A.R.P.S. Bundel 593 ZIEKEN OF GEWONDEN IN DE AANHORIGHEDEN VAN DE N.M.B.S.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A.R.P.S. Bundel 593 ZIEKEN OF GEWONDEN IN DE AANHORIGHEDEN VAN DE N.M.B.S."

Transcriptie

1 A.R.P.S. Bundel 593 ZIEKEN OF GEWONDEN IN DE AANHORIGHEDEN VAN DE N.M.B.S.

2 ZIEKEN OF GEWONDEN IN DE AANHORIGHEDEN VAN DE N.M.B.S. TITEL I. TITEL II. TITEL III. TITEL IV. Algemene bepalingen. Door de verantwoordelijke persoon ter plaatse te nemen maatregelen. Medische kosten. Bedienden van buitenlandse spoorwegen en hun familieleden, ziek of gewond tijdens een verblijf in België ARPS 593 uitgegeven met bericht 58P van 1983 Bijvoegsels: Bijvoegsel 1 verschenen met bericht 70P van 1986 Titel II - Bijlage

3 TITEL I. ALGEMENE BEPALINGEN.

4 TITEL I. ALGEMENE BEPALINGEN. 1 Onverminderd de bepalingen van het A.R.A.D. Boekje 05 - Reglement op de ongevallen, onregelmatigheden of erge feiten -, zijn in deze bundel de regels aangegeven die moeten worden in acht genomen ten aanzien van personen, die in de aanhorigheden van de N.M.B.S. ziek of gewond worden, hierin begrepen de gerechtigden van het Fonds der sociale werken die in alle opzichten met buitenstaanders worden gelijkgesteld wat de toepassing van deze bundel betreft. 2 Bedoelde regels gelden echter niet voor arbeidsongevallen of ongevallen op de weg naar of van het werk waarvan bedienden van de Maatschappij het slachtoffer zijn. Die gevallen worden uitdrukkelijk behandeld in Bundel De in deze bundel beschreven regels zijn algemene richtlijnen, waarvan kan worden afgeweken door elke verantwoordelijke bediende die al naar de situatie, bijzondere maatregelen meent te moeten treffen, die hij op grond van zijn zin voor initiatief en doorzicht nodig mocht achten. 4 Onder verantwoordelijke persoon dient elke bediende te worden verstaan die naargelang van de omstandigheden, geroepen kan worden om tussen te komen bij ongeval of ziekte en in het bijzonder: a) de stationschef of zijn gemachtigde, als de zieke of gewonde zich op het domein van een station bevindt; b) de leidende ambtenaar van het bureau of de werkplaats of zijn gemachtigde, als de zieke of gewonde zich op een van die plaatsen bevindt; c) de technische inspecteur Baan of Elektriciteit en seininrichting of zijn gemachtigde in de andere gevallen. 5 In alle gevallen waarbij personen in installaties van de N.M.B.S. gewond worden of overlijden, moeten een bijzonder ongevalverslag en een projustitia worden opgesteld. Dit laatste moet ter informatie rechtstreeks worden opgestuurd naar het Parket van de Procureur des Konings, bevoegd voor de plaats van het ongeval of het overlijden.

5 TITEL II. DOOR DE VERANTWOORDELIJKE PERSOON TER PLAATSE TE NEMEN MAATREGELEN. HOOFDSTUK I. Medische bijstand HOOFDSTUK II Geestelijke en lekenbijstand HOOFDSTUK III Inlichten van de familie BIJLAGE

6 TITEL II. DOOR DE VERANTWOORDELIJKE PERSOON TER PLAATSE TE NEMEN MAATREGELEN. HOOFDSTUK I. MEDISCHE BIJSTAND. A. ZIEKTE OF VERWONDING. a) In alle gevallen. 6 Een hulpverlener oproepen die de persoon de eerste dringende hulp kan verlenen om te voorkomen dat zijn toestand verergert en die de eventueel ontboden geneesheer of verplegers inlichtingen kan verstrekken (naargelang van het geval: een bloeding verminderen, de persoon tegen koude of guur weer beschermen, hem opbeuren, kalmeren, letten op ademhaling en hartslag, indien nodig kunstmatige ademhaling toepassen). Als er geen hulpverlener is, die taak aan een bediende opdragen of ze desnoods zelf uitvoeren. 7 Maatregelen treffen om nieuwsgierigen op een afstand te houden. b) Gevallen waarbij hulp van een arts niet noodzakelijk blijkt. 8 De persoon naar de infirmerie, de hulppost brengen of, als er geen is, naar elke andere plaats waar hij kan worden verzorgd, bij voorkeur uit het zicht van het publiek. c) Gevallen waarbij hulp van een arts noodzakelijk blijkt. 9 Indien de persoon in staat is om zich te verplaatsen, hem naar de infirmerie brengen of naar elke andere plaats waar een arts hem kan onderzoeken, zoveel mogelijk uit het zicht van het publiek. 10 Wanneer een geneesheer ter plaatse is, wordt op hem beroep gedaan, tenzij de persoon een welbepaalde geneesheer bij zich wil. In dat geval moet deze arts in de mate van het mogelijke worden opgeroepen. 11 Als de door de betrokkene aangeduide arts niet kan worden bereikt, als hij niet dadelijk ter plaatse kan komen of als de betrokkene geen arts aanwijst, zonder verwijl de dichtstbijzijnde arts oproepen door de noodtabel te raadplegen. 12 De richtlijnen van de opgeroepen arts naleven. Wanneer deze van oordeel is dat de persoon naar een ziekenhuis of naar huis moet worden gevoerd, de betrokkene een geschikt vervoermiddel ter beschikkmg stellen en in voorkomend geval, naar huis laten brengen.

7 d) Vervoer naar een ziekenhuis. 13 Als de toestand van de betrokkene het wettigt, als de arts niet snel opgeroepen kan worden of als hij dreigt te laat te komen (b.v. een arts die de oproep niet onmiddellijk kan beantwoorden), niet aarzelen om de dienst 900 te verwittigen, vooral dan als de plaats waar de zieke of gewonde zich bevindt, dicht bij een ziekenhuis gelegen is: - hetzij dadelijk; - hetzij zonder verwijl, als de toestand van de betrokkene verergert, ook nadat de dichtstbijzijnde arts werd opgeroepen en zonder op zijn komst te wachten. (Bundel 593 Titel II Hfdst. I. Bladz. 2.) 14 Het ziekenhuis telefonisch verwittigen van de komst van de zieke of gewonde en uitdrukkelijk vermelden dat men zich door die overbrenging geenszins verbindt tot het betalen van de kosten. Schriftelijk bevestigen dat men zich door die overbrenging geenszins verbindt tot het betalen van de kosten. Deze alinea is eveneens van toepassing op de overbrenging naar een ziekenhuis bij toepassing van 12. e) De zieke of gewonde persoon weigert zich door een geneesheer te laten verzorgen of onderzoeken. 15 Dadelijk een verklaring in deze zin laten ondertekenen: a) door de betrokkene zelf, als hij daartoe nog in staat is; b) door de ouders of de persoon die hem vergezelt, als het gaat om een minderjarig kind, een blinde, een mindervalide enz... Als de betrokkene weigert te tekenen, deze weigering zo mogelijk door getuigen laten vaststellen. f) Toegang tot de gebouwen. 16 Ervoor zorgen dat arts en verplegers van de dienst 900 gemakkelijk ter plaatse kunnen komen (b.v, bij de ingang van de installaties een bediende plaatsen om de opgeroepen personen naar de zieke of gewonde te brengen). B. OVERLIJDEN a) Men is niet helemaal zeker dat de betrokkene overleden is. 17 De dichtstbijzijnde arts ontbieden. De dienst 900 oproepen om het slachtoffer naar een ziekenhuis te laten overbrengen.

8

9 b) Men is helemaal zeker dat de betrokkene overleden is. 18 Onmiddellijk de plaatselijke politie waarschuwen. De politie moet het overlijden officieel laten vaststellen, het doktershonorarium van de eventueel opgeroepen arts betalen en het gezin op de hoogte brengen. 19 Het lichaam overbrengen naar een lokaal waar het onttrokken is aan het oog van nieuwsgierigen, behalve wanneer het gaat om een gewelddadig overlijden. In dat geval mag het lichaam niet worden verplaatst voordat de politie is aangekomen. Het dient nochtans te worden bedekt.

10 TITEL II. DOOR DE VERANTWOORDELIJKE PERSOON TER PLAATSE TE NEMEN MAATREGELEN. HOOFDSTUK II. GEESTELIJKE EN LEKENBIJSTAND. 20 In zeer ernstige gevallen, als de zieke of gewonde in levensgevaar is, roept de verantwoordelijke persoon bij het slachtoffer een (of meerdere) geestelijke(n) of lekenconsulent(en). Deze bijstand wordt alleszins ingeroepen: wanneer het slachtoffer erom verzoekt; wanneer het slachtoffer niet bij machte is zijn wil te kennen te geven, en er aanwijzingen zijn betreffende zijn geestelijke of filosofisehe overtuiging. Daartoe de noodtabel raadplegen.

11 TITEL II. DOOR DE VERANTWOORDELIJKE PERSOON TER PLAATSE TE NEMEN MAATREGELEN. HOOFDSTUK III. INLICHTEN VAN DE FAMILIE. 2l Als de zieke of gewonde naar een ziekenhuis diende te worden vervoerd of als de persoon in kwestie overleden is, de naaste famiieleden verwittigen (b.v. telefonisch, via het station dat de plaats bedient waar de familie kan worden bereikt,...) en ze inlichten over de toestand van de persoon en over de plaats waar hij zich bevindt. Bij het vervullen van dergelijke opdrachten moet men zeer tactvol te werk gaan.

12 TITEL II. BIJLAGE. Modelbrief waarbij de Maatschappij zich niet verbindt tot het betalen van ziekenhuiskosten.

13 Bundel 593 Titel II. BIJLAGE. MODELBRIEF WAARBIJ DE MAATSCHAPPIJ ZICH NIET VERBINDT TOT HET BETALEN VAN ZIIEKENHUISKOSTEN. Tel AANGETEKEND Aan de Heer Directeur Mijnheer de Directeur, Op, werd Mevr./de Heer wonende te op ons verzoek naar uw instelling overgebracht. Wij bevestigen ons telefonisch onderhoud, namelijk dat ons verzoek hoe dan ook geen enkele betalingsverbintenis van onzentwege inhoudt, aangezien onze tussenkomst zich beperkte tot hulpverlening aan een persoon in gevaar. Hoogachtend, Namens de Maatschappij, 1 bijvoegsel.

14 TITEL III. MEDISCHE KOSTEN. 1 bijvoegsel.

15 593 TITEL III. MEDISCHE KOSTEN. A. BEGINSEL. 22 De kosten van een geneesheer die ter plaatse verzorging verleent, moeten door de persoon die de verzorging ontvangt betaald worden, behalve in de volgende gevallen: de verzorgde persoon is een personeelslid van de N.M.B.S. dat ziek wordt tijdens de uitoefening van zijn dienst; de verzorging wordt door een geneesheer van de N.M.B.S. verstrekt; de verantwoordelijkheid berust ontegensprekelijk bij de Maatschappij; bedienden van buitenlandse spoorwegen worden ziek of gewond tijdens hun dienst in België. 23 De N.M.B.S. zal het nodige bedrag maar in uitzonderlijke gevallen voorschieten, zonder dat dit feit als een prejudiciële erkenning van verantwoordelijkheid kan worden uitgelegd. B. BETALING VAN DE HONORARIA. a) Algemene regel: 24 de zieke of gewonde persoon (of eventueel een ter plaatse gekomen verwant) verzoeken de doktershonoraria onmiddellijk te betalen. De opgeroepen privégeneesheren moeten een bewijs van verstrekte verzorging opmaken; 25 als de persoon niet over de gevraagde geldsom beschikt, hem verzoeken met de geneesheer een overeenkomst te sluiten om de honoraria later te betalen. b) De zieke weigert de honoraria te betalen: 26 als de geneesheer aanvaardt om via het gewestelijk geneeskundig centrum (derde-betaler) te worden betaald, hem verzoeken aan het centrum een bewijs van verstrekte verzorging op te sturen, samen met de fiscale strook waarop het bedrag van de honoraria is vermeld en met het rekeningnummer waarop de bedragen moeten worden gestort; 27 als de geneesheer onmiddellijk betaald wil worden, moet de verantwoordelijke persoon het bedrag van de honoraria voorschieten; als hij niet over het nodige geld beschikt, moet hij naar de dichtstbijzijnde kassier gaan; het geld wordt voorgeschoten tegen afgifte van het bewijs van verstrekte verzorging samen met de fiscale strook waarop het bedrag van de honoraria is vermeld.

16 C. VERVOERKOSTEN. 28 De kosten voor vervoer naar huis of naar het ziekenhuis moeten door de zieke of gewonde persoon worden betaald en mogen niet door de verantwoordelijke persoon voorgeschoten worden. (1). (i) Voor de bedienden die in dienst ziek worden zijn de bepalingen van Titel V, Hoofdstuk V van Bundel 581 van toepassing.

17 Bundel 593 Titel III. Bladz. 2. D. OVERLIJDEN. 29 De kosten voor vaststelling van het overlijden door een door de politie opgeroepen geneesheer, voor het vervoer van het stoffelijk overschot en voor de lijkschouwing mogen in geen geval door de verantwoordelijke persoon betaald of voorgeschoten worden. Enkel de honoraria van de geneesheer die eventueel door de onmiddellijke chef ter plaatse werd geroepen, worden door de Maatschappij betaald, voor zover ze niet door een gezinslid van het slachtoffer of door een persoon die het slachtoffer vergezelde werden betaald. E, BEDIENDEN VAN DE N.M.B.S. DIE IN DIENST ZIEK WORDEN. 30 Bij de statutaire bedienden zijn de kosten van eerste hulp ten laste van het Fonds der Sociale Werken; bij het niet-statutair personeel zijn ze ten laste van de Maatschappij. De honoraria worden betaald volgens 26 en 27 hiervoren.

18 593 TITEL IV. BEDIENDEN VAN BUITENLANDSE SPOORWEGEN EN HUN FAMILIELEDEN, ZIEK OF GEWOND TIJDENS EEN VERBLIJF IN BELGIE Hoofdstuk I. Bedienden van buitenlandse spoorwegen die tijdens hun dienst in België ziek of gewond worden. Hoofdstuk II. Inlichtingen te verstrekken aan bedienden van buitenlandse spoorwegen en aan hun familieleden die tijdens een verblijf in België ziek of gewond worden.

19 TITEL IV. BEDIENDEN VAN BUITENLANDSE SPOORWEGEN EN HUN FAMILIELEDEN, ZIEK OF GEWOND TIJDENS EEN VERBLIJF IN BELGIE. HOOFDSTUK I. BEDIENDEN VAN BUITENLANDSE SPOORWEGEN DIE TIJDENS HUN DIENST IN BELGIE ZIEK OF GEWOND WORDEN. 31 In het wetboek van de Internationale Spoorwegunie is het volgende bepaald: Als een bediende bij de uitvoering van zijn dienst op het grondgebied van een andere spoorweg ziek of gewond wordt, moet die spoorweg ervoor zorgen dat de bediende geneeskundige en farmaceutische verzorging alsmede ziekenhuisverpleging krijgt, en dat de kosten daarvan tegen kostprijs worden terugbetaald door de spoorweg waarvan hij afhangt. Bijgevolg moet de onmiddellijke chef, in wiens installaties een bediende van de buitenlandse spoorwegen ziek of gewond wordt, alle maatregelen nemen om hem medische hulp te verlenen. Het geld voor de kosten van eerste geneeskundige en farmaceutische verzorging wordt door de onmiddellijke chef voorgeschoten.

20 TITEL IV. BEDIENDEN VAN BUITENLANDSE SPOORWEGEN EN HUN FAMILIELEDEN, ZIEK OF GEWOND TIJDENS EEN VERBLIJF IN BELGIE. HOOFDSTUK II. INLICHTINGEN TE VERSTREKKEN AAN BEDIENDEN VAN BUITENLANDSE SPOORWEGEN EN AAN HUN FAMILIELEDEN DIE TIJDENS EEN VERBLIJF IN BELGIE ZIEK OF GEWOND WORDEN. 32 Bedienden van buitenlandse spoorwegen of hun familieleden die tijdelijk in België verblijven, inzonderheid als toerist, kunnen bij het personeel van de stations en van de gewestelijke geneeskundige centra van de N.M.B.S. inlichtingen vragen mochten ze op Belgisch grondgebied ziek of bij een ongeval betrokken worden. 33 De dienst waaraan de inlichtingen worden gevraagd, deelt deze mee na raadpleging van de noodtabel of na telefonisch contact met het gewestelijk geneeskundig centrum. In voorkomend geval worden het adres van het gewestelijk geneeskundig centrum alsmede de openingsuren meegedeeld.

21 Bericht 70P van 28 november 1986 ZIEKEN OF GEWONDEN IN DE AANHORIGHEDEN- VAN DE N.M.B.S. Modelbrief waarbij Maatschappij zich niet verbindt tot het betalen van ziekenhuiskosten. Paragraaf 114 bepaalt dat de Maatschappij schriftelijk moet bevestigen dat ze, zich niet verbindt tot het betalen van de kosten voor opneming en/of verzorging van de zieke of gewonde in een verpleeg inrichting. Om alle onduidelijkheden te voorkomen werd beslist om een modelbrief op te nemen in bundel 593 De diensten die over Bundel 593 beschikken vinden de te vervangen b1adzijden in bijlage. De Hoofd Inspecteur, H. VAN NOTEN. Bericht 58 P van 12 juli 1983 De onderrichtingen betreffende zieken of gewonden in de aanhorigheden van de NMBS worden hierbij gecoördineerd onder de vorm van Bundel 593 van het ARPS. Door de publicatie van deze bundel worden de eerder door berichten 34 P van 1941, 90 P van 1956 en 115 P van 1957 uitgegeven onderrichtingen opgeheven en vervangen. Wg De directeur-generaal E. Flachet.

VERPLICHTINGEN van de wegens ziekte afwezige bediende

VERPLICHTINGEN van de wegens ziekte afwezige bediende VERPLICHTINGEN van de wegens ziekte afwezige bediende Versie 1.0 augustus 2013 Fontainasplein 9-11 - 1000 Brussel - www.acod-spoor.be TEL. 02 508 59 18 - FAX 02 508 58 18 - BINNENLIJN 911/58225 - e-mail:

Nadere informatie

ARPS BUNDEL 570. Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen

ARPS BUNDEL 570. Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen ARPS BUNDEL 570 Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen ARBEIDSONGESCHIKTHEID OM GEZONDHEIDSREDENEN. Titel I. Beslissingen inzake geschiktheid of ongeschiktheid getroffen door de geneeskundige diensten.

Nadere informatie

Dringende medische hulpverlening

Dringende medische hulpverlening Dringende medische hulpverlening Versie nr: 2 Laatste wijziging: 8-2018 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

ARPS BUNDEL 571. Ziekte

ARPS BUNDEL 571. Ziekte bundel 571 ARPS BUNDEL 571 Ziekte bundel 571 1 TITEL I. AFWEZIGHEID WEGENS ZIEKTE. bundel 571 1 TITEL I. AFWEZIGHEID WEGENS ZIEKTE. I. BEGINSELEN. 1. In het raam van onderhavige reglementering wordt een

Nadere informatie

Dringende Medische Hulpverlening

Dringende Medische Hulpverlening Versie nr: 1 Laatste wijziging: 30-06-2007 1. Waartoe dient deze fiche? 2. Wat is dringende medische hulp? 3. Wie heeft recht op dringende medische hulp? 4. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak

Nadere informatie

[Artikel 1. K.B. van 10 augustus 1998, art. 2 (inw. 1 januari 1999) (B.S ) - Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

[Artikel 1. K.B. van 10 augustus 1998, art. 2 (inw. 1 januari 1999) (B.S ) - Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : KONINKLIJK BESLUIT VAN 2 APRIL 1965 HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE MODALITEITEN TOT INRICHTING VAN DE DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING EN HOUDENDE AANWIJZING VAN DE GEMEENTEN ALS CENTRA VAN HET EENVORMIG

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 208 Wet van 26 april 2012, houdende tijdelijke bepalingen over de ambulancezorg (Tijdelijke wet ambulancezorg) 0 Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Plotseling is het zover... U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval. Deze brochure wil u wegwijs

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. DE TEGEMOETKOMING IN DE REISKOSTEN (B.S. 4.VI.1969) 1. Art. 1.

HOOFDSTUK I. DE TEGEMOETKOMING IN DE REISKOSTEN (B.S. 4.VI.1969) 1. Art. 1. MINISTERIEEL BESLUIT van 23 MEI 1969 tot vaststelling van de perken binnen en de voorwaarden onder welke de lasten die voor de mindervaliden voortvloeien uit de verplaatsing naar en het verblijf op de

Nadere informatie

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer. Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2;

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer. Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer De Raad, Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Koninklijk besluit tot regeling van de werking van en de rechtspleging voor de Vaste Beroepscommissie voor vluchtelingen.

Koninklijk besluit tot regeling van de werking van en de rechtspleging voor de Vaste Beroepscommissie voor vluchtelingen. Datum: 19/05/1993 (bijgewerkt 19-12-2005) B.S.: 21/05/1993 Koninklijk besluit tot regeling van de werking van en de rechtspleging voor de Vaste Beroepscommissie voor vluchtelingen. Gelet op de wet van

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring De gemeenteraad, gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; gelet op de wet van 24 juni

Nadere informatie

Financiële steun equivalent aan het leefloon

Financiële steun equivalent aan het leefloon Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is financiële steun equivalent aan het leefloon? 3) Wie heeft recht op het equivalent leefloon? 4) Aan welke 2 verplichte

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 19 april 2004 Bureau HR 124 Sectie 53 Tel. 911/52993 Nr.2.1.393 BERICHT 23 HR Uitreiking: 99 999: 0 (Reserve HR 124:25

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 10 AUGUSTUS 1998. - Koninklijk besluit tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezinsof familielid. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies

Nadere informatie

Wat te doen bij een ongeval?

Wat te doen bij een ongeval? Wat te doen bij een ongeval? 1. Op de plaats van het ongeval. Stap 1: Zorg voor veiligheid Je eerste taak is ervoor te zorgen dat de situatie veilig is. Bekijk het ongeval of de noodsituatie eerst grondig

Nadere informatie

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:...

Gewestelijke dienst. a) Naam en voornaam:... Gewestelijke dienst Ongevalsaangifte Artikel 36, 2 en 3 gecoördineerde wet van 4.7.94 Art. 24 K.B. van 3.7.96 Identificatie van de gerechtigde a) Naam en voornaam:... b) Inschrijvingsnummer bij de gewestelijke

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers (B.S.

Nadere informatie

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3)

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3) Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S. 13.7.1999 Ed. 3) Hoofdstuk I. Algemene bepaling Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers (B.S.

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. WET van 11 december 1980, houdende uitvoering van het op 18 maart 1970 te 's- Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken WIJ

Nadere informatie

In geval van een ongeval met een motorvoertuig : Aard v/h voertuig : Maximumsnelheid :

In geval van een ongeval met een motorvoertuig : Aard v/h voertuig : Maximumsnelheid : A ONGEVALAANGIFTE Verzekeringsnemer : Beroep : Nr POLIS Getroffene : Geboortedatum : Beroep : Wanneer werden de activiteiten onderbroken? Aangesloten bij een ziekenfonds? Ja - Gelieve het te verwittigen

Nadere informatie

Bericht tot oproeping van de kiezers

Bericht tot oproeping van de kiezers Verkiezingen van 14 oktober 2018 Gemeenteraad en provincieraad - stemming op papier Bericht tot oproeping van de kiezers gemeente: SCHERPENHEUVEL-ZICHEM Het college van burgemeester en schepenen deelt

Nadere informatie

Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s

Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid Artikel 0: Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel 8: Artikel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 december 2000 houdende organisatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de regeling van de rechtspositie

Nadere informatie

VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DIVERSE BEPALINGEN VAN HET DECREET VAN 16 JANUARI 2004 OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING

VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DIVERSE BEPALINGEN VAN HET DECREET VAN 16 JANUARI 2004 OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING VOORONTWERP VAN DECREET TOT WIJZIGING VAN DIVERSE BEPALINGEN VAN HET DECREET VAN 16 JANUARI 2004 OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting

Nadere informatie

De gedwongen opname Overzicht

De gedwongen opname Overzicht De gedwongen opname Overzicht Wetgeving Procedures Termijnen Randmodaliteiten Cijfers Vragen De gedwongen opname Collocatie Wetgeving Wet van 26/06/1990 (publicatie BS 27/07/1990) Wet betreffende de bescherming

Nadere informatie

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar Welke zijn de rechten van de patiënt? De wet betreffende de rechten van de patiënt voorziet in: 1. Kwaliteitsvolle dienstverstrekking 2. De vrije keuze van een beroepsbeoefenaar 3. Informatie over de persoonlijke

Nadere informatie

Uitvoeringswet Verdragen inzake internationale ontvoering van kinderen

Uitvoeringswet Verdragen inzake internationale ontvoering van kinderen Uitvoeringswet Verdragen inzake internationale ontvoering van kinderen Wet van 2 mei 1990, Stb. 202, tot uitvoering van het op 20 mei 1980 te Luxemburg tot stand gekomen Europese Verdrag betreffende de

Nadere informatie

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden.

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. U bent getuige Inleiding U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. Deze brochure informeert u in grote lijnen over wat van u

Nadere informatie

bijlage i: zorg op reis

bijlage i: zorg op reis bijlage i: zorg op reis 60 dkv integral > algemene voorwaarden 1. VOORAFGAANDE BEPALINGEN 1.1 VERZEKERDE PERSONEN Een natuurlijk persoon die in Spanje woonachtig is en uitkeringsgerechtigde is van de verzekering

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 19 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de voorwaarden waaraan personen moeten voldoen om als ambtenaar van ruimtelijke ordening te kunnen

Nadere informatie

MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE

MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE Wet van 26 juni 2004 tot uitvoering en aanvulling van de wet van 2 mei 1995 betreffende de verplichting om een lijst van mandaten, ambten en beroepen, alsmede een vermogensaangifte

Nadere informatie

Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002

Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002 Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002 Omzendbrief betreffende de aanvraag tot verblijf of vestiging in het Koninkrijk, ingediend op basis van artikel 40 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang

Nadere informatie

11 FEBRUARI Koninklijk besluit tot vaststelling. van de regels voor de medische verkiezingen. zoals bedoeld in artikel 211, 1,

11 FEBRUARI Koninklijk besluit tot vaststelling. van de regels voor de medische verkiezingen. zoals bedoeld in artikel 211, 1, 11 FEBRUARI 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels voor de medische verkiezingen zoals bedoeld in artikel 211, 1, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DEONTOLOGISCHE CODE. van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE

VLAAMS PARLEMENT DEONTOLOGISCHE CODE. van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE Stuk 7-B (1998-1999) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 17 maart 1999 DEONTOLOGISCHE CODE van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE van de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 DECEMBER 2012 C.10.0591.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0591.F CLINIQUES UNIVERSITAIRES SAINT-LUC vzw, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM

Nadere informatie

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST 13 Geneeskundige behandelingsovereenkomst (P.B. 2000, no. 118) Landsverordening van de 23ste oktober 2000 houdende vaststelling van de tekst van Boek 7 van het Burgerlijk

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/430 van 18 december 2013 3910/1330 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Tarieven ; Kinesitherapeuten

Nadere informatie

REGLEMENT REGLEMENT REKENING DE GRAFISCHE GEZONDHEID. Reglement Rekening De Grafische Gezondheid 1

REGLEMENT REGLEMENT REKENING DE GRAFISCHE GEZONDHEID. Reglement Rekening De Grafische Gezondheid 1 REGLEMENT REGLEMENT REKENING DE GRAFISCHE GEZONDHEID Reglement Rekening De Grafische Gezondheid 1 REGLEMENT REKENING DE GRAFISCHE GEZONDHEID Vastgesteld bij bestuursbesluit d.d. 30 oktober 2008. Laatstelijk

Nadere informatie

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving.

Hierna volgt een beknopt overzicht van de nieuwe regelgeving. Eerste hulp Met de publicatie van het KB van 15.12.10 betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan de werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden, in het BS van 28.12.10,

Nadere informatie

INFO VOOR NABESTAANDEN. Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN

INFO VOOR NABESTAANDEN. Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN INFO VOOR NABESTAANDEN Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Waarom is de politie opgeroepen? 4 03 Rol van het parket 5 04 Wanneer inbeslagname? 5 05 Mag ik bij een

Nadere informatie

13 JUNI 1986. - Wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen.

13 JUNI 1986. - Wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen. 13 JUNI 1986. - Wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen. BS 14/02/1987 in voege 24/02/1987 Gewijzigd door: WET 17/02/1987 BS 14/04/1987 WET 07/12/2001 BS 31/12/2002 WET 22/12/2003 BS

Nadere informatie

Dringende Geneeskundige Hulpverlening - Hulpcentrum 112

Dringende Geneeskundige Hulpverlening - Hulpcentrum 112 1 Dringende Geneeskundige Hulpverlening - Hulpcentrum 112 Dr. F. Gijsenbergh Med. Directeur HC 100 Antwerpen Marc Van Bouwelen Verpl.Spoed, adj. med. directeur 2 GDA 2013 HC112 Antwerpen Systeem DGH en

Nadere informatie

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer Aangifte van ongeval CHRISTELIJKE MUTUALITEIT Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds dossiernummer: Type: GR A INT I Identificatiegegevens van het slachtoffer 1. Naam en voornaam... Straat... nummer/bus...

Nadere informatie

AANSCHRIJVING NR. 2015/3

AANSCHRIJVING NR. 2015/3 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING NR. 2015/3 Centralisering van de tekortkomingen aan de verbintenissen voor de erkenning van orthopedisten en medische centra voor prothesen en orthopedie I. Inleiding

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

1965 No.10. Landsverordening van 22 augustus 1964 houdende bepalingen met betrekking tot de arbeidsbemiddeling (Arbeidsbemiddelingsverordening).

1965 No.10. Landsverordening van 22 augustus 1964 houdende bepalingen met betrekking tot de arbeidsbemiddeling (Arbeidsbemiddelingsverordening). HOOFDSTUK IX ARBEIDSBEMIDDELINGSVERORDENING 1965 No.10 GOUVERNEMENTSBLAD van SURINAME Landsverordening van 22 augustus 1964 houdende bepalingen met betrekking tot de arbeidsbemiddeling (Arbeidsbemiddelingsverordening).

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van de beroepstitel van vroedvrouw

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van de beroepstitel van vroedvrouw Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van de beroepstitel van vroedvrouw DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel

Nadere informatie

A.R.P.S. Bundel 597 TERUGVORDERING VAN UITKERINGEN EN VOORDELEN TOEGEKEND DOOR DE MAATSCHAPPIJ

A.R.P.S. Bundel 597 TERUGVORDERING VAN UITKERINGEN EN VOORDELEN TOEGEKEND DOOR DE MAATSCHAPPIJ A.R.P.S. Bundel 597 TERUGVORDERING VAN UITKERINGEN EN VOORDELEN TOEGEKEND DOOR DE MAATSCHAPPIJ DEEL I : ALGEMEEN DEEL II : TERUGVORDERING BIJ EEN ONGEVAL MET VERANTWOORDELIJKHEID VAN DERDEN. DEEL III :TERUG

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 30/09/2014

Datum van inontvangstneming : 30/09/2014 Datum van inontvangstneming : 30/09/2014 Samenvatting C-408/14-1 Zaak C-408/14 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143;

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143; Page 1 of 6 Opschrift Besluit van de Vlaamse Regering [houdende vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire gemeentepersoneel ter uitvoering van artikel 129, 136 en 143 van het Gemeentedecreet,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994±1995 24 257 Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en van enige andere wetten in verband met de reorganisatie van de raden voor de kinderbescherming

Nadere informatie

Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico s. Titel I Eerste medische zorgen te verlenen bij arbeidsongeval of ongesteldheid

Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico s. Titel I Eerste medische zorgen te verlenen bij arbeidsongeval of ongesteldheid ARAD 06 Deel V Bepalingen met betrekking tot gemeenschappelijke industriële risico s Titel I Eerste medische zorgen te verlenen bij arbeidsongeval of ongesteldheid Hoofdstuk I Organisatie 1. WETTELIJKE

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc 21 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot aanpassing van de persoonlijke aandelen in de kostprijs van bepaalde verstrekkingen. BS 29/09/1993 gdp 1 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand 1470000 Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 oktober 1974 (3.071)... 2 Vervoerskosten... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

AUTOPSIE in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven

AUTOPSIE in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven U N I V E R S I T A I R E Z I E K E N H U I Z E N L E U V E N AUTOPSIE in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven Informatie over het onderzoek van het gerecht bij een onverwacht overlijden maart 1999 1 VOORWOORD

Nadere informatie

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 4 de augustus 2015, no. 15/2524, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening rampenbestrijding D e G o u v e r n e u r v a

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikel 56, 61 en 88;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015, artikel 56, 61 en 88; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwaamheden voor de beoefenaars van de verpleegkunde en de registratie als zorgkundige DE

Nadere informatie

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden.

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden. VERTROUWELIJK No. 51 BESLUIT van 8 augustus 1949, zoals sedert gewijzigd, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Nadere informatie

REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT

REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT BELASTINGEN NAAR HET INKOMEN EN NAAR HET VERMOGEN Artikel 1 Wettelijke grondslag

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2000 Nr. 97

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2000 Nr. 97 15 (2000) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2000 Nr. 97 A. TITEL Verdrag houdende wijziging van het op 14 februari 1972 te Rabat ondertekende Algemeen Verdrag inzake sociale

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 101

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2016 Nr. 101 10 (2016) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2016 Nr. 101 A. TITEL Protocol tot wijziging van het op 14 februari 1972 te Rabat ondertekende Algemeen Verdrag inzake sociale

Nadere informatie

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 22ste maart 1994 ter uitvoering van artikel 358 van het burgerlijk wetboek. Datum ondertekening

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 22ste maart 1994 ter uitvoering van artikel 358 van het burgerlijk wetboek. Datum ondertekening Zoek regelingen op overheid.nl Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 22ste maart 1994 ter uitvoering van artikel

Nadere informatie

TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN POLITIEOFFICIER

TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN POLITIEOFFICIER TITEL III BIIZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III POLITIEOFFICIER A. AMBTSBEZIGHEDEN De politieofficier wordt overeenkomstig de wetten en reglementen, onder het toezicht of

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN A. WERKZAAMHEDEN De werkzaamheden die aan een bestuurder rangeringen kunnen worden toevertrouwd

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 15 maart 2002;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 15 maart 2002; TC/02/43 BERAADSLAGING NR. 02/42 VAN 2 APRIL 2002, GEWIJZIGD OP 1 APRIL 2007, BETREFFENDE EEN MACHTIGINGSAANVRAAG VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING (RIZIV) EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE. - Securail

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE. - Securail TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III VEILIGHEIDSBEDIENDE Specialiteiten : - B-Security - Securail A. WERKZAAMHEDEN I. Specialiteit: B-Security Bewaking en beveiliging

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/070 BERAADSLAGING NR 11/044 VAN 7 JUNI 2011 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE PROGRAMMATORISCHE

Nadere informatie

TITEL II. Deel III. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN)

TITEL II. Deel III. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN) TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. GESPECIALISEERD VAKBEDIENDE (SPOREN) A. WERKZAAMHEDEN. 1 Uitvoeren van spoorwerken waarvoor een bijzondere vaardigheid

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet

BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet WIJZIGEN VAN RECHTSPOSITIEREGELING VOOR GEMEENTEPERSONEEL DATUM BESLISSING: 22 juni 2017 DATUM BEKENDMAKING: 6 juli 2017

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 In beqinsel schrifteliik contact

1 Inleiding. 1.1 In beqinsel schrifteliik contact Contact met het ministerie 3 1 Inleiding In deze circulaire wordt voor de wijze waarop de ambtenaren belast met het toezicht op vreemdelingen -met name de hoofden van plaatselijke politie- zich tot het

Nadere informatie

Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur Hoofdstuk I - Algemene bepalingen Art. 1. Deze wet is van toepassing: a) op de federale administratieve overheden; b) op de administratieve

Nadere informatie

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1987 Wet van 3 december 1987, Stb. 635, houdende regels betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten Zoals deze is gewijzigd bij de wetten van 02-12-1993(Stb.759)

Nadere informatie

pagina 1 van 7 13/06/1986 Wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen (B.S., 14 februari 1987, err., B.S., 26 februari 1987) Orgaantransplantatie Rechtspraak Rechtsleer Hoofdstuk I. Algemene

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Provinciedecreet van 9 december 2005, artikel 125 en 132,

Nadere informatie

TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE.

TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE. TITEL II. GRAADBEVORDERING EN VERANDERING VAN GRAAD. Deel III. Toegangsvoorwaarden. MAGAZIJNBEDIENDE. A. WERKZAAMHEDEN. 1 Onderhoud van het magazijn. Toepassen van de voorschriften ter voorkoming van arbeidsongevallen

Nadere informatie

B&W 7 september 2010 Gemeenteblad

B&W 7 september 2010 Gemeenteblad Jaar: 2010 Nummer: 81 Besluit: B&W 7 september 2010 Gemeenteblad GARAGEREGLEMENT HELMOND 2010 Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: Parkeerder: de eigenaar/gebruiker

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING

AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING AMBTSINSTRUCTIE COMMISSARIS VAN DE KONING Tekst zoals deze geldt op 24 januari 2011 BESLUIT van 10 juni 1994, houdende regels inzake de taken die de commissaris van de Koning op grond van artikel 126 Grondwet

Nadere informatie

Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven

Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven Als u de toepassing start, verschijnt er aan de linkerkant een venster (lijstmenu). Aan

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

bijlage i: zorg op reis

bijlage i: zorg op reis bijlage i: zorg op reis 77 1. VOORAFGAANDE BEPALINGEN 1.1 VERZEKERDE PERSONEN Een natuurlijk persoon die in Spanje woonachtig is en uitkeringsgerechtigde is van de verzekering voor Medische Zorg van DKV

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. - van de heer K. POMA -

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. - van de heer K. POMA - Stuk 113 (1980-1981) - Nr. 1 ARCHIEF @JUMASE RAAD ERJGBE~oRGEN VLAAMSE RAAD ZITTING 1980-1981 5 FEBRUARI 1981 VOORSTEL VAN DECREET - van de heer K. POMA - houdende maatregelen ter vermindering van ongevallenrisico%

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Voor inzage, afschrift, correctie of aanvulling van medische gegevens

Aanvraagformulier. Voor inzage, afschrift, correctie of aanvulling van medische gegevens Aanvraagformulier Voor inzage, afschrift, correctie of aanvulling van medische gegevens Betreft patiënt: Adres :... Postcode en Woonplaats :... Patiëntnummer (indien bekend) :... E-mail adres :... Registratienummer

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/497 van 22 december 2014 3910/1416 Van toepassing vanaf 1 januari 2015 Tarieven ; Kinesitherapeuten

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de kosten voor de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de kosten voor de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de kosten voor de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

O V E R E E N K O M S T Betreffende de gezondheidszorgenverzekering tussen het Koninkrijk België en Australië

O V E R E E N K O M S T Betreffende de gezondheidszorgenverzekering tussen het Koninkrijk België en Australië O V E R E E N K O M S T Betreffende de gezondheidszorgenverzekering tussen het Koninkrijk België en Australië (Inwerking getreden op 1 september 2009 Belgisch Staatsblad: 21 augustus 2009) Het Koninkrijk

Nadere informatie