Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE"

Transcriptie

1 Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

2

3 Plotseling is het zover... U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval. Deze brochure wil u wegwijs maken in de wettelijke schaderegeling. Indien u loontrekkende bent, wordt u vergoed door de verzekeraar bij wie uw werkgever u tegen dat risico verzekerd heeft. De tussenkomst van de verzekering is vastgelegd bij wet en omvat de betaling van: De medische, farmaceutische en ziekenhuiskosten De verplaatsingskosten Een vergoeding voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid Een rente in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid. Wie betaalt uw medische kosten? De verzekeraar betaalt uw medische kosten in verband met het arbeids(weg)ongeval terug op basis van het RIZIV-tarief (het tarief van de ziekte- en invaliditeitsverzekering). Voor de supplementen is er dus geen tussenkomst. Voorbeeld Raadpleging van een specialist = 23,15 volgens het RIZIV-tarief. Indien de specialist u 23,15 vraagt, wordt u volledig terugbetaald. Indien hij u 30 aanrekent, krijgt u 23,15 terug en moet u 6,85 zelf ten laste nemen. De verzekeraar neemt de farmaceutische producten ten laste, evenals uw verblijf in het ziekenhuis (met uitzondering van de opleg voor een éénpersoonskamer of een kamer met twee bedden en van de persoonlijke onkosten zoals de huur van een TV-toestel, telefoon, dranken, enz). Formaliteiten U hoeft de kosten niet voor te schieten als u de arts of het ziekenhuis laat weten dat het om een arbeidsongeval gaat. De instantie zal in dat geval de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar sturen. U doet er goed aan uw dossiernummer mee te delen zodat dit op de factuur vermeld kan worden. Heeft u de medische kosten zelf betaald, dan dient u de originele attesten en de facturen te bezorgen aan uw verzekeraar.

4 En de verplaatsingskosten? Wanneer u zich op verzoek van de verzekeraar, de adviserende arts of de arbeidsrechtbank moet verplaatsen, betaalt de verzekeraar uw reiskosten terug. Dat is ook zo wanneer u zich om medische redenen moet verplaatsen, bijvoorbeeld naar de kinesitherapeut. Het bedrag en de formaliteiten hangen af van het gebruikte vervoermiddel: Gemeenschappelijk vervoermiddel U bezorgt het vervoersbewijs en de reden van de verplaatsing aan de verzekeraar die dan de werkelijke prijs terugbetaalt. uw echtgenoot, uw kinderen of uw ouders, afhankelijk van de duur van de hospitalisatie: 1 reis voor 1 persoon bij een hospitalisatie van 2 tot 7 dagen 1 reis voor 1 persoon per bijkomende periode van 3 dagen 1 reis per dag bij levensgevaar voor de echtgenoot en voor 1 kind. Wat in geval van tijdelijke arbeidsongeschiktheid? Ander vervoermiddel U bezorgt de datum van de verplaatsing, de reden en het aantal gemaakte kilometers aan de verzekeraar, die u 0,2479 per km terugbetaalt, op voorwaarde dat de afstand heen en terug minstens 5 km bedraagt. Speciaal vervoer per taxi, ziekenwagen U vraagt vooraf toestemming aan de verzekeraar en bezorgt hem een medisch attest van uw arts die het speciaal vervoer rechtvaardigt. Indien medisch verantwoord, geeft de verzekeraar zijn akkoord en betaalt hij u de werkelijke prijs terug. Wordt u voor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen, dan betaalt de verzekeraar ook de reiskosten terug van Voor de eerste 30 dagen arbeidsongeschiktheid betaalt uw werkgever u uw gewoon nettoloon (gewaarborgd loon) krachtens de wet op de arbeidsovereenkomsten. Dit geldt zowel voor bedienden als voor arbeiders.

5 Vanaf de 31ste dag arbeidsongeschiktheid krijgt u voor elke kalenderdag arbeidsongeschiktheid een vergoeding van de verzekeraar die gelijk is aan 90% van uw gemiddeld dagloon. Om dit te berekenen, neemt de verzekeraar uw basisloon in aanmerking. Dit is uw loon tijdens het jaar voorafgaand aan het ongeval. De overheid bepaalt jaarlijks een minimum- en maximumbedrag voor dit basisloon. Praktische informatie De verzekeraar betaalt de vergoeding op dezelfde tijdstippen als uw arbeidsloon. Hij houdt eveneens sociale-zekerheidsbijdragen en voorheffingen af. Het basisloon van het jaar voorafgaand aan het ongeval is niet meteen gekend door de verzekeraar. Daarom betaalt de verzekeraar u eerst een vergoeding op basis van een vereenvoudigd basisloon (loongegevens op de dag van het ongeval). Zodra de verzekeraar de exacte gegevens binnenkrijgt, krijgt u in voorkomend geval een rechtzetting. De verzekeraar betaalt uw vergoeding als u of uw werkgever hem de attesten van ongeschiktheid bezorgt en als zijn raadsgeneesheer akkoord gaat met de ongeschiktheid. Het is mogelijk dat u uw werk slechts gedeeltelijk kan hervatten of dat het werk dat u toevertrouwd kan worden minder goed betaald wordt. In dat geval zal de verzekeraar het verschil tussen uw loon op het ogenblik van het ongeval en het loon dat u uitbetaald zal worden, op zich nemen. Wat in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid? Op een bepaald ogenblik kan de raadsgeneesheer vaststellen dat uw medische toestand na een bepaalde datum niet meer voor verdere evolutie vatbaar is. Dit is de datum van consolidatie. Als ten gevolge van het arbeids(weg)ongeval uw kansen op de arbeidsmarkt verminderd zijn, wordt u een graad van blijvende arbeidsongeschiktheid toegekend. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid gebeurt de betaling in drie fasen: 1. De voorlopige toelage vanaf de consolidatiedatum 2. De toelage vanaf de start van de herzieningstermijn 3. De rente vanaf het verstrijken van de herzieningstermijn. Er geldt een speciale regeling in geval van pensionering. Vanaf dan worden de uitkeringen immers in zekere mate verminderd en verder uitbetaald door het Fonds voor Arbeidsongevallen. De werkhervatting De verzekeraar kan u vragen u één of verschillende keren geneeskundig te laten onderzoeken door zijn raadsgeneesheer. Hij tracht zo het verloop van de behandeling te volgen en te bepalen vanaf wanneer en onder welke voorwaarden u opnieuw aan het werk kan. Het resultaat van dit onderzoek kan aan uw behandelend geneesheer meegedeeld worden indien u dit vraagt. De voorlopige toelage vanaf de consolidatiedatum Vanaf de consolidatiedatum betaalt de verzekeraar een voorlopige toelage in functie van de beslissing van de raadsgeneesheer. De betaling gebeurt maandelijks na afhouding van de sociale-zekerheidsbijdragen en van de bedrijfsvoorheffing. De berekening gebeurt aan de hand van het basisloon en de graad van ongeschiktheid.

6 Voorbeeld Basisloon: Invaliditeitsgraad: 20%. In dat geval bedraagt de brutojaarvergoeding 20% van , zijnde U ontvangt maandelijks 570,00 bruto. De vergoedingen voor blijvende arbeidsongeschiktheden van minder dan 10% worden jaarlijks betaald en als volgt verminderd: Graad minder dan 5%: vermindering met 50% Graad van 5% tot minder dan 10%: vermindering met 25%. Als een graad van blijvende arbeidsongeschiktheid toegekend werd, moet de verzekeraar deze graad en de overeenstemmende vergoeding in een overeenkomstvergoeding vastleggen, die u ter ondertekening wordt voorgelegd. Een door u gekozen arts moet zijn advies geven over de medische aspecten van deze overeenkomst. Daarna moet het Fonds voor Arbeidsongevallen de overeenkomst bekrachtigen. Komen de partijen niet tot een akkoord of weigert het Fonds voor Arbeidsongevallen de overeenkomst te bekrachtigen, dan zal de Arbeidsrechtbank het geschil beslechten. De toelage vanaf de start van de herzieningstermijn Na de bekrachtiging door het Fonds of de definitieve beslissing van de rechter krijgt de vergoeding een definitief karakter. Ze wordt dan toelage genoemd. Zo nodig worden de voorlopige toelagen geregulariseerd. Deze bekrachtiging of definitieve beslissing doet de herzieningstermijn van drie jaar starten. Gedurende deze termijn kunnen de partijen een herziening van de graad van blijvende arbeidsongeschiktheid vragen als de medische toestand verbetert of verergert. De verzekeraar betaalt de eventuele verdere geneeskundige kosten terug voor zover deze nog in verband staan met het ongeval. Ook het onderhoud en de vernieuwing van de prothesen, orthopedische apparaten, kunstledematen, enz. vallen ten laste van de verzekeraar volgens de afspraken gemaakt in de overeenkomst. Bij blijvende ongeschiktheden tot 19% inbegrepen, staat het Fonds voor Arbeidsongevallen in voor de betaling van de toelage (en later van de rente). De rente na het verstrijken van de herzieningstermijn Na het verstrijken van de herzieningstermijn, wordt de toelage omgezet in een lijfrente. Een herziening is nu niet meer mogelijk. Verergert de toestand toch, dan heeft u in uitzonderlijke gevallen recht op een verergeringsbijslag. In geval van een blijvende arbeidsongeschiktheid van meer dan 19% kan u vragen om 1/3 van uw rente uitbetaald te krijgen onder de vorm van kapitaal. De rechter moet hierover beslissen.

7 Welke rol speelt het Fonds voor Arbeidsongevallen? Het betreft een officiële instelling die onder toezicht van de Minister van Sociale Zaken staat. Het Fonds voor Arbeidsongevallen heeft onder meer tot taak: De overeenkomst-vergoeding tussen partijen te bekrachtigen. Schadevergoedingen uit te keren aan slachtoffers en rechthebbenden bij niet-verzekering. Vergoedingen uit te keren aan zeelieden die het slachtoffer van een arbeidsongeval waren. Controle uit te oefenen op de naleving van de wettelijke bepalingen. Onder bepaalde omstandigheden, een sociale bijstand aan de slachtoffers van een arbeidsongeval te waarborgen. Arbeidsongeval met een aansprakelijke derde Alle voorgaande regels blijven van toepassing, ook wanneer een derde aansprakelijk is voor het arbeidsongeval. U kan bovendien van die persoon (als die vreemd is aan de onderneming waar u werkt) een vergoeding eisen voor de schade die niet vergoed wordt door de arbeidsongevallenverzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval: Voor materiële schade die u opgelopen zou hebben (bv. aan uw auto of kleding). Voor de gebeurlijke morele schade. Voor de medische kosten die niet terugbetaald zijn door de arbeidsongevallenverzekeraar (zie voorbeeld medische kosten). In een aantal welbepaalde gevallen kan ook de werkgever - of soms zijn aangestelden - gehouden zijn tot de vergoeding van de schade die u niet vergoed kreeg in het kader van de wet op de arbeidsongevallen.

8 Verantwoordelijke Uitgever: Groep Securex vzw, Piet Rosseel, Tervurenlaan 43, 1040 Brussel 906N Meer inlichtingen? T insurance@securex.be

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? 1. Geef het schadegeval aan, zodat u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding Ieder arbeidsongeval moet worden aangegeven. Aan wie moet u een

Nadere informatie

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval.

Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. Arbeidsongeval Hier vind je basisinformatie die van pas kan komen wanneer je slachtoffer geworden bent van een arbeidsongeval. We bespreken wat je moet doen als de algemene Arbeidsongevallenwet op jouw

Nadere informatie

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO)

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 5. Arbeidsongevallen (FAO) 5. Arbeidsongevallen 5.0 Methodologische nota De tak arbeidsongevallen omvat twee stelsels (van financiering): het kapitalisatiestelsel en het repartitiestelsel. Enkel het repartitiestelsel behoort tot

Nadere informatie

Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider

Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider Administratief stappenplan bij arbeidsongeval kinderbegeleider versie kinderbegeleider Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Met dit stappenplan willen we je, als kinderbegeleider, wegwijs maken

Nadere informatie

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T

BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T SCSZ/04/49 BERAADSLAGING NR 04/009 VAN 6 APRIL 2004 M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN MET HET OOG

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector.

hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector. Het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) wil u aan de hand van deze praktische gids met 10 frequente vragen inzicht geven in enkele van de grote principes van de arbeidsongevallensector. Juli 2014 Inhoud

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten Arbeidsongevallen Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten 1. Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? 2. Wanneer dient u uw kosten in bij Medex? 3. Wat betaalt Medex? 4. Wat

Nadere informatie

Vergoedingen wegens arbeidsongeval

Vergoedingen wegens arbeidsongeval Vergoedingen wegens arbeidsongeval FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding: arbeidsongevallenverzekering

Nadere informatie

Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten

Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten HR INSURANCE Verzekering Gewaarborgd Inkomen 25u/24 voor zelfstandige journalisten voor leden van VJV Een uitgebreide dekking tegen een aantrekkelijk tarief zodat u zich op financieel vlak geen zorgen

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 1 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING NR. 2015/4 Toepassing van artikel 42bis van de AOW Deze aanschrijving vernietigt en vervangt de aanschrijvingen 88/5, 89/7 en 97/7 Met deze aanschrijving worden

Nadere informatie

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr Kosten door een Leo Blanchette - Fotolia.fr arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? Medische kosten 1. Raadpleeg de tabel in deze brochure om

Nadere informatie

UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN

UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN - AD1072NL UITTREKSEL VAN DE WET VAN 10 APRIL 1971 OP DE ARBEIDSONGEVALLEN 1. Artikel 6 1. De nietigheid van de arbeidsovereenkomst kan niet worden ingeroepen ten aanzien van de toepassing van deze wet.

Nadere informatie

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu?

Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? Slachtoffer van een arbeidsongeval Wat nu? NL-brochure slachtoffer van een AO-link-OK.docx Pagina 1 van 14 INHOUDSTAFEL 1. Algemene inlichtingen... 3 1.1. Wat is een arbeidsongeval... 3 1.2. Wie is de

Nadere informatie

UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971)

UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971) FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN TROONSTRAAT 100 1050 BRUSSEL INFORMATIE UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE PRIVE-SECTOR (WET VAN 10 APRIL 1971) Maart 2007 1 UW RECHTEN INZAKE ARBEIDSONGEVALLEN IN DE

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-04 Arbeidsongevallen Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 28/11/2013 Administratieve

Nadere informatie

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden

1. Federale verzekering. 2. De aangifte arbeidsongevallen. 3. Betrokkenheid van derden Welkom 1. Federale verzekering 2. De aangifte arbeidsongevallen 3. Betrokkenheid van derden 1. Federale verzekering De Bouwverzekeraar bij uitstek Opgericht door13 bouwondernemers sector nog steeds in

Nadere informatie

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen

Aan de instellingen gemachtigd voor de verzekering tegen arbeidsongevallen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU BESTUUR VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN Brussel, de ) i. o '1-. lde>ü MINISTERIELE AANSCHRIJVING NR. 254 Aan de

Nadere informatie

Alle andere vermeldingen, zoals diagnose of voorgeschreven behandeling, vallen onder het beroepsgeheim.

Alle andere vermeldingen, zoals diagnose of voorgeschreven behandeling, vallen onder het beroepsgeheim. Ziekte Ben je om gezondheidsredenen niet in staat om te werken? Lees dan deze infofiche over de algemene regels bij ziekte, maar ook over de te volgen procedures bij ongevallen in het privéleven of een

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID ARBEIDSONGEVALLEN EN BEROEPSZIEKTEN AANSCHRIJVING NR. 276 Brussel, 27 maart 2017 Aan de verzekeringsondernemingen toegelaten tot de arbeidsongevallenverzekering

Nadere informatie

Tweede scenario Maandelijkse rapportering

Tweede scenario Maandelijkse rapportering Tweede scenario Maandelijkse rapportering Inleiding 1 - Inleiding De maandelijkse rapportering - scenario 2 deelt de loon- en arbeidstijdgegevens van het slachtoffer mee aan de arbeidsongevallenverzekeraar

Nadere informatie

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten

Nadere informatie

Gewaarborgd Inkomen Brochure

Gewaarborgd Inkomen Brochure Gewaarborgd Inkomen Brochure AMMA Verzekeringen o.v. Vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke bijdragen krachtens artikel 2, 2 van de wet van 25.06.1992 (B.S. 20.08.1992) toegelaten

Nadere informatie

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL?

e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? e-doc WAT TE DOEN BIJ EEN ARBEIDS ONGEVAL? april 2015 2 3 WANNEER is er sprake van een ARBEIDSONGEVAL? Wat te doen bij een arbeidsongeval? Dat is de eerste vraag die gesteld moet worden. Want lang niet

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief. februari 2014

Arbeidsongeschikt en toch actief. februari 2014 Arbeidsongeschikt en toch actief februari 2014 2 Arbeidsongeschikt en toch actief Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer Bij het begin van mijn arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013;

Gelet op de auditoraatsrapporten van de Kruispuntbank van 17 maart 2004 en van 15 april 2013; SCSZ/13/115 BERAADSLAGING NR. 04/009 VAN 6 APRIL 2004, GEWIJZIGD OP 7 MEI 2013, M.B.T. DE UITWISSELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD TUSSEN HET FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade

Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade Medische expertise = Bepalen (lichamelijke) schade Schadebepaling is steeds in functie van bepaalde juridische/verzekeringscontext er bestaat geen absolute schadebepaling schadebepalingen in verschillende

Nadere informatie

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu?

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Alles over ziekte Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Breng je werkgever op de hoogte Eerst en vooral: verwittig je werkgever. Hoe dat precies moet staat niet in de wet: het kan via telefoon,

Nadere informatie

het werk na langdurige ziekte

het werk na langdurige ziekte TERUG in het ZADEL OPNIEUW aan het werk na langdurige ziekte Wat? Sinds januari 2017 zijn er nieuwe wettelijke regelingen om langdurig zieken terug aan het werk te helpen. In deze folder vind je de belangrijkste

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr

Kosten. door een. arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten. Leo Blanchette - Fotolia.fr Kosten door een Leo Blanchette - Fotolia.fr arbeidsongeval? Overzicht meest frequente kosten Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? Medische kosten 1. Raadpleeg de tabel in deze brochure om

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

De gratis RIZIV-toelage voor artsen, tandartsen, apothekers en kinesitherapeuten. Ziekte, ongeval, pensioen,... AMMA steunt u in alle omstandigheden.

De gratis RIZIV-toelage voor artsen, tandartsen, apothekers en kinesitherapeuten. Ziekte, ongeval, pensioen,... AMMA steunt u in alle omstandigheden. De gratis RIZIV-toelage voor artsen, tandartsen, apothekers en kinesitherapeuten Ziekte, ongeval, pensioen,... AMMA steunt u in alle omstandigheden. R I Z I V T O E L A G E Wat is dat, een RIZIV-toelage?

Nadere informatie

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werkgever Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor één van uw medewerkers een traject op te starten of u wil zelf

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer Aangifte van ongeval CHRISTELIJKE MUTUALITEIT Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds dossiernummer: Type: GR A INT I Identificatiegegevens van het slachtoffer 1. Naam en voornaam... Straat... nummer/bus...

Nadere informatie

KBC BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN

KBC BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN KBC BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN Een bedrijf dat nooit te maken krijgt met een ongeval, we komen het niet snel tegen. En toch, vroeg of laat gebeurt het ook bij u. Een werknemer die tijdens het

Nadere informatie

Slachtoffer van een ongeval

Slachtoffer van een ongeval Een ongeluk is gauw gebeurd: in de privésfeer, maar ook in uw beroepsleven. Hoe kunnen het ziekenfonds, de verzekeringsmaatschappij of overheidsinstellingen instaan voor de uitbetaling van een vergoeding?

Nadere informatie

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid.

ÔÔHoe moet ik mijn werkgever verwittigen bij ziekte? Je moet onmiddellijk je werkgever op de hoogte brengen van je arbeidsongeschiktheid. je rechten op zak Ziekte of ongeval In een aantal gevallen, en dan hebben we het niet over feestdagen of vakantie, kan je het werk onderbreken wegens toevallige omstandigheden (zoals ziekte of een ongeval).

Nadere informatie

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet

Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Uittreksels uit de Arbeidsongevallenwet Artikel 6 1. De nietigheid van de arbeidsovereenkomst kan niet worden ingeroepen ten aanzien van de toepassing van deze wet. 2. Elke overeenkomst strijdig met de

Nadere informatie

FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod

FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod 1 Algemene vragen Vraag 1: Mijn handicap komt (deels) door een ongeval of een medische fout. Een tegenpartij moet mijn kosten vergoeden. Kan ik nog een tussenkomst

Nadere informatie

De verzekering arbeidsongevallen

De verzekering arbeidsongevallen De verzekering arbeidsongevallen Ronny Roothans Ronny Schouppe 6.6.2013 1 Bedrijfsvoorstelling 2 AXA in België Huidige situatie AXA in België 4.870 medewerkers meer dan 3 miljoen klanten 4,3 miljard euro

Nadere informatie

Leliegaarde Zellik INFORMATIEBROCHURE. HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C Polis nr. M025

Leliegaarde Zellik INFORMATIEBROCHURE. HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C Polis nr. M025 Leliegaarde 22 1731 Zellik INFORMATIEBROCHURE HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C. 109 Polis nr. M025 Inhoud Wie sluit de polis af? p.1 Wie is verzekerd? p.1 Wie wordt niet verzekerd? p.1 Wat is verzekerd?

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

koninklijk besluit van 20 september 1998, wordt vervangen als volgt : «Artikel 1. De regeling ingesteld bij de wet van 3 juli 1967 betreffende de

koninklijk besluit van 20 september 1998, wordt vervangen als volgt : «Artikel 1. De regeling ingesteld bij de wet van 3 juli 1967 betreffende de JUNI 2007. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 januari 1969 betreffende de schadevergoeding ten gunste van personeelsleden van de overheidssector, voor arbeidsongevallen

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie

Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Reglement arbeidsongevallen voor het personeel van de Politie Dit reglement is opgesteld door het Bestuur van de medische expertise (Medex) in uitvoering van art. X.III.10. 3 van het KB van 30/3/2001 tot

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 13 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Arts en tandarts De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor artsen en tandartsen De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! Als geconventioneerde

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE centrum voor psychotherapie ELIM Jagersdreef 1 B-295 KAPELLEN T 3 317 11 administratie.elim@emmaus.be www.elim.be Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 BIS VAN 26 FEBRUARI 1979 TOT AANPASSING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 12 VAN 28 JUNI 1973 BETREFFENDE HET TOEKENNEN VAN EEN GEWAARBORGD MAANDLOON AAN

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

BEROEPSZIEKTEVERZEKERING

BEROEPSZIEKTEVERZEKERING DE BEROEPSZIEKTEVERZEKERING voor personeelsleden uit de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, aangesloten bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en plaatselijke overheidsdiensten.

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief

Arbeidsongeschikt en toch actief Arbeidsongeschikt en toch actief 2015 Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer 4 4 arbeidsongeschikteid was ik zelfstandige. Ik wil starten met een loontrekkende of

Nadere informatie

De indicatieve tabel en het belang van

De indicatieve tabel en het belang van Kempische Verzekeringskring 20 april 2010 De indicatieve tabel en het belang van duidelijke medische besluitvorming Barbara Schoonjans Expert letselschade Barbara Schoonjans 20 april 2010 Indicatieve tabel

Nadere informatie

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werknemer Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor u een traject op te starten of u wil zelf een reintegratietraject

Nadere informatie

Aangifte verwondingen en 'andere' materiële schade. Deel 1 : Algemene inlichtingen (In te vullen door het slachtoffer)

Aangifte verwondingen en 'andere' materiële schade. Deel 1 : Algemene inlichtingen (In te vullen door het slachtoffer) 1 Aangifte verwondingen en 'andere' materiële schade Producent :... Dossiernummer :... Datum ongeval :... Plaats ongeval :... Toedracht/Omstandigheden :... Dit is een belangrijk document! Het is in uw

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. CIRCULAIRE V mei 2011

Arbeidsongevallen. CIRCULAIRE V mei 2011 Arbeidsongevallen Nummer en datum CIRCULAIRE V 153 5 mei 2011 Inleiding De Stad Gent treedt op als arbeidsongevallenverzekeraar voor de arbeidsongevallen en arbeidswegongevallen van haar personeelsleden.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief. mei 2010

Arbeidsongeschikt en toch actief. mei 2010 Arbeidsongeschikt en toch actief mei 2010 2 Arbeidsongeschikt en toch actief Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer Bij het begin van mijn arbeidsongeschiktheid was

Nadere informatie

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid KRACHTBAL DVV VERZEKERING Polis: c-11/902.300 op naam van FALOS vzw Wat gaan wij hier behandelen? Bepaalde schadegevallen die onze (bestuurs)leden kunnen berokkenen aan derden (alle anderen dan de verzekeringsnemer

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis PC Sint-Amandus Reigerlostraat, 10 8730 Beernem RIZIV 72089219000 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband

Nadere informatie

De kost van een arbeidsongeval

De kost van een arbeidsongeval De kost van een arbeidsongeval Wim Fabeck, Safety Consultant AG Insurance 1 Inhoud Introductie De arbeidsongevallenwet 71 Directe kosten & indirecte kosten Casestudie Vragen Evolutie van de arbeidsongevallen

Nadere informatie

Leliegaarde Zellik INFORMATIEBROCHURE. HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C Polis nr. M025

Leliegaarde Zellik INFORMATIEBROCHURE. HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C Polis nr. M025 Leliegaarde 22 1731 Zellik INFORMATIEBROCHURE HOSPITALISATIEVERZEKERING arbeiders P.C. 109 Polis nr. M025 Inhoud Wie sluit de polis af? p.1 Wie is verzekerd? p.1 Wie wordt niet verzekerd? p.1 Wat is verzekerd?

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 2. WERKNEMERS DIE ONDER DE TOEPASSING VALLEN VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 OP DE MAATSCHAP- PELIJKE ZEKERHEID

Nadere informatie

I C. ARBEIDSONGEVALLEN

I C. ARBEIDSONGEVALLEN I C. ARBEIDSONGEVALLEN Het slachtoffer kan geen aanspraak maken op een volledige schadeloosstelling, maar is aangewezen op een voornamelijk forfaitair vergoedingssysteem. Dit impliceert dat slechts bepaalde

Nadere informatie

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids JANUARI 2019 Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids 1 Openbare autobusdiensten 1.1 Uurlonen chauffeurs (Vlaamse privé-exploitanten) Vanaf 01.11.2018) Anciënniteit

Nadere informatie

Titel V. De overzeese sociale zekerheid

Titel V. De overzeese sociale zekerheid Titel V. De overzeese sociale zekerheid De twee socialezekerheidsstelsels die door de Dienst Overzeese Sociale Zekerheid (DOSZ) worden beheerd, vallen dan wel onder de Belgische binnenlandse wetten, toch

Nadere informatie

Statuut van nationale solidariteit

Statuut van nationale solidariteit Statuut van nationale solidariteit Als u slachtoffer bent van een terreurdaad kan u een aanvraag doen bij het Uniek loket voor slachtoffers terreurdaden van de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers

Nadere informatie

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw

Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Verzekeringen Vlaamse Basketballiga vzw Ethias Powerpoint presentations Verzekeringen die automatisch verworven zijn bij de VBL Verzekeringen afgesloten door VBL waarop clubs tegen betaling kunnen intekenen

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 2016 01-01 Alexianen zorggroep Tienen Psychiatrische kliniek Liefdestraat 10, 3300 Tienen alexianentienen@fracarita.org www.alexianentienen.be RIZIV: 72094754 Toelichting bij het document opnameverklaring

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 28 Mechelen INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk

Nadere informatie

VERZEKERINGEN. herfst 2016 Bart Hannes

VERZEKERINGEN. herfst 2016 Bart Hannes VERZEKERINGEN herfst 2016 Bart Hannes 1 Verzekeringen I. Wat en wie is verzekerd via VBL vzw? I.1. Burgerlijke aansprakelijkheid I.2. Lichamelijke ongevallen II. Oplossingen voor niet verzekerde risico

Nadere informatie

ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies 1 11/2005

ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies 1 11/2005 ARBEIDSONGEVALLEN Infosessies /2005 Overzicht van de scenario s Scenario : de aangifte van een arbeidsongeval Scenario 2: het maandelijks rapport Scenario 3: de werkhervatting Infosessies /2005 2 . De

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

Deel 1: Algemene inlichtingen (In te vullen door het slachtoffer)

Deel 1: Algemene inlichtingen (In te vullen door het slachtoffer) Aangifte verwondingen en andere materiële schade Producent Toedracht / omstandigheden :... :... :... :... :...... Dit is een belangrijk document! Het is in uw belang dit document correct in te vullen en

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN BLZ. 1 VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN Deze verzekering is een verplichte verzekering die de werkgever moet sluiten ten behoeve van zijn werknemers. De voorwaarden

Nadere informatie

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE

SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE SECTORPENSIOENPLAN VOOR DE ARBEIDERS VAN DE BETONINDUSTRIE Paritair Subcomité 106.02 cao van 9 oktober 2006 VOORWOORD Met de ondertekening van de cao van 9 oktober 2006 werd de invoering van een sectoraal

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

Hervorming van de bijdragen

Hervorming van de bijdragen Hervorming van de bijdragen Vanaf 2015 worden de sociale bijdragen berekend op de inkomsten van het lopende jaar. Algemene principes Waarom een hervorming? Op dit ogenblik worden de sociale bijdragen van

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Uw naaste is overleden naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen

Persbericht. 1. De loonmarge: een koninklijk besluit ter bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van het concurrentievermogen Brussel, 25 februari 2011 Persbericht Goedkeuring door de ministerraad van de ontwerpen van wet en van koninklijk besluit ter uitvoering van het bemiddelingsvoorstel van de Regering Vice-Eerste minister

Nadere informatie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie

3 Subrogatie VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN. 4 Verhaal. 1 Omschrijving van de verzekering. 2 Preventie BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN BLZ. 1 VERPLICHTE VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN Deze verzekering is een verplichte verzekering die de werkgever moet sluiten ten behoeve van zijn werknemers. De voorwaarden

Nadere informatie

Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Dit document wordt u aangeboden door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Het kan vrij verspreid worden op voorwaarde dat de bron en het URL vermeld worden Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Sint-Pieterssteenweg

Nadere informatie

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector

Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector Pensioenplan voor de arbeiders van de baksteensector www.federale.be www.baksteen.be Voorwoord Eind 2011 werd een sectoraal pensioenplan ingevoerd voor de arbeiders van de baksteensector. Met dit sectorpensioenplan

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/127 BERAADSLAGING NR. 08/036 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis KARUS vzw Campus Gent 72093071000 Beukenlaan 20 9051 Sint-Denijs-Westrem Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie