassen, aankleden enz.) in het verlengde van begeleiding wordt onderdeel van de WMO Mensen die alleen persoonlijke verzorging of persoonlijke verzorging in combinatie met verpleging hebben, moeten zich vanaf 2015 wenden tot hun ziektekostenverzekeraar.

7 Verder wil het kabinet fors bezuinigen op het beschikbare budget voor huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn nu nog verplicht cliënten de keuze te bieden tussen hulp in natura of een pgb. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de WMO 2015 vormgegeven wordt. De nieuwe taken in de Wmo zijn beschikbaar voor mensen vanaf 18 jaar. Kinderen en jongeren moeten een beroep doen op de Jeugdwet. Modelverordening Gemeenten hebben grote beleidsvrijheid hoe zij de nieuwe WMO inrichten. Dit zal via een verordening (soort gemeentewet) worden geregeld die de gemeenteraad moet goedkeuren. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) maakt een modelverordening. Ieder(in) is samen met andere cliëntenorganisaties betrokken bij het opstellen van de modelverordening. Wat vindt Ieder(in)? Ieder(in) maakt zich zorgen over de forse bezuinigingen en het tempo van decentralisatie. Voorkomen moet worden dat mensen tussen wal en schip vallen. Het nieuwe stelsel mag het vinden van een passende oplossing niet in de weg staan. Passend onderwijs Als uw kind extra ondersteuning nodig heeft, moet u nu vaak zelf op zoek naar een passende school. Vanaf 1 augustus 2014 verandert dit. Scholen moeten dan een passende onderwijsplek bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit heet zorgplicht. Passende onderwijsplek Eerst wordt geprobeerd uw kind te plaatsen op de school van uw voorkeur. Kan dit niet, dan gaat de school met u op zoek naar een andere plek. De school moet rekening houden met: de behoefte van uw kind; uw voorkeuren; de mogelijkheden van de school en de regio.

8 Alle schoolbesturen in hetzelfde gebied gaan met elkaar afspraken maken om passend onderwijs mogelijk te maken. Door deze regioindeling krijgt uw kind zo dicht mogelijk bij huis passend onderwijs. Aanmelden voor passend onderwijs U meldt uw kind schriftelijk aan bij de school van uw voorkeur. Daarbij geeft u aan dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Dit moet minimaal 10 weken voordat het nieuwe schooljaar begint. School beslist over toelating De school heeft 6 weken om te bekijken of uw kind kan worden toegelaten. Deze periode kan de school 1 keer met maximaal 4 weken verlengen. Kan de school uw kind niet toelaten? Dan moet het schoolbestuur uw kind een passende onderwijsplek op een andere school aanbieden. Dit doet het schoolbestuur in overleg met u. Niet eens met beslissing school Komen u en de school er samen niet uit? Dan kunt u gebruikmaken van advies en ondersteuning van een onafhankelijke partij. Bijvoorbeeld een onderwijsconsulent. Wordt uw kind ongelijk behandeld door handicap of chronische ziekte? Dan kunt u om advies vragen bij de College voor de Rechten van de Mens. U kunt ook bezwaar maken bij het schoolbestuur of bij de landelijke geschillencommissie passend onderwijs. In het uiterste geval kunt u als ouders naar de rechter stappen. Ontwikkelingsperspectief voor uw kind Nadat de school uw kind heeft toegelaten, stelt de school een ontwikkelingsperspectief op. Hierin staat: welke extra begeleiding uw kind krijgt; welk eindniveau uw kind kan halen; welke extra ondersteuning en eventuele zorg nodig is. (Bron: website Rijksoverheid) Meer informatie? Ga naar:

9 Verdien zorgkosten terug via uw belastingaangifte Chronisch zieken en gehandicapten maken jaarlijks veel extra kosten voor bijvoorbeeld zorg, hulpmiddelen of woningaanpassingen. Gelukkig zijn die kosten voor een groot deel aftrekbaar via de belastingen. Op de website van Ieder(in) kunt u precies zien hoe u dat moet aanpakken. U kunt ook de brochure Belastingvoordeel 2013 bestellen. Voor mensen met hoge zorgkosten zijn zowel de website als de brochure een praktische handleiding bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar Zij kunnen zo honderden euro s terugverdienen. De aftrek geldt voor zogenaamde specifieke zorgkosten, zoals medische hulp, voorgeschreven medicijnen, dieet op doktersadvies en vervoer van en naar het ziekenhuis. De aangifte inkomstenbelasting over 2013 moet vóór 1 april ingediend zijn. Rekenvoorbeelden In begrijpelijke taal geven meerkosten.nl en de brochure informatie over het invullen van de belastingaangifte De website volgt de opbouw van het elektronische aangifteformulier van de Belastingdienst, waardoor het gelijktijdig en stapsgewijs te gebruiken is. Rekenvoorbeelden verduidelijken hoe gemaakte kosten terug te verdienen zijn. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het inkomen en dat van de eventuele fiscale partner. Andere tegemoetkomingen De website en brochure geven ook informatie over andere tegemoetkomingen en financiële regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten. Zoals de mogelijkheden die gemeentes hebben voor tegemoetkoming in de meerkosten die u maakt door uw handicap of ziekte. Zo kunt bijvoorbeeld bij uw gemeente een beroep doen op de korting op de eigen bijdragen die u in 2014 nog kunt ontvangen voor extramurale AWBZ of Wmo-zorg. Belastinggids 2013 bestellen U kunt de brochure Belastingvoordeel 2013 bestellen bij de webwinkel van Ieder(in). De brochure kost 5,80 (inclusief verzendkosten). Heeft u geen internet of is de informatie in onze webwinkel voor u niet goed toegankelijk, dan kunt u contact opnemen met onze telefonische bestellijn. De bestellijn is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via telefoonnummer

10 Uitnodiging aan Mantelzorgers. Creatieve activiteit Wanneer: Donderdag 27 maart 2014 Tijd: uur uur Voor wie: Mantelzorgers Locatie: Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1, 6932 KA Westervoort Navigatie adres: Nieuwhof 2, 6932 JR Westervoort Kosten: Gratis Mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die vanzelfsprekend, onvoorbereid, intensief en onbetaald zorgen voor een hulpbehoevende naaste (partner, kind, ouder, vriend, buur). Dit geeft vaak veel voldoening, maar het kan ook zwaar zijn en veel energie kosten. Daarom biedt het Steunpunt Mantelzorg van stichting Mikado u een ontspannende creatieve activiteit aan. Opgeven U kunt zich opgeven iedere werkdag tussen 9.00 uur en uur bij het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp/Steunpunt Mantelzorg, tel.: of via mvt@mikado-welzijn.nl. U kunt zich opgeven tot en met 14 maart Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Heeft u interesse in deze bijeenkomst en hebt u problemen met oppas of vervoer, neem dan tijdig contact op met het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Samen met u zoeken zij naar een oplossing.

11 Meld u aan bij het Ieder(in)-panel: voor iedereen die gehoord wil worden! Ervaart u ook dat politici en andere beslissers nog te vaak besluiten nemen die niet goed of zelfs averechts werken voor mensen met een chronische ziekte of beperking? Ieder(in) wil dat dit verandert. U kunt daarbij helpen. Meld u aan als lid van het Ieder(in)-panel. En deel uw mening over en ervaring met zorg, ondersteuning, vervoer, werk, inkomen, onderwijs en wonen. U kunt zich aanmelden voor het Ieder(in)-panel door op onderstaande link te klikken en het formulier in te vullen. Ieder 100ste nieuwe panellid ontvangt van Ieder(in) een bon van 50 euro. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u gemiddeld 4 tot 6 keer per jaar via uw een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Waarom lid worden van het Ieder(in)-panel? De Gehandicaptenraad Westervoort is lid van Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Wij vinden het panel van Ieder(in) een goed en belangrijk initiatief. Door middel van vragenlijsten wordt snel duidelijk wat mensen met een beperking vinden van belangrijke actuele onderwerpen. De resultaten van een panelraadpleging worden voorgelegd aan het Kabinet, Tweede Kamerleden en/of andere beslissers. Wij vinden het belangrijk dat ook leden van onze organisatie aan het Ieder(in)-panel deelnemen. Zodat ook de dagelijkse problemen van mensen met lichamelijke handicap of chronische ziekte in de resultaten goed naar voren komen. Meer informatie Heeft u vragen over het Ieder(in)-panel? Stuur dan een naar: panel@iederin.nl. Of neem telefonisch contact op met Ieder(in) via

12 Jaarverslag GRW Het jaarverslag 2013 van de Gehandicaptenraad Westervoort is klaar en te lezen op onze website: Heeft u geen internet maar wilt u wel graag een verslag thuisgestuurd krijgen, dan kunt u ons bellen:

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Nieuwsbrief Herfst 2012 Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Niet vergeten De Gehandicaptenraad heeft m.i.v. 1 juli 2012

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Nieuwsbrief Herfst 2013 Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

Nieuwsbrief Winter 2015

Nieuwsbrief Winter 2015 Nieuwsbrief Winter 2015 Inhoud o.a. Openbaar rolstoeltoegankelijk toilet Vivare denkt mee! Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar 2016

Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Inhoud o.a. VN Verdrag Openbaar rolstoeltoegankelijk toilet Support Beurs Informatiebijeenkomst PGB Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort

Nadere informatie

Wajong wordt drastisch beperkt Door Ynske Jansen, 2014

Wajong wordt drastisch beperkt Door Ynske Jansen, 2014 Wajong wordt drastisch beperkt Door Ynske Jansen, 2014 Mensen met een Wajonguitkering zijn de afgelopen periode heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees: wel of geen herkeuring? Wel of geen uitkering?

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Nieuwsbrief Voorjaar 2017 Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor:

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: INFORMATIEBRIEF WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: De kostendelersnorm pagina 1 en 2 Strengere

Nadere informatie

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom

23 maart 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani. Informatiebijeenkomst STAP. Welkom Welkom Programma: Introductie NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Compensatieregelingen Chronisch Zieken WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.528 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 brochure bronnen de brochure Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 van het CAK (uitgave november 2012). De brochure is ook

Nadere informatie

Algemene vragen voor uw beoordeling. UWV Afdeling Wajong Antwoordnummer 46298 1060 WC Amsterdam

Algemene vragen voor uw beoordeling. UWV Afdeling Wajong Antwoordnummer 46298 1060 WC Amsterdam Vragenlijst Wajong Algemene vragen voor uw beoordeling Waarom dit formulier? UWV gaat van alle mensen met een oude of nieuwe Wajonguitkering vaststellen of zij mogelijkheden hebben om te werken. Dit noemen

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

Overzicht maatregelen en regelingen sociaal domein 2016

Overzicht maatregelen en regelingen sociaal domein 2016 Overzicht maatregelen en regelingen sociaal domein 2016 Uitgevoerd door gemeenten, uitvoeringsinstanties en zorgverzekeraars. 1. Per 1 januari 2016 geldt een taaleis voor aanvragers van een bijstandsuitkering:

Nadere informatie

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ

Programma. Regeerakkoord; Platform VG. Dorien Kloosterman. Belangenbehartiging AWBZ Regeerakkoord; wat betekent dat voor mensen met een verstandelijke beperking Programma Veranderingen AWBZ in 2009 en 2010 - pakketmaatregel - eigen bijdrage begeleiding Veranderingen AWBZ in toekomst -

Nadere informatie

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram is niet alleen. Hoe komen deze jongeren op een duurzame werkplek? Uitstroommogelijkheden:

Nadere informatie

Een eigen inkomen met de Wajong

Een eigen inkomen met de Wajong uwv.nl werk.nl Een eigen inkomen met de Wajong Als u zelf geen geld kunt verdienen Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl. U kunt ook

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet

Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting September 2016 Stroomschema WLZ, WMO en Participatiewet Landelijke overheid Gemeente Werkgever betaalt salaris ondersteund door

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet maatschappelijke ondersteuning Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo www.hetcak.nl Inhoud.

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief december 2013 Bestuur PGZ tel.0180-319729 e-mail bestuur@pgzuidplas.nl website www.pgzuidplas.nl Nieuwsbrief december 2013 Nog enkele weken en dan is het jaar 2013 weer voorbij. U heeft het afgelopen jaar geen nieuwsbrieven

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl Inhoud

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind. Maart 2015 Neeltje Huvenaars

Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind. Maart 2015 Neeltje Huvenaars Van school en dan? Veranderingen in zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind Maart 2015 Neeltje Huvenaars Mogelijkheden na school tot nu toe Vervolgopleiding Werk Baan bij werkgever Baan via sociale

Nadere informatie

Nieuwsbrief Winter 2016

Nieuwsbrief Winter 2016 Nieuwsbrief Winter 2016 Themanummer VN - Verdrag Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl www.gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Informatieblad. Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Informatieblad. Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Informatieblad Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 De informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. U kunt aan

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (Wwb) de Participatiewet. Iedereen die op

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014

Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014 Veranderingen in Onderwijs en Zorg September 2014 Veranderingen 1. Invoering Passend Onderwijs 1 augustus 2014 2. Nieuwe Jeugdwet 1 januari 2015 3. Decentralisatie van de AWBZ 1 januari 2015 4. Invoering

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 23 november 2014 Kenmerk WMOR14016 /AvO/DvL/BN/JG Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Belastingaangifte over Veranderingen in Vergoedingen: mogelijkheden voor mantelzorgers.

I N H O U D. Voorwoord. Belastingaangifte over Veranderingen in Vergoedingen: mogelijkheden voor mantelzorgers. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor: Informatie, advies en bemiddeling Emotionele ondersteuning Praktische ondersteuning Deelname aan bijeenkomsten, cursussen Regelen van hulp thuis: Aanvullende

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp Veranderingen in de zorg. Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. De taakverdeling ziet er vanaf 2015 op hoofdlijnen

Nadere informatie

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Hoogeveen laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Hoogeveen.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers Mantelzorg café Steenbergen 7 maart 2016 Regelingen voor mantelzorgers Programma Opening door Joyce Joosen, coördinator Steunpunt Mantelzorg Steenbergen. Inzicht in mantelzorg, wat heb ik nodig? Presentatie

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani Welkom NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we voor u betekenen? Welke onderwerpen? Wat is Mantelzorg? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 3 De Participatiewet 23 Heb je een beperking en heb je begeleiding nodig bij het werk? Dan

Nadere informatie

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Tilburg laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Tilburg.

Nadere informatie

Wajong en veranderingen

Wajong en veranderingen Wajong en veranderingen veranderingen in uw leven en uw uitkering www.bpv.nl bpv&w wa jong en veranderingen 5 Door wie is deze folder gemaakt? Deze folder is gemaakt voor het project Informatievoorziening

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Rotterdam laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Rotterdam laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Rotterdam.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

Aftrekposten voor de aangifte 2008

Aftrekposten voor de aangifte 2008 Aftrekposten voor de aangifte 2008 Geld terug van de Belastingdienst. Het kan. De teruggave kan oplopen tot honderden euro's, alleen al door de standaard aftrekposten die u verder niet hoeft te verantwoorden.

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009

Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009 Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009 Geld terug van de Belastingdienst. Het kan nog steeds. Hebt u een handicap of chronische ziekte, dan is de kans groot dat u gebruik kunt

Nadere informatie

Stage en WLZ, WMO en Participatiewet

Stage en WLZ, WMO en Participatiewet Stage en WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting September 2015 Stage in de Bovenbouw 1 Stage is in principe twee dagen per week Stage sluit aan bij de interesse(s) van de leerling Stages

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz)

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Participatiewet Informatieblad Ieder(in) Mei 2014

Participatiewet Informatieblad Ieder(in) Mei 2014 Participatiewet Informatieblad Ieder(in) Mei 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Huidige situatie 4 Wajong: Wet werk- en arbeidsondersteuning jonggehandicapten 4 Wet sociale werkvoorziening 7 Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Eigen bijdrage Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018

Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018 Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website: Facebook: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl www.gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: /mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 'S-GRAVENHAGE. Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: /mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Utrecht 2 november 2012 Kenmerk: 12-0258/mh/ph Betreft: Reactie op regeerakkoord Geachte Kamerleden, Deze week werd het regeerakkoord

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013 Workshop decentralisaties sociaal domein 30 september 2013 Inhoud Stimulansz Even voorstellen De 3 decentralisaties Wat kan de meerwaarde van sport zijn? Aan de slag met het kaartspel Stimulansz We zijn

Nadere informatie

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen (076) 525 15 15 www.zorgvoorelkaarbreda.nl Inhoud Pagina 3 Inkomensvoorzieningen BredaPas, seniorentoeslag, collectieve ziektekostenverzekering, kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Algemene tegemoetkoming

Algemene tegemoetkoming INFORMATIE 2010 Algemene tegemoetkoming Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) CAK Sinds 2009 voert het CAK een aantal taken binnen de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Algemene vragen en antwoorden

Algemene vragen en antwoorden Veel gestelde vragen Tegemoetkoming meerkosten zorg Algemene vragen en antwoorden Wat is de Tegemoetkoming meerkosten Zorg? Het is een geldbedrag van de gemeente voor mensen met een laag inkomen die extra

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie