WIN. Winterblues. Vraag het aan D.I.O. Alles over de winter! 1 van de 15 VSM pakketten! In de greep van de winterblues! Winter 2011 jaargang 1 nr.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WIN. Winterblues. Vraag het aan D.I.O. Alles over de winter! 1 van de 15 VSM pakketten! In de greep van de winterblues! Winter 2011 jaargang 1 nr."

Transcriptie

1 Winterblues Winter 2011 jaargang 1 nr. 1 Vraag het aan D.I.O. Alles over de! In de greep van de WIN 1 van de 15 VSM pakketten!

2 Jong en oud gez nd bezig! Vernieuwd! Kinderen > 3 jaar Davitamon Junior 3+ KauwVitamines Volwassenen jaar Davitamon Compleet Dragees en KauwVitamines Volwassenen > 50 jaar Davitamon Actifi t 50 + Tabletten

3 Winterprikkels! Wij Nederlanders zijn dol op onze s. Toch brengt een strenge veel ongemakken met zich mee. Denk alleen maar aan de problemen op de weg. Veel sneeuw veroorzaakt gladheid, maar ook onze gezondheid heeft te lijden onder barre weersomstandigheden. Wilt u deze onbezorgd genieten van sneeuw en ijs? Zorg dan voor een gezonde leefstijl. De meesten van ons ontkomen niet aan een fikse verkoudheid en ook de griep treft veel mensen. Zelfs uw huid heeft flink te lijden onder het weer en de uitdrogende werking van de centrale verwarming. Het is dus zaak om de komende maanden goed op uw gezondheid te letten. Een goede gezondheid heeft alles te maken met een gezonde leefstijl. Wilt u onbezorgd genieten van sneeuw en ijs? Zorg dan voor een gezonde leefstijl. Dat betekent voldoende beweging, een regelmatig leven met genoeg rust en een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vitaminen en mineralen. Dit mini-magazine staat boordevol informatie die u de komende tijd daarbij kan helpen. Uw D.I.O. Drogist Zet- of drukfouten voorbehouden. Niet alle genoemde merken en producten zijn in alle winkels verkrijgbaar. Koag/Kag: Redactie, vormgeving en druk: VS&P Amsterdam

4 Hoe kom je fit de door! Griep of gewoon verkouden Griepsymptomen f Ontstoken slijmvlies in de luchtwegen (neus, keel, bijholten, luchtpijp, brochiën of longen); f Eerste symptoom: rillingen, koorts en hoofdpijn; f 3-5 dagen koorts (de eerste 12 uur snel oplopend tot 39 ). Verkoudheidssymptomen f Ontstoken slijmvlies in neus, keel of bijholten; f Eerste symptoom: (meestal) keelpijn; f Kinderen kunnen koorts krijgen, volwassenen meestal niet. Luuf Baby Verkoudheidsbalsem Voor 4,49 Luuf verkoudheidsbalsem (baby&kind) zijn geregistreede vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter. Feit De verschillen tussen de seizoenen worden veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. Hierdoor staat de zon op het Noordelijk Halfrond in de lager en dus korter boven de horizon dan in de zomer. s Winters schijnt de zon dus minder uren. Wist u dat? f Door vaker je handen te wassen tijdens de verkoudheid, besmetting kan worden voorkomen. f Door binnen te blijven, je meer risico loopt om ziek te worden. Ga in de dus vaker naar buiten. Frisse lucht is altijd goed. Vitaminen? Mineralen? Vitamines zijn chemische verbindingen, die onmisbaar zijn bij de groei, het herstel en het goed functioneren van de mens. Vitamines halen we uit onze voeding, want het lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken. Er zijn 13 verschillende vitamines. Bij mineralen kunt u denken aan calcium, magnesium of kalium. Magnesium helpt bijvoorbeeld om zenuwen en spieren te ontspannen. Ook kan ons lichaam zelf geen mineralen aanmaken en is daardoor ook volledig afhankelijk van de voeding. De kou te lijf! Kou, regen, sneeuw, wind; ons immuunsysteem wordt s s behoorlijk op de proef gesteld. We verzamelden een paar handige tips om de kou te lijf te gaan en uw gezondheid een handje te helpen. 1 2 Bedek 3 Blijf 4 Tref Draag laagjes kleding over elkaar; dan creëert u luchtlaagjes tussen de verschillende kledingstukken en houdt u de warmte beter vast. uw hals met een sjaal en uw hoofd met een muts, want er gaat veel lichaamswarmte verloren via het hoofd. Met een muts en sjaal vangt u dit deels op. buitenshuis in beweging, maar zorg ervoor dat u niet nat wordt (door transpiratie of regen), want daardoor kunt u flink afkoelen. voorbereidingen als u de weg op gaat met de auto: houd het weerbericht in de gaten en neem een telefoon, eten, drinken, een deken en warme kleding mee. f Door warme handschoenen, sokken en voorzichtige massages je tenen en vingers kan voorkomen. f Neusophalen beter is dan je neus snuiten of neusspray gebruiken.

5 De een staat s s hele dagen op de schaats, de ander komt het liefst zijn bed niet uit. De een heeft dikke pret bij het sneeuwballen gooien, de ander kan niet wachten tot het weer lente wordt. De wordt niet door iedereen met open armen ontvangen; sommige mensen krijgen s s te maken met een dip. In de greep van de blues Bijna iedereen kent wel het sombere gevoel dat je kan overvallen als het al dagenlang slecht weer is. Maar als de wolken voorbij zijn getrokken kunnen we er weer tegenaan. Dat geldt niet voor iedereen. Ongeveer 11% van de mensen raakt s s zo van slag dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. We hebben het dan over een depressie. Symptomen Een depressie moet je serieus nemen. Hoewel de klachten na de weer overgaan, kun je er toch weken of soms maanden mee blijven zitten. In zo n periode kun je somber, angstig, verward, nerveus, huilerig of extreem moe zijn. Je kunt abnormaal lang slapen, maar bij het opstaan nog steeds uitgeput zijn. s Avonds kun je de slaap niet vatten, waardoor langzaam maar zeker je dag- en nachtritme omdraaien. Een depressie kan je hele leven ontregelen, want je kunt je slecht concentreren en in sociale contacten heb je vaak geen behoefte. Eigenlijk heb je nergens meer zin in, behalve in eten en slapen. Oorzaak Wat de oorzaak van een depressie is weten we niet. Mogelijk heeft het iets te maken met een verstoorde melatoninehuishouding. Melatonine is een hormoon dat je s avonds aanmaakt en dat je suf en slaperig maakt. Mensen met een depressie zouden overdag al veel melatonine aanmaken, waardoor ze zich overdag al moe voelen. Ik kan het niet opbrengen mensen te zien die lekker in hun vel zitten Roos (39): De is één lange worsteling voor me. Een eenzame periode waarin ik behalve mijn man en kind bijna niemand zie. Niet dat ik geen vriendinnen heb, ik kan het niet opbrengen om af te spreken met mensen die wel lekker in hun vel zitten en bruisen van de energie. Daardoor zou ik me alleen maar eenzamer voelen. Maatregelen Je kunt verschillende dingen doen tegen een depressie. Zo is er veel aandacht voor lichttherapie. Licht remt namelijk de aanmaak van melatonine. Bij lichttherapie worden sterke lampen gebruikt, die zo n 20

6 keer meer licht geven dan je eigen schemerlamp thuis. Met lichttherapie compenseer je het tekort aan daglicht. Ook in het dagelijks leven valt genoeg voordeel te behalen. Zo is het heel goed om lekker lang buiten te zijn, in het volle daglicht. Wat ook prima werkt is flink in beweging blijven. Want als je lichamelijk actief bent, kun je je gedachten verzetten. Voor veel mensen werkt het verder uitstekend om creatief bezig te zijn. Bijvoorbeeld door te tekenen of te schilderen, klusjes te doen in huis of muziek te maken. Want als je je creativiteit stimuleert, stop je de negatieve gedachten en krijg je positieve afleiding. Wat je sowieso kunt doen is je Het uitgebreide Idyl assortiment voedingssupplementen helpen je gezond de door te komen. Neem nou Echinacea, of de Vitamine C 1000 mg bruistabletten. Deze helpen je om je weerstand te verhogen. En voor kinderen die in de wat extra s kunnen gebruiken zijn er kauwvitaminen met lekkere aardbeiensmaak. Ook in het dagelijks leven valt genoeg voordeel te behalen. ramen vrijmaken van gordijnen, vitrages, bomen en planten, zodat ze volop licht doorlaten. Verder doet een sportvakantie of een vakantie naar een zonnig land wonderen. Naast al deze maatregelen kan Sint Janskruid worden ingezet. Winterdepressie of gewoon depressief? Iemand met een normale depressie slaapt nauwelijks en is daardoor constant moe. Een persoon met een depressie daarentegen slaapt overdreven veel, maar blijft moe. Wie last heeft van een depressie eet bovendien abnormaal veel en kan daardoor dikker worden. Iemand met een gewone depressie heeft geen eetlust en kan daardoor vermageren. Wat te doen? Herkent u de symptomen van een depressie bij uzelf of iemand anders? Ga niet zelf dokteren, maar breng een bezoek aan uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een specialist. Voedingssupplementen, gezond voordelig!

7 VERNIEUWD! Nederlands 25 jaar kwaliteitsmerk De permanente haarkleuring zonder PPD & Parabenen Hennaplus kiest en staat voor kwaliteit, natuur, natuurvriendelijkheid en innovatie. Eerlijke producten. Voor ons is de maatstaf dat eerlijke producten zo veilig en natuurlijk mogelijke producten zijn. Eerlijk en natuurlijk is een levensstijl. Je goed voelen en er stralend uitzien. Dat unieke gevoel deel je met elkaar. Zo simpel is het. Hennaplus Long Lasting Colour: Veilige, duurzame crème kleuring, drupt niet. 100% grijsdekking. Gecertificeerd biologisch zonnebloemzaad extract. Voor gezond, fluweelzacht haar. Geformuleerd zonder P-Phenylenediamine (PPD) & Parabenen. Houdt 2 tot 3 maanden. FSC gecertificeerde verpakking. Hennaplus. Eerlijk voor je haar.

8 Vraag het aan D.I.O. Alles over de! Verstand van weerstand Beste D.I.O. In de kan mijn weerstand wel wat ondersteuning gebruiken. Wat kan ik doen om mijn weerstand helpen te verhogen? Jannie uit Bussum. Antwoord D.I.O. Beste mevrouw, U bent niet de enige met deze vraag. Wat ik u in de tussentijd aanraad is om te proberen uw weerstand te verhogen. Dat is niet iets wat u even snel kunt bewerkstelligen, maar een proces waar u hard aan moet werken. Uw weerstand verhogen betekent gezonder gaan leven. Regelmatig leven, volop bewegen, genoeg rust nemen en gezond en gevarieerd eten. Zodra de 'R' in de maand is kan ons afweerstysteem wel wat ondersteuning gebruiken. U kunt bijvoorbeeld een voedingssupplement op basis van echinacea gebruiken. Echinacea verhoogt bijvoorbeeld de weerstand van het organisme. Extra bescherming op de piste Beste D.I.O. Mijn man en ik zijn fervente sporters. Wat ik echter merk is dat ik op de piste veel eerder verbrand dan op andere plekken. Hoe kan dat en kan ik er wat tegen doen? Ik gebruik op sport een anti-zonnebrandmiddel dat mij s zomers uitstekend beschermt. Mevr. Slot uit Leiden. Antwoord D.I.O. Beste mevrouw, De zon in de bergen is vele malen sterker dan in de vallei of op het strand, zowel door hoogte als de reflectie van de zon in de sneeuw. Een rode en geïrriteerde huid is het gevolg met het risico op vroegtijdige veroudering van de huid. Deze extreme omstandigheden vragen niet alleen om een goede bescherming met hoge factor, maar ook om optimale hydratatie om te voorkomen dat de huid uitdroogt door kou, wind en/of droge lucht. Piz Buin ontwikkelde een formule om deze se weersinvloeden te weerstaan. Deze formule, het zon + kou + wind systeem, biedt een driedubbele bescherming en is een combinatie van Helioplex en karitéboter. Of de huid nu blootgesteld wordt aan direct zonlicht of aan zonlicht dat door lichte bewolking schijnt, de huid is verzekerd van optimale hydratatie en een efficiënte bescherming. Kleintje heeft het moeilijk Beste D.I.O. Sinds kort zijn wij de trotse ouders van een prachtige zoon. Het is een vrolijk kereltje en gelukkig is hij kerngezond. We brengen hem 3 dagen per week naar de kinderopvang. Hij heeft het er erg naar zijn zin, alleen neemt hij nogal eens een virusje mee naar huis. Zo is hij onlangs flink verkouden geweest en het heeft heel lang geduurd voordat hij daarvan is hersteld. Met name s nachts had hij het erg moeilijk. Hoe kunnen we hier in de toekomst beter mee omgaan? Johan en Evelien uit Zwaag. Antwoord D.I.O. Beste Johan en Evelien, Natuurlijk willen jullie je kind beschermen tegen alle vervelende invloeden van buitenaf. Goed eten en lekker slapen is voor een verkouden kindje best lastig, maar wel heel belangrijk. Op die momenten kan Luuf voor verlichting zorgen. Luuf baby verkoudheidsbalsem is speciaal voor de allerkleinsten omdat het zonder menthol is. Ook een neusspray met zoutoplossing geldt als algemeen advies voor verkouden baby's. Luuf Babyspray helpt kleintjes om vrijer door de neus te ademen. Natuurlijk geldt in alle gevallen: vertouw je de situatie niet helemaal, neem dan direct contact op met de huisarts. Luuf baby verkoudheidsbalsem is een vrij verkrijgbaar geregistereerd geneesmiddel. Lees voor het kopen aanwijzigingen op de verpakking. Luuf neusspray is medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Voltaren K Beste D.I.O. Ik kan Voltaren K 25 mg niet vinden in jullie winkel? Pauline uit Antwerpen. Antwoord D.I.O. Dat klopt, deze is hier niet meer beschikbaar. Voltaren K 12,5 mg is nog wel verkrijgbaar. De begindosis hiervan is 2 x 12,5 mg=25 mg. Voltaren K (diclofenac kalium) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij een maag- of darmzweer, maagdarmbloedingen of andere bloedingen, nierinsufficiëntie of in combinatie met ntistollingsmiddelen. Het volgende mini-magazine staat in het thema van huidverzorging en huidproblemen. Heeft u over dit thema een persoonlijke vraag? Stuur dan een voor 19 januari 2011 naar minimagazine@diodrogist.nl. En wellicht staat uw vraag in de volgende editie. Luuf Baby Verkoudheidsbalsem Voor 4,95 Arkocaps Echinacea 45 capsules Voor 7,75 Voltaren K 12,5 mg 10 en 20 stuks Vanaf 2,69 Piz Buin Mountain 15 spf Medium Voor 12,75

9 Colinda als stralend middelpunt Zo kwam ik binnen... Dit keer in de make-over: Colinda Hoogenboom. Ze is 43 jaar, getrouwd en heeft twee dochters, van 12 en 14. Ze woont in Leimuiden en werkt in Amsterdam als dtp er bij een grote uitgeverij. Colinda wandelt graag met haar twee honden in het bos of aan het strand. De uitgroei is donkerbruin gekleurd en bij de punt is een fractie aubergine toegevoegd om diepte en nuance te creëren. De lippen zijn ingekleurd met Color Riche Serum Inside nr Niet te kort! riep Colinda nog, maar het resultaat mag er wezen! Het nieuwe kapsel versterkt de mooie lijnen in Colinda s gezicht. Als accent is met een klem een blonde highlight aangebracht. De ogen zijn aangezet met een zwart kohlpotlood en uitgewerkt met de Quad Pro oogschaduw van L Oréal (nr. 358). Colinda: Wat haar, kleding en make-up al niet voor je kunnen doen. Ik herken mezelf niet meer! Colinda draagt een jurkje van Chiarico en een legging van St.Tropez. De stijl is stoer en sportief, maar ook charmant en vrouwelijk. Het jurkje is van St.Tropez en het feestelijke jasje is van VETO. De shawl is van Kyra & Ko en maakt het geheel romantisch. De legging is van Chiarico. Make-up: L Oréal Visagie: Chyla t Hoen van L Oréal Haar: Sandra Bijlemeer U-Wish Kleding: W!T in Beverwijk Styling: Fleur Splinter-Elbers Accessoires: W!T mode Schoenen: Brekelmans in Beverwijk Fotografie: Kees Koot foto/grafische producties in Castricum Vormgeving: Lianne Thomas VS&P Amsterdam

10 - Advertentie - Geniet gezond van de Maak geen uitglijer! Voor het eerst weer op de schaatsen? Of onhandig gesjouwd met de kerstboom? Bij overbelaste spieren verzacht Spirofl or SRL* de pijn. Net als bij spierpijn door kou of vocht. Spirofl or SRL* versnelt het herstel op natuurlijke wijze. Bij blauwe plekken en kneuzingen gebruik je Arnifl or*. Dit vermindert de zwelling en daarmee de pijn. Bijvoorbeeld na een uitglijer! Spiroflor SRL gel* 75 g 8,95 Arniflor zalf* 25 g 4,95 Gave huid Eczeem en andere huidirritaties spelen extra op in de. Door droge (CV) lucht, kou of overgevoeligheid. Cardifl or Forte** stilt de jeuk en herstelt de huid. Ook geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Cardiflor Forte crème** 30 ml 9,95 *) Homeopathisch geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. **) Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. ***) gezondheidsproduct. Werken aan je weerstand? De is een periode waarin je lichaam wel wat extra weerstand kan gebruiken. Gebruik dan het nieuwe VSM-product Nisyleen Echinacea bruistabletten***. Dit plantaardige middel stimuleert het afweersysteem en is prettig om in te nemen. Één bruistablet per dag is voldoende om je weerstand te verhogen. Nisyleen Echinacea*** 20 bruistabletten 9.95 Raadpleeg VSM online! Meer informatie over deze natuurlijke producten van VSM vind je op purelijfkracht.nl. Een website vol gezond- gezondheidstips! Winnen met de sudoku Is uw weerstand op orde? En bent u voorbereid op de gladheid? Kortom, bent u al klaar voor de? VSM helpt u gezond de door. Maak de se sudoku en win één van de 15 VSM-pakketten t.w.v. 42,75 én een D.I.O. cadeaubon t.w.v. 20,00! Zo doet u mee: Vul de cijfers 1 t/m 9 in, zodanig dat elk cijfer slechts één keer voorkomt per verticale rij en één keer per horizontale kolom. De sudoku is bovendien verdeeld in 9 vakken van 3 x 3. Elk cijfer mag per vak slechts één keer voorkomen. De cijfers in de gekleurde hokjes vormen samen de oplossing van de puzzel. Zo maakt u kans: Op 1 van de 15 VSM pakketten of make-over: Stuur uw oplossing voor 31 jan naar: minimagazine@diodrogist.nl o.v.v. Mini-magazine D.I.O. Nr 1 prijspakket of make-over of per post naar: D.I.O.-drogisterijen Treubweg BA Diemen Let op: Als u kans wilt maken op de make-over, stuur dan een recente foto waar u geheel opstaat en vermeld daarbij uw geboortedatum, kleding- en schoenmaat, naam, adres en telefoonnummer. De prijswinnaars worden persoonlijk op de hoogte begracht De oplossing: Deelnemers maken bovendien kans op een spectaculaire make-over in het mini-magazine wk 15. een make-over Sudoku 1 van de 15 VSM pakketten t.w.v. 47,75 en een D.I.O. cadeaubon t.w.v. 20, cadeaubon 10.indd :42 Het prijzenpakket bevat de volgende producten: Spiroflor Warm*** Cardiflor Forte** Nisyleen Echinacea bruis*** Rinileen neusspray*** Arnikind gel** cadeaubon 10.indd :42

11 Advertentie Met DARO de door 8, 95 8, 95 9, 95 6, 95 5, 30 Keelpijn spray + Droge hoest spray - Handig en hygiënisch in gebruik - Zuiver en natuurlijk - Werkt snel en effectief - Aangename smaak - Goed voor 100 doseringen - Ideaal voor op het werk of onderweg Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing Droge hoest siroop - Zuiver en natuurlijk - Werkt snel en effectief - Aangename smaak Fysiologische zoutoplossing - Handig en hygiënisch in gebruik - Geschikt voor iedereen - Extra voordelige verpakking Keel-en mondspoeling - Verzacht de keel - Verfrist de mond - Beschermt geïrriteerd tandvlees - Suikervrij KOAG/KAG-nr Bel voor meer informatie de DARO zelfzorglijn: ( 0,25 p/m) Adv daro.indd 1 11/23/10 1:10 PM

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Keelpijn? Droge hoest?

Keelpijn? Droge hoest? Keelpijn? Droge hoest? Junior-angin helpt en verzacht 2 natuurlijke en efficiënte oplossingen aangepast aan kinderen vanaf 1 jaar Het koude en natte weer tijdens de wintermaanden zorgt telkens opnieuw

Nadere informatie

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Wat kan je doen als alles dichtzit in je hoofd? Vind dag en nacht verlichting Zit alles dicht daarboven? Een verstopte neus? Gezwollen neusslijmvliezen? En soms nog

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

van beugel tot burn-out

van beugel tot burn-out vier kant reeks van beugel tot burn-out 20 verhalen over gezondheid Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Oren Je ziet op straat vaak mensen met een koptelefoontje in hun oren. Ze luisteren bijvoorbeeld naar

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht.

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht. Verstandig zonnen Zonnestraling De zon geeft ons warmte, daglicht, maar ook UV-straling. Twee soorten UV-straling, bereiken de aarde. Het UV-A licht is het gedeelte van het zonlicht waardoor de huid bruin

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit wordt astma genoemd of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen ons voorstellen

Nadere informatie

MEDIQ. Verhoog uw weerstand 30% korting op multivitaminen* ACTIE MEER VAN AANDACHT VOOR AL JOUW GEZONDHEIDSVRAGEN MAART 2012

MEDIQ. Verhoog uw weerstand 30% korting op multivitaminen* ACTIE MEER VAN AANDACHT VOOR AL JOUW GEZONDHEIDSVRAGEN MAART 2012 MEER VAN MEDIQ A P OT H E E K MAART 2012 Verhoog uw weerstand ACTIE Nu 30% korting op multivitaminen* * Geldt voor alle multivitaminen van Davitamon, Centrum en Mediq eigen merk. MEDIQ & HOOIKOORTS 30%

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten met het syndroom van Sjögren Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond is één van de meest voorkomende symptomen bij syndroom van Sjögren

Nadere informatie

Verkoudheid en griep

Verkoudheid en griep 400038 Verkoudheid en griep_400038 Verkoudheid en griep 17-08-11 15:19 Pagina Verkoudheid en griep WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT

Nadere informatie

Sheet 3 Als jullie het advies lezen, komen waarschijnlijk deze vragen bij jullie op. In deze presentatie worden deze vragen beantwoord.

Sheet 3 Als jullie het advies lezen, komen waarschijnlijk deze vragen bij jullie op. In deze presentatie worden deze vragen beantwoord. Memo Aan: Van: Datum: Dit document hoort bij de presentatie Vitamine D. De presentatie is bedoeld om te geven tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor (laag opgeleide) consumenten met een getinte of donkere

Nadere informatie

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn

Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Verstopte neus, zwelling & hoofdpijn Wat kan je doen als alles dichtzit in je hoofd? Vind dag en nacht verlichting Zit alles dicht daarboven? Een verstopte neus? Gezwollen neusslijmvliezen? En soms nog

Nadere informatie

Lesbrief 6. Gezondheid

Lesbrief 6. Gezondheid www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 6. Gezondheid Wat leert u in deze les? Praten met de dokter. Zinnen maken. Zeggen dat iets niet zo is. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te gaan. Waarom deze informatie? 2 Gebruiksaanwijzing 3 Cartoon 1 bereid uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Een geval van zelfzorg

Een geval van zelfzorg Dieren en aloë vera Aloë vera Eén van de oudste, meest bekende heilzame planten Rijk aan meer dan 200 voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen Uniek gepatenteerd stabilisatieproces

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Folder 1 Inleiding Deze folder is bedoeld voor mensen met depressieve klachten en

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral )

Ciclosporine (Neoral ) Afdeling Dermatologie / allergologie, locatie AZU Ciclosporine (Neoral ) bij constiutioneel eczeem (CE) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel ciclosporine te gaan gebruiken.

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit kan astma genoemd worden of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Tips tegen nervositeit

Tips tegen nervositeit Vijf jaar lang heb ik een slaapmiddel gebruikt om in slaap te komen soms had ik de moed om het eens zonder dat tabletje te proberen. Ik sliep dan zo slecht, dat ik de moed snel weer opgaf. Toch vond ik

Nadere informatie

Cursusinhoud Algemene informatie HAIR

Cursusinhoud Algemene informatie HAIR HAIRDESIGN Blokker Cursusinhoud Het doel van de make-up cursus is dat de cursist leert wat voor make-up het beste bij haar past. Welke kleuren moet ze gebruiken om het optimale resultaat te krijgen? Welke

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Adem in alle. vrijheid! PROPOLIS. verzacht de luchtwegen* Hoog gedoseerd in NATUURLIJKE OORSPRONG BEL

Adem in alle. vrijheid! PROPOLIS. verzacht de luchtwegen* Hoog gedoseerd in NATUURLIJKE OORSPRONG BEL Adem in alle vrijheid! verzacht de luchtwegen* *dankzij de werking van andrographis, wilde tijm en vlier Health in harmony with Nature Hoog gedoseerd in PROPOLIS 40057967 BEL 20150814 NATUURLIJKE OORSPRONG

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen Persbericht www.nachtlenzen.nl s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen Nachtlenzen; de nieuwe manier van lenzen dragen. s Avonds voor het slapen gaan, doet men de nachtlenzen

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Osteoporose. Forte. Om je te ondersteunen in de dagelijkse inname van calcium/vitamine D3. Je vraag & antwoord -gids

Osteoporose. Forte. Om je te ondersteunen in de dagelijkse inname van calcium/vitamine D3. Je vraag & antwoord -gids Osteoporose Je vraag & antwoord -gids Forte citroen 1000 mg/800 I.E. Om je te ondersteunen in de dagelijkse inname van calcium/vitamine D3 Waarom calcium/vitamine D 3? Osteoporose ontstaat wanneer meer

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor cliënt en naasten Zorgprogramma Doen bij Depressie Versie 2013-oktober Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen en welke oorzaken

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen Vrij verkrijgbare medicijnen WAT ZIJN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN TIPS VOOR EEN GOEDE KEUZE WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN WERKEN BETER DANKZIJ UW APOTHEKER VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Een

Nadere informatie

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg Kindernieuws Het afwennen van de speen en de zuigfles Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Het belang van ademhalen door de neus Ademhalen door de neus is beter dan door de mond. Elke pasgeboren baby

Nadere informatie

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D

Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Inslaapproblemen bij kinderen met AD(H)D Ongeveer 30% van de kinderen met AD(H)D heeft chronische inslaapproblemen. Dit zien we ook vaak bij onder andere kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme,

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE)

Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Ciclosporine (Neoral ) bij constitutioneel eczeem (CE) Afdeling dermatologie/allergologie, locatie UMC In overleg met uw behandelend arts heeft u

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

Hyperemesis gravidarum. overmatig braken tijdens de zwangerschap

Hyperemesis gravidarum. overmatig braken tijdens de zwangerschap Hyperemesis gravidarum overmatig braken tijdens de zwangerschap Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is hyperemesis gravidarum?... 1 3 Hoe ontstaat hyperemesis gravidarum?... 1 4 Wat zijn de gevolgen?...

Nadere informatie

Vragenlijst. Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting

Vragenlijst. Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Vragenlijst Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Bijnierinsufficiëntie of bijnieruitputting Aan de hand van de vragenlijst kun je zien OF je het hebt, en indien ja, hoe ernstig het is. Antwoord zo

Nadere informatie

HET. ik ik ik. en...ik BOEK

HET. ik ik ik. en...ik BOEK HET en...ik BOEK Wie ben? Wie ben? Mijn naam weten jullie inmiddels. Ik ben nu...jaar oud. Ik ben nu...cm lang. Ik heb een tekening van mezelf gemaakt. Zoals jullie kunnen zien, zijn mijn ogen...en mijn

Nadere informatie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie ggz voor doven & slechthorenden Depressie Meer dan een somber gevoel Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie Herkent u dit? Iedereen is wel eens somber of treurig.

Nadere informatie

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats F 2011.1 Versie 2 15-09- 2013 Vragenlijst Instituut voor Slaapgeneeskunde Woerden Ruimte voor adressticker Deze vragenlijst biedt ons inzicht in uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vult u daarom

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST www.benuapotheek.nl VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST PLOTSELING EEN RILLERIG GEVOEL, SPIERPIJN, KEELPIJN, LAST VAN HOESTEN EN KOORTS MISSCHIEN IS DIT HET BEGIN VAN EEN FORSE GRIEP

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book!

Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! Fit na de zomer! Haal nog meer uit je sportroutine met dit E-book! INTRO Met de lessen van WorkOutDoor werk je het gehele jaar door aan je kracht, lenigheid, flexibiliteit en conditie. Dit inspiratie E-book

Nadere informatie

Lichttherapie. bij winterdepressie. Pschychiatrie / Medische Psychologie / Orthopedagogiek

Lichttherapie. bij winterdepressie. Pschychiatrie / Medische Psychologie / Orthopedagogiek Lichttherapie bij winterdepressie Pschychiatrie / Medische Psychologie / Orthopedagogiek Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een winterdepressie 3 2. Behandeling met lichttherapie 5 3. Instructies

Nadere informatie

1 Ik zie op tegen de herfst

1 Ik zie op tegen de herfst Herfstdip De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het landschap wordt langzaamaan minder groen door de vallende blaadjes. De herfst is weer bijna in aantocht. In hoeverre bent u het (on)eens met

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Depressie bij verpleeghuiscliënten

Depressie bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressie bij verpleeghuiscliënten Folder 3 Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verstandig zonnen

Patiënteninformatie. Verstandig zonnen Patiënteninformatie Verstandig zonnen Inhoud Inleiding... 3 Zonnestraling... 3 Effecten van de zon... 4 Positieve effecten... 4 Negatieve effecten... 4 Wat kunt u doen om negatieve effecten van de zon

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Slaapproblemen, angst en onrust

Slaapproblemen, angst en onrust Slaapproblemen, angst en onrust WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WAT GEBEURT ER ALS U STOPT AUTORIJDEN INFORMATIE ADRESSEN HULPVERLENING VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN,

Nadere informatie

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7. Kou inhoud blz. Kou 3 1. Het weer 4 2. Rillen van de kou 5 3. Kleren 6 4. Koelkast en vriezer 7 5. Koude kleuren 8 6. Noordpool en Zuidpool 9 7. Dieren en kou 10 8. Een koutje vatten 12 9. Filmpjes 13

Nadere informatie

2+1 GRATIS. ruimt op... Nivea Gehele assortiment Bijvoorbeeld: showergel Powerfruit Fresh, 250 ml. 2 stuks

2+1 GRATIS. ruimt op... Nivea Gehele assortiment Bijvoorbeeld: showergel Powerfruit Fresh, 250 ml. 2 stuks Davitamon Compleet Weerstand Multivitamine, 400 dragees. 24.49 9.49 Goed voor de weerstand: vitamine A, B6, B11, B12, C en D, koper, selenium, ijzer en zink. Lees voor het kopen de informatie op de verpakking.

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen? Hoofdpijn Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Altijd vervelend, maar niet altijd even ernstig, of van even lange duur. Er zijn dan ook verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine,

Nadere informatie

prednison bij darmziekten

prednison bij darmziekten patiënteninformatie prednison bij darmziekten Uw maag-darm-leverarts heeft u prednison voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of auto-immuun hepatitis. Om dit medicijn

Nadere informatie

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 11. Zonneallergie Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is zonneallergie? Zonneallergie betekent dat u allergisch bent voor zonlicht. De bekendste en meest voorkomende

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Pijnstillers. Zo gebruikt u ze veilig

Pijnstillers. Zo gebruikt u ze veilig Pijnstillers Zo gebruikt u ze veilig Pijnstillers Zo gebruikt u ze veilig Paracetamol, Aspirine, Ibuprofen, Aleve, Advil. Zomaar wat pijnstillers die u bij de drogist kunt kopen. En dit zijn ze nog niet

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS

VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS DOOR G. H. 'S-GRAVESANDE É / OEI owe lib J 1' É I I t I I VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS r É VERZEN UIT HET ZIEKENHUIS DOOR G. H. 'S-GRAVESANDE '9Y3 Voor K. H. R. de Josselin de Jong

Nadere informatie

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Pomalidomide Therapie De merknaam van Pomalidomide is Imnovid. Pomalidomide behoort tot de groep geneesmiddelen die inwerken op het immuunsysteem. Het wordt samen met cortisonen (dexamethasone)

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Ik ga jullie vertellen over het Noonan syndroom en wat dat betekent voor mij! Noonan Syndroom In 1963 is dit syndroom voor het eerst door Jacqueline Noonan ontdekt. Ze hebben daarom dit Syndroom naar haar

Nadere informatie

Etos Multi immuun bruistablet mandarijn Etos Zink tabletten

Etos Multi immuun bruistablet mandarijn Etos Zink tabletten boost jezelf! Met de wintermaanden voor de deur kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Etos lanceert daarom een geheel vernieuwde lijn op het gebied van vitamines, mineralen en supplementen

Nadere informatie

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter Lente Winter Winter Zomer Herfst Goedemorgen, Beertje, het is tijd om op te staan. Je moet naar school. Maar kijk eerst maar eens naar buiten, want het sneeuwt, zegt Moeder Beer. Beertje springt uit bed

Nadere informatie

Inhoud. verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24. verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41

Inhoud. verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24. verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41 Inhoud Voorwoord 9 Ademhaling 11 verkouden 11 hoesten 16 hooikoorts 20 bronchitis 24 Spijsvertering 27 verstopping 27 diarree 31 opgeblazen gevoel 35 zuurbranden 38 winderigheid 41 Huid en haar 45 roos

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Bashir, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk? Anorexia Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager.

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

Zoek de zes verschillen

Zoek de zes verschillen Naam: Zoek de zes verschillen schaat-sen. het is win-ter en het is koud. het vriest. op de slo-ten ligt een laag-je ijs. mo-gen we schaat-sen, vraagt joost? als het ijs sterk ge-noeg is, zegt pa-pa na

Nadere informatie