Titelgegevens / Bibliographic Description

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titelgegevens / Bibliographic Description"

Transcriptie

1 Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Welke geschriften van de oudvaders lazen de Afgescheidenen? / J. van der Haar. Haar, J. van der In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 2, p Copyright 2007 / erven J. van der Haar SSNR Claves pietatis. Producent Claves pietatis / ; versie 1.0 Bron / Source Website Nummer Onderzoeksarchief / Research Archive Nadere Reformatie Sleutel tot de Nadere Reformatie B De digitale tekst is vrij beschikbaar voor persoonlijk gebruik, voor onderzoek en onderwijs. Respecteer de rechten van de rechthebbenden. Commercieel gebruik is niet toegestaan. The digital text is free for personal use, for research and education. Each user has to respect the rights of the copyright holders. Commercial use is prohibited. Het 'Onderzoeksarchief Nadere Reformatie' bevat digitale documenten over het gereformeerd Piëtisme en de Nadere Reformatie in Nederland tot Het is doorzoekbaar met de 'Bibliografie van het gereformeerd Piëtisme in Nederland (BPN)' op de website 'Sleutel tot de Nadere Reformatie'. The 'Research Archive Nadere Reformatie' contains digital documents about reformed Pietism and the Nadere Reformatie in the Netherlands until These can be retrieved by searching the 'Bibliography of the reformed Pietism in the Netherlands (BPN)' database at the 'Sleutel tot de Nadere Reformatie' website.

2 WELKE GESCHRIFTEN VAN DE OUDVADERS LAZEN DE AFGESCHEIDENEN? VIII-61 Onlangs had ik het genoegen een korte rondreis door Groningen en Friesland te maken. Als schooljongen klonken mij plaatsnamen als Ulrum en Sauwerd fantastisch in de oren. Vooral Ulrum. Die naam herinnerde me n.l. aan rumbonen. Ik wist toen nog niets van enige afscheiding, die daar in 1834 had plaatsgevonden. Wel herinner ik me, na 50 jaar, nog de grootscheepse afscheidingsherdenking, zoals die o.a. in Kampen, waar ik toen het geref. gymnasium bezocht, werd gehouden. Hoe zal het dit jaar gaan? Er zijn al tal van boeken in verband met genoemde afscheiding uitgekomen. Maar men zit nog steeds met de vraag, welke oude schrijvers door de oude afgescheidenen gelezen werden. Op die reis werd mij door een kennis uit de stad Groningen die vraag bij vernieuwing voorgelegd. En waarom zou ik hier niet enkele, door mij verzamelde gegevens prijsgeven aan de publiciteit? ' Intussen, zo bleek mij, is het in Ulrum niet bij één afscheiding gebleven. In het niet zo grote dorp staan nu vier kerken, de oude Herv. kerk, de (synodaal) Geref. kerk, met een fors gebouw (uit, naar ik meen: 1907, met als tekst op de buitenmuur, uit 1 Samuel 7: 'Eben-Haëzer'!); verder zijn er nog een chr. geref. kerk en een kerk, onderhoudend artikel 31 bijgekomen. Het is in Ulrum dus nog niet als in het zoveel grotere Urk, waar welgeteld, 12 kerken zijn van verschillende geref. signatuur. Al durf ik best van 'de gezegende kerkhervorming' te spreken, met de afscheiding dienen we op dat punt voorzichtiger te zijn. Het is inmiddels niet zo, dat alle geschriften van oudvaders, die in de vorige eeuw herdrukt werden, afkomstig zijn van afgescheiden of dolerende zijde. Ook hervormde predikanten als ds. Knap, Felix, P. Deetman, Du Cloux en anderen beijverden zich om degelijke oudere geschriften opnieuw in de omloop te brengen. Maar welke oudvaders lazen nu de afgescheidenen? Allereerst wenden we ons dan tot enkele Vaders' der afscheiding, nl. ds. Hendrik de Cock uit Ulrum, en ds. P.H. Scholte uit Amsterdam. Beiden waren nogal productief. Ds. de Cock had dichtbij, nl. in Veendam, een uitgever: T.E. Mulder geheten, en verder in de stad Groningen de uitgever J. Bolt. Ds. de Cock gaf o.a. opnieuw uit: Besluiten van de Nationale Synode... te Dordrecht(1838) en Kort Begrip der Christelijke Religie (reeds in 1833). Met anderen gaf hij in 1838 bij Mulder uit, van J. C. Appelius, de bekende groninger predikant uit Zuidbroek: Brief, behelzende de voornaamste gronden.. van de hedendaagsche nieuwe Lere der sacramenten. (Ik kom straks aan ds. Scholte toe.) Behalve de heren Mulder en Bolt zijn nog enkele andere uitgevers uit de Noordelijke provincies, vooral uit Friesland, te noemen; zoals J. Bloemsma te Minnertsga, later (of vroeger?) te Groningen; F. Holtkamp (en Zonen) te Sneek, en H. Bokma te Bolsward. Praktisch alle belangrijke

3 VIII-62 geschriften van iemand als Dr. Al. Comrie uit Woubrugge zijn daar in de vorige eeuw meermalen herdrukt. Naar ik haast wel zeker weet, was Comrie geliefd in de oude afgescheiden kringen. In 1835 verscheen zelfs al een (verkorte) uitgave van zijn Ontwerp van Tolerantie. Met een voorrede van de predikanten Van Raalte, Brummelkamp en Van Velzen, verscheen in 1841 bij N. Obbes te Amsterdam opnieuw het Kerkelijk Handboekje dat een uittreksel biedt van de voornaamste acta der nationale en provinciale synodes. In het midden der vorige eeuw was te Nijkerk I.J. Malga ook een zeer vlotte en ijverige uitgever. Hij herdrukte veel oudvaders in de 'gotische' letter. In 's Grayenhage vinden we tientallen jaren dhr J. van Golverdinge uiterst aktief. In 1835 gaf hij het bekeringsverhaal van G.T. Beugel uit. Bij S. van Velzen jr. te Kampen werd in 1857 het Kort Historisch Berigt van de Publieke Schriften van Dr. Johannes Ens opnieuw ter perse gelegd. Zo zouden er ongetwijfeld nog wel meer uitgevers te noemen zijn. Die komen vanzelf aan de orde, wanneer ik nu, in alfabetische volgorde, een overzicht geef van de in de vorige eeuw, korter of langer tijd na de Afscheiding van 1834, herdrukte geschriften van onze oudvaders. Van Kaspar Alardin werd De Gelukzaligheyd van den Wech der Rechtveerdigen in 1867 zowel bij H. Höveker in Amsterdam als bij Malga herdrukt. Höveker gaf in 1855 ook opnieuw de Praktikale verhandelingen uit, van de ouderling-oefenaar Theodorus Avinck uit Utrecht. In Appingedam, dus in de prov. Groningen, bevond zich de uitg. H.C. Mekel en Comp. Hij herdrukte in 1859, in 3 delen, van ds. Johs. Beukelman De lydende en verheerlykte Immanuel, daarbij geholpen door een zekere F.C. Wijle te Middelstum. In 1858 was deel 3 van Beukelmans Keurstoffen reeds aldaar verschenen. Van Hendrikus ter Borgh, van wie verder weining bekend is, verscheen opnieuw in 1836 te Minnertsga bij J. Bloemsma: De armen van geest en z. j., te Veendam bij dhr. Mulder: De vryheit der Oeffeningen. Ds. Jacobus Borstius uit Rotterdam werd niet vergeten. G. Eerelman te Stadskanaal gaf in 1864 in 2 delen zijn Geestelicke Geneeskonst uit. Docent Helenius de Cock herzag voor uitgever Zalsman te Kampen Eenige korte Vragen voor de Kleyne Kinderen van dezelfde auteur (in 1873). In Stadskanaal kwam ook een herdruk uit van 's mans beroemde Predicatie over het Langh Hair (1865). Persoonlijk vind ik het jammer, dat Borstius' Onderwijs van het Scheyden van de Geref., en 't oprechten van een suyvere Kercke uit 1670 verborgen is gebleven. Wie geeft dat nu eens uit? Van de ziekenbezoeker in IJsselstein, Dionysius Bouman herverscheen en dat was toen blijkbaar nodig! - Schriftmatige Brief van de noodzakelykheid, betamelykheid.. der broederlijke liefde ('s Grav. 1857).

4 VI11-63 Zowel van Theodorus als van Willem a Brakel kwamen ook weer de bekende geschriften van de pers. De Redelijke Godsdienst werd zowel voor als na de Doleantie herdrukt, resp. bij Malga in Nijkerk, en bij D. Donner te Leiden. Zalsman in Kampen gaf in 1859 W. a Brakels boek De Heere Jezus Christus voor de Alleene.. Koning.. Uytgeroepen uit. Van Wolterus ter Burch werd zowel te Amsterdam, nl. bij Holst (1840), als enkele malen bij Holtkamp (en Zonen) te Sneek zijn De Gereformeerde Bloemhof, verciert met Gebeden en Gezangen herdrukt. De auteur woonde te Zwolle en schreef z'n voorrede op 10 jan. 1645; dus een vrij oud boekje. Maria Buys staat bekend om haar Practicale bevindelijke Meditatien. J. Campen te Sneek heeft het in de vorige eeuw herdrukt. Ds. W. Eversdijk te Rotterdam blijkt een immer geliefd auteur geweest te zijn. Het boekje Des Heeren Lof, verkondigt uit den mond der Kinderen werd te Amsterdam bij Höveker in 1842 opnieuw gedrukt. Onder inspiratie van ds. H.P. Scholte gaven Höveker en J. van Golverdinge in 1836 de (Drie) Formulieren van eenigheid opnieuw uit. Dr. Kuyper sr. deed later hetzelfde bij de fa. Kok in Kampen. Van Aegidius Francken's Kern der Chr. Leere deed O.L. Schildkamp te Groningen in 1862 de (vermoedelijk) 20ste druk verschijnen. Ds. Jac. Fruytier in Rotterdam had een vruchtbare pen. Uitg. J.J.H. Kemmer te Utrecht deed van hem zowel zijn Gerigts-handelingen als Sions Worstelingen (het laatste werk in 1868) opnieuw het licht zien. Eva van der Groe's Bekeeringsweg werd in 1838 bij J. van der Vliet Cz. te Rotterdam herdrukt. Alle geschriften te noemen van ds. Theodorus van der Groe, die in de 19e eeuw opnieuw uitkwamen, zou ons te ver voeren. Ik memoreer zijn Biddagspredikatien, 2 bundels, en zijn Brieven, maar wijs vooral op een heruitgave, verzorgd door ds. Scholte, van Van der Groe's voorrede op De Werken van de gebr. R. en E. Erskine. Deze voorrede ging Over de nodige Voorbereitselen.. van het waare zaligmakende Gelove, in 1838 bij Höveker verschenen. Het laat zich wel verstaan, dat Jacob Groenewegen's Lofzangen Israels tal van herdrukken beleefde, te veel om op te noemen. Hetzelfde geldt van de Veertien predikatien van ds. Johannes Groenewegen te Werkendam (zeker 10 herdrukken!). Höveker liet in 1853 de 11e druk verschijnen van Herm. Hermsens's Uitnemende kracht van Christus' liefde (de 1ste druk is uit 1757). Ds. J. Hofstede is de man, die ons Eenige Aanteekeningen en Alleenspraken van Sicco Tjaden naliet. Te Kampen verschenen van dit boek herdrukken in 1858 en '62, met een voorwoord van ds. Hel. de Cock. Golverdinge en Zoon zorgden in 1881 nog voor een heruitgave. Petrus Immens' Godvruchtige Avondmaalganger is een bestseller gebleken, de eeuwen door. W. Messchert te Rotterdam verzorgde in 1837 de 11de editie.

5 VIII-64 Hetzelfde mag gezegd worden van ds. J. van der Kemp's Catechismusverklaring. De laatste (19e) druk is echter van Evenwel, 's mans Drie ondervindelyke Brieven werden in de 19de eeuw zeker driemaal herdrukt, nl. te Sneek bij J. Campen en F. Holtkamp. De (Dordtse) Kerkorde werd ijverig bestudeerd. Er zijn herdrukken uit 1837, 1838 en te Delft in 1843, 'uitgegeven door de Prov. Vergadering der Gemeente Christi in Noord-Braband, gehouden te Meeuwen '. Jakob Koelman werd niet vergeten. Zijn boek over Ampt en Pligten van ouderlingen en diakenen werd in 1837 herdrukt, met een voorrede van ds. S. van Velzen. In 1838 gaf ds. Scholte bij Höveker uit: Beschouwingen van den Staat der Nederl. Kerk. In 1834 verscheen bij Mulder in Veendam: Gedachten over de toestant van vele Herv. Leeraren. Ook de Pligten der Ouders werden in 1838 opnieuw aangedragen. En tenslotte nog een praktikaal werkje: Veertien bestieringen omtrent de Oefening der Godzaligheid, Sneek 1846, bij J. Campen. De oefenaar Hendrik van Lis uit Rotterdam is steeds populair geweest. Zijn beide bundels Oefeningen zijn in 1846 bij Schildkamp herdrukt. In 1839 gaf ds. Scholte Beschouwinge van Zion van ds. Jodocus van Lodenstein opnieuw uit bij Höveker; daarbij ook diens Geestelijke Gedachten. In dat jaar verzorgde ds. Scholte nog een uitgave van deze auteur, nl. Twee Samenspraaken over 't Geval van D. Jak. Koelman. Tenslotte kreeg het Vervalle Christendom in 1858 en 1875 een beurt. Van ds. E. Meiners te Emden kwam bij F.A. Bosman te Franeker een herdruk uit van Christus alles en in allen, 2 dikke delen. Al de Werken van Lambertus Myseras zijn de vorige eeuw zeker viermaal ter perse gelegd, o.a. in 1853 bij Höveker. Ds. Petrus Nahuys uit Monnikendam was steeds een veelgelezen auteur. Schildkamp gaf van hem een enkel herdrukje, evenals in Sneek J.J. Wiarda, nl. van 's mans Kort Begrip, in 2 delen. C. van Niel's Den Donderslag der goddelozen is in de 19de eeuw stellig zevenmaal herdrukt, o.a. bij Schwaebe in Rotterdam. Jan Nupoort's Eenvoudige Catechisatie werd enkele malen door Schildkamp en in 1868 door Malga herdrukt. (De Hervormd gebleven ds. A.P.A. du Cloux, eens ds. De Cocks buurman in Vierhuizen, gaf Geesjen Pamans Bevindingen weer uit: twee drukken bij Swaan in Arnhem, en later nog een herdruk in Leeuwarden bij H. Bokma). Van ds. Franc. Ridderus vond ik slechts een werkje herdrukt, nl. zijn Historisch Sterfhuys, in Stadskanaal, z.j., bij G. Eerelman. Sions Roem en Sterktefeen verklaring van de Nederlandse Geloofsbelijdenis) kwam in 1866 te Kampen bij S. van Velzen jr. van de pers; de schrijver is ds. Arnoldus Rotterdam uit Groningen. Van ds. Henr. van Ryp te Utrecht gaf ds. H.P. Scholte in 1838 Sions WeeKlagen opnieuw uit, bij Höveker in de hoofdstad. Van Saldenus' Kinderschool gaven zowel Golverdinge in 1844, als

6 VIII-65 Schüdkamp in 1866 een herdruk. In 1839 liet Golverdinge ook zijn Geestelyk Avondmaal opnieuw verschijnen, terwijl in Doesburg, met een voorrede van de herv. predikant van Ede, ds. J.D. Beman Brouwer (die meer oudvaders opnieuw uitgaf), Saldenus' fraaie De Weg des Levens uitkwam, nl. bij Van Schenk Brill, en in 1858 bij J. van Schattenkerk. Ds. H.P. Scholte verzorgde bij Höveker in 1837 een nieuwe uitgave van de (Heid.) Catechismus 'met uitvoerige Bijbelteksten', een werkje van 116 pagina's. Malga te Nijkerk herdrukte twee bundels Gedichten van ds. Wilh. Schortinghuis, evenals, in 1858, zijn Innige Christendom, 666 pagina's dik. Ook Smytegelt schijnt me in de kringen der Afgecheidenen nogal geliefd te zijn geweest. Ik vond enkele tientallen herdrukken van zijn geschriften. Daaronder vindt ge dan zijn Catechismusverklaring, en, in 1835 al, bij Höveker, de Keurstoffen. In Amsterdam herverscheen ook Vier uitmuntende Praktikale Leerredenen, met een voorrede van ds. H.P. Scholte. Van Johannes Stoter, predikant te Balk, gaf in 1840 O.L. Schüdkamp opnieuw uit God en Christus verheerlykt. Johannes Teellinck schreef een preek uit over de kracht van Gods beloften. Golverdinge gaf daarvan in 1857 een herdruk, en J. Keersemaker te Domburg in 1872 idem. Van de zovele geschriften van vader Willem Teellinck vond ik alleen een herdruk van zijn Soliloquium, uitgekomen bij Höveker, anno 1841, met een voorrede van (ds.) R.W. Duin te Leeuwarden. Ook van Godefridus Udemans een werkje, nl. zijn verklaring van Salomo's Hooglied, te Doesburg in 1866 herdrukt, met een voorrede van ds. JJ.A. Ploos van Amstei te Reitsum; deze rechtzinnige Herv. predikant is in 1886 te Reitsum met de Doleantie meegegaan. Van Mr. Justus Vermeer vond ik enkele herdrukken. De Herv. predikant, ds. J.W. Felix gaf in 1874 opnieuw Abraham van de Velde's Wonderen des Allerhoogsten uit. Mekel in Appingedam verzorgde een drietal heruitgaven van Johannes Verschuir uit Zeerijp, nl. Selfsondersoek, Waarheit in het Binnenste, en De zegepralende Waarheid. F. Holtkamp gaf in 1855 en '83 twee herdrukjes van C. van Vollenhove's De Waarheid in het Binnenste. Zij het ook verkort, nl. door dhr. J.H. Maatjes, kregen H. Witsius' Geestelyke Printen in 1845 bij Schüdkamp te Groningen een herdruk, en in 1874 te Zeist bij J.J. Albers. Ik zou nog kunnen wijzen op herdrukken in de vorige eeuw, als van werken van ds. Salomon Duytsch, ds. Johannes Bogerman (over het sterfbed van prins Maurits) en freule van Stralen, maar m.i. is de geboden in-

7 VI11-66 ventarisatie vrij volledig. Behalve slechts een sporadisch werkje van mannen als Borstius, Saldenus, Ridderus en de Teellincks, viel het mij op, dat van prof. Voetius, Rippertus Sixtus, Jeremias Hollebeek, Cornelis Gentman, Adrianus Cocquius, N.S. van Leeuwaarden, Dr. Simon Oomius, Simon Simonides, Rud. Petri, de gebrs. Hadrianus en Johannes Visscherus, van Jacobus Trigland of van een ds. Dion. Spranckhuyzen niets herdrukt is. Vergeten we dan o.a. niet, dat de afscheiding aanvankelijk veel aanhang vond onder de 'kleyne luyden'. Wat nu de Doleantie betreft, uitgever D. Donner gaf in die dagen een regelmatig verschijnende boekjesreeks uit, De Gereformeerde Bibliotheek geheten. Daarin verschenen werken als van Jacobus Hollebeek, G. Saldenus, S. Simonides en D. Spranckhuyzen (Geestelijke triomf over de Dood). Ook werden in die dagen enkele geschriften van Smytegelt, van Willem Teellinck, Gisb. Voetius, Jac. Koelman, Sara Nevius en Jod. van Lodenstein herdrukt. Donner te Leiden gaf b.v. ook Comrie's A.b.c. des geloofs weer uit, evenals het grootse werk De Redelijke Godsdienst van Wilhelmus a Brakel. Vermoedelijk liet de uitgever D. Donner zich daarbij adviseren en leiden door zijn broer, ds. J.H. Donner. Zoals we allen kunnen weten, is de doleantie meer beïnvloed en geleid door Kuypers neocalvinisme dan door de leer en geschriften van de Nadere Reformatie. Hiermee meen ik aan het mij gestelde verzoek te hebben voldaan. J. van der Haar

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (23) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 4,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (29) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een fragment van een onbekende brief van Willem Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Iets over drie onbekende gedichten van Simon Simonides / J. van Vliet. Vliet, J. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 2, p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Colonius / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1, p. 30-33. Copyright 2007 / G.T. Hartong

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no. 2, p. 68-70. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Zondenregisters / W. van Gent. Gent, W. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 2, p. 39-42. Copyright 2007 / W. van Gent SSNR

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Mattheus du Bois (ca. 1620-na 1691) / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / J.B.H. Alblas... [et al.];

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De invloed van de Nadere Reformatie op de Afscheiding / T. Brienen. Auteur(s) Brienen, T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 1, p. 16-24.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 3, p. 96-101. Copyright 2007 / W.J. op

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra

Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra (1878-1915 (1917)) 460 Samengesteld door J.F. Seijlhouwer en F. de Vries Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (13) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Het begrip 'Nadere Reformatie' / F.G.M. Broeyer. Broeyer, F.G.M. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p. 51-57. Copyright 2007

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1984), no. 2, p. 67-71. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (24) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 9 (1985), no. 2,

Nadere informatie

Jean de Labadie en zijn volgelingen

Jean de Labadie en zijn volgelingen Jean de Labadie en zijn volgelingen Henk Tijssen 5 6 Jean de Labadie en zijn volgelingen Henk Tijssen 2017 Uitgeverij Jongbloed Heerenveen ISBN: 978 946 342 5742 Alle rechten voorbehouden. Niets van deze

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende Engelse vertaling van W. Teellinck / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 3, p. 95-98.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Antwoord aan dr. L.F. Groenendijk / W. Verboom. Auteur(s) Verboom, W. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p. 61-66. Copyright 2007 /

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Nederlandse theologen onder Engelse puriteinen / J. van der Haar. Haar, J. van der In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3, p.

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende brief van Alexander Comrie / T. van Es. Es, T. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 22 (1998), no. 1 (Voorjaar), p. 65-69.

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Jacobus Koelman's actieplan voor de nadere reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 2 (1978), no.

Nadere informatie

JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September

JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September EEN BIJNA VERGETEN DOMINEE DOOR DR. E. WIERSUM JOHANNES Georgius Pruschenccius kwam i September 1653 als predikant van de Gereformeerde gemeente te Rotterdam. Als verdreven Duitsch predikant genoot hij

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Wedergeboorte (2) Wedergeboorte ofwel bekering

Wedergeboorte (2) Wedergeboorte ofwel bekering Wedergeboorte (2) In het voorgaande artikel hebben we gezien hoe de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis spreken over de wedergeboorte (of: bekering). Een belangrijke vraag die

Nadere informatie

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad.

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. We gaan het hebben over Johannes. Zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, die een zuster was van

Nadere informatie

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10)

Eerste lezing: I Kon. 8, , Tweede lezing: I Petr. 2, 4-9), Evangelie: Luc. 19, 1-10) Homilie op de verjaardag van de kerkwijding van de St. Catharinakathedraal te Utrecht bij de opening van het nieuwe studiejaar van de FKT. Utrecht, St. Catharinakathedraal - 22 augustus 2017 Eerste lezing:

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De betekenis van Ds. J. v.d. Haar voor de studie van de Nadere Reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie,

Nadere informatie

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius.

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van. Staveren. Met een weemoedig gevoel zet ik mij neer om een kort woord te schrijven tot nagedachtenis van den waardigen man, wiens

Nadere informatie

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK TE EDE VERLENGDE MAANDERWEG 146 PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING VERSIE 1.0, 20 FEBRUARI 2019 1. ALGEMENE GEGEVENS Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Ede Telefoonnummer

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Het oude verhaal. Het oude verhaal

Het oude verhaal. Het oude verhaal Het oude verhaal In De Gereformeerde Kerken worden een drietal kenmerken beleden (zuivere prediking, sacramentsbediening en tuchtuitoefening) waaraan de ware kerk te herkennen is (zie bijv. art. 29 NGB).

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen

Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen (1838-1889) 238 Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Themadienst: De Godheid van Jezus Christus

Themadienst: De Godheid van Jezus Christus Themadienst: De Godheid van Jezus Christus 13 mei 2018 19:00 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Kees Koetsier Organist: Wieger Jan Schaap Lector: Aone Koopmans Koster: Hans van Polen / Niels

Nadere informatie

Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers

Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers Algemene kenmerken Toegangsnummer: 743.D Periode: 1836-1983 Archiefvormer Gereformeerde Kerk; Particuliere Synode Inventaris

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen In deze dienst: Doop van Joël Bijlsma Voorganger: ds. Willem de Graaff Lezen : Johannes 16 : 29-17 : 11 Tekst : HC vraag en anwoord 69 en 70 Psalm 124 : 1, 2 en 3 Gezang 167 Gezang

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP DE DOOP

VOORBEREIDING OP DE DOOP DOOR HET WATER HEEN Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders en biedt een goede voorbereiding op de doopdienst. Bernard & Eline van Vreeswijk De doop van je kind is altijd een bijzondere

Nadere informatie

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena.

En bij het kruis van Jezus stonden Zijn moeder, de zuster van Zijn moeder, en Maria, de vrouw van Klopas, en Maria Magdalena. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. Johannes: zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, een zuster van Maria, de moeder van de Heere Jezus.

Nadere informatie

Register van preken, catechisaties en toespraken van ds. J.P. Paauwe. Vierde, opnieuw bijgewerkte druk

Register van preken, catechisaties en toespraken van ds. J.P. Paauwe. Vierde, opnieuw bijgewerkte druk Register van preken, catechisaties en toespraken van ds. J.P. Paauwe Vierde, opnieuw bijgewerkte druk Stichting tot uitgave van het werk van ds. J.P. Paauwe 2009 ISBN/EAN: 978-90-72048-23-3 Voorwoord Dit

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Lamotius en Eewoud Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 6 (1982), no. 1, p. 32-36. Copyright

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen.

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. Orde van dienst Voorganger: ds. Henk Jan Ketelaar Ouderling van dienst: dhr. Gerard Kruit. Organist: dhr. Jan van der Meer Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. - Woord van welkom en mededelingen

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave:

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober 2004 5,6 36 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: Voorwoord Het Christendom Het ontstaan van het Christendom Christelijke stromingen Video

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking en mededelingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 14 (1990), no. 1 (Voorjaar), p. 69-72.

Nadere informatie

A. van Dijk. # Inhoud Jaren Vorm 1 Kalender Doos 1.1 Kalender

A. van Dijk. # Inhoud Jaren Vorm 1 Kalender Doos 1.1 Kalender A. van Dijk Archiefblokgegevens Archiefnummer: Archiefnaam: A. van Dijk Begin-eindjaar: 1830-1896 Omvang: 0.66m. / 6 dozen Plaats: SS18 Bewerker: Erik de Roode Datum bewerking: 13 augustus 2018 Voorwaarden

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 4 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DORDTSE LEERREGELS D O M I N E E O N L I N E. O R G DORDTSE LEERREGELS Vierhonderd jaar geleden was er in de stad Dordrecht een grote landelijke

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 3, p. 73-80. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Inventaris van het archief van A. van der Ziel

Inventaris van het archief van A. van der Ziel Inventaris van het archief van A. van der Ziel Levensjaren 1905-1990 (1934-1989) 546 Samengesteld door mw. drs. Iet Kiel-Hartog Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden)

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) 'De worstelinge Jakobs' als pamflet. Reactie op: Bibliografie betreffende Simon Simonides / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden

Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden Stukken verzameld door A. Rutgers (1849-1875) 205 Samengesteld door P. Hoekstra e.a. Historisch Documentatiecentrum

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Bibliografie betreffende Simon Simonides / J. van der Haar. Haar, J. van der In Documentatieblad Nadere Reformatie, 1 (1977), no. 1, p. 15-19.

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding:

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Suetana Musica o.l.v. Simon de Groot Suetana Musica speelt:

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt Lieve mensen 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander.

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. Maasje van de Bunt. Maas

Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. Maasje van de Bunt. Maas Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van Maasje van de Bunt Maas * Ede, 22 april 1935 - Lunteren, 19 december 2018 Op maandag 24 december 2018 om 11.30 uur

Nadere informatie

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland inclusief de ordinanties, overgangsbepalingen en generale regelingen (bijgewerkt tot mei 2013) Uitgeverij

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Muziek: Willem Datema Toelichting De tekst van Handelingen 2 : 1 t/m 47, is genomen uit de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. De rolverdeling is als volgt:

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avonddienst op zondag 23 december in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerda Remmink Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

35. Waartoe ingezet? 36. Aldus gedenken 37. Heilsfeiten 38. Oude beloften 39. Verzinken 40. Gehoorzaamheid 41. Borglijden 42. Handschrift der zonde

35. Waartoe ingezet? 36. Aldus gedenken 37. Heilsfeiten 38. Oude beloften 39. Verzinken 40. Gehoorzaamheid 41. Borglijden 42. Handschrift der zonde Inhoud Woord vooraf door ds. P. den Butter Avondmaalsformulier 1. Kostbaar geschenk 2. Auteur 3. Indeling 4. Geliefden 5. Hoort aan! 6. Doet dat! 7. Vóór alle dingen nodig 8. Tot onze troost 9. Drie stukken

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

INHOUD UITGEGEVEN BUNDELS EN BOEKEN MET PREDIKATIES EN CATECHISATIES UITGESPROKEN DOOR DS. J.P. PAAUWE.

INHOUD UITGEGEVEN BUNDELS EN BOEKEN MET PREDIKATIES EN CATECHISATIES UITGESPROKEN DOOR DS. J.P. PAAUWE. Inhoud bundel 1942-1947 INHOUD UITGEGEVEN BUNDELS EN BOEKEN MET PREDIKATIES EN CATECHISATIES UITGESPROKEN DOOR DS. J.P. PAAUWE. 6-1942.Efeze 5:8; 17 november 1938, Rotterdam. 7. Johannes 7:6; 8 december

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

25 maart :00 / 10:30 uur

25 maart :00 / 10:30 uur 25 maart 2018 9:00 / 10:30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: K. Koetsier / Rex Arendsen Organist: Ans Kuus Lector: F. van den Broek / Marlies de Vroom Koster: Niels Kuyt / Evert van den Heuvel

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De opwekking in Nijkerk rond 1750 en de relatie met de Nadere Reformatie / A.D. van den Heuvel. Auteur(s) Heuvel, A.D. van den In Documentatieblad Nadere

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Plaatsingslijst van stukken betreffende D.C. Tiemens

Plaatsingslijst van stukken betreffende D.C. Tiemens 1009 Plaatsingslijst van stukken betreffende D.C. Tiemens Levensjaren 1909-1982, (1929-1967) Samengesteld door drs.k.d. Houniet HDC Protestantse Erfgoed Collectie Bibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Wolterus ter Burgh, schoolmeister en koster te Zwolle / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 4, p.

Nadere informatie

ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld.

ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld. ANBI Op deze pagina treft u alle ANBI-informatie aan van de Hervormde Wijkgemeente van b.a Rehobôth te Hollandscheveld. Ga direct naar de paragraaf: Inhoudsopgave A. Algemene gegevens...1 B. Samenstelling

Nadere informatie

Die dingen, waar wij onze aandacht op mogen richten, worden beschreven in de verzen 1 t/m 11. Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus

Die dingen, waar wij onze aandacht op mogen richten, worden beschreven in de verzen 1 t/m 11. Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus - 1 - Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus We slaan onze bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359, 381) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander. Houden

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (30) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 2,

Nadere informatie

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK De kleur is wit. Antifoon bij de intrede 1 De leerlingen bleven eensgezind volharden in het gebed samen met Maria, de moeder van Jezus. Vgl. Hnd 1,

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over:

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over: Samenvatting door een scholier 1098 woorden 6 juni 2005 6,2 41 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing 4.2. De bijbel De bijbel is het belangrijkste heilige boek van christenen. Pas rond

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid Liturgie PGA wijkgemeente Arnhem Zuid Vierplaats De Kandelaar mei 2015 APOSTOLISCHE GELOOFSBELIJDENIS Ik geloof in God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. En in Jezus Christus,

Nadere informatie

Prof. Doekes over de kerk (1)

Prof. Doekes over de kerk (1) Prof. Doekes over de kerk (1) Onderstaand het eerste artikel van prof. Doekes met als titel Afscheiding. AFSCHEIDING Is afscheiding alleen geoorloofd wanneer wij durven verklaren: deze gemeente is een

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Theodorus van der Groe als auteur van 'De oude orthodoxe leer' / G.H. Leurdijk. Leurdijk, G.H. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984),

Nadere informatie

Een klein beginsel 40

Een klein beginsel 40 C3 1 Een klein beginsel 40 Bespreken Romeinen 7:7-19 Hoe is Paulus erachter gekomen dat begeerlijkheid zonde is? (vers 7) Welke werking heeft Gods wet in zijn leven gehad? (vers 8, 9) Waaruit bestaat de

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Voorganger: ds. Corine van Eck Organist: dhr. Cor den Haan

Voorganger: ds. Corine van Eck Organist: dhr. Cor den Haan Orde van dienst voor de eredienst van 14 januari 2018 binnen de Protestantse gemeente Wolphaartsdijk In deze dienst zal Jaap de Jong het teken van de Heilige Doop ontvangen Voorganger: ds. Corine van Eck

Nadere informatie