Registraties/Toelating

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Registraties/Toelating"

Transcriptie

1 Registraties/Toelating In welke gevallen moet een school niet gekend zijn door het FAVV? Wanneer er in de school geen levensmiddelen (dranken,fruit, snacks, soep,maaltijden) verkocht worden. Voorbeelden: Leerlingen en personeel brengen zelf een maaltijd mee en consumeren deze ter plaatse. Gratis drank ter beschikking stellen aan personeelsleden, bezoekers, Het beschikbaar stellen van een koelkast en/of een magnetron (enkel materiaal) aan de personeelsleden Leskeukens waar leerlingen alleen maaltijden klaarmaken voor zichzelf en waar de basisbeginselen van het bereiden van voedsel aan de leerlingen worden bijgebracht (eten klaarmaken voor hun gezin of opleiding tot gezinshulp Drankautomaat indien deze geplaatst en aangevuld wordt door een externe firma. Wanneer eigen personeel de automaat aanvult moet de school wel geregistreerd zijn. Wanneer moet een school enkel geregistreerd zijn bij het Voedselagentschap? Scholen die enkel dranken en/of voorverpakte levensmiddelen die 3 maanden houdbaar zijn bij kamertemperatuur, moeten slechts geregistreerd zijn bij het FAVV. Wanneer moet een school over een toelating beschikken? Vanaf het moment dat er op school levensmiddelen aangeboden worden. Indien er enkel dranken en/of voorverpakte levensmiddelen die 3 maanden houdbaar zijn bij kamertemperatuur worden aangeboden, moet de school slechts geregistreerd zijn bij het FAVV. Hoe vraag ik een toelating aan? Hoe wijzig ik de activiteiten? Een aanvraag van een toelating, wijziging van het adres en/of of de activiteiten van uw vestigingseenheid worden gemeld bij de PCE van uw provincie, bij middel van het aanvraagformulier Onder "vestigingseenheid" wordt verstaan : een plaats (adres) waar door een operator ten minste één activiteit wordt beoefend die onderworpen is aan het toezicht van het FAVV. Waar vindt u dat formulier op de website? -> beroepssectoren (links bovenaan) -> erkenningen, toelatingen en registraties (in keuzelijst links) -> aanvraagformulier (in pdf of in Word). Hoe dat formulier invullen? Als u moeite hebt om het formulier in te vullen kunt u terecht bij de Provinciale controle-eenheid (PCE) waar uw inrichting van afhangt.

2 Naar waar moet u het formulier opsturen? Het formulier moet worden opgestuurd naar de PCE van uw provincie. U vindt de gegevens van uw PCE op de website van het FAVV. Het FAVV gebruikt de officiële gegevens van de Kruispuntbank van Ondernemingen voor adressen en activiteiten: er wordt u dan ook ten stelligste aangeraden uw administratieve gegevens bij de KBO aan te checken. Ouders kunnen via de school voor hun kind een fruitabonnement afsluiten voor een heel schooljaar (minstens 30 weken). De deelnemende leerlingen krijgen dan op een vaste dag in de week een stuk fruit op school. In elke regio bieden verschillende handelaars een variatie in fruitsoorten aan tegen een democratische prijs. De school kiest zelf haar leverancier en maakt afspraken over de juiste aantallen en leveringsvoorwaarden. Moet de school hiervoor een toelating aanvragen? In feite zijn het de ouders die het fruit kopen van de leveranciers en wordt dit fruit dan op school aangeboden aan de ondertekenaars van deze abonnementen. De school is in feite enkel een doorgeefluik en wordt in dit specifieke geval niet beschouwd als een operator in de voedselketen en bijgevolg vrijgesteld van registratie (in zoverre de scholen uiteraard geen andere activiteiten zoals schoolrestaurants, snoepwinkeltje ed uitoefenen). Het beste is wel hier enige administratie voor bij te houden nl : - contract van de leverancier met de school - de school houdt nauwkeurig de verschillende contracten van de deelnemende leerlingen (ouders), zij die hun fruit betrekken van deze leverancier bij ; dit kan ook een enkele lijst zijn met deelnemende kinderen (ouders) vastgehecht aan het contract van de leverancier met de school Het is wel aangewezen dat de scholen verifiëren of hun leveranciers wel degelijk geregistreerd zijn bij het FAVV via de webtoepassing Bood-on-web. Het makkelijkst kan dit door gebruik te maken van het ondernemingsnummer of het nummer van de vestigingseenheid van de fruitleverancier. Is er een toelating nodig voor kooklessen die in scholen worden gegeven? 1) Leskeukens waar leerlingen alleen maaltijden klaarmaken voor zichzelf en waar de basisbeginselen van het bereiden van voedsel aan de leerlingen worden bijgebracht (eten klaarmaken voor hun gezin of opleiding tot gezinshulp (bijvoorbeeld bij bejaarden) moeten geen toelating hebben en moeten dus geen heffing betalen. 2) Leskeukens (beroepsopleiding Horeca ) waarvan de bereide maaltijden worden gebruikt door anderen dan de leerlingen en leerkrachten die ze klaarmaken moeten een toelating hebben en de heffing betalen. 3) Scholen met een schoolkeuken : om de dagelijkse maaltijden van de leerlingen klaar te maken of te behandelen : moeten een toelating aanvragen en de heffing betalen. Het aantal werknemers wordt vastgesteld op grond van het aantal uren dat de leerkracht in de keuken werkt.

3 Moet een school die haar maaltijdgebeuren uitbesteedt aan een traiteur over een toelating beschikken? De keukenverantwoordelijke is de persoon die de toelating heeft. Die verantwoordelijke is de heffing verschuldigd en moet het aantal werknemers berekenen die in de inrichting(en) tewerkgesteld zijn en die levensmiddelen hanteren (in verhouding tot de werktijd). Zodra de verantwoordelijke levensmiddelen verhit, koelt, verwerkt, hanteert moet hij de heffing betalen. Moet een school toelating aanvragen voor: - Jaarlijks schoolfeest - Eetdag leerlingen, personeel, ouders, - Eenmalige verkoop pannenkoeken, wafels, - Traktatie leerling, leerkracht. Wanneer het gaat over gelegenheidsverkoop moet er geen toelating aangevraagd worden voor deze activiteit. Onder gelegenheidsverkoop wordt verstaan: ten hoogste 5 activiteiten per jaar die onder de bevoegdheid van het FAVV vallen en de activiteiten mogen in totaal niet meer dan 10 dagen in beslag nemen. Een traktatie door een leerling of leerkracht wordt beschouwd als een activiteit binnen de privésfeer. Wat indien er in de school verschillende activiteiten uitgeoefend worden op een zelfde adres, bv. school met zowel eigen keuken, bakkerijafdeling, hotelafdeling, tuinbouwafdeling, Moeten er verschillende toelatingen aangevraagd worden? Alle activiteiten die op een bepaalde vestigingseenheid uitgevoerd worden, moeten ingevuld worden op het aanvraagformulier voor de toelating. De school zal per vestiging één toelating ontvangen met de verschillende activiteiten. Stel: twee aparte scholen (dag - en volwassenenonderwijs) die dezelfde infrastructuur delen en dezelfde activiteit uitvoeren. Hoeveel toelatingen moeten er aangevraagd worden en wie betaalt de heffing? Een toelating per vestigingseenheid. Stel: School met verschillende vestigingsplaatsen op verschillende adressen (tegenover elkaar).de leerlingen van VEN 1 en VEN 2 gaan s middags naar de refter in VEN 3. Hoeveel toelatingen? Dit is afhankelijk van de activiteiten in VEN 1,2 en 3. De activiteiten moeten per vestigingseenheid doorgegeven worden aan het FAVV. Voorbeeld: Als er in VEN 3 maaltijden geserveerd worden moet deze over een toelating beschikken. Wanneer op VEN 1 en VEN 2 enkel dranken verkocht worden, moeten deze slechts geregistreerd zijn. Zie vraag Wanneer moet een school over een toelating beschikken? Moet een school een toelating aanvragen voor een minionderneming? Dit is afhankelijk van de activiteit van de minionderneming. (Zie bovenstaande vragen, wie moet geregistreerd zijn bij het FAVV, wie moet een toelating aanvragen bij het FAVV?)

4 Leerling die verblijven in het internaat bereiden regelmatig samen met de begeleiders een maaltijd met ingrediënten die ze zelf gaan kopen of meebrengen van thuis. Moet voor deze activiteit een toelating aangevraagd worden? Neen, dit wordt beschouwd als privésfeer. Heffingen Hoeveel bedraagt de jaarlijkse bijdrage aan het FAVV in geval van registratie. Zie Hoeveel bedraagt de jaarlijkse bijdrage aan het FAVV in geval van toelating. Zie Vanaf wanneer heeft men recht op de bonus? De bonus geldt voor het jaar dat volgt op het jaar van de eerste validatie/certificering van uw autocontrolesysteem en voor alle activiteiten die tot de voedselketen behoren alsook wanneer gedurende het hele voorgaande jaar al uw activiteiten waren gedekt door een gevalideerd autocontrolesysteem. Hoeveel bedraagt de vermindering waarop men recht heeft? U hebt recht op 50% vermindering van de basisheffing behalve wanneer uw activiteit alleen aan de registratieplicht is onderworpen. In dit laatste geval is het bonus-malussysteem niet van toepassing. De bonus of de malus is niet van toepassing in het jaar waarin de activiteit wordt opgestart. Hoe en waar kan ik informatie verkrijgen over de certificeringinstellingen? De lijst van certificeringinstellingen is beschikbaar op de website Autocontrole Welke scholen moeten over een autocontrolesysteem beschikken? Elke operator (verantwoordelijke school,kinderdagverblijf, werkplaats, ) is verantwoordelijk voor de levensmiddelen die hij aanbiedt. Hij dient erop toe te zien dat de levensmiddelen voedselveilig zijn. Hiervoor dient hij een autocontrolesysteem in te voeren. Het autocontrolesysteem moet gebaseerd zijn op het HACCP systeem. Voor kleine ondernemingen gelden er versoepelingen. Moet een school die enkel over die enkel geregistreerd moet zijn bij het FAVV, over een autocontrolesysteem beschikken? Het autocontrolesysteem komt er in dit geval op neer dat je goede hygiënepraktijken toepast.

5 Is een autocontrolesysteem ook verplicht voor scholen die enkel dranken en warme soep aanbieden? Het autocontrolesysteem is verplicht voor iedereen. Er zijn wel versoepelingen mogelijk. Wie kan er genieten van versoepelingen en wat zijn deze versoepelingen? Voorwaarden om te genieten van de versoepelingen op het vlak van autocontrole. (MB ) Keukens die rechtstreeks aan de leerlingen leveren. Deze bedrijven komen in aanmerking voor de versoepelingen indien ze met maximaal 5 voltijds equivalenten (FTE) werken en/of over een oppervlakte beschikken kleiner dan 400m² ; Keukens die aan andere bedrijven, keukens leveren. Deze bedrijven komen uitsluitend in aanmerking voor de versoepelingen indien ze met maximaal 2 voltijds equivalenten (FTE) werken, ongeacht de oppervlakte. Van welke versoepelingen kan men genieten? Keukens zonder bereidingen of verwerking. Deze bedrijven genereren minder gevaar en moeten alleen voldoen aan de «goede hygiënepraktijken (GHP). Het respecteren van de GHP omvat de naleving van eenvoudigere verplichtingen ivm infrastructuur, verpakking, transport, afvalbeheer, bestrijding van ongedierte, reiniging, waterkwaliteit, koude- en warmteketen, gezondheid en opleiding van het personeel, lichaamshygiëne, Keukens met bereidingen of verwerking Deze bedrijven moeten, naast de GHP, ook voldoen aan een reeks versoepelde HACCPprincipes (Hasard Analysis Critical Control Points). Deze zijn niet verplicht om hun eigen gevarenanalysen uit te voeren : ze kunnen hiervoor de inhoud toepassen van de door het Agentschap goedgekeurde gids bestemd voor hun activiteitensector, namelijk Autocontrolegids voor de sector van de grootkeukens en verzorgingsinstellingen (G-025) Bovendien dienen ze uitsluitend de non-conformiteiten te registreren en dienen ze de documenten slechts te bewaren tot 6 maanden na het verstrijken van de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste verbruiksdatum. Voor eindproducten die langer dan 6 maand houdbaar zijn, zoals vb. conserven, moeten alle documenten minimum 6 maand na consumptie van die producten bewaard worden ipv 6 maand na overschrijden van de houdbaarheidsdatum.

6 Hoe komen de leerlingen en leerkrachten in aanmerking voor de berekening van het aantal VTE s in het kader van de versoepelingen m.b.t. autocontrole? Personeel dat slechts gedeeltelijk actief is in de voedselketen wordt enkel voor dat gedeelte meegerekend. Voor de berekening van het aantal VTE s gelden volgende uitgangspunten: normale duur van de arbeidsweek: 38 uur 1 uur telt 60 minuten Jaarlijkse openstelling is 12 maanden In een schoolse situatie is de openstelling evenwel slechts 8,5 maanden factor 8,5/12 De lestijden van het onderwijzend personeel duren slechts 50 minuten factor 50/60 1 VTE voor onderwijzend personeel komt neer op 22,43 uur per week. Voorbeeld: Een school heeft 4 voltijdse medewerkers (geen onderwijzend personeel) in dienst die de helft van de tijd met het maaltijdgebeuren bezig zijn. = 2 VTE Tijdens de middag, behalve op woensdag helpen er steeds 6 leerkrachten gedurende één uur mee voor het verdelen van de maaltijden. Dit gebeurt aan de hand van een beurtrol. (6 leerkrachten x 1 uur x 4 dagen) / 22,43 = 1,1 VTE Daarnaast wordt er telkens aan 4 leerlingen gevraagd om een half uur te helpen. (4 leerlingen x 1 uur x 4 dagen) / 22, 43 = 0,7 VTE Som: 2 + 1,1 + 0,7 = 3,8 VTE s Versoepelingen mogelijk. Wat zijn de criteria voor het berekenen van de oppervlakte van 400m² in het kader van de versoepelingen indien er verschillende activiteiten uitgevoerd worden in de school (keuken, bakkerij, refter, restaurantruimte, )? Dit is de som van de respectievelijke oppervlakten. Wordt het uitscheppen van soep als een verwerking aanzien? Is terug opwarmen van een maaltijd een verwerking? Verwerking: handeling die het oorspronkelijk product ingrijpend wijzigt, onder meer door middel van verhitten, roken, zouten, rijpen, marineren, extraheren of extruderen, of een combinatie van dergelijke behandelingen. Dus als de soep op een andere plaats bereid werd en de school schept deze enkel uit, spreekt men niet van verwerking. Terug opwarmen is ook geen verwerking.

7 Wanneer spreekt men van B 2 B? B2B of business to businesskeukens zijn keukens die leveren aan één of meerdere andere instellingen (bijvoorbeeld bijhuizen, satellietkeukens, ) Welke scholen dienen een traceerbaarheidsregister bij te houden? Ongeacht of scholen over versoepelingen m.b.t. hun autocontrolesysteem bezitten dienen ze traceerbaarheid toe te passen. Scholen waarop de versoepelingen op het vlak van autocontrole van toepassing zijn, komen ook in aanmerking voor de versoepelingen op het vlak van traceerbaarheid, met name : de verplichting tot identificatie en registratie van producten kan beperkt worden tot het chronologisch bijhouden van de leveringsbonnen of andere begeleidende documenten ; de registratie van de gegevens op producten die niet rechtstreeks verwerkt of verkocht worden, kan gebeuren binnen de 7 dagen en ten laatste op het moment van de verwerking ; de duur van de bewaartijd van de documenten wordt herleid tot 6 maanden na de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste verbruiksdatum of de standaardduur van 6 maanden. Scholen die enkel aan de eindconsument leveren moet enkel een inkomend register bijhouden. Scholen die aan andere bedrijven leveren moeten ook over een uitgaand register beschikken. + link in en out Welke scholen dienen de meldingsplicht toe te passen? Ongeacht of scholen over versoepelingen m.b.t. hun autocontrolesysteem bezitten dienen ze meldingsplicht toe te passen. Elke exploitant moet het FAVV onmiddellijk inlichten wanneer hij van oordeel is of redenen heeft om te denken dat een product dat hij ingevoerd, geproduceerd, geteeld, gekweekt, bewerkt, gefabriceerd of verhandeld heeft, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant. Meer info over de meldingsplicht vindt u op de website Hoe werkt het bonus-malus systeem? Scholen die hun autocontrolesysteem laten valideren of certificeren zullen gedurende 3 jaar slechts de helft van hun jaarlijkse bijdrage aan het FAVV betalen.

8 Scholen die hun autocontrolesysteem niet laten valideren of certificeren zullen meer jaarlijkse heffing betalen. Voor 2010 geldt een malus van 60%, voor 2011 geldt een malus van 100 %. Zie ook Een ACS is verplicht maar de certificatie/validatie van het autocontrolesysteem is niet verplicht, maar heeft wel voordelen. Er wordt een bonus toegekend aan de operatoren die geïnvesteerd hebben in een gecertificeerd/gevalideerd autocontrolesysteem, onder de vorm van een vermindering van de heffing met 50 % (het jaar volgend op de audit). Omgekeerd is een verhoogde jaarlijkse heffing (malus) van toepassing op de operatoren die nog niet over een gecertificeerd/gevalideerd autocontrolesysteem beschikken. Operatoren met een gecertificeerd/gevalideerd autocontrolesysteem zullen ook minder vaak gecontroleerd worden door het FAVV omdat hun inspanningen op het vlak van hygiëne reeds gecontroleerd zijn, en er dus minder risico is voor de voedselveiligheid. U kan een gecertificeerd/gevalideerd autocontrolesysteem bekomen wanneer u met gunstig gevolg een audit heeft ondergaan. Zo n audit kan uitgevoerd worden door het FAVV (validatie) of door een erkende certificerings- /keuringsinstelling, afgekort OCI (certificatie). De certificatie van het autocontrolesysteem door een OCI kan enkel op grond van een sectorspecifieke autocontrolegids. Meer info m.b.t. een audit vindt u op de website Hoe kan de school zich voorbereiden op een inspectie van het FAVV? De controlechecklists kan men terugvinden op de website Dis 2042 DIS 2179 DIS 2188 DIS 2442 Indien er in de school verschillende activiteiten uitgeoefend worden op een zelfde vestigingseenheid, bv. school met zowel eigen keuken, bakkerijafdeling, hotelafdeling, tuinbouwafdeling, Moet de school al deze aparte activiteiten laten valideren of certificeren indien ze geen malus wil betalen? Ja

9 Welke gidsen moeten scholen volgen die een combinatie hebben van onderwijs en andere activiteiten in de voedselketen?voorbeeld hotelschool met restaurant voor derden, bakkerijafdeling, landbouwafdeling met verkoop van de oogst aan derden, Het autocontrolesysteem geldt per soort activiteit. Voor de keukenactiviteiten volgt de school de verplichtingen in de gids van de grootkeuken. Voor de restaurantactiviteiten is er de gids van de horeca. Voor de bakkerijafdeling geldt de gids voor de bakkerijsector. Een school met diverse soorten activiteiten binnen de voedselketen moet dus verschillende regelgeving en gidsen volgen. Zo moet een landbouwschool met verkoop van producten aan derden eveneens alle regels volgen die opgelegd worden aan de landbouwer. Moet een school over een autocontrolesysteem beschikken voor de activiteiten in de leskeukens waar leerlingen maaltijden voor zichzelf bereiden? Neen Moet een school die belegde broodjes aankoopt bij een broodjeszaak en deze verkoopt aan de leerlingen over een autocontrolesysteem beschikken. Het autocontrolesysteem is verplicht. Er zijn wel versoepelingen mogelijk. Indien de activiteiten beperkt blijven tot het verkopen van de broodjes kan men zich baseren op de gids voor detailhandel. Hoe weten scholen of hun leverancier gekend is bij het FAVV? U kan checken of uw leverancier gekend is bij het FAVV op

Wat heeft de school te maken met het FAVV?

Wat heeft de school te maken met het FAVV? Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat heeft de school te maken met het FAVV? Voorlichtingscel FAVV 1 Inhoud Oorsprong structuur FAVV Registratie toelating Autocontrole Versoepelingen

Nadere informatie

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Wetgeving KB 14-11-2003 Koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen KB 27-04-2007 Koninklijk

Nadere informatie

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Katrien Beullens FAVV - DG Controlebeleid Inhoud Minimale wettelijke vereisten Registratie/toelating

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-023) REV 0 2007-2/9 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de gids voor de invoering

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 0 2010-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 1 dd 2016-01-28 Van toepassing vanaf: 11/04/2016 Opgesteld door:

Nadere informatie

Extrapolatie versoepelingen voor KMO s binnen de voedselketen:

Extrapolatie versoepelingen voor KMO s binnen de voedselketen: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Extrapolatie versoepelingen voor KMO s binnen de voedselketen: wat tbetekent teen verschuiving i van 5 naar 10 FTE Guy Vanbelle Dierenarts - Expert

Nadere informatie

Kleinschalig logies. Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten.

Kleinschalig logies. Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten. Kleinschalig logies Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 3 2010-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 1 2010-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 3 2007-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 10-09-2010

Nadere informatie

Scholen. en het FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Scholen. en het FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Scholen en het FAVV Moeten scholen een toelating hebben of volstaat een registratie bij het FAVV? Aan welke eisen moeten scholen voldoen? Worden scholen gecontroleerd door het FAVV? Federaal Agentschap

Nadere informatie

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 Inhoud Cahier Voedselveiligheid Inleiding 5 1 Wetgevend kader 6 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 3 Aandachtspunten voor de keukens en omliggende lokalen 12 4 Algemene en persoonlijke hygiëne-eisen

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 3 dd 2017-07-20 Van toepassing vanaf: 18-08-17 Opgesteld door: DG

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 4 2007-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 25-02-2011

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 1 2007-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 30-10-2009

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid Laatste nieuwe wetgeving VISIE VAN HET FAVV OP DIDACTISCHE LESKEUKENS Didactische leskeukens = klaslokalen of laboratoria waar beginselen

Nadere informatie

FAVV Jaarlijkse heffing : Tarieven 2019

FAVV Jaarlijkse heffing : Tarieven 2019 FAVV arlijkse heffing : Tarieven 2019 Sector Toelevering landbouw Bestrijdingsmiddelen Basisbedrag 142,16 35,54 + per erkend of toegelaten produkt 91,81 22,95 Meststoffen, bodemverbeteraars en teeltsubstraten

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 4 2010-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 5 2007-1/12 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 05-10-2012

Nadere informatie

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers

FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers FAQ Bijdrages FAVV voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v5 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 5 2010-1/12 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 6-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf: 23-02-2013

Nadere informatie

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Expo 60+ 09/10/2009. sodexo.com

Expo 60+ 09/10/2009. sodexo.com Expo 60+ 09/10/2009 Smiley van het FAVV in een grootkeuken - Vanuit de wetgeving tot aan de toepassing sodexo.com Inhoud 1. Definitie & wetgeving 2. Toepassing page 2 Ontwikkeling van een autocontrolesysteem

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf: 15-04-2011

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie PB 07 FAQ (G-026 B2B) REV0 2014-1/7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

Nadere informatie

DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3

DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

gearchiveerd op 15/12/2010

gearchiveerd op 15/12/2010 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 2104 Eisen traceerbaarbaarheid [2104] v4 C : conform NC : niet-conform NA : niet

Nadere informatie

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 C : conform

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Kinderopvang.... En het FAVV Registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Kinderopvang.... En het FAVV Registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Kinderopvang... En het FAVV Registratie & toelating Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Enkele woordverklaringen KBO: Kruispuntbank van Ondernemingen (FOD Economie) Natuurlijk persoon:

Nadere informatie

FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen

FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen PB 07 FAQ (G-017) REV 0 2011-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen Van toepassing vanaf: 15-02-2011 Opgesteld door:

Nadere informatie

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v2

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v2 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v2 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 1 2012-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 18-12-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 0 2009-2/6 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande gids voor het ontwikkelen

Nadere informatie

DIS 2445 Inspectie autocontrole brood-en banket bakkerij [2445] v4

DIS 2445 Inspectie autocontrole brood-en banket bakkerij [2445] v4 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2445 Inspectie autocontrole brood-en banket bakkerij [2445] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Model aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Model aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Model aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning I. AARD VAN DE AANVRAAG Deze aanvraag betreft: een registratie,

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 6-1/13 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 02-05-2013 Opgesteld

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Opschorting van de validatie van een autocontrolesysteem

Opschorting van de validatie van een autocontrolesysteem Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2012 / 534 / PCCB Procedure Opschorting van de validatie van een autocontrolesysteem Versie Versie 2 dd 31-10-14 In toepassing vanaf 25/11/2014

Nadere informatie

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV HACCP & ALLERGENEN Voorlichtingscel FAVV Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Opgericht in 2000 Bevoegdheden: Voedselveiligheid Dierengezondheid Plantenbescherming Van riek tot vork

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 0 2012-1/7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 11-06-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 2-2018 - 1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 17-08-2018 Naam functie / dienst Datum Handtekening

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 3 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers

FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers FAQ FAVV - bijdragen voor landbouwers 1. Wat zijn de heffingen van het FAVV? De heffingen worden jaarlijks geïnd in de sectoren die actief zijn binnen de voedselketen of waarbij het FAVV controleopdrachten

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie PB 07 FAQ (G-026 B2B) REV0 2014-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

Nadere informatie

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking?

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking? FAQ 1. Waaruit bestaat de Europese Verordening 183/2005? Deze nieuwe Verordening bepaalt de voorschriften voor diervoederhygiëne. Alle verschillende activiteiten in de diervoederketen worden onderverdeeld

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-006) REV 1 2009-2/8 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED De bedoeling van dit document is de vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de Generische autocontrolegids voor

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 1 2009-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE INSPECTIERESULTATEN Herman Diricks 30 juni 2015 Gedelegeerd bestuurder 1 ACTIVITEITENVERSLAG 2014 2015 : website + Feiten en Cijfers 2 Het FAVV ten DIENSTE van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 4 2018-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

Kinderopvang.... en het FAVV registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Kinderopvang.... en het FAVV registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Kinderopvang... en het FAVV registratie & toelating Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat betekent? KBO: Kruispuntbank van Ondernemingen (FOD Economie) Natuurlijk persoon: Fysiek

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Referentie PCCB/S4/1220694 Datum

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Procedure

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Procedure Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2012 / 534 / PCCB Procedure Opschorting van de validatie van een autocontrolesysteem Versie Versie 5 dd 14-09-2018 In toepassing vanaf 23-10-2018

Nadere informatie

Bijlage. Begrippenlijst en lijst van afkortingen

Bijlage. Begrippenlijst en lijst van afkortingen Bijlage Begrippenlijst en lijst van afkortingen 1 Activiteitencode Activiteitenfiche Allergeen Autocontrolegids / gids Autocontrolesysteem (ACS) B2B / B to B B2C / B to C Bederfelijke levensmiddelen Bewerken

Nadere informatie

Deze zijn niet verplicht, maar zijn wel een goed idee! Het betreffen hier dus optionele documenten.

Deze zijn niet verplicht, maar zijn wel een goed idee! Het betreffen hier dus optionele documenten. Inleiding 0/0/09 De nieuwe kwaliteitsmap bouwt verder op de bekende blauwe HACCP-map, geïntroduceerd bij alle Keurslagers in 994, en biedt de kans om nog veel verder te gaan. Het biedt een handleiding

Nadere informatie

Dit document is gebaseerd op het business plan van het Agentschap en de waarden opgenomen in de gidsen.

Dit document is gebaseerd op het business plan van het Agentschap en de waarden opgenomen in de gidsen. TECHNISCHE SPECIFICATIE VOOR HET BEPALEN VAN HET AANTAL MANDAGEN EN VAN DE FREQUENTIE BIJ AUDITS IN HET KADER VAN DE VALIDATIES VAN AUTOCONTROLESYSTEMEN Versie 14-12-07 I. INLEIDING De bedoeling van dit

Nadere informatie

Technische specificatie 2017/1116/PCCB. Kwalificatie auditoren

Technische specificatie 2017/1116/PCCB. Kwalificatie auditoren FAVV Federaal Agentschap voor de voedselveiligheid 2017 / 1116 / PCCB Technische specificatie 2017/1116/PCCB Kwalificatie auditoren Versie 2 d.d. 2017-09-20 In toepassing vanaf 6-11-17 Verantwoordelijke

Nadere informatie

FAQ Audit. 7) In hoeverre mag op de checklistaudit de quotering 0 (= niet beoordeeld) gebruikt worden?

FAQ Audit. 7) In hoeverre mag op de checklistaudit de quotering 0 (= niet beoordeeld) gebruikt worden? PB 07 FAQ INTERNET REV 1 2007-1/11 FAQ Audit 1) Mogen foto s gebruikt worden om niet opnieuw naar het bedrijf te moeten in geval van een NC A tijdens een audit en wanneer een visuele controle noodzakelijk

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 0 2010-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 15-07-2010 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2016

Gearchiveerd op 02/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2444 Sorteren van consumptie-eieren volgens kwaliteits- en gewichtsklassen (pakstations)

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV 1 2011-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen

Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export naar derde landen Referentie PCCB/S4/1220694 Datum

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 1 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 18-03-2010 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

Kleinschalig logies. Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten.

Kleinschalig logies. Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten. Kleinschalig logies Een publicatie voor uitbaters van B&B s, vakantiewoningen of vakantielogies die voedingsmiddelen aanbieden aan hun gasten. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV 0 2011-1/5 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 2 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 11/10/2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders

FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders PB 07 FAQ (G-001) REV 2 2011-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders Van toepassing vanaf: 24-08-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Jacques

Nadere informatie

Technische specificatie 2013/643/PCCB. Non-conformiteiten tijdens audits

Technische specificatie 2013/643/PCCB. Non-conformiteiten tijdens audits Technische specificatie 2013/643/PCCB Non-conformiteiten tijdens s versie versie 1 dd 22-04-13 In toepassing vanaf : 15-05-13 Verantwoordelijke administratie : Verantwoordelijke dienst : secretariaat :

Nadere informatie

Technische specificatie 2018/1209/PCCB. Validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export voor bepaalde product-land combinaties

Technische specificatie 2018/1209/PCCB. Validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export voor bepaalde product-land combinaties Technische specificatie 2018/1209/PCCB Validatie van het autocontrolesysteem in het kader van export voor bepaalde product-land combinaties Versie versie 1 dd 2019-01-18 In toepassing vanaf : 28-01-2019

Nadere informatie

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [006] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 2 2009-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot verkoop van levensmiddelen door de producent aan de consument met tussenkomst van een derde voor de organisatie

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV2 2014-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

FAQ OCI. 4) Zijn er modelcertificaten ter beschikking voor de controleorganismen?

FAQ OCI. 4) Zijn er modelcertificaten ter beschikking voor de controleorganismen? PB 07 FAQ INTERNET REV 0 2007-1/7 FAQ OCI 1) Worden de auditoren van de CI s erkend door het FAVV? 2) Dient de vereiste van twee jaar ervaring voor auditoren die audits in een bepaalde sector willen uitvoeren,

Nadere informatie

PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN

PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2014/767/PCCB PROCEDURE EQUIVALENTIE VAN BEPAALDE AUDITREFERENTIELEN MET DE AUTOCONTROLEGIDSEN Versie 1 dd 8-07-14 In toepassing vanaf 28-07-14

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 1 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij (sector distributie)

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij (sector distributie) PB 07 FAQ (G-026) REV 0 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij (sector distributie)

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Scholen. Voorlichtingscel FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Scholen. Voorlichtingscel FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Scholen Voorlichtingscel FAVV Inhoud Oorsprong - structuur controle FAVV Registratie bij het FAVV Autocontrolesysteem Versoepelingen Gidsen Inhoud

Nadere informatie

FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders

FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders PB 07 FAQ (G-001) REV 3 2011-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Autocontrolegids Dierenvoeders Van toepassing vanaf: 25-04-2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid Jacques

Nadere informatie

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Voedselveiligheid voor dummies Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Toelating, registratie, erkenning, vergunning afgeleverd door FAVV (KB 16 JANUARI 2006) Toelating Bedoeld voor bakker, beenhouwer, restaurant,

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen

Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen Referentie PCCB/S3/EME/574427 Datum 04/06/2013 Huidige versie 2.0 Van toepassing vanaf Datum van

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Referentie PCCB/S2/GDS/891700

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 3 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 7 2010-1/13 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

Technische specificatie 2017/1114/PCCB. Visueel teken

Technische specificatie 2017/1114/PCCB. Visueel teken FAVV Federaal Agentschap voor de voedselveiligheid 2017 / 1114 / PCCB Technische specificatie 2017/1114/PCCB Visueel teken Versie 1 d.d. 2017-02-20 In toepassing vanaf 6-11-17 Verantwoordelijke administratie

Nadere informatie

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over

N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS ADVIES. over N Versoepeling A2 Brussel, 29 april 2015 MH/EDJ/AS 726-2015 ADVIES over ARTIKEL 4 VAN HET MINISTERIEEL BESLUIT VAN 22 MAART 2013 BETREFFENDE DE VERSOEPELING VAN DE TOEPASSINGSMODALITEITEN VAN DE AUTOCONTROLE

Nadere informatie

Bijlage. Validatie van het autocontrolesysteem

Bijlage. Validatie van het autocontrolesysteem Bijlage Validatie van het autocontrolesysteem 1 Inhoudstafel 1. Toelichting voor de operatoren 5 2. Vereisten voor de OCI s 5 2.1 Accreditatie 5 2.2 Erkenning 5 2.3 Inspectiemethode 6 2.4 Kwalificatie

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot verkoop van levensmiddelen door de producent aan de consument met tussenkomst van een derde voor de organisatie

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en in de detailhandel Referentie PCCB/S3/VCT/1424950 Datum 29/03/2018

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij PB 07 FAQ (G-026) REV 2 2009-1/16 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

U moet zich eveneens registreren bij het FAVV met opgave van alle FAVVactiviteiten per vestigingseenheid. Voor meer uitleg, zie p. 5 of 7.

U moet zich eveneens registreren bij het FAVV met opgave van alle FAVVactiviteiten per vestigingseenheid. Voor meer uitleg, zie p. 5 of 7. Sinds 30.06.2009 zijn de niet handelsondernemingen naar privaat recht wettelijk verplicht zich in te schrijven in de KBO. Landbouwers (zowel als natuurlijk persoon, rechtspersoon of als leden van een feitelijke

Nadere informatie

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken FAQ 2007 Wat is het verschil tussen de IKKB Standaard en de Sectorgids Autocontrole? De Sectorgids Autocontrole voor de Primaire Plantaardige Productie is een hulpmiddel dat toelaat het KB van 14/11/2003

Nadere informatie