PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië"

Transcriptie

1 PROJECTVOORSTEL STERRENGALA Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië

2 SAMENVATTING Locatie SOS doelstelling Sahnaya Damascus, Syrië Sahnaya is een wijk in Damascus, Syrië. De levensomstandigheden van kinderen in het door oorlog geteisterde land zijn schrijnend. De realiteit van de burgeroorlog: tienduizenden kinderen zijn hun ouders verloren of kwijtgeraakt; meer dan mensen zijn omgekomen; ruim 13 miljoen mensen, onder wie 5,5 miljoen kinderen, hebben humanitaire hulp nodig. Opgroeien in een veilig SOS groepshuis Kinderen die de zorg van ouders en familie zijn verloren, veilig laten opgroeien in kleine familiegerichte groepshuizen en ze daarmee de kans op een toekomst geven. In de groepshuizen ontvangen ze liefdevolle zorg, psychosociale steun en begeleiding, en kunnen ze naar school. Zo kunnen ze zich fysiek, intellectueel, sociaal en emotioneel ontwikkelen, zodat ze weer zelfstandig kunnen worden. Holistische aanpak SOS Kinderdorpen kiest voor een lange termijn gerichte en kwalitatieve aanpak. Naast familieliefde zijn onderwijs en gezondheid belangrijke componenten in al onze programma s. Beneficianten Ervaring Circa 58 kinderen die de ouderlijke/familie zorg zijn verloren SOS Kinderdorpen is sinds 1981 actief in Syrië. Wij hebben langdurige kennis en ervaring in het land om de kinderen in onder meer Damascus te helpen. Er is een sterke lokale SOS organisatie die zorgt dat kinderen op een veilige en liefdevolle wijze kunnen opgroeien en zich ontwikkelen in hun eigen cultuur. Looptijd project januari december 2021 Benodigd budget voor de lopende kosten in de eerste drie jaar: zorg, onderwijs, psychosociale hulp, emotionele ondersteuning en begeleiding

3 VAN NOODHULP NAAR WEDEROPBOUW Het gewelddadige conflict in Syrië is al ruim acht jaar gaande en raakt miljoenen onschuldige kinderen. De afgelopen jaren zijn tienduizenden kinderen hun ouders verloren of kwijtgeraakt, honderdduizenden mensen omgekomen en miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Dankzij de steun van onze donateurs hebben we een gedegen en succesvol noodhulpprogramma in Tartous, Aleppo en Damascus kunnen opzetten, waarbij de zorg voor het kind centraal staat. Noodhulp biedt echter geen structurele oplossing. Om die reden gaan wij ons nu inzetten op het bouwen aan een toekomst voor de getroffen kinderen. Met het opzetten van kleine familiegerichte groepshuizen, en het bieden van psychosociale zorg en onderwijs, geven wij kinderen de kans om zich emotioneel, fysiek, sociaal en intellectueel te ontwikkelen. Jullie hulp hebben we daarbij hard nodig. Met lange termijn zorg een kansrijke toekomst voor kinderen creëren. SOS Kinderdorpen vangt kinderen die hun ouders zijn verloren of kwijtgeraakt, op in drie tijdelijke zorgcentra rondom Damascus. Hier kunnen de kinderen veilig verblijven en krijgen (medische zorg), voeding, onderwijs en psychosociale hulp. Ondertussen probeert SOS Kinderdorpen de ouders of brede familie van deze kinderen op te sporen, zodat de families weer herenigd kunnen worden. Wanneer dit niet lukt, gaan we op zoek naar een alternatieve vorm van familiegerichte zorg. Een veilig thuis voor kinderen als Jamil* Jamil is een jongen van zeven jaar en enig kind. Met zijn ouders had hij een zeer hechte band. Hij groeide op in een liefdevolle familie. Op een avond, diep in de nacht, terwijl het hele gezin lag te slapen kwam het Syrische geweld in zijn leefgebied tot een escalatie. Zijn vader werd neergeschoten terwijl hij in zijn bed lag te slapen. Zijn moeder lag ernaast. Na deze traumatische gebeurtenis was zijn moeder niet meer in staat voor hem te zorgen. Ze liet hem achter en verdween. De politie heeft Jamil uiteindelijk gevonden en naar het tijdelijke zorgcentrum in Saboura gebracht.

4 Op dit moment zorgen we in het tijdelijke zorgcentra voor 58 kinderen die geen familie meer hebben en er zonder de hulp van SOS alleen voor zouden staan. Zij hebben structurele zorg nodig, die is afgestemd op hun specifieke behoeften en situatie. Alleen op deze manier kunnen zij zich op emotioneel, fysiek, sociaal en intellectueel vlak goed ontwikkelen en een kans maken op een toekomst. Bouw van acht kleine groepshuizen Middenin de wijk Sahnaya in Damascus worden binnenkort acht groepshuizen gecreëerd in een appartementengebouw. Het gebouw is momenteel nog niet bewoonbaar. Na een grondige renovatie kunnen in elk groepshuis vijf tot acht kinderen wonen; zowel meisjes als jongens in verschillende leeftijdscategorieën. In deze familiegerichte omgeving kunnen de kinderen, in de zorg van twee SOS verzorgers, weer tot zichzelf komen. De kinderen kunnen elke dag naar school en doordat de groepshuizen in de gemeenschap staan, kunnen de kinderen makkelijk integreren. Het programma bestaat uit: Het bieden van een veilige, stabiele familiegerichte leefomgeving voor kinderen die de ouderlijke zorg zijn verloren. De gezondheid en groei van de kinderen ontwikkelen en beschermen, inclusief hun fysieke, sociale, emotionele en intellectuele behoeften. Toegang tot onderwijs en het verwerken van de opgedane trauma s via psychosociale hulpverlening. Toegang tot sociale voorzieningen. Extra curriculaire activiteiten. Voor elk kind wordt een eigen, op maat gemaakte ontwikkelingsplan opgesteld, waarbij gekeken wordt naar de specifieke behoeften en wensen van het kind. Ook de kinderen nemen in het plan verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling om zo duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken.

5 EEN TOEKOMST VOOR KINDEREN ALS INAS* Inas wordt op driejarige leeftijd moederziel alleen en verlaten op straat gevonden. Ze komt als enig kind terecht in een pleeggezin. Zeven jaar later, Inas is dan tien jaar, krijgen haar pleegouders een baby. Door de oorlog is het gezin op de vlucht en is het voor hen niet mogelijk om voor twee kinderen te zorgen. Als de baby drie maanden oud is, wordt Inas naar familieleden van haar pleegouders gestuurd. "Ik heb daar uiteindelijk een maand gewoond, maar omdat ook zij niet genoeg geld hadden om voor mij te zorgen, moest ik het huis uit. Ik werd op straat gezet. Dit was een van de engste momenten uit mijn leven." Inas Nadat ze uit huis is gezet, zwerft Inas drie dagen op straat. Het is januari en een extreem koude winter. Er is nergens een plek om te slapen en ze vindt geen veilig onderdak. Na drie dagen, wanneer ze compleet radeloos is, wordt ze door de politie gevonden. Zij brengen haar naar een SOS zorgcentrum in Damascus, waar kinderen die hun familie door de oorlog zijn kwijtgeraakt of zijn verloren tijdelijk worden opgevangen. Toen Inas naar het centrum kwam, was er dringend psychologische hulp nodig. Aan de buitenkant leek alles in orde, maar ze werd elke nacht wakker van verschrikkelijke nachtmerries. Nagham, verzorgerster van Inas in het SOS-centrum. SOS heeft er de afgelopen twee jaar alles aangedaan om haar ouders en andere familieleden op te sporen, helaas nog zonder resultaat. Voor Inas haar geestelijke gezondheid én toekomst is het van belang dat zij lange termijn zorg krijgt. Ze zal naar een van de kleine groepswoningen gaan. Door de familieachtige, stabiele omgeving krijgt Inas de mogelijkheid zich weer veilig te voelen. Door persoonlijke aandacht en intensieve psychologische hulp kan ze leren mensen weer te vertrouwen en kan ze haar trauma s verwerken. Inas heeft als droom om voetballer te worden. Ze geniet ontzettend van het spel en vindt het heerlijk om met de andere kinderen te spelen. Ook wil ze leren lezen en schrijven zoals andere kinderen van haar leeftijd. Want voordat ze in het SOScentrum kwam, ging Inas nooit naar school en ze heeft dan ook een grote achterstand. Ze werkt heel hard en heeft als doel om deze achterstand komend jaar op school in te halen.

6 Kinderen als Inas verdienen onze steun. Zij hebben niet voor oorlog gekozen. Maar ze zijn wel de grootste slachtoffers. Niet alleen dragen ze nu al de verschrikkingen van de oorlog met zich mee, maar ook hun uitzicht op een normale toekomst is nihil zolang deze kinderen geen veilig thuis hebben en geen mogelijkheid hebben om onderwijs te volgen en van hun trauma s te herstellen. Benodigd budget Om dit programma te kunnen starten, is voor de eerste drie jaar nodig. In onderstaande tabel is te zien waar dit budget uit bestaat. Budget item Bestaande uit: Kosten in euro s Huur & onderhoud van de groepshuizen O.a. huur, onderhoud, elektriciteit, gas, water, internet en telefoon Levensonderhoud van kinderen zorgdragers O.a. eten, kleding, vervoer, hygiëne en verzorging Onderwijs (basis en voortgezet) O.a. Schoolgeld, schooluniformen, bijscholing/bijles, beroepsonderwijs, boeken en schriften Medische en psychosociale zorg O.a. Psychologen, emotionele ondersteuning, doktersbezoek, medische operaties, traumaverwerking, vrijetijdsbesteding, sport, muziek en spel Totale kosten voor 3 jaar ** ** Begroting op basis van een schatting. Kosten kunnen in praktijk en in de toekomst door inflatie en koerswisselingen afwijken. We hebben uw hulp nodig om de kinderen in Syrië te helpen hun toekomst weer op te bouwen. Helpt u mee? Geef bijvoorbeeld voor - 90 euro een kind een schooluniform en schoolboeken/schriftjes euro een kind een jaar bijscholing om zijn/haar leerachterstand in te halen euro een kind een jaar lang scholing * De namen in dit projectvoorstel zijn wegens privacy doeleinden veranderd.

7 BIJLAGE 1: SOS KINDERDORPEN IN SYRIË Al bijna 40 jaar aanwezig SOS Kinderdorpen is sinds 1981 actief in Syrië. Er zijn twee SOS kinderdorpen, in de hoofdstad Damascus (1981) en in Aleppo ( ), nabij de Turkse grens. In 2013 moesten we de kinderen uit kinderdorp Aleppo evacueren omdat de gevechten te dichtbij kwamen en we de veiligheid van de kinderen en medewerkers niet konden garanderen. De kinderen zijn allereerst opgevangen in kinderdorp in Damascus en in 2017 grotendeels verhuisd naar het nieuwe kinderdorp Saboura, Damascus. De verschrikkelijke gevolgen van de oorlog raken niet alleen de SOS families. Daarom heeft SOS Kinderdorpen in 2013 een Emergency Response Programma (ERP) in Aleppo, Tartous en Damascus uitgerold om kinderen en hun families op verschillende manieren te ondersteunen. Onze lokale collega s hebben de afgelopen zes jaar, soms met gevaar voor eigen leven, vele kwetsbare kinderen en families buiten de kinderdorpen kunnen helpen. De humanitaire hulp richtte zich voornamelijk op: het veilig opvangen van kinderen die door het conflict hun ouders zijn verloren of kwijtgeraakt in de kinderdorpen, de tijdelijke zorgcentra en kindvriendelijke ruimtes; het bieden van (gratis) medische zorg aan kinderen en het uitvoeren van levensreddende operaties; psychosociale zorg, emotionele ondersteuning en begeleiding van getraumatiseerde kinderen en families; Onderwijs het terug naar school project Deze steun hebben we mede dankzij de extra donaties die we hebben mogen ontvangen, kunnen bieden. We hopen dat we ook voor dit project weer op uw steun kunnen rekenen.

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING

GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING Dit is Fatima. Ze is Syrisch. Ze woont nu in een vluchtelingenkamp in Libanon omdat haar familie is gevlucht voor de oorlog. Vriendjes

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n De kinderen die in het kinderdorp van Malaika Kids wonen, zijn weeskinderen: zonder ouders en familie, of ze hebben wel familie, maar die kan niet voor hun zorgen. Ook hebben ze stuk voor stuk een verleden

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen...

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen... Keizersgracht 62-64 1015 CS Amsterdam Klein beginnen... De vijf aandachtsgebieden waar Wereld Nood Hulp zich op richt: VOEDSEL WATER GEZONDHEIDSZORG SCHOLING VEILIGHEID Het is mogelijk dat de adressering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 20 september 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld.

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Drs. Janna van der Zand GGD GHOR Nederland Jeugdarts GGD Zuid Limburg Drs. Jean Kuzam Kinderarts (Syrië) Inhoud workshop Voorstellen Asielprocedure

Nadere informatie

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING Syrische vluchtelingen en ontheemden Februari 2013 Inleiding Bijna twee jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn inmiddels ruim 3 miljoen mensen op de vlucht.

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

Pleegzorg. Informatie voor jongeren

Pleegzorg. Informatie voor jongeren Pleegzorg Informatie voor jongeren Pleegzorg? Voor wie? Een pleeggezin is een gezin waar kinderen van 0 tot 18 jaar kunnen wonen omdat het thuis niet meer kan. Dit kan voor een korte tijd zijn, maar kan

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 Bedankt! Je kunnen verplaatsen in de situatie van mensen die dit overkomt en medeleven tonen helpen al enorm. Maar als je dan ook nog eens besluit er

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen De kracht van het gewone leven. Gezinswonen Sommige kinderen en jongeren hebben langdurig behoefte aan een kleinschalige woonomgeving, in gezinsverband.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home

Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home Jaarverslag 2015 Stichting Jua Rescue Center en Children s Home 1 Inhoud 1. Jua Rescue Center p. 3 1.1 Bereik 1.2 Activiteiten 1.3 Samenwerking 1.4 Personeel 1.5 De Nederlandse stichting 2. Financiën p.

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de)

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) Turken in Kreuzberg Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) 1 OPDRACHT 1 Waarom werd de Berlijnse muur opgericht? Na de 2 e Wereldoorlog werd Duitsland in 2 gedeeltes opgesplitst, te weten West-Duitsland

Nadere informatie

ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD

ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD 23 september 2010 ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD In 2008 heeft Esprit zich verbonden aan SOS-Kinderdorpen om kinderen

Nadere informatie

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2018 - UITGAVE: JUNI 2019 - WWW..NL Beschermen van de meest kwetsbaren Voorwoord In 2018 gaf Dorcas aan meer dan 750.000 mensen hulp. Dat deden we in 14 landen, verspreid

Nadere informatie

MEMO. : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord.

MEMO. : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord. MEMO No. 13023 Aan Van : Raadscommissie Samenlevingszaken : Wethouder Ruifrok Datum : 15 augustus 2012 Onderwerp : vervoer AZC leerlingen naar het Zuyderzee College, Nagelerweg, Emmeloord. Vanaf september

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia

Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia Beleidsplan Stichting Yagana World for the poor in Gambia Inleiding Voor u ligt een beleidsplan van de Stichting Yagana World. Deze stichting is 31 augustus 2004 opgericht en gevestigd te Nieuw Vennep.

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Wat is het King David Schoolfonds? Wat doen we met uw bijdragen? Financieel jaaroverzicht 2016

Wat is het King David Schoolfonds? Wat doen we met uw bijdragen? Financieel jaaroverzicht 2016 Wat is het King David Schoolfonds? Het King David Schoolfonds helpt kinderen in Rwanda die van de middelbare school dreigen te worden gestuurd omdat ze hun schoolgeld niet meer kunnen betalen. Ook helpt

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Wij bieden jongeren een nieuwe start

Wij bieden jongeren een nieuwe start Wij bieden jongeren een nieuwe start singelzicht.nl Gelijke kansen voor iedere jongere Zwerfjongeren, een waardevaste investering Iedere investeerder zoekt naar het hoogste rendement. Dat geldt ook voor

Nadere informatie

Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009

Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009 Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009 Ook in 2008 heeft Deloitte, via Net4kids, een prachtige gift beschikbaar gesteld voor het werk van REMER ter ondersteuning

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar:

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Ervaringen Palliatieve Zorg Thuiszorg Dichtbij > Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: 37% 52% 7% 4% echtgeno(o)t(e)partner

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Stichting Overijsselse Pleegouders

Stichting Overijsselse Pleegouders STICHTINGSPLAN Stichting Overijsselse Pleegouders Huidige naam is: Stichting Pleegouders Overijssel Pagina 1/8 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Uitgangspunten Overijsselse Pleegouders... 4 1.1. Problematiek

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en + co-ouderschap

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen

Hulp aan Syrische vluchtelingen Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

STICHTING HUIS VAN LIEFDE BELEIDSPLAN

STICHTING HUIS VAN LIEFDE BELEIDSPLAN STICHTING HUIS VAN LIEFDE BELEIDSPLAN 2018-2020 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Gegevens Stichting 2. Kernwaarden en identiteit 3. Beleid 3.1 Huisvesting 3.2 Levensonderhoud 3.3 Aandacht en ondersteuning

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Steun ons, zodat wij hen kunnen (onder) steunen! Financiële bijdragen kunnen worden gestort op girorekening NL51INGB0001731037 t.n.v. Stichting Mariposa-Peru

Nadere informatie

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna?

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Hoe ziet jullie gezin er uit? En wat vind je daarvan? Welke voordelen heeft het

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Stichting Kinderen van Suriname, kwartaalbericht januari 2014

Stichting Kinderen van Suriname, kwartaalbericht januari 2014 Stichting Kinderen van Suriname, kwartaalbericht januari 2014 Introductie Eind september 2013 zijn wij (Ramses Man en Susan Smithuis met onze dochter Elise en (pleeg)zoon Liam) vanuit Nederland naar Suriname

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven.

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven. Begroting 2014-2016 Stg Time to help Nederland 2014 2015 2016 Opbrengsten 156.500,00 172.150,00 189.365,00 Projecten Medische missie 25.000,00 27.500,00 30.250,00 Noodhulp 4.000,00 4.400,00 4.840,00 Vluchtelingen

Nadere informatie

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015 Malka Mai Mirjam Presseler Rose Kattenberg, 4V 6 november 05 Inhoud Samenvatting Tijd 3 Ruimte 3 Perspectief 3 Thema 3 Personages 3 Titel 3 De auteur 4 Eindoordeel 4 Het boek bestaat uit 34 bladzijdes

Nadere informatie

Beleidsplan Sunshine House

Beleidsplan Sunshine House Beleidsplan Sunshine House In dit beleidsplan geven we u enerzijds informatie over Stichting Weeshuis Sunshine House en haar doelstellingen, anderzijds geven we u inzage in de uitdagingen waar we in de

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

zonder de stabiele en gezonde basis van een liefdevol

zonder de stabiele en gezonde basis van een liefdevol Kinderdagcentra 2017 Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in Moldavië meer dan honderdvijftigduizend kinderen in een onveilige en ongezonde situatie opgroeien. Ze groeien op zonder ouders omdat die

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden ALGEMENE INFORMATIE Specialistisch hulpaanbod voor meiden Meiden gaan op een andere manier met hun problemen om dan jongens. Wij hebben gemerkt dat meidenhulpverlening een andere, specialistische aanpak

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis

Vragenlijst. Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis Voor u ligt de vragenlijst Ervaringen met hulpverlening na een schokkende gebeurtenis. Deze vragenlijst wordt u aangeboden door [instantie].

Nadere informatie

ondersteuning dichtbij

ondersteuning dichtbij Buurtteams, professionele ondersteuning dichtbij BUURTTEAMS UTRECHT Iedereen wil graag grip houden op het eigen leven. Maar wat als dat door omstandigheden niet lukt? Dan staat het buurtteam voor u klaar!

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland Stichtingsplan Stichting San Lucas Nederland Bestuur Stichting San Lucas Nederland Oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Visie, Missie, Doel & Resultaten...4 3. Activiteiten...5 4. Organisatie...6

Nadere informatie

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Voorkomen is beter Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Postbus 545, 3500 AM UTRECHT www.loscachorros.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND 1. 17 interviews 2. Leeftijd van 16 tot 25 3. 59% was jongen en 41% meisje Samenvatting van belangrijkste uitkomsten 4. 41% noemen als etniciteit

Nadere informatie

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children helpen samen gevluchte kinderen in Nederland. INTRODUCTIE

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor * ** *** = Significant verschil, dit betekent dat het verschil niet toe te wijzen is aan toeval. = laag opl niveau is geen onderwijs tm mavo; = midden opl niveau

Nadere informatie

PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN

PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN Meer dan achtentwintig miljoen kinderen uit conflictgebieden zien nooit een leraar. Door oorlog is hun school verwoest. Ook zijn ontzettend veel

Nadere informatie

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar:

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Ervaringen Palliatieve Zorg Thuiszorg Dichtbij > Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: 43% 43% 6% 9% echtgeno(o)t(e)partner

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties Perspectief op gewoon leven Wat we leren van evaluaties Stichting Perspectief, juni 2005 Aanleiding De LFB komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. De LFB heeft de ervaring

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Gelderland Diagnostiek en behandeling Polikliniek Gelderland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden diagnostiek en

Nadere informatie

De auto met bedden komt aan.

De auto met bedden komt aan. ONE Op dit moment vangen wij 80 mensen op. We hebben tientallen bedden bijgekocht. We koken de hele dag door, liters soep, aardappelpuree, vlees, pannekoeken en ga zo maar door. De situatie is zeer ernstig.

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

JONGENS VROUWEN OPVANG TOEKOMST AANDACHT MEISJES ONDERDAK

JONGENS VROUWEN OPVANG TOEKOMST AANDACHT MEISJES ONDERDAK AANDACHT JONGENS MEISJES OPVANG VROUWEN LIEFDE ETEN TOEKOMST ONDERDAK Al sinds helpt Homeless Child vooral kinderen maar ook vrouwen om een beter bestaan op te bouwen. Ons werk is mogelijk dankzij u en

Nadere informatie

Pleegzorg doe je samen

Pleegzorg doe je samen Kinderen mogen opgroeien in een gezin Pleegzorg doe je samen Informatie voor professionals Kinderen horen thuis, en als dat niet kan: zo thuis mogelijk. Met dit motto geven we bij Lindenhout vorm aan de

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010 Haïti Anneke Vinke, 19 januari 2010 Opzet Korte introductie Feiten en verder Morgen... PAUZE --> daarna vragen/discussie 2 Situatie: RAMP in Haïti TV beelden & leed: zien van pijn van kinderen niet te

Nadere informatie

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage

Gezondheidsproject Miski Wawa VI Verkorte eindrapportage Centrum ter ontwikkeling van kind en volwassene in Peru Mozartstraat 46 4003 LD TIEL Tel: 0344 627923 E-mail: info@vilcabamba.nl Postbanknr: 9595983 KvK nr.: 28097696 www.vilcabamba.nl. Gezondheidsproject

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat XD Varsseveld The Netherlands. Telefoon +31(0)

Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat XD Varsseveld The Netherlands. Telefoon +31(0) Jaarverslag 2017 Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat 83 7051 XD Varsseveld The Netherlands Telefoon +31(0)6 460 374 18 Online www.srilancare.com info@srilancare.com Publicatiedatum: 01-03-2018

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

Bolsternieuws. Februari Een stukje algemene informatie.

Bolsternieuws. Februari Een stukje algemene informatie. Bolsternieuws Februari 2019 Een stukje algemene informatie. Studiedag team 19 febr. Tijdens deze studiedag hebben wij de resultaten van de Medio citotoetsen in kaart gebracht. Wat waren wij blij met de

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat SGJ Christelijke Jeugdzorg wil er met professionele jeugdzorg aan bijdragen dat kwetsbare kinderen en jongeren zich positief

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers. 3. Project. 4. Beleid 2014 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Organisatie Doelstelling, visie, werkwijze Bestuur en vrijwilligers 3. Project 4. Beleid 2014 5. Financiële verantwoording Postbus 3091 5203 DB s-hertogenbosch

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 2184 woorden 6 januari 2003 6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

OPVANG EN NAZORG BRANDWEER. Collegiale opvang en Steunpunt Brandweer

OPVANG EN NAZORG BRANDWEER. Collegiale opvang en Steunpunt Brandweer OPVANG EN NAZORG BRANDWEER Collegiale opvang en Steunpunt Brandweer Door je werk bij de brandweer kom je in veel verschillende situaties terecht. Sommige gebeurtenissen hebben een grote impact. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie