GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING"

Transcriptie

1 GEEF KWETSBARE KINDEREN EEN TOEKOMST! DOOR ONDERWIJS EN TRAUMAVERWERKING

2 Dit is Fatima. Ze is Syrisch. Ze woont nu in een vluchtelingenkamp in Libanon omdat haar familie is gevlucht voor de oorlog. Vriendjes van school zijn allemaal hun eigen weg gegaan, op zoek naar veiligheid. Of ze zijn overleden. En zij staat daar in een plastic tent zonder verwarming. De vloeren zijn van hout en voelen vochtig aan. Op de grond liggen stukken schuim waar ze op kan slapen. Aan haar been houdt een kleiner zusje zich vast met de ogen vol tranen. Het huilen valt haar niet meer op want alle kinderen in dit vluchtelingenkamp huilen, wenen, snikken of zijn vaak angstvallig stil. Allemaal dragen ze trauma s met zich mee. Kinderen als Fatima verdienen onze steun. Zij hebben niet voor deze oorlog gekozen. Maar zij zijn nu wel de grootste slachtoffers. Niet alleen dragen ze nu al de verschrikkingen van de oorlog met zich mee, maar ook hun uitzicht op een normale toekomst is nihil zolang deze kinderen geen mogelijkheid hebben om onderwijs te volgen en van hun trauma s te herstellen. Fatima is slechts één van de half miljoen Syrische kinderen die in Libanon worden opgevangen. In totaal vangt Libanon, een land vier keer kleiner dan Nederland, maar liefst 1 miljoen oorlogsvluchtelingen op. Door de toestroom van deze vluchtelingen is de hele Libanese maatschappij onder enorme druk komen te staan. Zo is het volgen van onderwijs geen vanzelfsprekendheid meer. Zowel de Syrische als Libanese kinderen volgen kwalitatief onvoldoende of - vaker nog - helemaal geen onderwijs. Hierdoor dreigt een hele generatie van Syrische én Libanese kinderen op te groeien zonder enig toekomstperspectief. Help mee zoveel mogelijk kinderen geen onderdeel te laten worden van een verloren generatie. Ieder kind telt! Let us become the first generation to decide to be the last that sees empty classrooms, lost childhoods, and wasted potentials. Malala Yousafzai, Nobel Peace Price Winner Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst tegemoet te laten gaan willen we van start gaan met het programma onderwijs in een crisissituatie. Syrische kinderen die een leerachterstand hebben of bepaalde levensvaardigheden missen, zullen onderwijs en bijscholing ontvangen. Daarnaast wordt er, om hen te helpen met het verwerken van de opgedane trauma s, psychosociale zorg geboden.

3 OORLOG IS NIET TE STOPPEN, MAAR DE GEVOLGEN ERVAN WEL! De oorlog in Syrië, die zes jaar geleden begon, heeft een enorme impact op haar buurlanden. Door de toevlucht van meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen heeft Libanon, ten opzichte van haar eigen bevolking, het hoogste aantal vluchtelingen opgenomen. De grote instroom van Syriërs heeft geleid tot sociale-, economische-, politiekeen veiligheidsproblemen in Libanon. Met name het onderwijssysteem is overbelast. Tussen 2013 en 2016 was er bijna een vertienvoudiging van het aantal Syrische kinderen (3-18 jaar) die onderwijs volgde in Libanon. In 2011/12 volgden kinderen onderwijs en in 2015/16 steeg dit aantal naar kinderen. De toegang tot en kwaliteit van het onderwijs zijn hierdoor enorm verslechterd. Leraren zijn overwerkt doordat ze dubbele shifts draaien, de leeftijdsverschillen en niveaus in klassen zijn groot en er is te weinig of geen aandacht voor de opgedane trauma s van de kinderen. En zelfs voor Syrische vluchtelingen die wel toegang hebben tot onderwijs zijn er grote barrieres: Syrische kinderen spreken Arabisch en zijn gewend om in het Arabisch les te krijgen. Op de Libanese scholen wordt echter les gegeven in het Frans en in het Engels. De kinderen kampen met hevige trauma s en er is geen pyschosociale ondersteuning; Jongeren kunnen vaak niet naar school omdat ze moeten werken om de familie financieel te ondersteunen. Meisjes worden om die reden op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt en raken snel zwanger; Discriminatie en pesten van Syrische kinderen en jongeren op school. Dit wordt mede veroorzaakt door de grote impact die de toestroom van deze vluchtelingen heeft. ONDERWIJS: VAN LEVENSBELANG IN CRISISSITUATIES Het belang van onderwijs in noodsituaties is groot. Kinderen die naar school gaan hebben een kleinere kans om in aanraking te komen met geweld, verkrachting, prostitutie en andere levensbedreigende activiteiten. Naast het feit dat onderwijs op korte termijn levensreddend kan zijn, geeft onderwijs ook hoop voor de toekomst. Als je kinderen die in een crisissituatie leven vraagt wat zij het meeste nodig hebben, vertellen zij vaak dat ze graag hun opleiding willen voortzetten. Het enige wat de kinderen nog hebben zijn hun dromen voor de toekomst. Iedere dag dat zij geen onderwijs volgen verkleint de kans dat er iets van hun dromen terecht komt.

4 In een onderzoek met kinderen die zich in 17 verschillende crisissituaties bevonden - variërend van conflict tot langdurige crisis - gaf 99 % van de kinderen aan dat zij onderwijs als prioriteit zien in noodsituaties. HET PROJECT: EDUCATIE IN EEN CRISISSITUATIE Slechts 1.4 % van de wereldwijde noodhulp is geïnvesteerd in onderwijs. Dit terwijl 99% van de kinderen in crisissituaties aangeeft onderwijs als prioriteit te zien. Kinderen moeten kunnen bouwen aan hun toekomst. Ongeacht wie ze zijn, waar ze wonen of wat er rondom hen gebeurd. Het doel van het project is om de leerachterstand van Syrische vluchtelingen kinderen te verkleinen en hen te helpen bij de verwerking van hun trauma s zodat ook zij hun dromen kunnen verwezenlijken. Met dit project kan er gezorgd worden dat: 290 kwetsbare Syrische kinderen het onderwijs krijgen dat ze zo hard nodig hebben om hun leerachterstand te verhelpen. Van de 290 kinderen komen 40 kinderen uit het tijdelijke zorgcentra van SOS Kinderdorpen; deze 290 kinderen psychologische ondersteuning ontvangen om hun te helpen bij het verwerken van oorlogstrauma s. Het programma kan onderverdeeld worden in twee hoofdactiviteiten, namelijk: het ondersteunen van kinderen met een leerachterstand door middel van bijscholing en het bieden van psychosociale zorg voor de kinderen om hen te helpen bij het verwerken van hun trauma s. Ondersteunen van kinderen met een leerachterstand Veel Syrische vluchtelingen hebben een leerachterstand. Dit komt doordat zij gedurende de zes jaar durende oorlog geen/nauwelijks onderwijs hebben kunnen volgen. Het doel van dit programma is om deze achtergestelde leerlingen te voorzien van de vaardigheden en kennis die nodig is om hun studie voort te zetten in een regulier klaslokaal. De leerlingen die worden opgeleid bevinden zich in de leeftijdsgroep 4-12 jaar. De leerstof omvat onder andere het leren lezen, bijles in Engels, schrijven, spelling, mondelinge vaardigheden en wiskunde. Psychosociale zorg om trauma s te verwerken Aanvullend op de educatieve begeleiding of trainingen krijgen de kinderen en jongeren psychosociale ondersteuning. Via lachtherapie, speeltherapie, tekentherapie en groepssessies worden deze kinderen en jongeren geholpen om met hun trauma s om te gaan. Zij leren hoe ze hun gevoelens kunnen uitdrukken en hoe ze om te kunnen gaan met hun emoties. Eventuele ouders en verzorgers van de kinderen en jongeren worden betrokken bij dit proces zodat ook zij leren hoe zij het beste met hun kinderen om kunnen gaan.

5 De meeste Syrische vluchtelingen zijn getraumatiseerd. Veel kinderen hebben verschrikkelijke situaties meegemaakt. Zo zijn er kinderen die verplicht executies door IS moesten bijwonen. Om de kinderen zo goed mogelijke hulp te bieden, worden onze medewerkers bijgeschoold door specialisten op het gebied van psychosociale zorg. Naast psychotherapie passen we spel- en dramatherapie toe. Na enkele weken van zulke sessies, vertrouwen ze ons. Pas dan komen hun emoties los. De jongste kinderen willen weten waar hun mama, papa, broertje of zusje zijn. De oudere kinderen maken zich vooral zorgen over hun toekomst. - SOS Medewerker Jean Chamoun GEEF KINDEREN IN LIBANON WEER EEN TOEKOMST! Met ,- geeft u 290 Syrische kinderen in de leeftijd tot 12 jaar, een jaar lang de mogelijkheid hun oorlogstrauma s te verwerken en goed onderwijs te volgen. Door leraren bij te scholen in psychosociale zorg (begeleiding bij traumaverwerking), de leerlingen toegang te geven tot de nieuwste onderwijsmethoden en (groeps)therapie aan te bieden, verbetert u de kansen van deze kinderen om hun schoolcarrière succesvol af te sluiten en daarmee de basis te leggen voor een goede toekomst! ,- van dit bedrag gaat naar de kinderen in het bestaande Alternative Care Center van SOS in Khenshara. Met de overige ,- wordt onderwijs en traumabegeleiding in bestaande scholen in de omgeving van het Center verbeterd. Door efficiënt met de kosten om te gaan, kan voor iedere ,- die u meer ophaalt een extra school een jaar lang ondersteund worden. CONTACT Wij zijn onze partners zeer dankbaar. Zonder partners zoals jullie zou SOS Kinderdorpen niet kunnen bestaan en zouden de Syrische vluchtelingen kinderen er helemaal alleen voorstaan. Om de Syrische kinderen een toekomst te geven hebben we jullie hulp nodig. We hopen dan ook het project Educatie in een crisissituatie jullie aanspreekt. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met Daan Meurer. daan@soskinderdorpen.nl T: M: Financiële informatie: U kunt uw donatie overmaken naar NL40INGB in de naam van SOS Kinderdorpen onder vermelding van Educatie in een crisissituatie.

6

7 BIJLAGE 1: SOS KINDERDORPEN IN LIBANON SOS Kinderdorpen zet zich ervoor in dat kinderen ten alle tijden gezond en liefdevol kunnen opgroeien. Ook in tijden van oorlog en crisis. SOS Kinderdorpen zet zich daarom al jaren in voor gezinnen en kinderen van Syrische vluchtelingen en Libanese gezinnen die door de crisis in de verdrukking zijn geraakt. Al bijna 50 jaar een veilig baken te midden van oorlogsgeweld SOS Kinderdorpen is al bijna 50 jaar actief in Libanon. Er zijn vier kinderdorpen op verschillende locaties waar kinderen worden opgevangen die er anders alleen voor waren komen te staan. Zij zijn ondergebracht bij een liefdevolle SOS moeder samen met (biologische) broertjes en zusjes. Naast deze kinderdorpen heeft SOS Kinderdorpen familieversterkende programma s waar families in kwetsbare situaties ondersteund worden. Door deze families te steunen voorkomen we wordt dat families uit elkaar vallen en kinderen er alleen voor komen te staan. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog heeft SOS Kinderdorpen in 2014 een noodhulpprogramma opgezet in Libanon om zo hulp te kunnen bieden aan Syrische vluchtelingen. De volgende activiteiten zijn ondernomen: Er is een tijdelijk SOS zorgcentrum (het zgn. Interim Alternative Care Center) opgericht waar sinds 2014 bijna 150 kinderen zonder ouders een liefdevol en veilig thuis hebben gekregen. Naast huisvestiging en basiszorg krijgen deze kinderen ook onderwijs, psychologische en medische zorg. In het dagopvang centrum hebben 250 kinderen psychologische zorg en onderwijs ontvangen. Ongeveer 100 Syrische vrouwen (met een gezin van gemiddeld vijf kinderen) die in de vluchtelingenkampen in Beirut worden opgevangen, zijn voorzien van psychologische zorg en zijn ondersteunt via het familieversterkende programma. Deze vrouwen worden getraind om zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast hebben ongeveer 50 Syrische vrouwen onderwijs gevolgd (o.a. Engelse les, naailessen en bewustwording sessies over bijvoorbeeld traumaverwerking). Er zijn op verscheidende locaties voedselpakketten en hygiëne pakketten uitgedeeld aan de meest kwetsbare groep vluchtelingen. Hiermee zijn 600 families bereikt. Viviane Zeidan, sinds 2010 directeur van SOS Kinderdorpen in Libanon, vertelt: We bevinden ons in de moeilijkste fase sinds onze oprichting. Het land is in crisis. Libanon en ook SOS Kinderdorpen proberen de Syriërs zo goed mogelijk te helpen. Ondanks bezuinigingen helpen we meer kinderen. De ironie is echter dat, door de enorme toestroom van Syrische vluchtelingen, de Libanese bevolking nu ook lijdt. Al onze systemen en voorzieningen zijn overbelast. Om die reden hebben we besloten dat we onze noodhulp ook deels in zullen zetten voor de Libanese bevolking.

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON

ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE. Update november 2018 LIBANON ONDERWIJS IN EEN CRISISSITUATIE Update november 2018 LIBANON EDUCATIE IN CRISISSITUATIE, LIBANON Om de kinderen die het meest getroffen zijn door de Syrische crisis een kansrijke toekomst te geven is in

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië

PROJECTVOORSTEL STERRENGALA. Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië PROJECTVOORSTEL STERRENGALA Van noodhulp naar wederopbouw in Syrië SAMENVATTING Locatie SOS doelstelling Sahnaya Damascus, Syrië Sahnaya is een wijk in Damascus, Syrië. De levensomstandigheden van kinderen

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON

AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON PROJECT VOORSTEL: AANHOUDENDE CRISIS IN LIBANON SITUATIE ANALYSE In Libanon, een land met 4,4 miljoen inwoners, heeft het aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen door de UNHCR, een aantal bereikt

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen

Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen Turkije Onderwijs voor Syrische kinderen 2014-2017 UNICEF/UNI180495/Yurtsever Caption: Ronak & Hazer / Both 10 years old from Kobane / Living in Sanliurfa at host community We both want to be teacher when

Nadere informatie

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon Situatie vluchtelingen Syrië steeds nijpender Er zijn zulke grote tekorten in de hulpfondsen dat Syrische vluchtelingen binnenkort niet langer de meest basale voedselhulp kan worden gegeven. Die conclusie

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 20 september 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten 33625 Hulp, handel en investeringen 32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Nr. 178 Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1

JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE. Aanmoediging tot ontwikkeling. Pagina 1 JAARVERSLAG 2015 STICHTING JYAMBERE Aanmoediging tot ontwikkeling Pagina 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 DOELSTELLING... 5 VISIE... 5 WERKWIJZE... 6 PARTNERS VAN JYAMBERE IN RWANDA... 7 PARTNERSCHAP MET

Nadere informatie

CBM projecten CBM muziekschool Sectie A/B/C Safe Zone kinderen zonder ouders

CBM projecten CBM muziekschool Sectie A/B/C Safe Zone kinderen zonder ouders Beleidsplan 2018 Stichting Connect by Music is een in Nederland gevestigde stichting en opgericht in november 2016. Connect by Music richt zich op kindvluchtelingen en jong volwassenen die zich in vluchtelingenkampen

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld.

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Drs. Janna van der Zand GGD GHOR Nederland Jeugdarts GGD Zuid Limburg Drs. Jean Kuzam Kinderarts (Syrië) Inhoud workshop Voorstellen Asielprocedure

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Wat als je rilt van de kou omdat je geen warme trui hebt? Als je je voortdurend zorgen maakt of

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderen op de vlucht Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Wat als je rilt van de kou omdat je geen warme trui hebt? Als je je voortdurend zorgen maakt of

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 23 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Gevlucht en naar school...(?)

Gevlucht en naar school...(?) Gevlucht en naar school...(?) Op dit moment zijn bijna 70 miljoen mensen op de vlucht. De helft van hen is kind. Veel van deze kinderen kunnen niet naar school of missen een lange tijd onderwijs. Tijdens

Nadere informatie

Zending wereldwijd. 11 juni: GZB-dag over zending in Europa. Driebergen, mei 2016

Zending wereldwijd. 11 juni: GZB-dag over zending in Europa. Driebergen, mei 2016 11 juni: GZB-dag over zending in Europa Op D.V. zaterdag 11 juni wordt de jaarlijkse GZB-dag gehouden. De dag heeft het thema: De kerk begint opnieuw, over zending in Europa. Sprekers zijn prof. dr. Henk

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 NederlandNederland www.rijksoverheid.nl BZ-2014.19096 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen

Hulp aan Syrische vluchtelingen Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n De kinderen die in het kinderdorp van Malaika Kids wonen, zijn weeskinderen: zonder ouders en familie, of ze hebben wel familie, maar die kan niet voor hun zorgen. Ook hebben ze stuk voor stuk een verleden

Nadere informatie

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid.

Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. 4 mei 2016, Hoe begin je een toespraak over een wereld in complete verdeeldheid? Dat was het eerste wat in me opkwam: de zichtbare verdeeldheid. We kennen allemaal de beelden van televisie. Huilende kinderen

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen

De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen Persbericht Handicap International en de IKEA Foundation bouwen inclusieve speelpleinen in vluchtelingenkampen. De bedrijfswereld steunt het recht van kinderen om te spelen Handicap International lanceert

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD

ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD 23 september 2010 ESPRIT ORGANISEERT BIG BANG EEN WERELDWIJDE OPROEP TOT ACTIE, ONDERSTEUND DOOR MAGGIE GYLLENHAAL & PETER SARSGAARD In 2008 heeft Esprit zich verbonden aan SOS-Kinderdorpen om kinderen

Nadere informatie

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie kinderen op de vlucht 1. Vluchten doe je niet zomaar 3 2. Check de cijfers over kinderen op de

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Kindhuwelijken in Nederland: het komt nog steeds voor. Strategie tegen kindhuwelijken

Kindhuwelijken in Nederland: het komt nog steeds voor. Strategie tegen kindhuwelijken Kindhuwelijken in Nederland: het komt nog steeds voor Strategie tegen kindhuwelijken 250 kindhuwelijken per jaar in Nederland Kindhuwelijken zijn een wereldwijd probleem. Vooral meisjes zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen De kracht van het gewone leven. Gezinswonen Sommige kinderen en jongeren hebben langdurig behoefte aan een kleinschalige woonomgeving, in gezinsverband.

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Er zijn wereldwijd 65 miljoen

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te worden van

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 26 april 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig geamputeerd. Na de operatie kreeg hij krukken om hem te helpen met lopen. Joseph ging toen niet naar school, omdat hij zo vaak naar het ziekenhuis moest. Toen in het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 23 Vragen van het lid Van

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Jaarverslag 2017 1 Dankzij de bijdragen van onze donateurs heeft de Stichting Meisjesonderwijs Pakistan (SOMOP) ook in 2017 weer vele kansarme meisjes in moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

AGENDA 12 NIEUWS. Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart. donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering

AGENDA 12 NIEUWS. Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart. donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering AGENDA 12 Vrijdag 24 februari studiedag, alle leerlingen vrij Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart dinsdag 7 maart luizencontrole donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering

Nadere informatie

IMPACT EN EFFECT VAN HET SAMBURU CHILD SUPPORT PROGRAMMA

IMPACT EN EFFECT VAN HET SAMBURU CHILD SUPPORT PROGRAMMA IMPACT EN EFFECT VAN HET SAMBURU CHILD SUPPORT PROGRAMMA ANNELIE VAN DEN BOOGAARD SEPTEMBER 2014 ACHTERGROND In Kenia is het niet voor ieder kind vanzelfsprekend om naar school te kunnen gaan. Het basisonderwijs

Nadere informatie

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING Syrische vluchtelingen en ontheemden Februari 2013 Inleiding Bijna twee jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn inmiddels ruim 3 miljoen mensen op de vlucht.

Nadere informatie

Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018

Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018 Toespraak Herdenking bij de Toren 2 november 2018 Het is minstens tweemaal gebeurd, de afgelopen weken, dat verschillende kinderen, na hun genoten pauze, opgewonden de klas binnenkwamen. Ze hadden het

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel door een scholier 1690 woorden 17 januari 2016 7,6 20 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Conflicten in Syrie mijn onderzoek Syrische bootvluchtelingen,

Nadere informatie

Hieronder vind je wat informatie over Stichting Dinka zelf. Leuk als je dat eerst even gaat doornemen voordat je het interview leest.

Hieronder vind je wat informatie over Stichting Dinka zelf. Leuk als je dat eerst even gaat doornemen voordat je het interview leest. Omdat ik in September 3 maanden naar Tanzania ga via Stichting The EFshellp vond ik het belangrijk om meer te weten te komen waar ik terecht kom. Femke en ik zullen 1,5 maand lang verblijven bij Dinka

Nadere informatie

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019

2 e collecte is bestemd voor: Kerkenwerk. 3 e collecte is bestemd voor: Jeugd. Collecte zondag 12 mei 2019 Collecte zondag 5 mei 2019; Bevrijdingsdag 1 e collecte is bestemd voor Kerk in Actie (Noodhulp) Kerk zijn in oorlogstijd, Syrië Op 5 mei vieren we in grote dankbaarheid onze vrijheid. Het is bijzonder

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN

PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN PROJECT CAN T WAIT TO LEARN SOEDAN EN HET MIDDEN-OOSTEN Meer dan achtentwintig miljoen kinderen uit conflictgebieden zien nooit een leraar. Door oorlog is hun school verwoest. Ook zijn ontzettend veel

Nadere informatie

De SOS Family Challenge in Indonesië is een 10-daagse uitdagende sponsorreis waar een 6-daagse trekking je door het mysterieuze dichtbegroeide

De SOS Family Challenge in Indonesië is een 10-daagse uitdagende sponsorreis waar een 6-daagse trekking je door het mysterieuze dichtbegroeide SOS FAMILY CHALLENGE JUNGLE EXPEDITIE INDONESIË DE SOS FAMILY CHALLENGE JUNGLE EXPEDITIE INDONESIË De SOS Family Challenge in Indonesië is een 10-daagse uitdagende sponsorreis waar een 6-daagse trekking

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

2020 COLLECTEROOSTER

2020 COLLECTEROOSTER 2020 COLLECTEROOSTER Collecten 2020 Namens de GZB bied ik u hierbij het Collecterooster 2020 van Project 10 27 aan. Het gaat om acht diaconale collecten, waarvan zes met een buitenslandse bestemming en

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Midden Oosten Werkgroep 2018

Midden Oosten Werkgroep 2018 Midden Oosten Werkgroep 2018 Werkgroep De werkgroep Midden Oosten bestaat uit vier leden, die mimimaal drie keer per jaar vergaderen over de voortgang van de door dg WereldWerk ondersteunde projecten en

Nadere informatie

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 Bedankt! Je kunnen verplaatsen in de situatie van mensen die dit overkomt en medeleven tonen helpen al enorm. Maar als je dan ook nog eens besluit er

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag. Den Haag, 26 juni 2008

Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag. Den Haag, 26 juni 2008 Tweede Kamer der Staten-Generaal De heer J. Voordewind Binnenhof 4 Den Haag Den Haag, 26 juni 2008 Dank voor het verslag van uw bezoek begin april aan Noord-Irak dat u mij 10 juni jl. aanbood. Uw reis

Nadere informatie

Rol van de man in educatie

Rol van de man in educatie Rol van de man in educatie Gwendeline Lanoy- Leuteria Fundadó di Gwen Inspires Ik heb niets in het leven dat ik waardevol vind. Ik leef maar om te leven. Ik heb geen doel, geen wens, geen droom om waar

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Hulpaanbod Jonge Ouders Parlan

Hulpaanbod Jonge Ouders Parlan Hulpaanbod Jonge Ouders Parlan Februari 2018 Inhoud workshop Introductie aanbod Jonge Ouders Parlan Casus in groepjes bespreken Casus plenair nabespreken Afronding dia 2 Parlan Parselijn: interne en externe

Nadere informatie

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2018 - UITGAVE: JUNI 2019 - WWW..NL Beschermen van de meest kwetsbaren Voorwoord In 2018 gaf Dorcas aan meer dan 750.000 mensen hulp. Dat deden we in 14 landen, verspreid

Nadere informatie

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan

Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Stichting Meisjesonderwijs Pakistan Jaarverslag 2018 1 Dankzij de bijdragen van onze donateurs heeft de Stichting Meisjesonderwijs Pakistan (SOMOP) ook in 2018 weer vele kansarme meisjes in moeilijk toegankelijke

Nadere informatie

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten.

Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten. NIEUWSBRIEF NUMMER 3 JUNI 2015 Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten. Hoe gaat het nu met de kinderen

Nadere informatie

Doe mee aan Amnesty s spoedacties, onder andere voor vluchtelingen. Meld je aan op

Doe mee aan Amnesty s spoedacties, onder andere voor vluchtelingen. Meld je aan op IN NEDERLAND WAT KUN JIJ ZELF DOEN? WERELDWIJD ASIEL 2016 31.642 HERKOMST SYRIË 34% Oorlog sinds 2011: huizen zijn vernietigd, steden worden belegerd en vermeende tegenstanders van het regime worden opgesloten

Nadere informatie

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children helpen samen gevluchte kinderen in Nederland. INTRODUCTIE

Nadere informatie

UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan

UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan UPDATE de Filippijnen zes maanden na tyfoon Haiyan Zes maanden na tyfoon Haiyan Ik dacht dat dit het einde van de wereld was, zeggen de meeste mensen als ze gevraagd wordt waaraan ze dachten tijdens tyfoon

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org

Zuid-Azie zag in deze periode zijn scholingsgraad in het basisonderwijs stijgen van 78 naar 93%. Bron: www.un.org Quiz 1. Hoeveel jongeren wereldwijd tussen 15 en 24 jaar kunnen niet lezen en schrijven? 4 miljoen 123 miljoen 850 miljoen 61% van hen zijn jonge vrouwen. Bron: www.un.org 2. Over de hele wereld is het

Nadere informatie

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL

EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL 26 EEN ZAMBIAANSE SPIEGEL Marike Spruyt - de Kloe / Willemieke Reijnoudt De grootste kracht van christelijk onderwijs is dat het bijdraagt aan karakterverandering. Op onze school komen kinderen uit arme

Nadere informatie

Zittingsdocument B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE

Zittingsdocument B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 20.5.2013 B7-0200/2013 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie / hoge vertegenwoordiger van de Unie voor

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

In de rij voor water. Informatieavond Filipijnen 17 januari

In de rij voor water. Informatieavond Filipijnen 17 januari In de rij voor water Informatieavond Filipijnen 17 januari In de rij voor water, in de rij voor onderdak, in de rij voor voedsel. Na de verwoestende tyfoon zag Ate Ruth (directeur van partnerorganisatie

Nadere informatie

De preventie van misbruik begint bij het aanpakken van stereotypen

De preventie van misbruik begint bij het aanpakken van stereotypen SRSG Marta Santos Pais: De preventie van misbruik begint bij het aanpakken van stereotypen In 2030 moet alle geweld tegen kinderen, waaronder seksueel misbruik, wereldwijd zijn uitgebannen. Als het aan

Nadere informatie

Een Zambiaanse spiegel

Een Zambiaanse spiegel Een Zambiaanse spiegel Marike Spruyt - de Kloe en Willemieke Reijnoudt Dit materiaal is onderdeel van het compendium over christelijk leraarschap, van het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar

Nadere informatie

Nieuwsbrief "STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË"

Nieuwsbrief STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË Nieuwsbrief "STICHTING Help de OUDEREN IN ARMENIË" Voor u ligt alweer de zesde nieuwsbrief van onze stichting. De wereld verandert snel,nog steeds zijn in 2016 de berichten van oorlogen, racisme, vluchtelingen

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Uitreiken naar kinderen en hun families in nood

Uitreiken naar kinderen en hun families in nood Zuid-Afrika Al ruim 13 jaar werkt het team van Victory4All Projects aan e betere toekomst voor ongeveer 600 kinder uit de sloppwijk van Jeffrey s Bay Humansdorp. www.victory4all.nl @victory4allprojects

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? 4 HAVO/VWO DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te

Nadere informatie

Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat XD Varsseveld The Netherlands. Telefoon +31(0)

Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat XD Varsseveld The Netherlands. Telefoon +31(0) Jaarverslag 2017 Postadres Stichting SrilanCare Leeuwerikstraat 83 7051 XD Varsseveld The Netherlands Telefoon +31(0)6 460 374 18 Online www.srilancare.com info@srilancare.com Publicatiedatum: 01-03-2018

Nadere informatie