Gods volk samen onderweg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gods volk samen onderweg"

Transcriptie

1

2

3 Gods volk samen onderweg In deze tijd zien we steeds meer het wij en zij denken. In de politiek maar ook in onze parochies. De angst van verlies die we op vele manieren ervaren. In de Goede Week zien we daadwerkelijk wat ervan komt. Met Palmpasen wordt Jezus binnengehaald als een koning maar op Goede Vrijdag horen we het volk roepen: Weg met Hem, aan het Kruis met Hem. Het is onze opdracht te laten zien in onze kerk en in de wereld dat Hij niet voor niets is gestorven. Wij hebben de opdracht de handen ineen te slaan en te laten zien dat wij één volk zijn dat samen onderweg is om Zijn opdracht in de wereld waar te maken elke dag opnieuw. Dat kost moeite en soms vraagt dat pijnlijke beslissingen. Maar daar waar wij echt geloven dat de Verrezen Heer voor ons is gestorven en wij in alle verwarring van deze tijd, net als de apostelen in hun tijd, Christus telkens opnieuw in het gelaat van de ander mogen ontmoeten en wij samen op weg gaan naar Emmaus, kunnen wij Pasen vieren en erop vertrouwen dat God zelf met ons mee reist. Het pastorale team wens u een Zalig Pasen

4 Hij liep op het kerkhof. Het was mooi weer en dat was voor mij de reden om een ommetje te maken. Heel af en toe doe ik dat: tussen twee afspraken door een kort rondje door de tuin van de pastorie en meestal ook een rondje over het kerkhof. Ik ken de man die op het kerkhof loopt en ga naar hem toe. We hebben een kort gesprek. Zijn vrouw is een aantal jaren geleden overleden en al staande bij haar graf spreekt hij over de herinneringen die hij aan haar heeft en het gemis. Hij zegt ook iets opmerkelijks: Vlak na het overlijden van mijn vrouw dacht ik echt dat ze hier was, hier op deze plek, in dit graf en ging ik hier op bezoek om haar nabijheid te voelen. Ze is hier nog steeds, haar lichaam rust in dit graf, maar om haar nabijheid te ervaren hoef ik niet meer naar dit graf. Ik ervaar dat ze heel dichtbij me is, dat ze me omringt. Ze is bij me in mijn dagelijks leven. Ik leef verder, voel me vrij om verder te gaan omdat ze bij me is. Pasen, het feest van de verrijzenis van onze Heer! Ieder jaar opnieuw voel ik de blijdschap van dit feest in mijn hart. Onverklaarbaar. Ik vind het prachtig om de paasjubelzang te zingen, de paaskaars de kerk binnen te dragen en de paasvuren te zien branden, de vreugdevuren ontstoken om het Licht van de verrezen Heer te verspreiden. Het gros van de mensen die rond een paasvuur staat, de buiken gevuld met vele eieren, zullen de link niet meer leggen met de verrijzenis. Wat weten en begrijpen we van de verrijzenis? De engel bij het graf, waar ze de Heer in hadden gelegd na Zijn overlijden op Goede Vrijdag, zei het aan de verontrustte vrouwen: Hij die u zoekt, is hier niet meer. Hij is verrezen, zoals Hij gezegd heeft! Christus rust niet meer in het graf, Hij is uit de doden opgestaan, Hij is verrezen, Hij leeft! Dat is meer

5 dan het tot leven wekken van een dood lichaam, als dat al mogelijk is, Hij is! Hij is werkelijk aanwezig. Dat wat in de geschiedenis van de mensheid nog nooit is vertoond, laat God daar gebeuren: Zijn Zoon verrijst uit de dood, overwint het lijden en leeft. Dat is niet te begrijpen, dat kunnen we alleen in geloof aanvaarden. Maar het is wel wezenlijk voor ons geloof. De verrijzenis van Jezus is de basis van ons geloof. Zijn lijden, sterven en verrijzen zijn de fundamenten van ons geloof in een eeuwig leven. Misschien is het een klein beetje te begrijpen aan de hand van de woorden die de man op het kerkhof sprak. De nabijheid van zijn overleden vrouw, ervaart hij op een andere manier; daar was op dat moment geen graf voor nodig. Hij ervaart de nabijheid van zijn vrouw in alle dingen van het dagelijks leven. Die ervaring is bijna een verrijzenis: zijn vrouw leeft op een andere manier in zijn leven voort. Met Jezus was het nog meer: het was een lichamelijk verrijzen. Zijn Persoon verrees uit het graf. Met het verstand niet te begrijpen, maar met de ervaring van geloof een wetenschap die ons intense vreugde mag bezorgen! De dood is niet het laatste antwoord, maar het leven! Het overlijden van onze geliefden ervaren en verwerken wij allen op onze eigen manier. Ik hoop en bid dat er voor ieder van ons in dat proces ook een ervaring van verrijzen is. Dát moment waarop je kunt zeggen: hij/zij is met mij, ik draag hem/haar verder in mijn leven, in liefde en geborgenheid en ik mag en kan verder gaan. De Heer is waarlijk verrezen, zoals Hij gezegd heeft. Alleluja! Zalig Pasen!

6 Vastentijd In de vastentijd mogen wij in onze kerken veel scholen begroeten. Op sommige plekken komen klassen Het huis van God bezoeken. Het Twickel college heeft een paasproject op school en komt met 16 groepen naar de kerk voor het lijdensverhaal. Op verschillen plekken komen de kinderen van groep 8 het Vooroordelenspel spelen in de kerk. Op Witte Donderdag is er op sommige plekken een viering in de kerk van en school. Wij als team zijn bij al deze projecten aanwezig en betrokken. De kinderen zien we niet, bijna niet, in de zondagse vieringen maar ze komen wel op een andere manier en op een ander moment in de kerk. Begraafplaatsen In de maanden april, mei en juni gaan de teamleden, in koppeltje van twee op de zaterdagmorgen, met de bolderkar met koffie en thee, naar de begraafplaatsen in onze drie parochies om met nabestaanden in gesprek te gaan. Communicanten Na de meivakantie mogen wij in alle drie parochies de communicanten, die nu aan het voorbereiding zijn, weer begroeten. Wij nodigen de parochianen uit bij deze vieringen aanwezig te zijn om de kinderen te verwelkomen in onze geloofsgemeenschappen.

7 elk groepje een letter waarmee ze een puzzel konden oplossen. Tegen uur ging de hele groep naar het Dijkhuis voor een spel en dansoptreden waarbij ze nog een warme snack en limonade kregen. Het was een levendige middag en prachtig te zien dat zoveel jongeren zich verbonden voelen met de geloofsgemeenschappen. Wie op de zonnige zondagmiddag van 31 maart door het centrum van Borne wandelde kon oog in oog komen te staan met 15 helden en heiligen die zich in het centrum en oud-borne verspreid hadden. Je kon onder andere Franciscus, Willibrordus, moeder Teresa, Bernadette of zelf de paus tegenkomen. Ruim 180 vormelingen met 25 begeleiders kwamen eerst samen in de Stefans-Hof en later in de St. Stephanuskerk om de Eucharistie te vieren. Voorganger was vicaris Ronald Cornelissen met medewerking van het koor Multiple Voices uit Tubbergen. Van daaruit gingen de vormelingen in groepjes uiteen op vossenjacht, op zoek naar de helden en heiligen. Bij het raden van de persoon kreeg Langs de kruiswegstaties met groepen van Twickel College Borne Op Witte Donderdag s morgens gaan de hogere groepen van Twickel College Borne de katholieke kerken van Borne en Hertme bezoeken als voorbereiding op het paasfeest. De leerlingen werken op school aan een paasproject. Een onderdeel is de uitleg van de kruiswegstaties en het luisteren naar het lijdensverhaal van Jezus. Aan de hand van het lijdensverhaal in de kerk proberen ze op school dit verhaal te vertalen naar hun eigen leven en eigen ervaringen in deze tijd. In het project wordt dit genoemd: de Lijdensweg van jezelf.

8 Als deze Kerkwijzer bij u in de bus valt, vieren we de zondag er op volgend Palmzondag, de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem, toegejuicht door de Joden die daar toen woonden. De Joden deden dit omdat ze dachten dat Jezus de nieuwe Koning was die hen zou verlossen van de bezetting van de Romeinen. Na de intocht ( Hosanna, gezegend is Hij doe komt in de Naam des Heren! ). Vlak daarna ging Jezus naar de tempel. Hij maakte zieken beter en predikte het Woord van God. Voor de kinderen is het met Palmpassen een extra feest omdat dan de Palmpasen optocht in Borne wordt gehouden. De week erop volgend is de Goede Week, met zijn bijzondere vieringen, op Witte Donderdag, de instelling van de eucharistie en het priesterschap; de Goede Vrijdag het lijden en sterven van Christus en het hoogfeest van Pasen. Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgisch jaar. Wij vieren deze dag dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na de kruisiging. De beloofde Messias, de Verlosser, en in het nieuwe testament het Paaslam genoemd, dat zichzelf vrijwillig liet offeren voor de verzoening van God met de mensen. Een nieuw verbond tussen God en de mensen wordt aangeboden en gesloten, zoals onder meer in de brieven van Paulus nader is uitgewerkt. In ons Nederland is Pasen voor de meeste mensen een seculier feest geworden dat bestaat uit een aantal vrije dagen, het bezoeken van een woonboulevard, het eieren zoeken, het bezoeken van familie en het paasvuur. Bestuur en locatieraden wensen u betekenisvolle en gezellige dagen toe.

9 Tenslotte Vanuit de parochie worden alle spelers, betrokken bij de Passiespelen in Hertme heel veel succes gewenst bij de uitvoeringen. Dat de weergoden spelers en bezoekers gunstig gezind mogen zijn! De vloer in de kerk in Borne ligt er weer spic en span bij. Alles duurde wel langer dan gepland, maar het resultaat mag er zijn. Ook het orgel heeft geen last van stof gehad, maar het was dan ook heel goed afgedicht. Voor de restauratie van de buitenkant van de kerk, is uw bijdrage zeer welkom, maak uw gift over op: Stg. Stephanusparochie Borne Dank. NL20 RABO In de pastorie in Borne, liggen heel veel kruizen met corpus. Deze zijn in de loop van tientallen jaren bij de pastorie afgeleverd. Indien u voor een kruis belangstelling heeft, neem dan contact op met het secretariaat: Tel.:

10 Opgenomen in de gemeenschap van de Kerk door het heilig Doopsel op zondag 10 maart in de St. Stephanuskerk: Grace Rosaline, dochter van Kevin Biemans en Ilona Biemans-de Lizer, C. Dopperstraat 120, 7558 GP Hengelo Lenthe Christina Angelika, dochter van Hans Damink en Carola Damink-Busschers, Dorfstrasse 75, Halle (D.). Raff Bernard Jan, zoon van Jesper Scholten en Floor Scholten-Blenke, Molenkampsweg 49, 7622 AR Borne. Van harte gefeliciteerd en welkom. Een felicitatie ook aan de ouders, peetouders, grootouders broertjes en zusjes Maandag 18 maart overleed op 77-jarige leeftijd Franciscus Gerhardus Maria (Frans) Franke, Duivenstraat 42 in Borne. De avondwake vond plaats op vrijdag 22 maart in de kerk van de H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Donderdag 7 maart overleed in Het Hof in Hengelo op 91-jarige leeftijd, Elisabeth Johanna Euphemia (Betsie) Braakhuis-Morselt. Zij woonde aan de Valkenhof 12. De uitvaartviering vond plaats op dinsdag 12 maart in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna zij begraven werd op de begraafplaats in Borne.

11 Vrijdag 15 maart overleed op 83-jarige leeftijd, Adriana Elisabeth Maria (Jeanne) Vaalt-Kassing. De laatste paar jaar verbleef ze in verpleeghuis Het Borsthuis in Hengelo en voorheen woonde ze aan de Oude Deldensestraat 42. De uitvaartviering vond plaats op woensdag 20 maart in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna zij begraven werd op de begraafplaats in Borne. Vrijdag 15 maart overleed in verzorgingshuis St. Jozef in Weerselo op 93-jarige leeftijd, Johannes (Bully) Kok. De uitvaartviering vond plaats op donderdag 21 maart in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna de crematieplechtigheid volgde in Borne. Zaterdag 16 maart overleed op 86-jarige leeftijd, Franciscus Joseph (Frans) ter Haar, Woolderweg 1. De afscheidsviering vond plaats op donderdagavond 21 maart in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Dinsdag 26 maart overleed op 84-jarige leeftijd, Johannes Petrus Gijsbertus Maria (Piet) Seelen, Morseltdijk 28. De afscheidsviering vond plaats op zondagavond 31 maart in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Zondag 31 maart overleed in Het Dijkhuis op 82-jarige leeftijd, Anna Hendrika (Ans) Leuverink-Moekotte. Zij woonde voorheen aan de Grotestraat. De avondwake vond plaats op donderdag 4 april in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Dat zij mogen rusten in Gods vrede.

12 H. Stephanus Hertme Zondag 14 april Hein Wolfkamp, Theo Aalderink, Gerard Vaalt, Frans Franke, Dewi Wissink. Jaargedachtenis Hendrik Lucas St. Stephanus Borne Zondag 13/14 april Ans Leuverink-Moekotte, Piet Seelen, Albertus en Antonia van Uhm-Reinders en Ingrid, Lies Nijhof-Haarhuis, Arnold Weda, Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, Riek Muurlink-van den Bos, Hennie Bruggink, Frans Bekker, Henk Meijerink,Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Gerrit Leferink, Ria Nollen van Rijckevorsel, Frans ter Haar, Thea Bouhuis-Kemperink, Hermien Vonk, Betsie Braakhuis-Morselt, Jeanne Vaalt-Kassing, Bully Kok. Nagekomen: 16 mrt.: Gerard Oude Vrielink, 23 mrt.: Paul Ellenbroek. Jaargedachtenis: Siny Vetketel-Slamp, Jan Kemper, Gerrit Munsterhuis, Ben Heck, pater Gerard Schiphorst. Witte Donderdag 19.00u. pastoor W.Th.J. Bosch, pater A. ten Tusscher, pastoor J. Tondeur. H. Stephanus Hertme Zondag 21 april Hein Wolfkamp, Annie Wolfkamp-Wigger, Bennie Mekenkamp, Marinus Mekenkamp, ouders Mekenkamp-Vollenbroek, Theo Aalderink, Frans Franke, ouders Vollenbroek-Kampherm, Gerard en Fien Meulenbroek, Hennie en Annie Aalderink-Loohuis, ouders Broekhuis-Klink, Dewi Wissink,

13 overleden familie Barendtszen-Siebelt, Geert en Fien Vollenbroek-Oude Egberink, ouders Diepenmaat-ten Tusscher, Ria Stegeman-Blenke, ouders Huiskes-Vollenbroek, ouders Busger op Volenbroek, Gerhardus Bernardus Vollenbroek, Gerard Zegger, ouders Boomkamp-Schabbink, Gerard en Sien Vaalt, Herman en Leida Schabbink-Boomkamp, ouders Rijgwaart-Beld, Marietje en Willem Oude Egberink, ouders Kemna-Gervink, Gerda en Hans Geerts-Kemna, ouders Pots-Boerrigter, Leo Pots, Gerard Boswerger, overleden familie Boswerger-Frongink, Harrie Dashorst, overleden familie Lammertink-Withag, overleden familie Veldhof-Weghorst, Marjolein Kokkelink-Egberink, Chris en Jo Langendonk, ouders Monnink-Baak, overleden familie Blenke-Aarnink, overleden familie Zegger-ter Haar, Annie en Frans Kolner, Annie Weghorst-Aalberink, Arie en Miranda Kole, overleden familie Weghorst-Siegerink, Irene Kemna-Vinkenvleugel, Herman Schabbink-Herman van Daggel, overleden familie Schabbink-Olthof, overleden familie ten Dam-Nijhuis, overleden familie J. Kole-Huistede, Jaargedachtenis ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, Truus Braakhuis-Schabbink, Sien Huikes-Vollenbroek. St. Stephanus Borne Zondag 20/21 april Piet Seelen, Marinus van den Bos, Ans Leuverink-Moekotte, Diaken Hennie Vaalt, Ferdinand Leverink, José Gout-Prinsen, Annie Rouweler-Veldhuis, Annie Braakhuis-Droste, Rudy Strikker, ouders Sanders-Vloedbeld, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Benny Simonetti, familie Kroeze, Bertha Beld-Bruggink, Leo Lansink Rotgerink, Theo en Jo Hendriks-Brok, Annie Bos-Wegter, Anja Meijerink-Manenschijn, Frans en Herbert Rientjes, Vervolg op blz. 14 Vervolg misintentie blz. 13 pastoor W.Th. J. Bosch, Henk Meijerink, Willy van Urk,

14 Johan Bebseler en Miny Bebseler-Kemna, Jan Ramaker, Theo Bos, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel. Thea Bouhuis-Kemperink, Hermien Vonk, Johan Vaalt, ouders Goorhuis-Harink, Harrie en Ilone Elferink, Betsie Braakhuis-Morselt, Gerard Oude Vrielink, Ben Heck, Jan, Anna en Bennie Diepenmaat, Frans ter Haar, Bully Kok, Jeanne Vaalt-Kassing, Erna Nordkamp-Roeloffzen, familie Liedenbaum-Kunst, Johan Arendsen, familie Oude Lansink-Otten, ouders Engbersen-Joostink, Hennie Vaalt. Jaargedachtenis: Antonia van Uhm-Reinders, Agnes Veelers-Geers, Dinie Oude Munnink-Staat, Jan Beld, Annie Koelen-ten Berge. Maandag tweede Paasdag: Bertha Beld-Bruggink, familie Kroeze. Jaargedachtenis: Jan Beld, Herbert Rientjes, Hennie Vaalt. H. Stephanus Hertme Zondag 28 april Hein Wolfkamp, Bennie Mekenkamp (namens de maandagochtendploeg), Gerard Vaalt, Frans Franke, ouders Olde Veldhuis- Vollenbroek,Marietje en Willem Oude Egberink. St. Stephanus Borne Zondag 27/28 april Anna Weernink-Meijer, Piet Seelen, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel, Thea Bouhuis-Kemperink, Hermien Vonk, Betsie Braakhuis-Morselt, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Frans ter Haar, Bully Kok, Jeanne Vaalt-Kassing, Ans Leuverink-Moekotte. Jaargedachtenis: Steven Vije, Theodorus Casper Leoné, Annelies en André Liedenbaum. Vrijdag 9.00u. ouders en Rian Weijenborg-Wilmink.

15 H. Stephanus Hertme Zondag 5 mei Hein Wolfkamp, Bennie Mekenkamp (namens de maandagochtendploeg), Gerard Vaalt, Frans Franke, Marietje en Willem Oude Egberink. St. Stephanus Borne Zondag 4/5 mei pastoor W.Th.J. Bosch, Gerardus Marijn van Os, Piet Seelen, Herman Hegeman, Rudy Strikker, Hermien Vonk, Anja Meijerink-Manenschijn, Jos Post, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Ans Leuverink-Moekotte, Betsie Braakhuis-Morselt, Jeanne Vaalt-Kassing, Bully Kok, Frans ter Haar. Jaargedachtenis: Wim Yedema. Eén van de elementen tijdens de paaswake viering op Paaszaterdag is het wijden van water. Het nieuwe wijwater zal onder andere gebruikt worden als doopwater. U kunt s avonds na de paaswake in de kerk of vanaf Eerste Paasdag vanuit het torenportaal wijwater meenemen naar huis. Tevens kunt u de palmtakken van het afgelopen jaar inleveren die volgend jaar verbrand zullen worden voor de viering van Aswoensdag.

16 Uitleg hongerdoek St. Stephanuskerk Borne Hij zal hen bij waterbronnen brengen Jesaja 49:10 Dit jaar was het thema van de vastenactie: Water verandert alles. Wist u dat het aardoppervlak voor meer dan 70% uit water bestaat? En meer dan de helft van de wereldbevolking binnen 3 kilometer van vers water woont? Dat ons lichaam voor 60% uit water bestaat en we maar 3 tot 5 dagen zonder water kunnen? Water is duidelijk een levensbehoefte. Het thema water als een rode draad door de Bijbel. Dat merken we zeker in de veertigdagentijd. We lezen verschillende keren over bomen die geplant zijn bij het water, over Mozes die het water uit de rots sloeg in de woestijn, Naäman de leproos die gereinigd werd in de rivier, de Samaritaanse vrouw die het levend water ontving van Jezus, het verhaal van een man die door Jezus genezen werd bij het bad van Betsaïda in Jeruzalem. Door al deze verhalen toont God ons dat Zijn leven als water voor ons is. Ons geestelijk leven is zelfs omringd door het water. Aan het begin van ons leven bij het doopsel en aan het eind van ons leven wanneer tijdens de uitvaartviering ons lichaam wordt besprenkeld met wijwater.

17 In ons hongerdoek komt het thema water tot uitdrukking doordat deze hoofdzakelijk in koele kleuren is gemaakt; blauw en groen. Links tussen de planten ziet u een klein mandje. In Exodus lezen we dat de dochter van Farao een biezenmandje ontdekt met daarin baby Mozes. In het midden ziet u een bron waaruit het water vloeit dat nieuw leven geeft aan planten, bloemen en mensen. Hieruit stroomt water in de bron. U mag de bron ook bekijken als een boot, als beeld van de geloofsgemeenschap die meelijdt met de (boot)vluchtelingen en armen. In de bron staat een Tau- of St. Antoniuskruis. Het kruis als symbool van lijden en verrijzenis. Materiaalgebruik: afvalplastic, netjes, stoffen van natuurmaterialen en kunststoffen, glimmende en doffe. U kunt ook dit jaar de Vastenaktie steunen door uw bijdrage te deponeren in de bus achter in de kerk. Daarnaast kunt u gebruik maken van de bankrekeningnummers van de geloofsgemeenschappen, onder vermelding van: Vastenactie Ten name van: St. Stephanus Borne NL96INGB H. Stephanus Hertme: NL79RABO

18 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden Palm- of passiezondag Evangelie: Lucas 22, ,1-56 zaterdag zondag 13-apr 14-apr Dijkhuiskapel Borne Woord- en Communieviering Joost Hornstra St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater Tj. van Balen m.m.v. het dames- en herenkoor H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering St. Stephanus Borne Gebedsviering Mw C. Timmerman pastoraal werker Mw C. Timmerman pastoraal werker WITTE DONDERDAG - Instelling van de H. Eucharistie en het sacrament van het priesterschap Evangelie: Johannes 13,1-15 m.m.v. het koor "Contrast". Gezinsviering met palmzegening en processie m.m.v. Scouting en folkloregroep aansluitend Palmpasenoptocht donderdag 18-apr St. Stephanus Borne Eucharistieviering GOEDE VRIJDAG - Het lijden en sterven van de Heer Evangelie: Johannes 18, ,1-42 Pater N. Hofstede Mw. R. Doornbusch m.m.v. het dames- en herenkoor Dijkhuiskapel Borne Kruisweg Bea Simonetti-Léoné vrijdag 19-apr 15:00 H. Stephanus Hertme Kruisweg Werkgroep Liturgie St. Stephanus Borne Kruisweg Werkgroep Liturgie Mw. C. Timmerman pastoraal werker m.m.v. Het koor "Unisono" 19:00 St. Stephanus Borne Passieviering Pater N. Hofstede Mw. R. Doornbusch pastoraal werker m.m.v. het dames- en herenkoor PAASZATERDAG - STILLE ZATERDAG Evangelie: Lucas 24,1-12 zaterdag 20-apr St. Stephanus Borne Plechtige Paaswake Pater N. Hofstede m.m.v. het dames- en herenkoor

19 PAASZONDAG - VERRIJZENIS VAN DE HEER - Hoogfeest met octaaf Evangelie: Johannes 20,1-9 zondag 1e paasdag H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het dames- en herenkoor St. Stephanus Borne Eucharistieviering In het Atrium van 't Dijkhuis Maandag onder het octaaf van Pasen Evangelie: Matteus 28,8-15 Oecumenische paasviering Pater N. Hofstede Mw. R. Doornbusch Ds. Johan Meijer Jan Cuppen m.m.v. het koor "Con Brio" maandag 2e paasdag 22-apr St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater N. Hofstede m.m.v. het koor "Unisono" Parochieviering en Paasbrunch TWEEDE ZONDAG VAN PASEN - Beloken Pasen en zondag van de goddelijke Barmhartigheid Evangelie: Johannes 20,19-31 zaterdag 27-apr Dijkhuiskapel Borne Géén viering i.v.m.koningsdag festiviteiten in het Atrium van het Dijkhuis zondag H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Johan Kleissen m.m.v. het herenkoor St. Stephanus Borne Eucharistieviering Mgr. T. Hoogenboom m.m.v. het dameskoor vrijdag 3-mei St. Stephanus Borne DERDE ZONDAG VAN PASEN Evangelie: Johannes 21,1-19 zaterdag 4-mei Dijkhuiskapel Borne zondag 21-apr 28-apr 5-mei H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Vrijwilliger Joost Hornstra Mw C. Timmerman pastoraal werker Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. m.m.v. het dameskoor St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater R. van der Vegt m.m.v. het herenkoor dinsdag 7-mei Mariakapel Koppelsbrink Borne Rozenkransgebed vrijwilliger

20 De eucharistievieringen komen uit alle delen van het land. De bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Vanaf uur wordt er op NPO 2 een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor de aansluitende eucharistieviering. Overzicht Eucharistievieringen de komende periode: Zondag 14 april Palmzondag uur Petruskerk, Roelofarendsveen Celebrant: pastoor Jack Glas Paaswake 20 april uur H. Michaëlkerk, De Bilt Celebrant: pastoor Mauricio Meneses 1e Paasdag 21 april uur EUROVISIE Christus Koningkerk in Bienne-Mâche, kanton Bern, Zwitserland Hoofdcelebrant: pastoor Patrick Werth uur Urbi et Orbi uur Pasen in Rome/Orvieto met Antoine Bodar Zondag 28 april uur Lambertusbasiliek, Hengelo Celebrant: pastoor Marc Oortman Zondag 5 mei uur Basiliek van de H. Nicolaas, Amsterdam Celebrant: pastoor Joop Stam.

21 Beste, lieve mensen van Hertme en Borne, zouden kunnen bedruipen. Maar Vermoeid maar met grote dat is niet het geval. voldoening ben ik teruggekomen uit Gambia. De zorg voor hen allen blijft, ook in de toekomst. Een zeer hete week (32 tot 39 Misschien mag ik in de toekomst graden!) achter de rug, maar ik nog eens een keer bij u heb kunnen doen wat ik van plan aankloppen. was te doen. Alle vijf arme families heb ik bezocht en kunnen Voor nu: nogmaals hartelijk dank helpen met het geld dat u samen aan alle goede gevers! U hebt mij hebt opgebracht, namelijk echt geholpen deze mensen een euro! stuk gelukkiger te maken. Heel hartelijk dank daarvoor, ook In het evangelie van Mattheüs namens al deze arme mensen. staat: Ik was hongerig en je hebt Geiten en kippen heb ik gekocht Mij te eten gegeven, Ik was voor één familie, geld gegeven dorstig en je hebt mij te drinken voor de reparatie van een dak gegeven, ik was naakt en je hebt van zo n krottenwoning, een mij gekleed; vloerkleed, kleding, medicijnen Ik was ziek, en je hebt Mij voor bezocht wat je voor een van twee chronisch zieke mensen, deze geringsten gedaan hebt, dat enz. Enfin, ik heb ze geld heb je voor Mij gedaan, zegt gegeven voor hun gewone eten Jezus. en drinken, voor de huur van hun Dát is mijn motief, dat is mijn huisje, voor elektriciteit. inspiratie, dat is de reden waarom Ik heb zelden in mijn leven zulke ik dit doe. dankbare mensen en blije gezichten gezien. De band is Hartelijk bedankt goede gevers! alleen maar sterker geworden. Natuurlijk had ik graag nog meer gedaan zodat ze zichzelf verder

22 Ter voorbereiding op de eerste communie gingen de aanstaande communicanten langs bij bakkerij Koehorst. Pastoraal werkster Carin Timmerman heeft in de bakkerij het verhaal voorgelezen van de vijf broden en twee vissen. Onder de deskundige leiding van bakker Jan Koehorst werd de kinderen uitgelegd hoe brood wordt gebakken. De kinderen mochten zelf twee broodjes maken, een palmpasenhaantje en een vlechtbroodje. Deze werden vervolgens in de oven gebakken. Onder het wachten werden de kinderen getrakteerd op glaasje ranja, volgens bakker Jan, mislukte de muffins. Nou, als mislukte muffins zo smaken, dan wordt er volgens de begeleiders weinig weggegooid... de muffins waren met toffeesmaak, erg lekker ook bij de kinderen vielen ze erg in de smaak. En toen waren de broodjes klaar! De heerlijk ruikende broodjes werden keurig in een zakje gedaan en toen was de rondleiding al voorbij. Omdat de rondleiding eerder afgelopen was dan de organisatoren hadden ingecalculeerd, werd nog even het parkje aan de overkant aangedaan. Hier hadden de kinderen nog volop tijd en ruimte om even uit te razen na een uur te hebben moeten luisteren en mochten ze hun broodjes, als ze dat wilden, opeten. Maar sommige namen ze toch liever eerst mee naar huis om ze daar te laten zien. Voor ons als begeleiders een leuke middag. En aan de reacties van de kinderen te horen en zien, zeker voor herhaling vatbaar.

23

24 Het zal u misschien niet ontgaan zijn dat er in de afgelopen maanden hard gewerkt is in de St. Stephanuskerk in Borne om een nieuwe tegelvloer te leggen. Er moest in deze periode nogal wat geïmproviseerd worden om de zondagsvieringen, doopvieringen en uitvaartvieringen door te kunnen laten gaan. In de eerste 3 weekenden werd bijvoorbeeld de grote zaal van de Stefans-Hof gebruikt en tijdelijk veranderd in een sfeervolle gebedsruimte. Op het moment dat de tegelzetters bezig gingen in de portalen, Mariakapel en rouwkapel was het niet meer mogelijk om een uitvaartviering te houden. Als geloofsgemeenschap van Borne hebben we verschillende keren gebruik mogen maken van de H. Stephanuskerk in Hertme. Dit bracht met name voor de kosters, die op vrijwillige basis hun waardevolle taak vervullen, extra werk met zich mee. Zo hebben we, met medewerking van ons dames- en herenkoor, vanuit Hertme op een waardige wijze afscheid kunnen nemen van onze parochianen. Langs deze weg willen we als voorgangers onze hartelijke dank uitbrengen aan de geloofsgemeenschap van Hertme voor de gastvrijheid en fijne samenwerking.

25 Donderdag 14 maart zijn we met een groepje parochianen in Utrecht geweest om de tentoonstelling over hongerdoeken te bezoeken. s Morgens werden we eerst door rector Kuipers ontvangen in het Ariënsinstituut (voorheen Ariënsconvict) aan de Keistraat, midden in het mooie oude centrum van Utrecht waar nu 8 priesterstudenten wonen. Tijdens de koffie werd verteld over de priesteropleiding van ons bisdom maar ook over het 17 e eeuwse huis waar, onder andere, het hoogheemraadschap haar zetel had. Hieraan herinnert de prachtige oude zaal met schouwen, lambrisering en uniek behang. Na de koffie brachten we een bezoek aan de sfeervolle huiskapel in de welfkelder van het huis. Van daaruit ging onze tocht naar de Dom van Utrecht waar we in de sacristie werden ontvangen door Guus Prevoo van Vastenactie Nederland en waar ook andere belangstellenden aanwezig waren. Daar werd de ontstaansgeschiedenis van de hongerdoek in de middeleeuwen tot het gebruik in de huidige tijd uit de doeken gedaan. In de Dom hingen verschillende hongerdoeken waarbij telkens aandacht werd besteed aan symboliek, stijl en kunstenaar. En dat zelfs het gezegde het doek is gevallen nog iets met de hongerdoek te maken heeft was voor ons een verrassing. Aansluitend hebben we de Domschatten van Münster bekeken in museum Catharijneconvent. Al met al een drukke, culturele en leervolle dag.

26 De kledinginzameling voor dit goede doel vindt in Hertme plaats van: maandag 6 mei t/m zaterdag 11 mei (12.00 uur). U kunt in die periode gebruikte en nog bruikbare kleding, schoenen en huishoudtextiel in gesloten plasticzakken brengen naar de garage naast het Theaterhoes van het Openluchttheater in Hertme. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaan naar een project in Sulawesi. Sulawesi is op 28 september 2018 getroffen door een aardbeving en een tsunami, met aardverschuivingen tot gevolg. De verschillende aardverschuivingen hebben mensen gedood en meer dan mensen zijn ontheemd geraakt. Veel mensen leven onder een zeil in ontheemden kampen in de buurt van hun oorspronkelijke dorp. Ze beschikken nauwelijks over voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Onder deze zware omstandigheden zal wederopbouw een lange tijd in beslag nemen.

27 Momenteel bestaat er een vacature in het bestuur van de Parochiële Caritas Instelling (PCI) Het bestuur doet een dringend beroep op de parochianen om deze vacature in te vullen. De Caritas is een belangrijk onderdeel van het diaconale werk. Zij helpt mensen in nood. Het gaat met name om te helpen bij financiële problemen. Vaak verlenen we daarbij ook sociaal / emotionele ondersteuning; bieden een luisterend oor en bemoedigen de aanvragers. Het is voor de aanvragers vaak belangrijk te ervaren dat ze er niet alleen voor staan. Wij werken veelvuldig samen met de Vincentiusvereniging, het Noodfonds, de Diaconie Protestantse gemeente, het maatschappelijk werk en de gemeente Borne. Mensen mogen niet tussen wal en schip geraken. Mattheus 25 laat ons zien dat we oog moeten hebben voor onze naasten in nood. Tijdsbesteding: Wij krijgen niet veel aanvragen omdat we min of meer een vangnet zijn voor mensen die buiten de regelingen vallen. Soms verwijzen of begeleiden we de aanvragers naar de juiste instellingen. Het bestuur van de PCI heeft ongeveer 8 bijeenkomsten per jaar. We kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen heeft. Dan kunt u contact opnemen met: Gerard Nordkamp, tel: of Jos Kemna tel: of Gustaaf Boerjan tel: Wij hopen op uw diaconale inzet.

28 Zondag 14 april is het Palmzondag en dan wordt er een speciale Palmpasenviering gehouden in de St. Stephanuskerk te Borne om uur met medewerking van Scoutinggroep St. Martina St. Stephanus en de Folkloregroep. Hierbij worden in het bijzonder de gezinnen uitgenodigd waarbij de kinderen hun eigengemaakte palmpaasstok mee mogen nemen. Aansluitend is de grote palmpasenoptocht door het centrum van Borne. Op de dinsdagavond in de Goede Week, 16 april 2019 om uur, organiseert de Raad van Kerken Borne-Hertme- Zenderen een bijeenkomst bij de kruiswegstaties aan de kloostermuur van het Carmelitessenklooster te Zenderen. We verzamelen buiten bij de ingang van het klooster en gaan vervolgens de veertien staties bij langs. Er klinken korte teksten en er is stilte en bij het wandelen naar een volgende statie zingen we samen. De bijeenkomst sluiten we af in de kloosterkapel met een gebedsmoment. Medewerking wordt verleend door pater Edgar Koning, zuster Josephine de Jong, pastor Anita Oosterik en dominee Johan Meijer. Het adres is: Carmelitessenweg 1, Zenderen.

29 Op Witte Donderdag om uur kijkt een groot deel van Nederland naar de The Passion op NPO1. Tijdens The Passion wordt voor ons zo bekende lijdensverhaal van Christus verteld. Ondersteund met muziek en zang trek het kruis door een Nederlandse stad. Dit jaar, de negende editie, is deze stad Dordrecht. Als werkgroep onze Vitale Parochie zouden we het erg leuk vinden om samen naar de The Passion te kijken. Na de viering van Witte Donderdag om uur wordt op een groot scherm The Passion uitgezonden in de Stefans-Hof. Natuurlijk is er koffie en thee. Komt u ook?

30 Van 12 t/m 22 april 2019 staat Hertme in teken van De Passiespelen. Het aloude lijdensverhaal komt in een totaal nieuwe opzet op de bühne en dit zal met een kleine 200 spelers. De titel van het stuk verwijst naar de (soms innerlijke) strijd van meerdere personages. De strijd van Jezus om zijn lijdensweg te ondergaan, van Maria om haar zoon te verliezen, van de hogepriesters om hem aan het kruis te krijgen, van de apostelen of ze Jezus moeten blijven volgen, van Maria Magdalena wat ze met haar gevoelens moet, en van het volk welke kant ze moeten kiezen. Programma: Vrijdag Zaterdag Zondag Goede Vrijdag Paaszaterdag Pasen Tweede Paasdag 12 april, uur 13 april, uur 14 april, uur 19 april, uur 20 april, uur 21 april, uur 22 april, uur De voorstelling duurt ongeveer 2,5 uur inclusief pauze.

31 Dinsdag 16 april K.B.O.-themamiddag om uur. Paasviering en broodmaaltijd. Dinsdag 7 mei K.B.O. soos om uur in de hal van de Stefans-Hof. Zaterdag 11 mei Een zeer eigentijdse Mariaviering wordt verzorgd door het koor Inpajoko De gehele viering is gemaakt en voorbereid door leden van Inpajoko. Speciaal in deze Mariamaand en omdat het Moederdag is in dat weekend, willen we onze moeder Maria extra in het zonnetje zetten. Met mooie teksten en liederen, bloemen en kaarsen willen we haar bedanken dat zij er altijd voor iedereen is. Het thema van deze viering is: Maria, onze steun en toeverlaat! De Mariaviering vindt plaats in de Stephanuskerk in Borne en begint om uur.

32 Agenda voor bezinning en volwassenen catechese voor de Goede Herderparochie, de Heilige Geestparochie en de HH. Jacobus en Johannesparochie. Woensdag 17 april Kruisweg der verstilling Marijke Besteman toont een videopresentatie van de Kruisweg der verstilling in Brugge, gecombineerd met muziek en gedichten. Plaats: Moeder Teresakerk, Meijersweg, 10 Hengelo Aanvang: uur. Aanmelding niet nodig. Dinsdag 14 mei De visie van Paus Franciscus op Europa (Verkiezingen) Spreker: Richard Steenvoorde O.P. Plaats: Parochiezaal Lambertusbasiliek, (ingang achterkant kerk, Wemenstraat) Inloop: vanaf uur. Aanmelding niet nodig. Woensdag 15 mei Lezing en meditatie over engelen Door Raymond Niemeijer Lezing en meditatie over Engelen in de kapel van de Zusters van Denekamp. Engelen zijn bruggenbouwers tussen hemel en aarde Op woensdagavond 15 mei komt Raymond Niemeijer uit Borne naar het Huis van Spiritualiteit. Om uur start de avond. Raymond Niemeijer geeft die avond uitleg over engelen en mediteert deze avond met de aanwezigen.

33 Engelen zijn de lichtwerkers van God. Ze zijn overal, om ons heen, ook hier bij ons op aarde. Als we proberen contact te maken kunnen zij hun werk beter doen. We kunnen alles met hen delen; onze vreugde, onze vragen en onze zorgen. Waar: Kloosterkapel van de zusters Franciscanessen, Gravenallee Denekamp Tijd: uur Kosten: 7,50 Huis van Spiritualiteit Zaterdag 25 mei Mariakapellentocht Een fietstocht van zo n 30 km langs verschillende Twentse Mariakapellen en landkruizen. Plaats: Moeder Teresakerk, Meijersweg 10, Hengelo. Aanvang: uur. Geen kosten, eigen lunch meenemen. Opgeven vóór 16 mei: bijeenkomstensamenoplopenmtkerk@gmail.com Of via het formulier bij het secretariaat van de Moeder Teresakerk. Elke maandag Rond de Schrift Bijbellezing van de zondag erna nader bekijken, met als afsluiting een korte gebedsdienst. Plaats: parochiezaal Raphaёl- Exoduskerk, Mozartlaan 139a, Hengelo. Tijd: van uur. Aanmelden niet nodig. Ook een activiteit op het gebied van volwassenencatechese of bezinning en ontmoeting in onze agenda? Stuur uw informatie zoals hierboven te zien is aan: catechesetwentezuid@gmail.com

34 Op zondag 24 november kunnen kinderen uit Hengelo, Borne en Hertme die dan in groep 8 zitten het sacrament van het Heilig Vormsel ontvangen. In september gaat de voorbereiding op het H. Vormsel van start. Daar willen we jullie graag meer over vertellen. Daarom houden we een Informatieavond over het H. Vormsel voor kinderen van(af) groep 7 en hun ouders op donderdag 6 juni van uur tot uur in de Stefans-Hof, Stationsstraat 1, Borne Graag ontmoeten we jullie op deze avond!

35 Zondag 14 april is de láátste mogelijkheid om uw paasstol te bestellen. Er is keuze uit: Grote stol met spijs (1.100 gram) 11,95 Kleine stol met spijs ( 500 gram) 5,95 Kleine stol zonder spijs 4,95 U kunt eenvoudig uw bestelling doorgeven via: jongeren@hhjj.nl vermeld daarbij tevens uw telefoonnummer. Achter in de kerk liggen tijdens de vieringen bestellijsten. Bellen kan ook met Lorin Maatman ( ). Bestelde paasstollen liggen op: woensdag 17 april tussen 18:00 en 19:00 uur voor u klaar in de Stefans-Hof. Wanneer: maandag 22 april, 2 e Paasdag. Hoe laat: aansluitend op de parochieviering van 9.30 uur. Waar: St. Stephanuskerk, de Stefans-Hof en de tuin van de pastorie, Tijdens de brunch kunnen kinderen om uur paaseieren gaan zoeken in de tuin van de pastorie. Voor wie: Voor alle kinderen, papa s en mama s, opa s en oma s, ooms en tantes, vriendjes en vriendinnetjes. Vorige jaren smaakte de brunch uitstekend en bleek het een uitgelezen moment om elkaar binnen de parochie te ontmoeten.

36

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

HH. Jacobus en Johannesparochie

HH. Jacobus en Johannesparochie 2 Na zeven jaar gewerkt te hebben in de HH. Jacobus en Johannesparochie en de laatste vijf jaar ook in De Goede Herder en de Heilige Geestparochie, heeft parochievicaris Zygfryd Nowara, per 1 november

Nadere informatie

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT.

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT. PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor Backus Parochiesecretariaat: vacant Pastorie en parochiesecretariaat: Jaargang 5 nummer.kerkstraat 48,

Nadere informatie

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren.

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. 1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. Ik mocht daar zijn, dichtbij waar mijn wieg heeft gestaan in Polen, om jongeren te begeleiden. Een fantastische ervaring

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen.

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Laten we onderweg bewuster leven. Laten we met de apostel

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover:

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover: Met Pinksteren gaat het om drie sterke woorden: om Geestkracht, Wind en Adem. Drie woorden met een schat aan betekenissen. Het gaat met Pinksteren om een feest waar je je adem van inhoudt! En niet zomaar

Nadere informatie

Een goede wachttijd toegewenst!

Een goede wachttijd toegewenst! We leven in een bijzondere overgangsperiode. De laatste zondagen van het kerkelijk jaar worden gevierd, met als hoogtepunt het Hoogfeest van Christus Koning. Daarna gaat het in een vloeiende beweging over

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander?

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander? In dagblad de Trouw las ik, dat Trump zei, dat hij liever niet bij zichzelf naar binnen kijkt, omdat ik misschien niet leuk vind, wat ik dan zie! Het zijn verwarrende tijden, zeker in verkiezingstijd.

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon De koningsdag ligt achter ons wanneer u dit leest. Nu ik dit schrijf, ligt dat nog in het verschiet. De dag van arbeid, 1 mei ligt achter ons. Sinds 1947 herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

St. Martinuskerk, Wergea-Warten

St. Martinuskerk, Wergea-Warten Sint Vitusparochie St. Martinuskerk, Wergea-Warten 22 feb 2018 6 e Jrg. nr 1. 2018 Beste Lezers van de Digitale Muurkrant, Alweer de 6 e jaargang van onze Digitale Muurkrant. En jawel, als buiten-gebied

Nadere informatie

Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees.

Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees. Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees. De zondag kon beginnen. Samen naar de kerk, de borrel in het café.

Nadere informatie

Plechtigheden Goede Week en Pasen

Plechtigheden Goede Week en Pasen Plechtigheden Goede Week en Pasen 1 april Palmzondag 10.00 uur Hoogmis Jezus wordt feestelijk onthaald in Jeruzalem. Wij vieren de Eucharistie met palmwijding en processie en nodigen jong en oud hierbij

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum Par. HH. Petrus en Paulus Weekbericht

Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum Par. HH. Petrus en Paulus Weekbericht Citykerk H. Lodewijk Liturgisch centrum Par. HH. Petrus en Paulus Weekbericht Pastoor: J.H. Smith Pastorie: Steenschuur 19 2311 ES Leiden Telefoon: 071-5130700 ING Bank: 60 72 98 Rabobank: 33.55.22.351

Nadere informatie

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk

Als ik een ezel was. Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar. Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Kidschurch op Palmpasen Protestantse Gemeente Wassenaar Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Als ik een ezel was Zondag 14 april 2019, Dorpskerk Kidschurch op Palmpasen Voorganger: Ds. Jilles

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur,

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur, Aan de ouders van de leerlingen uit groep 4 Beste ouders, Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de kerk op zondag om, kan uw kind zijn/haar Eerste H. Communie doen. De eerste stap in onze katholieke

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier van het Rijk Gods in ons hart. Over de schat in de akker

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10)

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10) Homilie op de verjaardag van de kerkwijding van de St. Catharinakathedraal te Utrecht bij de opening van het nieuwe studiejaar van de FKT. Utrecht, St. Catharinakathedraal - 22 augustus 2017 Eerste lezing:

Nadere informatie

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade.

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade. Liturgische agenda Heilig Hart kerk Maarssen 5 Mei 2018 tot 29 Juni 2018 6 mei 2018 6e Zondag van Pasen Dopeling: / Doopviering Priester Byzantijnse kerk Byzantijns koor Han Brinkhof en Sander van Maarseveen

Nadere informatie

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij.

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Maar het zou een misvatting zijn dat het nu gedaan is met de feesten.

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor Backus Parochiesecretaresse: mej. E. Rouwhorst Jaargang 5 nummer Pastorie 4 en parochiesecretariaat:

Nadere informatie

(Voor het Liturgische jaar C ). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller.

(Voor het Liturgische jaar C ). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. (Voor het Liturgische jaar C - 2019). Lezingen voor het jaar 2019 voor in parochieblaadje / parochiesite Eys en Nijswiller. De lezingen (1 ste lezing en Evangelielezing) zoals die in de Eucharistievieringen

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE Zondag 15 juli : Hellehondsdagen: 09.00 uur : Eucharistieviering m.m.v. Plechelmuskoor Voorganger : pastoor T. Munsterhuis Lectrice : mevr. A. Scholte Lubberink Misdienaars

Nadere informatie

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord

PROGRAMMA voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord PROGRAMMA 2019-2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig Hartkerk te Heerhugowaard De Noord 1 PROGRAMMA 2019 2020 voor de samenwerking tussen de Sint Josephschool en de Heilig

Nadere informatie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie EVALUATIE LITURGISCH BELEID Pastoraal team HH. Franciscus en Clara Parochie Notitie voor evaluatie met allen die betrokken zijn bij de liturgie 1 EVALUATIE LITURGISCH BELEID FRANCISCUS EN CLARA PAROCHIIE

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 16 Website Zenderen: www.zenderen.nl 9 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 10 februari 2018 17 februari 2018

Nadere informatie

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de In liturgievieringen spelen kleuren een belangrijke rol. Tijdens eucharistievieringen komt de priester de ene keer in een groen kazuifel de kerk binnen, een andere keer in rood of wit. De kleur hangt niet

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum.

Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum. De Adventstijd en de Kersttijd zijn beide bijzondere perioden in het kerkelijk jaar en ook in het maatschappelijk leven. Er is door componisten van vroeger en nu, heel veel muziek geschreven voor deze

Nadere informatie

De Goede Week staat voor de deur!!

De Goede Week staat voor de deur!! Sint Vitusparochie 11 april 2019 7 e Jrg. nr 3. 2019 Beste Lezers van de Digitale Muurkrant, De Goede Week staat voor de deur!! We beginnen de week met Palmpasen : We vieren de glorieuze intocht van Jezus

Nadere informatie

In kou en duisternis kunnen we ons bijna niet voorstellen, dat het ooit weer warm en licht wordt: in de winter lijkt de zomer onbeschrijfelijk ver weg! Oude culturen waren in deze tijd van het jaar soms

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf

Inhoudsopgave. 1. Het project. 2. Misdienen. 3. Goed doel. 4. Verhindering. 5. Taak van de ouders. 6. Ouderavond. 7. Kerkversiering en fotograaf EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Het project 2. Misdienen 3. Goed doel 4. Verhindering 5. Taak van de ouders 6. Ouderavond 7. Kerkversiering en fotograaf 8. Financiële bijdrage 9. Aanmelden

Nadere informatie

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam.

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam. Met de eerste zondag van de advent staan wij aan het begin van het nieuwe liturgische jaar. Deze voorbereidingstijd op Kerstmis wil ons helpen, een licht te zijn voor de andere mens. Als ik de geest van

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje Deze rozenkrans mag je inkleuren, of elke keer dat je een Weesgegroet Maria en Onze Vader hebt gebeden kan je een bijpassende kraal inkleuren. De Weesgegroetkralen

Nadere informatie

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde Zo blijven dan geloof, hoop en liefde 1 Kor. 13, vers 13a DUINZICHTKERK zondag 23 november 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds C. van Duinen; ouderling van dienst L. Fijn van Draat;

Nadere informatie

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen.

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen. Driekoningen! Misschien zouden we deze Wijzen nu visionairs noemen: mensen met de blik op de toekomst, mensen met een visie, mensen met dromen. Het Kerstkind wordt het eerst bezocht door mensen die leven

Nadere informatie

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is! Het is een prachtig schilderij. Ik heb er een hele tijd naar staan kijken. De Voorlopers van Christus en de Heiligen en Martelaren, zo heet het. Het is geschilderd door Fra Angelico (1387-1455) en het

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort De viering begint bij droog weer in de tuin van de pastorie. Daar vindt de

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2018 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 16 juli tot en met

Nadere informatie

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus 2019-50 e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum Openingstijden secretariaat H.H. Simon en Judas Ootmarsum Kerkplein 3 29 29 91 maandag-

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

Ik zie er naar uit om met mensen en groepen in de drie parochies kennis te maken en hier als pastor te werken.

Ik zie er naar uit om met mensen en groepen in de drie parochies kennis te maken en hier als pastor te werken. Licht en wortels Op vrijdagavond 1 juni werd ik in de Thaborkerk door vicaris Ronald Cornelissen gepresenteerd als nieuwe pastoraal werker in de parochies De Goede Herder, H.H. Jacobus en Johannes en De

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 22 Website Zenderen: www.zenderen.nl 30 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT

Nadere informatie

Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar

Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar Paasmorgen 21 april 2019 Messiaskerk Wassenaar Het is wat het is Het is onzin zegt het verstand Het is wat het is zegt de liefde Het is ongeluk zegt de berekening Het is alleen maar verdriet zegt de angst

Nadere informatie

HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN

HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN Sint-Jozefsinstituut Tielt Noëlla Vandeputte Nathalie Verstraete A KORTE VOORSTELLING VAN DE SCHOOL B HOE HET

Nadere informatie

Palmzondag 29 maart 2015

Palmzondag 29 maart 2015 Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Palmzondag 29 maart 2015 6 e zondag van de Veertigdagentijd Begin van de Goede Week 1 De dienst op Palmzondag, het begin van de Goede week, bestaat uit contrasten.

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

In de periode tot en met 5 april vieren de volgende leerlingen hun verjaardag:

In de periode tot en met 5 april vieren de volgende leerlingen hun verjaardag: BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEKEN Do 22-3 Vr 23-3 Ma 26-3 OR vergadering Di 27-3 Wo 28-3 Grote Rekendag Do 29-3 Vr 30-3 Paasviering Ma 2-4 Tweede paasdag: alle groepen vrij Di 3-4 Deze week: pré-adviezen groep

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Wie zal de steen wegrollen

Wie zal de steen wegrollen Wie zal de steen wegrollen die op jouw leven drukt? Paasspecial 2019 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Ondanks alles (van Moeder Teresa) Mensen zijn onredelijk, onlogisch

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur:

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017

Website Zenderen:   KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept 2017 30 september 2017 49 ste Jaargang nr. 39 22 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari 2019 MEDEDELINGEN De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een gezegend 2019 Trudy, Ingrid, Suson, Sjaak,

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Parochieberichten Geldrop

Parochieberichten Geldrop Parochieberichten Geldrop Contact: Stationsstraat 21, 5664 AP, Geldrop 040-2862364 mail: geldrop@parochienicasius.nl website: www.parochienicasius.nl Jaargang 5 nummer 4 april 2019 Goede Week en Pasen

Nadere informatie