intercity bestemming pasen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "intercity bestemming pasen"

Transcriptie

1 De reis van intercity Intercity Pasen is een project om mensen aan de rand van de kerk te laten kennismaken met de kern van het christelijk geloof. Uw parochianen of gemeenteleden treden daarbij op als gastheren ofwel reisleiders. Hier vindt u beschreven hoe u dat eenvoudig binnen uw parochie of gemeente kunt organiseren. Intercity Pasen is geen plat evangelisatieproject. Het laat mensen de hoogteen de dieptepunten van ons verhaal zien. Geen simpele boodschap. Maar een eerlijke vraag om mee te reizen, mee te denken, mee te vieren. Gemeenteleden en parochianen zelf die hun omgeving uitnodigen om mee op reis te gaan. En zij zelf zijn de reisleiders. Met een reisgids om ze erbij te helpen. De van de actie Elke reis vraagt voorbereidingen, zeker wanneer uzelf de reis bent. In dit document wat ideeën en suggesties: 1. Aanmelden van uw gemeente of Parochie 2. Samenwerken met andere kerken in uw plaats 3. De startdatum voor de voorbereidingen op de reis 4. Wie gaat dat betalen? Het materiaal. 5. Drie stappen om mensen buiten de kerk op reis te nemen a) het raken van de eigen gemeenteleden of parochianen b) het uitnodigen van buitenstaanders voor de paasweek c) het openen van de gemeenschap voor nieuwkomers 6. Verder reizen na het project Intercity Pasen

2 1 - Aanmelden van uw gemeente of parochie op de website Via de website van het project kunnen mensen zien welke kerken actief deelnemen aan het project. Tenminste als die kerken zich ook aanmelden. Zie en klik op Agenda. Hier kunt u de gegevens van uw kerk en de data en plaatsen van de vieringen invoeren en eventueel later wijzigen. 2 - Samenwerken met andere kerken Intercity is een initiatief van de. De tekst van het boekje is ook oecumenisch van opzet. Door samen te werken met de andere parochies en gemeenten in uw plaats kunt u veel meer van de publiciteit maken. Bovendien geeft u daarmee een positief signaal aan de gasten van buiten de kerk. Het is handig om binnen uw parochie of gemeente of binnen de groep samenwerkende kerken een groepje trekkers samen te stellen, die de taak op zich nemen om het project zoveel mogelijk bekendheid te geven. 3 - De startdatum voor de voorbereidingen op de reis 1 maart (as) is natuurlijk een mooi moment om in uw gemeente of parochie aan het werk te gaan met het project. Vanaf 1 maart is ook de reisgids Intercity Pasen beschikbaar. Een preview van de tekst en de vormgeving kunt u al zien op de website. U kunt uw bestellingen voor het materiaal nu al doen via de website of via het landelijk bureau van uw kerk (voor Rooms-Katholieke parochies: via de Katholieke Bijbelstichting:

3 4 - Wie gaat dat betalen? - Het materiaal Er is geprobeerd om de kosten van de actie voor de plaatselijke kerken zo beperkt mogelijk te houden. De grootste kostenpost is de reisgids Intercity Pasen. Die kost 5, - per stuk. Elke gemeente kan uiteraard zelf besluiten hoe met deze kosten om te gaan: de kosten voor de reisgidsen betalen uit de lopende begroting van de parochie/ gemeente en ze kosteloos ter beschikking stellen via de gemeenteleden/ parochinanen. de boekjes laten afnemen en betalen door de gemeenteleden of parochianen, die ze aan hun gasten kunnen geven geïnteresseerde gasten zelf laten betalen voor de boekjes een extra collecte houden, zodat de hele parochie of gemeente er aan mee betaalt. een externe sponsor zoeken voor de kosten. Bestellen: Alle materialen bij de actie zijn te bestellen of te en via de website (http: // Veel materiaal is, voor sommige wordt een vergoeding gevraagd. Voor materiaal dat via de post verstuurd wordt, worden verzendkosten in rekening gebracht. Op de volgende pagina vindt u een overzicht van al het beschikbare materiaal.

4 Materialen voor Intercity Pasen Publiciteit in- en extern Blikvanger in kerk of in het dorp/de stad De poster van intercity full colour A1 formaat post 1,- Voor aan de gevel of de De vlag van intercity post 50,- vlaggenmast van de kerk Voor in de stad/het dorp Publex-campagne - in overleg Voor in de plaatselijke kranten Voor in de kerkruimte Voor in de kerkruimte Voor in het parochie- of kerkblad Om parochie- of gemeenteleden te informeren Training van parochie- en gemeenteleden Basis-persbericht met illustratiemateriaal. Aan te passen door plaatselijke kerk(en) 11 posters met de kruiswegstaties uit het boekje geprint, A3 formaat, zwart wit 11 posters met de kruiswegstaties uit het boekje. Download om zelf te printen Een basis/voorbeeld artikel ter informatie en oproep mee te doen Een folder met uitleg over intercity Materiaal voor voorbereidingsbijeenkomst(en) post 22,- post of Om weg te geven aan gasten De reisgids intercity post 5,- Een boekenlegger om de tijden van de bij boekjes vieringen op in te vullen Treinkaartjes om de tijden van de vieringen post op in te vullen en uit te delen Paaskaarten om rond te sturen post Een opgemaakte -uitnodiging Ter verdieping Een bezinningsprogramma voor de paasweek Een voorbereidingsprogramma voor de gasten Een follow-up voor de gasten

5 5 - Drie stappen om mensen van buiten de kerk mee op reis te nemen Intercity is eigenlijk een simpel project om in contact te komen met mensen buiten of op de rand van de kerk. Niet makkelijk, wel nodig. We kunnen drie stappen onderscheiden om hierin succesvol te zijn: a) het raken van de eigen gemeenteleden of parochianen b) het uitnodigen van buitenstaanders voor de paasweek c) het openen van de gemeenschap voor nieuwkomers a) De eigen gemeenteleden of parochianen Parochianen / gemeenteleden zelf zijn de mensen die het moeten doen, ondersteund door plaatselijke en landelijke publiciteit. Zij worden de reisleiders. Zij nodigen met trein- of ansichtkaarten hun eigen bekenden, familie, buren of vrienden uit om mee te komen. Zij kunnen de reisgidsen (het boekje) aan de gasten ter beschikking stellen. Een logische, maar geen gemakkelijke taak. En om anderen uit te nodigen, zullen we eerst zelf geraakt moeten worden door het verhaal achter Intercity Pasen. Binnen uw gemeente of parochie kunt u bekendheid geven aan Intercity Pasen en reisleiders werven via: het portaal van de kerk, waar u folders, treinkaartjes en paaskaarten ter beschikking legt, en de boekjes verkoopt voor 5 euro per stuk het parochie- of kerkblad; hiervoor kunt u gebruik maken van de basistekst die u kunt en van de website Of met een speciale project-editie van het parochie- of kerkblad. Met alle ins- en outs van de actie in uw gemeente/parochie Afkondiging tijdens de kerkdienst of aansluiting bij de verkondiging. Promotie voor de actie tijdens het koffi edrinken na de kerkdienst Het (mail)adressenbestand van uw gemeente of parochie Een prominente plaats van de actie op de website van uw gemeente De poster van Intercity Pasen Het bestellen van het materiaal, met name de boekjes, kan natuurlijk het beste ineens gebeuren. Hoe de boekjes daarna verdeeld worden onder en door de gemeenteleden / parochianen kunt u dan zelf afspreken. Besteladressen vindt u onder punt 4 Het is aan te raden om aan het begin van de vastentijd een of twee korte bijeenkomsten te organiseren met de gemeente als voorbereiding op het geheel. Na de vieringen of op een speciale avond, net hoe het uitkomt. Tenslotte moeten we zelf weten wat we uitdelen. Een opzet voor zo n voorbereiding kunt u op via deze website en onder voorbereiding reisleiders. Intercity is voor een deel al geslaagd wanneer het boekje uw eigen kerkleden raakt met als reactie: Zo heb ik Pasen nog nooit beleefd. Maar daarnaast vindt u op de site onder bezinningsavonden ook een uitgebreider programma om het thema van de Goede Week binnen uw gemeente te bespreken.

6 b) Het uitnodigen van buitenstaanders voor de paasweek Een apart document met ideeën over hoe parochianen / gemeenteleden zelf mensen van buiten kunnen uitnodigen, vindt u bij de voorbereidingsavonden voor reisleiders op deze site. Werven van gasten wordt makkelijker wanneer u de actie op zoveel mogelijk plekken buiten de kerk bekend maakt. Mensen kunnen zich dan zelfs op eigen initiatief aanmelden via een centraal nummer binnen uw parochie of gemeente. U hoeft dan alleen nog een gastheer of - vrouw voor ze te zoeken... Publiciteit kunt u maken via: 1. De website. Daar kunt u uw gemeente of parochie aanmelden, zodat geïnteresseerde mensen van buiten de kerk zien dat ook uw gemeente meedoet. 2. Uw eigen adressenbestand: bevat ongetwijfeld mensen, die wel ingeschreven staan, maar zich zelden laten zien. Interciy Pasen is een mooie gelegenheid om hen weer eens uit te nodigen, persoonlijk of door het sturen van een paaskaart, al dan niet met boekje. Denk ook aan (ouders van) dopelingen en mensen die in uw kerk zijn getrouwd, maar verder niet meer komen. 3. Uw eigen website 4. Het ophangen van de posters bij parochianen of gemeenteleden voor het raam thuis, in winkels of bibliotheken 5. Uitgaansladders 6. Aanwezigheid van uw gemeente/parochie op plaatselijke activiteiten (met een stand, posters, boekjes, kaartjes...) 7. Het in de vastentijd plaatsen van een (wekelijkse) advertentie in de huis-aan-huis bladen 8. Ook is een idee om docenten van middelbare scholen, het boekje aan te bieden als lesmateriaal voor de goede week. Is het niet voor dit jaar, dan misschien voor een volgend.

7 c) Het openstellen van de gemeenschap voor nieuwkomers Uitgangspunt is dat mensen te gast worden gevraagd bij de vieringen in de Goede Week. De parochie of gemeente viert zoals ze altijd viert. Of u daarnaast de vieringen wilt aanpassen aan de gasten, of er meer werk van maakt om er omheen dingen te organiseren is uiteraard geheel aan uzelf. Een plaatselijke gemeente kan er net zoveel werk van maken als ze wil. Hier een paar mogelijkheden: 1. De eenvoudigste opzet is dat het gemeentelid of de parochiaan het boekje overhandigt aan de gast en een afspraak maakt over wanneer ze elkaar bij de kerk zien. De gast kan het boekje zelf lezen en maakt de vieringen mee. 2. Vrijblijvendheid is de kracht van dit project. De gasten zijn vrij om maar een enkele (of zelfs maar een deel van een enkele) viering mee te maken.wanneer u meer activiteiten erom heen organiseert, kan dat de de drempel voor gasten hoger maken. Of lager Maar misschien vragen de gasten wel bewust naar meer. U kunt ze in ieder geval van harte uitnodigen om na afl oop nog even te blijven hangen met een kop koffi e of thee.. 4. U biedt uw gasten een voorbereidingsavond aan, waarin u ze kennis laat maken met de gemeenschap en vertelt wat ze kunnen verwachten in de goede week, bijvoorbeeld hoe de omschrijvingen in het boekje overeenkomen met de plaatselijke gebruiken, vieringen en ritueel. Ideeën voor zo n voorbereidingsbijeekomst kunt u via deze site en. 5. De gastheren of -vrouwen hebben na de vieringen natuurlijk zelf contact met hun gasten. Informeel en laagdrempelig kunnen ze doorpraten over hun ervaringen. 6. Op deze site vindt u ook materiaal over bezinningsbijeenkomsten rond de vieringen van de Goede Week. Voor mensen en groepen die er helemaal voor willen gaan. Het is gespreksmateriaal dat u geheel op eigen wijze kunt inzetten en gebruiken. 7. Een apart idee is nog het organiseren van speciale kindervieringen rond de actie. Aandacht voor de palmstok natuurlijk, maar u zou ook voor hen de vieringen en vertellingen kunnen organiseren rond stations aan een zelfgebouwde treinbaan Het is indrukwekkend om een (oecumenische) nachtwake in de buitenlucht te organiseren, bijvoorbeeld in een park in de buurt. De wake wordt daarmee extra toegankelijk voor voorbijgangers. Ieder uur van de wake kan beginnen met een tekst, gebed, muziek en bezinningsvragen van een ander kerkgenootschap. De oecumenische nachtwake kan ook opgezet worden als een wandelwake, langs alle deelnemende kerken die elk hun eigen station organiseren. Onderweg kunnen waxinelichtjes met bezinnende teksten neergelegd worden. 9. In de oecumenische studentenkerk in Utrecht organiseert men zelfs workshops tijdens de nachtwake, in schilderen, meditatie en beeldend werken met bloemen. Mensen kunnen daar in de nachtwake ook op eigen houtje schilderen of boetseren. 10. Deel met andere gemeenten en parochies. Op de website kunt u uw ervaringen, tips en ideeën kwijt. 6 - Verder reizen na intercity Met Paasochtend is het verhaal niet over. U kunt het project voor de eigen parochianen / gemeenteleden en de gasten afsluiten met een evaluatie-bijeekomst, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd. Een nazit, waaruit we weer kunnen leren voor een volgend jaar... Een klein model voor zo n avond kunt u via de website en.

Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie

Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie Deze handleiding is ontwikkeld om je te helpen je Alpha zo bekend mogelijk te maken in je dorp, stad of regio. Daar hebben we mooie promotiematerialen voor ontwikkeld. De hoofdpersoon in deze eerste! internationale

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden!

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! 3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! Dit jaar organiseert de KNMvD voor de vierde keer de Landelijke Open Dag Dierenartsen.

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK

UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK UW STEUN BIJ HET EVANGELISATIEWERK Commissie evangelisatie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Website www.evangelisatiehhk.nl Email evangelisatie@hersteldhervormdekerk.nl TOELICHTING

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Organiseer samen een WJD-dienstenveiling

Organiseer samen een WJD-dienstenveiling Organiseer samen een WJD-dienstenveiling INHOUD De WJD-dienstenveiling... 3 Stappenplan... 4 bijlage 1: Contactlijst... 6 Bijlage 2: Afsprakenlijst... 7 Bijlage 3: Plan van aanpak... 8 Bijlage 4: Ideeën

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst

Begeleidingsaanbod. Kerken voor de toekomst Begeleidingsaanbod Kerken voor de toekomst Hoewel de V-methode goed bruikbaar is als een zelf-doe-instrument, is het plezierig als zo nu en dan iemand van buiten meekijkt en meehelpt. Onze ervaring is

Nadere informatie

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Speciale aandacht voor senioren die nog nooit met een computer, tablet of internet hebben gewerkt Er zijn nog teveel digibeten

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Diaconaal project in Oeganda Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet

Diaconaal project in Oeganda Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet Diaconaal project in Oeganda Vier bijeenkomsten voor jongerennevendienst Idee en samenstelling: Marga Haas en Leendert-Jan Parlevliet In de veertigdagentijd van 2012 sloten de bijeenkomsten van de Zoekgroep

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT?

HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? HOE ORGANISEER IK EEN PRAYER NIGHT? Handboek 2012 voor het organiseren van een lokale Prayer Night. Uitgave van de Evangelische Alliantie. Inhoud Inleiding Waar moet ik beginnen? Met wie ga ik dit regelen?

Nadere informatie

De waarde van de kerk

De waarde van de kerk De waarde van de kerk Presentatie Actie Kerkbalans 2019 Catharijneconvent, 18 januari 2019 Jan Schinkelshoek, lid Interkerkelijke Commissie Geldwerving voorzitter Raad voor de Plaatselijke Geldwerving

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Extra diensten. raamborden, posters, kaartjes, flyers, verhuizen, fotografie, domeinnamen en video

Extra diensten. raamborden, posters, kaartjes, flyers, verhuizen, fotografie, domeinnamen en video Extra diensten raamborden, posters, kaartjes, flyers, verhuizen, fotografie, domeinnamen en video huistekoop.tv Postadres Heyendaalseweg 32 6524 SM Nijmegen Email: info@huistekoop.tv Twitter: @huistekooptv

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS

BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS BIJLAGE PAGINA 1 MENSEN UITNODIGEN VOOR DE CURSUS Deze tekst is te gebruiken voor de trainingsdag van cursusleiders. Hoewel sommigen onmiddellijk positief zullen

Nadere informatie

Inleiding door de burgemeester

Inleiding door de burgemeester Toespraken ter gelegenheid van de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid van 2012 (vrijdag 27 april 2012, in de Raadzaal van het gemeentehuis van Soest), uitgesproken door

Nadere informatie

Oranje Fonds Collecte 2016

Oranje Fonds Collecte 2016 Tips werving en communicatie Fijn dat u meedoet aan de landelijke collecteweek van het Oranje Fonds. Hieronder vindt u verschillende tips om collectanten te werven en uw omgeving op de hoogte te houden

Nadere informatie

De procedure m.b.t. in- en uitschrijven en andere veel gestelde vragen m.b.t. de kerkledenadministratie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland

De procedure m.b.t. in- en uitschrijven en andere veel gestelde vragen m.b.t. de kerkledenadministratie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland De procedure m.b.t. in- en uitschrijven en andere veel gestelde vragen m.b.t. de kerkledenadministratie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland De kerkledenadministratie van de Rooms-Katholieke Kerk

Nadere informatie

Passion Week Countdown Checklists. Nederlandse versie

Passion Week Countdown Checklists. Nederlandse versie Passion Week Countdown Checklists Nederlandse versie 27-10-2015 Updated May 2014 Mission Countdown Checklist Eerste stappen Deze Countdown Checklist helpt je de missionweek te plannen in genoeg tijd. Elk

Nadere informatie

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten

Actiehandleiding. Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Actiehandleiding Beknopte uitleg om je eigen actie op te zetten Inhoud Handleiding Zo maak je een actie aan om een TECS- project te steunen...3 Tips om jouw actie succesvol te maken Een actie starten voor

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Rabobank Clubkas Campagne 2016

Veel gestelde vragen Rabobank Clubkas Campagne 2016 Veel gestelde vragen Rabobank Clubkas Campagne 2016 De veel gestelde vragen zijn ingedeeld in drie categorieën: - Algemeen - Voorwaarden - Lidmaatschap Categorie Algemeen 1. Waarom organiseert Rabobank

Nadere informatie

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Wie is Crescendo Sassenheim? Crescendo Sassenheim is een harmonieverenging van inmiddels

Nadere informatie

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Tips en suggesties voor het opzetten van een leesclub voor laaggeletterden Inleiding Ontspannen de krant lezen en op de hoogte blijven van het nieuws van de dag.

Nadere informatie

C.S.R. Delft Informatie Brochure

C.S.R. Delft Informatie Brochure C.S.R. Delft Informatie Brochure C.S.R. Delft Een studentenvereniging, bruisend, levend, actief en juist daarom interessant om te adverteren. In deze brochure laten wij u kennis maken met C.S.R. Delft.

Nadere informatie

Organiseer een feestdag!

Organiseer een feestdag! Er is altijd wel reden om een feestje te vieren. Ook op school. Maar hoe organiseer je een spetterend feest? Bijvoorbeeld een klassenavond of een speciale feestdag? Daarover gaat deze lesbrief. TIP! Nog

Nadere informatie

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep.

Nadere informatie

Word Vrienden van de KJD en ondersteun het grootste katholieke jongerenfestival van Nederland! www.vriendenvandekjd.nl

Word Vrienden van de KJD en ondersteun het grootste katholieke jongerenfestival van Nederland! www.vriendenvandekjd.nl Word Vrienden van de KJD en ondersteun het grootste katholieke jongerenfestival van Nederland! www.vriendenvandekjd.nl U wilt toch ook dat de Kerk een warme en open plek blijft voor jonge mensen? Eén van

Nadere informatie

9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375

9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375 Nieuwsbrief 37 10-06-2016 Pr. Bernhardlaan 87 Website Mgr. Bekkersschool 9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375 17-6 Kinderen om 15.00 uur vrij ipv 15.15 uur ivm teamuitje 20-6 Ouderavond

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen dienen uiteraard door de concrete gegevens van uw gemeente te worden vervangen.

NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen dienen uiteraard door de concrete gegevens van uw gemeente te worden vervangen. Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een gemeente behorende tot de Kerk van de Nazarener, Nederlands District. NB: de voorbeeldnamen, (telefoon)nummers en adressen

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Daar kun je op verhaal komen

Daar kun je op verhaal komen Daar kun je op verhaal komen Daar kun je op verhaal komen De Protestantse Gemeente De Glind en Achterveld is een bijzondere gemeente, geworteld in Jeugd dorp De Glind. Naar het ideaal van ds. Rudolph is

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Inhoudsopgave Deel 2: programma Nationaal Park Lauwersmeer 1. Planning en organisatie 1.1. Voordat u begint 1.2.

Nadere informatie

Evaluatie Laat ze lezen!

Evaluatie Laat ze lezen! Evaluatie Laat ze lezen! Interne en externe evaluatie van de eerste regiobijeenkomst op 01-11-2018 Deelnemende bibliotheken: Amstelland BplusC Haarlemmermeer Zuid- Kennemerland Voorbereiding Positief:

Nadere informatie

Informatie voor instellingen:

Informatie voor instellingen: Informatie voor instellingen: Meer passende tijdsbesteding voor cliënten Invulling geven aan de zorgvraag het sociale netwerk onderhouden en uitbreiden Efficiënter werken voor persoonlijke begeleiders

Nadere informatie

Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen

Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen OMGAAN MET MEDIA Kerndoel 1: De leerlingen leren gebruik maken van communicatiemedia en technologische hulpmiddelen Gebied 1: De leerlingen gebruiken mogelijkheden van informatiemedia 1.1 Computer 1.2

Nadere informatie

Raad van kerken. Groningen - Drenthe. Werkgroep Kerk en Media. Tips voor redacties van kerkelijke websites

Raad van kerken. Groningen - Drenthe. Werkgroep Kerk en Media. Tips voor redacties van kerkelijke websites website. Daar kunnen de leden dan op inloggen en de liederen afspelen en/of downloaden. Het blijkt een goed hulpmiddel bij het oefenen te zijn en daarmee een goed intern gebruik van het internet. Rond

Nadere informatie

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Begin met het formeren van een werkgroep/projectteam en verdeel onderling de werkzaamheden. Inhoud 1. Planning en programma... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden.

Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden. Zorg voor elkaar, niet alleen met woorden maar ook met daden. EN JE NAASTE ALS JEZELF VOOR GEMEENTEN IN DE PRO- TESTANTSE KERK IN NEDER- LAND (PKN), IS ER EEN NIEUW DIACONAAL PROGRAMMA: PROJECT 10 27 MET

Nadere informatie

Deze handleiding geeft u tips voor de voorbereiding. Wat staat u te wachten en waar kunt u op letten?

Deze handleiding geeft u tips voor de voorbereiding. Wat staat u te wachten en waar kunt u op letten? Wat fijn dat u uw huis openstelt en een rondleiding wilt geven in uw woning in het kader van de thematours. Met uw deelname helpt u anderen op weg om hun huis duurzamer te maken en werkt u mee aan een

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 2. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 2. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 2 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 2 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

Enquête externe communicatie St. Paulusparochie

Enquête externe communicatie St. Paulusparochie Enquête externe communicatie St. Paulusparochie ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Welkom St. Paulusparochiaan! Hartelijk

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF Wijkpredikanten: ds. John Boogaard ds. Leendert Terlouw Inleiding Uitgave Wijkkerk Aller Erf Verschijning Streven 1 x per maand Web publicatie Dik Kleyne Vormgeving

Nadere informatie

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers Toolkit werven en behouden van vrijwilligers WERVEN Jaarlijks moeten nieuwe collectanten geworven worden om de collectanten die stoppen te vervangen. Daarnaast is de optelsom eenvoudig: hoe meer collectanten,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING WAT IS DE KINDERRAADSVERGADERING? Zit je in groep 7 of 8 en heb je een goed idee om je school of wijk te verbeteren? Doe dan

Nadere informatie

https://youtu.be/qtmiqhsjnfq Deze presentatie kunt u gebruiken om de Doelpuntactie te presenteren aan de andere vrijwilligers van de sponsorcommissie en/of het bestuur. Het beeld op deze titelslide komt

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

Bidden voor dummies. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bidden Tijdsduur: 1 uur 40 min.

Bidden voor dummies. Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bidden Tijdsduur: 1 uur 40 min. Bidden voor dummies Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Bidden Tijdsduur: 1 uur 40 min. Kennisspel, stellingenspellen en gebedshoudingen. Alleen in je

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift

Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Voor hetzelfde geld geeft u meer Steun uw kerk met een periodieke gift Steunt u uw plaatselijke gemeente met een kerkelijke bijdrage, bijvoorbeeld via Kerkbalans? Geeft u uw diaconie geregeld een gift?

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Handleiding Social Sponsoring

Handleiding Social Sponsoring Handleiding Social Sponsoring INLEIDING In deze handleiding wordt u stapsgewijs verteld hoe u Social Sponsoring voor uw organisatie kunt aanmaken, instellen en onder leden activeren. Daarna kunnen leden,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel?

Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel? Handleiding Hoe organiseer ik een dialoogtafel? Wat is de bedoeling van Schouwen-Duiveland in Dialoog? Met de Dag van de Dialoog op Schouwen-Duiveland willen we ontmoetingen en gesprekken tussen mensen

Nadere informatie

De Werk-Contacten-Bank!

De Werk-Contacten-Bank! De Werk-Contacten-Bank! Pag.: 1. Algemene informatie 1 2. Actuele vraag werkzoekenden 3 3. Actueel aanbod werkgevers 4 4. (In het) nieuws 5 1 ALGEMENE INFORMATIE Het idee Binnen de Diaconie is rond juni/juli

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Van 20 t/m 29 september 2013 staat Nederland in het teken van beeld. Met een feestelijk en inhoudelijk programma belichten we de waarde van

Van 20 t/m 29 september 2013 staat Nederland in het teken van beeld. Met een feestelijk en inhoudelijk programma belichten we de waarde van Van 20 t/m 29 september 2013 staat Nederland in het teken van beeld. Met een feestelijk en inhoudelijk programma belichten we de waarde van fotografie in al haar gedaantes. De uitgelezen kans om uzelf

Nadere informatie

䰀䘀唀一䐀匀倀刀䄀夀䔀刀一䤀䜀䠀吀㐀 㜀䠀䄀一䐀䈀伀䔀䬀吀

䰀䘀唀一䐀匀倀刀䄀夀䔀刀一䤀䜀䠀吀㐀 㜀䠀䄀一䐀䈀伀䔀䬀吀 䰀䘀唀一䐀匀倀刀䄀夀䔀刀一䤀䜀䠀吀㐀 㜀䠀䄀一䐀䈀伀䔀䬀吀 Voorwoord Wat fijn dat jij een Prayer Night wil organiseren en samen met andere jongeren tot God wil bidden en Hem wil aanbidden. Begin de voorbereiding met gebed en vraag

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik?

Betrek actieve mensen bij je project. Actie-toolkit. stap. Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik? Actie-toolkit stap 1 2 3 4 Betrek actieve mensen bij je project Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan in de actie-toolkit. Daar

Nadere informatie

Marie Emma Vigeveno B2B Marketing Manager

Marie Emma Vigeveno B2B Marketing Manager Onderzoek mobiel doneren Marie Emma Vigeveno B2B Marketing Manager Onderzoeksrapportage Auteur: Seth Schaafsma Project: Z4792 3-7-2014 Pilot mobiel doneren Nu.nl Methode en opzet Het onderzoek is online

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2014

Cijfers. Kerkbalans 2014 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2014 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2016 wordt voor de 43 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN

HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN Voorwoord Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehooraandoening. Stichting Hoormij is dé patiëntenorganisatie voor mensen met een gehooraandoening.

Nadere informatie

Opzet Draaiboek Symposium Februari 2008

Opzet Draaiboek Symposium Februari 2008 Opzet Draaiboek Symposium Datum Programma TITEL (Overgang VMBO-ROC) Ondertitel. Locatie,,. Doelgroep Leerlingen van het. Communicatiedoelen Door vervolgopleidingen op het ROC vanuit diverse gezichtspunten

Nadere informatie

Walk4Food Handleiding

Walk4Food Handleiding Walk4Food Handleiding Inhoud Inleiding 3 1. Wat is Walk4Food? 3 2. Samenstelling team 4 3. De organisatie stap voor stap 4 4. Na afloop van de sponsorloop 5 5. Tips 6 Bijlage: Opzet persbericht 7 2 Inleiding

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Crowdfunding

Eerste Hulp bij Crowdfunding Eerste Hulp bij Crowdfunding www.eerstehulpbijcrowdfunding.nl info@eerstehulpbijcrowdfunding.nl 0 2 Crowdfunding biedt ruimte voor vernieuwing, duurzaamheid en maatschappelijk relevante ideeën die door

Nadere informatie

OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016

OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016 OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016 26 Oktober 30 Oktober Bovendonk Hofstraat 8, 4741AK, Hoeven Nederland 1 WELKOM! OA Nederland is vereerd om gastheer te zijn voor de Regio 9 Assembly en Conventie

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden.

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Februari 2016 Altijd wat te doen: In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Voor wie graag actief bezig is,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie epgb 2. Stappenplan 2-5. Handleiding van de belangrijkste functies 5-8

Inhoudsopgave. Introductie epgb 2. Stappenplan 2-5. Handleiding van de belangrijkste functies 5-8 Inhoudsopgave Introductie epgb 2 Stappenplan 2-5 Handleiding van de belangrijkste functies 5-8 1 Introductie epgb De website epgb is gemaakt om de administratie en organisatie van uw PGB gemakkelijker

Nadere informatie

Evaluatie Collecteweek 2012 Collecte Coördinatoren

Evaluatie Collecteweek 2012 Collecte Coördinatoren Evaluatie Collecteweek 2012 Collecte Coördinatoren Achtergrond De collecte coördinatoren zijn een belangrijke spil in het succesvol laten verlopen van de collecteweek. Het verenigingskantoor biedt de coördinatoren

Nadere informatie

Hoe gaat de PGZO naar de toekomst? Ideeën uit de kerkenraadsdag 24 mei 2014

Hoe gaat de PGZO naar de toekomst? Ideeën uit de kerkenraadsdag 24 mei 2014 Hoe gaat de PGZO naar de toekomst? Ideeën uit de kerkenraadsdag 24 mei 2014 1 Hoe kijkt de kerkenraad tegen de toekomst van onze gemeente aan? Naast de bestaande zondagse vieringen en activiteiten willen

Nadere informatie

''Hoe besteedt u het liefste uw vrije tijd?''

''Hoe besteedt u het liefste uw vrije tijd?'' Introductie Uw voorkeuren ten aanzien van uw vrijetijdsbesteding Geachte heer mevrouw, Het begon eigenlijk als een 'grap'. In de beginperiode van P-research (voorheen Priority Search Benelux) hebben wij

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

Ameide, februari 2016.

Ameide, februari 2016. Inleiding Volgens de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland heeft elke aangesloten gemeente een beleidsplan. In de kerkorde wordt dit als volgt omschreven: De kerkenraad stelt telkens voor een

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Geestelijke verzorging Zorg met aandacht - Aandacht voor wat u gelooft Onlangs bent u opgenomen in het Havenziekenhuis. Opname in een ziekenhuis kan vragen en emoties oproepen. Het kan prettig zijn om

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

PROTOCOLLEN januari 2013

PROTOCOLLEN januari 2013 PROTOCOLLEN januari 2013 1 2 Pastoraal Team Vinkeveen, januari 2013 Beste mensen, In de afgelopen jaren hebben wij een aantal afspraken gemaakt over sacramentenbediening en uitvaarten. We hebben ze nog

Nadere informatie

Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen

Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen Uitleg Jeugd Sponsor Actie 2014 voor deelnemende verenigingen Super leuk dat jullie vereniging meedoet aan de Jeugd Sponsor Actie 2014! We zijn er van overtuigd dat de vernieuwde Jeugd Sponsor Actie een

Nadere informatie