Agenda van de uitzendkracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agenda van de uitzendkracht"

Transcriptie

1 Agenda van de uitzendkracht -

2 INLEIDING Met deze agenda beschik je over een bijnder praktisch hulpmiddel om te weten of je al dan niet recht hebt op een eindejaarspremie en om je rechten als uitzendkracht beter te kennen. Om recht te hebben op een eindejaarspremie in december, moet je minstens dagen gewerkt hebben tussen juli en 0 juni. In deze agenda kan je dagelijks je prestaties noteren. In het tweede deel van de agenda vind je een overzicht van je rechten en arbeidsvoorwaarden als uitzendkracht. Inen je twijfelt of agen hebt, aarzel niet en contacteer je afgevaargde of gewestelijke afdeling van het ABVV. Jacques Michiels Algemeen Secretaris Verantordelijke Coörnatie Interim

3 juli april oktober januari augustus mei november februari september juni december art / 0 0

4 Heb je genoeg dagen voor een premie in? Noteer hier het aantal gepresteerde dagen Juli Augustus September Oktober November December TOTAAL Januari Februari Maart April Mei Juni TOTAAL + =... dagen dagen of meer? BINGO, je hebt recht op een EIP(*) (*) EIP = eindejaarspremie

5 JULI

6 Nationale feestdag 0 uitzendkantoor Totaal Inschrijving bij een is gratis. meer info blz.

7 AUGUSTUS O.L.V. Hemelvaart

8 0 Totaal Maximum proefbeng per opdracht. meer info blz.

9 SEPTEMBER

10 0 Totaal De loonvoorwaarden van het bedrijf waar je werkt, gelden ook voor jou. meer info blz.

11 OKTOBER

12 0 Totaal In sommige sectoren bestaat een pensioenpremie voor de uitzendkrachten. meer info blz.

13 NOVEMBER Allerheiligen Wapenstilstand

14 0 Totaal Als je recht hebt op een eindejaarspremie, heb je ook recht op een syncale premie. meer info blz.

15 DECEMBER

16 Kerstmis 0 Totaal Je hebt recht op een eindejaarspremie onder bepaalde voorwaarden. meer info blz.

17 JANUARI Nieuwjaar

18 0 Totaal Ziek? Verwittig het bedrijf en het uitzendkantoor. meer info blz.

19 FEBRUARI

20 Totaal Werkklej en beschermingsmiddelen moet je gratis krijgen. meer info blz.

21 MAART

22 0 Totaal In geval van verplicht mesch onderek, heb je recht op loon en op verplaatsingskosten. meer info blz.

23 APRIL

24 Paasandag 0 Totaal De arbeidsduur van de vaste werknemers geldt ook voor jou. meer info blz.

25 MEI Feest van de Arbeid

26 0 Totaal Je hebt ook recht op betaalde feestdagen. meer info blz.

27 JUNI O.L.H. Hemelvaart Pinksterandag

28 0 Totaal Ook jij hebt recht op vakantiegeld. meer info blz.

29 juli april oktober januari augustus mei november februari september juni december art 0 0 / 0 0 0

30 AAN HET WERK Inschrijven bij een uitzendkantoor Als je als uitzendkracht wilt werken, kan je je inschrijven bij verscheidene uitzendkantoren. De inschrijving is gratis. Het uitzendkantoor g je hiervoor niets agen. De inschrijving houdt in dat het uitzendkantoor voor jou een passende job wil eken. Het uitzendkantoor kan je niet verplichten een opdracht te aanvaarden. Maar, opgepast! Als je een opdracht weigert kan je recht op werkloosheidsuitkeringen in gevaar komen. Informeer je bij het ABVV. Testen Soms wil men je testen om je vaargheden na te gaan. Hiervoor rd je orgaans niet betaald. Daarom moeten de testen beperkt zijn in de tijd en mogen zij geen productief karakter hebben. Mocht je toch duidelijk werken langer dan noodkelijk om je vaargheden te testen dan en je daarvoor een loon te ontvangen.

31 DE ARBEIDSOVEREENKOMST EEN SCHRIFTELIJKE ARBEIDSOVEREENKOMST Voor elke opdracht moet er tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau een schriftelijke arbeidsovereenkomst rden gesloten, binnen de werkdagen na inensttreng. Meestal rden weekcontracten gesloten e telkens hernieuwbaar zijn. Maar spijtig genoeg rden ook kwijls opeenvolgende dagcontracten gesloten. Je officiële werkgever is het uitzendkantoor, het bedrijf waar je werkt is de gebruiker. De gebruiker is de feitelijke werkgever e bevelen en instructies geeft. In de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid moeten een aantal verplichte vermelngen staan. Vakbonden en werkgevers hebben een modelovereenkomst voor uitzendarbeid opgeakt e aan alle vereisten beantordt. PROEFTIJD De eerste drie arbeidsdagen rden beschouwd als proefperiode. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen de overeenkomst beëingen en t nder opzegging en nder opzegvergoeng. Een dergelijk proefbeng kan ar één enkele keer per opdracht.

32 LOON EN ANDERE VOORDELEN hoeveel moet je verenen? Als uitzendkracht heb je recht op het hetzelfde loon als de vaste werknemers e hetzelfde werk en als jij. Dit geldt ook voor alle andere voordelen en vergoengen (altijdcheques, verplaatsingskosten, ploegenpremies, ecocheques, ) e bij de gebruiker bestaan. Dikwijls is het loon van het bedrijf hoger dan het minimumloon van de sector. Let erop dat je dat hogere loon ook krijgt. Informeer ernaar bij je vakbond. Je loon rdt betaald or het uitzendkantoor. Het uitzendkantoor houdt,0% sociale zekerheidsbijdrage af van je brutoloon en een beperkte bedrijfsvoorheffing van,%. Staar je niet blind op t loon, achteraf zul je waarschijnlijk nog een stuk belastingen moeten bijbetalen bij je definitieve belastingaanslag. Om onaangename verrassingen te vermijden kan je natuurlijk altijd agen om meer bedrijfsvoorheffing te laten afhouden. PENSIOENPREMIE Werk je in een sector waar een tweede pensioenpijler bestaat, dan heb je als uitzendkracht recht op een toeslag op je loon, de zgn. pensioenpremie. Informeer je bij het plaatselijke ABVV.

33 EINDEJAARSPREMIE EINDEJAARSPREMIE Om in december recht te hebben op een eindejaarspremie moet je minstens dagen (in de vijfdagenweek) gewerkt hebben tussen juli en 0 juni (t is de referteperiode) voor of meer uitzendkantoren. Sommige afwezigheidsdagen tellen mee voor de berekening van de dagen. Het gaat bijvoorbeeld over de ziektedagen waarvoor een gewaarborgd loon verschulgd is, de betaalde feestdagen, dagen tijdelijke werkloosheid,... Heb je twijfels? Contacteer je afdeling of neem contact op met je ABVV-delegee. Heb je volende dagen gewerkt dan ontvang je in de loop van de and december autotisch een formulier van het sociaal fonds voor de uitzendkrachten, waarmee je naar je vakbond gaat e instaat voor de betaling van je eindejaarspremie. De bruto eindejaarspremie is gelijk aan, % van het brutoloon dat je als uitzendkracht hebt verend tijdens de referteperiode. Hiervan rden sociale zekerheidsbijdragen (,0%) en bedrijfsvoorheffing (,%) afgehouden. De netto eindejaarspremie bedraagt ongeveer % van de bruto premie.

34 SYNDICALE PREMIE Syncale premie Als je aangesloten bent bij het ABVV en recht hebt op een eindejaarspremie, heb je ook recht op een syncale premie van 0,00 EURO. Je syncale premie rdt tegelijk met je eindejaarspremie betaald, aan de hand van het formulier dat je van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten ontvangt in december.

35 ARBEIDSDUUR ARBEIDSDUUR Je arbeidsovereenkomst moet de arbeidsduur vermelden. Het kan gaan om voltijdse of deeltijdse arbeid. De arbeidsduur van de vaste werknemers geldt ook voor jou. Dit is ook voor de regeling van de overuren. Arbeidsduurvermindering voor vaste werknemers, is ook van toepassing voor jou. Ofwel heb je recht op inhaalrust, ofwel rden je uren betaald tegen een verhoogd uurloon. De regeling verschilt van bedrijf tot bedrijf. Hiervoor raadpleeg je best je ABVV-delegee in het bedrijf of de ABVV-secretaris e verantordelijk is voor het bedrijf waar je werkt.

36 VEILIGHEID EN GEZONDHEID VEILIGHEID EN GEZONDHEID De bepalingen inke veiligheid en gendheid in de onderneming zijn eveneens van toepassing op de uitzendkrachten. Voor elke nieuwe opdracht moet het uitzendkantoor je een werkpostfiche geven. Deze fiche vermeldt nuttige infortie in verband met de specifieke kenmerken van de arbeidspost, de veiligheids- en gendheidsrisico s en de voorrgsatregelen. Daar staat ook op welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken, en of je een mesch onderek moet ondergaan. Zowel bij het uitzendkantoor als in het bedrijf waar je aan de slag gaat, moet je een onthaal krijgen. Bij het onthaal in het uitzendkantoor moet je uitleg krijgen over de werkpostfiche en de administratieve afspraken en regels. Het onthaal in de onderneming ent om je te informeren over de gebruiken en geontes in de onderneming, de sociale voorzieningen, het arbeidsreglement en dergelijke meer. Je moet daar ook een peter of meter krijgen e jou kan bijstaan. WERKKLEDIJ EN BESCHERMINGSKLEDIJ Als uitzendkracht moet je dezelfde werkklej en beschermingsmiddelen krijgen als de andere werknemers e te ken hebben met dezelfde hinder of risico s.

37 VEILIGHEID EN GEZONDHEID Het bedrijf waar je werkt moet de werkklej en de beschermingsmiddelen ter beschikking stellen en onderhouden. Over het onderhoud kunnen in sommige sectoren andere afspraken bestaan. Die gelden dan ook voor de uitzendkrachten. Geregeld agen uitzendkantoren een waarborg voor werkklej of beschermingsmiddelen. In sommige gevallen rdt e zelfs afgehouden van het loon. Dit is onwettelijk! Dergelijke praktijken moet je snel mogelijk melden bij je ABVV-delegee of je ABVV-kantoor. GENEESKUNDIG ONDERZOEK Als je als uitzendkracht een risicofunctie vervult, moet je een geneeskung onderek ondergaan bij de arbeidsgeneesheer. Je krijgt dan een getuigschrift en dat blijft een heel jaar gelg, voor dezelfde risico s. Zo n onderek is zeer belangrijk omdat de kter controleert of je functie geen risico s inhoudt voor je gendheid. Als je een verplicht mesch onderek moet ondergaan, heb je recht op loon voor de duur van t onderek en op de verplaatsingsvergoeng.

38 ZIEKTE WAT MOET JE DOEN ALS JE ZIEK WORDT? Ben je ziek, verwittig dan onmiddellijk het bedrijf waar je werkt en ook het uitzendkantoor. Binnen de werkdagen moet je een mesch attest aan het uitzendkantoor overken. Veiligheidshalve aag je je geneesheer ook een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dat je naar je ziekenfonds stuurt. Het cument is te verkrijgen bij je ziekenfonds. JE WORDT ZIEK TERWIJL JE EEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR UITZENDARBEID HEBT - Als je minder dan één and voor het uitzendkantoor werkt, rd je betaald or het ziekenfonds. - Als je reeds één and of langer voor hetzelfde uitzendkantoor werkt, zelfs bij verschillende bedrijven, dan rd je betaald or het uitzendkantoor tot het einde van je arbeidsovereenkomst (0% gewaarborgd weekloon). Daarna betaalt het ziekenfonds. - Carenzdag: ben je minder dan dagen ziek dan rdt de eerste dag ziekte niet betaald. Inen bij de gebruiker de carenzdag werd afgeschaft, dan is er ook geen carenzdag van toepassing op de uitzendkracht. - Beenden e langer dan anden voor hetzelfde uitzendkantoor werken hebben recht op gewaarborgd andloon, beperkt tot de lopende arbeidsovereenkomst.

39 ZIEKTE JE ZIEKTE LOOPT DOOR NA HET EINDE VAN DE ARBEIDSOVEREENKOMST: RECHT OP EEN AANVULLENDE VERGOEDING Na het gewaarborgd week- of andloon val je terug op een uitkering van het ziekenfonds. Je hebt recht op een aanvullende vergoeng van het uitzendkantoor, tot de 0 e dag ziekte. Voor arbeiders is dat,% van het loon, voor beenden,%. Voorwaarden: - Je moet zelf het bewijs leveren dat je ziekte blijft voortduren na het einde van de arbeidsovereenkomst - Je hebt minstens and anciënniteit bij dezelfde gebruiker en hetzelfde uitzendkantoor JE rdt ziek na het einde van de arbeidsovereenkomst Wanneer je ziek rdt, uiterlijk op de eerste werkdag na het einde van je contract, rd je betaald or je ziekenfonds krijg je van het uitzendkantoor een bijkomende vergoeng, gedurende dagen. Ook hier krijgen arbeiders,% van het loon en beenden,%. Voorwaarden: - dagen gewerkt hebben bij hetzelfde uitzendbureau en bij dezelfde gebruiker - Uiterlijk de tweede werkdag na het einde van je contract, het bewijs leveren van je arbeidsongeschiktheid. 0

40 BETAALDE AFWEZIGHEDEN JAARLIJKSE VAKANTIE Net als iedereen heb je recht op jaarlijkse vakantie volgens het aantal dagen dat je het jaar vooren gewerkt hebt. De arbeiders krijgen jaarlijks, geonlijk in de and mei, een vakantiecheque van de Rijksenst voor Jaarlijkse Vakantie. Beenden krijgen bij elke betaling van hun loon een vertrekvakantiegeld. FEESTDAGEN Als uitzendkracht heb je recht op de feestdagen en de vervangingsdagen voor feestdagen e vallen tijdens je contract. In sommige gevallen moet het uitzendkantoor ook de feestdagen betalen na het einde van je contract, voor ver je niet opnieuw aan het werk bent. Raadpleeg hiervoor je ABVV-centrale. KLEIN VERLET Ook uitzendkrachten hebben recht op verlof naar aanleing van bepaalde familiale gebeurtenissen (huwelijk, geboorte, overlijden van een familielid, ) of om bepaalde burgerplichten te vervullen. Je loon rdt betaald or het uitzendkantoor.

41 VOORDELEN SOCIAAL FONDS Het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten rdt beheerd or de vakbonden samen met de werkgevers. Het betaalt niet alleen de eindejaarspremie en de syncale premie. Het staat ook in voor een aantal andere bijkomende vergoengen en voordelen. Aanaagformulieren kun je bekomen bij je ABVV-centrale. TIJDELIJKE WERKLOOSHEID Als je werkloos rdt wegens overcht, technische of economische werkloosheid in het bedrijf waar je werkt, heb je bovenop je pgeld recht op een bijkomende vergoeng van, EURO per werkdag. Deze vergoeng rdt ook toegekend aan beenden van wie de arbeidsovereenkomst tijdelijk rdt geschorst (crisiswerkloosheid). De vergoeng is verschulgd tot het einde van je contract, met een ximum van, EURO per kalenderjaar. Voorwaarden: - Op het ogenblik dat je werkloos rdt gesteld, gebonden zijn or een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid; - Werkloosheidsuitkeringen ontvangen; - werkdagen als uitzendkracht bewijzen in het jaar vóór de aanvang van de werkloosheid.

42 VOORDELEN SOCIAAL FONDS LANGDURIGE ZIEKTE Bij langdurige ziekte heb je recht op een bijkomende vergoeng van 0 % van de bruto-uitkering van het ziekenfonds. Je krijgt e bijkomende vergoeng vanaf de tweede and ziekte, voor een periode van ximum drie anden. Voorwaarden: - Op het ogenblik van de aanvang van de ziekte, minstens anden anciënniteit hebben in de uitzendsector, over een periode van anden - Verbonden zijn or een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid op het ogenblik van de aanvang van de arbeidsongeschiktheid en gewaarborgd loon hebben ontvangen - Bewijs leveren van de vollege periode van arbeidsongeschiktheid.

43 GOED OM WETEN SOCIALE ZEKERHEID Ook als uitzendkracht geniet je van de voordelen van de sociale zekerheid. Je bouwt dus ook rechten op voor werkloosheidsuitkeringen, pensioen, ziekteverzekering, beroepsziekten, kindergeld. WERKLOOSHEID Als je werkloos rdt, krijg je van het uitzendkantoor een werkloosheidsformulier C. Daarmee ga je naar het plaatselijk VDAB-kantoor om je in te schrijven als werkekende en vervolgens naar de ABVVwerklozenenst van je onplaats. Ben je reeds ingeschreven als werkekende en heb je niet langer dan kalenderdagen gewerkt, dan kan je rechtstreeks naar de ABVV-werklozenenst gaan. Zij staan in voor de betaling van je werkloosheidsvergoeng. INTERIM IN DE BOUWSECTOR In de bouw zijn er veel aparte regels voor de uitzendarbeid. Informeer je daarover bij je beroepscentrale. Je kunt altijd terecht in het plaatselijke kantoor van je beroepscentrale of van het ABVV.

44 CONTACT WAAR KAN JE TERECHT? Het ABVV is je beste waarborg voor je tewerkstelling en het verdegen van je rechten. Naast een vlotte enstverlening biedt het ABVV ook bijkomende voordelen. Meer info bij je plaatselijk kantoor van het ABVV of van je beroepscentrale. Infortie vind je ook op de website

45 AANSLUITINGSFORMULIER Naam : Voornaam : Straat en nr. : Gemeente : Geboortedatum : wenst lid te rden van het ABVV. Werkgever : Berg t formulier aan de vakbondsafgevaargde of je plaatselijk ABVVkantoor.

46 Voor meer info: ABVV Coörnatie Interim Hoogstraat - 00 Brussel Vollege of gedeeltelijke overname of reproductie van de tekst of illustratie uit deze brochure g alleen met duidelijke bronvermelng. Juni Verantordelijke uitgever: Jacques Michiels Cover design by

Met oog voor je rechten Coördinatie Interim Samen sterk

Met oog voor je rechten Coördinatie Interim Samen sterk Met oog voor je rechten 0-0 ABVV Coörnatie Interim Samen sterk MET OOG voor je rechten voornaam naam straat + nr postcode + plaats telefoon privé telefoon onderneming Deze agenda is een praktisch hulpmiddel

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk ZAKBROCHURE TEN CH JOUW RE ALS RACHT K UITZEND ABVV Interim Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 5 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16

Nadere informatie

ABVV Interim Samen sterk

ABVV Interim Samen sterk Interim ABVV Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 4 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16 BETAALDE AFWEZIGHEDEN 18 VOORDELEN SOCIAAL FONDS

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

Uitzendkracht. Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten

Uitzendkracht. Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten Uitzendkracht Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? Je schrijft je in bij een uitzendkantoor. Dat is kosteloos. Je kan je gelijktijdig bij

Nadere informatie

Start People - Regels voor uitzendarbeid

Start People - Regels voor uitzendarbeid Start People - Regels voor uitzendarbeid Contents Contract uitzendmedewerker: vraag & antwoord... 3 Hoe ziet je contract als uitzendmedewerker eruit?... 3 Wanneer maken we je contract?... 3 Wie is je werkgever

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Aan het werk als uitzendkracht?

Aan het werk als uitzendkracht? Xxxx Xxxx Aan het werk als uitzendkracht? ACLVB helpt je graag op weg! ACLVB is een dynamische vakbond die zijn leden bijstaat met een persoonlijke aanpak in alle sectoren. Als beginner op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Uitzendkracht. Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten

Uitzendkracht. Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten 2010 Uitzendkracht Wat zijn je rechten? De geknipte vakbond voor uitzendkrachten 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? Je schrijft je in bij een uitzendkantoor. Dat is kosteloos. Je kan je gelijktijdig

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

100% info. Praktische gids voor de uitzendkracht. We make it. Humanly Possible

100% info. Praktische gids voor de uitzendkracht. We make it. Humanly Possible 100% info Praktische gids voor de uitzendkracht We make it Humanly Possible 2 Welkom Tof dat je bij Manpower aan de slag gaat! We zijn blij dat we er weer een goede medewerker bij hebben en we gaan er

Nadere informatie

WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN?

WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN? WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN? Werk gevonden, waarop letten? Alvorens je handtekening op een arbeidsovereenkomst te plaatsen, ga je het best een aantal zaken na. Want het ene contract is het andere niet.

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu?

Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Alles over ziekte Je bent ziek en je kan niet gaan werken. Wat nu? Breng je werkgever op de hoogte Eerst en vooral: verwittig je werkgever. Hoe dat precies moet staat niet in de wet: het kan via telefoon,

Nadere informatie

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden?

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Ms. Leen Biesemans Legal Consultant leen.biesemans@groups.be De zomermaanden, waarin veel van uw werknemers verlof opnemen, kunnen voor u de ideale gelegenheid

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden WERK = WERK naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden Arbeider vs Bediende Zoek de vele oneerlijke verschillen Zoek de vele oneerlijke verschillen De verschillen tussen het statuut van arbeider

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht?

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Wanneer bent u een deeltijdse werknemer? U bent een "deeltijdse werknemer" wanneer: u volgens uw contract per week minder uren moet werken

Nadere informatie

Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties!

Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties! Arbeiders/ bedienden: wegwerken van discriminaties! 1 MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur,...) hebben betrekking op vrouwen en mannen. 2 Arbeiders/Bedienden:

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en vergoedingen k Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen en premies met 1,1%. De vergoedingen bestaanszekerheid

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur... 2 Inhoudstafel Deel 1 Arbeidsovereenkomst Basiscontract Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur..................................... 2 Bijkomende bedingen Proefbeding... 5 Voorbehoud inzake gegevens om

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup EINDEJAARSPREMIE P.C.111 WEST-VLAANDEREN Collectieve arbeidsovereenkomst van 06/03/2001 gesloten in het Gewestelijk Paritair Comité West-Vlaanderen voor de Metaal-, Machine en Elektrische Bouw. Hoofdstuk

Nadere informatie

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS 1. ALGEMEEN a. Duur De wet biedt de werkgever de mogelijkheid om ingeval van tijdelijke werkloosheid bij gebrek aan werk de uitvoering

Nadere informatie

Nationale gemengde mijncommissie

Nationale gemengde mijncommissie 1010000 Nationale gemengde mijncommissie Een eindejaarsuitkering... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 1977 (4.559)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 november 1996 (42.959)... 7 Premies

Nadere informatie

de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be

de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 3 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 3 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR 3 1 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie... 6 Wanneer...7 Wat invullen... 8 Bijkomende informatie... 10 28/02/2013 Administratieve instructies - Werkloosheid

Nadere informatie

de gids voor uitzendkrachten 2013 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be

de gids voor uitzendkrachten 2013 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be de gids voor uitzendkrachten 2013 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 4 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 4 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

25-dagen regeling voor occasioneel werk

25-dagen regeling voor occasioneel werk Jobstudenten 25-dagen regeling voor occasioneel werk Wetgeving Titel VII van wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Art. 17 van kb van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Inleiding 1 - Inleiding Met een "Maandelijkse aangifte van arbeid in een programma ter activering van de werkloosheid"

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie?

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie is het recht om gedurende een aantal dagen arbeid te onderbreken met doorbetaling van loon. Hierbij kan je 2 begrippen onderscheiden:

Nadere informatie

Week van de uitzendkracht

Week van de uitzendkracht Thumbs up! voor VASTE CONTRACTEN Week van de uitzendkracht Interim ZET JE AF TEGEN DAGCONTRACTEN VOOR UITZENDKRACHTEN 6-10 OKT EVEN ALLES GEVEN Op 25 september opende One Day Interim zijn deuren, een nieuw

Nadere informatie

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren.

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. Sector jute 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De algemene zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor jou van toepassing.

Nadere informatie

Vakantie Arbeiders

Vakantie Arbeiders Vakantie 2019 Arbeiders De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

de gids voor uitzendkrachten 2015 www.acv-interim.be

de gids voor uitzendkrachten 2015 www.acv-interim.be 20 vragen 20 antwoorden de gids voor uitzendkrachten 2015 www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 4 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 4 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder?

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

de gids voor uitzendkrachten 2017

de gids voor uitzendkrachten 2017 20 vragen 20 antwoorden de gids voor uitzendkrachten 2017 www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 4 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 4 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

Mijn recht op vakantie, in een notendop

Mijn recht op vakantie, in een notendop Mijn recht op vakantie, in een notendop MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur,...) hebben betrekking op vrouwen en mannen. Mijn recht op vakantie, in een notendop

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-04 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 11 28/11/2013

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Ouderschapsverlof 12.07.2016 Rev. 31.07.2017 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110006 Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-03 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 12 29/08/2013

Nadere informatie

Eindeloopbaan: je rechten

Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Eindeloopbaan: je rechten Bedragen Alle bedragen zijn van toepassing op moment van publicatie (april 2016) en uitgedrukt in euro. Vrouwen-Mannen Alle

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

20 vragen 20 antwoorden. De gids voor uitzendkrachten 2018

20 vragen 20 antwoorden. De gids voor uitzendkrachten 2018 20 vragen 20 antwoorden De gids voor uitzendkrachten 2018 www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 3 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 3 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID

DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID 1 DIENSTENCHEQUES SECTOR (PC 322.01) ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WWW.ACCG.BE 2 INHOUD 3 Economische werkloosheid 3 Sectorale CAO 4 Overleg in de onderneming 6 Vervangende tewerkstelling 6 Cijfers economische

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

Hoe werkt de uitzendsector?

Hoe werkt de uitzendsector? Hoe werkt de uitzendsector? Opgelet: deze presentatie is een onderdeel van een opleiding van een halve dag over hoe de uitzendsector werkt. Deze presentatie kan handvaten bieden om beter gewapend contact

Nadere informatie

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Starten met personeel als huisarts Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Voorstelling SD Worx Agenda - Arbeider of bediende - Het eenheidsstatuut - De loonlijn - Tewerkstellingsmaatregelen - Ziekte

Nadere informatie

Je sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden in een notendop

Je sectorale loon- en arbeidsvoorwaarden in een notendop In deze gids vind je een overzicht van de loon- en arbeids-voorwaarden voor de arbeiders en arbeidsters die werken in de groententeelt. Wil je meer weten, wend je tot je syndicaal afgevaardigde of neem

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

IN TE VULLEN DOOR DE UITBETALINGSINSTELLING : 1 ste aanvraag RU VW... datumstempel WB

IN TE VULLEN DOOR DE UITBETALINGSINSTELLING : 1 ste aanvraag RU VW... datumstempel WB De werknemer die uitkeringen wil genieten moet dit formulier, na de periode gedekt door loon, onmiddellijk indienen bij zijn uitbetalingsinstelling. De werknemer die een vergoeding n.a.v. de beëindiging

Nadere informatie

INLICHTINGSBLAD UITKERINGEN

INLICHTINGSBLAD UITKERINGEN INLICHTINGSBLAD UITKERINGEN Wilt u alle documenten terugsturen naar volgend adres: Gistelsesteenweg 294 bus 1, 8200 Sint-Andries Brugge arbeidsongeschiktheid@oz.be Wenst u bijkomende informatie of ondervindt

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1

Inhoudstafel. Inleiding 1 Inleiding 1 Hoofdstuk I De student en de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten 3 1. Wie kan een studentenovereenkomst sluiten? 3 1.1. Tewerkstelling van minderjarige studenten 3 1.1.1. Leerplicht 3

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Brabant

Metaalverwerkingsondernemingen Brabant Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110002 Metaalverwerkingsondernemingen Brabant Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend Pensioen...

Nadere informatie

Vakantie Bedienden

Vakantie Bedienden Vakantie 2019 Bedienden De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

BELANGRIJK BERICHT: BETROKKENE IS BIJ AANVANG VAN HET RISICO MEER DAN 30 KALENDERDAGEN UIT DIENST. Ja Neen. IN TE VULLEN DOOR DE WERKGEVER (a) (b)

BELANGRIJK BERICHT: BETROKKENE IS BIJ AANVANG VAN HET RISICO MEER DAN 30 KALENDERDAGEN UIT DIENST. Ja Neen. IN TE VULLEN DOOR DE WERKGEVER (a) (b) (0Ð1\N000) Aansluitingsnummer INSZ: INLICHTINGSBLAD UITKERINGEN Deel werkgever BELANGRIJK BERICHT: BETROKKENE IS BIJ AANVANG VAN HET RISICO MEER DAN 30 KALENDERDAGEN UIT DIENST. Ja Neen 1. Benaming van

Nadere informatie

De gids voor uitzendkrachten

De gids voor uitzendkrachten De gids voor uitzendkrachten 20 vragen, 20 antwoorden Editie 2019 Uitzendkracht? De situatie van een uitzendkracht verschilt van die van een vaste werknemer in dienst van een bedrijf of onderneming. Als

Nadere informatie

Studenten. arbeid. ACLVB Jongeren

Studenten. arbeid. ACLVB Jongeren Studenten arbeid ACLVB Jongeren 1 Mag ik werken als jobstudent? Om te kunnen werken als jobstudent zijn er twee voorwaarden. Je moet minstens 16 jaar oud zijn. Als je 15 bent mag je ook werken, maar enkel

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN

LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN LOON- EN ARBEIDS- VOORWAARDEN 2019-2020 WWW.ACCG.BE 1 2 3 Welke verbeteringen? Background photo created by freepik - www.freepik.com 4 5 van alle lonen en bestaanszekerheidsvergoeding Vanaf 1 januari 2019:

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE. Inhoud

INFORMATIESESSIE. Inhoud INFORMATIESESSIE Wet van 26/12/2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen Inhoud Berekening

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Wat is een opvanguitkering? De opvanguitkering is een uitkering die de RVA toekent aan een onthaalouder, indien haar inkomsten

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

Modernisering van de uitzendwetgeving

Modernisering van de uitzendwetgeving Modernisering van de uitzendwetgeving De sociale partners van de interim-sector hebben lang onderhandeld m.b.t. de regelgeving rond de modernisering van de uitzendarbeid. Ze zijn tot een volledig akkoord

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel vakantie heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

DE WERKNEMER DIE UITKERINGEN WIL GENIETEN MOET DIT FORMULIER, NA DE PERIODE GEDEKT DOOR LOON,

DE WERKNEMER DIE UITKERINGEN WIL GENIETEN MOET DIT FORMULIER, NA DE PERIODE GEDEKT DOOR LOON, RIJKSDIENST ONMIDDELLIJK VOOR INDIENEN ARBEIDSVOORZIENING BIJ ZIJN UITBETALINGSINSTELLING C4ASR-STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (VOORHEEN BRUGPENSIOEN) TE BEZORGEN AAN DE WERKNEMER DOOR DE

Nadere informatie

PC 116. Loon- en arbeidsvoorwaarden. Kunststofverwerkende nijverheid West-Vlaanderen. istock

PC 116. Loon- en arbeidsvoorwaarden. Kunststofverwerkende nijverheid West-Vlaanderen. istock Loon- en arbeidsvoorwaarden Kunststofverwerkende nijverheid West-Vlaanderen PC 116 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be

Nadere informatie

BELANGRIJK BERICHT! BETROKKENE IS BIJ AANVANG VAN HET RISICO MEER DAN 30 KALENDERDAGEN UIT DIENST. Ja Neen

BELANGRIJK BERICHT! BETROKKENE IS BIJ AANVANG VAN HET RISICO MEER DAN 30 KALENDERDAGEN UIT DIENST. Ja Neen INLICHTINGSBLAD UITKERINGEN Deel werkgever - Terug te zenden naar het ziekenfonds (dienst uitkeringen) IN TE VULLEN DOOR HET ZIEKENFONDS (GEGEVENS BETREFFENDE DE GERECHTIGDE) Inschrijvingsnr : Rijksregister

Nadere informatie

Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats

Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats Inleiding 1 - Inleiding Door deze aangifte maakt u maandelijks aan de sector werkloosheid de gegevens

Nadere informatie

1060100 Cementfabrieken

1060100 Cementfabrieken Paritair comité voor het cementbedrijf 1060100 Cementfabrieken Driemaandelijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Maaltijdcheques... 4 Eenmalige ecocheque... 5 Geschenkencheque... 5 Kosten eigen aan de

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN VLOTTE SAMENWERKING

TIPS VOOR EEN VLOTTE SAMENWERKING TIPS VOOR EEN VLOTTE SAMENWERKING Gefeliciteerd met uw nieuwe job en van harte welkom bij Robert Half! Vanaf vandaag is Robert Half BVBA, waarvan Accountemps en OfficeTeam divisies zijn, uw werkgever.

Nadere informatie

Art 10 2 een ancienniteit van 20 jaar als werknemer hebben op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving

Art 10 2 een ancienniteit van 20 jaar als werknemer hebben op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving beroepsverleden formulering gelijkstelling Vereist voor tijdskrediet Formule 50 plus Zie CAO NAR Collectieve nr.77bis tot vervanging van de collectieve nr.77 van 14 februari 2001 tot invoering van een

Nadere informatie

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques

DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS. onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR VOOR ARBEIDERS Tussen: onderneming erkend onder n in verband met de dienstencheques hieronder genoemd de werkgever en Nationaliteit: Werkvergunning:

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Studenten. arbeid. ACLVB Jongeren

Studenten. arbeid. ACLVB Jongeren Studenten arbeid ACLVB Jongeren 1 Mag ik werken als jobstudent? Om te kunnen werken als jobstudent zijn er twee voorwaarden. Je moet minstens 16 jaar oud zijn. Als je 15 bent mag je ook werken, maar enkel

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de werkhervattingstoeslag? Belangrijke melding over de zesde staatshervorming De informatie in dit infoblad heeft betrekking op bevoegdheden die door de zesde staatshervorming

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU?

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? INHOUDSTAFEL BEDRIJF IN FALING. WAT NU? 5 Wat moet je doen? 5 Wat moet je meebrengen? 6 Wat gebeurt er na het opmaken van de schuldvordering? 7 Waarvoor komt het Fonds Sluiting

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2015-03 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie... 6 Wanneer...7 Wat invullen... 8 Bijkomende informatie... 16 27/08/2015

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en premies: +1,1% Op 1 juni 2017 stijgen de lonen: met 0,8%, met de mogelijkheid om een bijkomende verhoging

Nadere informatie