Veluwerandmerengebied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veluwerandmerengebied"

Transcriptie

1 Fietsroute door de geschiedenis van het Veluwerandmerengebied + 37 km Wist u dat in de 14e eeuw roofridder Herbert van Putten vanuit zijn kasteel Nyebeek in het Veluwerandmerengebied huishield? Kent u de verhalen over de stormvloeden? Deze fietsroute leidt u langs verschillende relicten uit de historie van het Veluwerandmerengebied.

2 Fietsroute door de geschiedenis van het Veluwerandmerengebied Wist u dat in de 14e eeuw roofridder Herbert van Putten vanuit zijn kasteel Nyebeek in het Veluwerandmerengebied huishield? Kent u de verhalen over de stormvloeden? Wist u dat in Flevoland de oude restanten van het historische havenhoofd van Elburg liggen? Tijdens deze fietstocht wordt u door de geschiedenis van het Veluwerandmerengebied geleid. Onderweg komt u langs verschillende relicten uit de rijke historie van dit gebied. En door de verhalen uit het verleden leert u dit landschap met andere ogen te bekijken. Naast de vele bijzondere verhalen over de vroege middeleeuwen en de vrijwel intact gebleven vestingstad Elburg, voert de fietstocht u door prachtige natuurgebieden. Heel veel fiets- en leesplezier! Kop van t Ende 5 Informatie centrum Spijkbos Bremerbergbos 20 Ludgeruskerk Thornspic Veluwerandveer De Duif 16

3 Geschiedenis van de Veluwerandmeren Historie Diverse vindplaatsen op de zandruggen van de Veluwe en in de rivierdelta van het vroegere Almere wijzen erop dat het Veluwerandmerengebied al in de prehistorie bewoond werd. Het gebied kenmerkte zich door een merencomplex met moerasbossen en uitgestrekte veengebieden. Zuiderzee De Zuiderzee ontstond in de loop van de Middeleeuwen uit een merencomplex dat in de Romeinse tijd al bekend stond als Flevo Lacus. De soms woeste zee was zowel een vloek als een zegen voor de bewoners van het gebied. Handelsschepen bevoeren de zee en er werd volop gevist op haring, ansjovis en garnalen. Bij storm kon het flink spoken op de Zuiderzee. Honderden schepen vergingen met man en muis in het woeste water en dijken rond de zee braken regelmatig door. Inpolderingen In de loop van de negentiende eeuw ontstond het plan de Zuiderzee geheel of gedeeltelijk in te polderen. Het uiteindelijke plan tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee was afkomstig van Ir. Cornelis Lely. Met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 kwam er een einde aan eb en vloed in het gebied. Dat betekende een veel grotere veiligheid in het Veluwerandmerengebied. De afsluiting had grote gevolgen voor de visserij en de natuur, en betekende de nekslag voor de duizenden vissers die op de Zuiderzee hun boterham verdienden. Veel vissers maakten gebruik van de Zuiderzeesteunwet en vroegen een uitkering aan. Anderen werden bijvoorbeeld pluimveehouder of boer.

4 Startpunt Informatiecentrum Veluwerandmeren Het Informatiecentrum Veluwerandmeren is leuk voor jong en oud. Op speelse en interactieve wijze kom je er in korte tijd veel te weten over recreatie en natuur in het Veluwerandmerengebied. Ook (cultuur)historie en waterbeheer komen uitgebreid aan bod. Vanaf het dakterras heeft u een fantastisch uitzicht. Nieuw land Na de watersnood van 1916 werd op 14 juni 1918 de Zuiderzeewet aangenomen, waarin tot de inpoldering van de Zuiderzee werd besloten. Met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 kwam er een einde aan eb en vloed in het gebied. In 1957 was de drooglegging van Oostelijk Flevoland een feit. De nieuwe polder had in het begin hoofdzakelijk een agrarische bestemming. Dat is in het landschap nog goed te zien aan de strakke indeling en grote en rechte kavels. Er werden strenge eisen gesteld aan de bewoners van dit nieuwe land. Potentiële bewoners kregen bezoek van ambtenaren die kwamen kijken of zij hun huis netjes onderhielden en hun kinderen een goede opvoeding kregen. Kasteel Nyebeek In het Drontermeer (ten noorden van de brug), bij de oude haven van Elburg, heeft kasteel Nyebeek gestaan. In de 14e eeuw is kasteel Nyebeek door een stormvloed verwoest. Kasteel Nyebeek was een slot met een tien voet dikke muur, een valpoort en in het midden de woningen van de ridders. Rondom het kasteel lagen boerderijen, bossen en rietlanden vol met wild. Het was één van de vele kastelen van de (roof)ridders van Putten. 1. Start Vanaf het Informatiecentrum Veluwerandmeren fietst u in noordelijke richting. 2. Volg het fietspad onder de brug door. U fietst langs de zandopslag van Eeltink richting het historisch havenhoofd van Elburg. 3. Even voorbij de zandopslag is een uitkijkpunt. U heeft hier een mooi uitzicht op de haven van Elburg. 4. Steek de weg over richting het historisch havenhoofd van Elburg. Kijk goed uit met oversteken!

5 Historisch havenhoofd van Elburg Kop van t Ende Al in de vroege Middeleeuwen was visserij belangrijk voor Elburg. De toegang over water verzandde echter regelmatig. Daarom was het nodig om in zee dammen aan te leggen, zodat het voor vissers mogelijk bleef om veilig Elburg in te varen. Met de inpoldering van Flevoland kwam dit historische havenhoofd op het droge te liggen en werd onderdeel van het nieuwe land. Het drooggelegde gebied van Flevoland is niet altijd zeebodem geweest. Bij de Stobbenweg, ten noordwesten van het historisch havenhoofd, zijn bij de drooglegging van Flevoland de versteende restanten van een moerasbos uit de Steentijd tevoorschijn gekomen. Hanzestad Elburg Ooit was Elburg een rustiek vissers- en handelsplaatsje aan de Zuiderzee. De grond was eigendom van de plaatselijke (roof)ridder, terwijl de grond landinwaarts in bezit was van de graaf van Gelre. Begin 13e eeuw kreeg Elburg stadsrechten. Het was toen een nederzetting achter grachten, mogelijk met een houten palissade of aarden wal. Na eeuwenlang geteisterd te zijn geweest door overstromingen wordt, na de orkaan van 1362 en de watervloed van 1367, een rigoureus besluit genomen. Elburg moet worden verplaatst. Willem van Gulick, de toenmalige hertog van Gelre, geeft zijn rentmeester Arent thoe Boecop de opdracht om een versterkte stad te bouwen. In slechts vier jaar tijd (1392 tot 1396) bouwt Arent thoe Boecop een stad met een rechthoekige plattegrond. 5. Fiets over het fietspad onderlangs het historisch havenhoofd naar de Elburgerweg. Vervolg uw weg (linksaf) richting Elburg. U fietst over de brug langs de haven naar het historische centrum van Elburg. 6. Bij de rotonde gaat u linksaf naar het centrum van Elburg. 7. Ga onder de poort door naar de binnenstad van Elburg, de Vischpoortstraat. 8. Ga over de brug rechtdoor, de Jufferenstraat, en verlaat de stad. 9. U kruist de stadsgracht. Sla voor de parkeerplaats rechtsaf, de Gregorystraat in.

6 Ruïne Sint Ludgeruskerk Op de grens van Elburg en Doornspijk ziet u de restanten van de Sint Ludgeruskerk. De fundamenten van de Sint Ludgeruskerk kwamen aan het licht bij archeologisch onderzoek in Rond 1100 stond hier een tufstenen kerk, gebouwd op de restanten van een nog ouder houten kerkje. De kerk is vernoemd naar Sint Ludgerus, een zendeling die in de 8e eeuw de Friezen moest bekeren. Er zijn verwijzingen dat Ludgerus in deze regio kwam schuilen bij familie als de Friezen weer eens in opstand kwamen. De Sint Ludgeruskerk is in 1825 verwoest door water en vuur. Nu resten er niet meer dan de fundamenten. Het oude land van Thornspic De oudste vermelding van omstreeks het jaar 800 spreekt van de Villa Thornspic. Dit is een nederzetting met een zekere kern, de plaats waar de eigenaar van het landgoed woonde. Zo n villa bestond uit verscheidene boerderijen die soms zelfs op vrij grote afstand van het middelpunt lagen. Het gebied was in bezit van de hertog van Gelre, die een belangrijke rol speelde in de ontginning van het land en ontstaan van het dorp. In de 16e eeuw kreeg het gebied aan het einde van de Kerkdijk de naam Doornspijk. In 1825 stortte de kerk aan zee in en verhuisde de naam Doornspijk naar het gebied tegenover het erf Klarenbeek. 10. De Gregorystraat gaat over in de Wildemaetstraat. 11. U fietst korte tijd parallel aan de Flevoweg. 12. Steek bij de Nieuwstadsweg de Flevoweg over. Kijk goed uit bij het oversteken! Volg de Nieuwstadsweg (langs de oude zeedijk) tot de ruïne van de Ludgeruskerk. 13. U fietst verder over de Oude Zeeweg en vervolgens over de Knibbelweg en komt in het gebied van de Bijssel.

7 Bijssel De (roof)ridder Herbert van Putten en zijn familie hadden in foliobladen nodig om al hun bezittingen vast te leggen. Er werd een nauwkeurige boekhouding bijgehouden, waaruit valt op te maken dat Gerardus van Bijssel jaarlijks op St. Maarten 35 geldstukken en vier kapoenen moest leveren als vergoeding voor één weiland. De Graaf van Gelre had in Bijssel 18 boerderijen, waarop horigen werkten. Het goet tot Bijssell, een versterkt adellijk huis, was in de loop der jaren in bezit van verschillende geslachten. Achter het huis waren een hof, plantages en vijf landerijen. Volgens overlevering is het huis driemaal verplaatst vanwege voortdurende afkalving van de kust en bestaat het al lang niet meer. Molen De Duif Op deze locatie stond al voor 1818 een standerdmolen. In 1886 brandde de molen door blikseminslag af. De firma Ten Sijthof uit Deventer had een molen in onderdelen klaarliggen voor een Limburgs bedrijf dat failliet was gegaan. Deze werd toen aangekocht en in zes weken tijd was de molen weer klaar voor gebruik. 14. Ga op de kruising met de Bliksweg linksaf. Aan het eind komt u op de Oude Molenweg. 15. Sla bij molen De Duif rechtsaf, de Kolmansweg. 16. Vervolg de Kolmansweg tot de Vreeweg. Ga hier rechtsaf richting de pont. 17. Neem de pont over het Veluwemeer. Veluwerandmeren De Veluwerandmeren bieden voor elk wat wils. Recreatie en natuur gaan er hand in hand. Dat is één van de aantrekkelijkste kanten van dit veelzijdige, maar tegelijk kwetsbare gebied. De goede waterkwaliteit heeft er voor gezorgd dat de Veluwerandmeren een wetland van internationale betekenis is. Het is een gebied waar veel watervogels, waaronder de zeldzame kleine zwaan, rusten en voedsel vinden. Waterplanten, zoals fonteinkruiden en kranswieren, gedijen nergens ter wereld zo goed als in de Veluwerandmeren.

8 18. U komt aan bij Aquacentrum Bremerbergse Hoek. Verlaat het terrein. U kruist een fietspad en gaat hier rechtsaf. U fietst langs het Veluwemeer in noordoostelijke richting. 19. Ga bij de kruising met de Bijsselseweg linksaf. Als u erg moe bent, kunt u de route inkorten door het fietspad te vervolgen. U komt dan vanzelf weer uit bij het Informatiecentrum Veluwerandmeren. Biddingahem Aan het einde van de 8e eeuw bestond een buurtschap Biddingahem, ook wel Bidningahusum genoemd. Hieraan dankt het huidige Biddinghuizen haar naam. Het buurtschap Biddingahem lag in de buurt van Doornspijk. Naast de haven aan de monding van een rivier, waren er boerderijen, herenhuizen en een kerk in Biddingahem. In de 12e eeuw is Biddingahem mogelijk verloren gegaan door stormvloeden. De Allerheiligenvloed in 1170 betekende mogelijk het definitieve einde voor Biddingahem. Spijkbos De naam het Spijk komt uit een ver verleden, toen vissers de Zuiderzee bevoeren en er hun netten uitwierpen om aan de kost te komen. Het Spijkbos is aangelegd tussen 1965 en Middenin het Spijkbos ligt de spijkvijver. s Zomers zijn er prachtige soorten libellen te zien en in de herfst en in de winter strijken er veel soorten watervogels neer om te rusten. Dit is een uitgave van: Informatiecentrum Veluwerandmeren Bremberbergdijk 10a 8256 RD Biddinghuizen Steek de Spijkweg over. Fiets een klein stukje naar rechts en neem het fietspad linksaf het bos in. 21. Ga op de T-splitsing rechtsaf. U fietst achter Walibi World langs de Bremerberg Tocht. 22. Ga bij ANWBpaddestoel een klein stukje linksaf en direct weer rechts (dus vrijwel rechtdoor) het Spijkbos in. 23. Ga bij ANWBpaddestoel rechtsaf tot u bij de Spijkweg bent. Steek voorzichtig over. 24. Ga rechtdoor tot u bij de dijk uitkomt. 25. Ga hier linksaf tot u weer bij het Informatiecentrum Veluwerandmeren bent. Deze fietstocht is mogelijk gemaakt door: aigu ontwerpstudio

Heel veel fiets- en leesplezier!

Heel veel fiets- en leesplezier! Heel veel fiets- en leesplezier! Geschiedenis van de Veluwerandmeren Historie Diverse vindplaatsen op de zandruggen van de Veluwe en in de rivierdelta van het vroegere Almere wijzen erop dat het Veluwerandmerengebied

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122375 Van Harderwijk naar Lelystad

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122375 Van Harderwijk naar Lelystad Fietsroute 122375 Van Harderwijk naar Lelystad Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats de poel De Poel Ede Gld Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt de poel De Poel Ede Gld Dichtstbijzijnde

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122254 Scheveningen, Den Haag en Leidschendam

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122254 Scheveningen, Den Haag en Leidschendam Fietsroute 122254 Scheveningen, Den Haag en Leidschendam Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats de kuil Wassenaarseslag 2242 PG Wassenaar Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt de

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Fietsroute door de Zuidplaspolder. Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km

Fietsroute door de Zuidplaspolder. Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km Zuidplaspolder Routebeschrijving 33 km Deze fietstocht laat u de mooie plekjes en locaties zien waar wij van het hoogheemraadschap en de vereniging Molenvrienden Rottemerengebied trots op zijn. De fietsroute

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 5 Nederland Gelderland Elburg 45.3 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 182867 1km 2015 Falkplan BV 2 van 5 Nederland Gelderland Elburg 45.3 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 182867 Falk-VVV fietskaarten, een

Nadere informatie

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele

2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele 2007 Stichting ReCreatief Fietsen Traject 1 uit Fietsen langs Hunebedden Deze route mag alleen gebruikt worden voor eigen gebruik en op geen enkele andere manier worden vermenigvuldigd of verspreid. traject

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats dagrecreatieterrein everstein Lekdijk 4124 KC Vianen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis theoretische opdracht, 2VMBO Naam: Klas: Theoretische Opdracht De geschiedenis van Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland begint duizenden jaren geleden.

Nadere informatie

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats Vissen in het IJsselmeer Romke Kats Functies IJsselmeer Water Transport Recreatie Visserij Natuur Vissen in het IJsselmeer Historie Ecologie Voedselketen IJsselmeer algen, vissen, mosselen, waterplanten,

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Kijfhoek Aan de Devel.

Kijfhoek Aan de Devel. Kijfhoek Aan de Devel. ?????? Kijfhoek aan de Devel? Een nieuwe plaats?. Nooit van gehoord. We gaan op zoek. Want we kennen wel o.a. Capelle a/d. IJssel, Krimpen a/d. IJssel, Alphen a/d. Rijn, Noordwijk

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

MGCC Regio Midden-Nederland

MGCC Regio Midden-Nederland MGCC Regio Midden-Nederland Start: Pannenkoekenhuis De Stapel(b)akker Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt Oude Waag 21 4153 RC BEESD Tel. 0345-618901 Tijdstip: Ontvangst vanaf: 11.30 uur Start: wanneer

Nadere informatie

Wandel mee met de SP!

Wandel mee met de SP! Wandel mee met de SP! De Veghelse Verbindingsroute De SP in Veghel heeft een wandelroute bedacht, de Veghelse Verbindingsroute, om aandacht te vragen voor de natuurwaarde van het Duits Lijntje. Er zijn

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Nunspeet, Oldebroek en Elburg

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Nunspeet, Oldebroek en Elburg Fietsroute 122130 Nunspeet, Oldebroek en Elburg Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats de poel De Poel Ede Gld Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt de poel De Poel Ede Gld Dichtstbijzijnde

Nadere informatie

Net over de grens 37 km

Net over de grens 37 km STARTPUNT: Postelhoek Laagsestraat 56, 7637 PC Oud Ootmarsum Overijssel Net over de grens 37 km De fietsroute Net over de grens brengt u vanaf eetcafé Postelhoek in Oud-Ootmarsum al snel in Duitsland.

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum Fietsroute 122139 Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Berlicum Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats velder Velder 5298 Boxtel Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt velder Velder 5298

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

Fietsroute Gelderse Vallei en Grebbelinie

Fietsroute Gelderse Vallei en Grebbelinie Fietsroute Gelderse Vallei en Grebbelinie Deze route wordt aangeboden 50 50 Hotel Belmont Start- en eindpunt: 50 50 Hotel Belmont, Goorsteeg 66 in Ede Afstand: 39,5 km Op de rand van Veluwe en Gelderse

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM ROUTE 10 km Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 10 kilometer neemt je mee door een bijzondere Moluksewijk en een karakteristiek landschap.

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

29 april - 7 mei 2017

29 april - 7 mei 2017 Meer informatie Waar? Veerweg 1,, Opheusden, Gelderland Telefoon: 0900 6363 888 E-mail: info@rivierenland.biz Website: http://www.rivierenland.nl Wanneer? 29 april 2017 30 april 2017 1 mei 2017 2 mei 2017

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

1. Start: P naast kasteel Wijlre

1. Start: P naast kasteel Wijlre Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Limburg : Wijlre-Valkenburg : Wijlre : P aan de Beertsenhoven : Naast Kasteel Wijlre RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden

Nadere informatie

1. Start route Wijlre:

1. Start route Wijlre: Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 12 KM : Limburg : Wijlre-Gulpen : Wijlre of Gulpen : Wijlre P Marchierstraat : Gulpen P Zwembad : Heuvels met enkele klimmetjes, en mooi vergezichten

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland Fietsroute 122294 Middelburg, Wolphaartsdijk en Nieuw- en Sint Joostland Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats maria- en havenpolder Pasdam Sluis Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 25.3 (ongeveer 1:28 u.) Fietsroute 148527 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 25.3 (ongeveer 1:28 u.) Fietsroute 148527 Falk-VVV

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk Fietsroute 122132 Hoek van Holland, Loosduinen en Naaldwijk Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats staeldiep Rotterdam Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt staeldiep Rotterdam Dichtstbijzijnde

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK HULST Vertrek: voor de school. Fiets richting Vogelwaarde via de Hengstdijkse Kerkstraat. Let op: fiets achter elkaar, want er is hier

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122142 Someren, Maarheeze en Nederweert

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122142 Someren, Maarheeze en Nederweert Fietsroute 122142 Someren, Maarheeze en Nederweert Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats vaarle Vaarle Nuenen, Gerwen en Nederwetten Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt vaarle

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats fischerplaats Hogering 1309 Almere Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt fischerplaats

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

De Donk (Alblasserwaard)

De Donk (Alblasserwaard) 11 De Donk (Alblasserwaard) 12 De Donk (Alblasserwaard) GPS: N 51 53.631 - E 4 47.222 De Donk is een afgelegen plek in de Alblasserwaard, een van de oudste polders in Nederland. De Alblasserwaard is omsloten

Nadere informatie

KUNSTPROJECT VLAG - SIGRID CALON een fietstocht langs de grens van Tilburg, gemarkeerd door vlaggen.

KUNSTPROJECT VLAG - SIGRID CALON een fietstocht langs de grens van Tilburg, gemarkeerd door vlaggen. KUNSTPROJECT VLAG - SIGRID CALON een fietstocht langs de grens van Tilburg, gemarkeerd door vlaggen. Vanaf 20 juli hangen er veertig vlaggen op de grens van de stad Tilburg. Deze zijn ontworpen en gemaakt

Nadere informatie

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER ROUTE 28 km 20 19 Een reis langs de middeleeuwse verdedigingslinie, ook wel 'landweer' genoemd. Een mooie fietstocht door het fraaie Sallands landschap, van Bathmen naar Holten

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km OVERIJSSELS VECHTDAL ROUTE 33 km Geniet van de schoonheid van het Vechtdal door deze prachtige fietsroute te fietsen. Tijdens de route komt u diverse soorten natuur tegen als bos, heide, uitgestrekte grasweide

Nadere informatie

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk IJsselmeer 7 dagen individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer, een rondje "Hollands

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Gelderland Ede 49.3 (ongeveer 2:53 u.) Fietsroute 179621 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Gelderland Ede 49.3 (ongeveer 2:53 u.) Fietsroute 179621 Falk-VVV fietskaarten, een serie

Nadere informatie

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Schokland Ontdek het verborgen verleden van Schokland Methodelink bij het lespakket Archeoroute Schokland De culturen en landschappen op Schokland vormen een veelzijdig onderwerp voor uw les in de groepen 6, 7 en

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121668 Zwolle, Hoonhorst en Dalfsen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121668 Zwolle, Hoonhorst en Dalfsen Fietsroute 121668 Zwolle, Hoonhorst en Dalfsen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats kotermeerstal Kotermeerstalpad 7701 Hardenberg Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt kotermeerstal

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122285 Soest, Eemdijk en Huizen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122285 Soest, Eemdijk en Huizen Fietsroute 122285 Soest, Eemdijk en Huizen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats groenlingplaats Groenlingweg Almere Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt groenlingplaats Groenlingweg

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar. fietstocht. Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland

Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar. fietstocht. Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar fietstocht Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar colofon Tekst: A. Wieffering

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 1km 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE Het start- en eindpunt van de wandeling is bij het Heer Arendhuis, Torenring 46 in s-heer Arendskerke, vlak bij de kerk. Er zijn 2 routes, Arendpad 1: 6,8 kilometer en Arendpad 2: 9,3 kilometer. Arendpad

Nadere informatie

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 km : Drenthe : Gees : Tourist Info Gees : Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees Bijzonderheden : bos, heide, mooie ven : 70% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD =

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122144 Brunssum, Kerkrade en Heerlen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122144 Brunssum, Kerkrade en Heerlen Fietsroute 122144 Brunssum, Kerkrade en Heerlen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats mondo verde Groene Wereld Landgraaf Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt mondo verde Groene

Nadere informatie

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016)

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Voor deze reconstructie is gebruik gemaakt van de kaarten uit de publicaties

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Gelderland Maasdriel 48 (ongeveer 2:49 u.) Fietsroute 179653 1km 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Gelderland Maasdriel 48 (ongeveer 2:49 u.) Fietsroute 179653 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121686 Helmond, Lierop en Mierlo

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121686 Helmond, Lierop en Mierlo Fietsroute 121686 Helmond, Lierop en Mierlo Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats vaarle Vaarle Nuenen, Gerwen en Nederwetten Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt vaarle Vaarle

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 39.4 (ongeveer 2:18 u.) Fietsroute 115222 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 39.4 (ongeveer 2:18 u.) Fietsroute 115222 Falk-VVV

Nadere informatie

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Harderwijk kende oorspronkelijk zeven stadspoorten. De meest onbekende hiervan is de Peelenpoort aan het einde van de Grote Oosterwijk. Deze poort

Nadere informatie

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne Heffen: Verklaring naam Heffen: Eerste maal vermelding in 1088 Heffena = Heffe en A Wil zeggen bezinksel en water Mogelijke betekenis: modderbeek of moerasgebied Een andere mogelijke betekenis is dat het

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Stelling van Amsterdam Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 5 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Utrecht Utrecht 32.5 (ongeveer 1:53 u.) Fietsroute 115219 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Utrecht Utrecht 32.5 (ongeveer 1:53 u.) Fietsroute 115219 Oude landgoederen, indrukwekkende

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer

specimen Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe www.drenthe.nl Wandelen en genieten van de omgeving! De lengte van deze route is 12 kilometer Dorpsommetje Izakje de Vries Zuidwest Drenthe De lengte van deze route is 12 kilometer Wandelen en genieten van de omgeving! www.drenthe.nl Dorpsommetje Izakje de Vries De Dorpsvereniging Nijeveen heeft

Nadere informatie

Fietsen over het Regge fietspad C.

Fietsen over het Regge fietspad C. Fietsen over het Regge fietspad C. In het buitenland zijn ze er al jaren, goed bewijzerde fietspaden langs rivieren. Zo kun je in Duitsland fietsen langs de Moezel, de Donau of de Elbe. Ook kleinere rivieren

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Raalte, Hellendoorn en Luttenberg

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Raalte, Hellendoorn en Luttenberg Fietsroute 122274 Raalte, Hellendoorn en Luttenberg Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats kotermeerstal Kotermeerstalpad 7701 Hardenberg Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt kotermeerstal

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie