Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie?"

Transcriptie

1 Jaarlijkse vakantie 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie is het recht om gedurende een aantal dagen arbeid te onderbreken met doorbetaling van loon. Hierbij kan je 2 begrippen onderscheiden: het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld. De berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld is verschillend voor bedienden en arbeiders. 2. Val ik als kunstenaar onder de jaarlijkse vakantiereglementering? Alle personen die onderworpen zijn aan de sociale zekerheidswetgeving van de werknemers vallen onder de jaarlijkse vakantieregeling: arbeiders, bedienden, kunstenaars/bedienden en ambtenaren. Als kunstenaar/bediende (al dan niet verbonden met een arbeidsovereenkomst) ben je evenwel onderworpen aan de vakantiereglementering voor arbeiders! Ben je zelfstandig kunstenaar dan val je niet onder de jaarlijkse vakantiereglementering. 3. Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht? - Voor arbeiders en kunstenaars: Het aantal vakantiedagen wordt vastgesteld op basis van het aantal effectief gepresteerde arbeidsdagen en gelijkgestelde inactiviteitsdagen in het vakantiedienstjaar. Het vakantiedienstjaar is het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de vakantiedagen worden toegekend. Onder gelijkgestelde dagen wordt verstaan de inactiviteitsdagen die met effectieve arbeidsdagen worden gelijkgesteld zoals ziekte/ ongeval, arbeidsongeval, klein verlet, De berekening van het aantal vakantiedagen gebeurt volgens een tewerkstellingsbreuk waarvan de uitkomst wordt vergeleken met een tabel: Het totaal aantal effectief gepresteerde en gelijkgestelde dagen in het vakantiedienstjaar wordt berekend met de formule : A x 5/R x Q/S A = het aantal effectief aantal gewerkte/gelijkgestelde dagen in het vakantiedienstjaar R = het aantal werkdagen per week dat de werknemer werkt Q = het aantal wekelijks te presteren uren door de werknemer vermeld in het contract S = voltijdse wekelijkse arbeidsduur, uitgedrukt in uren, in de onderneming/sector Vervolgens wordt het bekomen resultaat vergeleken met onderstaande tabel. Het bekomen aantal wettelijke vakantiedagen wordt uitgedrukt in het voltijdse vijfdagenweekstelsel.

2 Totaal aantal normale werkelijke arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen 231 en meer 20 van 221 tot van 212 tot van 202 tot van 192 tot van 182 tot van 163 tot van 154 tot van 144 tot van 135 tot van 125 tot van 106 tot van 97 tot van 87 tot 96 7 van 77 tot 86 6 van 67 tot 76 5 van 48 tot 66 4 van 39 tot 47 3 van 20 tot 38 2 van 10 tot 19 1 van 0 tot 9 0 Aantal wettelijke vakantiedagen Voorbeeld: Een kunstenaar/bediende heeft in de loop van het vakantiedienstjaar maanden in een arbeidsstelsel van 22 uren/week (3 dagen/week) en 6 maanden in een arbeidsstelsel van 38 uren/week (5 dagen/week). Op hoeveel vakantiedagen heeft hij recht? 3 maanden komt overeen met 39 dagen (3m*26d) dus volgens de formule: (39d * 5 /3d * 22u/38u = 37, 63 dagen) + (130d * 5/5d * 38u/38u = 130 dagen) = 167,63 dagen afgerond naar boven zijn dit 168 dagen. Als men het aantal gewerkte dagen vergelijkt met de tabel, dan blijkt dat 168 arbeidsdagen recht geven op 14 vakantiedagen uitgedrukt in het voltijds vijfdagenweekstelsel. Het aantal vakantiedagen wordt vastgesteld op basis van het aantal gepresteerde arbeidsdagen en gelijkgestelde inactiviteitsdagen (arbeidsongeval, ziekte, ) in het vakantiedienstjaar. Als bediende heb je recht op 2 vakantiedagen per gepresteerde maand in een 6- dagenstelsel. Het maximum aantal wettelijke vakantiedagen waarop een werknemer recht kan hebben wordt vastgesteld op 24 dagen in een 6-dagenweek, 20 dagen in een 5-dagenweek (per 6 vakantiedagen wordt 1 dag afgetrokken), 16 dagen in een 4-dagenweek, 12 dagen in een 3- dagenweek, 8 dagen in een 2-dagenweek en 4 dagen bij prestaties van één dag per week. Indien je tijdens het vakantiedienstjaar voltijds werkte en deeltijds werkt tijdens het vakantiejaar dan is het maximum aantal vakantiedagen beperkt tot vier vakantieweken in het arbeidsregime waarin je werkt op het ogenblik dat je de vakantie opneemt. Voorbeeld: Een bediende heeft 8 maanden gewerkt in een voltijds vijfdagenstelsel in In 2007 zal hij recht hebben op 13 vakantiedagen. Indien de bediende deeltijds in een

3 tweedagenstelsel werkte gedurende 8 maanden dan zou hij recht hebben op 5 vakantiedagen. Opmerking: Bij CAO kunnen aanvullende bepalingen voorzien zijn. De CAO podiumkunsten bepaalt zo dat naast de wettelijke vakantie sommige werknemers recht hebben op een aantal extra dagen jaarlijks verlof (artikel 15 CAO podiumkunsten). CAO s zijn te raadplegen op de volgende site: 4. Hoeveel bedraagt het vakantiegeld? Het vakantiegeld omvat het enkel en het dubbel vakantiegeld. - Het enkel vakantiegeld stemt overeen met het normale loon voor de duur van de vakantiedagen. - Het dubbel vakantiegeld is een bonus die de extra kosten dekt van de vakantieperiode. De berekening en uitbetaling is verschillend voor bedienden en arbeiders! Voor kunstenaars wordt dus het vakantiegeld berekend zoals bij arbeiders. - Voor arbeiders en kunstenaars: Het vakantiegeld bedraagt 15,38 % (8% enkel vakantiegeld en 7,38% dubbel vakantiegeld) van de brutobezoldiging van het vakantiedienstjaar aan 108% mogelijk aangevuld met een fictief loon voor gelijkgestelde dagen, gelimiteerd tot 83,79 (deze limiet geldt niet voor de arbeiders). Het vakantiegeld omvat het enkel én het dubbel vakantiegeld. Dit impliceert dat de dagen van opname van de vakantie niet worden betaald. Dit vakantiegeld is verworven ook al worden niet alle vakantiedagen opgenomen. In tegenstelling tot de arbeiders is het enkel vakantiegeld louter een doorbetaling van het maandloon tijdens de vakantieperiode. Het dubbel vakantiegeld komt overeen met een toeslag op het brutomaandloon en bedraagt 1/12 van 92% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie ingaat per gepresteerde maand in het vakantiedienstjaar (aantal gepresteerde maanden/12 * 92% * brutomaandloon). Opmerkingen: - De kunstenaar die verbonden is door een arbeidsovereenkomst voor bedienden is onderworpen aan de vakantiereglementering van de arbeiders met dit verschil dat de gelijkstelling van inactiviteitsdagen met effectief gewerkte dagen wordt beperkt tot de periode gedurende dewelke ze effectief onder de binding van een arbeidsovereenkomst zijn. Als kunstenaar-bediende kan je enkel aanspraak maken op de gelijkstelling voor inactiviteitsperiode die is opgenomen in de reglementering voor arbeiders met uitzondering van economische werkloosheid en werkloosheid ingevolge staking. Voor de inactiviteitsdagen die met effectief gewerkte dagen worden gelijkgesteld, wordt een fictief loon vastgesteld. Het fictief loon is gelijk aan het gemiddelde dagelijks loon berekend op basis van de brutolonen aan 100 %, vermenigvuldigd met het aantal gelijkgestelde inactiviteitsdagen. Bij kunstenaars wordt het bedrag van het fictief loon gelimiteerd tot 83,79. - De kunstenaar-werknemer die niet verbonden is met een arbeidsovereenkomst ontvangt vakantiegeld dat uitsluitend werd berekend op zijn effectieve prestaties. Hij heeft geen recht op vakantiegeld voor eventuele inactiviteitsdagen. 5. Door wie wordt het vakantiegeld uitbetaald?

4 - Voor arbeiders en kunstenaars: Het vakantiegeld wordt door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) uitbetaald. De werkgever betaalt rechtstreeks het vakantiegeld. 6. Wanneer en hoe wordt het vakantiegeld uitbetaald? Het vakantiegeld wordt uitbetaald met vakantiecheque of overschrijving op het moment van de hoofdvakantie van het vakantiejaar, ten vroegste 2 mei en ten laatste op 30 juni van het vakantiejaar. 7. Hoe wordt het vakantiegeld van de kunstenaar gefinancierd? De werkgever betaalt via RSZ een trimesteriële bijdrage van 6% op de totale brutolonen aan 108%. Deze bijdrage dekt het enkel en dubbel vakantiegeld van de eerste vakantieweek en het enkel vakantiegeld voor de tweede vakantieweek. Daarnaast betalen de werkgevers een jaarlijkse bijdrage van 10,27% op de totale brutolonen aan 108% die werden betaald in het vakantiedienstjaar. Deze wordt aangerekend op 31 maart van het jaar dat volgt op het vakantiedienstjaar. De jaarlijkse bijdrage wordt aangewend voor de bekostiging van het enkel vakantiegeld voor de derde en vierde vakantieweek en het dubbel vakantiegeld voor de tweede week, voor de derde week en de eerste twee dagen van vierde week. Opmerking: Voor de kunstenaars worden de sociale zekerheidsbijdragen, net zoals voor handarbeiders, het hele jaar berekend op het brutoloon verhoogd met 8%. De reden is dat je als kunstenaar het vakantiegeld niet van je werkgever ontvangt, maar van de RJV of een vakantiefonds. Je ontvangt van je werkgever bijgevolg geen loon voor de wettelijke vakantiedagen (enkel vakantiegeld). Door de berekeningsbasis aan 108% worden de werknemers- en werkgeversbijdragen op het enkel vakantiegeld onrechtstreeks betaald, samen met het gewone loon. Op het gedeelte van de vakantiecheque dat overeenstemt met het enkel vakantiegeld worden bijgevolg geen werknemersbijdragen ingehouden. 8. Welke formaliteiten moet je als werkgever vervullen? Iedere werkgever die een arbeider of kunstenaar heeft aangeworven en tewerkstelt, is aangesloten bij RJV of een vakantiefonds. Je dient als werkgever geen specifieke stappen te ondernemen om je aan te sluiten bij RJV of een vakantiefonds. De aansluiting van een werkgever gebeurt automatisch vanaf het ogenblik dat een loonaangifte voor arbeiders of kunstenaars wordt gestuurd aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. De aansluiting bij het RJV of een bijzonder vakantiefonds gebeurt op basis van je activiteit als werkgever. Indien je een kunstenaar tewerkstelt, word je automatisch aangesloten bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. 9. Kan ik als kunstenaar mijn vakantiegegevens raadplegen?

5 Als arbeider of kunstenaar/bediende kan je je vakantiegegevens voor het huidige en voorgaande jaar raadplegen via de beveiligde toepassing mijn vakantierekening. Met deze toepassing kan je het bedrag van uw vakantiegeld raadplegen, de duur van uw vakantie, de gegevens die in rekening werden genomen voor de berekening, de datum van betaling evenals de betalingsgegevens (adres, bankrekening, enz.). Je hebt hiervoor een gebruikersnaam, een paswoord en een token nodig om aan te loggen Wil je je vakantiegegevens raadplegen, ga naar onderstaande link: Laatste update: mei 2010

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts uitzonderlijk

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

Vakantie 2015. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie 2015. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2015 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. www.aclvb.be

Jaarlijkse vakantie. www.aclvb.be Jaarlijkse vakantie www.aclvb.be Jaarlijkse vakantie www.aclvb.be V.U.: Jan Vercamst, Koning Albertlaan 95 9000 Gent. D/1831/2009/8/20000 INHOUD HOOFDSTUK 1: inleiding en wetgevend kader... 1 1. Inleiding...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 63 VAN 5 MAART 1997 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1997 EN 1998 VAN EEN AANVULLENDE VERGOE- DING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK

Nadere informatie

Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Vakantie 2018

Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie. Vakantie 2018 Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2018 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.fgov.be Rijksdienst

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIE- GELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE

Nadere informatie

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT In België werd het recht op dagen tot voor kort volledig bepaald op basis van de prestaties die de werknemer in het jaar ervoor

Nadere informatie

Vakantie 2014. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie 2014. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2014 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

JAARLIJKSE VAKANTIE EEN OVERZICHT VAN ENKELE BELANGRIJKE PRINCIPES

JAARLIJKSE VAKANTIE EEN OVERZICHT VAN ENKELE BELANGRIJKE PRINCIPES JAARLIJKSE VAKANTIE EEN OVERZICHT VAN ENKELE BELANGRIJKE PRINCIPES Elk jaar opnieuw worden de meeste werkgevers geconfronteerd met tal van vragen rond het toekennen van (het aantal) vakantiedagen en van

Nadere informatie

BEDRIJF Dag van de Payroll Professional TITEL

BEDRIJF Dag van de Payroll Professional TITEL BEDRIJF Dag van de Payroll Professional TITEL Els Mag De het Coninck iets langer zijn? Filip Teerlinck 3 oktober 2013 1 2 P R O G R A M M A Jaarlijkse Vakantie: de principes Jeugdvakantie / Seniorenvakantie

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. Vrije visie, eigen stem

Jaarlijkse vakantie. Vrije visie, eigen stem Jaarlijkse vakantie Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 3/2015 Jaarlijkse vakantie inhoudsopgave 1 Inleiding en wetgevend kader...7 1.1. Inleiding...7 1.2. Wettelijk

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 59 VAN 20 DECEMBER 1994 BETREFFENDE DE TOEKENNING IN 1995 EN 1996 VAN EEN AANVUL- LENDE VERGOEDING GELIJK AAN HET DUBBEL VAKANTIE- GELD VOOR DE DERDE DAG VAN DE VIERDE

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie 2014

Jaarlijkse vakantie 2014 Jaarlijkse vakantie 2014 Jaarlijkse vakantie 2014 p. 1 / 109 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 6 TOEPASSINGSGEBIED REGLEMENTERING JAARLIJKSE VAKANTIE... 7 1. PRINCIPE... 7 2. UITBREIDING...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2017 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

Vakantie 2013. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie 2013. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2013 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie 2018

Jaarlijkse vakantie 2018 Jaarlijkse vakantie 2018 Juridische dienst Easypay Group INLEIDING... 5 TOEPASSINGSGEBIED... 6 1. PRINCIPE... 6 2. UITBREIDING... 7 3. UITGESLOTEN CATEGORIEËN... 7 VAKANTIEDUUR... 8 1. TOEKENNING VAN HET

Nadere informatie

Infoblad - werkgevers Infoblad omtrent de jeugdvakantie technische bijlage bestemd voor de werkgever

Infoblad - werkgevers Infoblad omtrent de jeugdvakantie technische bijlage bestemd voor de werkgever Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad - werkgevers

Nadere informatie

VAKANTIE 2015: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR

VAKANTIE 2015: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR VAKANTIE 2015: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR Het is alweer mei de jaarlijkse vakantie nadert met rasse schreden. Hoog tijd om u te informeren over de vakantiereglementering,

Nadere informatie

VAKANTIE 2013: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR

VAKANTIE 2013: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR VAKANTIE 2013: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR Het is alweer mei de jaarlijkse vakantie nadert met rasse schreden. Hoog tijd om u te informeren over de vakantiereglementering,

Nadere informatie

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup EINDEJAARSPREMIE P.C.111 WEST-VLAANDEREN Collectieve arbeidsovereenkomst van 06/03/2001 gesloten in het Gewestelijk Paritair Comité West-Vlaanderen voor de Metaal-, Machine en Elektrische Bouw. Hoofdstuk

Nadere informatie

cc c e c n e t n Jaarlijkse vakantie

cc c e c n e t n Jaarlijkse vakantie ccent Jaarlijkse vakantie Inleiding Algemene bepalingen 2 Toepassingsgebied 2 Begrippen 4 Tijdstip van de jaarlijkse vakantie 5 - Collectief of individueel akkoord 5 - Regels van toepassing op de collectieve

Nadere informatie

Vakantie 2016. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie 2016. Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2016 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

Iedereen heeft recht op vier weken vakantie via de aanvullende vakantie

Iedereen heeft recht op vier weken vakantie via de aanvullende vakantie Tekst & U! tleg 2012/41 06/07/2012 PC 319.01 2012/35 PC 327.01 2012/31 PC 330 2012/29 PC 331 2012/35 andere 2012/29 Iedereen heeft recht op vier weken vakantie via de aanvullende vakantie Het Verbond Sociale

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW SEPTEMBER 2012

NIEUWSBRIEF ABANTE VZW SEPTEMBER 2012 NIEUWSBRIEF ABANTE VZW SEPTEMBER 2012 Geachte heer Geachte mevrouw In onze nieuwsbrief van september willen we met jullie enkele onderwerpen bekijken. Zo komen we nog eens terug op de aanvullende vakantie,

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Infoblad werknemers RVA Onderwerp Hebt u recht op de jeugdvakantie? Datum 1 oktober 2006 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn

Nadere informatie

INHOUD. 1 Inleiding INHOUD

INHOUD. 1 Inleiding INHOUD 1 Inleiding 9 2 Het vakantiestelsel van de private sector bedienden 15 1. De wettelijke basis 17 2. Onderscheid tussen wettelijke en bijkomende vakantie 17 2.1. Wettelijke vakantie 17 2.2. Bijkomende vakantiedagen

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-04 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 11 28/11/2013

Nadere informatie

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Jozef II-straat 47 B-1000 BRUSSEL Tel. (02) 239 12 11 Aan mevrouw Aan de heer Gouverneur Burgemeester Voorzitter

Nadere informatie

1. Wijziging mededeling tijdelijke werkloosheid

1. Wijziging mededeling tijdelijke werkloosheid NIEUWSBRIEF MEI 2014 1. Wijziging mededeling tijdelijke werkloosheid Sinds 26 maart 2014 zijn alle werkgevers verplicht om bij de mededeling van de eerste werkloosheidsdag ingevolge werkgebrek de tewerkstellingsplaats

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2012 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie

Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie Vakantie 2012 Informatie met betrekking tot de jaarlijkse vakantie voor : arbeiders, leerling-arbeiders, en niet-zelfstandige kunstenaars. www.rjv.be Rijksdienst voor

Nadere informatie

Vakantie Arbeiders

Vakantie Arbeiders Vakantie 2019 Arbeiders De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

Vakantiewetgeving bij de lokale besturen

Vakantiewetgeving bij de lokale besturen VVSG - 14 maart 2011 Jaarlijkse vakantie bij lokale besturen Dirk Neefs SD Worx Presenter, 19 mei 2008 Bij lokale besturen kunnen er verschillende vakantiestelsels van toepassing zijn: 1. Stelsel private

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2012

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2012 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2012 NIEUWE VERPLICHTINGEN VOOR DIENSTENCHEQUEBEDRIJVEN Vanaf 1 juli 2012 gelden er nieuwe verplichtingen voor dienstenchequebedrijven: 1. De 60% - regel Per kwartaal moet 60 % van

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-03 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 10 29/08/2013

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-03 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 12 29/08/2013

Nadere informatie

Tiende scenario Maandelijkse aangifte van de uren jeugd- of seniorvakantie

Tiende scenario Maandelijkse aangifte van de uren jeugd- of seniorvakantie Tiende scenario Maandelijkse aangifte van de uren jeugd- of seniorvakantie Inleiding 1 - Inleiding De regelingen jeugd- en seniorvakantie voorzien dat pas afgestudeerde jongeren en oudere werknemers die

Nadere informatie

Seniorvakantieuitkering

Seniorvakantieuitkering Seniorvakantieuitkering Bent u een werknemer van 50 jaar of ouder die het werk heeft hervat als loontrekkende in de privésector? Dan kan u ter aan vulling van uw onvolledig recht op gewone betaalde vakantie

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 7 december A D V I E S Nr. 1.752 ----------------------------- Zitting van dinsdag 7 december 2010 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 67 van

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46 Artikel 46 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Tekst volgens het KB van 02.04.1970 Toepasselijk vanaf 01.01.1970 en voor het eerst op de

Nadere informatie

De werkgevers dienen maandelijks, en dit uiterlijk vóór de 15de van de volgende maand een bijdrage te betalen.

De werkgevers dienen maandelijks, en dit uiterlijk vóór de 15de van de volgende maand een bijdrage te betalen. DE EINDEJAARSPREMIE I. Wettelijke verplichtingen werkgever I.1. Voorafbetaling De werkgevers dienen maandelijks, en dit uiterlijk vóór de 15de van de volgende maand een bijdrage te betalen. Deze bijdrage

Nadere informatie

Manuele berekening decemberafrekening

Manuele berekening decemberafrekening Manuele berekening decemberafrekening In een aantal gevallen kan er geen automatische decemberafrekening gebeuren. Je zal dan zelf de decemberafrekening moeten berekenen en registreren in eblox bij de

Nadere informatie

Mijn recht op vakantie, in een notendop

Mijn recht op vakantie, in een notendop Mijn recht op vakantie, in een notendop MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur,...) hebben betrekking op vrouwen en mannen. Mijn recht op vakantie, in een notendop

Nadere informatie

Paritair Comité voor de audiovisuele sector

Paritair Comité voor de audiovisuele sector 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Arbeidsduur Onder- CAO tekening Registratie-nr. 15.10.2010 102.428 CAO met betrekking tot de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen

Nadere informatie

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Inleiding 1 - Inleiding Met een "Maandelijkse aangifte van arbeid in een programma ter activering van de werkloosheid"

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Paritair Comité voor de banken

Paritair Comité voor de banken 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Ecocheques... 2 Jaarlijkse gratificatie... 3 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 5 De hierna

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van September. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van September. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van September. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van September. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB Artikel 1 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 1

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB Artikel 1 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 1 Artikel 1 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie toepassing op al de personen die onderworpen zijn aan de wetten betreffende "het jaarlijks

Nadere informatie

Vakantie boekje 2015

Vakantie boekje 2015 Vakantieboekje 2015 Met de vakantie in zicht, staat het ACV je met raad en daad bij. In dit boekje overlopen we de wetgeving inzake tijdstip van vakantie, vakantieduur, -vakantiedagen en vakantiegeld van

Nadere informatie

begonnen te werken als bediende of arbeider. Zij kunnen bovendien onder bepaalde voorwaarden binnen het stelsel van de jeugdvakantie (zie infra).

begonnen te werken als bediende of arbeider. Zij kunnen bovendien onder bepaalde voorwaarden binnen het stelsel van de jeugdvakantie (zie infra). Juni 2015 De nieuwsbrief van PayCover vzw Erkend Sociaal Secretariaat nr. 995 Jaarlijkse vakantie Wie heeft recht op jaarlijkse vakantie? Het recht op jaarlijkse vakantie wordt toegekend aan alle werknemers

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Dienst. voor de. Bijzondere Socialezekerheidsstelsels

Dienst. voor de. Bijzondere Socialezekerheidsstelsels Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels (DIBISS) + Sociaal statuut van de Onthaalouders Laatste update: 1/01/2015 (versie 2015.1) ALGEMEENHEDEN... 3 TOEPASSINGSGEBIED... 3 HET SOCIAAL STATUUT...

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht?

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Wanneer bent u een deeltijdse werknemer? U bent een "deeltijdse werknemer" wanneer: u volgens uw contract per week minder uren moet werken

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2012 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Jaarlijkse vakantie - Vakantiegeld - Bedienden - Veranderlijk loon - Enkel en dubbel vakantiegeld - Berekening - Art. 39, K.B. 30 maart 1967 Datum 15 januari 1996 Copyright

Nadere informatie

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers.

ÔÔOpzegging einde contract Wat is de duur van mijn opzeggingsperiode? De regels zijn dezelfde als bij voltijdse medewerkers. je rechten op zak Deeltijds werken Sinds het einde van de jaren 70 nam deeltijds werken vooral bij vrouwen sterk toe. De wetgeving voorziet in speciale regels om te voorkomen dat deeltijdse werknemers

Nadere informatie

Vakantie 2015: Berekening van het vakantiegeld en de duur van de vakantie - Bouwsector

Vakantie 2015: Berekening van het vakantiegeld en de duur van de vakantie - Bouwsector Vakantie 2015: Berekening van het vakantiegeld en de duur van de vakantie - Bouwsector Het is alweer mei de jaarlijkse vakantie nadert met rasse schreden. Hoog tijd om u te informeren over de vakantiereglementering,

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel vakantie heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

VAKANTIE 2012: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR

VAKANTIE 2012: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR VAKANTIE 2012: BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD EN DE DUUR VAN DE VAKANTIE - BOUWSECTOR Het is alweer mei de jaarlijkse vakantie nadert met rasse schreden. Hoog tijd om u te informeren over de vakantiereglementering,

Nadere informatie

WERKBONUS FEDERAAL (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT BRUSSEL

WERKBONUS FEDERAAL (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT BRUSSEL WERKBONUS FEDERAAL 14.02.2017 (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT 96 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be Inhoudstafel Blz. 1 Wat is de werkbonus?... 3 2

Nadere informatie

Vakantie Bedienden

Vakantie Bedienden Vakantie 2019 Bedienden De zomer komt er aan. Het moment om een beetje te ontspannen en wat vakantie te nemen. Maar wat zijn je rechten inzake vakantie? Meer info op www.accg.be V.U.: Werner Van Heetvelde,

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening

Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening Infoblad - werknemers Inkomensgarantie-uitkering technische fiche met betrekking tot de berekening Waarover gaat dit infoblad? Dit infoblad geeft een technische uitleg over de berekening van de inkomensgarantie-uitkering

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 09 JANUARI 1995 TOT VASTSTELLING VOOR DE HANDARBEIDERS EN ERMEE GELIJKGESTELDEN DIE

KONINKLIJK BESLUIT VAN 09 JANUARI 1995 TOT VASTSTELLING VOOR DE HANDARBEIDERS EN ERMEE GELIJKGESTELDEN DIE 1 KONINKLIJK BESLUIT VAN 09 JANUARI 1995 TOT VASTSTELLING VOOR DE HANDARBEIDERS EN ERMEE GELIJKGESTELDEN DIE VERZEKERINGSPLICHTIG ZIJN TEN OPZICHTE VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 TOT HERZIENING VAN DE BESLUITWET

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie.

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 19 maart Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie. A D V I E S Nr. 1.439 Zitting van woensdag 19 maart 2003 Vaderschaps- en adoptieverlof - Gelijkstelling inzake jaarlijkse vakantie x x x 1.942-1 2.013-1 Blijde Inkomstlaan, 17-21 - 1040 Brussel Tel: 02

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren

De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren De regels van de arbeidsduur anno 2017 Overuren en vrijwillige overuren Annelies Mattheus Agenda 1 Inleiding 2 Wettelijke overuren 3 Absolute grenzen 4 toekennen 5 Toeslag berekenen 6 Gesplitste betaling

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie

Inhoudstafel. Inleiding 1. Titel I De wettelijke vakantie Inhoudstafel Inleiding 1 Titel I De wettelijke vakantie Hoofdstuk I Gemeenschappelijke bepalingen 5 Basisprincipes 5 1. Dienstvoorwaarden 5 2. Een recht en zelfs een verplichting! 6 3. Een dwingend wettelijk

Nadere informatie

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ).

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ). PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC 318.02). COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 29 MAART 2001 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN VIJF AANVULLENDE

Nadere informatie

Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie

Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Artikel 41 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie 4 oproeping onder de wapens of één der andere toestanden voortvloeiend uit de dienstplichtwetten

Nadere informatie

FAQ s sociale maribel 329.01

FAQ s sociale maribel 329.01 FAQ s sociale maribel 329.01 Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor subsidies? Je organisatie dient te behoren tot de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap (PC 329.01) en minstens 5,5

Nadere informatie

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR 3 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...8 Wat invullen?... 9 Bijkomende informatie... 15 30/05/2013 Administratieve instructies - Werkloosheid

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 19 april 2004 Bureau HR 124 Sectie 53 Tel. 911/52993 Nr.2.1.393 BERICHT 23 HR Uitreiking: 99 999: 0 (Reserve HR 124:25

Nadere informatie

WERKBONUS. Bijwerking (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN BRUSSEL

WERKBONUS. Bijwerking (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN BRUSSEL WERKBONUS Bijwerking 04-02-2014 (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be Inhoudstafel Blz. 1 Wat is de werkbonus?... 3 2 Wie

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. Acerta ondersteunt starters, zelfstandigen en werkgevers in elke groeifase en bij elk hr-proces.

Jaarlijkse vakantie. Acerta ondersteunt starters, zelfstandigen en werkgevers in elke groeifase en bij elk hr-proces. Acerta ondersteunt starters, zelfstandigen en werkgevers in elke groeifase en bij elk hr-proces. Contents 1. Algemene bepalingen... 1 A. Toepassingsgebied... 1 I. Probleemgevallen... 1 B. Begrippen...

Nadere informatie

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren

Jeugdvakantie. ACLVB Jongeren Jeugdvakantie ACLVB Jongeren Op hoeveel verlof heb ik recht? Ben je aan het werk? Fijn! Dan heb je ook recht op vakantie. Het aantal vakantiedagen wordt berekend aan de hand van het aantal gewerkte dagen

Nadere informatie

Vakantie boekje 2012

Vakantie boekje 2012 Vakantieboekje 2012 Met de vakantie in zicht, staat het ACV je met raad en daad bij. In dit boekje overlopen we de wetgeving inzake tijdstip van vakantie, vakantieduur, vakantiedagen en vakantiegeld van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 OKTOBER 2013 S.11.0122.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.11.0122.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Sint-Gillis, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110006 Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen?

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen? BIJLAGEN JE PENSIOEN GOED GEREGELD 1. De wettelijke grensbedragen van je pensioen 2. De herwaarderingscoëfficiënten voor de berekening van je pensioen 3. Hoe kan ik mijn pensioen verhogen met een pensioenbonus?

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2015-04 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...8 Wat invullen?... 9 Bijkomende informatie... 14 26/11/2015

Nadere informatie