1. Hoe lang op voorhand zal een stremming (tijdens de werken) aangekondigd worden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Hoe lang op voorhand zal een stremming (tijdens de werken) aangekondigd worden?"

Transcriptie

1 Infoavond stormvloedkering voor vaarsector vrijdag 16 maart 2018 Vragen en antwoorden Op 16 maart 2018 organiseerde afdeling KUST een infoavond over de stormvloedkering voor de vaarsector. Na de uitgebreide presentatie kreeg het publiek de kans om vragen te stellen aan het panel van deskundigen. Dit document is een weergave van de gestelde vragen en bijhorende antwoorden. Ook de vragen die nadien via vragenformulieren zijn binnengekomen worden hierin weergegeven. Voor het gebruiksgemak zijn de vragen gebundeld in verschillende thema s. UITVOERING VAN DE WERKEN 1. Hoe lang op voorhand zal een stremming (tijdens de werken) aangekondigd worden? Tijdens de werken zal er tijdige afstemming zijn over de stremming van de vaargeul. Dit zal telkens gebeuren in overleg met de sector en de aannemer. 2. Wat met de veiligheid tijdens de werken? Er is 35 meter voorzien om door te varen, maar is dit tussen de vaste constructies of tussen de werkpontons die in de vaargeul zullen liggen? Bij de 35 meter doorvaartbreedte is al rekening gehouden met de ligging van de pontons. Bij de aanvoer van materiaal is het mogelijk dat de 35 meter doorvaartbreedte tijdelijk minder is. Tip uit het publiek: het zou nuttig zijn om te voorzien dat alle bedrijven/werktuigen op hetzelfde VHF-kanaal communiceren. 3. Is er gevaar voor het appartementsgebouw Orlent op schade of mankementen tijdens de uitvoering van de werken? Bijvoorbeeld: is er geen gevaar dat onze garage zal onderlopen? Het gebouw ligt achter de werfzone van de stormvloedkering. Tijdens de werken blijft de huidige situatie behouden. 4. Zijn er tijdens de werken tussentijdse infosessies voorzien zodat we onze bevindingen kunnen uiten? Het is de bedoeling om regelmatig te informeren over de stand van zaken. Afdeling KUST zal actief communiceren via de website ( en nieuwsbrieven. Overleg met de sector zal ook plaatsvinden tijdens de uitvoering van de werken, bv. in het kader van stremmingen. Vragen kunnen steeds gericht worden aan of via Zijn er goede afspraken gemaakt in verband met tijd en budget voor de aannemer? De opdracht zal door de aannemer uitgevoerd worden conform de contractvoorwaarden.

2 NA DE BOUW VAN DE STORMVLOEDKERING Concept van de stormvloedkering 1. Wat is de kostprijs van het project met de omloopriolen? En wat zou het gekost hebben om naar een breedte van 50 meter doorvaartbreedte te gaan? De kostprijs voor de uitvoering van de stormvloedkering bedraagt 50 miljoen euro. De kost voor de omloopriolen is geraamd op 8 miljoen euro. Een doorvaartbreedte van 50 meter zou 16 à 20 miljoen extra kosten. Na afweging is gekozen voor de omloopriolen omdat deze kostenefficiënter zijn. 2. Wat is de ervaring in het buitenland met dergelijke keringen? Tijdens de studie van de stormvloedkering voor Nieuwpoort legde afdeling KUST ook internationale contacten om kennis te verzamelen. Via het I-Storm (International Network for Storm Surge Barriers) vond afstemming plaats met onder andere Nederland, Duitsland en Engeland. In Europa zijn twee gelijkaardige stormvloedkeringen te vinden: de Thames Barrier in Engeland en het Emssperrwerk in Duitsland. Het studiebureau Arcadis, dat voor afdeling KUST de ontwerpstudie uitvoerde, heeft al verschillende type keringen ontworpen. De leerpunten uit andere gelijkaardige projecten in Europa zijn meegenomen in de uitwerking van het project. Sedimenttransport erosie 1. Worden er maatregelen genomen om verzanding van de constructie tegen te gaan? Er werd een sedimenttransportmodel opgemaakt. Doordat de stroming ter hoogte van de kering licht toeneemt, zal er geen afzetting van zand zijn ter hoogte van de kering. Het zand zal afgezet worden net voor en achter de landhoofden. 2. Zal er niet continu gebaggerd moeten worden om het sediment weg te krijgen? Het volume sediment zal niet veranderen. De locatie waar het sediment wordt afgezet zal wel beïnvloed worden. 3. Hoe zal men voorkomen dat de 1 meter extra gebaggerde diepte niet dichtslibt? De één meter extra diepte situeert zich ter hoogte van de drempel van de kering en loopt over een afstand van ongeveer 100 meter in helling door, zowel voor als achter de kering om aan te sluiten bij de huidige baggerdiepte. Op lange termijn wordt er geen opmerkelijke zandafzetting verwacht ter hoogte van de kering. Aanvullende vraag: Stel dat er onvoldoende diepte is om door te varen. Vandaag is dat zand en is het niet zo erg als een boot daar op vastloopt. Bij de stormvloedkering zal het een betonplaat zijn. Hoe diep zal het water zijn bij laag water? De betonnen drempel en de steenbestorting bevinden zich dieper dan het huidige baggerniveau.

3 Impact van de stormvloedkering op de scheepvaart 1. Zal het steeds mogelijk zijn om 2-richtingsverkeer te hebben in de vaargeul? Voor de pleziervaart is er uitgegaan van de basis van vaarstroken. Voor de veiligheid is het niet aangeraden om samen met een groter schip door de kering te varen. Daarom zullen net voorbij de kering twee wachtpontons gebouwd worden. Opmerking uit het publiek: als de stroming 2,5 à 3kn bedraagt en er komt net een baggerschip aangevaren, dan zal het een onveilige situatie zijn om aan deze wachtpontons te stoppen en vast te leggen. 2. Zal er specifieke signalisatie voorzien worden om aan te geven dat er een groot schip binnen of buiten vaart op het moment dat er een plezierjacht uit de andere richting komt? De besprekingen over signalisatie zijn lopende binnen de nautische werkgroep van de Vlaamse overheid. Ook de vraag over signalisatie aan het begin van de havengeul wordt in deze werkgroep besproken. 3. Aangezien de omloopriolen er nu komen, kan er overwogen worden om het baggeren van de haven via een buizensysteem te laten verlopen? Het baggeren van de haven via buizen en dan in zee spuiten vergt een aanpassing van de huidige wetgeving. In het nieuwe bestek wordt voorzien om het baggeren te laten verlopen via buizen tot aan zee zodat de bakken op zee kunnen blijven liggen. Op die manier moeten grote baggerboten niet meer in de haven om hun activiteiten uit te voeren. 4. Is er bij de studies ook rekening gehouden met de impact van de uitbreiding van de haven? Bij de uitbreiding van de haven zal de komberging toenemen. Hierdoor zal ook de stroming toenemen. Dit is in de berekeningen van de stroming meegenomen. Meer details hierover vind je in de presentatie van de infoavond vanaf pagina Welke stijging van vermogen van de motor is er nodig om steeds te kunnen voldoen aan de stroming die zal optreden? Dit is afhankelijk van het type vaartuig. Elke ervaren schipper kent de snelheidslimiet van zijn vaartuig onder mechanische aandrijving. 6. Zal de minimum snelheid over water van 5kn verplicht worden? Het is niet de bedoeling om een minimum snelheid te verplichten. 7. Is er rekening gehouden met een worst case scenario? Daarmee bedoel ik dat er ter hoogte van de kering zeker en vast ongelukken zullen gebeuren. Hebben de verschillende modellen hiermee rekening gehouden? Het is moeilijk om met menselijke ervaringen rekening te houden in modellen. Bij de keuze van de vaarstroken is wel rekening gehouden met de zijdelingse veiligheidsmarge van een schip. Daarom is gekozen voor vaarstroken in plaats van vaarstroken.

4 8. Zullen kleine boten niet in de omloopriolen gezogen worden? Er zullen geleidingswanden gebouwd worden. Hierdoor zal de dwarsstroming minimaal zijn en worden de vaartuigen in de hoofdgeul geleid. 9. Zullen drenkelingen niet in de omloopriolen gezogen worden? De omloopriolen worden voorzien van roosters. Ook zullen leuningen geplaatst worden op de landhoofden. 10. Wat is de efficiëntie van de omloopriolen als je een trechter vormt met de geleidingswanden? De geleidingswanden zijn bovenaan dicht met houten beplanking, bevestigd op stalen profielen op de buispalen. Onderaan kan er water door. Daar bestaat de geleidingswand uit buispalen op een bepaalde afstand van elkaar. Inplanting van de stormvloedkering in de omgeving 1. De kering ligt op 8 meter TAW, de wandel- en fietsweg er naast ligt op 6 meter TAW. Wat zal daarmee gebeuren? Het bovenpeil van de kering bedraagt + 8,5 meter TAW. Het Loodswezenplein op linkeroever en de weg op rechteroever zullen ook in helling verhoogd worden naar ditzelfde peil. 2. De voorstelling van de plannen tijdens de bouwaanvraag was heel rooskleuring. De bruggenhoofden lagen 1,5 meter lager dan de huidige situatie. Er zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van de bouwaanvraag. Het Loodswezenplein zal in helling verhoogd worden naar het peil +8,5 meter TAW. 3. Zal het toegelaten zijn om te vissen vanop de landhoofden? De zone ter hoogte van de vernauwing van de havengeul zal niet publiek toegankelijk zijn. Hier zal dus niet kunnen gevist worden. 4. Waarom bouwen jullie een volledig nieuw bedieningsgebouw terwijl er op linkeroever een loodswezengebouw staat waar niets mee gebeurt? Het loodswezengebouw staat niet in beschermde zone wanneer er een storm optreedt Het is dus niet aangewezen om de bediening van de stormvloedkering daar te voorzien. 5. Waarom is er gekozen om het bedieningsgebouw te voorzien op rechteroever en niet op linkeroever? Hierover werd een afweging gemaakt in afstemming met verschillende stakeholders (stad Nieuwpoort, afdeling Natuur en Bos en Ruimte Vlaanderen). De visuele impact op rechteroever is minder storend voor de omliggende bewoning. Bij evacuatie zal de route op linkeroever ook heel druk zijn. Het gebouw op rechteroever is dan makkelijker bereikbaar.

5 6. Is er met de oplossing van de omloopriolen ook overwogen om de uitbreiding van de jachthaven te cancelen? De problematiek van de stroming is ook aanwezig zonder de uitbreiding van de jachthaven. De huidige plannen blijven behouden. Het project van de stormvloedkering staat hier volledig los van. 7. Verdwijnt het staketsel bij de bouw van de stormvloedkering? Het staketsel zal met de bouw van de stormvloedkering niet verdwijnen. Sluiting van de kering bij voorspelde stormvloed van +6 meter TAW 1. Als de kering gesloten wordt bij een voorspelde waterstand van +6m TAW, hoeveel keer zou hij dan in 2017 gesloten geweest zijn? In 2017 hadden we 1 voorspelling van +6m TAW. De voorbije vijf jaar zou de kering drie keer gesloten geweest zijn. Hierbij merken we op dat deze situatie 2 à 3 dagen op voorhand gekend was en aangekondigd werd. 2. Werd er rekening gehouden met de wind? (NW 9 BFT) In de capaciteitsstudie is de extra breedte die een schip nodig heeft bij veel wind, mee in rekening genomen. De kering zal bovendien enkel gesloten worden bij een voorspelde waterstand van minimaal +6m TAW, niet wanneer er enkel veel wind is. Er wordt bekeken of de windkracht mee opgenomen kan worden op de ledborden die geplaatst zullen worden en op de app die in ontwikkeling is.

Stormvloedkering Nieuwpoort Infoavond scheepvaartsector 16 maart 2018

Stormvloedkering Nieuwpoort Infoavond scheepvaartsector 16 maart 2018 Stormvloedkering Nieuwpoort Infoavond scheepvaartsector 16 maart 2018 Inhoud 1. Nut en noodzaak 2. Keuze locatie 3. Keuze type kering 4. Stromingen / nautische impact 5. Flankerende maatregelen 6. Operationele

Nadere informatie

Stormvloedkering Nieuwpoort.

Stormvloedkering Nieuwpoort. Stormvloedkering Nieuwpoort www.afdelingkust.be Inleiding Stormvloeden vormen één van de belangrijkste natuurlijke dreigingen in de Noordzeeregio. De kusthavens zijn vandaag het meest bedreigd met overstromingsgevaar

Nadere informatie

Stormvloedkering Nieuwpoort.

Stormvloedkering Nieuwpoort. Stormvloedkering Nieuwpoort www.afdelingkust.be Inleiding Stormvloeden vormen één van de belangrijkste natuurlijke dreigingen in de Noordzeeregio. De kusthavens zijn vandaag het meest bedreigd met overstromingsgevaar

Nadere informatie

Stormvloedkering Nieuwpoort

Stormvloedkering Nieuwpoort www.afdelingkust.be Stormvloedkering Nieuwpoort ir. Isabelle D hooghe (MDK Afdeling Kust) ir. René Dolfsma (Arcadis Nederland) 10 november 2015 1 Inhoud van de presentatie Kader / Randvoorwaarden / Situering

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Het Masterplan Kustveiligheid

Het Masterplan Kustveiligheid Het Masterplan Kustveiligheid Symposium Natuurlijke Kustbescherming, 23/10/17 Ir. Daphné Thoon MDK-Afdeling Kust A low-lying Laaghinterland liggend achterland Meer dan 85% van de polders ligt onder +5

Nadere informatie

Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal

Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal UITVOERING VAN DE VERKEERSTEKENS. a) Kleuren Kleuren van verkeerstekens behoren te voldoen aan de algemene internationale norm van de Commission Internationale

Nadere informatie

Grenzeloze Schelde 25 november 2013. MDK-Afdeling Kust Kustbescherming- Masterplan Kustveiligheid. ir. Peter DeWolf

Grenzeloze Schelde 25 november 2013. MDK-Afdeling Kust Kustbescherming- Masterplan Kustveiligheid. ir. Peter DeWolf Grenzeloze Schelde 25 november 2013 MDK-Afdeling Kust Kustbescherming- Masterplan Kustveiligheid ir. Peter DeWolf Een kunstmatig versterkte kustlijn 38 km zeedijken (meer dan de helft van de kustlijn)

Nadere informatie

Resultaten CLIMAR onderzoek Veilig wonen aan de Kust tot 2100

Resultaten CLIMAR onderzoek Veilig wonen aan de Kust tot 2100 Resultaten CLIMAR onderzoek Veilig wonen aan de Kust tot 2100 Symposium Knokke-Heist 9 januari 2010 Toon Verwaest, Johan Reyns Waterbouwkundig Laboratorium Veilig wonen aan de Kust tot 2050 tot 2050 ~

Nadere informatie

Speerpunt Ontwikkeling Havens

Speerpunt Ontwikkeling Havens Speerpunt Ontwikkeling Havens Dr. ir. Hadewych Verhaeghe Projectingenieur Afdeling Maritieme Toegang Departement Mobiliteit en Openbare Werken Ontwikkeling Havens haven van Zeebrugge en haven van Oostende

Nadere informatie

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!!

De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! De grootste sluis ter wereld!! WAAR?? In de haven van Antwerpen!!! Je kan er heel veel over vertellen. Zorg dus voor structuur. Hier heb je een aantal vragen. Deze vragen helpen je om je spreekbeurt over

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden NR. 19

Berichten aan Zeevarenden NR. 19 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 13 september 2012 NR. 19 1 BELGIE >19/273 (T) NIEUWPOORT - ZEEWAARTSE SCHIETOEFENINGEN BaZ 2012-18/260 (T) vervalt. Gedurende de periode van 01/10/2012 tot en met

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

Samen door de bocht(en) Editie

Samen door de bocht(en) Editie Samen door de bocht(en) Editie 2011-2012 Samen door de bocht(en) In de bochten bovenstrooms Nijmegen tot aan de Pannerdensche Kop breidt Rijkswaterstaat in overleg met het Watersportverbond en de Koninklijke

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015 Beknopt stormverslag van 29, 3 en 31 maart 215 Op zondag 29 maart 215 Z bevindt er zich ter hoogte van Engeland een occlusiefront. Aan dit occlusiefront is een golvende storing verbonden die door het proces

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt. Fractie GroenLinks Vlissingen UW BRIEF VAN UW KENMERK ONS KENMERK DATUM 07-09-2016 720591 / 722425 28 september 2016 BEHANDELD DOOR BEZOEKADRES TELEFOON BIJLAGEN A.P. Bos Paul Krugerstraat 1 0118-487000

Nadere informatie

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Dr. Walter Mondt, ECOREM 26 november 2013 1 Inhoud Voorstelling Ecorem NV Context van de studie Werkingsprincipe van het energieatol Opbouw van het energieatol

Nadere informatie

SOS Het zeewater komt ons tot aan de lippen Hoe verdedig je de kust tegen de zee? Brugge 15 december 2012 Tina Mertens

SOS Het zeewater komt ons tot aan de lippen Hoe verdedig je de kust tegen de zee? Brugge 15 december 2012 Tina Mertens SOS Het zeewater komt ons tot aan de lippen Hoe verdedig je de kust tegen de zee? Brugge 15 december 2012 Tina Mertens Structuur Vlaamse kust probleem Kustveiligheidsbeleid Kustveiligheidsplan aanpak oplossing

Nadere informatie

Versterking bestaande zeewering. Type Maatregelen Masterplan Kustveiligheid

Versterking bestaande zeewering. Type Maatregelen Masterplan Kustveiligheid Versterking bestaande zeewering Type Maatregelen Masterplan Kustveiligheid Ir. Peter Van Besien MDK-Afdeling Kust 28/09/17 1. Historiek kustlijn & bestaande zeewering 2. Risico s kustgebied 3. Masterplan

Nadere informatie

Getijtafels. voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge

Getijtafels. voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge Getijtafels 2010 voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge Getijtafels 2010 voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge + Het getij Getij wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht

Nadere informatie

MICORE Workshop EWS toekomstmogelijkheden discussie & brainstorm. Berchem, België 17 mei 2011

MICORE Workshop EWS toekomstmogelijkheden discussie & brainstorm. Berchem, België 17 mei 2011 MICORE Workshop EWS toekomstmogelijkheden discussie & brainstorm Berchem, België 17 mei 2011 Early Warning System Opbouw van het EWS als rode draad Discussie & brainstorm over: Uiteindelijke doel van het

Nadere informatie

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009 Het probleem is: De zeespiegel stijgt! De rivieren stijgen mee! De bodem daalt! Grondwaterdruk stijgt! Nederland verzilt! Door Deltacommissie geschatte kosten, deze eeuw 120-160 160 miljard 1 September2009

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Uitvoeringsplan slibmotor Kimstergat (0.11) DATUM 2-9-2016 PROJECTNUMMER C03041.001971 ONZE REFERENTIE 078928228 0.11 VAN Dr.ir. Bart Grasmeijer AAN Ecoshape KOPIE AAN Erik van Eekelen (Ecoshape),

Nadere informatie

MASTERPLAN KUSTVEILIGHEID. Dr. ir. Nathalie Balcaen

MASTERPLAN KUSTVEILIGHEID. Dr. ir. Nathalie Balcaen MASTERPLAN KUSTVEILIGHEID Dr. ir. Nathalie Balcaen Agenda promofilm Kustveiligheid korte historiek toelichting van de werken in de verschillende kustgemeentes communicatie Kustveiligheid Korte historiek

Nadere informatie

Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT

Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT Met het Watersport Certificaat kunt u in binnen- en buitenland aantonen dat u conform de Nederlandse wet- en regelgeving in Nederland op alle

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Werfix BVBA. Drenotube drainage: beschrijving systeem

Werfix BVBA. Drenotube drainage: beschrijving systeem Drenotube drainage: beschrijving systeem DRENOTUBE is een geocomposiet (samenstelling van verschillende materialen) ter vervanging van de klassieke Franse drainage. Ze bestaat uit 4 elementen. 1. Een golvende

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 25 juli 2015

Beknopt stormverslag van 25 juli 2015 Beknopt stormverslag van 25 juli 215 Vrijdag 24 juli 12Z bevindt er zich aan de ingang van het kanaal een lagedrukgebied met een kerndruk van 13 hpa. De depressiekern diept langzaam uit tot 994 hpa en

Nadere informatie

BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES

BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES 1 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES Inleiding Om de risico s voor scheepvaart in windturbineparken (recreatievaart

Nadere informatie

Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid. Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek

Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid. Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek Gezonde Eems Bereikbare bedrijvigheid Collage van resultaten van project Anders varen 3 e jaar Vak Onderzoek en Ontwerp RSG De Borgen te Leek Leerlingen aan de slag In 2015 heeft PRW contact gelegd met

Nadere informatie

Bijlage E Verschillen met MER 2009

Bijlage E Verschillen met MER 2009 Verruiming Vaarweg Eemshaven-Noordzee Milieueffectrapport 9 december 2013 Bijlage E Verschillen met MER 2009 In deze bijlage zijn de verschillen tussen het MER van 2009 en voorliggend MER beschreven. De

Nadere informatie

KNOOPPUNTEN VAN WATERSPORT EN WATERGEBONDEN RECREATIE

KNOOPPUNTEN VAN WATERSPORT EN WATERGEBONDEN RECREATIE JACHT HAVENS AAN DE VLAAMSE KUST KNOOPPUNTEN VAN WATERSPORT EN WATERGEBONDEN RECREATIE 1 VOORWOORD De vier jachthavens behoren tot de meest aantrekkelijke plekken aan onze kust. Zowel voor kustbewoners

Nadere informatie

Annex: Akkoord van 27 februari 2017

Annex: Akkoord van 27 februari 2017 Annex: Akkoord van 27 februari 2017 oncopt akkoord op hoofdlijnen Vlaanderen, Havenbedrijf Antwerpen. Nederland en TenneT 27 februari 2017 Overwegingen: Als uitwerking van het Energieakkoord 2013 ontwikkelt

Nadere informatie

VERBETERLIJST. kaart: Westerschelde. INT 1478 (Belg. kaart 106) editie november 2015

VERBETERLIJST. kaart: Westerschelde. INT 1478 (Belg. kaart 106) editie november 2015 VERBETERLIJST kaart: Westerschelde INT 1478 (Belg. kaart 106) editie november 2015 Bijgewerkt t/m BaZ nr. 03/2016 van 04 februari 2016 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op

Nadere informatie

9.2 Beschrijving van de alternatieven voor duinen

9.2 Beschrijving van de alternatieven voor duinen 9.2 Beschrijving van de alternatieven voor duinen De alternatieven voor kustbescherming voor de type-omgeving duinen of havens kunnen zoals eerder aangegeven geconfigureerd worden op basis van de beschreven

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk Samenvatting door een scholier 1218 woorden 10 jaar geleden 5,8 98 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra.1 A Het landschap is het uiterlijk van een gebied.

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Bossuit en Oudenaarde Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde? Saint-Quentin

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Oudenaarde en Merelbeke Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden

Berichten aan Zeevarenden Berichten aan Zeevarenden + BaZ nr. 11 2016 26 mei 2016 1 BELGIE 2016-11/164(T) NIEUWPOORT - ZEEWAARTSE SCHIETOEFENINGEN BaZ 2016-10/155(T) vervalt. Gedurende de periode van 06/06/2016 tot en met 17/06/2016

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden. OOSTENDE 02 augustus 2012 NR. 16

Berichten aan Zeevarenden. OOSTENDE 02 augustus 2012 NR. 16 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 02 augustus 2012 NR. 16 1 FRANKRIJK >16/236 ZUYDCOOTE PAS - LICHTENLIJSTVERBETERING Belg. LL nr. 0385 (lichtboei E10 in positie 51 06,26 N 2 30,40 E): Aanbrengen in

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden NR. 22

Berichten aan Zeevarenden NR. 22 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 25 oktober 2012 NR. 22 1 BELGIE >22/326 (T) NIEUWPOORT - ZEEWAARTSE SCHIETOEFENINGEN BaZ 2012-21/304 (T) vervalt. Gedurende de periode van 12/11/2012 tot en met 23/11/2012

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden. OOSTENDE 19 DECEmBEr 2013 Nr. 26

Berichten aan Zeevarenden. OOSTENDE 19 DECEmBEr 2013 Nr. 26 Berichten aan Zeevarenden OOSTENDE 19 DECEmBEr 2013 Nr. 26 + 1 >26/392 ALGEMEEN BERICHT - VOORAFGAANDE KENNISGEVING VAN NIEUWE PUBLICATIES Kaart INT1478 (Belg. 106) Westerschelde - Baalhoek tot Antwerpen

Nadere informatie

profielstaal voor industriehallen en de hoogbouw Hendrik Grüter ArcelorMittal Commercial Sections Benelux

profielstaal voor industriehallen en de hoogbouw Hendrik Grüter ArcelorMittal Commercial Sections Benelux SECHALO- marktontwikkeling voor de toepassing van profielstaal voor industriehallen en de hoogbouw Hendrik Grüter ArcelorMittal Commercial Sections Benelux situatie, motivatie, doelstellingen, regelement

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode december 2005

Beknopt stormverslag van de periode december 2005 Beknopt stormverslag van de periode 16-17 december 25 De algemene synoptische situatie Het noordelijke windveld, dat zich uitstrekt van Spitsbergen via de Noordzee naar de Vlaamse Kust, wordt bepaald door

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA)

Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA) Parlementaire vraag Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan minister Weyts (N-VA) Betreffende: Kruispoortbrug I en andere bruggen Brugge De Brugse Kruispoortbrug geraakte begin oktober ernstig beschadigd en

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

Het dorp West-Terschelling wordt geheel buitendijks geplaatst i.v.m. hoge beschermingskosten.

Het dorp West-Terschelling wordt geheel buitendijks geplaatst i.v.m. hoge beschermingskosten. West-Terschelling: 5 september 2016 Project Waterkering in ontwerp. ZIENSWIJZE Het dorp West-Terschelling wordt geheel buitendijks geplaatst i.v.m. hoge beschermingskosten. Dit mag niet doorgaan! De haven

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Getijboekje voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge.

Getijboekje voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge. Getijboekje 2018 voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge www.vlaamsehydrografie.be Getijboekje 2018 voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge www.vlaamsehydrografie.be HET GETIJ

Nadere informatie

Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort

Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort Training sessie Northseakayak companions 15 aug 2015 in de haven van Nieuwpoort Zaterdag 15 augustus was een trainingssessie aangekondigd van de Northseakayak Companions. Daarenboven was er voor de kust

Nadere informatie

Tijpoort in relatie tot het toelatingsbeleid. Voor een veilige en vlotte op- en afvaart in het Scheldegebied. Infobrochure

Tijpoort in relatie tot het toelatingsbeleid. Voor een veilige en vlotte op- en afvaart in het Scheldegebied. Infobrochure Tijpoort in relatie tot het toelatingsbeleid Voor een veilige en vlotte op- en afvaart in het Scheldegebied Infobrochure Het toelatingsbeleid: voor een veilige en vlotte scheepvaart in het Scheldegebied

Nadere informatie

Masterplan Kustveiligheid

Masterplan Kustveiligheid Masterplan Kustveiligheid ir. Kathleen Bernaert Afdelingshoofd afdeling Kust Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust Vlaamse Baaien Gefaseerde aanpak met 3 parallelle sporen: Spoor 1: Masterplan

Nadere informatie

MICORE Workshop WP5 - Filosofie. Berchem, België 17 mei 2011

MICORE Workshop WP5 - Filosofie. Berchem, België 17 mei 2011 MICORE Workshop WP5 - Filosofie Berchem, België 17 mei 2011 Status - EU Beschikbare voorspellingen in de EU: Voorspelling voor waterstand (stormopzet), wind & golfhoogtes Enkel globaal, soms regionaal

Nadere informatie

Overzicht. Primaire effecten Secundaire effecten Indicatoren Kwantificatie Aanpassingsmaatregelen en evaluatie Conclusies

Overzicht. Primaire effecten Secundaire effecten Indicatoren Kwantificatie Aanpassingsmaatregelen en evaluatie Conclusies CLIMAR Overstromingsrisico s aan de kust en kustverdediging J. Reyns, T. Verwaest 25/05/2011 Centrum Staf Versluys, Bredene Overzicht Primaire effecten Secundaire effecten Indicatoren Kwantificatie Aanpassingsmaatregelen

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden OOSTENDE 26 MAART 2015 NR. 07

Berichten aan Zeevarenden OOSTENDE 26 MAART 2015 NR. 07 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 26 MAART 2015 NR. 07 1 BELGIE >07/089 (T) NIEUWPOORT - ZEEWAARTSE SCHIETOEFENINGEN BaZ 2015-06/078 (T) vervalt. Gedurende de periode van 13/04/2015 tot en met 24/04/2015

Nadere informatie

Memo. Beschouwingen omtrent de mogelijkheid van een rijk strand bij Wemeldinge en Yerseke. 1 Inleiding en doelstelling

Memo. Beschouwingen omtrent de mogelijkheid van een rijk strand bij Wemeldinge en Yerseke. 1 Inleiding en doelstelling Memo Aan RWS Zeeland, t.a.v. Yvo Provoost, Eric van Zanten Datum Van Hans de Vroeg Kenmerk Doorkiesnummer (088) 33 58 238 Aantal pagina's 8 E-mail hans.devroeg @deltares.nl Onderwerp Rijke strand van Wemeldinge

Nadere informatie

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20 Hoe Gent te bereiken? Vanuit noordelijke richting: kanaal Gent-Terneuzen Kom je van het kanaal Gent-Terneuzen is Meulestedebrug het eerste herkenningspunt. Daaropvolgend heb je Muidespoorbrug die op vaste

Nadere informatie

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water.

SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. SOS formulier versie 4.1.0 Voor het rapporteren van een afgehandeld scheepsongeval of ander voorval te water. Met het formulier moet u een scheepsongeval of ander voorval te water melden. Indien nodig,

Nadere informatie

te water laten aanmeren drijvende kubussen 50 x 50 x 40 cm 1 m2 VOORDELEN Om de boot makkelijker op het dok te kunnen tillen V-vormige uitsparing

te water laten aanmeren drijvende kubussen 50 x 50 x 40 cm 1 m2 VOORDELEN Om de boot makkelijker op het dok te kunnen tillen V-vormige uitsparing MET DE BOAT LIFT DRIVE ON DOCK KAN U UW BOOT MAKKELIJKER TE WATER LATEN EN DROOG AANMEREN. DE STEIGER BESTAAT UIT MODULAIRE DRIJVENDE KUBUSSEN EN PAST ZICH GEMAKKELIJK AAN HET GEWICHT EN DE GROOTTE VAN

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 18 januari 2018

Beknopt stormverslag van 18 januari 2018 Beknopt stormverslag van 18 januari 218 De algemene synoptische situatie Op donderdag 18 januari 218 stond al enkele dagen een strakke westelijke stroming op de flank van een uitgestrekt lagedrukgebied

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden NR. 26

Berichten aan Zeevarenden NR. 26 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 20 december 2012 NR. 26 1 BELGIE >26/384 (T) NIEUWPOORT - ZEEWAARTSE SCHIETOEFENINGEN BaZ 2012-25/372 (T) vervalt. Gedurende de periode van 07/01/2013 tot en met 01/02/2013

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

Naar een Veilige, Natuurlijke, Aantrekkelijke, Duurzame en Ontwikkelende Kust

Naar een Veilige, Natuurlijke, Aantrekkelijke, Duurzame en Ontwikkelende Kust Naar een Veilige, Natuurlijke, Aantrekkelijke, Duurzame en Ontwikkelende Kust OPGAVE : KLIMAATVERANDERING - KUSTVERDEDIGING veiligheidsniveau t.o.v. 1000j storm 2% 27% % lager % hoger 71% % verder onderzoek

Nadere informatie

CFD als tool voor de Fire Safety Engineer: case-study

CFD als tool voor de Fire Safety Engineer: case-study CFD als tool voor de Fire Safety Engineer: case-study ir. Xavier Deckers FESG Presentatie CFD in de bouw Actiflow seminar Presentatie FESG Wie zijn wij? Onafhankelijk studiebureau brandveiligheid, Gespecialiseerd

Nadere informatie

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor

Meten om te weten: 2,5 jaar Zandmotor : 2,5 jaar Carola van Gelder-Maas Projectmanager WVL Rijkswaterstaat 31 maart 2014 Hoe zat het ook alweer? Eroderende kustlijn NL kust 12 Mm³ zandsuppleties per jaar Zeespiegelstijging Zwakke schakels

Nadere informatie

Examen Maart 1999 BEPERKT STUURBREVET

Examen Maart 1999 BEPERKT STUURBREVET Examen Maart 1999 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 6 maart 1999. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Datum ingekomen vragen : 16 november 2017 Datum GS-besluit: : 30 januari 2018 Vragen nr. 102 Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

De uitvoering gebeurt in verschillende fasen : in een eerste fase worden de primaire panelen uitgevoerd op posities

De uitvoering gebeurt in verschillende fasen : in een eerste fase worden de primaire panelen uitgevoerd op posities Infofiche 56.6 Soil mix -wanden. Type 2 : wanden opgebouwd uit panelen Verschenen : juli 2012 De Infofiche over soil mix -wanden waarbij de wanden opgebouwd zijn uit panelen, is essentieel voor iedereen

Nadere informatie

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 is de haven uitgebreid met Maasvlakte 2. Zodat

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

De inpassing van het kan er, indien achter een gemaal geïnstalleerd ongeveer zo uit zien

De inpassing van het kan er, indien achter een gemaal geïnstalleerd ongeveer zo uit zien Dit concept is opgesteld voor de prijsvraag Stop Plastic! De kracht van het idee zit hem in de éénvoud, en komt in de kern neer op plastic uit het water scheppen Dit filmpje geeft in een korte illustratie

Nadere informatie

Interventielogica, monitoring en evaluatie VRN in PDPO III Datum: 10/11/2015. VRN: Ariane Van den Steen, Alexander Spriet, Julie Mariën

Interventielogica, monitoring en evaluatie VRN in PDPO III Datum: 10/11/2015. VRN: Ariane Van den Steen, Alexander Spriet, Julie Mariën Titel: Interventielogica, monitoring en evaluatie VRN in PDPO III Datum: 10/11/2015 Auteur: Entiteit: Afdeling: E-mail: Telefoon: Aan: Linn Dumez Departement LV VRN: Ariane Van den Steen, Alexander Spriet,

Nadere informatie

Regels en veiligheidstips Gedragscode voor veilig varen door windparken

Regels en veiligheidstips Gedragscode voor veilig varen door windparken Regels en veiligheidstips Gedragscode voor veilig varen door windparken De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën van de wereld. De Nederlandse overheid streeft naar een efficiënt en meervoudig gebruik

Nadere informatie

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen.

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen. De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen. ir. Arie Vermin, afdelingshoofd afdeling Waterbouwkunde nv De Scheepvaart Verhogen van de bruggen - waarom

Nadere informatie

Stormvloedkeringen Altijd van staal of is rubber beter?

Stormvloedkeringen Altijd van staal of is rubber beter? Stormvloedkeringen Altijd van staal of is rubber beter? Bas Reedijk Den Haag, 18 oktober 2016 Stormvloedkering van staal, Hartelkering Wel rubberen afdichtingen in hydraulische cilinders 2 Stormvloedkering

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Maashoek, Steyl

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Maashoek, Steyl Omgevingswerkgroep Dijkversterking Maashoek, Steyl 11 april 2017 Met de omgeving, voor de omgeving Programma 1) Welkom en kennismaking met nieuwe deelnemers 2) Verslag en actielijst vorige bijeenkomst

Nadere informatie

WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013. -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België. Nu: tegen 100-jarige stormen

WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013. -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België. Nu: tegen 100-jarige stormen WILFRIED VANDAELE Wenduine, 23 februari 2013 2 -tot laagwaterlijn: Vlaanderen -dieper in zee: België Nu: tegen 100-jarige stormen 2100 Straks: tegen 1000-jarige stormen (bv. strand + dijk Wenduine) Plan

Nadere informatie

Europese norm verticale signalisatie

Europese norm verticale signalisatie A g Europese norm verticale signalisatie Gevolgen voor (besteks)voorschriften Uitgangspunt Vlaamse Overheid Ir. Armand Rouffaert Afdeling Verkeerskunde Agentschap Wegen en Verkeer Uitgangspunt Vlaamse

Nadere informatie

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten MEMO datum 18-3-211 van Ir Yves Plancke yves.plancke@mow.vlaanderen.be Ir. Marco Schrijver marco.schrijver@rws.nl titel Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Nadere informatie

Overnachtingshaven Lobith

Overnachtingshaven Lobith Koninklijke Schuttevaer Vasteland 12e - 3011 BL RotterdamPostbus 23415 3001 KK Rotterdam T +31 10 412 91 36 F +31 10 433 09 18 I www.koninklijkeschuttevaer.nl Overnachtingshaven Lobith Onderwerp: 18 maart

Nadere informatie

Pianc 15 februari 2012 Theoretische benadering van een strandsectie. ir. Tina Mertens

Pianc 15 februari 2012 Theoretische benadering van een strandsectie. ir. Tina Mertens Pianc 15 februari 2012 Theoretische benadering van een strandsectie ir. Tina Mertens Veiligheidsnorm Agenda Veiligheidstoets Duinen Badzones Havens Ontwerpberekening suppleties Veiligheidsnorm Norm 1:

Nadere informatie

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over "Tunnels en Bruggen". Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten.

1. Wat weet ik er al van. Ik doe mijn werkstuk over Tunnels en Bruggen. Ik weet er nog niet veel van, daarom wil ik er meer over weten. Edwin van Tienen TUNNELS EN BRUGGEN Inhoud. 1. Wat weet ik er al van. 2. Tunnels. 2.1 Boren. 2.2 Tunnels in de bergen. 3. De kanaaltunnel. 3.1 Tunnel onder de zee. 3.2 De TGV. 4. Bruggen. 4.1 Onderzoeken

Nadere informatie

2. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld.

2. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld. 41 2012 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN 2 Opmerking: De vermelding "CEVNI" heeft betrekking op de Europese reglementering. De vermelding "SIGNI" heeft betrekking op de Europese voorschriften voor signalisatie

Nadere informatie

Wéér een rondje Schiermonnikoog,

Wéér een rondje Schiermonnikoog, Wéér een rondje Schiermonnikoog, Op zondag 25 sept. jl., het vaarseizoen was bijna voorbij, de jachthaven van Schiermonnikoog lag nog in diepe rust, maakten we in alle vroegte onze boten klaar om te vertrekken

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen.

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. WELLNESS HARBOUR T LEUKEN VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. Wellness harbour t Leuken Jachthaven t Leuken is een naam die al tientallen jaren een begrip is in de watersport. Gastvrijheid

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode december 2004

Beknopt stormverslag van de periode december 2004 Beknopt stormverslag van de periode 17-18 december 24 De algemene synoptische situatie Nadat gedurende de eerste weken van december het weer werd bepaald door een uitgestrekt Europees hogedrukgebied, werd

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Oudenaarde en Merelbeke Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie