Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees."

Transcriptie

1

2

3 Hollen en stil staan Ik herinner me het zaterdagwerk op de boerderij. Het erf aangeharkt, de rommel opgeruimd, het garende soepvlees. De zondag kon beginnen. Samen naar de kerk, de borrel in het café. Samen de zondagse maaltijd (goed gevulde soep en pudding), in zondagse kleren wandelend langs het land en de dieren, wij kinderen voetballend in de wei. Ik dacht hieraan bij een zondagse lezing uit het Bijbelse boek Deuteronium over Gods programma voor het Beloofde Land. Het Land, waarin God bij de mensen woont en de mensen voor zichzelf en voor elkaar tot geluk zijn. Gods begrip voor ons mensen, hoe we graag voorthollen en ons het leven toe-eigenen, maar daarbij gemakkelijk belangrijke waarden als rechtvaardigheid, zorg voor elkaar en de schepping uit het oog verliezen. Nadrukkelijk bevatte dit programma momenten om stil te staan, de zevende dag, het zevende jaar, enz. Feesten om het leven ook echt te vieren, maar ook om te herstellen wat niet goed is gegaan. Gevangenen bevrijd, armen recht gedaan, schulden kwijtgescholden en de bouwgrond braak gelaten, opdat de natuur kon herstellen. Ook nu van die momenten. Carnaval: het leven vieren, ongeacht welke status, ieder mens in gelijkwaardigheid met elkaar. Aswoensdag: het besef van onze betrekkelijkheid in wat we zijn, doen en laten. De vastentijd: niet dat bepaalde dingen even niet mogen, maar om weer de waarde te ontdekken van wat we allemaal wel mogen doen en hebben. Het hollen zullen we moeilijk kunnen afleren in onze snelle tijd, maar voor ons eigen en elkaars geluk: vergeet niet om alleen en samen regelmatig stil te staan. Om te kunnen genieten en te kunnen herstellen.

4 Op zondag 3 februari jl. was het feest in de H. Blasiuskerk in Delden: het patroonsfeest werd gevierd. Een prachtige viering met zang en muziek van het dames- en herenkoor en Harmonie Amicitia. En zoals in vele andere kerken, ontbrak de traditionele Blasiuszegen natuurlijk niet. Daarna gebeurde er nog iets bijzonders. De eerste steen die in 1786 gelegd is voor de bouw van de nieuwe Blasiuskerk en die jarenlang in de pastorietuin heeft gelegen, heeft onlangs een nieuwe plaats gekregen bij de huidige kerk, vlakbij de plek waar deze steen ooit voor het eerst onthuld is. Deze steen is met enig ceremonieel opnieuw onthuld. In 1786 was de Nederlandse Republiek in beweging. Er was een politieke strijd gaande tussen de Oranjegezinden en de Patriotten. De laatsten werden sterk beïnvloed door de idealen van de Franse Revolutie. Deze ontwikkeling hield ook in de dat het zelfbewustzijn van de katholieken groeide. Sinds De Tachtigjarige Oorlog ( ) waren katholieken in Nederland een tweederangs en achtergestelde bevolkingsgroep geworden, die niet in vrijheid hun geloof konden belijden. Het was de tijd van schuilkerken, klopjes en rondtrekkende priesters die in het geheim de sacramenten bedienden. In die tijd gloorde er hoop voor de aanzienlijke meerderheid in Nederland en zeker in Twente. Zo ook in Delden waar een groep katholieken niet meer op boerenerven in de omgeving de H. Mis wilden vieren, maar in een eigen kerk. Er werden voldoende financiële middelen verzameld om een kerk te bouwen en na de toestemming van de Staten van Overijssel, werd in een razendsnel tempo een kerkje gebouwd. De directe voorganger van de huidige kerk. Als je bij zo n steen staat en nadenkt over de geschiedenis die erachter zit en als je probeert je te verplaatsen in de tijd van toen, dan realiseer je je dat die mensen veel hebben moeten doen om iets te bereiken. Zij hebben de fundamenten, letterlijk en figuurlijk, gelegd onder de Rooms- Katholieke Kerk van Nederland in haar huidige vorm. Het duurde nog tot 1853 voordat de bisschoppelijke hiërarchie in ons land werd hersteld

5 en zelfs tot ongeveer 1900 voordat het mogelijk was om zonder al te veel problemen als katholiek ambtenaar te worden bij de overheid. Er zijn fundamenten gelegd. En het is te hopen dat wij als erfgenamen van die fundamenten verder willen bouwen. En dat betreft niet alleen een kerkgebouw, dat betreft ook ons geloof, onze geloofsovertuiging. De Veertigdagentijd is een periode van bezinning. In deze tijd van inkeer tasten wij onze eigen fundamenten af; we mogen zelfs de onnodige ballast die op deze fundamenten is vast gaan zitten, verwijderen. De Vastentijd is bedoeld om je innerlijk voor te bereiden op het hoogfeest van Pasen, het feest van de Verrijzenis van Jezus Christus, het belangrijkste feest van het Christendom. In deze periode is het vasten geen doel op zichzelf, maar een middel om te komen tot bezinning. Wat doet er nu werkelijk toe in mijn leven? Waar liggen mijn fundamenten, waar wil ik verder op bouwen? En niet in het minst het bezinnen op de vraag wie de gekruisigde en verrezen Christus voor jou is. Het is net als met die oude steen die nu gerestaureerd en wel naast de Nieuwe Blasiuskerk in Delden staat. Ontdaan van mos en aanslag, de scheuren die hersteld zijn, heeft de steen een nieuwe samenhang en toekomst gekregen. Zo mogen wij in deze Veertigdagentijd onszelf bezien: waar ligt de ballast, wat hindert mij, wat houdt mij verwijderd van Christus, de Verrezene, Hij die het fundament van ons christelijk leven is. Deze zelfreflectie vraagt moed van ons allen. Het is niet gemakkelijk om jezelf onder een microscoop te leggen en geconfronteerd te worden met je eigen mooie en lelijke kanten. Het goede is wel dat je het niet openbaar hoeft te maken, we kunnen het bij ons zelf houden en bij Hem die de barmhartigheid zelf is. En wellicht gunnen we onszelf, weer een mooie steen te worden, misschien hier en daar voorzien van een barst en een vlekje, maar wel een steen die een fundament vormt van een hervonden geloof in Christus en een nieuw begin! Een gezegende Veertigdagentijd is u toegewenst.

6 Spiegeltje, spiegeltje aan de wand De zon heeft in deze februarimaand voluit geschenen, de krokussen laten hun gezicht zien en de terrassen zitten veelal vol. De eerste ijsjes zijn al gegeten en menigeen hebben de winterjassen ingeruild voor een zomerjas. Wie weet heeft u wel meegedaan om u winterjas weg te geven. Heeft u ze zien hangen in de stad Delden in de decembermaand? Het is nog niet zolang geleden dat er een dertigtal winterjassen in Delden werden neergehangen door jongeren met een liefdevol kaartje eraan. Jongeren die betrokken zijn op de samenleving en een gebaar wilde maken naar hun en onze medemensen die het niet zo goed hebben. Die wel een warme winterjas konden gebruiken. Verschillende reacties op deze activiteit zijn er geweest. De Tubantia met een inspirerend artikel in de krant en een filmploeg voor de jongeren. Maar toch ook reacties van; hier is toch geen armoede, komt het wel op de goede plaats terecht en ja, jassen werden zelfs in een kledingcontainer gedeponeerd! De jongeren hebben ons een spiegel voorgehouden met deze actie. Een spiegel van hun geloofsbeleving. Een spiegel van vertrouwen. Een spiegel van Er is een mooie uitspraak: als de kerk niet dient, dient zij tot niets. Het zou een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor ons allen, om dienend aanwezig te zijn, vanuit ons geloof in het bijzonder midden in onze samenleving. Dat wens ik u en mij toe. Een diaconale groet, Ria Doornbusch Pastoraal werker

7 Op 1 februari alle jongeren van M25 een bezoek hebben gebracht aan de gevangenis Zij samen met onze vormelingen in Delden, Borne en Hengelo gesignaleerd zijn met winterjassen, die zij voorzien van een wens of een boodschap, opgehangen hebben aan hekken, bomen en waar dan ook voor minder bedeelde mensen in de kou zonder jas. Er een groot aanbod van activiteiten voor onze drie parochies is om samen te leren en elkaar te inspireren, zoals de bezinningsmails in de veertigdagentijd van pastor Zoet, een bijeenkomst over de betekenis van Vasten en de bezinningsdag door het pastoraal team. We hopen dat u allemaal deelneemt aan deze bezinningsdag op zaterdag 23 maart bij de zusters in Denekamp, waar we ontdekken wat de tegendraadse profeet Jona ons te zeggen heeft. U een overzicht van deze activiteiten kunt vinden in dit parochieblad onder de titel: Op de 3-sprong, samen leren en elkaar inspireren. Uw activiteit op het gebied van catechese kan ook in deze agenda staan, als u een mail stuurt naar: Bestuur en pastoraal team zich beraden over de toekomst van de Heilige Geestparochie. In elke geloofsgemeenschap van deze parochie worden voorlichtings-, meedenk- en inspraakavonden gehouden. De Eerste Communievoorbereiding gestart is met 21 kinderen uit de HH. Jacobus en Johannes-parochie, 57 kinderen uit de Heilige Geestparochie en de 53 kinderen uit de Goede Herderparochie. Wij wensen hen samen met hun ouders en verzorgers een heel goede voorbereiding met veel inspiratie en plezier!

8 Uniek binnen de Rooms Katholieke Kerk. Voor het eerst in de geschiedenis van onze Kerk, is er een topoverleg gehouden in het Vaticaan over sexueel misbruik binnen de Kerk. Van alle bisschoppenconferenties over de hele wereld waren vertegenwoordigers aanwezig en ook enkele slachtoffers van het verderfelijke misbruik. Op de afsluitende zondag zijn drie maatregelen bekend gemaakt om het misbruik te voorkomen. De eerste is een motu proprio, waarin paus Franciscus voorstellen zal doen om de bescherming van minderjarigen en kwetsbare personen in de Romeinse Curie en de Vaticaanse staat te regelen. Veel symbolische waarde omdat binnen de muren van het Vaticaan weinig minderjarigen werken, maar het voorziet wel in een lacune: Vaticaanstad had simpelweg geen eigen regels. De tweede maatregel betreft een handboek, een protocol zogezegd, voor bisschoppen dat de Congregatie voor de Geloofsleer op korte termijn zal publiceren. Dat handboek moet bisschoppen over de hele wereld helpen om duidelijkheid te scheppen over wat hun plichten en taken zijn wanneer misbruikzaken worden gemeld. Er wordt nog nagedacht binnen een kleine groep van de Curie, hoe kan worden bewaakt dat het handboek of protocol ook daadwerkelijk wordt nageleefd. De derde maatregel is het instellen van zgn. task forces, samengesteld uit verschillende disciplines, om landen te ondersteunen en te begeleiden bij het opstellen van regels en het opleiden van verantwoordelijke geestelijken. Hoe de door de slachtoffers gevraagde zero tolerance, zowel naar misbruikende geestelijken als naar toedekkende bisschoppen concreet afgedwongen wordt, moet nog in het Vaticaan worden bedacht. Echter de dag na het sluiten van de conferentie, is de koe reeds bij de horens gepakt: het organisatiecomité ontmoette over dit onderwerp al een aantal vertegenwoordigers van de Romeinse curie.

9 Onderkend is dat concrete maatregelen inderdaad hard nodig zijn en deze op korte termijn ook beschikbaar moeten komen. De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende, heeft de Nederlandse aanpak, die ook bij de paus bekend is, kunnen presenteren (in de kerk van de Friezen in Rome): een meldpunt en een gedragscode. Blijft staan dat de daders toch streng moeten worden aangepakt. Restauratie St. Stephanuskerk in Borne. Na de vloer in de kerk, zal in maart de buitenkant onderhanden worden genomen. In de laatste Kerkwijzer is hieraan veel aandacht geschonken. Gevraagd is toen om extra financiële ondersteuning voor deze ingrijpende en dure restauratie. Onvoldoende is in het artikel naar voren gekomen dat de geloofsgemeenschap in Hertme voor de restauratie van het dak en de toren zelf een flinke duit in het zakje hebben gedaan. Duidelijke had moeten worden dat de geloofsgemeenschap in Borne toch zeker niet achter kan blijven. Uw gift kan worden overgemaakt op: Stg. Stephanusparochie Borne NL20 RABO Wij rekenen op u!

10 Zaterdag 2 februari overleed op 88-jarige leeftijd Theodorus Lambertus Maria (Theo) Aalderink, Hemmelhorst 13, Hertme. De avondwake vond plaats op donderdag 7 februari in de kerk van de H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de uitvaartviering werd gehouden met aansluitend de begrafenisplechtigheid op de R.K. Begraafplaats van Hertme. Zondag 17 februari overleed op 88-jarige leeftijd Gerardus Hendrikus Maria (Gerard) Vaalt, Oude Almeloseweg 37, Borne. De avondwake vond plaats op donderdag 21 februari in de kerk van de H. Stephanus in Hertme, waarna de volgende dag de uitvaartviering werd gehouden met aansluitend de begrafenisplechtigheid in Borne. Dinsdag 19 februari overleed op 94-jarige leeftijd Henricus Marinus (Hein) Wolfkamp, Hertmerdwarsweg 6, Hertme. De uitvaartviering vond plaats op maandag 25 februari in de kerk van de H. Stephanus in Hertme met aansluitend de begrafenisplechtigheid op de R.K. Begraafplaats van Hertme. Zondag 3 februari overleed in Het Dijkhuis op 92-jarige leeftijd, Hendrika Geertruida Petronella (Riek) Muurlink-van den Bos. De uitvaartviering vond plaats op vrijdag 8 februari in de Dijkhuiskapel waarna zij begraven werd op het kerkhof in Losser. Maandag 4 februari overleed op 85-jarige leeftijd, Franciscus Johannes (Frans) Bekker, t Dijkhuis 118. De avondwake vond plaats op vrijdag 8 februari in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne.

11 Vrijdag 8 februari overleed op 71-jarige leeftijd, Hendrikus Johannes Gerardus (Henk) Meijerink, Beerninksweg 19. De avondwake vond plaats op woensdag 13 februari in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Maandag 11 februari overleed in Nijmegen op 80-jarige leeftijd, Maria Cornelia (Ria) Nollen-van Rijkckevorsel. Ze woonde voorheen in Borne. De uitvaartviering vond plaats op maandag 18 februari in de H. Stephanuskerk in Hertme waarna de crematieplechtigheid volgde in Borne. Woensdag 13 februari overleed op 72-jarige leeftijd, Theodora Bernarda Josephina (Thea) Bouhuis-Kemperink, Ridderspoor 30. De afscheidsviering vond plaats op maandagavond 18 februari in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Vrijdag 15 februari overleed op 92-jarige leeftijd, Gerhardus Johannes Jozef (Gerrit) Leferink, Woolderweg 88. De afscheidsviering vond plaats op woensdagavond 20 februari in de St. Stephanuskerk waarna de volgende dag de crematieplechtigheid volgde in Borne. Zaterdag 23 februari overleed in Denekamp op 90-jarige leeftijd, Hermina Theresia Maria (Hermien) Vonk. Ze woonde vroeger in Borne. De crematieplechtigheid vond plaats op donderdag 28 februari in Borne. Dat zij mogen rusten in Gods vrede.

12 H. Stephanus Hertme Zaterdag 9 maart Hein Wolfkamp, Gerard Vaalt, Theo Aalderink, Herman Wevers, Bennie Mekenkamp. Jaargedachtenis: Sien Vaalt-Oude Booijink. St. Stephanus Borne Zondag 9/10 maart Hermien Vonk, Albertus en Antonia van Uhm-Reinders en Ingrid, Lies Nijhof-Haarhuis, Arnold Weda, Frans Bekker, Cees en Ine van der Bilt-Floothuis en families, Greet ter Haar-Leenes, Anja Meijerink-Manenschijn, Riek Muurlink-van den Bos, Hennie Bruggink, Henk Meijerink, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel, Thea Bouhuis-Kemperink, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Diny Olde Veldhuis-Sander, ouders Olde Veldhuis-Leverink. Nagekomen: 17 febr. en 3 mrt.: Jos Post; 17 febr.: Truus Busscher-Koopman; 24 febr.: Jan Ramaker, Antoon Homan; 2 mrt: ouders Koelen-ten Berge, 3 mrt.: Henk Peper. Jaargedachtenis: Maria Goorhuis-Harink. H. Stephanus Hertme Zondag 17 maart Hein Wolfkamp, Gerard Vaalt, Theo Aalderink, Herman Wevers, overleden familie Veldhof-Weghorst. St. Stephanus Borne Zondag 16/17 maart Greet ter Haar-Leenes, Annie Bos-Wegter, Riek Muurlink-van den Bos, Hennie Bruggink, Frans Bekker, Henk Meijerink, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel,

13 Thea Bouhuis-Kemperink, Hermien Vonk, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis. Jaargedachtenis: Aleida Olthof-Nieland, Tonny Schwering, Bert Meulenbroek, Gerard Welberg, Johan Vaalt. H. Stephanus Hertme Zaterdag 23 maart Hein Wolfkamp, Gerard Vaalt, Theo Aalderink, Herman Wevers, Irene Kemna-Vinkenvleugel. Jaargedachtenis: Marie Lammertink-Withag. St. Stephanus Borne Zondag 23/24 maart Anna Weernink-Meijer, Greet ter Haar-Leenes, Anja Meijerink-Manenschijn, Riek Muurlink-van den Bos, Hennie Bruggink, Henk Meijerink, Frans Bekker, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel, Thea Bouhuis-Kemperink, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis, Hermien Vonk. Jaargedachtenis: familie Mensink-Liedenbaum, Peter Schutten. H. Stephanus Hertme Zondag 31 maart Hein Wolfkamp, Gerard Vaalt, Theo Aalderink, Herman Wevers St. Stephanus Borne Zondag 30/31 maart Lien Evers-Veelers, Riek Muurlink-van den Bos, Hermien Vonk, Hennie Bruggink, Frans Bekker, Henk Meijerink, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel, Thea Bouhuis-Kemperink, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis.

14 Jaargedachtenis: Wim Groote Schaarsberg, Suze de Boer-Lenferink, Hennie Diepenmaat, Jan Koelen. VRIJDAG 9.00u. ouders en Rian Weijenborg-Wilmink. H. Stephanus Hertme Zondag 7april Hein Wolfkamp, Gerard Vaalt, Theo Aalderink, Herman Wevers, ouders Olde Veldhuis-Vollenbroek, overleden familie Veldhof-Weghorst. St. Stephanus Borne Zondag 6/7 april Hermien Vonk, pastoor W.Th.J. Bosch, Gerardus Marijn van Os, Herman Hegeman, Anja Meijerink-Manenschijn, Riek Muurlink-van den Bos, Frans Bekker, Hennie Bruggink, Henk Meijerink, Jos Post, Gerrit Leferink, Ria Nollen-van Rijckevorsel, Thea Bouhuis-Kemperink, Clemens Ticheler, familie Ticheler-Loohuis. Jaargedachtenis: Mini Nijhuis-Weghorst, Ida Elferink, Rika Olde Veldhuis-Leverink. Op dinsdag 9 april wordt er in de geloofsgemeenschap H. Stephanus Hertme om 9.30 uur een ochtend gehouden voor ouderen ter voorbereiding op Pasen. Na de viering is er koffie en thee, een hapje en een drankje om elkaar te ontmoeten.

15 Op dinsdag 9 april wordt er om uur in de St. Stephanuskerk Borne een viering gehouden als voorbereiding op Pasen. Na de viering is er in de Stefans-Hof een gezellig samenzijn met koffie/thee, een hapje en een drankje. De middag duurt tot ongeveer uur. De werkgroep heet u van harte welkom op deze middag. We hopen dat u met velen aanwezig zult zijn. Mocht u willen deelnemen dan is het van belang dat u zich voor 31 maart aanmeldt via onderstaand strookje of telefonisch. Pastorie St. Stephanus, Stationsstraat 1, tel Riet Mulder, Gentiaan 23, tel Marian van Loenen, Meijlingsgaarde 7, tel De bewoners van het Dijkhuis kunnen het strookje vóór 31 maart in de bus bij het restaurant deponeren. N.B. uw partner is altijd mee uitgenodigd Aanmeldingsformulier voor Borne voor de viering van 9 april a.s. in de St. Stephanuskerk/Stefans-Hof Naam: Adres: Tel. Nr.: Aantal personen

16 Op 22 december werd Shopping by Candlelight gehouden. Honderden mensen bezochten de kerk en er werden veel kaarsen gebrand. Bij de ingang passeerden de mensen twee stands. Eén stand werd bemenst door vrijwilligers van de kerk, waar chocolademelk en glühwein werd uitgedeeld. De andere stand werd door het Kerkbestuur beschikbaar gesteld voor een goed doel, het werk van de Stichting Hulp aan Sri Lanka. Er werden kerstbakjes en zelfgemaakte artikelen verkocht om het gezin van Chandrasiri met zijn vrouw en drie kinderen, die in Solepura op Sri Lanka wonen, voor lagere tijd te kunnen helpen. Door medische problemen konden de ouders niet meer voor hun drie kinderen zorgen. Pastoor van der Sman ontmoette dit gezin bij zijn werkbezoek. Hij wilde hen graag voor langere tijd helpen. Dankzij de hulp van het kerkbestuur, veel parochianen en bezoekers van Shopping by Candlelight is het gelukt om dit gezin voor een langere tijd te ondersteunen. Pastoor van der Sman, zijn bestuur en de vrijwilligers zijn enorm dankbaar voor alle hulp die is gegeven. Dit gezin kan nu leven van een maandelijkse bijdrage, die zij via de stichting ontvangen, nu zij in het financiële adoptieprogramma zijn opgenomen.

17 De eucharistievieringen komen uit alle delen van het land. De bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Vanaf uur wordt er op NPO 2 een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor de aansluitende eucharistieviering. Overzicht Eucharistievieringen de komende periode: Zondag 10 maart uur Kathedrale Basiliek St. Bavo, Haarlem Celebrant: mgr. J. Hendriks Zondag 17 maart uur St. Jozefkerk, Helmond Celebrant: pastoor Erik Seidel Zondag 24 maart uur St. Jozefkerk, Waubach Celebrant: pastoor Ed Smeets Zondag 31 maart uur St. Martinuskerk, Sneek Celebrant: pastoor Peter van der Weide Zondag 7 april uur H. Gerardus Majella Kerk, Emmen Celebrant: pastoor Albert Buter Meer informatie op:

18 Dag Datum Tijd Geloofsgemeenschap Viering Voorganger Bijzonderheden EERSTE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD Evangelie: Lucas 4,1-13 zaterdag 9-mrt Dijkhuiskapel Borne H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Joost Hornstra Laurens van Urk m.m.v. het dameskoor Stefans-Hof Gebedsviering Hans Liedenbaum m.m.v. "Con Brio" zondag 10-mrt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Rector P. Kuipers m.m.v. het dameskoor Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof St. Stephanus Borne Doopviering Pastoor M. Oortman TWEEDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD Evangelie: Lucas 9,28b-36 zaterdag 16-mrt Dijkhuiskapel Borne Eucharistieviering Pater G. Westendorp St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman zondag 17-mrt H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Mw. H. van den Bemt pastoraal werker m.m.v. "Unisono" Gezinsviering m.m.v. het koor "Contrast" DERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD Evangelie: Lucas 13,1-9 zaterdag 23-mrt Dijkhuiskapel Borne H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Bea Simonetti- Léoné Johan Kleissen m.m.v. het dameskoor St. Stephanus Borne Gebedsviering Gustaaf Boerjan m.m.v. het herenkoor zondag 24-mrt St. Stephanus Borne Eucharistieviering Rector P. Kuipers Mw C. Timmerman pastoraal werker m.m.v. "Con Brio" Voorstellen eerste communicantjes

19 VIERDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD Evangelie: Lucas 15, zaterdag 30-mrt Dijkhuiskapel Borne x zondag 31-mrt H. Stephanus Hertme Woord- en Communieviering Woord- en Communieviering Joost Hornstra Mw. R. Doornbusch pastoraal werker St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pater N. Hofstede vrijdag 5-apr St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pastoor M. Oortman m.m.v. het herenkoor m.m.v. het dames- en herenkoor Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof Na afloop van de viering is er koffiedrinken in de Stefans-Hof VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD Evangelie: Johannes 8,1-11 zaterdag Dijkhuiskapel Borne Viering Voorganger bij de opmaak van dit boekje nog niet bekend St. Stephanus Borne Eucharistieviering Pasoor M. Oortman m.m.v. het dameskoor zondag 7-apr H. Stephanus Hertme dinsdag 6-apr 9-apr Woord- en Communieviering Mw. H. van den Bemt pastoraal werker m.m.v. het herenkoor H. Stephanus Hertme Viering ter voorbereiding op Voorganger bij de opmaak van dit boekje nog niet bekend Pasen voor St. Stephanus Borne ouderen Idem m.m.v. het dames- en herenkoor Vormelingendag 2019 in Borne vicariaat Deventer Het vicariaat Deventer houdt zijn Vormelingendag op zondag 31 maart 2019, met als thema Helden en Heiligen. De vormelingen uit dit vicariaat (bezig met het Vormsel of hebben dit net ontvangen) beginnen in Borne met een opfrismis, waarna er een vossenjacht is. De deelnemers gaan op zoek naar bijzondere mensen: Helden en Heiligen. Om uur is er een zogenaamde Opfrismis in de St. Stephanuskerk met een gastkoor uit Twente. Aansluitend gaan de vormelingen door het centrum van Borne op zoek naar Helden en Heiligen. De afsluiting is in Het Dijkhuis met een creatieve opdracht en uiteraard met de uitslag van de vossenjacht en prijsuitreiking.

20 De beschikbaarheid van schoon water heeft grote invloed op het leven van mensen en dan vooral op dat van vrouwen en kinderen. Zij zijn immers meestal degenen die verantwoordelijk zijn voor het water en zij zijn dan ook degenen die veel tijd besteden aan water halen. Omdat water ook grote invloed heeft op de sociale structuren in een gemeenschap, investeren we niet alleen in voorzieningen en materialen, maar ook in de oprichting en begeleiding van zogenoemde watercomités. Die moeten toezien op eerlijke verdeling en toegankelijkheid van de watervoorziening. Hoe die concreet wordt gebouwd, is afhankelijk van de lokale situatie. Soms is een grote opslagtank voor regenwater een goede oplossing, ergens anders kan een waterput worden geslagen. In 2019 zetten we vijf waterprojecten in de schijnwerpers. Een waterput voor Baboursaye, Niger. In Niger willen we een waterput slaan in het dorp Baboursaye en speciale watercomités oprichten die de waterbron gaan beheren. Een van de taken van dit comité is het handhaven van de hygiëne rondom de put. Goed waterbeheer in Kivu, Congo In Masisi-gebied in Noord Kivu, Congo willen we helpen het waterbeheer en de (kennis van) hygiëne te verbeteren. Er worden watercomités opgericht waar speciale aandacht is voor participatie van vrouwen. Schoon water bij de hand op Flores, Indonesië Door de afgelegen ligging, heeft meer dan de helft van de dorpen in het berggebied van Flores geen toegang tot schoon drinkwater. Er worden onder andere watervoorzieningen aangelegd en toiletten gebouwd. Veilig drinkwater in Jocote Arriba, Nicaragua. De inwoners van Jocote Arriba zijn aangewezen op het vervuilde water van de rivier. Dat leidt tot infecties met parasieten en ziektes als diarree. Een waterput en elektrische pomp - die werkt op zonnepanelen! - gaan zorgen voor veilig drinkwater in het dorp.

21 Een duurzame watervoorziening in het Kambia District, Sierra Leone Vervuild water zorgt in Kambia District voor veel ziektes onder de bevolking. Dit project zorgt ervoor dat de drie dorpen Makaiba, Masherie Thenkle en Konta Dubalai een waterpomp krijgen én watercomité's. Een droom werd werkelijkheid in Sierra Leone De impact van deze projecten op het dagelijks leven is groot. Zo vertelt Kadiatu Turay uit Rogbanti, Sierra Leone, dat ze water een groot probleem was in haar gemeenschap voordat de waterput werd geslagen: Ik moest voor een emmer water uit het moeras heel ver lopen. Dat gaf veel problemen en ook spanningen met mijn man, omdat ik dan niet altijd meer tijd had om andere huishoudelijke taken te doen, zoals eten koken. De kinderen kwamen vaak te laat op school omdat ik eerst water moest halen. Bovendien was het water meestal verontreinigd en werden we er ziek van. Ik moest toen regelmatig met mijn kinderen naar het ziekenhuis. Dankzij de nieuwe waterput is het leven van Kadiatu en haar gezin drastisch veranderd. Ten goede lacht ze: Een droom is werkelijkheid geworden met deze put. Waarom watercomités zo belangrijk zijn. Het aanleggen van watervoorzieningen kost natuurlijk geld, maar ook daarna zullen er kosten zijn: voor het onderhoud en voor reparaties. Omdat Vastenactie niet iedere watervoorziening jarenlang financieel kan steunen, is het voor ons een voorwaarde dat de lokale gemeenschap deze kosten in de toekomst zelf kan opbrengen. Om te waarborgen dat het waterproject dat we steunen, zo lang mogelijk goed functioneert, kan een watercomité opgezet worden. Een watercomité kan bijvoorbeeld regelen dat iedereen die gebruik maakt van de watervoorzieningen een kleine maandelijkse bijdrage levert voor onderhoudskosten en kan ook actie ondernemen als er reparaties of onderhoud nodig is.

22 Een over zicht van de kosten: Watervoorziening per persoon Waterfiltersysteem per persoon Waterput per persoon 5 euro 15 euro 25 euro 250 liter watertank 30 euro Watervoorziening per gezin Training onderhoud watervoorziening voor gemeenschap 35 euro 90 euro 1000 liter watertank 100 euro Sanitaire voorzieningen voor een school met 100 leerlingen Handpomp Waterfiltersysteem voor gehele gemeenschap Waterpompsysteem op zonne-energie euro euro euro euro Vanaf de eerste zondag van de Veertigdagentijd staat de ton voor uw gift achter in de kerk. Bij deze editie van de kerkwijzer ontvangt u meer gegevens over het project met bijbehorende vastenzakje en acceptgiro. U kunt ook gebruik maken van de bankrekeningnummers van de geloofsgemeenschappen, graag o.v.v. Vastenactie t.w. St. Stephanus Borne ING NL96INGB H. Stephanus Hertme: Rabo NL79RABO

23 Komt u ons team versterken? Iedere zaterdagmorgen rond 10 uur komen circa 6 vrijwilligers van de Dijkhuiskapel bijeen om de minder mobiele bewoners van het Dijkhuis, die de vieringen in de kapel willen bijwonen, op te halen en naar de kapel te brengen. Na de viering worden de bewoners weer door dezelfde vrijwilligers naar de kamers, appartementen of afdelingen teruggebracht. Aansluitend wordt er onder het genot van een kopje koffie of thee door de vrijwilligers nog nagepraat en de laatste nieuwtjes over en weer uitgewisseld. De groep vrijwilligers bestaat uit circa 25 dames en heren. Wekelijks helpen 5 tot 6 vrijwilligers op de zaterdagmorgen. De vrijwilligers bepalen samen in een overleg wanneer, wie op welke zaterdag komt assisteren. De frequentie wordt dus zelf door de vrijwilliger bepaald. Wij zijn naarstig op zoek naar versterking om met elkaar onze gasten deze vieringen te kunnen laten bijwonen. Niet alleen dames maar zeker ook de heren zijn van harte welkom. Wilt u zich aanmelden of eerst meer informatie willen, schroom dan niet maar neem gerust contact met: Minie Veldhof of met Martine Veldhof-Oude Hesslink

24 Hongerdoek St. Stephanuskerk Borne 2019 In de periode voor Pasen hangt in onze kerk weer een hongerdoek ter bezinning en inspiratie. Dit jaar met het thema: Water verandert alles In de komende veertigdagentijd organiseert Vastenactie een hongerdoekententoonstelling in de Dom van Utrecht. De doeken vormen een brug naar de culturele en spirituele rijkdom van landen in het Zuiden. Kunstenaars uit de hele wereld houden de toeschouwer een spiegel voor: Hoe staan wij in deze wereld? Hoe beleven wij ons geloof? Hoe solidair zijn wij met anderen? Als werkgroep Vastenactie van de parochie willen we met een aantal mensen vanuit Borne en Hertme deze tentoonstelling bezoeken op: donderdag 14 maart. In de Dom krijgen we een rondleiding langs de Hongerdoeken. Naast de Dom willen we nog andere bijzondere plekken in Utrecht bezoeken die de moeite waard zijn. Het is de bedoeling om met de trein naar Utrecht te gaan en over het tijdstip van vertrek krijgt u nog nadere informatie. Mocht u met ons mee willen gaan dan vragen wij u zich op te geven vóór: maandag 11 maart bij het secretariaat van de parochie aan de Stationsstraat 1 in Borne of via telefoonnummer:

25 Dinsdag 12 maart K.B.O.-themamiddag met de P.C.O.B. om uur in de Stefans-Hof. Optreden van de Twentse Harmonicaclub. Maandag 1 april Bijeenkomst bezoekgroep 80+ geloofsgemeenschap St. Stephanus in de Stefans-Hof. Dinsdag 2 april K.B.O.-soos om uur in de hal van de Stefans-Hof. Op zaterdag 30 maart komt Studio 65 naar de St. Stephanuskerk in Borne met een selectie uit de rock opera Jesus Christ Superstar De musical geeft op indrukwekkende wijze een samenvatting van het passieverhaal weer. Dit alles in een decor van sober licht, authentieke kostuums omlijst door sfeervol piano- en fluitspel. Het bijwonen van de musical is gratis, wel wordt er na afloop een vrije gift gevraagd om de onkosten te dekken. Ondanks dat er een volle kerk wordt verwacht is reserveren niet mogelijk, belangstellenden wordt aangeraden op tijd aanwezig te zijn. De uitvoering begint om uur, De St. Stephanuskerk is geopend vanaf uur

26 Door oude palmtakken te verbranden ontstaat er vuur, licht en warmte. Zo dromen wij ervan dat de komende veertigdagentijd een zoektocht zal worden naar een nieuwe adem. Dat we inspiratie vinden in ons geloof, In de Veertigdagentijd en met Pasen wil ik drie keer per week via u een bezinnende gedachte, afbeelding of lied aanreiken, geïnspireerd op bijbelteksten die in deze periode gelezen worden. Aanmelding: Stuur een naar pastorzoet@heiligegeestparochie.nl of ga naar de website van de Heilige Geestparochie: en klik op hier kunt u zich aanmelden. Als u de bezinningsmail in de advent 2018 heeft ontvangen, hoeft u zich niet meer aan te melden voor de nieuwe bezinningsmails.

27 Samen een spiritueel boek lezen en erover praten is verdiepend en verrijkend. Graag wil ik samen met u het boek Leven uit de stilte van Anselm Grün lezen. Volgens Anselm Grün zul je in de stilte vrede vinden. In zijn boek 'Leven uit de stilte' legt hij uit hoe belangrijk het is om de stilte te koesteren en meer ruimte te geven in je leven. Alleen dan vinden wij de rijkdom van ons leven. Maar wie lukt dat in de hectiek van het leven? Anselm Grün vertelt over de kracht en de zuiverheid van de stilte en hoe we beide kunnen vinden. Praktische informatie: Data: dinsdagavond 19 maart, 2 april, 16 april, 14 mei, 29 mei. Tijd: uur Plaats: Stefans-Hof, Grotestraat 207, Borne Zelf aanschaffen: Leven uit de Stilte, Anselm Grün ISBN , 17,50. Opgave: vóór 12 maart bij: Secretariaat Pastoraal Team contact@pastoraalteam.nl of

28 Tijdens het Beste van Borne op zondag 14 april, wordt het 11 e Open Kampioenschap Noordoost- Nederland voor Living Statues gehouden. Voor de elfde keer doen vrijwilligers van de Stichting Hulp aan Sri Lanka mee, om geld in te zamelen voor diverse projecten. In de afgelopen tien jaar zijn al veel projecten gerealiseerd. Dit jaar gaan de vrijwilligers samenwerken met een boeiende en actieve vereniging uit Borne, bekend bij veel inwoners van Borne, Hertme, Zenderen en daarbuiten. De vereniging kwam met dit mooie verzoek. Er zal een verrassende beeldengroep deelnemen aan het Kampioenschap. De vereniging wil graag samen met de vrijwilligers, het werk van de stichting Hulp aan Sri Lanka ondersteunen. Er is een project voor het welzijn van kinderen, die in een zeer arm deel van Sri Lanka wonen, in voorbereiding. De komende weken zal in de media-aandacht worden besteed aan dit gezamenlijke initiatief. U bent van harte welkom op een hopelijk warme lentedag, Palmzondag 2019, om de groep beelden te bekijken. Met uw hulp moet het zeker lukken om het hulpproject te doen slagen. Alle standbeelden staan op de route in Oud Borne van uur tot uur. Meer informatie in de komende weken op: en op facebook.

29 Zondag 7 april nodigen wij u van harte uit voor een vastenwandeling. Deze wandelingen zal starten en eindigen bij de H. Stephanuskerk in Hertme. Om uur vertrekken we. Er zal een wandeling van ongeveer 8 kilometer uitgezet worden. Naast het wandelen luisteren we naar teksten die ons kunnen inspireren in de vastenperiode. Na de wandeling drinken we samen een kop koffie of thee. Wandelt u ook mee? Opgave kan via info@hhjj.nl Van 12 t/m 22 april 2019 staat Hertme in teken van De Passiespelen. Het aloude lijdensverhaal komt in een totaal nieuwe opzet op de bühne en dit zal met een kleine 200 spelers voor de nodige kippenvelmomenten zorgen. De titel van het stuk verwijst naar de (soms innerlijke) strijd van meerdere personages. De strijd van Jezus om zijn lijdensweg te ondergaan, van Maria om haar zoon te verliezen, van de hogepriesters om hem aan het kruis te krijgen, van de apostelen of ze Jezus moeten blijven volgen, van Maria Magdalena wat ze met haar gevoelens moet, en van het volk welke kant ze moeten kiezen. Data: 12, 13 april uur 14, 22 april uur 19, 20 april uur 21, 22 april uur (1 e en 2 e Paasdag) Voor informatie en kaartverkoop zie passiespelenhertme.nl.

30 Agenda voor bezinning en volwassenen catechese voor de Goede Herder-parochie, de Heilige Geest-parochie en de HH. Jacobus en Johannesparochie. Woensdag 13 maart Vasten? Bijeenkomst over de betekenis van vasten in de bijbel en in onze traditie en uitwisseling van ervaringen met vasten. Begeleiding door: pastor Hélène van den Bemt organisatie door: 3-sprong. Plaats: Stefans-Hof, Grotestraat 207, Borne. Tijd: uur Opgave: uiterlijk woensdag 6 maart (Aswoensdag) Aanmelden bij: pastor Hélène van den Bemt htymvandenbemt@gmail.com Woensdag 13 maart Bibliodrama Een verfrissende en actieve manier van bijbellezen Onder leiding van pastor Annet Zoet. Plaats: Moeder Teresakerk, Meijersweg 10, Hengelo. Aanvang: uur/vrije gift. Opgave: voor woensdag 6 maart (maximaal 12 personen) Aanmelden bij: samenoplopenmtkerk@gmail.com Zaterdag 23 maart Bezinningsdag: Jona een tegendraadse profeet Verdieping in het Bijbelboek Jona en de betekenis daarvan in ons eigen leven. Door het pastorale team Plaats: Zusters Franciscanessen van Denekamp Gravenallee 30, Denekamp. Tijd: uur Opgave: voor 13 maart Aanmelden bij: secretariaat@pastoraalteam.nl

31 Ook dit jaar verkopen we vanuit de werkgroep jongeren HHJJ weer paasstollen. Met de opbrengst worden de activiteiten die we organiseren vanuit de werkgroep Jongeren in de parochie medegefinancierd. De stollen komen van De Echte Bakker Koehorst in Borne. De stollen worden conform winkelprijs verkocht. Er is keuze uit: Grote stol met spijs van 1.100gram 11,95 Kleine stol met spijs 500 gram 5,95 Kleine stol zonder spijs 4,95 De paasstollen kunnen worden besteld uiterlijk t/m zondag 14 april 2019 U kunt eenvoudig uw bestelling doorgeven via: jongeren@hhjj.nl vermeld daarbij tevens uw telefoonnummer Achter in de kerk liggen tijdens de vieringen bestellijsten. Bellen kan ook met Lorin Maatman ( ). Bestelde paasstollen liggen op: woensdag 17 april tussen 18:00 en 19:00 uur voor u klaar in de Stefans-Hof. Alvast bedankt voor uw bestelling!

32

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen.

Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Woensdag 6 maart begint de Veertigdagentijd, de Paarse Tijd van inkeer en bekering en gaan we met een eventjes zichtbaar askruisje op weg naar Pasen. Laten we onderweg bewuster leven. Laten we met de apostel

Nadere informatie

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen

Nadere informatie

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via

Meer informatie hierover op het publicatiebord in het portaal van de kerk. Opgave via De parochies de Goede Herder, de Heilige Geest en de HH. Jacobus en Johannes ontplooien steeds meer activiteiten die niet direct of indirect met liturgie te maken hebben maar waar veel parochianen bij

Nadere informatie

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018

Over deze weg naar Santiago de Compostella gaan we spreken tijdens de bezinningsdag, die het pastoraal team organiseert op: zaterdag 3 maart 2018 Eerlijk gezegd: ik moet er niet aan denken! Een tocht van maanden te voet naar Santiago de Compostella. Maar tegelijkertijd spreken de verhalen die ik hoor mij aan en heb ik een enorm respect voor mensen

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

"Geef voor je kerk".

Geef voor je kerk. Omdat veel Bornenaren en Hertmenaren vinden dat onze parochiekerken een beeldbepalende en belangrijke functie in onze gemeenschappen hebben, durven wij ook dit jaar weer bij u aan te kloppen voor deze

Nadere informatie

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet

Afscheid pastor Carla Roetgerink Nieuwe collega pastor Annette Zoet In het pastorale team zijn er veranderingen. Pastor Annette Zoet komt ons team versterken en we hebben afscheid genomen van pastor Carla Roetgerink. We zijn verheugd om u te kunnen melden dat Pastor Carin

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

In kou en duisternis kunnen we ons bijna niet voorstellen, dat het ooit weer warm en licht wordt: in de winter lijkt de zomer onbeschrijfelijk ver weg! Oude culturen waren in deze tijd van het jaar soms

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur: Eucharistische aanbidding Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 23 maart in de Dagkapel 19:00 uur:

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart Wie geen tijd heeft, heeft geen leven DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 16 Website Zenderen: www.zenderen.nl 9 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 10 februari 2018 17 februari 2018

Nadere informatie

Column Mgr. Ron van den Hout. Kerk (8)

Column Mgr. Ron van den Hout. Kerk (8) Column Mgr. Ron van den Hout Kerk (8) De columns van de afgelopen maanden hadden de parochie als vertrekpunt. Het is de Kerk zoals u die van dichtbij ervaart, de lokale gemeenschap, de eigen mensen, het

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017

Website Zenderen:   KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 23 sept 2017 30 september 2017 49 ste Jaargang nr. 39 22 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam

Van hart tot hart Wijsheid is voor de geest, wat gezondheid is voor het lichaam DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 15 Website Zenderen: www.zenderen.nl 2 februari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 3 februari 2018 10 februari 2018

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander?

In deze tijd in aanloop naar Pasen doet paus Franciscus een beroep op ons: op iedere mens! Hij vraagt ons of wij voldoende oog hebben voor de ander? In dagblad de Trouw las ik, dat Trump zei, dat hij liever niet bij zichzelf naar binnen kijkt, omdat ik misschien niet leuk vind, wat ik dan zie! Het zijn verwarrende tijden, zeker in verkiezingstijd.

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren.

Het Pastoraal Team wenst u mooie voorjaarsweken en een goede voorbereiding op Pinksteren. De tijd tussen Pasen en Pinksteren staat in het teken van de groei van de jonge kerk. Dat past mooi bij de lente, ook nu schiet er van alles uit de grond, er wordt gezaaid en gepoot, nieuwe dingen geprobeerd:

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Gods volk samen onderweg

Gods volk samen onderweg Gods volk samen onderweg In deze tijd zien we steeds meer het wij en zij denken. In de politiek maar ook in onze parochies. De angst van verlies die we op vele manieren ervaren. In de Goede Week zien we

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van

Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Kerst lijkt nog maar zo kort geleden en toch is Aswoensdag al weer gevierd en kijken we in deze Veertigdagentijd weer uit naar het Hoogfeest van Pasen. Tijd vliegt. In het pastoraal team wordt dat met

Nadere informatie

Marc Oortman, pastoor

Marc Oortman, pastoor U zult straks de posters weer zien hangen en de brieven vallen weer bij u in de bus: de Kerkbalans gaat van start. U wordt opgeroepen uw financiële bijdrage naar vermogen te leveren om het pastorale werk

Nadere informatie

Dubbelmonde. Met vriendelijke groet Ada, Yvonne en Esther

Dubbelmonde. Met vriendelijke groet Ada, Yvonne en Esther 22e Editie - maart & april 2019 Activiteitenkalender Dubbelmonde Voorwoord Zoals u waarschijnlijk heeft gelezen of gehoord is Dordrecht het decor voor The Passion op 18 april. The Passion vertelt het verhaal

Nadere informatie

MAANDPROGRAMMA NOVEMBER n Stee woar j thoes könt veul n. n Stee woar j thoes könt veul n

MAANDPROGRAMMA NOVEMBER n Stee woar j thoes könt veul n. n Stee woar j thoes könt veul n MAANDPROGRAMMA NOVEMBER 2016 BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS: Woonzorgcentrum Sint Jozef De Aanleg 2 7595 AD Weerselo Tel: 0541-222100 Jos Leliefeld, Zorgmanager Mail: j.leliefeld@zorggroepsintmaarten.nl Christel

Nadere informatie

Eerste Heilige Communie

Eerste Heilige Communie Eerste Heilige Communie 3 juni 2018 Open Hof Thema: Iedereen telt mee Voor de kinderen Een stapje verder Toen je gedoopt werd, hebben je ouders de eerste stap gezet op de weg van Jezus. Nu je wat groter

Nadere informatie

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid.

Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Als we in Bijbelse taal spreken over de rustdag dan lezen we in het scheppingsverhaal dat God op de zevende dag zijn werk had voltooid. Hij ruste uit van het werk dat Hij gedaan had. Al aan het begin van

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Jaarkalender 2014-2015

Jaarkalender 2014-2015 Inspiratie en betrokkenheid, een leer weg in de liturgie Met kinderen leren vieren Jaarkalender 2014-2015 Voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, hebben de parochies Sint Maarten en Trinitas in Leidschendam

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Zevenbergen

Hervormde Gemeente Zevenbergen Hervormde Gemeente Zevenbergen 2018 Geef voor je kerk. Geef je leven zin. Tijden veranderen. Dat is waar. In dit digitale tijdperk gaan die veranderingen ook echt snel. Wanneer tijden veranderen is het

Nadere informatie

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam.

Moge het adventslicht in ons steeds krachtiger worden om de duisternis te breken, in Gods Naam. Met de eerste zondag van de advent staan wij aan het begin van het nieuwe liturgische jaar. Deze voorbereidingstijd op Kerstmis wil ons helpen, een licht te zijn voor de andere mens. Als ik de geest van

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 2 januari in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 2 januari in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 30 december 09.30 uur Feest van de H.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

Bezoek aan het Bijbelhuis te Zevenkerken en de Magdalenakerk te Brugge.

Bezoek aan het Bijbelhuis te Zevenkerken en de Magdalenakerk te Brugge. Cursusaanbod pastoraal team West Zeeuws Vlaanderen 2009 2010 Geachte lezer, In dit boekje vindt u het cursusaanbod voor het werkjaar 2009 2010. Er is een divers aanbod met activiteiten, gespreksavonden,

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch

Over de presentatie viering van Ria Doornbusch wordt u nog nader geïnformeerd als hierover meer bekend is. Ria Doornbusch Vorig jaar ben ik er mee begonnen. Ik had ooit eens een set gekregen: een leuk kistje met acrylverf in verschillende kleuren, wat schilderdoek en penselen. Het duurde even voordat ik het durfde wagen,

Nadere informatie

Nr. 07 Website Zenderen: 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017

Nr. 07 Website Zenderen:   24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november december 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 07 Website Zenderen: www.zenderen.nl 24 november 2017 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 25 november 2017 2 december 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt,

Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, Een jaar is afgesloten, een nieuw jaar is begonnen. Over niet al te lange tijd komen de grote ondernemingen met hun jaarcijfers. Is er winst gemaakt, heeft men goed gedraaid? Was de omzet naar behoren?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering December 2017 Nieuwsbrief Aflevering 2017-12 December 2017 In deze aflevering: - Geboren. - Kerstpakketten acties. - Kerstvieringen. - Kerst-inn. - Vooraankondiging. - Algemene gegevens. Geboren. Dat geboren mag worden

Nadere informatie

Christelijk geloven gaat door

Christelijk geloven gaat door Juist rond Pasen zijn we als pastores druk met voorbereiding op de Sacramenten en de invulling en uitvoering van activiteiten en vieringen, passend in het ritme van het kerkelijk jaar. Aldoende merken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juni 2015 (jrg. 15 nr. 7)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juni 2015 (jrg. 15 nr. 7) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum juni 2015 (jrg. 15 nr. 7) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL98 INGB

Nadere informatie

Nieuwsbrief Emmanuelparochie

Nieuwsbrief Emmanuelparochie Nieuwsbrief Emmanuelparochie Jaargang 3 nummer 6, juni 2016. Sint Brigitta te Ommen Vrijwilligersmiddag Op zondag 29 mei is een gezellige vrijwilligersmiddag georganiseerd voor alle parochianen die zich

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed KERKBERICHT NR. 27 (JULI 2019) H. JOANNES DE DOOPER TE PIJNACKER PERSONALIA Overledenen 25.05 10.06 18.06 29.06 29.06 Adrianus Leonardus Franciscus Ammerlaan Wilhelmina Maria van Adrichem-Arkesteijn Willebrordus

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Website Zenderen: KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept september 2017

Website Zenderen:  KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept september 2017 DE STEM VAN ZENDEREN Website Zenderen: www.zenderen.nl KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 16 sept 2017 23 september 2017 49 ste Jaargang nr. 38 15 sept 2017 Parochie Zenderen: Parochiesecretariaat

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE

KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE KERKELIJK NIEUWS LOCATIE DE LUTTE Zondag 3 maart 09.00 uur : Communieviering m.m.v. Plechelmuskoor Voorganger : mevr. G. Maseland Lectrice : mevr. T. Hesselink Misdienaars : Ytse de Cocq van Delwijnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 6 06 Februari 2018 Nieuws Agenda 7 febr: Fablab in Zeist 7 febr: Voetbal FC Utrecht tegen Sparta 9 febr: DDK met SMASH 9 febr: Carnaval Zeist(nieuw) 10 febr: Voetbal FC Utrecht

Nadere informatie

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen.

Dat het vuur in u weer mag branden, begeesterd haar weg gaat, in en om u heen. zbegeesterd raken, kent u dat gevoel of hebt u dat in de laatste periode nog mogen ervaren? Ik wel, in de afgelopen maanden zie ik meer en meer jongeren begeesterd raken door M25. Hun handen en voeten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Jaargang 3, nr. 5 mei 2019

Jaargang 3, nr. 5 mei 2019 Jaargang 3, nr. 5 mei 2019 Het onmogelijke waar maken. De uitdrukking als Pasen en Pinksteren op één dag vallen betekent dat iets niet zal gebeuren. Maastrichtse parochies in negen clusters laten samenwerken

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart met een knipoog. Vroeger was er ook jeugd van tegenwoordig. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 33 Website Zenderen: www.zenderen.nl 6 juli 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 7 juli 2018 14 juli 2018 Parochie Zenderen:

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Gez. 125: 1, 3 Ps138: 1, 3 ELB 10 Projectlied ELB 241 ELB 186a: 1, 2 Opw 461 Math. 1: 18-25 Mededelingen Voorganger : Rudolf Setz Muziek : Jasper Dijkstra Voorbede : Jescavan Dijk

Nadere informatie

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade.

Zondag uur Eucharistieviering/ Doopviering Priester Byzantijnse kerk. Charlotte Schravenmade. Liturgische agenda Heilig Hart kerk Maarssen 5 Mei 2018 tot 29 Juni 2018 6 mei 2018 6e Zondag van Pasen Dopeling: / Doopviering Priester Byzantijnse kerk Byzantijns koor Han Brinkhof en Sander van Maarseveen

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden.

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Februari 2016 Altijd wat te doen: In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Voor wie graag actief bezig is,

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 5 en 6 September 2015 nr. 37 OPROEP In het weekend van 2, 3 en 4 oktober a.s. wordt er weer het Oogstdankfeest gehouden. Dit jaar met een speciaal

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Nieuwpoort en locatie De Palatijn worden aangeboden.

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Nieuwpoort en locatie De Palatijn worden aangeboden. Maart 2019 Altijd wat te doen: In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Nieuwpoort en locatie De Palatijn worden aangeboden. Voor wie graag actief bezig is, zijn

Nadere informatie

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne

Stationsstraat 1, 7622 LW Borne Pastoraal team: Mr. M.J.A. Oortman Tel: 06-20 453 713 Wekelijkse vrijde dag drs. mw. H.Th.Y.M. v.d. Bemt tel: 06-13 60 92 93 wekelijkse vrije dag mw. R. Doornbusch, tel: 06-14 40 69 55 wekelijkse vrije

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 5 30 Januari 2018 Nieuws Agenda 31 jan: Zeist woensdagmiddag (een koffer vol verhalen) 2 febr: Carnaval Doorn(nieuw) 3 febr: Lunchen in Zeist 7 febr: Fablab in Zeist 7febr:

Nadere informatie

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open.

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open. Nieuwsbrief Vrije Tijd week 12 20 maart 2018 Nieuws Agenda 23 mrt: Optreden bigband Jazz-West(nog plaats) 24 mrt: Workshop Paaskip maken (VOL) 31 mrt: Hongerige klant (VOL) 6 apr : Disco in Zeist (nieuw)

Nadere informatie

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de

Op dagen waarop er geen bijzondere zaken te vieren zijn, dragen de In liturgievieringen spelen kleuren een belangrijke rol. Tijdens eucharistievieringen komt de priester de ene keer in een groen kazuifel de kerk binnen, een andere keer in rood of wit. De kleur hangt niet

Nadere informatie

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping

2015-2016. Lambertuskerk - Rotterdam. Catechese. Geloofsvorming. Inleidingen. Verdieping 2015-2016 Lambertuskerk - Rotterdam Catechese Geloofsvorming Inleidingen Verdieping Locatie en contactgegevens Kerk Oostzeedijk beneden 3 (geen brievenbus) Pastorie Hoflaan 121 3062 JE Rotterdam (bezoek-

Nadere informatie

Van hart tot hart Rijd nooit harder dan je beschermengel kan vliegen.

Van hart tot hart Rijd nooit harder dan je beschermengel kan vliegen. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 14 Website Zenderen: www.zenderen.nl 26 januari 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 27 januari 2018 3 februari 2018

Nadere informatie

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen

Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen Januari - Februari Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus Vinkeveen en Waverveen PERSONALIA: OVERLEDEN: 08 december: 67 jaar; Gerrit Hermanus van den Broek, echtgenoot van Trees Compier; Rietveld 26.

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente

Johanneskapel. Ontmoeting en inspiratie. Een nieuwe lente Johanneskapel Ontmoeting en inspiratie Een nieuwe lente Programma januari-april 2014 Welkom Voor u ligt het nieuwe programma van De Johanneskapel. Het is nog winter, maar we kijken alweer uit naar de lente.

Nadere informatie

Ruimte scheppen en kiezen voor een persoonlijke vorm van vasten in de veertigdagentijd

Ruimte scheppen en kiezen voor een persoonlijke vorm van vasten in de veertigdagentijd Ruimte scheppen en kiezen voor een persoonlijke vorm van vasten in de veertigdagentijd We hebben de Kerstdagen maar net achter de rug en de Veertigdagentijd dient zich alweer aan. Toch zullen we ongetwijfeld

Nadere informatie

HH. Jacobus en Johannesparochie

HH. Jacobus en Johannesparochie 2 Na zeven jaar gewerkt te hebben in de HH. Jacobus en Johannesparochie en de laatste vijf jaar ook in De Goede Herder en de Heilige Geestparochie, heeft parochievicaris Zygfryd Nowara, per 1 november

Nadere informatie

K L E P P E R B R I E F

K L E P P E R B R I E F K L E P P E R B R I E F Katholieke basisschool St. Sebastianus 23e jaargang nummer 19 23 juni 2017 Onderwijs in actie: dinsdag 27 juni!! (zie laatste pagina) Gezinsviering. Op zondag 25 juni is er weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nr. 55. maart 2017

Nieuwsbrief. Nr. 55. maart 2017 Goed Nieuwsbrief Nr. maart 2017 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke hulpverlening

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend

Orde van Dienst. voor zondag 6 april Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Orde van Dienst voor zondag 6 april 2014 Vijfde zondag in de Veertigdagentijd 'Wonen overal even thuis' Thema: Bij het graf van een vriend Voorganger:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019

MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een. gezegend 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 1 13 tot en met 26 januari 2019 MEDEDELINGEN De makers van het Martinusbericht wensen u allereerst een gezegend 2019 Trudy, Ingrid, Suson, Sjaak,

Nadere informatie

Gods onvoorwaardelijke liefde.

Gods onvoorwaardelijke liefde. Aan het begin van de veertigdagentijd ontmoeten we Jezus op plaatsen en in situaties die wij niet kennen in het Twentse landschap. We ontmoeten Jezus in de woestijn. Hij is een soort retraite begonnen,

Nadere informatie

Jrg. 48 No mei

Jrg. 48 No mei Onder ons Parochieblad Beckum en omstreken Telefoon Pastorie; 074-3676209 E-mail; beckum@heiligegeestparochie.nl R.K. Heilige Geest Parochie geloofsgemeenschap Rabo; NL83 RABO 010.47.01.137 Beckum Giro;

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017.

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. Baarlo Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. 1 2 Open Inloop. Tijdens de open inloop kunt u vrijblijvend binnenlopen. Het is een ruimte voor alle mensen uit Baarlo. Een gemeenschapsruimte,

Nadere informatie

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?!

Themamiddag. Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! Themamiddag Vergeving na seksueel misbruik: mag, kan, moet dat?! De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), Stichting VPSG- advies en ondersteuning bij vragen rond seksueel geweld en zingeving en

Nadere informatie

KARMELKRING BOXMEER. voorjaar 2015 PROGRAMMA

KARMELKRING BOXMEER. voorjaar 2015 PROGRAMMA KARMELKRING BOXMEER PROGRAMMA voorjaar 2015 Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinnings-bijeenkomsten. Dit programma is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in de vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus

In dankbare herinnering aan Mgr. W.Th.J. Bosch Emerituspastoor van de St. Stephanusparochie in Borne Erekapelaan van de Paus In een wereld vol geluiden wil ik uw stem horen niet de dagelijkse stroom aan informatie niet opgejaagd door alles wat moet, groots en belangrijk is ik wil geen vaste paden, gehechtheid aan wat hoort en

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie