Inzetprocedure O.G.S.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inzetprocedure O.G.S."

Transcriptie

1 Inzetprocedure O.G.S. PBO Cursus Sergeant 2010 Hoofdstuk 9 O/Lt. Filip Van Acker Brandweer Zelzate Filip.vanacker@brandweervlaanderen.be 0475/

2 Waarom een procedure? Ongevallen met Gevaarlijke stoffen vereisen een andere aanpak. Komen niet veel voor, dus toetsen van de procedure is belangrijk. Iedereen moet weten wat zijn specifieke taak is, en waar hij mee bezig is!!!

3 Inleiding : In dit hoofdstuk zullen we het hebben over : 1. Gebiedsindeling 2. Taakverdeling 3. Uitrukfase 4. Verkenningsfase 5. Inzetfase 6. Ontsmettingsfase 7. Nazorgfase 9. Gebruik van een explosiemeter

4 1.Gebiedsindeling WIND Werkveld brandweer BW voertuigen CP-Ops Minstens 25 m GEVARENZONE INCIDENT A U O W NIET BESMET OPSTELLIJN Ontsmettingsveld BESMET

5 1. Gebiedsindeling 1. De gevarenzone : Dit is het gebied rondom een ongeval met gevaarlijke stoffen waarbinnen de emissie (ontsnapping) van de stoffen plaatsvindt. De grens van de gevarenzone wordt gevormd door de lijn waar : 10 % van de OEG wordt gemeten (brandbare vloeistoffen en gassen). De Wettelijke grenswaarde (vroeger MAC-waarde) van de stof gemeten wordt (giftige stoffen). Een dosistempo wordt gemeten van 25 usv/h (radioactiviteit) Bij een combinatie van bovengestelde waarden.

6 1. Gebiedsindeling : 2. De opstelplaats : Is de plaats waar de brandweer bij aankomst het personeel en materieel opstelt. Is bovenwinds gelegen op een afstand van minimaal 25 meter. Door waarnemingen en metingen ter plaatse kan de grens liggen op : 50 meter : overzichtelijke situatie, stof bekend, gevaren bekend en beperkt, geen explosiegevaar. 100 meter : stoffen onbekend, onoverzichtelijke situatie, geen zekerheid over de windrichting. 500 meter : Dreiging van een krachtige explosie ( BLEVE ). Denk ook aan hoogteverschillen mbt uitstroom van vloeistoffen!!!!

7 1. Gebiedsindeling. 2. Opstelplaats : 50 meter 100 meter 500 meter

8 1. Gebiedsindeling : 3. Opstellijn: De opstellijn is een duidelijk met lint, kegels of een ketting gemarkeerde lijn. Bevindt zich op tenminste 25 meter bovenwinds van de grens van het ongeval (50 meter is aan te raden). Het materieel staat opgesteld achter deze opstellijn. Deze lijn is bedoeld als een fysieke barrière tussen het veilige en het onveilige gebied. 4. Het werkveld van de brandweer: Het werkveld van de brandweer is het gebied tussen de opstellijn en de grens van het ongeval. Het werkveld mag alleen worden betreden door brandweerpersoneel als aan de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden is voldaan.

9 1. Gebiedsindeling : 5. Het ontsmettingsveld: Dit veld dient als een sluis tussen het (mogelijk) besmette werkveld en het veilige gebied. Windrichting Aankleedplaats Uitkleedplaats Ontsmettingsplaats Wachtplaats -Registratie -Reserve kledij -Drinken -Grondzeil -Badslippers -Handdoeken -Afvoer besmette kledij -Douche -Opvangbekken -Detergenten -Water -Borstels -Sponsen -Emmers -Stoeltjes -Externe ademlucht NIET BESMET Opstellijn BESMET GEBIED

10 1. Gebiedsindeling : 7. Effectgebied : Het effectgebied is het verder benedenwinds gelegen gedeelte van de gevarenzone. In dit gebied kan het nodig zijn maatregelen ten aanzien van de bevolking te nemen. Aan de rand van dit gebied zullen dus ook de meetploegen (Victim)ingezet worden.

11 2. Taakverdeling : 1. Taak officier van dienst : Geeft leiding aan de brandweereenheden ter plaatse. Coördineert het optreden van de gezamelijke hulpverlenende diensten. Geeft leiding en advies aan de onderofficieren omtrent verkenning, inzet en redding eventueel bijgestaan door een AGS. 2. Taak Onderofficier / niveau Adjudant: Samenstellen van verkennings-, inzet-, of ontsmettingsploegen. Aanwijzen van helpers bij het voorbereiden van de inzetten. Leiding geven aan één of twee ploegen plus helpers. Communicatie verzorgen met de ploegen en de officier / AGS. Zorg dragen voor de algemene veiligheid. Verzorgen van de registratie van de ploegen.

12 2. Taakverdeling : 3. Taak onderofficier / Sergeant : Doet de verkenning samen met de verkenningsploeg. Onderhoud contact met de Adjudant of officier. Zorgt voor een veilige verkenning en controleert de te gebruiken meetapparatuur. 4. Taak Korporaals / brandweermannen / overig personeel : Deze vormen de verkenningsploeg en stand-by ploeg. Deze vormen de inzetploeg. Deze zorgen voor de ontsmetting. Deze doen andere taken op vraag van de Officieren en/of onderofficieren.

13 3. Uitrukfase Bij de melding van een incident met gevaarlijke stoffen zal de centrale navraag doen naar een aantal gegevens : Het Gevi-nummer, de stofnaam en/of het UN-nummer. Het soort voertuig, object of installatie. De aard van het incident ( brand of lekkage ). De hoeveelheid gevaarlijke stof die vrijkomt. Het aantal slachtoffers. Of er reeds deskundigen gewaarschuwd zijn. De eventuele windrichting ter plaatse. Of er informanten aanwezig zijn.

14 3. Uitrukfase : Tijdens het aanrijden moet de Onderofficier op de hoogte gesteld worden van de ongevalsgegevens. Op grond van deze informatie zal de onderofficier het volgende overwegen : * Het aanrijden zelf, dat bovenwinds moet gebeuren. * De betrokken stof (door opzoeken en/of navragen van gegevens). * De te gebruiken meetapparatuur. * De bluswatervoorzieningen en type blusstof. * Het informeren van de mansschappen (wordt vaak vergeten!!). * De in acht te nemen afstand bij aankomst (dreigende explosie!!).

15 4. Verkenningsfase : Het eerste dat de onderofficier na aankomst te doen staat, is controleren of de opstelplaats veilig is. Dit gebeurt d.m.v : Het controleren van de windrichting ter plaatse. Visuele waarneming van het incident (desnoods met verrekijker). Het ondervragen van informanten. Het meten met de explosiemeter en (indien van toepassing ) met meetbuisjes of een alarmdosistempometer. DENK EERST NA VOOR JE IETS ONDERNEEMT EN DENK DAARBIJ AAN UW EIGEN VEILIGHEID EN DAT VAN ANDEREN.

16 4. Verkenningsfase : Aangezien de beschikbare informatie in deze fase vaak onvolledig of onbetrouwbaar is zal de (voorlopige) opstelplaats zich vaak op 100 meter moeten bevinden. In dat geval zal een eerste voorlopige verkenning worden uitgevoerd door de Onderofficier met één lid van de verkenningsploeg, in uitrukkledij, met explosiemeter, communicatiemiddelen en aangesloten ademlucht. Op grond van deze verkenningsresultaten kunnen de voertuigen mogelijk dichter naderen tot de 25 meter grens. GOUDEN REGEL = STOP STEEDS OP 100 m VAN HET INCIDENT!

17 4. Verkenningsfase : De acties die nu volgen, vinden in principe plaats onder leiding van de Officier. Enkel in volgende gevallen mag tot directe actie worden overgegaan : * Als er gewonde slachtoffers gered moeten worden. * Door een snelle gerichte actie een levensbedreigend gevaar voor mensen weggenomen kan worden. Onder leiding officier Directe actie!

18 4. Verkenningsfase : Bij elke inzet, met name bij de allereerste acties, moeten de onderstaande tien basisveiligheidsregels in acht worden genomen: 1. Het verwachte resultaat moet opwegen tegen de risico s voor het personeel. 2. Werk steeds met ploegen van 2 personen. 3. Stel zo weinig mogelijk personeel zo kort mogelijk aan het gevaar bloot. 4. Vermijd alle contact met de gevaarlijke stof. 5. Stel een vluchtroute vast. 6. Pas toereikende persoonlijke bescherming toe ( altijd adembescherming!!!). 7. Controleer steeds op explosiegevaar met behulp van de explosiemeter. 8. Houd steeds een stand-by ploeg beschikbaar met dezelfde bescherming als de ingezette ploeg(en). 9. Houd een Hoge-drukstraal beschikbaar of voer acties uit onder dekking. 10.Doe niets waar je aan twijfelt, vraag tijdig de goede informatie!!!

19 4. Verkenningsfase : Welke beschermkledij doen we aan voor de verkenning? 1. Normale uitrukkledij + adembescherming : * Geen kans op contact met de stof (????? ). * Grote kans op ontsteking ( Gevi 33 ). 2. Chemicaliënpak en/of Gaspak: * Stoffen zijn onbekend en situatie is niet overzichtelijk. * Bij elke twijfel => Chemicaliënpak!!!

20 4. Verkenningsfase : Wat te doen indien er dringend slachtoffers moeten gered worden? Indien er zich slachtoffers in het gevarengebied bevinden mogen deze door een grijpredding gered worden in een beschermingsklasse lager als aangegeven in de literatuur ( Eric-kaartenboek, chemieboek, gevarenkaart ). Voorwaarde voor deze redding is wel dat : * Er geen rechtstreeks contact is met de stof. * De slachtoffers zich in bovenwinds gebied bevinden. BIJ OGS PROCEDURE IS VEILIGHEID VOOR EIGEN PERSONEEL PRIORITEIT NR 1!!!!!

21 4. Verkenningsfase : Wat zijn de taken van de verkenners? De verkenners hebben als opdracht om d.m.v. waarnemingen informatie te verschaffen over de aard en omvang van het incident : Zijn er slachtoffers, en zo ja, zijn ze mobiel of te verplaatsen? Zijn er borden of opschriften? Zijn er documenten beschikbaar en te vinden? Wat voor soort omhulling, verpakking is erbij betrokken? Is er lekkage, en zo ja, waarvan en waar? Is er explosiegevaar? => Explosiemeter in alarm = TERUG!! Hoe groot is het lek of de vloeistofplas? Is er gevaar voor verdere verspreiding naar open water, riolen,..? Zijn er andere zaken aanwezig zoals drukmeters, temperatuursmeters,..?

22 5. Inzetfase Of de brandweer bij een ongeval met gevaarlijke stoffen daadwerkelijk tot een inzet moet overgaan moet afgewogen worden tegen de risico s die opgelopen kunnen worden. In veel gevallen zal de inzet zich beperken tot het stabiliseren van de situatie bijvoorbeeld door het dichten van een gat in een tankwand, het afdekken van een vloeistofplas met schuim of het verdunnen of neerslaan van een gaswolk. Meestal zal bij een daadwerkelijke inzet gebruik gemaakt worden van deskundige hulp zoals : * Gaspakkenteams * Gespecialiseerde bedrijven ( Civiele Bescherming,BASF, DOW )

23 6. Ontsmettingsfase Welke beschermingskledij ook gebruikt is, het kan altijd nodig zijn om de ontsmettingsprocedure te starten. De beslissing hierover wordt genomen door de Officier van dienst eventueel bijgestaan door een AGS. Bij de ontsmetting heeft een Onderofficier de leiding over de ontsmettingsploegen en heeft hij vooral een controlerende taak met betrekking tot : * Het gebruik van reserve-ademlucht (meerurenaansluiting). * Het nauwkeurig ontsmetten op advies van de OVD / AGS. * De opvang van de ontsmettingsstof. * Het opbergen en labelen van de besmette kledij. * De aanwezigheid van voldoende materiaal. * De verzorging van ontsmet personeel.

24 6. Ontsmettingsfase : De registratie van de ontsmette personen zal ook gebeuren door een aangestelde onderofficier onder toezicht van de Officier en eventueel bijgestaan door een AGS. Opvang gebruikte kledij

25 7. Nazorgfase De nazorg treedt in nadat : * Het incident is gestabiliseerd. * Eventuele slachtoffers zijn gered en afgevoerd. * Het gevarengebied is vrijgegeven. * De ontsmetting van personeel en materieel heeft plaatsgevonden.

26 7. Nazorgfase Medische controle : Personeel dat tijdens de actie in direct contact is gekomen met gevaarlijke stoffen (huidcontact of via de luchtwegen ) moeten altijd onder medisch toezicht worden gesteld. In veel gevallen zal dit zich beperken tot een urinestaal of bloedprik bij de korpsarst.

27 Het gebruik van een explosiemeter Hoe werkt nu een explosiemeter? Een explosie(gevaar)meter wordt gebruikt om te meten of een eventueel aanwezig gas/luchtmengsel te ontsteken is. De meetmethode berust op het principe van de katalytische verbranding, dit betekend dus dat het te meten gas in het meettoestel verbrand wordt. De energie welke bij de katalytische verbranding vrijkomt wordt gemeten, versterkt en weergegeven op het display in procenten van de onderste explosiegrens De zuurstof welke nodig is voor deze verbranding wordt uit het gas/lucht mengsel gehaald ( let op minimaal 15% ). De meeste explosie(gevaar)meters zijn geijkt op methaan.

28 Het gebruik van een explosiemeter Wat lees ik nu eigenlijk af op het display? De waarde die wordt afgelezen op het display is steeds de waarde ten opzichte van de onderste explosiegrens. Het is dus niet het percentage gas/damp aanwezig in een ruimte of de omgeving. De explosiemeter geeft reeds alarm bij het bereiken van 10% van de onderste explosiegrens. Indien men dus 100 % meet betekend dit dat de onderste explosiegrens bereikt is en het gas/luchtmengsel te ontsteken is.

29 Het gebruik van een explosiemeter Voorbeeld van een meting : Meter geijkt op ethyleen i.p.v. methaan Meting in een ethyleen/luchtmengsel. Het explosiegebied van ethyleen ligt tussen 2.7 Vol% en 36 Vol%. Op hoeveel Vol% en ppm zal de meter een eerste alarm geven? 10 % van 2.7 Vol. % = 0.27 Vol. % of 2700 ppm (2.7 % is de onderste explosiegrens van ethyleen)

30 Het gebruik van een explosiemeter ENKELE TIPS VOOR EEN GOEDE METING : Omdat veel gassen zwaarder zijn dan lucht is het belangrijk om op verschillende hoogtes te meten, denk hierbij ook aan riolen, sloten e, kelders!!! Er moet steeds een hoeveelheid zuurstof (15%) aanwezig zijn om een goede meting te bekomen. Meet nooit corrosieve gassen, deze kunnen het meetelement definitief beschadigen ( vb. chloorgas, loodhoudende benzine ). Denk aan luchtstromingen en voer dus op verschillende plaatsen metingen uit. Voer gedurende langere tijd metingen uit (minimaal 180 sec/meting), vooral wanneer de oorzaak van de aanwezigheid en het soort gas nog niet gekend is. Hou er steeds rekening mee dat de meeste explosiemeters geijkt zijn op methaan zodat men bij metingen van andere soorten gassen vergelijkingtabellen zal moeten hanteren. HOU ER STEEDS REKENING MEE DAT DE SITUATIE SNEL KAN VERANDEREN!!!

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Oefenkaart Lesstof Overige bronnen 222A Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Bevelvoerder, tekstboek OGS Inleiding Deze achtergrondinformatie gaat over

Nadere informatie

Vesta. Inzetprocedure gevaarlijke stoffen. Vesta. basisregels. niveau sergeant module gevaarlijke stoffen

Vesta. Inzetprocedure gevaarlijke stoffen. Vesta. basisregels. niveau sergeant module gevaarlijke stoffen niveau sergeant module gevaarlijke stoffen Inzetprocedure gevaarlijke stoffen De brandweeropleidingen 2010 2012 APB olt P. Deboel 1 basisregels resultaat inzet > risico ingezet personeel steeds ploegen

Nadere informatie

2e druk, 6e oplage, februari Instituut Fysieke Veiligheid ISBN

2e druk, 6e oplage, februari Instituut Fysieke Veiligheid ISBN Bevelvoerder OGS Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij

Nadere informatie

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm # Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm Rust, ruimte & overzicht 2 Uitrukken 1 Controle MS 2 Bericht 3 Bovenwinds aanrijden 4 Veilig aanrijden 5 Berichtgeving 6 Commando s 3 OGS melding 1 GEVI-nummer 2 Stofnaam

Nadere informatie

2e druk, 5e oplage, juni Instituut Fysieke Veiligheid ISBN

2e druk, 5e oplage, juni Instituut Fysieke Veiligheid ISBN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Van OGS naar IBGS versie 1: 2017

Van OGS naar IBGS versie 1: 2017 Van OGS naar IBGS: de verschillen en gevolgen op een rij Implementeren van de visie IBGS vraagt om het maken van keuzes. Onderstaande tabel laat zien hoe namen, termen, procedures, functies, etc. worden

Nadere informatie

Erratum Verkenner Gevaarlijke Stoffen. Versie: 2 februari 2015

Erratum Verkenner Gevaarlijke Stoffen. Versie: 2 februari 2015 Erratum Verkenner Gevaarlijke Stoffen Versie: 2 februari 2015 Tekstboek In de 1 e druk, 1 e oplage van de leergang Verkenner gevaarlijke stoffen (juli 2012) zijn een aantal onjuistheden geconstateerd.

Nadere informatie

Beeldcasus OGS-1 Lekkage tankwagen

Beeldcasus OGS-1 Lekkage tankwagen lekkage tankwagen Beeldcasus OGS-1 Lekkage tankwagen Melding Op 21 mei, om 14.05 uur, krijgt u als bevelvoerder de melding dat een voorbijrijdende auto een explosie heeft gehoord en roodbruine dampen ziet

Nadere informatie

Leidraad Kernongevallenbestrijding

Leidraad Kernongevallenbestrijding Leidraad Kernongevallenbestrijding In deze paragraaf worden enige algemene operationele uitgangspunten beschreven die voor alle betrokken (operationele) diensten van belang zijn. Het gaat hier om de te

Nadere informatie

Opleiding Gaspakdragers

Opleiding Gaspakdragers Opleiding Gaspakdragers Adjudant Rony De Donder Brandweer Dendermonde Programma Hoofdstuk 5. Beginfase van de interventie: inrichting van het ontsmettingsveld en de aankleedplaats Hoofdstuk 6. Werken op

Nadere informatie

Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container

Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container Hoe ontstaan gevaarlijke gassen in containers? 1. De lading zelf 2. Gassingen met bestrijdingsmiddel 3. De container 1) De lading zelf kan gevaarlijke of verstikkende gassen produceren. Zelfs voedingsmiddelen

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS)

Specialisten van de VRU. Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS) Specialisten van de VRU Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS) Utrecht is een knooppunt van vitale transportroutes over de weg, het spoor en het water, waarover ook grote volumes gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO)

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) OGS ontsmetting (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) Landelijke les en leerstof is aangepast in deze presentatie worden de verschillen tussen oude en nieuwe situatie weergegeven. Tevens wordt een

Nadere informatie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Netten Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan, een mondelinge opdracht

Nadere informatie

BESLISBOMEN. HSL-Zuid en Betuweroute

BESLISBOMEN. HSL-Zuid en Betuweroute BESLISBOMEN HSL-Zuid en Betuweroute Oktober 2007 BESLISBOMEN HSL-Zuid en Betuweroute Uitgave : Versie : 2.0 Datum : 16 oktober 2007 De beslisbomen in dit document zijn identiek aan die in Calamiteitenmatrices

Nadere informatie

Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens

Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens Meetapparatuur en interpretatie meetgegevens 1 Waarom meten? Explosie- en brandgevaar Risico -> bevolking (< Evacuatie?) Milieu Gezondheid brandweerpersoneel Gevaar voor verstikking 2 BASISBEGRIPPEN: EXPLOSIE

Nadere informatie

Beperkt OGS Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 1 keer per oefencyclus

Beperkt OGS Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 1 keer per oefencyclus Ongeval met gevaarlijke stoffen bij stationaire Oefening Doel Basisbrandweerzorg Beperkt OGS en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 1 keer per oefencyclus Algemeen doel De ploeg voert veilig en effectief

Nadere informatie

Beperkt OGS Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 1 keer per oefencyclus. waarbij een gevaarlijke stof vrijkomt.

Beperkt OGS Manschappen en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 1 keer per oefencyclus. waarbij een gevaarlijke stof vrijkomt. Verkeersongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen Oefening Doel Beginsituatie Samenstelling oefenstaf Mogelijke opdrachten Hulpmiddelen Specifieke aandachtspunten voor veiligheid en milieu Specifieke

Nadere informatie

Inzetprocedure bij verkeersongevallen

Inzetprocedure bij verkeersongevallen Inzetprocedure bij verkeersongevallen PBO Cursus Sergeant 2010 Hoofdstuk 4 O/Lt. Filip Van Acker Brandweer Zelzate Filip.vanacker@brandweervlaanderen.be www.pbo.be 0475/58.95.58 Inleiding Het prioritair

Nadere informatie

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers?

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Jetty Middelkoop AGS BAA Waarom heeft I-SZW aandacht voor de brandweer? Melding uit Rotterdam Rijnmond over onverantwoord omgaan met asbest door de

Nadere informatie

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd.

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 20 vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 3 van het PBNA lesboek Basisveiligheid VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 30 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1

Nadere informatie

Verkenner gevaarlijke stoffen TB

Verkenner gevaarlijke stoffen TB Verkenner gevaarlijke stoffen TB In deze publicatie is in hoofdstuk 6 gebruik gemaakt van beeldmateriaal van Dräger. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Inzetten van de gaspakdrager

Inzetten van de gaspakdrager DOEL VAN DE FICHE Aangeven hoe men op een georganiseerde en risicobeheersende manier interventies kan doen met gaspakdragers. WAT Organisatie van de inzet van gaspakdragers. WANNEER Inzetten van de gaspakdrager

Nadere informatie

Identificatie gevaarlijke stoffen

Identificatie gevaarlijke stoffen Identificatie gevaarlijke stoffen 2 Gas 3 Brandbare vloeistof 4 Brandbare vaste stof 5 Oxiderende werkende stof of Organische peroxide 6 Giftige stof 7 Radioactieve stof 8 Bijtende stof 9 Diverse gevaarlijke

Nadere informatie

Protocol Decontaminatie. Irene van der Woude

Protocol Decontaminatie. Irene van der Woude Protocol Decontaminatie Irene van der Woude Inhoud Geschiedenis Protocol: Wat is (de)contaminatie (ont/besmetting)? Hoe kun je worden besmet? Waarom moet er (ter plekke) worden ontsmet? Hoe kan een besmetting

Nadere informatie

BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ

BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ CBRNe Multi CBRNe meerdaagse op 16 en 17 oktober 2012 te Ossendrecht Wil & Dick Onderwerpen Landelijke organisatie OGS Diverse piketten brandweer Meetapparatuur brandweer

Nadere informatie

Klasse xxx Manschappen / Ploeg: Brandweer ABWC

Klasse xxx Manschappen / Ploeg: Brandweer ABWC Klasse xxx Manschappen 111 + 112 / 113 +114 Ploeg: Brandweer ABWC -10 2 6 8-10 2 6 8 K G Algemeen TICHTIG Communicatie e manschap 1. kan opdrachten van de bevelvoerder correct interpreteren. e manschap

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Rapportage advies externe veiligheid

Rapportage advies externe veiligheid Rapportage advies externe veiligheid Ontwerp bestemmingsplan Gochsedijk Siebengewald Gemeente Bergen Adviesaanvrager: Gemeente Bergen Datum: 14 april 2016 Status: Opgesteld door: Collegiaal getoetst door:

Nadere informatie

Aardgaslekkage in transportleidingen

Aardgaslekkage in transportleidingen Gevaar Aardgaslekkage in transportleidingen Inhoud Explosiegevaar, let op voor gasophoping in besloten ruiten. Aardgas is lichter dan lucht (0,6). In geval het gas niet brandt: niet sproeien In geval het

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement a. Functie adviseur gevaarlijke stoffen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub a Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Decontaminatie. Irene van der Woude

Decontaminatie. Irene van der Woude Decontaminatie Irene van der Woude Wat is contaminatie? Contaminatie (besmetting) betekent dat er een hoeveelheid van de ontsnapte stof(fen) is achtergebleven op mensen of materieel. Mogelijk gevaar voor:

Nadere informatie

H 2 S ZWAVELWATERSTOF

H 2 S ZWAVELWATERSTOF S HSE guidelines mei 2012 H 2 S ZWAVELWATERSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Repressief optreden in Biologische Laboratoria s. 16-apr-2010 Author/location

Repressief optreden in Biologische Laboratoria s. 16-apr-2010 Author/location Repressief optreden in Biologische Laboratoria s Author/location Repressief optreden in Biologische Laboratoria s Inhoud presentatie Kennisniveau t.a.v. biologische agentia Algemene veiligheidsregels Bespreken

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR GASPAKDRAGER

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR GASPAKDRAGER KWALIFICATIEPROFIEL VOOR GASPAKDRAGER werkzaam bij de brandweer Status Dit kwalificatieprofiel is op 5 maart 2009 te Arnhem vastgesteld door de Deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten van het Project Kwaliteit

Nadere informatie

Visie op het meten van stoffen tijdens en na chemische incidenten

Visie op het meten van stoffen tijdens en na chemische incidenten Visie op het meten van stoffen tijdens en na chemische incidenten Johan Kloppenburg, Veiligheidsregio Ijsselland Presentatie gegeven door Vincent Peters, Veiligheidsregio Noord-Limburg Even voorstellen

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Oostelijke Handelskade 4 (Club Panama) In Amsterdam Referentie: Datum: Behandeld door: 0000016/RoEv-2012 12 juni

Nadere informatie

december 2010 HS 2 VGWM Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

december 2010 HS 2 VGWM Veiligheid A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! december 2010 HS 2 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! De NAM (50% Shell/50% ExxonMobil) participeert in het samenwerkingverband van

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte

Specialisten van de VRU. Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Specialisten van de VRU Hoogtereddingsteam: voor redden op hoogte én diepte Nederland gaat de lucht in. Figuurlijk althans. De druk op de beschikbare ruimte wordt steeds groter en dus wordt er steeds hoger

Nadere informatie

Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie

Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie Beleidsregels Arbo betreden besloten ruimte. Artikel 4.6 Gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie 1. Indien kan worden vermoed dat werknemers bij verblijf op een plaats of in

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

BHV-procedures bij incidenten

BHV-procedures bij incidenten BHV-procedures bij incidenten Inclusief instructieblad met toelichting. Bij bedrijfshulpverlening voor ongevallen, brand en ontruiming is het belangrijk dat de BHV ers goede instructies en werkprocedures

Nadere informatie

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Bewerking van een Engelse tekst gemaakt door Janet Castro (RLSS en lid internationale ILS Sportcommissie) over trainingsmodules voor SERC.

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Bijlage 6 Redding uit besloten ruimte 1. BHV en redding uit besloten ruimten 1.1 De rol van de BHV bij hulpverlening in besloten ruimten Werkzaamheden in

Nadere informatie

BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN

BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN BIJLAGE 3 AANBEVOLEN TECHNISCHE NORMEN In het kader van de uitvoering van de overeenkomst en het bereiken van de doelstellingen moeten de OPZ hun noden inzake personeel en materieel bepalen en een nulmeting

Nadere informatie

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES?

WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 15 oktober 2013 WAT TE DOEN BIJ CALAMITEITEN OF NOODSITUATIES? 1. BRAND 2. BRAND OP EEN COLLEGAWINWERKTUIG 3. EXPLOSIEGEVAAR 4. ONGEVAL / LETSEL 5. DRENKELING 6. VERONTREINGING VAN OPPERVLAKTEWATER 7.

Nadere informatie

Cryogeen LNG: Waar..

Cryogeen LNG: Waar.. Cryogeen LNG: Voor het mileu een zegen!! Voor incident bestrijders een ramp?! VBE Seminar, 07-10-2015 te Gorinchem 9-10-2015 Dick Arentsen, AGS/Veiligheidskundige/Fire Engineer Waar.. Vrachtwagens Bussen

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid bestemmingsplan Mahler in Amsterdam Zuid Referentie: 0000059/RoEv-2012 Datum: 4 december 2012 Behandeld door:

Nadere informatie

Advies externe veiligheid ten behoeve van het concept-ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied CAN in Amsterdam.

Advies externe veiligheid ten behoeve van het concept-ontwerp bestemmingsplan Stationsgebied CAN in Amsterdam. Onze referentie - Datum 19 april 2010 Telefoon 020-5556467 Uw referentie - Onderwerp Advies externe veiligheid conceptbestemmingsplan Stationsgebied CAN Fax 020-5556862 Uw brief van 24 maart 2010 behandelend

Nadere informatie

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995

VEILIGHEIDSMAATREGELEN BIJ HET 1431 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 januari 1995 SCHILDEREN IN BESLOTEN RUIMTEN 1 Bij het toepassen van verven met ontvlambare oplos- en verdunningsmiddelen in besloten ruimten, zijn er twee risico's waartegen de nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Hieronder treft u een stappenplan aan waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om te bepalen of u onder de werkingssfeer van de nieuwe

Nadere informatie

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Referentie oefenkaart / lesbrieven Oefenkaart(en) Manschappen Oefenkaarten: L103 : Gevaren bij repressief optreden 105-A : Verkenning 105-B

Nadere informatie

Resultaten Workshop IBGS

Resultaten Workshop IBGS De meeste aandacht ging duidelijk uit naar het vuilwerkpak; daarover maakt men zich de meeste zorgen, zie tabel Veel discussie over inzet bedrijfsbrandweer buiten terrein: variërend van laat het over aan

Nadere informatie

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 35 vragen over de hoofdstukken 4 tot en met 9 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 50 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1 punt op. Voor

Nadere informatie

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon :

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : O N T R U I M I N G S P L A N (naam gebouw/ instelling) Dit plan is opgesteld door : naam : datum : Revisieblad Rev. nr. Datum Verwijderen Toevoegen Namen en telefoonnummers

Nadere informatie

Advies Externe Veiligheid ten behoeve van het (ontwerp)wegaanpassingsbesluit en A10 Nieuwe Meer Amstel

Advies Externe Veiligheid ten behoeve van het (ontwerp)wegaanpassingsbesluit en A10 Nieuwe Meer Amstel Onze referentie DIV2009/3111 Datum 9 november 2009 Telefoon 020 555 69 42 Uw referentie WSA 2009 Onderwerp Advies externe veiligheid Fax 020 555 68 61 Uw verzoek van behandelend E-mail i.manders@brandweeraa.nl

Nadere informatie

Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen

Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen Brandweeradvies externe veiligheid inzakebestemmingsplan Emmendennen, Emmen Gemeente Emmen Auteur: J.M Timmerman Datum: 13 oktober 2011 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. Aanleiding...3 2. Doelstelling...3 3.

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW Inleiding Werken in besloten ruimten brengt specifieke risico s voor de veiligheid en gezondheid met zich mee. Er is kans op dodelijke ongevallen, verwondingen en

Nadere informatie

Optreden bij buisleiding incidenten. Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS

Optreden bij buisleiding incidenten. Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS Optreden bij buisleiding incidenten Drs. B.M.G. Janssen MCDM Directeur Gezamenlijke Brandweer Voorzitter NVBR Netwerk OGS 1 2 Om dit te voorkomen of te bestrijden!! 3 Jaren geleden! Melding stoom uit de

Nadere informatie

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening 700 Inzet met accent op brandbestrijding Oefening Doel Basisbrandweerzorg, eventueel met specialisme(n) Brandbestrijding Minimaal twee TS-en, OVD, eventueel ondersteunende voertuigen Frequentie: minimaal

Nadere informatie

Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht. Klant: Diverse

Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht. Klant: Diverse Programma training: PI-503: Opleiding Industriële Ademlucht Klant: Diverse Tijd Dag 1 08.30-08.45 Ontvangst cursisten op locatie 08.45-09.00 Inleiding van de opleiding, veiligheidinstructie, doelstelling

Nadere informatie

Toolbox-meeting Besloten ruimten

Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting Besloten ruimten Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ruimten zoals tanks, ketels, riolen, kruipruimten en leidingkelders

Nadere informatie

Examenopgaven VCA Basis

Examenopgaven VCA Basis DIT EXAMEN BESTAAT UIT 40 MEERKEUZE OPGAVE. CATEGORIE: VCA Basis Beschikbare tijd: 60 minuten Examenopgaven VCA Basis Proefexamen Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen.

Nadere informatie

Organisatie. - X-korpsen - Zuiver beroepskorpsen - Antwerpen, Luik, Brussel, Charleroi, Gent

Organisatie. - X-korpsen - Zuiver beroepskorpsen - Antwerpen, Luik, Brussel, Charleroi, Gent D1 - BRANDWEER Organisatie - X-korpsen - Zuiver beroepskorpsen - Antwerpen, Luik, Brussel, Charleroi, Gent - Y-korpsen - Louter beroeps, of beroeps, aangevuld met vrijwilliger - 25-tal - Z-korpsen - Vrijwilligers

Nadere informatie

Teams algemeen Voortgang aanbevelingen/acties komend uit de Memo Leermomenten Moerdijk VRZ

Teams algemeen Voortgang aanbevelingen/acties komend uit de Memo Leermomenten Moerdijk VRZ 12-dec-11 Brw Leerarena Veiligheid personeel: Leidinggevenden dienen te zorgen voor persoonlijke bewustwording van de eigen veiligheid en gezondheid bij ingezet personeel en het toezien op naleving van

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Legmeer West In Uithoorn Referentie: 12/RoEv-2015 Datum: 8 april 2014 Behandeld door: K. Wiering

Nadere informatie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie Doel De omgeving veiligstellen en het veilig lokaliseren van gaslekken. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

Zeer licht ontvlambaar

Zeer licht ontvlambaar Blauwzuurgas (HCN) Algemene gegevens CAS nr: 74-90-8 EU-etikettering: R-zinnen: 12-26-50/53 S-zinnen: (1/2), 7/9-16-36/37-38-45-60-61 Zeer licht ontvlambaar Zeer giftig Milieugevaarlijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord:

Nadere informatie

20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering

20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering 20 vacante plaatsen voor sergeant (vrijwillig personeel) via bevordering Posten: Assenede (1), Deinze (1), Gavere (4), Lochristi (2), Melle (2), Merelbeke (6), Zelzate (4) Functie Doelstelling van de functie

Nadere informatie

Optreden bij NBC-incidenten. informatie voor de brandweer

Optreden bij NBC-incidenten. informatie voor de brandweer Optreden bij NBC-incidenten informatie voor de brandweer Een NBC-scenario Op een koopzondag zijn veel mensen rustig aan het winkelen in een overdekt winkelcentrum. Plotseling gebeurt er iets op de eerste

Nadere informatie

Inhoudstafel. Procedure: Het betreden van besloten ruimten

Inhoudstafel. Procedure: Het betreden van besloten ruimten Het betreden van besloten n Inhoudstafel 1 Doel...1 2 Toepassingsgebied...1 3 Definities...1 4 Flowchart...1 5 Procedure...1 5.1 Werkwijze...1 5.2 Gasmeten...2 5.3 Mangatwacht...3 5.4 Lassen, slijpen,

Nadere informatie

Gevaren van rookgassen brandweerpersoneel

Gevaren van rookgassen brandweerpersoneel Gevaren van rookgassen brandweerpersoneel Een samenwerkings project: Met medewerking van: 29-11-2010 1 29-11-2010 2 Risico s Gezondheid brandweerlieden Het is bekend dat as en rook gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Polderweg 1 in Amsterdam Referentie: 0062/RoEv-2016 Datum: 30 november 2016 Behandeld door: B. (Bente) Boogaard

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement b. Functie bevelvoerder Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub b Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering

Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering Vier vacante plaatsen voor adjudant (beroepspersoneel) via bevordering Post: Gent Functie Doelstelling van de functie 1. De operationele leiding bij de bestrijding van incidenten over een team medewerkers.

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Opleiding Sergeant Gevaarlijke Stoffen. Lt J. Dickens Ravels Lt R. Smets Herentals

Opleiding Sergeant Gevaarlijke Stoffen. Lt J. Dickens Ravels Lt R. Smets Herentals Meetapparatuur Opleiding Sergeant Gevaarlijke Stoffen - Zuurstof en explosiemeting Zonale meetplan Meetapparatuur Zuurstof en explosiemeting Dispersiemodellen Lt J. Dickens Ravels Lt R. Smets Herentals

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet H2 NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Brandbestrijding bedrijfsgebouwen. Oefening

Brandbestrijding bedrijfsgebouwen. Oefening 503 Brandbestrijding bedrijfsgebouwen Oefening Doel Basisbrandweerzorg Brandbestrijding en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 2 keer een oefenkaart uit serie 500 per oefencyclus Algemeen doel De

Nadere informatie

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening 700 Inzet met accent op brandbestrijding Oefening Doel Basisbrandweerzorg, eventueel met specialisme(n) Brandbestrijding Minimaal twee TS-en, OVD, eventueel ondersteunende voertuigen Frequentie: minimaal

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Rouwcentrum Hoogoorddreef In Amsterdam Zuid-Oost Referentie: 33/RoEv-2013 Datum: 23 oktober 2013

Nadere informatie

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016

Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Projecttitel: Oefentoets-Brandpreventie en brandbestrijding-2016 Aantal items: 25 Max. aantal punten: 30 1 Bij welke letters horen de brandklassen? Match de letters in de rechterkolom met de juiste brandklasse

Nadere informatie

Naar een gemeenschappelijk beeld. Jeroen Neuvel

Naar een gemeenschappelijk beeld. Jeroen Neuvel Naar een gemeenschappelijk beeld Jeroen Neuvel Context Achtergrond PhD in ruimtelijke planning: Geographical dimensions of risk management Docent Integrale veiligheidskunde Deventer en Enschede Onderzoeker

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Wibautstraat 125-131 In Amsterdam Oost Referentie: 36/RoEv-2013 Datum: 21 november 2013 Behandeld

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 H 2 S ZWAVELWATERSTOF

HSE guidelines. Sapril 2017 H 2 S ZWAVELWATERSTOF HSE guidelines Sapril 2017 H 2 S ZWAVELWATERSTOF Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke

Nadere informatie

Uitrukprocedure bij branden hulpverleningstaken

Uitrukprocedure bij branden hulpverleningstaken Sergeant Brandbestrijding & Hulpverlening Uitrukprocedure bij branden hulpverleningstaken 1 Besluitvorming tijdens inzet 1. Verzamelen van de noodzakelijke info 2. Beoordeling van de toestand 3. Besluitvorming

Nadere informatie

DV-2402 AANVALSPLAN. Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf WPA. Adres : Celciusstraat 5. Telefoon : ---------------------

DV-2402 AANVALSPLAN. Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf WPA. Adres : Celciusstraat 5. Telefoon : --------------------- AANVALSPLAN DV-2402 Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf WPA Adres : Celciusstraat 5 Postcode Plaats : 7701 BW : Dedemsvaart Telefoon : --------------------- Brandweer Hardenberg Jan Nieuwenhuis 20-03-2003

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN

Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN Gemeente Nijmegen College van burgemeester en wethouders D.t.v. de heer Groeneweg Omgevingsdienst Regio Nijmegen Postbus 1603 6501 BP NIJMEGEN Sector Brandweer Prof. Bellefroidstraat 11 6525 AG Nijmegen

Nadere informatie

Verkeerscentrum Nederland. Voorlopige richtlijn incident management wegvervoer gevaarlijke stoffen

Verkeerscentrum Nederland. Voorlopige richtlijn incident management wegvervoer gevaarlijke stoffen Verkeerscentrum Nederland Voorlopige richtlijn incident management wegvervoer gevaarlijke stoffen Commentaarversie 1.0 mei 2003 Verkeerscentrum Nederland Voorlopige Richtlijn Incident Management wegvervoer

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN. Udens College. sector havo-vwo

ONTRUIMINGSPLAN. Udens College. sector havo-vwo ONTRUIMINGSPLAN Udens College sector havo-vwo 2015 pagina 1 van 13 Algemene gegevens: Adres Udens College sector HV Schepenhoek 101 5403 GA Uden Aanwezige personen Op schooldagen van maandag t/m vrijdag

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Middenmeer Noord In Amsterdam Oost Referentie: 39/RoEv-2013 Datum: 2 januari 2013 Behandeld door:

Nadere informatie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan. De WV bepaalt ook de mate

Nadere informatie

Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant

Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant Functieomschrijvingen diverse functies vrijwillige sergeant De zoneraad van 21 maart 2016 heeft beslist om onderstaande plaatsen vacant te verklaren door middel van bevordering: A. 7 functies voor sergeant

Nadere informatie