Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum."

Transcriptie

1

2

3 De Adventstijd en de Kersttijd zijn beide bijzondere perioden in het kerkelijk jaar en ook in het maatschappelijk leven. Er is door componisten van vroeger en nu, heel veel muziek geschreven voor deze tijd. Of het nu de klassieke componisten zijn of hedendaagse musici: ieder probeert met zijn of haar composities of met de uitvoering daarvan, iets aan de toehoorders mee te geven. U zult op Sky Radio zoveel kerstmuziek horen dat je er horendol van wordt en op andere plekken zal het meer gedragen zijn met de uitvoering van de traditionals. Keuze genoeg! Dit jaar is het voor één lied een bijzonder jaar. Kerstnacht 2018 is het precies 200 jaar geleden dat voor het eerst het geliefde kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht klonk in de St. Nikolauskirche te Oberndorf, bij Salzburg, Duitsland. Het kerkorgel was kapot en Joseph Mohr, die de tekst schreef, vroeg aan Franz Gruber er muziek op te componeren. De eerste uitvoering was met gitaarbegeleiding. En sindsdien is het een lied dat niet weg te denken is bij Kerstmis. In mijn preek van Kerstavond zal ik stil staan bij dit prachtige lied. In dit artikel wil ik een andere lied onder uw aandacht brengen, dat minstens zo geliefd en van nog oudere datum is: Adeste fidelis. Adeste fideles, laeti triumphantes, venite, venite in Bethlehem. Natum videte Regem angelorum, Venite adoremus (ter), Dominum. Misschien kent u deze Latijnse tekst niet. Dat is niet zo vreemd. De Latijnse versie, hoe mooi ook, wordt nauwelijks gezongen. U kent het lied veel beter in de Nederlandse versie: Wij komen tezamen, onder 't sterrenblinken, een lied moet weerklinken, voor Bethlehem. Christus geboren, zingen eng'lenkoren. Komt laten wij aanbidden / Venite adoremus (3x), Onze Heer / Dominum. De tekst en de muziek zoals wij die nu kennen gaan terug tot 1743, toen een katholieke vluchteling uit Engeland, Francis Wade,

4 het overbracht naar Vlaanderen. Er zijn echter goede gronden om aan te nemen dat het lied nog ouder is. De basis zou liggen in een Portugees lied dat uit 1640 stamt. De Nederlandse vertaling kent verschillende varianten: diverse protestantse en de hierboven weergegeven katholieke. Welke versie ook gezongen wordt: ik krijg er altijd kippenvel van. Dit lied maakt in een paar zinnen duidelijk wat we in de Adventstijd verwachten en met Kerstmis ontvangen en vieren: de geboorte van Christus! Adeste fidelis, zo klinkt de oproep: Komt samen, gelovigen., dat staat er in het Latijn, in het Nederlands vertaald met: Wij komen tezamen. Als gelovigen komen wij samen om dit lied te zingen en het feest van Christus geboorte te vieren. En eerlijk gezegd maak ik mij best zorgen over dat samen komen van gelovigen. In de afgelopen maanden hebben we opnieuw afschuwelijke berichten gehoord uit het inktzwarte verleden van de Kerk en hebben veel mensen dit aangegrepen om zich uit te laten schrijven. Zij die blijven, vaak ouderen, zien steeds minder jongeren om zich heen en leger wordende kerken. Wat is dan de betekenis van samen komen en samen vieren? Welke moeite willen mensen doen om, als gelovigen van alle generaties, samen te komen en samen te vieren? Als mensen worden uitgenodigd om samen de Eucharistie te vieren in een kerk vijf kilometer verder op, dan haken ze af: het is niet in ónze kerk, dus komen wij niet. Als er iets is dat het Kerstfeest ons kan leren, is het dat wij samen mogen komen, desnoods onder sterrenblinken! Het maakt niet uit waar wij Hem aanbidden: al is het in een stal! Als wij maar samen komen als gelovigen; als mensen die geloven dat Hij die in die stille, heilige nacht is geboren, onze Verlosser is. Als wij ons maar durven open te stellen voor de Boodschap van vrede, gerechtigheid en liefde die Hij ons heeft gegeven! Als wij daarin geloven en wij willen Hem, Jezus, Emmanuel: God-met-ons, werkelijk aanbidden, dan is vijf kilometer niet ver, dan is geen afstand te ver om je hart te laten raken door de Boodschap van een Kind in een kribbe! Venite adoremus! Namens het gehele pastorale team wens ik u en allen die u lief en dierbaar zijn, van harte een Zalig Kerstfeest en een Zalig Nieuwjaar!

5 We zijn alweer enkele weken in het nieuwe werkjaar bezig om meer en meer diaconaal aanwezig te zijn vanuit ons geloof in de samenleving. Inmiddels zijn er drie M25 groepen die hun eerste bijeenkomsten hebben gehad in de parochies De Goede Herder, De Heilige Geest en HH. Jacobus en Johannes. Dertig jongeren in de leeftijd van 12 jaar en ouder, die hun geloof handen en voeten geven in onze samenleving vanuit de zeven werken van Barmhartigheid. Waar we ook zien dat de ouders van de jongeren actief betrokken geraken bij deze vorm van kerk zijn. Een nieuwe groep, een nieuwe activiteit gaat er in de maand December ook aankomen. U kunt hier meer over lezen in de parochiebladen, Meet, Eat & Do. Een diaconale activiteit voor jongeren vanaf 16 tot 35 jaar die met elkaar gaan eten, ontmoeten en ook hun handen en voeten gebruiken om vanuit hun geloof actief te worden in onze samenleving. De eerste aanmeldingen zijn al binnen, en we hopen dat ook deze activiteit jongeren mag inspireren in hun geloofsbeleving. In de Parochie HH. Jacobus en Johannes zal er een tweede diaconale avond plaats vinden voor de parochie om de diaconale richtingwijzer met elkaar uit te werken tot concrete activiteiten. Dit alles onder het motto: Als de kerk niet dient, dan dient hij tot niets.

6 Door het vertrek van pastor Nowara, het toekomstige vertrek van pastoraal werker Henk Ogink, steeds minder emeriti zijn beschikbaar zijn vanwege de hoge leeftijd en fysieke ongemakken en ons geluiden bereiken dat de belasting voor vrijwilliger soms wel erg groot is, heeft het PT (= pastoraal team) opnieuw naar het vieringenrooster gekeken. We kwamen tot de conclusie dat we genoodzaakt waren een nieuw toekomstbestendig vieringenrooster te maken. Het nieuwe rooster is ontwikkeld voor de komende jaren en wij gaan er van uit dat wij de vieringen in de toekomst met het huidige PT en met vrijwillige lekenvoorgangers dienen in te vullen. De emeriti die nog beschikbaar zijn roosteren wij graag in en we zijn hen ook dankbaar net als wij onze vrijwilliger voorgangers dankbaar zijn en hen die taak in het volste vertrouwen toevertrouwen. Dit rooster is inmiddels besproken met de besturen, pastoraatsgroepen en vrijwilligers die betrokken zijn bij het vieringenrooster van onze drie parochies. We hebben als PT zoveel mogelijk geluisterd naar de wensen die ons de afgelopen tijden hebben bereikt en de gemene deler meegenomen in onze besluiten. We beseffen als team dat er altijd mensen zijn die andere wensen hebben. Het pastorale team heeft er niet voor gekozen om alleen nog maar te vieren in de drie Eucharistische centra maar te blijven vieren in alle dertien geloofsgemeenschappen. Dat vraagt meer inzet van het PT maar zo komen we ook aan de wens tegemoet dat wij als PT meer nabij en zichtbaar zijn in onze geloofsgemeenschappen. Het zal in de toekomst wel zo zijn dat er tijdens de Feestdagen meer en meer centraal gevierd dient te worden omdat wij juist op die dagen niet meer op alle plekken aanwezig kunnen zijn. Weekendvieringen 2019 Eucharistische centra Alternerende tijden eucharistische centra Delden en Borne: zaterdagavond 19:00 uur en zondagmorgen 9:30 uur Lambertus blijft vast op de zondagmorgen uur De Latijnse viering van 9.30 uur in de Lambertus komt te vervallen

7 Pastoor Oortman is de enige priester en het niet waarschijnlijk dat een nieuwe priester ons team komt versterken. Dit houdt in dat de pastoor allereerst voor zal gaan in de Eucharistievieringen in de drie eucharistische centra op zaterdag en zondag. Als emeriti of andere priesters beschikbaar zijn zullen deze zoveel mogelijk voor gaan in de eucharistische centra zodat pastoor Oortman ook zichtbaar blijft in de andere geloofsgemeenschappen. Pastoor Oortman zal dan roulerend in de andere tien geloofsgemeenschappen de Eucharistie vieren. Andere geloofsgemeenschappen In de andere geloofsgemeenschappen zullen de kerktijden van de weekendvieringen alterneren zodat de leden van het PT indien nodig, drie WoCo viering kunnen doen in het weekend waarin zij voorgaan. De tijden zijn: zaterdagavond uur (dit op verzoek van vele geloofsgemeenschappen), zondagmorgen om 9.30 en uur. De pastoor gaat ieder weekend voor behoudens vakantie en af en toe een vrij weekend en de overige leden van het PT gaan twee weekenden in de maand voor en daar waar er een vijfde weekend is zullen de leden van het PT dat weekend ook invullen. Eén weekend zal er ingevuld worden door een vrijwillige lekenvoorganger. Om de pijn te verdelen en solidair te zijn met elkaar, omdat de emeriti steeds meer uitvallen en wij vrijwilligers niet willen overbelasten, maakt dat er één keer in de maand geen viering is ingepland, in de geloofsgemeenschappen anders dan de eucharistische centra. Indien de geloofsgemeenschappen de viering in dat weekend zelf kunnen invullen dan geeft het pastorale team hier ruimte voor op de tijden die in het rooster staan vermeld. Van deze tijden kan niet worden afgeweken. Voor iedereen zal het wennen zijn omdat de tijden van de vieringen veranderen en er in de geloofsgemeenschappen die geen eucharistisch centra zijn er weinig eucharistievieringen zijn. Wij vragen ook aan alle parochianen van de drie parochies om begrip en wij vragen u vooral goed in de parochiebladen of op de website van de parochies te kijken voor de vieringen. U bent natuurlijk ook altijd welkom bij andere geloofsgemeenschappen in onze drie parochies om samen Gods Blijde Boodschap te vieren.

8 Op zondag 2 december begint de Advent, de periode waarin wij toeleven naar Kerstmis en ons daarop voorbereiden. We brengen ons huis in de kerstsfeer. Het is een bijzondere tijd, waarin we meer dan anders gevoelig zijn voor symbolen, teksten en gedichten. We leven in een hectische tijd, waarin een moment van bezinning er gauw bij in schiet. Even de tijd nemen om een woord, een beeld, een gedachte op je te laten inwerken kan je helpen je eigen innerlijk te verrijken, je rust geven en je toeleven naar Kerstmis te verdiepen. In de Adventstijd en Kersttijd, van 2 december tot en met 6 januari, wil Annet Zoet (pastoraal werker in de parochies H. Geest, H.H. Jacobus en Johannes en De Goede Herder u via de mail enkele malen per week een gedachte, beeld, lied of inspirerende tekst aanreiken. U kunt zich hiervoor aanmelden via het mailadres pastorzoet@heiligegeestparochie.nl Vermeld in uw mail uw naam, adres en adres. Mocht u wel mee willen doen, maar beschikt u niet over een computer of adres, dan kunt u misschien aan een zoon, dochter, kleinkind of vriend(in) vragen voor u de teksten te ontvangen en uit te printen. Geef bij aanmelding s.v.p. uw eigen naam en adres door, en het adres waarnaar we de bezinningsmail kunnen sturen.

9 Misschien bent u al druk met alle voorbereidingen voor Kerst. Kerstboom en het stalletje opzetten, kerstkaarten schrijven, kerstcadeautjes kopen, kerstmenu bedenken, nieuwe outfit kopen, Druk, druk, druk. Maar moeten we ons niet voorbereiden op de komst van het Kind dat geboren wordt. Moeten we het niet juist in de zwangerschap, de adventstijd, rustig aan doen. Tijd vrijmaken om het Kerst Kind in ons geboren te laten worden. Om ons te bezinnen op de boodschap die dat Kind ons komt brengen. Dat we christen zijn die zorg hebben voor elkaar, mededogen, medeleven en tijd maken voor elkaar, door te luisteren naar de ander en naar alles wat ons eigen hart daadwerkelijk beroert. Misschien is het een idee om dit jaar met Kerst een grote pan Oma soep met stokbrood en kruidenboter op tafel te zetten en aan elkaar te vragen: Hoe gaat het nu echt met jou?. Aandacht en tijd maken om tijdens de advent en de Kerstdagen gezellig bij elkaar te gaan zitten en elkaar te vertellen waar we vreugde en verdriet aan beleven. Alleen in de echte aandacht voor en met elkaar kan het Kerstkind geboren worden en Gods Zoon in ons midden aanwezig zijn. Het pastorale team wenst U een Zalig Kerstfeest Carin Timmerman

10 Als de Kerkwijzer bij u wordt bezorgd, duurt het nog maar ongeveer tien dagen en dan is het Kerstmis. In de winkels straalt de kerstsfeer overvloedig, evenals de straatversiering. Wellicht hebt u thuis ook al de kerstboom geplaatst, of versieringen aangebracht. En wellicht bent u al druk aan het nadenken over het kerstdiner! Op 22 december kennen we ook nog Shopping by Candle light, een sfeervol gebeuren in Borne met stalletjes, zangkoren, chocolademelk en glühwein. Voor de St. Stephanuskerk, stellen de parochie en Stichting Hulp aan Sri Lanka zich ook present, de kerk is open en de kerststal kan worden bezichtigd. Een kaars kan worden opgestoken en de koren van de St. Stephanus zullen vanaf uur hun (kerst)klanken laten horen. De levende kerststal in Hertme krijgt weer zijn fraaie aankleding met mooie muziek en verlichting; rond kerstmis altijd weer een plaats van overweging en rust. Op kerstavond, eerste en tweede kerstdag zijn er vieringen, zie hiervoor elders in de Kerkwijzer. Tweede kerstdag is er kindje wiegen, waarbij het kinderkoor Unisono ook kerstliedjes zal zingen. Nu is het nog Adventstijd, we zitten in de aanloopperiode naar kerst. Advent, in het latijn adventus, het betekent komst. Wij christenen bereiden ons voor op het feest, waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht. De advent is het begin van het kerkelijke nieuwjaar, vier zondagen voor kerstmis en eindigt op kerstavond 24 december. Met name in kerken, maar ook wel thuis in de huiskamers, wordt de Advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Iedere zondag wordt een kaars aangestoken. Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruik gemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. De derde zondag van de advent is zondag Gaudete: verheugt u allen, de komst van Jezus is nabij.

11 De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid en is bedacht door de Lutherse theoloog Johann Wichern. Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. En deze kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor iedere andere dag een kleiner. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd. Komt allen tezamen. Zo luidt een van de vele kerstliederen. De kerken staan open, er is veel te zien en te beleven. De koren doen hun uiterste best om de vieringen op te luisteren. In deze jachtige tijd is een moment van bezinning best wel goed. De kerk als schuilplaats en rustplek biedt daarvoor een goede mogelijkheid. Namens het bestuur en de locatieraden wensen wij u betekenisvolle en goede kerstdagen. Maar ook een gezond Alle goeds voor u allen. Opgenomen in de gemeenschap van de Kerk door het heilig Doopsel op zondag 9 december in de kerk van de H. Stephanus in Hertme: Cas Leo Kemna, zoon van Koen en Linda Kemna-Mulder, Stockholmstraat 107, 7559 JS Hengelo. Sven Martin Jan van Steinvoren, zoon van Sjoerd en Lisette van Steinvoren-Stamsnijder, Oude Haakbergerdijk 293, 7546 PT Enschede. Dopelingen, ouders, peter, meter en familie van harte gefeliciteerd.

12 Woensdag 14 november overleed op 85-jarige leeftijd, Christianus Johannes Hermanus (Jan) Leeferink, RWH Hofstede Crullstraat 36. De afscheidsviering vond plaats op maandagavond 19 november in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Zaterdag 17 november overleed in het Dijkhuis op 90-jarige leeftijd, Anna Maria Theresia (Annie) Arts-Nijland. De avondwake vond plaats op woensdag 21 november in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Vrijdag 23 november overleed op 76-jarige leeftijd, Bernardus Theodorus Maria (Bennie) Klieverik, Vuurdoornstraat 10. De afscheidsviering vond plaats op woensdagavond 28 november in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Donderdag 29 november overleed op 79-jarige leeftijd, Wilhelmus Egbertus (Willy) van Urk, Theresiastraat 10. De afscheidsviering vond plaats op maandagavond 3 december in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Woensdag 5 december overleed op 81- jarige leeftijd, Berendina Maria Theresia (Diny) Hassels Mönning-Hoek, Watertorenstraat 14. De afscheidsviering vond plaats op dinsdagavond 11 december in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Dat zij mogen rusten in Gods vrede

13 Zaterdag 15 december H. Stephanus Hertme Riet Schothuis-Nijland, ouders Veldhof-Weghorst. Jaargedachtenis: Gerard Meulenbroek, Dewi Wissink, Theresia Elisabeth Diepenmaat-ten Tusscher, Truus Boomkamp-Schabbink. St. Stephanus Borne Zondag 15/16 december Anna Weernink-Meijer, Jan Jogems, Truus Weghorst-Schutte, Annie Oude Booijink-Oort, Anja Meijerink-Manenschijn, Jos Huiskes, Wim Sanders, Jan Roetgerink, ouders Van Oisterwijk-Roetgerink, Jan Kemper, Marijke Ellenbroek-Vloon, Herman Ellenbroek, Jan Leeferink, Annie Arts-Nijland, Bennie Klieverik, Willy van Urk, Jo Schiphorst, Diny Hassels Mönning-Hoek, Nagekomen: 11 nov.: Ben Bartelink en Peter Koehorst, 25 nov.: overleden leden van het dames- en herenkoor, 2 dec.: Hendrik Olthof, Bernardina Johanna Hendrika Schiphorst-Schabbink. Jaargedachtenis: Michiel Liedenbaum, Annie Rouweler-Veldhuis. St. Stephanus Borne Zondag 22/23 december Benny Simonetti, ouders Ben en Ida Elferink, Jos Post, Annie Oude Booijink-Oort, Jos Huiskes, Jan Leeferink, Annie Arts-Nijland, Bennie Klieverik, Willy van Urk, Diny Hassels Mönning-Hoek,. Jaargedachtenis: Ria Exterkate-Cattier. Vervolg op blz. 14

14 vervolg van blz. 13 H. Stephanus Hertme Kerstmis 24 en 26 december 2018: Riet Schothuis-Nijland, Herman Schabbink-Herman van Daggel, Truus Braakhuis-Schabbink, overleden familie Schabbink-Olthof, overleden familie ten Dam, Gerard en Fien Meulenbroek, Jan Liedenbaum, Jan Blenke, overleden familie G. Blenke, overleden familie Franken Volmerink-Lenferink, overleden familie Blenke-Aarnink, Ria Stegeman-Blenke, overleden familie Zegger-ter Haar, Gerard Zegger, Annie en Frans Kolner, ouders Lucas-Weghorst, Jan te Kiefte, Herman en Leida Schabbink-Boomkamp, ouders Rijgwaart-Beld, ouders Monnink-Baak, Bernard en Annie Kemerink op Schiphorst-Kleissen, ouders Wevers-Neutink, ouders Huiskes-Vollenbroek, Gerhardus Bernardus Vollenbroek, Dewi Wissink, ouders Boomkamp-Schabbink, Harrie Dashorst, ouders Dashorst-ter Elst, ouders Nijenkamp, ouders Vollenbroek-Kampherm, Geert en Fien Vollenbroek-Oude Egberink, ouders Kemna-Gervink, Gerda Geerts-Kemna, Irene Kemna-Vinkenvleugel, Leo Pots, ouders Pots-Boerrigter, Arie en Miranda Kole, overleden familie J. Kole-Huistede, Hennie en Annie Aalderink-Loohuis, overleden familie Lammertink-Withag, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, ouders Diepenmaat-ten Tusscher, ouders Broekhuis-Klink, ouders Tönis-Barkel, ouders Detert Oude Weme-Welman, Gerhard ten Dam, overleden familie Boomkamp-Vosmer, overleden familie Veldhof-Weghorst, overleden familie Barendtszen-Siebelt, ouders Pisano-Disselhorst, ouders Huistede-Karnebeek,

15 Marjolein Kokkelink-Egberink, Gerard Boswerger, overleden familie Boswerger-Frongink, overleden familie Workel-Lesker, Marietje en Willem Oude Egberink, Sien Vaalt-Oude Booyink, ouders G. Kole-Huistede, overleden familie Stege, overleden ouders en familie Oude Egberink-Lucas, Annie Weghorst-Aalberink, ouders Weghorst-Siegerink, overleden familie Lucas-Klaassens, ouders Westerhof-Verver, Annie Wolfkamp-Wigger, ouders Mekenkamp-Vollenbroek, Marinus Mekenkamp, overleden familie Aalderink-Olde Olthof, Frans Kleissen. Jaargedachtenis: Jo Kleissen-Oude Geerdink, Ben Bosch. St. Stephanus Borne Kerstmis 24 en 25 december Rudy Strikker, Wim Yedema, Diaken Hennie Vaalt, ouders Olthof-Nieland, Ferdinand Leverink, Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, Annie Grimberg-Visschedijk, ouders Grimberg-Wegter, Jolande Grimberg-Klunder, Ben Beld, ouders Beld-Annink, Leo Lansink Rotgerink, Truus Monnink-Hoek, familie Kroeze, Gerard Oude Vrielink, Herman G.L. Vollenbroek, Harrie en Ilone Elferink, Theo en Jo Hendriks-Brok, Johan Vaalt, ouders Mentink-Westerbeek, ouders Koelen-ten Berge Jan, Anna, en Bennie Diepenmaat, Tonny Kroeze, Annie Bos-Wegter, Bonnie Leushuis, Ineke Loonen-Meulenbroek en Arco, Jo Gervink, José Gout-Prinsen, Gerard ten Dam, Gerard Welberg, Fons en Joke Diepenmaat, Sjaak Möller, Henk Peper, Ben Heck, Ben en Marcel Morshuis, ouders en Rian Weijenborg-Wilmink, Jan Nollen, Hendrik Scheurink, Hennie Peters, familie Vaalt- Leuverink, Annie Rouweler-Veldhuis, Vervolg op blz. 16

16 vervolg van blz. 15 Minie Visscher-van Engelen, Frits Withag, Annie Braakhuis-Droste, Ria Exterkatie-Cattier, Jan Ramaker, Frans en Herbert Rientjes, Harrie Egberink, familie Nijhuis-Beernink, Gerrit Nijhuis, Gerard Diepenmaat en Marie Diepenmaat-Engbers, Hennie Diepenmaat en Truus Diepenmaat-Egberink, ouders Engbersen-Joostink, Jan Oude Reimer, Thijm de Boer en Suze de Boer-Lenferink, Bernhard Nijhof, Wolter Mulder, Gerrit Munsterhuis, Henk en Jan Westerik, familie Oude Lansink-Otten, Antoon Homan, Henk Peper, Jan Kemper, familie Schiphorst-Harmelink, ouders Sanders-Vloedbeld, ouders Olthof-Koehorst, Hennie Roetgerink, ouders Huls-van den Nieuwboer, ouders Berndsen-Kerklaan, familie Kuipers-Blokhorst, Hennie Oonk, familie Helle, ouders Goorhuis-Harink, familie Liedenbaum-Kunst, Jo Schiphorst, Diny Hassels Mönning-Hoek, Willy van Urk. Jaargedachtenis: pater ten Tusscher en familie, Geertruida Scholten-Wennink, Frans Mars, Ben Tijhuis, Theo Bos, ouders Oud-Hartog, Martien, Ferdi, Matthieu en Michel van Dooren, familie Van Beuningen-Poos, Ine Hassing-Schiphorst, Harald van Leeuwaarde. DINSDAG TWEEDE KERSTDAG 09.30u. viering in Hertme St. Stephanus Borne Zondag 29/30 december Jos Post, Fons en Joke Diepenmaat, Annie Oude Booijink-Oort, Anja Meijerink-Manenschijn, Jos Huiskes, Jan Leeferink, Annie Arts-Nijland, Bennie Klieverik, Willy van Urk, Diny Hassels Mönning-Hoek. Jaargedachtenis: Maria Geessinck, Marie Diepenmaat-Engbers, Bernhard Hesselink.

17 Maandag 31 december (Oudejaarsdag) H. Stephanus Hertme Riet Schothuis-Nijland, ouders Monnink-Baak, Irene Kemna-Vinkenvleugel, Herman en Leida Schabbink, ouders Rijgwaart-Beld, ouders Boomkamp-Schabbink, ouders Busger op Vollenbroek-Klein Douwel, ouders Wevers-Neutink, ouders Diepenmaat-ten Tusscher, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, ouders Broekhuis-Klink, Marietje en Willem Oude Egberink. St. Stephanus Borne Annie Grimberg-Visschedijk, ouders Grimberg-Wegter, Jolande Grimberg-Klunder, Ben Beld, ouders Beld-Annink, familie Kroeze, Herman G.L. Vollenbroek, Harrie en Ilone Elferink, ouders Koelen-ten Berge, Bonnie Leushuis, Fons en Joke Diepenmaat, Ben Heck, ouders en Rian Weijenbrog-Wilmink, Henk en Jan Westerik, ouders en Marcel Oud-Hartog, Annie Braakhuis-Droste, Rudy Strikker, Frans en Herbert-Rientjes, Annie Braakhuis-Droste, familie Engbersen, Jan Oude Reimer, Willy van Urk, Diny Hassels Mönning-Hoek. Jaargedachtenis: Clemens Ticheler, ouders Munster-Schabbink, ouders Engbersen-Joostink VRIJDAG 9.00u. ouders en Rian Weijenborg-Wilmink H. Stephanus Hertme Zondag 6 januari overleden familie Veldhof-Oude Luttighuis. St. Stephanus Borne Zondag 5/6 januari Frans Simonetti, pastoor W.Th.J. Bosch, Gerardus Marijn van Os, Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, Herman Hegeman, Jos Huiskes, Rudy Strikker, Betsie Vaalt-Aalderink, Jan Leeferink, Annie Arts-Nijland, Bennie Klieverik, Diny Hassels Mönning-Hoek, Willy van Urk. Jaargedachtenis: Antonius Goorhuis.

18 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden KERSTMIS - GEBOORTE VAN DE HEER - dagmis - Hoogfeest Evangelie: Johannes 1,1-18 dinsdag 25-dec St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het dames- en herenkoor H. STEPHANUS, eerste martelaar en patroonheilige van de geloofsgemeenschappen in Borne en Hertme - feest Evangelie: Mattheus 10,17-22 woensdag HEILIGE FAMILIE - Hoogfeest Evangelie: Lucas 2,41-52 zaterdag 29-dec Dijkhuiskapel H. Stephanus Hertme Eucharistieviering rector P. Kuipers m.m.v. het dames- en herenkoor St. Stephanus Borne Kindje wiegen werkgroep liturgie m.m.v. het kinderkoor 'Unisono' Woord en Communieviering Bea Simonetti-Léoné Samenzang zondag 30-dec St. Stephanus Borne Eucharistieviering Rector P. Kuipers m.m.v. het herenkoor maandag 26-dec 31-dec H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Mevr. C. Timmerman m.m.v. het koor "Contrast" St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater G. Westendorp m.m.v. het dames- en herenkoor HEILIGE MARIA, MOEDER VAN GOD - Hoogfeest - Octaafdag van Kerstmis Evangelie: Lucas 2,16-21 dinsdag 1-jan Lambertus Hengelo Eucharistieviering Pastoor M. Oortman vrijdag 4-jan 9.00 St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Carin Timmerman pastoraal werker Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof. OPENBARING DES HEREN - DRIEKONINGEN Hoogfeest Evangelie: Lucas 21, zaterdag 5-jan Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pastoor M. Oortman Samenzang St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het dames- en herenkoor zondag 6-jan H. Stephanus Hertme Eucharistieviering Rector P. Kuipers m.m.v. het herenkoor

19 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Evangelie: Marcus 12, zaterdag zondag vrijdag 21-dec Dijkhuiskapel Eucharistieviering Pater Tj. Van Balen Samenzang H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Pastor H. Ogink 9.30 St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater G. Westendorp St. Stephanus Borne VIERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Evangelie: Marcus 13, In het Atrium van het Dijkhuis zaterdag 22-dec Dijkhuiskapel Ds. Carla Borgers Oecumenische Bert Maathuis viering Kerstviering pastoraal werker Woord en Communieviering Joost Hornstra m.m.v. het herenkoor Boeteritus en biechten m.m.v. het dames- en herenkoor m.m.v. gelegenheidskoor Samenzang zondag 23-dec St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater G. Westendorp m.m.v. het dames- en herenkoor KERSTMIS - GEBOORTE VAN DE HEER - KERSTNACHT Hoogfeest Evangelie: Lucas 2,1-14 maandag 15-dec 16-dec 24-dec H. Stephanus Hertme St. Stephanus Borne Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Mevr. M. Doornbusch Mevr. C. Timmerman m.m.v. het dames- en herenkoor Gezinsviering m.m.v.kinderkoor 'Unisono' St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater R. van der Vegt m.m.v. het koor 'Con Brio' St. Stephanus Borne Doopviering Jeugdviering Protestantse Gemeente Borne Hr. H. Ogink pastoraal werker Ds. J. Meijer m.m.v. de Euregio Brassband

20 De boodschap van engel Gabriёl en Maria In de advent verdiepen we ons in het evangelieverhaal van Lucas over de aankondiging van de geboorte van Jezus, de annunciatie, aan de hand van de schilderkunst. Jeanne van der Stappen leert ons kijken naar de symboliek, waarin schilders van vroeger hun geloof verbeeld hebben. Aan de hand van deze beelden ontdekken we onder begeleiding van Hélène van den Bemt, wat dit voor ons zelf betekent. Datum: dinsdag 18 december Tijd: inloop met koffie/thee vanaf uur, start uur Plaats: pastorie Onze Lieve Vrouwekerk, Onze Lieve Vrouwestraat 6, Hengelo Parkeren: vanaf de Sint Janstraat kunt u afslaan naar een parkeerplaats Opgave is niet nodig.

21 De eucharistievieringen komen uit alle delen van het land. De bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Vanaf uur wordt er op NPO2 iedere zondag een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor de aansluitende eucharistieviering. Overzicht Eucharistievieringen de komende periode: Zondag 16 december uur, Lambertusbasiliek, Hengelo Celebrant: pastoor Marc Oortman Zondag 23 december uur, Petruskerk, Roelofarendsveen Celebrant: pastoor Jack Glas Kerstnacht, 24 december 2018 aanvang uur, St. Martinuskerk, Sneek Celebrant: pastoor Peter van der Weide 1e Kerstdag, 25 december uur: Eucharistieviering vanuit Perpignan, Frankrijk uur: Urbi et Orbi, Paus Franciscus, St. Pietersplein Rome Zondag 30 december uur, Basiliek van het H. Sacrament, Meerssen Celebrant: pater Wim van Meijgaarden sss Zondag 6 januari uur, St. Jozefkerk, Helmond Celebrant: pastoor Erik Seidel

22 Het is elk jaar weer een bijzondere gebeurtenis, dat feest van de H. Caecilia. Een contactmoment voor de leden van ons Dames- en Herenkoor, de ene keer met een mooie dagtrip, de andere keer met een buffetje en gezelligheid in de blokhut, onze repetitieruimte. En dat is ook een welverdiend feestje, want onze koorleden hebben daarvoor het hele jaar klaargestaan bij de begeleiding van de zondagse Eucharistievieringen. Ook zijn er altijd voldoende zangers en zangeressen aanwezig bij andersoortige vieringen, zoals van de KBO tijdens hun jaarlijkse kerstviering, bij de inwijding van de Theresiakapel of bij de vieringen bij de Mariakapel in mei en oktober. Reden voor een feestje dus. Maar dit jaar zijn er ook nog twee mensen die aparte hulde verdienen. Te beginnen bij Herman van den Bos, een zanger van het eerste uur. Ruim 60 jaar heeft hij volgemaakt als zanger en als voorzanger bij de gregoriaanse missen. Een hele verdienste, waaraan natuurlijk de nodige aandacht wordt besteed. Een bloemenhulde en een heerlijke fles wijn, het is hem van harte gegund. Ook zijn we dankbaar voor de ondersteuning die Herman heeft gekregen van zijn vrouw Gré, die altijd weer voor hem klaarstond. Zo kon hij zestig jaar dienstbaar zijn voor de Kerk en de zo geliefde gezangen, een steun voor het hele koor. Dan hebben we nog een jubilaris: Jan Homan. Jan behoeft eigenlijk geen nadere toelichting. Zoals hij zelf al aangaf, hij heeft in principe al de jubilea die er zijn gehad, is gehuldigd bij zijn verjaardagen, bij zijn jubilea, en heeft ook de pauselijke onderscheiding gekregen vanwege zijn lange staat van dienst. Nu is Jan 75 jaar koorzanger, als zanger, als dirigent. Dankbaar zijn we dat hij nog in ons midden is, en zijn positieve bijdrage levert aan ons Parochiekoor. En we weten dat hij gesteund wordt door zijn kinderen, zodat hij kan blijven doen wat hij graag doet, zingen en het opbouwen van zijn inmiddels omvangrijke plakboekenreeks. Ook voor Jan was er een bloemenhulde en een heerlijke fles wijn. Ook Jan is een fundament binnen het koor en we willen en kunnen hem nog lang niet missen.

23 Het Sinterklaasfeest ligt weer achter ons, voor sommigen een gezellige en mooie tijd, voor anderen is het allemaal wat minder geweest. Maar nu hebben we weer het vooruitzicht op Kerst, een groot feest in onze kerkliturgie. We hebben de eerste zondag van de advent al gehad, een tijd van bezinning en voorbereiding op de Geboorte van Christus. Ook voor koren is deze tijd een tijd van voorbereiding, een drukke tijd met repetities voor Kerstavond en voor de Eerste Kerstdag. En dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen om de feestelijke vieringen te ondersteunen. Dat geldt natuurlijk ook voor ons koor. Op Kerstavond zullen we naast gregoriaans en kerstliederen de Mis zingen van Bruckner tijdens de Eucharistieviering van uur. Deze mis zal worden gedirigeerd door Sander Harperink en begeleid door Maarten Wilmink Op Eerste Kerstdag zullen we een nieuwe mis laten horen tijdens de Eucharistieviering. Nu zingen we naast Gregoriaans en een aantal kerstliederen De Missa Pastoralis Christmas, geschreven door Robert Führer, een Tsjechische componist die leefde van En natuurlijk zijn we als koor weer present bij Shopping at Candlelight op 22 december rond uur, nadat Unisono ieder heeft verrast met mooie kerstgezangen en voor Con Brio haar mooiste liederen zal laten horen. Het koor van de St. Stephanuskerk Borne wenst een ieder alvast een goede voorbereiding voor de kerst en een mooi en gezellig kerstfeest toe. 23

24 Vanaf 2016 is de adventsactie een avontuur aangegaan met een aantal Nederlandse projectpartners om samen drie jaar lang campagne te voeren. De afgelopen twee jaar heeft onze parochie de adventsactie geholpen om de partners een hart onder de riem te steken. Steeds met dat ene gezamenlijke doel voor ogen: de mens in Burkina Faso, Congo, Malawi en Rwanda die onze steun en solidariteit zo hard nodig heeft. De projectpartners maken het mogelijk dat de mensen lokaal ondersteund worden en kunnen groeien. Help de adventsactie ook dit derde jaar om de campagne succesvol af te sluiten met elkaar. In het kort iets over de vier projecten die gesteund worden door de adventsactie: Burkina Faso: Opvang en scholing aan de allerarmste vrouwen en hun kinderen. Komend jaar wordt gestart met voorlichting over de rechten van vrouwen en kinderen. Congo: Het toekomstperspectief van jonge meisjes en vrouwen verbeteren middels een duurzaam netwerk van naaiateliers, naaicoöperaties en verkooppunten en alfabetisering. Rwanda: In Kigali (hoofdstad) leven zo n 3000 kinderen op straat. CECYDAR richt zich op het verbeteren van de thuissituatie. Ook willen ze dit jaar gaan investeren in een eigen water- en stroomvoorziening. Malawi:

25 Het bevorderen van geboorteregistratie via het programma BRAVO! Slechts 5% van de inwoners wordt bij hun geboorte geregistreerd; zij bestaan dus officieel niet en mogen geen gebruik maken van b.v. onderwijs en gezondheidszorg. Meer informatie over bovengenoemde projecten vindt u op de posters in de kerk en natuurlijk kunt u voor informatie terecht op hun site: Financiële bijdrage Om de adventsactie financieel te helpen kunt u uw bijdrage doneren: tijdens de extra collecte in de viering in de kerk van St. Stephanus Borne; in de bus achter in de kerk van de H. Stephanus in Hertme. U kunt uw bijdrage ook overmaken op de bankrekeningnummers van de twee geloofsgemeenschappen van Borne en Hertme onder vermelding van: Adventsactie MOV HH. Jacobus en Johannes Geloofsgemeenschap St. Stephanus Borne Bankrelaties: Rabo: NL27 RABO ING: NL12 INGB Geloofsgemeenschap H. Stephanus Hertme Bankrelatie Rabo: Rabo: NL79 RABO

26 De voorbereidingen voor de actie Kerkbalans zijn weer in volle gang. Het thema van de actie is dit jaar: Geef voor je kerk. We zijn door de kerk verbonden met God, met elkaar en met de generatie voor en na ons. We houden elkaar vast in geloof en verbinden ons met mensen die steun nodig hebben. Nu het steeds vaker ieder voor zich lijkt te zijn, is het de kerk die verbindt. De campagne loopt van zaterdag 19 januari tot en met zondag 3 februari. Net als voor een huishouding is een gezonde financiële situatie belangrijk voor de kerk. Daarom vragen we elk jaar aan al onze parochianen om een bijdrage. Het is een vrijwillige bijdrage, maar we kunnen niet zonder! De inkomsten uit Kerkbalans vormen de financiële basis voor onze kerk. We hopen dan ook dat we weer op u mogen rekenen. Dankzij uw bijdrage kunnen we onze belangrijke taken blijven vervullen en nieuwe plannen maken. Een investering in de kerk van nu en de kerk van morgen. Werkgroep Kerkbalans

27 De Bornse Harmonie verzorgt op zaterdag 15 december een sfeervol kerstconcert in de Stephanuskerk in Borne. De drie harmonieorkesten treden op met bijzondere kerstliederen en sfeervolle muziek binnen het thema witte kerst. Speciale gast is de Duitse zandkunstenares Elena Handel uit Havixbeck. Met haar betoverende zandanimaties brengt zij op wonderbaarlijke wijze de muziek visueel tot leven. Daarnaast soleren voice of Borne Marit Holterman en hoboïst Niels Pol met de Bornse Harmonie. De avond opent, om in de sfeer te komen, buiten de kerk met de herkenbare klanken van de traditionele midwinterhoorns. Het C-orkest en het koperensemble verzorgen de inloopmuziek, waarna het C-orkest vervolgt met o.a. Felice Navidad Het B-orkest neemt het over met o.a. het prachtige Gabriels Hobo. Het A-orkest van de Bornse Harmonie beschikt over een groot aantal getalenteerde muzikanten die eenieder op een bijzonder sfeervolle wijze in de kerststemming brengen. Alle orkesten staan onder de enthousiaste leiding van dirigent Marcel Bergboer. Het programma wordt gepresenteerd door Johan Meijer. Datum: zaterdag 15 december 2018 Plaats: Stephanuskerk Borne Aanvang concert: uur Kerk open met inloopmuziek: uur Entree: 5,00 (kinderen t/m 15 jaar 2,50) Kaartverkoop via via de website van de Bornse Harmonie bij leden van de Bornse Harmonie, en voor aanvang van het concert bij de ingang van de kerk.

28 Zaterdag : Sterrenkijken - en waar ben JIJ? Rond het feest van Drie Koningen gaan wij op zoek naar de sterren. Hoe staan ze? Waar komen ze vandaan en hoe is de aarde ontstaan? En wat weten we over de ster van Bethlehem. De drie Koningen volgden immers de ster. en vonden het kindje Jezus. Grote vragen voor kleine mensen. En waar ben JIJ? En dan horen we ook zo vaak nog, dat sommige mensen het liefst een ster worden. O.l.v. Hans van der Hulst en met medewerking van de sterrenwacht gaan we sterrenkijken en ons bezig houden met deze grote vragen! De activiteit is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun (groot)ouder(s). Soort activiteit: doe activiteit bij COSMOS-sterrenwacht Lattrop Wanneer: za. 5 januari uur Kosten: 5,00 per deelnemer U kunt zich aanmelden bij het parochiesecretariaat van Lumen Christi of secretariaat@lumenchristi.nl

29 Het is december. Nog vier maand en dan staat De Strijd op de planken van het Openluchttheater in Hertme. De tickets voor dit spektakel zijn vanaf vandaag beschikbaar. Deze feestmaand wordt extra feestelijk met de decemberactie: Alléén in december zijn de tickets 5,- goedkoper! De Strijd is van 12 t/m 22 april Er zijn 7 voorstellingen, twee op vrijdagavond, twee op zaterdagavond, een op zondagmiddag, een op zondagavond (eerste paasdag) en een op maandagmiddag (tweede paasdag). De avondvoorstellingen starten om uur, de matineevoorstellingen starten om uur. De voorstelling duurt ongeveer 2,5 uur inclusief pauze. We willen onze bezoekers in de gelegenheid stellen om voorafgaand aan de voorstelling van een maaltijd te genieten in de stijl van De Strijd Passiespelen Hertme. Deze maaltijd is niet verplicht, u kunt ook alleen de voorstelling bezoeken. Let op: wanneer u de passiemaaltijd aanschaft dient u ook een ticket voor de voorstelling aanschaffen, anders krijgt geen toegang tot het terrein! Voor meer informatie zie:

30 Agenda voor volwassenen catechese voor de Goede Herderparochie, de Heilige Geest-parochie en de H.H. Jacobus en Johannes-parochie. 18 december Bezinningsavond: De boodschap aan Maria Verdieping in de advent aan de hand van de schilderkunst en de evangelielezing van de boodschap van de engel aan Maria door Jeanne van der Stappen en Hélène van den Bemt Pastorie Onze Lieve Vrouwekerk, O. L. Vrouwestraat 6, Hengelo. Aanvang: uur, tel: januari 2019 De ronddraaiende regenboog, Een creatieve activiteit waarin veel met kleuren wordt gewerkt, begeleid door Willemina Bakkenes. Waar: Moeder Teresakerk, Meijersweg 10 Hengelo. Aanvang 19:30 uur. Opgeven vóór 10 januari per mail: Bijeenkomsten: 17-jan, 24-jan, 31 jan en 14 februari Namen voor Hem Spreken over onze ervaringen met God is niet vanzelfsprekend. Aan de hand van teksten uit de traditie proberen we woorden te vinden. Waar: Onze Lieve Vrouwekerk Hengelo, O.L.Vrouwestraat 6, Aanvang: tot uur Aanmelden via: Zondag 20 januari Oecumenische bijeenkomsten met een gezamenlijke maaltijd, een korte uitdagende inleiding en gesprekken in kleine groepjes gebaseerd op het boek 25 eeuwen theologie 30

31 Waar: Waterstaatkerk, Deldenerstraat 18, Hengelo Tijd: u. Informatie: R. Visser tel Vervolg data: 10 feb, 2 maart (zaterdag), 24 mrt en 14 april Iedere maandag Rond de schrift Bijbellezing van de zondag erna nader bekijken, met als afsluiting een korte gebedsdienst Waar: Parochieel-centrum Raphaël-Exodus, Hengelo Mozartlaan 139. Tijd: u u Aanmelding: niet nodig De kerststal in Hertme is ook na 60 jaar nog altijd een grote trekpleister voor jong en oud. Vele honderden belangstellenden nemen er elk jaar weer een kijkje met hun kinderen, ouders, buren en gasten. De kerststal met levensgrote beelden, ontsproten aan de creatieve geest van oud-pastoor Veeger, dateert al van Sfeer is er elk jaar weer. De in Saksische stijl opgetrokken stal heeft die al van zichzelf en die wordt vergroot door de aanwezige levende have in de vorm van een heuse os en ezel en levende schapen. De feestelijke opening van de kerststal in Hertme wordt gehouden op: zaterdag 15 december om uur op het pastoor Veegerplein. De fanfare St. Gregorius luistert de opening op en voor de aanwezigen zijn er hapjes en een drankjes. Daarna is de kerststal is te bezichtigen tot en met Driekoningen.

32 Dinsdag 18 december Advents- en kerstmiddag door de K.B.O. in de Stefans-Hof. Aanvang uur. Zaterdag 22 december Shopping by Candlelight in Borne Tijdens Shopping by Candlelight op zaterdag 22 december is ook de St. Stephanuskerk weer open van uur tot uur om de Kerststal te bezoeken. Dit jaar zullen onze koren medewerking verlenen aan deze avond en bent u van harte welkom om naar hen te luisteren in de kerk uur Kinderkoor Unisono uur Con Brio uur dames- en herenkoor Voor de kerk zijn een tweetal stands ingericht. Bij de ene stand kunt u gratis glühwein of warme chocolademelk met wat lekkers krijgen. Bij de andere stand staat de stichting HAS met kerststukjes die u kunt kopen en waarbij de opbrengst is bestemd voor hulp aan Sri Lanka. Een uitgelezen moment dus om langs te komen en om elkaar op een andere manier te ontmoeten. Maandag 24 december Jeugdkerstnachtdienst in de St. Stephanuskerk Op Kerstavond is om uur de jeugdkerstnachtdienst van de Protestantse gemeente Borne. Voorganger is ds. Johan Meijer en medewerking wordt verleend door de Euregio Brassband. Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom.

33 Bezoek Kerststal Op 1 e en 2 e Kerstdag is de St. Stephanuskerk Borne open tot uur om de Kerststal te bezoeken. Tweede Kerstdag 26 december Kindje Wiegen Tweede Kerstdag om uur is er weer het traditionele Kindje Wiegen in de Stephanuskerk in Borne. Tijdens het Kindje Wiegen spelen we het kerstverhaal na. Alle kinderen die dat willen zijn van harte welkom om hier aan deel te nemen. Zorg dan dat je Tweede Kerstdag op tijd, omstreeks uur, aanwezig bent zodat we de rollen kunnen verdelen en we op tijd kunnen beginnen. Voor iedereen is er een rol; de kleintjes kunnen bijvoorbeeld schaap of engel zijn en de oudere kinderen, die al kunnen lezen, kunnen de grotere rollen op zich nemen. Voor de grotere rollen is het handig dat je je hiervoor aanmeldt zodat je de tekst thuis alvast kunt oefenen. Je kunt je hiervoor aanmelden via de kindjewiegenborne@gmail.com. Na afloop is er in de Stefanshof chocolademelk en koffie met iets lekkers en een verrassing voor alle kinderen. We hopen veel kinderen en ouders te zien tijdens dit mooie gebeuren op Tweede Kerstdag. Dinsdag 8 januari K.B.O.-soos Dinsdag 8 januari 2019 is vanaf uur de eerste soos van het nieuwe jaar in de hal van Stefans-Hof.

34 Tot en met zondag 16 december is het mogelijkheid om een kerststol te bestellen bij de werkgroep jongeren HHJJ. Met de opbrengst worden de activiteiten die we organiseren voor de jongeren in de parochie medegefinancierd. De stollen komen van De Echte Bakker Koehorst in Borne en worden tegen winkelprijs verkocht. De keuze bestaat uit: een grote stol met spijs van 1 kg ( 11,95), een klein stol met spijs ( 5,95) en een kleine stol zonder spijs ( 4,95). Stollen kunnen besteld worden door een te sturen naar: Lorin Maatman jongeren@hhjj.nl Bellen kan ook telefoon: Bestelde kerststollen kunnen op vrijdag 21 december tussen 18:00 en 19:00 uur worden opgehaald in de Stefanshof.

35

36

Een goede wachttijd toegewenst!

Een goede wachttijd toegewenst! We leven in een bijzondere overgangsperiode. De laatste zondagen van het kerkelijk jaar worden gevierd, met als hoogtepunt het Hoogfeest van Christus Koning. Daarna gaat het in een vloeiende beweging over

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen.

En waar het moeizaam gaat, wordt binnen de parochie steeds meer samengewerkt met de andere geloofsgemeenschappen. Driekoningen! Misschien zouden we deze Wijzen nu visionairs noemen: mensen met de blik op de toekomst, mensen met een visie, mensen met dromen. Het Kerstkind wordt het eerst bezocht door mensen die leven

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

HH. Jacobus en Johannesparochie

HH. Jacobus en Johannesparochie 2 Na zeven jaar gewerkt te hebben in de HH. Jacobus en Johannesparochie en de laatste vijf jaar ook in De Goede Herder en de Heilige Geestparochie, heeft parochievicaris Zygfryd Nowara, per 1 november

Nadere informatie

In kou en duisternis kunnen we ons bijna niet voorstellen, dat het ooit weer warm en licht wordt: in de winter lijkt de zomer onbeschrijfelijk ver weg! Oude culturen waren in deze tijd van het jaar soms

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

20.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie kamerkoor Couleur Vocale

20.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie kamerkoor Couleur Vocale ROOSTER Donderdag 30 november Vrijdag 1 december Zaterdag 2 december 20.00 uur - Repetitie kamerkoor Couleur Vocale 19.30 uur - Repetitie Dames en Heren Bartholomeuskoor (einden 20.45 uur). We repeteren

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander?

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander? In dagblad de Trouw las ik, dat Trump zei, dat hij liever niet bij zichzelf naar binnen kijkt, omdat ik misschien niet leuk vind, wat ik dan zie! Het zijn verwarrende tijden, zeker in verkiezingstijd.

Nadere informatie

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon

Z.P. Nowara, parochievicaris. Mijn kind, Mijn Zoon De koningsdag ligt achter ons wanneer u dit leest. Nu ik dit schrijf, ligt dat nog in het verschiet. De dag van arbeid, 1 mei ligt achter ons. Sinds 1947 herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren.

1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. 1. We met ruim 900 Nederlandse jongeren op de Wereld Jongeren Dagen in Krakau waren. Ik mocht daar zijn, dichtbij waar mijn wieg heeft gestaan in Polen, om jongeren te begeleiden. Een fantastische ervaring

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017

Website Zenderen:   KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept 2017 30 september 2017 49 ste Jaargang nr. 39 22 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen.

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Laten we onderweg bewuster leven. Laten we met de apostel

Nadere informatie

Advent en Kerstmis in de Oude Lutherse Kerk 2015

Advent en Kerstmis in de Oude Lutherse Kerk 2015 Advent en Kerstmis in de Oude Lutherse Kerk 2015 onderzoek alles en bewaar het goede Kerkdiensten Oude Lutherse Kerk tenzij anders vermeld: Zondag 6 december, tweede advent Voorganger ds. Andreas Wöhle.

Nadere informatie

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt,

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, heeft men goed gedraaid? Was de omzet naar behoren?

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

Jaarkalender 2014-2015

Jaarkalender 2014-2015 Inspiratie en betrokkenheid, een leer weg in de liturgie Met kinderen leren vieren Jaarkalender 2014-2015 Voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, hebben de parochies Sint Maarten en Trinitas in Leidschendam

Nadere informatie

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam.

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam. Met de eerste zondag van de advent staan wij aan het begin van het nieuwe liturgische jaar. Deze voorbereidingstijd op Kerstmis wil ons helpen, een licht te zijn voor de andere mens. Als ik de geest van

Nadere informatie

Parochieberichten Geldrop

Parochieberichten Geldrop Parochieberichten Geldrop Contact: Stationsstraat 21, 5664 AP, Geldrop 040-2862364 mail: geldrop@parochienicasius.nl website: www.parochienicasius.nl Jaargang 3 nummer 11 December 2017 Met Maria op weg

Nadere informatie

Nr. 07 Website Zenderen: 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017

Nr. 07 Website Zenderen:   24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 07 Website Zenderen: www.zenderen.nl 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november 2017 2 december 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

advent Utrecht verhaalt: feestdagen: bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

advent Utrecht verhaalt: feestdagen: bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: feestdagen: advent bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt feestdagen: advent Ton de Coo Albert Retel 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik van de inhoud

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen

DE STEM VAN ZENDEREN. De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 22 Website Zenderen: www.zenderen.nl 30 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 De redactie van Vox wenst u Fijne Paasdagen KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT

Nadere informatie

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de In liturgievieringen spelen kleuren een belangrijke rol. Tijdens eucharistievieringen komt de priester de ene keer in een groen kazuifel de kerk binnen, een andere keer in rood of wit. De kleur hangt niet

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 16 Website Zenderen: www.zenderen.nl 9 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 10 februari 2018 17 februari 2018

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE

KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE KERSTVIERING 2017 FEEST VAN GODS LIEFDE KINDERNEVENDIENST PROTESTANTSE GEMEENTE TUBBERGEN ZONDAG 24 DECEMBER 2017 2 Lied: Brandend kaarsje 1. Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we tweede zondag van de Advent. Advent is een tijd

Nadere informatie

KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN

KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 10 Website Zenderen: www.zenderen.nl 15 december 2017 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 december 2017 23 december 2017

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Kerstinfo. In deze Info onder andere: Kerstviering Het Kerstdiner Het goede doel Kerstkaarten. Woordje van de directeur.

Kerstinfo. In deze Info onder andere: Kerstviering Het Kerstdiner Het goede doel Kerstkaarten. Woordje van de directeur. Kerstinfo In deze Info onder andere: Kerstviering Het Kerstdiner Het goede doel Kerstkaarten Woensdag 13 december 2017. Jaargang 31 Volgende Info verschijnt op wo 10 januari 2018 De Uilenburcht Zesstedenweg

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland ADVENTSACTIE 2015 MARTINUSBERICHT ADVENT OP WEG NAAR KERSTMIS 1 20 december 2015 nr. 52 Vier kaarsen mogen branden. Zij geven ons weer moed. Nog maar heel even

Nadere informatie

Misintenties Parochie H. Pancratius Mesch DECEMBER

Misintenties Parochie H. Pancratius Mesch DECEMBER DECEMBER Zaterdag 1 december 19.00 uur H.Mis met samenzang en Kinderwoorddienst. Zondag 2 december 10.00 uur Hoogmis m.m.v. Kerkelijk Zangkoor St. Pancratius; voor Rina Pinckaers-Martinussen (jaardienst);

Nadere informatie

Echt Kerst. Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. maandag 24 december uur. Kerstavond. voorganger: ds.

Echt Kerst. Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. maandag 24 december uur. Kerstavond. voorganger: ds. Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum maandag 24 december 2018 22.00 uur Kerstavond Echt Kerst de viering werd voorbereid met de werkgroep liturgie van onze gemeente voorganger: ds. Pieter Goedendorp

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

December 2018 Januari 2019

December 2018 Januari 2019 December 2018 Januari 2019 HET WORDT FEEST! Vaak gaan er aan een feestje wel wat voorbereidingen vooraf. Wie worden er uitgenodigd voor het feest? Als de uitnodiging gemaakt is, kan die deur uit. En als

Nadere informatie

Feestelijke Kerstmorgendienst

Feestelijke Kerstmorgendienst Feestelijke Kerstmorgendienst dinsdag 25 december 2018 aanvang 10.00 uur Voorganger: ds. Saskia Ketelaar uit Lede Ouderling van dienst: Daniëlle Rijksen Organist: Akko de Feijter Muzikale medewerking:

Nadere informatie

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is!

Allerheiligen is een Hoogfeest dat het vieren waard is! Het is een prachtig schilderij. Ik heb er een hele tijd naar staan kijken. De Voorlopers van Christus en de Heiligen en Martelaren, zo heet het. Het is geschilderd door Fra Angelico (1387-1455) en het

Nadere informatie

Stichting Geloofsgemeenschap Oase

Stichting Geloofsgemeenschap Oase Mededelingenblad nummer 017 November 2017 Beste mensen, Hierbij het mededelingenblad van November. Nog een kleine twee weken en de advent begint weer. Een tijd om ons op te maken voor Kerst. Hierover leest

Nadere informatie

20.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie Heren Bartholomeuskoor. We repeteren voor het weekend uur - Viering met cantor

20.00 uur - Repetitie Fine Tuning uur - Repetitie Heren Bartholomeuskoor. We repeteren voor het weekend uur - Viering met cantor ROOSTER Donderdag 26 november Vrijdag 27 november Zaterdag 28 november 20.00 uur - Repetitie Fine Tuning. 19.30 uur - Repetitie Heren Bartholomeuskoor. We repeteren voor het weekend 19.00 uur - Viering

Nadere informatie

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier

Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier Misschien hebt u vanwege vakantie de mooie lezingen in de kerk gemist. Jezus aan het strand en tussen korenvelden vertellend over God als de zaaier van het Rijk Gods in ons hart. Over de schat in de akker

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij.

Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Pinksteren ligt achter ons en de liturgische tijd door het jaar is begonnen. Daar hoort ook de alledaagse liturgische kleur groen bij. Maar het zou een misvatting zijn dat het nu gedaan is met de feesten.

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Licht en Vrede. in een donkere tijd geeft een heel klein licht uit een blij gezicht soms een sprankje hoop

INHOUDSOPGAVE. Licht en Vrede. in een donkere tijd geeft een heel klein licht uit een blij gezicht soms een sprankje hoop INHOUDSOPGAVE Licht en vrede ~ 2 Toelichting bij de vieringen met Kerstmis ~ 3 Mededeling rond Kerst ~ 8 Kerstvieringen binnen de federatie ~ 8 Vieringen t/m 18 januari O.L.V. Lourdes ~ 9 Vieringen t/m

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Gods volk samen onderweg

Gods volk samen onderweg Gods volk samen onderweg In deze tijd zien we steeds meer het wij en zij denken. In de politiek maar ook in onze parochies. De angst van verlies die we op vele manieren ervaren. In de Goede Week zien we

Nadere informatie

Een uitgave van katholieke basisschool De Kinderarcke. Deze wordt wekelijks verstuurd aan alle ouders.

Een uitgave van katholieke basisschool De Kinderarcke. Deze wordt wekelijks verstuurd aan alle ouders. UIT DE SCHOOL GEKLAPT NUMMER 14 Donderdag 6 december 2018 0172-508165 info@kinderarcke.nl Een uitgave van katholieke basisschool De Kinderarcke. Deze wordt wekelijks verstuurd aan alle ouders. Beste ouders

Nadere informatie

9641 LT Veendam

9641 LT Veendam Pr. Bernhardlaan 87 Website Mgr. Bekkersschool 9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375 Nieuwsbrief 13 15-12-2017 17 december 23 december Kinderwoorddienst Advent: zondag 17 december:

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie EVALUATIE LITURGISCH BELEID Pastoraal team HH. Franciscus en Clara Parochie Notitie voor evaluatie met allen die betrokken zijn bij de liturgie 1 EVALUATIE LITURGISCH BELEID FRANCISCUS EN CLARA PAROCHIIE

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk?

Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? Kom jij ook naar de kinderactiviteiten in de Lambertuskerk? KINDERCRÈCHE: voor de kleine kinderen iedere zondag om 10 uur in het parochiehuis. KINDERWOORDDIENST Na het woord van welkom in de kerk, kunnen

Nadere informatie

1 Als ik aan m'n moeder vroeger iets vroeg wat niet kon of mocht, pleegde ze vaak te zeggen; "ja hoor, m'n kind, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.' Ze bedoelde hier natuurlijk mee te zeggen dat

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover:

Zygfryd Nowara. Na een lange tijd van onderscheiding, was het op 20 juni 1992 zover: Met Pinksteren gaat het om drie sterke woorden: om Geestkracht, Wind en Adem. Drie woorden met een schat aan betekenissen. Het gaat met Pinksteren om een feest waar je je adem van inhoudt! En niet zomaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Horizon

Nieuwsbrief de Horizon P a g i n a 1 Nieuwsbrief de Horizon Agenda 5 januari: luizencontrole 6 januari: oud papier 7 januari: inloopmiddag 11 januari: kleuters en onderbouw vrij 21 januari: studie dag leerlingen vrij 22 januari:

Nadere informatie

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus 2019-50 e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum Openingstijden secretariaat H.H. Simon en Judas Ootmarsum Kerkplein 3 29 29 91 maandag-

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari 2019 MEDEDELINGEN De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een gezegend 2019 Trudy, Ingrid, Suson, Sjaak,

Nadere informatie

KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE. Verwachting

KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE. Verwachting KLOKKEN ST. PETRUS EN H. BERNADETTE Verwachting In vergelijking met het licht naar waar wij wandelen, is de dag waarin wij leven nog een nacht. Wanneer de Heer Jezus Christus zal komen, met zoveel daglicht,

Nadere informatie

Het was een stille tocht. Vele mensen namen er aan deel. Schattingen lopen uiteen: tweeduizend, vijfduizend mensen. Hoeveel het er ook zijn geweest: het was indrukwekkend. De kans is groot dat u er niets

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 33 Website Zenderen: www.zenderen.nl 6 juli 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 7 juli 2018 14 juli 2018 Parochie Zenderen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron september 2019

Nieuwsbrief De Lichtbron september 2019 Nieuwsbrief De Lichtbron 20-27 september 2019 Lichtbron-inspiratie Open Heer, open onze ogen, zodat wij zien wie de ander is, de ander die ons nodig heeft. Heer, open onze oren, zodat wij horen naar de

Nadere informatie

22.00 uur Nachtmis. Voorganger: Pastoor Schellens m.m.v. dames/herenkoor.

22.00 uur Nachtmis. Voorganger: Pastoor Schellens m.m.v. dames/herenkoor. HET TROMMELTJE MEDEDELINGENBLAD VLIERDEN NO. 45 20 december 2017 Kopij voor het volgende nummer: vóór maandag 1 jan. 18.00 u. naar Schooteindseweg 7A, of per e-mail sturen naar: hettrommeltje@gmail.com

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Pauluskerk

Protestantse wijkgemeente Pauluskerk Protestantse wijkgemeente Pauluskerk Pauluskerk 20 december 2015 aanvang: 10.00 uur 4 e Zondag van Advent kleur: paars Voorganger : ds. H.H. Schorren Ouderlingen : A. van Gijn; C. Vervat Diakenen : M.

Nadere informatie

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars

Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Zondagsbrief Zondag 23 december 2018 Kleur: paars Vierde zondag van Advent Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Koster: Video Wall: Crèche: ds. Saskia Ketelaar uit Lede, België Elly Tollenaar Joke

Nadere informatie

PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013

PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013 Paus Franciscus "Blijmoedig en met een realistisch oog voor de kansen die onze tijd bieden om een aansprekende, PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013 Parochie H. Andreas, Palestinastraat 326, Heerlerbaan Tel. 045-5413381

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Het team van de Wissel wenst u fijne feestdagen toe Studiedag 6 februari vervalt De studiedag die op dinsdag 6 februari stond gepland komt te vervallen. Zodra de nieuwe datum voor deze studiedag bekend

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur voorganger : Ouderling: Diaken: Lectrix: Organist: Ds. Dick van Arkel Han van Konijnenburg Martin Tromp Joke Westenberg

Nadere informatie

De twaalfde Willibrordprocessie in Utrecht op zondag 14 september is een belangrijk moment voor ons Aartsbisdom Utrecht. Wij groeperen ons dan rond

De twaalfde Willibrordprocessie in Utrecht op zondag 14 september is een belangrijk moment voor ons Aartsbisdom Utrecht. Wij groeperen ons dan rond De twaalfde Willibrordprocessie in Utrecht op zondag 14 september is een belangrijk moment voor ons Aartsbisdom Utrecht. Wij groeperen ons dan rond St. Willibrord, de grondlegger van het geloof in onze

Nadere informatie

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. Dinsdag 25 december 2018 Eerste Kerstdag. Lichtpunt

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. Dinsdag 25 december 2018 Eerste Kerstdag. Lichtpunt Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Dinsdag 25 december 2018 Eerste Kerstdag Lichtpunt dienst voor jong en oud voorbereid met de werkgroep liturgie van onze gemeente er is nevendienst voor de kinderen

Nadere informatie

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Pasen. Tijd vliegt. In het pastoraal team wordt dat met

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Moderne schilderij van de zwangere Elizabeth en Maria, met op de achtergrond Zacharias en Jozef (maker onbekend) 4 e zondag van Advent 20 december 2015 Voorganger

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Vrijdag 21 dec. Maandag 7 jan. Dinsdag 8 jan. Woensdag 9 jan. Woensdag 9 jan. Donderdag 24 jan. 12.00u. start kerstvakantie Studiedag leerkrachten, kinderen zijn vrij. Weer naar

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL Pastorie en parochiesecretariaat: Administrator: Pastoor P.Backus Parochiesecretariaat: mevr. A. Schoonbroodt Kerkstraat 8,

Nadere informatie

KERSTMORGEN IN DE PETRAKERK

KERSTMORGEN IN DE PETRAKERK KERSTMORGEN IN DE PETRAKERK Voorganger: Ds. Pieter van Winden Organist: Adrie M. Okker met het Petrakerk kinderkoor o.l.v. Márin Kroon piano: Hans Kroon Orgelspel Gedicht: We zoeken een ster We zingen:

Nadere informatie

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018

Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Liturgie voor Zondag 25 februari 2018 Voorganger Organist Lector Ontvangst Ds. W. Nijkamp Jan Zwart Janny de visser Henk van Zanten Orgelspel Woord van welkom Gemeente gaat staan na het aansteken van de

Nadere informatie

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis?

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? In deze avond zijn we hier samengekomen, om met elkaar kerstmis te vieren. En we stellen ons de vraag: is er iets met Kerstmis? In deze avond zoeken we een

Nadere informatie