Inspiratie voor een Grafheuvelcentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspiratie voor een Grafheuvelcentrum"

Transcriptie

1 Inspiratie voor een Grafheuvelcentrum

2 Colofon Opdrachtgever Gemeente Apeldoorn Gemeente Epe Dit document is tot stand gekomen door de enthousiaste inbreng van Masja Parlevliet, archeoloog gemeente Apeldoorn Nathalie Vossen, regioarcheoloog Stedendriehoek Maarten Wispelwey, regioarcheoloog Noord Veluwe Redactie en tekst Else Gootjes, Erfgoed Gelderland Carolien Loomans, Erfgoed Gelderland Vormgeving Lonneke Beukenholdt, BLKVLD & Bos Erfgoed Afbeeldingen Quentin Bourgeois, Maud Heldens, Mikko Kriek, Museum Het Pakhuis, Ans van Remmen, Rijksmuseum van Oudheden Arnhem, maart 2017

3 Archeologische schatkamer De Veluwe is één grote archeologische schatkamer. Meestal is de archeologische rijkdom in de bodem verborgen, maar op de Veluwe is deze juist heel goed zichtbaar. In het prachtige landschap kun je minstens zevenhonderd grafheuvels zien. Zonder verhaal zijn deze heuvels slechts bulten zand waar mensen in begraven liggen. Door onderzoek is er steeds meer bekend over de grafheuvels. Daarom is het tijd deze bijzondere en unieke verhalen van de grafheuvels te vertellen aan een breed publiek. Dit inspiratiedocument verkent de mogelijkheden voor een op te richten grafheuvelcentrum op de Veluwe. Wat is er nodig voor de realisatie? Welk publiek kan een grafheuvelcentrum trekken? Waarom juist op de Veluwe? Het is tijd voor een grafheuvelcentrum op de Veluwe! Missie Het realiseren van een uitnodigend grafheuvelcentrum op de Veluwe op een plek en manier die past in het landschap èn bij deze tijd waar bezoekers het verhaal van de grafheuvels en het landschap op een aantrekkelijke manier kunnen beleven en waar de prehistorie, met zijn dagelijks leven, gebruiken en rituelen, met de technieken van de huidige tijd, tot leven komt.

4 Het lijkt slechts een bult zand, maar als je het verhaal erbij hoort is het super interessant! Nathalie Vossen (Archeoloog gemeente Epe)

5 Over grafheuvels Wat is een grafheuvel? Een grafheuvel (tumulus) is een graf met een heuvel erover. Grafheuvels zijn gemaakt over een periode van duizenden jaren. Soms ligt er één persoon in een grafheuvel, soms meerdere en soms is de grafheuvel gebruikt voor het begraven van later overleden mensen. In Nederland zijn nog 4000 grafheuvels bekend. Op de Veluwe bevindt zich een grote concentratie van grafheuvels, er zijn er ongeveer nog 700 te zien. De meeste grafheuvels liggen in Apeldoorn, Epe en Ermelo, bijna 500 stuks. De oudst bekende grafheuvel is ongeveer 5000 jaar geleden aangelegd bij Apeldoorn. Ligging in het landschap Grafheuvels liggen niet op een toevallige plek. Sommige bevinden zich op een eenzame, markante plek in het landschap zoals de twee grafheuvels bij de Echoput in Apeldoorn. Anderen bevinden zich in een groepje of rij. Tussen Epe en Vaassen bevinden zich 50 grafheuvels op een lijn van wel zes kilometer lang. Later worden de doden vlakbij elkaar begraven in urnenvelden. Hier liggen heel veel kleine grafheuvels bij elkaar.

6

7 Waarom op de Veluwe? Inzichten uit onderzoek delen Baanbrekend archeologisch onderzoek van de Universiteit Leiden in de afgelopen tien jaar heeft heel veel nieuwe kennis en inzichten opgeleverd. Met behulp van moderne technieken en presentaties kan deze kennis nu vertaald worden naar een breed publiek. De belangrijke taak om het publiek bij ons archeologisch erfgoed te betrekken, wordt in het Verdrag van Malta specifiek genoemd. Publiekstrekker De Veluwe is een populaire binnenlandse bestemming met bijna 7,5 miljoen overnachtingen. En er wonen op de Veluwe bijna 1 miljoen mensen. Daarmee is er een grote potentiële doelgroep voor het grafheuvelcentrum binnen handbereik. Een uitnodigend grafheuvelcentrum is een leuk dagje uit waar op een laagdrempelige en moderne manier de prehistorie beleefd wordt. Het vormt een mooie aanvulling op het reeds bestaande toeristische aanbod. Dé plek voor grafheuvels Er is in heel Nederland nog geen plek waar de verhalen en de geschiedenis van de grafheuvels samen komen en in samenhang met het landschap vertelt worden. In Nederland zijn bijna 4000 grafheuvels bekend, waarvan de hoogste concentratie (circa 700 stuks) in het Veluwse landschap ligt. De combinatie van de grote hoeveelheid zichtbare grafheuvels in het prachtige landschap maakt de Veluwe bij uitstek de plek om dit initiatief te realiseren. Kenmerkend voor de Veluwe Zoals hunebedden voor Drenthe kenmerkende cultuurhistorische elementen zijn, zo kunnen grafheuvels dit zijn voor de Veluwe. In de Canon van Nederland worden hunebedden als eerste venster genoemd, en komen ze samen met grafheuvels, in de programma s van alle basisscholen voor. In de Gelderse canon vormen de grafheuvels zelfstandig het eerste verhaal in onze geschiedenis. Draagvlak Het realiseren van een grafheuvelcentrum sluit aan bij het beleid van de Provincie Gelderland om de komende jaren de Veluwe op de toeristische nummer één van Nederland te krijgen. Zowel bij nationale onderzoeksinstituten als in Gelderland zelf is draagvlak en enthousiasme aanwezig voor dit bijzondere initiatief.

8

9 Bouwstenen voor een grafheuvelcentrum Voor een grafheuvelcentrum zijn verschillende bouwstenen nodig. Sommige zijn essentieel, anderen kunnen in een later stadium toegevoegd worden. Samen zorgen ze voor een uitnodigend, verrassend, inhoudelijk en duurzaam initiatief rondom grafheuvels in Nederland.

10 Bouwsteen Landschap en locatie [een plek met aantrekkingskracht] Voor het publiek is het heel krachtig als de verhalen over de grafheuvels en de prehistorie op één plek samen komen in een landschap dat hierbij past. Door een bijzondere locatie te creëren met verblijfskwaliteit, waar mensen op zichzelf al veel kunnen beleven, trekt het grafheuvelcentrum bezoekers. Het ontwerp zelf draagt bij aan het verhaal en de verbeelding. Er is nog geen voorkeur voor één concrete locatie. Wel zijn er een aantal kansrijke locaties op de Veluwe. Voorwaarde is dat het grafheuvelcentrum op loopafstand van een grafheuvel komt. Aandachtspunt is de bereikbaarheid van het centrum, zowel per fiets, als met de auto (inclusief parkeren) en het openbaar vervoer. Belangrijk is dat het grafheuvelcentrum duurzaam is qua opzet en goed past in het landschap en aansluit bij het Veluws Recreatief Netwerk. De Veluwe is het op één na grootste natuurgebied van Nederland, met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten. Op sommige plekken is het landschap echter kwetsbaar, recreatief medegebruik zal daar rekening mee moeten houden.

11 Grafheuvelonderzoek Vanaf het begin van de 20e eeuw worden de grafheuvels in Nederland op meer wetenschappelijke manier onderzocht. Na 1970 ligt de nadruk op de bescherming van grafheuvels in plaats van opgraven. Omdat er nog veel vragen over grafheuvels bestaan start de Universiteit Leiden in 2008 een nieuw onderzoek. In dit onderzoek staan niet meer alleen naar de grafheuvels centraal, maar ook de sporen en het landschap eromheen. Nieuw gebouw in de vorm van een grafheuvel Herbestemmingslocatie inrichten als grafheuvelcentrum Informatiecentrum, eventueel combinatie met bestaand natuurcentrum, met tentoonstelling en natuurspeeltuin Uitkijktoren over de grafheuvellijn (Epe-Vaassen) Reizende plek, de grafheuvelbus met Archeohotspot

12 Wist u dat? Grafgiften als belangrijke informatiebronnen Overledenen vaak voorwerpen en een beker met voedsel meekrijgen in de grafheuvel Deze voorwerpen de archeoloog informatie geven over de ouderdom van de grafheuvel en over wie er begraven is Bij grafgiften altijd uit een vaste set gekozen werd: een bijl, dolk, pijlpunten en pot Grafgiften zijn goed te presenteren in een museum of informatiecentrum Samen gaan van functies, bijvoorbeeld uitvalsbasis vrijwillige archeologiewacht Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking Horeca in combinatie met natuurspeeltuin Samenwerking met ondernemers

13 Bouwsteen Organisatie en financiering [van realisatie tot vrijwilligers] De organisatie van het grafheuvelcentrum kan op verschillende manieren vorm krijgen. Als zelfstandig bedrijf of stichting, een samenwerking tussen of uitbreiding van een bestaande organisatie(s) of vanuit de overheid (provincie of gemeente). Financiering is nodig voor de eenmalige realisatie én voor de exploitatie op langere termijn. Vanuit diverse fondsen en sponsoring zijn bijdragen voor de realisatie en programmering mogelijk. Het combineren van functies in het centrum, zoals (kleinschalige) horeca, een winkel of maatschappelijk verantwoord ondernemen, verhuren van (deel)locaties, kan de exploitatie sluitend maken. Een beperkte professionele staf is onontbeerlijk voor de coördinatie, om de kwaliteit te bewaken en te zorgen voor projectfinanciering. Daarnaast is een aanzienlijk aantal vrijwilligers essentieel. Er is een groot team van (lokale) vrijwilligers beschikbaar die graag een rol spelen bij de openstelling, rondleidingen en ontvangst van groepen.

14 Bouwsteen Verhaal en beleving [de verhalen centraal] Er zijn bijzondere verhalen te vertellen over grafheuvels en deze verhalen vormen de basis voor het centrum. Dit beperkt zich niet tot de feitelijke archeologische informatie, maar juist de beleving staat centraal. Door het vertellen van persoonlijke verhalen van de Bronstijdvrouw, de Steentijdman en hun gezin kunnen de grafheuvels en de mensen die leefden in de prehistorie tot leven worden gewekt. Met nieuwe multimediale mogelijkheden kan de bezoeker het leven van toen ervaren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je kan ervaren hoe het landschap door de eeuwen heen om je heen verandert, dat je kan zien hoe je eruit ziet in kleding uit de Bronstijd, dat je kan ervaren hoe een begrafenisritueel ging in de Steentijd of hoe in de IJzertijd rondom een urnenveld gewoond werd. Een wezenlijk onderdeel van het aanbod is een activiteitenprogramma, waar het zoveel mogelijk om zelf doen en zelf ervaren gaat. Bovendien kan de programmering goed aangepast worden aan de tijd van het jaar, trekt het extra bezoekers en stimuleert het herhalingsbezoek. Het prikkelen van zintuigen wordt steeds belangrijker in communicatie. Het product, het merk of de dienst in alle facetten beleven, intrigeert mensen en zorgt voor een betere beeldvorming. (bron: Senta multisensory concepting)

15 Witte wievenbulten en galgenberg Grafheuvels spreken al eeuwen tot de verbeelding. Vroeger dacht men dat in grafheuvels en hunebedden witte wieven woonden. De spooksfeer wordt nog versterkt als vanaf de Middeleeuwen sommige grafheuvels de functie van galgenberg krijgen. De gehangene was op een verhoogde heuvel immers goed zichtbaar en had zo een afschrikwekkend effect. Beleef een grafheuvel of het leven in de prehistorie in 3D Zie het landschap door de eeuwen heen veranderen via een 360 graden film Zelf aanraken of doen! Er zijn allerlei replica s die je mag aanraken en gebruiken Herkennen van prehistorische pollen onder een microscoop of puzzelen met scherven Grafheuvels/prehistorie/landschap verbinden aan hedendaagse kunst Workshops: Wat at men in de prehistorie? Maak je eigen trechterbeker van Keramiek; Hoe zag men eruit in de Prehistorie? Wandelingen met gids (bijv. door steentijdman of bronstijdvrouw) Vakantie feestweken/ Kinderfeestjes (bijl of amulet maken) Macabere Escaperoom de dooie boel

16 Ontwikkelen lespakket Ga op grafheuvel safari met GPS Speurtocht/ zoekexcursie voor jongeren; los de archeologische raadselen op Speel een game rondom de grafheuvels Realiseren Archeohotspot: zelf archeologisch onderzoek doen. Graaf mee met de archeoloog Archeovondsten spreekuur

17 Bouwsteen Educatie [bezoekers van de toekomst] Educatie is een onmisbare bouwsteen voor het grafheuvelcentrum. In alle lesprogramma s voor scholen komen grafheuvels bij het eerste venster van de canon van de Nederlandse geschiedenis aan bod. Straks kan een bezoek aan een grafheuvel en het grafheuvelcentrum een onuitwisbare indruk op de leerlingen achterlaten. In Gelderland sluit een bezoek tevens aan op de bestaande leerlijn voor het basisonderwijs: Reizen in de Tijd. Educatief een kansrijk middel is het opzetten van een Archeohotspot, waar de lokale archeologie centraal staat. Bezoekers leren, door mee te mogen doen, hoe archeologisch onderzoek, naar grafheuvels, de prehistorie en het landschap gedaan wordt.

18 Bouwsteen Communicatie en marketing [grafheuvels als merk] Het grafheuvelcentrum valt of staat bij een goede marketing- en communicatiestrategie. Anders slaat het onderwerp letterlijk dood. Het moet voor bewoners en bezoekers van de Veluwe evident zijn dat, als je je op de Veluwe begeeft, je het verhaal achter de grafheuvel moet kennen en dat je dit het beste kan beleven in het grafheuvelcentrum. Vergelijk het met de hunebedden in Drenthe. Nu associëren Nederlanders de Veluwe met een natuurlijk landschap, maar eigenlijk is het één groot openluchtmuseum dat vol staat met (groen) erfgoed. Door de aandacht te vestigen op de belevingswaarde van het grafheuvelcentrum laat je zien dat dit groene erfgoed ook hip and happening kan zijn. Ontwikkeling van een eigen beeldmerk Website waarin verhaal én beleving centraal staat Een prehistorisch dier (kinderen) of persoon (volwassenen) waarmee je je kan identificeren Producten die iets te maken hebben met grafheuvels (knuffel Swoertje, speciaal bier, grafheuveltaartje, moderne trechterbeker, collectie stenen, kinderboeken, et cetera) Aanbieden leuke arrangementen (in samenwerking met overnachting in B&B/hotel, bezoek andere attracties in de regio, et cetera) Dag van de grafheuvel en/of activiteiten in bepaalde periode; aansluiten bij Allerzielen/ dia de las Muertos/ Halloween

19 Wist u dat? Hunebedden of grafheuvels? Hunebedden zijn de oudste zichtbare grafmonumenten in Nederland Hunebedden waren oorspronkelijk bedekt met een aarden heuvel. Op de Veluwe zijn dergelijke hunebedden nooit gevonden, waarschijnlijk vanwege het ontbreken van grote zwerfkeien. Op de Veluwe kennen we wel vlakgraven (kuilen waarin de overledenen werden begraven) uit de tijd van de Hunebedden. Het vlakgrafritueel verandert doordat over het graf een heuvel wordt opgeworpen. Grafheuvels komen vanaf dan zowel in als buiten ons land voor.

20 Schatgravers en urnenzoekers Vanaf de 17e eeuw ontstaat interesse in de oude schatten die in de grafheuvels te vinden zijn. Eerst zijn het notabelen die uit nieuwsgierigheid in de heuvels gaan graven. Urnen en andere grafvondsten komen in rariteitenkabinetten en oudheidkamers terecht. Wanneer op een zeker moment geld wordt uitgeloofd voor vondsten, roven zogenaamde grafrovers de grafheuvels op grote schaal. Daarom zijn er helaas maar weinig ongeschonden grafheuvels over. Het grafheuvelcentrum als kenniscentrum Onderzoek (zichtbaar) uitvoeren vanuit het grafheuvelcentrum Ondersteunen van onderzoekers Als brug fungeren tussen wetenschap en publiek De vondsten van oud onderzoek verdienen een podium

21 Bouwsteen Onderzoek [kenniscentrum in de toekomst] Vanaf 2008 doen de Universiteit Leiden, de gemeente Apeldoorn, het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onafgebroken onderzoek naar grafheuvels op de Veluwe en daarbuiten. Inmiddels zijn er talloze nieuwe ontdekkingen gedaan en zijn er diverse, proefschriften en andere publicaties over grafheuvels verschenen. Dit onderzoek wordt in Europa hoog gewaardeerd. Voor het eerst kan een goed verhaal over de grafheuvel en zijn ligging in het landschap, verteld worden. Dit onderzoek is nog niet klaar. Er worden nog altijd nieuwe grafheuvels ontdekt en er komen nieuwe onderzoeksvragen op.

22 Top 10 activiteiten toerist op de Veluwe 1) Wandeling maken 2) Uit eten gaan 4% 4% 2% 10% 19% 3) Bezoeken natuurgebied 4) Fietsen 5) Zwemmen 5% 6) Funshopping 8% 17% 7) Bezoek bezienswaardig gebouw 8) Bezoek dierenpark 9% 10% 12% 9) Bezoek museum 10) Bezoek pretpark Overig

23 Voor wie? Het grafheuvelcentrum op de Veluwe is er voor iedereen. Het beoogde publiek bestaat uit bewoners en toeristische bezoekers van de Veluwe. De doelgroep is divers en nieuwsgierig: (Groot)ouders met kinderen scholieren uit het basis en voortgezet onderwijs Mensen met interesse in geschiedenis, archeologie, landschap en de leefomgeving Mensen die voor de beleving komen Het grafheuvelcentrum staat voor een laagdrempelig bezoek waar de beleving van de prehistorie en het landschap voorop staat. Voor de bezoeker is veel te zien en te doen, leren gebeurt spelenderwijs. De erfgoedliefhebbers weten het wel te vinden, maar het verhaal is interessant voor iedereen. Masja Parlevliet (Archeoloog gemeente Apeldoorn) Bewoners en bezoekers van de Veluwe Verspreid over 21 gemeenten wonen er op de Veluwe bijna een miljoen mensen. Het overgrote deel van de toeristen op de Veluwe komt uit Nederland zelf. Landelijk staat de Veluwe op de tweede plaats (na de Noordzee badplaatsen) qua populairste toeristenregio. In 2015 vonden er 7,5 miljoen toeristische overnachtingen plaats op de Veluwe en per keer verblijft de Nederlandse vakantieganger gemiddeld 5 nachten op de Veluwe. Het bezoeken van een museum staat in de top-10 van activiteiten die de Nederlandse verblijfstoerist op de Veluwe graag doet. Bovenin de top-10 staan wandelen, uit eten gaan, bezoeken van een natuurgebied en fietsen. Het grafheuvelcentrum kan startpunt zijn van wandelingen, fietstochten, een plek in de natuur waar ook iets gegeten of gedronken kan worden.

24 Voor een onderzoeker is er niets mooier dan te constateren dat er een maatschappelijke roep is om de kennis die je vergaart. David Fontijn (Hoogleraar Archeologie van Vroeg Europa, Universiteit Leiden) In heel Europa ontstaat in de Late Prehistorie een vergelijkbaar grafritueel. Het samenhangende verhaal van de grafheuvels wordt alleen nog nergens in Europa in een museum verteld. Quentin Bourgeois (Onderzoeker Prehistorie van Noord-West Europa, Universiteit Leiden) Wij vertellen in Drenthe het verhaal van de Hunebedden. Het verhaal van de grafheuvels past perfect op de Veluwe. Hein Klompmaker (Directeur Hunebedcentrum) Een verhaal wordt des te krachtiger, als je het kan illustreren met de bijbehorende objecten en het vertelt in zijn natuurlijke context, op de plek waar het thuishoort. Wim Weijland (Directeur Rijksmuseum van Oudheden)

25 We moeten in de gaten houden dat we niet alleen bezig zijn voor de wetenschap, maar ook voor het publiek. En dat publiek is toevallig èrg gefascineerd door archeologie! Jos Bazelmans (Hoofd Archeologie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Met een moderne presentatie, allerlei multimediale middelen en een laagdrempelige randprogrammering kan je erfgoed en zeker ook archeologie heel aantrekkelijk aan het publiek overbrengen. Willem Bijleveld (Directeur Nederlands Openluchtmuseum) Grafheuvels zijn toch gewoon de piramides van de Veluwe!. Nathan Stukker (Wethouder Erfgoed gemeente Apeldoorn) Belangrijk is de combinatie van plek, partners en programmering! Erik Graafstal (Directeur Museum Hoge Woerd) Ik word graag ambassadeur van de grafheuvels op de Veluwe. Jan Aalbers (Wethouder Kunst en cultuur gemeente Epe)

26 Het is tijd voor een grafheuvelcentrum op de Veluwe! Bent u enthousiast? Wilt u zich aansluiten bij dit prachtige initiatief of wilt u meer informatie? Neem contact op met: archeologie@apeldoorn.nl

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Persmap - Vergeten Grafheuvels Limburgs Museum

Persmap - Vergeten Grafheuvels Limburgs Museum Vergeten Grafheuvels Twee bijzondere grafheuvelgroepen opgespoord. Ontdekt op internet Met behulp van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN, www.ahn.nl) zijn in nog geen jaar tijd twee unieke en goed

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Begraven en cremeren in de prehistorie

Begraven en cremeren in de prehistorie 9 e Cultuur n e e t historisch Apeldoorn e m g Begraven en cremeren in de prehistorie Rond kerkhoven, begraafplaatsen en andere zaken die met de dood te maken hebben, hangt vaak een waas van geheimzinnigheid

Nadere informatie

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck

Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie Boxmeer Sterckwijck Benutting archeologie In het plangebied Sterckwijck in de gemeente Boxmeer wordt vanaf juli 2007 een zorg-, leer- en bedrijvenpark, met daarin het nieuwe Maasziekenhuis,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

Kinderen en jongeren over erfgoed en archeologie

Kinderen en jongeren over erfgoed en archeologie Kinderen en jongeren over erfgoed en archeologie Presentatie op het congres Cultuur in Beeld Paul Sikkema Rotterdam 7 december 2016 Even voorstellen Over het onderzoek Toelichting Er is geen

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2016

Maand van de archeologie 2016 Met het project Maand van de archeologie plaatsen Erfpunt en SteM in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten voor jong en oud op een originele manier in de kijker. Als rode

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

Inspiratie voor je activiteit

Inspiratie voor je activiteit Inspiratie voor je activiteit Wat kun je doen tijdens de Archeologiedagen? Iedereen is welkom om mee te doen aan de Archeologiedagen, ook nonarcheologische organisaties. Hieronder hebben wij een verdeling

Nadere informatie

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan)

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (vraag 9 is vooral geschikt voor groep 7/8. Groep 5/6 kan deze vraag overslaan) UITLEG VOOR DE LEERKRACHT In deze lessenserie hebben leerlingen van alles geleerd over archeologie en het leven van vroeger. Met deze quiz kunnen ze hun kennis testen. Opmerking: De leerlingen hebben tot

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen

Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Algemene Docentenhandleiding bij de lesmaterialen over de archeologie van Vlaardingen Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 DE LESPAKKETTEN IN HET KORT... 3 2 DE OPBOUW VAN DE LESSEN... 4 3 ACHTEGRONDINFORMATIE

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort Veluwse Poort in beeld Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel van het onderzoek... 2 1.3. Probleemstelling...

Nadere informatie

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf

Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Castellum Hoge Woerd Ontdek het verleden en beleef het zelf Wil je zelf ervaren hoe het leven was in een Romeins verdedigingsfort? Dat (en nog veel meer) wordt mogelijk in Castellum Hoge Woerd. Utrecht

Nadere informatie

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Doordenkertjes & speurwerk voor in de klas - Opdrachten in SteM - Hoedenshow - ************* Waarom dragen we kleding en

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

De presentatie rond de trap

De presentatie rond de trap Kijktocht OER! Plus 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de prehistorie; de tijd van de jagers en boeren. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Deze kijktocht helpt je ontdekken

Nadere informatie

World Food Center uit de startblokken!

World Food Center uit de startblokken! World Food Center uit de startblokken! De plannen voor de realisatie van het World Food Center (WFC) zijn in een ver gevorderd stadium. Het WFC wordt een iconisch experience center waar de Nederlandse

Nadere informatie

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM

Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Van barbaarse broek tot extravagante hoed Workshop met begeleid bezoek aan SteM Doordenkertjes & speurwerk voor in de klas Opdrachten in SteM Hoedenshow ************* Waarom dragen we kleding en sieraden?

Nadere informatie

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Scharrelen, genieten, ontdekken, verwonderen, betrokkenheid JEUGDPROJECTEN Nu scharrelen, genieten en verwonderen, straks meer betrokkenheid voor natuur

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd

De Vlaardingencultuur. leven in de steentijd De Vlaardingencultuur leven in de steentijd INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LES 1... 4 LES 2... 5 LES 3... 7 OPDRACHTEN... 8-12 2 Inleiding Voor u ligt de docentenhandleiding van het lespakket over de Vlaardingencultuur.

Nadere informatie

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan educatie en publieksbereik. Bijdragen aan educatie en publieksbereik

De kracht van vrijwilligers Bijdragen aan educatie en publieksbereik. Bijdragen aan educatie en publieksbereik Bijdragen aan educatie en publieksbereik Vrijwilligers als ambassadeurs van de archeologie Wie met veel bevlogenheid met archeologie bezig is, kan daar ook enthousiast over vertellen. Door inzet van vrijwilligers

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

MUSEA MAASEIK. Het Terracotta Leger van Xi an. Schatten van de eerste keizers van China

MUSEA MAASEIK. Het Terracotta Leger van Xi an. Schatten van de eerste keizers van China MUSEA MAASEIK Het Terracotta Leger van Xi an Schatten van de eerste keizers van China 1 oktober 2008 t/m 31 maart 2009 Het Terracotta Leger van Xi an Schatten van de eerste keizers van China Exclusief

Nadere informatie

Omgevingsonderwijs in Ermelo

Omgevingsonderwijs in Ermelo Omgevingsonderwijs in Ermelo Docentenhandleiding Vakgroep Geschiedenis Juli 2012 Inleiding Voor u ligt een lessenserie en docentenhandleiding die gaan over omgevingsonderwijs in Ermelo. Deze serie is gemaakt

Nadere informatie

Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf,

Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf, Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf, De kinderen maken geschiedenis in Schijf. In de kerstvakantie hebben we op donderdag 5 januari 2012 met 7 personen een harde wind doorstaan

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Welkom 1. Opening 2. Voorstelrondje en toelichting doel van de avond 3. Workshop 1 e deel 1. USP s en kernkwaliteiten 2. Leefstijlen 4. Pauze (20 min.) 1. Op

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F - december

N I E U W S B R I E F - december N I E U W S B R I E F - december 2017 - Redactioneel Deze keer een nieuwsbrief met vooral 'inkijkjes' in verschillende zaken die voorbij komen bij Baduhenna. Wij houden u graag op de hoogte. Spectaculaire

Nadere informatie

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016

Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ. Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 Beleef de prehistorie HUNEBEDQUIZ Door: Nadine Lemmers 1 februari 2016 RONDE 1: HUNEBEDDEN 1. Wat is een hunebed? A. Een graf B. Een huis C. Een opslag D. Weten we niet 2. Hoe oud zijn de Nederlandse hunebedden?

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei

HET TRECHTERBEKERVOLK. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei. het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei HET TRECHTERBEKERVOLK HET TRECHTERBEKERVOLK het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei het hunebed de trechterbeker de provincie Drenthe de zwerfkei Vraag: Waar werd een hunebed in de

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

Cultureel erfgoed Boxmeer

Cultureel erfgoed Boxmeer Cultureel erfgoed Boxmeer Stand van zaken Boxmeer, 3 december 2013 R-MRM. Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Doel van dit rapport... 3 2. Opgravingen Sterckwijck...4 2.1 Voorbeelden Landschappen in de

Nadere informatie

KOERS VAN CODA

KOERS VAN CODA KOERS VAN CODA 2017-2020 CODA ontvangt per maand 60.000 bezoekers:maatschappelijk ondernemer van formaat CODA Cultuurhuis van Apeldoorn Centrale toegang voor de (culturele) ontwikkeling van alle inwoners

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

WORD BEGELEIDER voor Bezoekerscentrum Bulskampveld in Landschapspark Bulskampveld voor Natuurcentrum Beisbroek in de Kasteelbossen

WORD BEGELEIDER voor Bezoekerscentrum Bulskampveld in Landschapspark Bulskampveld voor Natuurcentrum Beisbroek in de Kasteelbossen 28 MEI: Gidsvaardigheden EHBO MAAK JE KLAAR Als je groepen begeleidt, krijg je regelmatig te maken met kleine problemen die je zelf kunt verhelpen: insectenbeten, schaafwonden, open wondjes... Hoe pak

Nadere informatie

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden.

Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. VOORBEREIDING Mens in De Maashorst Deze activiteit MOET worden voorbereid op school, anders kunnen de opdrachten tijdens de excursie niet uitgevoerd worden. De activiteit leert leerlingen wat de rol is

Nadere informatie

Waterloo Napoleon & Abba

Waterloo Napoleon & Abba Waterloo Napoleon & Abba Poolse Export Chopin & Mr. Polska Do Culture Your Way City- en regiomarketing anders if then is now is een online schatkist van geschiedenis en cultuur met toeristische diensten

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN

VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN VERSLAGEN VAN WERKZAAMHEDEN 1. ACTIVITEITEN VAN DE WERKGROEP APELDOORN (AWA) Door Chris Nieuwenhuize (veldwerkleider). Inventarisatie cultuurhistorie Bruggelen De Stichting Probos heeft samen met een aantal

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

Presentatie gemeenteraad 6 september Janelle Moerman

Presentatie gemeenteraad 6 september Janelle Moerman Presentatie gemeenteraad 6 september 2017 Janelle Moerman Doel bijeenkomst Toelichten inhoudelijke toekomstvisie Museum Prinsenhof Delft: rol van museum in de stad en rol van de stad voor het museum

Nadere informatie

Vondsten uit de grond LES1

Vondsten uit de grond LES1 Vondsten uit de grond Docentenhandreiking Vondsten uit de grond 1800 1850 1900 1950 2000 Samenvatting Hoe werkt een archeoloog? In deze les maken de leerlingen kennis met het vak archeologie en leren ze

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Het Woudagemaal Unesco World Heritage Magistrale beleving van stoom, architectuur en water Beleidsplan 2019-2023 STICHTING IR. D.F. WOUDAGEMAAL Onze gegevens Rechtsvorm : Stichting Statutaire naam : Stichting

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

De eerste boeren Het dorp

De eerste boeren Het dorp De eerste boeren Later gaan de mensen zelf eten verbouwen. Wortels en bonen, en graan om brood van te bakken. De mensen hebben ook schapen en koeien. De jagers zijn boeren geworden. Het dorp Boeren trekken

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

Museum Voor 1 Dag. een inspiratiedocument voor een manier van werken. Angela Manders

Museum Voor 1 Dag. een inspiratiedocument voor een manier van werken. Angela Manders Museum Voor 1 Dag een inspiratiedocument voor een manier van werken Angela Manders Museum Voor 1 Dag een inspiratiedocument voor een manier van werken Angela Manders Museum Voor 1 Dag is een bijzondere

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125

verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode filmzaal 68 blauwe filmzaal 62 foyer 75-150 café 70-125 verhuur popzaal 150-500 personen theaterzaal 175 rode 68 blauwe 62 foyer 75-150 café 70-125 fotografie achtergrond: Merlijn Spenkelink Podium voor ontmoeting evenementenlocatie centrum apeldoorn Ieder

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015.

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 't Fiskershúske. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015. Overzicht ingevulde Museana 2014 't Fiskershúske Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente geschiedenis (incl.

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

Ithaka Science Center:

Ithaka Science Center: Ithaka Science Center: Partner van scholen Samen bouwen aan de toekomst Samen bouwen aan de toekomst Raadhuislaan 11 5931 NR Venlo Tel: 077-3210101 info@myithaka.nl www.myithaka.nl Ithaka Science Center

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR 17 juli 2019, 14:54 (CEST) EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR In Oudorp is de allereerste barbacane in Nederland ontdekt bij Kasteel De Middelburg. Een unieke vondst omdat dit

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken 29-7-2015 Overzicht ingevulde Museana 2014 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

Pottenbakkersovens in Landgraaf

Pottenbakkersovens in Landgraaf Pottenbakkersovens in Landgraaf Schaesberg, Steenfabriek Russel, Dr. Calsstraat In 1921 twee ovens uit verschillende tijdsperken met vondsten uit de vroege en volle middeleeuwen. Ook in 1926 werd nog aardewerk

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

Project Junior Dijkdenkers

Project Junior Dijkdenkers Project Junior Dijkdenkers Opdrachtgever: Projectteam Grebbedijk, Waterschap Vallei en Veluwe, www.grebbedijk.com Dit project is ontwikkeld door: Toonbeeld Schoolprojecten, www.toonbeeldschoolprojecten.nl

Nadere informatie

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s.

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. T.rex onderzocht door educatief medewerkers Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. Op vrijdag 16 december kwamen 37 medewerkers van 16 verschillende instellingen

Nadere informatie

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed Erfgoed Haarlem Wij Haarlemmers maken zelf, op dit moment, nieuwe verhalen voor de toekomst. En terwijl we daar mee bezig zijn ontdekken we de verhalen uit het verleden. Zo ontstaat een relatie tussen

Nadere informatie

Holland National Parks

Holland National Parks Holland National Parks 2 9-7-2019 Algemene ambitie & doelstellingen Merk Beleving & Marketing Ambitie Onze Nationale Parken zijn iconen met (inter)nationale aantrekkingskracht. Doelstellingen Nationale

Nadere informatie

Hilversum van vroeger naar nu

Hilversum van vroeger naar nu Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres DigilessenPO 20 March 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41038 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie