Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014"

Transcriptie

1 Hoe waarderen het vo en mbo Spirit4you? September 2014 Inleiding De afgelopen schooljaren heeft Spirit4you een bijdrage geleverd aan het ondersteunen van scholen in de regio Haaglanden bij het verbeteren van de juiste keus van vmbo-leerlingen voor een vervolgopleiding en het volgen van de doorstroom met betrekking tot de overstap vmbo-mbo. Spirit4you heeft uiteenlopende producten en activiteiten ontwikkeld die samen een positieve bijdrage leveren aan de aansluiting vmbo-mbo en het terugdringen van voortijdig schoolverlaten in de regio Haaglanden. Om het programma van Spirit4you actueel en effectief te houden is feedback van de gebruikers belangrijk. Veel waardevolle informatie verkrijgt Spirit4you al door geregeld specifieke activiteit- of productevaluaties af te nemen. Om nog beter inzicht te krijgen in wat scholen waardevol vinden is ervoor gekozen het vo middels een enquête te bevragen. Voor het mbo is gekozen voor een interviewronde over de waardering van de activiteiten van Spirit4you. Deze notitie vormt het eindproduct van deze feedbackrondes. Van de zestig vo-scholen in Den Haag hebben drieënveertig mentoren/decanen de enquête online ingevuld. Het mbo is bevraagd middels interviews met vijf betrokkenen. De notitie is allereerst bedoeld als informatiestuk voor de stuurgroep Spirit4you om verder beleid te kunnen ontwikkelen. Na bekrachtiging van de stuurgroep Spirit4you wordt deze notitie ook naar bestuurders en directies verstuurd.

2 Enquête en hoofdlijnen vo De enquête voor het vo bestond uit de volgende vijf vragen: 1. Wat doet Spirit4you goed? 2. Wat kan beter? 3. Wat mist u in het aanbod/de werkwijze? 4. Bij welk project zou u nader betrokken willen worden als het gaat om de ontwikkeling en uitwerking? 5. Wat zijn voor een school de belangrijkste voorwaarden om deel te nemen aan een Spirit4you activiteit? 6. Welke toegevoegde waarde heeft Spirit4you voor uw school? Hoofdlijnen Het vo laat een positief beeld zien ten aanzien van Spirit4you. De aandacht voor de overstap vmbo-mbo blijft van belang. Er is tevredenheid over VOROC, het digitale monitoringsysteem m.b.t. de overstap naar het mbo. Ook zijn er aandachtspunten: zo worden er nog steeds papieren doorstroomformulieren aan leerlingen gevraagd. Uit de enquête komt naar voren dat er behoefte is om de sectoren binnen het mbo nog beter te leren kennen. Voor Spirit4you ligt er een rol om de ontwikkelingen in zowel het vmbo als het mbo inzichtelijk te maken en hierover te communiceren. De informatievoorziening vanuit Spirit4you wordt als waardevol gezien. Dit komt mede door de praktische en actuele aard van de handreikingen, scholingsmiddagen, projecten etc. Er wordt aangegeven dat mede dankzij Spirit4you er een goede samenwerking tussen voscholen en mbo-opleidingen in de regio is ontstaan. Wat doet Spirit4you goed? Ons op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen; uitdagen om met elkaar (vo-mbo) in gesprek te gaan en het verminderen van VSV. Stip Dalton Leidschendam, Lia Vogelzang. Wat mist u? Een soort test om te kijken welke opleiding passend is voor een leerling die heel erg twijfelt. Ik snap dat dat lastig is, maar elke hulp op dit gebied is welkom. Oranje Nassau College, Marieke Verboom. Wat kan beter? Het gebruik van VOROC door het mbo. Vaak wordt er ondanks dat VOROC is ingevuld toch gevraagd om een papieren doorstroomformulier. Floracollege, Mirjam Kik. Wat zijn voor een school de belangrijkste voorwaarden om deel te nemen aan een Spirit4you activiteit? Betrokkenheid en stimuleren van de schoolleiding en het enthousiasme bij leerkrachten. Heldring vmbo, Mart de Niet. Welke toegevoegde waarde heeft Spirit4you voor uw school? Door Spirit4you zijn wij in staat leerlingen beter te adviseren zodat zij een betere keus kunnen maken voor hun vervolgopleiding. Scholengroep DHZW, Justin de Lange.

3 Om inzicht te krijgen in wat vo-scholen als waardevolle projecten zien, is gevraagd om een top 5 keuze te maken, voor zowel producten als activiteiten. In figuur Uw top 5 producten wordt duidelijk dat VOROC bij 35 van de 47 vo-deelnemers op nummer 1 staat. De mbo-gids en de website bekijkjetoekomstnu.nl scoren ook hoog. In figuur Uw top 5 activiteiten worden Spots on Jobs en het vmbo decanen netwerk het meeste genoemd, direct gevolgd door de scholingsmiddagen en de Warme Overdracht.

4 Interviews en hoofdlijnen mbo Tijdens de gesprekken met het mbo waren vijf vragen leidend: 1. Waar heb je iets aan als het gaat om Spirit4you? 2. Wat vind je van de manier waarop de scholingsmiddagen nu worden georganiseerd? 3. Hoe kan het mbo in samenwerking met Spirit4you een nog duidelijker beeld van de overgang vmbo-mbo creëren? 4. Moet Spirit4you een nadrukkelijke rol krijgen binnen het mbo als het gaat om scholing, uitzetten van projecten en communicatie? 5. Hoe kan het vertrouwen tussen het vmbo en het mbo groeien? Relevantie Spirit4you voor het mbo De bijeenkomsten van het decanennetwerk worden als nuttig ervaren; tijdens deze bijeenkomsten worden veel onderwerpen op juiste wijze afgestemd tussen het vo en het mbo. Spirit4you vormt de verbindende schakel en is een waardevolle katalysator. De website bekijkjetoekomstnu.nl wordt als waardevol beschouwd. De breedte van informeren, ook over roc s buiten de regio, roept soms vraagtekens op. De rol van Spirit4you ten aanzien van het inventariseren van het aantal jongeren zonder diploma wordt als prettig ervaren. De wijze waarop het proces op gang is gekomen en uiteindelijk tot stand is gekomen wordt als goed beoordeeld. De manier waarop Spirit4you zorg draagt voor een goede afstemming tussen de gemeente, het vo en het mbo wordt als waardevol gezien. De samenwerking tussen Spirit4you, vo, mbo en de gemeente als het gaat om jongeren die in de eerste week van het schooljaar niet op het mbo zijn verschenen is waardevol. ROC Mondriaan, Tim Blom. VOROC Een goede overdracht van leerling informatie is noodzakelijk voor een goede overstap van vmbo naar mbo en wordt ook steeds meer noodzakelijk. Actuele aanleidingen hiervoor zijn de invoering van entreeopleidingen, de verkorte verblijfsduur op het mbo en de afname in mogelijkheden om te kunnen stapelen. Spirit4you heeft hierin een belangrijke communicatie-rol door decanen te informeren over deze materie, maar ook door bijeenkomsten te organiseren waar leerlingen tot hier zich breed en specifiek kunnen oriënteren (Spots on Jobs). ROC Mondriaan, Wilma Verhoeks.

5 Kansen voor Spirit4you 1. Schooluitval Uit verschillende rapportages en onderzoeken kan men opmaken dat de meeste jongeren uitvallen in de eerste helft van het eerste jaar. Het mbo heeft er veel aan als Spirit4you hierover meedenkt en een waardevolle bijdrage levert aan hoe dit in de toekomst het beste voorkomen kan worden. 2. Warme overdracht De warme overdracht in juni waarbij informatie wordt overgedragen wordt als zeer waardevol gezien omdat dit het netwerk vo-mbo bevordert. De suggestie wordt gedaan te zoeken naar een meer flexibele werkvorm voor de warme overdracht. 3. Draagvlak directie Een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van Spirit4you-projecten is voldoende draagvlak bij zowel docenten als directies. De suggestie wordt gedaan om minimaal één keer per jaar een directiemiddag/managementmiddag te organiseren voor zowel vo als mbo. 4. Scholingsmiddagen De scholingsmiddagen zijn van belang: er is behoefte aan informatie, informatieoverdracht, kennis delen en ontmoeting tussen het vo en het mbo. Het platform vo-mbo waar Spirit4you voor zorgt is een mooie weg om uiteindelijk individuele contacten met scholen te krijgen. We hebben veel aan de ontmoetingen tussen vo en mbo. Het vo en het mbo leert elkaar zo beter kennen met name de verschillende sectoren binnen het mbo. ROC ID college, Arjen van der Heijden ROC Mondriaan, Wilma Verhoeks. Het is wenselijk dat nagedacht wordt over meer interactieve werkvormen om de scholingsmiddagen aantrekkelijk te houden. Het is van belang dat ook de inhoud/kwaliteit van de sprekers en workshopleiders frequent wordt geëvalueerd. Ook de samenstelling van de groep deelnemers is iets om onder de loep te nemen: naast decanen zouden ook mentoren actief benaderd kunnen worden; het decanenwerk steeds vaker wordt gedeeld met mentoren. Ook bestaat op sommige scholen de functie van decaan niet. Het mbo kan meer betrokken worden bij scholingsmiddagen door onderwerpen aan te bieden die te maken hebben met de wijze waarop het mbo goed voorbereid kan zijn op de vmbo-leerlingen, op het gebied van begeleiding en programma. De scholingsmiddagen en de workshops kunnen meer worden toegespitst op een bepaald thema. Het is gewenst dat er een scholingsmiddag voor het mbo wordt georganiseerd in het

6 kader van de ontwikkelingen in het vmbo: wat betekenen de ontwikkelingen in het vmbo concreet voor het mbo? Het is wenselijk dat Spirit4you input blijft leveren ten aanzien van scholing en communicatie voor het mbo. Spirit4you kan gevraagd en ongevraagd advies leveren aan het mbo op basis van wat Spirit4you signaleert in het vo. 5. Overgang vmbo-mbo Er ligt een uitdaging voor het mbo om meer helderheid te creëren over de competenties die nodig zijn naast de wettelijke toelaatbaarheid van de vo-leerling. Spirit4you kan hier voor de relevante communicatie zorgen: met welke competenties hebben jongeren het meeste succes binnen een bepaalde opleiding? Naast aandacht voor loopbaanoriëntatie is dit ook van belang om succesvol te zijn in het mbo. Het vmbo krijgt zo een concreter beeld wat de overstap vmbo-mbo inhoudt. Het mbo kan meer zicht krijgen op de competentieontwikkeling op het vo, relevant voor de aansluiting op het mbo. Een eerste bijdrage kan zijn door een scholingsmiddag te organiseren die in het teken staat van competenties in zowel het vo als het mbo. Voor het mbo ligt er de uitdaging om studenten die afstuderen er op te wijzen dat zij naast een specifiek diploma ook over competenties beschikken voor andere beroepen. Zo kan het mbo ervoor kiezen om op het diploma de ontwikkelde competenties weer te geven om zo de kans op werk te vergroten. Spirit4you zou hierin een voortrekker kunnen zijn richting het mbo. Belangrijke competenties op het mbo: werkzaamheden plannen/organiseren en initiatief tonen. ROC ID college, Arjen van der Heijden. Het is van belang dat een duidelijk beeld gegeven wordt van wat na het mbo komt: hbo of arbeidsmarkt. Ook hier kan Spirit4you ondersteunen. Laat decanen en mentoren tijdens een scholingsmiddag bijvoorbeeld zelf een intaketest doen! ROC Mondriaan, Leo Plugge.

7 Vertrouwen vo-mbo Het is van belang dat het mbo erop kan vertrouwen dat het vmbo de relevante informatie in VOROC invoert. Het vo moet erop kunnen vertrouwen dat informatieoverdracht niet zorgt voor een verhoogde kans op afwijzing. De rol die Spirit4you hier meer kan bekleden is het betrekken van mentoren die vaak de informatie leveren. Onderstaande punten zorgen volgens het mbo ook voor meer vertrouwen tussen het vo en mbo: meer duidelijkheid creëren over de verschillende processen tijdens de overstap, bijvoorbeeld de intake. meer de verantwoordelijkheid nemen als het gaat om afwijzingen, goed uitleggen waarom een leerling niet wordt aangenomen. meer helderheid verkrijgen over de competenties die nodig zijn naast de wettelijke toelaatbaarheid van de vo-leerling. Spirit4you kan hier voor de relevante communicatie zorgen: helder maken met welke competenties jongeren het meeste succes hebben binnen een bepaalde opleiding. meer regie krijgen op de terugkoppeling van het mbo naar het vo. Een suggestie vanuit het mbo is: in VOROC een formulier toevoegen dat toegankelijk is voor mbo eerstejaarsstudenten en bestemd is voor de school van herkomst. Studenten vullen dit in nadat zij een half jaar op het mbo zitten en geven aan hoe zij vinden dat zij op het vmbo zijn voorbereid op het mbo en hoe het met hen gaat. Dit kan waardevol zijn voor de relatie vo mbo en er kunnen leerpunten voor het vo en mbo uit voortvloeien is het pleidooi. inzetten op het invullen van concrete gegevens en een reële weergave in het doorstroomformulier, door bijvoorbeeld het formulier door twee mensen te laten invullen, ook door iemand die wat meer op afstand staat van de leerling. Vomentoren/decanen hebben vaak een emotionele band met hun leerlingen en baseren soms mede daarop ook hun informatie. Tot slot Spirit4you wordt gezien als een niet weg te denken instelling in de regio Haaglanden. De activiteiten en producten van Spirit4you kunnen door nog beter af te stemmen binnen vmbo, mbo en andere partners steeds concreter ten goede komen van leerlingen, hun ouders en hun docenten/begeleiders, als het gaat om de positieve doorstroom naar het mbo en het behalen van een startkwalificatie.

VOROC Enquête 2015. In de VOROC nieuwsbrief van mei kunt u het definitieve overzicht Aanpassingen VOROC 2015-2016 bekijken.

VOROC Enquête 2015. In de VOROC nieuwsbrief van mei kunt u het definitieve overzicht Aanpassingen VOROC 2015-2016 bekijken. In april 2015 gaven 80 VOROC gebruikers hun mening over de applicatie VOROC en het gebruik ervan. De reacties zijn overwegend positief, VOROC werd beoordeeld met een 7,5. Ook zijn er waardevolle suggesties

Nadere informatie

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL DE OVERSTAP EEN PREVENTIEPROJECT APRIL 2014 OVERSTAPPEN Het preventieproject De Overstap wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag door de afdelingen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) & leerplicht

Nadere informatie

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu

Programma 2012-2013. 1. Wegwijs in het MBO (MBO-gids) Inclusief dvd s Nieuwe film over intakeprocedure. 2. Bekijkjetoekomstnu Programma 2012-2013 Coaching Monitoring Monitoring ontwikkeling ontwikkeling taal en taal rekenen en Overdracht Overdracht van leerlinggegevens van Ondersteuning/scholing vmbo vmbo - - mbo taal en rekenen

Nadere informatie

PROCEDURE VOROC 2013 RMC 28 REGIO HAAGLANDEN

PROCEDURE VOROC 2013 RMC 28 REGIO HAAGLANDEN n g Amsterdam over middelbaar beroepsonderwijs PROCEDURE VOROC 2013 RMC 28 REGIO HAAGLANDEN Inleiding De schoolbesturen van de vo en de mbo-scholen in de regio Haaglanden hechten er belang aan dat jongeren

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren

Nadere informatie

MBO4YOU. Resultaten van MBO4YOU Waardering door de vo-scholen. September 2015 Chalini Doekhi

MBO4YOU. Resultaten van MBO4YOU Waardering door de vo-scholen. September 2015 Chalini Doekhi MBO4YOU Resultaten van MBO4YOU Waardering door de vo-scholen September 2015 Chalini Doekhi Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Onderzoeksmethode... 3 2. Welke scholen doen mee aan MBO4YOU?... 4 3. Resultaten...

Nadere informatie

Amsterdam over middelbaar beroepsonderwijs PROCEDURE VOROC 2011 RMC-REGIO HAAGLANDEN

Amsterdam over middelbaar beroepsonderwijs PROCEDURE VOROC 2011 RMC-REGIO HAAGLANDEN n g Amsterdam over middelbaar beroepsonderwijs PROCEDURE VOROC 2011 RMC-REGIO HAAGLANDEN Inleiding De schoolbesturen van het VO-platform en de mbo-opleidingen in de regio Haaglanden hechten er belang aan

Nadere informatie

Rapportage 2015 Chalini Doekhi, Lapper bij Spirit4you

Rapportage 2015 Chalini Doekhi, Lapper bij Spirit4you Rapportage 2015 Chalini Doekhi, Lapper bij Spirit4you Inhoud 1. Over Spots on Jobs... 3 2. Verslagen per dag... 4 3. Aanwezige scholen en bedrijven... 5 4. Enquêtes leerlingen... 8 5. Enquêtes volwassenen...

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Rapportage 2017 Chalini Doekhi

Rapportage 2017 Chalini Doekhi Rapportage 2017 Chalini Doekhi Inhoud 1. Over Spots on Jobs 2017... 3 2. Inhoudelijk verslag... 4 Aanwezige scholen en bedrijven... 5 3. Enquêtes leerlingen... 6 4. Enquêtes volwassenen... 7 5. Top 5 leuke

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden EINDRAPPORTAGE VOROC Regio 28 Haaglanden 2015-2016 www.voroc.nl Inleiding VOROC (de overstap van Voortgezet Onderwijs naar ROC) staat in de regio Haaglanden al jaren voor het systeem van de digitale aanmelding

Nadere informatie

Rapportage 2016 Chalini Doekhi, Spirit4you

Rapportage 2016 Chalini Doekhi, Spirit4you Rapportage 2016 Chalini Doekhi, Spirit4you Inhoud 1. Over Spots on Jobs 2016... 3 2. Verslagen per dag... 4 Aanwezige scholen en bedrijven... 5 3. Enquêtes leerlingen... 6 4. Enquêtes volwassenen... 7

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2016

Preventieproject De Overstap 2016 Preventieproject De Overstap 2016 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652, 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren De Overstap

Nadere informatie

VOROC. Procedure bijzondere doelgroepen mbo. december 2017

VOROC. Procedure bijzondere doelgroepen mbo. december 2017 VOROC Procedure bijzondere doelgroepen mbo december 2017 Inhoud Aanmeldprocedure leerlingen Bijzondere Doelgroepen mbo... 3 Aanmeldprocedure leerlingen Bijzondere Doelgroepen mbo... 3 Aanmelding vanuit

Nadere informatie

Rapportage 2013 Arnaz Adhien, Lapper bij Spirit4you

Rapportage 2013 Arnaz Adhien, Lapper bij Spirit4you Rapportage 2013 Arnaz Adhien, Lapper bij Spirit4you Inhoud 1. Spots on Jobs: algemeen 2. Verslagen per dag, geschreven voor de site www.spotsonjobs.nl 3. Aanwezige scholen en bedrijven 4. Enquêtes leerlingen

Nadere informatie

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you 20 maart 2014 Programma 14.30 uur Welkom 14.35-14.55 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen 14.55-15.10 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden EINDRAPPORTAGE VO Regio 28 Haaglanden 2014-2015 www.voroc.nl Inleiding VO (de overstap van Voortgezet Onderwijs naar ) staat in de regio Haaglanden al jaren voor het systeem van de digitale aanmelding

Nadere informatie

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO

Decanaat. Decaan: Marbella Uhlenbeck lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO Welkom!. Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in beeld Wat na het examen? 1. Werken

Nadere informatie

10 jaar Spirit4you 2 november 2017

10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar spirit, 10 jaar betrokkenheid Van gemeente naar beleid Van bedrijfsleven en naar onderwijs Vmbo mbo een tienjarige reis De leerling staat centraal bij Spirit4you

Nadere informatie

Evaluatieverslag Wegwijs in het mbo 2014

Evaluatieverslag Wegwijs in het mbo 2014 Evaluatieverslag Wegwijs in het mbo 2014 Vanaf half november 2013 tot half januari 2014 is een evaluatieronde gehouden over Wegwijs in het mbo 2014. Daaraan hebben drie groepen deelgenomen: decanen, leerlingen

Nadere informatie

Evaluatie Online Doorstroomdossier (regio Eem)

Evaluatie Online Doorstroomdossier (regio Eem) Evaluatie Online Doorstroomdossier (regio Eem) 13-09-2012 1. Voorwoord In het najaar van 2011 is begonnen met de implementatie van het online doorstroomdossier. Het al eerder ontwikkelde pdf was de basis

Nadere informatie

SPIRIT4YOU IN 2013 RAPPORTAGE

SPIRIT4YOU IN 2013 RAPPORTAGE SPIRIT4YOU IN 2013 RAPPORTAGE Voorwoord Doel van dit document In dit document worden de resultaten en de voortgang van projecten van Spirit4you die hebben plaatsgevonden in kalenderjaar 2013 gerapporteerd.

Nadere informatie

DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG

DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG Eindrapportage Hans Kruijssen, adviseur m.m.v. Rineke Huysmans, ROC Mondriaan juni 2010 Vooraf Met deze eindrapportage aan de stuurgroep Spirit4you rondt de projectleider

Nadere informatie

Overgang VO naar MBO regio 35 Pagina 1

Overgang VO naar MBO regio 35 Pagina 1 Overgang VO naar MBO Overgang VO naar MBO regio 35 Pagina 1 De kaders en de acties overgang van VO naar MBO Het document bevat het protocol rondom gemaakte afspraken tussen de scholen en LPA/RMC met betrekking

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

Spirit4you in 2017 rapportage

Spirit4you in 2017 rapportage Spirit4you in 2017 rapportage Rapportage en verantwoording Spirit4you 2017 In 2017 gaf Spirit4you aandacht aan projecten horend bij loopbaanoriëntatie, voorkomen van vsv, VOROC en scholing van professionals.

Nadere informatie

Spirit4you in 2015. rapportage. bijlage bij de Inhoudelijke verantwoording 2015

Spirit4you in 2015. rapportage. bijlage bij de Inhoudelijke verantwoording 2015 Spirit4you in rapportage bijlage bij de Inhoudelijke verantwoording Rapportage Spirit4you In gaf Spirit4you aandacht aan projecten horend bij loopbaanoriëntatie, zorg voor (en begeleiding van) leerlingen

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden 2013-2014

EINDRAPPORTAGE VOROC. Regio 28 Haaglanden 2013-2014 EINDRAPPORTAGE VOROC Regio 28 Haaglanden 2013-2014 www.voroc.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Aantallen per mbo-school... 4 3. Uitstroom vo-mbo regio 28 Haaglanden... 4 3.1 Leerweg en niveau... 4

Nadere informatie

VOROC. Procedure bijzondere doelgroepen mbo. december 2016

VOROC. Procedure bijzondere doelgroepen mbo. december 2016 VOROC Procedure bijzondere doelgroepen mbo december 2016 Inhoud Aanmeldprocedure leerlingen Bijzondere Doelgroepen mbo - Aanmelding vanuit het VSO - Aanmelding vanuit het FlexCollege - Aanmelding vanuit

Nadere informatie

Spirit4you in 2016 rapportage

Spirit4you in 2016 rapportage Spirit4you in 2016 rapportage Rapportage en verantwoording Spirit4you 2016 In 2016 gaf Spirit4you aandacht aan projecten horend bij loopbaanoriëntatie, voorkomen van vsv, VOROC en scholing van professionals.

Nadere informatie

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is.

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is. Plaatsingsregels: College St. Paul is een kleine school. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO-theoretische leerweg. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO kaderberoepsgericht.

Nadere informatie

2009-2010 PROGRAMMALIJN

2009-2010 PROGRAMMALIJN Programma 2009-2010 PROGRAMMALIJN 1 Doel: Preventie van voortijdig schoolverlaten door loopbaanoriëntatie. Bij deze programmalijn wordt uitgegaan van een trechtermodel: leerlingen vanaf leerjaar 2 VMBO

Nadere informatie

Informatie decanaat naar het MBO

Informatie decanaat naar het MBO Informatie decanaat naar het MBO Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in beeld Wat

Nadere informatie

Notitie voortijdig schoolverlaters. Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten

Notitie voortijdig schoolverlaters. Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten Notitie voortijdig schoolverlaters Een verkenning naar de redenen voor het voortijdig schoolverlaten Spirit4you, december 2013 1. Voortijdig schoolverlaters 1.1. Doel van dit document In het convenant

Nadere informatie

VOROC Eindrapportage Datum: december 2017

VOROC Eindrapportage Datum: december 2017 VOROC Eindrapportage 2016-2017 Datum: december 2017 Inhoud Inleiding... 3 De doelgroep in aantallen... 4 Doorstromers... 4 Vo-niveau... 4 Meest gekozen beroepsrichtingen... 4 Keuze voor havo of buiten

Nadere informatie

Doorstroom, uitval en overstap in 2014/2015

Doorstroom, uitval en overstap in 2014/2015 2015 Doorstroom, uitval en overstap in peildatum 05-10- Doorstroom, uitval en overstap in peildatum 05-10-2015 leerling- en begeleidingsprofielen in relatie tot studiesucces in het eerste mbo-jaar 1 Doorstroom,

Nadere informatie

Plan van Aanpak Digitaal Doorstroom Dossier schooljaar (DDD) 2014-2015. Inleiding

Plan van Aanpak Digitaal Doorstroom Dossier schooljaar (DDD) 2014-2015. Inleiding Plan van Aanpak Digitaal Doorstroom Dossier schooljaar (DDD) 2014-2015 Inleiding In het Regionaal VSV Activiteitenplan van VSV Stedendriehoek is het voornemen opgenomen om de doorstroom van VO leerlingen

Nadere informatie

Verslag Oogst Workshops voortgangsconferentie Aanval op Schooluitval, 2 juli Roermond

Verslag Oogst Workshops voortgangsconferentie Aanval op Schooluitval, 2 juli Roermond Verslag Oogst Workshops voortgangsconferentie Aanval op Schooluitval, 2 juli Roermond Doel en opzet workshop, grootste gemene deler oogst Centrale vraag tijdens de workshop van de Voortgangsconferentie

Nadere informatie

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

September Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Een eerste inventarisatie van de positie van loopbaanoriëntatie op het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. September 2017 Inleiding Voor u ligt de notitie Een eerste inventarisatie van

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 Ontwikkelingen vmbo en mbo Bestuursakkoord mbo (Ministerie OCW en Mbo- Raad) Sterk beroepsonderwijs (Ministerie OCW) SER advies: sterk en innovatief

Nadere informatie

VOROC - DE OVERSTAP NAAR ENTREE OF MBO (2,3,4) 1 - PROCEDURES BIJZONDERE DOELGROEPEN November 2015

VOROC - DE OVERSTAP NAAR ENTREE OF MBO (2,3,4) 1 - PROCEDURES BIJZONDERE DOELGROEPEN November 2015 VOROC - DE OVERSTAP NAAR ENTREE OF MBO (2,3,4) 1 - PROCEDURES BIJZONDERE DOELGROEPEN November 2015 De overstap van VMBO/PRO naar Entree of MBO wordt naast alle leerlingen uit reguliere overstappers ook

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Doorstroom naar het mbo in de regio Haaglanden 2011-2012

Doorstroom naar het mbo in de regio Haaglanden 2011-2012 Doorstroom naar het mbo in de regio Haaglanden - Spirityou, januari . Inleiding.. Doorstromers naar het mbo In het schooljaar - in de regio Haaglanden zijn 9 leerlingen doorgestroomd naar het mbo. Uit

Nadere informatie

Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek

Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek Overdracht Passend Onderwijs V(S)O- PrO- MBO, Leiden / Duin- en Bollenstreek December 2015 Door de warme overdracht willen vo-scholen en mbo-instellingen bijdragen aan een ononderbroken tijdens de schoolloopbaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt VOROC?... 3 Inloggen... 3 Wachtwoord... 3 Wachtwoord vergeten?... 3 Profielinstellingen... 4 Persoonsgegevens invullen/aanpassen... 4 Wachtwoord wijzigen... 4 De

Nadere informatie

PROGRAMMALIJN

PROGRAMMALIJN Programma 2010-2011 PROGRAMMALIJN 1 Doel: Preventie van voortijdig schoolverlaten door loopbaanoriëntatie. Bij deze programmalijn wordt uitgegaan van een trechtermodel: leerlingen vanaf leerjaar 2 vmbo

Nadere informatie

Spots on Jobs Docentenhandleiding

Spots on Jobs Docentenhandleiding Spots on Jobs Docentenhandleiding December 2018 Spirit4you Spots Experience is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 2 Een opleiding of

Nadere informatie

Decanaat informatie.

Decanaat informatie. Decanaat informatie. Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in beeld Wat na het examen?

Nadere informatie

Informatie decanaat naar vervolgonderwijs

Informatie decanaat naar vervolgonderwijs Informatie decanaat naar vervolgonderwijs Decanaat Decaan: Marbella Uhlenbeck m.uhlenbeck@montaigne lyceum.nl Decaan voor Kader en MAVO http://www.montaignelyceum.nl/schoolinfo/decanaat Communicatie in

Nadere informatie

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo

! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo ! Mijn goede idee over keuzedelen vo-mbo Goed overleg tussen VO-MBO voor het ontwikkelen van een keuzedeel. Als docent een dag meelopen op het MBO als inspiratie voor de invulling van een keuzedeel. Samenwerking

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015 PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015 Betreft maatregel:2 Flexservice/flexopvang bij ROC s met specifieke inzet op mbo3 en 4 Activiteit:Maatwerk ondersteuning en begeleiding per locatie/team

Nadere informatie

Studiemiddag Positieve doorstroom vo-mbo. Donderdag 26 mei Evaluatie. De evaluatie is door 32 personen ingevuld, zie bijlage.

Studiemiddag Positieve doorstroom vo-mbo. Donderdag 26 mei Evaluatie. De evaluatie is door 32 personen ingevuld, zie bijlage. Studiemiddag Positieve doorstroom vo-mbo Donderdag 26 mei 2016 Evaluatie De evaluatie is door 32 personen ingevuld, zie bijlage. Wist u wat u kon verwachten tijdens deze studiemiddag? In welke mate voldeed

Nadere informatie

Evaluatie Spirit4you. Gemeente Den Haag

Evaluatie Spirit4you. Gemeente Den Haag Evaluatie Spirit4you Gemeente Den Haag Rapportage 26 april 2016 H.E. Stallen MSc MA T.M.Y. Lie MSc K. Pit Projectnummer: 107893 Correspondentienummer: DH-1904-4966 INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING 1 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

VOROC Eindrapportage Datum: april 2019

VOROC Eindrapportage Datum: april 2019 VOROC Eindrapportage 2017-2018 Datum: april 2019 Inhoud Inleiding... 3 De doelgroep in aantallen... 4 Doorstromers... 4 Vo-niveau... 4 Meest gekozen beroepsrichtingen... 4 Keuze voor havo of buiten de

Nadere informatie

AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT?

AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT? Lesbrief Maxim Taylor Aanmelden voor het mbo AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT? Het vierde jaar van het vmbo is een belangrijk jaar. Je doet examen en je maakt de keuze voor een vervolgopleiding.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen Wethouder van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Gemeente Den Haag Ingrid van Engelshoven De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/2015.591 RIS 290015 1 16 december 2015 Evaluatie Haagse

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

Evaluatie mbo-gids 2018

Evaluatie mbo-gids 2018 Evaluatie mbo-gids 2018 R.Versteegh Spirit4you November 2017 Voorwoord Afgelopen september hebben alle vmbo scholen in de regio Haaglanden de nieuwe mbo-gids ontvangen. Voor het eerst hebben ook havo-decanen

Nadere informatie

Lerend Netwerk Overstap VMBO naar MBO Eemland. Overdracht met zorg

Lerend Netwerk Overstap VMBO naar MBO Eemland. Overdracht met zorg Lerend Netwerk Overstap VMBO naar MBO Eemland Overdracht met zorg 30 januari 2014 Gaat dit altijd zo? Visie op de overstap Doorlopende LOB lijn overstap onderdeel LOB Planmatig én flexibel Kwaliteiten

Nadere informatie

Aanmelden voor een mbo-opleiding

Aanmelden voor een mbo-opleiding Aanmelden voor een mbo-opleiding Je bent bijna klaar met je vmbo-opleiding en je weet welke mbo-opleiding je graag wilt doen. Dan is het tijd om je aan te melden. Om straks op het mbo te kunnen beginnen,

Nadere informatie

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You.

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You. Spots on jobs Docentenhandleiding November 2017 Spirit4You www.bekijkjetoekomstnu.nl/lobbox Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Spots on Jobs 3 Waarom dit lesmateriaal? 3 Voor wie? 3 Bij welk vak?

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Terug naar je oude school 2014

Terug naar je oude school 2014 Terug naar je oude school 2014 Rapportage 2014, Arnaz Adhien 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doel... 4 3. Organisatie... 4 4. Proces... 4 5. Vo-scholen... 6 6. Resultaten... 7 7. Conclusie... 7 8. Evaluatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Goede start in het hbo: het LOB-cv

Goede start in het hbo: het LOB-cv Goede start in het hbo: het LOB-cv Werkconferentie Donderdag 10 november 2016 Henrike Knippenberg, Hogeschool Rotterdam Agenda 15.30 16.45 uur (75 min) Korte terugblik Resultaten pilots Uitrol en implementatie:

Nadere informatie

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein Cultuursurvey Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT Maaike Ketelaars Ton Klein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Eerste voorstel voor de aanpassing van de vragenlijst... 7 2.1 Oorspronkelijke

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Noteer alvast in de agenda 4 juni van tot uur 2 e thematische bijeenkomst in het CAFE VSV

Noteer alvast in de agenda 4 juni van tot uur 2 e thematische bijeenkomst in het CAFE VSV VSV Bijeenkomst 17 januari 2013 Thematische Bijeenkomst 1: Zorg voor een stevig fundament voor iedere individuele student Noteer alvast in de agenda 4 juni van 14.00 tot 17.00 uur 2 e thematische bijeenkomst

Nadere informatie

Overzicht vsv-maatregelen en de resultaten (oktober 2015)

Overzicht vsv-maatregelen en de resultaten (oktober 2015) Overzicht vsv-maatregelen en de resultaten (oktober 2015) Maat regelen Uitvoerder: Kosten en Budget in 2014 Soort maatregel Doelstelling en aantal jongeren dat bereikt moet worden per jaar Resultaten op

Nadere informatie

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen:

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: Bijlage 1 Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: 1. Jongeren uit het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso, profiel

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

RONDE 1: Het VO en het MBO

RONDE 1: Het VO en het MBO Verslag 2 e thematische bijeenkomst VSV café d.d. 4 juni 2013 Opbrengst van 2 ronden van gesprekken tussen medewerkers in het onderwijs in het kader van VSV 2012-2015. Het VSV Cafe was geopend van 14.00

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Draaiboeken voor drie activiteiten op het snijvlak vmbo-mbo Nieuwsgierig hoe u samenwerking tussen vmbo en mbo

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Burgerronde gemeenteraad Datum: 11 juni 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek Aanpak: drieledig

Nadere informatie

Inhoud Resultaten enquête... 3

Inhoud Resultaten enquête... 3 Evaluatie Project Er Op Af Mei 2018 1 Inhoud Resultaten enquête... 3 Bekendheid van het project... 3 Aanmelden bij het project... 3 Bereikbaarheid Schoolmaatschappelijk werker Verzuim... 4 Tevredenheid...

Nadere informatie

Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015.

Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015. Uitwerking van het oudertevredenheidsonderzoek 2015. In de maand november 2015 waren alle ouders van de peuters in de gelegenheid de enquête tevredenheidsonderzoek in te vullen. Bij de stellingen in de

Nadere informatie

Aanmelden voor een mbo-opleiding

Aanmelden voor een mbo-opleiding Aanmelden voor een mbo-opleiding Je bent bijna klaar met je vmbo- of havo-opleiding en je weet welke mboopleiding je graag wilt doen. Dan is het tijd om je aan te melden. Om straks op het mbo te kunnen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 524 Beroepsonderwijs en Volwassenen Educatie 31 497 Passend onderwijs Nr. 309 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

DOORSTROOMFORMULIER van VMBO naar MBO Van: VMBO

DOORSTROOMFORMULIER van VMBO naar MBO Van: VMBO DOORSTROOMFORMULIER van VMBO naar MBO Van: VMBO Naam leerling: Sofinr.leerling: Naam school: Adres school: Postcode en plaats: Telefoonnummer: Contactpersoon: Naar: MBO Naam school: Adres school: Postcode

Nadere informatie

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4

Toelatingscode Havo. Van Mavo 4 naar Havo 4 Toelatingscode Havo Van Mavo 4 naar Havo 4 2015-2016 1 Toelatingscode Havo Amersfoort, september 2015 Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Voor u/je ligt de toelatingscode Havo zoals wij gebruiken

Nadere informatie

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012 Werkgroep overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs in de Zaanstreek Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Deel 1 Inleiding en stappenplan oktober 2012

Nadere informatie

REKENKAMERONDERZOEK VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS

REKENKAMERONDERZOEK VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REKENKAMERONDERZOEK VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS Korte toelichting op de aanpak en de belangrijkste conclusies en aanbevelingen De Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen (verder de Rekenkamer) heeft op suggestie

Nadere informatie

18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403

18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 18 maart 2008 VSV/DIR/2008/9403 Onderwerp Cijfers 2006-2007 Voortijdig Schoolverlaten Inleiding

Nadere informatie

Jouw leerroute vmbo4

Jouw leerroute vmbo4 Jouw leerroute vmbo4 Docentenhandleiding september 2018 Spirit4you Jouw leerroute vmbo4 is opgenomen in de Lobbox VMBO Kijk op www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Helpen

Nadere informatie

Kennen en gekend zijn

Kennen en gekend zijn Convenant VSV 2008 2011 Inleiding Kennen en gekend zijn Uitgangspunt bij aanval op uitval is dat alle talenten tellen. Het in ontwikkeling brengen van elk talent veronderstelt voor elke student een sluitende

Nadere informatie

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 TAAL EN REKENEN VAN BELANG toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 INHOUD Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 Resultaten VMBO in de regio Den Haag... 7 1.1 Totaal overzicht van de afgenomen

Nadere informatie

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO - arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Visie op doorstroom en samenwerking vroegmeting op

Nadere informatie

Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem

Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem Docentevaluaties: zó geef je studenten een stem Docentevaluaties worden gebruikt om studenten feedback te laten geven op de kwaliteit van de docenten. In dit artikel wordt ingegaan op de randvoorwaarden

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding definitief Schoolverlaters 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Sjoerd Tolsma Karin Nieuwenburg Decanenkamer bij lokaal 013

Sjoerd Tolsma Karin Nieuwenburg Decanenkamer bij lokaal 013 Sjoerd Tolsma Karin Nieuwenburg Decanenkamer bij lokaal 013 Procedure in mavo klas 4 Einde van het Farel - tijdperk!!! Maar wat nu? In oktober In januari Bestemmingsformulier Docenten vragen Eind januari

Nadere informatie

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo

WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB. Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo 27-05-2014 WERKBOEK VERNIEUWING VMBO & LOB Bijeenkomst Stichting Platforms vmbo INHOUD 1. Presentatie samen verantwoordelijk voor LOB een kwestie van krachten bundelen 3 2. Opdrachten vernieuwing vmbo

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2016 2017 RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers 2016 2017 Het aantal nieuwe VSV ers is vrij constant 700 Aantal nieuwe VSV ers 600 500 400 300 200 599 592 614 498 553 100 0 2012/2013

Nadere informatie

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3GT Gemengde / Theoretische - Leerweg het decanaat 1 lob klas 3GT ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 2015 2016 Aan de ouders en

Nadere informatie

Aanmelding en monitoring warme overdracht V(S)O-mbo Uitstroom V(S)O leerlingen 2013 Instroom bij MBO instellingen regio Utrecht

Aanmelding en monitoring warme overdracht V(S)O-mbo Uitstroom V(S)O leerlingen 2013 Instroom bij MBO instellingen regio Utrecht Aanmelding en monitoring warme overdracht V(S)O-mbo Uitstroom V(S)O leerlingen 2013 Instroom bij MBO instellingen regio Utrecht Uitgangspunten warme overdracht V(S)O-MBO RMC 19 1. De leerlingen zijn bekend

Nadere informatie

Enquête inlenende organisaties

Enquête inlenende organisaties Enquête inlenende organisaties De GOA Publiek voert eens per twee jaar een onderzoek uit waarin de vraag centraal staat hoe haar dienstverlening door deze organisaties wordt ervaren. In mei heeft weer

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

Inleiding Pagina 2. 1. Projectorganisatie Pagina 2. 2. Proces Pagina 3. 3. Deelname VO-scholen Pagina 4. 4. Deelname Studenten Pagina 5

Inleiding Pagina 2. 1. Projectorganisatie Pagina 2. 2. Proces Pagina 3. 3. Deelname VO-scholen Pagina 4. 4. Deelname Studenten Pagina 5 RAPPORTAGE, Noëlle Renjaan, 2015 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 2 1. Projectorganisatie Pagina 2 2. Proces Pagina 3 3. Deelname VO-scholen Pagina 4 4. Deelname Studenten Pagina 5 5. Evaluatie VO Pagina

Nadere informatie