Als u iets in het bovengenoemde herkent is het extra leuk om iets te leren over de erfelijkheid van konijnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als u iets in het bovengenoemde herkent is het extra leuk om iets te leren over de erfelijkheid van konijnen."

Transcriptie

1 Stel u fokt al jaren met de kleurslagen zwart en madagascar, en u heeft nog nooit een andere kleur gefokt. Tot uw grote verbazing ziet u opeens een witte jong in het nestje liggen.. hoe kan dat? Waar komt ie vandaan? Of.. u wilt en een bepaalde kleur gaan fokken, maar er is nauwelijks een konijn in die kleur aan te komen. U vraagt zich af of u die kleur niet zelf kunt maken door andere kleuren aan elkaar te paren. Hoe nu verder? Of.. u paart uw konijn aan een ander gekleurd konijn, omdat die zo'n prachtige bouw en kopvorm heeft. Wat voor kleuren kunnen er na de paring uitkomen en hoe kom ik weer terug op mijn oude, gewenste kleur? Als u iets in het bovengenoemde herkent is het extra leuk om iets te leren over de erfelijkheid van konijnen.

2

3 Belangrijke termen Allel Een allel is een gen die in verschillende varianten voorkomt. Elk gen heeft twee allelen. De informatie op de twee allelen kan gelijk (homozygoot) of ongelijk (heterozygoot) zijn. Zo kan het een allel coderen voor blond haar en het andere voor bruin haar, of beide voor hetzelfde kleur. Allelen kunnen dominant, recessief of intermediair zijn. Een voorbeeld van allelen bij konijnen is "A" voor wildkleur en "a" voor effen kleurig. Dominant Een dominant allel komt altijd tot uitdrukking in het fenotype (uiterlijk) als hij in het genotype aanwezig is. Een dominant gen word als allel altijd met een hoofdletter aangegeven, bijv. "A" voor een wildkleurig konijn. Recessief Een recessief allel komt alleen tot uitdrukking in het fenotype (uiterlijk) als het allel dubbel aanwezig is. Een recessief gekleurd konijn heeft daarom 2x dezelfde allelen nodig om tot uiting te kunnen komen. Een recessief gen word altijd aangegeven met 2 kleine letters, zoals "aa" voor effen (eenkleurig) konijnen. Intermediaire Wanneer de 2 allelen van een allelenpaar verschillend zijn, maar toch allebei tot uiting komen in het fenotype, zijn het intermediaire allelen. Een voorbeeld van een intermediaire gen is het Vienna gen die onvolledig tot uiting komt als hij 1x aanwezig is. Zo krijgt het konijn deels een gekleurd vacht van het "V" gen en deels een witte tekening van het "v" gen. Een vienna getekend konijn heeft dus "Vv" als allelenpaar, waar een wit-blauwoog "vv" heeft. Homozygoot (zuiver) Beide allelen zijn gelijk aan elkaar en bevatten dus hetzelfde gen. We spreken van fokzuiver "aa". Heterozygoot (onzuiver)

4 Het allelenpaar is verschillend van elkaar. We spreken van fokonzuiver "Aa". Genotype Het genotype is de verzameling van alle erfelijke informatie van een organisme. Fenotype Het fenotype is de verzameling van alle uiterlijke kenmerken van een organisme. Pigment uiting De kleur van de vacht van een konijn wordt gevormd door twee pigmenten: geel en zwart/bruin. Het geel pigment is de basis voor de gele, oranje, rode kleurslagen. Het zwart/bruin pigment voor de zwarte, blauwe, bruine en feh kleurslagen. Hoe deze tot uiting komen als kleur, wordt bepaald door de genen gelegen op 5 verschillende locussen. De A B C D E locussen worden nader toegelicht op de pagina. A B C D E locussen De A B C D E locussen zijn de locaties waar de kleurfactoren en genen zich bevinden en bepalen. De oerkleur van een konijn is wildkleur of konijngrijs met het genotype ABCDE. Enige verandering in een gen kan een kleurverandering geven zowel alleen op het genotype als ook op het fenotype. Afhankelijk van het gen van moeder en het gen van vader wat samen een allelenpaar vormt, wordt het uiteindelijke opmaak per jong bepaald. Een allelenpaar bestaat uit een gen van moeder en een gen van vader. Omdat elke ouder een ander gen kan hebben, bepaald de combinatie dus de kleur en het genotype van een kind. Een raszuiver konijn in de kleur konijngrijs heeft het genotype AABBCCDDEE, maar een onzuiver konijngrijs kan mogelijk AaBbCcDdEe als genotype hebben. Het fenotype van een zuiver en onzuiver konijn kan dus hetzelfde eruitzien, terwijl hun genetische opmaak hele verschillende genen kan verbergen. In conclusie: elke allel in zijn locus en zijn eigenschap heeft invloed op de uiteindelijke pigmentvorming.

5 A locus Het patroon van het konijn De genen die op de A locus bevinden zijn: A gen = Wildkleur At gen = Otter a gen = Effen (eenkleurig) Wildkleur - agouti A gen Het meest dominante gen en kleuruiting op het A locus is wildkleur. Wildkleurige konijnen kun je herkennen aan typische kenmerken zoals het hebben van een witte buik, witte oog kringen, wit binnen de oren, wit aan de onderkant van de staart en een gele driehoek aan de achterkant van de nek. De individuele haren bezitten een oranje met zwarte getipte haarpunten. Konijngrijs - chestnut Genotype: A_ B_ C_ D_ E_ Een konijngrijs is het oorspronkelijk en het meest dominante kleurslag, op de ijzergrauw na. Bij een kruising met een otter en effen gekleurde, vererft deze altijd dominant en geeft wildkleurige jongen.

6 Blauwgrijs - opal Genotype: A_ B_ C_ dd E_ De blauwe variant van de konijngrijs noemen we blauwgrijs. Het verschil tussen een konijngrijze en een blauwgrijze word op het D locus bepaald. In tegenstelling tot de "D_" allelenpaar van de konijngrijze, heeft de blauwgrijze "dd".werken. Bruingrijs - cinnamon Genotype: A_ bb C_ D_ E_ De bruine variant van de konijngrijs noemen we bruingrijs. Bruin ontstaat bij een recessieve "bb" allelenpaar op het B locus waar de konijngrijze "B_" heeft.

7 Luchs - lynx Genotype: A_ bb C_ dd E_ De feh variant van de konijngrijs en dilute van bruingrijs heeft geen officiële Nederlandse benaming. Voor het gemak noemen we het Fehgrijs. In amerika is het wel bekend als Lynx. Omdat Feh op het B en D locus een recessieve allelenpaar nodig heeft, is het de meeste onderdrukte en minst voorkomende basiskleur. Otter At gen Het otter gen is bekend als het Tan patroon en is vrijwel gelijk aan het agouti patroon. De buik, oogkringen en onderkant van de staart zijn evenals wit. Doordat de agouti ticking in de individuele haren is verdwenen, heeft de Otter op het hoofd, de rug, borst en flanken een egale kleur.

8 Zwart Otter - black otter Genotype: At_ B_ C_ D_ E_ Na de wildkleur, komt otter de volgende in rij als dominante factor. Otter is recessief tegenover wildkleur "A" maar dominant over effen "a". Blauw Otter - blue otter Genotype: At_ B_ C_ dd E_ Een otter met 2 "d" allelen op het D locus wordt blauw door het dilute gen. Bruin Otter - chocolate otter Genotype: At_ bb C_ D_ E_

9 Een otter wordt bruin als hij 2 recessieve "b" allelen op het B locus vererft, Feh Otter - lilac otter Genotype: At_ bb C_ dd E_ Met het Otter gen heeft de Feh Otter ook een "bb" en "dd" allelenpaar nodig om van zwart naar bruin verkleuren, en van bruin naar feh te verlichten. Effen (eenkleurig) - self colored De effen is egaal of eenkleurig. De kleur op basis van het gele pigment is geheel verdrongen, waardoor enkel nog de kleur op basis van het zwart/bruine pigment zichtbaar is.

10 Zwart - black Genotype: aa B_ C_ D_ E_ Een complete uiting van zwart pigment zonder tekening of patroon. Blauw - blue Genotype: aa B_ C_ dd E_ Blauw is de verdunning van zwart. Hiervoor heeft hij 2 dilute genen nodig. Bruin - chocolate Genotype: aa bb C_ D_ E_ Is geheel bruin gekleurd door het bezit van 2 "bb" genen. Dit kleurslag wordt ook wel havanna genoemd.

11 Feh - lilac Genotype: aa bb C_ dd E_ Feh is de verdunning van bruin. Hij lijkt op blauw, maar heeft roestbruine waas. Van alle kleurslagen op het A locus, is de Feh het meeste recessieve en zeldzame. B locus Zwart pigment, of gebrek daar van De genen op het B locus bepalen de intensiteit van het zwart/bruin pigment. B gen = Zwart b gen = Bruin Zwart - black De intensiteit van het pigment is zo sterk, dat het zich uit als zwart. Het B gen is volledig dominant en komt dus altijd tot uiting wanneer het aanwezig is, ongeacht wat het 2e gen op het locus is. Een konijn met zwarte fenotype heeft dus als B_ als genotype, wat kan staan voor BB of Bb.

12 Bruin - chocolate De intensiteit van het pigment is zwakker, waardoor het zich uit als bruin. Het b gen is recessief en komt alleen tot uiting als het door beide ouders wordt overgedragen. C locus De hoeveelheid geproduceerde kleur bij konijnen. De genen die op dit locus bevinden zijn, in volgorde van dominant naar recessief: C = Complete pigmentuiting chld = Chinchilla chl = Marter ch = Rus c = Albino Complete pigmentuiting De hoeveelheid geel en zwart/bruin pigment is normaal, waardoor alle kleuren compleet tot uiting komen. Voorbeelden van konijnen met het C gen zijn op het A locus genoemde konijngrijs, zwart otter, effen zwart, etc. Het C gen is dominant en komt dus altijd tot uiting, ongeacht wat het 2e gen op het locus is. Het fenotype C heeft dus C_ als genotype, wat kan staan voor CC, Cchd, Cchl, Cch of Cc. Chinchilla De hoeveelheid geel pigment wordt helemaal geëlimineerd, waardoor gele kleurslagen helemaal wit worden. De donkere kleurslagen gebaseerd op het zwart/bruin pigment blijven in stand, maar met een doffere kleur.

13 Marter - sable Het geel pigment wordt helemaal geëlimineerd, waardoor gele kleurslagen helemaal wit worden. De hoeveelheid zwart/bruin pigment wordt gereduceerd, waardoor donkere kleurslagen lichter worden. Het resultaat zijn dus lichter en/of sepia gekleurde konijnen. Het bijzondere van dit gen is echter dat het incompleet dominant is. Wanneer het 2e gen op het locus ch of c is, zal dat zichtbaar zijn in de geuite kleur, die in dat geval lichter zal zijn doordat ch en c de hoeveelheid pigment nog verder reduceren. Hier word de middengeel marter genoemd. Daartegenover zal een konijn met tweemaal het chl gen, dus chlchl, relatief donkerder zijn. Hier word de sallander genoemd. We hebben hier dus met intermediaire verving te maken. Rus - himi De uiting van de factor wordt beperkt tot de uiteindes (points) van het konijn, de snuit, oren, flanken, staart en poten. Daarbuiten is de vacht wit en de ogen rood. Albino - red eyed white Alle pigment zijn volledig geëlimineerd, waardoor de vacht wit is en de ogen rood zijn. In feite verbergen albino's hun originele kleur die (figuurlijk gesproken) bedekt is door een witte doek. Het c gen is recessief t.o.v. alle andere genen op het C locus en komt dus alleen tot uiting als het 2e gen eveneens c is, dus cc. Aangezien geen enkele kleur en/of factor tot uiting komt, zijn alle overige kleurgenen onbekend, tenzij men de afstamming van het konijn kent. D locus De dichtheid of verdunning van het pigment.

14 De genen die op het D locus voorkomen zijn, in volgorde van afnemende dominantie: D gen = Onverdund pigment d gen = Verdund pigment De genen op het D locus bepalen of het geel en zwart/bruin pigment, wel of niet verdund worden. Ook de oogkleur wordt beinvloed door deze genen. Onverdund pigment - dense Het dense gen is dominant en komt dus altijd tot uiting, ongeacht wat het tweede gen op het D locus is. Een konijn met een dense fenotype heeft dus D_ als genotype, wat kan staan voor DD of Dd. Verdund pigment - dilute Het dilute gen is recessief t.o.v. het dense gen en komt dus alleen tot uiting als het dubbel aanwezig is. E locus De verlenging van de kleur op de haarschacht Genen die op het E locus voorkomen zijn, in volgorde van afnemende dominantie: Es gen = Grauw - steel E gen = Volle extensie - full extension ej gen = Japanner - harlequin (japanese brindling) e gen = Verdrongen extensie - non extension

15 Grauw - steel Heeft een ingewikkelde werking en kan soms moeilijk te herkennen zijn. Het gen toont zich alleen op een wildkleur als het éénmaal aanwezig is. Wanneer het dubbel is, verdwijnt de ticking bijna helemaal en lijkt het dier eenkleurig. Deze zuivere dieren worden tevens staalgrauw genoemd. Op effen dieren heeft de grauw factor geen enkel invloed en ziet het dier er normaal uit waardoor het verborgen blijft en soms na generaties spontaan tevoorschijn kan komen. Volle extensie - full extension De plaats waar het zwart/bruin pigment tot uiting komt is normaal. Japanner - harlequin Het ej gen bepaald de plaats waar het zwart/bruin pigment tot uiting komen. In sommige gebieden komt overmatig veel zwart/bruin pigment tot uiting en in andere gebieden juist te weinig. Hierdoor ontstaat een vlekkerig geheel van gele/bruine en zwarte kleuren. Verdrongen extensie - non extension Dit gen bepaald of de kleur tot het eind van de haarschacht is verlengd, of dat de kleur op een bepaalde punt stopt en met een andere kleur verder gaat. Op plaatsen met korte beharing, zoals op de oren, de neus, de staart, de poten, de flanken en de buik, komt de kleur op basis van het zwart/bruin pigment sterker tot uiting. Het geheel geeft de indruk dat de kleur naar de randen verdrongen is. Dit gen kan makkelijk verward worden met de bepaalde C genen doordat het een gelijke shaded patroon produceert, maar om een andere reden. Overige genen Overige genen die hun eigen locus bezitten en onafhankelijk vererven zijn: En gen = Bonte tekening - broken pattern (english spotting) Du gen = Hollander - dutch

16 v gen = Vienna - vienna white w gen = Bredeband - wideband p gen = Lutino - pink eyed dilution Bont - broken pattern Bont produceert stippen met kleur op een witte achtergrond. Zodanig variëren bonte tekeningen per individuele konijn en komen voor met uiteenlopende patronen in verschillende rassen. De rassen Lotharinger en Rhinelander zijn rassen die in een specifieke bont-patroon worden gefokt. Sommige zijn grotendeels wit met enkele gekleurde vlekken; deze worden charlie genoemd en bezitten tweemaal het bont gen. Anderen hebben een zwaardere tekening die als een stuk lap vormt over de rug, tot over de heupen en schouders reikend; deze worden mantelbont genoemd. Vienna tekening - vienna marked Het gen dat de witte vacht en de blauwe ogen veroorzaakt heet het Vienna gen. Soms in de volksmond ook wel Hollander genoemd, omdat dieren die de blauwoog factor dragen vaak bont zijn met een gelijke tekening als de Hollander. Dieren met vienna tekening zijn makkelijk te herkennen doordat zij een witte aftekening tonen met een typerend patroon, vaak een witte bles en kraag, maar soms alleen een wit neusje of zelfs bijna witte dieren op enkele vlekjes na. Sommige van deze dieren hebben al blauwe of gedeeltelijk blauwe ogen. Een enkele keer heeft een dier donkere ogen, maar is dan wel drager voor blauwoog. Wanneer je dus een witte blauwoog paart aan een gekleurd dier, krijg je eerst bonte dieren die drager zijn voor blauwoog. Door deze terug te paren aan een witte blauwoog heb je 50 % kans op witte blauwogen. Ook als je een witte roodoog paart aan een witte blauwoog krijg je eerst bonte dieren. Lutino - pink eyed dilution De lutino verkleuring wordt ook wel "p mutatie" genoemd door een integraal p-membraaneiwit. Het p-eiwit lijkt een vervoerder, alhoewel voor wat precies blijft onbekend. Doordat een hoge gehalte tyrosine pigmentatie in de ogen melanocyten opwekken, kan er gesuggereerd worden dat het p-eiwit een rol speelt in het vervoeren van tyrosine. Het beinvloed niet alleen het oog, maar ook de vachtkleur. Het gen is recessief en om tot uiting te komen is het "p" allel tweemaal nodig om de ogen roze en de vacht créme te verdunnen.

17 In een zekere zin, veroorzaakt deze mutatie een gelijke effect als het non-extensie gen, slechts tot mindere graad en met de toevoeging van de roze ogen. Dit is te wijten aan de verminderde productie van melanine met nog weinig effect op pheomelanin. Bredeband - wideband... Haarstructuur mutaties Angora beharing This is a recessive autosomal mutation expressed as a lengthening of the duration of hair growth at the same speed of growth which produces longer hair. The wild (L dominant) gene has mutated into a recessive I allele to produce the Angora. The mating of two Angora rabbits always produces Angora offspring. Two rabbits with normal hair can sometimes produce a fraction of Angora progeny if they are Ll heterozygotes. Rex beharing De pels voelt fluweelachtig aan. Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling. Het gen vererft recessief en moet dubbel aanwezig zijn om tot uiting te kunnen komen. Satijn beharing Bij normaal harig konijn groeit er uit 1 haar uit een haarzakje. Bij Satijn konijnen groeien eruit 1 haarzakje meerdere haren. De haren zijn veel dunner en fijner dan het originele haarstructuur. Doordat het haarmerg uit 1 haarzakje verdeeld moet worden over verschillende haren, reduceert het merg per haar. Hierdoor wordt het haar wat doorzichtiger. Door de verdunning ontstaat een zeer fijne en zijdeachtige beharing of pels en het mist de elasticiteit en stevigheid van normaal konijnen haar. De dichtere inplanting zorgt voor een mindere ontwikkeling van wolharen. De verandering geeft een gewijzigde lichtreflex-indruk en daardoor verschijnt de glans. De Satijnfactor is recessief tegenover normaalhaar en heeft geen invloed op de haarlengte.

18

zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N.

zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N. zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N. Pagina 1 Copyright: Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/of voor publicatie doeleinden worden gebruikt zonder voorafgaande

Nadere informatie

DE KLEURSLAGEN MADAGASCAR, ISABELLA EN BEIGE BIJ ONZE KLEURDWERGEN

DE KLEURSLAGEN MADAGASCAR, ISABELLA EN BEIGE BIJ ONZE KLEURDWERGEN DE KLEURSLAGEN MADAGASCAR, ISABELLA EN BEIGE BIJ ONZE KLEURDWERGEN Keurmeestersdag N.P.K.C Zaterdag 17 mei 2014 Peter Oude Groothuis MADAGASCAR, ISABELLA (EN BEIGE) BIJ ONZE KLEURDWERGEN Weinig dieren..

Nadere informatie

KLEURVERERVING KLEURDOMINANTIE BIJ SCHAPEN

KLEURVERERVING KLEURDOMINANTIE BIJ SCHAPEN KLEURVERERVING Inleiding De kenmerken voor de vachtkleur erft het schaap van beide ouders. Het proces van de vererving ligt besloten in de chromosomen, lange kettingmoleculen met daarin lineair gerangschikte,

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

A. EFFEN (NON-AGOETI)

A. EFFEN (NON-AGOETI) ALGEMEEN GEDEELTE VACHTPATRONEN en AFTEKENINGEN A. EFFEN (NON-AGOETI) EENKLEURIG VACHTKLEUR: Glanzend en gelijkmatig, egaal van kleur zonder ghostmarking (bij kittens, rood, crème en apricot enige ghostmarking

Nadere informatie

Caviagenetica. Dit artikel is Jiska Sanders-van Soest, Caviastal Lothlórien en speciaal geschreven voor www.caviarassen.nl

Caviagenetica. Dit artikel is Jiska Sanders-van Soest, Caviastal Lothlórien en speciaal geschreven voor www.caviarassen.nl Caviagenetica Dit artikel is Jiska Sanders-van Soest, Caviastal Lothlórien en speciaal geschreven voor www.caviarassen.nl Op deze pagina s ga je wat leren over genetica. Wie voor de eerste keer in aanraking

Nadere informatie

konijngrijs, staalgrauw, zwart patroon tan zwart

konijngrijs, staalgrauw, zwart patroon tan zwart Officiële lijst van de in België erkende konijnenrassen en hun slagen goedgekeurd door de Nationale standaardcommissie konijnen in 2009 aangepast door de Landsbond van Fokkers van Neerhofdieren op 3 maart

Nadere informatie

CAC-LIJST Augustus 2013

CAC-LIJST Augustus 2013 CAC-LIJST Augustus 2013 Alleen de hierin genoemde rassen en variëteiten zijn erkend door de bij de FNK aangesloten verenigingen. Niet erkende rassen en variëteiten worden voor een kattenshow van een FNK-vereniging

Nadere informatie

De genetische wereld van kleuren en vachten. Wat gaan we doen? Let op! 13-7-2016. Marjolein Roosendaal. De wetenschap is volop in ontwikkeling!

De genetische wereld van kleuren en vachten. Wat gaan we doen? Let op! 13-7-2016. Marjolein Roosendaal. De wetenschap is volop in ontwikkeling! De genetische wereld van kleuren en vachten Marjolein Roosendaal Wat gaan we doen? De basis van de genetica De verschillende vachttypes De kleuren en patronen De wisselwerkingen We zullen dus niet uitweiden

Nadere informatie

De mythe van de witte Saarlooswolfhond door Johan Berends

De mythe van de witte Saarlooswolfhond door Johan Berends De mythe van de witte Saarlooswolfhond door Johan Berends Na jaren van afwezigheid dook onlangs bij de Saarlooswolfhond weer de witte vachtkleur op. Een nogal onverwachte gebeurtenis, want niemand had

Nadere informatie

Newsletter April 2013

Newsletter April 2013 1. Inleiding Met het thema van deze nieuwsbrief willen we ons richten op de fundamenten van het fokken: de basisgenetica. Want of je het nu wil of niet. dit is ook de basis voor een succesvolle fok! Misschien

Nadere informatie

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voortplanten van genen 9 1.1 Genetica 9 1.2 Kruisingen 13 1.3 Crossing-over en mutatie 16 1.4 Erfelijkheid en praktijk 17 1.5 Inteelt en inteeltdepressie 21 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Genetische Selectie. Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar. Sabine Spiltijns

Genetische Selectie. Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar. Sabine Spiltijns Genetische Selectie Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar Sabine Spiltijns 2010-2011 0 We kunnen aan de hand van een genetische selectie ongeveer voorspellen hoe de puppy s van onze hondjes er gaan uitzien.

Nadere informatie

AAbb of Aabb = normaal zicht aabb of aabb = retinitis pigmentosa AABB of AABb = retinitis pigmentosa

AAbb of Aabb = normaal zicht aabb of aabb = retinitis pigmentosa AABB of AABb = retinitis pigmentosa 13. (MC) Retinitis pigmentosa is een erfelijke vorm van blindheid, die kan veroorzaakt worden door een recessief allel (a) op een locus alfa, of door een dominant allel (B) op een andere locus, bèta. Onderstaande

Nadere informatie

Oefenvraagstukken genetica

Oefenvraagstukken genetica Oefenvraagstukken genetica Monohybride kruisingen. 50 meerkeuze vragen. OPLOSSEN MET KRUISSINGSSCHEMA!!!!! 1. Poes Kitty met lange haren heeft gepaard met kater Kobus. Zij krijgt zowel kortharige als langharige

Nadere informatie

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde.

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde. Blauwe Texelaars Kleur Strikt genomen zijn er in de Texelaar fokkerij de volgende kleurslagen te vinden. Witte schapen, Blauwe Texelaar, Dassenkop Texelaars en Zwarte Texelaars. De fokkerij gaat van dominante

Nadere informatie

DE UNIE KLEUREN BIJ DE KLEURDWERG

DE UNIE KLEUREN BIJ DE KLEURDWERG DE UNIE KLEUREN BIJ DE KLEURDWERG ZWART BRUIN BLAUW ORANJE GEEL FEH DE PELS De kwaliteit van de pels (fijn en kort), bepaald de kleur; Elke kleur heeft zijn eigen pels kwaliteit en haarlengte; De term

Nadere informatie

Mendel en Morgan versie 2009-2010

Mendel en Morgan versie 2009-2010 Mendel en Morgan versie 2009-2010 Vragen bij COO over hoofdstuk 14 en 15 van Campbells Biology, 8e druk De vragen in dit COO-programma zijn vaak gebaseerd op random gegenereerde gegevens. Behalve de antwoorden

Nadere informatie

Recessieve basis genen. Recessieve 2- genen combinaties. Recessieve 3- genen combinaties. Recessieve 4- genen combinaties

Recessieve basis genen. Recessieve 2- genen combinaties. Recessieve 3- genen combinaties. Recessieve 4- genen combinaties Recessieve basis genen AA BB CC DD PP = Agouti ( Alles waar GEEN recessieve basis in zit wordt Agouti) aa = Zwart bb = Argente zwartoog (BEA) cc = Albino dd = Opal pp = Argente roodoog uu = Umbrous (verdonkering)

Nadere informatie

Paragraaf Homologe chromosomen

Paragraaf Homologe chromosomen Paragraaf Homologe chromosomen Opbouw: Lees de les op biologielessn.nl over homologe chromosomen goed door. Maak de onderstaande vragen van deze bladzijde. Reproductie vragen: 1. Wat zijn homologe chromosomen?

Nadere informatie

Verslag Biologie Drosophila Melanogaste

Verslag Biologie Drosophila Melanogaste Verslag Biologie Drosophila Melanogaste Verslag door A. 1772 woorden 3 januari 2013 5,4 5 keer beoordeeld Vak Biologie Alles om ons heen leeft. We leven en planten ons voort. Bij die voortplanting worden

Nadere informatie

Let er op dat je voor iedere vraag een uitwerking maakt met kruisingsschema en/of berekening.

Let er op dat je voor iedere vraag een uitwerking maakt met kruisingsschema en/of berekening. Week Thema Onderwerp Datum 43 3 Basisstof 1 t/m 4 23/10 28/10 44 3 Basisstof 1 t/m 4 31/10 4/11 45 7/11 11/11 Basisstof 5 t/m 7 bespreken 3 Basisstof 5 t/m 7 bespreken Verrijkingsstof 1 Herhalen en bespreken

Nadere informatie

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische Chromosomen bestaan voor een groot deel uit DNA DNA bevat de erfelijke informatie van een organisme. Een gen(ook wel erffactor) is een stukje DNA dat de informatie bevat voor een erfelijke eigenschap(bvb

Nadere informatie

Mededelingen standaardcommissie konijnen maart 2012

Mededelingen standaardcommissie konijnen maart 2012 Mededelingen standaardcommissie konijnen maart 2012 Erkenningen Per 1 april 2012 zijn definitief erkend: De Franse Hangoor in mignon. De Angora Hangoor in wit blauwoog. De Lotharingerdwerg in zwart, bruin,

Nadere informatie

Kleuren bij shetlanders

Kleuren bij shetlanders Informatief Kleuren bij shetlanders Tekst: Annika Groothuis en Karin ten Dam Een goede pony heeft geen kleur, maar een goede pony met een bijzondere kleur wordt alleen maar mooier. Binnen ons stamboek

Nadere informatie

Vererving Toegepast bij Europese vogels. Door Ben Cretskens

Vererving Toegepast bij Europese vogels. Door Ben Cretskens Vererving Toegepast bij Europese vogels Door Ben Cretskens Inhoud Inleiding Mutatie? Lichaam van de vogel Bevruchting Kleuren Verervingen Inleiding Darwin had gelijk! Wetten van Mendel Eigenschappen van

Nadere informatie

28 Testkruising testkruising = een kruising om te achterhalen of een organisme homozygoot of heterozygoot is. Voorbeeld van een testkruising om te bepalen of een organisme homozygoot of heterozygoot is

Nadere informatie

Erfelijkheid. Examen VMBO-GL en TL. biologie CSE GL en TL. Bij dit examen hoort een bijlage.

Erfelijkheid. Examen VMBO-GL en TL. biologie CSE GL en TL. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL Erfelijkheid biologie CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 30 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

Mogelijke combinaties van genotypen. Mogelijke combinaties van fenotypen. Deze kruising levert 2 X 2 = 4 fenotypen.

Mogelijke combinaties van genotypen. Mogelijke combinaties van fenotypen. Deze kruising levert 2 X 2 = 4 fenotypen. Leertaak 8A 1. Bij de mens berust een bruine oogkleur op het dominante allel B. Een blauwe oogkleur berust op het recessieve alle b. Rechtshandigheid berust op het dominante allel H en linkshandigheid

Nadere informatie

VACHTKLEUR EN GENETISCHE ACHTERGROND VAN DE IJSLANDSE HOND Bernard Vortman, Louwke Mandema en Wilma Roem

VACHTKLEUR EN GENETISCHE ACHTERGROND VAN DE IJSLANDSE HOND Bernard Vortman, Louwke Mandema en Wilma Roem VACHTKLEUR EN GENETISCHE ACHTERGROND VAN DE IJSLANDSE HOND Bernard Vortman, Louwke Mandema en Wilma Roem Samenvatting De kleur en het patroon van de vacht van de IJslandse hond worden beschreven in samenhang

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou

6,1. Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari 2011 6,1 46 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1: chromosomen Chromosomen: komen voor in een celkern bevindt zich de

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007.

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Uitgave 2007 standaard mut ged afr azi pv.doc Pagina 1 van 22 INDEX Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende

Nadere informatie

Katachtigen. Felidae. Grote katten. Kleine katten. Jachtluipaard. Leeuw, tijger, panter, 31 soorten Van poema tot huiskat

Katachtigen. Felidae. Grote katten. Kleine katten. Jachtluipaard. Leeuw, tijger, panter, 31 soorten Van poema tot huiskat Rassenleer kat Katachtigen Felidae Grote katten Leeuw, tijger, panter, Kleine katten 31 soorten Van poema tot huiskat Jachtluipaard In Nederland zijn momenteel 36 verschillende kattenrassen geregistreerd.

Nadere informatie

Het genotype van een individu staat in de chromosomen. Daar staat namelijk de erfelijke informatie in van alle eigenschappen die erfelijk zijn.

Het genotype van een individu staat in de chromosomen. Daar staat namelijk de erfelijke informatie in van alle eigenschappen die erfelijk zijn. Opdracht door een scholier 1105 woorden 13 november 2004 5,9 55 keer beoordeeld Vak Biologie Basis erfelijkheidsleer Ik kan de bouw en functie van chromosomen beschrijven. In de kern van een cel komen

Nadere informatie

Mededelingen standaardcommissie konijnen. ERKENNINGEN. Per 1 april 2018 is definitief erkend: De Kunder Hangoor in zwart.

Mededelingen standaardcommissie konijnen. ERKENNINGEN. Per 1 april 2018 is definitief erkend: De Kunder Hangoor in zwart. Mededelingen standaardcommissie konijnen. ERKENNINGEN Per 1 april 2018 is definitief erkend: De Kunder Hangoor in zwart. De Lotharingerdwerg in madagascar. De Vosdwerg in zwart en feh. De Vosdwerg in wit

Nadere informatie

Alles door elkaar 1. a) b) c) 2. a) b) c) a) b) BIOLOGIE 2017/18 WERKBOEK

Alles door elkaar 1. a) b) c) 2. a) b) c) a) b) BIOLOGIE 2017/18 WERKBOEK Alles door elkaar 1. Van twee erwtenplanten worden nakomelingen verkregen. Hiervan blijken er 28 rode bloemen te dragen en 11 witte bloemen. a) Wat zijn de genotypen van de ouderplanten? b) Welk allel

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Albinisme

Praktische opdracht Biologie Albinisme Praktische opdracht Biologie Albinisme Praktische-opdracht door een scholier 2215 woorden 11 mei 2004 6,8 52 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Dit is mijn Praktische Opdracht voor biologie over het

Nadere informatie

Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Benjamin Cummings

Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Benjamin Cummings De meeste organismen hebben een twee sets chromosomen, met daarop informatie voor alle eigenschappen van dat organisme (diploid) Deze erfelijke informatie noemen we het genotype Hoe deze erfelijke informatie

Nadere informatie

RASSEN EN KLEUREN VAN DE KATTEN TOEGELATEN OP TENTOONSTELLINGEN

RASSEN EN KLEUREN VAN DE KATTEN TOEGELATEN OP TENTOONSTELLINGEN RASSEN EN KLEUREN VAN DE KATTEN TOEGELATEN OP TENTOONSTELLINGEN Deze standaarden zijn de eigendom van Kon. Mij DE VRIENDEN DER KAT van ANTWERPEN vzw Alleen de WERKGROEP is geautoriseerd om hieraan toevoegingen

Nadere informatie

LACHDUIF. VLAAMSE REUS, kleur. VLAAMSE REUS, wit GROOT LOTHARINGER. Siervogels. Konijnen. Oorspronkelijke duiven rassen. Grote rassen.

LACHDUIF. VLAAMSE REUS, kleur. VLAAMSE REUS, wit GROOT LOTHARINGER. Siervogels. Konijnen. Oorspronkelijke duiven rassen. Grote rassen. Siervogels Oorspronkelijke duiven rassen LACHDUIF J.J. v. d. Siepkamp 1 F 96 -- wild kleur isabel -- M oud -- 2 ZG 95 -- -- M jong -- 3 ZG 94 -- -- -- 4 U 97 -- pastel isabel -- M oud -- 5 ZG 94 -- --

Nadere informatie

HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde

HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde plaats. Allelen coderen voor dezelfde eigenschap bijvoorbeeld

Nadere informatie

Basis erfelijkheid. K.V.K de Koperwiek 1 oktober 2013

Basis erfelijkheid. K.V.K de Koperwiek 1 oktober 2013 Basis erfelijkheid K.V.K de Koperwiek oktober 0 Erfelijkheid Elk levend individu heeft evenveel meegekregen van zijn vader als van zijn moeder. Elk onderdeel vererft onafhankelijk van alle andere Kleur

Nadere informatie

Genetische achtergrond Kleurvererving en erfelijke ziektes bij Paarden

Genetische achtergrond Kleurvererving en erfelijke ziektes bij Paarden Genetische achtergrond Kleurvererving en erfelijke ziektes bij Paarden 31 mei 2016 Leanne van de Goor www.vhlgenetics.com Vandaag op de agenda Introductie Algemene uitleg DNA Kleurvererving Erfelijke ziektes,

Nadere informatie

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april 2006 6.7 33 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Erfelijkheidsmateriaal Het menselijk lichaam bestaat uit een veel organen, deze organen

Nadere informatie

Monohybride en dihybride kruisingen vmbo-kgt34

Monohybride en dihybride kruisingen vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63372 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Geslacht (G) Je hebt de keuze uit: merrie (het vrouwelijke paard), hengst (het mannelijke paard) en ruin (een gecastreerde hengst).

Geslacht (G) Je hebt de keuze uit: merrie (het vrouwelijke paard), hengst (het mannelijke paard) en ruin (een gecastreerde hengst). Signalement Een paard kan geïdentificeerd worden met behulp van een signalementsbeschrijving. Dat wil zeggen dat nauwkeurig wordt beschreven hoe het paard er uitziet. Hierbij speelt de kleur een belangrijke

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1)

Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1) Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1) Samenvatting door CÃ line 1065 woorden 5 juli 2016 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie P4 Hoofdstuk 7 1 Uniek Eigenschappen

Nadere informatie

Een Rode Nieuw Zeelander in stelling.

Een Rode Nieuw Zeelander in stelling. hierin veel te verbeteren. Jonge voedsters die bij een gewicht van 3,5kg al een duidelijk wam hebben worden daarom uitgeselecteerd. Kop: De kop moet krachtig ontwikkeld zijn, brede kaken en snuit en met

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 3

Samenvatting Biologie Thema 3 Samenvatting Biologie Thema 3 Samenvatting door J. 1261 woorden 6 jaar geleden 4,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 3,1 chromosomen Een menselijke celkern bestaat uit 46 chromosomen.

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken.

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave 2012 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 3 Bruin. 5 Agaat. 6 Geslachtsgebonden ino... 7 Isabel. 8 Opaal.

Nadere informatie

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari 2018 8,6 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica 2 Fenotype, genotype en epigenetica Erfelijke

Nadere informatie

Tobianopatroon Een hengst met tobianopatroon en een merrie met normale kleuring krijgen een veulen met een tobianopatroon Kun je bepalen welke

Tobianopatroon Een hengst met tobianopatroon en een merrie met normale kleuring krijgen een veulen met een tobianopatroon Kun je bepalen welke Tobianopatroon Een hengst met tobianopatroon en een merrie met normale kleuring krijgen een veulen met een tobianopatroon Kun je bepalen welke eigenschap dominant is? Tobianopatroon Een hengst met tobianopatroon

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid Samenvatting door een scholier 1431 woorden 17 jaar geleden 6,6 99 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Bas.1 wanneer zijn eigenschappen

Nadere informatie

Door: Norbert Schollaert (B)

Door: Norbert Schollaert (B) BASSETTES ~ KLEURENFOK Foto: Club Français de la Bassette. Door: Norbert Schollaert (B) Met dank aan Le Club Français de la Bassette http://poule-bassette-club.fr/couleurs.html voor een aantal prachtige

Nadere informatie

Rammen en Berenshow 2017

Rammen en Berenshow 2017 Konijnen Ras/Inzender Kleur Gesl Merk Nieuw Zeelander 1 ZG 93,5 B.B. Ratterman Wit M-J 6HU-305 2 F 95,5 B.B. Ratterman Wit M-J 6HU-408 Groot Zilver Kooinr. Pred. Pnt 3 ZG 93 B. van Horick Licht Konijngrijs

Nadere informatie

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door E. 1393 woorden 6 december 2016 6,4 18 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 4: Erfelijkheid 5-HTTPLR gen heeft invloed op de hoeveelheid geluk die je ervaart.

Nadere informatie

Door: Norbert Schollaert (B) met medewerking van Henk Meijers (NL) Foto s: Norbert Schollaert, tenzij anders vermeld.

Door: Norbert Schollaert (B) met medewerking van Henk Meijers (NL) Foto s: Norbert Schollaert, tenzij anders vermeld. DE MUSKUSEEND ~KLEUREN EN COMBINATIES Foto: D. Sörensen, Zweden. Door: Norbert Schollaert (B) met medewerking van Henk Meijers (NL) Foto s: Norbert Schollaert, tenzij anders vermeld. Omdat er zeer weinig

Nadere informatie

Het gebruik van de DNA- test als selectiemiddel

Het gebruik van de DNA- test als selectiemiddel Het gebruik van de DNA- test als selectiemiddel door Anneke Kuys 2007 DNA staat voor DeoxyriboNucleic Acid (desoxyribonucleïnezuur). Het bevindt zich in de kern van iedere lichaamscel, namelijk in de chromosomen

Nadere informatie

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs is een aantrekkelijke kleurslag welke reeds met diverse namen door het krielkippen leven is gegaan. Fokkers die al wat langer in

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE FREKWENTIE VAN DE BRUINE OOGKLEUR BIJ VROUWEN EN BIJ MANNEN EN DE ERFFACTOREN VO O R DE OOGKLEUR DOOR G. P. FRETS.

DE VERSCHILLENDE FREKWENTIE VAN DE BRUINE OOGKLEUR BIJ VROUWEN EN BIJ MANNEN EN DE ERFFACTOREN VO O R DE OOGKLEUR DOOR G. P. FRETS. DE VERSCHILLENDE FREKWENTIE VAN DE BRUINE OOGKLEUR BIJ VROUWEN EN BIJ MANNEN EN DE ERFFACTOREN VO O R DE OOGKLEUR DOOR G. P. FRETS. Tot de eerste onderzoekingen, die verricht zijn, om na te gaan, of bij

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7

Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7 Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7 Keuzeopdracht door een scholier 1132 woorden 13 april 2004 5,1 32 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Hoofdstuk 5 Leertaak B Bij veel zoogdieren

Nadere informatie

II Een nakomelingenkeuring is geen theorie.

II Een nakomelingenkeuring is geen theorie. II Een nakomelingenkeuring is geen theorie. Inleiding. Binnen een fokkerij die zichzelf serieus neemt is een nakomelingenonderzoek een must. Maar men moet zich goed realiseren waar men mee bezig is of

Nadere informatie

Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken

Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken Nu te bestellen.. Het boek Grasparkieten Kweken Het complete naslagwerk over het kweken van grasparkieten. Met o.a. de volgende onderwerpen die uitvoerig worden besproken. Ca. 100 blz. Kweekvoorbereiding

Nadere informatie

Huid and Vacht structuur

Huid and Vacht structuur Huid en vacht structuur pagina 1 of 5 Huid and Vacht structuur Esther van Praag, Ph.D. Konijnen worden naakt geboren, maar krijgen al snel haar. De kleur kan al bepaald worden terwijl de haren zich nog

Nadere informatie

Erfelijkheidsschema's deel 1.

Erfelijkheidsschema's deel 1. Erfelijkheidsschema's deel 1. Theorie: o Elke cel bevat 2n chromosomen. n = aantal verschillende chromosomen. Bij mensen is n=23 en dus zitten in elke lichaamscel 23 paar (46) chromosomen. Eén deel kreeg

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

3. Eén gen kan vele allelen hebben. Hoeveel allelen van één gen heeft ieder individu?

3. Eén gen kan vele allelen hebben. Hoeveel allelen van één gen heeft ieder individu? Genetica Vragen bij hoofdstuk 13, 14 en 15 van 'Biology', Campbell, 7e druk Versie 2006 2007 Theorie 1. Hoe noemt men een plant die raszuiver is voor een bepaalde eigenschap? 2. Hoe noemt men planten met

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun

De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun Er is heel wat te doen rond driekleur bij de stabij, er ligt een ledenvoorstel om driekleur niet langer te diskwalificeren voor de fokkerij. Er zijn voor- en

Nadere informatie

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries Ordre Mondial des Juges STANDARDS Canaris de Couleur Colourbred Canaries INTRODUCTIE Op initiatief van de Voorzitter van de O.M.J. Daniel SOMMER zijn de keurmeesters van Duitsland, België, Spanje, Frankrijk,

Nadere informatie

Rammen en Berenshow 2016

Rammen en Berenshow 2016 Rammen en Berenshow 2016 IJmond en Omstreken Konijnen 1 Pred. Pnt. Ras/Inzender Kleur Geslacht Merk Vlaamse Reus 1 1eF 96 A.Nieuwland Konijngrijs M-J 5SU-322 2 ZG 94 Jari Kooper Konijngrijs M-J 5NF-110

Nadere informatie

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Rassen Het rund Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Een Angus heeft een gladde egaal zwarte vacht. Het is een enorme stier en komen

Nadere informatie

Genetica. Marvin Tersluijsen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Genetica. Marvin Tersluijsen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marvin Tersluijsen 08 April 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74428 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Nieuwe benamingen Gouldamadines 2004

Nieuwe benamingen Gouldamadines 2004 Nieuwe benamingen Gouldamadines 2004 AANDACHT: De benamingen *oranjekop* en *OK* kunnen in de toekomst nog wijzigen. Om deze reden werd deze tussen ** geplaatst.. Nieuwe Engelse benaming Nieuwe Engelse

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Propriété de la C.O.M. /

Nadere informatie

Standaard: Europese Cultuurvogels

Standaard: Europese Cultuurvogels Standaard: Europese Cultuurvogels Mutaties. ECstandaard mutaties.doc Pagina 1 van 29 Inhoud: Inhoud 2 Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 4 Bruin 6 Agaat Aganet 7 8 Satinet

Nadere informatie

OPEN VRAGEN. Genetica en Evolutie (5502GEEV9Y) Biologie en Biomedische Wetenschappen. Deeltoets 2

OPEN VRAGEN. Genetica en Evolutie (5502GEEV9Y) Biologie en Biomedische Wetenschappen. Deeltoets 2 Genetica en Evolutie (5502GEEV9Y) Biologie en Biomedische Wetenschappen Deeltoets 2 OPEN VRAGEN Datum: donderdag 18 december 2014 Tijdstip: 13:00 uur tot 16:00 uur Naam Studentnummer 1 OPEN VRAGEN 35a

Nadere informatie

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8 Bijzondere dieren Koeien, paarden, varkens, schapen, geiten, kippen en konijnen Van elke diersoort hebben wij bijzondere rassen, die speciale verzorging vragen. Groot of klein, voor ons zijn ze allemaal

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

Rammen en Berenshow 2018

Rammen en Berenshow 2018 Rammen en Berenshow 2018 IJmond en Omstreken Konijnen Ras/Inzender Kleur Gesl Merk Franse Hangoor 1 O Arjen Leeuw Blauw M-O 6EV-505 2 abs Arjen Leeuw Blauw M-O X19412 3 ZG 94 Arjen Leeuw Blauw Bont M-O

Nadere informatie

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica U of uw kind is doorverwezen naar de polikliniek Klinische Genetica. Tijdens de afspraak legt een klinisch geneticus of een genetisch

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis roseicollis

Standaardeis van Agapornis roseicollis Standaardeis van Agapornis roseicollis Deel I Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoudstabel Deel

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni keer beoordeeld. Genetica

Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni keer beoordeeld. Genetica Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni 2004 6 78 keer beoordeeld Vak Biologie Genetica A. Inleiding Ouders en nakomelingen bezitten gelijke kenmerken, maar toch vertonen ze verschillen. Wat

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen: Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid Basisstof 1 Erfelijke eigenschappen: - Genotype: o genen liggen op de chromosomen in kernen van alle cellen o wordt bepaald op moment van de bevruchting - Fenotype: o

Nadere informatie

genen vachtkleur genotype fenotype BB, Bb, of Bb l zwarte vacht gen voor een donkere bb of bb l bruine vacht kleur (autosomaal) b l b l

genen vachtkleur genotype fenotype BB, Bb, of Bb l zwarte vacht gen voor een donkere bb of bb l bruine vacht kleur (autosomaal) b l b l X-chromosomale inactivatie Elke vrouw is een mozaïek, zegt Anton Grootegoed, hoogleraar aan het Erasmus MC te Rotterdam. Ze heeft groepjes cellen waarin het X-chromosoom dat van haar vader komt is uitgeschakeld,

Nadere informatie

HOENDERS. BARNEVELDER Keurmeester: J. van der Lely(B) AUSTRALORP BRAHMA. WELSUMER Keurmeester: J. van der Lely(B)

HOENDERS. BARNEVELDER Keurmeester: J. van der Lely(B) AUSTRALORP BRAHMA. WELSUMER Keurmeester: J. van der Lely(B) HOENDERS BARNEVELDER 94 ZG 1 Jamiro Bogdan 91 G 2 Jamiro Bogdan 92 G 3 Jamiro Bogdan 93 1ZG 4 Jamiro Bogdan 93 ZG 5 Jamiro Bogdan 90 V 6 Jamiro Bogdan WELSUMER Roodpatrijs 94 ZG 7 A van de Kaay 94 1ZG

Nadere informatie

Fenotype nakomelingen. donker kort 29 donker lang 9 wit kort 31 wit- lang 11

Fenotype nakomelingen. donker kort 29 donker lang 9 wit kort 31 wit- lang 11 1. Bij honden is het allel voor donkerbruine haarkleur (E) dominant over het allel voor witte haarkleur (e). Het allel voor kort haar (F) is dominant over het allel voor lang haar (f). Een aantal malen

Nadere informatie

artikel is een poging om wegwijs te geraken in de gekende kleurmutanten

artikel is een poging om wegwijs te geraken in de gekende kleurmutanten De mutanten bij de Chinese dwergkwartel (excalfactoria chinensis) Met een gewicht van rond de 50 g en met een ringmaat van 3,5 mm, is de Chinese dwergkwartel het kleinste hoen in onze liefhebberij. Deze

Nadere informatie

Rassenleer konijnen en knaagdieren

Rassenleer konijnen en knaagdieren Rassenleer konijnen en knaagdieren Konijnen Grote rassen meer dan 5 kg Middelgrote rassen tussen 3 en 5 kg Kleine rassen 1,5 tot 3 kg Dwergrassen minder dan 1,5 kg Bijzondere haarstructuur Grote rassen

Nadere informatie

Lavendel gekleurde Blondinetten

Lavendel gekleurde Blondinetten Lavendel gekleurde Blondinetten Het is al weer enige jaren geleden, dat ik de toen pas herschreven standaard van onze Oosterse Meeuwen zat door te nemen, dat mij een kleur lavendel genoemd opviel, een

Nadere informatie

Oplossingen herhalingsoefeningen

Oplossingen herhalingsoefeningen Oplossingen herhalingsoefeningen Steven Maenhout 1 stamboomanalyse 1. (a) autosomaal dominant: OK (b) autosomaal recessief: niet (bv. individu III.6) (c) X gebonden dominant: niet, (bv. individu II.3)

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende zinnen?

De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende zinnen? Populatiegenetica Versie 2006-2007 Vragen bij COO Belangrijke begrippen De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende

Nadere informatie

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen).

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen). Samenvatting door M. 1493 woorden 28 februari 2014 5 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Genotype en fenotype Veel eigenschappen zijne erfelijk. Je hebt deze eigenschappen geërfd van

Nadere informatie