Stand van zaken Hans Rijntalder, adviseur namens Windpark Fryslân B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stand van zaken Hans Rijntalder, adviseur namens Windpark Fryslân B.V."

Transcriptie

1 Stand van zaken Hans Rijntalder, adviseur namens Windpark Fryslân B.V. 2 april 2013

2 Resumé Na een intern onderzoek naar grootschalige windenergielocaties in het IJsselmeer en het Markermeer heeft de initiatiefnemer voor het eerst in maart 2011 een melding voor een windpark in het kader van de rijkscoördinatieregeling gedaan na hierover overleg te hebben gehad met betrokken overheden. In mei 2012 bracht initiatiefnemer Windpark Fryslân B.V. de concept notitie Reikwijdte en Detailniveau uit voor een windpark van 250 tot 400 MW in het IJsselmeer nabij Breezanddijk. Deze notitie heeft van 18 mei tot en met 28 juni ter inzage gelegen. Dit heeft geresulteerd in 33 zienswijzen. Vier betrokken overheden hebben ook een advies uitgebracht. En dit geldt ook voor de Commissie voor de milieueffectrapportage. Op 11 maart 2013 hebben de ministers Kamp van Economische Zaken en Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de notitie reikwijdte en detail definitief vastgesteld. Daarmee is het kader gezet voor de opstelling van het Milieueffectrapport en het op te stellen Rijksinpassingsplan.

3 Naast de projectvoorbereiding is zowel de rijksoverheid al enige tijd bezig met de provincies om te komen tot een structuurvisie wind op land. Onlangs, op 28 maart 2013, heeft het kabinet de Ontwerp-structuurvisie Windenergie op land vastgesteld. Hierin worden 11 gebieden aangewezen voor grootschalige energieopwekking. Een van deze gebieden is het projectgebied van Windpark Fryslân. Ook de provincie Fryslân is bezig met een ontwerp-structuurvisie over windenergie. Hierin worden drie gebieden voor de grootschalige windenergie opwekking genoemd en een van deze gebieden komt overeen met het projectgebied van Windpark Fryslân. Vervolg resumé REGIO vrijdag, 29 maart 2013 Windpark Afsluitdijk zeker Kornwerderzand In het Friese deel van het IJsselmeer, vlak bij de Afsluitdijk, komt definitief een groot windmolenpark. De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur) hebben dit gebied gisteren aangewezen als een van de elf plaatsen in Nederland waar in de toekomst op grote schaal windenergie moet worden opgewekt. In totaal wordt er hier straks windenergie geproduceerd met een vermogen van drie- tot vierhonderd megawatt. De provincie Fryslân was al van plan om in het IJsselmeer windmolens neer te zetten, net als in de driehoek Harlingen-Makkum- Bolsward en bij het klaverblad bij Heerenveen. Tegen dit voornemen van de provincie is echter veel verzet van omwonenden. Zij vrezen voor overlast van de grote windturbines, die tot 120 meter hoog worden. De provincie kijkt op dit moment naar alle inspraakreacties. Doordat het kabinet de plaats bij de Afsluitdijk nu expliciet heeft aangewezen, kan de provincie hier in feite al niet meer terug. Het rijk kan zo nodig het plaatsen van de windmolens zelf doordrukken. Overigens is het meeste verzet ook gericht tegen de twee andere beoogde locaties, bij Heerenveen en Harlingen-Makkum- Bolsward. De parken die hier moeten gaan komen, zijn wel een stuk kleiner. In totaal wil de provincie in de drie windmolenparken een vermogen van 525 megawatt bijdragen. Landelijk moet er uiterlijk in 2020 zesduizend windenergie op land worden opgewekt. Dit staat los van de plannen voor windmolenparken op zee.

4 Activiteiten afgelopen maanden Resultaat gesprekken ministerie van Defensie Diverse keren hebben we overlegd met het ministerie van Defensie over de laagvliegroute bij Breezanddijk. Aanvankelijk tot 40 meter. In februari 2013 heeft Defensie besloten akkoord te kunnen gaan met een hoogte van 600 voet ofwel bijna 183 meter. Deze verruiming betekent voor de initiatiefnemer dat voldoende ruimte ontstaat voor commercieel te expoiteren windturbines in dit gebied. Door het windgebied te concentreren bij dit gebied kan ook de afstand tot de kust vergroot worden; dat is positief voor de effecten op het kusttoerisme en kustbewoners. Ook voor ecologie heeft deze concentratie bij Breezanddijk gunstige effecten. Gesprekken met TenneT gestart Een windpark van deze omvang dient ook op het landelijke electriciteitsnet aangesloten te worden. Met TenneT zijn, na een quick scan in 2011, in maart dit jaar gesprekken gestart om te bezien hoe dit het beste uitgewerkt kan worden. Hierbij kijken we ook nadrukkelijk naar het koppelen van andere initiatieven aan het onderhavige plan, zoals andere toekomstige windprojecten en andere duurzame energieinitiatieven zoals Blue Energy. Aanvliegroute Vliehors Schietgebied Breezanddijk Reeds voor de officiële tervisie legging zijn wij gaan spreken met belanghebbenden. Zo hebben we verschillende gesprekken gehad met vertegenwoordigers van Kornwerderzand en Makkum (bewoners, ondernemers, plaatselijk belang), Visserijbond, Sportvisserij Nederland, Vereniging van Toerzeilers, Waddenvereniging, Friese Milieufederatie, It Fryske Gea, Stichting het Blauwe Hart, Vogelbescherming. Op basis van deze gesprekken en de schriftelijke reacties zijn we met diverse specialisten van alle betrokken overheden een serie ontwerpsessies ingegaan. Belangrijke aandachtspunten hierbij waren de landschappelijke invloeden en ontwerp van een grootschalig windpark, de effecten op de Friese kust (toerisme) en effecten op ecologie (vogels en vleermuizen). In de navolgende sheets zijn deze aspecten verder uitgewerkt. De sessies hebben op 14 maart 2013 geresulteerd in de keuze van in totaal vier inrichtingsalternatieven die als basis zullen dienen voor het op te stellen Milieueffectrapport.

5 Landschappelijk inpassen Uitgangspunten Contrapunt Duidelijk contrapunt ten opzichte van de Afsluitdijk. Forse formaat voorkomt het Madurodamiseren van de Afsluitdijk en vormt een landmark in het landschap. Karakter Afsluitdijk Behoud van huidige strakke lijn van de Afsluitdijk, respecteren van de huidige karakteristieken: dijkprofiel (aanzicht), materalisering, architectuur, kleur, functionaliteit, innovatieve waterstaatkundige karakter. Afstand tot de Afsluitdijk Uit ecologisch standpunt: meter obstakelvrij water langs de dijk, vanuit ruimtelijke kwaliteit 750 meter (4 MW) tot 1000 meter (6 MW). Afstand tot de Friese kust De overgang van land naar water is karakteristiek voor Friesland. Op de grens van een grootschalig maar zeer fijnmazig structuurrijk landschap en de wijdsheid van het structuurloze IJsselmeer, ligt een bijzondere smalle zone van oude Zuiderzeedijken, historische vissersplaatsen en kwetsbare natuurgebieden. Deze zone moet gevrijwaard worden van ingrepen die de context en schaal van het landschap aantasten.

6 Onderzoek effecten op toerisme Inmiddels is redelijk wat ervaring opgedaan met de bouw en exploitatie van windparken nabij de kust. Zo n 40 windparken in Noordwest Europa liggen in de zogenaamde territoriale zee op een gemiddelde afstand van 7 kilometer uit de kust. Veel van deze windparken liggen in de buurt van kustplaatsen en stranden. Vaak is ook onderzoek vooraf en achteraf uitgevoerd. Enige bevindingen: 1. Toeristen staat in het algemeen positief tegenover windenergie. 2. Een windpark kan tijdelijk een effect hebben, maar er treedt snel gewenning op. 3. Afstand speelt een rol bij de waardering. 4. De mogelijke economische gevolgen op toerisme zijn lastig te onderzoeken. Daar waar het onderzocht is, zijn de effecten zeer beperkt negatief. 5. Compensatie door andere vormen van toerisme aan te trekken zijn eveneens nauwelijks onderzocht. Windpark Fryslân BV beraadt zich momenteel op mogelijkheden om extra onderzoek te laten uitvoeren.

7 Offshore wind tourism has huge potential, says Stena Line By Davrell Tien, Windpower Offshore, Thu Mar , 10:58 AM Tickets snapped up for ferry company s cruises to Anholt Ferry company Stena Line has begun offering commercial cruises to the 400MW Anholt offshore wind farm, in collaboration with Dong Energy. Strong ticket sales suggest that public curiosity about offshore wind is high, at least in Denmark. The first trips on Stena Nautica to Anholt offshore wind farm sold out the day tickets were advertised Ook positieve effecten op toerisme Met ondernemers in Makkum hebben we reeds gesproken over mogelijkheden om ook extra mogelijkheden te bieden voor toeristen in Friesland. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende zaken: 1. Een van de turbines inrichten met een uitkijkplatform met een uniek zicht op de Waddenzee en het IJsselmeer. 2. Duurzaamheidscentrum voor onder meer het windpark (vergelijkbaar met Nemo) 3. Rondvaart vanuit Makkum 4. Electronisch aangedreven watersporten powered bij Windpark Fryslan (jetski, waterski) 5. Duiken of sportvissen nabij de turbines Initiatiefnemer wil komende maanden met diverse partijen nagaan of hier verder handen en voeten aangegeven kan worden. In September 2012, Dong Energy and Danish transmission system operator, Energinet.dk, chartered Stena Nautica for two trips to Anholt. Both companies had invited special guests to view the wind farm, currently under construction.

8 Ecologische effecten Het gebied ligt in het Natura 2000 gebied IJsselmeer en vlakbij het eveneens Natura 2000 gebied Waddenzee. Daarnaast ligt het nabij het Natuurschoon Friese Ijsselmeerkust. Ecologie is daarom een van de belangrijke aspecten. Onderzocht moeten worden effecten op vogels en vleermuizen. Op grond van eerdere ervaringen en eerste analyses verwachten we effecten op: Nonnetje Grote zaagbek Topper Voorbeeld Windpark Noordoostpolder Bij het Windpark Noordoostpolder dat ook gedeeltelijk in het IJsselmeer gebouwd wordt, is een zogenaamd natuurinclusief ontwerp toegepast. Dit hooudt in dat een scheepvaartveiligheidsvoorziening gebouwd wordt met een natuurgebied achter de voorziening waarbij de omstandigheden voor bodemleven (planten, vissen en schep- en schaaldieren) gestimuleerd worden mede ten behoeve van vogels. Fuut Zwarte stern Visdief In samenwerking met ecologisch Bureau Waardenburg zal de komende periode de effecten berekend worden. Ook zal hierbij de noodzaak en invulling van een natuurinclusief ontwerp aan de orde komen.

9 Belangrijkste conclusie tot nu toe: kanteling zoekgebied De inzichten opgedaan uit de voorgaande analyses heeft Windpark Fryslân BV doen besluiten in nauw overleg met betrokken overheden het projectgebied te kantelen om zodoende de afstand tot de Friese kust te vergroten. De afstand vanaf het strand van Makkum tot de dichtsbijzijnde turbine in de inrichtingsvarianten is nu 6,4 kilometer. Dit is een behoorlijk verschil met de 3,2 kilometer van het oorspronkelijke zoekgebied. Hierdoor zullen eventuele effecten op Makkum beperkt worden. De kanteling van het zoekgebied is en zal ook worden aangepast in de provinciale en nationale structuurvisie. Dit betekent dat effectief een vrijwaringszone tussen het windpark en de Friese kust gerealiseerd wordt. Gevolg is wel dat het windpark, afhankelijk van de omvang van het alternatief, wel iets meer het IJsselmeer insteekt.

10 De inrichtingsvarianten voor het Milieueffectrapport Variant 1 Variant 2 Variant Vermogen Aantal turbines Aantal MW per turbine 1 4 MW MW MW Variant 3 Variant MW

11 Voorbeeld visualisatie Makkum Variant 4 De komende periode zullen de visualisaties vanuit veel meer relevante standpunten uitgewerkt worden (bijvoorbeeld Hindeloopen, Stavoren, Breezanddijk) en zullen de turbines draaiend in beeld gebracht worden om de werkelijkheid beter weer te kunnen geven. Ook werken we aan een 3D model van het windpark en de omgeving, om de invloed van het windpark dynamisch in beeld te brengen. Dit zal na verwachting niet eerder dan na de zomer gereed zijn.

12 Ruimte voor Fryslân Hoe goed het windpark ook zal worden ingepast, het zal een effect hebben op het landschap. Het is logisch dat de Friezen ook iets terug krijgen hiervoor. Windpark Fryslân moet een echt windpark voor en door Fryslân worden. Hoe gaan we dit concreet maken? In de eerste plaats is er ruimte voor bestaande windmoleneigenaren om oude eigen windmolens te saneren en een onderdeel te krijgen van het nieuwe windpark. In de tweede plaats zal er de komende periode een regeling uitgewerkt worden om Friese dorpen iets unieks te bieden. In de derde plaats zal er veel ruimte voor Friezen geboden worden om financieel te participeren in het windpark. Momenteel werken we deze sporen in nauwe samenwerking met Provincie Fryslân uit.

13 Belangrijke acties voor de komende maanden De komende periode richten wij ons op een nieuwe ronde met belanghebbenden om zoveel mogelijk inzichten met elkaar uit te wisselen zodat we dit kunnen meenemen bij de planvorming. De plannen zullen in de eerste plaats op papier verschijnen in het concept-milieueffectrapport dat informeel ook weer met belanghebbenden gedeeld zal worden. Dat zal naar verwachting aan het begin van de zomer zijn. Formele procedures zullen naar verwachting niet eerder starten dan in de nazomer. Verkenningen locaties/belemmeringen Vooronderzoek/overleg overheden Melding RCR/start overleg stakeholders Startnotitie MER/passende beoordeling Rijksinpassingsplan Vergunningen (wabo+water) Contracten Financiering Bouw In bedrijfsname ev Voor vragen, opmerkingen of ideeën kunt u altijd contact opnemen met: Windpark Fryslân BV Anne de Groot annedegroot@ventolines.nl Pondera Consult Hans Rijntalder h.rijntalder@ponderaconsult.com

14 Alternatieve locaties Het valt niet mee om alternatieven te vinden voor grotere locaties om windenergie op te wekken. In het kader van het onderhavige Milieueffectrapport moet ook vanuit dit project naar alternatieven gekeken worden. Dat staat dus los van de structuurvisies voor windenergie van het rijk en de provincie. Hiernaast is het zoekgebied weergegeven voor alternatieven die wij hanteren, met als ondergrond diverse belemmeringen zoals een te hanteren afstand tot woningen van 400 meter (= een vuistregel), veiligheidsafstanden tot wegen en vliegfunnels. En daarnaast geldt dat als doel voor wind op land 6000 MW opgesteld in 2020 geldt, terwijl er nu zo n 2300 MW staat. Voor dit gebied betekent dit ongeveer een opgave 2500 MW.

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden,

-FrysIân. Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013. Geachte Statenleden, adviseur Emmeloord / Makkum, 13 juni 2013.. :L ark -FrysIân Geachte Statenleden, Graag willen we u bij deze persoonlijk uitnodigen voor een informatieavond over Windpark Fryslân op dinsdag 25 juni aanstaande

Nadere informatie

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Workshop Windenergie en participatie Anne de Groot, 18 september 2014 Inhoud Wat is Windpark Fryslân? Welke partijen spelen een rol? Stand

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving.

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Ter vergelijking: Wind op land kost tussen 8,5 en 9,6 cent per

Nadere informatie

Waarom windenergie op land?

Waarom windenergie op land? Waarom windenergie op land? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Basis vormt de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

Wie zit achter Windpark Fryslân?

Wie zit achter Windpark Fryslân? Inititatiefnemer, Windpark Fryslân, 2016 windpark Wie zit achter Windpark Fryslân? Het windpark is een initiatief van Windpark Fryslân B.V. windpark De initiatiefnemers hebben ook het Windpark Westermeerwind

Nadere informatie

-Onderzoek van de effecten dat Windpark Fryslân heeft op het toerisme langs de Friese IJsselmeerkust.

-Onderzoek van de effecten dat Windpark Fryslân heeft op het toerisme langs de Friese IJsselmeerkust. Onderzoek: Invloed door Windpark Fryslân op Toerisme IJsselmeerkust Publicatiedatum onderzoek: 18.01.2016 Gepubliceerd door: IJsselmeer Windmolenvrij Aanleiding onderzoek: Het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.).

Voldoende afstand tot windturbines en belangrijke kabels en leidingen. archeologische vindplaatsen, natuurgebieden, etc.). Hoe vindt de trechtering van groot concept zoekgebied naar voorkeursalternatief plaats? Om tot een voorkeurslocatie voor het station en voorkeurslocatie voor de kabelcircuits te komen worden een aantal

Nadere informatie

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân

Windpark Fryslân Nieuwsflits is een digitale nieuwsbrief met korte berichten over ontwikkelingen rond Windpark Fryslân Roo, Marijke de Van: Windpark Fryslân Verzonden: dinsdag 08 juli 2014 17:20 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Windpark Fryslân Nieuwsflits (4) Opvolgingsmarkering:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân Waarom windenergie? Steeds meer schone energie De overheid werkt aan een CO2-arme energievoorziening, die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Hierover zijn in het energieakkoord tussen Rijk en provincies

Nadere informatie

Vraag en antwoord windmolens in de gemeente Dronten

Vraag en antwoord windmolens in de gemeente Dronten Vraag en antwoord windmolens in de gemeente Dronten Waarom worden er windmolens geplaatst in Dronten? De realisatie van grootschalige windenergie op land is een belangrijke bouwsteen in de nationale opgave

Nadere informatie

Houtskoolschets Windstreek 2011

Houtskoolschets Windstreek 2011 Windenergie in Fryslân, voorgeschiedenis Bij de evaluatie van Windstreek 2000 in 2008 hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten gevraagd om nieuw beleid voor windenergie op te stellen. Houtskoolschets

Nadere informatie

Factsheet van de nationale, provinciale en lokale beslismomenten van windparken in de Veenkoloniën

Factsheet van de nationale, provinciale en lokale beslismomenten van windparken in de Veenkoloniën Factsheet van de nationale, provinciale en lokale beslismomenten van windparken in de Veenkoloniën 2008 In 2008 is het Nationaal Plan van Aanpak Windenergie opgesteld als uitwerking van het coalitieakkoord

Nadere informatie

Fryslân Windstreek 2012

Fryslân Windstreek 2012 Ontwerp-structuurvisie Fryslân Windstreek 2012 Deputearre Steaten, 21 augustus 2012 Structuurvisie Structuurvisie Fryslân Windstreek 2012 augustus 2012 Fryslân Windstreek 2012 3 4 Structuurvisie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom windenergie (op land)?

Waarom windenergie (op land)? Waarom windenergie (op land)? Steeds meer schone energie Dit kabinet kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Evenwichtige energiemix Om dit doel verantwoord

Nadere informatie

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 27 augustus 2009 / rapportnummer 2130-60 1. OORDEEL OVER HET MER ENECO heeft het voornemen om een windpark in

Nadere informatie

Windmolens aan de kust

Windmolens aan de kust Windmolens aan de kust Landelijke Kustdagen 2013 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Economische Zaken Rijkswaterstaat Lisette Groot Kormelink Projectleider Haalbaarheidsstudie Windenergie

Nadere informatie

BIJLAGE H VISUALISATIES

BIJLAGE H VISUALISATIES BIJLAGE H VISUALISATIES INHOUDSOPGAVE H1 H2 H3 H4 VISUALISATIES RAPPORTATGE TU DELFT KUNSTUITINGEN WINDPARK NOORDOOSTPOLDER VIEWSHEDS MER Bijlage H Visualisaties 1 oktober 2009 Definitieve rapportage Visualisaties

Nadere informatie

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding 1 Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Versie: 25 april 2013 Opgesteld door: Windgroep Goeree-Overflakkee, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland Aanleiding Waarom zijn

Nadere informatie

Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land

Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land 3 februari 2010 Inhoudsopgave 1. Aanleiding, doel en aanpak 2. Waar wél; concentratiegebieden 3. Waar niét: vrijwaringsgebieden i 4. Overig Nederland

Nadere informatie

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1 Coöperatie Windunie U.A. Centrum Publieksparticipatie SWOL Postbus 30316 2500 GH Den Haag Churchilllaan 11 Postbus 4098 3502 HB Utrecht tel +31 (0)30 753 3100 fax +31 (0)30 753 3199 secretariaat@windunie.nl

Nadere informatie

/23, RS Adema E.F. (050) Stand van zaken Windpark N33

/23, RS Adema E.F. (050) Stand van zaken Windpark N33 Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlagen Onderwerp 2014-22.655/23, RS 519815 Adema E.F. (050) 316 4845 e.adema@provingiegroningen.nl

Nadere informatie

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november 2018 1 21 november 2018 2 Onderwerpen 1. Welkom en introductie klankbordgroep 2. Voorstelrondje en verwachtingen 3. Status van project/proces 4. Toelichting

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 112 28 januari 2016 Voorbereidingsbesluit kavel II windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische

Nadere informatie

NET OP ZEE HOLLANDSE KUST (WEST BETA)

NET OP ZEE HOLLANDSE KUST (WEST BETA) NET OP ZEE HOLLANDSE KUST (WEST BETA) Werksessie offshore 14-maart-2019 Opening Arcadis 2016 27-3-2019 Opening 1. Opening, toelichting agenda, doel van de dag en spelregels door facilitator 2. Voorstelronde

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van de provincie Fryslân Leeuwarden, 7 april 2015 Verzonden, 07 APR.

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van de provincie Fryslân Leeuwarden, 7 april 2015 Verzonden, 07 APR. provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 rj) Provinciale Staten van de provincie Fryslân www.fryslan.nl

Nadere informatie

DE GEMEENTE MOET IN ACTIE KOMEN!

DE GEMEENTE MOET IN ACTIE KOMEN! COMITÉ HOU FRIESLAND MOOI DE GEMEENTE MOET IN ACTIE KOMEN! Wat is er aan de hand? Na de verkiezingen in 2011 gingen CDA, PvdA en FNP samen de provincie besturen op basis van een Coalitieakkoord. Over windenergie

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld.

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld. Statenfractie Groen Links De heer A. Uijlenhoet Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN

Nadere informatie

Ons nummer: R14.000045 *R14.000045* Raadsvoorstel gemeente Súdwest-Fryslân O.0000001E. standpunten windenergie Raadsvergadering van 20 februari 2014

Ons nummer: R14.000045 *R14.000045* Raadsvoorstel gemeente Súdwest-Fryslân O.0000001E. standpunten windenergie Raadsvergadering van 20 februari 2014 Raadsvoorstel gemeente Súdwest-Fryslân O.0000001E Ons nummer: R14.000045 *R14.000045* Onderwerp standpunten windenergie Raadsvergadering van 20 februari 2014 Commissie n.v.t. Commissievergadering van Portefeuillehouder

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 71194 23 december 2016 Voorbereidingsbesluit kavel IV windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân 27 november 2014 Tijdens de hoorzittingen van Provinciale Staten van Friesland over windenergie op 17, 18, 20 en 24 november zijn

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 71191 23 december 2016 Voorbereidingsbesluit kavel III windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), Ministerie van Economische

Nadere informatie

Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West

Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West Planning Milieu-effectstudie Windenergie Eemshaven-West April 2016 Start Besluit overheden uitvoeren Milieu-effectstudie (MES) Onderzoeksopzet Milieu-effectstudie door bureau Witteveen + Bos September

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Ten Noorden van de Waddeneilanden. Aanwijzing Windenergiegebieden (partiële herziening Nationaal Waterplan) Hollandse Kust. Henk Merkus/Rob Gerits

Ten Noorden van de Waddeneilanden. Aanwijzing Windenergiegebieden (partiële herziening Nationaal Waterplan) Hollandse Kust. Henk Merkus/Rob Gerits Ten Noorden van de Waddeneilanden Aanwijzing Windenergiegebieden (partiële herziening Nationaal Waterplan) MCN Den Helder Henk Merkus/Rob Gerits Hollandse Kust Inhoud Ronde 1 2-3 Nationaal Waterplan (NWP)

Nadere informatie

Rapportage publieksbijeenkomsten

Rapportage publieksbijeenkomsten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant Brabantlaan 1 5216 TV s-hertogenbosch Rapportage publieksbijeenkomsten Datum 25-04-17 Versie 0.1 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Tel: 030-677

Nadere informatie

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd;

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd; Partiële herziening Omgevingsplan Flevoland 2006 Beleidsaanpassing windenergie inzake vrijwaring van de gemeenten Noordoostpolder en Urk en Markermeer, IJmeer en IJsselmeer. De paragrafen 5.7.1 en 7.3.4

Nadere informatie

Windenergie Goeree-Overflakkee

Windenergie Goeree-Overflakkee Windenergie Goeree-Overflakkee Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 27 februari 2014 / rapportnummer 2800 59 1. Oordeel over het MER Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland en het college

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

3. Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee, namens deze Arjan van der Tol, handelend als voorzitter, hierna te noemen: Windgroep.

3. Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee, namens deze Arjan van der Tol, handelend als voorzitter, hierna te noemen: Windgroep. Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee Samenwerkingsovereenkomst Partijen: 1. Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, handelend als bestuursorgaan, namens deze de gedeputeerde voor Economie, Ruimte

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp, handelend in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: EZ; 2. De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Windpark Wieringermeer

Windpark Wieringermeer Windpark Wieringermeer Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 31 oktober 2014 / rapportnummer 2850 50 1. Oordeel over het aangevulde milieueffectrapport Windkracht Wieringermeer

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Nieuwe hoogspanningsverbinding vanuit Borssele. Zuid West

Nieuwe hoogspanningsverbinding vanuit Borssele. Zuid West Zuid West Nieuwe hoogspanningsverbinding vanuit Borssele De ministeries van Economische Zaken en VROM werken samen met TenneT TSO B.V. aan de Zuid-West 380 kv-verbinding. De landelijk netbeheerder TenneT

Nadere informatie

Energieakkoord Nederland werkt aan een CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en betaalbaar

Energieakkoord Nederland werkt aan een CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en betaalbaar Waarom windenergie? Energieakkoord koo Nederland werkt aan een CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. In het Energieakkoord e rd is afgesproken dat in 2020 14% van de energie

Nadere informatie

Kort commentaar op insprekers inspreekavond Notitie bijgestelde Kaders Windenergie commissie DSO (10 juni 2013)

Kort commentaar op insprekers inspreekavond Notitie bijgestelde Kaders Windenergie commissie DSO (10 juni 2013) Kort commentaar op insprekers inspreekavond Notitie bijgestelde Kaders Windenergie commissie DSO (10 juni 2013) A. Inleiding Op 10 juni 2013 hebben tijdens de inspreekavond van de commissie DSO over de

Nadere informatie

Windpark Fryslân. Toetsingsadvies over de aanvullende notitie bij het milieueffectrapport. 14 juli 2016 / projectnummer: 2673

Windpark Fryslân. Toetsingsadvies over de aanvullende notitie bij het milieueffectrapport. 14 juli 2016 / projectnummer: 2673 Windpark Fryslân Toetsingsadvies over de aanvullende notitie bij het milieueffectrapport 14 juli 2016 / projectnummer: 2673 1. Oordeel over de aanvullende notitie bij het milieueffectrapport (MER) Windpark

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36496 27 juni 2017 Voorbereidingsbesluit kavel V windenergiegebied Hollandse Kust (noord), Ministerie van Economische

Nadere informatie

Windpark Delfzijl Zuid

Windpark Delfzijl Zuid Windpark Delfzijl Zuid Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 20 juni 2017 / projectnummer: 2667 1. Advies over het milieueffectrapport (MER) Initiatiefnemer 1 is van plan om Windpark Delfzijl-Zuid

Nadere informatie

TERNAARD OMGEVINGSPROCES

TERNAARD OMGEVINGSPROCES Het proces in kaart Wat doen we? Wie is verantwoordelijk? Besluit OKTOBER 2019 MAART APRIL MEI JUNI JULI AUGUSTUS SEPTEMBER Wat doen we? Wie is verantwoordelijk? Rijkscoördinatieregeling (RCR) Besluit

Nadere informatie

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat:

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat: De Minister van Economische Zaken en De Minister van Infrastructuur en Milieu Overwegende dat: - het wenselijk is te voorkomen dat zich in het gebied dat bestemd zal worden voor het Windpark Zeewolde en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 -

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 - Windenergie met beleid Brief aan de raadsleden - 1 - 8 juli, 2009 Geachte raadsleden, De behandeling van het agendapunten windenergie zoals recent heeft plaatsgevonden in de commissievergadering Fysieke

Nadere informatie

Waarom windenergie? Wind is (relatief) goedkope techniek

Waarom windenergie? Wind is (relatief) goedkope techniek Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Er wordt aangesloten bij de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

30 januari e bijeenkomst klankbordgroep

30 januari e bijeenkomst klankbordgroep 30 januari 2019 4 e bijeenkomst klankbordgroep 30 januari 2019 1 Onderwerpen 1. N.a.v. bijeenkomst 3, stand van zaken en planning Pondera Consult: 2. Bespreken milieu effecten windturbines Ecologie Landschap

Nadere informatie

Hierbij willen wij reageren op de concept structuurvisie Windstreek 2012.

Hierbij willen wij reageren op de concept structuurvisie Windstreek 2012. Aan: Provinciale Staten Fryslan Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Makkum, 18 oktober 2012 They paved paradise and put up a parking lot Geachte Provinciale Staten, Hierbij willen wij reageren op de concept

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Inhoudsopgave NR 5. december 2016

Nieuwsbrief. Inhoudsopgave NR 5. december 2016 Nieuwsbrief NR 5 Ter inzage legging definitief inpassingsplan Het definitieve inpassingsplan voor het project Zuid-West 380 kv west ligt samen met de december 2016 Inhoudsopgave vergunningen die nodig

Nadere informatie

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer Windvisie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 21 augustus 2014 / rapportnummer 2934 28 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De provincie Gelderland

Nadere informatie

Nieuwsbrief over Windplan Groen

Nieuwsbrief over Windplan Groen 20 september 2017 Nieuwsbrief over Windplan Groen Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u een nieuwsbrief over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het over de intentieovereenkomst

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie

Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie Nota van beantwoording zienswijzen NRD planmer behorende bij Energievisie Wijhe, 20 februari 2018 doc. nr.: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding....3 2. Zienswijzen en beantwoording..... 3 3. Samenvatting wijzigingen...7

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. Windenergie op zee. Stakeholderbijeenkomst 6 september 2016

Ministerie van Economische Zaken. Windenergie op zee. Stakeholderbijeenkomst 6 september 2016 Ministerie van Economische Zaken Windenergie op zee Stakeholderbijeenkomst 6 september 2016 Inhoud presentaties Inhoudelijke toelichting: 1. Kader en besluitvorming: Bert Wilbrink (Economische Zaken) 2.

Nadere informatie

Startnotitie voor de milieueffectrapportage. Samenvatting. Hoogspanningsverbinding Doetinchem-Wesel 380kV Traject Doetinchem Duitse grens

Startnotitie voor de milieueffectrapportage. Samenvatting. Hoogspanningsverbinding Doetinchem-Wesel 380kV Traject Doetinchem Duitse grens Samenvatting Startnotitie voor de milieueffectrapportage Hoogspanningsverbinding Doetinchem-Wesel 380kV Traject Doetinchem Duitse grens De ministeries van Economische Zaken en VROM werken samen met TenneT

Nadere informatie

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee Voortgangsrapport windenergie op zee Programma windenergie op zee 11 december 2014 Inhoud Wat moeten we doen? Waar staan we nu? Randvoorwaarden Waar staan we nu? Voorbereiding tender Borssele SDE+ tendersysteem

Nadere informatie

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 11 April 2017 In deze nieuwsbrief: Elf varianten in milieuonderzoek voor windmolens A16 Kwart toekomstige windmolens A16 in eigendom lokale gemeenschap Eerste kenniscafé

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Hieronder wordt per windpark weergegeven wat de algemene stand van zaken is. Het windpark dat het verst in procedure is staat bovenaan in deze lijst.

Nadere informatie

Herstructurering Wind op Land provincie Noord-Holland

Herstructurering Wind op Land provincie Noord-Holland Herstructurering Wind op Land provincie Noord-Holland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 12 november 2014 / rapportnummer 2955 50 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017 Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep - 2 25 oktober 2017 Agenda 1. Opening, notulen, procesparticipatie 2. Beantwoording vragen 3. Fase afgerond en procedures 4. Tijdspad 5. Volgend overleg

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 maart 2015, tot wijziging van de Structuurvisie Noord-Holland 2040 in verband met Wind op Land

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 maart 2015, tot wijziging van de Structuurvisie Noord-Holland 2040 in verband met Wind op Land Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 2 maart 2015, tot wijziging van de Structuurvisie Noord-Holland 2040 in verband met Wind op Land Provinciale Staten van Noord-Holland; Gelezen de voordracht

Nadere informatie

Reactienota Houtskoolschets Windstreek 2011

Reactienota Houtskoolschets Windstreek 2011 Reactienota Houtskoolschets Windstreek 2011 Gedeputeerde Staten van Fryslân, augustus 2012 Inleiding Op 16 februari 2011 hebben Provinciale Staten op hoofdlijnen ingestemd met de Houtskoolschets Windstreek

Nadere informatie

MER Windpark Den Tol. 13 april Pondera Consult Eric Arends

MER Windpark Den Tol. 13 april Pondera Consult Eric Arends MER Windpark Den Tol 13 april 2011 Pondera Consult Eric Arends 1 Inhoud 1. Waarom een milieueffectrapportage? 2. Wat wordt onderzocht in een milieueffectrapport (MER) 3. Beoordeling van de mogelijke effecten

Nadere informatie

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek,

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek, Houten, 17 februari 2015 Geachte leden van het rondetafelgesprek, Inleiding Mijn naam is Ruben Berendts en ik spreek in namens Windpark Goyerbrug. Windpark Goyerbrug is een windpark in ontwikkeling tussen

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

Projectnummer: B02047.000077.0900. Opgesteld door: ir. G.K. Jobse; W.S. Schik. Ons kenmerk: 078702186:0.7. Kopieën aan:

Projectnummer: B02047.000077.0900. Opgesteld door: ir. G.K. Jobse; W.S. Schik. Ons kenmerk: 078702186:0.7. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 4457 549 www.arcadis.nl Onderwerp: Wijziging Landschappelijke beoordeling Windpark Dankzij de Dijken Arnhem,

Nadere informatie

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts Aaldert ten Veen, Stibbe en Harm Borgers, AT Osborne 12 juni 2015 Wie zijn wij? Harm Borgers Directeur AT Osborne Legal Practice areas Omgevingsrecht Strategievorming

Nadere informatie

december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO. Nuon Wind Development en Eneco Wind. Definitief

december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO. Nuon Wind Development en Eneco Wind. Definitief 714123 6 december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO Nuon Wind Development en Eneco Wind Definitief Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon (074)

Nadere informatie

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd Stichting Opschalingscluster Sieswerd Schwartzenbergweg 3 8743 KX HICHTUM 06 46257129 sieswerd@sieswerd.nl Aan: Fryslân foar de Wyn info@fryslanfoardewyn.nl Kenmerk: --- Datum: 1 juli 2014 Bijlagen: ---

Nadere informatie

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys)

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) Bewonersavond Windenergie Korendijk John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) 2 Programma Opening Gesprek met de wethouder Inleiding Toelichting op de avond en het onderzoek Eerste verkenning quickscan

Nadere informatie

1 Doel en inhoud evaluatie Aanleiding Doelen Inhoud... 3

1 Doel en inhoud evaluatie Aanleiding Doelen Inhoud... 3 Evaluatie 1 e fase Gebiedsvisie windenergie Drenthe 3-6-2014 Inhoudsopgave 1 Doel en inhoud evaluatie... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelen... 3 1.3 Inhoud... 3 2 Samenvatting kaders windenergie... 3 2.1

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42535 24 juli 2017 Besluit van de Minister van Economische Zaken tot toepassing van de Rijkscoördinatieregeling ten behoeve

Nadere informatie

Voornemen Rijksstructuurvisie Windenergie op Land. Achtergrondinformatie

Voornemen Rijksstructuurvisie Windenergie op Land. Achtergrondinformatie Voornemen Rijksstructuurvisie Windenergie op Land Achtergrondinformatie Voornemen Rijksstructuurvisie Windenergie op Land Achtergrondinformatie Ministerie van Infrastructuur en Milieu Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract Deze bijlage geeft een overzicht van de projecten waar DNA aan werkt. Op de website www.deafsluitdijk.nl is meer informatie te

Nadere informatie

Structuurvisie Fryslân Windstreek 2014 IJsselmeer. (21 februari 2014)

Structuurvisie Fryslân Windstreek 2014 IJsselmeer. (21 februari 2014) Structuurvisie Fryslân Windstreek 2014 IJsselmeer (21 februari 2014) Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Voorgeschiedenis 3 1.3 Reikwijdte en proces structuurvisie 4 1.4 PlanMER

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36159 18 december 2014 Toepassing van de Rijkscoördinatieregeling ten behoeve van het project transmissiesysteem op zee

Nadere informatie

Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk. Reinder Siebinga

Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk. Reinder Siebinga Overleg Klankbordgroep Windenergie Korendijk Reinder Siebinga 1 Agenda Korte toelichting Voorstelrondje Introductie gemeente (wethouder) Informatie onderzoek Inhoud Proces Planning Input vanuit Klankbordgroep

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : 9.1 Ôfdieling : S&P Behanneljend amtner : J.J. Dicke Tastel : 5905 Registraasjenûmer : 1110121 Primêr nûmer : Ûnderwerp : Structuurvisie

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân b

provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 College van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen Postbus 10000 8860 HA HARLINGEN wsvw.fryslan.nl

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Hoogspanningsverbinding Noord-West 380 kv

Hoogspanningsverbinding Noord-West 380 kv Hoogspanningsverbinding Noord-West 380 kv Zienswijze indienen Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken? Vanaf vrijdag 23 juni tot en met donderdag 3 augustus 2017 kan iedereen schriftelijk en mondeling zienswijzen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19983 14 juli 2015 Voorbereidingsbesluit kavel III windenergiegebied Borssele, Ministerie van Economische Zaken De Minister

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie