Een vanzelfsprekend beleidsinstrument voor duurzame ontwikkeling!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een vanzelfsprekend beleidsinstrument voor duurzame ontwikkeling!"

Transcriptie

1 2017

2 Een vanzelfsprekend beleidsinstrument voor duurzame ontwikkeling! Natuur- en milieueducatie (NME) wil kinderen én volwassenen bewust maken van hun directe leefomgeving. Natuur&Zo, het NME-centrum in Zeeuws-Vlaanderen, helpt daarbij. Via tal van activiteiten laten we zien hoe belangrijk het is om voorzichtig om te gaan met de natuur en het milieu. Kennis en inzicht over natuur en milieu dragen bij aan bewustwording en dat werkt door in houding en gedrag. Natuur- en milieueducatie stimuleert op deze manier de ontplooiing, het welbevinden en de gezondheid van mensen en legt een basis voor een milieubewuste leefstijl en duurzame keuzes. Op het gebied van natuur en milieu worden de uitdagingen steeds groter. Circulaire economie, klimaatadaptatie, duurzame oplossingen voor natuur- en milieuvraagstukken zijn slechts enkele voorbeelden. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden heeft de overheid de samenleving hard nodig. Burgers moeten zijn toegerust met kennis, inzicht en competenties op het gebied van natuur en milieu. Dit geldt niet alleen voor de individuele burger, voor de samenleving in het geheel: bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Ook zij worden gestimuleerd om zich in te zetten voor natuur en milieu. Gelukkig zijn velen ervan overtuigd dat NME hierbij een belangrijke rol in kan helpen en zelfs hard nodig is omdat daarmee een basis wordt gelegd voor duurzame ontwikkeling. Beleidsthema's zoals gezond en duurzaam voedsel, duurzaamheid, energie, water, groenbeheer, afval en klimaat lenen zich uitstekend voor NME. Bij veel bestuurders is het (nog) niet bekend dat beleidsdoelen (zoals het realiseren van groen, de sociale cohesie in de wijk of CO2-reductie) ook via NME zijn te bereiken. Het is aan het NMEcentrum om dit steeds opnieuw onder de aandacht te brengen! In dit jaarverslag 2017 geven we een samenvatting van wat we in 2017 hebben gedaan en laten we zien dat Natuur&Zo een belangrijke bijdrage levert aan de ontplooiing, welbevinden en gezondheid van burgers in Zeeuws-Vlaanderen! Met een zonnige groet, namens het team van Natuur&Zo, Brenda Jasperse, Marijke Pool en Pascalle Cappetti

3 VRIJWILLIGERS Natuur&Zo heeft zo'n 20 actieve gastdocenten en natuurgidsen. Zonder hen is het onmogelijk om, met zoveel activiteiten, zoveel scholen en zoveel kinderen te bereiken. BOOMFEESTDAG 17 basisscholen, groep 7 en 8, vierden in maart de nationale Boomfeestdag. AMFIBIEËN Leerlingen van 24 basisscholen, groep 5 en 6, weten inmiddels heel veel over kikkers, padden, salamanders en andere waterdiertjes. Samen met een gastdocent onderzochten ze in mei en juni het waterleven in een drinkput of vijver in de buurt van school. IMKERLES 20 basisscholen, groep 3 en 4, kregen in mei en juni bezoek van een imker en leerden van alles over (het belang van) de (honing)bij. NAAR BUITEN! Groene kinderfeestjes, een avontuurlijke schoolreis, een natuuractiviteit met de klas en een bezoek aan het bos met gidsen zijn erg in trek. Door samenwerking te zoeken met natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Stichting Landschapsbeheer Zeeland kan Natuur&Zo aan veel vragen voldoen. In 2017 hebben we o.m. natuurdagen georganiseerd voor kinderen van de Jeugdnatuurwacht Axel, de Zomerschool, natuurspeeltuin De Boomhut en ten behoeve van de Dag van de Kinderopvang.

4 VERLENGDE SCHOOLDAGEN Vanuit de subsidieregeling 'Onderwijstijdverlenging' worden op veel scholen verlengde schooldagen aangeboden. Docenten van Natuur&Zo gaven deze verlengde schooldagen een natuurtintje. In totaal verzorgden zij in 2017 zo'n 100 naschoolse activiteiten. Voor het eerst is dit jaar een proef gedraaid op de Parel en de Irisschool voor tussenschoolse activiteiten. Kinderen kregen tijdens hun lunchpauze een programma rondom natuur, gezonde voeding en afval en recycling aangeboden, in totaal 42 keer. Deze proef krijgt in 2018 een vervolg. JONG LEREN ETEN IN ZEELAND Jong Leren Eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. In de periode 2017 t/m 2020 wil Jong Leren Eten kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Natuur&Zo werkt vanaf mei uur per week als makelaar Jong Leren Eten voor Zeeland. WINTERGROENTEN Wat zijn wintergroenten? Waarom eten we die tegenwoordig niet alleen in de winter? 23 basisscholen gingen in januari aan de slag met het lespakket Wintergroenten. De scholen konden een tas met wintergroenten ophalen bij groentehandel De Feijter in Terneuzen. MODDERDAG Op 28 juni hebben we heerlijk 'aangemodderd'! Dit deden we met 170 kinderen van de kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen in Braakman-Noord, tussen Hoek en Biervliet. Een groot speelterrein waar de hele middag lekker gespeeld en gekliederd kon worden met water en modder. TUINVOGELS De landelijke Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming is een mooi moment om stil te staan bij de vogels in de buurt. De mus, het koolmeesje, de merel of de duif: zitten ze in de tuin? Wat doen ze daar de hele dag? En hoe zien ze er eigenlijk van heel dichtbij uit? Kinderen van 14 basisscholen, groepen 5 t/m 8, kregen in januari bezoek van een ervaren vogelaar voor een gastles over vogels. PADDENSTOELEN Samen met een gastdocent gingen 23 basisscholen, groep 1 en 2, in oktober en november naar het bos, op zoek naar een paddenstoel (en naar blaadjes, takjes en andere herfstschatten) voor kabouter Pinnemuts.

5 DAG VAN DE DUURZAAMHEID Dinsdag 10 oktober lazen raadsleden en wethouders van de drie gemeenten op 16 basisscholen voor uit het boek De wereld van voedsel. Zij gingen met de leerlingen in gesprek over gezond en duurzaam voedsel. PADDENOVERZET Natuur&Zo faciliteerde de werkgroep Paddenoverzet Philippine in haar activiteiten aan de Van Wuijkhuiseweg tussen Hoek en Philippine. We stelden materiaal beschikbaar en zorgden voor publiciteit. MOESTUINIEREN Kinderen van de Tuinclub in Hulst en van kinderopvang De Tivoli kwamen wekelijks, 13 weken lang, werken in de buurtmoestuin op het terrein van zorginstelling Curamus in Hulst. De moestuin was een initiatief van Hulst voor Elkaar. Een docent van Natuur&Zo was aanwezig om samen met de kinderen te tuinieren. WARME TRUIENDAG Trek een warme trui aan en zet de verwarming lager. Met die boodschap benaderde Natuur&Zo weer alle scholen in Zeeuws-Vlaanderen. Ook de gemeenten werden opgeroepen om mee te doen en in hun gebouwen de verwarming lager te zetten. Voor de medewerkers van de gemeente Terneuzen was er een kop erwtensoep. Medewerkers van Terneuzen konden mee doen aan de verkiezing van de mooiste warme trui. NACHT VAN DE NACHT Velen genoten zaterdag 28 oktober 2017 van de Nacht van de Nacht. In heel Zeeland waren op 28 locaties nachtelijke activiteiten. O.m. in Terneuzen ging in verschillende straten de openbare verlichting uit. De activiteiten bij de watertoren in Axel werden door Natuur&Zo ondersteund.

6 NATUURSPEELTUIN Op woensdagmiddagen in het voorjaar en de zomer verzorgden natuurgidsen van Natuur&Zo natuuractiviteiten in de natuurspeeltuin De Boomhut in Terneuzen. WEEK VAN DE ENERGIE De week van 6 tot en met 10 november was de Week van Energie, onderdeel van het Zeeuws jaar van de energie. Op een speelse manier werden basisscholieren bewust gemaakt van duurzame energie en energietechnieken. In dat kader lazen collegeleden uit de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst voor op basisscholen uit het kinderboek Ye en Bo barsten van de energie van Gerdien Janse. In Zeeuws- Vlaanderen zijn verschillende gastlessen gegeven over groene energie waarin kinderen van de groepen 7 & 8 kennis maakten met de mogelijkheden van aardwarmte, zonne-energie en windenergie. GASTHEERSCHAP VAN DE ZWINSTREEK Natuur&Zo coördineert en onderhoudt de contacten met 50 gastheren van de Zwinstreek. Gastheren van de Zwinstreek zijn de ambassadeurs van hun streek op gebied van landschap, natuur, cultureel erfgoed en hoeve- en streekproducten. Zij wisselen kennis en ervaringen uit tijdens 2 terugkombijeenkomsten in april en november. Natuur&Zo zit in de kerngroep en verzorgt de nieuwsbrieven over het Gastheerschap. STRANDACTIVITEITEN De hele zomervakantie waren er activiteiten op het strand. Badgasten en recreanten konden snuffelen aan zee of op zoek naar aangespoelde flessenpost. Natuurgidsen van Natuur&Zo begeleidden in de zomerperiode 33 activiteiten. SCHOON ZEELAND Schoon Zeeland is een campagne van de 13 Zeeuwse gemeenten voor een schone, mooie provincie, zónder zwerfafval. Natuur&Zo coördineert deze campagne voor de andere NME-centra in Zeeland en voert deze voor de 3 'eigen' gemeenten uit. De gastlessen en workshops over zwerfafval en recycling op de basisscholen en kinderopvang zijn daar een onderdeel van. Natuur&Zo ondersteunt daarnaast schoonmaak- en inzamelacties van afval en geeft advies over de communicatie rond zwerfafval.

7 MEZENPROJECT Natuur&Zo verzorgt de communicatie van het mezenproject van natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, de gemeente Terneuzen en de universiteit Gent. Het gaat om een grensoverschrijdend onderzoek naar kool- en pimpelmezen in de stedelijke omgeving. Natuur&Zo was betrokken bij de organisatie van een informatieavond voor (potentiële) deelnemers en schafte nestkastjes aan. Verder maakte Natuur&Zo nieuwsbrieven op basis van de verzamelde informatie van onderzoekster Jenny De Laet. SCHONE SCHELDE Meer dan 500 vrijwilligers kwamen op 11 maart in Zeeland in actie voor een Schone Schelde. Op 25 verschillende locaties langs de Ooster- en Westerschelde ruimden ze buitendijks het aangespoelde afval op. SCHONE JONGENS EN MEIDEN Een campagneteam van 4 Schone jongens en meiden ging in de zomer van 2017 op pad om jong en oud te wijzen op het belang van schone stranden en een schone buurt, winkelcentrum, sportveld of evenement. Zij deelden afvalzakjes en peukenbakjes uit aan badgasten. NATUURBELEVING IN DE KINDEROPVANG Voor de pedagogisch medewerkers van Stichting Kinderopvang Zeeuws- Vlaanderen verzorgde Natuur&Zo een training natuurbeleving in de kinderopvang. De training had als doel de medewerkers het belang te laten zien van spelen in het groen en van groene buitenruimtes.

8 PR en Communicatie Natuur&Zo communiceert via: nieuwsbrieven, Twitter, Linkedin en Facebook

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Natuur&Zo Oostkant 1 4531 HA Terneuzen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De respondenten... 4 Informatievoorziening... 5 Gebruik van

Nadere informatie

Ja J a a r a v r e v r e s r l s ag a g

Ja J a a r a v r e v r e s r l s ag a g Jaarverslag 2014 Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag van 2014. Wat vliegt een jaar toch weer snel voorbij! Ik heb voor u de belangrijkste projecten, gastlessen en onderwerpen beschreven in het jaarverslag.

Nadere informatie

Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp Voedsel verbouwen Voedsel kopen Voedsel beleid

Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp Voedsel verbouwen Voedsel kopen Voedsel beleid Smaakmaker voor het primair onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang in Zeeland rond gezond en duurzaam voedsel. Thema s: Nieuwsgierig naar voedsel Voedsel bereiden Buiten koken op school / kamp

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij: Terugblik 2015 Het eerste jaar van De Groene Belevenis lijkt voorbijgevlogen. Wat is er veel gebeurd afgelopen jaar Wat zijn we blij met onze naam die goed past bij wie we zijn en de vrijheid tot ondernemen

Nadere informatie

Zwerfafval. Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a.

Zwerfafval. Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a. Zwerfafval Projecten waaier Gemeente Kollumerland c.a. Inleiding Met deze projectwaaier kunt u eenvoudig projecten uitzoeken voor leerlingen in het kader van het thema zwerfafval, bijvoorbeeld als invulling

Nadere informatie

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur Natuurbeleving als vaste waarde in een veranderende wereld Education is the most powerful weapon which you can use to change the world - Nelson Mandela September 2014 1 Kinderen kunnen én willen niet zonder

Nadere informatie

JONG LEREN ETEN. Programmabureau JLE (RVO)

JONG LEREN ETEN. Programmabureau JLE (RVO) JONG LEREN ETEN voor een gezonde en duurzame generatie JONG LEREN ETEN voorbrummel, een gezonde duurzame generatie Machtelijn EllenenLeussink, Vivienne Tersteeg Programmabureau JLE (RVO) Waarom Jong Leren

Nadere informatie

Centrum voor natuur- en milieueducatie De Rollen leren over duurzaamheid

Centrum voor natuur- en milieueducatie De Rollen leren over duurzaamheid Centrum voor natuur- en milieueducatie, rondom natuur en milieu voor jong en oud. De leeractiviteiten zijn gericht op meer kennis, interesse en respect voor de eigen leefomgeving. Dat leidt tot meer betrokkenheid

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij: Terugblik 2016 De Groene Belevenis is een gepassioneerd producent, adviseur, uitvoerder, ondersteuner, verbinder, en activator op het gebied van duurzaamheid. Vanuit onze persoonlijke kernwaarden en onze

Nadere informatie

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving De oogst van twee jaar Groen en Doen Van oudsher steken vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen om onze natuur en ons landschap te beschermen

Nadere informatie

Middenbouw. groep 5 en 6. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode najaar

Middenbouw. groep 5 en 6. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode najaar Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. groep 5 en 6 periode najaar In de

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag Jaarverslag 218 7 jarig jubileum Natuureducatie voor scholieren Ledenactiviteiten en projecten Excursies Natuurcursussen Natuurdag Jaarverslag 218 Boomfeestdag in Park Zuidbroek IVN Apeldoorn - Jaarverslag

Nadere informatie

Welkom bij de inspiratiemiddag

Welkom bij de inspiratiemiddag Welkom bij de inspiratiemiddag JONG LERENLEREN ETEN West-Friesland JONG ETEN - voor voor een een gezonde gezonde en en duurzame duurzame generatie generatie - De afbeelding kan niet worden weergegeven.

Nadere informatie

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55%

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55% In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden Nu: ± 55% Extra: 2,5 miljard mensen in stedelijke omgeving (Infokaart Unicef verstedelijking: http://www.unicef.org/sowc2012/urbanmap/) De ontwikkeling

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk!

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Sociale activiteiten Frequentie Organisatie doelgroep rol vrijwilligers Samen Spelen Eerste streven openingstijden van maart tot oktober: Woensdag: 12:00

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere datum 26 augustus 2013 aan Herman Gabriël Gemeente Almere van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer 234226.37

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Informatieavond: Andere schooltijden

Informatieavond: Andere schooltijden Informatieavond: Andere schooltijden AGENDA Aanleiding Visie Huidige situatie Vijf gelijke dagen model Overzicht modellen Financiën Tijdspad Werkgroep Afsluiting AANLEIDING - We zien dat er steeds meer

Nadere informatie

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn.

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn. Aanbod natuuractiviteiten voor basisscholen, september 2016 t/m juli 2017 IVN afdeling Noord-Kennemerland Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur

Nadere informatie

Belang van natuur en milieueducatie

Belang van natuur en milieueducatie Werkprogramma NME Heemskerk 2017 Belang van natuur en milieueducatie Natuur- en Milieu Educatie (NME) heeft als doel om mensen kennis bij te brengen over natuur, milieu en duurzaamheid. Uitgangspunt is

Nadere informatie

Presentatie - discussie

Presentatie - discussie Presentatie - discussie Het project in Hulst en Terneuzen Ervaringen Promotie en vervolgplan OTV project 37 basisscholen (3 schoolbesturen) 3 voortgezet onderwijsscholen + praktijkschool 2 gemeenten Kinderopvang

Nadere informatie

Knokken voor natuurbeleving. Door Monique Dongelmans 20 september 2013

Knokken voor natuurbeleving. Door Monique Dongelmans 20 september 2013 Knokken voor natuurbeleving Door Monique Dongelmans 20 september 2013 Even Voorstellen 10 jaar directeur-bestuurd Kinderopvang Mundo beeldend kunstenaar Ik geloof in het plezier van echte belevenissen

Nadere informatie

NIEUWS. Medezeggenschapsraad. De foto s. Oud Papier

NIEUWS. Medezeggenschapsraad. De foto s. Oud Papier NIEUWS 31-03- 2016 Jaa rgang 6, nummer 8 Medezeggenschapsraad Beste ouders en verzorgers, Wij willen u op de hoogte brengen van een wijziging in de samenstelling van de MR van onze school. In de MR zitten

Nadere informatie

Beleidsplan natuur- en milieueducatie

Beleidsplan natuur- en milieueducatie Beleidsplan natuur- en milieueducatie gemeente Houten maart 2007 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Beleidskader... 3 1.4 Leeswijzer... 3 Hoofdstuk 2 Visie,

Nadere informatie

Studiedag team 20 september

Studiedag team 20 september INFORMATIEBRON VOOR DE OUDERS/VERZORGERS VAN ONZE LEERLINGEN 8 8 7 8 9 AGENDA Studiedag team 20 september Woensdag 20 september zijn de kinderen vrij. Het team heeft dan een studiedag. Maar... wat gebeurt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 169 Juli 15. Chr. basisschool De Rank. Geachte ouder(s),

NIEUWSBRIEF. 169 Juli 15. Chr. basisschool De Rank. Geachte ouder(s), Geachte ouder(s), Warme dagen in het vooruitzicht beloven wellicht een mooie zomer. We zullen het zien, maar de kinderen komen wel in vakantiestemming als de zon zo overvloedig schijnt. Tijdens warme dagen

Nadere informatie

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd.

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd. Plan van Aanpak Vermaatschappelijking van groen, natuur en landschap 2016-2017 23 november 2015 Aanleiding De provincie geeft aan dat draagvlak en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen.

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. Versie april 2014 2Bevers Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. 1. Adresgegevens Naam: Kindercentrum

Nadere informatie

Belang van natuur en milieueducatie

Belang van natuur en milieueducatie Werkprogramma NME Beverwijk 2017 Belang van natuur en milieueducatie Missie Gemeente Beverwijk ziet het belang van Natuur- en Milieu Educatie (NME) voor inwoners van Beverwijk. Natuur- en Milieu Educatie

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. groep 1 en 2. Waar ben ik? (Samenvatting)

Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. groep 1 en 2. Waar ben ik? (Samenvatting) Doorlopende leerlijn cultuuronderwijs groep 1 en 2 Waar ben ik? (Samenvatting) Overzicht leerlijn cultuuronderwijs Brede School Culemborg Titel Jaarthema Groep Cultuurdisciplines Kikker is kikker Dit ben

Nadere informatie

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect!

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect! Week van Respect 10 tot en met 15 november 2014 Breedwijs, de Brede School in Zuid-Berghuizen organiseert rond de dag van respect op 13 november een Week van Respect. Bij respect denken we aan normen en

Nadere informatie

Bijen. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer

Bijen. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer Bijen groep 5 t/m 8 Deze leskist is een echte bijenkast. Hierin vind je o.a. foto-opdrachten die met behulp van allerlei materialen als honingraten en imkerattributen uitgevoerd kunnen worden. Er zijn

Nadere informatie

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden Milieu Educatie Centrum De Bevelanden AANBOD 2017... ontdek, leter en genie r! van de natuu AANBOD NASCHOOLSE ACTIVITEITEN 2017 Goes, 2017 Beste organisator van naschoolse activiteiten op de Bevelanden,

Nadere informatie

Speeltuin De Rivierenwijk Jaarverslag 2014

Speeltuin De Rivierenwijk Jaarverslag 2014 Speeltuin De Rivierenwijk Jaarverslag 2014 Inhoud Voorwoord...3 In de speeltuin...4 Activiteiten...5 Leden- en Bezoekersaantallen...6 Het speeltuingebouw...6 Bestuur en vrijwilligers...7 Contact met de

Nadere informatie

De Boer op! Bodemdiertjes

De Boer op! Bodemdiertjes Bodemdiertjes De Boer op! Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. De leskist,

Nadere informatie

Elk kind verdient een gezonde start!

Elk kind verdient een gezonde start! Elk kind verdient een gezonde start! Geef jonge kinderen een gezonde start Hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang is dan

Nadere informatie

@-mail. Nieuws. Logo vignet Gezonde school. Wij leren hier met elkaar, van elkaar, door elkaar en over elkaar!

@-mail. Nieuws. Logo vignet Gezonde school. Wij leren hier met elkaar, van elkaar, door elkaar en over elkaar! @-mail 10 APRIL 2015 JAARGANG 3, NUMMER 25 OBS Prinses Catharina Amalia Cicerostrook 9 2493 ZL Den Haag Telefoon 070-3019586 E-mail info@obspca.nl E-mail TSO tso@obspca.nl Bezoek onze website! www.obspca.nl

Nadere informatie

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken Bovenbouw De natuur beleven doe je buiten, maar onderzoeken kun je ook binnen! Met dit veldwerkmateriaal kunnen de leerlingen zowel buiten als binnen aan de slag rond thema s als vogels, water, afval en

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / fcutrecht.nl/maatschappelijk

MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / fcutrecht.nl/maatschappelijk MAATSCHAPPELIJK JAARVERSLAG 2016 / 2017 fcutrecht.nl/maatschappelijk maatschappelijk@fcutrecht.nl STADION GALGENWAARD HET MOOISTE PLEKKIE OP AARD BLINDENTRIBUNE ROLSTOELTRIBUNE 123 512 OUDERENVAK voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer kosten Vanwege een gemeentelijke bijdrage lenen

Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode voorjaar, zomer kosten Vanwege een gemeentelijke bijdrage lenen Bovenbouw De natuur beleven doe je buiten, maar onderzoeken kun je ook binnen! Met dit veldwerkmateriaal kunnen de leerlingen zowel buiten als binnen aan de slag rond Deze leskist is een echte bijenkast.

Nadere informatie

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar Bodemdiertjes Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. groep 5 en 6 periode

Nadere informatie

Nieuwsbrief KinderCampus Noord

Nieuwsbrief KinderCampus Noord KINDERCAMPUS NOORD JAARGANG 7 NUMMER 5 6 JULI 2018 Nieuwsbrief KinderCampus Noord School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken! Vakantiebiebapp Heeft u hem al gedownload? De vakantiebiebapp!

Nadere informatie

NATUUROUDERS. Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen?

NATUUROUDERS. Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen? NATUUROUDERS Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen? In 2012 hebben een 10-tal vrijwilligers van de gemeente Kruibeke een opleiding gevolgd. De lessen werden gegeven door een lesgever van de provincie.

Nadere informatie

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart Duurzaam Montfoort Forum Samenleving 1 21 maart 2017 Wat doen we Duurzaam Montfoort stelt zich als taak betrokken partijen: bewust te maken van het onderwerp duurzaamheid en energie, te informeren en met

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Aanpak zwerfafval in Projectgroep Schoon is gewoon

Aanpak zwerfafval in Projectgroep Schoon is gewoon Aanpak zwerfafval in 2018 Projectgroep Schoon is gewoon Januari 2019 Zoetermeer is een fijne stad om in te wonen, te werken en te recreëren. Dat komt onder andere doordat we de stad schoon, heel en veilig

Nadere informatie

Tegels uit de tuin in Amersfoort

Tegels uit de tuin in Amersfoort 42 tekst fokke de jong, coördinator operatie steenbreek, amersfoort Tegels uit de tuin in Amersfoort Het klimaat verandert en dat is ook merkbaar en zichtbaar in Nederland. De hoeveelheid water tijdens

Nadere informatie

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar Bodemdiertjes groep 5 en 6 periode najaar In de natuur gaat niets verloren en er is geen afval. In deze leskist ontdekken leerlingen de bodemdiertjes, de opruimers in de natuur. Richt de wormenbak en het

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017

Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017 Fotojaarverslag Communicatie, Educatie en Marketing 2017 2 Werkgroep Communicatie, Educatie, Recreatie en Marketing De werkgroep Communicatie, Educatie en Marketing van het Regionaal Landschap Drents-Friese

Nadere informatie

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect!

Week van Respect. 10 tot en met 15 november 2014. Voorbeelden van activiteiten in de Week van Respect! Week van Respect 10 tot en met 15 november 2014 Breedwijs, de Brede School in Zuid-Berghuizen organiseert rond de dag van respect op 13 november een Week van Respect. Bij respect denken we aan normen en

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Tilburgse scholieren sluiten succesvol project af, voor schildpadden en tegen spooknetten!

Nieuwsbrief van: Tilburgse scholieren sluiten succesvol project af, voor schildpadden en tegen spooknetten! Tilburgse scholieren sluiten succesvol project af, voor schildpadden en tegen spooknetten! Het natuurbeschermingsproject van Stichting Herpetofauna en Healthy Seas over schildpadden en spooknetten is vorige

Nadere informatie

Doet uw gemeente mee?

Doet uw gemeente mee? Doet uw gemeente mee? Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies iedereen in Nederland enthousiasmeren om onze leefomgeving te vergroenen. Samen kunnen we het

Nadere informatie

Evaluatie begrotingssubsidie IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Evaluatie begrotingssubsidie IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Evaluatie begrotingssubsidie 2013-2015 IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid 20 mei 2016 1. Inleiding Provincie Zuid-Holland evalueert sinds 2013 de door haar verstrekte begrotingssubsidies

Nadere informatie

Locatie de Boomhut. Molenweg 4 6225 NC Maastricht tel: 043-3631793 info@bso-deboomhut.nl www.bso-deboomhut.nl. Locatie t Huis

Locatie de Boomhut. Molenweg 4 6225 NC Maastricht tel: 043-3631793 info@bso-deboomhut.nl www.bso-deboomhut.nl. Locatie t Huis Locatie de Boomhut Molenweg 4 6225 NC Maastricht tel: 043-3631793 Locatie t Huis Oranjeplein 96 6224 KV Maastricht tel: 043-7519717 1 Visie & opzet Ontdekken, beleven en grenzen verleggen, dàt is BSO DE

Nadere informatie

Steveninfo 1: september 2015

Steveninfo 1: september 2015 Steveninfo 1: september 2015 Voor u ziet u de eerste Steveninfo van het nieuwe schooljaar. We zijn inmiddels ruim een maand aan het werk en de meeste kinderen zijn al weer gewend aan het schoolritme. Deze

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 Welkom! Het verhaal van Vlietkinderen gaat over veel meer dan alleen opvang. Ons verhaal gaat over ontdekken, ontwikkelen, spelen,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 Aanleiding, motivatie en achtergrond Plastic Soup is de naam voor de grote hoeveelheden plastic

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Open dag woensdag 13 maart 2012

Hartelijk welkom! Open dag woensdag 13 maart 2012 Hartelijk welkom Open dag woensdag 13 maart 2012 HARTELIJK WELKOM Wij vormen een hecht professioneel team, gespecialiseerd in Daltononderwijs. Ons doel is uw kind een inspirerende en leerzame schooltijd

Nadere informatie

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12 Verenigingsnieuws ATV Ons Belang Nieuwegein September 2017 Nieuwe toegangspassen voor alle leden Het nieuwe toegangssysteem werkt. We kunnen daarom overstappen op de nieuwe passen. De huidige handzenders

Nadere informatie

Stadswerken. Kerndoelen. Programma NMC. Groep 1 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc

Stadswerken. Kerndoelen. Programma NMC. Groep 1 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc Stadswerken Kerndoelen www.utrecht.nl/nmc Programma NMC Groep 1 t/m 8 Kerndoelen nader toegelicht De NMC-programma s geven met kerndoelen over Mens en Samenleving, Natuur en Techniek en Ruimte vooral invulling

Nadere informatie

Activiteiten Dierendorp

Activiteiten Dierendorp Jaarverslag NME Heemskerk 2016 Activiteiten Dierendorp Dit jaar organiseerden we iedere maand verschillende NME activiteiten waarbij natuurbeleving centraal stond. De thema s van deze activiteiten zijn

Nadere informatie

Jaarverslag activiteiten 2010

Jaarverslag activiteiten 2010 Jaarverslag activiteiten 2010 Na afloop van het slotconcert bij de GGzE op 6 juni; 50 leerlingen met docenten en vrijwilligers Projectbeschrijving en werkwijze Introductie Stichting Hengel is in 2007 opgericht.

Nadere informatie

Lekjutters actief tegen plastic soep

Lekjutters actief tegen plastic soep Vrijwilligers ruimen lekoever op [foto Thomas Duiker] Lekjutters actief tegen plastic soep Ma 19 maart 2018 IJskoud afval jutten Zeventig bewoners van riviergemeenten Vianen, Houten en Wijk bij Duurstede

Nadere informatie

Projectvoorstel. 15 december 2014. 24 mei 2014

Projectvoorstel. 15 december 2014. 24 mei 2014 24 mei 2014 Projectvoorstel Algemene inleiding: In de notitie Techniekpromotie in Zeeland is vast gesteld dat er bij de keuze van leerlingen (en hun ouders) voor een opleiding of beroep sprake is van een

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012

Nieuwsbrief nr 1: juli 2012 Beste zwerfafvalcollega s, Met deze nieuwsbrief informeer ik u over de actualiteiten en de activiteiten die in het kader van de regionale samenwerking van belang kunnen zijn. Wilt u meer informatie of

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen

Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen Zwerfafvalactie Helmondse basisscholen Vanaf maart 2016 zijn er weer presentaties Zwerfafval geweest voor de basisscholen in Helmond. Groen4Life werkt hierin nauw samen met de gemeente Helmond. De leerlingen

Nadere informatie

augustus 2018 Welkom in je nieuwe wijzer

augustus 2018 Welkom in je nieuwe wijzer augustus 2018 Welkom in je nieuwe wijzer Vanaf dit schooljaar gaat Westwijzer van start met gepersonaliseerd onderwijs. Leerlingen zitten niet meer in een klas, maar in een Wijzer. Iedere leerling krijgt

Nadere informatie

Terugblikken op hoogtepunten

Terugblikken op hoogtepunten Terugblikken op hoogtepunten Eind 2014 begint het initiatief van Jet Parlevliet, een zeer betrokken en enthousiaste Katwijkse, een beweging te worden die in Katwijk een natuurcentrum wil realiseren. In

Nadere informatie

DECEMBER groet, namens alle vrijwilligers, Isabel van Beckum, Voorzitter

DECEMBER groet, namens alle vrijwilligers, Isabel van Beckum, Voorzitter DECEMBER 2016 Beste leden, Met pakjesavond net achter de rug breekt voor ons vaak een wat rustiger tijd aan. De meeste kinderen krijgen volop nieuw speelgoed en al dat nieuws moet een plekje krijgen in

Nadere informatie

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden.

Gemeenten kunnen lokaal kiezen waarom ze voor Sportdorp kiezen en wat ze hierin belangrijk vinden. Sportdorpen Limburg Wat is Sportdorp? Sportdorp is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun eigen behoefte meer en vaker te laten

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Basisschool St. Bernardus Postbus 27, 4750 AA Oud Gastel telefoon: website :

Basisschool St. Bernardus Postbus 27, 4750 AA Oud Gastel telefoon: website : 2014-2015 Basisschool St. Bernardus Postbus 27, 4750 AA Oud Gastel telefoon: 0165-511870 e-mail: bsbernardus@bsbernardus.nl website : www.bsbernardus.nl NIEUWSBRIEF 121a De afgelopen week is er een informatieavond

Nadere informatie

Voeding. Gezonde kinderen presteren ook op latere leeftijd beter. Gezonde kinderopvang, 2017 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Voeding. Gezonde kinderen presteren ook op latere leeftijd beter. Gezonde kinderopvang, 2017 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Voeding G E ZO N D H E I DSA A N B O D O P D E K I N D E RO P VA N G Gezonde kinderen presteren ook op latere leeftijd beter. Gezonde kinderopvang, 2017 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Aan de slag met voeding

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Algemene Hindoe Basisschool Nieuwsbrief 4

Algemene Hindoe Basisschool Nieuwsbrief 4 Algemene Hindoe Basisschool Nieuwsbrief 4 Nieuwsbrief: april 2019 Beste ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u onze vierde nieuwsbrief van dit schooljaar. De nieuwsbrief is bij uitstek een middel om u op

Nadere informatie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie Meer dan 100.000 Nederlandse vrijwilligers gaan op zaterdag 24 maart tijdens de

Nadere informatie

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Rijne Energie bij u in de buurt Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Urgentie Er is iets aan de hand met het klimaat. De energietransitie vraagt veel van ons Besparing, windmolens, zonne-energie,

Nadere informatie

NME Leskisten. adres Duinvlietweg 6 4356 ND Oostkapelle 0118-588088 www.terramaris.nl

NME Leskisten. adres Duinvlietweg 6 4356 ND Oostkapelle 0118-588088 www.terramaris.nl NME Leskisten 2014-2015 adres Duinvlietweg 6 4356 ND Oostkapelle 0118-588088 www.terramaris.nl info Nicole Vermorken bereikbaar dinsdag en vrijdag tussen 9-16 uur reserveren nvermorken@terramaris.nl halen

Nadere informatie

Moeder- en kindcentrum

Moeder- en kindcentrum Moeder- en kindcentrum Jaarverslag 2012 'Een Duurzame Toekomst 2011-2014' Februari 2013 Moeder- en Kindcentrum Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 58 20 06 19 45 43 47 info@bij-1.nl Stichting

Nadere informatie

Mei 2015. Beste ouders, verzorgers,

Mei 2015. Beste ouders, verzorgers, Mei 2015 Beste ouders, verzorgers, Doordat de zon al meer gaat schijnen, gaan we lekker veel naar buiten. De kinderen van de bso en het kdv genieten volop van de uitdagende tuin. Het kan voorkomen dat

Nadere informatie

ALGEMEEN: Maandag 10 oktober - Kinderboekenmarkt ( , in aula). Donderdag 27 oktober - Studiedag (alle leerlingen zijn deze dag vrij).

ALGEMEEN: Maandag 10 oktober - Kinderboekenmarkt ( , in aula). Donderdag 27 oktober - Studiedag (alle leerlingen zijn deze dag vrij). ARTikel is de nieuwsbrief van IKC De Ark. Oktober 2016, nr. 31 Kalender belangrijke data: ALGEMEEN: Kinderopvang: Maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober - Herfstvakantie. Woensdag 26 oktober - Studiedag juffen

Nadere informatie

Watermenukaart Zeeland

Watermenukaart Zeeland Watermenukaart Zeeland Een smakelijke manier om te leren over water op de basisschool IVN Consulentschap Zeeland Zeeuwse NME-centra NMe Voorgerechten om van te watertanden! Het gaat hier om een eerste

Nadere informatie

Criteria en vragenlijst themacertificaat Milieu en natuur. Primair onderwijs

Criteria en vragenlijst themacertificaat Milieu en natuur. Primair onderwijs Criteria en vragenlijst themacertificaat Milieu en natuur Primair onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Milieu en natuur.

Nadere informatie

De herfst komt eraan

De herfst komt eraan INFOKRANT NOVEMBER 2018 VRIJE BASISSCHOOL O.L.V.O. Stadhuisstraat 4 - Heist-aan-zee Ramskapellestraat 65 - Ramskapelle Tel. 050/512925 E-mailadres: olvo@sgsaeftinghe.be website: www.olvoheist.be De herfst

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Jaargang 21 nummer 01 Vrijdag 08 sept Een nieuw schooljaar. Artikelen in deze nieuwsbrief. Informatieavond.

Nieuwsbrief. Jaargang 21 nummer 01 Vrijdag 08 sept Een nieuw schooljaar. Artikelen in deze nieuwsbrief. Informatieavond. Jaargang 21 nummer 01 Vrijdag 08 sept. 2017 Nieuwsbrief Artikelen in deze nieuwsbrief Nieuw schooljaar Informatieavond Parkeren Agenda Gymnastiek Schoolreisgeld Foto s Activiteiten ladder Noordenveld Schoolreis

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Poster "Water drinken is cool!" hangt in Wageningen

Poster Water drinken is cool! hangt in Wageningen Voor u ligt alweer de vijfde nieuwsbrief van JOGG-Wageningen! U krijgt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij Jongeren Op Gezond Gewicht in Wageningen. Deze nieuwsbrief verschijnt meerdere keren per

Nadere informatie

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen SAMEN VOORUIT 2018 2022 Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen VOOR WOORD Wij willen graag met u terugkijken naar het eerste jaar PvdA in deze periode. Allereerst de verkiezingsuitslag. We kregen 868 stemmen

Nadere informatie