Voorzitter: Leen Stephan / l.stephan3@upcmail.nl. Secretaris: Margot Coumans / groei.bloeiactief@hotmail.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorzitter: Leen Stephan 0578 576030 / l.stephan3@upcmail.nl. Secretaris: Margot Coumans 0578-628515 / groei.bloeiactief@hotmail."

Transcriptie

1 De Geldersche Tuin 2014

2 Afdelingsbestuur: Voorzitter: Leen Stephan / l.stephan3@upcmail.nl Secretaris: Margot Coumans / groei.bloeiactief@hotmail.nl Penningmeester: Joop Tigchelaar / joop.tigchelaar@planet.nl Lid PR, Ledenadministratie, 2e webmaster Eugenie Hennes / info@epe-heerde.groei.nl Lid lezingen en reizen Ireen Bunnik / loecka@online.nl Lid ondersteuning: Riekie Bijsterbosch / riekbijsterbosch@hotmail.com Webmaster: Johan van de Plasse / info@epe-heerde.groei.nl Bloemschikcommissie: Anneke ter Mors / jhtermors@upcmail.nl / info@epe-heerde.groei.nl

3 Beste Groei & Bloeileden, Voor mijn gevoel lijkt het gisteren dat ik, als uw nieuwe voorzitter, mijn eerste voorwoord schreef en nu staan we al aan de vooravond van de Kerstdagen en Oud en Nieuw. Dit eerste jaar stond voor mij in het teken van de kennismaking. Kennismaken met heel veel leden, maar ook ervaring opdoen met alle activiteiten die er in een jaar georganiseerd worden. Mijn oprechte bewondering gaat dan ook uit naar iedereen die betrokken is bij de organisatie van al die activiteiten want ik heb nu gezien hoeveel tijd daarin wordt gestoken. Zonder ook maar een activiteit tekort te willen doen, moet ik zeggen dat ik enorm genoten heb van de Pure Pinksterfair, de lezing over bloemen en planten in de kunst van Krzystof Dobrowolski in kasteel de Cannenburch, maar ook van de bijeenkomst bij kasteel de Cannenburgh om alle vrijwilligers te bedanken voor hun enorme inzet. Want laat een ding duidelijk zijn, als bestuur wil je wel van alles organiseren maar dat lukt alleen als je voldoende vrijwilligers hebt, die je willen helpen. Ik hoop dat wij de komende jaren nog regelmatig een beroep op jullie mogen doen. Ik hoop dat 2014 net zo n mooi jaar mag worden en dat ik jullie regelmatig mag begroeten bij alle activiteiten, die ook komend jaar weer georganiseerd zullen worden. Ik wens iedereen hele fi jne feestdagen en een gezond 2014 toe. Leen Stephan BELANGRIJKE MEDEDELING Met ingang van het nieuwe jaar zullen wij onze LEDENAVONDEN voortaan OP WOENSDAG houden in de grote zaal van DE SPIKKE aan de Stationsstraat 8 in HEERDE. Parkeren kan op Het Groene Hart, naast De Spikke. Dit wordt aangegeven op de Brinklaan. Het is een lichtere zaal met comfortabeler stoelen. Wij hopen hiermee aan de wensen van een groot aantal leden te voldoen.

4 Arjan Schepers Vaste Planten kwekerij van bijzondere vaste planten tuinontwerp en beplantingsadvies Geopend : donderdag vrijdag & zaterdag van uur. Hakkershoekweg 9 - Mariënheem Tel Tuinieren mèt de natuur Mart Nederhof Mobiel: Internet: info@martgroen.nl Ideeën en advies Ontwerp en aanleg Milieuvriendelijk onderhoud Levering van alle beplanting Bestrating Snoeien en zagen Vijvers Bel of mail voor een vrijblijvend gesprek in en over uw tuin.

5 Woensdag 8 januari uur De Spikke in Heerde De vier jaargetijden in kasteeltuin Sypesteyn Henny van der Wilt De tuin van Sypesteyn is gelegen in Loosdrecht bij het gelijknamige kasteelmuseum. Begin 1900 is zowel kasteel als tuin aangelegd door Jhr.van Sypesteyn. Het kasteel is als museum ingericht. De tuin is een Oud-Hollandsche aanleg met verschillende facetten zoals een doolhof, slottuin, boomgaard, siertuin, grachtenen lanenstelsel en tien prachtige smeedijzeren hekken. In de winter komen de lijnen, lanen en doorzichten tot uiting. Vooral met sneeuw en ijs is het park een plaatje. Het voorjaar met zijn vele soorten stinzenplanten is een feest. Stinzenplanten zijn verwilderingsbol- en knolgewassen die zich gemakkelijk vermeerderen als je de omstandigheden gunstig maakt. Hoe wij dat doen komt uitgebreid aan de orde. Het bos en de tuin staan vol met duizenden sneeuwklokken, crocussen, bosanemonen en zo n dertig andere soorten stinzenplanten. De zomer is een feest als de slottuin in bloei staat met z n kruiden en vaste planten die volop vlinders trekken. In de herfst is het park een kleurenfeest van bijzondere bomen. Met vele soorten paddestoelen op oude boomstronken. Het mooie strijklicht maken het park sprookjesachtig. Het park de seizoenen door, daarover gaat deze lezing. Op 9 april kunt u mee naar Sypesteyn waar voor ons een rondleiding door kasteel en tuin wordt verzorgd. Aansluitend gaan we naar de kwekerij van Krijn Spaan. Nadere informatie volgt.

6 Woensdag 5 februari uur De Spikke in Heerde Groen Doen Reinier van den Berg Recent heeft hij met eigen ogen gezien hoe snel de Groenlandse ijskap smelt. Als direct gevolg van de voortschrijdende opwarming van de aarde. Het levert schitterende beelden op, maar ook prangende vragen. Wordt de klimaatverandering inderdaad eenduidig veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen? Zo ja, is het tij nog te keren? Wat kan het individu, de ondernemer en de overheid hierin betekenen? Kunnen we ook een inschatting maken van wat de gevolgen zijn voor Nederland? En wat heeft het te maken met alles wat groeit en bloeit. Reinier van den Berg is ervan overtuigd dat de klimaatcrisis vraagt om snelle en breed gedragen oplossingen die ook enorme kansen en uitdagingen met zich mee brengen. Daarom is zijn motto: de ander te groen af zijn! In deze avond neemt hij ons met schitterende beelden graag mee naar Groenland en met mooie vooruitzichten gaan we ook gezamenlijk naar Groen Land. Natuurlijk is er ook tijd om met elkaar hierover door te praten uur : Jaarvergadering. De stukken daarvoor vindt u deels bijgesloten bij deze Geldersche Tuin. Andere worden op de avond zelf uitdeeld. Wij hopen op een goede opkomst.

7 Woensdag 5 maart uur, de Spikke in Heerde De Tuinen Mien Ruys Ria Brandwagt De Tuinen zijn ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft 70 jaar haar ideeën over beplanting en tuinarchitectuur gebruikt om fascinerende tuinen te maken. Wie was Mien Ruys en welke ontwikkelingen heeft zij in die 70 jaar meegemaakt. Hoe kreeg ze het voor elkaar om als vrouw de meest invloedrijke tuinarchitect van Nederland te worden? Haar erfenis is indrukwekkend en de Stichting Mien Ruys beheert deze erfenis zorgvuldig. Na haar overlijden op 94-jarige leeftijd is haar werk door anderen overgenomen. De Tuinen Mien Ruys zijn deels Rijksmonument, het gehele complex is een Gemeentelijk monument. Maar ook nu wordt nog steeds geëxperimenteerd met nieuwe materialen en spannende plantencombinaties. Ook komen er nog steeds nieuwe ontwerpen bij zodat de Tuinen een soort geschiedenis boek zijn van Tuin architectuur vanaf 1924 tot nu. Deze avond neemt Ria Brandwagt u mee op een wandeling door de Tuinen en vertelt ziju over de markante persoonlijkheid van Mien Ruys, haar ontwerpvisie en de activiteiten en ontwikkelingen van de Tuinen. U zult merken dat de Tuinen Mien Ruys nog steeds springlevend zijn en zich blijven ontwikkelen.

8 Kwekerij De Hessenhof Waar planten nog de tijd hebben om op te groeien. Een nieuw en spannend tuinseizoen komt eraan. Laat U inspireren door de nieuwe CataLogUs met keuze uit tweeduizend soorten vaste planten die volledig zelf vermeerderd en 100% biologisch opgekweekt zijn. Die combinatie zorgt niet alleen voor een uitzonderlijke kwaliteit, maar ook voor een uniek onafhankelijk sortiment! Bestellen? Maak 5,00 over op rek Cursussen en rondleidingen vindt u op de website. Hessenweg 41, 6718 TC Ede, Tel hessenhof@planet.nl Hier uw advertentie? Voor meer informatie: info@epe-heerde.groei.nl Architectuur Sierbestrating Vijvertuinen Sproei-installaties Boomverzorging HOVENIERSBEDRIJF VAN TRIEST B.V. TUINAANLEG EN ONDERHOUD Tongerenseweg PP Epe Telefoon: (0578) Telefax: (0578) info@vantriestbv.nl Website: Stijl-leuke hoekjes-verschillende bladkleuren-rust uitstralend-zomer en winter groen-onderhoudsvriendelijkwaar voor je geld-frisse ideeën Als deze woorden u aanspreken, bel dan: VCA* Gecertificeerd ISO 9001/2000 gecertificeerd

9 Woensdag 2 april uur, de Spikke in Heerde Duurzaam moestuinieren Lambert Sijens In 2007 zijn Lambert Sijens en Jolanda Loonstra in Veenhuizen hun Tuinen van Weldadigheid begonnen. Met de start van dit project ging een langgekoesterde wens in vervulling. Op een bijzonder historische plaats, omzoomd door bos en majestueuze beuken- en eikenlanen, werken ze hard aan een bijzondere groententuin. Bijzonder in die zin dat ze allerlei producten telen die je in de winkel niet kunt vinden. Omdat ze vergeten zijn, exotisch of gewoon nog niet ontdekt. Bijzonder ook omdat ze er mooie tuinen van maken waarin groenten de hoofdrol spelen. Een belangrijke basis van de bedrijfsfi losofi e is het begrip duurzaamheid en wel in de vorm van de Drie P s: people, planet en prosperity. De lezing van vanavond zal gaan over grondbewerking, vruchtwisseling, ziekten en plagen, teelt, oogst en bewaring van de meeste gangbare (en op verzoek ook minder gangbare) groenten. Lambert wil daarover graag vertellen maar wil ook graag onze ideeën horen. Vanavond ook weer stekjesmarkt. Voor aanvang van de avond kunnen er stekjes, zaaisels en dergelijke worden ingeleverd. Na afl oop delen we die aan de belangstellende uit. Wel graag de naam van de plant erop zetten.

10 8 en9 juni :00-17:00 uur Pure Pinksterfair Bewust genieten: Natuur, tuin en cultuur bij kasteel de Cannenburch te Vaassen live muziek - demonstraties - kinderactiviteiten - lezingen kookworkshops - gevarieerd aanbod kramen en horeca

11 Woensdag 7 mei uur in de Spikke in Heerde Tuinieren voor mensen met weinig tijd Jeanne van Rijs Genieten van uw tuin zonder heel veel uren in de tuin te werken. Onderhoudsvrije tuinen bestaan niet, onderhoudsvriendelijke tuinen wel! Sommige mensen verharden een groot deel van hun tuin met in het gunstigste geval een paar plukjes groen. Is dit de oplossing voor ons steeds grotere gebrek aan tijd voor tuinieren en onze behoefte aan meer onderhoudsvriendelijke tuinen? Eerst wordt gekeken naar wát een tuin tot een prettige, sfeervolle en leefbare ruimte maakt. Vervolgens wordt gekeken naar wat er dan voor mogelijkheden zijn om het werk in de tuin te beperken zonder de sfeer van de groene buitenruimte teveel aan te tasten. In deze lezing wordt u op een ander denkspoor gezet van waaruit u gemakkelijk zelf oplossingen kunt bedenken voor uw eigen tuin. Daarna wordt ingegaan op een nieuwe manier van borders maken. Zeer onderhoudsvriendelijk, met een natuurlijke uitstraling en ecologisch verantwoord: prairieborders. Jeanne van Rijs biedt u mogelijkheden om zelf kritisch te kijken naar uw eigen tuin en wellicht in de toekomst één en ander bij te stellen. Een tuin blijft een levend iets en reageert onmiddellijk op uw aandacht! Hebt ú er plezier in..dan heeft de tuin dat ook! En dát is toch wat we willen! Tuinieren blijft een prettige, gezonde en inspirerende hobby ook als je ouder wordt!

12 tuinontwerp tuinaanleg straatwerk tuinonderhoud renovatie zwemvijvers koivijvers beregening Peppelweg 5 Vaassen Tel. (055) Mobiel (06) info@weultjes.com F u c h s i a s & P e l a r g o n i u m s v o o r e e n b i j z o n d e r a s s o r t i m e n t s o o r t e n S p e k F u c h s i a s s o o r t e n P e l a r g o n i u m s e e n j a r i g e z o m e r b l o e i e r s z o m e r b l o e m e n p l u k t u i n g r o e n w o r k s h o p s v o o r g r o e p e n W e v e r z e n d e n o o k b e w o r t e l d e s t e k, k i j k h i e r v o o r o p w w w. k w e k e r i j v a n d e r v e l d e. n l C a t a l o g u s m e t v e l e n i e u w e F u c h s i a s e n p e l a r g o n i u m s, v e r k r i j g b a a r d o o r 5, 9 5 o v e r t e m a k e n o p I B A N : N L 3 1 R A B O O p e n i n g s t i j d e n : 1 m r t t / m 2 8 j u n i m a t / m z a 9 : : 0 0 u u r 1 3 : : 0 0 u u r 2 j u l i t / m 2 5 o k t w o, d o v r, z a 9 : : 0 0 u u r 9 : : 0 0 u u r 2 e P a a s d a g, H e m e l v a a r t s d a g, 2 e p i n k s t e r d a g, K o n i n g i n s d a g 11 : : m a a r t a a nv a n g F u ch s i a e n Pe l a r g o n i u m ve r ko o p B o r c h g r a v e r w e g 3 a RW H e e r d e Te l w w w. k w e k e r i j v a n d e r v e l d e. n l i n f k w e k e r i j v a n d e r v e l d e. n l

13 Workshop Bloemschikken In twee avonden de meest basic technieken van het bloemschikken leren? Kan dat? Ja hoor, dat kan. Onze docente Miranda Nijveld gaat met de cursisten twee avonden hard aan het werk. Daarna kun je thuis aan de slag met materiaal uit eigen tuin of van de bloemist. En wie weet doe je dan volgend seizoen gezellig mee met de gevorderden. De avonden zijn op 6 februari en 6 maart Kosten: 19,75 inclusief koffie/thee. Niet-leden betalen 25,-. Het bloemschikmateriaal zit niet in de prijs. Bij de aanschaf daarvan zal Miranda adviseren. De cursus is voor minimaal 13 en maximaal 15 deelnemers Inschrijven bij Hanneke Ravenek: g.ravenek@net.hcc.nl, tel of via de website: epe-heerde.groei.nl Open Tuinen Weekend 21 en 22 juni 2014 Dit bordje wel eens bij de tuinen van andere verenigingsleden zien staan? Wil je het ook weleens bij je eigen tuinhekje zien staan? Geef je dan op als deelnemer aan het Open Tuinen weekend bij Eugenie Hennes. Je zult zien: het wordt een heerlijke dag voor jezelf en voor je bezoek. Met de tips en trucs die je van andere tuinmensen krijgt, kun je weer jaren vooruit. En wat is er mooier dan andere tuinliefhebbers een fi jn uurtje in je tuin te bezorgen? Het hoeft echt niet perfect te zijn om er plezier aan te beleven. Dus... laat anderen ook bij jou over het tuinhekje stappen!

14 Reisprogramma 2014 Voor het komend jaar hebben we weer een paar erg leuke uitstapjes en reizen bedacht, vinden we zelf. We hopen dan ook op veel deelnemers. Woensdag 9 april: een excursie naar Sypensteyn. Bij de lezing van januari heeft u er al veel over gehoord en mooie foto s gezien. Nu gaan we met eigen ogen kijken in het kasteel en in de tuin. Daarna is er nog genoeg tijd over om rond te snuffelen op de kwekerij van Krijn Spaan. Meer informatie volgt nog. 27 en 28 juni een tweedaagse reis naar Zeeland. In 2005 waren we daar ook. Nu gaan we weer om er heel andere tuinen te bezoeken. Het is lange reis dus we doen het in twee dagen met een overnachting in Goes. Ongeveer halverwege ligt bij Lopikerkapel De Kastanjehof. Deze tuin van 1 ha. rond een oude boerderij is door Arend Jan van der Horst ontworpen. Er zijn onder meer een rozentuin, een natuurlijke vijver, groententuin, een doolhof en natuurlijk prachtige borders. We drinken er koffie, misschien wel in de romantische boomgaard. Daarna rijden we naar De Praet Tuin bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Deze landschappelijk aangelegde tuin van 1,25 ha. heeft verschillende niveaus en er groeien meer dan 1000 verschillende vaste planten, struiken en bomen. Struik- en klimrozen staan door heel de tuin verspreid. Er zijn veel fruitbomen, schaduwplanten, een groententuin en een verkoophoek van opgepotte stekken en zaailingen. Hier zullen we lunchen. Later in de middag gaan we nog naar Biggekerke op Walcheren naar tuin t Hofje, de tuin van Henk en Joke Cijsouw. Naast de lange oprit waarlangs platanen staan, ligt een wei met fjordenpaardjes en schapen. De siertuin is gevuld met borders in vloeiende belijningen en is voornamelijk in roodtinten en met veel wuivende siergrassen beplant. Achter het huis een lief langwerpig tuintje, een cottage-achtige tuin, de moestuin en nog veel meer. Genoeg te zien dus. We dineren en overnachten in Hotel van der Valk in Goes.

15 De volgende dag brengt de bus ons naar Biervliet in Zeeuws Vlaanderen. Daar eerst een bezoek aan tuin en kwekerij In Goede Aarde. We komen daar aan als de voorbereidingen voor de open dag zo goed als klaar zijn en de hele kwekerij dus bomvol staat met planten! Na een kopje koffie gaan we naar De Singelhof. In hartje Biervliet ligt een tuin als geen andere, verborgen tussen tientallen huizen. Zelfs vele echte Biervlieters wisten niet dat hier zoveel prima tuingrond lag. Totdat Marie-Louise en Thom van Vooren, na het ontvangen van de titel Mooiste tuin van Nederland in 2008 besloten hun tuin voor het publiek open te stellen. Nu passeren er jaarlijks honderden bezoekers het tuinhek om te ontdekken dat tuinieren ook anders kan. Wild en weelderig. Hier is ook een kleine plantenverkoop. En omdat er geen electriciteit op het terrein is, geen koffie maar een fruitdrankje. Verborgen in het Zeeuwse platteland, aan de rand van het dorpje Vlake, ligt De Sequoiahof, een betoverende tuin vol bloeiende bloemen en indrukwekkende sferen. Deze sprookjesachtige wereld is de grote trots van Jos en Matty de Koeyer. Dit is de laatste tuin die we in Zeeland bezoeken. Hier lunchen we. En daarna is er genoeg tijd om deze bijzondere tuin te bekijken. Een unieke tuin met meer dan 500 hoogstambomen, heel veel struiken en heesters en waarin de inspirerende kunstzinnigheid van de eigenaar de boventoon voert. Tenslotte, al weer op de terugreis, gaan we langs Een dijk van een tuin in Gameren. Het is een liefhebberstuin met verschillende borders op kleur, een rozentuin, een formele en een groene tuin, maar ook een grote vijver en een tuin waarin diverse siergrassen worden gecombineerd met vaste planten. Stukje bij beetje maakten Eike den Hengst en Margreet Verhoef- Sommelin van een weiland een tuin, waarin vooral de zelfgebouwde stapelmuren in de dijkhelling de aandacht trekken. Behalve fervente tuiniersters zijn ze ook liefhebbers van Fuchsia s, Pelargoniums en Orchideeën. Prijs voor leden: 182,50 o.b.v. 2-pers. kamer met ontbijt, 2 lunches, 1 dinerbuffet incl. 2 drankjes, koffie/thee. De entrees en koffie/thee in de tuinen zijn voor rekening van de afdeling. Prijs voor niet leden: 227,- Alle overige kosten zijn voor eigen rekening. Toeslag 1-p. kamer is 42.- Opgeven voor 1 mei bij Ireen Bunnik of via de site. Bij 30 deelnemers kunnen we gaan.

16 Woensdag 1 oktober uur in De Spikke in Heerde Goed gereedschap en wat je daarmee doet De Tuinheeren De Tuinheeren, twee mannen op leeftijd, welke voor het plezier een bedrijfje in tuingereedschap van topkwaliteit hebben opgericht. De zware kleigrond in hun tuin was de aanleiding. Waar haal je echt goed tuingereedschap vandaan? Wie kan je een goed advies geven? Allemaal zaken waar zij tegenaan liepen toen ze in 2001 een nieuwe tuin kregen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot echte specialisten in tuingereedschap. Ze selecteren tuingereedschap waarvan je meteen voelt en ziet hoe goed het gemaakt is en waarmee men met veel plezier de tuin in gaat. Producten waar de vakman zijn ziel en zaligheid in heeft gestopt. Veel van de producten komen van kleine, ambachtelijke bedrijven. Het overgrote deel van het tuingereedschap gaat generaties lang mee en is dus echt duurzaam. Zij zullen vertellen hoe je zulk gereedschap herkent en wat je ermee doet. En met veel plezier geven zij een gepast advies. Zelf nemen zij ook gereedschap mee voor de verkoop. En dan nog dit: neem je eigen botte snoeischaar mee! Die wordt deze avond vakkundig geslepen. Vanavond ook weer Stekjesmarkt. Voor aanvang van de avond kunnen er stekjes, zaaisels en dergelijke worden ingeleverd. Na afl oop delen we die aan de belangstellende uit. Wel graag de naam van de plant erop zetten.

17 Woensdag 5 november uur in De Spikke in Heerde Een verkenningstocht langs de mooiste tuinen van Italië Elly en Theo van Liempt Maar weinig tuinen spreken zo tot de verbeelding als de Italiaanse Renaissance tuinen. Ze behoren zonder twijfel tot de opwindendste en historisch meest belangwekkende tuinen ter wereld. De grote tuinen van de Italiaanse Renaissance leren ons veel over de principes van de klassieke tuinaanleg. Behalve de meest klassieke tuinen zijn er daarna veel meeveranderd met de verschillende stromingen op tuingebied. Het levert een staalkaart op van vijf eeuwen tuinontwikkeling. Een aantal van deze tuinen worden tot de mooiste van Italië gerekend. Elly en Theo nemen u mee naar de grote klassieke tuinen in de omgeving van Rome, een aantal van de beroemde Medici-tuinen in Toscane en naar schitterende tuinen aan het Lago Maggiore en het Como meer. Ze laten zien hoe de Middeleeuwse opvatting van de tuin als hortus conclusus werd losgelaten ten gunste van een streng architectonische benadering en de tuin als kunstvorm. Ze gaan in op de Villeggiatura : het klassieke ideaal van nuttig bestede vrije tijd als tegenhanger van werk, werd door een humanistische elite opnieuw tot nieuw leven gebracht. De tuin werd de plaats bij uitstek voor overdenkingen. Hier werd de basis gelegd voor de nieuwe ontwikkelingen op tuingebied. Meer info:

18 2000 m 2 verkoopkas Buitenplanten Potplanten Snijbloemen Kado artikelen Potterie Seizoensbloemwerk Rouwarrangementen Bruidswerk Ruim 40 jaar ervaring. Veldweg LP Heerde tuincentrumbekamp@planet.nl Tel.: Fax: Website: ONTWERP, ADVIES,AANLEG EN ONDERHOUD VAN TUINEN EN GROENVOORZIENINGEN BESTRATING, SIERBESTRATING, VIJVERS, WATERMATERIALEN, PERGOLA S, SCHUTTINGEN VLONDERS ETC. BEPLANTINGEN OVERIGE TUINARTIKELEN.

19 10 december uur in de Spikke in Heerde Bijzondere en nieuwe vaste planten Hans Kramer Het assortiment vaste planten verandert bijna met de week. Er komen steeds zo onnoemelijk veel soorten en kruisingen bij dat het voor de gemiddelde plantenliefhebber nauwelijks meer bij te houden is. Daarbij komt ook nog een keer dat er veel kaf onder het koren zit. Soms worden planten aangeboden onder de meest veelbelovende fantasienamen, waarna zo vaak uitkomt dat het weer het zoveelste teleurstellende zaairas blijkt te zijn. Nieuwe planten kunnen ontstaan door spontane zaailingen of door gerichte kruisingen, waar we wat dieper op in gaan. Echter ook uit het wild worden nog steeds nieuwe planten geïntroduceerd. Op de kwekerij worden elk jaar weer veel nieuwe soorten opgepot om ze op hun tuinwaarde te beoordelen. Dit is elk jaar weer erg leuk en spannend werk, waarna na verloop van tijd veel van deze nieuwigheden op de composthoop belanden. Alleen de waardevolle soorten worden vermeerderd. Aan de hand van dia s wordt op het een en ander wat dieper ingegaan.

20 Activiteiten januari De 4 jaargetijden in kasteeltuin Sypesteyn Henny van der Wilt 5 februari Jaarvergadering Groen Doen Reinier van den Berg 6 februari Start Bloemschikworkshops basistechnieken 5 maart De Tuinen Mien Ruys Ria Brandwagt 2 april Duurzaam moestuinieren Lambert Sijens 9 april Excursie Sypesteyn en Krijn Spaan 7 mei Tuinieren voor mensen met weinig tijd Jeanne van Rijs 10 mei Stekjesmarkt bij van Triest. Leden e.a. kunnen daar zelf stekjes ruilen en verkopen. Meer info bij Eugenie Hennes 8-9 juni Pure Pinkster Fair Kasteel de Cannenburch juni Open Tuinen Weekend juni Twee-daagse reis naar Zeeland 1 oktober Goed gereedschap en wat je daarmee doet De Tuinheeren Stekjesmarkt 5 november Een verkenningstocht langs Italiaanse tuinen Elly en Theo van Liempt 10 december Bijzondere en nieuwe vaste planten Hans Kramer

Afd. Epe-heerde. De Geldersche Tuin

Afd. Epe-heerde. De Geldersche Tuin Afd. Epe-heerde De Geldersche Tuin Zomer 2012 Bestuur: Voorzitter: Doret Tigchelaar 06-31990922 / doret@zomerwende.nl Secretaris: Margot Coumans 0578-628515 / groei.bloeiactief@hotmail.nl Penningmeester:

Nadere informatie

$IG (SH +HHUGH De Geldersche Tuin Zomer - Najaar 2013

$IG (SH +HHUGH De Geldersche Tuin Zomer - Najaar 2013 De Geldersche Tuin Zomer - Najaar 2013 Afdelingsbestuur: Voorzitter: Leen Stephan 0578 576030 / l.stephan3@upcmail.nl Secretaris: Margot Coumans 0578-628515 / groei.bloeiactief@hotmail.nl Penningmeester:

Nadere informatie

Afd. Epe-Heerde De Geldersche Tuin 2013

Afd. Epe-Heerde De Geldersche Tuin 2013 Afd. Epe-Heerde De Geldersche Tuin 2013 Afdelingsbestuur Voorzitter a.i. Doret Tigchelaar Secretaris Margot Coumans Penningmeester Joop Tigchelaar Lid PR Ledenadministratie Eugenie Hennes Lid lezingen

Nadere informatie

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Van de voorzitter, Met droefenis delen wij u mee dat ons oud-bestuurslid Gerrit Banck is overleden. Als penningmeester heeft hij veel betekend voor onze afdeling.

Nadere informatie

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin Augustus 2016

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin Augustus 2016 De Geldersche Tuin Augustus 2016 Afdelingsbestuur: Voorzitter : Vacant Iets voor jou? Laat het ons weten. Secretaris: Renée Molendijk 06 13924945 / reneemolendijk@hotmail.com Penningmeester: Joop Tigchelaar

Nadere informatie

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL JOHN KOOMEN A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL EEN EERLIJKE TUIN Ik houd van tuinen waarin een mens zich prettig voelt. Noem het eerlijke tuinen, zonder overdaad of

Nadere informatie

De Geldboom! Iets voor jou?

De Geldboom! Iets voor jou? De Geldboom! Iets voor jou? http://www.mijntuingeheim.nl De geldboom is onderweg. Beste tuinliefhebber, Zou jij dat ook niet willen zo n boom waar je af en toe wat uit kunt plukken? Ik ben er al een tijd

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers September 2013 Misschien komt er na

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

Afdeling Epe Heerde e.o.

Afdeling Epe Heerde e.o. Afdeling Epe Heerde e.o. Jaarverslag 2015 van de vereniging Groei&Bloei afdeling Epe-Heerde e.o. 1. BESTUUR - Leen Stephan Voorzitter (gekozen in februari 2013: aftredend in februari 2018 ) - Margot Coumans

Nadere informatie

Hoe stel ik een goede border samen?

Hoe stel ik een goede border samen? Hoe stel ik een goede border samen? Deze preview met 16 van de 90 dia s van de Oxalis cursus BORDERS MAKEN is bedoeld om u een eerste beeld te geven van deze cursus voordat u besluit hem aan te schaffen

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

2. LEDEN De afdeling Epe-Heerde had op 1 januari leden en op 31december leden

2. LEDEN De afdeling Epe-Heerde had op 1 januari leden en op 31december leden JAARVERSLAG 2012 VAN DE VEREINGING GROEI&BLOEI AFDELING EPE-HEERDE. 1. BESTUUR - Doret Tigchelaar Voorzitter (Interim sinds 08-02-2011, aftredend februari 2013). - Margot Coumans Secretaris, bloemschikcom.

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst!

Programma Tuinweek. Fijne tuindagen gewenst! Programma Tuinweek Programma Tuinweek Groei & Bloei afd. Gorinchem en afd. Alblasserwaard Kinderactiviteiten Woensdag 18 juni van 14.00-15.30 uur Bij Tuincentrum Sterk Vlietskade 1074 in Arkel is er een

Nadere informatie

DE GELDERSCHE TUIN APRIL

DE GELDERSCHE TUIN APRIL Afd. Noord-Veluwe DE GELDERSCHE TUIN APRIL 2018 Wie zijn wij Voorzitter: Vacature Secretaris: Renée Molendijk 06 13924945 reneemolendijk@hotmail.com Penningmeester: Aly van Dronkelaar 06 13450232 e mail:

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

e wormen verrichten hier het spitwerk!

e wormen verrichten hier het spitwerk! D e wormen verrichten hier het spitwerk! Wormen, kleine, soms lange, kruipende, kronkelende schepsels Wormen hebben geen hoog aaibaarheidsgehalte, maar toch zijn zij heel belangrijk dieren in onze voedselketen.

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd.

Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd. Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd. 68 SEASONSTUINEN Hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld Groenmarkt

Nadere informatie

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien:

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien: De tijd vliegt De dagen zijn alweer een stuk korter. De nachten worden alweer koud. Begin september is het maar net 3 graden s nachts. Toch begint september met een aantal prachtige dagen. En de dag dat

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL 020GROEN DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL EEN KLEINE BROCHURE Een tekst in een kleine brochure als deze zal in woorden nooit helemaal recht doen aan de werkzaamheden waar

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin April 2016

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin April 2016 De Geldersche Tuin April 2016 Afdelingsbestuur: Voorzitter a.i. Ireen Bunnik 06-27402332 / loecka@online.nl Secretaris: Renée Molendijk 06 13924945 / reneemolendijk@hotmail.com Penningmeester: Joop Tigchelaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E!

zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E! zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E! z i n i n z i n g e n i n h e t z o n n i g e z u i d - I t a l i ë? Wat? : een week koorzang o.l.v. Harry de Beer ( www.harrydebeer.nl Wanneer?

Nadere informatie

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje Workshop natuurfotografie Noord-Spanje za 16 t/m zo 23 oktober 2010 (herfstvakantie regio midden) >> vale gieren >> landschappen >> grote trappen >> rode wouwen >> herfstkleuren >> >> fotografiereis (max

Nadere informatie

onze tuin groeit met u mee

onze tuin groeit met u mee onze tuin groeit met u mee Doenwesamentuin Een tuin is niet zomaar een stukje groen. Tenminste, onze tuinen zijn dat niet. Bij groengroep zoeken we altijd naar het mooiste evenwicht tussen mens en ruimte.

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan.

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan. Geachte belangstellende, Allereerst bieden wij u bij het begin van dit nieuwe jaar onze beste wensen voor 2015 aan. Graag brengen wij u ook nu weer op de hoogte van het laatste nieuws over de activiteiten

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

Programma 2012. Zaterdag 14 april Excursie naar historisch Oud-Overschie

Programma 2012. Zaterdag 14 april Excursie naar historisch Oud-Overschie Programma 2012 Zaterdag 14 april Excursie naar historisch Oud-Overschie We bezoeken o.a. het Museum Oud-Overschie, de tuin, genaamd het Buitenmuseum en de oude pastorietuin met theehuis. De koffie met

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Thema: Leegte en zinloosheid moed

Thema: Leegte en zinloosheid moed Human BEing Thema: Leegte en zinloosheid moed Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt: waar doe ik het allemaal voor? Wat is de zin van mijn leven? Ik weet het niet meer. Of is dat alleen voorbehouden

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe TUIN INSPIRATIE De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe Inhouds opgave, aparte pdf Melle Wierper, GROENPARTNERS Melle Wierper is eigenaar van Groenpartners

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld 102 tuin in beeld 103 Herfstige ontdekkingstocht BENT U OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR UW TUIN? OF WILT U GEWOON EVEN GENIETEN VAN EEN MOOIE WANDELING OF EEN RUSTIG MOMENT OP EEN MOOIE PLEK? DAN ZOU U ZEKER

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Afdeling VeluwerandMeer

Afdeling VeluwerandMeer Afdeling VeluwerandMeer Nieuwsbrief Nr. 3 2015 Van de bestuurstafel Deze keer een wat ander voorwoord dan u van mij gewend bent. Omdat er belangrijke zaken te melden zijn, praat het bestuur u graag bij

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

Tuinonderhoud. samen wonen

Tuinonderhoud. samen wonen Tuinonderhoud Voor velen is de tuin een plek om van te genieten. De één haalt ontspanning uit het lezen van een boek in het voorjaarszonnetje, de ander geniet juist door actief bezig te zijn in de tuin.

Nadere informatie

Vivarium 2015: Lucky #7

Vivarium 2015: Lucky #7 Nieuwsbrief nr.1 Maart 2015 Vivarium 2015: Lucky #7 Na de zeer succesvolle terugkeer van Vivarium in 2014, zijn de voorbereiding op de komende editie al weer in volle gang. Wie de gehele historie van Vivarium

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

Weekmail 29. 23 april 2013

Weekmail 29. 23 april 2013 Weekmail 29 23 april 2013 Leren zorgen voor jezelf en de ander Themaweek Kunst Deze week is dan eindelijk de themaweek Kunst begonnen. De opening was op maandagochtend in de hal van de school. Juf Hafida,

Nadere informatie

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin november 2016

$IG (SH +HHUGH H R De Geldersche Tuin november 2016 De Geldersche Tuin november 2016 Afdelingsbestuur: Voorzitter : Vacant Iets voor jou? Laat het ons weten. Secretaris: Renée Molendijk 06 13924945 / reneemolendijk@hotmail.com Penningmeester: Joop Tigchelaar

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

activiteit: 19 februari vrijdagavond, Workshop Intuïtief tekenen, door kunstenaar/medium Vincent Blom

activiteit: 19 februari vrijdagavond, Workshop Intuïtief tekenen, door kunstenaar/medium Vincent Blom 1 e activiteit: 19 februari vrijdagavond, Workshop Intuïtief tekenen, door kunstenaar/medium Vincent Blom Communiceren met je eigen intuïtie. Het mooie van deze workshop is dat je niet hoeft te kunnen

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR

MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR MERRY X-MAS & HAPPY NEWYEAR Kerstvakantie 2015 BSO Eigen&Wijzer Harderwijk BSO HARDERWIJK- week 1 MAANDAG 21 DECEMBER: MEGAFUNSPEkTAKEL We gaan klimmen en klauteren bij het MegaFunSpektakel in de sporthallen

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken.

Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Nieuwsbrief Avéna Zomer 2015 Beste leden, Bij deze ontvangen jullie de zomer editie van 2015. Met deze nieuwsbrief willen wij jullie graag op de hoogte brengen van diverse zaken. Algemene ledenvergadering

Nadere informatie

TRAININGEN & WORKSHOPS

TRAININGEN & WORKSHOPS Een creatieve start van het nieuwe seizoen Deze herfst staat in het teken van creativiteit bij het ZRCN. Zo kun je toneelspelen bij Trias en zijn wij benieuwd naar jouw ervaringsverhalen. Wil je liever

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname Krachtstroom voor het genereren van leads tijdens uw beursdeelname Al 12 jaar standervaring; Zo spannend is het acteren op beurzen toch allemaal niet? hoor ik wel eens vaker een trotse standmanager zeggen

Nadere informatie

Hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk B.V

Hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk B.V Hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk B.V Hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk B.V Nieuwe Rijksweg 40 4128 BN Lexmond Tel: 0347-341717 Mob: 06-53427808 Fax: 0347-342714 jaap@jaapvanreeuwijk.nl www.jaapvanreeuwijk.nl

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant,

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Info 4 Datum: 9-10-2015 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, We hebben op de Waterkant een intensieve, soms ook wat emotionele week achter de rug. In deze Info kunnen jullie lezen over

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Geheel verzorgde week met excursies en koken

Geheel verzorgde week met excursies en koken Toe aan vakantie? Bijtanken in Salzburgerland! Herfstweek: zaterdag 18-25 oktober (in overleg kunnen we voor een groep de data verschuiven) Geheel verzorgde week met excursies en koken Excursies en koken:

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Huize Sint Petrus

uw persoonlijke keuze laurens Huize Sint Petrus Huize Sint Petrus, uw persoonlijke keuze laurens Huize Sint Petrus Huize Sint Petrus Laurens Huize Sint Petrus is een woonzorgcentrum voor ouderen in Berkel en Rodenrijs. De locatie kent een lange traditie

Nadere informatie

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier!

Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! Lieve cursisten, Voor jullie ligt de 3 e nieuwsbrief vol met wetenswaardigheden en geplande activiteiten, ik wens jullie veel leesplezier! BEURS PIJNACKER - WITTE HUIS Op 11 april houdt Oberon haar jaarlijkse

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Vrije tijd. Studio58 & omgeving December 2018

Vrije tijd. Studio58 & omgeving December 2018 Studio58 & omgeving December 2018 Studio 58 Beukenstraat 58 4462TT Goes 0113 228575 (als je iets wilt doorgeven vóór of tijdens eethuis of activiteit) Aanmelden voor alle activiteiten via: goes@vrijetijd.gors.nl

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee!

Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee! Mindfulness training 7 dagen op 2 juni -9 juni 2012 in Andalusië in Spanje, wat een heerlijk idee!.uitzicht vanuit de tuin naar de zee Praktisch mindfulness leren en toepassen, én ontspanning én een vakantie,

Nadere informatie

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten,

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten, Beste mensen, Met trots presenteren wij ons programma voor de reis naar Melun (Région Ile-de-France- Fontainebleau). We zijn erin geslaagd een afwisselend programma samen te stellen. Net als vorig jaar

Nadere informatie

Veranda s & schuifdeuren

Veranda s & schuifdeuren Veranda s & schuifdeuren Geniet het hele jaar van uw tuin in uw huis. Hartje zomer of midden winter, het prille voorjaar of de kleurrijke herfst : met een WICONA-veranda geniet u elke dag opnieuw van

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie